Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Είναι απλή περιέργεια;; (7,5 ετών περιέργεια για γυναικεία αντικείμενα)

Recommended Posts

γειά σας μαμάδες! ο γιός μου κοντεύει τα 8. είναι γενικά ένα ήσυχο αγοράκι. παρέες κάνει σχεδόν μόνο με αγόρια φίλους του από το σχολείο, και παίζει με αγορίστικα παιχνίδια. με απασχολεί όμως ότι πολλές φορές δείχνει να ενδιαφέρεται και για "γυναικεία" πράγματα. π.χ. προχθές σκάλιζε τα κοσμήματα της γιαγιάς του και βρήκε ένα σκουλαρίκι από τα κουμπωτά και το έβαλε στο αυτί του και μας το έδειξε. το ίδιο και χθές, έπαιζε με ένα σκουλαρίκι (κρίκο με σταυρουδάκι) που έχω στο αυτί μου και σε κάποια φάση σουφρώνει τα χείλια (σαν πεισμωμένος για να δώσω να καταλάβετε) και μου λέει "το θέλω!" του λέω αυτά είναι για κορίτσια, μου λέει γιατί είναι για κορίτσια, του λέω γιατί έτσι, μου λέει γιατί έτσι, εν πάσει περιπτώσει δεν το συνέχισα, αλλά χαλάστηκα πολύ με την όλη φάση. επίσης παλιότερα μια φορά που έβαζα ρουζ με είδε και ζήτησε να του βάλω κι αυτουνού. πάλι έφαγα φρίκη μ'αυτό. ρώτησα μια παιδοψυχολόγο γνωστή μου και μου είπε να μην ανησυχώ και ότι θέλει να ικανοποιήσει την περιέργειά του, αλλά σα να μην με έπεισε.. δεν ξέρω αν εγώ το μεγενθύνω επειδή είμαι αγχώδης, ή όντως κάτι τρέχει. για να σας προλάβω, επειδή πολλοί θα μου απαντήσετε ότι όπως και να έχει το πράγμα να αποδεχτείς το παιδί σου μπλα μπλα μπλα σας λέω πως εννοείται ότι θα αγαπάω το παιδί μου ό,τι και να γίνει, απλά θέλω τις γνώμες σας ή και τυχόν εμπειρίες αντίστοιχες για να καταλάβω αν συνηθίζονται τέτοια περιστατικά. σας ευχαριστώ... 

Διαφημίσεις

Ισχύει αυτό που αναφέρει η @Sentir...natureza !! Είναι σημαντικό να του δώσεις επιχειρήματα όταν δεν του δίνεις κάτι.. Το "γτ έτσι" και εμένα αμα μου το έλεγες από αντίδραση και μόνο θα έκανα χαμό.. 

Σεντιρ δεν ξέρω όμως μέχρι ποια ηλικία είναι "επιτρεπτή" αυτή η συμπεριφορά γτ εγώ είχα την εντύπωση ,χωρίς να το έχω ψάξει όμως, ότι αυτή η "σεξουαλική" περιέργεια κρατάει μέχρι περίπου τα 5.

μόλις θυμήθηκα ότι ό άντρας μου στην ίδια ηλικία είχε τη συνήθεια να βάζει τα τακούνια και το κραγιόν της μαμάς του.

Στα παιδιά αρέσει πολύ να παίζουν ρόλους, και δεν καταλαβαίνουν από στερεότυπα του φύλου. Το κάθε τι έχει κάτι να τους διδάξει. 

2t7wp3.png

9 ώρες πρίν, Elfer είπε:

Ισχύει αυτό που αναφέρει η @Sentir...natureza !! Είναι σημαντικό να του δώσεις επιχειρήματα όταν δεν του δίνεις κάτι.. Το "γτ έτσι" και εμένα αμα μου το έλεγες από αντίδραση και μόνο θα έκανα χαμό.. 

Σεντιρ δεν ξέρω όμως μέχρι ποια ηλικία είναι "επιτρεπτή" αυτή η συμπεριφορά γτ εγώ είχα την εντύπωση ,χωρίς να το έχω ψάξει όμως, ότι αυτή η "σεξουαλική" περιέργεια κρατάει μέχρι περίπου τα 5.

Mεχρι τα 5 το παιδι εχει διαμορφωσει την ταυτοτητα του φυλου του και ηδη απο αυτην την ηλικια κι επειτα αντιλαμβανεται οτι το φυλο αποτελει μια σταθερη κατασταση, που δεν μεταβαλλεται απο διαφορους παραγοντες πχ μεταμφιεση αντιθετου φυλου. Οσον αφορα το κατα ποσο ειναι "επιτρεπτες" τετοιες συμπεριφορες, δεν εχει να κανει κυριως με την ηλικια, αλλα με την συχνοτητα και την ενταση τετοιων συμπεριφορων, οπως επισης και τη δυσφορια που μπορει να αισθανεται το παιδι με το φυλο του.

Το να ντυνεται το αγορι περιστασιακα γυναικα, να φοραει σκουλαρηκια κλπ δεν σημαινει κατι για το μελλον του, απλα πειραματιζεται και παιζει. Ακομη και οι ενηλικες ηθοποιοι το κανουν, δεν σημαινει οτι ειναι ομοφυλοφιλοι. Ολοι το κανουμε στις αποκριες, δεν σημαινει κατι. Αυτο που θα πρεπει να μας προβληματισει ειναι μια "εμμονη" με το αντιθετο φυλο, οπως η δυσφορια για το φυλο του, οι  παρεες αποκλειστικα του αντιθετου φυλου, η εντονη συχνη ή συνεχης επιθυμια συμμετοχης σε στερεοτυπα παιχνιδια του αλλου φυλου και γενικοτερα μια εμφανης προτιμηση στο αλλο φυλο (στην καθημερινοτητα) και οχι περιστασιακα.

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

Διαφημίσεις

Επειδή αντιλαμβάνομαι η ερώτηση είναι "είναι ο γιος μου ομοφυλόφιλος ή όχι" απάντηση πριν την προεφηβεία δε θα πάρεις, και τότε θα την πάρεις μόνο αν είσαι πάρα μα πάρα πολύ ανοιχτή. Η σεξουαλική ταυτότητα του παιδιού έχει ήδη διαμορφωθεί, το αν θα παίξει ή όχι με τα σκουλαρίκια δε θα αλλάξει κάτι. Μπορεί το ίδιο καλά να έχει τελικά έλξη για το άλλο φύλο και το αγοράκι που παίζει με το ρουζ της μαμάς και το αγοράκι που όλη μέρα μιλάει για μπάλα, οπότε μην το υπεραναλύεις τόσο. Εκτός αν θεωρείς ότι έχεις σημάδια ότι νιώθει άσχημα με το φύλο του, το σώμα του κλπ, οπότε όντως καλό θα ήταν να μιλήσεις με κάποιον ειδικό. Μεγαλώνοντας, όπως και όλα τα παιδιά, αν τελικά είναι το οποιοδήποτε παιδί ομοφυλόφιλο και αν ξέρει ότι δεν είναι κάτι που θεωρεί τρομερή ντροπή η οικογένειά του, θα το μάθετε έτσι κι αλλιώς.

Τώρα στα συγκεκριμένα παραδείγματα που θέτεις, ο γιος μου σε παρόμοια ηλικία ζήτησε να βάλει σκουλαρίκι, το οποίο δε νομίζω ότι είναι εμπνευσμένο από γυναικεία πρότυπα αλλά πολύ απλά από τον Ρονάλντο, και του απάντησα ότι θα το συζητήσουμε μετά τα 13, όπως ακριβώς και για την αδερφή του, γιατί δεν συμφωνώ γενικά με τα σκουλαρίκια σε παιδιά. Θα σου έλεγα στα θέματα που επικεντρώνεσαι (κοσμηματα, make up κλπ) απλά να συζητήσεις μαζί του, να του πεις ότι δεν είναι για παιδιά και όχι ειδικά για αγόρια, και μέχρι να μπει στην εφηβεία το ξανασυζητάτε.

εχουν αλλαξει κ αρκετα τα στερεοτυπα.δ θα ελεγα προσωπικα στον γιο μου μην παιζεις με κουζινικα η με μωρα-κουκλες αυτα ειναι για κοριτσια.γτ μπορει να βρει ετσι την κλιση του στην μαγειρικη.η φροντιζοντας ενα μωρακι να μαθει πραγματα για τον εαυτο του η ενα αλλο αδερφακι

ουτε μπορεις να πεις μακρια μαλλια/σκουλαρικια εχουν μονο τα κοριτσια.γτ πολυ πιθανο να πετυχει καποιον στο δρομο κ με τα δυο

έχετε δίκιο το "γιατί έτσι" ήταν εντελώς άστοχη απάντηση, αλλά κόλλησα εκείνη τη στιγμή και επειδή αγχώθηκα δεν ήξερα τι να απαντήσω. παίζει αποκλειστικά με αγόρια, σπάνια με κορίτσια εκτός αν βρεθούν στην ίδια παρέα. τα παιχνίδια που ζητάει είναι αγορίστικα. όμως έχει τύχει μερικές φορές, να δείξει περιέργεια και ενδιαφέρον για κάτι γυναικείο, σαν τα πολλά καλλυντικά που βλέπει ότι έχω, ή να περιεργαστεί τα κοσμήματα και να γίνει αυτό που σας είπα. ο άντρας μου μου είπε ότι κι εκείνος σαν παιδί πειραματίστηκε με πράγματα της μαμάς του. δεν ξέρω βέβαια αν θυμάται ηλικία ακριβώς. αυτός λέει στα 8 και 9. μου φαίνεται λίγο μεγάλη η ηλικία, γιαυτό με αγχώνει. να'ταν 5,6 θα το θεωρούσα πιό φυσιολογικό. χθες ρώτησα μέσω ενός σάιτ έναν ακόμα παιδοψυχολόγο και μου είπε ότι φαίνεται σα να κάνει προσπάθεια να ταυτιστεί με το θηλυκό κομμάτι, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι σχετικά με την σεξουαλικότητα του. ίσως λέει επειδή δυσκολεύεται με τους συνομηλίκους ή ο ρόλος του πατέρα δεν είναι ο αναμενόμενος. ο μπαμπάς του ασχολείται όμως μαζί του, δεν είναι απών και είναι και πολύ τρυφερός. εγώ είμαι πιό αυστηρή. λέτε να φταίει αυτό? τα έχω χαμένα και δεν ξέρω τι να σκεφτώ

1 ώρα πρίν, vicky86 είπε:

δ θα ελεγα προσωπικα στον γιο μου μην παιζεις με κουζινικα η με μωρα-κουκλες αυτα ειναι για κοριτσια.γτ μπορει να βρει ετσι την κλιση του στην μαγειρικη.η φροντιζοντας ενα μωρακι να μαθει πραγματα για τον εαυτο του η ενα αλλο αδερφακι

Ακριβως! Αυτα τα μηνυματα που περναμε στα παιδια αθελα μας συνηθως, ειναι να γινει αντρας "Ανατολιτης", το μαγειρεμα και το μεγαλωμα των παιδιων ειναι για τις γυναικες. Και οι γυναικες φυσικα να γινουν ησυχες κυριες και νοικοκυρες. Παρ'ολο που εχουν καταργηθει -σε μικρο βαθμο ομως στην Ελλαδα-πολλοι γονεις συνεχιζουν να το κανουν, ισως λογω συνηθειας ή πεποιθησεων που ριζωσαν απο την παιδικη τους ηλικια, χωρις να το σκεφτονται ιδιαιτερα. Ειπλεον, ακολουθουμε και υποστηριζουμε αυτα που μας πλασαρουν οι βιομηχανιες παιχνιδιων γιατι ακομη κι αν δεν το καταλαβαινουμε επηρεαζομαστε κι εμεις οσο και τα παιδια απο διαφορα κολπα μαρκετινγκ, οπως ειναι οι διαφημισεις, τα κουτια των παιχνιδιων (δειχνουν μονο κοριτσια με κουζινικα ή μονο αγορια με αυτοκινητα), η τοποθετηση των παιχνιδιων στο καταστημα, η μικρη γωνιτσα των "ουδετερων" που ειναι σχεδον ανυπαρκτη κλπ. Ετσι, συνεχιζεται η διαιωνιση των προτυπων του σκληρου αντρα και της υποτακτικης γυναικας...

Διαφημίσεις

ότι (θεωρητικά μιλώντας πάντα), μ' αυτά που του είπα φαίνεται σα να προσπαθεί να ταυτιστεί με κάτι που'χει να κάνει με το θηλυκό κομμάτι. εικασίες βέβαια είπε κάνουμε, από τη στιγμή που δε γνωρίζω το παιδί... αλλά έχω γίνει πολύ χάλια...

4 ώρες πρίν, lloullou είπε:

ότι (θεωρητικά μιλώντας πάντα), μ' αυτά που του είπα φαίνεται σα να προσπαθεί να ταυτιστεί με κάτι που'χει να κάνει με το θηλυκό κομμάτι. εικασίες βέβαια είπε κάνουμε, από τη στιγμή που δε γνωρίζω το παιδί... αλλά έχω γίνει πολύ χάλια...

Εικασιες μεδω ιντερνετ δεν μπορει και δεν πρεπει να κανει ενας ψυχολογος. Για να γινει σωστη εκτιμηση απο καποιον ειδικο (γενικα, οχι συγκεκριμενα για τον γιο σου, που δεν θεωρω οτι υπαρχει και καποιος λογος) πρεπει να γινουν εκτενεστατες συζητησεις και αρκετες συνεδριες. Θεωρω αστοχο να ρωτας διαδικτυακους "ειδικους" και να δινεις βαση σε ενα συμπερασμα (εστω και θεωρητικο) που σου εδωσε ενας "τυχαιος" στο διαδικτυο. Χαλαρωσε, μην το ψαχνεις αλλο. Ασε το παιδακι σου να ειναι παιδι και μην βασανιζεις το μυαλο σου αδικα :)

4 ώρες πρίν, lloullou είπε:

Γιατί έχεις γίνει χάλια;;; Δηλαδή αν ισχύει αυτή η εξερεύνηση τι αλλάζει στη ζωή σας;

Διαφημίσεις

νομιζω οτι δεν μπορεισ να ξερεισ ακομα για τις προτιμησεις του παιδιου!!!θυμαμαι τον αδερφο μουυ!!δεν μπορω να θυμηθω την ηλικια που το εκανε παντως πολλεσ φορεσ εβαζε τα τακουνια της μαμας μου φορωντας κατι πολυ ωραια σοσονακια δικα μου τοτε ,του πηγαιναν και τελεια!!εγω παλι επειδη ηθελα καποιον να παιξω τον εντυνα κοριτσι!!δεν σημαινε τιποτα ολο αυτο!! με κοριτσια εχει σχεσεις!!!

Φίλη μου το παιδάκι σου έχει περιέργεια και έχει βαρεθεί τα παλιά του παιχνίδια, γι'αυτό οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτά του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ανανέωσε τα παιχνίδια του και θα δεις ότι σημασία δε θα δίνει

τα παιχνίδια του όλα είναι αγορίστικα, τέτοια μου ζητάει. απλά του κάνουν εντύπωση βλέπω και γυναικεία αξεσουάρ όπως είπα, δλδ. θα σκαλίξει εκεί που θα δεί πολλά κοσμηματα, θα τα περιεργαστεί. μπορεί να'ναι και καθαρή περιέργεια. επειδή είναι όμως 8 χρονών και όχι 5, γιαυτό σας ρώτησα...

Εγώ έχω δύο αγόρια. Όταν μου κάνουν ερωτήσεις για κάτι γυναικείο (πχ. γιατί να μη φοράμε κι εμείς φούστα πχ.) τους απαντώ ότι η εμφάνιση των φύλων είναι θέμα κοινωνικό. Στην κοινωνία που ζούμε τα αγόρια και οι άντρες δεν βάζουν φούστες ή δεν βάφονται. Υπήρξαν και άλλες εποχές που βάφονταν πολύ και μάλιστα πιο πολύ από τις γυναίκες. Την εποχή της επανάσταση πχ. οι άντρες φορούσαν φουστανέλα. Το ρίχνουμε στο κοινωνικό. Έχουμε πει ότι στη φύση το αρσενικό είναι το πιο 'εντυπωσιακό' για να προσελκύει το θηλυκό κλπ.

Για τα σκουλαρίκια δεν μου έχει τύχει γιατί εγώ φοράω κάτι μεγάλα που μάλλον τα φοβούνται. Αν τύχαινε, θα τους έλεγα πχ. ότι αυτά είναι γυναικεία σκουλαρίκια. Υπάρχουν και αντρικά και μπορούν να φορέσουν όταν θα μεγαλώσουν αλλά δεν νομίζω να είναι πλέον της μόδας. 

Κάτι τέτοιο. Δεν αμφισβητούμε το φύλο τους, εκτός αν το αμφισβητήσουν εκείνοι κάποια στιγμή, οπότε θα ανοίξει μία άλλη συζήτηση. 

Εννοείται βέβαια ότι παλιότερα είχαμε σπίτι και κούκλες και κουζίνες και σιδερώστρες αν μας ζητούσαν. Δεν διακρίναμε ποτέ τα παιχνίδια και μάλιστα, επειδή τα περισσότερα από αυτά απευθύνονταν σε κορίτσια, ήταν και και ροζ. Θυμάμαι τον άντρα μου να ψάχνει σιδερώστρα σε άλλο χρώμα πέρα από ροζ και να μη βρίσκει και την ακριβοπληρώνει στο imaginarium. 

Τώρα έχουμε μόνο αγορίστικα και φέτος δεν έβαλε ένα καταπληκτικό μωβ μαγιώ που του αγόρασα, γιατί έμοιαζε με ροζ λέει. Στο τσακ με είχε να του πω ότι στα 3 του σκούπιζε το σπίτι με το σετ καθαριότητας της μπάρμπι και ... ροζ ποδιά. Κρατήθηκε όμως.

Εν ολίγοις, μην ψαρώνεις. 

ολοι οι άνδρες έχουν "γυναικείες" πλευρές και όλες οι γυναίκες αντρικές. Το φύλο είναι εκτός από βιολογικά, και κοινωνικά προσδιορισμένο, όμως πολλές φορές αυτοί οι προσδιορισμοί είναι αυθαίρετοι και προκύπτουν από "παραδόσεις" και εξ αιώνων συνήθειες.

Έστω ότι συμβαίνει το χειρότερο - κατά τη γνώμη σου - σενάριο, ότι το παιδί σου αρέσκεται στα "γυναικεία" πράγματα, και η γυναικεία του φύση είναι πιο ισχυρή. Έχει αυτό κάποια σχέση με την ψυχική και σωματική του υγεία? τον κάνει αυτό καλύτερο ή χειρότερο άνθρωπο? Προσβάλλει κάποιον με  αυτή του την κλίση? 

Επαναλαμβάνω όμως, δε γίνεται να ταυτίζουμε την περιέργεια με ομοφυλοφιλικές τάσεις. Και κατά τη γνώμη μου θα ήταν πολύ ωφέλιμο να χαλαρώσουν λίγο τα πλαίσια και τα  όρια των έμφυλων ταυτοτήτων, για το καλό και των δύο φύλων. Ούτε ο άντρας ούτε η γυναίκα θα πρέπει να ταυτίζεται και να ακολουθεί τόοοοσο συγκεκριμένα και αυστηρά πρότυπα συμπεριφοράς, ομορφιάς και χαρακτήρα. Εάν γίνει αυτό, ταπεινή μου άποψη είναι ότι θα είναι όλοι περισσότερο ευτυχισμένοι. 

2t7wp3.png

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τις υπολοιπες απαντήσεις . Είναι απλά ένα παιχνίδι, δεν δηλώνει κάτι . 

Βεβαια , τα σκουλαρίκια αλλά και το μακιγιάζ έχουν πάψει να είναι αποκλειστικά γυναικείο προνόμιο εδώ και χρόνια ! 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...