Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Μπορεί κάποιος να βαφτίσει παιδί και μετά να παντρέψει άλλο ζευγάρι;

Recommended Posts

Παντρεύομαι θρησκευτικό  και βαφτιζω το παιδάκι μου του χρόνου... Ήταν προγραμματισμενο για φέτος Αλλά ακυρωσαμε λόγω κορονοϊού. Διαφορετικοί οι κουμπάροι που θα μας παντρέψουν διαφορετικοί και οι νονοι. Η κουμπάρα που θα παντρέψει έχει κλεισει κουμπαρια για να βαφτίσει παιδάκι πριν γίνει ο δικός μας γάμος και μου είπε πως δεν ξέρει αν γίνεται να αλλάξει τα στέφανα σε εμάς μετά γτ είναι σαν να δένονται τα χέρια της.... πήγε σύμφωνα με το σκεπτικό ότι όπως είναι όταν σε παντρεύει κάποιος και μετά πρεπει να βαφτισει για να λυθούν τα χέρια του.... μέσω αν κάνει την βάφτιση πρώτη που έχει κανονίσει και μετά μας στεφανωσει πιστεύει πως δεν μπορει να γίνει... Έτσι έχει ακούσει... έχετε παρόμοιες εμπειρίες? Ξέρετε τι ισχύει σύμφωνα με την θρησκεία μας ?

Διαφημίσεις

9 ώρες πρίν, Irene kars είπε:

Παντρεύομαι θρησκευτικό  και βαφτιζω το παιδάκι μου του χρόνου... Ήταν προγραμματισμενο για φέτος Αλλά ακυρωσαμε λόγω κορονοϊού. Διαφορετικοί οι κουμπάροι που θα μας παντρέψουν διαφορετικοί και οι νονοι. Η κουμπάρα που θα παντρέψει έχει κλεισει κουμπαρια για να βαφτίσει παιδάκι πριν γίνει ο δικός μας γάμος και μου είπε πως δεν ξέρει αν γίνεται να αλλάξει τα στέφανα σε εμάς μετά γτ είναι σαν να δένονται τα χέρια της.... πήγε σύμφωνα με το σκεπτικό ότι όπως είναι όταν σε παντρεύει κάποιος και μετά πρεπει να βαφτισει για να λυθούν τα χέρια του.... μέσω αν κάνει την βάφτιση πρώτη που έχει κανονίσει και μετά μας στεφανωσει πιστεύει πως δεν μπορει να γίνει... Έτσι έχει ακούσει... έχετε παρόμοιες εμπειρίες? Ξέρετε τι ισχύει σύμφωνα με την θρησκεία μας ?

οποτε θες παντρευεις κ οποτε θες βαφτιζεις. καταρχας δεν σημειωνετε πουθενα οτι εισαι κουμπαρος κ οτι θες κανεις.

Αυτά είναι έθιμα, για να μην πω δεισιδαιμονίες. Η θρησκεία δεν εμπλέκεται πουθενά. Ο μόνος κανόνας της Εκκλησίας μας είναι ο κουμπάρος/κουμπάροι να μην έχει-ουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο. Ή να είναι ανύπαντρος-οι ή να έχει-ουν τελέσει θρησκευτικό γάμο.

Just now, ninaki80 είπε:

οποτε θες παντρευεις κ οποτε θες βαφτιζεις. καταρχας δεν σημειωνετε πουθενα οτι εισαι κουμπαρος κ οτι θες κανεις.

Έτσι σκέφτηκα και Εγώ ευχαριστώ πολύ!!

Εγώ ξέρω ότι το μόνο που δεν αφήνει η εκκλησία είναι πχ να βαπτίσεις κορίτσι κ μετά να βαπτίσεις αγόρι. Θα πρέπει να είναι του ίδιου φύλου.

Όσο για το να γίνει νονός κάποιος που έχει παντρευτεί μόνο με πολιτικό οι περισσότερες ενορίες δεν αφήνουν αλλά υπάρχουν κ κάποιες λίγες εκκλησίες που το δέχονται. 

Διαφημίσεις

Just now, Lisbet είπε:

Αυτά είναι έθιμα, για να μην πω δεισιδαιμονίες. Η θρησκεία δεν εμπλέκεται πουθενά. Ο μόνος κανόνας της Εκκλησίας μας είναι ο κουμπάρος/κουμπάροι να μην έχει-ουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο. Ή να είναι ανύπαντρος-οι ή να έχει-ουν τελέσει θρησκευτικό γάμο.

Ευχαριστώ πολύ! Έχεις δίκιο!!!

Just now, mama16 είπε:

Εγώ ξέρω ότι το μόνο που δεν αφήνει η εκκλησία είναι πχ να βαπτίσεις κορίτσι κ μετά να βαπτίσεις αγόρι. Θα πρέπει να είναι του ίδιου φύλου.

Δεν ισχύει.

2 ώρες πρίν, mama16 είπε:

Όσο για το να γίνει νονός κάποιος που έχει παντρευτεί μόνο με πολιτικό οι περισσότερες ενορίες δεν αφήνουν αλλά υπάρχουν κ κάποιες λίγες εκκλησίες που το δέχονται. 

ε κ αυτο δεν ισχυει κ πολυ οτι θες κανεις το λενε αλλα στην πραξη δεν ισχυει . δεν φαινετε ετσι κ αλλιως βρε παιδια αν εχεις βαφτισει δεν κρατανε δεδομενα .. 

Εκτός του ότι αυτές οι παραδόσεις δεν ισχύουν από θεολογικής πλευράς και είναι απλώς παραδόσεις, το συγκεκριμένο δεν υπάρχει ούτε ως παράδοση. Η παράδοση λέει ότι αν σε στεφάνωσε (και σταύρωσε τα χέρια του) τα λύνει βαφτίζοντας το παιδί του ίδιου ζευγαριού. Δεν λέει ότι πρέπει πρώτα να στεφανώνεις και μετά να βαφτιζεις έτσι γενικά και ότι δεν μπορείς να έχεις βαφτίσει κάποιο παιδί πριν παντρεψεις κάποιους άλλους. Είναι άσχετο τελείως, δεν ξέρω πώς τα συνδύασε.

19 ώρες πρίν, Irene kars είπε:

Μηπωσ αρχιζει κ βρισκει δικαιολογιεσ?

Διαφημίσεις

6 ώρες πρίν, samsympan είπε:

Δεν ισχύει.

Έχεις ρωτήσει παπά κ σου είπε ότι δεν ισχύει? Εγώ αυτό ξέρω από παπά, βέβαια πολλοί νονοί μπορεί να μην ενημερώσουν καν ότι έχουν βαπτίσει αντιθέτου φύλου οπότε δεν τους λέει κανείς τπτ

Just now, mama16 said:

Έχεις ρωτήσει παπά κ σου είπε ότι δεν ισχύει? Εγώ αυτό ξέρω από παπά, βέβαια πολλοί νονοί μπορεί να μην ενημερώσουν καν ότι έχουν βαπτίσει αντιθέτου φύλου οπότε δεν τους λέει κανείς τπτ

Αν όμως ίσχυε και ήταν κάτι σημαντικό δεν θα ρωτούσε ο παπάς πριν? Υποτίθεται ότι θα πρέπει να το ξέρουμε? Εγώ έχω ρωτήσει παπά (αφότου βάφτισα ένα κορίτσι και 2 αγόρια) και μου είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτά είναι χαζομάρες :).

Just now, mama16 είπε:

Η απάντηση δεν βρίσκεται στο τι λέει ο κάθε ιερέας, αλλά σε σαφώς διατυπωμένους όρους των Συνοδικών Εγκυκλίων. Ως προς το παρόν αναφέρεται ότι:

"Από το Ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος προκύπτει πνευματική συγγένεια, η οποία δημιουργεί κώλυμα στη σύναψη γάμου μεταξύ του αναδόχου και της αναδεκτής του ή της μητέρας της, ή αναλόγως, της αναδόχου και του αναδεκτού της ή του πατέρα του (ΝΓ  Κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, υπ' αριθμ. 3625/2383 ΝΚ/2050/17-11-1981 και 2627/659/401/8-4-1997 Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπ' αριθμ. 42/25-7-2006 Εγκύκλιο Σημείωμα της καθ' ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής),  ενώ ΔΕΝ υφίσταται κώλυμα σύναψης γάμου μεταξύ αναδεκτών βαπτισμένων από τον ίδιο ανάδοχο."

Εγώ είχα ακούσει οτι μια χαρα μπορείς να βαφτισεις και κορίτσι και αγόρι, αρκεί να το ξέρουν ότι έχουν τον ίδιο νονο ώστε να μην παντρευτούν. (Με θρησκευτικό γάμο) Αλλά η εγκύκλιος που παρατεθηκε το λύνει και αυτό το θέμα!

Διαφημίσεις

Just now, samsympan είπε:

Η απάντηση δεν βρίσκεται στο τι λέει ο κάθε ιερέας, αλλά σε σαφώς διατυπωμένους όρους των Συνοδικών Εγκυκλίων. Ως προς το παρόν αναφέρεται ότι:

"Από το Ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος προκύπτει πνευματική συγγένεια, η οποία δημιουργεί κώλυμα στη σύναψη γάμου μεταξύ του αναδόχου και της αναδεκτής του ή της μητέρας της, ή αναλόγως, της αναδόχου και του αναδεκτού της ή του πατέρα του (ΝΓ  Κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, υπ' αριθμ. 3625/2383 ΝΚ/2050/17-11-1981 και 2627/659/401/8-4-1997 Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπ' αριθμ. 42/25-7-2006 Εγκύκλιο Σημείωμα της καθ' ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής),  ενώ ΔΕΝ υφίσταται κώλυμα σύναψης γάμου μεταξύ αναδεκτών βαπτισμένων από τον ίδιο ανάδοχο."

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα διαβάσει τι ακριβώς λένε στις εγκυκλίους, από παπά μόνο είχα ακούσει ότι υπάρχουν στα βιβλία διατυπωμένα αλλά ήταν με το παλιό οπότε μπορεί να διαφέρουν!

Ερωτηση...

Η κολλητη μου εγινε νονα του παιδιου μου..( μαδ παντρεψε αλλο ζευγαρι)

Τωρα παντρευεται κ ειχαμε σκεφτει να την παντρεψω εγω κ να τησ βαφτισω το παιδι αργοτερα οταν με το καλο γινει μανουλα..

Δεν εχω ρωτησει ιερεα..ξερω ομωσ πωσ για να " διευρυνεται" ο κυκλοσ τησ οικογενειασ γι αυτο κ προτιμάμε κουμπαρουσ εκτοσ τησ οικογενείας.δεν νομιζω δηλ πωσ απαγορευεται απλα ειναι θεμιτο να να μην υπαρχει ηδη συγγενεια...

Γνωριζει καμμία κατι περισσοτερο??

Το να μην κάνεις την ίδια κουμπαρια που σου έχει κάνει κάποιος δεν το λένε για να διευρύνεται ο κύκλος της οικογένειας, το λένε γιατί θεωρείται ότι "επιστρέφεται η κουμπαριά". Αν ήταν για τη διεύρυνση της οικογένειας θα το έλεγαν και για την περίπτωση που βαφτιζεις ανιψι, το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο και σχεδόν έθιμο.

Εάν κι εφ'όσον δεν ενδιαφέρεστε για τις "κοινωνικές" συμβάσεις και τα διάφορα έθιμα κάθε μέρους, καλύτερα όλα αυτά να τα ρωτήσετε στον ιερέα που θα κάνει το μυστήριο....ή σε κάποιον ιερέα της ίδιας περιοχής, τέλος πάντων.

Συνήθως τα κανονιστικά/θρησκευτικά κωλύματα είναι ελάχιστα και δεν  έχουν καμία σχέση με όλα αυτά που ακούγονται κατά καιρούς. Κάθε ιερέας μπορεί να εξηγήσει τι επιτρέπεται ανά περίπτωση και για ποιο λόγο.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...