Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΒΟΗΘΕΙΑ! θέλει ΣΥΝΕΧΕΙΑ να τρώει

Recommended Posts

πρίν από 9 λεπτά , CMES είπε:

Αχ κι η μαμα μου το ιδιο! Μπορει να ταιριαξουν, ποιος ξερει;;;:-P

Σίγουρα! Αν έχει και διδακτορικό στο ψεμα...σε βαθμό να σου λέει καλημέρα και να είναι νύχτα, τότε βρήκαμε αδερφές ψυχές!!

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 67
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

17 ώρες πρίν, Dust pink είπε:

Τ

Εκτός της γυναίκας είσαι και τυχερή που αν και δεν κρατάνε το παιδί δεν ανακατεύονται. Η δικιά μου σίγουρα θα το έκανε!! Αλλά είπαμε κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν εκεί που πρέπει!

Είμαι τυχερή όντως που δεν ανακατεύονται κι από τις δύο πλευρές, έτσι γλιτώνουμε ανούσιο χρόνο με στεναχώριες εκατέρωθεν. 

Θα σου πω και κάτι όμως. Τα πεθερικά μου ενώ μου έχουν φερθεί στο σύνολο πάρα πολύ καλά, κάποια στιγμή έγινε μεγάλο οικογενειακό θέμα και η σχέση μας πέρασε μεγάλη κρίση σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για μένα, λίγο μετά που γέννησα. Κατάφερα να μείνω εγκρατής, να διαχωρίσω το δικό μου θυμό από το τι είναι καλό για το παιδί μου και δεν εμπόδισα την επαφή τους με το εγγόνι τους ούτε για μια στιγμή. Όλο αυτό με ζόρισε για κάποιο διάστημα όμως το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε και πάλι αρμονικές σχέσεις. Ξέρω πως μη μπαίνοντας σε λεπτομέρειες δεν μπορεί να γίνει πλήρως αντιληπτό αυτό που λέω, αυτό που θέλω να πω όμως είναι πως κι εμείς για το καλό όλων, πρέπει να έχουμε υπομονή και να χαλιναγωγούμε τον εγωισμό μας ακόμα κι όταν βράζουμε από δίκιο. Δεν λέω να αφήνουμε να ξεπερνάνε τα όρια μας, λέω να προσπαθούμε να φερόμαστε διπλωματικά και να συνυπολογίζουμε και τις καλές στιγμές μαζί τους.  Γιατί στο κάτω κάτω όποιοι κι αν είναι αυτοί, είναι οι γονείς του άντρα μας, του πατέρα του παιδιού  μας.  

Αυτό το κατάφερα με την ιδιότητα της μαμάς, δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω τέτοια υπομονή αν ήμουν χωρίς παιδί. Κατά τα άλλα είμαι σαφής κι αυστηρή στα όρια που σχετίζονται με το παιδί και πιο χαλαρή σε λιγότερα σημαντικά πράγματα.

17 ώρες πρίν, CMES είπε:

Εμενα οπως περιγραφεις την πεθερα σου ειναι η μαμα μου!!

Ώρες ώρες με κάποια πράγματα που γράφεις, θέλω να σε πάρω μια μεγάλη διαδικτυακή αγκαλιά!

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

1 ώρα πρίν, marakiz είπε:

Είμαι τυχερή όντως που δεν ανακατεύονται κι από τις δύο πλευρές, έτσι γλιτώνουμε ανούσιο χρόνο με στεναχώριες εκατέρωθεν. 

Θα σου πω και κάτι όμως. Τα πεθερικά μου ενώ μου έχουν φερθεί στο σύνολο πάρα πολύ καλά, κάποια στιγμή έγινε μεγάλο οικογενειακό θέμα και η σχέση μας πέρασε μεγάλη κρίση σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για μένα, λίγο μετά που γέννησα. Κατάφερα να μείνω εγκρατής, να διαχωρίσω το δικό μου θυμό από το τι είναι καλό για το παιδί μου και δεν εμπόδισα την επαφή τους με το εγγόνι τους ούτε για μια στιγμή. Όλο αυτό με ζόρισε για κάποιο διάστημα όμως το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε και πάλι αρμονικές σχέσεις. Ξέρω πως μη μπαίνοντας σε λεπτομέρειες δεν μπορεί να γίνει πλήρως αντιληπτό αυτό που λέω, αυτό που θέλω να πω όμως είναι πως κι εμείς για το καλό όλων, πρέπει να έχουμε υπομονή και να χαλιναγωγούμε τον εγωισμό μας ακόμα κι όταν βράζουμε από δίκιο. Δεν λέω να αφήνουμε να ξεπερνάνε τα όρια μας, λέω να προσπαθούμε να φερόμαστε διπλωματικά και να συνυπολογίζουμε και τις καλές στιγμές μαζί τους.  Γιατί στο κάτω κάτω όποιοι κι αν είναι αυτοί, είναι οι γονείς του άντρα μας, του πατέρα του παιδιού  μας.  

Αυτό το κατάφερα με την ιδιότητα της μαμάς, δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω τέτοια υπομονή αν ήμουν χωρίς παιδί. Κατά τα άλλα είμαι σαφής κι αυστηρή στα όρια που σχετίζονται με το παιδί και πιο χαλαρή σε λιγότερα σημαντικά πράγματα.

Ώρες ώρες με κάποια πράγματα που γράφεις, θέλω να σε πάρω μια μεγάλη διαδικτυακή αγκαλιά!

Όλοι έχουμε τα τρωτά μας σημεία και κανείς δεν είναι τέλειος. Και ισορροπίες θα κρατήσουμε και την διπλωματία θα επιστρατεύσουμε και μεγάλο στομάχι θα κάνουμε. Για να γίνουν όμως όλα αυτά προϋποθέτει και ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Ψιλοπαρεξηγησεις σε όλα τα σπίτια συμβαίνουν και λύνονται κατά αμοιβαιο τρόπο. Ο ρόλος των γονιών είναι και ιερός και σεβαστός και κανένας δεν τον αμφισβητεί. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο ίδιος ο γονιός αμφισβητεί την ιδιώτητα του με την συμπεριφορά του και τα λόγια τού.  Δεν τους κόβεις απλώς τους περιορίζεις. Δεν είναι θέμα εγωισμού αλλά διατήρηση οικογενειακής γαλήνης και προφύλαξης του παιδιού. Με άλλα λόγια , είναι κάποιοι άνθρωποι που είναι συνώνυμο του προβλήματος, δεν τους απομονωνεις για τους λόγους που είπαμε, αλλά περιορίζεις την δράση τους. Αν τους επιτρέψεις τα πολλά πολλά είναι σαν να βάζεις πυρηνική βόμβα σπίτι σού. 

Διαφημίσεις

On 5/7/2018 at 2:14 PM, marakiz said:

Ναι μωρέ το ξέρω και συμφωνώ και ζητάω συγγνώμη στις μαμάδες που τα παιδιά τους δεν είναι καλόφαγα. 

Κοίτα έχω πάντα έτοιμα υγιεινά σνακ, γλυκά και αλμυρά όπως και φρούτα μαζί μου. Στο σπίτι ελέγχεται περισσότερο. Τυχαίνει όμως να είμαστε πχ παιδική χαρά, ή σε κάποιο άλλο σπίτι και να  μην δέχεται πάντα τη δικιά μου υγιεινή εναλλακτική. Και γαριδάκια πχ δεν θα φάει που να χτυπιέται, τυροπιτάκια πχ όμως δεν μπορώ να του το απαγορεύσω, δεν θέλω να παραέχει απαγορεύσεις, θα φέρει στο μέλλον τα αντίθετα αποτελέσματα. Πλέον κουβαλάω 3-4 είδη σνακ μαζί γιατί μόλις δει φαγητό πάει και ζητάει ρε συ! 

Αχ και να ήξερες πόσο σε καταλαβαίνω, και εμείς έχουμε το ίδιο πρόβλημα...γιατί εδώ που τα λέμε είναι πρόβλημα.

Και εγώ συνέχεια φτιάχνω διάφορα γιατί δεν θέλω να τρώει απο έξω όμως δεν μπορώ να το ελέγχω πάντα.

Φεύγουμε απο το σπίτι για βόλτα και έχω μαζί μου μία τσάντα με διάφορα που μπορεί να φάει (μπανάνα-σταφίδες-κουλουράκια/τυροπιτάκια που έχω φτιάξει κτλ).. αλλά όποτε είμαστε έξω είμαι με το άγχος μη τύχει και κάποιο παιδάκι εκεί που είμαστε τρώει καμία ''αμαρτία'' (όπως γαριδάκια-μπισκότα) και θέλει και ο δικός μου να φάει, εκεί μπορεί να γίνει χαμός. Το κακό με τον δικό μου είναι πως τίποτα δεν μπορεί να του κόψει την όρεξη, πχ μπορεί να φάει αυγό τώρα και σε μισή ώρα να φάει το φαί του κανονικά!!!Αυτό που  κάνω εγώ είναι πως προσπαθώ ότι τρώει να είναι κάτι υγιεινό που του προσφέρει κάτι, δεν υπάρχουν ποτέ στο σπίτι γαριδάκια μπισκότα αναψυκτικά ή χυμοί έτοιμοι κτλ, φυσικά δεν βλέπει και εμάς να τρώμε τέτοια οπότε και αυτό βοηθάει. Και φυσικά προσπαθώ να το αποσπάω την προσοχή με άλλα πράγματα τις ημέρες που βλέπω πως είναι θέση να τρώει 24/24 .

Όλα αυτά έχουν βοηθήσει και διατηρείται σε πολύ καλό βάρος.

Επεξεργάστηκαν by kotsifikos

Και άντε η παιδική χαρα ή ξένο σπίτι, είσαι παρούσα και κάπως ελέγχεται η κατάσταση, εμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα με την λιχούδα την κόρη μου είναι στο σχολειο, οπου η ανταλλαγη του φαγητου είναι καθημερινή συνήθεια. Και δεν με πειράζει που μοιράζεται το φαγητο με τους συμμαθητές, αλλοίμονο, αλλά παρατήρησα οτι η κόρη μου επιλέγει να δώσει το μεγαλύτερο μέρος απο το υγιεινο πάντα κολατσιο που της βάζω στην τσάντα με αντάλλαγμα τα πατατακια, μπισκοτάκια, γαριδάκια, κλπ. Πραγματικα δεν καταλαβαίνω τους γονείς για πιο λόγο να βάλουν ενα σακουλάκι πατατάκια για πρωινο στο σχολειο του παιδιου.

Ο μικρός μου που είναι εύκολος στο φαγητό, ευτυχώς δέχεται τις υγιεινές εναλλακτικές, πχ μπορει να ζηταει χυμό έτοιμο (που δυστυχως από δικό μας λάθος έχουν μάθει να πίνουν) και να του αντιπροτείνω καροτάκι και να πεταξει απο τη χαρά του.

Εν τω μεταξύ, ενώ τρώει ακόμη ακατάπαυστα, μου φαίνεται λίγο δυσανάλογο το βάρος του. Είναι 98 εκ. και 13,8 κιλά. Δεν θα έπρεπε να είναι πιο βαρύς; (σε 6 μήνες πήρε 1 κιλό)

Ο μεγάλος που είναι λιγόφαγος, θα περιμένει να πάει στον παππού (προπαππού στην πραγματικότητα) και να φάει ότι βλακεία του προσφέρει. Εκεί τι να κάνω που είναι 83 χρονων άνθρωποι και δεν καταλαβαίνουν με τον ήπιο τρόπο;

Δεν ξέρω αν τα μεγάλωσα διαφορετικά (δεν νομίζω) ή είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, αλλά ο μεγάλος από πολύ νωρίς άρχισε να αποκλείει τροφές από το μενού του και έχει μείνει να τρώει  5 πράγματα και να αρνείται να δοκιμάσει καινούρια. @elemaxi ποιες ειναι οι προτασεις σου για κολατσιο;

πρίν από 17 λεπτά , anath είπε:

Ο μικρός μου που είναι εύκολος στο φαγητό, ευτυχώς δέχεται τις υγιεινές εναλλακτικές, πχ μπορει να ζηταει χυμό έτοιμο (που δυστυχως από δικό μας λάθος έχουν μάθει να πίνουν) και να του αντιπροτείνω καροτάκι και να πεταξει απο τη χαρά του.

Εν τω μεταξύ, ενώ τρώει ακόμη ακατάπαυστα, μου φαίνεται λίγο δυσανάλογο το βάρος του. Είναι 98 εκ. και 13,8 κιλά. Δεν θα έπρεπε να είναι πιο βαρύς; (σε 6 μήνες πήρε 1 κιλό)

Ο μεγάλος που είναι λιγόφαγος, θα περιμένει να πάει στον παππού (προπαππού στην πραγματικότητα) και να φάει ότι βλακεία του προσφέρει. Εκεί τι να κάνω που είναι 83 χρονων άνθρωποι και δεν καταλαβαίνουν με τον ήπιο τρόπο;

Δεν ξέρω αν τα μεγάλωσα διαφορετικά (δεν νομίζω) ή είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, αλλά ο μεγάλος από πολύ νωρίς άρχισε να αποκλείει τροφές από το μενού του και έχει μείνει να τρώει  5 πράγματα και να αρνείται να δοκιμάσει καινούρια. @elemaxi ποιες ειναι οι προτασεις σου για κολατσιο;

Μην με περάσεις για καμια υστερική με το junk food, που και που και εμεις θα φάμε και κανένα σκ@@@@δι αλλά σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνεται στο καθημερινό μας πρόγραμμα πόσο μάλλον στο κολατσιο του παιδιου.

Τώρα σε οτι αφορά το καθημερινό κολατσιο, συνήθως είναι:

-αυγόφετες (τις φτιάχνω το πρωι)+φρούτο

-τόστ (με γαλοπουλα και τυράκι)+φρούτο

-γιαουρτάκι παιδικό +φρούτο ή μπάρα δημητριακών

-τυράκι τύπου babybel με κριτσινάκι

-σπιτική τυρόπιτα+φρούτο

-σταφιδόψωμο+φρούτο

-σαντουιτσάκι με γαλοπουλα, τυράκι, αγγουράκι

Γενικά κινούμαι σ' αυτο το στίλ. Αυτά.

1 ώρα πρίν, elemaxi είπε:

Πραγματικα δεν καταλαβαίνω τους γονείς για πιο λόγο να βάλουν ενα σακουλάκι πατατάκια για πρωινο στο σχολειο του παιδιου.

Σε τί ηλικίες συμβαίνει αυτό? Είναι ένα απο τα ζητήματα που με απασχολούν και μένα αρκετά, κυρίως για το μέλλον, γιατί προς το παρόν τα παιδιά είναι μικρά και στο σχολείο είναι ελεγχόμενα τα πράγματα, η μικρή πάει παιδικό και όλα τα γεύματα ετοιμάζονται εκεί (και τα σνακ - δεκατιανά και απογευματινά) και ο μεγάλος φέτος τελειώνει το νηπιαγωγείο, αλλά υπάρχει έλεγχος - κατά το δυνατόν - από το σχολείο για όσα στέλνουμε ως κολατσιό.

πρίν από 35 λεπτά , elemaxi είπε:

Μην με περάσεις για καμια υστερική με το junk food, που και που και εμεις θα φάμε και κανένα σκ@@@@δι αλλά σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνεται στο καθημερινό μας πρόγραμμα πόσο μάλλον στο κολατσιο του παιδιου.

Τώρα σε οτι αφορά το καθημερινό κολατσιο, συνήθως είναι:

-αυγόφετες (τις φτιάχνω το πρωι)+φρούτο

-τόστ (με γαλοπουλα και τυράκι)+φρούτο

-γιαουρτάκι παιδικό +φρούτο ή μπάρα δημητριακών

-τυράκι τύπου babybel με κριτσινάκι

-σπιτική τυρόπιτα+φρούτο

-σταφιδόψωμο+φρούτο

-σαντουιτσάκι με γαλοπουλα, τυράκι, αγγουράκι

Γενικά κινούμαι σ' αυτο το στίλ. Αυτά.

Κι εγώ αυτά στέλνω πάνω-κάτω, δεν είναι και τόσο δύσκολο θεωρώ...και είμαι και λίγο ακαμάτρα στο μαγείρεμα :oops::oops::oops:

Διαφημίσεις

1 hour ago, elemaxi said:

Και άντε η παιδική χαρα ή ξένο σπίτι, είσαι παρούσα και κάπως ελέγχεται η κατάσταση, εμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα με την λιχούδα την κόρη μου είναι στο σχολειο, οπου η ανταλλαγη του φαγητου είναι καθημερινή συνήθεια. Και δεν με πειράζει που μοιράζεται το φαγητο με τους συμμαθητές, αλλοίμονο, αλλά παρατήρησα οτι η κόρη μου επιλέγει να δώσει το μεγαλύτερο μέρος απο το υγιεινο πάντα κολατσιο που της βάζω στην τσάντα με αντάλλαγμα τα πατατακια, μπισκοτάκια, γαριδάκια, κλπ. Πραγματικα δεν καταλαβαίνω τους γονείς για πιο λόγο να βάλουν ενα σακουλάκι πατατάκια για πρωινο στο σχολειο του παιδιου.

Παίρνουν τα παιδιά κολατσιό σχολείο πατατάκια και γαριδάκια???

Ωχ και εγώ αυτά φοβάμαι...τι θα κάνει όταν πάει σχολείο (τώρα είναι παιδικό και επίσης ελέγχεται) που δεν θα βλέπω τι τρώει.

πρίν από 4 λεπτά , Deena είπε:

Σε τί ηλικίες συμβαίνει αυτό? Είναι ένα απο τα ζητήματα που με απασχολούν και μένα αρκετά, κυρίως για το μέλλον, γιατί προς το παρόν τα παιδιά είναι μικρά και στο σχολείο είναι ελεγχόμενα τα πράγματα, η μικρή πάει παιδικό και όλα τα γεύματα ετοιμάζονται εκεί (και τα σνακ - δεκατιανά και απογευματινά) και ο μεγάλος φέτος τελειώνει το νηπιαγωγείο, αλλά υπάρχει έλεγχος - κατά το δυνατόν - από το σχολείο για όσα στέλνουμε ως κολατσιό.

Κι εγώ αυτά στέλνω πάνω-κάτω, δεν είναι και τόσο δύσκολο θεωρώ...και είμαι και λίγο ακαμάτρα στο μαγείρεμα :oops::oops::oops:

Και γω μέχρι πέρυσι είχα το κεφάλι μου ήσυχο που ήταν νηπιαγωγείο ακριβώς επειδη όπως λες και συ υπηρχε έλεγχος απο το σχολειο και κάναν και παρατηρήσεις στα παιδακια οταν έβλεπαν κανενα ανθυγιεινό (καλά εννοείται οτι στο παιδικο σταθμο δεν έιχες τέτοιο θεμα), αλλά φέτος που πηγε πρώτη δημοτικού όπου υπάρχει η απόλυτη ''ελευθερια κινήσεων'' εκει να δεις πως δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.

Εχθές μάλωσα την κόρη μου γιατί ήρθε και μου είπε: μαμα απο τις τρείς αυγόφετες έφαγα την μια και τις άλλες τις έδωσα στην τάδε, και τα κομματακια πορτοκάλι τα μοιράστηκα με τις τάδε. Και συ τι έφαγες παιδί μου της λέω; αέρα κοπανιστό; Και έχω ένα παιδί πολυ καλόφαγο που πάντα τρώει απ' ολα δεν έχω θεμα. Απλά όταν βλέπει junk food θα το προτιμήσει. 

πρίν από 12 λεπτά , kotsifikos είπε:

Παίρνουν τα παιδιά κολατσιό σχολείο πατατάκια και γαριδάκια???

Ωχ και εγώ αυτά φοβάμαι...τι θα κάνει όταν πάει σχολείο (τώρα είναι παιδικό και επίσης ελέγχεται) που δεν θα βλέπω τι τρώει.

Αν παίρνουν λεει; Χαμός γίνεται. Και γω νόμιζα οτι όλες εμεις οι μαμαδες προσέχουμε πολυ την διατροφη των παιδιών μας, και μετα....προσγειώθηκα ανώμαλα...!!!

Ευχαριστώ! Κι εμείς τοστάκι, 2 φετες ψωμι βουτυρο-μαρμελαδα, μπάρα δημητριακών, με φρούτο σχεδόν παντα γιατί κπ φορές δεν θέλει, και όταν παίρνουμε από το φούρνο προτιμάμε κουλουράκι,  και κανενα ντόνατ 2 φορές το μήνα περίπου. Γιαουρτι δεν τρώει, αλλά οι αυγοφέτες είναι καλή ιδέα. Επίσης του αρέσουν αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες κλπ μαζί με κτ άλλο. Στο νηπιαγωγείο μας έδωσαν από την πρώτη μέρα οδηγίες για το junk food  και τους τυποποιημένους χυμούς. Στο Δημοτικό τα ίδια θα ακολουθήσουμε, αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με το κυλικείο, γιατί σίγουρα θα μου ζητάει 1-2 φορες την εβδομάδα.

Συγνώμη για την αλλαγή θέματος.

Ο φαγανός μικρός πάντως ζητάει και δεύτερο πιάτο στο σταθμό!

Εγώ κορίτσια να πω την αμαρτία μου, το πρώτο παιδί το μεγάλωσα με αρκετούς περιορισμούς, και το αποτέλεσμα είναι ότι και απίστευτα λιχούδικο έγινε, και το παιδι που ανταλλάσει το μήλο του με το κέικ της φίλης του στο διάλειμμα, και στρουμπουλή τελικά έγινε. Με τον μικρό μου που πια δεν είχα κανενα περιορισμό (δεν εννοώ ότι τρεφόμασταν στο σπίτι με γαριδάκια, αλλά και στο σπίτι αγοράζαμε καμιά σαχλαμάρα, και γενικά αν ηθελε παγωτό ή πατατάκια κλπ σε μία έξοδο, δεν είχαμε αντίρρηση) βλέπω ότι βάζει πολύ πιο εύκολα φρένο στον εαυτό του. Βέβαια μιλάμε πολύ για υγιεινή διατροφή και τι μας κάνει καλό, δεν είναι ότι δε λέμε τίποτα, αλλά βλέπω ότι από μόνος του θα πει πολλές φορές σε ένα παιδάκι να του δώσει π.χ. ένα μπισκότο, και αν πάει να του δώσει δεύτερο, θα πει όχι.

Γενικά όταν αρχίζει το σχολείο, ο έλεγχος χάνεται, οπότε είναι τρελό να σκάει κανείς για το τσουρέκι που έδωσε η γιαγιά (εκτός αν η γιαγιά το κρατά όλη τη μέρα και τρώει 20 φορές στις 8 ώρες τσουρέκι). Ο κολλητός του γιου μου έχει κάθε μέρα πατατάκια για κολατσιό, λογικό είναι να τον κερνάει και μερικά. Ο κολλητός του άλλου μου γιου, όποτε πάει εκεί ο δικός μου (που είναι τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα) τον ταϊζει μερέντα, ποπ-κορν και αναψυκτικά. Ούτε μπορώ να μην στείλω τα παιδιά σχολείο, ούτε να χαλάσω τις φιλίες τους, ούτε να τους κάνω όλη μέρα κήρυγμα για το πώς θα αρνηθούν το κέρασμα. Απλά ελπίζω να έχουν καταλάβει το μέτρο, και αποδέχομαι ότι αφού έφαγαν σαλάτα με ψάρι το μεσημέρι, δε θα χαλάσει η διατροφή τους από τα ποπ-κορν με την φάντα στο σπίτι του φίλου το βράδυ.

17 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Εγώ κορίτσια να πω την αμαρτία μου, το πρώτο παιδί το μεγάλωσα με αρκετούς περιορισμούς, και το αποτέλεσμα είναι ότι και απίστευτα λιχούδικο έγινε, και το παιδι που ανταλλάσει το μήλο του με το κέικ της φίλης του στο διάλειμμα, και στρουμπουλή τελικά έγινε. Με τον μικρό μου που πια δεν είχα κανενα περιορισμό (δεν εννοώ ότι τρεφόμασταν στο σπίτι με γαριδάκια, αλλά και στο σπίτι αγοράζαμε καμιά σαχλαμάρα, και γενικά αν ηθελε παγωτό ή πατατάκια κλπ σε μία έξοδο, δεν είχαμε αντίρρηση) βλέπω ότι βάζει πολύ πιο εύκολα φρένο στον εαυτό του. Βέβαια μιλάμε πολύ για υγιεινή διατροφή και τι μας κάνει καλό, δεν είναι ότι δε λέμε τίποτα, αλλά βλέπω ότι από μόνος του θα πει πολλές φορές σε ένα παιδάκι να του δώσει π.χ. ένα μπισκότο, και αν πάει να του δώσει δεύτερο, θα πει όχι.

Αυτό είναι κατι που το έχω σκεφτεί και γω πολλές φορες, τι θα γινόταν δηλ. αν στην κόρη μου ήμουν πιο χαλαρή και την άφηνα να τρώει περισσότερες σαχλαμαρες. Για να δικαιολογηθώ  απλά να πω οτι ο κόρη μου ήταν (και είναι) ενα πολυ φαγανο παιδάκι, έτρωγε πάντα μεγάλες ποσότητες φαγητού και ήταν παχουλο μωρό. Οπότε γενικά πρόσεχα τουλάχιστον να τρώει καλα πράγματα και έτσι την ζαχαρη, τις σοκολάτες, τα πατατακια κλπ. γενικα τα απέφευγα στα πρωτα τρια χρόνια της ζωης της και τα εισάγαμε σταδιακα. Δεν τα έτρωγε τόσο στο σπίτι μας όσο σε σπιτια τριτων και φυσικα σε παιδικα παρτυ. Αυτες οι γευσεις φυσικά της αρέσουν πάρα πολυ και έτσι τωρα και τις ψάχνει και τις προτιμά.

Ο γιος μου απ'την άλλη είναι ακομα μικρος και δεν μπορω να κρίνω πως θα εξελιχθεί απλά επειδή δεν ειναι και πολυ του φαγητου, είναι και αδυνατουλης, οπότε του δίνω και κανένα μπισκοτάκι παραπάνω να φάει κατι που στην κορη μου δεν το εκανα ποτε.

17 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Γενικά όταν αρχίζει το σχολείο, ο έλεγχος χάνεται, οπότε είναι τρελό να σκάει κανείς για το τσουρέκι που έδωσε η γιαγιά (εκτός αν η γιαγιά το κρατά όλη τη μέρα και τρώει 20 φορές στις 8 ώρες τσουρέκι). Ο κολλητός του γιου μου έχει κάθε μέρα πατατάκια για κολατσιό, λογικό είναι να τον κερνάει και μερικά. Ο κολλητός του άλλου μου γιου, όποτε πάει εκεί ο δικός μου (που είναι τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα) τον ταϊζει μερέντα, ποπ-κορν και αναψυκτικά. Ούτε μπορώ να μην στείλω τα παιδιά σχολείο, ούτε να χαλάσω τις φιλίες τους, ούτε να τους κάνω όλη μέρα κήρυγμα για το πώς θα αρνηθούν το κέρασμα. Απλά ελπίζω να έχουν καταλάβει το μέτρο, και αποδέχομαι ότι αφού έφαγαν σαλάτα με ψάρι το μεσημέρι, δε θα χαλάσει η διατροφή τους από τα ποπ-κορν με την φάντα στο σπίτι του φίλου το βράδυ.

Το πρόβλημα μου είναι ακριβως αυτό και έχω τσακωθει με φιλους γονεις γι' αυτο το θέμα. Δηλ. μπορείς να βγάλεις και να κεράσεις τόσα ωραία πράγματα τα παιδια, γιατι πρέπει να είναι πατατακια και γαριδάκια. Αλλά και στο σχολειο ρε παιδια πατατάκια;;;;;  Αν καταλαβαίναμε λίγο τι ταιζουμε τα παιδια μας....!!!

Επεξεργάστηκαν by elemaxi

Διαφημίσεις

Επειδή λοιπόν αργότερα δεν θα μπορούμε να το ελέγχουμε (βλ σχολείο) για αυτό προσπαθούμε τώρα να προσέχουμε τι τρώει. Να έχει φάει τα πρώτα χρόνια τις ζωής του ποιοτικές τροφές και ίσως έτσι να διαμορφωθούν οι γεύσεις που προτιμάει. Δεν συμφωνώ με τη λογική πως αν δεν φάει τα σκατολοίδια θα νιώθει περιορισμένο και ειδικά σε νηπιακές ηλικίες.

Όταν εγώ φροντίζω να τρώει και κέικ, και μπισκότα και τυροπιτάκια κι ένα σωρό άλλες λιχουδιές με παραλλαγές και ποικιλία, απλά να είναι από τα δικά μου χέρια με αγνά υλικά, αυτό δεν λέγεται περιορισμός. Περιορισμός είναι το να πάμε σε ένα πάρτι πχ και να μην το αφήνω να φάει τίποτα ή σχεδόν τίποτα από το μπουφέ, ούτε τούρτα κλπ κλπ. Να πάμε παιδική χαρά και να μην τον αφήσω να δεχτεί τίποτα από αυτά που του προσφέρουν. Αυτό όμως και πάλι δεν σημαίνει πως θα τον αφήσω να δεχτεί γαριδάκια ή γλυφιτζούρια ή αντίστοιχα καλούδια. Όπως σε όλα τα πράγματα η κάθε οικογένεια βάζει τα όρια της. Και το παιδί μαθαίνει να ακούει το όχι όταν δεν το λες συχνά, καταλαβαίνει πως για να επιμένει η μαμά να λέει όχι, δεν κάνει, δεν θα περάσει το δικό μου, δεν με αφήνει τέλος.

Από εκεί και πέρα πιστεύω πως όσο μεγαλώνουν, τα σκατολοίδια δεν αποφεύγονται οπότε έχει μεγάλη σημασία τι διατροφικές συνήθειες έχουν οι γονείς και τι κυκλοφορεί γενικά στο σπίτι. Αν στα ντουλάπια υπάρχουν όσα εμείς δεν θέλουμε να  δώσουμε, είναι λογικό να μην πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε. Όσο κήρυγμα και να κάνουμε το μεγαλύτερο μάθημα είναι το δικό μας παράδειγμα. Όταν υπάρχει έτοιμος χυμός, αυτόν θα πιει το παιδί όταν θελήσει να πιει χυμό. Όταν δεν υπάρχει έτοιμος χυμός, θα αναζητήσει την πορτοκαλάδα από φρέσκα πορτοκάλια. Όταν υπάρχουν σοκοφρέτες και μπισκότα, αυτά θα φάει το παιδί. Όταν δεν υπάρχουν θα αναζητήσει το κέικ και τα μπισκότα από τα χεράκια της μαμάς.  Θα τη φάει και τη βλακεία του, θα τη φάει έξω όμως ή σπάνια από το σπίτι. Ο στόχος είναι στο σύνολο της διατροφής του να υπερισχύουν οι υγιεινές τροφές. 

Και να βάλει με κάποιον τρόπο τον αθλητισμό στη ζωή του, αυτό είναι βέβαια άλλο θέμα, σχετικό ωστόσο.

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

πρίν από 54 λεπτά , marakiz είπε:

Επειδή λοιπόν αργότερα δεν θα μπορούμε να το ελέγχουμε (βλ σχολείο) για αυτό προσπαθούμε τώρα να προσέχουμε τι τρώει. Να έχει φάει τα πρώτα χρόνια τις ζωής του ποιοτικές τροφές και ίσως έτσι να διαμορφωθούν οι γεύσεις που προτιμάει. Δεν συμφωνώ με τη λογική πως αν δεν φάει τα σκατολοίδια θα νιώθει περιορισμένο και ειδικά σε νηπιακές ηλικίες.

Αυτο που με προβληματίζει είναι μήπως αυτοί οι περιορισμοί δημιουργούν μεγάλες στερήσεις στα παιδια και μετά πέφτουν με τα μούτρα. Εγω δηλ. νιώθω πολλές φορές άσχημα οταν είμαστε σ' ενα πάρτυ ή σ'ενα σπίτι και το μονο παιδάκι που δεν ξεκολάει απο το τραπεζακι με τα σκατολοιδια ειναι το δικό μου. Και σκέφτοτομαι μηπως το παράκανα;

πρίν από 58 λεπτά , marakiz είπε:

Από εκεί και πέρα πιστεύω πως όσο μεγαλώνουν, τα σκατολοίδια δεν αποφεύγονται οπότε έχει μεγάλη σημασία τι διατροφικές συνήθειες έχουν οι γονείς και τι κυκλοφορεί γενικά στο σπίτι. Αν στα ντουλάπια υπάρχουν όσα εμείς δεν θέλουμε να  δώσουμε, είναι λογικό να μην πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε. Όσο κήρυγμα και να κάνουμε το μεγαλύτερο μάθημα είναι το δικό μας παράδειγμα. Όταν υπάρχει έτοιμος χυμός, αυτόν θα πιει το παιδί όταν θελήσει να πιει χυμό. Όταν δεν υπάρχει έτοιμος χυμός, θα αναζητήσει την πορτοκαλάδα από φρέσκα πορτοκάλια. Όταν υπάρχουν σοκοφρέτες και μπισκότα, αυτά θα φάει το παιδί. Όταν δεν υπάρχουν θα αναζητήσει το κέικ και τα μπισκότα από τα χεράκια της μαμάς.  Θα τη φάει και τη βλακεία του, θα τη φάει έξω όμως ή σπάνια από το σπίτι. Ο στόχος είναι στο σύνολο της διατροφής του να υπερισχύουν οι υγιεινές τροφές. 

Περισσότερο δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζι σου!!!!:-D

10 ώρες πρίν, elemaxi είπε:

Το πρόβλημα μου είναι ακριβως αυτό και έχω τσακωθει με φιλους γονεις γι' αυτο το θέμα. Δηλ. μπορείς να βγάλεις και να κεράσεις τόσα ωραία πράγματα τα παιδια, γιατι πρέπει να είναι πατατακια και γαριδάκια. Αλλά και στο σχολειο ρε παιδια πατατάκια;;;;;  Αν καταλαβαίναμε λίγο τι ταιζουμε τα παιδια μας....!!!

Μα εδώ είναι το θέμα, δεν μπορείς να πεις στον άλλο τι να κάνει, μόνο στο δικό σου παιδί μπορείς να μάθεις κάποια πράγματα και να ελπίζεις κάτι να του μείνει. Στις ηλικίες αυτές είναι τα πατατάκια, μεθαύριο (στην ηλικία της μεγάλης μου) θα είναι τα τσιγάρα, το αλκοόλ και το επαφές, για να πάμε και σε πιο σοβαρά θέματα. Τα όρια δυστυχώς δεν μπορούμε να τα βάλουμε στα παιδιά των άλλων, είτε τρώνε κρουασάν σοκολάτα σε κάθε διάλειμμα, είτε πίνουν μπύρες στο πάρτυ στα 13.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...