Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τρόπος διδασκαλίας γλώσσας Β' Δημοτικού

Recommended Posts

5 hours ago, Έσπερος said:

Γενικά θεωρώ ότι στο δημοτικό υπάρχει υπερπροσπάθεια, αν και όλο και πιο πολύ ακούω ότι στις μικρές τουλάχιστον τάξεις τα παιδιά κάνουν πολλά μέσα στην τάξη και λιγότερα στο σπίτι. Δεν καίγονται όλα τα παιδιά από το δημοτικό προφανώς. Πολλά όμως απογοητεύονται και τα εγκαταλείπουν, και είναι λογικό. Κάποια είναι μικρά για να μπουν στη λογική του εντατικού διαβάσματος, κάποια άλλα δεν έχουν υποστήριξη από το σπίτι -και δεν εννοώ μόνο αδιάφορους γονείς ή δύσκολα οικογενειακά περιβάλλοντα, εννοώ και γονείς που πιέζονται και δουλεύουν πολλές ώρες. Υπάρχουν και παιδιά που αναπτύσσουν άγχη και φοβίες για την εξέταση και τα διαγωνίσματα, κι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Ή άλλά έχουν έντονη βαθμοθηρία. Επίσης έχει καλλιεργηθεί  η νοοτροπία ότι η τάξη δεν είναι το μέρος που μαθαίνουμε αλλά το μέρος στο οποίο ελέγχουμε τις ασκήσεις για το σπίτι (που δεν τις λύνουμε πάντα μόνοι μας) και κρινόμαστε για να βαθμολογηθούμε. Όλα αυτά δεν τα θεωρώ υγιή και πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν, γι αυτό και συμφωνώ γενικά και με πιο εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας, και με μέτρα όπως "η τσάντα στο σχολείο" για κάποια σ/κ, κ με τον περιορισμό των εξετάσεων στο Γυμνάσιο -θα περίμενα και πιο τολμηρά μέτρα όπως η κατάργηση της βαθμολογίας και η περιγραφική αξιολόγηση (αν και το τελευταίο δεν είναι απόλυτα αθώο μέτρο, ανάλογα με το πώς θα εφαρμοστεί). 

Για την ορθογραφία δεν ξέρω πραγματικά ποια μέθοδος ακολουθείται για τη διδασκαλία της. Υποθέτω ότι η λογική να μην εστιάζεις σε αυτήν αλλά στο περιεχόμενο, τη διατύπωση και τη συνοχή, κάπου έχει παρερμηνευτεί ως "δεν μετράει άρα δεν με νοιάζει αν θα το γράψω σωστά". Πάντως οι μαθητές τους κανόνες γενικά τους ξέρουν. Αυτό έχω καταλάβει. Απλώς βαριούνται να τους εφαρμόσουν ή δεν τους βγαίνει αυτόματα. Το έγραφα και πιο πάνω νομίζω. Αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος χάνει τη γη κάτω απ' τα πόδια του στο γυμνάσιο μόνο για την ορθογραφία. Στο Γυμνάσιο σοκάρονται τα παιδιά γιατί μπορεί να μην γράφουν συνέχεια τεστ όπως στο δημοτικό, αλλά συνειδητοποιούν ότι η επίδοσή τους όντως μετράει στο βαθμό, δεν θα πάρουν όλοι 10, και το 10 δεν σημαίνει αυτόματα 19 ή 20. Άλλοι θα πουν ότι η λύση είναι να μην παίρνουν όλοι 10 στο δημοτικό, εγώ θα έλεγα η λύση είναι να μην παίρνουν βαθμούς, ή να μην παίρνουν μόνο βαθμούς. Να παίρνουν πχ βαθμούς σπασμένους σε τομείς, όπωςχ επιμέλεια στις ασκήσεις για το σπίτι, συμμετοχή στο μάθημα, επίδοση στα τεστ κλπ, για να φαίνεται ότι ο βαθμός δεν αποτυπώνει μόνο ένα γραπτό. 

Συμφωνω σε καποια σημεια. Ιδιως για τον τροπο βαθμολογησης σπασμενο σε τομεις.

Οσο για την ορθογραφια που ανεφερα παραπανω φυσικα δεν εννοουσα οτι χανουν τη γη κατω απο τα ποδια τους μονο γι αυτο αλλα και για αλλους λογους. 

k0oZp3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 63
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

12 hours ago, ΑΡΓΚ said:

Είχαμε την τύχη να έχουν τα παιδιά μου κάποιες χρονιές δασκάλους που δεν δίνουν φωτοτυπίες παρά σπάνια, και που δεν επιμένουν καν στην κλασική διδασκαλία, όπως την ξέρουμε, με τη συνηθισμένη παράδοση - εξέταση. Σε εμάς θα αναφέρω δύο παραδείγματα που μου έκαναν φοβερή εντύπωση:

- ο ένας μου γιος, τα 2 πρώτα χρόνια είχε δασκάλα που μας τρέλανε στην έξτρα δουλειά, τη φωτοτυπία και τις λίστες λέξεων για ορθογραφία. Το αποτέλεσμα ήταν ένα παιδί που παραιτήθηκε και μπήκε και πιθανή διάγνωση δυσορθογραφίας. Στην Γ δημοτικού, η δασκάλα παίζει να μην έδωσε μία φωτοτυπία όλο το χρόνο. Και μας είπε ότι η τάξη θέλει πολλή δουλειά από την αρχή, γιατί είναι η πιο ανορθογραφη τάξη που έχει δει. Τα παιδιά συνολικά είχαν τόσο πολύ καεί, που δεν πρόσεχαν ούτε το όνομά τους πώς γράφεται. Με την αλλαγή διδασκαλίας, τα παιδιά άλλαξαν. Δύο χρόνια μετά, ο γιος μου, χωρίς επαναλήψεις ή έξτρα κόπο, πέραν από κάποιες υπαγορεύσεις κειμένων για να μάθει να προσέχει τις λέξεις και όταν γράφει και όχι μόνο σε λίστες, έγινε ο καλύτερος μαθητής της τάξης, και στην ορθογραφία. Έμαθε να αγαπάει το σχολείο, να ζητά βιβλία να διαβάσει κλπ. Η αλλαγή σε 2 χρόνια ήταν εντυπωσιακή και το ίδιο είπαν και άλλοι γονείς. Στη Β δημοτικού, για τα μισά αγόρια είχαν μπει υποψίες ήδη για μαθησιακές δυσκολίες, και όλα λύθηκαν με την αλλαγή της δασκάλας.

- ο άλλος μου γιος, Δ δημοτικού, φέτος έχει την τύχη να έχει δασκάλους (και της τάξης αλλά και κάποιες ειδικότητες) που κάνουν αντισυμβατικό μάθημα: θεατρικά αντί για γλώσσα κάποιες φορές, μάθημα στο πάτωμα οκλαδόν, χειροτεχνία μέσα στο μάθημα των μαθηματικών, κατασκευές με μαθηματικές πράξεις στα εικαστικά. Είναι η πρώτη φορά, που τόσοι γονείς λέμε όλοι ότι τα παιδιά μας θέλουν να πάνε σχολείο, στεναχωριούνται όταν υπάρχει αργία. Παιδιά που δεν είχαν μάθει μισή παράγραφο ιστορίας π.χ. διαβάζουν με όρεξη όχι μόνο το μάθημα, αλλά φέρνουν και έξτρα υλικό να συζητήσουν με δική τους πρωτοβουλία, μου το έλεγε άλλη μαμά ότι νομιζε ότι το παιδί της της κάνει πλάκα στην αρχή.

Οπότε ως αποτέλεσμα, για εμάς μέχρι στιγμής είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αλλαγή. Τωρα τι  θα γίνει όταν πέσουν ξανά σε κάτι τελείως διαφορετικό, θα δείξει. 

Καλημερα! Χαιρομαι πολυ που διαβαζω περιπτωσεις εκπαιδευτικων που εκαναν τα παιδια να αγαπησουν το σχολειο! 

Ευχομαι αυτο να συνεχιστει ως το τελος της μαθητικης τους ζωης!

Ηθελα ομως να διευκρυνισω οτι για μενα ειναι υπερβολη να δινεται μεγαλος ογκος δουλειας για το σπιτι, με λιστες λεξεων για ορθογραφια και φωτοτυπιες για το σπιτι σε αυτες τις ταξεις. Μέτρον άριστον. Δεν ειμαι κατά της φωτοτυπίας αλλα με μέτρο. Και όπου χρειάζεται. 

k0oZp3.png

Κι εγω κατα της φωτοτυπίας δεν ειμαι. Αν προκειται απλως για διαφορετικη παρουσιαση του περιεχομένου μιας ενότητας πχ, επειδη για καποιον λογο θεωρουμε οτι το βιβλιο  δεν ειναι βοηθητικό, χρειαζονται περισδοτερα παραδείγματα ή περαιτέρω εξηγήσεις (οχι ομως για περισσοτερη υλη σε σχεση με την κροβλεπομενη). Αλλα με την προϋποθεςη οτι θα χρηςιμοποιηςεις πρωτα τη φωτοτυπία στην ταξη ως μερος του μαθηματος, οχι να τη δωσεις για μελετη στο σπίτι ετσι απλα λες κι ειναι reading list σε ακαδημαϊκο μαθημα. Επιςης συμφωνω με φυλλα εργαςιας που εχουν δραστηριοτητες διαφορετικής φιλοσοφίας απο αυτες του βιβλίουκαι τις θεωρεις αναγκαίες, αλλα παλι η πρωτη επεξεργασία να γινει στην ταξη. 

1 hour ago, Έσπερος είπε:

Κι εγω κατα της φωτοτυπίας δεν ειμαι. Αν προκειται απλως για διαφορετικη παρουσιαση του περιεχομένου μιας ενότητας πχ, επειδη για καποιον λογο θεωρουμε οτι το βιβλιο  δεν ειναι βοηθητικό, χρειαζονται περισδοτερα παραδείγματα ή περαιτέρω εξηγήσεις (οχι ομως για περισσοτερη υλη σε σχεση με την κροβλεπομενη). Αλλα με την προϋποθεςη οτι θα χρηςιμοποιηςεις πρωτα τη φωτοτυπία στην ταξη ως μερος του μαθηματος, οχι να τη δωσεις για μελετη στο σπίτι ετσι απλα λες κι ειναι reading list σε ακαδημαϊκο μαθημα. Επιςης συμφωνω με φυλλα εργαςιας που εχουν δραστηριοτητες διαφορετικής φιλοσοφίας απο αυτες του βιβλίουκαι τις θεωρεις αναγκαίες, αλλα παλι η πρωτη επεξεργασία να γινει στην ταξη. 

Ξεφεύγω λίγο από το θέμα, αλλά αυτό που με τρελαίνει είναι η φωτοτυπία ως περίληψη. Είχαμε δασκάλα που σε κάθε μάθημα ιστορίας έδινε μία φωτοτυπία με 5 προτάσεις που υποτίθεται ότι έπρεπε να μάθουν τα παιδιά, αντί  να διαβάσουν το βιβλίο. Μιλάμε για Δ δημοτικού, οπότε το κάθε μάθημα άντε να ήταν μία σελίδα μαζί με τις εικόνες. Οπότε αντί να διαβάζουν τα παιδιά, είτε μόνα είτε μαζί της, το κείμενο και να μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα βασικά, η οδηγία ήταν να αποστηθίζουν τις 5 φράσεις που μοίραζε η δασκάλα, και τις οποίες μετά περίμενε να ξέρουν σαν ποίημα! Ο,τι πιο αντιπαιδαγωγικό έχω συναντήσει σαν μέθοδο διδασκαλίας, και δυστυχώς δεν είναι η μόνη φορά που το έχω συναντήσει. Ενώ είχαμε άλλο δάσκαλο σε ίδια τάξη, που μοίραζε πάλι φωτοτυπίες στην ιστορία, αλλά ήταν συμπληρωματικό υλικό: χάρτες, διαγράμματα, αποσπάσματα από άλλα κείμενα κλπ. Φωτοτυπία το ένα, φωτοτυπία και το άλλο :) 

On 18/1/2019 at 11:59 ΠΜ, Έσπερος είπε:

....Αν υπήρχε σχεδιασμός ώστε να ΄δινεται έμφαση στην παραγωγή, και επομένως σε κατευθύνσεις του Επαγγελματικού Λυκείου και των μεταλυκειακών σπουδών, που να προετοιμάζουν τα παιδιά για τέτοιους κλάδους.....

Φεύγω κ εγώ λίγο από το θέμα για να πω ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αν μπορούσα να αλλάξω τον χρόνο, θα σπούδαζα κάτι πιο "πρακτικό",  χωρίς να ξέρω ακριβώς να σου πω τι. Κ τα παιδιά μου,  που τους ακούω κ λένε διάφορα "θα γίνω μάγειρας",  "θα γίνω σχεδιαστής κόμικ", "θα γίνω σουβλατζής", ό,τι μπορείτε να φανταστείτε,  λέω συνέχεια μακάρι, να ασχοληθούν επαγγελματικά με οτιδήποτε αρκεί να είναι προσοδοφόρο κ να τους αρέσει κάπως. 

ΑΛΛΑ , και παραθέτω σχετικό κομμάτι από την nini84 : 

On 18/1/2019 at 12:41 ΜΜ, nini84 είπε:

....Και όταν αυτοί,  οι κατα τα άλλα άριστοι μαθητές, πηγαν στο γυμνάσιο έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. ........

Δεν θέλω να υπάρχουν κενά στην ορθογραφία, ούτε να συμβεί το ανωτέρω στα παιδιά μου (κ σε κανένα παιδάκι εννοείται).

Κ επίσης πως ο "άριστος" μαθητής θα συνεχίσει τις όποιες σπουδές όταν έχει σοβαρά θέματα στον γραπτό λόγο ? 

Αλλά κ στην καθημερινότητα,  τώρα που η επικοινωνία έχει γίνει σε μεγάλο ποσοστό γραπτή (facebook κτλ),  τρελαίνομαι με τους ανορθόγραφους. Το τι "Ευχαριστούμε πολλή" έχω (και έχετε διαβάσει), δεν λέγεται.  Άλλοι δεν μπορούν την σκόνη, άλλοι δεν μπορούν την ακαταστασία, κτλ,  εγώ δεν μπορώ την ανορθογραφία. Βγάζω σπυράκια, ζαλίζομαι, νομίζω ότι διαβάζω κινέζικα. Κ δεν πιστεύω ότι είμαι η μόνη :rolleyes:

Επεξεργάστηκαν by annoulen

Διαφημίσεις

πρίν από 41 λεπτά , annoulen είπε:

Δεν θέλω να υπάρχουν κενά στην ορθογραφία, ούτε να συμβεί το ανωτέρω στα παιδιά μου (κ σε κανένα παιδάκι εννοείται).

Κ επίσης πως ο "άριστος" μαθητής θα συνεχίσει τις όποιες σπουδές όταν έχει σοβαρά θέματα στον γραπτό λόγο ? 

Αλλά κ στην καθημερινότητα,  τώρα που η επικοινωνία έχει γίνει σε μεγάλο ποσοστό γραπτή (facebook κτλ),  τρελαίνομαι με τους ανορθόγραφους. Το τι "Ευχαριστούμε πολλή" έχω (και έχετε διαβάσει), δεν λέγεται.  Άλλοι δεν μπορούν την σκόνη, άλλοι δεν μπορούν την ακαταστασία, κτλ,  εγώ δεν μπορώ την ανορθογραφία. Βγάζω σπυράκια, ζαλίζομαι, νομίζω ότι διαβάζω κινέζικα. Κ δεν πιστεύω ότι είμαι η μόνη 

Η ορθογραφία πιστεύω ότι είναι απλά ένα πολύ ορατό και εύκολα αντιληπτό πρόβλημα στον γραπτό λόγο. Το βασικό είναι η οργάνωση, η συνοχή, η δομή. ΑΥτά θέλουν πολλή δουλειά, πολύ γράψιμο και πολύ διάβασμα. Μέσα απ' αυτά, φτιάχνεται και η ορθογραφία. 

1 ώρα πρίν, annoulen είπε:

Αλλά κ στην καθημερινότητα,  τώρα που η επικοινωνία έχει γίνει σε μεγάλο ποσοστό γραπτή (facebook κτλ),  τρελαίνομαι με τους ανορθόγραφους. Το τι "Ευχαριστούμε πολλή" έχω (και έχετε διαβάσει), δεν λέγεται.  Άλλοι δεν μπορούν την σκόνη, άλλοι δεν μπορούν την ακαταστασία, κτλ,  εγώ δεν μπορώ την ανορθογραφία. Βγάζω σπυράκια, ζαλίζομαι, νομίζω ότι διαβάζω κινέζικα. Κ δεν πιστεύω ότι είμαι η μόνη :rolleyes:

Η μεγάλη μας έχει διεγνωσμένη δυσορθογραφία. Όταν ήταν Δημοτικό εκνευριζόμουνπου δεν μπορούσε να μάθει ορθογραφία (αυτό ήταν πριν τη διάγνωση). Έλεγα, βαριέται. Μέχρι που ψαχτήκαμε και είδαμε τι συμβαίνει. Πλέον μου στέλνει μήνυμα "ενταξι εφτασα" και γελάω. Είναι φοιτήτρια Φιλοσοφικής, μπήκε με πολύ καλή σειρά (ήταν και ο στόχος της άλλωστε) έχει ήδη πληρωθεί για άρθρα που γράφει σε περιοδικά εξωτερικού και έχει πάρει επαίνους σε διεθνείς διαγωνισμούς για τους λόγους που έχει γράψει. Απλά, την επόμενη φορά που θα διαβάσεις κάτι ανορθόγραφο στάσου στο τι λέει και όχι στο πως το γράφει.

Αν υπάρχει πρόβλημα, με τη συχνή εξάσκηση στον γραπτό λόγο (όπως περιγράφει η Esperos με την οποία συμφωνώ σε όλο το νήμα) φτιάχνει και η ορθογραφία. Από την άλλη, όσους κανόνες και να ξέρεις, αν δεν μπορείς να συντάξεις δυο προτάσεις με νόημα από μόνη της η ορθογραφία δε λέει τίποτα. Αυτό είναι κάτι που βλέπω στη δουλειά μου καθημερινά, ανθρώπους που δεν μπορούν να γράψουν τι εννοούν. Και είναι πραγματικό πρόβλημα.

πρίν από 23 λεπτά , vtgian είπε:

Η μεγάλη μας έχει διεγνωσμένη δυσορθογραφία. Όταν ήταν Δημοτικό εκνευριζόμουνπου δεν μπορούσε να μάθει ορθογραφία (αυτό ήταν πριν τη διάγνωση). Έλεγα, βαριέται. Μέχρι που ψαχτήκαμε και είδαμε τι συμβαίνει. Πλέον μου στέλνει μήνυμα "ενταξι εφτασα" και γελάω. Είναι φοιτήτρια Φιλοσοφικής, μπήκε με πολύ καλή σειρά (ήταν και ο στόχος της άλλωστε) έχει ήδη πληρωθεί για άρθρα που γράφει σε περιοδικά εξωτερικού και έχει πάρει επαίνους σε διεθνείς διαγωνισμούς για τους λόγους που έχει γράψει. Απλά, την επόμενη φορά που θα διαβάσεις κάτι ανορθόγραφο στάσου στο τι λέει και όχι στο πως το γράφει.

Αν υπάρχει πρόβλημα, με τη συχνή εξάσκηση στον γραπτό λόγο (όπως περιγράφει η Esperos με την οποία συμφωνώ σε όλο το νήμα) φτιάχνει και η ορθογραφία. Από την άλλη, όσους κανόνες και να ξέρεις, αν δεν μπορείς να συντάξεις δυο προτάσεις με νόημα από μόνη της η ορθογραφία δε λέει τίποτα. Αυτό είναι κάτι που βλέπω στη δουλειά μου καθημερινά, ανθρώπους που δεν μπορούν να γράψουν τι εννοούν. Και είναι πραγματικό πρόβλημα.

Συγχαρητήρια στην κόρη σου!

Το θέμα της δυσορθογραφίας το έχω στα υπόψιν και από παιδάκια στον κύκλο μας. Νομίζω ότι αν εντοπιστεί νωρίς, δεν εξαλείφεται αλλά βελτιώνεται. Άσε που αρχίζω κ έχω κ υποψίες κ για τον γιο μου σε αυτό.

Κ όσον αφορά την σύνταξη, έχω την αίσθηση ότι το ένα συνδέεται με το άλλο. Ο ανορθόγραφος συνήθως δεν μπορεί να συντάξει και σωστά μια πρόταση, αναφέρομαι τουλάχιστον σε αυτά που έχω δει μέχρι τώρα. 

Κ δεν ξέρω αν όλοι αυτοί έχουν διεγνωσμένη δυσορθογραφία ή αν είναι απλώς ανορθόγραφοι, για τον χ΄ λόγο (γιατί δεν διάβαζαν, γιατί δεν τους ενδιέφερε κλπ κλπ).  

πρίν από 9 λεπτά , annoulen είπε:

Κ δεν ξέρω αν όλοι αυτοί έχουν διεγνωσμένη δυσορθογραφία ή αν είναι απλώς ανορθόγραφοι, για τον χ΄ λόγο (γιατί δεν διάβαζαν, γιατί δεν τους ενδιέφερε κλπ κλπ).  

Απ' ό,τι μου έχουν πει συνάδελφοι που δούλευαν σε ΚΕΔΔΥ, οι διαγνώσεις των δυσ- (δυσλεξία, δυσαριθμία, δυσορθογραφία κλπ), είναι οι μόνες καθαρά "παθολογικές" ας τις πούμε δυσκολίες (εκτός από αναπτυξιακές διαταραχές κλπ που είναι άλλα πολύ πιο σοβαρά θέματα). Η αδιαφορία, η αμέλεια, το δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον, προκαλούν μια καθήλωση των μαθητών σε πολύ χαμηλό επίπεδο, με προβλήματα αλφαβητισμού, που όμως δεν έχουν τα συμπτώματα των δυσ- . Αυτά είναι τα παιδιά που γράφει η διάγνωσή τους "γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες" ή κάτι παρόμοιο. Ο ειδικός δηλαδή γενικά μπορεί να ξεχωρίσει τις περιπτώσεις. 

Βελτιώνεται αλλά δεν εξαλείφεται, όπως το είπες. Εμείς καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά στη β' δημοτικού. Τους έβαζε αντιγραφή και 4 φορές σωστά, η 5η λάθος.  Ή μπορεί να τα κατάφερνε αλλά στο επόμενο λεπτό, όταν την ρωτούσες το είχε ξεχάσει. Όταν είναι αγχωμένη/πιεσμένη αποκλείεται να γράψει ορθογραφημένα. Δεν ξέρω αν συνδέεται με τη σύνταξη,  νομίζω πως όχι γιατί όπως σου είπα, σε εμάς ενώ είναι ξεκάθαρη η δυσορθογραφία, τα κείμενα της είναι απίστευτα και ως σύλληψη και ως περιεχόμενο και εκφραση λόγου. Διαβάζει όμως και γράφει από πολύ πολύ μικρή, της άρεσε πολύ και είχε καθηγητές να την ενθαρρύνουν.

Σαφώς και δεν είναι όλοι οι ανορθόγραφοι άτομα με δυσορθογραφία, ο πατέρας μου πρώτος και καλύτερος :) Εξαιρετικός στο πεδιό του (θετικό), αυτό που λέμε "μυαλό", αδιαφορούσε παντελώς για τη γλώσσα. Αυτή η αδιαφορία του τον έχει κάνει εντελώς ανίκανο να γράψει δυό προτάσεις με νόημα, και αυτό όχι γιατί δεν ξέρει τι θέλει να πει, αλλά γιατί το "εργαλείο" της γλώσσας του είναι άγνωστο, δεν έχει εξασκηθεί σε αυτό. Φοβάται να γράψει. Νομίζω πολλά παιδιά φοβούνται να γράψουν και το μάθημα της έκθεσης τους είναι δοκιμασία. Παρεπιπτόντως, αν και ξεφεύγω από το θέμα, επειδή το βίωσα πρόσφατα, πως διδάσκεται στο Λύκειο η έκθεση γνωρίζετε; εγώ φρίκαρα με το πως μαθαίνουν στα παιδιά την έκθεση β και γ λυκείου. Προκατ θέματα, προκάτ επιχειρήματα, κανόνες όγκου (τόσες λέξεις ο πρόλογος, τόσες προτάσεις η παράγραφος, τόσα επιχειρήματα ανά παράγραφο) ένιωσα λες και μιλάμε για χασάπικο, όχι για έκθεση ιδεών. Μετά δεν είναι να απορεί κανείς που λείπει η κριτική σκέψη...

Διαφημίσεις

πρίν από 48 λεπτά , vtgian είπε:

Παρεπιπτόντως, αν και ξεφεύγω από το θέμα, επειδή το βίωσα πρόσφατα, πως διδάσκεται στο Λύκειο η έκθεση γνωρίζετε; εγώ φρίκαρα με το πως μαθαίνουν στα παιδιά την έκθεση β και γ λυκείου. Προκατ θέματα, προκάτ επιχειρήματα, κανόνες όγκου (τόσες λέξεις ο πρόλογος, τόσες προτάσεις η παράγραφος, τόσα επιχειρήματα ανά παράγραφο) ένιωσα λες και μιλάμε για χασάπικο, όχι για έκθεση ιδεών. Μετά δεν είναι να απορεί κανείς που λείπει η κριτική σκέψη...

Η διδασκαλία της έκθεσης των πανελληνίων είναι ένας από τους λόγους που μου δίνουν δύναμη να κάνω τον θηριοδαμαστή στο Γυμνάσιο, γιατί δεν θέλω να τη διδάξω με τίποτα! 

1 hour ago, vtgian είπε:

.....Εμείς καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά στη β' δημοτικού. .....

Στην Β ' δημοτικού έ ? στην ηλικία του γιου μου. Γιατί κ εγώ φέτος το διαπίστωσα. Λες ? Με ζώνουν τα φίδια ήδη .....

πρίν από 12 λεπτά , annoulen είπε:

Στην Β ' δημοτικού έ ? στην ηλικία του γιου μου. Γιατί κ εγώ φέτος το διαπίστωσα. Λες ? Με ζώνουν τα φίδια ήδη .....

Εμείς όπως σου είπα το παρατηρήσαμε πρώτα με την ορθογραφία. Υπήρχαν και άλλα σημάδια για το οποία η ακατάλληλη εκπαιδευτικός που είχε στις 2 πρώτες τάξεις δημοτικού μας έλεγε να μη δίνουμε σημασία.

Ενδεικτικά:

Δυσκολία στο "ε" με το "3" τα οποία συχνά μπέρδευε.

Αδυναμία να επαναλάβει χρονικές έννοιες σε σειρά. Πχ. αν την ρωτούσες σε ποια εποχή κάνουμε τι, ήξερε να σου πει. Αν της ρωτούσες να σου πει τη σειρά, δεν μπορούσε. Το ίδιο με μήνες. Αναγνωρίζει σαφώς τη σειρά τους αλλά δεν μπορεί να την επαναλάβει. Και αυτά που σου περιέγραψα παραπάνω με την αντιγραφή.

Η διάγνωσή της από τα ΚΕΔΥ είναι δυσορθογραφία και ΔΕΠ (όχι υπερκινητικότητα). Αυτό που έζησα εγώ είναι ότι όταν το παιδί είχε καλούς εκπαιδευτικούς με εναλλακτικές προσεγγίσεις, βελτιωνόταν πάρα πολύ η απόδοσή της. Δυστυχώς χάσαμε χρόνο με την πρώτη δασκάλα η οποία εκτός των άλλων έκανε ψυχολογικό πόλεμο στα παιδιά, τα προσέβαλε και άλλα τέτοια όμορφα... Στο Γυμνάσιο/Λύκειο, επειδή στο σχολείο της (ιδιωτικό) είναι το σύστημα τέτοιο και τα βοηθά πολύ στη στοχοθέτηση, δεν ξέρω για ΔΕΠ αλλά το παιδί είχε εξαιρετική προσήλωση στους στόχους που έβαζε και τους πετύχαινε. Εδώ να πω και κάτι ακόμα, ενώ το πρόβλημα της ορθογραφίας είναι εμφανές στα ελληνικά, στα αγγλικά δεν υπάρχει. Γράφει απολύτως ορθογραφημένα στα αγγλικά και στο ίδιο επίπεδο με τη μητρική (εδώ παίζει ρόλο και το σχολείο που είναι αγγλόφωνο). Αυτό πάντα μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Αν κάτι υποψιάζεσαι, δε χάνεις τίποτα να κάνετε μια αξιολόγηση, πολύ πολύ χαλαρά και χωρίς άγχος.

πρίν από 19 λεπτά , vtgian είπε:

Δυσκολία στο "ε" με το "3" τα οποία συχνά μπέρδευε.

Ωχ, αυτό το έχουμε κ εμείς.

Τα άλλα που μου περιγράφεις, όχι. 

Εν τούτοις, θα το παρακολουθήσω. 

Σε ευχαριστώ πολύ. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...