Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

6 μηνών οδηγία παιδιάτρου: μη αλεσμένο φαγητό

Νένα 27

Recommended Posts

Το μικρό μου έχει κλείσει τον 6ο και η γιατρός δεν με αφήνει να αλεθω τα φαγητά του ούτε να του ψήνω κρέμες εμπορίου( πχ φαρινα)..πράγμα που δεν ίσχυε στο πρώτο μου παιδί.. καμία συμβουλη;;

Διαφημίσεις

1 hour ago, Νένα 27 είπε:

Το μικρό μου έχει κλείσει τον 6ο και η γιατρός δεν με αφήνει να αλεθω τα φαγητά του ούτε να του ψήνω κρέμες εμπορίου( πχ φαρινα)..πράγμα που δεν ίσχυε στο πρώτο μου παιδί.. καμία συμβουλη;;

Ειναι πολλη μικρο για να μην του αλεθεισ τα φαγητα...εγω θα φοβομουν να ακολουθησω αυτη την οδηγια.

Οσο για τισ κρεμεσ κ εμεισ δεν δοκιμασαμε γιατι ειχαμε αλλεργια στα γαλακτοκομικα..

τωρα που ειμαστε 15 μηνων προτιμαω να τρωει αλλα φαγητα παρα κρεμεσ.

Προσπάθησα να ακολουθήσω την συμβουλή της στην οποία επέμενε και ήταν κατηγορηματική αλλά ο μπέμπης μου δεν μπορούσε να τα φάει.. Δηλαδή το μοσχάρι πως θα του το έδινα.. Και έτσι άρχισε να αλεθω ...Και εσένα σου είχαν πει κάτι τετοιο;;;και το απόγευμα θέλει να του δίνω λέει τροποποιημένο το μεσημέρια του αλλά δεν το θέλει.. 

Μαλλον είναι πολύ μικρό για μη αλεσμένα, αλλά ορισμένα παιδιά από 7-8 μηνών αρχίσουν και τρώνε κομματάκια (πχ πατάτα ή κολοκύθι καλά βρασμένα). Αυτά τα παιδιά συνήθως τρώνε και πιο εύκολα τα πάντα αργότερα. Όσο πιο γρήγορα περάσεις στο στερεό, τόσο καλύτερα. Παρολαυτα 6 μηνών παραείναι μικρό νομίζω, δεν ξέρω με ποια λογική στο είπε, πρέπει πρώτα να μάθει το κουτάλι.

πρίν από 12 λεπτά , Νένα 27 είπε:

Προσπάθησα να ακολουθήσω την συμβουλή της στην οποία επέμενε και ήταν κατηγορηματική αλλά ο μπέμπης μου δεν μπορούσε να τα φάει.. Δηλαδή το μοσχάρι πως θα του το έδινα.. Και έτσι άρχισε να αλεθω ...Και εσένα σου είχαν πει κάτι τετοιο;;;και το απόγευμα θέλει να του δίνω λέει τροποποιημένο το μεσημέρια του αλλά δεν το θέλει.. 

Τι εννοεισ τροποποιημενο? Το μεσημεριανο εννοεισ??ε καπωσ ετσι καναμε κ εμεισ..το ζουμακι που περισσευε το μαγειρευα καπωσ αλλιωσ..πχ με μακαρονια αν ειχα το μεσημερι λαχανικα.

Αλεσμενα μασ ειχε πει ο γιατροσ..κ αν θυμαμαι καλα καπου στον 10ο μηνα οταν ειδα πωσ εκανε μασητικεσ κινησεισ προσπαθησα να δωσω κομματακια..κ παλι με προσοχη.ακομη κ τωρα προσεχω  που ειναι μεγαλυτερη ειδικα με το κρεασ.

Διαφημίσεις

Φαίνεται πως η παιδίατρός σου είναι οπαδός του baby led weaning. Επίσης μπράβο της που δε σε οδηγεί σε έτοιμες κρέμες. Οι συστάσεις πια έχουν άλλαξει και  είσαι τυχερή που η γιατρός σας φροντίζει να είναι ενημερωμένη. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ:

paidiatros.com/neogennito-vrefos/diatrofi/babyled-weaning-methodos-diatrofis

Είναι εξίσου ασφαλές με το αλεσμένο.

Σχετικά με την ανησυχία σου για το πως θα φάει κρέας, αρχικά γιατί δεν τη ρωτάς; Καλό είναι που σου προτείνει αυτόν τον τρόπο αλλά θα έπρεπε να σου δώσει και διαιτολόγιο ώστε να ξέρεις τι να κάνεις και πως. 

Μια ιδέα  για το κρέας είναι σε μορφή μαλακου μπιφτεκιού (βάζοντας λαχανικά). Έτσι είναι μαλακό και μπορεί να πάρει τα συστατικά που χρειάζεται και από ποικιλία κρεάτων (μοσχάρι ή κοτόπουλο). Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις συκώτι, που είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο και με λίγη ποσότητα είναι εντάξει. Μη σε προβληματίζει το πως θα κόψει/αλέσει τη τροφή χωρίς δόντια, τα ούλα και μόνο είναι πολύ δυνατά.

Και εγώ στο δεύτερο μου παιδάκι δεν αλεσα τα φαγητά δε του άρεσαν τα αλεσμένα κ τα τρώει κομμάτια .. το κρέας μπορείς να το κόβεις σε ίνες με τα χέρια σου η να το κάνεις σαν μπιφτέκια .. το κοτόπουλο μπούτι είναι πολύ μαλακό κ πιστεύω θα μπορεί να το διαχειριστεί αρκετά εύκολα για αρχή .. πάντως κ εγώ πιστεύω πως η παιδίατρος σου φαίνεται να είναι αρκετά ενημερωμένη 

Ναι το διαπυστωσα και γω ότι είναι ενημερωμένη.. Επίσης μου πρότεινε κουνέλι,ζηγουρι και κατσικάκι να του δίνω.. Την κοίταγε σαν χανος..Δεν τα ήξερα αυτά..το πρώτο μου παιδί είναι 6 χρονών οπότε σε 6χρονια άλλαξαν πολύ τα πράγματα...Δηλαδή η κρέμα έχει απαγορευτει;;Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας!!! 

Για να την βλέπεις στα ράφια ακόμα, όχι, δεν έχει απαγορευτεί :). Ωστόσο, ακόμα και πριν 6 χρόνια, τα οφέλη μιας διατροφής με τρόφιμα μη επεξεργασμένα ήταν ήδη διαπιστωμένα και κάποιοι παιδίατροι είχαν ήδη ενημερωθεί. Δεν υπήρχε απλά τόσο διεδεδομένη η πληροφορία και οι εταιρίες καθόριζαν τις τάσεις. Πλέον, έχουν δημοσιευτεί πάρα πολλές έγκυρες έρευνες που δείχνουν ότι η διατροφική αξία των μη επεξεργασμένων τροφίμων είναι πολύ υψηλότερη ένω παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενοχοποιούνται για μελλοντικές παθήσεις καθώς συνοδεύονται συνήθως από πολλές τεχνητές ουσίες (γλυκαντικά, αρωματικές ύλες κλπ). Παράλληλα, τονίζεται το πόσο σημαντικό είναι να ορίζει το παιδί την ποσότητα που θα φάει, ήδη από την βρεφική ηλικία. Ο χρυσός κανόνας είναι ότι οι γονείς επιλέγουν το πότε, που  και τι θα φάει το παιδί, το παιδί αποφασίζει το πόσο. 

Ειδικά για τα βρέφη, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να δώσεις έτοιμο γεύμα (κρέμα τώρα, γιαουρτάκι αργότερα) παρά μόνο ως εξαιρεση σε κάποια μέρα με έξοδο ή πολύ βαρύ πρόγραμμα που δεν προλαβαίνεις. Προτίμησε να ετοιμάζεις φρέσκο φαγάκι, παρόμοιο με των υπολοίπων (αλλά χωρίς αλάτι) και με εποχικά φρούτα και λαχανικά. 

Κ εγώ δεν έδωσα ποτέ αλεσμένα αλλά δεν με πίεσε κανένας να το κάνω. Είχα ενημερώσει την παιδίατρο πως θέλω να τρώμε έτσι και με κατεύθυνε πάνω σ αυτό. Υπάρχουν πολλά να διαβάσεις για το baby led weaning. Και πως τρως το κάθε τι. Δεν εχει απαγορευτεί κάτι απλά υπάρχουν πιο πολλες επιλογές. Δε χρειάζεται ν τρομάζεις αλλα αν δε σ ευχαριστεί μην το κάνεις. Κάνε ο.τι ταιριάζει σε σένα κ στο μωρό σου. 

Διαφημίσεις

Και εμένα ο παιδίατρος μου είχε απαγορεύεσει την κρέμα, δεν έφαγε ποτέ κάτι τέτοιο ο γιος μου.

Τώρα για τα μη αλεσμένα τι να σου πω...δεν ξέρω πόσο εύκολο να είναι να τρώνε κομμάτια χωρίς δόντια, καλύτερα να σου απαντήσουν κοπέλες που έχουν εμπειρία στην πράξη από την μέθοδο αυτή.

Ούτε η κόρη μου έφαγε ποτέ αλεσμένα, και όταν μια δυο φορές έμεινε με την μαμά μου στις διακοπές και προσπάθησε να την ταισει (αλεσμένα φυσικά) έγινε το έλα να δεις, από την πλευρά της μικρής εννοώ. Αρνούνταν κατηγορηματικα να ανοίξει το στόμα στο κουτάλι και να φάει με το ζόρι. Κρέας έτρωγε-δοκίμαζε όταν ήταν 6 μήνων ως ίνες. Σκληρά λαχανικά (πχ καρότο, πατάτα) τις τα έβαζα τόσο όσο να είναι μαλακά, αλλά να μην λιώνουν στο χέρι και τις τα έδινα σε μεγάλα κομμάτια, πχ 1/3 του καρότου για να μπορεί να τα πιάσει. Αυτό συστήνεται κιόλας, στην αρχή μεγάλα κομμάτια για να τα πιάνουν και να τα δαγκώνουν και μετά από 2-3 μήνες μικρότερα και μικρότερα. Το παιδί θα σου δείξει ποτέ είναι ετοιμο. Μαλακά λαχανικά πχ αγγούρι της τα έδινα ωμά. Φρούτα το ίδιο μπανάνα ωμή, μήλο λίγο βρασμένο. Αυτό έγινε σε εμάς τους 2 πρωτους μήνες, μετά μπορούσε να φάει κανονικα σχεδόν τα πάντα. Αν θέλεις να ακολουθήσεις την μέθοδο θα σου πρότεινα πρώτα να διαβάσεις τις οδηγίες (στο λινκ που σου παρεθεσαν) και στην ομάδα που υπάρχει στο Facebook (αν έχεις) και πολύ σημαντικό να κάνεις κάποια μαθήματα πρώτων βοηθειών. Βασικά αυτά καλό είναι να τα κάνεις ούτως ή άλλως, πότε δεν ξέρεις τι μπορεί να βάλει στο στόμα ακόμη κι αν δίνεις αλεσμένα. Γενικά οι υποστηρικτές της μεθόδου αυξάνονται τελευταία και οι γονείς παιδιών που την ακολούθησαν από νωρίς δηλώνουν με περηφάνια ότι τα παιδιά τους βγήκαν πολύ καλοφαγα. Μια από αυτές και εγώ, καλοφαγο παιδί η κόρη μου 14 μηνών σήμερα, δεν τρώει πολύ σε κάθε γεύμα, δοκιμάζει όμως τα πάντα και τρώει πολλά σνακς συχνά μέσα στην ημέρα. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη στο που οφείλεται, αλλά το ανταποδίδω εν μέρει στο ότι έμαθε από την αρχή πως τρώει χωρίς πίεση και όσο θέλει, πειραματιστηκε με τις διάφορες υφές και γεύσεις και απέκτησε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το φαγητό από ότι αν έτρωγε αλεσμένα που θα ήταν απλά "νια-νια" και όλα μαζί. 

Όσον αφορά τις κρεμες, πέρα από τις επεξεργασμενες ύλες που περιέχουν όπως είπε και η @vtgian ρίξε απλά μια ματιά στην διατροφική ετικετα και θα εκλπαγεις όταν διαβάσεις ότι οι περισσότερες περιέχουν 10-15% ζάχαρη (πιο συχνά αναγραφεται ως σουκροζη)!!! Κάτι που έγω το θεωρώ απαράδεκτο. 

Στην αρχή προσπάθησε να του δώσω σπασμένα με το πιρούνι αλλά με τίποτα,μετά από λίγες μέρες του τα άλεθα και τον είδα ότι άνοιγε στόμα και έτρωγε ευχάριστα.. ωστόσο ο μικρός μου έχει διορθωτική ηλικία είναι 6 αλλά λέγεται 5 γιατί είναι πρόωρος και η γιατρός μου έχει πει ότι η ανάπτυξη του πάει λίγο πιο πίσω.. Ίσως αυτό να παίζει κάποιο ρόλο..σκεφτομαι σιγά σιγά αφού έμαθε επιτέλους να τρώει με το κουτάλι να σταματήσω το άλεσμα πάλι να δω μπας και το δεχθεί.. Όχι Facebook δεν έχω..αλάτι δεν χρησιμοποιώ.. Και όσον αφορά τα βρασμένα φρούτα το κάνω και γω (μήλο αχλαδι) γιατί δεν θέλει με τίποτα την φρουτοκρεμα..Και αυτά ξυσμενα μου είπε.. πππφφφφ...για το απόγευμα τι προτεινεται;;το φάει δεν το θέλει σε 2 γεύματα (μεσημέρι απογευμα)είναι και επιλεκτικος.:):confused:και το άλλο δεν θα του τα κάνω εντελώς κρέμα θα αφήσω και κάποια κομματάκια μέσα μόλις τα αντιληφθεί μου τα φτύνει.. :shock:

1 hour ago, kotsifikos είπε:

Και εμένα ο παιδίατρος μου είχε απαγορεύεσει την κρέμα, δεν έφαγε ποτέ κάτι τέτοιο ο γιος μου.

Τώρα για τα μη αλεσμένα τι να σου πω...δεν ξέρω πόσο εύκολο να είναι να τρώνε κομμάτια χωρίς δόντια, καλύτερα να σου απαντήσουν κοπέλες που έχουν εμπειρία στην πράξη από την μέθοδο αυτή.

Αυτό είναι που με αγχώνει και εμένα.. Και να το προσπαθούσε θα ήταν πιο εύκολο.. 

2 ώρες πρίν, tzenaki1982 είπε:

Τι εννοεισ τροποποιημενο? Το μεσημεριανο εννοεισ??ε καπωσ ετσι καναμε κ εμεισ..το ζουμακι που περισσευε το μαγειρευα καπωσ αλλιωσ..πχ με μακαρονια αν ειχα το μεσημερι λαχανικα.

Αλεσμενα μασ ειχε πει ο γιατροσ..κ αν θυμαμαι καλα καπου στον 10ο μηνα οταν ειδα πωσ εκανε μασητικεσ κινησεισ προσπαθησα να δωσω κομματακια..κ παλι με προσοχη.ακομη κ τωρα προσεχω  που ειναι μεγαλυτερη ειδικα με το κρεασ.

Δηλαδή για πχ αν του έχω κάνει κοτόπουλο με λαχανικά το απόγευμα να βράσω στο ζουμί αστρακι;;;

3 hours ago, Νένα 27 said:

για το απόγευμα τι προτεινεται;;το φάει δεν το θέλει σε 2 γεύματα (μεσημέρι απογευμα)είναι και επιλεκτικος.:):confused:και το άλλο δεν θα του τα κάνω εντελώς κρέμα θα αφήσω και κάποια κομματάκια μέσα μόλις τα αντιληφθεί μου τα φτύνει.. :shock:

Βασικη αρχή της μεθόδου είναι ότι δεν πιέζουμε. Προσφέρεις και αν θέλει θα φάει. Αν πάλι δεις ότι δείχνει ενδιαφέρον αλλά δεν τα καταφέρνει, τότε προσπάθησε να τον βοηθήσεις, να του δείξεις δηλαδή πως να φαει. Από ότι κατάλαβα όμως δεν θέλει το ίδιο φαγητό. Εγώ εάν έβλεπα ότι δεν θέλει για κανένα λόγο το ίδιο με το μεσημέρι, θα του έδινα κάτι άλλο. Πάλι όμως κομματια, πάλι την ίδια αρχή. Γιαούρτι σκέφτεσαι να δώσεις αργότερα; αυτό είναι κάτι που πρέπει να του το δώσεις εσύ με κουτάλι, όσο θέλει. Άλλοι συμφωνούν, αλλοι διαφωνούν. Εγώ της έδωσα, νομίζω εκεί γύρω στο 8μηνο, αυτό και η βρώμη (χυλός, τύπου oatmeal) που την έφτιαχνα εγω ήταν και τα μόνα που της τα έδινα με το κουτάλι. Τώρα τα τρώει και τα δύο μόνη της με το κουτάλι της. Θέλει μαμάδες με γερό στομάχι γενικά, αλλα κατά την γνώμη μου εκεί γύρω στον χρόνο βλέπεις τα θετικά του :) 

Διαφημίσεις

7 ώρες πρίν, Νένα 27 είπε:

καλε τι σημαινει δεν σε αφηνει η παιδιατρος? στο θεμα διατροφη ειναι καθαρα δικη σου επιλογη τι θα κανεις. 10 παιδιατρους να ρωτησεις 10 διαφορετικες γνωμες θα παρεις. εχεις κ αλλο παιδακι οτι εδινες στο πρωτο θα δινεις κ στο δευτερο οτι σε εχει βολεψει εσενα κ θεωρεις εσυ οτι ειναι σωστο. οσο για τις κρεμες φυσικα κ επιτρεπονται το πρωτο σου παιδακι επαθε τιποτα που εφαγε? ολα ειναι δικια σου αποφαση για το τι θεωρεις σωστο. κατα τα αλλα οι παιδιατροι δινουν απλα μια συμβουλη σε αυτο το θεμα κ αν θες ακολουθεις. τα μη αλεσμενα ειναι δυσκολα απο πλευρας σου να τα εισαγεις. δηλαδη θελει να εχεις υπομονη να ξερεις τι να κανεις σε περιπτωση που πνιγει κ να εχεις απειρο χρονο για να αφησεις το παιδι να επεξεργαστει λιγο το φαγητο. η αληθεια ειναι πιο μπελαλιδικο απο τα αλεσμενα.

21 minutes ago, ninaki80 said:

καλε τι σημαινει δεν σε αφηνει η παιδιατρος? στο θεμα διατροφη ειναι καθαρα δικη σου επιλογη τι θα κανεις. 10 παιδιατρους να ρωτησεις 10 διαφορετικες γνωμες θα παρεις. εχεις κ αλλο παιδακι οτι εδινες στο πρωτο θα δινεις κ στο δευτερο οτι σε εχει βολεψει εσενα κ θεωρεις εσυ οτι ειναι σωστο. οσο για τις κρεμες φυσικα κ επιτρεπονται το πρωτο σου παιδακι επαθε τιποτα που εφαγε? ολα ειναι δικια σου αποφαση για το τι θεωρεις σωστο. κατα τα αλλα οι παιδιατροι δινουν απλα μια συμβουλη σε αυτο το θεμα κ αν θες ακολουθεις. τα μη αλεσμενα ειναι δυσκολα απο πλευρας σου να τα εισαγεις. δηλαδη θελει να εχεις υπομονη να ξερεις τι να κανεις σε περιπτωση που πνιγει κ να εχεις απειρο χρονο για να αφησεις το παιδι να επεξεργαστει λιγο το φαγητο. η αληθεια ειναι πιο μπελαλιδικο απο τα αλεσμενα.

Συμφωνώ στο ότι ο κάθε παιδίατρος δεν είναι θεός και οι συμβουλές είναι απλά συμβουλές, από όπου κι αν προέρχονται. Από την άλλη όμως διακρίνω ότι η θεματοθετρια δεν ειχε επίγνωση του ακριβώς σημαίνει κρέμα.  Είναι καλό που ρωτάει για να ενημερωθεί. Αφού ενημερωθεί για τις συνέπειες που αυτές μπορεί να έχουν, τότε μπορεί αν θέλει να τις δώσει παρόλα αυτά στο παιδί. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει εν γνώσει της και έχοντας πλήρη επίγνωση. Όσο για το τι θα πάθει ή τι έπαθε το πρώτο θα αναφέρω απλά ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας (νομίζω ή δεύτερη ή τριτη στην Ευρώπη) και όλα ξεκινάνε από νωρίς: από τις κρεμες φουλ στην ζάχαρη, μετά από τα μπισκοτάκια και τις σοκολατιτσες σε πολύ μικρή ηλικία και ίσως από πιεστικους γονείς που ταΐζουν το παιδί με το ζόρι με αποτέλεσμα αυτό να μην μάθαινει ποτέ τις εννοείς της πείνας και του κορεσμού. Η παιδική διατροφή δεν είναι παιχνίδι. Είναι ευθύνη και οι εκφράσεις τύπου τι έπαθε ή τι θα πάθει να τρώει τόση ζάχαρη από 6 μηνών δεν θα πρέπει να λέγονται ελαφρά τη καρδιά. 

γενικα ναι υπαρχουν απειρες αποψεις παιδιατρων πανω στη διατροφη

κ σιγουρα οι γιατροι απλα προτεινουν,η διατροφη ειναι ευθυνη των γονιων

δ βρισκω τον λογο να δωσεις ετοιμη κρεμα πραγματικα.κ κατα την γνωμη μου δ ειναι κ ο,τι καλυτερο

το μωρο χρειαζεται βιταμινες κ σιδηρο αρχικα.οποτε κρεας κ φρεσκα λαχανικα κ φρουτα

κ μενα μου αρεσει πολυ η μεθοδος με τα κομματια,ετρωγε η κορη μου απο 10μ κ ο γιος  απο 7.η μεγαλη ειχε 4δοντια.ο μικρος κανενα,το πρωτο το εβγαλε 11,5μ.στο ενδιαμεσο μια χαρα ετρωγε κρεας σαν κιμα,ινες η κομμενο μικροσκοπικα κομματακια με ψαλιδι κουζινας

εννοειται δ αφηνεις κομματια στα αλεσμενα μεσα

επισης αν το μωρο σου ειναι 5μ,διορθωμενη 6,3γευματα στερεων ειναι πολλα

ο μικρος ναι μεν ηθελε κομματια,αλα να του δινω εγω τα κομματια η με πηρουνακι.με κουταλι φαγαμε γιαουρτι κανονικα στον 7ο.τριτο γευμα λογω θηλασμου εβαζα στον 9ο

επισης η μεθοδος δ ειναι καθολου δυσκολη που παρουσιαστηκε ετσι.δοκιμασε,αν δ σας βγαινει δ ειναι κακο να τα πατας με πηρουνι.η κ τελειως αλεσμενα,αρκει να μην ειναι για πολυ καιρο

5 ώρες πρίν, Νένα 27 είπε:

Αυτό είναι που με αγχώνει και εμένα.. Και να το προσπαθούσε θα ήταν πιο εύκολο.. 

Δηλαδή για πχ αν του έχω κάνει κοτόπουλο με λαχανικά το απόγευμα να βράσω στο ζουμί αστρακι;;;

Εγβ ετσι εκανα

1 hour ago, Chrysoum είπε:

Συμφωνώ στο ότι ο κάθε παιδίατρος δεν είναι θεός και οι συμβουλές είναι απλά συμβουλές, από όπου κι αν προέρχονται. Από την άλλη όμως διακρίνω ότι η θεματοθετρια δεν ειχε επίγνωση του ακριβώς σημαίνει κρέμα.  Είναι καλό που ρωτάει για να ενημερωθεί. Αφού ενημερωθεί για τις συνέπειες που αυτές μπορεί να έχουν, τότε μπορεί αν θέλει να τις δώσει παρόλα αυτά στο παιδί. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει εν γνώσει της και έχοντας πλήρη επίγνωση. Όσο για το τι θα πάθει ή τι έπαθε το πρώτο θα αναφέρω απλά ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας (νομίζω ή δεύτερη ή τριτη στην Ευρώπη) και όλα ξεκινάνε από νωρίς: από τις κρεμες φουλ στην ζάχαρη, μετά από τα μπισκοτάκια και τις σοκολατιτσες σε πολύ μικρή ηλικία και ίσως από πιεστικους γονείς που ταΐζουν το παιδί με το ζόρι με αποτέλεσμα αυτό να μην μάθαινει ποτέ τις εννοείς της πείνας και του κορεσμού. Η παιδική διατροφή δεν είναι παιχνίδι. Είναι ευθύνη και οι εκφράσεις τύπου τι έπαθε ή τι θα πάθει να τρώει τόση ζάχαρη από 6 μηνών δεν θα πρέπει να λέγονται ελαφρά τη καρδιά. 

Είμαι ιδιαίτερα προσεκτική με την διατροφή τον παιδιών μου..πράγμα που δεν συναντάς εύκολα στις μέρες μας..Προσωπικά τα 3 από τα 5 άτομα που συναναστρέφομαι δεν δίνουν σημασία στην διατροφή των παιδιών τους (μια γνωστή μου έδινε μουσακά στο 6μηνων μωρό της για να μην ζηλευει) ο καθένας κάνει ότι καταλαβαίνει καλύτερα για εκείνη μπορεί να ήταν καλό για εμενα ήταν σοκ γουρλωσα..Στον πρώτο μου έδινα ν αρχη γάλα,φρουτοκρεμα,φάει,κρέμα και τέλος γάλασοκολατα έφαγε φέτος πρώτη φορά δεν του  είχα δώσει γλυκό μέχρι 18μηνων και δεν του άρεσε μετα.. Στο δεύτερο άλλαξα παιδίατρο και μαζί άλλαξαν και τα δεδομένα συν 6χρονια..γι'αυτό προβληματίστηκα επειδή είδα τον μπέμπη μου να ξεχωρίζει τα κομμάτια και να τα φτυνει...λέω και τωρα;;; 

1 hour ago, vicky86 είπε:

γενικα ναι υπαρχουν απειρες αποψεις παιδιατρων πανω στη διατροφη

κ σιγουρα οι γιατροι απλα προτεινουν,η διατροφη ειναι ευθυνη των γονιων

δ βρισκω τον λογο να δωσεις ετοιμη κρεμα πραγματικα.κ κατα την γνωμη μου δ ειναι κ ο,τι καλυτερο

το μωρο χρειαζεται βιταμινες κ σιδηρο αρχικα.οποτε κρεας κ φρεσκα λαχανικα κ φρουτα

κ μενα μου αρεσει πολυ η μεθοδος με τα κομματια,ετρωγε η κορη μου απο 10μ κ ο γιος  απο 7.η μεγαλη ειχε 4δοντια.ο μικρος κανενα,το πρωτο το εβγαλε 11,5μ.στο ενδιαμεσο μια χαρα ετρωγε κρεας σαν κιμα,ινες η κομμενο μικροσκοπικα κομματακια με ψαλιδι κουζινας

εννοειται δ αφηνεις κομματια στα αλεσμενα μεσα

επισης αν το μωρο σου ειναι 5μ,διορθωμενη 6,3γευματα στερεων ειναι πολλα

ο μικρος ναι μεν ηθελε κομματια,αλα να του δινω εγω τα κομματια η με πηρουνακι.με κουταλι φαγαμε γιαουρτι κανονικα στον 7ο.τριτο γευμα λογω θηλασμου εβαζα στον 9ο

επισης η μεθοδος δ ειναι καθολου δυσκολη που παρουσιαστηκε ετσι.δοκιμασε,αν δ σας βγαινει δ ειναι κακο να τα πατας με πηρουνι.η κ τελειως αλεσμενα,αρκει να μην ειναι για πολυ καιρο

Με πιρούνι του τα πατάτα και γω και μουνάκι αλλά δεν..

Ο γιος μου (4 ετών σημερα) δεν έφαγε ποτέ αλεσμένο, δε του άρεσε και το έφτυνε.. έτσι κ εγώ προμηθεύτηκα ένα ψαλίδι κουζίνας που είχες πολλές λεπίδες και του έκοβα το Κρεατάκι πάρα πολύ ψιλό, τα λαχανικά τα πατούσα με το πηρουνακι και μια χαρά τα κατάφερε, παρόλο που δεν είχε δοντάκια! τώρα κ στη κόρη πρώτα ο θεος όταν έρθει θα εφαρμόσω την ίδια μέθοδο, τον βοήθησε πάρα πολύ να μάθει να τρώει τα πάντα και χωρίς δυσκολία!

58 minutes ago, Νένα 27 said:

Είμαι ιδιαίτερα προσεκτική με την διατροφή τον παιδιών μου..πράγμα που δεν συναντάς εύκολα στις μέρες μας..Προσωπικά τα 3 από τα 5 άτομα που συναναστρέφομαι δεν δίνουν σημασία στην διατροφή των παιδιών τους (μια γνωστή μου έδινε μουσακά στο 6μηνων μωρό της για να μην ζηλευει) ο καθένας κάνει ότι καταλαβαίνει καλύτερα για εκείνη μπορεί να ήταν καλό για εμενα ήταν σοκ γουρλωσα..Στον πρώτο μου έδινα ν αρχη γάλα,φρουτοκρεμα,φάει,κρέμα και τέλος γάλασοκολατα έφαγε φέτος πρώτη φορά δεν του  είχα δώσει γλυκό μέχρι 18μηνων και δεν του άρεσε μετα.. Στο δεύτερο άλλαξα παιδίατρο και μαζί άλλαξαν και τα δεδομένα συν 6χρονια..γι'αυτό προβληματίστηκα επειδή είδα τον μπέμπη μου να ξεχωρίζει τα κομμάτια και να τα φτυνει...λέω και τωρα;;; 

Με πιρούνι του τα πατάτα και γω και μουνάκι αλλά δεν..

Δεν είπα ότι δεν προσέχεις, το αντίθετο μάλιστα. Είπα ότι είναι καλό που ρωτάς για να ενημερώνεσαι. Αυτό που είπα πήγαινε στο σχόλιο: έλα μωρέ και τι θα πάθει αν φάει κρέμα = ζάχαρη. 

3 ώρες πρίν, Chrysoum είπε:

εγω απλα ειπα στην κοπελα οτι δεν χρειαζετε να ανχωνετε για το τι ειπε ο γιατρος την διατροφη την επιλεγει μονη της ποσο μαλλον αν ειναι εμπειρη μανουλα κ βλεπει οτι το μεγαλο της παιδακι ειναι υγιης . οσο για τις κρεμες προσωπικα δεν εδωσα αν κ η γιατρος μου ειχε πει να δωσω κ την εμπιστευομαι αλλα οχι γιατι θα παθει τιποτα για ενα μηνα που θα φαει κρεμα απλα για να μην του ξυνισουν μετα τα φρουτα.οσο για την παχυσαρκια  ισχυει οτι για ολα τα φαγητα. το μετρο. κ την καλητερη τροφη να του δινεις αν μεγαλωσει κ.το μπουκωνεις θα παχυνει ακομα κ γλυκα να μην τρωει. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...