Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ξυπνάει χαράματα

despoina34

Recommended Posts

1 ώρα πρίν, kotsifikos είπε:

Ένα έχω απλά πιάνει για πολλά μαζί !!!χαχαχαχαχαχαχαχαχ!!

Είναι έξι πλέον! μεγάλωσε πια.

Ναι ναι αυτό το πιάνει για πολλά μαζί το νιώθω στο πετσί μου χαχαχα

• Haha 1

Διαφημίσεις

Αχ αυτός ο ύπνος. Και εμένα ξυπνάνε νωρίς, αλλά πηγαίνουν και για ύπνο νωρίς. Ως προς το τι να κάνεις, δεν έχω ιδέα δυστυχώς, φαντάζομαι ότι τα έχεις δοκιμάσει όλα. Μάλλον υπομονή και λογικά θα αρχίσει να ξυπνάει αργότερα μεγαλώνοντας, έτσι έκανε και η μεγάλη μου κόρη, τώρα που είναι 3,5 είναι η τελευταία που ξυπνάει από τα αδέρφια της, γύρω στις 7:30. 

Και αυτό με την υπομονή δεν το λέω ελαφρά τη καρδιά. Νιώθω και εγώ ότι είμαι στα όρια της κατάρρευσης/καταθλιψης/νευρικού κλωνισμου τώρα με τον τρίτο γύρο τρελής αϋπνίας, αλλά πραγματικά από ότι έχω καταλάβει το παιδάκι σου εχει θέματα με τον ύπνο, οπότε μάλλον θα του πάρει λίγο καιρό ακόμη για να στρώσει. 

πρίν από 34 λεπτά , Chrysoum είπε:

Αχ αυτός ο ύπνος. Και εμένα ξυπνάνε νωρίς, αλλά πηγαίνουν και για ύπνο νωρίς. Ως προς το τι να κάνεις, δεν έχω ιδέα δυστυχώς, φαντάζομαι ότι τα έχεις δοκιμάσει όλα. Μάλλον υπομονή και λογικά θα αρχίσει να ξυπνάει αργότερα μεγαλώνοντας, έτσι έκανε και η μεγάλη μου κόρη, τώρα που είναι 3,5 είναι η τελευταία που ξυπνάει από τα αδέρφια της, γύρω στις 7:30. 

Και αυτό με την υπομονή δεν το λέω ελαφρά τη καρδιά. Νιώθω και εγώ ότι είμαι στα όρια της κατάρρευσης/καταθλιψης/νευρικού κλωνισμου τώρα με τον τρίτο γύρο τρελής αϋπνίας, αλλά πραγματικά από ότι έχω καταλάβει το παιδάκι σου εχει θέματα με τον ύπνο, οπότε μάλλον θα του πάρει λίγο καιρό ακόμη για να στρώσει. 

Δυστυχώς είναι παιδί που δεν το χει με τον ύπνο. Βελτίωσε πολύ το μεσημεριανό της ύπνο. Κ βράδυ ευτυχώς 9+ έχει κοιμηθεί αλλά το 6 ει αι πολύ βάρβαρο. Κ το ξεκίνησε μόλις μπήκε το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ πως να την απασχολήσεις κ τόσες ώρες ξύπνια ολη μέρα. Άλλο θέμα κ αυτο

54 minutes ago, despoina34 said:

Δυστυχώς είναι παιδί που δεν το χει με τον ύπνο. Βελτίωσε πολύ το μεσημεριανό της ύπνο. Κ βράδυ ευτυχώς 9+ έχει κοιμηθεί αλλά το 6 ει αι πολύ βάρβαρο. Κ το ξεκίνησε μόλις μπήκε το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ πως να την απασχολήσεις κ τόσες ώρες ξύπνια ολη μέρα. Άλλο θέμα κ αυτο

Σε νιώθω, μόλις έκοψε το μεσαίο μου παιδί τον μεσημεριανό ύπνο και ξαφνικά η μέρα έγινε τεράστια..

Εγω θελω να κοψει τον μεσημεριανο για να κοιμαται περισσοτερες ωρες το βραδυ (κοιμαται μονο 9 ωρες το πολυ) και γιατι ο τροπος που κοιμαται για μεσημερι δεν με αφηνει ουτε να ξεκουραστω ουτε να κανω καποια χρονοβορα δουλεια, οποτε δεν θα διεφερε σε κατι με το να ειναι ξυπνια, αλλα το μεσημερι δεν αντεχει, χασμουριεται και την πιανουν τα νευρα και τα κλαματα της νυστας.

Διαφημίσεις

πρίν από 3 λεπτά , little lamb είπε:

Εγω θελω να κοψει τον μεσημεριανο για να κοιμαται περισσοτερες ωρες το βραδυ (κοιμαται μονο 9 ωρες το πολυ) και γιατι ο τροπος που κοιμαται για μεσημερι δεν με αφηνει ουτε να ξεκουραστω ουτε να κανω καποια χρονοβορα δουλεια, οποτε δεν θα διεφερε σε κατι με το να ειναι ξυπνια, αλλα το μεσημερι δεν αντεχει, χασμουριεται και την πιανουν τα νευρα και τα κλαματα της νυστας.

Πόση ώρα κοιμάται το μεσιμερι ; 

Αλλες φορες μιση ωρα αλλες φορες διωρο. Αλλα επειδη δεν ειναι στανταρ κι επειδη δεν ειναι συνεχομενα (και στα ξυπνηματα του μεσημεριου κλαιει παρα πολυ σαν κοιμισμενη και πρεπει να θηλασει για να ξανακοιμηθει, πραγμα που δεν κανει τη νυχτα) πρεπει να ειμαι σε ετοιμοτητα. Συν οτι κοιμαται στον καναπε για πολλους λογους οποτε δεν μπορουμε να κανουμε θορυβωδεις δουλειες. Αλλες φορες κοιμαται σχεδον πανω μου και δεν τη μετακινω για να μην ξυπνησει οποτε καθομαι κι εγω. Κι αλλες φορες κοιμαται στο αυτοκινητο οποτε οταν φτανουμε σπιτι καθεται ο ενας απ'τους δυο μας στο αυτοκινητο μεχρι να ξυπνησει. Ετσι εξηγειται και η μεγαλη συμμετοχη μου στο φορουμ :P

Οποτε ναι μια αλφα ηρεμια υπαρχει οταν κοιμαται, αλλα δεν ειναι οτι θα αλλαξει και κατι δραματικα αρνητικα αν κοψει τον μεσημεριανο. Θετικα μπορει, να κοιμαται δηλαδη περισσοτερο τη νυχτα.

Άλλο ένα απόσταγμα σοφίας μου είναι ότι τα παιδιά κάποια στιγμή θα σταματήσουν να κοιμούνται για μεσημέρι οπότε καλό ειναο να μη βασιζόμαστε σ αυτό για να κάνουμε δουλειές κλπ. Γιατί μετά το σοκ είναι μεγάλο. Από ένα σημείο κ μετά το πιο πρακτικό είναι να συμμετέχουν τα παιδιά στις δουλειές κ να οργανωθούν καλύτερα οι γονείς στο να μοιράζουν τον χρονπ

ωστε όποιος θέλει να κάνει κάτι να αναλαμβάνει ο άλλος το παιδί, αν λείπουν κ οι δυο νορμαλ ώρες από το σπίτι φυσικά. 

• Like 2

πρίν από 3 λεπτά , little lamb είπε:

Οταν πανε σχολειο αραγε να γυρνανε κουρασμενα και να θελουν να κοιμηθουν;

Όχι δεν κοιμούνται, αλλά κ να σου φαίνεται ότι είναι κουρασμένη καλύτερα να την κρατάς ξύπνια γιατί αν κοιμούνται το μεσημέρι το βράδυ θα καθυστερούν να κοιμηθούν με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ξυπνάνε το πρωί για το σχολείο

• Like 1

Διαφημίσεις

Καλα η δικια μου δεν θα παει συντομα σχολειο, οποτε οταν παει θα ειναι και σε ηλικια που την κρατας ξυπνια πιο ευκολα. Τωρα ακομα ειναι στη φαση που η νυστα σημαινει κλαμα για το οτιδηποτε

πρίν από 7 λεπτά , little lamb είπε:

Καλα η δικια μου δεν θα παει συντομα σχολειο, οποτε οταν παει θα ειναι και σε ηλικια που την κρατας ξυπνια πιο ευκολα. Τωρα ακομα ειναι στη φαση που η νυστα σημαινει κλαμα για το οτιδηποτε

Ε ναι μην αγχώνεσαι από τώρα. Από την εμπειρία μου από την πρώτη μου κ από τον περίγυρο μου συνήθως τα παιδάκια κόβουν τον μεσημεριανό ύπνο 3-3,5 χρόνων, οπότε όταν θα πάει η δικιά σου σχολείο δεν θα θέλει καν να κοιμάται το μεσημέρι.

Πάντως κ ο δικός μου ο γιος που έχουν περίπου ίδια ηλικία έτσι συμπεριφέρεται το μεσημέρι, σαν την δικιά σου. Μπορεί να κοιμηθεί 1,5 ώρα αλλά σε αυτή την ώρα θα ξυπνήσει 3-4 φορές κ θα έχει γκρίνια κ τον θηλάζω γιατί καταλαβαίνω ότι νυστάζει. Δεν κοιμάται ποτέ σερί. Ενώ το βράδυ μπορεί να κάνει 4-5 ώρες μέχρι να ξυπνήσει κ να θηλάσει για να ξανά κοιμηθεί

Εμενα τη νυχτα ευτυχως ή δεν ξυπναει καθολου ή αν ξυπνησει κοιμαται με τον αντρα μου, θηλαζει μια φορα το μηνα. Ενω το μεσημερι κανει αυτα. Μαλλον εχει να κανει με το σε τι φαση υπνου πεφτει το ξυπνημα

• Like 1

3 ώρες πρίν, despoina34 είπε:

Πάλι 5μιση ξύπνια. Θα με τρελάνει αλήθεια... Δν ξέρω άλλο παιδί να σηκώνεται χαράματα 

Τα δικά μας;-)Ξέρω πόσο δύσκολο σου φαίνεται αλλά αν το αποδεχθείς και προσέξεις τα πρακτικά πχ να κοιμάσαι νωρίτερα τότε θα σου είναι πιο εύκολο.

Διαφημίσεις

9 ώρες πρίν, little lamb είπε:

ναι,σιγουρο αυτο.τα δικα μου κοψανε τον μεσημεριανο υπνο νωρις.κ τα δυο με το σχολειο νυσταζαν.η μεγαλη ομως σπανια κοιμηθηκε.δ βγαινουν κ οι ωρες

ο μικρος επειδη πηγε παιδικο λιγο πριν τα 3 καποια μεσημερια κοιμηθηκε,ευτυχως μετα ξανακοιμοταν ως τις 11.δ ειναι κτ που βολευει ο μεσημεριανος υπνος με σχολειο

τουλ για τα δικα μου που αν τα αφησω θα κοιμηθουν 3-4ωρο για μεσημερι

αλλα θυμαμαι που ειχε τυχει κ καποια απογευματα να κοιμηθει απο τις 7 σερι ως το πρωι

περυσι στο προνηπιο συνεβη πολυ λιγοτερες φορες

επισης η νυστα δ τους εβγαινε μετα την 1που γυρνουσαν.αλλα πιο αργα,μετα το φαι-διαβασμα,μετα τις 5 που χειμωνα νυχτωνει κ νωρις

17 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Ο δικός μου αν και έχει κόψει μεσημεριανό ύπνο πριν τα δύο δύο τρεις φορές στην αρχη μετά το σχολείο κατά τις τέσσερεις τον έπιανε νυστα και κοιμόταν. Τον άφηνα κι εγώ για μια ωρίτσα και τον ξυπνούσα αλλά είδα πως αυτό δεν τον βοηθούσε γιατί γέμιζε μπαταρίες,  κοιμόταν μετά κατά τις έντεκα και δεν μπορούσε να σηκωθεί το πρωί στις επτάμιση. Οπότε τον απασχολούσα λιγάκι με κατασκευές κτλ και κοιμόταν νωριτερα το βράδυ και συνήθως πριν το ξυπνητήρι είχε σηκωθεί. 

7 ώρες πρίν, Sentir...natureza είπε:

Τα δικά μας;-)Ξέρω πόσο δύσκολο σου φαίνεται αλλά αν το αποδεχθείς και προσέξεις τα πρακτικά πχ να κοιμάσαι νωρίτερα τότε θα σου είναι πιο εύκολο.

Είναι απίστευτα δύσκολο να το αποδεχτείς αν δεν έχεις συνηθίσει να ξυπνάς τέτοιες ώρες! Κι εγώ συμφωνώ πως αν αποδεχτείς τα δεδομένα η κατάσταση γίνεται πιο υποφερτή αλλα πέντε και μισή είναι αβασταχτο ειδικά αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά το βράδυ. 

@despoina34 για να αλλάξει το βιολογικό ρολόι ενός παιδιού πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες μέχρι να προσαρμοστεί. Αν πχ την κοιμίζεις πιο αργά για μια φορά για να δεις αν θα πιάσει δεν θα δεις αποτελέσματα άμεσα. Χρειάζεται να της δώσεις κάποιες μέρες να προσαρμοστεί. Επίσης το πιο αργά μπορεί να γίνει σταδιακά ανα τέταρτο/μισάωρο. 

17 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Άλλο ένα απόσταγμα σοφίας μου είναι ότι τα παιδιά κάποια στιγμή θα σταματήσουν να κοιμούνται για μεσημέρι οπότε καλό ειναο να μη βασιζόμαστε σ αυτό για να κάνουμε δουλειές κλπ. Γιατί μετά το σοκ είναι μεγάλο. Από ένα σημείο κ μετά το πιο πρακτικό είναι να συμμετέχουν τα παιδιά στις δουλειές κ να οργανωθούν καλύτερα οι γονείς στο να μοιράζουν τον χρονπ

ωστε όποιος θέλει να κάνει κάτι να αναλαμβάνει ο άλλος το παιδί, αν λείπουν κ οι δυο νορμαλ ώρες από το σπίτι φυσικά. 

Συμφωνώ σε αυτό. Είναι καλύτερα να οργανώνουμε το χρόνο μας σε σχέση με τα παιδιά και να μην περιμένουμε να κοιμηθούν για να κάνουμε μια δουλειά γιατι στο τέλος γίνεται δυσλειτουργικό άλλο αυτό. Και πάλι βέβαια όταν αλλάξει το πρόγραμμα τους και δεν κοιμούνται κτλ σίγουρα βρίσκονται λύσεις. 

• Like 3

1 hour ago, Mama_Anesti_ είπε:

Ο δικός μου αν και έχει κόψει μεσημεριανό ύπνο πριν τα δύο δύο τρεις φορές στην αρχη μετά το σχολείο κατά τις τέσσερεις τον έπιανε νυστα και κοιμόταν. Τον άφηνα κι εγώ για μια ωρίτσα και τον ξυπνούσα αλλά είδα πως αυτό δεν τον βοηθούσε γιατί γέμιζε μπαταρίες,  κοιμόταν μετά κατά τις έντεκα και δεν μπορούσε να σηκωθεί το πρωί στις επτάμιση. Οπότε τον απασχολούσα λιγάκι με κατασκευές κτλ και κοιμόταν νωριτερα το βράδυ και συνήθως πριν το ξυπνητήρι είχε σηκωθεί. 

Είναι απίστευτα δύσκολο να το αποδεχτείς αν δεν έχεις συνηθίσει να ξυπνάς τέτοιες ώρες! Κι εγώ συμφωνώ πως αν αποδεχτείς τα δεδομένα η κατάσταση γίνεται πιο υποφερτή αλλα πέντε και μισή είναι αβασταχτο ειδικά αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά το βράδυ. 

@despoina34 για να αλλάξει το βιολογικό ρολόι ενός παιδιού πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες μέχρι να προσαρμοστεί. Αν πχ την κοιμίζεις πιο αργά για μια φορά για να δεις αν θα πιάσει δεν θα δεις αποτελέσματα άμεσα. Χρειάζεται να τις δώσεις κάποιες μέρες να προσαρμοστεί. Επίσης το πιο αργά μπορεί να γίνει σταδιακά ανα τέταρτο/μισάωρο. 

Συμφωνώ σε αυτό. Είναι καλύτερα να οργανώνουμε το χρόνο μας σε σχέση με τα παιδιά και να μην περιμένουμε να κοιμηθούν για να κάνουμε μια δουλειά γιατι στο τέλος γίνεται δυσλειτουργικό άλλο αυτό. Και πάλι βέβαια όταν αλλάξει το πρόγραμμα τους και δεν κοιμούνται κτλ σίγουρα βρίσκονται λύσεις. 

Εγώ προσπαθώ τις δουλειές να τις κάνω όταν είναι ξύπνια. Γιατί αν κοιμούνται και αρχίσω δουλειές ούτως η άλλος ο μικρός θα ξυπνήσει. Όποτε αυτό που κάνω είναι να ξαπλώνω και εγώ το μεσημέρι. Εκτός και αν έχω δουλειές έξω στον κήπο. Που με τέτοια ζέστη δεν θα τις κάνω μεσημεριάτικα κ αυτές. 

• Like 2

Ο δικός μου 28 μηνών έχει 2 μήνες περίπου που ξυπνάει λίγο πιο αργά. Μέχρι πριν κοιμόταν κατά τις 9 και από τις 6 το πρωί στο πόδι. Αφού ερχόταν σκ και μας έπιανε η ψυχη μας που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω. Πλέον ξυπνάει γύρω στις 7.30 κ αυτά που έχουν αλλάξει είναι τα εξης

Κοιμάται γύρω στις 10.30. Ξέρω είναι αργά για ένα 2χρονο αλλά λόγω καλοκαιριού προσαρμόστηκε. 

Και δευτερον ξυπνάει από μόνος του το βράδυ και πίνει γάλα οπότε δεν ξυπνάει νωρίς λόγω πείνας. Βεβαια,με το καινούριο πρόγραμμα μου ξυπνάει το βράδυ κάνα δυο φορές. Από κει κ πέρα να ευχηθώ σε όλες μας υπομονή με τον ύπνο.

2 ώρες πρίν, Mama_Anesti_ είπε:

Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, ο μεγάλος μου ξυπνουσε αρκετές φορές τέτοια ώρα με ενδιάμεσα ξυπνηματα το βράδυ. Η μόνη λύση είναι να κοιμόμαστε μόλις κοιμηθεί το παιδί. Και φυσικά και το μεσημέρι αν κοιμάται. 

41 minutes ago, Sentir...natureza said:

Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, ο μεγάλος μου ξυπνουσε αρκετές φορές τέτοια ώρα με ενδιάμεσα ξυπνηματα το βράδυ. Η μόνη λύση είναι να κοιμόμαστε μόλις κοιμηθεί το παιδί. Και φυσικά και το μεσημέρι αν κοιμάται. 

Αυτό, προσωπικά δεν το βρίσκω πολύ ρεαλιστικό. Ίσως για πολύ λίγο με νεογέννητο, σίγουρα όχι για χρονια. Εγώ το έκανα καμία βδομάδα όταν γεννήθηκε ο μικρός και είχα γυρίσει άυπνη απο το μαιευτήριο, αλλά σύντομα ένιωσα ότι δεν είχα πια ζωή. Ανυπομονούσα να κοιμηθεί το παιδί για να κάνω κάτι μη παιδικό, να φάω σαν άνθρωπος, να χαλαρώσω λίγο, να μιλήσω με καμία φίλη, να δω κάτι που μου αρέσει. Επίσης για μια εργαζόμενη με παιδιά, το να είναι στο κρεβάτι της στις 9, είναι σχεδόν αδύνατο. Πιθανότατα μόλις βάλει το παιδί για ύπνο, να βάλει να μαγειρέψει για την επόμενη, να σιδερώσει, να μαζέψει τον νεροχύτη κτλ. 
Πιστεύω πραγματικά πως αν δεν ήταν τη θέμα του ύπνου, θα ήταν πολύ πιο εύκολο το να είσαι γονιός. Έχω σχεδόν 4 χρονια να κοιμηθώ όσο θέλω, παρότι τα Σαββατοκύριακα ξυπνάει ο άντρας μου και εγώ κοιμάμαι μέχρι τις 9. Προ παιδιού, τα Σαββατοκύριακα πριν τις 11-12 δεν άνοιγε το μάτι..

• Like 4

On 8/7/2021 at 5:58 AM, despoina34 said:

Πάλι 5μιση ξύπνια. Θα με τρελάνει αλήθεια... Δν ξέρω άλλο παιδί να σηκώνεται χαράματα 

To δικό μου στην ηλικία της κόρης σου!! Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο να σε συμβουλεύσω, αυτή η έλλειψη ύπνου είναι κάτι φοβερό. Ξέρω μόνο ότι μεγαλώνοντας θα κοπεί το να ξυπνάει πριν τις 7:00-7:30, όμως δεν ξέρω αν ποτέ το 7 γίνει 9 ή και 10, ο δικός μου λογικά στα 16-17 θα κοιμάται μέχρι τέτοια ώρα, το έχω πάρει απόφαση.

16 ώρες πρίν, Yovanna είπε:

Αυτό, προσωπικά δεν το βρίσκω πολύ ρεαλιστικό. Ίσως για πολύ λίγο με νεογέννητο, σίγουρα όχι για χρονια. Εγώ το έκανα καμία βδομάδα όταν γεννήθηκε ο μικρός και είχα γυρίσει άυπνη απο το μαιευτήριο, αλλά σύντομα ένιωσα ότι δεν είχα πια ζωή. Ανυπομονούσα να κοιμηθεί το παιδί για να κάνω κάτι μη παιδικό, να φάω σαν άνθρωπος, να χαλαρώσω λίγο, να μιλήσω με καμία φίλη, να δω κάτι που μου αρέσει. Επίσης για μια εργαζόμενη με παιδιά, το να είναι στο κρεβάτι της στις 9, είναι σχεδόν αδύνατο. Πιθανότατα μόλις βάλει το παιδί για ύπνο, να βάλει να μαγειρέψει για την επόμενη, να σιδερώσει, να μαζέψει τον νεροχύτη κτλ. 
Πιστεύω πραγματικά πως αν δεν ήταν τη θέμα του ύπνου, θα ήταν πολύ πιο εύκολο το να είσαι γονιός. Έχω σχεδόν 4 χρονια να κοιμηθώ όσο θέλω, παρότι τα Σαββατοκύριακα ξυπνάει ο άντρας μου και εγώ κοιμάμαι μέχρι τις 9. Προ παιδιού, τα Σαββατοκύριακα πριν τις 11-12 δεν άνοιγε το μάτι..

Θεωρώ ότι όλα είναι θέμα προγραμματισμού και συμμετοχής του συζύγου. Ίσως είναι και θέμα συνήθειας, για παράδειγμα εγώ ποτέ, ούτε σκ, ούτε αν δεν δούλευα, ούτε καν στα φοιτητικά μου χρόνια, δεν σηκωνομουν μετά τις 8.30-9. Όπως και να χει μπορεί να είναι πιο δύσκολο σε κάποιους από ότι σε άλλους, οπότε προσπαθεί ο καθένας να διευκολύνει την καθημερινότητα του και να δει τι μπορεί να κάνει για να μην πάθει υπερκόπωση :wink:

2 ώρες πρίν, Sentir...natureza είπε:

Θεωρώ ότι όλα είναι θέμα προγραμματισμού και συμμετοχής του συζύγου. Ίσως είναι και θέμα συνήθειας, για παράδειγμα εγώ ποτέ, ούτε σκ, ούτε αν δεν δούλευα, ούτε καν στα φοιτητικά μου χρόνια, δεν σηκωνομουν μετά τις 8.30-9. Όπως και να χει μπορεί να είναι πιο δύσκολο σε κάποιους από ότι σε άλλους, οπότε προσπαθεί ο καθένας να διευκολύνει την καθημερινότητα του και να δει τι μπορεί να κάνει για να μην πάθει υπερκόπωση :wink:

Ούτε εγω σηκωνόμουν μετά τις 9. Δν με νοιάζει πλέον για το πρωί, αλλά το να πέφτω νωρίς μου είναι πια αδύνατο. Δεν είναι οι δουλειές κ ο προγραμματισμός, το καταλαβαίνω αυτό που λέει η @Yovanna, είναι η ηρεμία. Εγω πέρα από τον χρόνο με τον συζυγο που έχω όταν κοιμηθεί, θέλω πια και δικό μου χρόνο. Να διαβάσω κάτι, να ακούσω λίγη μουσική, οτιδήποτε. Σπάνια πια κοιμάμαι πριν πάει 12.30, ξαπλώνω αλλά κάνω κάτι στο  κινητό  κ με παίρνει έτσι ο ύπνος. Γενικα δλδ πάνω από έξι ώρες δν κοιμάμαι πια, υποθέτω μπαίνω κ σε ηλικία που μειώνονται οι ανάγκες για ύπνο γιατί αν τύχει να κοιμηθώ νωρίς, θα ξυπνήσω πάλι μετά από 6-6.30 ώρες! 

πρίν από 44 λεπτά , Έσπερος είπε:

Ούτε εγω σηκωνόμουν μετά τις 9. Δν με νοιάζει πλέον για το πρωί, αλλά το να πέφτω νωρίς μου είναι πια αδύνατο. Δεν είναι οι δουλειές κ ο προγραμματισμός, το καταλαβαίνω αυτό που λέει η @Yovanna, είναι η ηρεμία. Εγω πέρα από τον χρόνο με τον συζυγο που έχω όταν κοιμηθεί, θέλω πια και δικό μου χρόνο. Να διαβάσω κάτι, να ακούσω λίγη μουσική, οτιδήποτε. Σπάνια πια κοιμάμαι πριν πάει 12.30, ξαπλώνω αλλά κάνω κάτι στο  κινητό  κ με παίρνει έτσι ο ύπνος. Γενικα δλδ πάνω από έξι ώρες δν κοιμάμαι πια, υποθέτω μπαίνω κ σε ηλικία που μειώνονται οι ανάγκες για ύπνο γιατί αν τύχει να κοιμηθώ νωρίς, θα ξυπνήσω πάλι μετά από 6-6.30 ώρες! 

Σίγουρα είναι η ηλικία αλλά είναι και στον άνθρωπο. Ούτε εγώ κοιμάμαι πολύ και μου φτάνουν οι 6 ώρες ύπνου.