Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πρώτη περίοδος - ταμπόν, σερβιέτα..κλπ ;

Recommended Posts

Just now, Yovanna είπε:

Πάντως είμαι με τη μαμά σου! Μα επίσημη εμφάνιση χωρίς τσάντα???

Οι επίσημες τσάντες με τσαντιζουν (κρύο λογοπαίγνιο) γιατί δεν χωράνε τίποτα, ούτε τα γυαλιά, οπότε αν είναι να πάρω μόνο το κινητό και το κραγιόν μου φαίνονται άχρηστες, τα βάζω και στην τσέπη του παλτού :-P Έπρεπε να δεις μια φίλη μου που όταν πηγαίναμε φοιτήτριες το καλοκαίρι για πρακτική δεν ήθελε ποτέ να κρατάει τσάντα, μου έλεγε συνέχεια "θα μου φιλοξενήσεις το τάδε στην τσάντα σου;" Και για λεφτά έπαιρνε μαζί της ένα δεκαευρο που άνοιγε την πλάτη του κινητού και  το έβαζε εκεί μέσα. Σούπερ πατέντα! Εγώ στην καθημερινότητα τη θεωρώ χρήσιμη και κουβαλάω την Άρτα και τα Γιάννενα για παν ενδεχόμενο, όλοι σε εμένα έρχονταν για το οτιδηποτε (χαρτομάντιλα, υγρομαντηλα, γυαλια, σταγονες για τους φακούς, καθρεφτάκι, κραγιόν, μολύβι, hansaplast, νερό, κάτι φαγώσιμο... Προ παιδιού και μασκών αυτά, τώρα έχουν προστεθεί κι άλλα!) Αλλά τις μικρές επίσημες που απλά τις κρατάς χωρίς λογο δεν τις συμπαθώ!

Just now, Anna3011 είπε:

Δε φαντάστηκα να σου πω την αλήθεια ότι η αναφορά στο αυτονόητο θα μπορούσε να επιφέρει τραύμα στο παιδί αλλά εφόσον αναφέρεις το δικό σου παράδειγμα ας βάλουμε μια εξαίρεση για τα παιδιά που δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι μεγαλώνουν :).

Σε αυτό που σίγουρα δε συμφωνώ είναι στο "Τι αλλάζει εκτός από το να έχεις κάθε μήνα κάποιες μέρες αίμα;". Αν σκεφτείς ότι πλέον το κορίτσι είναι γόνιμο μάλλον κάτι αλλάζει. Και αν δεν έχει γίνει από το γονιό μια προεργασία να γνωρίσει το παιδί το σώμα του και συζήτηση για τις σχέσεις και την αντισύλληψη μάλλον η κουβέντα θα πρέπει να επισπευθεί.

Μα όλα αυτά περί του σώματος που αλλάζει ή περί της αναπαραγωγής τη μέρα που έρχεται η περίοδος θα συζητηθούν; Εγώ θυμάμαι ήξερα για την περίοδο από αρχές δημοτικού, έβλεπα από τη μαμά μου ή ρωτούσα τι είναι οι σερβιετες που έβλεπα στις διαφημίσεις. Δεν νομίζω ότι κανείς περιμένει την περίοδο για να αναφέρει στο παιδί ότι αλλάζει το σώμα. Εξάλλου έχουν προηγηθεί κι άλλες αλλαγές (τρίχες στα πόδια κ τις μασχάλες, στήθος), δεν είναι η μόνη αλλαγή η περίοδος ώστε να δίνουμε τόση έμφαση. Και για την αναπαραγωγη υποτίθεται ότι πρέπει να ξέρουν από νωρίτερα, δεν θα το μάθουν με αφορμή την περίοδο. Εξάλλου αν το πάμε έτσι γόνιμη ήταν και από 15 μέρες πριν έρθει η περίοδος απλά δεν το ξέραμε και υπ'αυτη την έννοια είναι ήδη αργά όταν πλέον αποβάλλεται ήδη το πρώτο ωάριο! :-P

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 140
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Just now, little lamb said:

Οι επίσημες τσάντες με τσαντιζουν (κρύο λογοπαίγνιο) γιατί δεν χωράνε τίποτα, ούτε τα γυαλιά, οπότε αν είναι να πάρω μόνο το κινητό και το κραγιόν μου φαίνονται άχρηστες, τα βάζω και στην τσέπη του παλτού :-P Έπρεπε να δεις μια φίλη μου που όταν πηγαίναμε φοιτήτριες το καλοκαίρι για πρακτική δεν ήθελε ποτέ να κρατάει τσάντα, μου έλεγε συνέχεια "θα μου φιλοξενήσεις το τάδε στην τσάντα σου;" Και για λεφτά έπαιρνε μαζί της ένα δεκαευρο που άνοιγε την πλάτη του κινητού και  το έβαζε εκεί μέσα. Σούπερ πατέντα! Εγώ στην καθημερινότητα τη θεωρώ χρήσιμη και κουβαλάω την Άρτα και τα Γιάννενα για παν ενδεχόμενο, όλοι σε εμένα έρχονταν για το οτιδηποτε (χαρτομάντιλα, υγρομαντηλα, γυαλια, σταγονες για τους φακούς, καθρεφτάκι, κραγιόν, μολύβι, hansaplast, νερό, κάτι φαγώσιμο... Προ παιδιού και μασκών αυτά, τώρα έχουν προστεθεί κι άλλα!) Αλλά τις μικρές επίσημες που απλά τις κρατάς χωρίς λογο δεν τις συμπαθώ!

Λεφτά? Πιστωτική? κινητό? κραγιόν? ταμπον?  Εγώ νοιώθω γυμνή χωρίς τσάντα.

Just now, Yovanna είπε:

Λεφτά? Πιστωτική? κινητό? κραγιόν? ταμπον?  Εγώ νοιώθω γυμνή χωρίς τσάντα.

Ταμπον γιατί να πάρεις αν δεν είναι μέρες περιόδου; :-P Πιστωτική σε επίσημη έξοδο όπως γάμο κλπ τι να την κάνεις; Το κραγιόν και το κινητό μπαίνουν και στην τσέπη του παλτού αν είναι χειμώνας, χαχα! Στην καθημερινότητα σου είπα κι εγώ τη χρειάζομαι αλλά τα επίσημα τσαντάκια δεν χωράνε έτσι κι αλλιώς αυτά που θες.

Just now, little lamb said:

Ταμπον γιατί να πάρεις αν δεν είναι μέρες περιόδου; :-P Πιστωτική σε επίσημη έξοδο όπως γάμο κλπ τι να την κάνεις; Το κραγιόν και το κινητό μπαίνουν και στην τσέπη του παλτού αν είναι χειμώνας, χαχα! Στην καθημερινότητα σου είπα κι εγώ τη χρειάζομαι αλλά τα επίσημα τσαντάκια δεν χωράνε έτσι κι αλλιώς αυτά που θες.

Ε δεν θα πάρεις αν δεν είσαι στις μέρες σου ή κοντά σε αυτές. Χωρίς πιστωτική δεν πάω πουθενά. Παίρνω ένα πενηντάρικο και κάρτα! Που ξέρω τι μπορεί να προκύψει? το παλτό το δίνεις στην γκαρνταρόμπα λογικά! Αλλά πέρα από το πρακτικό του θέματος, είναι ατελής η εμφάνιση χωρίς ένα ωραίο τσαντάκι ή φάκελο!

Just now, Yovanna είπε:

Ε δεν θα πάρεις αν δεν είσαι στις μέρες σου ή κοντά σε αυτές. Χωρίς πιστωτική δεν πάω πουθενά. Παίρνω ένα πενηντάρικο και κάρτα! Που ξέρω τι μπορεί να προκύψει? το παλτό το δίνεις στην γκαρνταρόμπα λογικά! Αλλά πέρα από το πρακτικό του θέματος, είναι ατελής η εμφάνιση χωρίς ένα ωραίο τσαντάκι ή φάκελο!

Πως φαίνονται τα βόρεια προάστια.... :P που να αφήσουμε την γκαρνταρόμπα καλή μου??? :D πάντως συμφωνώ, μπορεί να βάζω μόνο κινητό κ κραγιόν στην τσάντα αλλά χωρίς αυτή δεν βγαίνω!!

Διαφημίσεις

Just now, mama16 said:

Πως φαίνονται τα βόρεια προάστια.... :P που να αφήσουμε την γκαρνταρόμπα καλή μου??? :D πάντως συμφωνώ, μπορεί να βάζω μόνο κινητό κ κραγιόν στην τσάντα αλλά χωρίς αυτή δεν βγαίνω!!

Στο κέντρο-κτήμα ή οτιδήποτε τέλος πάντων του γάμου δεν θα έχει γκαρνταρόμπα??:grin:

Just now, Yovanna είπε:

Στο κέντρο-κτήμα ή οτιδήποτε τέλος πάντων του γάμου δεν θα έχει γκαρνταρόμπα??:grin:

Εγώ ποτε δεν έχω αφήσει πουθενά το παλτό μου πέρα απ' το πίσω μέρος της καρέκλας!!! Μια φορά μόνο έτυχε σε ένα κλάμπ όταν ήμουν πιο μικρή κ μπορούσα να πάω!! :mrgreen:

Just now, Yovanna είπε:

Ε θα το πάρεις στο τραπέζι το κινητό και το κραγιόν, σιγά! Χαχα! Τέλος πάντων, σε αυτό ειδικά το τοπικ ας μην ξεφεύγουμε γιατί θα φρικαρει ο μπαμπάς που μπήκε να πάρει δύο πληροφορίες! 

Just now, mama16 said:

Εγώ ποτε δεν έχω αφήσει πουθενά το παλτό μου πέρα απ' το πίσω μέρος της καρέκλας!!! Μια φορά μόνο έτυχε σε ένα κλάμπ όταν ήμουν πιο μικρή κ μπορούσα να πάω!! :mrgreen:

Αλήθεια? Εγώ μέχρι και στο χωριό του Άγιου Βασίλη στην Παιανία που πήγαμε με τον μικρό, άφησα τα πανωφόρια μας στη γκαρνταρόμπα!

Απλά να πω ότι η "επίσημη έξοδος" που ετέθη το θέμα της ατελούς εμφανισης για την τσάντα δεν ήταν κάτι με γκαρνταρόμπα, αλλά πολύ απλά δεκαπενταύγουστος στο χωριό που παραθεριζαμε. Για να καταλάβετε το concept γιατί δεν ήθελα.

Διαφημίσεις

πρίν από 7 λεπτά , Anna3011 είπε:

Δε φαντάστηκα να σου πω την αλήθεια ότι η αναφορά στο αυτονόητο θα μπορούσε να επιφέρει τραύμα στο παιδί αλλά εφόσον αναφέρεις το δικό σου παράδειγμα ας βάλουμε μια εξαίρεση για τα παιδιά που δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι μεγαλώνουν :).

Σε αυτό που σίγουρα δε συμφωνώ είναι στο "Τι αλλάζει εκτός από το να έχεις κάθε μήνα κάποιες μέρες αίμα;". Αν σκεφτείς ότι πλέον το κορίτσι είναι γόνιμο μάλλον κάτι αλλάζει. Και αν δεν έχει γίνει από το γονιό μια προεργασία να γνωρίσει το παιδί το σώμα του και συζήτηση για τις σχέσεις και την αντισύλληψη μάλλον η κουβέντα θα πρέπει να επισπευθεί.

Δεν ξέρω αν έχει σχέση με το πώς μεγαλώνουμε, αλλά κ εγω θα θεωρούσα αδιανόητο να πω σε ένα παιδί 12 χρόνων ότι είναι γόνιμη γυναίκα. Βασικά μου ακούγεται νοσηρό και αηδιαστικό, αν σκεφτούμε ότι παλιά πάντρευαν τα κορίτσια από πολύ μικρά μόνο κ μόνο επειδή είχαν περίοδο. Αλλά μάλλον έχουν αλλάξει τα χρόνια γιατί βλέπω κ τις μαθήτριες στην α γυμνασίου που φαίνονται σαν γυναίκες, καμία σχέση με την ηλικία τους. Ελπίζω τουλάχιστον με τη διαφορετική ανατροφή να το βλέπουν όντως σαν κάτι ευχάριστο. Εγω έπαψα να το θεωρώ αφόρητη ταλαιπωρία όταν επιτέλους αποφάσισα να βαλω ταμπόν, μετά τα 25. Από τότε φοράω συνέχεια τις 2 πρώτες μέρες, μετά 1-2 μέρες μόνο εκτός σπιτιου κ μετά σερβιετακι. Καμία σχέση η αίσθηση. 

@Jim79 αν δεν εχεις ήδη φρικάρει μ αυτά που διαβάζεις, πάρε γθα τις πρώτες μέρες σερβιέτες ultra night. καλύτερα αυτές με το βαμβακερό κάλυμμα που λενε sensitive. μετά πάρε πράσινες, είναι μεσαίου μεγέθους για την ενδιάμεση ροη, και για το τέλος σερβιετακια, τα πιο μεγάλα. μην αποκλείσεις τη χρήση ταμπόν με καθοδήγηση γυναικολόγου, είναι απίστευτη ελευθερια. 

Υ.Γ επειδή μάλλον φαίνεται βαρύ αυτό που έγραψα για το νοσηρό κ το αηδιαστικό, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το διατυπώσω. Απλώς μου φαίνεται πολύ περίεργο να λέμε ότι ένα κοριτσάκι 12 ετών είναι γυναίκα, αυτά με παραπέμπει σε σεξουαλικές επιθέσεις, σε πατριαρχικά κατάλοιπα, σε καταστάσεις που έχουμε αφήσει πίσω μας. Γενθκα συμφωνώ με τηνlittle lamb. 

Just now, Έσπερος είπε:

Ελπίζω τουλάχιστον με τη διαφορετική ανατροφή να το βλέπουν όντως σαν κάτι ευχάριστο. Εγω έπαψα να το θεωρώ αφόρητη ταλαιπωρία όταν επιτέλους αποφάσισα να βαλω ταμπόν, μετά τα 25. Από τότε φοράω συνέχεια τις 2 πρώτες μέρες, μετά 1-2 μέρες μόνο εκτός σπιτιου κ μετά σερβιετακι. Καμία σχέση η αίσθηση. 

Καλά ευχάριστο δεν νομίζω να το δει καμία ποτέ, το έγραψαν και οι κοπέλες που όντως το είχαν πάρει χαλαρά. Για το σώμα δεν είναι ευχάριστο, ειδικά τις πρώτες φορές. Μετά μπορεί να το ξεχνάς. Απλά μπορούν να το πάρουν σαν κάτι που δεν είναι και τόσο χάλια ή τραγικό. Φοράς ο,τι είναι να φορέσεις για να μη λερωθεις, πίνεις και το παυσιπονακι σου και κάπως έτσι περνάει, λίγες μέρες τη φορά είναι και το συνηθίζεις σταδιακά. Συμβαίνει σε όλες γιατί αποβάλλονται τα ωάρια που δεν γονιμοποιηθηκαν. Κάπως έτσι θα το παρουσιαζα στην κόρη μου. (Το "μέσω της περιόδου μπορούμε να κάνουμε παιδιά" που ακούμε συχνά δεν θα το έλεγα γιατί δεν ισχύει κιόλας. Μέσω της παραγωγής ωαρίων μπορούμε να κάνουμε παιδιά. Η περίοδος είναι το αντίθετο, αποβάλλεται το μη γονιμοποιημένο ωάριο, δεν κάνεις παιδιά χάρη σε αυτή, χάρη στο ότι παράγεις ωάρια κάνεις. Απλά με την περίοδο διαπιστώνεις πρώτη φορά ότι έχεις ωάρια, τα οποία όμως προϋπάρχουν)

Just now, little lamb είπε:

Καλά ευχάριστο δεν νομίζω να το δει καμία ποτέ, το έγραψαν και οι κοπέλες που όντως το είχαν πάρει χαλαρά. Για το σώμα δεν είναι ευχάριστο, ειδικά τις πρώτες φορές. Μετά μπορεί να το ξεχνάς. Απλά μπορούν να το πάρουν σαν κάτι που δεν είναι και τόσο χάλια ή τραγικό. Φοράς ο,τι είναι να φορέσεις για να μη λερωθεις, πίνεις και το παυσιπονακι σου και κάπως έτσι περνάει, λίγες μέρες τη φορά είναι και το συνηθίζεις σταδιακά. Συμβαίνει σε όλες γιατί αποβάλλονται τα ωάρια που δεν γονιμοποιηθηκαν. Κάπως έτσι θα το παρουσιαζα στην κόρη μου. (Το "μέσω της περιόδου μπορούμε να κάνουμε παιδιά" που ακούμε συχνά δεν θα το έλεγα γιατί δεν ισχύει κιόλας. Μέσω της παραγωγής ωαρίων μπορούμε να κάνουμε παιδιά. Η περίοδος είναι το αντίθετο, αποβάλλεται το μη γονιμοποιημένο ωάριο, δεν κάνεις παιδιά χάρη σε αυτή, χάρη στο ότι παράγεις ωάρια κάνεις)

Ενταξει χάλια κ τραγικό δεν είναι, αλλά είναι άβολο. Ακόμα κ αν δεν πονάς, περπατάς κ νιώθεις να χάνεις υγρά, φοβάσαι μη λερωθείς, εχεις θέμα με τις δημόσιες τουαλέτες, εχεις θέμα με τη θάλασσα μέχρι να βάλεις ταμπόν.... Βέβαια ήταν κ μια δικαιολογία για να γλιτώσεις τη γυμναστική στο σχολείο. Μια φορά που βαριόμουν είπα ότι είχα περίοδο σε άσχετη μέρα κ μετά για κάποιους μήνες μετρούσα έναν κυκλο 20-25 ημερών περίπου που πάλι ζητούσα να η κ κάνω μέχρι να συμπέσει με την περίοδο μου.... 

Just now, Έσπερος είπε:

Δεν ξέρω αν έχει σχέση με το πώς μεγαλώνουμε, αλλά κ εγω θα θεωρούσα αδιανόητο να πω σε ένα παιδί 12 χρόνων ότι είναι γόνιμη γυναίκα. Βασικά μου ακούγεται νοσηρό και αηδιαστικό, αν σκεφτούμε ότι παλιά πάντρευαν τα κορίτσια από πολύ μικρά μόνο κ μόνο επειδή είχαν περίοδο. Αλλά μάλλον έχουν αλλάξει τα χρόνια γιατί βλέπω κ τις μαθήτριες στην α γυμνασίου που φαίνονται σαν γυναίκες, καμία σχέση με την ηλικία τους. Ελπίζω τουλάχιστον με τη διαφορετική ανατροφή να το βλέπουν όντως σαν κάτι ευχάριστο. Εγω έπαψα να το θεωρώ αφόρητη ταλαιπωρία όταν επιτέλους αποφάσισα να βαλω ταμπόν, μετά τα 25. Από τότε φοράω συνέχεια τις 2 πρώτες μέρες, μετά 1-2 μέρες μόνο εκτός σπιτιου κ μετά σερβιετακι. Καμία σχέση η αίσθηση. 

@Jim79 αν δεν εχεις ήδη φρικάρει μ αυτά που διαβάζεις, πάρε γθα τις πρώτες μέρες σερβιέτες ultra night. καλύτερα αυτές με το βαμβακερό κάλυμμα που λενε sensitive. μετά πάρε πράσινες, είναι μεσαίου μεγέθους για την ενδιάμεση ροη, και για το τέλος σερβιετακια, τα πιο μεγάλα. μην αποκλείσεις τη χρήση ταμπόν με καθοδήγηση γυναικολόγου, είναι απίστευτη ελευθερια. 

Υ.Γ επειδή μάλλον φαίνεται βαρύ αυτό που έγραψα για το νοσηρό κ το αηδιαστικό, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το διατυπώσω. Απλώς μου φαίνεται πολύ περίεργο να λέμε ότι ένα κοριτσάκι 12 ετών είναι γυναίκα, αυτά με παραπέμπει σε σεξουαλικές επιθέσεις, σε πατριαρχικά κατάλοιπα, σε καταστάσεις που έχουμε αφήσει πίσω μας. Γενθκα συμφωνώ με τηνlittle lamb. 

Δεν ξέρω γιατί η προτροπή μου στο θεματοθέτη να δείξει ενθουσιασμό που το κοριτσάκι του μεγάλωσε μεταφράστηκε στο "είσαι γόνιμη γυναίκα" με παραπομπές σε σεξουαλικές επιθέσεις και πατριαρχικά κατάλοιπα. Ούτε μπορώ να κατανοήσω πως μια απλή αναφορά σε ένα παιδί ότι μεγαλώνει μπορεί να επιφέρει τόσο βαθύ ψυχικό τραύμα. Μήπως το τραβάτε λίγο από τα μαλλιά βρε κορίτσια;

Just now, Έσπερος είπε:

Μια φορά που βαριόμουν είπα ότι είχα περίοδο σε άσχετη μέρα κ μετά για κάποιους μήνες μετρούσα έναν κυκλο 20-25 ημερών περίπου που πάλι ζητούσα να η κ κάνω μέχρι να συμπέσει με την περίοδο μου.... 

Κλασική Έσπερος!

Εγώ γυμναστική έκανα πεισματικά, ήταν στο πλαίσιο του ότι δεν ήθελα να επηρεαστεί τίποτα στην καθημερινότητά μου και δεν είμαστε πιο αδύναμες επειδή είμαστε κορίτσια, ούτε ποναμε ούτε τίποτα!

Για τη θάλασσα πιο μικρή με πείραζε, και που δεν κολυμπούσα και επειδή θεωρούσα ότι θα καταλάβουν όλοι στην παραλία ότι έχω περίοδο. Τώρα δεν με πειράζει να μην κολυμπήσω. Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πολλά μπάνια, αν ήταν να κάνω μόνο 10 και τα μισά να πέφτουν στην περίοδο μπορεί να με πείραζε. Το πρώτο καλοκαίρι που μου είχε έρθει, ήρθε μετά από 2μισι μήνες χωρίς να το περιμένω, τη μέρα που θα ερχόταν ο ένα χρόνο μικρότερος (10χρονος) ξάδερφός μου στο εξοχικό μας. Μεγάλο άγχος και στενοχώρια τι θα του πω πού θα έρθει και δεν θα κολυμπάω. Την πρώτη μέρα "πονάει το πόδι μου", τη δεύτερη "πονάει το πόδι μου", την τρίτη μου λέει ο καημένος όταν ήμασταν στις κουνιες "ήρθα εδώ να κάνουμε μαζί διακοπές και όλο σε πονάει το πόδι σου". Και τον έβαλα κάτω τον κακομοίρη και του εξήγησα με το νι και με το σίγμα για την περίοδο, το αίμα, τα πάντα. Με άκουγε αποσβολωμενος και μου λέει "εντάξει εντάξει δεν πειράζει, μην κάνεις μπάνιο"... Ακόμα το σκέφτομαι ότι το έμαθε από εμένα!!

Just now, Anna3011 είπε:

Δεν ξέρω γιατί η προτροπή μου στο θεματοθέτη να δείξει ενθουσιασμό που το κοριτσάκι του μεγάλωσε μεταφράστηκε στο "είσαι γόνιμη γυναίκα" με παραπομπές σε σεξουαλικές επιθέσεις και πατριαρχικά κατάλοιπα. Ούτε μπορώ να κατανοήσω πως μια απλή αναφορά σε ένα παιδί ότι μεγαλώνει μπορεί να επιφέρει τόσο βαθύ ψυχικό τραύμα. Μήπως το τραβάτε λίγο από τα μαλλιά βρε κορίτσια;

Καλά εγώ δεν το πήγα καθόλου εκεί. Το πάω καθαρά ψυχολογικά. Αλλο η αναφορά ότι μεγαλωσε, άλλο ο ενθουσιασμός για κάτι που το ίδιο το παιδί πιθανώς να μην το ενθουσιάσει. Μπορεί να νιώσει ότι το δουλεύεις για να του χρυσωσεις το χάπι. Θα επέλεγα ένα "είναι φυσιολογικό, συμβαίνει γι'αυτό και γι'αυτό το λόγο" χωρίς ενθουσιασμους. Γενικά θυμάμαι δεν μου άρεσε να γίνεται θέμα το οτιδήποτε. Ειδικά κατι τόσο φυσιολογικό θεωρώ ότι θα έπρεπε να περνάει πιο ήπια, ακριβώς επειδή είναι κάτι απλό και φυσιολογικό. Ούτε μου άρεσε πχ αν με απασχολεί ένα θέμα πχ κάποιος φόβος να μου πάρουν πχ ένα βιβλίο που μιλάει γι'αυτό, για να το συζητήσουμε κλπ, που βλέπω ότι πλέον προτείνεται φουλ (για θέματα που απασχολούν μικρότερα παιδιά κυρίως). Ένιωθα ότι κάτι που με ενοχλεί μου το φέρνουν απ'έξω απ'έξω συνέχεια στο προσκήνιο, ότι θέλουν να μου περάσουν κάποιο μήνυμα κλπ. Νομίζω δρούσε αρνητικά η ενασχόληση με το οποιο θέμα, όσο άκουγα το "πώς θα έπρεπε να νιώθω" επέμενα στην αρχική μου θέση, καλύτερα να μη δινόταν έκταση.

Αλλά και το να αναφέρω ότι τώρα που έχει περίοδο μεγάλωσε δεν θα το έκανα όταν της ερχόταν, ούτως ή άλλως ένα κορίτσι ξέρει από πριν τι είναι, δεν νομίζω ότι καμία βλέπει απλά το αίμα κ δεν ξέρει τι είναι κ πρέπει να κάτσεις να εξηγείς. Ξέρει και πρέπει να ξέρει από πριν κι έτσι εκείνη τη μέρα έχει να μάθει μόνο τα πρακτικά, τι να φορέσει, να πιει παυσίπονο κλπ. Όχι να αναλύσει τι είναι και γιατί συμβαίνει. Αλίμονο αν έχει και τα πρακτικά και τα θεωρητικά μαζί θα φρικαρει! Εκτός βέβαια από περιπτώσεις που μεγαλώνει μόνος του ο μπαμπάς κορίτσι οπότε εντάξει ενδέχεται να μην έχει τεθεί το θέμα.

Διαφημίσεις

Just now, Anna3011 είπε:

Δεν ξέρω πώς σκέφτονται τώρα τα 12χρονα, εγώ νομίζω ότι τότε αν κάποιος έδειχνε ενθουσιασμό ή έλεγε ότι είναι περήφανος, θα έλεγα απλά ότι με δουλεύει. Στο κάτω κάτω δεν είναι κατόρθωμα. Κάποια στιγμή θα συμβεί σε όλα τα παιδιά, περίπου στην ίδια ηλικία. 

Ίσως να μην το είπες εσύ και να σε αδίκησα. Πιο πάνω κάπου πάντως διάβασα φράσεις οπως το έγινε γυναίκα και το είναι γόνιμη. που εμένα μου προκαλούν πολύ περίεργους συνειρμούς όταν χρησιμοποιούνται για ανήλικα.

Νομίζω ότι το γόνιμη το είπαν για το ότι πρέπει να προσέχει. Αλλά και πάλι δεν νομίζω ότι το να προσέχει αρχίζει αυτόματα με την περίοδο, που μπορεί να έρθει και στα 10-11. Είναι τελείως άλλη συζήτηση, δεν θα τη συνέδεα. Ναι όντως είναι πλέον γόνιμη, αλλά δεν τίθεται θέμα ότι θα αρχίσει τη σεξουαλική ζωή άμεσα, στα 11! (Εκτός αν έχω χάσει τόσα επεισόδια για τη νέα γενιά). Οπότε δεν θα το συνέδεα, πέρα από το να εξηγούσα βιολογικά γιατί συμβαίνει, (που συμπεριλαμβάνει και το τι γίνεται με τα ωάρια). Όχι ότι είναι μικρο για να ξέρει για σεξουαλικά θέματα, δεν εννοώ αυτό. Τα συζητάς και από πολύ πιο πριν αυτά. Απλα το ότι βιολογικά είναι πλέον γόνιμη δεν το θεωρώ κάποια αλλαγή που ενδιαφερει άμεσα ένα εντεκάχρονο, στο δημοτικό ακόμα πιθανότατα. Μπορεί και πρέπει να ξέρει ότι όταν κάνει επαφές πρέπει να προσέχει, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το ότι της ήρθε περίοδος, είναι κάτι που θα συμβεί αργότερα.

Νομίζω ότι το γόνιμη το είπαν για το ότι πρέπει να προσέχει. Αλλά και πάλι δεν νομίζω ότι το να προσέχει αρχίζει αυτόματα με την περίοδο, που μπορεί να έρθει και στα 10-11. Είναι τελείως άλλη συζήτηση, δεν θα τη συνέδεα. Ναι όντως είναι πλέον γόνιμη, αλλά δεν τίθεται θέμα ότι θα αρχίσει τη σεξουαλική ζωή άμεσα, στα 11! (Εκτός αν έχω χάσει τόσα επεισόδια για τη νέα γενιά). Οπότε δεν θα το συνέδεα, πέρα από το να εξηγούσα βιολογικά γιατί συμβαίνει. Όχι ότι είναι μικρο για να ξέρει για σεξουαλικά θέματα, δεν εννοώ αυτό. Τα συζητάς και από πολύ πιο πριν αυτά. Απλα το ότι βιολογικά είναι πλέον γόνιμη δεν το θεωρώ κάποια αλλαγή που ενδιαφερει άμεσα ένα εντεκάχρονο, στο δημοτικό ακόμα πιθανότατα. Μπορεί και πρέπει να ξέρει ότι όταν κάνει επαφές πρέπει να προσέχει, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το ότι της ήρθε περίοδος, είναι κάτι που θα συμβεί αργότερα.

H περίοδος δεν έχει σχέση αλλά η ανάπτυξη του σώματος και οι παρέες ναι. Υπάρχουν κορίτσια και πρώτης γυμνασίου με σεξουαλικές επαφές, κατά κανόνα με μεγαλύτερα αγόρια, και έχω δει ουκ ολίγα κοριτσάκια ήδη από την έκτη δημοτικού να προσπαθούν να προσελκύσουν αρκετά μεγαλύτερα αγόρια ως και λυκείου (ευτυχώς συνήθως απλά γελοιοποιούνται, αλλά και πάλι κάπως τους φαίνεται νορμάλ αυτό, και κουλ). Τo instagram από αυτές τις ηλικίες είναι γεμάτο προκλητικές πόζες (και εννοώ που στόχο έχουν να προκαλέσουν, άλλο αν καταλαβαίνουν τα κορίτσια τι ακριβώς θα βγει από αυτό), και υπάρχουν αρκετά παιδιά που από τις πρώτες τάξεις στο γυμνάσιο χρησιμοποιούν και snapchat για να κάνουν γνωριμίες (προφανώς με εντελώς αγνώστους και κατά κανόνα αρκετά μεγαλύτερους). Δεν εννοώ ότι όλα τα παιδιά συμπεριφέρονται έτσι, αλλά μιλάω για ένα τουλάχιστον 20-30 % όχι για μια σπάνια εξαίρεση. Οι δε γονείς, κάποιοι δεν έχουν ιδέα και ακόμη χειρότερα κάποιοι το επικροτούν. Αν αγοράζεις τακούνια στο δωδεκάχρονο και του λες τι όμορφο που είναι που έχει βαφτεί σαν κλόουν πριν βγει με τις φίλες του, ε δεν νομίζω να φαντάζεσαι ότι πάει στην πλατεία  να μιλήσει για μαθήματα και να παίξει επιτραπέζια.

Ε εντάξει κάποιος όμως που επικροτεί τα τακούνια και το μακιγιάζ στην πρώτη γυμνασίου νομίζω δεν θα προβληματιζοταν για όλα αυτά που συζητάμε! Πιθανότατα δεν θα της έλεγε καν να προσέχει.

πρίν από 8 λεπτά , little lamb είπε:

Ε εντάξει κάποιος όμως που επικροτεί τα τακούνια και το μακιγιάζ στην πρώτη γυμνασίου νομίζω δεν θα προβληματιζοταν για όλα αυτά που συζητάμε! Πιθανότατα δεν θα της έλεγε καν να προσέχει.

δυστυχως πολλες φορες αυτα τα παιδια ειναι που δ εχουν καθολου ενημερωση κ καθοδηγηση απο το σπιτι,κ βασιζονται σε φιλους,που η ενημερωση ειναι ελλειπης

δ θα ηθελα να αναφερθω στο οταν ημουν εγω 12,μην σοκαριστειτε,μαζι κ ο θεματοθετης

νομιζω δεχτηκε αρκετες ευστοχες συμβουλες

πολυ ενημερωτικη συζητηση κ για τις μεγαλυτερες,οπως το κυπελλο

10 ώρες πρίν, mama16 είπε:

Δεν νομίζω να υπάρχει καμία που επειδή ενοχλείται απ' το αίμα να σκέφτεται τι ωραία όταν μπω στην εμμηνόπαυση!!

Χμ εγω το σκέφτομαι. Παρολο που ξέρω ότι η εμμηνόπαυση θέλει προσοχή σε αλλά ζητήματα υγείας, κάθε μήνα, ειδικά τους τελευταίους που μέχρι να αδιαθετήσω είμαι χαλια, αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να το υφίσταμαι ακόμα αυτό. 

Τώρα σκέφτηκα ότι για τις τρίχες σε πόδια/μασχάλη/γεννητικά οργανα ή για το μεγάλωμα του στήθους πχ δεν δίνουμε τόση έμφαση. Μπορεί να ειπωθεί απλά ότι αυτά είναι κάποια στοιχεία ότι μεγαλώνει, αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ να θεωρεί κάποιος ότι το κορίτσι έγινε γυναίκα επειδή έβγαλε τρίχες ή να φτιάχνει γλυκό για το μεγάλο γεγονός ή απλά να ενθουσιάζεται! Οπότε γιατί ειδικά για την περίοδο να υπάρχει ενθουσιασμός; (Απλώς αναρωτιέμαι γιατί έχει περάσει αυτό στο υποσυνείδητό μας, δεν επιτίθεμαι σε όσες το υποστήριξαν.) Θα μου πείτε οι τρίχες και το στήθος δεν εμφανίζονται σε μια συγκεκριμένη μέρα αλλά σταδιακά. Και η περίοδος όμως που εμφανίζεται σε μια μέρα, μπορεί να σηματοδοτεί μεν μια νέα φάση βιολογικά, αλλά καθόλου νέα φάση στην καθημερινότητα/συνήθειες του κοριτσιού, που συνεχίζει να κάνει ό,τι έκανε όπως συμφωνήσαμε όλες νομίζω. Πέρα απ'αυτό, δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να ενθουσιάζεται και να λέει σε αγόρι ότι έγινε άντρας όταν έχει την πρώτη του στύση ή την πρώτη του ονείρωξη ή βγάζει μουστάκι!

Just now, Έσπερος είπε:

Χμ εγω το σκέφτομαι. Παρολο που ξέρω ότι η εμμηνόπαυση θέλει προσοχή σε αλλά ζητήματα υγείας, κάθε μήνα, ειδικά τους τελευταίους που μέχρι να αδιαθετήσω είμαι χαλια, αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να το υφίσταμαι ακόμα αυτό. 

Τώρα αν πω ότι κ εγώ το σκέφτομαι... εντάξει όχι ότι με ενθουσιάζει η φάση της εμμηνόπαυσης, αλλά το θεωρώ ένα θετικό μέσα στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής. Οι καλύτεροι μήνες ήταν στην εγκυμοσύνη κ μέχρι να μου ξαναέρθει περίοδος ( δυστυχώς μετά το πρώτο εξάμηνο ήρθε ).  Όταν δεν περίμενα περίοδο ένιωθα μια ελευθερία

Τώρα σκέφτηκα ότι για τις τρίχες σε πόδια/μασχάλη/γεννητικά οργανα ή για το μεγάλωμα του στήθους πχ δεν δίνουμε τόση έμφαση. Μπορεί να ειπωθεί απλά ότι αυτά είναι κάποια στοιχεία ότι μεγαλώνει, αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ να θεωρεί κάποιος ότι το κορίτσι έγινε γυναίκα επειδή έβγαλε τρίχες ή να φτιάχνει γλυκό για το μεγάλο γεγονός ή απλά να ενθουσιάζεται! Οπότε γιατί ειδικά για την περίοδο να υπάρχει ενθουσιασμός; (Απλώς αναρωτιέμαι γιατί έχει περάσει αυτό στο υποσυνείδητό μας, δεν επιτίθεμαι σε όσες το υποστήριξαν.) Θα μου πείτε οι τρίχες και το στήθος δεν εμφανίζονται σε μια συγκεκριμένη μέρα αλλά σταδιακά. Και η περίοδος όμως που εμφανίζεται σε μια μέρα, μπορεί να σηματοδοτεί μεν μια νέα φάση βιολογικά, αλλά καθόλου νέα φάση στην καθημερινότητα/συνήθειες του κοριτσιού, που συνεχίζει να κάνει ό,τι έκανε όπως συμφωνήσαμε όλες νομίζω. Πέρα απ'αυτό, δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να ενθουσιάζεται και να λέει σε αγόρι ότι έγινε άντρας όταν έχει την πρώτη του στύση ή την πρώτη του ονείρωξη!

Βρε κορίτσι μου γλυκό με όλο το θάρρος, τι σκάλωμα έχεις φάει με τον ενθουσιασμό και το σκέφτεσαι και το ξανασκέφτεσαι; Δεν είπε κανείς ότι ο γονιός που βλέπει το παιδί του να αδιαθετεί ξαφνικά θα αρχίσει να χοροπηδάει ξέφρενα από χαρά ούτε θα διοργανώσει 3ημερο πάρτυ. Όλος αυτος ο ενθουσιασμός που τόσο περίεργος σου φαίνεται μπορεί να μεταφράζεται απλά σε μια ζεστή αγκαλίτσα και ένα μουρμούρισμα τύπου "αχ μωρέ το κοριτσάκι μου μεγάλωσε...". Την ίδια αντίδραση μπορεί να έχει και μια μαμά που πάει πρώτη φορά στα μαγαζιά με την κόρη της  να αγοράσουν σουτιέν. Στην περίπτωση της περιόδου πάντως ο ενθουσιασμός από την πλευρά του γονιού είναι και μια μορφή ενθάρρυνσης στο παιδί του που μπορεί εκείνη τη στιγμή να πονάει, να ντρέπεται, να φοβάται το αίμα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο αρνητικό συναίσθημα μπορεί να του δημιουργεί η νέα κατάσταση. 

Καλα για τον ενθουσιασμό αντίστοιχα των γονιών που το αγόρι τους έγινε άντρας άστο καλύτερα... Δεν ξέρω για την πρώτη στύση (η οποία συνήθως δε γίνεται αντιληπτή καθώς τα αγόρια κρύβονται) αλλά υπάρχουν ουκ ολίγοι γονείς που μόνο πάρτυ δεν κάνουν στην πρώτη σεξουαλική επαφή των αγοριών τους. Το αγόρι τους έγινε άντρας και μάντεψε, δεν είναι γκέι οπότε το μεγάλο άγχος εξαφανίζεται... Ας μην κάνουμε συγκρίσεις καλύτερα σχετικά με το τι ενθουσιάζει τους γονείς αγοριών και κοριτσιών γιατί θα ανοίξουμε άλλα θέματα.

Just now, Annitamik είπε:

Τώρα αν πω ότι κ εγώ το σκέφτομαι... εντάξει όχι ότι με ενθουσιάζει η φάση της εμμηνόπαυσης, αλλά το θεωρώ ένα θετικό μέσα στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής. Οι καλύτεροι μήνες ήταν στην εγκυμοσύνη κ μέχρι να μου ξαναέρθει περίοδος ( δυστυχώς μετά το πρώτο εξάμηνο ήρθε ).  Όταν δεν περίμενα περίοδο ένιωθα μια ελευθερία

εμένα ήρθε στις 40 μέρες... ούτε αυτό να χαρώ. Είναι πάντως τόσο περίεργο, η κοινωνία αλλάζει αλλά η βιολογία όχι. Οι γυναίκες είναι αναίτια γόνιμες γθα τουλάχιστον 15 χρόνια κ μετά που το χρειάζονται, αρχίζουν προβλήματα.... 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...