Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

Κακοποίηση γυναικών

Μια στις δύο γυναίκες έχει υποστεί λεκτική και ψυχολογική βία, το 3,6% υφίσταται σωματική βία και το 3,5% εξαναγκάζεται σε σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, 1 στις 4 γνωρίζει κάποια γυναίκα από το συγγενικό και φιλικό της περιβάλλον, η οποία κακοποιείται. Ωστόσο, μόνο το ποσοστό 8,8% χαρακτηρίζουν τον σύντροφο ή τον σύζυγό τους βίαιο.

Επίσης εντύπωση κάνει το γεγονός ότι ο αριθμός των γυναικών που προσήλθαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, από το 1988 μέχρι το 2004 έχει 18πλασιαστεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από την Γ.Γ. Ισότητας και που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Οι αριθμοί από μόνοι τους προκαλούν ανατριχίλα… Τα στοιχεία που παραθέτουμε προκύπτουν από επιδημιολογική έρευνα για την ενδο – οικογενειακή βία εναντίον των γυναικών, την οποία πραγματοποίησε για το τρέχον έτος το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έρευνας ήταν ο πρόεδρος του ΚΕΘΙ και η αναπληρώτρια καθηγήτρια. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.200 γυναίκες ηλικίας από 18 έως 60 χρονών, κάτοικοι αστικών και ημιαστικών περιοχών, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η πλειονότητα των γυναικών στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζει βία από τον σύζυγο ή τον σύντροφο,. Όμως σε ποσοστό 56% οι γυναίκες απάντησαν ότι δέχονται μερικές φορές ή ακόμα και συχνά λεκτική βία, κυρίως προσβολές και βρισιές.Σχεδόν τέσσερις στις δέκα γυναίκες, το 39,7%, ανάφεραν ότι σε μια από τις προηγούμενες σχέσεις τους, ο πρώην σύζυγος ή σύντροφος είχε βίαιη συμπεριφορά απέναντί τους.

Επίσης το 13,3% των γυναικών ανέφεραν ότι υπήρξαν μάρτυρες σκηνών βίας στην οικογένεια που μεγάλωσαν, ενώ το 11,2% είχαν υποστεί βία. Την ίδια ώρα, παρατηρείται ότι το 26,3% των γυναικών που υπήρξαν μάρτυρες βίας μεταξύ των γονέων τους, ζουν σήμερα με ένα βίαιο σύζυγο ή σύντροφο.

Οι γυναίκες σε ποσοστό 33,3%, αισθάνονται υπεύθυνες για την βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου τους. Επιπλέον παρατηρείται διαφοροποίηση στην αντίδραση της γυναίκας, ανάλογα με τον βαθμό ενοχοποίησής της.

Στην πλειοψηφία των γυναικών που αυτοχαρακτηρίζονται κακοποιημένες (8,75%), ως πρώτη αντίδραση, σε συνάρτηση με το πόσο υπεύθυνες αισθάνονται για τα βίαια περιστατικά, αναφέρεται η προσπάθεια να ηρεμίσουν τον δράστη, 59,3%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι καμία από τις γυναίκες δεν απευθύνθηκε σε κοινωνικές υπηρεσίες! Η έκταση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και η τυχόν πρόοδος που σημειώνεται στην αντιμετώπισή της δεν είναι ευχερώς προσδιορίσιμα μεγέθη, αφού τα όποια στατιστικά στοιχεία «φωτογραφίζουν» ένα μόνο τμήμα της πραγματικότητας.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που καλύπτεται από τη σιωπή των γυναικών, αφού ένας μεγάλος αριθμός αυτών αρνείται να καταγγείλει το συμβάν και να ζητήσει καθοδήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η βοήθεια αυτών των γυναικών που πραγματικά ζουν έναν καθημερινό Γολγοθά, είναι σημαντική. Ας ευαισθητοποιηθούμε και ας φροντίσουμε να μπούμε στη θέση τους και να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να ανακουφιστούν από κάθε είδους ΠΙΕΣΗ και ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 199
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

:twisted: εγω πάντως λέω να μαζευτούμε να πάμε να ρίξουμε καμιά πέτρα ή κάμια ντομάτα μήπως και καταλάβουν τίποτα!!!! :twisted:

Μπουκοτάζ στην εφημερίδα :twisted:

μπουκοτάζ στα κοσμηματοπωλεία :twisted:

Αν ζούσα στην θεσσαλονίκη δεν θα ξανααγόραζα την παλιοεφημερίδα τους για κανένα λόγο και βέβαια από τα κοσμηματοπωλεία τους ούτε απ' εξω δεν θα περνούσα!!!!!!!!!!!!

Άλλαξε συνήθειες... ΟΧΙ πλανήτη!!!!

Διαφημίσεις

H φωτογράφηση έγινε το 2005 και η καταγγελία από την Ομάδα Γυναικών Θεσ/νίκης τον Απρίλιο του 2006 θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε την εξέλιξη της υπόθεσης.....

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

H φωτογράφηση έγινε το 2005 και η καταγγελία από την Ομάδα Γυναικών Θεσ/νίκης τον Απρίλιο του 2006 θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε την εξέλιξη της υπόθεσης.....

Sam, η διαφήμιση τελικά αποσύρθηκε αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Σκέψου σε μια πόλη 1 1/2 εκατομμυρίου ανθρώπων, πόσοι την είδαν και τι συνειρμούς έκαναν...

maya74,έχεις κι άλλες τέτοιες να μας κάνεις την καρδια περιβόλι??? :evil:

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Maya ευχαριστούμε , έτσι να μαθαίνουμε και να παραδειγματιζόμαστε , και να μην εντυπωσιαζόμαστε απο "φρουφρού &αρώματα" πολυ καλά εκανες και μας εδωσες το θέμα ....

Δυστηχως οι κακοποιημένες γυναίκες είναι πολλές στις μέρες μας και δυστηχώς οι περισσότερες φοβουνται να μιλήσουν και να ζητησουν βοήθεια ... και δυστηχώς υπάρχουν πολλές που δέχονται τα δώρα τετοιού τύπου πιστεύοντας πως θα αλλάζει η κατάσταση ,πως ο θυτης είναι πραγματικά μετανιωμένος , μεχρι βεβαιά να συμβεί ο επόμενος ξυλοδαρμός... :evil::cry:

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Maya ευχαριστούμε , έτσι να μαθαίνουμε και να παραδειγματιζόμαστε , και να μην εντυπωσιαζόμαστε απο "φρουφρού &αρώματα" πολυ καλά εκανες και μας εδωσες το θέμα ....

Δυστηχως οι κακοποιημένες γυναίκες είναι πολλές στις μέρες μας και δυστηχώς οι περισσότερες φοβουνται να μιλήσουν και να ζητησουν βοήθεια ... και δυστηχώς υπάρχουν πολλές που δέχονται τα δώρα τετοιού τύπου πιστεύοντας πως θα αλλάζει η κατάσταση ,πως ο θυτης είναι πραγματικά μετανιωμένος , μεχρι βεβαιά να συμβεί ο επόμενος ξυλοδαρμός... :evil::cry:

Συμφωνώ....

Όταν παίρνω...γεμίζουν τα χέρια μου. Όταν δίνω, γεμίζει η ψυχή μου...

Διαφημίσεις

Η βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών. Σε αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμάται ότι η βία κατά των γυναικών ήταν τόσο σοβαρή αιτία θανάτου και ανικανότητας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας όσο ο καρκίνος.

http://www.unifem.org/campaigns/november25/facts_figures.php

Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, το πολιτισμό ή τη θρησκεία, οδηγώντας τα θύματά του σ' έναν ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό.

http://www.isotita.gr/index.php/docs/c16/

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας είναι ο πρώτος φορέας που δημιούργησε και λειτούργησε Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο της Αθήνας που λειτουργεί από το 1988, βρίσκεται στο Σύνταγμα,

Νίκης 11,

τηλ: 210 33 17 305-6

ενώ το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πειραιά που βρίσκεται

Αλκιβιάδου 76,

τηλ: 210 41 12 091, 210 41 29 101,

συστάθηκε και προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 1999

Οι γυναίκες που ζουν κάτω από συνθήκες βίας συνήθως σιωπούν, κλείνονται στον εαυτό τους, χάνουν τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθησή τους, η αυτοεκτίμησή τους μειώνεται, νοιώθουν παγιδευμένες και συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα μελαγχολίας και κατάθλιψης. Συνήθως θεωρούν τον εαυτό τους υπαίτιο για ότι τους συμβαίνει.

kakopoihsh.jpg

Τα Συμβουλευτικά κέντρα παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική. Πρόκειται για εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται στις απευθυνόμενες στα Συμβουλευτικά Κέντρα γυναίκες, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης. Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών θυμάτων βίας και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Πόσες πόρτες όταν κλείνουν τελικά, υπάρχει πίσω τους ένας αβάσταχτος πόνος και ένα τραγικό γκρέμισμα των ονείρων αυτών των γυναικών;;;;;;;; :cry::cry::cry: Λυπάμαι πραγματικά :cry::cry::cry:

n3kPp3.png

zewgp3.png

Sam, η διαφήμιση τελικά αποσύρθηκε αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Σκέψου σε μια πόλη 1 1/2 εκατομμυρίου ανθρώπων, πόσοι την είδαν και τι συνειρμούς έκαναν...

maya δεν εννούσα αν αποσύρθηκε η διαφήμιση αυτό το θεωρώ αυτονόητο

αλλά ήθελα να ξέρω αν τιμωρήθηκε κανένας από τους υπεύθυνους.....

μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί διαμορφώνουν συνειδήσεις και δεν επιτρέπεται

να μένουν ατιμώρητοι όταν προβάλλουν τέτοια απαράδεκτα μυνήματα :evil:

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Hμερομηνία : 02-10-08

Η οικογενειακή βία σκοτώνει τις γυναίκες

Εντυπωσιακή άνοδος της συζυγικής βίας, καθώς τουλάχιστον 166 γυναίκες έχασαν το 2007 τη ζωή τους από το χέρι του συζύγου τους.

Η συζυγική βία στοίχισε το 2007 στη Γαλλία τη ζωή 166 γυναικών, σημειώνοντας μία αύξηση 30% σε σχέση με το 2006, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2006 έχασαν τη ζωή τους 137 γυναίκες από το χέρι του άνδρα τους, ενώ μία έρευνα του εθνικού Παρατηρητηρίου Παραβατικότητας (OND) για το διάστημα 2005-2006, δείχνει ότι 410.000 γυναίκες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα σωματικής βίας εκ μέρους του συμβίου ή του πρώην συμβίου τους.

Το OND, στην έκθεσή του με τίτλο «η εγκληματικότητα στη Γαλλία», εκτιμά εξάλλου ότι ο αριθμός των γυναικών που βιάστηκαν στη διάρκεια της ίδιας περιόδου ανέρχεται σε 130.000.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας πληροφόρησης που ξεκινά στη Γαλλία με σκοπό να ενθαρρυνθούν τα θύματα ή οι μάρτυρες, άμεσοι ή έμμεσοι, να αντιδράσουν και να καταγγείλουν τη συζυγική βία.

Με σύνθημα: «Mην αφήνετε τη βία να παγιώνεται. Αντιδράστε», η εκστρατεία αυτή θα κάνει την εμφάνισή της με καταχωρήσεις στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, αλλά και με φυλλάδια και αφίσες που θα κάνουν την εμφάνισή τους από αύριο, 3 Οκτωβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνον 2% των γυναικών που έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας καταγγέλλουν τους δράστες.

Συνολικά στην Ευρώπη, όπως αποκάλυψε τον περασμένο Ιούνιο το Συμβούλιο της Ευρώπης, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των γυναικών υφίσταται σωματική βία και ήδη πολλές χώρς έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής μάστιγας.

Η Ισπανία επί παραδείγματι έχει θεσπίσει ειδικά δικαστήρια για την προσαγωγή των υπόπτων αυτού του είδους βίας, ενώ στην Αυστρία έχει συγκροτηθεί ειδικό σώμα αστυνομικών, εκπαιδευμένων να αποβάλλουν από τα σπίτια τους άνδρες με «βαρύ χέρι».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

maya δεν εννούσα αν αποσύρθηκε η διαφήμιση αυτό το θεωρώ αυτονόητο

αλλά ήθελα να ξέρω αν τιμωρήθηκε κανένας από τους υπεύθυνους.....

μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί διαμορφώνουν συνειδήσεις και δεν επιτρέπεται

να μένουν ατιμώρητοι όταν προβάλλουν τέτοια απαράδεκτα μυνήματα :evil:

Sam, οι υπεύθυνοι και ακριβολογώ: οι υπεύθυνοι της εφημερίδας, οι υπεύθυνοι της διαφημιστικής εταιρίας και τα κοσμηματοπωλεία που δέχτηκαν να διαφημιστούν με αυτό τον απαράδεκτό τρόπο, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΥΡΩΣΗ. Μα καμία. Κι αυτό είναι ενδεικτικό της απάθειας μας, και δυστυχώς, κυρίως των γυναικών. Μάλιστα, ρωτώντας έναν διαφημιστή της Θεσσαλονίκης για τις επίμαχες διαφημίσεις, μου είπε κατά λέξη ότι "ήταν ένδειξη χιούμορ και όχι μισογυνισμού". Τα συμπεράσματα δικά σας.

Διαφημίσεις

Να κάτι τέτοια γίνονται και τρελλαίνομαι. :evil:

Εχω μια φίλη που την παιδεύει άσχημα ο άντρας της.

Ασκεί σωματική βία σπάνια, αλλά την προσβάλει και την απειλεί συχνότατα.

Και καλά, η γυναίκα είναι ενήλικη, ας κάνει το κουμάντο της, αλλά το παιδί γίνεται αποδέκτης του κακού κλιματος στο σπίτι.

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει μια τέτοια κατάσταση, ρε παιδιά, σαν φίλος;

Εχω την εντύπωση πως κανένας δεν μπορεί να δεχτεί ουσιαστική βοήθεια άν δεν είναι έτοιμος γι'αυτό. Δηλαδή δεν μπορώ να πάω να βάλω στο μυαλό της άλλης αυτό που σκέφτομαι η ίδια.

Προς το παρόν και επί σειρά ετών περιορίζομαι στο να στέκομαι δίπλα της, να την στηρίζω και να την διαβεβαιώνω πως θα την συνδράμω σε οποιαδήποτε στιγμή. Ομως το τελικό βήμα, την απεξάρτησή της δεν μπορώ να την επιβάλλω. Πρέπει να προέρχεται απο την ίδια.

Οσο κι άν της λέω πως είναι υπεύθυνη για το παιδί, δεν το καταλαβαίνει.

Ursa καλησπέρα. Όταν η καλλίτερη μου φίλη αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα είχα πάρει στην γραμμή SOS για τις κακοποιημένες γυναίκες και είχα ζητήσει συμβουλές πως να το χειριστώ κλπ. Εκτός λοιπόν από όλα τα άλλα τα οποία από ότι διαβάζω κάνεις ήδη, μπορείς να της πείς ότι οι απειλές του δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αν την απειλεί ότι θα κάνει κακό στην ίδια ή το παιδί της μπορεί να του κάνει και μύνηση(καλό θα είναι να το κάνει αφού απευθυνθεί στη γραμμή sos γιατί αυτοί έχουν και δικηγόρους που μπορούν να την συμβουλέψουν). Πολύ πιθανά να την απειλεί ότι θα της πάρει το παιδί. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει που να κωλοχτυπίεται!! Αντίθετα αν ο ίδιος απλώνει χέρι στο παιδί και γίνει μια καταγγελία (από γείτονα, παιδικό σταθμό κλπ) θα βρεί και αυτή τον μπελά της και τότε θα θεωρηθεί συνένοχη γιατί καλύπτει κακοποίηση ανηλίκου.

Ξέρω ότι δεν μπορείς να της λύσεις το πρόβλημα όσο κι αν το θες. Όταν όμως της μιλάς να της θυμίζεις πάντα ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να της συμπεριφέρεται άσχημα, ότι δεν φταίει η ίδια αν ο άντρας της την χτυπά κι ότι εκτός από το ότι τα παιδιά δεν φταίνε για να λούζονται τη συμπεριφορά του πατέρα τους αν ο ίδιος τα χτυπήσει θα κατηγορηθεί και η ίδια με όλες τις συνέπειες. Πες της ότι έχει εναλλακτικές κι ότι αν θελήσει βοήθεια θα την έχει. Η απόφαση όμως είναι δική της. Αν θέλει να γλυτώσει η ίδια και τα παιδιά της πρέπει να πάρει μόνη της την απόφαση.

Δεν θυμάμαι την γραμμή SOS για την ενδοοικογενειακή βία αλλά αν θες μπορώ να ψάξω. Σου προτείνω πάντως να μιλήσεις πρώτα με εκείνους για να σε καθοδηγήσουν σύμφωνα με την περίπτωση.

Όταν σκεφτόμουν ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι άμεσα για να την βοηθήσω ένιωθα εγκλωβισμένη. Μετά κατάλαβα πως ΑΜΕΣΑ μπορούσε να κάνει μόνο η ίδια κάτι κι όχι εγώ. Σκέψου πως αν δεν το πάρει απόφαση μόνη της μπορεί και να μετανιώσει και να ξαναγυρίσει. Και τότε είναι πολύ χειρότερα....

Η απόφαση όμως είναι δική της. Αν θέλει να γλυτώσει η ίδια και τα παιδιά της πρέπει να πάρει μόνη της την απόφαση.

Σ'ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Το νομικό πλαίσιο το γνωρίζω και της το έχω αναλύσει.

Υποστήριξη έχει απο εμένα τόσα χρόνια και το ξέρει.

Ομως αυτό ακριβώς που λες πιο πάνω, αυτό είναι το αγκάθι.

Και σκέφτομαι μερικές φορές, μήπως είναι λάθος η τόση στήριξη πια;

Μήπως παίρνει τηλέφωνο, κλαίει, χτυπιέται, κάθομαι εγώ και χαλιέμαι όλη μέρα και σπάω το κεφάλι μου και στο τέλος αυτή ανακουφίζεται απ'το βάσανό της, επιβεβαιώνει οτι έχει μια καλή και πιστή φίλη και γυρνάει με μια αναπτερωμένη διάθεση πίσω στα σκατά;

Γιατί πώς αλλιώς μπορείς να εξηγήσεις το γεγονός οτι όχι μόνο εγώ αλλά και η οικογένεια του άντρα της ακόμα της έχουμε επισημάνει την παράλογη συμπεριφορά του άντρα της και το παράλογο της δικής της ανοχής.

Σε κανέναν δεν αξιζει τέτοια μεταχείριση.

Μιλάμε για μορφωμένη και ευγενική γυναίκα, απο οικογένεια που θα την στηρίξει άν αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα κι ο άντρας της (τρομάρα του) είναι επιστήμονας με την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Η απόφαση όμως είναι δική της. Αν θέλει να γλυτώσει η ίδια και τα παιδιά της πρέπει να πάρει μόνη της την απόφαση.

Σ'ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Το νομικό πλαίσιο το γνωρίζω και της το έχω αναλύσει.

Υποστήριξη έχει απο εμένα τόσα χρόνια και το ξέρει.

Ομως αυτό ακριβώς που λες πιο πάνω, αυτό είναι το αγκάθι.

Και σκέφτομαι μερικές φορές, μήπως είναι λάθος η τόση στήριξη πια;

Μήπως παίρνει τηλέφωνο, κλαίει, χτυπιέται, κάθομαι εγώ και χαλιέμαι όλη μέρα και σπάω το κεφάλι μου και στο τέλος αυτή ανακουφίζεται απ'το βάσανό της, επιβεβαιώνει οτι έχει μια καλή και πιστή φίλη και γυρνάει με μια αναπτερωμένη διάθεση πίσω στα σκατά;

Γιατί πώς αλλιώς μπορείς να εξηγήσεις το γεγονός οτι όχι μόνο εγώ αλλά και η οικογένεια του άντρα της ακόμα της έχουμε επισημάνει την παράλογη συμπεριφορά του άντρα της και το παράλογο της δικής της ανοχής.

Σε κανέναν δεν αξιζει τέτοια μεταχείριση.

Μιλάμε για μορφωμένη και ευγενική γυναίκα, απο οικογένεια που θα την στηρίξει άν αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα κι ο άντρας της (τρομάρα του) είναι επιστήμονας με την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Σαν να ακούω τις τότε σκέψεις μου.... Απίστευτο.....

Λοιπόν θα σου πω τι μου είπε ο άντρας μου όταν του είπα τα ίδια (άκριβώς ίδια όμως! ) πράγματα. Ότι πολλές φορές στη ζωή μας πρέπει να πιάνουμε πάτο για να ξανασηκωθούμε κι ότι αν θέλω να τη βοηθήσω καλό είναι να απομακρυνθώ σιγά σιγά. Φυσικά μου φαινόταν αδιανόητο. Φοβόμουν να το κάνω γιατί φοβόμουν μήπως γίνει χειρότερη η κατάσταση.

Τελικά κάποια στιγμή που συμπτωματικά είχα κι εγώ πολλά προβλήματα τα οποία όμως δεν της έλεγα για να μην την φορτώσω κι άλλο, έσπασα. Της είπα τι μου συνέβαινε κι ότι "έχω χίλια πράγματα στο κεφάλι μου αυτή τη στιγμή". Δεν είναι ότι δεν ήθελα να την ακούσω αλλά ήξερα ότι μόλις κλείναμε το τηλέφωνο τα προβλήματα της θα εξακολουθούσαν να είναι εκεί γιατί η ίδια δεν έκανε τίποτα για να τα λύσει εκτός από το να μου τα πει για να ξαλαφρώσει. Και της τα είπα λίγο κοφτά. "Ναι έχω διάθεση να σε βοηθήσω αλλά αυτή τη στιγμή και τα τελευταία χρόνια εσύ δεν έχεις κάνει τίποτα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου". Την ρώτησα αν πιστεύει ότι η κατάσταση θα αλλάξει, αν ο άντρας της θα αλλάξει και μου είπε "όχι". Αφού λοιπόν δεν ελπίζεις σε αλλαγή με ποια λογική μένεις με έναν άνθρωπο που σε κακοποιεί και θα κακοποιήσει και το παιδί σου; Εν ολίγης ρώτα την και άστην να σου δίνει (να δίνει στον εαυτό της δηλαδή) μόνη της τις απαντήσεις.. Αν σου πεί ότι πιστεύει ότι θα αλλάξει (μου το έλεγε κι εμένα στην αρχή) απάντησε της ότι αυτό να σου το ξαναπεί όταν θα ξαναπάρει τηλέφωνο να σου πεί τα ίδια. Και πες της ακριβώς αυτό που μου είπες κι εμένα. Ότι δηλαδή παίρνει δύναμη από εσένα για να ξαναγυρίσει στα σκατά. Αν αυτό ονειρεύεται για τη ζωή της κι αν αυτό νομίζει ότι της αξίζει κάνει λάθος. Γιατί κανείς άλλος δεν το πιστεύει αυτό.

Τότε της είχα πεί ότι αυτά θα της τα πω για τελευταία φορά γιατί είναι πράγματα που τα ξέρει γιατί είναι χιλιοειπωμένα. Με ξαναπήρε τηλέφωνο φυσικά για να μου πει τα ίδια. Τα άκουσα αλλά δεν αντέδρασα όπως πριν. Δεν τον σκυλόβρισα και δεν της ξαναείπα τα ίδια. Την ρώτησα μόνο τι θα κάνει. Η απαντήση ήταν "Δεν ξέρω". Της είπα ότι ξέρει τις επιλογές της ας μην τα ξαναλέμε. Της έλεγα "ξέρεις ότι θα είμαι εδώ όποτε με χρειαστείς" και η κουβέντα από την μεριά μου τελείωνε εκεί. Πολλές φορές απέφυγα να σηκώσω το τηλέφωνο ή το έκλεινα γρήγορα με πρόφαση κάποια δουλειά. Έτρεμε η ψυχή μου κάθε φορά αλλά έπαιζα το τελευταίο μου χαρτί. Δεν ξέρω αν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και το πήρε απόφαση να φύγει ή αν έπαιξε ρόλο η συμπεριφορά μου. Δεν ξέρω καν αν αυτό που έκανα ήταν σωστό. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και έτσι δεν ξέρω τι δουλεύει με τον καθένα.

Όσο για το προφίλ του ζευγαριού είναι σχεδόν το ίδιο. Μορφωμένη και καλιεργημένη κοπέλα με ελεύθερο επαγγελματία σύζυγο. Τώρα για την έξωθεν καλή μαρτυρία.... Μην βάζεις το χέρι σου στη φωτιά. Τουλάχιστον στην περίπτωση της φίλης μου ο πρώην της παντρεύτηκε για να κλείσει τα στόματα στο σόι και με την συνεννοχή των γονιών του. Αλλά αυτά βγήκαν αργότερα στη φόρα όταν χώρισαν κι άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα ξανά... Και το τι αλήθειες βγήκαν... Καμιά φορά τελικά οι γονείς μπορούν να γίνουν ηθικοί αυτουργοί σε εγκλήματα....!

Όταν μια κοπέλα κακοποιείται συστηματικά, φτάνει στο σημείο να πιστεύει υποσυνείδητα πως της ΑΞΙΖΕΙ μια τέτοια συμπεριφορά. Κοιτώντας τον εαυτό της στον καθρέπτη δεν βλέπει μια όμορφη/μορφωμένη/καλλιεργήμενη κοπέλα αλλά ένα ΤΙΠΟΤΑ, που δεν του αξίζει η αγάπη και ο σεβασμός. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία που επιτυγχάνει ο βάναυσος σύζυγος. Και εκεί ακριβώς βασίζεται και η συνέχιση της "τοξικής" σχέσης. Στην πλήρη αλλοτρίωση της εικόνας που έχει το θύμα για τον εαυτό του.

Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και πιο πάνω, αν η ίδια δεν θέλει την απεξάρτηση τότε ακυρώνονται όλες οι προσπάθειες και οι ευκαιρίες, που δίνουν συγγενείς, φίλοι, φορείς.

Grow up and get a life!

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

«ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ:

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΥΤΗ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ»

Δήμητρα Φαρμάκη

Ψυχολόγος

Σύμβουλος ΚΕ.Σ.Ο Ιωαννίνων

Κακοποιημένη θεωρείται μία γυναίκα που υφίσταται κατ’ εξακολούθηση σωματική ή ψυχολογική βία από έναν άντρα, ο οποίος την εξαναγκάζει να ακολουθεί τις επιθυμίες του, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματά της.

Όταν λέμε κακοποίηση εννοούμε τη σωματική και σεξουαλική βία, τη συναισθηματική κακοποίηση καθώς και την οικονομική αποστέρηση. Παρόλο που διαφορετικές μορφές κακοποίησης μπορεί να συμβαίνουν ξεχωριστά ή συνδυαστικά, η σωματική βία είναι η πιο προφανής. Η συναισθηματική βία μπορεί να συμπεριλαμβάνει τον εκφοβισμό ή τον εξευτελισμό, καθώς και απειλές για σωματική κακοποίηση όπως ότι θα τις σκοτώσουν, θα τις ακρωτηριάσουν ή ότι θα τις αφήσουν ανάπηρες. Ακόμα, απειλές εναντίον άλλων μελών της οικογένειας αποτελούν μία συνήθης τακτική των θυτών με σκοπό να προκαλέσουν τον εκφοβισμό και την υποταγή του θύματος. Η οικονομική αποστέρηση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Από τη μία, η κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να αποτελεί τη μοναδική οικονομική πηγή της οικογένειας. Από την άλλη, μπορεί να της απαγορεύεται να δουλέψει, να έχει δικά της χρήματα, να έχει ευθύνη ή γνώση για τα οικονομικά του σπιτιού της. Κατά συνέπεια, η οικονομική αποστέρηση, ως απόρροια της βίας, εντείνει την εξάρτηση της γυναίκας από το θύτη. Τέλος, η σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβάνει τη βίαιη και εξαναγκαστική ερωτική συνεύρεση, με σκοπό την επίδειξη δύναμης και κυριαρχίας.

Θα πρέπει να πούμε, ότι η κακοποίηση λαμβάνει χώρα σε όλους τους τομείς της ζωής μιας γυναίκας, ακόμα και στο αν θα συναντάει φίλους και συγγενείς, σε αποφάσεις που αφορούν στο πώς θα περνάει τον ελεύθερό της χρόνο, στο τι ρούχα θα φοράει και στην ανάπτυξη και διατήρηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής της.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, αντίθετα απ’ αυτό που πολλοί μπορεί να πιστεύουν, η σωματική και σεξουαλική βία, η ψυχολογική κακοποίηση και η οικονομική αποστέρηση αποτελούν μορφές κακοποίησης που παρατηρούνται σε όλα τα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

Χαρακτηριστικά ανδρών που κακοποιούν:

1. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

2. Πιστεύουν όλους τους μύθους σχετικά με τις σχέσεις κακοποίησης.

3. Έχουν μία παραδοσιακή εικόνα για την αντρική ανωτερότητα και το στερεότυπο του αντρικού ρόλου στην οικογένεια. Επίσης, πολλοί, σαν παιδιά, υπήρξαν μάρτυρες άσκησης βίας, του πατέρα τους προς τη μητέρα τους ή είχαν κακοποιηθεί οι ίδιοι από τους γονείς τους.

4. Κατηγορούν τους άλλους για τις πράξεις τους.

5. Ζηλεύουν παθολογικά.

6. Παρουσιάζουν διπλή προσωπικότητα.

7. Έχουν έντονες αντιδράσεις άγχους, στη διάρκεια των οποίων, χρησιμοποιούν το αλκοόλ ή την κακοποίηση των γυναικών τους προκειμένου να εκτονωθούν.

8. Συχνά χρησιμοποιούν την ερωτική επαφή σαν πράξη επιθετικότητας προκειμένου να τονώσουν την αυτοπεποίθηση και τον ανδρισμό τους.

9. Δε θεωρούν ότι η βίαιη συμπεριφορά τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Χαρακτηριστικά γυναικών που κακοποιούνται:

1. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και υποτιμούν την ικανότητά τους στο να επιτυγχάνουν σε οτιδήποτε μπορεί να αναλάβουν.

2. Πιστεύουν όλους τους μύθους σχετικά με τις σχέσεις κακοποίησης.

3. Έχουν μία παραδοσιακή αντίληψη για το ρόλο τους στο σπίτι, βλέπουν το σύζυγο σαν τον αρχηγό της οικογένειας, και πιστεύουν απόλυτα στην εικόνα της ενωμένης οικογένειας και στο στερεότυπο του γυναικείου ρόλου τον οποίο έχουν διδαχθεί και σύμφωνα με τον οποίο, οι ίδιες είναι ανίκανες να φροντίσουν τον εαυτό τους και πρέπει να εξαρτώνται πάντα από έναν άντρα.

4. Πιστεύουν ότι μπορεί να συγκρατήσουν το θύτη από το να χάσει τον έλεγχο και αποδέχονται την ευθύνη για τις δικές του πράξεις.

5. Υποφέρουν από ενοχές αλλά αρνούνται τον τρόμο και το θυμό που νιώθουν.

6. Έχουν έντονες αντιδράσεις άγχους με ψυχοφυσιολογικά συμπτώματα.

7. Χρησιμοποιούν την ερωτική επαφή σα μέθοδο για να εδραιώσουν την καλή σχέση με το σύζυγο.

8. Πιστεύουν ότι κανείς δε θα μπορούσε να τις βοηθήσει να βγουν από την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, εκτός από τον ίδιο τους τον εαυτό.

9. Έχουν μία μη ρεαλιστική ελπίδα ότι η αλλαγή «θα έρθει» και πιστεύουν στις «υποσχέσεις» των συντρόφων τους.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί μία γυναίκα αποφασίζει να μείνει με το θύτη σύντροφό της. Μία από αυτές έχει να κάνει με αυτό που ονομάζουμε «ο κύκλος της βίας» (Walker (1987).

Ο κύκλος της βίας αποτελείται από τρία μέρη:

 Πρώτον, τη φάση της αυξανόμενης έντασης, κατά την οποία, υπάρχει μικρός βαθμός βίας με σπρωξίματα, λεκτικές προσβολές και απόδοση ευθυνών στο θύμα. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, η γυναίκα μπορεί να προσπαθήσει να καταπραΰνει το θύτη με το να κάνει ό,τι αυτός θέλει ή απλά με το να προσπαθεί να μη βρίσκεται στο δρόμο του.

 Η δεύτερη φάση, η φάση της «έκρηξης», είναι η φάση του βίαιου ξεσπάσματος. Σ’ αυτή τη φάση, ο θύτης μπορεί να τα σπάσει όλα μέσα στο σπίτι, να επιτεθεί βίαια και να τραυματίσει τη σύζυγό του.

 Τέλος, κατά την τρίτη φάση, τη φάση της ηρεμίας, ο θύτης μπορεί να εκφράσει τη μετάνοιά του και να «γεμίσει» τη σύντροφό του με δώρα. Μπορεί να εκλιπαρήσει για συγχώρεση και να υποσχεθεί ότι δε θα ξαναγίνει βίαιος στο μέλλον. Αυτή η φάση χαρακτηρίζεται και ως «η πλάνη του παραδείσου» γιατί η γυναίκα μπορεί να πείσει τον εαυτό της ότι ο θύτης τα πιστεύει αυτά που λέει και θα αλλάξει τη βίαιη συμπεριφορά του. Η γυναίκα μπορεί να δεθεί με τη στοργική πλευρά της προσωπικότητας του θύτη, η οποία ανταποκρίνεται και στην υγιή ανάγκη της να την αγαπήσουν και να τη φροντίσουν (Caplan, 1985). Καθώς όμως, ο καιρός περνάει, ο κύκλος τη βίας μπορεί να παρουσιάζεται πιο συχνά και να γίνεται όλο και πιο έντονος- άγριος.

Η αλλαγή είναι μία σταδιακή διαδικασία

Το να αφήσει μία γυναίκα το θύτη σύντροφό της είναι μία αργή και σταδιακή διαδικασία που συμπεριλαμβάνει διάφορα στάδια αλλαγής στη ζωή του θύματος. Στη διάρκεια της διαδικασίας αλλαγής, το θύμα μπορεί να φύγει και να γυρίσει στο θύτη σύντροφό του αρκετές φορές μέχρι να τερματίσει οριστικά αυτή τη σχέση. Αυτό θεωρείται ένα φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας. Ακόμα και όταν το θύμα εξακολουθεί να ζει με το θύτη σύντροφό του, μπορεί να κάνει εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές στη ζωή του. Οι αλλαγές λοιπόν, σε επίπεδο νοοτροπίας και συμπεριφοράς την κάνουν να βλέπει την κατάστασή της και τη ζωή της διαφορετικά. Αυτές οι αλλαγές προετοιμάζουν τη γυναίκα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τερματίσει την κακοποίησή της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τα θύματα πρέπει να βρουν τη δύναμη να αντιδράσουν, αν θέλουν να αλλάξουν τα μόνα πρότυπα που έχουν μάθει μέσα στη χρόνια σχέση κακοποίησης, αυτά δηλαδή της αδυναμίας, της αμφιθυμίας και της αδράνειας. Πρέπει να βρουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους, να εμπιστευθούν τους ανθρώπους και τους φορείς που μπορούν πραγματικά να τους βοηθήσουν και να πιστέψουν στον εαυτό τους γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι χαζός, άχρηστος ή ανίκανος. Γιατί τους αξίζει μία καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια και γιατί τους αξίζει να τους εκτιμούν, και να τους σέβονται γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Say_no_violence_against_womenAFISA-GR.jpg

Πείτε Όχι στη βία κατά των γυναικών ! Εκστρατεία στην Ελλάδα

Γνωρίζετε ότι μία στις τρεις γυναίκες στο κόσμο κακοποιείται κατά τη διάρκεια της ζωής της; Είτε πρόκειται για ξυλοδαρμό είτε για εξαναγκασμό σε σεξουαλική επαφή είτε για κακοποίηση άλλης μορφής, η βία κατά των γυναικών είναι μια από τις πλέον σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Αναπτυξιακό Ταμείο του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (United Nations Development Fund for Women - UNIFEM) έχει ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία, με σύνθημα «Πείτε Όχι στη βία κατά των γυναικών» και με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την παρακίνηση των ηγεσιών να δώσουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

H Humanaid, σε συνεργασία με το UNIFEM, δρομολογεί δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής κοινής γνώμης, που περιλαμβάνουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα, έντυπες καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά και διανομή έντυπου υλικού.

Εδώ υπογράφουμε : http://www.humanaid.gr/gr/sayno2vaw.php

Να κάτι τέτοια γίνονται και τρελλαίνομαι. :evil:

Εχω μια φίλη που την παιδεύει άσχημα ο άντρας της.

Ασκεί σωματική βία σπάνια, αλλά την προσβάλει και την απειλεί συχνότατα.

Και καλά, η γυναίκα είναι ενήλικη, ας κάνει το κουμάντο της, αλλά το παιδί γίνεται αποδέκτης του κακού κλιματος στο σπίτι.

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει μια τέτοια κατάσταση, ρε παιδιά, σαν φίλος;

Εχω την εντύπωση πως κανένας δεν μπορεί να δεχτεί ουσιαστική βοήθεια άν δεν είναι έτοιμος γι'αυτό. Δηλαδή δεν μπορώ να πάω να βάλω στο μυαλό της άλλης αυτό που σκέφτομαι η ίδια.

Προς το παρόν και επί σειρά ετών περιορίζομαι στο να στέκομαι δίπλα της, να την στηρίζω και να την διαβεβαιώνω πως θα την συνδράμω σε οποιαδήποτε στιγμή. Ομως το τελικό βήμα, την απεξάρτησή της δεν μπορώ να την επιβάλλω. Πρέπει να προέρχεται απο την ίδια.

Οσο κι άν της λέω πως είναι υπεύθυνη για το παιδί, δεν το καταλαβαίνει.

Εχω και εγώ μια φίλη που παρόλου που δεν την χτυπάει ο άντρας της ασκεί τέτοια ψυχολογική βία και φωνάζει μες στο σπιτι μπροστά στα τρία παιδιά τους που μάλιστα το μικρότερο πασχει απο αυτισμο και τρέμουν απο πανικό και τα τρία, αλλά αυτο που με εξοργίζει ειναι ενώ έχει την οικονομική δυνατότητα να τον σουτάρει κάθετε και ανέχετε ολη αυτή την κατάσταση και καλά αυτή τα παιδιά και ειδιαίτερα το μικρό τι φταίει;;;

Στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω απο το να την παρηγορώ και που δέχεται το μικρό αντί για αγάπη και ηρεμία όλη αυτή την άσχημη κατάσταση και αντί να βελτιώνεται η κατάσταση του αυτή έχει μεινει στάσιμη τα τελευταια χρόνια ενώ έχει το παιδί τις δυνατότητες για κάτι παραπάνω. Τελικά αμαρτίες γονέων παιδευουσι τέκνα :cry:

Εγω παιδια ακουσα προ λιγων ημερων κατι που με ανατριχιασε. Η αδερφη μου μιλουσε με καποιο φιλο της και της ελεγε οτι μικρο ειχε φαει πολυ ξυλο απο τον πατερα του. Το ξυλο βεβαια το θυμαται πολυ καλα αλλα αυτο που τον τραυματισε βαθια ειναι οτι...(κρατηθειτε)...οταν αποφασιζε να τον δειρει του εβγαζε ολες τις ζωνες απο την ντουλαπα και τον εβαζε να διαλεξει με ποια θελει να τις φαει... Ο μικρος δεν απαντουσε (φανταζεστε ποσο εξευτελιστικο ηταν...ΤΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ;; :shock: ) Αλλα περιμενε εκει ο μ@@@κας μεχρι το παιδι να κανει την εκλογη του χτυπωντας το και βριζοντας το...

Αλλες φορες αν το παιδι εκανε καμια ζαβολια μπροστα σε κοσμο τον κολλαγε στη γωνια και του ελεγε ψιθυριστα "λεγε, θελεις να τις φας εδω ή στο σπιτι; Διαλεξε" και φυσικα αναγκαζοταν να του απαντησει "στο σπιτι"

Ευτυχως αυτο το παιδι εχει κανει μια θαυμασια οικογενεια, εχει δυο υπεροχα παιδακια τα οποια ο πατερας του και παππους δεν εχει δει ποτε αφου εχει να τον δει και να του μιλησει απο το 1999 ετος που πεθανε η μαμα του. ηταν η τελευταια φορα που ειδε τον πατερα του. Συγκεκριμενα του ειπε:" Για ολα αυτα που μου εχεις κανει, σημερα για μενα μαζι με τη μαμα μου εχεις πεθανει κι εσυ. Μην σε ξαναδω στα ματια μου..."

Το αστειο της υποθεσης ειναι οτι ο παΤΕΡΑΣ πλασσαροταν ως ο τελειος πατερας επειδη δουλευε και εφερνε λεφτα στο σπιτι και δεν επινε και δεν χαρτοπαιζε και δεν ξενοπ@δαγε... Λες και ολα αυτα δεν ηταν χρεος του, ηθελε κι ευχαριστω. Επεσε λοιπον απο τα συννεφα με την σταση του γιου του, τον αποκληρωσε εννοειται και ολοι στο χωριο τον ξερουν ως αχαριστο παλιοπαιδο...

Τα σχολια δικα σας.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...