Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

6 μηνών οδηγία παιδιάτρου: μη αλεσμένο φαγητό

Νένα 27

Recommended Posts

19 ώρες πρίν, Νένα 27 είπε:

Στην αρχή προσπάθησε να του δώσω σπασμένα με το πιρούνι αλλά με τίποτα,μετά από λίγες μέρες του τα άλεθα και τον είδα ότι άνοιγε στόμα και έτρωγε ευχάριστα.. ωστόσο ο μικρός μου έχει διορθωτική ηλικία είναι 6 αλλά λέγεται 5 γιατί είναι πρόωρος και η γιατρός μου έχει πει ότι η ανάπτυξη του πάει λίγο πιο πίσω.. Ίσως αυτό να παίζει κάποιο ρόλο..σκεφτομαι σιγά σιγά αφού έμαθε επιτέλους να τρώει με το κουτάλι να σταματήσω το άλεσμα πάλι να δω μπας και το δεχθεί.. Όχι Facebook δεν έχω..αλάτι δεν χρησιμοποιώ.. Και όσον αφορά τα βρασμένα φρούτα το κάνω και γω (μήλο αχλαδι) γιατί δεν θέλει με τίποτα την φρουτοκρεμα..Και αυτά ξυσμενα μου είπε.. πππφφφφ...για το απόγευμα τι προτεινεται;;το φάει δεν το θέλει σε 2 γεύματα (μεσημέρι απογευμα)είναι και επιλεκτικος.:):confused:και το άλλο δεν θα του τα κάνω εντελώς κρέμα θα αφήσω και κάποια κομματάκια μέσα μόλις τα αντιληφθεί μου τα φτύνει.. :shock:

Αν η ανάπτυξή του είναι λίγο πίσω, τότε ίσως δεν είναι έτοιμος ακόμα για τόσα γεύματα. Στα καλόφαγα παιδιά συνήθως 2ο γεύμα μπαινει στον 7ο και τρίτο γύρω στον 9ο (αν θυμάμαι καλα). Επίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο διατροφικό οδηγό του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει καμία απολύτως σημασία με ποια σειρά θα δώσεις τροφές. Τα μόνα που δε δίνεις πριν το χρόνο είναι φρέσκο γάλα και μέλι, δεν προσθέτεις αλάτι και αποφεύγεις τα πρόσθετα ζάχαρα (πχ έτοιμοι χυμοι). Κατά τα άλλα, μπορείς να δώσεις μέχρι και γιαούρτι ως πρώτο γεύμα.

Η μέθοδος που σου προτείνει η γιατρός είναι όντως πολύ καλή. Υπάρχουν ωστόσο και τροφές που δεν μπορούν να δωθούν σε κομμάτια, όπως ας πούμε σούπες και γιαούρτι. Εγώ ξεκίνησα με πολτοποιημένα (φρουτόκρεμα) αλλά από τον 7ο κιόλας ξεκίνησα να δίνω ένα γεύμα σε κομμάτια. Για παράδειγμα μπορεί να έδινα τα φρούτα σε κρέμα, αλλά το μεσημέρι να την άφηνα να φάει μόνη της πατάτες με μπιφτέκι. Ή να έδινα το πρωί μπανάνα και το μεσημέρι με το κουτάλι σούπα. Το βασικό είναι να μη τα μπερδεύεις στο ίδιο γεύμα.

Τέλος, μπορεί ο κάθε παιδίατρος να λέει τα δικά του αλλά αυτό ισχύει γιατί βασικά οι περισσότεροι είναι ανενημέρωτοι στο θέμα της διατροφής. Για το λόγο αυτό βγήκε και ο διατροφικός οδηγός, ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις. 

Διαφημίσεις

On 5/2/2019 at 12:07 ΜΜ, Νένα 27 είπε:

Το μικρό μου έχει κλείσει τον 6ο και η γιατρός δεν με αφήνει να αλεθω τα φαγητά του ούτε να του ψήνω κρέμες εμπορίου( πχ φαρινα)..πράγμα που δεν ίσχυε στο πρώτο μου παιδί.. καμία συμβουλη;;

https://www.facebook.com/groups/1410706889143338/?multi_permalinks=2263875183826500&notif_id=1549114477935580&notif_t=group_highlights

https://www.facebook.com/groups/1410706889143338/?multi_permalinks=2263875183826500&notif_id=1549114477935580&notif_t=group_highlights

https://www.paidiatros.com/neogennito-vrefos/diatrofi/babyled-weaning-methodos-diatrofis

Το ξεκίνησα και γω αυτο (μήλο,καρότο,αγγούρι μπανανα)ότι μου ερθει...το πιάνει το βάζει στο στόμα και μόλις κόψει κανένα κομματάκι φτουουου..

Πολύ ενδιαφέρουσα μέθοδος η baby led weaning. Δυστυχώς η δική μου παιδίατρος σε θέματα διατροφής αποδείχτηκε άσχετη. Φανταστείτε ότι όταν τις είπα περίπου 10 μηνών να αρχίσω να του δίνω μπουκιές, δεν ήξερα κι εγώ,  μου λέει αστο μωρέ να χρονίσει μην πνιγεί" . Μας ταλαιπώρησαν και κάποια θέματα με αλλεργίες και καθυστερήσαμε με τη διατροφή, τώρα που είναι 2 χρονών μασάει, αλλά και πάλι είναι εξαιρετικά επιλεκτικός. Νομίζω εάν μετά τους 7 μήνες πειραματιστείς με γεύσεις, υφές, αφήσεις το παιδί να γίνει "γουρουνάκι" ναι μεν θα περάσεις ένα δύσκολο στάδιο αλλά πολύ σύντομα θα απολαύσεις τα οφέλη όπως είπε και κάποια μαμά παραπάνω. Καλό είναι σε αυτές τις ηλικίες οτιδήποτε νέο να δίνεται με καμία βδομάδα διαφορά για τυχόν αλλεργική αντίδραση, όχι όλα μαζί.

Ανά 3 μέρες νομίζω προσθέτεις και κάτι.. Όπως λέει και στο site που διάβαζα για την διατροφή ακριβώς το ίδιο κανει και ο δικός μου κρατάει το μήλο και βλέπει τον μεγάλο που τρώει μια το μήλο μια το στόμα και προσπαθεί να μιμηθεί..:-D

3 ώρες πρίν, vtgian είπε:

Αν η ανάπτυξή του είναι λίγο πίσω, τότε ίσως δεν είναι έτοιμος ακόμα για τόσα γεύματα. Στα καλόφαγα παιδιά συνήθως 2ο γεύμα μπαινει στον 7ο και τρίτο γύρω στον 9ο (αν θυμάμαι καλα). Επίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο διατροφικό οδηγό του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει καμία απολύτως σημασία με ποια σειρά θα δώσεις τροφές. Τα μόνα που δε δίνεις πριν το χρόνο είναι φρέσκο γάλα και μέλι, δεν προσθέτεις αλάτι και αποφεύγεις τα πρόσθετα ζάχαρα (πχ έτοιμοι χυμοι). Κατά τα άλλα, μπορείς να δώσεις μέχρι και γιαούρτι ως πρώτο γεύμα.

Η μέθοδος που σου προτείνει η γιατρός είναι όντως πολύ καλή. Υπάρχουν ωστόσο και τροφές που δεν μπορούν να δωθούν σε κομμάτια, όπως ας πούμε σούπες και γιαούρτι. Εγώ ξεκίνησα με πολτοποιημένα (φρουτόκρεμα) αλλά από τον 7ο κιόλας ξεκίνησα να δίνω ένα γεύμα σε κομμάτια. Για παράδειγμα μπορεί να έδινα τα φρούτα σε κρέμα, αλλά το μεσημέρι να την άφηνα να φάει μόνη της πατάτες με μπιφτέκι. Ή να έδινα το πρωί μπανάνα και το μεσημέρι με το κουτάλι σούπα. Το βασικό είναι να μη τα μπερδεύεις στο ίδιο γεύμα.

Τέλος, μπορεί ο κάθε παιδίατρος να λέει τα δικά του αλλά αυτό ισχύει γιατί βασικά οι περισσότεροι είναι ανενημέρωτοι στο θέμα της διατροφής. Για το λόγο αυτό βγήκε και ο διατροφικός οδηγός, ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις. 

Γιαούρτι από τωρα;;;δεν θυμάμαι στον μεγάλο μου πότε ξεκίνησα.. Και τα μπιφτέκια που μου λες και το διάβασα και πιο πάνω μπορώ να του δίνω;;εννοώ δεν του έχω δώσει ποτέ φαγητό φούρνου...ωραία λύση!!

Διαφημίσεις

Εγώ να ρωτήσω κάτι που ειλικρινά το έχω ως απορία? με την μέθοδο αυτή, όταν το παιδί είναι σε θέση να φάει κανονικό φαγητό (πχ εμένα μετά τους 12 μήνες έτρωγε τα πάντα-χωρίς αλάτι και πιπέρι εννοείται- αλλά έτρωγε τα πάντα) πχ γιουβαρλάκια ή φασολάκια ...πως θα τα φάει? τα βάζεις και αυτά χύμα στο τραπέζι?

Εγώ δεν χρησιμοποίησα αυτή την μέθοδο όμως εννοείται πως άφησα τον γιο μου ελεύθερο να πειραματιστεί με το φαγητό του, να το πιάσει με τα χέρια να το ρίξει κάτω,να το ξαναβάλει στο πιάτο κλτ...όμως εν τέλη έμαθε να τρώει με το κουτάλι αρχικά και έπειτα και με πιρούνι, στην περίπτωση του blw τι γίνεται? σε ποια ηλικία μαθαίνει να χρησιμοποιεί κουτάλι ? Όταν τρως έξω τι γίνεται?  Ας μου απαντήσει μία μητέρα που έχει χρησιμοποιήσει την μέθοδο αυτή, γιατί ενώ μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα μου δημιουργεί  και πολλές απορίες, κυρίως πρακτικής φύσεως .

πρίν από 4 λεπτά , kotsifikos είπε:

Εγώ να ρωτήσω κάτι που ειλικρινά το έχω ως απορία? με την μέθοδο αυτή, όταν το παιδί είναι σε θέση να φάει κανονικό φαγητό (πχ εμένα μετά τους 12 μήνες έτρωγε τα πάντα-χωρίς αλάτι και πιπέρι εννοείται- αλλά έτρωγε τα πάντα) πχ γιουβαρλάκια ή φασολάκια ...πως θα τα φάει? τα βάζεις και αυτά χύμα στο τραπέζι?

Εγώ δεν χρησιμοποίησα αυτή την μέθοδο όμως εννοείται πως άφησα τον γιο μου ελεύθερο να πειραματιστεί με το φαγητό του, να το πιάσει με τα χέρια να το ρίξει κάτω,να το ξαναβάλει στο πιάτο κλτ...όμως εν τέλη έμαθε να τρώει με το κουτάλι αρχικά και έπειτα και με πιρούνι, στην περίπτωση του blw τι γίνεται? σε ποια ηλικία μαθαίνει να χρησιμοποιεί κουτάλι ? Όταν τρως έξω τι γίνεται?  Ας μου απαντήσει μία μητέρα που έχει χρησιμοποιήσει την μέθοδο αυτή, γιατί ενώ μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα μου δημιουργεί  και πολλές απορίες, κυρίως πρακτικής φύσεως .

Δεν ακολούθησα την μέθοδο σε κανένα από τα δύο παιδιά, ξεκίνησα όπως οι περισσότεροι με αλεσμένα και τάισμα. Ωστόσο, η κόρη μου (δεύτερο παιδί) ενώ ξεκίνησε πολύ καλά τις τροφές, σε ηλικία περίπου 15-16 μηνών άρχισε να αντιδράει, δεν ήθελε καθόλου να φάει, με το που έβλεπε κουτάλι έστριβε το κεφάλι της δεξιά και αριστερά κλπ. Τότε ήταν που άρχισα να της βάζω το φαγητό μπροστά της και να την αφήνω να κάνει ό,τι θέλει και τότε μόνο έφαγε. Για πολλούς μήνες έτρωγε τα πάντα με τα χέρια (ακόμα και το ρύζι, τον πουρέ, τα φασολάκια κλπ), είχαμε καταργήσει για ένα διάστημα τις σούπες για ευνόητους λόγους. Συνέχισε το ίδιο ακόμα και όταν πρωτοπήγε παιδικό (20 μηνών), έτρωγε και εκεί με τα χέρια, πολύ γρήγορα όμως πέρασε στο κουτάλι και το πηρούνι χωρίς προσπάθεια από την μεριά μας και χωρίς δυσκολία.

Όταν ήμασταν έξω, έτρωγε και πάλι με τα χέρια, τα έκανε φυσικά όλα χάλια, αλλά δεν μας πείραζε, ούτε που το σκεφτόμασταν, όταν καμιά φορά ήταν και οι γιαγιάδες μαζί, αυτές παθαίνανε σοκ και κοιτάζανε γύρω-γύρω ντροπιασμένες, πέταγαν κάτι περίεργες ατάκες κλπ, αλλά ΟΚ μέχρι εκεί :grin::-D:-D

Πολλοί γονείς όταν ακούνε για τη μέθοδο αυτή αναρωτιούνται τα ίδια πράγματα.

Πως θα μάθει να τρώει με κουτάλι;

Με τις σούπες τι γίνεται;

Μήπως μεγαλώσει και συνεχίσει έτσι;

Ξεχνάμε κάτι πολύ πολύ βασικό. Σε αυτές τις πολύ μικρές ηλικίες η μίμηση είναι το παν. Μας βλέπουν και αντιγράφουν. Στο blw προτείνεται η ώρα του φαγητού να είναι η ίδια με της υπόλοιπης οικογένειας. Καθόμαστε λοιπόν όλοι μαζί και οι μεγάλοι τρώμε με μαχαιροπήρουνα, το μωρό το αφήνουμε με τα χεράκια. Μας παρατηρεί όμως και βλέπει τι κάνουμε. Αν του έχουμε διαθέσιμα τα δικά του (παιδικά πηρουνάκια/κουταλάκια) πιστέψτε με πολύ σύντομα θα τα χρησιμοποιήσει και μόνο του.

Οι σούπες ήταν το φαγητό που την βοηθούσα εγώ με το κουτάκι να φάει (βασικά κυρίως όσπρια). Αλλοι (που δε φοβουνται το καθάρισμα), αφήνουν το πιατάκι με τη σούπα να  "βουτήξει" το παιδί. Παρεπιπτόντως, μια ωραία ιδέα είναι τα πιατάκια με βεντούζα που κολάνε στην επιφάνεια του τραπεζιού. Έχεις σαφώς λιγότερα ατυχήματα έτσι.

@Νένα 27 είτε στη κατσαρόλα, είτε στο φούρνο, δεν έχει διαφορά. Για το γιαούρτι το είχα διαβάσει παλιά αν και εγώ φοβήθηκα και το έδωσα αργότερα (γύρω στους 7,5 μήνες αν θυμάμαι καλά). Σε κρεμούλα μπορείς να κάνεις και βρώμη με μήλο (ευκολα βρισκεις τη συνταγή), σε σούπα μπορείς να βράσεις κρέας (κομμάτι με κόκκαλο) και στη συνέχεια να προσθέσεις στο ζουμάκι κάποιο ζυμαρικό ή τραχανα (χωρίς αυγό αφου δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα).

@kotsifikos εμείς που κόψαμε τα αλεσμένα πολύ νωρίς (σταμάτησα το multi εντελώς γύρω στους 8-9 μήνες αν θυμάμαι καλά και έδινα κάποια πράγματα σε κομμάτια από την αρχή) ουδέποτε είχαμε πρόβλημα με το έξω. Με φρούτο είχα πάντα μαζί μου μαχαίρι και καθάριζα (αν δεν είχα μπανάνα). Να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι ποτε ξεκίνησε να τρώει μόνη της, σχετικά νωρίς νομίζω.

πρίν από 28 λεπτά , Deena είπε:

Δεν ακολούθησα την μέθοδο σε κανένα από τα δύο παιδιά, ξεκίνησα όπως οι περισσότεροι με αλεσμένα και τάισμα. Ωστόσο, η κόρη μου (δεύτερο παιδί) ενώ ξεκίνησε πολύ καλά τις τροφές, σε ηλικία περίπου 15-16 μηνών άρχισε να αντιδράει, δεν ήθελε καθόλου να φάει, με το που έβλεπε κουτάλι έστριβε το κεφάλι της δεξιά και αριστερά κλπ. Τότε ήταν που άρχισα να της βάζω το φαγητό μπροστά της και να την αφήνω να κάνει ό,τι θέλει και τότε μόνο έφαγε. Για πολλούς μήνες έτρωγε τα πάντα με τα χέρια (ακόμα και το ρύζι, τον πουρέ, τα φασολάκια κλπ), είχαμε καταργήσει για ένα διάστημα τις σούπες για ευνόητους λόγους. Συνέχισε το ίδιο ακόμα και όταν πρωτοπήγε παιδικό (20 μηνών), έτρωγε και εκεί με τα χέρια, πολύ γρήγορα όμως πέρασε στο κουτάλι και το πηρούνι χωρίς προσπάθεια από την μεριά μας και χωρίς δυσκολία.

Όταν ήμασταν έξω, έτρωγε και πάλι με τα χέρια, τα έκανε φυσικά όλα χάλια, αλλά δεν μας πείραζε, ούτε που το σκεφτόμασταν, όταν καμιά φορά ήταν και οι γιαγιάδες μαζί, αυτές παθαίνανε σοκ και κοιτάζανε γύρω-γύρω ντροπιασμένες, πέταγαν κάτι περίεργες ατάκες κλπ, αλλά ΟΚ μέχρι εκεί :grin::-D:-D

Χαχαχαχαχαχα για φαντάσου τις γιαγιάδες oooo shit..!!:twisted::shock::-D...Και σε περίπτωση που έχεις φακες;;;;μμμμπππρρρ..

πρίν από 2 λεπτά , vtgian είπε:

Πολλοί γονείς όταν ακούνε για τη μέθοδο αυτή αναρωτιούνται τα ίδια πράγματα.

Πως θα μάθει να τρώει με κουτάλι;

Με τις σούπες τι γίνεται;

Μήπως μεγαλώσει και συνεχίσει έτσι;

Ξεχνάμε κάτι πολύ πολύ βασικό. Σε αυτές τις πολύ μικρές ηλικίες η μίμηση είναι το παν. Μας βλέπουν και αντιγράφουν. Στο blw προτείνεται η ώρα του φαγητού να είναι η ίδια με της υπόλοιπης οικογένειας. Καθόμαστε λοιπόν όλοι μαζί και οι μεγάλοι τρώμε με μαχαιροπήρουνα, το μωρό το αφήνουμε με τα χεράκια. Μας παρατηρεί όμως και βλέπει τι κάνουμε. Αν του έχουμε διαθέσιμα τα δικά του (παιδικά πηρουνάκια/κουταλάκια) πιστέψτε με πολύ σύντομα θα τα χρησιμοποιήσει και μόνο του.

Οι σούπες ήταν το φαγητό που την βοηθούσα εγώ με το κουτάκι να φάει (βασικά κυρίως όσπρια). Αλλοι (που δε φοβουνται το καθάρισμα), αφήνουν το πιατάκι με τη σούπα να  "βουτήξει" το παιδί. Παρεπιπτόντως, μια ωραία ιδέα είναι τα πιατάκια με βεντούζα που κολάνε στην επιφάνεια του τραπεζιού. Έχεις σαφώς λιγότερα ατυχήματα έτσι.

@Νένα 27 είτε στη κατσαρόλα, είτε στο φούρνο, δεν έχει διαφορά. Για το γιαούρτι το είχα διαβάσει παλιά αν και εγώ φοβήθηκα και το έδωσα αργότερα (γύρω στους 7,5 μήνες αν θυμάμαι καλά). Σε κρεμούλα μπορείς να κάνεις και βρώμη με μήλο (ευκολα βρισκεις τη συνταγή), σε σούπα μπορείς να βράσεις κρέας (κομμάτι με κόκκαλο) και στη συνέχεια να προσθέσεις στο ζουμάκι κάποιο ζυμαρικό ή τραχανα (χωρίς αυγό αφου δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα).

@kotsifikos εμείς που κόψαμε τα αλεσμένα πολύ νωρίς (σταμάτησα το multi εντελώς γύρω στους 8-9 μήνες αν θυμάμαι καλά και έδινα κάποια πράγματα σε κομμάτια από την αρχή) ουδέποτε είχαμε πρόβλημα με το έξω. Με φρούτο είχα πάντα μαζί μου μαχαίρι και καθάριζα (αν δεν είχα μπανάνα). Να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι ποτε ξεκίνησε να τρώει μόνη της, σχετικά νωρίς νομίζω.

Ναι βρώμη τέλεια ιδέα!!!:)με νερό διαλυμένη φαντάζομαι.. τραχανά δεν έχω φτιάξει ποτέ.. πιστεύω δεν είναι κάτι δύσκολο.. Καλό και αυτό.. 

πρίν από 10 λεπτά , Νένα 27 είπε:

Χαχαχαχαχαχα για φαντάσου τις γιαγιάδες oooo shit..!!:twisted::shock::-D...Και σε περίπτωση που έχεις φακες;;;;μμμμπππρρρ..

Τις φακές τις φτιάχνω πάντα και από πάντα ως φακόρυζο, οπότε τις έτρωγε με τα χέρια φυσικά....ας μην περιγράψω την εικόνα! Στον παιδικό τις φτιάχνανε ως σούπα, δεν ξέρω ειλικρινά πώς τις έτρωγε εκεί (όπως και τις υπόλοιπες σούπες)...πάντως μου είχανε ζητήσει και τους είχα πάει, αντί σαλιάρας, μια πλαστική ποδιά χειροτεχνίας για το φαγητό....μπορώ να καταλάβω τον λόγο!

Επειδή έχω κι εγώ ένα μεγαλύτερο παιδί, στο οποίο κινήθηκα πιο παραδοσιάκα στο φαγητό, τον κρατήσανε και αρκετά οι γιαγιάδες με την έννοια να μην λερωθεί, να μην πέσει ψίχουλο στο πάτωμα, να βάλουμε και λίγο βιντεάκια και να ταϊζουμε στο στόμα το δίχρονο μην τυχόν και μείνει καμία μπουκιά στο πιάτο κλπ, ήταν και παραμένει εμφανώς πιο μίζερος στο φαγητό από τότε που άρχισε να ορίζει ο ίδιος πόσο και τί θα φάει. Ευτυχώς αυτό που σχετικά τον ξεκλείδωσε και αυτόν ήταν όταν άρχισε να παρατηρεί και να μιμείται τον τρόπο που έτρωγε η αδερφή του, γιατί είχε φτάσει 2,5 ετών, σχεδόν χωρίς να έχει πιασει φαγητό με τα χέρια του.

Διαφημίσεις

1 hour ago, kotsifikos said:

Ξεκίνησε να τρώει για πρώτη φορά μόνη της με το κουτάλι πριν από ένα μήνα, 13 μηνών δηλαδή. Ως τότε όλα στο πιάτο της, αυτα τα πιάτα σιλικόνης που βεντουζαρουν στο τραπέζι. Σούπες έτρωγε τα κομμάτια εννοείται και όχι το ζουμί. Ή της έδινα εγώ λίγο ζουμακι με κουτάλι. Έχω δει άλλες μαμάδες που ακολουθούν την μέθοδο να δίνουν το ζουμί με το μπιμπερό. Δεν το έκανα εγώ προσωπικά. Αλλά ναι τα έτρωγε όλα με τα χέρια, ακόμη και φακες, αρακά κλπ. Μια μια με τα χέρια. 

Όσον αφορά το φαγητό έξω δεν καταλαβαίνω ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα. Ίσα ίσα που αναρωτιέμαι δηλαδή αν έτρωγε αλεσμένα τι θα έκανα; θα έπρεπε πάντα να έχω ένα ταπερ μαζί μου; κι αν μας τύχαινε κάτι και μέναμε παραπάνω εξω ή αν πείναγε ξαφνικά τι θα της έδινα; τώρα απλά παραγγέλνω κάτι και τους παρακαλώ να μην βάλουν έξτρα αλάτι και τρωμε το ίδιο φαγητό. Πολύ πρακτικό. Βασικά δεν παίρνω φαγητό όταν πάμε έξω σε ταπερ, θα φάει ότι και εγώ. Αν εννοείς τον χαμό που θα κάνει, φαγητό κάτω κλπ κλπ, είναι κάτι που λύνεται εύκολα :) 

2 ώρες πρίν, Νένα 27 είπε:

Ανά 3 μέρες νομίζω προσθέτεις και κάτι.. Όπως λέει και στο site που διάβαζα για την διατροφή ακριβώς το ίδιο κανει και ο δικός μου κρατάει το μήλο και βλέπει τον μεγάλο που τρώει μια το μήλο μια το στόμα και προσπαθεί να μιμηθεί..:-D

Γιαούρτι από τωρα;;;δεν θυμάμαι στον μεγάλο μου πότε ξεκίνησα.. Και τα μπιφτέκια που μου λες και το διάβασα και πιο πάνω μπορώ να του δίνω;;εννοώ δεν του έχω δώσει ποτέ φαγητό φούρνου...ωραία λύση!!

γιαουρτι απο 7μ,κανονικο με πετσα

στον φουρνο απο 10μ,ο μικρος δ ηθελε ιδιαιτερα να νεροβραστα

κεφτεδακια με τριμμενα λαχανικα ειτε σαν γιουβαρλακια ειτε ψητα

κ εγω δ ξεκινησα με την μεθοδο απο 6μ.η μεγαλη ετρωγε οχι με μεγαλη επιτυχια αλεσμενα για δυο μηνες.μετα δυο μηνες σφραγισε το στομα,κ μετα ξεκινησε φτουτα σε κομματια.για το μεσημεριανο ειχαμε σχεδον καθε μερα κιμα.σουπες δεχοταν να της δινω μονο με κουταλι,ολα τα αλλα πηρουνι,ισως να τη βοηθουσα να τσιμπησει.απο 13μ αρχισε μονη με κουταλι,μην πετυχαινοντας το στομα παντα φυσικα

ο μικρος ηθελε κομματια απο 7μ,αλλα να τον ταιζω εγω,οποτε ηταν παρα πολυ απλο

ειδικα εξω πολυ πιο απλο να φαει κομματια παρα αλεσμενα

Προσωπικα σαν ιδεολογία μου άρεσε το blw αλλα δεν το εφαρμοσα σε μωρό 6 μηνών γιατί φοβόμουν μην πνιγεί. Στους δέκα-έντεκα μήνες που ο μικρός άρχισε να χάνει το ενδιαφέρον του για τα νεροβραστα αλεσμενα, ξεκίνησα δειλά δειλά τα κομματάκια και το κοινο φαγητο. Μετά το χρόνο σταμάτησε να τρώει οποια γεύματα ηταν πολτοποιημένα, πχ φρούτοκρέμα. 

Εγώ πρωινό έδωσα στον 6ο, εβδομο μεσημεριανό και απογευματινό στον 9ο.

Για απογευματινό έχω δώσει βρώμη με φρούτα, τραχανά, γιαούρτι πρόβειο  αλλά και τα επιδόρπια που δίνονται απ τον έκτο μήνα, πουρέ κολοκύθας , πουρέ γλυκοπατάτας.  

Εγώ από 9 μηνών δίνω κομμάτια αλλά πότε ταΐζω, πότε τρώει μόνος του, ανάλογα με τα κέφια του. Κάποιες φορές που φάγαμε έξω τότε στην αρχή ήταν στο καρότσι και ΄έτσι είχε μπροστά το τραπεζάκι του για να φάει μόνος. Αλλά του έδωσα στο χέρι πατάτα και καρότο και τα έφαγε χωρίς ιδιαίτερα ατυχήματα. Τα Χριστούγεννα έκατσε μαζί μας σε 3 τραπέζια με πολλά άτομα. Η πεθερά μου είχε πάθει σοκ όταν άκουσε ότι θα φάει μαζί μας (γιατί ξέρει ότι τρώει με τα χέρια και δεν το εγκρίνει). ¨Εκατσε όμως στο καρεκλάκι του κύριος, του έδωσα λίγο στην αρχή εγώ για να ξεθαρρέψει (ήταν σε καινούργιους χώρους με πολλά πρόσωπα) και μετά έφαγε μόνος του κι έφαγα κι εγώ με την ησυχία μου. Γιατί υπάρχει κι αυτό το πλεονέκτημα, πέρα από την υγεία του. Όταν τρώει έτσι, τρως κι εσύ σαν άνθρωπος και περνάει και η ώρα και απασχολείται. Αλλιώς θα πρέπει να τον ταΐσεις και μετά να τον προσέχει κάποιος για να φας, και μετά θα βαρεθεί και θα σηκωθείς από το τραπέζι κλπ. Τώρα 13μ δεν πετάει κάτω -από αδεξιότητα τουλάχιστον. Γενικά δεν πετάει γιατί θέλει να το φάει. Καλού κακού στρώνω ένα χαλάκι κάτω, από αυτά τα αδιάβροχα που είναι για φαγητο, παιχνίδι με μπογιές κλπ, και φοράει σαλιάρα με μανίκια. 

Αρακά με το χέρι έχει φάει αρκετές φορές. Για την ακρίβεια τρώει και τώρα που σας γράφω. :oops: Τρώει και το τριμμένο μήλο με το χέρι πολλές φορές, αν κάνω κάτι εκέινη την ώρα και δεν του το δίνω. Έχει τύχει και γιαούρτι να φάει με το χέρι σε μια φάση πειραματισμού. Το κουτάλι είναι ο επόμενος στόχος μου.

4 ώρες πρίν, kotsifikos είπε:

5 ώρες πρίν, Chrysoum είπε:

Ξεκίνησε να τρώει για πρώτη φορά μόνη της με το κουτάλι πριν από ένα μήνα, 13 μηνών δηλαδή. Ως τότε όλα στο πιάτο της, αυτα τα πιάτα σιλικόνης που βεντουζαρουν στο τραπέζι. Σούπες έτρωγε τα κομμάτια εννοείται και όχι το ζουμί. Ή της έδινα εγώ λίγο ζουμακι με κουτάλι. Έχω δει άλλες μαμάδες που ακολουθούν την μέθοδο να δίνουν το ζουμί με το μπιμπερό. Δεν το έκανα εγώ προσωπικά. Αλλά ναι τα έτρωγε όλα με τα χέρια, ακόμη και φακες, αρακά κλπ. Μια μια με τα χέρια. 

Όσον αφορά το φαγητό έξω δεν καταλαβαίνω ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα. Ίσα ίσα που αναρωτιέμαι δηλαδή αν έτρωγε αλεσμένα τι θα έκανα; θα έπρεπε πάντα να έχω ένα ταπερ μαζί μου; κι αν μας τύχαινε κάτι και μέναμε παραπάνω εξω ή αν πείναγε ξαφνικά τι θα της έδινα; τώρα απλά παραγγέλνω κάτι και τους παρακαλώ να μην βάλουν έξτρα αλάτι και τρωμε το ίδιο φαγητό. Πολύ πρακτικό. Βασικά δεν παίρνω φαγητό όταν πάμε έξω σε ταπερ, θα φάει ότι και εγώ. Αν εννοείς τον χαμό που θα κάνει, φαγητό κάτω κλπ κλπ, είναι κάτι που λύνεται εύκολα :) 

Αρακά να δίνω από τώρα η πιο μετα;;;τι εννοείς έτρωγε ότι και συ...Πολύ εξυπηρετικο ακούγεται αυτό γιατί εγώ σκέφτομαι να πάω κάπου και φταίει το τάπερ.. ωραίες λύσεις βρε κορίτσια χαλαρά και χωρίς άγχος.. Εγώ λέω είναι πολύ μωρό ακόμα και που να πάω και άντε να τον ταΐσω..Και κάθε μήνα περιμένω τον επόμενο.. λέω 7 μηνών καλύτερα. 

Διαφημίσεις

19 minutes ago, Νένα 27 said:

Αρακά να δίνω από τώρα η πιο μετα;;;τι εννοείς έτρωγε ότι και συ...Πολύ εξυπηρετικο ακούγεται αυτό γιατί εγώ σκέφτομαι να πάω κάπου και φταίει το τάπερ.. ωραίες λύσεις βρε κορίτσια χαλαρά και χωρίς άγχος.. Εγώ λέω είναι πολύ μωρό ακόμα και που να πάω και άντε να τον ταΐσω..Και κάθε μήνα περιμένω τον επόμενο.. λέω 7 μηνών καλύτερα. 

Δεν θυμάμαι πότε έδωσα εγω, αλλά όπως αναφέρθηκε και πριν οι οδηγιες λένε όχι γάλα (αγελαδινό), όχι μέλι πριν το έτος και τα υπόλοιπα είναι οκ όποτε κι αν τα δώσεις. Παρόλα αυτά ο αρακάς θέλει πιο εξελιγμένες κινητικές ικανότητες και 6 μηνών δεν τις έχει αναπτύξει ακόμα για να φάει με τα χέρια. Θα μπορούσε να το βάλει στην χούφτα και να το φάει αντι να το πιάσει με τα δάχτυλα, αλλά και πάλι το θεωρώ δύσκολο για ένα μωρό που τώρα αρχίζει να εξοικιωνεται με το φαγητό. Περίμενε πρώτα να καταφέρει πιο μεγάλα κομμάτια. 

Όταν λέω ότι τρώει ότι και εγώ, εννοώ αυτό ακριβώς! Αν πάμε έξω και φάμε έξω, θα παραγγείλω κάτι για εμένα και θα δώσω και στην μικρή από το δικό μου. Αν πάλι πάμε έξω απλά για βόλτα θα της δώσω ότι έχω πάρει εγώ να φάω μαζί μου, για παράδειγμα κάποιο φρούτο, καμία μπάρα δημητριακών (τις φτιάχνω εγώ αυτές για να είναι λίγο πιο μαλακές) ή ακόμα και απλό ψωμί με τυρακι με καμιά ντοματουλα/αγγουράκι. Γενικά δεν παίζει να σκεφτώ, αμάν τι θα φάει το παιδί; θα φάει ότι και εγώ, οι επιλογές είναι πολλές :)

Επίσης αυτό με το ότι τα παιδιά μιμούνται που ανέφερε η @vtgianείναι πολύ σημαντικό. Να τρώτε πάντα μαζί για να σε βλέπει. Εγώ θα φάω ακόμη και τώρα που η κόρη μου έχει εξοικειωθεί με το φαγητό μαζί της ακόμη κι αν δεν πεινάω ιδιαίτερα. Άσε που όταν δεν θέλει άλλο της αρέσει να μου δίνει το κουτάλι της για να τα φάω εγώ. Επίσης θέλει να τρώει το ίδιο με εμένα, μόνο. Ότι τρώω εγώ για πρωινό το θέλει και η ίδια, αλλιως δεν τρώει. Αυτα λένε πολλά  για το πόσο μας μιμούνται τα παιδιά ακόμη και στο φαγητό. 

@Chrysoum έξω για φαγητό ενα παιδι αυτης της ηλικιας τι αλλο μπορει να φαει εκτος απο της ωρας; αφου τα μαγειρευτά εχουν ολα αλάτι. Εμενα παντως αυτο το να τρωει το ιδιο μ εμας με μπερδευει. Δεν μπορω να το προγραμματίσω ετσι. Γιατί του μικρού του δίνουμε κρέατα ή ψάρια από γνωστούς μας ή ελευθερας που παίρνουμε μόνο για κεινον κ μεις τρωμε κρεας 2 κ ψάρι 1 φορα. Και προσπαθω τα συνοδευτικα να ταιριαζουν με το κρέας που θα του έχω κάθε φορά, κ αυτό δεν συμβαδίζει πάντα με το δικό μας μενου. Έτσι τα μαγειρεύω σαν τα δικά μας χωρίς αλάτι, αλκοόλ κ καυτερά, αλλά με δικο του προγραμμα. Ομως τωρα κοιταει το πιατο μας κ αναρωτιεται αν είναι το ίδιο!

Τον έχω καταλάβει και γω ότι μόλις τρώμε εμείς και τον έχω δίπλα μας κοιτάει καλά καλά.. Σαν να ζηλεύει ..Και αν δεν τύχει να είναι η ώρα του για φαγητό του δίνω κάτι άλλο να κρατάει για να γλύφει.. σιγά σιγά πιστεύω να τα καταφέρω και γω..ειλικρινά στον πρώτο μου είμαι πιο χαλαρή ίσως και η ηλικία μου να έπαιξε σημασία (20 χρονων) ..Στον μικρό έχω περισσότερο άγχος και είμαι πολύ πιο συνειδητοποιημένη..ππππφφ..

10 hours ago, Έσπερος said:

@Chrysoum έξω για φαγητό ενα παιδι αυτης της ηλικιας τι αλλο μπορει να φαει εκτος απο της ωρας; αφου τα μαγειρευτά εχουν ολα αλάτι. Εμενα παντως αυτο το να τρωει το ιδιο μ εμας με μπερδευει. Δεν μπορω να το προγραμματίσω ετσι. Γιατί του μικρού του δίνουμε κρέατα ή ψάρια από γνωστούς μας ή ελευθερας που παίρνουμε μόνο για κεινον κ μεις τρωμε κρεας 2 κ ψάρι 1 φορα. Και προσπαθω τα συνοδευτικα να ταιριαζουν με το κρέας που θα του έχω κάθε φορά, κ αυτό δεν συμβαδίζει πάντα με το δικό μας μενου. Έτσι τα μαγειρεύω σαν τα δικά μας χωρίς αλάτι, αλκοόλ κ καυτερά, αλλά με δικο του προγραμμα. Ομως τωρα κοιταει το πιατο μας κ αναρωτιεται αν είναι το ίδιο!

Αυτό δεν το σκέφτηκα, ότι δηλαδή το φαγητό έξω είναι διαφορετικό λόγω περιβάλλοντος. Άλλες οι επιλογές σε ένα νησί, άλλες σε μια πρωτεύουσα. Λογικό. Της ώρας δεν θα έδινα πολύ συχνα λόγω ακρυλαμιδιου. Έξω τρώμε κάθε Σάββατο κι αυτό γιατί πάμε να δει κάποιους "φίλους της" σε έναν παιδότοπο να παίξει ή πάμε σε κανένα baby θέατρο ή κάποια άλλη παρόμοια δραστηριότητα και μένουμε ωρες έξω οπότε πεινάμε. Δεν πάμε με σκοπό να πάμε έξω να φάμε, αλλά αφού είμαστε τόσες ώρες έξω κάτι πρέπει να φάμε πέρα από σνακς. Παμε λοιπόν σε εμπορικά με μεγάλους παιδότοπους για να μπορεί να παίζει και που έχουν διαφορά εστιατόρια-take away για να έχουμε πολλές επιλογές από άποψη φαγητού. Η αλήθεια είναι πως από τότε που έκλεισε τον χρόνο είμαστε ακόμη πιο ευελικτοι με το φαγητό που μπορεί να φάει μιας και επιτρέπονται μέχρι και 2 γρ αλάτι την ημέρα και δεδομένου ότι στην καθημερινότητα μας δεν βάζουμε καθόλου αλάτι είμαι πιο ήρεμη όταν πάμε έξω για φαγητό. Για παράδειγμα εκεί που πάμε έχει και ένα μερος για brunch, παίρνω λοιπόν να φάμε ομελετα. Τους ζητάω να μη βάλουν αλάτι, αλλά ακόμη κι αν βάλουν εν αγνοία μου, δεν ανησυχω πλέον γιατί ξέρω ότι η καθημερινή πρόσληψη αλατιού είναι ελάχιστη. Επίσης λατρεύει το σούσι (!) οποτε θα πάρουμε ένα μονο με λαχανικά, αλλιώς θα φάει μεξικάνικο, για παράδειγμα μπουριτο συνήθως πάλι με λαχανικά και οσπρια μόνο γιατί το κρέας και η σως τους έχουν αλάτι. Γενικά προσπαθώ να πηγαίνουμε σε μέρη με πολλές επιλογές για να μπορώ να διαλέξω κάτι που να μας βολεύει και τις δύο. Αυτό καταλαβαίνω πως σε ένα νησί είναι αδύνατον. 

Φαγητο στο σπίτι τρώμε το ίδιο όπως έχω ξανάπει. Γενικά δεν της δίνω περισσότερο κρέας από ότι τρώμε εμείς. Για να πάρει σίδηρο, φτιάχνει ο άντρας μου πατέ από συκώτι και το τρώει πάνω στο ψωμί της ως spread. Ψάρι τρώμε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ιδανικά 3. Και μετά οσπρια, τα οποία τα λατρεύει, μάλλον λόγω σχήματος και χρώματος! Ότι είναι μικρό και έχει έντονο χρώμα πάει με την μια στο στόμα :) Δεν τα κανουμε ως λαδερά για να μπορεί να τα πιάσει με τα χέρια και να τα φάει ή τώρα πια με το κουτάλι της :) αφού όμως έχεις βρει αυτή την λύση με τα ίδια συνοδευτικά και σας βολεύει ολα καλά! Το θέμα είναι τι λειτουργεί καλύτερα στην δική σας οικογένεια :) 

Εμάς δεν μας αφήνει ακόμα αλάτι. Και όντως έχεις δίκιο για τις επιλογές. Εδώ μόνο σε ταβερνάκι αλλιώς ποικιλίες σε καφέ - μπαρ ή καμιά πίτσα, αυτές είναι οι επιλογές μας (εκτός από τα ακριβά εστιατόρια που δεν πάμε για άλλους λόγους), κι έτσι είναι δύσκολο να φάει ένα παιδί. Και περιορίζονται και οι επιλογές των εξόδων γενικά γιατί κανένα μέρος δεν είναι family friendly, σε όλα καπνίζουν εκτός αν έχουν βεράντα ή αυλή και κάτσεις έξω, άρα το χειμώνα δεν πας σχεδόν πουθενά. Πάντως όλες τις εξόδους μας τις συντονίζω με το δικό του γεύμα, ώστε να μη ζηλεύει όταν τρώμε, και αυτό είναι πολύ βολικό, ακόμα κι αν πρέπει να πάρω ταπεράκι ή να τρίβω φρούτα. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...