Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τι ψωμί δίνετε στα μικρά σας;


Recommended Posts

Καλημέρα, στον μικρό μου 3 ετών αρέσει (δυστυχώς) το λευκό ψωμί του φούρνου, που του το δίνουν ο παππούς και η γιαγιά, όταν εγώ δουλεύω. Κι έτσι το έμαθε. Θέλω να του δώσω οπωσδήποτε καλύτερο ψωμί. Ολικής άλεσης ή κάτι άλλο; Τι προτείνετε;

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


9 ώρες πρίν, popi76 είπε:

Καλημέρα, στον μικρό μου 3 ετών αρέσει (δυστυχώς) το λευκό ψωμί του φούρνου, που του το δίνουν ο παππούς και η γιαγιά, όταν εγώ δουλεύω. Κι έτσι το έμαθε. Θέλω να του δώσω οπωσδήποτε καλύτερο ψωμί. Ολικής άλεσης ή κάτι άλλο; Τι προτείνετε;

Oλικης και το πολυσπορο ειναι πολυ γευστικο. Απλα φανταζομαι θα ειναι πιο δυσκολο να τα δεχτει τωρα που συνηθισε το ασπρο. Αν δεν το δεχεται, δοκιμασε να του το δωσεις αλλιως, πχ αυγοφετες, που γινονται πολυ νοστιμες για να συνηθισει σιγα-σιγα τη γευση ή βαλτον να συμμετεχει στην δημιουργια του, φτιαχνοντας μαζι το ψωμακι σας! Συζητησε και με τους παππουδες την επιθυμια σου, ωστε να συμβαδιζετε. Καλη τυχη!

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza
 
Link to comment
Share on other sites

Δεν έδινα σημασία μεχρι που ο μικρός μου απέκτησε χοληστερίνη (μάλλον κληρονομική, το ψάχνουμε, αλλά είναι σχεδόν χορτοφάγος, πολύ αδύνατος και αθλείται πολύ) οπότε το γυρίσαμε σε ολικης. Στην αρχή τα παιδια ξινίσανε, τελικά το δεχτήκανε

Link to comment
Share on other sites

Αν αγοράζεις ψωμί δοκίμασε διάφορα μείγματα, συνήθως στα παιδάκια αρέσουν πολύ αυτά που έχουν σποράκια ή το καλαμποκόψωμο. Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο που έλεγε πολύ χοντρικά ότι είναι στον οργανισμό το πόσο επιβλαβές μπορεί να γίνει το λευκό ψωμί. Σε κάποιους οργανισμούς (και μάλιστα 50/50 τα νούμερα) είναι περισσότερο επιβλαβές το ολικής από ότι είναι το λευκό. Προσωπικά δεν το βρίσκω και ολέθριο να τρώει ένα παιδάκι λευκό ψωμί, αρκεί να μη μιλάμε για τεράστιες ποσότητες. Πιστεύω όμως ότι είναι σαφώς καλύτερο να κάνεις μόνος σου το ψωμί, παρά το αγοραστό.

 

Αν έχεις αρτοπαρασκευαστή, μπορείς σιγά σιγά να κάνεις μετάβαση σε άλλου τύπου ψωμί, αντικαθιστώντας στην αρχή μια μικρή ποσότητα άσπρου αλευριού με αλεύρι σίκαλης ή ολικής (ένα 10% του βάρους). Δε θα φανεί η διαφορά και σταδιακά θα μάθει νέες γεύσεις. 

Link to comment
Share on other sites

Ουτε εγω θεωρω οτι ειναι τοσο κακο να τρωει λευκο ψωμι

Το πολυσπιρο ειναι πραγματι πολυ ωραιο κ εμεις το προτιμαμε

Καλαμποκισιο τρωει σε κριτσινια.κ τα πολυσπορα ειναι πολυ ωραια

Αλλα προτιμω να κανω εγω.ζυμωτο της γιαγιας τρωει λευκο

Κ ζεας εχει δοκιμασει κ της αρεσε

Αλλα μιλα κ στους παππουδες να παιρνουν κ κτ αλλο για ποικιλια εστω

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Το ψωμί με πολύ αλεύρι ολικής καλό είναι να το δίνεις σε μικρές ποσότητες μιας και λειτουργεί ως αναστολέας θρέψης, δηλαδή δεσμεύει βιταμίνες από άλλες τροφές και τις καθιστά πολύ δύσκολα απορροφήσιμες. Δυστυχώς, το λευκό επίσης θέλει περιορισμένη ποσότητα, ειδικά του εμπορίου, λόγω των συντηρητικών, της μεγάλης επεξεργασίας κ.λπ. Το καλύτερο ίσως είναι το αλεύρι Ζέας με έναν αρτοπαρασκευαστή όπως προτάθηκε παραπάνω για να ξέρεις τι βάζεις και να αποφεύγεις τις διάφορες προσμίξεις από τους φούρνους. Αν του βάλεις επάνω ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή μέλι, σίγουρα θα βοηθήσει να το αγαπήσει. Γενικώς, καλό είναι τα ψωμιά και τα μακαρόνια να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο στομαχάκι αντί για πιο θρεπτικές τροφές όπως κρέας, ψάρι, λαχανικά. Αλλά αυτό στο βαθμό που μπορείς σταδιακά θα μπορούσες να το μειώσεις προσφέροντας πρώτα το κυρίως φαγητό και μόλις χορτάσει με αυτά περνάμε στο ψωμί και λοιπά. Κάπως έτσι, χωρίς υπερβολές και πολλή πίεση, αλλάζει συνήθειες. Ποτέ δεν είναι αργά και νομίζω αξίζει.

GCqDp3.png qpsdp2.png

Link to comment
Share on other sites

Κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις είναι να περιορίσεις την ποσότητα που βγάζεις στο τραπέζι  (πχ μια φέτα για τον καθένα και όχι όλο το ψωμί και κόβουμε επιτόπου).

Επίσης μην εμφανίζεις καθόλου ψωμί όταν το φαγητό είναι στεγνό π.χ. μπιφτέκια με πατάτες ή τηγανιτά. Περιόρισέ το στα λαδερά ή τις σούπες. 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!Προβληματίζομαι πολύ για το ολικής που πουλάνε οι φούρνοι. Ο ίδιος ο φούρναρης που πάει η μητέρα μου (στην επαρχία) της είπε ότι στο υποτιθέμενο ολικής βάζουν απλώς μαύρη ζάχαρη και το βαφτίζουν ολικής!!!Της είπε καθαρά ότι δεν έχει καμιά διαφορά με το λευκό. Εγώ και ο σύζυγος προτιμάμε το προζύμι από τον φούρνο, που μοιάζει πολύ με το σπιτικό. Του αρέσει κι αυτό, αλλά όχι σαν το άλλο.

Josephine, από την στιγμή που το ολικής άλεσης λειτουργεί ως αναστολέας θρέψης, ποιος ο λόγος να το συζητάμε καν;

Άμεσα θα πάρω αρτοπαρασκευαστή και θα φτιάχνω δικό μου, γιατί με  το ζύμωμα δεν το 'χω...

Δυστυχώς οι παππούδες δεν καταλαβαίνουν και δεν παίρνουν από λόγια. Τους λέω δεν θα δώσεις τίποτα στο παιδί και πάνε και του δίνουν αυτό το λευκό ψωμί. που εμείς το αποφεύγουμε...

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πρίν, popi76 είπε:

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!Προβληματίζομαι πολύ για το ολικής που πουλάνε οι φούρνοι. Ο ίδιος ο φούρναρης που πάει η μητέρα μου (στην επαρχία) της είπε ότι στο υποτιθέμενο ολικής βάζουν απλώς μαύρη ζάχαρη και το βαφτίζουν ολικής!!!Της είπε καθαρά ότι δεν έχει καμιά διαφορά με το λευκό. Εγώ και ο σύζυγος προτιμάμε το προζύμι από τον φούρνο, που μοιάζει πολύ με το σπιτικό. Του αρέσει κι αυτό, αλλά όχι σαν το άλλο.

Josephine, από την στιγμή που το ολικής άλεσης λειτουργεί ως αναστολέας θρέψης, ποιος ο λόγος να το συζητάμε καν;

Άμεσα θα πάρω αρτοπαρασκευαστή και θα φτιάχνω δικό μου, γιατί με  το ζύμωμα δεν το 'χω...

Δυστυχώς οι παππούδες δεν καταλαβαίνουν και δεν παίρνουν από λόγια. Τους λέω δεν θα δώσεις τίποτα στο παιδί και πάνε και του δίνουν αυτό το λευκό ψωμί. που εμείς το αποφεύγουμε...

Και εγώ ολικής του δίνω ή ολικής με σίκαλη.Αν όμως αναστέλλει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών θα πρέπει να το αλλάξω.Το ολικής που του παίρνω είναι από το μάρκετ (από κάποιο μεγάλο αρτοποιείο)και αναγράφει τα συστατικά(καθόλου ζάχαρη) και έχει ημερομηνία παραγωγής την ίδια ημέρα που το αγοράζω.Φυσικά δεν έχει συντηρητικά.Δοκίμασα να του δώσω και με αλεύρι ντίνκελ αλλά δεν του άρεσε.Εμείς ψωμί δεν τρώμε σε γενικές γραμμές και του μικρού του δίνω μόνο το πρωί με ταχίνι και μέλι. Πάντως για αρτοπαρασκευαστή έχω αρχίσει να το σκέφτομαι και εγώ.Πρέπει με κάποιο τρόπο να καταφέρεις να επιβάλεις τη γραμμή σου στους παππούδες ειδικά αν κρατάνε το παιδί για κάποιες ώρες.

Link to comment
Share on other sites

Για να μη φοβίζουμε τον κόσμο, τα προϊόντα ολικής άλεσης λέμε ότι είναι αναστολείς θρέψης αλλά μη φτάσουμε στο σημείο να τα δαιμονοποιήσουμε κιόλας, είναι μεγάλο λάθος. Γιατί παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμες καθώς και ένα άλλο σωρό θρεπτικά συστατικά. Όταν μιλάμε για παιδάκια 1-2 έτων σίγουρα θέλουμε να παίρνουν το έπακρο σε βιταμίνες και να έχουν πλούσιο διαιτολόγιο (όχι να μπουκώνονται στα ψωμιά) αλλά μια φέτα ψωμί με ταχίνι, ή βούτυρο και μέλι/σπιτική μαρμελάδα το πρωί θα δώσει στο παιδί εξίσου σημαντικά στοιχεία. Επίσης μην ξεχνάμε ότι οι οργανισμοί μας δεν είναι πανομοιότυποι, κάθε οργανισμός επεξεργάζεται τις τροφές με διαφορετικό τρόπο, απορροφά στοιχεία διαφορετικά. Απλά ας μην έχουμε το ψωμί (όποιο ψωμί) σαν βάση της διατροφής μας.

 

Γεγονός είναι ότι ο κάθε φούρνος κάνει τα δικά του, ποτέ δεν ξέρεις την ποιότητα των πρώτων υλών. Ο αρτοπαρασκευαστής είναι σπουδαίο εργαλείο για μένα. Έχω σταματήσει να αγοράζω ψωμί από φούρνο πια, άσε που το προγραμματίζεις από το βράδυ και το πρωί έχεις έτοιμο μοσχομυριστό ψωμάκι, όπως το θέλεις.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Καλημέρα, αυτό με τη μαύρη ζάχαρη στο ολικής σίγουρα δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει όμως είναι ότι το ψωμί ολικής του φούρνου έχει μια μικρή περιεκτικότητα σε αλεύρι ολικής και πρόσμιξη με λευκό αλεύρι. Το πραγματικό ψωμί ολικής, που θα το καταλάβεις μόνο αν το φτιάξεις σπίτι, είναι πραγματικά κατάμαυρο και δεν φουσκώνει. Ακόμα και στο σπίτι δηλαδή το αναμειγνύουμε με κάποιο άλλο αλεύρι, απλώς καθορίζουμε εμείς την ποσότητα ώστε κατά κύριο λόγο να τρώμε ολικής.

 

Συμφωνώ ότι τίποτα δεν πρέπει να εξορίζουμε από τη διατροφή μας, ούτε τα προϊόντα ολικής ούτε τα λευκά άλευρα, αλλά σίγουρα να μην αποτελούν τη βάση της διατροφής μας και στις νηπιακές ηλικίες φυσικά να μην καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό σε σχέση με υψηλότερης αξίας τροφές και φυσικά φυτικές ίνες προτιμητέες είναι από λαχανικά και όσπρια και όχι τόσο από αρτοποιήματα. Για μια φέτα τη μέρα τώρα δεν αξίζει καν να γίνεται λόγος. Καλύτερα από Ζέας, μετά ολικής και τελευταία επιλογή το λευκό αλεύρι. Επίσης, ψωμιά τοστ εμπορίου ή ψωμί φούρνου από αλεύρι πολυτελείας είναι και αυτό αρκετά επιβλαβές, συχνά το ξεχνάμε και διαβάζω για συνταγές όπου μαμάδες φτιάχνουν σπιτικό ψωμί τοστ για πιο υγιεινό χρησιμοποιώντας όμως αλεύρι πολυτελείας του φούρνου, το οποίο έχει φουσκωτικές ύλες και πολύ περισσότερα συντηρητικά από το λευκό αλεύρι.

GCqDp3.png qpsdp2.png

Link to comment
Share on other sites

Κ εγω εχω ακουσει οτι το μαυρο απλα εχει χρωμα,μεσα απο μυλους,αλλα οταν παιρνω καλο μαυρο(απο δοκιμασμενο φουρνο) η κανω εγω ειναι πιο χορταστικο,το καταλαβαινω.κ γενικα επειδη χορταινει ολα το ολικης τρως μικροτερη ποσοτητα

Να κανω κ γω την ερωτηση μου:Τι αποψη εχετε για το ζυμωτο;καλυτερα απο απλο λευκο;

Καλα για του τοστ δ το συζητω

Link to comment
Share on other sites

Το ζυμωτό δεν είναι απλά λευκό ψωμί με προζύμι αντί για μαγιά (είμαι εντελώς άσχετη από ορολογία αρτοποιημάτων χα χα); 

Στον αρτοπαρασκευαστή που έχω, έχει άλλες συνταγές για ψωμί με προζύμι, άλλες με μαγιά. Νομίζω είναι θέμα γεύσης.

Εμείς κάνουμε μια συνταγή που την λέει χωριάτικο και έχει γάλα και αυγά, αλεύρι σκληρό (παίρνω αυτό που είναι για πίτες αλλά βάζω ένα 10% ολικής), λίγο ζάχαρη, αλάτι, λάδι και μαγιά ξερή. Τρως μια φέτα και δε θέλεις άλλο, ενώ του φούρνου το τρως και όλο στη καθισιά!

Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, vtgian said:

Το ζυμωτό δεν είναι απλά λευκό ψωμί με προζύμι αντί για μαγιά (είμαι εντελώς άσχετη από ορολογία αρτοποιημάτων χα χα); 

Στον αρτοπαρασκευαστή που έχω, έχει άλλες συνταγές για ψωμί με προζύμι, άλλες με μαγιά. Νομίζω είναι θέμα γεύσης.

Εμείς κάνουμε μια συνταγή που την λέει χωριάτικο και έχει γάλα και αυγά, αλεύρι σκληρό (παίρνω αυτό που είναι για πίτες αλλά βάζω ένα 10% ολικής), λίγο ζάχαρη, αλάτι, λάδι και μαγιά ξερή. Τρως μια φέτα και δε θέλεις άλλο, ενώ του φούρνου το τρως και όλο στη καθισιά!

 

Γιατί καλέ? τόσο χάλια είναι? :)

Εγώ πάντως κορίτσια είμαι τυχερή γιατί ζυμώνει η πεθερά μου, κρατάει προζύμι κάθε φορά και φτιάχνει για αυτούς,  φτιάχνει και για εμάς. Το ζυμωτό νομίζω είναι το καλύτερο ψωμί,  αλλά πρέπει κάποιος να ξέρει να το φτιάχνει. Ίσως κάποια φορά το επιχειρήσω αλλά μου φαίνεται πολύ μπελαλίδικο!

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Link to comment
Share on other sites

Κορίτσια εγώ μόνη μου αγχώθηκα μάλλον..Εσείς καλά κάνετε και λέτε αυτά που ξέρετε.Θα ψάξω μήπως του δίνω Ζέας ή μήπως αρχίσω να φτιάχνω μόνη μου.Πάντως όντως με μια φετούλα ολικής που τρώει δεν έγινε και κάτι:)

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Vtgian λογικα εχεις δικιο.η μια μου γιαγια το κανει με προζυμι αλλα δ μπηκα ποτε στη διαδικασια να ρωτησω πως.παντως της κορης μου της φαινεται ξινο,κ προκαλει καουρες στον αντρα μου,οποτε μενω παραπονεμενη που μ αρεσει

Link to comment
Share on other sites

Να σου πω την αλήθεια, ούτε εμένα μου αρέσει με προζυμι, μου ξινιζει όπως λες. Και η πεθερά μου που ζυμώνει συχνά, έτσι το κάνει, αλλά ούτε εγώ, ούτε ο άντρας μου το τρώμε ευχάριστα.  Εγώ προτιμώ τα πιο γλυκά ψωμιά, όχι και brioche σα τσουρεκι,  αλλά με γάλα σίγουρα. 

Link to comment
Share on other sites

Kι εμεις δεν τρωμε πολυ ψωμι (ειδικα εγω μονο με σουπες και λαδερα), αλλα οταν τρωμε αποφευγουμε το ασπρο. Νομιζω δεν προσφερει τιποτα περα απο κορεσμο, ασε που ειναι πολυ επεξεργασμενο. Στο ολικης, εχει δικιο η @vicky86 καποιοι βαζουνε και χρωμα. Το κανονικο ειναι βαρυ καρβελι και αρκετα σφιχτο ψωμι, οχι σαν αφρος. Φυσικα το ιδανικο ειναι να το φτιαχνεις μονο σου και μπορεις να κανεις απειρους πειραματισμους με τα αλευρια, να βαλεις μεσα ακομη και λαχανικα, ξηρους καρπους ή οτι αλλο μπορεις να φανταστεις για να το εμπλουτισεις!

 
Link to comment
Share on other sites

Κορίτσια, χτες πήγα σε κατάστημα βιολογικών προϊοντων και ζήτησα αλεύρι Ζέας. Μου είπε ο πωλητής ότι δεν λέγεται αλεύρι Ζέας αλλά αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι. Το Ζέας είναι κατοχυρωμένη ονομασία και δεν μπορούν άλλοι να το χρησιμοποιούν.

Όσο για το ολικής που λέτε, οι φούρνοι της περιοχής μου δεν έχουν ολικής όπως τα περιγράφετε, αυτά τα βαριά ψωμιά, αλλά κάποια σαν αφρό, που δεν μου γεμίζουν καθόλου το μάτι.

Επίσης, σε άλλο θέμα κάποιες κοπέλες ανέφεραν ότι και το ταχίνι είναι αναστολέας θρέψης.

Επεξεργάστηκαν by popi76
Link to comment
Share on other sites

Το ταχίνι είναι μια εξαιρετική τροφή, απλά όταν το βάζουμε στη διατροφή μας καλό είναι να έχουμε επίσης και ψάρι (εννοείται όχι μαζι χα χα χα) για να κρατάμε καλή ισορροπία στα ωμέγα λιπαρά. Όλο αυτό με τους αναστολείς θρέψης τονίζεται πολύ από αυτούς που ακολουθούν διατροφες τύπου gaps (καθημερινά κρέας και λαχανικά, λιγότερο φρούτα, καθόλου άμυλο). Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της μεσογειακής διατροφής που δεν αποκλείει τίποτα. 

Ειδικά για τη παιδική διατροφή υπάρχει ένα εξαιρετικό βιβλίο του παιδιάτρου  Σ. Παπαβεντση (και αρκετά άρθρα στη σελίδα του) αν έχεις διάθεση ρίξε μια ματιά. 

Link to comment
Share on other sites

Μια φορα την εβδομαδα ψωμι με ταχινι κ μελι δ νομιζω οτι θα κανει κακο

Αντε κ κανενα κουλουρακι μια φορα

Νομιζω ποπη κ γω δικοκο το ακουω πλεον

Τετοιο μαυρο αφρο μην παρεις,δ υπαρχει λογος

Εμας ενας φουρνος που τον τιμαμε ιδιαιτερα εχει ενα ψωμι "γαλλικο". Το αλευρι απο γαλλια,δ ειναι μαυρο,αλλα γενικα ωραιο ψωμι

Καλυτερα παρε αλευρι ολικης κ κανε.εχει κ πολυ ωραιο φυλλο για πιτες

Link to comment
Share on other sites

Ο δικός μου το ταχίνι ούτε να το δει, μόνο με μπόλικη ζάχαρη θα μπορούσα να του το δώσω και πάλι.... Έτσι δεν το δίνω...

Πήρα αλεύρι δίκοκκο και αλεύρι dinkel να δοκιμάσω, και αναλόγως θα ενημερώσω.

 

Vtgian, το βιβλίο του Παπαβέντση το έχω, αλλά γενικά ο δικός μου ανήκει στα λεγόμενα "λιγόφαγα" παιδιά, οπότε....

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν πολλές συνταγές για "μερέντα" με ταχίνι, μέλι και κακάο ή κουβερτούρα και είναι όντως μια καλή εναλλακτική.  Όταν φτιάχνω το χρησιμοποιούμε συνήθως με ψωμί ή με μπανάνα (φετάκια μπανάνας κολλημένα με το άλειμα). Το ταχίνι σκέτο το βάζω σε smoothie ή στα μπισκότα (τύπου μπάρα δημητριακών) που φτιάχνω, έχει μια πολύ καλή συνταγή ο Πετρετζίκης την οποία κάνω με διάφορες εναλλακτικές στους ξηρούς καρπούς που περιέχει (πάντα αλεσμένοι, σε μορφή σχεδόν πούδρας).

 

Και η δικιά μου δεν είναι από αυτά που τρώνε εύκολα, η μαμά μου απορεί πως μεγαλώνει! Τρώει όμως όσο της χρειάζεται. Όταν ξεκινήσαμε τις στερεές τροφές και άκουγα τα ml που υποτίθεται ότι πρέπει να τρώνε, κόντευε να με πιάσει πανικός. Ε μετά αποφάσισα ότι απλά το δικό μου δεν χρειάζεται τέτοιες ποσότητες. Από τη στιγμή που ψηλώνει. βάζει βάρος και είναι υγιής και ευδιάθετη, δεν προβληματίζομαι. Το μόνο που προσέχω είναι αυτό το λίγο που τρώει να είναι ποιοτικό. Προσωπικά προτιμώ να την "κυνηγάω" να φάει, παρά να έπρεπε να προσέχω τις μερίδες της.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...