Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

13 μηνών δεν τρώει φαγητό


Recommended Posts

Κορίτσια έχω μια μπέμπα 13 μηνών και με έχει πιάσει άγχος με το θέμα φαγητό.  Να πω ότι για μεγάλο διάστημα έπινε μητρικό, εδώ και λίγους μήνες όχι πια, εισάγαμε τα αλεσμένα φρούτα και φαγητά από 6 μηνών και , εδώ και κάμποσο καιρό προσπαθούμε να φύγουμε από αυτά, δίνοντας κομματάκια φαγητό.  Τώρα πίνει το πρωί γάλα σκόνη, μετά τρώει ή μισοτρώει τη φρουτόκρεμα αλλά όταν φτάνει η ώρα του φαγητού δεν θέλει καν να το δοκιμάσει . Μόλις πάω να βάλω κουταλιά στο στόμα, σηκώνει ταχέρια και την απομακρύνει και αν επιμείνω αρχίζει κλάμα.  Ο καιρός όμως περνάει και φαγητό δεν τρώει. Στην αρχή νόμιζα ότι μπορεί να έχει πρόβλημα κατάποσης αλλά βλέπωότι αν της δώσω ψίχα ψωμάκι το τρώει μια χαρά, το ίδιο και με το τσουρέκι φυσικα΄που είναι γλυκό και καμιά φορά με κανένα μπισκοτάκι.  Τι λέτε; Λέτε να απομακρύνει το φαγητό απλά επειδή ξέρει ότι δεν είναι νόστιμο μιας και δοκίμασε γλυκά φαγητά οπότε τη πάτησα; Πάντως είναι ίσως πάνω από 1 μήνας που γίνεται αυτό με το φαγητό και φοβάμαι για αναιμία.  Σκέφτομαι μήπως δοκιμάσω το δύσκολο δρομο, δηλαδή μια μέρα να της δώσω φρουτόκρεμα και μετά όταν έρθει η ώρα του φαγητού να επιμένω και αν δεν φάει να κοιμηθεί νηστική.  Τι λέτε;

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Νομίζω την πάτησες λίγο ναι.. Κι εγώ αν είχα να επιλέξω ανάμεσα σε μπισκότο και φαγητό, μάντεψε τι θα διάλεγα!  :cool: :) Μα τσουρεκάκι βρε συ σε τόσο μωρό? Η ζάχαρη είναι εθιστική, πόσο μάλλον σε κάποιον που τώρα πρωτογνωρίζει τις γεύσεις. 

Αφού τρώει κομμάτια -αν κατάλαβα καλά- γιατί δεν του δίνεις στα χέρια κάτι να φάει μήπως δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον? Πχ βρασμένο κλωναράκι μπρόκολο ή ένα μικρό καρότο? Με επίβλεψη πάντα. Γενικά,  μην το πιέζεις να φάει,  φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. 

Τώρα αν φοβάσαι για αναιμία ή οτιδήποτε άλλο ιατρικό,  καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

TmO0p3.png Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά το θέμα ξεκίνησε ότι φοβόμουν για πνιγμονή με σκληρή τροφή και για αυτό το λόγο έκανα το λάθος και άκουσα άλλους που μου ειπανε , δώσε μιράντα μπισκότα που λιώνουν εύκολα στο στόμα για να συνηθίσει λίγο.  Και από εκεί ξεκίνησε μάλλον η κατηφόρα.  Έτρωγε μιράντα, μετά περάσαμε σε διάφορα άλλα τα οποία τα δίναμε επειδή δεν έτρωγε και μας πήρε η μπάλα. 

Link to comment
Share on other sites

Σταματα να δινεις γλυκο αντι φαγητου. Οταν πεινασει θα φαει. Αλλα πρεπει να ξερει οτι δεν θα τη "λυπηθεις".

 Αν η φρουτοκρεμα δεν ειναι φρουτα αλλα αυτο το κατασκευασμα σε σκονη, ξεφορτωσου το και αυτο αμεσα. Λιωσε φρουτα με το πηρουνι, η κοψε τα κομματακια, να μην τρωει ολα γλυκα πραγματα.

Για φαγητο τι της δινεις; Αφου τρωει ψωμι και μπισκοτα και ειναι ηδη 13 μηνων, δωσε της κανονικο φαγητο απο το δικο σας και καθηστε μαζι στο τραπεζι να φατε. Δεν υπαρχει λογος να την ταιζεις. Δωσε κανονικο φαγητο σε μικρα κομματια, να φαει μονη.

Link to comment
Share on other sites

Να την αφησεις νηστικη εμενα δ μου αρεσει σαν ιδεα

Αν φοβασαι για αναιμια το συζητας με το γιατρο κ κανεις εξετασεις

Κοβεις τσουρεκια κ μπισκοτα.μια χαρα μαθαινουν να μασανε με ψωμι κ μπανανες.αν δ φαει το φαγητο της το ξαναδινεις αργοτερα.η δινεις κτ θρεπτικο για απογευμα.λαχανικα η ψωμακι με τυρι κ ντοματα

Εφοσον ειναι 13μηνων τρωει το ιδιο με σας.κ εφοσον τρωει κ ψωμι θα καθεστε ολοι μαζι.ας την να προσπαθησει κ μονη

Σε αυτην την ηλικια πατατες,μακαρονια κ μπιφτεκακια ειναι απο τα αγαπημενα κ ευκολα να τα πιασουν με τα χερια(ριγκατονι πχ οχι σπαγγετι)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

@my1stbaby πολλά λένε οι γύρω,  όμως εμείς λουζόμαστε τις συνέπειες. Θα συμφωνήσω με τα κορίτσια, να προσθέσω μόνο πως αν επιχειρήσετε να τρώει το ίδιο φαγητό με εσάς θα πρέπει να βάζετε ελάχιστο έως και καθόλου αλάτι,  μπορείτε πάντα να ξεχωρίζετε τη μερίδα του και να προσθέτετε μετά.

TmO0p3.png Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ όλες σας. Δυστυχώς νομίζω πως σε ααυτή τη φάση έχει δοκιμάσει το γλυκό και δεν το αφ.ήνει εύκολα.  Από φρουτόκρεμα συνήθως τη τρώει αλεσμένη , εννοείται φρέσκα βιολογικά φρούτα ΑΡΓΚ, αλλά όταν φτάνει το φαγητό, είτε αλεσμένο είτε σκληρή μορφή, τίποτα. Και κλωναράκια με μπρόκολο έχει δοκιμάσει και μετά τη πρώτη απόπειρα να φάει τέλος, και μακαρόνια κοφτά έχουμε βάλει στο πιάτο να δοκιμάσει μόνη της και δεν τα θέλει , το μόνο που μπορεί να φάει σίγουρα είναι κομματάκια ψωμί ψίχα που της δίνω .  Από πατάτες ούτε πηρουνισμένες ούτε αλεσμένες. Και από το δικό μας φαγητό προσπαθούμε όταν καθόμαστε στο τραπέζι, έστω και αν δεν είναι ώρα να φάει, και έστω και αν έχει ελάχιστο αλάτι, και πάλι με πολύ δυσκολία να δοκιμάσει.  Οι μόνες εξαιρέσεις δηλαδή σε θέμα φαγητό είναι ψωμί , λίγο πρόβειο γιαούρτι ίσως, και σε κάποια φάση είχε δοκιμάσει και μπιφτεκάκι που της το είχα κάνει μικρά κομματάκια και έφαγε μερικά, όχι ιδιαίτερη ποσότητα.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα 

Και η κόρη μου είναι δύσκολη στο φαγητό με μια διαφορά όμως: δε της αρέσουν τα γλυκά καθόλου. Πατάτες ούτε να τις δει. Μπανάνα το ίδιο. Λαχανικά Μπλιαχ. Μόνο ντομάτα. Κάθε μέρα τρώει το ίδιο φαγητό εδώ κ ένα χρόνο. Α είναι 23 μηνών. Τρώει σούπα μοσχάρι με αλάτι διότι υποψιάζομαι πως στο βρεφικο την έμαθαν να τρώει αλάτι και λαδακι στο τέλος αφού βράσει το φαγητό. Μέσα της βάζω κουσκουσακι κ τρώει μόνο μια συγκεκριμένη μάρκα. Από φρούτα τρώει ανανά και φράουλες. Ψωμάκι. Τοστ με κασερακι. Κ βρώμη με κανέλα μέλι γάλα. Κ τπτ άλλο. Κ όλα καλά. Οι εξετάσεις αίματος φυσιολογικές. Α και κοτόπουλο με καρι. Ναι καλά διάβασες. Της αρέσει το καρι. Δοκίμασε το κουσκουσακι. Κ εμείς τυχαία το ανακαλύψαμε. Το φάγαμε σε μια φίλη κ από τότε κόλλησε. Όμως όπως είπα πριν μόνο μια μάρκα της αρέσει. Κ μόνο μοσχαροσουπα. 

Link to comment
Share on other sites

Τι τρώει τελικά το παιδί; δεν τρώει εντελώς τίποτα; χάνει βάρος;

Η σύσταση της δικής μου παιδιάτρου ήταν: εσύ σερβίρεις το φαϊ, το παιδί αποφασίζει αν θα το φάει. Οταν πεινάσει, θα φάει.

Και όντως δεν πιστεύω ότι ένα υγιές παιδί δε θα φάει από πείσμα. 

Προσωπικά, δε θα έδινα τίποτα ανάμεσα στα γεύματα, και ας χτυπιέται από το κλάμα ουρλιάζοντας για μπισκότα. Θα τα εξαφάνιζα από το σπίτι.

13 μηνών δεν υπάρχουν περιορισμοί στο φαγητό. Αφού δεν θηλάζει πια, κανονικό γάλα το πρωί και το βράδυ, γιαούρτι μια φορά τη μέρα αφού το τρώει, και τα υπόλοιπα γεύματα όπως τρώτε και εσείς. Ούτε ανάλατα, ούτε αλεσμένα, ούτε χωρίς μπαχαρικά. Υπόψην ότι οι ποσότητες δε θα είναι ενηλίκου. Ο κανόνας είναι οτι στα πολύ μικρά παιδιά, το στομάχι τους είναι όσο και η γροθιά τους, οπότε όντως 5 μπουκιές μπιφτέκι και 5 μπουκιές ντομάτα είναι πλήρες γεύμα για να χορτάσει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν έχουμε φτάσει το σημείο να χάνει βάρος αλλά σίγουρα είμαστε κοντά.

Όσον αφορά αυτό που λες με το αλάτι κλπ. δεν ξέρω αν είναι εντελώς σωστό έστω και αν έχει κλείσει το 1 έτος. 

Όταν λες μπουκιές όμως, εννοείς γεμάτες μπουκιές που να γεμίζουν το στόμα της, όχι ψίχουλα  , έτσι;

Λέτε να υπάρχει περίπτωση να τη χορταίνει τόσο πολύ η φρουτόκρεμα που να μη θέλει φαγητό μετά; Λέτε να δοκίμαζα μήπως 

την ώρα της φρουτόκρεμας να βάλω το φαγητό να δω μήπως φάει; 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εγω παντως δ θα ετρωγα κρεατοχορτοσουπα η φασολακια πχ για πρωινο αλλα αβυσσος η ψυχη των μωρων

Σκεψου οτι στομαχακι τους ειναι οσο το χερακι τους.αν βαλεις μια κουταλια της σουπας κιμα,μια πατατα κ μια καροτο πχ θα χορτασει

Τι ωρες τρωει;

Παντως μπορεις να μαγειρευεις για ολους σας κ να βαζετε αλατι στο πιατο σας

Προσπαθησε να κανεις αυτα που τρωει πιο θερμιδοφορα.πχ προσθεσε αβοκαντο αν δ τρωτε

Στο ψωμακι λαδακι κ ντοματα τυρι

Βουτυρο στο ψωμακι η στον τραχανα

Μεσα στο γιαουρτακι δημητριακα,βρωμη

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, my1stbaby said:

Δεν ξέρω αν έχουμε φτάσει το σημείο να χάνει βάρος αλλά σίγουρα είμαστε κοντά.

Όσον αφορά αυτό που λες με το αλάτι κλπ. δεν ξέρω αν είναι εντελώς σωστό έστω και αν έχει κλείσει το 1 έτος. 

Όταν λες μπουκιές όμως, εννοείς γεμάτες μπουκιές που να γεμίζουν το στόμα της, όχι ψίχουλα  , έτσι;

Λέτε να υπάρχει περίπτωση να τη χορταίνει τόσο πολύ η φρουτόκρεμα που να μη θέλει φαγητό μετά; Λέτε να δοκίμαζα μήπως 

την ώρα της φρουτόκρεμας να βάλω το φαγητό να δω μήπως φάει; 

Ενα παιδί που τρώει μπισκότο, μπορεί να φάει κανονικά.

Προσωπικά, δεν έχω δώσει κρέμα σε παιδί τέτοιας ηλικίας, φαντάζομαι θα μου είχαν φτύσει στα μούτρα οτιδήποτε σε φάση "νιανια" αν μπορουσαν πια να φάνε κανονικά και είχαν και την εμπειρία μπισκότο-τσουρέκι.

Δώσε της φρουτο σε κομματάκια, και μετά κανονικά φαγητό σε μικρές μπουκιές. Αν ανησυχείς για τις θερμίδες ή το σίδηρο, δώσε για δεκατιανό ένα αυγό και πιο λίγο φρούτο. Ετσι κι αλλιώς ένα αυγό τη μέρα συνιστάται σε αυτή τ ην ηλικία.

Μην ξεκινήσεις με μπριζόλα, αλλά με μαλακό κρέας, π.χ. κοτόπουλο. Μπορεί επίσης να προτιμά μεγάλα κομμάτια που τα πιάνει στο χέρι και τα ροκανίζει. Γενικά μην της περιορίζεις τις επιλογές σε "μωρουδίστικα" φαγητά, δώσε ποικιλία: όσπρια, διαφορερικά κρέατα, σάλτσες, θαλασσινά κλπ κλπ. 

 

Επεξεργάστηκαν by ΑΡΓΚ
Link to comment
Share on other sites

On 21/4/2017 at 11:21 ΜΜ, my1stbaby said:

Κορίτσια έχω μια μπέμπα 13 μηνών και με έχει πιάσει άγχος με το θέμα φαγητό.  Να πω ότι για μεγάλο διάστημα έπινε μητρικό, εδώ και λίγους μήνες όχι πια, εισάγαμε τα αλεσμένα φρούτα και φαγητά από 6 μηνών και , εδώ και κάμποσο καιρό προσπαθούμε να φύγουμε από αυτά, δίνοντας κομματάκια φαγητό.  Τώρα πίνει το πρωί γάλα σκόνη, μετά τρώει ή μισοτρώει τη φρουτόκρεμα αλλά όταν φτάνει η ώρα του φαγητού δεν θέλει καν να το δοκιμάσει . Μόλις πάω να βάλω κουταλιά στο στόμα, σηκώνει ταχέρια και την απομακρύνει και αν επιμείνω αρχίζει κλάμα.  Ο καιρός όμως περνάει και φαγητό δεν τρώει. Στην αρχή νόμιζα ότι μπορεί να έχει πρόβλημα κατάποσης αλλά βλέπωότι αν της δώσω ψίχα ψωμάκι το τρώει μια χαρά, το ίδιο και με το τσουρέκι φυσικα΄που είναι γλυκό και καμιά φορά με κανένα μπισκοτάκι.  Τι λέτε; Λέτε να απομακρύνει το φαγητό απλά επειδή ξέρει ότι δεν είναι νόστιμο μιας και δοκίμασε γλυκά φαγητά οπότε τη πάτησα; Πάντως είναι ίσως πάνω από 1 μήνας που γίνεται αυτό με το φαγητό και φοβάμαι για αναιμία.  Σκέφτομαι μήπως δοκιμάσω το δύσκολο δρομο, δηλαδή μια μέρα να της δώσω φρουτόκρεμα και μετά όταν έρθει η ώρα του φαγητού να επιμένω και αν δεν φάει να κοιμηθεί νηστική.  Τι λέτε;

Θα σου πω λίγο την δικιά μας ιστορία πως ξεκίνησε και πως εξελίσσεται τώρα που η κόρη μου είναι 15 μηνών.  Μέχρι 8 μηνών το μωρό έπινε μόνο γάλα είχα δοκιμάσει τα πάντα φρούτα, σούπες όλους τους συνδυασμούς δεν έτρωγε τίποτα. Από 8 εως 11 μηνών αφού είδα και απόειδα έβαζα το γεύμα της στο μπιμπερό και το έτρωγε (ναι σωστά διαβάζεις στο μπιμπερό) εκτός από φρούτα που δεν της άρεσαν. Πάντοτε όμως πριν της το δώσω δοκίμαζα ανά 2 μέρες να το φάει με το κουτάλι αλλά τζίφος.

Από 11-13 μηνών ξαφνικά άρχισε να τρώει με το κουτάλι (όχι το κυρίως γεύμα αυτό το σταμάτησε) υποαλλεργικές κρέμες δημητριακών χωρίς γάλα και ζάχαρη (είχε αλλεργία στο αγελαδινό). Δηλαδή για δύο μήνες τρεφόταν μόνο με γάλα και κρέμα δημητριακών. Έκανα εξετάσεις και ήταν όλα φυσιολογικά.

Από 13 μηνών ξεκίνησε να τρώει ψωμί ,τραχανά και σιγά σιγά αφού είδα ότι μασάει (φοβόμουν και εγώ μην πνιγεί) άρχισα να της δίνω με προτροπή της παιδιάτρου ό,τι τρώμε και εμείς κανονικά αλατισμένα μικρά κομματάκια όπως μπιφτέκια (εκεί έχωνα διάφορα λαχανικά), μακαρόνια, πατάτες, κλπ.

Σήμερα 15 μηνών τρώει κάποια φαγητά, καθόλου φρούτα, ζητάει συνέχεια να φάει και είναι 86 εκ. και 12 κιλά. Βέβαια δεν την πίεσα ποτέ να φάει κάτι που δεν ήθελε ούτε όμως την άφησα ποτέ νηστική με σκοπό να φάει.

Προσπάθησε το ψωμί να της το δίνεις το απόγευμα γιατί φουσκώνει και μετά το δεκατιανό άσε να περάσουν 2 με 3 ώρες πρωτού δώσεις το κυρίως γεύμα στο μεταξύ άμα πεινάσει λίγο χυμό ή τυρί. Επίσης βοηθάει να τρώτε μαζί για να σε βλέπει και να σε μιμείται.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Και συνεχίζω στο ίδιο θέμα. Κάποια πρόοδο έχουμε κάνει πιστεύω αλλά δεν ξέρω από θέμα ποσότητας.

Η παιδίατρος μας είπε ότι το γεύμα πρέπει να είναι γύρω στα 200 γρ. και εμείς είμαστε πολύ πίσω από αυτό.

Σε καθημερινή βάση τώρα πια, για να παχύνουμε κιόλας, τρώμε γάλα το πρωί, μετά φρουτόκρεμα την οποία

την τρώμε συνήθως όλη (φρέσκα φρούτα βιολογικά και κάτι σε κορν φλεικς βρώμης βιολογικά)

μετά πάμε μεσημεριανό που εκεί είναι το θέμα μας γιατί τρώμε ποσότητα ψωμιού αλλά για να φάμε φαγητό φαγητό

πχ πατάτα, γλυκοπατάτα, μπιφτέκι κλπ. πρέπει να συνδυάζονται σε μικροσκοπικές ποσότητες μαζί με ψωμάκι

για να μην της βγάλει με τη γλώσσα της, σαν απογευματινό ή φαρίν λακτέ μήπως παχύνουμε λίγο και ας έχει ζαχαρίτσα

ή κάτι σε φρούτο πάλι ή γιαουρτάκι και τέλος το βράδυ πάλι γάλα , αν δεν μας πάρει ο ύπνος νωρίς.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο είδα ότι για 14 μηνών τα γεύματα πρέπει να είναι πολλά και διαφορετικά και ίσως

σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που δίνω.  Τι ξέρετε εσείς;

Link to comment
Share on other sites

Δεν τρώνε όλα τα μωρά την ίδια ποσότητα, εξαρτάται από τον οργανισμό και την ανάπτυξη του κάθε μωρού. Μια χαρά ποσότητα τρώει το μωράκι σου σιγά σιγά θα δεις να παίρνει και μεγαλύτερα κομμάτια φαγητού. Δοκίμασε και τραχανά να δώσεις είναι πολύ νόστιμος και θρεπτικός. Υπάρχει και φαρίν λακτέ βιολογική χωρίς ζάχαρη. Καλό είναι να την αποφεύγεις γενικότερα τη ζάχαρη, περισσότερο δική μας ανασφάλεια είναι να δίνουμε ζάχαρη για να παχύνουν, παρά το ότι τη χρειάζονται. 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Πραγματικα μην κολλας στα 200γρ.σκεψου οτι το στομαχακι της ειναι οσο το χερακι της.1κεφτεδκι να φαει με μια κουταλια ρυζι θα της φτασει.θελουν μικρα κ συχνα γευματα.η δικια μου θηλαζε τουλ 8φορες τη μερα,ετρωγε γαλα με δημητριακα το πρωι,φρουτα μετα,μεσημεριανο κ καμια φορα για βραδυ τοστ η τραχανα η αυγο

Δοκιμασε αυγοφετες,μπανανοτηγανιτες,σπιτικα κουλουρακια κ κεικ αλμυρα κ γλυκα.αντι για ζαχαρη να εχουν μελι η αποξ.φρουτα

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...