Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τι (δεν) λέτε στα παιδιά σας για το Θεό;

Recommended Posts

Κλασικά... είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα ακόμα. Τίποτα δεν είναι άσπρο - μαύρο!

Αλήθεια, ποια ανάγκη κάνει τους ανθρώπους να δίνουν "ομολογία πίστεως"; Δηλαδή, πώς και άλλοι άνθρωποι εκφράζουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις πιο έντονα σε σχέση με άλλους; Ποιο κίνητρο τους ωθεί να εξηγήσουν σε κάποιον τρίτο -και ενδεχομένως παντελώς άγνωστο- τη θρησκευτική τους θέση; (Κάποιοι ακόμα και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, με μικρές αφορμές).

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 821
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Κλασικά... είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα ακόμα. Τίποτα δεν είναι άσπρο - μαύρο!

Αλήθεια, ποια ανάγκη κάνει τους ανθρώπους να δίνουν "ομολογία πίστεως"; Δηλαδή, πώς και άλλοι άνθρωποι εκφράζουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις πιο έντονα σε σχέση με άλλους; Ποιο κίνητρο τους ωθεί να εξηγήσουν σε κάποιον τρίτο -και ενδεχομένως παντελώς άγνωστο- τη θρησκευτική τους θέση; (Κάποιοι ακόμα και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, με μικρές αφορμές).

Στην Καινή Διαθήκη ο Χριστός το λέει ξεκάθαρα να διδάσκουν το λόγο του παντού.

Μάλιστα κάπου λέει να παντρεύονται και άνθρωποι διαφορετικών δογμάτων έτσι ωστε ο άντρας Χριστιανός να επηρεάσει τη γυναίκα (άλλου δόγματος).

Υποθέτω οτι και σε άλλες θρησκείες ισχύουν παρόμοια πραγματα περί προσηλιτισμού.

Οπότε οσο πιο δογματικός ειναι κάποιος στις απόψεις του τοσο πιο έντονα τις υποστηρίζει παντού.

9XkKp3.png

HArNp3.png

Σωστά... σωστά...

"Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά ἔθνη"

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Μηπως η αναγκη να πιστευει καποιος στο Θεο εχει να κανει και με γονιδιακα θεματα. Εχω γνωρισει ανθρωπους που ειχαν μεγαλη αναγκη να πιστευουν καπου και αλλους που ηταν παντελως αδιαφοροι για το θεμα, χωρις ουτε οι μεν ουτε οι δε να εχουν αναλυσει, ψαξει και πολλα.

Μηπως η αναγκη να πιστευει καποιος στο Θεο εχει να κανει και με γονιδιακα θεματα. Εχω γνωρισει ανθρωπους που ειχαν μεγαλη αναγκη να πιστευουν καπου και αλλους που ηταν παντελως αδιαφοροι για το θεμα, χωρις ουτε οι μεν ουτε οι δε να εχουν αναλυσει, ψαξει και πολλα.

Το έχω ακούσει κι αυτό. Νομίζω πριν ένα χρόνο σε άρθρο επιστημονικού περιοδικού, ανέφερε -άκρες/μέσες- πως το αν πιστεύει κάποιος ή όχι, σχετίζεται με τον τρόπο που είναι δομημένος ο εγκέφαλός του. Όμως ενώ αυτό δείχνει -ας πούμε- να έχει μια επιστημονική βάση, εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα ερωτήματα. Σκαλώνει πάλι στους ανθρώπους που (δεν) πιστεύουν σε κάτι και στην πορεία της ζωής τους αλλάζουν ριζικά.

Και εδώ να αναφέρω και τη λανθάνουσα έκφραση αυτής της ανάγκης που περιγράφεις ilonka19. Δηλαδή, υπάρχουν άνθρωποι που λένε πως δεν πιστεύουν στο θεό, αλλά όλο αυτό το δυναμικό το έχουν διοχετεύσει π.χ. στην αστρολογία ή εθνικισμό ή σε κάποιον άλλο τομέα, τον οποίο φροντίζουν και υπηρετούν με μεγάλη προσήλωση.

Κάτι που μου έκανε εντύπωση σχετικό με το θέμα, είναι αυτό που είχα διαβάσει σε βιβλίο ψυχολογίας και ανέφερε (το μεταφέρω με επιφύλαξη) πως άνθρωποι με χαμηλό "αίσθημα ανήκειν", είναι πιθανότερο να μην βρίσκονται κάτω από μια θεοκρατική ομπρέλα ιδεών. Γι' αυτό μου τράβηξε την προσοχή αυτό που ανέφερε η Aimee περί γονεϊκού προτύπου. Δείχνει να έχει κάποια συσχέτιση η μία παρατήρηση με την άλλη.

Παράλληλα σε άλλο σημείο ανέφερε πως άνθρωποι που είναι μόνοι τους (π.χ. ηλικιωμένοι που έχουν χάσει τους δικούς τους κτλ), είναι πιο πιθανό να βρίσκονται κοντά στην εκκλησία και η επαφή τους (με την κοινωνική διάσταση του θέματος) τους παρέχει κίνητρο για δραστηριοποίηση και οδηγεί σε καλύτερη ψυχική υγεία.

Αλλά αυτά, είναι πράγματα που δε μπορεί να τα διασταυρώσει κάποιος μη ειδικός , άρα δε μπορούν εύκολα να επεξεργαστούν. Μένουν μόνο οι εντυπώσεις που όμως δεν έχουν και κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα...

Διαφημίσεις

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη θα χτυπά πένθιμα της καμπάνες στην επικράτεια του, εξαιτίας της ψήφισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Δεν θα μπορεί να κηρύττει -λέει- γιατί θα τον συλλαμβάνουν.

...δεν κάνω πλάκα.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231249294#.UZpuU6KFuiM.facebook

(την τρίτη ψηφίζεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο)

ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν οι θεομπαίχτες....

Η Θρησκευτική πίστη ριζώνει σε μικρές ηλικίες και μετά αναπτύσεται σιγά σιγά.

Αν δεν ριζώσει θα ειναι δύσκολο να αναπτυχθεί.

Το ίδιο και πολλές άλλες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Ολοι οι παιδοψυχολόγοι θεωρούν την ηλικία μέχρι τα 5, καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή του ατόμου εξάλλου.

Δηλαδή λες η θρησκευτική πίστη/μη πιστη πρέπει να ριζώσει πριν τα 5?

Και τι ακριβώς εννοείς με θρησκευτική πίστη (σε σχέση με το ριζώνει). Εννοείς την πίστη σε κάποιον Θεό ή σε συγκεκριμένο ?

Η ηλικία μέχρι την οποία τα παιδιά δέχονται «αδιαμαρτύρητα» ότι τα διδάσκουν οι γονείς τους, είναι 7-8 ετών. Μέχρι τότε, μπορείς να διδάξεις σε ένα παιδί ότι ένα φίδι μιλούσε, η ότι κάποιος έμεινε 3 μέρες μέσα στο στομάχι ενός κήτους και βγήκε αμάσητος και αχώνευτος, η ότι είμαστε απόγονοι κατοίκων του Σείριου (δλδ δεν περιορίζεται στη θρησκεία αυτό, μπορεί να επεκταθεί σε κάθε παλαβή άποψη) και να το πιστεύει ως αληθινό χωρίς να επεξεργάζεται το αν ισχύει η όχι.

Αυτό δεν αποκλείει ερεθίσματα αργότερα να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση, αλλά χωρίς κατάλληλα ερεθίσματα θα θεωρείται δεδομένο.

Δηλαδή λες η θρησκευτική πίστη/μη πιστη πρέπει να ριζώσει πριν τα 5?

Και τι ακριβώς εννοείς με θρησκευτική πίστη (σε σχέση με το ριζώνει). Εννοείς την πίστη σε κάποιον Θεό ή σε συγκεκριμένο ?

Η ηλικία μέχρι την οποία τα παιδιά δέχονται «αδιαμαρτύρητα» ότι τα διδάσκουν οι γονείς τους, είναι 7-8 ετών. Μέχρι τότε, μπορείς να διδάξεις σε ένα παιδί ότι ένα φίδι μιλούσε, η ότι κάποιος έμεινε 3 μέρες μέσα στο στομάχι ενός κήτους και βγήκε αμάσητος και αχώνευτος, η ότι είμαστε απόγονοι κατοίκων του Σείριου (δλδ δεν περιορίζεται στη θρησκεία αυτό, μπορεί να επεκταθεί σε κάθε παλαβή άποψη) και να το πιστεύει ως αληθινό χωρίς να επεξεργάζεται το αν ισχύει η όχι.

Αυτό δεν αποκλείει ερεθίσματα αργότερα να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση, αλλά χωρίς κατάλληλα ερεθίσματα θα θεωρείται δεδομένο.

Εννοώ αυτό που εξηγεί ο apeleytheros, αλλά και τον τρόπο ζωής που συνδέεται με την θρησκευτική πίστη.

Τις προσευχές, τις νηστείες και όλα αυτά που οφείλει να τηρεί ο πιστός.

Το εξηγεί επιστημονικά ο Ιρβιν Γιάλομ στο βιβλίο "Θρησκεία και Ψυχιατρική".

(Ο οποίος αν και δηλώνει άθεος, δεν προσπαθεί να αλλάξει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός)

Από 04.25 - 06.10

5-6 ετων. Παντως δεν θα με ενοχλουσε στο μελλον να γινει ΄ενα θρησκευομενο ατομο, γιατι ειναι πολυ δυσκολο καποιος να μην πιστευει σε καποιον Θεο, γιατι για οτιδηποτε αρνητικο κανεις στη ζωη σου το κουβαλας για μια ζωη και δεν υπαρχει καμια αφεση αμαρτιων, μονο η συνειδηση σου. Επιπλεον πιστευω οτι θρησκεύομενοι τα καταφερνουν για καποιο αγνωστο λογο, καλυτερα στη ζωη απο οτι οι αθεοι. .

Τωρα πρόσεξα αυτό το πόστ. Αξίζει να ανοίξει ολόκληρο θέμα γι αυτες τις απόψεις που ασπάζεται πολύς κόσμος.

Τι είναι αμαρτία? Γιατί να μου δώσει άφεση κάποιος ιερέας? Πώς θα συγχωρέσω τους άλλους αν δεν μάθω να συγχωρώ τον εαυτό μου? Η συνείδηση μου δεν ειναι αρκετή εάν την διαθέτω? και άλλα πολλά....

Τι σημαίνει "καταφέρνω στη ζωή"? Γινομαι πρόεδρος πχ? Γινομαι πλούσιος όπως ο Λάτσης? Γινομαι απλως ενα ισοροπημένο και ανεξάρτητο άτομο?

9XkKp3.png

HArNp3.png

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη θα χτυπά πένθιμα της καμπάνες στην επικράτεια του, εξαιτίας της ψήφισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Δεν θα μπορεί να κηρύττει -λέει- γιατί θα τον συλλαμβάνουν.

...δεν κάνω πλάκα.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231249294#.UZpuU6KFuiM.facebook

(την τρίτη ψηφίζεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο)

ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν οι θεομπαίχτες....

Α ρε..Αμβρόσιε...Για γέλια ειναι αυτό ή για κλάμματα? Ιδου η απορία....

9XkKp3.png

HArNp3.png

Διαφημίσεις

Απευθυνομαι σε Δαφνη και Απελευθερο.

Εχετε διαβασει το νομοσχεδιο αυτουσιο?

Ειστε νομικοι ωστε να μπορειτε να το αξιολογησετε σε ολο του το ευρος ?

Με ποιους αλλους νομους μπορει να ερχεται σε αντιθεση? Γιατι ειναι πολυ στη μοδα οι αντισυνταγματικοι νομοι, ξερετε τα τελευταια χρονια, οπως προκυπτει απο το Συμβουλειο Επικρατειας .

Αν ναι τοτε μπορειτε να μας πειτε τα επιχειρηματα σας εκτενεστερα , ανοιγοντας , ενα νεο θεμα και να μας παραθεσετε αποσπασματα ωστε να τεκμηρειωσετε τις αποψεις σας και τους χαρακτηρισμους σας για το νομοσχεδιο και τον Αμβροσιο .

Και μετα θα κρινουμε οι ιδιοι. Εχουμε μυαλο για να βγαλουμε τα συμπερασματα μας.

Γενικοτερα θελω να πω, οτι Δεν μπορει να ειμαστε σιγουροι με τους νομους που ψηφιζονται , οπως εχει αποδειχθει τελευταια, γιαυτο ας αντιμετωπιζουμε τις αντιδρασεις καποιων με ποιο πολυ σκεπτικισμο κα προβληματισμο.

Δεν εχω διαβασει το νομοσχεδιο αυτουσιο ωστε να διαμορφωσω δικη μου αποψη για αυτο δεν μπορω να κρινω τα επιχειρηματα του ιερεα εναντιον του νομοσχεδιου.

Ομως σαν μητερα που μεγαλωνω παιδια και σε συνδυασμο με την κομματικη δικτατορια που επικρατει στη βουλη τα τελευταια χρονια-οποιος δεν συμφωνει τον διαγραφουμε - με προβληματισαν πολυ αυτα που λεει ο Αμβροσιος και ευχομαι να εχει αδικο.

Οi χαρακτηρισμοι απελευθερε , επαναλαμβανω ειναι εκτος κανονισμων του forum και ο τροπος σου ολος δειχνει οτι θελεις να επιβαλεις φασιστικα τις αποψεις σου. Να ακουγονται μονο οι δικες σου.

Και τι σε νοιαζει εσενα εαν ειναι θεοπαιχτης, αφου δεν πιστευεις σε Θεο?

Και δεν μου απαντησες , στο πορηγουμενο ερωτημα μου, γιατι σε ενδιαφερει εσενα τοσο πολυ αυτο το θεμα που απευθυνετε σε γονεις?

Θα σε προέτρεπα να ανατρέξεις σε κηρύγματα και δηλώσεις του Αμβροσίου. έχει blog, στο οποίο στολίζει τακτικά τους πάντες. Φυσικά και έχω διαβάσει το νομοσχέδιο, είναι σαφέστατο. Το γεγονός ότι λαμβάνεις υπόψιν σου τον Αμβρόσιο, έναν γνωστότατο ΤΑΛΙΜΠΑΝ, δηλωμένο φιλοναζιστή πλην μητροπολίτη, για ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά κοινωνικές ελευθερίες, δεν τιμά την δική σου άποψη. Μιας και δίνεις συνέχεια όμως, ενδεικτικά, το νομοσχέδιο δεν αναφέρει τίποτα όσον αφορά τους σωματέμπορες η τους εμπόρους ναρκωτικών, και ούτε καν κατα διάνοια «προστατεύει» οποιαδήποτε συμπεριφορά του ποινικού δικαίου. Προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών που βρίζει κάθε Κυριακή από Άμβωνος ο Αμβρόσιος, παρέα με τους νεοναζί που έβαλαν στην βουλή ορισμένοι. Πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να μελετήσεις περισσότερο την υπόθεση πριν επιτεθείς σε συνομιλητές σου.

Απευθυνομαι στη Δαφνη και Απελευθερο.

Δεν θα απαντήσω καταρχήν για τον αλούστατο λόγο οτι εάν θέλεις σε ένα forum να απευθυνθεις προσωπικά στέλνεις π.μ (προσωπικό μήνυμα)

9XkKp3.png

HArNp3.png

Τέλος θεωρώ απόλυτα σχετικό με το «τι λέμε στα παιδιά για το θεό» της αγάπης, (ότι οι ορισμένοι λειτουργοί της θρησκείας είναι ανοιχτά ναζιστές, και δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν αυτό).

Καλά οι απόψεις του Αμβρόσιου είναι σε όλους γνωστές, αφού δεν χάνει και ευκαιρία να μας τις υπενθυμίζει. Μόνο να διαβάσεις το "κήρυγμά του" αρκεί. Δεν χρειάζεται να δω καν τι λέει το νομοσχέδιο...

Διαφημίσεις

Εγώ στον γιό μου απο πέρυσι όταν ήταν 4 ετών περίπου άρχισα να

συζητάω μαζί του για τον Θεό και γενικά για την θρησκεία μας.

Του μιλάω όσο γίνεται πιο απλά και κατανοητά με παραδείγματα για να με

καταλαβαίνει.

Του έχω εξηγήσει πως και γιατί σταυρώθηκε ο Χριστός και ποια είναι η

σημασία της Αναστάσής του.Ακόμα και τι σημαίνει αμαρτία.

Αυτά κυρίως φέτος που είναι 5 ετών. Κάθεται και τα ακούει με ενδιαφέρον όλα βλέποντας τα σαν μια ιστορία.

Φυσικά μου κάνει διάφορες ερωτήσεις άλλες τις απαντάω και άλλες όταν

νιωθω ότι πρέπει να τις αποφύγω του λέω ότι θα μάθει όταν μεγαλώσει και

σταματάει εκεί. Του αρέσει ευτυχώς να πηγαίνουμε τις Κυριακές στην

εκκλησία και τον βλέπω ότι φέτος που είναι μεγαλύτερος μου του ζητάει και μόνος του.

Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά μας από μικρά ορισμένα πράγματα για να καταλαβαίνουν και τον λόγο που τα πηγαίνουμε στην εκκλησία και φυσικά για ποιο λόγο θα μεταλάβουν .

Καλά οι απόψεις του Αμβρόσιου είναι σε όλους γνωστές, αφού δεν χάνει και ευκαιρία να μας τις υπενθυμίζει. Μόνο να διαβάσεις το "κήρυγμά του" αρκεί. Δεν χρειάζεται να δω καν τι λέει το νομοσχέδιο...

Έτσι, νομίζω κι εγώ. Εκ προοιμίου, πιστεύω ότι ο Αμβρόσιος κάνει λάθος. :twisted:

Όσον αφορά το τι είναι εντός θέματος ή όχι, να ρωτήσω κάτι (για να ξέρω να αποφύγω τις κατοτοπιές):

Αν το θέμα ήταν "τι λέμε στα παιδιά μας για την πολιτική" (πολιτική με ήτα,)

θα παραθέταμε -ως επιχείρημα- τυχόν δηλώσεις του Χίτλερ, Στάλιν κλπ. ή άλλων πολιτικών, προκειμένου να πείσουμε ότι τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να ακούσουν τίποτα για την πολιτική γιατί η πολιτική είναι κάτι κακό;

Νόμιζα ότι εδώ μιλάμε για την σκοπιμότητα και τον τρόπο μετάδοσης στα παιδιά "αφηρημένων εννοιών" (υπάρχει Ανώτερο Ον ή όχι ;) και θρησκευτικών πεποιθήσεων (ασχέτως αν πρόκειται για ΧΟ, χριστιανισμό γενικά, μυστικισμό, αθεϊα κλπ.).

Θα πρόσθετε κάτι στο θέμα η παράθεση ρητών του Αμβρόσιου, του Πάπα, του Πατριάρχη ή του Αγίου Αυγουστίνου; Το ήθος τυχόν μεσαζόντων ας το αφήσουμε εκτός: μπορεί να καλυφθεί από συζήτηση για τη στάση που κρατάμε απέναντι σε φανατικούς/ μισαλλόδοξους/ φασίστες και πώς προστατεύουμε σχετικώς το παιδί μας.

Για να χρησιμοποιήσω την "εύκολη λύση": το παράδειγμα της πολιτικής.

Εάν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα (που, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σχεδόν όλοι είναι από απογοητευμένοι έως αγανακτισμένοι), θα προέτρεπε το παιδί του να μην το απασχολεί η συμμετοχή στα κοινά γιατί "ο Χ... ξεπούλησε την Ελλάδα" και "ο Ψ... χαιρέτησε ναζιστικά";

Επιγραμματικά, δηλαδή, εάν δούμε ότι κάτι πάει στραβά σε έναν τομέα, τι κάνουμε; Τον αποκηρύττουμε συνολικά και παύουμε να τον πιστεύουμε ή καταδικάζουμε το συγκεκριμένο στραβό και προσπαθούμε να διορθώσουμε την κατάσταση;

Επεξεργάστηκαν by Aimee
Διόρθωση: παύμε --> παύουμε

Σωστή παρατήρηση Amee. Εχω απαντήσει παραπάνω για το θέμα της θρησκείας.

Εχει πολλά κοινά με το θέμα της πολιτικής πράγματι μόνο που η θρησκεία εχει μεταφυσικό χαρακτήρα.

9XkKp3.png

HArNp3.png

Επιγραμματικά, δηλαδή, εάν δούμε ότι κάτι πάει στραβά σε έναν τομέα, τι κάνουμε; Τον αποκηρύττουμε συνολικά και παύουμε να τον πιστεύουμε ή καταδικάζουμε το συγκεκριμένο στραβό και προσπαθούμε να διορθώσουμε την κατάσταση;

πολυ πολυ σωστη παρατήρηση

Δεν νομίζω ότι η αναλογία πολιτικής και θρησκείας είναι ακριβής (ούτε καν υφίσταται, από την έλευση του διαφωτισμού και μετά τουλάχιστον). Η πολιτική αφορά τον τρόπο διακυβέρνησης της κοινωνίας, της οποίας το παιδί θα πρέπει να είναι μέλος μεγαλώνοντας. Η θρησκεία είναι άποψη. Τα εκατομμύρια άθεων (για να μιλήσω από την πλευρά μου), καθώς και η αξιοζήλευτη ευημερία των κοινωνιών με τα ψηλότερα ποσοστά αθεϊσμού στην Ευρώπη δείχνουν ότι η θρησκεία δεν είναι ένα αναγκαίο κακό, όπως οι σχέσεις εξουσίας που διαμορφώνονται με το πολίτευμα.

η αξιοζήλευτη ευημερία των κοινωνιών με τα ψηλότερα ποσοστά αθεϊσμού στην Ευρώπη δείχνουν ότι η θρησκεία δεν είναι ένα αναγκαίο κακό, όπως οι σχέσεις εξουσίας που διαμορφώνονται με το πολίτευμα.

και υψηλότερα ποσοστά σε ψυχασθένεια... και αυτοκτονίες

και υψηλότερα ποσοστά σε ψυχασθένεια...

Έχεις κάποια πηγή για αυτό; Πιθανότατα είναι πλασματικό, εξ αιτίας απλώς της καλύτερης σχέσης με την ψυχική υγεία που έχουν αυτές οι χώρες. Επιτρέπουν την διάγνωση ψυχολογικών παθήσεων, σε καταστάσεις που η 40 χρόνια πίσω κοινωνία μας θεωρεί «ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα» η ακόμα χειρότερα «άποψη». Μια βόλτα σε φόρουμ μεταφυσικής θα σε πείσει, βλέπεις άτομα που περιγράφουν την κατάσταση τους σαν να διαβάζεις τα συμπτώματα πάθησης από το βιβλίο να δέχονται συμβουλές για να πάνε σε μοναχούς, η να λένε ότι πήγαν, αντί να πάνε σε κάποιον ψυχολόγο που έχει σπουδάσει το αντικείμενο.

Έχεις κάποια πηγή για αυτό;
η αλήθεια είναι πως όχι... απλά το είχα ακούσει από καθηγήτριες στη σχολή μου (αυτές απέδηδαν τη διαφορά στις ιδιεταιρότητες της ελληνικής κουλτούρας, στις στενότερες σχέσεις που η ελληνική οικογένεια έχει, στις συχνότερες κοινωνικές επαφές των ανθρώπων λόγω καιρού κ.α.)

και υψηλότερα ποσοστά σε ψυχασθένεια... και αυτοκτονίες

Και η Κίνα που έχει ποσοστό 60%-70% άθεους και αγνωστικιστές; http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_China

Και η Σοβιετική Ένωση παλιότερα είχε.

Για μένα, η ευημερία είναι συνάρτηση δημοκρατίας, υγείας, παιδείας και χρημάτων. Σπανίζει γιατί σπάνια συναντιούνται όλα αυτά.

Και όταν συναντηθούν, ας αναρωτηθούμε και σχετικά με το "πώς΄μια κοινωνία εξασφάλισε αυτά τα χρήματα.

Αν υπάρχει πηγή που συσχετίζει την ευημερία αποκλειστικά με τη θρησκευτική πίστη, καλό θα ήταν να παρατεθεί.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...