Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πώς αντιμετωπίζει το προνήπιο παιδάκι με πολυτροφικές αλλεργίες

Recommended Posts

Άρα να μην γίνονται καθόλου γενέθλια σε σχολεία, ώστε να αποφεύγονται οι τούρτες. Και σε ονομαστικές γιορτές να κερνάνε φρούτα.:P

Κοίτα προσωπικά δεν έχω αντίρρηση. Δεν χρειάζεται να συνδέουμε όλες τις γιορτές με το φαγητό. Αλλά μην φθάσουμε και στο σημείο να φοβόμαστε να κεράσουμε κάτι (στο σπίτι ή στο σχολείο) μην τυχόν και επιβαρύνουμε κάποιον άθελά μας με οποιονδήποτε τρόπο.

και αν κάποιο παιδάκι έχει αλλεργία σε κάποιο φρούτο...? :rolleyes:

Το πιο σωστό πιστεύω είναι τα παιδάκια να ξέρουν τι πρέπει να τρώνε και τι όχι από το σπίτι τους...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 269
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Τώρα εδώ που τα λεμε, δεν θα είχα κι εγώ πρόβλημα να κάνω ένα εναλλακτικό κέρασμα εφόσον υπάρχει αλλεργία στην τάξη.

Ομως από εμπειρία ξέρω πως δεν είναι το σύνηθες.

Κι εδώ που τα λέμε, δεν είναι μεγάλη δουλειά να το προσέξεις. Πως πχ προσέχουμε οι τούρτες για τα παιδιά να μην έχουν ξηρούς καρπούς;

Τελος παντων, η λύση είναι ακριβώς αυτή, να ενημερώσεις έγκαιρα την εκπαιδευτικό για να συμφωνήσετε σε λύση και να ενημερώσει τους γονείς την ημέρα της ενημέρωσης.

Κάτι θα αποκομίσσετε.

Και να πω την αλήθεια, αυτό με τα κεράσματα στο νήπιο κάπως υπερβολικό πια - σε εμάς τουλάχιστον. Το να μετριαστει δεν είναι κακό, αντιθέτως.

Είπα να το προτείνω για του χρόνου - κάθε εβδομάδα εκτός απ'τα γενέθλια/γιορτές έχουμε και κέρασμα βοηθού.

Και που τα βάζουν κάποιοι σε σακουλάκι για το σπίτι, έχουμε άλλα: τα μικρότερα αδέλφια στο σπίτι που ζηλεύουν και υποχρεωτικά δίνεις και σ'αυτά κάτι, αλλιώς έχεις άλλα....

Τι καλά που θα'ταν να κερνούσαμε μικροπαιχνιδάκια :roll:

Ισως το προτείνω..

Το πιο σωστό πιστεύω είναι τα παιδάκια να ξέρουν τι πρέπει να τρώνε και τι όχι από το σπίτι τους...

Καταλαβαίνω οτι το λες ως αστεϊσμό (ελπίζω;) όμως μη κολλάμε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος!

Προφανώς όλες οι τάξεις δεν θα εχουν τους ίδιους κανονες (άλλου θα απαγορεύονται τα μανταρίνια και άλλου οι πάστες) προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθητών. Επίσης δεν ειναι για πάντα! Στο γυμνάσιο πχ θεωρώ και εγω οτι το παιδι θα πρέπει να εχει την ωριμότητα να αναγνωρίζει τι πρέπει να μη φάει και γιατι.

Τα πιο μικρά παιδια όσο και αν γνωρίζουν τι πρέπει να φάνε παραμένουν μικρά παιδια. Στη ουσία αυτο που προτείνω ειναι να φερόμαστε με κατανόηση στα παιδια και στις οικογένειες που εχουν ιδιαίτερες ανάγκες. Αν θεωρεί κάποιος οτι αυτο τον ξεβολεύει , ας σκεφτεί οτι ξεβολευεται για μέρα το χρονο, ενώ αυτές οι οικογένειες το ζούνε καθημερινά, για παντα.

Απ'ότι κατάλαβα το περιβάλλον θα είναι καινούριο. Νομίζω λοιπόν πως καλό είναι να ενημερώσεις την δασκάλα αλλά όχι τους υπόλοιπους γονείς. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ωριμότητα να χειριστούν τέτοια θέματα και πολύ συχνά τα χειρίζονται με τον χειρότερο τρόπο. Για να σου δώσω να καταλάβεις, μητέρα παιδιού που έμαθε ότι υπήρχε ασθενής μπαμπάς άλλου παιδιού με καρκίνο και είπε στο παιδί της ότι ο μπαμπάς της τάδε θα πεθάνει... Το παιδί το είπε σε άλλο παιδί κοκ και φυσικά το έμαθε και το παιδάκι που το αφορούσε. Το οποίο ήξερε ότι ο μπαμπάς είναι άρρωστος αλλά καταλαβαίνεις τι έγινε όταν άκουσε αυτό που άκουσε από τους συμμαθητές του. Τι να μαζέψεις μετά?

Επειδή τα παιδιά έχουν μια τάση να περιθωριοποιούν εύκολα και επειδή κάποιοι γονείς δεν το έχουν στην διαχείριση τέτοιων πληροφοριών, καλό είναι να μην το πείτε με το "καλημέρα σας" σε όλους.

Οι δασκάλες πρέπει να είναι ενήμερες και νομίζω ότι θα σε καθοδηγήσουν και πιο σωστά από όλους. Σίγουρα θα έχουν αντιμετωπίσει διατροφικές αλλεργίες στο παρελθόν. Νομίζω πως το κέρασμα που τρώγεται σπίτι είναι το καλλίτερο. Όσο για το αν συμμορφώνονται κάποιοι, γνωρίζω σχολείο που δεν δεχόντουσαν να παραλάβουν κέρασμα που δεν ήταν για μετά το σχολείο γιατί υπήρχε παρόμοια αλλεργία και δεν το ρίσκαραν. Και για μένα καλά έκαναν. Είχαν ενημερώσει εξ αρχής για ποιο λόγο δεν το επέτρεπαν (χωρίς να στοχοποιήσουν κανένα παιδί) και όφειλαν όλοι να συμμορφωθούν.

Δεν πρέπει να ήταν αστείο αυτό με τα φρούτα :D εμένα το ένα μου παιδάκι έχει αλλεργία στα εσπεριδοειδή. Μάλιστα στον παιδικό φέτος που θα πάμε πρέπει να αποκλείσουμε τα φρούτα αυτά αλλά και το ψάρι.

Παρόλα αυτά δεν έχω σκοπό να πω την αλήθεια να ενημερώσω και γονείς ή να εφιστήσω την προσοχή σε τυχόν κερασματα κλπ, δεν είναι η αλλεργία μας επικίνδυνη για την ζωή του παιδιού μου, ούτε τόσο τραγικά μας επηρεάζει όπως εσάς. Απλά θα βγάλει εξανθήματα.

Διαφημίσεις

nitsa_ge επειδη τα εχουμε περασει (απλα σε διαφορετικη χωρα) 8α σου πω δυο λυσεις

α) μια φορα την εβδομαδα 8α της φτιαχνεις ενα gluten and dairy free κεκακι. Υπαρχουν συνταγες στο web για coconut flour brownies που ειναι καλυτερες και πιο νοστιμες απο τα τυποποιημενα κατα πολυ!!!! Δωσε το κα8ε βδομαδα στον σταθμο και καθε φορα που εχουν κερασμα αυτη θα εχει το δικο της

β) αν φοβασαι πολυ, πες στο σταθμο να της δινουν Enzymedica gluten ease digestive enzymes (μιλα στον γιατρο πρωτα). αυτα διαλιουν την γλουτενη πριν παει στο εντερο, και ειναι τελεια για τυχον ατυχηματα. Εμεις τα δινουμε με το φαγητο καθε μερα.

μην αγχωνεσαι υπαρχουν τροποι απλα 8ελει προγραμμα. Μιλα με το σχολειο (εγω προσωπικα δεν θα εγραφα γραμμα στους γονεισ, θα μιλαγα στους δασκαλους μονο). παντως παλουκι δεν ειναι, ειναι τροπος ζωης, και υπαρχει περιθωρειο για θεραπεια -κοιτα την gaps diet!

ολα να σου πανε καλα

Eυχαριστώ πολύ όλες για τις απαντήσεις!

Θα ξεκινήσω από μια αναλυτική συζήτηση με τη δασκάλα.

BabyCute, ήδη εχω μαζέψει κάποιες dairy free συνταγές όλους αυτούς τους μήνες, ψάχνομαι τώρα και για gluten free. Αν έχεις καμιά καλή δοκιμασμένη ευπρόσδεκτη! :)

Τα ένζυμα που αναφέρεις δεν τα έχω ξανακούσει και είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον! Θα μιλήσω με τη γιατρό. Εχουν παρενέργειες; Απ'οτι διαβάζω τώρα βοηθούν όταν έχεις φόβο για επιμολύνσεις κλπ μικροατυχήματα.

Eυχαριστώ πολύ όλες για τις απαντήσεις!

Θα ξεκινήσω από μια αναλυτική συζήτηση με τη δασκάλα.

BabyCute, ήδη εχω μαζέψει κάποιες dairy free συνταγές όλους αυτούς τους μήνες, ψάχνομαι τώρα και για gluten free. Αν έχεις καμιά καλή δοκιμασμένη ευπρόσδεκτη! :)

Τα ένζυμα που αναφέρεις δεν τα έχω ξανακούσει και είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον! Θα μιλήσω με τη γιατρό. Εχουν παρενέργειες; Απ'οτι διαβάζω τώρα βοηθούν όταν έχεις φόβο για επιμολύνσεις κλπ μικροατυχήματα.

Ορίστε αυτη που έκανα http://thecoconutmama.com/coconut-flour-brownies/ αλλα υπάρχουν πολλες παρόμοιες (δες και paleo recipes)

Ενζυμα υπάρχουν πολλα που κάνουν την ιδια δουλειά αλλα εξαρταται απο μάρκα κλπ

καμμια παρενέργεια!

Έρευνες που κανανε δείξανε οτι η συγκεκριμένη μάρκα ειναι απο τις καλύτερες αλλα λαβέ υπόψη σου ειναι μονο για ατυχήματα

Οταν εχεις χρονο διάβασε αυτο το σάιτ http://www.enzymestuff.com/conditionceliac.htm

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ!

Θα δοκιμάσω άμεσα και τη συνταγή! (τα chocolate chips τα αντικαθιστάς με κακάο; Γιατί δεν έχω βρει dairy-free σοκολάτα)

Η καρύδα ποτέ δε μου άρεσε αλλά πλέον τη συνηθισα, με έχει σώσει στην αποχή από γαλακτοκομικά. Κι εμείς φάγαμε σήμερα σπιτικό παγωτό από γάλα καρύδας και μέλι.

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ!

Θα δοκιμάσω άμεσα και τη συνταγή! (τα chocolate chips τα αντικαθιστάς με κακάο; Γιατί δεν έχω βρει dairy-free σοκολάτα)

Η καρύδα ποτέ δε μου άρεσε αλλά πλέον τη συνηθισα, με έχει σώσει στην αποχή από γαλακτοκομικά. Κι εμείς φάγαμε σήμερα σπιτικό παγωτό από γάλα καρύδας και μέλι.

Σκούρα σοκολάτα θελει σαν σοκολάτα υγείας .. Η Lindt κανει μια καλή!

Αν εχεις συνταγή για παγωτό καρύδας πες μας οποτε μπορεις

Ολα να σου πανε καλα!!

Διαφημίσεις

Θα τη δω αλλά νομίζω έχει ίχνη κι αυτή.

Συνταγές για dairy-free παγωτά θα βρεις εδώ (εγώ τώρα έκανα την σοκολάτα-καρυδα, την κάνω και χωρίς κακάο αντί για βανίλια) :

http://www.dairy-free.eu

Έχει και paleo συνταγές και χωρίς γλουτενη. Είναι αρκετά καλό

Ευχαριστώ πολύ για όλα!

Συμφωνώ απολύτως. Δεν μπορείς να βασίζεσαι στο να σε προσέξει ο περίγυρος (εννοώ τους άλλους γονείς. Η δασκάλα πρέπει να ξέρει). Πρέπει το ίδιο το παιδί να ξέρει τι δεν πρέπει να τρώει και γιατί.

Τ

Είπα να το προτείνω για του χρόνου - κάθε εβδομάδα εκτός απ'τα γενέθλια/γιορτές έχουμε και κέρασμα βοηθού.

Ε ναι αυτό πράγματι είναι υπερβολή!

Εγώ μάλλον θα ήμουν από τις μαμάδες που νομίζω ότι θα παρεξηγιόμουνα αν λάμβανα μια τέτοια επιστολή και νομίζω ότι δεν θα ήμουν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας:-) Μια επιστολή που θα έγραφε εν κατακλείδι ότι όταν έχεις σκοπό να κεράσει το παιδάκι σου για την γιορτή/γενέθλια θα στα πληρώσω εγώ:shock: Με αυτόν τον τρόπο δεν νομίζω ότι θωρακίζεις το παιδάκι σου και στο λέω άκρως φιλικά αλλά νομίζω ότι κάνεις το αντίθετο:rolleyes: Το παιδάκι σου πρέπει να προσαρμοστεί/συμβιβαστεί με αυτά τα δεδομένα (και εσύ βασικά) και όχι να προσαρμοστούν/συμβιβαστούν τα 25 Χ 2 γονείς το καθένα. Ελπίζω να καταλαβαίνει πως το λέω:oops: Σε ότι αφορά τα κεράσματα εμάς τουλάχιστον στον παιδικό σταθμό/προνήπιο όλα ήταν συσκευασμένα έτσι ώστε να τα παίρνουν τα παιδιά στο σπίτι, τώρα ο κάθε γονιός να σκεφτεί και τα αδερφάκια που ζηλεύουν νομίζω ότι μιλάμε για την υπερβολή της υπερβολής. Τώρα τα κεράσματα να είναι φρούτα, υπάρχουν και αλλεργίες και στα φρούτα, αυτά τα παιδάκια δεν μας ενδιαφέρουν:rolleyes:

LAAFp2.png

JRM4p2.png

Συνταγές για dairy-free παγωτά θα βρεις εδώ (εγώ τώρα έκανα την σοκολάτα-καρυδα, την κάνω και χωρίς κακάο αντί για βανίλια) :

Ευχαριστώ πολύ για όλα!

Ναι μπορει να εχει ίχνη λόγω του εργοστασίου που το φτιάχνουν

Βαλε γενικά κακάο στη συνταγή και για chocolate chips δες εδω http://wholenewmom.com/desserts/homemade-chocolate-or-carob-chips/

Να σαι καλα για την συνταγή!!

Ευχαριστώ πολύ για όλα!

Και εγώ δεν είμαι υπέρ να αποστείλεις την επιστολή στους γονείς για πολλούς λόγους.. π.χ. εάν στείλεις την επιστολή σε 20 γονείς, οι 15 θα την διαβάσουν, οι 10 θα συμφωνήσουν, οι 5 θα το θυμηθούν όταν έρθει η ώρα και άντε στην καλύτερη οι 1 -2 να το τηρήσουν!! οπότε κατ' εμέ η επιστολή αντί να επιτελέσει το έργο της απλώς θα γίνει αντικείμενο σχολιασμού στην καλύτερη...

το να πεις δε σε γονείς να αναλάβεις το κόστος της τούρτας στο event των παιδιών της, νομίζω ότι απλώς θα σε βάλει σε μπελάδες...

Κατ' εμέ:

Ενημερώνεις το σχολείο, την διευθύντρια και την δασκάλα και τους το υπενθυμίζεις ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ώστε να βαρεθούν να το ακούνε...

Το παιδί είναι σε μία ηλικία που "καταλαβαίνει" ότι πρέπει να απέχει, οπότε και σε αυτό να του το θυμίζεις που και που..

είχα τύχει σε πάρτυ με ένα παιδί που έλεγε από μόνο του ότι δεν κάνει να φάει κάτι, μικρή ηλικία δεν θυμάμαι πόσο απλώς μου έκανε εντύπωση πως και τόσο μικρό ήταν συνειδητοποιημένο και έλεγε ότι π..χ δεν κάνει να φάω αυτό...

Ζήτω η παιδική χαρά!!!

Διαφημίσεις

εγω παντως αν ηξερα οτι ενα παιδακι εχει θεμα θα τα κερναγα μολυβακια/αυτοκολλητα η κατι αλλο τελοσπαντων.ουτε τα αλλα θα παθαιναν κατι αν δεν ετρωγαν γλυκα.και ως εκπαιδευτικος θα μιλουσα στους γονεις και κομμενα τα γλυκα στο σχολειο.εξω απτο σχολειο ας κερνουσαν οτι ηθελαν

7Ggjp2.png

εγω παντως αν ηξερα οτι ενα παιδακι ειχε θεμα θα κερνουσα στα γενεθλια της μολυβακια αυτοκολλητα η κατι αλλο.δεν εγινε και κατι αν δεν φανε γλυκα.και ως εκπαιδευτικος θα μιλουσα στους γονεις και τελος τα κερασματα τετοιου ειδους,ας κερασουν εκτος σχολειου οτι θελουν.επειδη ειμαι εκπαιδευτικος εχω ρυθμισει καποια τετοια θεματα στο παρελθον με τη συμφωνη γνωμη των γονιων.αν μιλησεις οπως πρεπει οι γονεις ερχονται με το μερος σου.τουλαχιστον οι περισσοτεροι.θα βρισκαμε εναν αλλο τροπο να γιορταζουμε μη φαγωσιμο.και στην τελικη αν καποιος δεν το δεχοταν με τιποτα που δε νομιζω,ας το ελεγε 2 μερες νωριτερα.αυτη ειναι η γνωμη μου

7Ggjp2.png

Το παιδί είναι σε μία ηλικία που "καταλαβαίνει" ότι πρέπει να απέχει, οπότε και σε αυτό να του το θυμίζεις που και που..

Μεγάλο ρίσκο να εμπιστευτείς ενα 4χρονο για τέτοια

Αλλο να καταλαβαίνει και αλλο να παρει την ευθύνη του τι δεν θα τρώει

Αυτο που εχει η μικρη ειναι σοβαρό και μονο ενήλικες πρεπει να συμβάλλουν στο να βρεθεί η λύση

Εχω παρόμοιες ανησυχίες.... Ο μικρος μου, 3ων χρονων, εχει ηωσινοφιλική οισοφαγιτιδα... Επίσης αυτοάνοσο... Πριν την διάγνωση τον ειχα γράψει, για την νεα σχολ. χρονιά, σε preschool, μεχρι το μεσημέρι και τωρα το άλλαξα, να σχολαει στις 11.30 ωστε να μην ειναι εκει οταν θα τρώνε.... Ετσι εδωσα παράταση 1χρονο σε κατι που κι εμεις θα αντιμετωπίσουμε υποχρεωτικά.... Τρέμω τα κεράσματα.... Ασε που εκει που μένω (USA) τα παντα συνδέονται με το φαγητο.... Προς το παρόν εχουμε κόψει μονο γαλακτοκομικα αλλα, πιστευω, μετα την επομενη γαστροσκοπηση θα μας κόψουν και τα υπόλοιπα (wheat, soy, egg, nuts, fish) συν οτι εχει αλλεργία σε ρύζι και άσπρη πατατα....

Το γράμμα, που λες, κυκλοφορεί ιδιαίτερα σε ανάλογα γκρουπάκια που ειμαι.... Οχι βεβαια να πληρώνουν οι άλλοι γονεις το κέρασμα αλλα να ειδοποιούνται νωρίτερα ωστε να προετοιμάζονται αναλόγως.... Το αν θα συνεργαστούν οι γονεις εξαρτάται απο την δασκάλα! Οταν η δασκάλα αποφασίσει να βοηθήσει ολα λειτουργούν.....

Τωρα τελευταία διαβάζω διαρκώς περιστατικά bullying σε παιδακια με αλλεργίες και τα χω παίξει....

Ελπιζω να πανε ολα καλα και τα παιδακια μας να προσαρμοστούν ευκολα και κυριως ανώδυνα!!!!

tb2xm4.png

Kορίτσια, θέλω να σας δείξω κάτι γιατί κάποιες δεν έχετε καταλάβει το πρόβλημα - και είναι και λογικό για όποιον δεν έχει ασχοληθεί με το τι σημαίνει γλουτένη και κοιλιοκάκη.

Στα παρακάτω ομοειδη ζευγάρια που σας βάζω, το ένα έχει γλουτένη και το άλλο όχι. Μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιό; Εξ όψεως, χωρίς να διαβάσετε δηλαδή τα συστατικά, όπως εξάλλου και η 4χρονη κόρη μου που δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει.

Παγωτό γρανίτα

Γρανίτα ροζ

ή

Γραπτά πράσινη

Παγωτό ξυλάκι

Ξυλάκι 1

ή

Ξυλάκι 2

Πατατάκια

Πατατάκια 1

ή

Πατατάκια 2

Σοκολάτα

Lacta με φράουλες

ή

Lacta με φουντούκια

Και αυτά είναι ελάχιστα μόνο από τα πολλά παραδείγματα...

Μπορείτε μόνο εξ όψεως να μαντέψετε ποιό από τα δύο έχει γλουτένη και ποιό όχι; Είναι δυνατόν να εμπιστευτώ ένα τετράχρονο παιδί οτι μπορεί να το κάνει;

Είμαι σίγουρη οτι σε 10 ενήλικες να τα δείξω, οι μισοί θα μαντέψουν λάθος. Εδώ πολλές φορές διαβάζουμε τα συστατικά και πάλι χρειάζεται να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία παραγωγής για διευκρίνιση.

Η γλουτένη δεν είναι μόνο στα προφανή: ψωμί, ζύμες, κέικ, μπισκότα. Μακάρι να ήταν τόσο απλό.

Γι' αυτό η λύση "να ξέρει το παιδί τι μπορεί και τι δε μπορεί να φάει" είναι πολύ απλά μη ρεαλιστική.

Σαφώς το παιδί πρέπει να εκπαιδευτεί και σιγά σιγά μεγαλώνοντας θα μάθει να τα ξεχωρίζει.

Αλλά τώρα δε μπορώ να βασιστώ σε αυτό. Μιλάμε για ένα αυτοάνοσο νόσημα με σοβαρές συνέπειες. Δεν έχω περιθώριο για τέτοια ρίσκα.

Αυτό που μπορεί να κάνει το παιδί σε αυτή τη φάση είναι να μάθει οτι πρέπει να ρωτάει πριν φάει κάτι εμένα ή τη δασκάλα της. Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει η "ευθύνη" του παιδιού.

Και πάλι όμως δε μπορείς να βασιστείς. Όχι μόνο γιατί είναι παιδάκι και μπορεί να ζηλέψει κάτι αλλά γιατί σκεφτείτε το πολύ απλό παράδειγμα.

Μας προσφέρουν την Δευτέρα πχ το παγωτό γρανίτα με γεύση φράουλα που έβαλα παραπάνω. Με ρωτάει και της λέω οτι μπορεί να το φάει.

Την Τρίτη της προσφέρουν το ίδιο ακριβώς παγωτό σε γεύση mojito. Ποιός μπορεί να μου εγγυηθεί εμένα οτι δε θα πει "μα το έχω ξαναφάει αυτό μόλις χθες και είπε η μαμά οτι κάνει". Στα μάτια της είναι ίδιο, αλλάζει μόνο το χρώμα. Για να μην πω για τα παγωτά ξυλάκια που σας έβαλα παραπάνω που είναι και ολόιδια εμφανισιακά.

Μετά ξεχνάμε και κάτι ακόμα.

Έχω δει κι εγώ mama_3 τέτοια παιδάκια που ξεχωρίζουν από μικρά τι πρέπει να φάνε (δε σημαίνει βέβαια οτι το κάνουν και 100% σωστά πάντα). Ένα τέτοιο πχ είναι ο ανιψιός μου που έχει αλλεργία στο αυγό.

Την ανακάλυψαν όμως όταν ήταν μόλις μερικών μηνών και εκπαιδεύεται να ζει με αυτήν εδώ και 5 χρόνια.

Δεν είναι το ίδιο ένα παιδάκι που του δίνουν διάγνωση για κοιλιοκάκη 1,5 μήνα πριν ξεκινήσουν τα σχολεία. Εχει τεράστια διαφορά.

Και κάτι ακόμα. Η κόρη μου οοοοολα αυτά τα απαγορευμένα, τα εχει ήδη φάει. Τα έχει δοκιμάσει, τα ξέρει, της αρέσουν.

Δεν είναι καθόλου το ίδιο ένα παιδάκι που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ του πχ σοκολάτα (επειδη ανακάλυψαν την αλλεργία όταν ήταν πολύ μικρό ακόμα) με ένα που την τρώει και την αγαπάει ξαφνικά να του πεις δε θα την ξαναφάς ποτέ στη ζωή σου.

Φανταστείτε οτι κάνετε ένα πείραμα με τα παιδιά σας. Παρ' τε το αγαπημένο τους μπισκότο/γλυκό/λιχουδιά και πείτε τους οτι δεν κάνει να το ξαναφάνε ποτέ στη ζωή τους γιατί κάνει κακό στην υγεία τους (= κάτι εντελώς αόριστο - και η κόρη μου εξάλλου δεν έχει συμπτώματα ορατά που να καταλαβαίνει πχ να της πω οτι θα την πονέσει η κοιλίτσα της).

Να τους το λέτε κάθε μέρα επί 1,5 μήνα και να του εξηγείτε κλπ κλπ.

Και μετά αραδιάστε τα μπισκότα αυτά πάνω στο τραπέζι, αρχίστε να τα τρώτε εσείς και τα αδέρφια του μπροστά του. Αφήστε το λίγο μόνο του στην κουζίνα μπροστά από τα αραδιασμένα μπισκότα. Ένα παιδάκι που μέχρι πριν 1,5 μήνα μπορούσε να το φάει και είναι το αγαπημένο του μπισκότο.

Και πείτε μου αν θα δοκιμάσει ή όχι.

Ή μάλλον όχι, πείτε μου αν μπορείτε να χαλαρώσετε ήσυχες στο σαλόνι λέγοντας "το παιδί ξέρει τι πρέπει να φάει και τι όχι", όταν από αυτό το μπισκότο κρίνεται η υγεία του.

Εγώ νομίζω οτι όλες μας δε θα αγοράζαμε καν αυτό το μπισκότο στο σπίτι (ναι, ακόμα κι αν το στερούσαμε από τα αδέρφια του) ή θα το μαζεύαμε άρον άρον από το τραπέζι γιατί θα το θεωρούσαμε προκλητικό.

Θέλω να πω οτι εγώ είμαι η μαμά της, και την ευθύνη να την προστατέψω την έχω εγώ. Σίγουρα θα εκπαιδεύσω το παιδί όσο μπορώ καλύτερα αλλά αφενός αυτό θέλει χρόνο, αφετέρου θέλει να ξεπεραστούν και κάποια αντικειμενικά θέματα (να μάθει ανάγνωση για να μπορεί να διαβάζει την ετικέτα) και όπως και να 'χει δε μπορώ να μετακυλήσω την ευθύνη σε ένα 4χρονο όταν πρόκειται για τόσο σοβαρό θέμα υγείας.

Όπως ακριβώς όταν είναι άρρωστη φροντίζω να της δίνω το σιρόπι της και δεν της λέω να το πάρει μόνη της πριν κοιμηθεί (που μια χαρά το καταλαβαίνει κι αυτό και ξέρει και πού είναι στο ψυγείο και ξέρει να το βάλει και στο κουταλάκι και όλα). Εγώ είμαι ο ενήλικας και είμαι εκεί για να φροντίσω να πάρει το σιρόπι της γιατί δε μπορώ να βασιστώ σε ένα 4χρονο.

robenula, φυσικά υπάρχουν και καραμέλες και χυμοί και σοκολάτες και απ'όλα τα γλυκίσματα χωρίς γλουτένη!

Χωρίς διαφορά στο κόστος. Ούτε είναι τίποτα εξεζητημένα, πρόκειται για προϊόντα που υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Είναι καθαρά θέμα διάθεσης.

dimibo, το έχω ξανακούσει αυτό το αυτοάνοσο αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς είναι.

Συνδέεται με συγκεκριμένη τροφή;

Κουράγιο...τι να πω! Εύχομαι ό,τι καλύτερο για το παιδάκι σου!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...