Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Μεγάλωμα παιδιών σε σπίτι ή διαμέρισμα;

Recommended Posts

Χαχαχα εγώ σκέφτομαι ποιος καθαρίζει τα 150τμ όχι τα 300! Με αυλές κ ορόφους κ σκάλες;! Εφιάλτης! Άσε το κόστος θέρμανσης κ συντηρησης. Στο εξωτερικο δε γνωρίζω την πρακτική αλλά εδώ οι λογαριασμοί αυξάνουν εξωφρενικά με μια μικρή αύξηση των τετραγωνικών. Αν ήμουν πλούσια ναι, θα προτιμούσα μεγάλο σπίτι για να εχω την άνεση μου, τους αποθηκευτικούς χώρους, μεγάλα υπνοδωμάτια κλπ. Με τους μισθούς στην Ελλάδα δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος κοινός θνητός να συντηρήσει τόσο μεγάλο σπίτι.

Δεν έχω μείνει ποτέ σε μονοκατοικία κ δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, σίγουρα έχει πολλή περισσότερη δουλειά από το διαμέρισμα αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερα για τα παιδιά -για κάποια χρόνια γιατί μετά δε θα παίζουν στον κήπο, θα βγαίνουν βόλτες με τους φίλους τους σε σινεμά κ καφετεριες κ εσένα θα σου έχει μείνει η φασαρία. Εμένα το ιδανικό μου είναι ένα ευρύχωρο διαμέρισμα, μέχρι 130-140 τμ από τρίτο κ πανω, να έχω θέα κ να μην έχω κάγκελα στις μπαλκονόπορτες 

Διαφημίσεις

Καλά όταν είπες για μικρό σπίτι σκεφτόμουν γύρω στα 60-70 τετραγωνικά. 100 τετραγωνικά δεν είναι κ μικρό. Εγώ τώρα μένω σε μονοκατοικία γύρω στα 90 κ τετραγωνικά κ μου φαίνεται μια χαρά για τριμελής οικογένεια κ σε λίγο τετραμελής αλλά μικρών παιδιών. Εγώ στη θέση σου αν ήταν δυνατόν θα έψαχνα μονοκατοικία έως 150 τετραγωνικά εκτός κ αν είχα τα λεφτά να συντηρήσω μεγαλύτερο σπίτι με οικιακή βοηθό!

Ενδιαφέρον να διαβάζεις τόσο διαφορετικές απόψεις. Λοιπόν πλούσιοι δεν είμαστε, κάθε άλλο. Οι επιλογές μας ειναι μονοκατοικία 300 τμ ή διαμέρισμα 100 τμ. Και τα δυο ειναι ιδιοκτητα, οπότε η απόφαση ειναι να μεινουμε σε ένα από αυτά τα δυο. Οικονομικα δεν μας συμφέρει να πουλήσουμε πχ την μονοκατοικία των 300 για μια των 150, χάνουμε πάρα πολλά στους φόρους αγοροπωλησίας. Επίσης, εννοείται ότι δεν μένουμε και στα 300 τμ! Θα ηταν ανόητο. Ο λόγος που αγοράσαμε ένα τόσο μεγάλο σπίτι, ήταν καθαρά οικονομικός. Το πλάνο, όπως και έγινε, ήταν να επινοικιάσουμε 2 χώρους του σπιτιού οπότε έτσι να καλύπτουμε οικονομικά την δόση του δανείου. Το σπίτι αυτό στοίχισε 25% περίσσοτερο από ότι αν αγοράζαμε μια μονοκατοικία 150 τμ, που τότε δεν θα είχαμε κάποιο "εισόδημα από το σπίτι" για την αποπλήρωση του δανείου. Στο σύνολο εμείς ως οικογένεια χρησιμοποιούμε γύρω στα 200 τμ, που ειναι υπεραρκετά ομολογώ. Απλά μιας και εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες, ότι χαλάσει, ότι χρειαστεί συντήρηση, εξωτερικές δουλειές σε όλα τα μέρη του σπιτιού υπεύθυνοι είμαστε εμείς. Κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί καλά όταν το αγοράσαμε. Χρήματα για εξωτερική βοήθεια μέσα στην επόμενη 5ετία δεν υπάρχουν. Εγώ εχω συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα ζούμε σε ένα χάος για 5 χρόνια, μέχρι να βελτιωθεί η οικονομική μας κατάσταση και να έχουμε κάποια εξωτερική βοήθεια, ο σύζυγος δυσκολεύεται! 

Και εννοείται ότι δεν καθαρίζω όλο το σπίτι! 2 δωμάτια και 1 μπάνιο ειναι κλειστά, η αποθήκη αφήνεται στην τύχη της να σκονίζεται και για το πάτωμα η λύση ειναι σκούπα ρομποτ. Αλλά και πάλι πέρνει πολύυυυ χρόνο!

Αυτή τη στιγμή μένετε στα 300τμ αν κατάλαβα καλά και σκέφτεσαι μήπως μετακομίσετε στα 100τμ. Σωστά;

Μέσα σε όλα υπολόγισε και το κόστος μετακόμισης...

Αν νοικιάζατε τα 100τμ; Ή να το νοικιάζατε μέσω airbnb;

Και στα 300τμ εννοείται ότι απομονώνεις κάποιους χώρους, όπως και έχεις κάνει και κατεβάζεις λίγο τις προσδοκίες σου. Δεν χρειάζεται να καθαρίζεις συνέχεια μην τυχόν και σκονιστεί κάποιο έπιπλο ή να κάνεις γενική 10 φορές τον μήνα.

5 minutes ago, erin0000 said:

Αυτή τη στιγμή μένετε στα 300τμ αν κατάλαβα καλά και σκέφτεσαι μήπως μετακομίσετε στα 100τμ. Σωστά;

Μέσα σε όλα υπολόγισε και το κόστος μετακόμισης...

Αν νοικιάζατε τα 100τμ; Ή να το νοικιάζατε μέσω airbnb;

Και στα 300τμ εννοείται ότι απομονώνεις κάποιους χώρους, όπως και έχεις κάνει και κατεβάζεις λίγο τις προσδοκίες σου. Δεν χρειάζεται να καθαρίζεις συνέχεια μην τυχόν και σκονιστεί κάποιο έπιπλο ή να κάνεις γενική 10 φορές τον μήνα.

Ναι ακριβώς, αυτή την στιγμή μένουμε στα 300 και σκεφτόμαστε μήπως το πουλήσουμε και πάμε πίσω στο διαμέρισμα. Το διαμέρισμα το νοικιαζουμε κι αυτό εννοείται, απλά οι αποδοχές μας από την δουλειά δεν είναι ιδανικές αυτή την στιγμή και για την επόμενη 5ετια, οπότε τα ενοίκια μας βοηθούν στην συντήρηση του σπιτιού και την αποπληρωμή του δανείου. Είμαστε οκ οικονομικά απλά δεν περισσεύουν για εξωτερική βοήθεια δεδομένου ότι εξωτερική βοήθεια εδώ σημαίνει 15 ευρώ την ώρα. Σε 5 χρόνια οι αποδοχές μας θα είναι καλύτερες οπότε και τότε είναι ρεαλιστικό να έχουμε βοήθεια. Το κυρίως πρόβλημα μας όμως είναι ο χρόνος που απαιτείται μέχρι τότε! Επίσης όπως έχω γράψει και πιο πάνω φαντάζομαι θα είναι ευκολότερο να κάνεις δουλειές του σπιτιού όταν δεν πρέπει να έχεις μονίμως στα χέρια ένα παιδί :) 

Διαφημίσεις

πρίν από 2 λεπτά , Chrysoum είπε:

Ναι ακριβώς, αυτή την στιγμή μένουμε στα 300 και σκεφτόμαστε μήπως το πουλήσουμε και πάμε πίσω στο διαμέρισμα. Το διαμέρισμα το νοικιαζουμε κι αυτό εννοείται, απλά οι αποδοχές μας από την δουλειά δεν είναι ιδανικές αυτή την στιγμή και για την επόμενη 5ετια, οπότε τα ενοίκια μας βοηθούν στην συντήρηση του σπιτιού και την αποπληρωμή του δανείου. Είμαστε οκ οικονομικά απλά δεν περισσεύουν για εξωτερική βοήθεια δεδομένου ότι εξωτερική βοήθεια εδώ σημαίνει 15 ευρώ την ώρα. Σε 5 χρόνια οι αποδοχές μας θα είναι καλύτερες οπότε και τότε είναι ρεαλιστικό να έχουμε βοήθεια. Το κυρίως πρόβλημα μας όμως είναι ο χρόνος που απαιτείται μέχρι τότε! Επίσης όπως έχω γράψει και πιο πάνω φαντάζομαι θα είναι ευκολότερο να κάνεις δουλειές του σπιτιού όταν δεν πρέπει να έχεις μονίμως στα χέρια ένα παιδί :) 

Εάν είστε εντάξει οικονομικά, κάντε τότε λίγη υπομονή μέχρι να στρώσουν τα πράγματα.. Πάντως πιο εύκολο μου φαίνεται να πουλήσετε τα 100τμ αυτή την περίοδο, παρά τα 300...

15 ευρώ την ώρα;;; έλεος!

5 minutes ago, erin0000 said:

Εάν είστε εντάξει οικονομικά, κάντε τότε λίγη υπομονή μέχρι να στρώσουν τα πράγματα.. Πάντως πιο εύκολο μου φαίνεται να πουλήσετε τα 100τμ αυτή την περίοδο, παρά τα 300...

15 ευρώ την ώρα;;; έλεος!

Ζω στο εξωτερικό, οπότε η αγορά είναι τελειώς διαφορετική από την Ελλάδα. Το ίδιο εύκολο είναι να πουληθεί είτε το σπίτι είτε το διαμέρισμα, ίσως το σπίτι να πάρει λίγους μήνες παραπάνω, αλλά είναι εφικτό :) 

Εμείς όπως είπα, πρόσφατα ήρθαμε σε μεγάλο σπίτι γύρω στα 150 τ.μ. και δεν χρησιμοποιούμε ούτε εμείς όλους τους χώρους, οπότε δεν λερώνονται κιόλας. Βασικά 2 δωμάτια είναι αδιαμόρφωτα εντελώς, αποθήκες προς το παρόν, που μελλοντικά το ένα θα γίνει γραφείο και το άλλο προσεχώς παιδικό. Και μετά το γραφείο π.χ. δεν θα χρησιμοποιείται καθημερινά, οπότε πόσο να χαλάσει; Συν ότι η κρεβατοκάμαρα και το παιδικό είναι σε άλλο επίπεδο οπότε ουσιαστικά είναι μόνο για ύπνο και η μόνη ακαταστασία (θα) είναι τα ρούχα. Σίγουρα θα έχει (και έχει ήδη) αρκετές δουλειές και μέσα και έξω (η αυλή αδιαμόρφωτη ακόμη και θα μείνει έτσι για καιρό :razz: , πολλές βεράντες και πολλά παντζούρια και κάγκελα για καθάρισμα) αλλά αν έχεις την τύχη να είναι ιδιόκτητο είναι κρίμα να μην το αξιοποιείς.

Επεξεργάστηκαν by little lamb

Εχω μεγαλώσει σε μικρό διαμέρισμα, έχω ζήσει αρκετά χρόνια σε σπίτι 300τμ και τώρα ζω και παλι σε διαμέρισμα. Τις καλύτερες αναμνήσεις τις έχω από το μικρό διαμέρισμα, που μπορεί να είμασταν στριμωχτά αλλά ως παιδί αυτό δε το ένιωθα καθόλου (και να φανταστείς μοιραζόμουν δωμάτιο και με ανήλικο και με ενήλικα).

Το μεγάλο σπίτι με κήπο είναι ιδανικό για παιδιά, είναι πιο εύκολο στο καθάρισμα, αλλά θέλει συντήρηση και έχει αυξημένα έξοδα.

Στο διαμέρισμα, ειδικά αν είσαι από τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να πετάξουν άχρηστα πράγματα, δυσκολεύεσαι πολύ με συγύρισμα/καθαριότητα συν τα αρνητικά των γειτόνων.

Οι γονείς μου έχουν σπίτι 300τμ το οποίο έφτιαξαν με το σκεπτικό να είμαστε ευρύχωρα και άνετα, ο καθένας με το χώρο του κλπ. Και όντως σαν παιδιά είχαμε την άνεσή μας αλλά τώρα έχουν μείνει με ένα σπίτι τεράστιο που έχει παλιώσει, έχει έξοδα και δύσκολα πωλείται και ας μην ξεχνάμε και το δέσιμο που αναπτύσσεται με τον χώρο. 

Όταν πρόκειται για διαχείριση ακίνητης περιουσίας και όταν δεν υπάρχει και τρελή οικονομική ευχέρεια να αλλάζεις εύκολα σπίτια, νομίζω καλό είναι να μη λαμβάνεις υπόψη μόνο τις τωρινές ανάγκες αλλά και τις μελλοντικές. Μετά όπως είπες παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο, πχ το μέρος που βρίσκεσαι. Ελλάδα πχ χωρίς μεγάλο μπαλκόνι ή αυλή είναι απελπιστικό. Βόρεια Ευρώπη να έχεις να φτυαρίζεις χιόνι όλο το χειμώνα για παράδειγμα, δεν ξέρω.

Α και κάτι ακόμα, το μεγάλο αυτόνομο σπίτι αν δεν είναι λειτουργικά σχεδιασμένο, μπορεί να είναι πολύ πολύ άβολο. Για παράδειγμα, πολλοι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν κουζίνες χωρίς αποθήκη με εξαρισμό δίπλα με το σκεπτικό ότι υπάρχει αποθήκη στο υπόγειο. Και μετά ανέβα-κατέβα να πάρεις πατάτες και κρεμμύδια :) ή σχεδιάζουν πλυσταριό στο υπόγειο όταν τα άπλυτα τα έχεις στον πάνω όροφο και πρέπει να κάνεις εκδρομή σε όλο το σπίτι. Για εμένα είναι επίσης βασικό το όποιο σπίτι (είτε διαμέρισμα, είτε μονοκατοικία) να έχει δύο μπάνια, ειδικά αν έχεις παιδιά. Σωτήριο, ειδικά το πρωί με το σχολείο (είμαι σίγουρη θα με καταλάβουν οι περισσότερες μαμάδες με μεγάλα παιδιά).

Κάνε πρώτα μια καλή ανάλυση των συνηθειών σας, των κοινωνικών επαφών σας (πχ πόσο μακρύα θα βρίσκεστε από τους υπόλοιπους, πόσο συχνά έχετε κόσμο σπίτι κλπ) το σπίτι σε σχέση με σχολεία, διασκέδαση, μάρκετ και φυσικά των οικονομικών προεκτάσεων που έχει μακροπρόθεσμα η κάθε επιλογή και μετά αποφασίζεις. Μη βάλεις μόνο τα παιδιά ως κριτήριο, για εμένα είναι λάθος προσέγγιση.

Διαφημίσεις

33 minutes ago, vtgian said:

Εχω μεγαλώσει σε μικρό διαμέρισμα, έχω ζήσει αρκετά χρόνια σε σπίτι 300τμ και τώρα ζω και παλι σε διαμέρισμα. Τις καλύτερες αναμνήσεις τις έχω από το μικρό διαμέρισμα, που μπορεί να είμασταν στριμωχτά αλλά ως παιδί αυτό δε το ένιωθα καθόλου (και να φανταστείς μοιραζόμουν δωμάτιο και με ανήλικο και με ενήλικα).

Το μεγάλο σπίτι με κήπο είναι ιδανικό για παιδιά, είναι πιο εύκολο στο καθάρισμα, αλλά θέλει συντήρηση και έχει αυξημένα έξοδα.

Στο διαμέρισμα, ειδικά αν είσαι από τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να πετάξουν άχρηστα πράγματα, δυσκολεύεσαι πολύ με συγύρισμα/καθαριότητα συν τα αρνητικά των γειτόνων.

Οι γονείς μου έχουν σπίτι 300τμ το οποίο έφτιαξαν με το σκεπτικό να είμαστε ευρύχωρα και άνετα, ο καθένας με το χώρο του κλπ. Και όντως σαν παιδιά είχαμε την άνεσή μας αλλά τώρα έχουν μείνει με ένα σπίτι τεράστιο που έχει παλιώσει, έχει έξοδα και δύσκολα πωλείται και ας μην ξεχνάμε και το δέσιμο που αναπτύσσεται με τον χώρο. 

Όταν πρόκειται για διαχείριση ακίνητης περιουσίας και όταν δεν υπάρχει και τρελή οικονομική ευχέρεια να αλλάζεις εύκολα σπίτια, νομίζω καλό είναι να μη λαμβάνεις υπόψη μόνο τις τωρινές ανάγκες αλλά και τις μελλοντικές. Μετά όπως είπες παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο, πχ το μέρος που βρίσκεσαι. Ελλάδα πχ χωρίς μεγάλο μπαλκόνι ή αυλή είναι απελπιστικό. Βόρεια Ευρώπη να έχεις να φτυαρίζεις χιόνι όλο το χειμώνα για παράδειγμα, δεν ξέρω.

Α και κάτι ακόμα, το μεγάλο αυτόνομο σπίτι αν δεν είναι λειτουργικά σχεδιασμένο, μπορεί να είναι πολύ πολύ άβολο. Για παράδειγμα, πολλοι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν κουζίνες χωρίς αποθήκη με εξαρισμό δίπλα με το σκεπτικό ότι υπάρχει αποθήκη στο υπόγειο. Και μετά ανέβα-κατέβα να πάρεις πατάτες και κρεμμύδια :) ή σχεδιάζουν πλυσταριό στο υπόγειο όταν τα άπλυτα τα έχεις στον πάνω όροφο και πρέπει να κάνεις εκδρομή σε όλο το σπίτι. Για εμένα είναι επίσης βασικό το όποιο σπίτι (είτε διαμέρισμα, είτε μονοκατοικία) να έχει δύο μπάνια, ειδικά αν έχεις παιδιά. Σωτήριο, ειδικά το πρωί με το σχολείο (είμαι σίγουρη θα με καταλάβουν οι περισσότερες μαμάδες με μεγάλα παιδιά).

Κάνε πρώτα μια καλή ανάλυση των συνηθειών σας, των κοινωνικών επαφών σας (πχ πόσο μακρύα θα βρίσκεστε από τους υπόλοιπους, πόσο συχνά έχετε κόσμο σπίτι κλπ) το σπίτι σε σχέση με σχολεία, διασκέδαση, μάρκετ και φυσικά των οικονομικών προεκτάσεων που έχει μακροπρόθεσμα η κάθε επιλογή και μετά αποφασίζεις. Μη βάλεις μόνο τα παιδιά ως κριτήριο, για εμένα είναι λάθος προσέγγιση.

Tα θετικά του σπιτιού εν συγκρίσει με το διαμέρισμα ειναι: μεγαλύτερος χωρος, ξεχωριστά δωμάτια για τα παιδιά αργότερα, κήπος, πιο φιλική περιοχή για παιδιά με κολυμβήτρια, γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις, μπάσκετ και handball, ότι βρίσκεται σε απόσταση 100μ από το σπίτι της αδερφής του άντρα μου που ναι μεν έχουμε τυπικές σχέσεις, αλλά μια άλφα επαφή την κρατάμε. Και οπως είπα το ότι είναι οικονομική επένδυση για εμάς. 

Τα αρνητικά του είναι: ο χρόνος που απαιτείται για συντήρηση. 

Το πλάνο είναι να πουληθεί το σπίτι (αν τελικά μείνουμε εδώ) όταν τα παιδιά γίνουν 19-20 και φύγουν για σπουδές και να πάμε ο άντρας μου και εγώ στο διαμέρισμα. Όπως είπα η αγορά ακινήτων εδώ ειναι πιο δυναμική από ότι στην Ελλάδα και δεν θα είναι τόσο δυσκολο να το πουλήσουμε τότε. 2 άτομα δεν χρειαζόμαστε τόσο χώρο. 

23 minutes ago, Έσπερος said:

Υπάρχουν κάποιοι χώροι που να λειτουργούν αυτόνομα κ να μπορούν να νοικιαστούν κ με τα έσοδα να καλύπτετε τη συντήρηση; 

Ναι υπάρχουν δύο αυτόνομες γκαρσονιέρες που νοικιαζονται, αλλά με τα έσοδα καλύπτονται τα έξοδα του δανείου και κάποια λειτουργικά κόστη. 

2 ώρες πρίν, Chrysoum είπε:

Tα θετικά του σπιτιού εν συγκρίσει με το διαμέρισμα ειναι: μεγαλύτερος χωρος, ξεχωριστά δωμάτια για τα παιδιά αργότερα, κήπος, πιο φιλική περιοχή για παιδιά με κολυμβήτρια, γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις, μπάσκετ και handball, ότι βρίσκεται σε απόσταση 100μ από το σπίτι της αδερφής του άντρα μου που ναι μεν έχουμε τυπικές σχέσεις, αλλά μια άλφα επαφή την κρατάμε. Και οπως είπα το ότι είναι οικονομική επένδυση για εμάς. 

Το πλάνο είναι να πουληθεί το σπίτι (αν τελικά μείνουμε εδώ) όταν τα παιδιά γίνουν 19-20 και φύγουν για σπουδές και να πάμε ο άντρας μου και εγώ στο διαμέρισμα. Όπως είπα η αγορά ακινήτων εδώ ειναι πιο δυναμική από ότι στην Ελλάδα και δεν θα είναι τόσο δυσκολο να το πουλήσουμε τότε. 2 άτομα δεν χρειαζόμαστε τόσο χώρο. 

Ε τότε μοιάζει σίγουρα καλύτερα η μονοκατοικία! 

Όπως το περιγράφεις, δεν τίθεται θέμα διλήμματος. Είχα την αίσθηση, ότι ζούσατε σε ιδιόκτητο διαμέρισμα και ήταν υπό σκέψη η πώληση του με προοπτική την αγορά μονοκατοικίας.

Εφόσον ήδη διαμένετε στη μονοκατοικία, την οποία μάλιστα έχετε περιορίσει σε 200τμ και υπάρχουν τόσα θετικά, θα έλεγα να παραμείνετε εκεί. Προσωπικά, εφόσον δεν υπάρχει άμεση οικονομική ανάγκη δεν θα σκεφτόμουν την πώληση του διαμερίσματος. Άλλωστε, έσοδα αποφέρει. Ακόμη και εάν αποπληρωθεί το δάνειο από τα χρήματα της πώλησης, ουσιαστική διαφορά δεν θα υπάρξει, καθώς και τώρα το δάνειο αποπληρώνει και μάλιστα με την προοπτική μετά την αποπληρωμή του να μείνει η ακίνητη περιουσία.

Εάν οργανωθείτε καλά, τηρείτε ως "νόμο" το ο,τι φεύγει από τη θέση του επιστρέφει αμεσοτατα εκεί, βρείτε έξυπνες - εύκολες αποθηκευτικές λύσεις για παιχνίδια και αξιοποιήσετε συστήματα οργάνωσης, νομίζω ότι θα αντεπεξελθετε στην κόπωση της συντήρησης, έως ότου μπορέσετε να προσλάβετε βοήθεια.

Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας ανελέητος καθρέφτης του τρόπου που εσύ αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Διαφημίσεις

15 ώρες πρίν, Chrysoum είπε:

Εντάξει, νομίζω αυτό είναι αμελητέο μπροστά σε όλα τα θετικά... Τι είδους συντήρηση εννοείς; το καθάρισμα; Αυτό, με λίγη οργάνωση και από τους δυο σας, είναι διαχειρίσιμο.  Δεν θα έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να μετακομίσω ή να πουλήσω σπίτι για έναν τέτοιο λόγο. Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί το θέμα μέσα στην καθημερινότητα. Έχουμε αναφέρει κάποιους (δίνεις έμφαση στους χώρους που χρησιμοποιείτε καθημερινά, οργανώνεις τα πράγματα και τις δουλειές με τρόπο που να βολεύει, έχεις αποθηκευτικούς χώρους, βοηθάτε και οι δυο στην συντήρηση κτλ).

Επίσης μην κάνεις σχέδια για 20 χρόνια αργότερα.

6 minutes ago, erin0000 said:

Εντάξει, νομίζω αυτό είναι αμελητέο μπροστά σε όλα τα θετικά... Τι είδους συντήρηση εννοείς; το καθάρισμα; Αυτό, με λίγη οργάνωση και από τους δυο σας, είναι διαχειρίσιμο.  Δεν θα έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να μετακομίσω ή να πουλήσω σπίτι για έναν τέτοιο λόγο. Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί το θέμα μέσα στην καθημερινότητα. Έχουμε αναφέρει κάποιους (δίνεις έμφαση στους χώρους που χρησιμοποιείτε καθημερινά, οργανώνεις τα πράγματα και τις δουλειές με τρόπο που να βολεύει, έχεις αποθηκευτικούς χώρους, βοηθάτε και οι δυο στην συντήρηση κτλ).

Επίσης μην κάνεις σχέδια για 20 χρόνια αργότερα.

Εννοείται ότι δεν ξέρεις τι θα σου έρθει σε 20 χρόνια, απλά όταν μιλάμε για τόσο ακριβές επενδύσεις καλό είναι να έχεις ένα μακροπροθεσμο πλάνο στο μυαλό σου. Το οποίο εννοείται μπορεί και να μην γίνει ποτέ. 

Όταν εννοώ συντηρηση θα δώσω μερικά παραδείγματα τι εννοώ:

- 5-6 ώρες την εβδομάδα τον χειμώνα (Νοέμβριο με Μάρτιο) για αφαίρεση χιονιού 

- άλλες τόσες μπορεί και παραπάνω το καλοκαίρι στον κήπο, γκαζόν, λουλούδια, δέντρα, κλπ κλπ. 

- επί εβδομαδιαίας βάσης κάτι χαλάει που θέλει φτιάξιμο/ανανεωση/αλλαγη. Λογικό είναι, βάλε κάποιες ώρες δουλειάς και εκεί. 

Όπως τα έχω υπολογίσει δηλαδή μόνο γι αυτά θέλουμε 10 ώρες την εβδομάδα, που είναι πολλές για 2 εργαζόμενους με ένα (και σύντομα δύο) μωρά. Αλλά βλέπω και εγώ τα μελλοντικά πλεονεκτήματα του να μείνουμε εδώ που ίσως να αντισταθμιζουν αυτές τις ώρες δουλειάς. 

Εννοείται ότι δεν ξέρεις τι θα σου έρθει σε 20 χρόνια, απλά όταν μιλάμε για τόσο ακριβές επενδύσεις καλό είναι να έχεις ένα μακροπροθεσμο πλάνο στο μυαλό σου. Το οποίο εννοείται μπορεί και να μην γίνει ποτέ. 

- άλλες τόσες μπορεί και παραπάνω το καλοκαίρι στον κήπο, γκαζόν, λουλούδια, δέντρα, κλπ κλπ. 

- επί εβδομαδιαίας βάσης κάτι χαλάει που θέλει φτιάξιμο/ανανεωση/αλλαγη. Λογικό είναι, βάλε κάποιες ώρες δουλειάς και εκεί. 

Όπως τα έχω υπολογίσει δηλαδή μόνο γι αυτά θέλουμε 10 ώρες την εβδομάδα, που είναι πολλές για 2 εργαζόμενους με ένα (και σύντομα δύο) μωρά. Αλλά βλέπω και εγώ τα μελλοντικά πλεονεκτήματα του να μείνουμε εδώ που ίσως να αντισταθμιζουν αυτές τις ώρες δουλειάς. 

Στο θέμα με το χιόνι δυστυχώς δεν έχω εμπειρία... :-) Αλλά σε περιοχές που έχουν τέτοιο θέμα δεν υπάρχουν και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μην απαιτούνται τόσες πολλές ώρες; 

Επίσης στον κήπο βάλτε τα απαραίτητα. Εφόσον δεν έχετε χρόνο μην γεμίζετε τον κήπο με ένα σωρό φυτά που απαιτούν συνεχή φροντίδα. Βάλτε πιο "εύκολα" φυτά και πιο λίγα...

Γιατί να χαλάει κάτι επί εβδομαδιαίας βάσης;;; Σε αυτό δεν παίζουν ρόλο τα τετραγωνικά...

Εγώ γι αυτά σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί τα περνάω, κι επειδή αυτά συνήθως τα αναλαμβάνουν οι άντρες, σημαίνει ότι μένει λιγότερος χρόνος για να μας απαλλάξουν από τις δικές μας δουλειές, και συχνά κόβουν χρόνο και από την ενασχόληση του μπαμπά με το παιδί (αν και τα κηπουρικά μελλοντικά ελπίζω ότι θα έιναι κοινό παιχνίδι). Αυτές τις μέρες που είχαμε καλοκαιρία, ο μικρός άρχισε να περπατάει, μόνο έξω όμως, και ανοίγω απλά την πόρτα και βγαίνουμε, όχι μόνο στον κήπο, αλλά και στον χωματόδρομο που είναι γύρω γύρω στο συγκρότημα. Είναι απίστευτη ευκολία και ασφάλεια και άνεση, γιατί μπορεί πχ να βγόυμε έξω κι εγώ να έχω φαγητό στην κατσαρόλα, δεν είναι όπως αν πηγαίναμε στην παιδική χαρά. Όμως κάθε μέρα σχεδόν, κάτι προκύπτει να κάνει ο άντρας μου, πότε στον κήπο, πότε σε κάτι που χάλασε, πότε να τακτοποιήσει τη βεράντα που γίνεται χάλια με τον καιρό, και κάθε μέρα περνάω κάποιες στιγμές στο μυαλό μου που εύχομαι να μέναμε σε διαμέρισμα και να μοιραζόμασταν ωραία και καλά το νοικοκυριό "όπως όλα τα φυσιολογικά ζευγάρια", όπως λέω στον άντρα μου όταν έχουμε τη σχετική γκρίνια για το θέμα (ξέρεις, "κρατάω όλο το σπίτι μόνη μου", "γιατί επείγει τώρα το κλάδεμα / πότισμα / ξεχορτάριασμα" κλπ). Ελπίζω όμως ότι όσο περνάει ο καιρός δεν θα φαίνεται τόσο βαρύ αυτό και θα εστιάσω στα πλεονεκτήματα. 

Έχω και εγώ κήπο αλλά δεν ξοδεύουμε πολλές ώρες στην συντήρηση... Έχουμε αυτόματο πότισμα, έχουμε φυτά που δεν χρειάζονται συνεχή φροντίδα, που και που φωνάζω κανέναν κηπουρό για να κάνει κάποιες πιο "βαριές δουλειές"...

Ορισμένοι -ορισμένες έχουν και για χόμπυ την κηπουρική. Οπότε εκεί αφιερώνουν πάρα πολλές ώρες, στην ουσία για διασκέδαση...

Αν όμως υπάρχουν άλλες ανάγκες ή έλλειψη χρόνου, περιορίστε ή πείτε στους άντρες σας να περιορίσουν την ενασχόληση με τον κήπο στα απολύτως απαραίτητα. 

πρίν από 7 λεπτά , erin0000 είπε:

Έχω και εγώ κήπο αλλά δεν ξοδεύουμε πολλές ώρες στην συντήρηση... Έχουμε αυτόματο πότισμα, έχουμε φυτά που δεν χρειάζονται συνεχή φροντίδα, που και που φωνάζω κανέναν κηπουρό για να κάνει κάποιες πιο "βαριές δουλειές"...

Ορισμένοι -ορισμένες έχουν και για χόμπυ την κηπουρική. Οπότε εκεί αφιερώνουν πάρα πολλές ώρες, στην ουσία για διασκέδαση...

Αν όμως υπάρχουν άλλες ανάγκες ή έλλειψη χρόνου, περιορίστε ή πείτε στους άντρες σας να περιορίσουν την ενασχόληση με τον κήπο στα απολύτως απαραίτητα. 

Κι εμείς αυτόματο πότισμα  εχουμε. Για κηπουρό δεν περισςσεύει. Διαπιστώσαμε όμως ότι αν δεν ασχοληθούν για καιρό, η δουλειά μετά πολλαπλασιάζεται., πχ το ξεχορτάριασμα είναι πιο δύσκολο να γίνει όταν έχει μαζευτεί ολόκληρος χλοοτάπητας με βαθιές ρίζες, παρά αν κάνει κάθε κάποιες μέρες από λίγο για να μην προλάβει να μεγαλώσει. Εγώ προσωπικά δεν είμαι πεπεισμένη ότι χρειάζεται πάντα τόση ενασχόληση ή ότι είναι όλα τόσο επείγοντα,  γι αυτό και η γκρίνια! 

πρίν από 16 λεπτά , Έσπερος είπε:

Κι εμείς αυτόματο πότισμα  εχουμε. Για κηπουρό δεν περισςσεύει. Διαπιστώσαμε όμως ότι αν δεν ασχοληθούν για καιρό, η δουλειά μετά πολλαπλασιάζεται., πχ το ξεχορτάριασμα είναι πιο δύσκολο να γίνει όταν έχει μαζευτεί ολόκληρος χλοοτάπητας με βαθιές ρίζες, παρά αν κάνει κάθε κάποιες μέρες από λίγο για να μην προλάβει να μεγαλώσει. Εγώ προσωπικά δεν είμαι πεπεισμένη ότι χρειάζεται πάντα τόση ενασχόληση ή ότι είναι όλα τόσο επείγοντα,  γι αυτό και η γκρίνια! 

Προφανώς και δεν είναι...

Ω όχι η κηπουρική δεν είναι χομπυ μας αυτή τη στιγμή. Για να καταλάβεις μετακόμισαμε εδώ περισυ και ήδη τα μισά φυτά από αυτά που υπηρχαν από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια έχουν καταστραφεί. Αλλά αυτο το ξεχορτιασμα παιρνει πολύ ώρα όπως λέει και η Έσπερος. Βάλε το γκαζόν που είναι όλη η αυλή ουσιαστικά που μεγαλώνει πολύ το καλοκαίρι και θέλει κόψιμο μια φορά στις 2 βδομάδες. 

Για το χιόνι υπάρχουν ειδικά φτυάρια τεράστια, δεν το κάνουμε με το κανονικό φτυάρι εννοείται, αλλά και πάλι όταν έχεις να καθαρίσεις έναν τοσο μεγάλο χώρο σου παίρνει μια ώρα την φορά. Και θέλει κάθε μέρα, γιατί το κάνεις το βράδυ, το επόμενο βράδυ έχει κλείσει πάλι η είσοδος. 

Χαλάει κάτι, γιατί είναι αλλιώς να έχεις 2 βρύσες, αλλιώς 8, αλλιώς να έχεις 1 κουζίνα, αλλιώς 3 (οι δύο χρησιμοποιούνται από τους ενοικιαστές, αλλά αν χαλάσουν, εμείς πρέπει να τις φτιάξουμε). Αλλιώς να έχεις 4 λάμπες, αλλιώς 12 πχ. Βάλε και τις εξωτερικές που δεν τις έχεις στο διαμέρισμα. Μπορεί να είναι λίγα την φορά, αλλά μαζεύονται. Αυτό εννοώ. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...