Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πρόγραμμα Δημοτικών παιδικών σταθμών

Recommended Posts

πρίν από 11 λεπτά , little lamb είπε:

Στο νηπιαγωγείο όμως (δημόσιο) δεν τρώνε μεσημεριανό ή πρωινο υποχρεωτικα, γι'αυτό σκέφτομαι αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για μικρότερα παιδιά. Ίσως το εξήγησα καλύτερα τώρα

εννοειται πως τρωνε.ολα τα παιδιακια στο νηπιαγωγειο,το βασικο ωραριο ειναι 8:15-13:00,εχουν μαζι τους κολατσιο απο το σπιτι κ το τρωνε καπου 10-11.οσα παιδακια μενουν ολοημερο τρωνε μεσημεριανο περιπου στις 2,που επισης κουβαλανε απο το σπιτι.κ μετα εχει καμια ωρα ξεκουραση,οπου δ ειναι υποχρεωτικος ο υπνος.μπορουν απλα να διαβαζουν βιβλιο στο στρωματακι τους

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 76
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

πρίν από 13 λεπτά , vicky86 είπε:

εννοειται πως τρωνε.ολα τα παιδιακια στο νηπιαγωγειο,το βασικο ωραριο ειναι 8:15-13:00,εχουν μαζι τους κολατσιο απο το σπιτι κ το τρωνε καπου 10-11.οσα παιδακια μενουν ολοημερο τρωνε μεσημεριανο περιπου στις 2,που επισης κουβαλανε απο το σπιτι.κ μετα εχει καμια ωρα ξεκουραση,οπου δ ειναι υποχρεωτικος ο υπνος.μπορουν απλα να διαβαζουν βιβλιο στο στρωματακι τους

Στο βασικό ωράριο εννοώ, γι'αυτό λέω δεν τρώνε υποχρεωτικά. Και δεν εννοώ το δεκατιανο, αυτό προφανώς το τρώνε καλέ, πάντα το τρώγαμε κι εμείς και στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό και μέχρι το λύκειο, αφού πέφτει μέσα στο ωράριο του εκπαιδευτικού προγράμματος. Αλλο αυτο. Αναφέρομαι στα πριν και μετά (πρωινό κ μεσημεριανό)

πρίν από 8 λεπτά , little lamb είπε:

Στο βασικό ωράριο εννοώ, γι'αυτό λέω δεν τρώνε υποχρεωτικά. Και δεν εννοώ το δεκατιανο, αυτό προφανώς το τρώνε καλέ, πάντα το τρώγαμε κι εμείς και στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, αφού πέφτει μέσα στο ωράριο του εκπαιδευτικού προγράμματος. Αναφέρομαι στα πριν και μετά (πρωινό κ μεσημεριανό)

ε ναι εννοειται.πρωινο στο σπιτι

μην ξεχνας ομως οτι ο παιδικος ειναι για παιδακια απο 1,5χρ.αλλο προγραμμα διατροφης απο ενα 4-5χρ

νομιζω σιγουρη απαντηση θα παρεις μονο οταν ρωτησεις για τον παιδικο που ενδιαφερεστε.πιστευω οι ιδιωτικοι θα ειναι πιο "ευπροσαρμοστοι".ισως μπορειτε να την παιρνετε κ πριν το μεσημεριανο

αν κ προσωπικα με βολευε που ετρωγε εκει

πρίν από 19 λεπτά , vicky86 είπε:

μην ξεχνας ομως οτι ο παιδικος ειναι για παιδακια απο 1,5χρ.αλλο προγραμμα διατροφης απο ενα 4-5χρ

Έχεις δίκιο σ'αυτο, ίσως μου φαίνεται έτσι επειδή θα πάει μόνο ένα χρόνο πριν το προνήπιο, στα 3,5 που άλλα παιδιά στα 3 κ 9 μήνες πάνε κανονικά προνήπιο.

Το πρόγραμμα των σταθμών δηλαδή δεν αλλάζει ανά τμήμα ανάλογα με την ηλικία ε; 

Και στο ότι μπορεί να διαφέρει κατά περίπτωση έχεις δίκιο. Θα τα δούμε όλα αυτά, άλλωστε μπορεί τότε να δουλεύουμε και οι δύο κ να θέλουμε να κάθεται φουλ. Θα κάνουμε αιτήσεις τώρα σε δημόσιους κ Εσπα (Μάρτιο έχω ακούσει ότι είναι) και θα δούμε

Στο νηπιαγωγείο όμως (δημόσιο) δεν τρώνε μεσημεριανό ή πρωινο υποχρεωτικα, γι'αυτό σκέφτομαι αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για μικρότερα παιδιά. Ίσως το εξήγησα καλύτερα τώρα

Το Νοέμβριο έστειλα τον γιο μου πρώτη φορά παιδικό σταθμό 2,5 χρόνων,συγκεκριμενα σε δημόσιο γιατι αυτός είναι δίπλα στο σπίτι μας.Το πρωί οι ώρες προέλευσης είναι από της 7:15-8:45 για να φάνε στης 9:00 πρωινό όλα τα παιδιά μαζί.Το μεσημέρι μπορείς να πάρεις το παιδί από της 13:00-15:00 ώστε να τελειώσει πρώτα το μεσημεριανό,συνήθως τον παίρνω στης 14:00 εκεινη τη  ωρα διαβαζουνε,όταν είμαι σπίτι τον παίρνω στης 13:00 όπου κάνουνε κάποια δραστηριότητα η ακούνε μουσική.Στο σχολείο που πηγαίνει ο γιος μου πάντως δεν κοιμούνται.Επισεις στο νηπιαγωγείο τρώνε πρωινό το ξέρω από τον ανιψιό μου όπως επισεις και μεσημεριανό όσα παιδάκια κάθονται μέχρι αργά 

Διαφημίσεις

πρίν από 52 λεπτά , little lamb είπε:

εννοείς ολοήμερα προγράμματα; 

Δε διάβασα καλά την ερώτηση σου, νόμιζα ότι αγχωνοσουν ότι το πρόγραμμα είναι πχ μέχρι τις 13:30 και ήθελα να σου γράψω ότι υπάρχουν και ολοημεροι σταθμοί ως τις 4. Εσύ εννοούσες την απασχόληση. Όσον αφορά αυτό πάντως δε το θεωρώ κακό που δεν απασχολούνται τα παιδιά όλη την ώρα. Εξάλλου σχετικά με το φαγητό μαθαίνεις και κοινωνικοποιεισαι τρώγοντας μαζί με τους άλλους και όσο για τον ύπνο δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο να κοιμηθεί ένα παιδί. Το μέχρι τις τέσσερις είναι για να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι γονείς. Οπότε αν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ας φεύγει και νωρίτερα.Επισης, για τις δραστηριότητες Δε πιστεύω ότι όσο πιο πολλές δραστηριότητες τόσο το καλύτερο. Καλό είναι να υπάρχει και το ελεύθερο παιχνίδι , σε ισορροπία με τις οργανωμένες δραστηριότητες και όχι οι οργανωμένες δραστηριότητες να είναι πιο πολλές. Για μένα βασικό είναι να βρεις έναν καλό παιδικό σταθμό, και αν είναι εφικτό να έχει μεγάλο εξωτερικό χώρο το θεωρώ το πιο μεγάλο πλεονέκτημα

πρίν από 31 λεπτά , little lamb είπε:

Στο βασικό ωράριο εννοώ, γι'αυτό λέω δεν τρώνε υποχρεωτικά. Και δεν εννοώ το δεκατιανο, αυτό προφανώς το τρώνε καλέ, πάντα το τρώγαμε κι εμείς και στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό και μέχρι το λύκειο, αφού πέφτει μέσα στο ωράριο του εκπαιδευτικού προγράμματος. Αλλο αυτο. Αναφέρομαι στα πριν και μετά (πρωινό κ μεσημεριανό)

Επισεις ξέχασα να πω,πως σε δημόσιο σταθμό δεν μπορείς να πηγαίνεις το παιδί μετά το πρωινό η να το παίρνεις πριν το μεσημεριανό,τουλάχιστον στον δικό μας,αυτό γινότανε μόνο κατά τη διάρκεια της προσαρμογής.Σε ιδιωτικό που είχα ρωτήσει γιατί αρχικά δεν έβρισκα θέση στον δημόσιο μου είχανε πει πως μπορώ να τον παίρνω ότι ώρα θέλω και πριν το φαγητό αν ήθελα.

πρίν από 16 λεπτά , Annitamik είπε:

Δε διάβασα καλά την ερώτηση σου, νόμιζα ότι αγχωνοσουν ότι το πρόγραμμα είναι πχ μέχρι τις 13:30 και ήθελα να σου γράψω ότι υπάρχουν και ολοημεροι σταθμοί ως τις 4. Εσύ εννοούσες την απασχόληση. Όσον αφορά αυτό πάντως δε το θεωρώ κακό που δεν απασχολούνται τα παιδιά όλη την ώρα. Εξάλλου σχετικά με το φαγητό μαθαίνεις και κοινωνικοποιεισαι τρώγοντας μαζί με τους άλλους και όσο για τον ύπνο δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο να κοιμηθεί ένα παιδί. Το μέχρι τις τέσσερις είναι για να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι γονείς. Οπότε αν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ας φεύγει και νωρίτερα.Επισης, για τις δραστηριότητες Δε πιστεύω ότι όσο πιο πολλές δραστηριότητες τόσο το καλύτερο. Καλό είναι να υπάρχει και το ελεύθερο παιχνίδι , σε ισορροπία με τις οργανωμένες δραστηριότητες και όχι οι οργανωμένες δραστηριότητες να είναι πιο πολλές. Για μένα βασικό είναι να βρεις έναν καλό παιδικό σταθμό, και αν είναι εφικτό να έχει μεγάλο εξωτερικό χώρο το θεωρώ το πιο μεγάλο πλεονέκτημα

Δεν έχω θέμα με το παιχνίδι, μέρος της δραστηριοτητων/απασχόλησης το θεωρω κι αυτό, δεν εννοούσα μόνο οργανωμένες. Με τον ύπνο είχα κυρίως θέμα, αλλά αφού λέτε ότι δεν τα ξαπλώνουν υποχρεωτικά  κ μπορούν να παίξουν (ή ότι μπορείς και να τα πάρεις) μια χαρά. Για το φαγητό ναι όντως είναι κοινωνικοποίηση αλλά αν υπάρχει δικό σου φαγητό στο σπίτι (γιατί στο σταθμό δεν μπορούν να έχουν σπιτικό μαζί τους, έτσι δεν είναι; ) κι είναι κι ο γονιός στο σπίτι να φάει μαζι, εκει εννοούσα ότι δεν χρειάζεται. Άλλωστε και η οικογενειακη ωρα φαγητου σημαντικη θεωρείται. Καλά το ιδανικό για εμένα θα ήταν μερικές μέρες να τρώει εκεί κι άλλες όχι, αλλά νομίζω το ωράριο σου το επιλέγεις εξ αρχής να είναι στάνταρ όλες τις μερες, έτσι δεν είναι;

Αν μιλάμε για κλασικό παιδικό σταθμό, είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό, υπάρχει ένα βασικό πρόγραμμα. Στους δημόσιους τηρείται κατά γράμμα, στους ιδιωτικούς υπάρχει ευελιξία.

Πχ στον δικό μας ιδιωτικό, μπορούσες να πας το παιδί στις 09:30 που είχαν τελειώσει το πρωινό και μπορούσες να το πάρεις γύρω στις 12:30 πριν φάνε μεσημεριανό. Στο δημόσιο, ακολουθείς κανονικά το βασικό πρόγραμμα, οπότε το παιδί το αφήνεις πριν το πρωινό και μπορείς να το πάρεις το νωρίτερο μετά το μεσημεριανό. Η παραμονή μετά το μεσημεριανό δεν είναι υποχρεωτική ούτε σε ιδιωτικούς, ούτε σε δημόσιους.

Ειδικά σχετικά με το φαγητό, οι ιδιωτικοί μεταξύ τους έχουν πολλές διαφορές. Άλλοι έχουν οι ίδιοι κουζίνα, άλλοι όχι, οπότε έχεις εσύ την ευθύνη του φαγητού.

Σχετικά με το κόστος, κάποιοι δήμοι δεν έχουν καθόλου τροφεία (έτσι λέγονται) κάποιοι έχουν αναλόγως των εισοδημάτων των γονιών. Στο δήμο μας πχ για ένα ζευγάρι με καθαρό εισόδημα άνω των 3000 (και οι δύο) το ποσό ήταν 80ευρώ το μήνα. Το ΕΣΠΑ καλύπτει κυρίως χαμηλά εισοδήματα και ανέργους. Οι δήμοι πάλι, μοριοδοτούν την εργαζόμενη μητέρα και κρατούν λιγότερες θέσεις για το ΕΣΠΑ.

Τέλος, πέρα των παιδικών, υπάρχουν και κάποια κέντρα που κάνουν πρωινή δημιουργική απασχόληση αποκλειστικά, του στυλ ένα τρίωρο την ημέρα. Δες μήπως σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Πάντως μετά τα 3,5 το δομημένο περιβάλλον του σταθμού με το πρόγραμμά του, προσφέρει πολλά στα παιδάκια. 

πρίν από 27 λεπτά , vtgian είπε:

Πχ στον δικό μας ιδιωτικό, μπορούσες να πας το παιδί στις 09:30 που είχαν τελειώσει το πρωινό και μπορούσες να το πάρεις γύρω στις 12:30 πριν φάνε μεσημεριανό. Στο δημόσιο, ακολουθείς κανονικά το βασικό πρόγραμμα, οπότε το παιδί το αφήνεις πριν το πρωινό και μπορείς να το πάρεις το νωρίτερο μετά το μεσημεριανό. Η παραμονή μετά το μεσημεριανό δεν είναι υποχρεωτική ούτε σε ιδιωτικούς, ούτε σε δημόσιους.

Και υποθέτω ανάλογα πόσες ώρες το αφήνεις προσαρμόζονται και τα δίδακτρα ή είναι στάνταρ;

πρίν από 27 λεπτά , vtgian είπε:

Τέλος, πέρα των παιδικών, υπάρχουν και κάποια κέντρα που κάνουν πρωινή δημιουργική απασχόληση αποκλειστικά, του στυλ ένα τρίωρο την ημέρα. Δες μήπως σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Πάντως μετά τα 3,5 το δομημένο περιβάλλον του σταθμού με το πρόγραμμά του, προσφέρει πολλά στα παιδάκια

Κάτι τέτοιο θα με ενδιέφερε,δεν έχω ακούσει να υπάρχει κοντά μας όμως. Δεν αντιλέγω για τα οφέλη του προγράμματος, απλά μας φαίνεται και κάπως περίεργο (όχι τραγικό, απλά περίεργο) να είναι ο γονιός/οι γονείς στο σπίτι κ να τρώνε και το παιδί ταυτόχρονα να τρώει αλλου μόνο για την κοινωνικοποίηση (την οποία θα έχει τις υπόλοιπες ώρες). Να καταλάβεις αυτή την περίοδο είμαστε και οι δύο σπίτι (εγώ δουλεύω απ'το σπίτι κ ο άντρας μου ψάχνει) οπότε τρώμε όλοι μαζί κλπ, θα μου φαινόταν περίεργο αν πήγαινε τώρα σταθμό να έτρωγε εκεί κι εμείς μόνοι μας (κάθε μέρα έστω). Παρόλο που το "οικογενειακό τραπέζι" μου φαίνεται λίγο κλισέ κλπ κλπ, μου φαίνεται περίεργο και αυτό :-P

Διαφημίσεις

πρίν από 15 λεπτά , little lamb είπε:

Και υποθέτω ανάλογα πόσες ώρες το αφήνεις προσαρμόζονται και τα δίδακτρα ή είναι στάνταρ;

Κάτι τέτοιο θα με ενδιέφερε,δεν έχω ακούσει να υπάρχει κοντά μας όμως. Δεν αντιλέγω για τα οφέλη του προγράμματος, απλά μας φαίνεται και κάπως περίεργο (όχι τραγικό, απλά περίεργο) να είναι ο γονιός/οι γονείς στο σπίτι κ να τρώνε και το παιδί ταυτόχρονα να τρώει αλλου μόνο για την κοινωνικοποίηση (την οποία θα έχει τις υπόλοιπες ώρες). Να καταλάβεις αυτή την περίοδο είμαστε και οι δύο σπίτι (εγώ δουλεύω απ'το σπίτι κ ο άντρας μου ψάχνει) οπότε τρώμε όλοι μαζί κλπ, θα μου φαινόταν περίεργο αν πήγαινε τώρα σταθμό να έτρωγε εκεί κι εμείς μόνοι μας (κάθε μέρα έστω). Παρόλο που το "οικογενειακό τραπέζι" μου φαίνεται λίγο κλισέ κλπ κλπ, μου φαίνεται περίεργο και αυτό :-P

Δεν νομίζω αν συνεννοηθείς να μην μπορείς να πάρεις το παιδί νωρίτερα, το παίρνεις κατά τις 1 και τρώτε στο σπίτι λίγο αργότερα. Το ολοήμερο πρόγραμμα είναι για εργαζόμενους που δεν έχουν εναλλακτική να το πάρουν νωρίτερα

Παιδιά να κανω και εγώ μερικές ερωτήσεις , αν μπορεί κάποια να μου δώσει πληροφορίες: Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις για ΕΣΠΑ;  Και που γίνονται; Σε σελίδα του υπουργείου; Υπουργείο υγείας ή παιδείας ή σε κάποια άλλη ιστοσελίδα; Μη στείλετε το σάιτ γιατί μπορεί να αργήσει να εγκριθεί ( όταν έχεις παράθεση άλλο σάιτ , η δημοσίευση αργεί) , αλλά αν μπορείτε γράψτε. Επίσης , πότε είναι καλό να κάνουμε έρευνα για παιδικό σταθμό; Και τι είναι καλό να κοιτάμε; Πόσα παιδάκια έχει συνήθως ένα τμήμα; Πρέπει να έχει καθαρίσει από πάνα; Εμένα θα είναι 2 και οκτώ μηνών. Είναι καλή ηλικία ή λέτε να περιμένω του χρόνου; Υπάρχει η εναλλακτική της γιαγιάς. Είναι αρκετά προσκολλημένη πάνω μου και επαφές με παιδάκια έχουμε μόνο στην παιδική χαρά. Αυτός είναι και ο λόγος που σκέφτομαι τον παιδικό σταθμό, οι λιγοστές επαφές. Ο λόγος που τον φοβάμαι είναι ότι μπορεί να την ταλαιπωρήσω πολύ με ιώσεις ενώ ούτε 3 δε θα είναι καλά καλά και ότι μπορεί να κλειδωθεί σαν παιδάκι επειδή είναι χαμηλών τόνων και πολύ πάνω μου. Έχω ακούσει τέτοια περίπτωση και προβληματίζομαι. Βασικά θέλω το παιδί να περνάει καλά και να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή της

πρίν από 43 λεπτά , little lamb είπε:

Στους ιδιωτικούς, ειδικά τους μικρούς γειτονιάς, κάνεις εύκολα προσαρμογές. Εννοείται ότι άλλα τα δίδακτρα μόνο για πρωινό πρόγραμμα, άλλα αν μένει μέχρι αργά.

Καταλαβαίνω τι εννοείς, και εμένα μου φαίνεται περίεργο να είμαι πχ σπίτι χωρίς να δουλεύω αλλά το παιδί να είναι σχολείο. Τέτοια προγράμματα πρωινής δραστηριότητας έχει το Playce στην Ερυθραία (δεν ξέρω αν είστε κοντά - το αναφέρω σαν παράδειγμα), ψάξε το σαν πρωινή δραστηριότητα για παιδιά, σίγουρα θα έχει κάτι κοντά σας.

@Annitamik δυστυχώς δεν ξέρω καθόλου από ΕΣΠΑ να σε βοηθήσω. Η προσωπική μου άποψη, με παιδί επίσης προσκολλημένο σε βαθμό αηδίας επάνω μου μέχρι τα 2,5 είναι άστο ένα χρόνο ακόμα, δούλευε την κοινωνικοποίηση στον ελεύθερο χρόνο σας με πολλές βόλτες. παιδική χαρά και περιστασιακές ομαδικές δραστηριότητες. Εμένα στα 3,5 ήταν άλλο παιδί, έτοιμο να μας αποχωριστεί (και από τότε είναι και σούπερ αυτόνομη). Στα 2,5 που το προσπαθήσαμε ήταν τραυματική εμπειρία. Αλλά ξαναλέω, έτσι ήταν σε εμάς, δεν είναι απαραίτητο ότι είναι για όλους το ίδιο.

Στα υπόλοιπα που ρωτάς, εννοείται ότι όσο λιγότερα παιδάκια, τόσο το καλύτερο. Για εμένα στην ηλικία 2,5+ έως 4 το ιδανικό είναι μια δασκάλα να έχει 7-8 το πολύ παιδιά. Επίσης για εμένα είναι πολύ πολύ σημαντικό να γίνεται ομαλή προσαρμογή (ψάξε για το μοντέλο Βερολίνου). Ειδικά αν το παιδί είναι επιφυλακτικό. Την πάνα την δουλεύουν και στον παιδικό από όσο ξέρω.

πρίν από 56 λεπτά , Annitamik είπε:

Παιδιά να κανω και εγώ μερικές ερωτήσεις , αν μπορεί κάποια να μου δώσει πληροφορίες: Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις για ΕΣΠΑ;  Και που γίνονται; Σε σελίδα του υπουργείου; Υπουργείο υγείας ή παιδείας ή σε κάποια άλλη ιστοσελίδα; Μη στείλετε το σάιτ γιατί μπορεί να αργήσει να εγκριθεί ( όταν έχεις παράθεση άλλο σάιτ , η δημοσίευση αργεί) , αλλά αν μπορείτε γράψτε. Επίσης , πότε είναι καλό να κάνουμε έρευνα για παιδικό σταθμό; Και τι είναι καλό να κοιτάμε; Πόσα παιδάκια έχει συνήθως ένα τμήμα; Πρέπει να έχει καθαρίσει από πάνα; Εμένα θα είναι 2 και οκτώ μηνών. Είναι καλή ηλικία ή λέτε να περιμένω του χρόνου; Υπάρχει η εναλλακτική της γιαγιάς. Είναι αρκετά προσκολλημένη πάνω μου και επαφές με παιδάκια έχουμε μόνο στην παιδική χαρά. Αυτός είναι και ο λόγος που σκέφτομαι τον παιδικό σταθμό, οι λιγοστές επαφές. Ο λόγος που τον φοβάμαι είναι ότι μπορεί να την ταλαιπωρήσω πολύ με ιώσεις ενώ ούτε 3 δε θα είναι καλά καλά και ότι μπορεί να κλειδωθεί σαν παιδάκι επειδή είναι χαμηλών τόνων και πολύ πάνω μου. Έχω ακούσει τέτοια περίπτωση και προβληματίζομαι. Βασικά θέλω το παιδί να περνάει καλά και να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή της

Οι αιτήσεις για το ΕΣΠΑ γίνονται στη σελίδα της ΕΕΤΑΑ το καλοκαίρι,Ιούνιο Ιούλιο,οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς συνήθως γίνονται Μάιο.Εγω που μένω σε μικρή επαρχιακή πόλη δεν είχα θέμα με τις θέσεις ,για παιδικό μιλάω,σε βρεφικό δεν έβρισκα γιατί συνήθως τις κλείνουνε νωρίς.Συνηθως στις μεγάλες πόλεις κλείνουνε θέση αρκετους μήνες νωρίτερα γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση.Στους παιδικούς σταθμούς δεν υπάρχει θέμα με την πάνα και εμένα ο γιος μου ακόμη φοράει,τον Μάιο θα γίνει 3.Και εγώ είχα την επιλογή της γιαγιάς αλλά προτίμησα τον παιδικό και δεν το μετάνιωσα γιατί το παιδί περνάει πάρα πολύ καλά.Οι ιώσεις δυστηχως θα υπάρχουνε και θα κολλάει αλλά είναι αναπόφευκτο.Οσο για τα παιδιά που έχει κάθε τάξη ίσως έχει να κάνει με το κάθε σχολείο,στην τάξη του γιου μου είναι 10 παιδάκια,ο ανιψιός μου πέρισυ που πήγαινε παιδικό ήτανε 18.

1 hour ago, little lamb είπε:

Προσωπικά το "οικογενειακό τραπέζι" δεν το θεωρώ κλισέ, αλλά μια εξαιρετικά σημαντική για το βρεφάκι -νηπιο συνήθεια, αναρωτιέμαι ωστόσο στη μέση ελληνική οικογένεια με εργαζόμενους γονείς, πόσα παιδάκια τρώνε οικογενειακώς τις καθημερινές. Ασχέτως αυτού όμως και εφόσον από ότι καταλαβαίνω, μάλλον όταν θα πάει το παιδί σχολείο θα υπάρχει κάποιος στο σπίτι το μεσημέρι, εγώ θα σου πρότεινα να ψάξεις τις εναλλακτικές σου για ένα σταθμό με ωράριο 9:00 - 13:00 και μετά επιστροφή στο σπίτι για φαγητό. Ένα 4ωρο με δημιουργική απασχόληση και παιχνίδι με παιδάκια εντός ενός "σχολικού" πλαισίου είναι νομίζω ότι καλύτερο για την ηλικία αυτή. Και θα γυρίζει και ξεκούραστη σπίτι και θα τη βλέπετε και πολλή ώρα στη συνέχεια. Στη θέση σου θα ξεκινούσα να ρωτώ από τώρα στους σταθμούς που με ενδιαφέρουν για να ενημερωθώ για τις επιλογές μου.

@Annitamikσχετικά με το ΕΣΠΑ δε μπορώ να βοηθήσω αλλά σε σχέση με τα άλλα ερωτήματα θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις σιγά σιγά να κάνεις ραντεβού στους σταθμούς. Για μένα ο αριθμός παιδιών λόγω κόβιντ ήταν ο πιο σημαντικός και έψαχνα για τμηματάκια 10 -12 παιδιών. Προς το παρόν η επιλογή αυτή φαίνεται να μας έχει πάει καλά, η μικρή πρώτη χρονιά έχει κάνει 2 διήμερους πυρετούς μόνο. Για την πάνα σαφώς και θα ήταν προτιμώτερο να έχετε καθαρίσει, σε καμία περίπτωση όμως δε θα πίεζα το παιδί το καλοκαίρι να τη βγάλει για να πάει σχολείο. Ακολουθείς τους ρυθμούς της και ότι βγει. Επίσης, στη θέση σου θα την πήγαινα σχολείο το Σεπτέμβρη. Θεωρώ ότι μια ηλικία κοντά στα 3 είναι ιδανική. Θα τη δεις να κοινωνικοποιείται, θα έχει τους φίλους της και λογικά θα ανεξαρτητοποιηθεί. Η κόρη μου (4 ετών πια) που είναι και παιδί της καραντίνας ξεκίνησε σχολείο τον περασμένο Σεπτέμβρη και κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε. Έχει την κοινωνική της ζωή πια, έχει μάθει ένα σωρό χρήσιμα πράγματα, έχει αναπτύξει δεξιότητες και βλέποντας την εξέλιξή της σχεδόν μετανιώνω που δεν πήγε νωρίτερα. Και φαντάσου ότι ο φροντιστής της το πρωί ήταν μια υπερδραστήρια και δημιουργική γιαγιά. Παρόλα αυτά κάποια στιγμή εμείς δεν είμαστε αρκετοί. Το παιδί πρέπει να ενταχθεί σε ένα κοινωνικό σύνολο για να αναπτυχθεί πολύπλευρα. 

Διαφημίσεις

Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! 

1 hour ago, vtgian είπε:

Εμένα στα 3,5 ήταν άλλο παιδί, έτοιμο να μας αποχωριστεί (και από τότε είναι και σούπερ αυτόνομη). Στα 2,5 που το προσπαθήσαμε ήταν τραυματική εμπειρία

Ακριβώς ίδια περίπτωση ξέρω και για ένα δύο παιδάκια σαν το δικό σου. Και αναρωτιέμαι μήπως βιαζόμαστε να τα κοινωνικοποιησουμε ενώ δεν είναι ακόμα αναπτυξιακά έτοιμα; Και επειδή είναι χαμηλών τόνων  η δική μου φοβάμαι μήπως κλειδωθεί σε ένα πολύβουο περιβάλλον με πολλά παιδάκια. Θα το ψάξω αρκετά.

πρίν από 51 λεπτά , Mamaloulou είπε:

αιτήσεις για το ΕΣΠΑ γίνονται στη σελίδα της ΕΕΤΑΑ το καλοκαίρι,Ιούνιο Ιούλιο,οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς συνήθως γίνονται Μάιο.

Ευχαριστώ πάρα πολύ κορίτσι μου!

πρίν από 22 λεπτά , Anna3011 είπε:

κόρη μου (4 ετών πια) που είναι και παιδί της καραντίνας ξεκίνησε σχολείο τον περασμένο Σεπτέμβρη και κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε. Έχει την κοινωνική της ζωή πια,

Ήταν κλεισμένα 3 όταν ξεκίνησε;  Πάντως βλέπω ότι πραγματικά μεταμορφώνει το παιδί ο παιδικός σταθμός, σε φάση που το θεωρώ απαραίτητο μετά από μια ηλικία. Ίσως ξεκινήσουμε και βλέπουμε πώς θα το δεχτεί το παιδί, αλλιώς του χρόνου

πρίν από 39 λεπτά , Anna3011 είπε:

Προσωπικά το "οικογενειακό τραπέζι" δεν το θεωρώ κλισέ, αλλά μια εξαιρετικά σημαντική για το βρεφάκι -νηπιο συνήθεια, αναρωτιέμαι ωστόσο στη μέση ελληνική οικογένεια με εργαζόμενους γονείς, πόσα παιδάκια τρώνε οικογενειακώς τις καθημερινές.

Καλό και το οικογενειακό, καλό και το φαγητό με τα παιδάκια, οπότε δύσκολο το να αποφασίσεις όταν έχεις την ευχέρεια να φάει στο σπίτι! Γι'αυτό λέω ότι το ιδανικό θα ήταν μερικές μέρες έτσι μερικές αλλιώς, αλλά υποθέτω δεν γίνεται. 

πρίν από 39 λεπτά , Anna3011 είπε:

Στη θέση σου θα ξεκινούσα να ρωτώ από τώρα στους σταθμούς που με ενδιαφέρουν για να ενημερωθώ για τις επιλογές μου.

Δεν έχουμε αρχίσει να ρωτάμε, προς το παρόν ρωταμε μόνο γνωστούς της περιοχής γιατί δεν ξέρουμε καθόλου τα δεδομένα της επόμενης χρονιάς. Μπορεί να δουλεύουμε και οι δύο, μπορεί ο ένας (άγνωστο ποιος), μπορεί κανένας (οπότε μπορεί να παίζει μόνο το δημόσιο+εσπα (συνδυαστικά) σαν επιλογή). Για ιδιωτικό μόνο αν δουλεύουμε και οι δύο. Μόλις αρχίσουν οι αιτήσεις όμως θα κοιτάξουμε.

2 ώρες πρίν, vtgian είπε:

Επίσης για εμένα είναι πολύ πολύ σημαντικό να γίνεται ομαλή προσαρμογή (ψάξε για το μοντέλο Βερολίνου). Ειδικά αν το παιδί είναι επιφυλακτικό. Την πάνα την δουλεύουν και στον παιδικό από όσο ξέρω.

Λόγω κόβιντ, οι γονείς δεν επιτρέπονται πλέον μέσα. Στους δημόσιους σίγουρα όχι, αλλά νομίζω και στους ιδιωτικούς. Η ομαλή προσαρμογή περιορίζεται στο να αφήνεις το παιδί λίγη ώρα που θα αυξάνεται καθημερινά. 

Είχα διαβάσει κι εγώ για το μοντέλο του Βερολίνου και πήγα μες στη χαρά να το εφαρμόσω, και μου κόπηκε ο βήχας. 11 μηνών, εκείνος έκλαιγε μέσα κι εγώ απέξω. Ήταν με διάφορα η χειρότερη εμπειρία μου ως μαμά. Απλά ήμασταν τυχεροί και ειχε μόνο τρία παιδάκια στο βρεφικό τμήμα, με δυο δασκάλες και μια βοηθό, οπότε πρακτικά η καθεμία περνούσε όλη τη μέρα με ένα παιδί στην αγκαλιά, και προσαρμόστηκαν σχετικά γρήγορα. 

πρίν από 23 λεπτά , Ilaeira είπε:

Λόγω κόβιντ, οι γονείς δεν επιτρέπονται πλέον μέσα. Στους δημόσιους σίγουρα όχι, αλλά νομίζω και στους ιδιωτικούς. Η ομαλή προσαρμογή περιορίζεται στο να αφήνεις το παιδί λίγη ώρα που θα αυξάνεται καθημερινά. 

Είχα διαβάσει κι εγώ για το μοντέλο του Βερολίνου και πήγα μες στη χαρά να το εφαρμόσω, και μου κόπηκε ο βήχας. 11 μηνών, εκείνος έκλαιγε μέσα κι εγώ απέξω. Ήταν με διάφορα η χειρότερη εμπειρία μου ως μαμά. Απλά ήμασταν τυχεροί και ειχε μόνο τρία παιδάκια στο βρεφικό τμήμα, με δυο δασκάλες και μια βοηθό, οπότε πρακτικά η καθεμία περνούσε όλη τη μέρα με ένα παιδί στην αγκαλιά, και προσαρμόστηκαν σχετικά γρήγορα. 

Ναι ισχύει αυτό που λες πως δεν  επιτρέπονται γονείς ουτε στους δημόσιους ουτε στους ιδιωτικούς.Οπως επισεις είναι αδύνατον με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή (covid)να εφαρμοστεί το μοντέλο Βερολίνου.

2 ώρες πρίν, Annitamik είπε:

Ευχαριστώ πάρα πολύ κορίτσι μου!

Ήταν κλεισμένα 3 όταν ξεκίνησε;  Πάντως βλέπω ότι πραγματικά μεταμορφώνει το παιδί ο παιδικός σταθμός, σε φάση που το θεωρώ απαραίτητο μετά από μια ηλικία. Ίσως ξεκινήσουμε και βλέπουμε πώς θα το δεχτεί το παιδί, αλλιώς του χρόνου

Ήταν μεγαλούτσικη, έκλεισε τα 4 τρεις μήνες αφού πήγε σχολείο. Αλλά αν δε φοβόμουν την πανδημία θα πήγαινε ένα χρόνο νωρίτερα. Και η δικιά μου διστακτικούλα ήταν με τα παιδάκια, όχι ιδιαίτερα κολλημένη πάνω μου αλλά μαζεμένη σχετικά. Και πολύ φοβισμένη στα κινητικά, δεν έκανε εύκολα σκαρφαλώματα  κτλ. Μπήκε σε 8μελές τμήμα όπου έτυχε να είναι το μοναδικό κορίτσι ανάμεσα σε αγοράκια που μάλιστα γνωρίζονταν από πέρισυ. Και επιπλέον ήταν και η πιο μικρή από όλα. Για 1 μήνα ζήσαμε ένα δράμα προσαρμογής, πλέον έχω να δηλώσω υπερήφανη με την προσαρμοστικότητά της! Τα πάει περίφημα με τα παιδάκια και κινητικά μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά! Από την εμπειρία μου μόνο τα καλύτερα έχω να πω.

5 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Έχεις δίκιο σ'αυτο, ίσως μου φαίνεται έτσι επειδή θα πάει μόνο ένα χρόνο πριν το προνήπιο, στα 3,5 που άλλα παιδιά στα 3 κ 9 μήνες πάνε κανονικά προνήπιο.

Το πρόγραμμα των σταθμών δηλαδή δεν αλλάζει ανά τμήμα ανάλογα με την ηλικία ε; 

Και στο ότι μπορεί να διαφέρει κατά περίπτωση έχεις δίκιο. Θα τα δούμε όλα αυτά, άλλωστε μπορεί τότε να δουλεύουμε και οι δύο κ να θέλουμε να κάθεται φουλ. Θα κάνουμε αιτήσεις τώρα σε δημόσιους κ Εσπα (Μάρτιο έχω ακούσει ότι είναι) και θα δούμε

φανταζομαι μικροπροσαρμογες βαση ηλικιας θα υπαρχουν.αλλα στο σταθμο που πηγε ο γιος μου δ ειχε βρεφακια πχ να πινουν μονο γαλα κ αλεσμενα.δ ξερω αν στα τμηματα 1,5-2,5χρ αλεθανε φαγητο η δινανε κτ αλλο οταν ειχαν γαλα με δημητριακα,αλλα ειναι απλο πρωινο κ για κεινη την ηλικια

ετσι κ αλλιως θα εχετε το σ/κ που θα τρωτε οικογενειακως.εγω δ μπορω να φαω με τα παιδια τοσο νωρις που τρωνε 1:30 πια

ο γιος μου,που δ τον λες κ φαγανο,οταν πηγαινε παιδικο,ετρωγε παντα εκει,συνηθως ολο το φαγητο,κ καθε μεσημερι ετρωγε κ σπιτι κατα τις 2,η λιγο μεσημεριανο,η εστω λιγο σαλατα.το ζητουσε ο ιδιος

Πω πω δεν το ήξερα ότι δεν μπαίνει γονιός μέσα. Κι εμείς μπορεί να δυσκολευτουμε. Στη δραστηριότητα που πάει, σε οσα είναι κάτω των 3 ετών στην αρχη μπαίνουν οι γονείς μέσα, αλλά στα άλλα 2-3 δυομισαχρονα, που πλέον έχουν κλείσει τα 3, είχαν σταματήσει να μπαίνουν ήδη μετά από 5-6 μαθήματα (πάνε και σταθμό αυτά). Η δικιά μας που είναι η πιο μικρή δεν μπορεί καθόλου χωρίς να είμαστε μέσα. Να σκεφτείτε την ετοιμαζουμε και της λέμε να μπει στην αιθουσα μέχρι να βγάλουμε κι εμεις παπούτσια, μπουφάν κλπ κ δεν παει, θέλει μαζί. Και μια φορά της είπε η δασκάλα ότι σιγά σιγα μπορεί να μπει και μόνη της κι έκλαψε. Και είπαμε ότι μάλλον από Σεπτέμβρη θα μπει χωρίς γονιό, που και θα έχει μεγαλώσει και θα έχει ψιλοξεχασει πιθανώς ότι μπαίναμε. Σήμερα όμως βγήκα επειδή χτύπησε το κινητό και δεν με αναζήτησε, πρώτη φορά! Ενώ δεν μπήκε στην αρχή μόνη, τουλάχιστον δεν με ζήτησε όταν βγήκα.

4 ώρες πρίν, Annitamik είπε:

η σελιδα αναφερθηκε.η διαδικασια ειναι πολυ απλη.συνηθως ηταν ανοιξη κοντα στις εγγραφες αλλα περυσι ηταν καλοκαιρι αργα

σε μεγαλες πολεις ισως πρεπει να κλεισεις θεση απο πριν,με τις εγγραφες

δ ειναι κακο να αρχισεις να ψαχνεις τις επιλογες σου.αναλογα κ τι ψαχνεις κ που

δ ειναι απαραιτητο να εχουν καθαρισει απο πανα,κ μαλιστα βοηθανε πολυ συνηθως οι δασκαλες στον παιδικο στην εκπαιδευση.αλλα χαλαρα το καλοκαιρι καν'τε μια προσπαθεια.εμενα καθαρισε 3μ πριν παει

δ ξερω τι πρεπει να δεις,εγω απλα ειδα ποιοι παιδικοι με βολευαν λογω αποστασης,κ να εχω ακουσει καλα λογια απο μαμαδες.εκανα εσπα κ ειχα δει κ δημοτικους κ ιδιωτικους.επισης προτιμησα εναν μικρο σχετικα σταθμο.ο εξωτερικος χωρος ειναι σημαντικος.η αναλογια ηταν 1δασκαλα ανα 6-8παιδακια σε μας,που την θεωρω καλη αναλογια.μπαινανε κ κοπελες που κανανε πρακτικη εξτρα για ψυχοκινητικη κλπ

το τμημα ηταν θεωρητικα μεγαλο,15-16παιδακια αλλα συνηθως ηταν 11.δ ξερω λογω κοβιντ αν αλλαξανε πρωτοκολλα

σε δημοτικο παιδικο ηπια προσαρμογη ειναι απλα αυξανομενη ωρα σταδιακα.δ μπαινεις μεσα.ομως εμας πηγε παρα πολυ καλα

ο γιος μου πηγε 2χρ κ 10μ,ενω το ζητουσε ολη την προηγουμενη χρονια.εγω θα ελεγα να το δοκιμασετε.αφου υπαρχει κ η γιαγια θα μενει το βασικο ωραριο,οποτε δ θα κουραζεται πολυ,κ θα μπορειτε να την κρατατε αρκετα σε ιωσεις.ο γιος μου δ αρρωστησε σχεδον καθολου στον παιδικο

πρίν από 24 λεπτά , vicky86 είπε:

εγω δ μπορω να φαω με τα παιδια τοσο νωρις που τρωνε 1:30 πια

Καλά αν δεν καθόταν στο φαΐ του σταθμού δεν θα τρώγαμε στο σπίτι σε ώρα σταθμού. 3-3.30 τρώμε στο σπίτι.

Ένα άλλο θέμα όταν έχεις την ευχέρεια να τρώει στο σπίτι, είναι και το τι ακριβώς θα τρώει στον σταθμό, επειδή ουσιαστικά είναι περισσότερες οι μέρες που τρώει εκεί παρά στο σπίτι. Πχ εμείς δεν της δίνουμε γάλα κ γιαουρτι αγελαδινό, της δίνουμε κατσικίσιο (δεν έχει αλλεργία). Ούτε κορν φλεικς ας πούμε. Εκεί προφανώς δεν ικανοποιούν τις "ιδιοτροπίες" κάθε γονιού, οπότε αν έχεις τη δυνατοτητα να μη φάει εκεί, γιατί όχι; Δεν καταλαβαίνω το νόημα της υποχρεωτικοτητας δηλαδή, αλλά αφού έτσι είναι στους δημόσιους οκ.

Πω πω δεν το ήξερα ότι δεν μπαίνει γονιός μέσα. Κι εμείς μπορεί να δυσκολευτουμε. Στη δραστηριότητα που πάει, σε οσα είναι κάτω των 3 ετών στην αρχη μπαίνουν οι γονείς μέσα, αλλά στα άλλα 2-3 δυομισαχρονα, που πλέον έχουν κλείσει τα 3, είχαν σταματήσει να μπαίνουν ήδη μετά από 5-6 μαθήματα (πάνε και σταθμό αυτά). Η δικιά μας που είναι η πιο μικρή δεν μπορεί καθόλου χωρίς να είμαστε μέσα. Να σκεφτείτε την ετοιμαζουμε και της λέμε να μπει στην αιθουσα μέχρι να βγάλουμε κι εμεις παπούτσια, μπουφάν κλπ κ δεν παει, θέλει μαζί. Και μια φορά της είπε η δασκάλα ότι σιγά σιγα μπορεί να μπει και μόνη της κι έκλαψε. Και είπαμε ότι μάλλον από Σεπτέμβρη θα μπει χωρίς γονιό, που και θα έχει μεγαλώσει και θα έχει ψιλοξεχασει πιθανώς ότι μπαίναμε. Σήμερα όμως βγήκα επειδή χτύπησε το κινητό και δεν με αναζήτησε, πρώτη φορά! Ενώ δεν μπήκε στην αρχή μόνη, τουλάχιστον δεν με ζήτησε όταν βγήκα.

Μην αγχώνεσαι κ εμένα που με θελει παντού μαζί στο σχολειο μπορει να γκρινιάξε εκλαψε κατά την είσοδο μετα απο 5 λεπτά μέσα σταματάει. Δεν σημαίνει ότι επειδή κλαίει πριν το κάνει δεν πρέπει να την αφήσεις κ ότι δεν θα προσαρμοστει. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...