Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

H θλιβερή ερώτηση

Μπεμπούλα10

Recommended Posts

και για αλλη μια φορα, ναι μεν ο θηλασμος προφυλασσει μακροχρονια απο παθησεις, αλλα οσον αφορα τις ιωσεις προφυλασσει μονο απο τις ιωσεις που εχει ηδη κολλησει η μαμα, μιας και τα αντισωματα ειναι στο γαλα της, οχι απο οποιαδηποτε ιωση, οποτε ειναι ακυρο να περιμενουμε οτι ενα παιδακι που θηλαζει δε θα επρεπε να αρρωσταινει ή να νοσηλευεται.

Η φίλη μου που το παιδί της νοσηλεύτηκε κόλησε η ίδια το μωρό της (το οποίο θήλαζε αποκλειστικά). Προσωπικά έχω μεγάλες αμφιβολίες γενικότερα για την προστασία που προσφέρει ο θηλασμός κατά των ιώσεων. Σαφώς κακό δεν κάνει, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι η πανάκεια που διακυρύσσουν κάποιοι.

Επίσης να πω επειδή συζητήθηκαν οι προβατίνες και τα ερπετά :wink: ότι αν η φύση ήξερε όντως καλύτερα, θα είχαν επιβιώσει πολύ περισσότερες φυλές του Αμαζονίου αντί να έχουν αποδεκατιστεί από αρρώστειες και πρόωρους θάνατους, τη στιγμή που ο πληθυσμός του πρώτου κόσμου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς.

Παρεμπιπτόντως δεν ξέρω τι κάνουν οι προβατίνες, αλλά ξέρω ότι πεθαίνουν στη γέννα πολύ περισσότερα γατάκια, προβατάκια, γιδάκια κλπ απ' ότι παιδάκια.

Αναρωτηθείτε επίσης πόσες από εμάς θα είχαν τα παιδάκια τους τώρα αν δεν υπήρχαν οι γιατροί, οι υπέρηχοι, τα φάρμακα, οι καισαρικές, το γάλα σκόνη και τόσα άλλα πράγματα που δεν είναι "της φύσης". Ρωτήστε και τις γιαγιάδες σας και τις προγιαγιάδες σας πόσα μωρά γέννησαν και πόσα επέζησαν, έτσι για να δείτε τι καλά που τα κατάφερνε η φύση τις παλιές καλές εποχές...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 258
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Το μόνο σίγουρο είναι -γιατί μάλλον ξεφύγαμε από το θέμα- ότι όσα παιδάκια δεν θήλασαν ΔΕΝ θα γίνουν προβληματικά, ΔΕΝ θα αποτελέσουν αιτία για την καταστροφή του κόσμου κοκ.

Σε αυτό εννοείται συμφωνώ απολύτως.

(και καμία παρεξήγηση γενικώς) :-D

Τώρα για το πόσο προφυλάσει ο θηλασμός, τι να σου πω. Εμείς τις βρογχιολίτιδες τις περάσαμε αναίμακτα, αλλά βέβαια είχαμε τον παιδίατρο κοντά από την πρώτη στιγμή. Η φίλη μου που το μωρό της νοσηλεύτηκε, κόντεψε να το χάσει, τα πράγματα ήταν ΤΟΣΟ σοβαρά. Τώρα τι να πεις. Έτυχε και απέτυχε; Ή μήπως μας παραφουσκώνουν τις οφέλειες του θηλασμού; Εγώ πραγματικά αναρωτιέμαι.

Είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει μιλώντας με γιατρούς, διατροφολόγους και ερευνητές (στους οποίους έχω πρόσβαση μέσω της δουλειάς μου) και διαβάζοντας σχετική βιβλιογραφία.

θα με ενδιέφερε πολύ να δω την βιβλιογραφία που εξηγεί τι εννοεί ο ΠΟΥ πίσω από τις λέξεις και δεν το λέει ξεκάθαρα

Τώρα τι να πεις. Έτυχε και απέτυχε; Ή μήπως μας παραφουσκώνουν τις οφέλειες του θηλασμού; Εγώ πραγματικά αναρωτιέμαι.

Τώρα μου θύμησες τον μύθο του Αισώπου με την αλεπού και τα κρεμαστάρια...

jv42p3.png

DfUyp2.png

Πολλές φορές όταν θηλάζω, ο άντρας μου μου λέει «Ξέρεις πόσες γυναίκες θα σε ευγνωμονούν αύριο-μεθαύριο που θα μεγαλώσει ο γιος μας;». Η επιστήμη της ψυχολογίας είναι ξεκάθαρη για τις συνέπειες του μη θηλασμού. Συναισθηματική ανασφάλεια. Αστάθεια. Έλλειψη. Συμπλέγματα. Αλλά και στην πράξη βλέπω ότι οι σημερινοί 30ηδες είναι η 1η γενιά αντρών που αργεί να ωριμάσει, που είναι ευθυνοφοβική, σχεσο-φοβική. Περιέργως το παραδέχονται και οι ίδιοι. Είναι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες αποτέλεσαν τα πρώτα θύματα των συμφερόντων της βιομηχανίας γάλακτος και των παιδιάτρων που την υπηρετούσαν (ποιος Ιπποκράτης; ). Η 1η γενιά που βίωσε τον βίαιο αποχωρισμό από το μητρικό στήθος - με όλες τις υπαρξιακές του διαστάσεις. Τυχαίο;

Μπεμπούλα εμένα αυτή η απορία μου έχει μείνει: στα αλήθεια ο άντρας σου σου λέει αυτό το πράγμα και το εννοεί;

Να σου πω ακούγεται άσχετο και υπεροπτικό ως και αστείο, συμφωνώ με τα πιο πολλά που γράφεις (άλλωστε κι εγώ το γιο μου τον θήλαζα μέχρι 28 μηνών και αν προσέξεις το τικεράκι μου η κόρη μου θηλάζει ακόμη) αλλά το πιο πάνω το θεωρώ προκλητικό και αβάσιμο.

Παλαιότερα οι γυναίκες θηλάζανε τα καμάρια τους μέχρι να πάνε δημοτικό και όλες γνωρίζουμε ότι η κακοποίηση των γυναικών από τους συζύγους τους ήτανε νορμάλ φαινόμενο, όπως και η αποξένωσή τους από τα παιδιά τους.

Αν διαβάσεις το Γιωσαφάτ (που ναι υποστηρίζει τις θεωρίες του Φρόυντ) αναφέρει ότι η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια ήτανε από τις χειρότερες μορφές οικογένειας που υπήρξανε ποτέ κυρίως για τους λόγους που ανέφερα.

Τώρα θεωρεί τις οικογένειες πιο υγιείς γιατί πλέον τα φαινόμενα αυτά δεν υφίστανται σε μεγάλο βαθμό και ακόμη και το διαζύγιο το βλέπει θετικά ως μια διέξοδο.

Και όλες γνωρίζουμε ότι οι σύζυγοί μας (που μας βοηθάνε, μας στηρίζουνε, φροντίζουνε και ασχολούνται με τα παιδιά τους κοκ) προέρχονται κατά κύριον λόγο από τη γενιά γυναικών που δεν θηλάζανε λόγω μόδας κτλ, όπως κι εμείς άλλωστε.

Οπότε καταλήγουμε ότι ο θηλασμός δεν έχει και τόση σχέση με την μετέπειτα συμπεριφορά του συζύγου προς την οικογένειά του!

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

θα με ενδιέφερε πολύ να δω την βιβλιογραφία που εξηγεί τι εννοεί ο ΠΟΥ πίσω από τις λέξεις και δεν το λέει ξεκάθαρα

Επειδή είμαι διακοπές αυτή τη στιγμή και τα βιβλία μου είναι όλα στο σπίτι ή στο γραφείο, σου γράφω ένα που έχω πρόχειρο (το έχω πάρει για να το διαβάζω στη παραλία) ;)

"Weaning Made Easy: All you Need to Know About Traditional Feeding and Baby-Led Weaning - Get the Best of Both Worlds" της Dr Rana Conway, ISBN-10: 1905410697 (White Ladder Press, 2011).

Διαφημίσεις

Α, μπα, όχι. Το διαδίκτυο πχ είναι γεμάτο ΕΜΟ, αλλά ο κόσμος έξω δεν είναι γεμάτος ΕΜΟ...

Η κοπέλα προφανώς δεν έχει στην παρέα της κοπέλες που θηλάζουν ή αυτές σπανίζουν και επιβεβαιώνω ότι στον κόσμο που ζω και εγώ κάπως έτσι είναι... Και την κοιτάνε σαν ούφο! :lol::rolleyes:

Πάνω σε αυτό θα ήθελα να πω ότι δεν χρειάζεται να αποξενωθεί από τις φίλες της με αφορμή το θηλασμό! Ο θηλασμός κάποια στιγμή τελειώνει, αλλά οι φίλες μένουν. Ή και όχι. Και τα παιδιά τους κάνουν παρέα με τα δικά μας. Ή μήπως δεν θα τα θέλει για παρέα τα παιδάκια αυτά γιατί θα είναι αλλοτριωμένα λόγω μπουκαλιού και θα βρει παρέες θηλαζουσών από το ιντερνετ... Είναι μια λύση και αυτή θα μου πεις στις μέρες μας...

εμένα πάντως με κοιτάζουν σαν ούφο οι άντρες τις λίγες φορές που βγαίνω χωρίς το μωρό λόγο μεγέθους στήθους, ντρόπη ρε!! :(

:confused:

Πώς μπορείς να λες κάτι τέτοιο;; Τα ποσοστά θηλασμού στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά! Μέχρι τον 6ο μήνα θηλάζει μόνο το 4% των παιδιών!

"οι Ελληνίδες μητέρες διακόπτουν το θηλασμό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπολογίζεται ότι μέχρι τον έκτο μήνα ζωής των βρεφών το ποσοστό έχει μειωθεί στο 4%. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, στη σαφή έλλειψη φιλοσοφίας μητρικού θηλασμού που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία, στην αδύναμη υποδομή στήριξης του μητρικού θηλασμού από τους επαγγελματίες υγείας τόσο στα νοσηλευτικά ιδρύματα όσο και στο πλαίσιο της κοινότητας-οικογένειας και, τέλος, στο μεγάλο βαθμό επιρροής των εταιρειών κονιοποιημένου γάλακτος στην Ελλάδα."

http://www.hjn.gr/actions/get_pdf.php?id=181

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=63811

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τα 2 χρόνια ως ΕΛΑΧΙΣΤΟ όριο, λιγότερο από 1% των παιδιών στην Ελλάδα θηλάζει τον πρώτο χρόνο ζωής.

http://www.lactation.gr/

Καλύτερα πριν κατηγορήσουμε κάποιον ότι λέει ψέμματα, να ξέρουμε αν ισχύουν αυτά που λέμε εμείς οι ίδιοι.

εκεί που είσαι εσύ ίσως, εδώ που είμαι εγώ, ελάχιστες δεν θηλάζουν. εδώ γυναίκες που δεν θηλάσανε, δεν μου είπε καμιά τους να μην θηλάσω. στο κάτω-κάτω το μόνο ατού του μπουκαλιού είναι πως μπορεί να το κρατήσει κάποιος άλλος εκτός από σένα.

την έχω την προσοχή σου;;

ρώτησα κάτι στην πρώτη σελίδα: η ξαδέρφη μου που έχει τυφλές θηλές (ΔΛΔ, ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΘΗΛΕΣ) εγκλημάτισε εν γνώσει της εις βάρος των παιδιών της όταν αποφάσισε να γίνει μάνα εφόσον γνώριζε πως δεν μπορούσε να τα θηλάσει;

θέλω απάντηση.

όσο για την πληροφόρηση που λες, αν κάποια είναι τόσο αφελής που να πιστεύει πως η ίδια τροφή σε κονσέρβα είναι καλύτερη από φρέσκια τότε μπορεί και να πειστεί για τα οφέλη της φόρμουλας. 2 παιδίατρους άλλαξα και ήταν και οι 2 κατηγορηματικοί, αποκλειστικός θηλασμός! η μαία μου όταν γέννησα μου ευχήθηκε να κρεμαστεί απ' το βυζί και να μην τ' αφήνει (πράγμα που έγινε, τις πρώτες 20 μέρες τις περάσαμε αγκαλιά, κοιμόμουν καθιστή).

εν ολίγοις συμφωνώ με όσες είπανε πως θες δημοσιότητα και ενώ μας σήκωσες την τρίχα μ' αυτά που έγραψες, τώρα προσπαθείς να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις. μη τα θες όλα δικά σου, το άσπρο είναι άσπρο και το μαύρο είναι μαύρο, δεν είμαι βλήτο.

το αγγελούδι μου, η ζωή μου όλη.

Τώρα μου θύμησες τον μύθο του Αισώπου με την αλεπού και τα κρεμαστάρια...

Καθόλου! Απλά επειδή ασχολούμαι με έρευνες λόγω εργασίας, έχω δει πάμπολλα πορίσματα να αναιρούνται και άλλα πορίσματα να παραφουσκώνονται ή να προσαρμόζονται σε αυτό που θέλει ο ερευνητής ή ο χρηματοδότης του ερευνητή ή ο εκάστοτε φορέας να αποδείξει. Και έχω επίσης δει έρευνες που δεν εξυπηρετούν τα εκάστοτε συμφέροντα να απορρίπτονται ασυζητητί ή να αποσιωπούνται. Και αυτά δεν τα κάνουν μόνο ιδιωτικές εταιρίες με συμφέροντα αλλά και επίσημοι φορείς δημόσιας υγείας. Και επειδή ξέρω και πόσο εύκολο είναι να διαστρεβλώσεις αποτελέσματα, είτε ηθελημένα είτε από άγνοια (σε ερευνητικό επίπεδο μιλάω πάντα), δεν έχω την απόλυτη εμπιστοσύνη στις έρευνες που έχουν κάποιοι. Εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο τη γνώμη των κατά περίπτωση ειδικών που γνωρίζουν τις έρευνες και έχουν και προσωπική εμπειρία, παρά τη γνώμη των φορέων που τάσσονται υπέρ ή κατά της μίας ή της άλλης άποψης. Ειδικά για τους φορείς που προωθούν το θηλασμό, πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου αμερόληπτοι (χωρίς να θέλω να πω ότι οι εταιρίες που φτιάχνουν βρεφικά γάλατα είναι ιερές, αλλά αυτές δεν με απασχολούν γιατί είναι εταιρίες, λογικό είναι να υποστηρίζουν το προϊόν τους). Στο θέμα θηλασμού-φόρμουλας εμπιστεύομαι περισσότερο τις γνώμες γιατρών, διαιτολόγων, φαρμακοποιών κλπ που ΔΕΝ είναι στρατευμένοι υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, θα δεις ότι η συγγραφέας του βιβλίου που σου έδωσα πιο πάνω ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γι' αυτό και δεν μιλάει φανατικά υπέρ των μεν ή των δε, αλλά παραθέτει τα επιχειρήματα για όλες τις επιλογές.

Συγγνώμη για το γρήγορο μύνημα χωρίς παραγράφους, αλλά ετοιμαζόμαστε να πάμε για μπάνιο και τα παιδιά κάνουν σαν ζουρλά!!! :lol:

ρώτησα κάτι στην πρώτη σελίδα: η ξαδέρφη μου που έχει τυφλές θηλές (ΔΛΔ, ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΘΗΛΕΣ) εγκλημάτισε εν γνώσει της εις βάρος των παιδιών της όταν αποφάσισε να γίνει μάνα εφόσον γνώριζε πως δεν μπορούσε να τα θηλάσει;

Βρε καλή μου, έχω αναφέρει πάμπολλες φορές ότι υπάρχουν εξαιρέσεις όπου όντως υπάρχει πρόβλημα και δεν είναι εφικτός ο θηλασμός. Αλλά είναι εξαιρέσεις. Τα ποστ μου δεν αναφέρονται στις εξαιρέσεις αυτές, αλλά στο ότι οι εξαιρέσεις (δηλ. οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα ή που δεν το παλεύουν σωστά γιατί έχουν λάθος εικόνα για τον θηλασμό) τείνουν να γίνουν στην Ελληνική κοινωνία κανόνας.

Δεν ανέφερα πουθενά ότι όταν υπάρχει πρόβλημα, η μητέρα δεν πρέπει να δώσει φόρμουλα. Τι να κάνει δηλαδή; Να αφήσει το παιδάκι να πεθάνει;

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν αναφέρομαι σʼ αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις, αλλά στο ότι οι περισσότερες γυναίκες πλέον, με το επιθετικό μάρκετινγκ που δέχονται από τη μια, και το σαμποτάζ από τους επαγγελματίες υγείας/μαιευτήρια από την άλλη, έχουν λανθασμένη εικόνα για τον θηλασμό και φυσικά οδηγούντασι με μαθηματική ακρίβεια στο να μη θηλάσουν. Οι περιπτώσεις που όντως ο θηλασμός δεν είναι εφικτός ακόμα και με σωστή καθοδήγηση, ευτυχώς είναι λίγες στην πραγματικότητα. Δυστυχώς έχουν γίνει πολλές στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν έχουν γάλα, το παιδί δεν παίρνει βάρος, και πολλά τέτοια, που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν μόνο σε κάποιες χώρες (όπως στην Ελλάδα) ενώ σε κάποιες άλλες όπου υπάρχει υποστήριξη και κουλτούρα φιλική προς τον θηλασμό (π.χ Σουηδία) οι γυναίκες έχουν γάλα και τα μωρά παίρνουν βάρος.

sofiade, δεχομαι αυτο που λες για τις ερευνες και πως μπορουν να πλαστουν κατ'αναγκη, αλλα τα αντισωματα των ιωσεων που φερει η μητερα και περνανε μεσω του γαλακτος της στο θηλαζον παιδι φαινονται στο μικροσκοπιο, δεν ειναι θεμα υπο αμφισβητηση.

Καλα τι να πρωτοσχολιασω...δεν εχω καταλαβει γιατι στραβοπηρες τοσο οσα γραφω...μαλλον σου αρεσει ο καυγας ,τι αλλο να υποθεσω...μια απορια εχω μονο να μου λυσεις...καλα πού ειδες εσυ οτι εδω αφηνουν τα παιδια στις γιαγιαδες;;;;;;;Ισα ισα που τα κωλοσερνουν (οπως λενε κιολας)απο δω και απο κει ακομα και σε γλεντια που διαρκουν μεχρι τις 9 το πρωι!!!!Ειναι καμαρι να εχουν τα παιδια τους μαζι, ειναι η νοοτροπια τετοια....και μιλω στο γ'πληθυντικο γιατι εγω δεν ειμαι απο δω και δεν εχω κανενα λογο να παρω το μερος των ντοπιων,απλα επειδη ζω χρονια,βλεπω οτι η κατασταση καθε αλλο παρα αυτη που περιγραφεις ειναι...τωρα αν εγω ειμαι η τρελη που δεν πηγα για καφε φετος με το μωρο και συ η νορμαλ που εκρυβες οτι θηλαζεις,ε,καλα η επιστημη σηκωνει ψηλα τα χερια,τι να σου πω παιδακι μου...εγω ειπα τι κανω εγω, δεν κανω κηρυγμα σε καμια και ουτε με ενδιαφερει η γνωμη σου.

Αυτο που ήθελα να πω και πιο πολύ για κοπέλες που διαβάζουν το τόπικ και έχουν ταυτίσει το θηλασμό με βασανιστήριο είναι ότι ο θηλασμός έξω από το σπίτι δεν ταυτίζεται με θηλασμό σε κοινή θέα. Όπως η μαμά βρίσκει τρόπο να αλλάξει μια λερωμένη πάνα, έτσι ώστε να μην προκαλεί το κοινό αίσθημα, έτσι μπορεί και να θηλάσει. Δεν είναι τίποτα δύσκολο.

Τέλος πάντων, θεωρούσα ότι ήμουν εντός τόπικ γιατί ακριβώς κάποιες γουρλώνουν νααα τα μάτια όταν θηλάζει μια μαμά για καιρό και αναρωτιούνται πώς να συμβαίνει άραγε αυτό το θαύμα! Είπα μια προσωπική εμπειρία με αφορμή μια άλλη προσωπική εμπειρία που ταύτιζε το θηλασμό με θυσίες!

Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται να βρει τρόπο να θηλάζει έξω, δεν θα τον βρει... Επιλογές της κάθε οικογένειας είναι αυτές.

Διαφημίσεις

όσο για την πληροφόρηση που λες, αν κάποια είναι τόσο αφελής που να πιστεύει πως η ίδια τροφή σε κονσέρβα είναι καλύτερη από φρέσκια τότε μπορεί και να πειστεί για τα οφέλη της φόρμουλας.

Πολλές μητέρες έχουν αφεθεί να πειστούν ότι η φόρμουλα είναι το ίδιο με το μητρικό γάλα. Ποια μητέρα θέλει να δώσει στο παιδί της κάτι που όντως πιστεύει ότι δεν είναι το καλύτερο;

Άρα για να πειστούν να δώσουν φόρμουλα (χωρίς σοβαρό πρόβλημα υγείας, προωρότητας, θηλών, κτλ) έχει γίνει πολλή δουλειά (ψευδείς ισχυρισμοί για τη διατροφική αξία, παραπλάνηση, δωρεάν δείγματα, κτλ) από τις γαλακτοβιομηχανίες και τα τσιράκια τους, για να αλλάξει η στάση της κοινής γνώμης για την φόρμουλα, και έτσι να δέχονται οι μητέρες να δώσουν κάτι που ναι μεν είναι γνωστό ότι δεν είναι το ίδιο καλό με το μητρικό γάλα, αλλάααα…

Εδώ είναι το πρόβλημα. Το «αλλά». Και ότι δεν μιλάμε μόνο για μεμονωμένες περιπτώσεις που όντως υπάρχει θέμα σοβαρό, αλλά μαζικά και συχνά χωρίς λόγο.

Στον κύκλο μου τα ποσοστά θα είναι πάνω από 4% και ίσως λίγο παραπάνω, γιατί υποψιάζομαι ότι υπάρχουν και θηλάζουσες που δεν διαφημίζουν το γεγονός και δεν ξεκινάνε αυτή την κουβέντα.

Αυτές όμως που ο θηλασμός τις ξενίζει και τον θεωρούν κάτι σαν διαστροφή είναι αρκετές επίσης. Με την έννοια που τίθεται σε αυτό το τόπικ, έχουν επηρεαστεί από την εικόνα του μπουκαλιού τόσο πολύ που ο θηλασμός τους φαίνεται κάτι σαν διαστροφή.

Με αυτές τις κοπέλες, δεν περιμένω τώρα να συνεννοηθώ ή όχι με αφορμή το πώς διατρέφει η καθεμιά τα παιδιά της. Με κάποιες φάγαμε ψωμί και αλάτι μαζί. Δεν θα διαφημίσω λοιπόν ότι θηλαζω, αντίθετα θα το υποβαθμίσω, γιατί δεν βλέπω κάποιο νόημα στο να κάνω διαφήμιση. Ούτε από όσες θηλάζουν καιρό αλλά δεν έτυχε στα 20κάτι χρόνια που έχουμε δημιουργήσει τις παρέες μας να έρθουμε κοντά, θα έρθουμε κοντά επειδή θηλάζουμε και έχουμε κάτι "τόσο σημαντικό" κοινό...

Θέλω να πω ότι το να βλέπει κανείς το θηλασμό ως κομβικό σημείο των ανθρώπινων σχέσεων μου φαίνεται παράξενο. Πολύ παράξενο.

Επίσης, δεν είπα πουθενά ότι το μόνο που προσφέρει η μητέρα στο παιδί είναι ο θηλασμός και όποιο παιδί θηλάζει δεν έχει κανένα άλλο πρόβλημα επειδή θηλάζει. Που τα βρίσκετε αυτά;;; :confused: Έλεος!!!!

Μη διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά μου!

Καταρχήν Μπεμπούλα10, συμφωνώ με πάρα πολλά απ' όσα είπες στα υπόλοιπα μηνύματα μετά το πρώτο σου, το οποίο σε μεγάλο μέρος του είναι επιεικώς απαράδεκτο. Απορώ μάλιστα πως δεν έχει επέμβει ακόμη η διαχείριση.

Πολλές φορές όταν θηλάζω, ο άντρας μου μου λέει «Ξέρεις πόσες γυναίκες θα σε ευγνωμονούν αύριο-μεθαύριο που θα μεγαλώσει ο γιος μας;». Η επιστήμη της ψυχολογίας είναι ξεκάθαρη για τις συνέπειες του μη θηλασμού. Συναισθηματική ανασφάλεια. Αστάθεια. Έλλειψη. Συμπλέγματα. Αλλά και στην πράξη βλέπω ότι οι σημερινοί 30ηδες είναι η 1η γενιά αντρών που αργεί να ωριμάσει, που είναι ευθυνοφοβική, σχεσο-φοβική. Περιέργως το παραδέχονται και οι ίδιοι. Είναι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες αποτέλεσαν τα πρώτα θύματα των συμφερόντων της βιομηχανίας γάλακτος και των παιδιάτρων που την υπηρετούσαν (ποιος Ιπποκράτης; ). Η 1η γενιά που βίωσε τον βίαιο αποχωρισμό από το μητρικό στήθος - με όλες τις υπαρξιακές του διαστάσεις. Τυχαίο;

Το Μέλλον; Πόσο ισορροπημένη μπορεί να είναι μια κοινωνία που δεν θηλάζει; Που τα παιδιά στερούνται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης; Πώς θα είναι ο κόσμος όταν οι πολίτες του έχουν ξεκινήσει τη ζωή τους με ένα βασικό βιολογικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό κενό, με ανισορροπία;

Θλιβερές ερωτήσεις.

:-(

Ποιός διαστρεβλώνει τα λεγόμενά σου? Απλά Ελληνικά γράφεις, απλά Ελληνικά διαβάζουμε.

Έχεις δίκιο - θέτεις θλιβερές ερωτήσεις. Απομόνωσες έναν (πολύ σημαντικό βέβαια) από τους δεκάδες (μη πω εκατοντάδες) παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την υγεία και την προσωπικότητα των παιδιών μας και αναρωτήθηκες/προέβλεψες το μέλλον μιας ολόκληρης κοινωνίας, όπως ερμήνευσες και την συναισθηματική ανωριμότητα των σημερινών 30άρηδων (για όλα τους φταίει ο μη-θηλασμός, τίποτα άλλο κατά τη γνώμη σου) (ενώ ξέρεις, οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες των τελευταίων 30 ετών βοήθησαν αυτά τα παιδιά αλλά τους χάλασε η φόρμουλα). Τι να πει κανείς για μια τέτοια προσέγγιση...

Όποια είχε το ενδιαφέρον/θέληση και είχε και τη σωστή ενημέρωση/παρότρυνση κι άρα τελικά είχε το άριστο επιθυμητό αποτέλεσμα=να θηλάσει αποκλειστικά και για πολύ καιρό, ας βοηθήσει τις υπόλοιπες ΜΑΝΕΣ που τα έχουν βρει μπαστούνια. Η απολυτότητα και η υπεροψία δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν - ούτε αυτόν που τα διαθέτει ούτε αυτόν που τα δέχεται. Η γνώση είναι δύναμη που πρέπει να μοιραζόμαστε κι όχι όπλο προς πάσα κατεύθυνση, πλην της δικής μας...

Ξεκαβαλήστε από το άλογο λοιπόν και δώστε συμβουλές σε όσες σας το ζητάνε, ΑΝ θελετε να φανείτε χρήσιμες. Καλές και άγιες οι όποιες "διαφορετικές" απόψεις και να τις ακούσουμε και να μας ταρακουνήσουν αλλά μην παρανοήσουμε κιόλας.

Νομίζω ότι για να συνεχιστεί σε καλό και ουσιαστικό κλίμα η κουβέντα (παρ' ότι υπάρχουν πολλά ανάλογα θέματα κι είναι απορίας άξιον για μένα γιατί ανοίγονται συνεχώς καινούρια...), πρέπει ν' αναθεωρήσεις αυτό το κομμάτι του μηνύματός σου και να ζητήσεις συγνώμη. Είναι κοντόφθαλμο, επαρμένο, προσβλητικό κι επικίνδυνο. Την μόνη δικαιολογία που μπορώ ίσως να δώσω είναι ότι γράφτηκε υπό το κράτος μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης...

Κι εμένα αυτό το κομμάτι με ενόχλησε πιο πολύ και γι' αυτό το σχολίασα, είναι απαράδεκτο και ανώριμο, μην πω και προσβλητικό...

Κάτι τέτοια πράγματα γράφονται στο φόρουμ αραιά και που και δημιουργούνται άσκοπες συζητήσεις και υπονομεύεται ο θηλασμός.

Ούτε πιο ψυχολογικά ισορροπημένα είναι τα παιδιά που θηλάζουνε, ούτε πιο υγιή αλλά ούτε και πιο έξυπνα, ξέρω πάμπολα παιδάκια και από τα δύο στρατόπεδα και δεν έχω προσέξει κάποια σημαντική διαφορά.

Μάνα δεν είναι όποια θηλάζει, η μαμά μου ποτέ δεν με θήλασε και παραδέχομαι ότι ήτανε πάντα πολύ καλύτερη μαμά απ' ό,τι θα είμαι ποτέ εγώ, και ας θηλάζω τα παιδιά μου τόσα χρόνια...

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Πάντως μπεμπούλα10, αν δεις προσεκτικά γύρω σου (εννοώ γενικως) και κάνεις και μία μικρή μίνι έρευνα, θα δεις πως μάλλον διανύουμε περίοδο επανόδου του θηλασμού. Εντάξει, ίσως η πρόοδος να γίνεται με μικρά βήματα, αλλά ίσως και όχι τόσο μικρά. Π.χ σε σχέση με τη γενιά της δικής μου μαμάς (είμαι 32) που ήταν μάλλον η πρώτη που δεν θήλασε λόγω των γαλακτοβιομηχανιών κλπ... και που ήταν και η γενικά των γυναικών καριέρας κ.λ.π.... που θεωρούσαν τιμή και προνόμιο να φεύγουν απ το μωρό πάνω στο μήνα, είμαστε η γενιά που επιστρέφει στο θηλασμό. Και το κάνει αυτό παρά το ότι μπορεί και να εργάζεται, ή να μην εργάζεται, να έχει ή να μην έχει χρήματα. Τουλάχιστον εγώ αυτό βλέπω. Κι όταν λέω βλέπω, δεν εννοώ τις 3-5-8 φίλες κ συγγενείς, εννοώ πως ακόμα και μέσα από το διαδίκτυο, βλέπω την απήχηση και διάδοση που έχει αρχίσει να λαμβάνει ο θηλασμός. Γράφονται πράγματα, επιστήμονες ασχολούνται, υπάρχει ακόμα και διαφήμηση προώθησης στην τηλεόραση και διάφορα άλλα. Ημερίδες, συνέδρια.....

Κατά τη γνώμη μου στην Έλλάδα, έχουμε γενικώς 'ζητηματα' λανθασμένων νοοτροπιών γονεικότητας και δεν έχει να κάνει με το ότι δεν θηλάζουν αρκετά, μάλλον το ότι δεν θηλάζουν αρκετά είναι αποτέλεσμα των ακόμα επικρατούντων νοοτροπιών. Π.χ για μένα εξίσου θλιβερό ήταν όταν μου κάνανε υποδείξεις - Τίιιι όλη μέρα αγκαλιά??????? Θα κακομάθει.... Κατάλαβες νομίζω....

Πάντως νομίζω πως προοδεύουμε.........σιγά σιγά

Διαφημίσεις

Ξεκαβαλήστε από το άλογο λοιπόν και δώστε συμβουλές σε όσες σας το ζητάνε, ΑΝ θελετε να φανείτε χρήσιμες. Καλές και άγιες οι όποιες "διαφορετικές" απόψεις και να τις ακούσουμε και να μας ταρακουνήσουν αλλά μην παρανοήσουμε κιόλας.

Πέστα χρυσόστομη.

Όποιος νομίζει ότι θέματα σαν αυτό βοηθάνε τον θηλασμό, πλανάται πλάνη οικτρά.

Ούτε πιο ψυχολογικά ισορροπημένα είναι τα παιδιά που θηλάζουνε, ούτε πιο υγιή αλλά ούτε και πιο έξυπνα, ξέρω πάμπολα παιδάκια και από τα δύο στρατόπεδα και δεν έχω προσέξει κάποια σημαντική διαφορά.

Παρόμοια είναι και αυτά που παρατηρώ στο δικό μας κύκλο. Αν πρέπει να εντοπίσω κάποια διαφορά, είναι ότι κάνα-δυο, σίγουρα όχι όλα, από τα τωρινά παιδιά που θήλασαν ως μωρά πάνω από 6μηνο-έτος, έχουν θέμα με τα όρια... Γενικά δεν τα θεωρώ καλές παρέες για τα παιδιά μου τα συγκεκριμένα! Χτυπάνε, βρίζουν και τέτοια ωραία! Όχι ότι μόνο τα θηλάζοντα βρίζουν, μην τρελαθούμε κιόλας... Γιατί κάποιος πάλι θα σπεύσει να σχολιάσει κάτι που ουδέποτε γράφτηκε.

Και πάλι δεν πιστεύω τόσο ότι είναι θέμα θηλασμού, όσο της φιλοσοφίας που έχει ντυθεί όλο αυτό που επανέρχεται ως "μόδα" στις μέρες μας. Ότι ο θηλασμός για κάποιους ταιριάζει με το ανέβασμα του παιδιού σε ένα βάθρο... Αν έκρινα από το θηλασμό πόσο ισορροπημένα παιδιά γίνονται...

Ωστόσο στην προηγούμενη γενιά, εμπειρικά είχα δει διαφορές προς το καλύτερο σε όσους είχαν θηλάσει καιρό. Σε σχέση πάντα με παιδιά του κύκλου τους/αδέρφια τους που δεν θήλασαν εξίσου. Το μέλλον θα δείξει...

Λίγο δραματική σε βρίσκω... :P

Και όχι, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι η κοινωνία μας είναι ανισόρροπη επειδή ένα ποσοστό μαμάδων δεν θηλάζουν τα παιδιά τους.

Επίσης απ' όσο ξέρω (από σπουδές 6+ χρόνων και όχι επειδή το διάβασα στο ίντερνετ...) η επιστήμη της ψυχολογίας ΔΕΝ λέει ότι τα παιδιά που δεν θήλασαν πάσχουν από συναισθηματική ανασφάλεια, αστάθεια, έλλειψη (έλλειψη τίνος πράγματος??) ή συμπλέγματα.

Καλά κάνεις και θηλάζεις το μωράκι σου, αλλά μη νομίζεις ότι του προσφέρεις συναισθηματική ασφάλεια και σταθερότητα ή το προστατεύεις από έλλειψη (??) ή συμπλέγματα με το θηλασμό. Άλλες είναι οι συμπεριφορές που συντελούν στη δημιουργία ισορροπημένων προσωπικοτήτων και ευτυχισμένων παιδιών και δεν έχουν να κάνουν με τον τρόπο σίτισης.

Κι εγω θηλασα 40 μερες. Δηλαδη το παιδι μου που ειναι η χαρα του Θεου θα παθει συμπλεγματα και καταθλιψη; Και γιατι δεν επαθε αλλεργια τοσο καιρο απο το αγελαδινο γαλα που πινει; Τι κουφα ειναι αυτα;Sorry κιολας!

[sIGPIC][/sIGPIC]

Ήρθες στη Ζωή και μας άνοιξες δρόμους Ευτυχίας!

Μας δώρισες Χαμόγελο και ομόρφηνες κάθετί ολόγυρα!

Σε ευχαριστούμε!

Αφήστε τα κορίτσια, πώς έχουμε γίνει έτσι.... παλιά που θήλαζαν όλοι υποχρεωτικά μέχρι να τους πέσουν τα δόντια (τα νεογιλά βρε!) ζούσαν όλοι τόσο ετυχισμένοι, σε μια ειδυλλιακή κοινωνία, όπου δεν υπήρχαν ελλείψεις, νευρώσεις, κακοί, εγκληματίες, λαθρομετανάστες... et in arcadia ego...

Μετά ήρθε η φόρμουλα και τα μωρά άρχισαν να αποδεκατίζονται από τις αρρώστιες, ενώ όσα επιβίωναν από τη μάστιγα αυτή, τσιμπούσαν κρυφά τις δίπλες στην κοιλιά της μάνας τους, όταν προσπαθούσε να τα ταΐσει δηλητήριο... αντίθετα, εκείνα που κατάφεραν να έχουν το θείο δώρο του θηλασμού, της χάιδευαν απαλά το στήθος και της ψιθύριζαν ότι ποτέ ποτέ δεν θα χρειαστεί ανόρθωση (στήθους, η ψυχική είχε ήδη επιτευχθεί μέσω του θηλασμού)....

:lol::lol::lol::lol: εντάξει, είπαμε, καλός ο θηλασμός αλλά δεν θα κλείσει και την τρύπα του όζοντος!

The best!!!!

[sIGPIC][/sIGPIC]

Σε ευχαριστούμε!

Ισως φταινε καποιες ορμονες λογω θηλασμου κ διαβαζουμε τετοια πραγματα,τι να πω!

Εγω κοπελα μου θλιβομαι γιατι πολλες γυναικες που θηλαζουν νομιζουν οτι εληξε το ζητημα,τα παιδια τους θα γινουν σιγουρα οι καλυτεροι ανθρωποι του κοσμου! Ενα παιδι ομως για να μεγαλωσει σωστα ψυχικα κ συναισθηματικα χρειαζεται πολλα πραγματα κ οχι ενα στηθος!

Αν ειναι δυνατον,πως τα σκεφτηκες κ τα εγραψες ολα αυτα? Καταρχην τι εννοεις?οτι η μανα που δεν θηλαζει δεν παιρνει αγκαλια το παιδι της?δεν ξενυχταει? Δεν θα το μεγαλωσει με αγαπη?

Ας σκεφτομαστε λιγο πριν γραψουμε ο,τι χαζομαρα μας ερθει στο κεφαλι!

Α κ ελπιζω ο γιος σου να μη συναντησει την κορη μου στο μελλον γιατι δεν τη θηλαζω κ ποιος ξερει τι παλιοχαρακτηρας θα μου βγει!

Κι η δικια μου εξολης και προωλης ειναι!(Παιδια δειξτε κατανοηση για την ορθογραφια!)

[sIGPIC][/sIGPIC]

Σε ευχαριστούμε!

Κι εγω θηλασα 40 μερες. Δηλαδη το παιδι μου που ειναι η χαρα του Θεου θα παθει συμπλεγματα και καταθλιψη; Και γιατι δεν επαθε αλλεργια τοσο καιρο απο το αγελαδινο γαλα που πινει; Τι κουφα ειναι αυτα;Sorry κιολας!

μπορει η θεματοθετρια να αγγιξε ευαισθητες χορδες αλλα μην ισοπεδωνουμε τα παντα

τ οτι το παιδι σου δεν επαθε τιποτα απο αλλεργιες και τετοια δεν σημαινει οτι και πολλα αλλα δεν επαθαν η οτι το μητρικο γαλα ως συσταση δεν ειναι μακραν το καλυτερο για πολλους αλλους

η διαφωνια μου η καθετη αφορα το συναισθηματικο της υποθεσης

γι αυτο λεω το θεμα αυτο θα καταλληξει να ειναι αρνητικοτατο για τον θηλασαμο και θα μπουν σε ενα τσουτβαλι ολα

μα ας το κλειδωσουν επιτελους!

μπορει η θεματοθετρια να αγγιξε ευαισθητες χορδες αλλα μην ισοπεδωνουμε τα παντα

τ οτι το παιδι σου δεν επαθε τιποτα απο αλλεργιες και τετοια δεν σημαινει οτι και πολλα αλλα δεν επαθαν η οτι το μητρικο γαλα ως συσταση δεν ειναι μακραν το καλυτερο για πολλους αλλους

η διαφωνια μου η καθετη αφορα το συναισθηματικο της υποθεσης

γι αυτο λεω το θεμα αυτο θα καταλληξει να ειναι αρνητικοτατο για τον θηλασαμο και θα μπουν σε ενα τσουτβαλι ολα

μα ας το κλειδωσουν επιτελους!

Μαλλον η θεματοθετρια κι ο αντρας της ισοπεδωσαν.

Επι τη ευκαιρια ξερω παιδι που θηλασε 1 χρονο και εχει ιστορικο αλλεργιων. Αρα ολα ειναι σχετικα.

Τωρα αν θα κλειδωθει το θεμα ή οχι ειναι αλλων ευθυνη.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Σε ευχαριστούμε!

Μάνα δεν είναι όποια θηλάζει, η μαμά μου ποτέ δεν με θήλασε και παραδέχομαι ότι ήτανε πάντα πολύ καλύτερη μαμά απ' ό,τι θα είμαι ποτέ εγώ, και ας θηλάζω τα παιδιά μου τόσα χρόνια...

Eιλικρινά, συγκινήθηκα... Λόγια καρδιάς, τίμια και η αλήθεια συμπυκνωμένη σε λίγες λέξεις (από μια γυναίκα θηλάζουσα).

Μπράβο σου Rosie!

(Συγνωμη που δεν απαντησα εχτες αλλα ηταν πολυ περασμενη η ωρα.)

Θα μιλησω αποκλειστικα για τον εαυτο μου (ουτως ή αλλως αποκλειεται με αυτα που θα πω να ταυτιστει καποια κοπελα μαζι μου!) :

α)οπως ειπαν και τα κοριτσια για τις ορμονες επειδη ποτε δεν ειχα ανεπτυγμενο το μητρικο ενστικτο, να θελω να κανω παιδια κτλ, φοβομουν για το πως θα νιωσω για το παιδι και ηθελα τη βοηθεια της οξυτοκινης(αληθεια μιλαω σοβαρα!) που ειναι λενε η ορμονη της αγαπης.

β)λογοι κοινωνικοι: ειχα παντα το στερεοτυπο οτι οι μαμαδες θηλαζουν τα μωρακια (το οποιο επικρατουσε του στερεοτυπου του μωρου με το μπιμπερο/πως εγινε αυτο δε ξερω...)

γ)λογοι ψυχολογικοι: νιωθω οτι δινω στο παιδι μου οτι εχω απο τον εαυτο μου (ουτως ή αλλως μεχρι να μεγαλωσει θα μου πιει και το αιμα)

δ)ειμαι ανθρωπος που θελω να τα κανω ολα μονη μου (φτιαχνω απο φαι μεχρι βρυσες) και αφου μπορω να θρεψω το παιδι μου μονη μου δεν θα ζητουσα τη βοηθεια της "Γιωτης"...

ε)λατρευω τη φυση (αγαπημενος ηρωας ο Ροβινσωνας Κρουσσος...) ηθελα να ειχα γεννησει τελειως φυσικα (ευχομουν λογω κρισης να τελειωσουν τα φαρμακα απο το νοσοκομειο για να μη μου βαλουν ουτε ορο, ουτε τεχνητους πονους, ουτε επισκληριδιο... ή να μην προλαβω να παω στο νοσοκομειο και να γεννησω μονη μου στο σπιτι ή σε ενα χωραφι/φαντασου τι μυαλα κουβαλαω), ως εκ τουτου προτιμω και το θηλασμο απο το γαλα σκονη οπως προτιμω να παιρνω το μωρο αγκαλια απο το να το βαζω στο καροτσι

στ)μ'αρεσει που εχω τη δικη μου παραγωγη γαλακτος με τον ιδιο τροπο που μου αρεσει να καλλιεργω τις δικες μου πατατες(παιδια μη γελατε!το ξερω οτι σκεφτομαι λιγο περιεργα) νιωθω οτι κανω κατι δημιουργικο

ζ)με κανει να νιωθω χρησιμη κι οτι εχω συγκεκριμενο ρολο στη ζωη του μωρου μου

η)με κανει να νιωθω αναντικαταστατη εφοσον κανενας αλλος δεν μπορει να το θηλασει εκτος απο μενα

θ)λογοι οικονομικοι: ειμαι τσιγκουνα και δεν θελω να αγοραζω κατι που μπορω να εχω τσαμπα

ι)λογοι πρακτικοι: δεν μπορω να εχω πολλα πραγματα κι ετσι δεν μου αρεσει που το γαλα σκονη συνοδευεται απο ενα σωρο αξεσουαρ (πεντακοσια μπιμπερο, αποστειρωτες, υγρα αποστειρωσης, κουτια, βουρτσες κτλ), ενω για το θηλασμο εχω μονο δυο σουτιεν θηλασμου και τα επιθεματα. Επισης, για να καταλαβετε, δεν θελω να εχω πολλα παιχνιδια, ρουχα και λοιπα αξεσουαρ για το μωρο.

ια)λογοι υγειας: κανει καλο στο μωρο

και πειτε μου τωρα αν θηλαζω για το μωρο ή για μενα

(κι αν εμενα θα μου ταιριαζε περισσοτερο να θηλαζω ή να δινω γαλα σκονη)

ΥΓ

Παρακαλω να διαβασετε το θεμα με την αντιστοιχη ελαφροτητα, δεν περιεχει ειρωνεια αλλα αυτοσαρκασμο. Και ισως βοηθησει να στραφει η συζητηση αυτη τη φορα στον θηλασμο απο την οπτικη της μητερας κι οχι του μωρου

ΥΓ 2

Ελπιζω να μη φαω ξυλο οπως τα λεω

Χμ, πολύ ωραία τα λες, με εκφράζεις απόλυτα.

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Η θεματοθέτρια θίγει ένα πολύ μεγάλο θέμα, που οφείλουμε να μην αγνοήσουμε:

Την πλήρη αποξένωση της Ελληνικής κοινωνίας από την ολότελα φυσική διαδικασία του θηλασμού.

Το έχω ξαναγράψει, πριν 1,5 χρόνο (αν θυμάμαι καλά) είχα επισκευθεί μεγάλη έκθεση μετά του τέκνου μου, του συζύγου, της αδερφήμου, του δικού της τέκνου και του συζύγου της.

Όπως ήταν φυσικό, κάποια στιγμή τα μωρά μας πείνασαν, πήγαμε σε ένα χώρο που είχε καθίσματα, βγάλαμε σεντονάκια καλύψαμε εαυτούς και τέκνα και θηλάσαμε.

Οι Έλληνες άρενες έγιναν λούιδες. Αντίθετα Γιαπωνέζοι, Γερμανοί, γάλλοι κλπ, συνέχισαν να κάθονται ακόμα και απέναντι μας σαν να μην έτρεχε τίποτα.

Παρόμοιο σκηνικό στο tgif στο κεφαλάρι: ο σερβιτόρος άλλαξε με κοπέλα σερβιτόρο όταν αρχίσαμε να ταίζουμε τα μωρά μας.

Δεν κατηγορώ τους άρενες που κομπλάρουν μπροστά σε μια μάνα που διακριτικά θηλάζει το παιδί της. Λέω απλά ότι είναι χαρακτηριστικό της δικής μας κοινωνίας, όπως και η έκπληξη όλων όταν βλέπουν κάποια μάνα να θηλάζει πχ μετά τον χρόνο.

Τα όσα η κοπέλα έγραψε μέσα στη δική της συναισθηματική φόρτιση απλά τα διάβασα με συμπαθεια, όπως διαβάζω με πολύ συμπάθεια ότι γράφει κάθε νέα μανούλα μέσα στα χιλιάδες συναισθήματα που την κατακλίζουν και την κάνουν να νιώθει ως η πιο τέλεια μαμά με το πιο τέλειο μωρό.

Σοου, γουάτ? Θα πέσουμε να τη φάμε; Προσοχή στα αίματα παρακαλώ.

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...