Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

IVF με δωρεά εμβρύων για ζευγάρια που μένουν στο εξωτερικό - γνώμες κριτικές


Recommended Posts

 

Ανοίγω όπως μου σύστησαν ξεχωριστό θέμα. είναι καλό να μοιραστούν και άλλοι εδώ εμπειρίες για τις επαφές που είχαν με τους γιατρούς - κλινικές / μονάδες, αλλά και τις εντυπώσεις που είχαν με αυτούς / αυτές.

Ας ξεκινήσω με την δικιά μας ιστορία. Είμαστε ένα ζευγάρι που μένει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία. Εδώ η νομοθεσία δεν επιτρέπει την δωρεά γενετικού υλικού κι αυτό οδηγεί κάθε ζευγάρι να απευθυνθεί σε άλλες χώρες που το επιτρέπουν. Οπότε μονόδρομος για να πάρεις πληροφορίες είναι μέσω γνωστών, συγγενών και φίλων ή και το διαδίκτυο (γι' αυτό και γραφτήκαμε στο φόρουμ). γνωστοί και συγγενείς μας σύστησαν τρεις γιατρούς - κέντρα εξωσωματικής. Μετά την επικοινωνία με αυτά νιώθουμε πως οι περισσότεροι μας κοιτάνε σαν πολύ χοντρά πορτοφόλια, που φαίνεται πως έχουμε χοντρότερα από τα πορτοφόλια που έχει κάθε άλλο ζευγάρι που μένει όμως μόνιμα στην Ελλάδα και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί το λέω αυτό.

Αναμενόμενο για ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει μια τέτοια προσπάθεια και μένει μακριά από τον υποψήφιο γιατρό είναι να έχει μια πρώτη έστω τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Έστω να μάθεις το συνολικό κόστος της εξωσωματικής (και τι περιλαμβάνει αυτό το κόστος), κόστος επίσκεψης κι αν θέλει να μας ρωτήσει κάτι για το ιστορικό ώστε να του απαντήσουμε και να κλείσουμε κάποιο ραντεβού. Λογικό θα μου πείτε αφού δεν μπορούμε να βρεθούμε για όλα αυτά άμεσα στο ιατρείο -κλινική του/της.

Μιλήσαμε, ή μάλλον σωστότερα προσπαθήσαμε να μιλήσουμε, και με τους τρεις γιατρούς που μας σύστησαν μέχρι τώρα όπως είπα. 

[edit admin απομάκρυνση επωνυμιών]

Για τον  [edit admin] είχαμε ακούσει καλά λόγια από δύο φιλικά ζευγάρια που είχαν επιτυχείς δίδυμες κυήσεις (γέννησαν κανονικά). Μιλήσαμε με την γραμματεία του, εξηγώντας πιο είναι το ζήτημά μας. Μας είπαν με πολύ φιλικό τρόπο πως θέλει 250 € για να μας μιλήσει μέσω τηλεφώνου ή skype για να μας πει τιμές και το τι παρέχεται σε αυτές τις τιμές και το τι καλύπτει. Επιμείναμε να μάθουμε αλλά δεν μπορούσε να ξέρει. Βάλαμε λοιπόν συγγενικό άτομο να καλέσει από Ελλάδα και της απάντησαν τις βασικές πληροφορίες από την Γραμματεία και το Λογιστήριο. 220 ευρώ είναι η πρώτη επίσκεψη και 5500 € είναι για κάθε εμβρυομεταφορά με δωρεά γενετικού υλικού και για τους δύο (δωρεά εμβρύων). Το ίδιο μας επιβεβαίωσαν όταν ζητήσαμε να μιλήσουμε με το ταμείο και το λογιστήριο.

 

Για τον κ. [edit admin]  επίσης είχαμε ακούσει πολύ καλά λόγια από συγγενή μας που στενή φίλη έκανε επιτυχή εξωσωματική με δίδυμα (γέννησε κανονικά). Μιλήσαμε λοιπόν με την γραμματεία του, εξηγώντας πιο είναι το ζήτημά μας. Μας είπαν με πολύ φιλικό τρόπο και αυτοί πως θα μιλήσει με τον γιατρό και θα μας πει αφού κράτησε κάποια στοιχεία. Την επόμενη μέρα χτύπησε το σταθερό μας από Ελλάδα και το νούμερο μας φάνηκε γνωστό. Ήταν από το ιατρείο του γιατρού και μας ενημέρωναν πως πρέπει να πληρώσουμε 400 € για να μιλήσει μαζί μας μέσω τηλεφώνου ή skype για να μας πει τιμές και το τι παρέχεται σε αυτές τις τιμές και το τι καλύπτει (γιατί αυτά δεν μπορούσε να μας τα πει η γραμματέας, γιατί διαφέρουν σε κάθε περίπτωση ή φορά - ούτε καν για το κόστος επίσκεψης). Βάλαμε πάλι λοιπόν συγγενικό άτομο να καλέσει από Ελλάδα και της απάντησαν τις βασικές πληροφορίες από την Γραμματεία. Η ίδια γραμματέας λοιπόν δεν είχε την απάντηση αλλά ενημέρωσε το συγγενικό μας πρόσωπο, πως θα πάρει πίσω να πει τις τιμές αφού πρώτα μιλήσει με τον γιατρό. Πράγματι μετά από λίγες ώρες πήραν τηλέφωνο και οι τιμές. 150 ευρώ είναι η πρώτη επίσκεψη και 5000 € είναι για κάθε εμβρυομεταφορά με δωρεά γενετικού υλικού και για τους δύο (δωρεά εμβρύων).

Να αναφέρω πως ότι γράφω μέχρι εδώ, αλλά και ότι πω παρακάτω δεν έχει να κάνει κάτι με το πόσο επαγγελματικά ή μη βλέπουν κάποιοι γιατροί ή κλινικές τους ασθενείς, όπως επίσης και το πόσο καλοί είναι στην δουλειά τους. Μεταφέρω απλά τα πραγματικά γεγονότα, όπως τα ζήσαμε.

Πριν και από τους δύο γιατρούς είχαμε επικοινωνήσει και με το [edit admin] . Εκεί εξηγώντας από που καλούμε και το τι θέλαμε μας συνέδεσαν με το τμήμα που έχει για τα άτομα από το εξωτερικό. Εκεί μας πληροφόρησαν για κάποια πράγματα αρχικά και μας έστειλαν κι ένα email με τις τιμές και τα κόστη (πολύ μικρότερα από των άλλων δύο), όπως και τα πακέτα που υπάρχουν. Επίσης κλείσαμε κι ένα ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή skype (τελικά ήταν μέσω skype) με την κυρία [edit admin] , χωρίς να απαιτήσουν αντίτιμο. Μας κάλεσαν λοιπόν και μιλήσαμε παραπάνω από μισή ώρα. Αρχικά με την γιατρό που έχοντας κάποιες αρχικές πληροφορίες για το ιστορικό μας, απάντησε σε ερωτήματα μας (ακόμα κι αν στα αυτιά των επιστημόνων μπορεί να μοιάζανε ανούσια ή μικρής σημασίας) και μας εξήγησε κάθε βήμα του ιατρικού μέρους της μεθόδου. μετά μιλήσαμε και με την υπεύθυνη που μας είχε στείλει και τα email (βρισκόταν κι αυτή στο ραντεβού) και μας εξήγησε άλλα διαδικαστικά θέματα. Μπορώ να πω πως νιώσαμε και οι δύο σαν να είμαστε μέσα στο ιατρείο και την κλινική και κάναμε μια πρώτη επαφή σε ένα πολύ θερμό και φιλικό κλίμα.

Μετά από την αρχική αυτή εμπειρία είναι λογικό, να μας ξένισε και να βάλουμε όλους τους παράγοντες σε μια ζυγαριά, για το πως μας αντιμετώπισαν οι άλλοι δύο γιατροί. Μπορεί και άλλοι γιατροί πράγματι να ζητούν χρήματα για να μιλήσουν σε ασθενείς που είναι σε απόσταση, αλλά εμείς δεν είχαμε άλλον τρόπο να μάθουμε έστω και τα βασικά. Σίγουρα δεν θεωρήσαμε σωστό ή απλό να πληρώσουμε για να μάθουμε την τιμή που θα πληρώσουμε για να κάνουμε κάτι στο μέλλον. Για κάποιους μπορεί να είναι λογικό και σωστό, αλλά για εμάς δεν ήταν εφικτό.

Θα χαρούμε να διαβάσουμε και από άλλους γνώμες ή εμπειρίες. Θα ξαναπώ πως το κείμενο αυτό δεν γράφηκε με καμία πρόθεση να βλάψει κανέναν ούτε προσωπικά μα ούτε και επαγγελματικά, απλά μεταφέρει πραγματικά γεγονότα. Με τους δύο από τους γιατρούς δεν ήταν εφικτό άλλωστε να έχουμε άμεση επαφή, γιατί μέσω της έμμεσης επαφής μας μετέφεραν εξ αυτών αυτά που γράφουμε πιο πάνω.

 

Παράθεση

! Edit Admin ! 

 

---- Γειά σας,

θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι έχει γίνει επεξεργασία δημοσίευσης - έχουν απομακρυνθεί οι επωνυμίες πρίν την δημοσίευση του κειμένου στα πλαίσια της προέγκρισης δημοσιεύσεων νέων μελών. Υπενθυμίζουμε σε επόμενους συμμετέχοντες στην συζήτηση ότι δεν επιτρέπεται η αναφορά σε επωνυμίες με δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς, εξαιτίας του νομικού πλαισίου που ισχύει στην Ελλάδα.

 Θα είναι φυσικά σκόπιμη η ανάδειξη ανεπιθύμητων πρακτικών & η αντίστοιχη ευαισθητοποίηση, στα πλαίσια της ικανοποίησης ή όχι, του πολίτη ως καταναλωτή - ειδικά σε σύγκριση και αντιπαράθεση με πρακτικές που υπάρχουν στο εξωτερικό. 

 Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, πιστεύουμε ότι δεν είναι απαραίτητη η αναφορά στην επωνυμία - φυσικά όμως και εάν το επέτρεπε ο νόμος, θα το επιτρέπαμε και εμείς. 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση! 18/7/18  Τέλος ανακοίνωσης διαχείρισης ------

ευχόμαστε σε όλους, να αποκτήσουν ή να έχουν μια όμορφη οικογένεια. 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Είναι λογικό από την μεριά της διαχείρισης να μην επιτρέπει να μπουν τα ονόματα των γιατρών ή των κλινικών. Εννοείται πως δεν διαφωνώ με αυτό. Άλλωστε δεν είναι σκοπός μου να δυσφημίσουμε κανέναν, μα ούτε και να διαφημίσουμε. Απλά να αναφέρουμε την διαφορετική τακτική που ακολούθησαν, αλλά και την λάθος προσέγγιση στο θέμα μάρκετινγκ που εφάρμοσαν προωθώντας ένα ιατρικής φύσεως προϊόν - θεραπεία. Εννοείται πως ως ιατροί και επαγγελματίες μπορεί να είναι άριστοι ή οι καλύτεροι του χώρου, για τον καθένα ή και για εμάς, δεν παραβλέπει όμως αυτό την αμηχανία που νιώσαμε όταν μας μετέφεραν οι συνεργάτες τους και όσα μας είπαν, παρά τα καλά λόγια και τις συστάσεις που είχαμε γι' αυτούς και τις κλινικές τους. Μπορεί αυτό να είναι αφορμή να αλλάξουν την πολιτική τους και να γίνουν πιο φιλικοί σε κάποιον, που ενδιαφέρθηκε να πάει σε αυτούς. Ίσως και να είναι λογική η πρακτική τους, για τους ίδιους ή άλλους. Να θεωρούν αυτονόητο πως πρέπει να αμειφθούν για το χρόνο που θα αφιερώσουν σε ένα τηλεφωνικό ή διαδικτυακό ραντεβού. Ίσως και να έχουν αυτοί δίκιο κι εμείς να κάνουμε λάθος. Στην τελική δεν είμαστε εμείς οι δίκαιοι κριτές που θα καταδικάσουμε κανέναν. 

Σε κάθε περίπτωση κάθε ασθενής ή επισκέπτης σε έναν γιατρό μπορεί και έχει το δικαίωμα να έχει μια διαφορετική γνώμη. Εμείς θα δώσουμε μια συμβουλή: καλό είναι να ρωτάνε τα ζευγάρια από το εξωτερικό, πάντα αν κοστίζει κάτι που τους προτείνουν να κάνουν. μπορεί στο μυαλό μας να είναι δωρεάν, αλλά πολλά μπορούν να δουν τα μάτια μας. Όπως δηλαδή κάνουμε πλέον εμείς και για τα αυτονόητα.

Επίσης θα ήθελα να μην με ενοχλήσει κανείς ώστε να με ρωτήσει, ποιος γιατρός ή ποια κλινική. Ούτε εδώ δημόσια μα ούτε και με προσωπικό μήνυμα δεν θα απαντήσω. Άλλωστε έχουμε μιλήσει και με άλλες κλινικές και γιατρούς (τουλάχιστον 6 - που μας σύστησαν εδώ ή διαβάσαμε μέσα στο φόρουμ) που δεν αναφέρω τι μας είπαν, γιατί μοιάζει με το τελευταίο παράδειγμα και δεν υπήρχε λόγος να γεμίζουμε με άλλα παραδείγματα. Στην τελική η αγορά είναι γεμάτη με κέντρα και επαγγελματίες και είστε ελεύθεροι να κάνετε κι εσείς μια έρευνα αγοράς και να επιλέξετε αυτόν που ταιριάζει με όσα εσείς χρειάζεστε.

ευχόμαστε σε όλους, να αποκτήσουν ή να έχουν μια όμορφη οικογένεια. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Έχοντας κάνει τρία τηλεφωνικά ραντεβού με γιατρούς εξωσωματικής στην Αγγλία, έχω να καταθέσω ότι και οι τρεις χρέωσαν την αμοιβή του πρώτου ραντεβού (από 220 μέχρι 270 λίρες) χωρίς τον υπέρηχο που θα είχε επιπλέον χρέωση κατά την επίσκεψη στο κέντρο. Προσωπικά δεν βρίσκω κάτι το μεμπτό σ’ αυτό και μου φάνηκε λογικό ο γιατρός να χρεώνει για τον χρόνο που διαθέτει σε ένα ζευγάρι. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει (ίσως καλομάθει...) στο να κάνουμε χρήση ιατρικών υπηρεσιών-συμβουλών από τηλεφώνου δωρεάν, αλλά δεν ξέρω αν για τους γιατρούς είναι πάντα δίκαιο αυτό. Φυσικά δεν λέω όταν είναι να κάνει κάποιος μια-δυο σύντομες διευκρινιστικές ερωτήσεις. Αλλά όταν διεξάγεται μία «εξέταση» από τηλεφώνου... ε τότε μάλλον δικαιούται μία αμοιβή ο γιατρός.

 

Επεξεργάστηκαν by Indyla
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Indyla είπε:

Καλησπέρα,

Έχοντας κάνει τρία τηλεφωνικά ραντεβού με γιατρούς εξωσωματικής στην Αγγλία, έχω να καταθέσω ότι και οι τρεις χρέωσαν την αμοιβή του πρώτου ραντεβού (από 220 μέχρι 270 λίρες) χωρίς τον υπέρηχο που θα είχε επιπλέον χρέωση κατά την επίσκεψη στο κέντρο. Προσωπικά δεν βρίσκω κάτι το μεμπτό σ’ αυτό και μου φάνηκε λογικό ο γιατρός να χρεώνει για τον χρόνο που διαθέτει σε ένα ζευγάρι. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει (ίσως καλομάθει...) στο να κάνουμε χρήση ιατρικών υπηρεσιών-συμβουλών από τηλεφώνου δωρεάν, αλλά δεν ξέρω αν για τους γιατρούς είναι πάντα δίκαιο αυτό. Φυσικά δεν λέω όταν είναι να κάνει κάποιος μια-δυο σύντομες διευκρινιστικές ερωτήσεις. Αλλά όταν διεξάγεται μία «εξέταση» από τηλεφώνου... ε τότε μάλλον δικαιούται μία αμοιβή ο γιατρός.

 


Indyla αυτό που περιγράφεις μπορεί να ισχύει σαν πρακτική στην Αγγλία κι έτσι να εφαρμόζεται. Λέω μπορεί γιατί δεν το ξέρω, για να το επιβεβαιώσω. Αλλά και να γίνεται κάτι εκεί, δεν σημαίνει πως πρέπει να εφαρμόζεται το ίδιο και αλλού. Εκεί οδηγούν κι από δεξιά, δεν σημαίνει πως όλος ο πλανήτης πρέπει να οδηγεί από την ίδια κατεύθυνση. 

Νιώθω βέβαια πως σε ένα κομμάτι στο κείμενό σου, σαν να μας θίγεις κάπως εμάς τους Έλληνες ή γενικά τους κατοίκους της Ελλάδας κυρίως για τον χαρακτηρισμό πως "έχουμε καλομάθει στην Ελλάδα". Αν το έκανες χωρίς να το καταλάβεις, θα σου πω πως εγώ έτσι ένιωσα. Ακόμα κι αν το λες περιλαμβάνοντας τον εαυτό σου, αφού απευθύνεσαι κυρίως προς εμάς που περιγράψαμε μια αντίθετη με την δική σου περίπτωση ή μάλλον την πραγματική ιστορία μας, θα σε συμβούλευα (παρότι είσαι παλιό μέλος εσύ και καινούργιο εγώ) να μην το κάνεις προτού κάνεις μια έρευνα για να δεις τι ισχύει πραγματικά σε αυτό που αναφέρεσαι. 

 

Πάμε όμως στην ουσία. Μου δίνεις την εντύπωση πως δεν διάβασες ακριβώς τι έγραψα για την περίπτωσή μας, αφού λες πως πρέπει να πληρώνουμε για τηλεφωνικές/διαδικτυακές ιατρικές συμβουλές και εξετάσεις τους γιατρούς κι εγώ σαφώς περιγράφω κάτι εντελώς διαφορετικό, με αποτέλεσμα να συγκρίνεις ανομία πράγματα: 

On 18/7/2018 at 12:49 ΜΜ, dimnot είπε:

Αναμενόμενο για ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει μια τέτοια προσπάθεια και μένει μακριά από τον υποψήφιο γιατρό είναι να έχει μια πρώτη έστω τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Έστω να μάθεις το συνολικό κόστος της εξωσωματικής (και τι περιλαμβάνει αυτό το κόστος), κόστος επίσκεψης κι αν θέλει να μας ρωτήσει κάτι για το ιστορικό ώστε να του απαντήσουμε και να κλείσουμε κάποιο ραντεβού. Λογικό θα μου πείτε αφού δεν μπορούμε να βρεθούμε για όλα αυτά άμεσα στο ιατρείο -κλινική του/της.


Άρα ζητάγαμε να μάθουμε ευθέως πόσο χρεώνεται μια συγκεκριμένη θεραπεία που θέλουμε να κάνουμε (περιγράφεται και στον τίτλο του θέματος) και τι ακριβώς περιλαμβάνεται στην τιμή (εξετάσεις, υπέρηχοι κλπ). Το τι απαντήσεις λάβαμε το έχουμε προαναφέρει ήδη.

Στην Ελλάδα δεν ισχύει όμως αυτό που περιγράφεις πως γίνεται στην Αγγλία. Ούτε στην χώρα που ζω. Πουθενά στον κόσμο κανονικά δεν σου ζητάνε λεφτά για να σου πουν πόσο θα σου χρεώσουν κάτι που παρέχουν σαν επιχείριση (αυτό θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος για το τμήμα μάρκετινγκ της εκάστοτε εταιρίας και το λέω με πλήρη γνώση γιατί το κατέχω το αντικείμενο). Αυτό το αποδεικνύει άλλωστε και πως κανένα άλλο κέντρο από αυτά που επικοινωνήσαμε (και ήταν περισσότερα από αυτά που δεν αναφέρω), πέρα αυτών των δύο, δεν μας ζήτησαν αμοιβή για την δωρεάν κλήση μέσω skype (με τους γιατρούς ή συνεργάτες), ώστε να μας ενημερώσουν.  Στην τελική να πουλήσουν ένα ιατρικό προϊόν θέλουν, δεν γίνεται να σε χρεώνουν για να μάθεις τον τιμοκατάλογο.

 

Θες να στο κάνω εικόνα σε άλλα επαγγέλματα ή περιπτώσεις;

  • Φαντάσου να ήθελες να μάθεις από έναν δικηγόρο πόσο θα κοστίσει να σου βγάλει ένα διαζύγιο κοινή συναίνεση και να σου απάνταγε ο γραμματέας του δικηγόρου, πως για να σας απαντήσει σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να κάνετε κατάθεση 50 ευρώ στον λογαριασμό του.
  • Φαντάσου να πας σε εστιατόριο να ζητήσεις τον κατάλογο και το γκαρσόνι να σου ζητήσει 10 ευρώ για να σου φέρει το μενού.
  • Φαντάσου να πας να αγοράσεις κάτι από ένα κατάστημα και σε κάθε ερώτηση για το πόσο κοστίζει κάτι να σου χρεώνουν ένα ευρώ πριν στις απαντήσουν.

Είπες επίσης πως δεν θεωρείς μεμπτό να αμείβεις κάποιον για τον χρόνο που αφιερώνει σε σένα. Άρα θα προπλήρωνες κάποιον για κάτι που δεν έχει κάνει ακόμα;

  • Τον δικηγόρο που έφερα στο παράδειγμα για να σου πει την τιμή που θα σε χρέωνε αν κάνει μια δουλειά που θες;
  • Το γκαρσόνι για να σου φέρει απλά το μενού (αυτή τελικά δεν είναι η δουλειά του για την οποία αμείβεται από το ρεστοράντ που δουλεύει);
  • Τον πωλητή ή την πωλήτρια για να σου πουν την τιμή που δεν αναγράφεται πάνω στο προϊόν (αυτή τελικά δεν είναι η δουλειά του για την οποία αμείβεται από το μαγαζί που δουλεύει);

Θα τα πλήρωνες όλα αυτά ακόμα κι αν αποφάσιζες πως βάσει των τιμών που άκουσες δεν θες να τα πάρεις ως προϊόντα ή υπηρεσίες;

Θα ξαναπήγαινες λοιπόν σε αυτές τις επιχειρήσεις; Ναι ή όχι;
Βλέπεις τελικά πόσο άσχημο φαίνεται;

 

Δεν ξέρω ίσως κάποιοι να τα βλέπουν όλα αυτά σωστά κι εμείς που τα βλέπουμε από αντίθετη ματιά να είμαστε πραγματικά το λάθος. Αλλά δώστε μας τουλάχιστον το δικαίωμα να εκφράσουμε και την αντίθετη άποψή μας.


θα ρωτήσω και το εξής που είναι και το αυτονόητο. Λες ότι σας χρέωσαν το ποσό του πρώτου ραντεβού. αν δεν πηγαίνατε ποτέ στην Αγγλία ή δεν τους επιλέγατε βάσει υπέρογκου κόστους ή λανθασμένης για εσάς μεθόδου, θα σας επέστρεφαν τα χρήματα; ρωτάω γιατί αν πάρω κάτι και είναι πχ ελαττωματικό ή που δεν με καλύπτει έχω δικαίωμα να το γυρίσω πίσω και να μου δώσουν τα χρήματά του. αυτοί τι θα έκαναν αν αλλάζατε γνώμη ή κάτι δεν σας άρεσαν από όσα σας έλεγαν; αν ήταν επικίνδυνο αυτό που σας πρότειναν θα πληρώνατε για να θέσουν την ζωή σας σε κίνδυνο; εύλογα ερωτήματα δεν νομίζεις;
 

---------------


Το να καταφέρει να διεξάγει εξέταση ένας γιατρός μέσω τηλεφώνου ή skype, είναι σαν να λέμε πως θα σου βάψω το σπίτι από απόσταση μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιομέτρων. 
Με βάζεις στην θέση να φανταστώ "διαδικτυακή εξέταση παθολόγου" που πρέπει να αμειφθεί για αυτήν. του στιλ:
Γιατρός:-  Βάλτε το τηλέφωνο στο στήθος και βήξτε... για να σας ακροαστώ. ή

               - Αν έχετε ακόμα τις αισθήσεις σας και μας ακούτε, κάντε τα ακόλουθα ώστε να πετύχουμε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη του εαυτού σας.

Υ.Γ. συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο... αλλά ανοίξαμε θέμα που δεν κλείνει εύκολα. να ευχαριστήσω και πάλι τα άτομα που μας έχουν γράψει μηνύματα για να μας βοηθήσουν να μας συμβουλέψουν. είμαστε νέοι σε όλη αυτήν την διαδικασία, στο φόρουμ, αλλά και στον αγώνα που κάνουμε.

ευχόμαστε σε όλους, να αποκτήσουν ή να έχουν μια όμορφη οικογένεια. 

Link to comment
Share on other sites

On 18 Ιουλίου 2018 at 1:49 ΜΜ, dimnot είπε:

 

Ανοίγω όπως μου σύστησαν ξεχωριστό θέμα. είναι καλό να μοιραστούν και άλλοι εδώ εμπειρίες για τις επαφές που είχαν με τους γιατρούς - κλινικές / μονάδες, αλλά και τις εντυπώσεις που είχαν με αυτούς / αυτές.

Ας ξεκινήσω με την δικιά μας ιστορία. Είμαστε ένα ζευγάρι που μένει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία. Εδώ η νομοθεσία δεν επιτρέπει την δωρεά γενετικού υλικού κι αυτό οδηγεί κάθε ζευγάρι να απευθυνθεί σε άλλες χώρες που το επιτρέπουν. Οπότε μονόδρομος για να πάρεις πληροφορίες είναι μέσω γνωστών, συγγενών και φίλων ή και το διαδίκτυο (γι' αυτό και γραφτήκαμε στο φόρουμ). γνωστοί και συγγενείς μας σύστησαν τρεις γιατρούς - κέντρα εξωσωματικής. Μετά την επικοινωνία με αυτά νιώθουμε πως οι περισσότεροι μας κοιτάνε σαν πολύ χοντρά πορτοφόλια, που φαίνεται πως έχουμε χοντρότερα από τα πορτοφόλια που έχει κάθε άλλο ζευγάρι που μένει όμως μόνιμα στην Ελλάδα και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί το λέω αυτό.

Αναμενόμενο για ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει μια τέτοια προσπάθεια και μένει μακριά από τον υποψήφιο γιατρό είναι να έχει μια πρώτη έστω τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Έστω να μάθεις το συνολικό κόστος της εξωσωματικής (και τι περιλαμβάνει αυτό το κόστος), κόστος επίσκεψης κι αν θέλει να μας ρωτήσει κάτι για το ιστορικό ώστε να του απαντήσουμε και να κλείσουμε κάποιο ραντεβού. Λογικό θα μου πείτε αφού δεν μπορούμε να βρεθούμε για όλα αυτά άμεσα στο ιατρείο -κλινική του/της.

Μιλήσαμε, ή μάλλον σωστότερα προσπαθήσαμε να μιλήσουμε, και με τους τρεις γιατρούς που μας σύστησαν μέχρι τώρα όπως είπα. 

[edit admin απομάκρυνση επωνυμιών]

Για τον  [edit admin] είχαμε ακούσει καλά λόγια από δύο φιλικά ζευγάρια που είχαν επιτυχείς δίδυμες κυήσεις (γέννησαν κανονικά). Μιλήσαμε με την γραμματεία του, εξηγώντας πιο είναι το ζήτημά μας. Μας είπαν με πολύ φιλικό τρόπο πως θέλει 250 € για να μας μιλήσει μέσω τηλεφώνου ή skype για να μας πει τιμές και το τι παρέχεται σε αυτές τις τιμές και το τι καλύπτει. Επιμείναμε να μάθουμε αλλά δεν μπορούσε να ξέρει. Βάλαμε λοιπόν συγγενικό άτομο να καλέσει από Ελλάδα και της απάντησαν τις βασικές πληροφορίες από την Γραμματεία και το Λογιστήριο. 220 ευρώ είναι η πρώτη επίσκεψη και 5500 € είναι για κάθε εμβρυομεταφορά με δωρεά γενετικού υλικού και για τους δύο (δωρεά εμβρύων). Το ίδιο μας επιβεβαίωσαν όταν ζητήσαμε να μιλήσουμε με το ταμείο και το λογιστήριο.

 

Για τον κ. [edit admin]  επίσης είχαμε ακούσει πολύ καλά λόγια από συγγενή μας που στενή φίλη έκανε επιτυχή εξωσωματική με δίδυμα (γέννησε κανονικά). Μιλήσαμε λοιπόν με την γραμματεία του, εξηγώντας πιο είναι το ζήτημά μας. Μας είπαν με πολύ φιλικό τρόπο και αυτοί πως θα μιλήσει με τον γιατρό και θα μας πει αφού κράτησε κάποια στοιχεία. Την επόμενη μέρα χτύπησε το σταθερό μας από Ελλάδα και το νούμερο μας φάνηκε γνωστό. Ήταν από το ιατρείο του γιατρού και μας ενημέρωναν πως πρέπει να πληρώσουμε 400 € για να μιλήσει μαζί μας μέσω τηλεφώνου ή skype για να μας πει τιμές και το τι παρέχεται σε αυτές τις τιμές και το τι καλύπτει (γιατί αυτά δεν μπορούσε να μας τα πει η γραμματέας, γιατί διαφέρουν σε κάθε περίπτωση ή φορά - ούτε καν για το κόστος επίσκεψης). Βάλαμε πάλι λοιπόν συγγενικό άτομο να καλέσει από Ελλάδα και της απάντησαν τις βασικές πληροφορίες από την Γραμματεία. Η ίδια γραμματέας λοιπόν δεν είχε την απάντηση αλλά ενημέρωσε το συγγενικό μας πρόσωπο, πως θα πάρει πίσω να πει τις τιμές αφού πρώτα μιλήσει με τον γιατρό. Πράγματι μετά από λίγες ώρες πήραν τηλέφωνο και οι τιμές. 150 ευρώ είναι η πρώτη επίσκεψη και 5000 € είναι για κάθε εμβρυομεταφορά με δωρεά γενετικού υλικού και για τους δύο (δωρεά εμβρύων).

Να αναφέρω πως ότι γράφω μέχρι εδώ, αλλά και ότι πω παρακάτω δεν έχει να κάνει κάτι με το πόσο επαγγελματικά ή μη βλέπουν κάποιοι γιατροί ή κλινικές τους ασθενείς, όπως επίσης και το πόσο καλοί είναι στην δουλειά τους. Μεταφέρω απλά τα πραγματικά γεγονότα, όπως τα ζήσαμε.

Πριν και από τους δύο γιατρούς είχαμε επικοινωνήσει και με το [edit admin] . Εκεί εξηγώντας από που καλούμε και το τι θέλαμε μας συνέδεσαν με το τμήμα που έχει για τα άτομα από το εξωτερικό. Εκεί μας πληροφόρησαν για κάποια πράγματα αρχικά και μας έστειλαν κι ένα email με τις τιμές και τα κόστη (πολύ μικρότερα από των άλλων δύο), όπως και τα πακέτα που υπάρχουν. Επίσης κλείσαμε κι ένα ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή skype (τελικά ήταν μέσω skype) με την κυρία [edit admin] , χωρίς να απαιτήσουν αντίτιμο. Μας κάλεσαν λοιπόν και μιλήσαμε παραπάνω από μισή ώρα. Αρχικά με την γιατρό που έχοντας κάποιες αρχικές πληροφορίες για το ιστορικό μας, απάντησε σε ερωτήματα μας (ακόμα κι αν στα αυτιά των επιστημόνων μπορεί να μοιάζανε ανούσια ή μικρής σημασίας) και μας εξήγησε κάθε βήμα του ιατρικού μέρους της μεθόδου. μετά μιλήσαμε και με την υπεύθυνη που μας είχε στείλει και τα email (βρισκόταν κι αυτή στο ραντεβού) και μας εξήγησε άλλα διαδικαστικά θέματα. Μπορώ να πω πως νιώσαμε και οι δύο σαν να είμαστε μέσα στο ιατρείο και την κλινική και κάναμε μια πρώτη επαφή σε ένα πολύ θερμό και φιλικό κλίμα.

Μετά από την αρχική αυτή εμπειρία είναι λογικό, να μας ξένισε και να βάλουμε όλους τους παράγοντες σε μια ζυγαριά, για το πως μας αντιμετώπισαν οι άλλοι δύο γιατροί. Μπορεί και άλλοι γιατροί πράγματι να ζητούν χρήματα για να μιλήσουν σε ασθενείς που είναι σε απόσταση, αλλά εμείς δεν είχαμε άλλον τρόπο να μάθουμε έστω και τα βασικά. Σίγουρα δεν θεωρήσαμε σωστό ή απλό να πληρώσουμε για να μάθουμε την τιμή που θα πληρώσουμε για να κάνουμε κάτι στο μέλλον. Για κάποιους μπορεί να είναι λογικό και σωστό, αλλά για εμάς δεν ήταν εφικτό.

Θα χαρούμε να διαβάσουμε και από άλλους γνώμες ή εμπειρίες. Θα ξαναπώ πως το κείμενο αυτό δεν γράφηκε με καμία πρόθεση να βλάψει κανέναν ούτε προσωπικά μα ούτε και επαγγελματικά, απλά μεταφέρει πραγματικά γεγονότα. Με τους δύο από τους γιατρούς δεν ήταν εφικτό άλλωστε να έχουμε άμεση επαφή, γιατί μέσω της έμμεσης επαφής μας μετέφεραν εξ αυτών αυτά που γράφουμε πιο πάνω.

 

 

---- Γειά σας,

θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι έχει γίνει επεξεργασία δημοσίευσης - έχουν απομακρυνθεί οι επωνυμίες πρίν την δημοσίευση του κειμένου στα πλαίσια της προέγκρισης δημοσιεύσεων νέων μελών. Υπενθυμίζουμε σε επόμενους συμμετέχοντες στην συζήτηση ότι δεν επιτρέπεται η αναφορά σε επωνυμίες με δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς, εξαιτίας του νομικού πλαισίου που ισχύει στην Ελλάδα.

 Θα είναι φυσικά σκόπιμη η ανάδειξη ανεπιθύμητων πρακτικών & η αντίστοιχη ευαισθητοποίηση, στα πλαίσια της ικανοποίησης ή όχι, του πολίτη ως καταναλωτή - ειδικά σε σύγκριση και αντιπαράθεση με πρακτικές που υπάρχουν στο εξωτερικό. 

 Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, πιστεύουμε ότι δεν είναι απαραίτητη η αναφορά στην επωνυμία - φυσικά όμως και εάν το επέτρεπε ο νόμος, θα το επιτρέπαμε και εμείς. 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση! 18/7/18  Τέλος ανακοίνωσης διαχείρισης ------

 

Αντιλαμβανομαι όλο αυτό που περνάτε και την απογοήτευση που νιώθετε μ αυτές τις συμπεριφορές, εχω κανει προσπαθειες σε Ελλάδα και Κύπρο και εχω επισκεφτεί πολλα κέντρα.. Θα ηθελα να σου οτι μην νομίζεις οτι σας βλέπουν σαν πορτοφόλια λόγω εξωτερικού. Το ίδιο θα συνέβαινε και εδώ αν μένατε, η χρέωση υπηρεσιών εξαρτάται απο το πως θα σε "κόψει" ογιατρος και η λογίστρια. Ξεκινάνε όλοι με την ύψιστη τιμή και ύστερα όλα ειναι υπό διαπραγμάτευση. Οι φορές που προσπαθείς με τους ίδιους, οι δουλειές που κάνετε με τον άνδρα σου, η αμοιβή που θελει ο γιατρός σου και φυσικά ο σημαντικότερος παράγοντας που ειναι ευνόητος και δεν θα τον γράψω.

Και στην τελική μπορει όλο αυτο να μην ειναι δίκαιο, αλλα προσωπικά νιώθω οτι εχω ευνοηθεί.

πχ ήμουν προχθές στην κλινική και δίπλα μου καθόταν ενα ζευγάρι Ρώσων οι οποίοι ηταν σαν είχαν ξεπηδήσει απο περιοδικό μόδας, οτι φορούσαν πάνω τους ηταν μάρκα κραυγαλέα. Η πρώτη μου σκέψη ηταν, αν απο την κλινική κανουν τέτοια ανοίγματα και απευθύνονται σ αυτόν τον κόσμο, εμεις ουτε απ έξω δεν θα μπορούμε να περνάμε. Μετα ομως σκέφτηκα οτι το συγκεκριμένο ζευγάρι αποκλείεται να πληρώσει όσα θα πλήρωνα εγω, προφανώς θα υπήρχε άλλη τιμολόγηση.

Η συμβουλή μου ειναι να πας εκεί που νιώθεις οτι τους εμπιστεύεσαι μην μένεις στην πρώτη εντύπωση απο το Skype, απο κοντα θα δεις πολλά που μέσω Skype δεν θα χεις αντικειμενική εικόνα.

Επεξεργάστηκαν by Κάντι
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο παρά το γεγονός ότι δεν έχω υποβληθεί σε τέτοια διαδικασία οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να μπω στη θέση σας.

Η ερώτηση μου είναι η εξής :

- Αν έκλεινες ραντεβού με έναν γιατρό ή κάποιον από εκείνους τους γιατρούς όχι τηλεφωνικά αλλά να πήγαινες στο ιατρείο τους και να έκανες τις ίδιες ερωτήσεις πιστεύεις ότι δε θα σε χρέωναν για τον χρόνο που αφιέρωσαν;

Δε θα κρίνω αν είναι σωστό ή λάθος.

Για να σου δώσω ένα παράδειγμα:

Έπρεπε να υποβληθω σε κάποιο σοβαρό χειρουργείο και όπως ήταν αναμενόμενο έκανα πολλές επισκέψεις σε κάθε καλό γιατρό ή γνωστό όνομα που άκουγα. Παρά το γεγονός ότι σε ιδιωτική κλινική το κόστος της επέμβασης ήταν περίπου στα 7000€ όλοι οι γιατροί οι οποίο επισκέφθηκα αμοιφθηκαν κανονικά. Δεν ήθελα να μου κάνουν διάγνωση,αφού την είχα ήδη,αλλά να με ενημερώσουν για το κόστος και τα διαδικαστικά.

Επομένως μη σου φαίνεται περίεργο που ζήτησαν χρήματα.

Εμένα μου φάνηκε χειρότερο το γεγονός ότι είπαν σε κάποιους απλά και μόνο επειδή κάλεσαν απο Ελληνικό νούμερο.

Επεξεργάστηκαν by Elfer
Link to comment
Share on other sites

dimnot καλησπέρα,

 

Θα σου μεταφέρω την δική μου εμπειρία από κλινική στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) όπου έκανα μια φορά προσπάθεια εξωσωματικής. Δεν εχω εμπειρία από δωρεά ωαρίων αλλά υποθέτω ότι αναλογη θα ήταν η τακτική τους και στη δωρεά. Μπορώ να σου στειλω το όνομα της κλινικής σε μήνυμα αν θέλεις.

 

Να πω ότι μένω στην Αγγλία. Η συγκεκριμένη κλινική μια φορά το μήνα κανονίζει επισκεψη στο Λονδίνο οπου έρχεται γιατρός και κάνει τις πρώτες συναντησεις με τα ζευγαρια. Πριν συναντήσουμε το γιατρό στο Λονδίνο είχαμε στειλει ενα ιατρικό ιστορικό και τις εξετάσεις που ειχαμε κάνει ήδη για να τις δει και να μιλήσουμε με βαση αυτές. Στη συναντηση, η οποία κρατησε 40 λεπτά και ήταν δωρεάν, μας εξηγησε τί προτείνει ο γιατρός όπως επίσης και τη διαδικασία. Η συντονίστρια που ηταν παρούσα μας μίλησε για το κόστος και τί ακριβώς περιλαμβάνει. Επίσης μας είπαν πόσα πρεπει να υπολογίζουμε για τα φάρμακα που ήταν επιπλέον.

 

Στη συνέχεια μετά από μερικές μέρες κανονίσαμε ένα ραντεβού μέσω σκάιπ για το οποίο και πάλι δεν πληρώσαμε κάτι, όπου ο γιατρός μπήκε σε πιο πολλές λεπτομέρειες σε σχεση με τη θεραπεία και απάντησε σε ερωτήσεις μας. Οταν πια πήραμε την απόφαση ότι θα ξεκινήσουμε μαζί τους κανονισαμε ένα ραντεβού πάλι με σκαιπ για να οργανώσουμε τη θεραπεία, να γνωρίσουμε τη μαία και την συντονίστριά μας. Μας εξηγησαν επίσης κάποια διαδιακαστικά θεματα. Είχαν προηγηθεί emails με τη συντονίστρια που και εκείνη μας εξηγησε τον τροπο πληρωμής του ποσού και ότι θα χρειαστεί να πληρώσουμε μια προκαταβολή 150 ευρώ κατά το ραντεβού οργάνωσης της θεραπείας. Η κλινική παρήγγειλε για εμάς τα φάρμακα σε online φαρμακείο και ήρθαν στο σπίτι μας σε λίγες μέρες. Ξεκίνησα τη θεραπεία στην Αγγλία και είμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τη μαία μας και ήρθαμε στην Ελλάδα για τους υπερήχους και ωοληψία. Δυστυχώς δεν προχωρήσαμε σε εμβρυομεταφορά .

 

Οι εντυπώσεις μας γενικά από τη συγκεκριμένη κλινική είναι πολύ καλές, πολύ καλή επικοινωνία παρόλο που δεν είμασταν στην Ελλάδα, το προσωπικό άριστο από τις ρεσεψιονιστ, μαίες εως το γιατρό μας. Στο θέμα των χρημάτων μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση γιατί η εμπειρία που εχω από Αγγλία είναι ότι χρειάζεται να δώσει κανεις προκαταβολή για να κάνει και ενα υπέρηχο ή πρέπει να καταβάλει κανείς ολοκληρο το ποσό από την αρχή σε προσπάθεια εξωσωματικής. Γενικά η προσέγγισή τους ήταν πολύ ανθρώπινη και πολύ προσεκτική σε σχέση με το χρηματικό κομμάτι. 

 

Και μεις σκεφτόμαστε σοβαρά το ενδεχόμενο δωρεάς ωαρίων και αν τελικά το αποφασίσουμε θα απευθυνθούμε και πάλι στη κλινική αυτή.:)

Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πρίν, inglaterra είπε:

dimnot καλησπέρα,

 

Θα σου μεταφέρω την δική μου εμπειρία από κλινική στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) όπου έκανα μια φορά προσπάθεια εξωσωματικής. Δεν εχω εμπειρία από δωρεά ωαρίων αλλά υποθέτω ότι αναλογη θα ήταν η τακτική τους και στη δωρεά. Μπορώ να σου στειλω το όνομα της κλινικής σε μήνυμα αν θέλεις.

 

Να πω ότι μένω στην Αγγλία. Η συγκεκριμένη κλινική μια φορά το μήνα κανονίζει επισκεψη στο Λονδίνο οπου έρχεται γιατρός και κάνει τις πρώτες συναντησεις με τα ζευγαρια. Πριν συναντήσουμε το γιατρό στο Λονδίνο είχαμε στειλει ενα ιατρικό ιστορικό και τις εξετάσεις που ειχαμε κάνει ήδη για να τις δει και να μιλήσουμε με βαση αυτές. Στη συναντηση, η οποία κρατησε 40 λεπτά και ήταν δωρεάν, μας εξηγησε τί προτείνει ο γιατρός όπως επίσης και τη διαδικασία. Η συντονίστρια που ηταν παρούσα μας μίλησε για το κόστος και τί ακριβώς περιλαμβάνει. Επίσης μας είπαν πόσα πρεπει να υπολογίζουμε για τα φάρμακα που ήταν επιπλέον.

 

Στη συνέχεια μετά από μερικές μέρες κανονίσαμε ένα ραντεβού μέσω σκάιπ για το οποίο και πάλι δεν πληρώσαμε κάτι, όπου ο γιατρός μπήκε σε πιο πολλές λεπτομέρειες σε σχεση με τη θεραπεία και απάντησε σε ερωτήσεις μας. Οταν πια πήραμε την απόφαση ότι θα ξεκινήσουμε μαζί τους κανονισαμε ένα ραντεβού πάλι με σκαιπ για να οργανώσουμε τη θεραπεία, να γνωρίσουμε τη μαία και την συντονίστριά μας. Μας εξηγησαν επίσης κάποια διαδιακαστικά θεματα. Είχαν προηγηθεί emails με τη συντονίστρια που και εκείνη μας εξηγησε τον τροπο πληρωμής του ποσού και ότι θα χρειαστεί να πληρώσουμε μια προκαταβολή 150 ευρώ κατά το ραντεβού οργάνωσης της θεραπείας. Η κλινική παρήγγειλε για εμάς τα φάρμακα σε online φαρμακείο και ήρθαν στο σπίτι μας σε λίγες μέρες. Ξεκίνησα τη θεραπεία στην Αγγλία και είμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τη μαία μας και ήρθαμε στην Ελλάδα για τους υπερήχους και ωοληψία. Δυστυχώς δεν προχωρήσαμε σε εμβρυομεταφορά .

 

Οι εντυπώσεις μας γενικά από τη συγκεκριμένη κλινική είναι πολύ καλές, πολύ καλή επικοινωνία παρόλο που δεν είμασταν στην Ελλάδα, το προσωπικό άριστο από τις ρεσεψιονιστ, μαίες εως το γιατρό μας. Στο θέμα των χρημάτων μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση γιατί η εμπειρία που εχω από Αγγλία είναι ότι χρειάζεται να δώσει κανεις προκαταβολή για να κάνει και ενα υπέρηχο ή πρέπει να καταβάλει κανείς ολοκληρο το ποσό από την αρχή σε προσπάθεια εξωσωματικής. Γενικά η προσέγγισή τους ήταν πολύ ανθρώπινη και πολύ προσεκτική σε σχέση με το χρηματικό κομμάτι. 

 

Και μεις σκεφτόμαστε σοβαρά το ενδεχόμενο δωρεάς ωαρίων και αν τελικά το αποφασίσουμε θα απευθυνθούμε και πάλι στη κλινική αυτή.:)

Ειναι ωραίο και αναλυτικό το μήνυμα σου, αλλα δεν γράφεις στο τελος τι πληρώσατε. Γιατι μπορει στις πρώτες φάσεις να ηταν ολα τελεια στο οικονομικό σκέλος, αλλα στο τελος να υπερκαλύφθηκαν όλες οι "δωρεάν " παροχές.

 Πχ στην Κυπρο το πρώτο ραντεβού, το αναγνωριστικό στον εξωσωματικό κοστίζει 50 ευρώ, η όλη προσπαθεια ομως αν το αποφασίσεις κοστίζει 5.000, στο κέντρο τουλάχιστον που ήμουν εγω. Στην Ελλαδα το πρώτο ραντεβού κοστίζει τουλάχιστον 100 στους εξωσωματικους στο τελος τις προσπάθειας ομως δεν εχω ακουσει απο κανέναν να πληρώνει πάνω απο 3.800.

 Να σημειώσω  οτι σε ολα μου τα ποστ αναφέρομαι σε δικό μας γενετικό υλικό, για δανεικό ισως πρεπει να μας γράψουν κοπέλες τι πλήρωσαν τελικα.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Κάντι said:

Ειναι ωραίο και αναλυτικό το μήνυμα σου, αλλα δεν γράφεις στο τελος τι πληρώσατε. Γιατι μπορει στις πρώτες φάσεις να ηταν ολα τελεια στο οικονομικό σκέλος, αλλα στο τελος να υπερκαλύφθηκαν όλες οι "δωρεάν " παροχές.

 Πχ στην Κυπρο το πρώτο ραντεβού, το αναγνωριστικό στον εξωσωματικό κοστίζει 50 ευρώ, η όλη προσπαθεια ομως αν το αποφασίσεις κοστίζει 5.000, στο κέντρο τουλάχιστον που ήμουν εγω. Στην Ελλαδα το πρώτο ραντεβού κοστίζει τουλάχιστον 100 στους εξωσωματικους στο τελος τις προσπάθειας ομως δεν εχω ακουσει απο κανέναν να πληρώνει πάνω απο 3.800.

 Να σημειώσω  οτι σε ολα μου τα ποστ αναφέρομαι σε δικό μας γενετικό υλικό, για δανεικό ισως πρεπει να μας γράψουν κοπέλες τι πλήρωσαν τελικα.

Για εξωσωματική με ICSI το κόστος ήταν 3400 χωρίς τα φάρμακα. Αναφερέρθηκα στις δωρεάν συναντήσεις /ραντεβού για να δώσω μια εικόνα του πως κινήθηκε η κλινική σε σχέση με το χρηματικό κομμάτι. Προφανώς και δεν ήταν δωρεάν  παροχές και καλύφθηκαν από τα χρήματα που τελικά καταβάλαμε. Για να αναφερθώ στην περίπτωσή μου όπου έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, 5 συνολικά υπερηχοι στην κλινική και ωολήψία το ποσό που πληρώσαμε τελικά 1000 ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

Το να ρωτάς από τηλεφώνου στην γραμματέα του δικηγόρου, πόσο κοστίζει το συναινετικό διαζύγιο, είναι μια λανθασμένη ερώτηση που δεν πρόκειται να απαντηθεί. Δεν είναι καθόλου το ίδιο όπως το να ρωτάς στη γραμματέα του γιατρού πχ πόσο κοστίζει το τεστ παπ κι ο υπέρηχος. Γενικά τα συγκεκριμενα παραδείγματα και οι συγκρίσεις είναι λάθος.

 

Συγγνώμη για την παρέμβαση, καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

On 21/7/2018 at 10:00 ΜΜ, Elfer είπε:

Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο παρά το γεγονός ότι δεν έχω υποβληθεί σε τέτοια διαδικασία οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να μπω στη θέση σας.

Η ερώτηση μου είναι η εξής :

- Αν έκλεινες ραντεβού με έναν γιατρό ή κάποιον από εκείνους τους γιατρούς όχι τηλεφωνικά αλλά να πήγαινες στο ιατρείο τους και να έκανες τις ίδιες ερωτήσεις πιστεύεις ότι δε θα σε χρέωναν για τον χρόνο που αφιέρωσαν;

Δε θα κρίνω αν είναι σωστό ή λάθος.

Για να σου δώσω ένα παράδειγμα:

Έπρεπε να υποβληθω σε κάποιο σοβαρό χειρουργείο και όπως ήταν αναμενόμενο έκανα πολλές επισκέψεις σε κάθε καλό γιατρό ή γνωστό όνομα που άκουγα. Παρά το γεγονός ότι σε ιδιωτική κλινική το κόστος της επέμβασης ήταν περίπου στα 7000€ όλοι οι γιατροί οι οποίο επισκέφθηκα αμοιφθηκαν κανονικά. Δεν ήθελα να μου κάνουν διάγνωση,αφού την είχα ήδη,αλλά να με ενημερώσουν για το κόστος και τα διαδικαστικά.

Επομένως μη σου φαίνεται περίεργο που ζήτησαν χρήματα.

Εμένα μου φάνηκε χειρότερο το γεγονός ότι είπαν σε κάποιους απλά και μόνο επειδή κάλεσαν απο Ελληνικό νούμερο.

 

elfer

εξήγησα ήδη γιατί βλέπω λάθος αυτή την πρακτική. ποιος ο λόγος να πάω σε κάποιο ραντεβού ή σε μια επιχείρηση αν η τιμή που έχει να μου προτείνει είναι υπέρογκη; δηλαδή αν δεν είχαν τιμές στις βιτρίνες θα έμπαινες μέσα να ρωτήσεις την τιμή; κι αν ναι θα δεχόσουν να πληρώσεις αμοιβή στον υπάλληλο για να σου πει τις τιμές; 
Τα έχω ήδη ξαναπεί πως μόνο δύο από τους 8-10 που έχουμε επικοινωνήσει. το τι έπραξες εσύ για την περίπτωσή σου, δεν σημαίνει πως πρέπει να το κάνω κι εγώ έτσι. άλλωστε είναι εντελώς διαφορετικά παραδείγματα. 

 

όσο το γιατί απάντησαν τις τιμές στο ελληνικό σταθερό (σε στενό συγγενικό μας πρόσωπο) δεν πρέπει να σου φαίνεται περίεργο. σκοπίμως το ζητήσαμε μπας και μας πούνε έστω μια τιμή. και όπως φάνηκε τελικά είχαμε δίκιο πως τις είπαν χωρίς αμοιβή.
 

On 21/7/2018 at 11:28 ΜΜ, inglaterra είπε:

dimnot καλησπέρα,

 

Θα σου μεταφέρω την δική μου εμπειρία από κλινική στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) όπου έκανα μια φορά προσπάθεια εξωσωματικής. Δεν εχω εμπειρία από δωρεά ωαρίων αλλά υποθέτω ότι αναλογη θα ήταν η τακτική τους και στη δωρεά. Μπορώ να σου στειλω το όνομα της κλινικής σε μήνυμα αν θέλεις.

 

Να πω ότι μένω στην Αγγλία. Η συγκεκριμένη κλινική μια φορά το μήνα κανονίζει επισκεψη στο Λονδίνο οπου έρχεται γιατρός και κάνει τις πρώτες συναντησεις με τα ζευγαρια. Πριν συναντήσουμε το γιατρό στο Λονδίνο είχαμε στειλει ενα ιατρικό ιστορικό και τις εξετάσεις που ειχαμε κάνει ήδη για να τις δει και να μιλήσουμε με βαση αυτές. Στη συναντηση, η οποία κρατησε 40 λεπτά και ήταν δωρεάν, μας εξηγησε τί προτείνει ο γιατρός όπως επίσης και τη διαδικασία. Η συντονίστρια που ηταν παρούσα μας μίλησε για το κόστος και τί ακριβώς περιλαμβάνει. Επίσης μας είπαν πόσα πρεπει να υπολογίζουμε για τα φάρμακα που ήταν επιπλέον.

 

Στη συνέχεια μετά από μερικές μέρες κανονίσαμε ένα ραντεβού μέσω σκάιπ για το οποίο και πάλι δεν πληρώσαμε κάτι, όπου ο γιατρός μπήκε σε πιο πολλές λεπτομέρειες σε σχεση με τη θεραπεία και απάντησε σε ερωτήσεις μας. Οταν πια πήραμε την απόφαση ότι θα ξεκινήσουμε μαζί τους κανονισαμε ένα ραντεβού πάλι με σκαιπ για να οργανώσουμε τη θεραπεία, να γνωρίσουμε τη μαία και την συντονίστριά μας. Μας εξηγησαν επίσης κάποια διαδιακαστικά θεματα. Είχαν προηγηθεί emails με τη συντονίστρια που και εκείνη μας εξηγησε τον τροπο πληρωμής του ποσού και ότι θα χρειαστεί να πληρώσουμε μια προκαταβολή 150 ευρώ κατά το ραντεβού οργάνωσης της θεραπείας. Η κλινική παρήγγειλε για εμάς τα φάρμακα σε online φαρμακείο και ήρθαν στο σπίτι μας σε λίγες μέρες. Ξεκίνησα τη θεραπεία στην Αγγλία και είμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τη μαία μας και ήρθαμε στην Ελλάδα για τους υπερήχους και ωοληψία. Δυστυχώς δεν προχωρήσαμε σε εμβρυομεταφορά .

 

Οι εντυπώσεις μας γενικά από τη συγκεκριμένη κλινική είναι πολύ καλές, πολύ καλή επικοινωνία παρόλο που δεν είμασταν στην Ελλάδα, το προσωπικό άριστο από τις ρεσεψιονιστ, μαίες εως το γιατρό μας. Στο θέμα των χρημάτων μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση γιατί η εμπειρία που εχω από Αγγλία είναι ότι χρειάζεται να δώσει κανεις προκαταβολή για να κάνει και ενα υπέρηχο ή πρέπει να καταβάλει κανείς ολοκληρο το ποσό από την αρχή σε προσπάθεια εξωσωματικής. Γενικά η προσέγγισή τους ήταν πολύ ανθρώπινη και πολύ προσεκτική σε σχέση με το χρηματικό κομμάτι. 

 

Και μεις σκεφτόμαστε σοβαρά το ενδεχόμενο δωρεάς ωαρίων και αν τελικά το αποφασίσουμε θα απευθυνθούμε και πάλι στη κλινική αυτή.:)


inglaterra
θα χαρώ να μου στείλεις σε μήνυμα τις κλινικής. μοιάζει όμως σε συμπεριφορά για το πως μας μίλησαν και μας φέρθηκαν και από το τρίτο παράδειγμα που αναφέρω.

 

On 22/7/2018 at 12:30 ΜΜ, Κάντι είπε:

Ειναι ωραίο και αναλυτικό το μήνυμα σου, αλλα δεν γράφεις στο τελος τι πληρώσατε. Γιατι μπορει στις πρώτες φάσεις να ηταν ολα τελεια στο οικονομικό σκέλος, αλλα στο τελος να υπερκαλύφθηκαν όλες οι "δωρεάν " παροχές.

 Πχ στην Κυπρο το πρώτο ραντεβού, το αναγνωριστικό στον εξωσωματικό κοστίζει 50 ευρώ, η όλη προσπαθεια ομως αν το αποφασίσεις κοστίζει 5.000, στο κέντρο τουλάχιστον που ήμουν εγω. Στην Ελλαδα το πρώτο ραντεβού κοστίζει τουλάχιστον 100 στους εξωσωματικους στο τελος τις προσπάθειας ομως δεν εχω ακουσει απο κανέναν να πληρώνει πάνω απο 3.800.

 Να σημειώσω  οτι σε ολα μου τα ποστ αναφέρομαι σε δικό μας γενετικό υλικό, για δανεικό ισως πρεπει να μας γράψουν κοπέλες τι πλήρωσαν τελικα.


Κάντι

Εμείς πάντως δεν έχουμε πάει σε καμία ακόμα κλινική. είμαστε ακόμα σε αναζήτηση τις καταλληλότερης για εμάς. οπότε δεν μπορώ να σου πω τι μας κόστισε. το τι θα κοστίσει το γράφω σε τιμές με τα τρία από τα παραδείγματα (αλλά και οι άλλοι μας έχουν πει τιμές κοντά 4500 - 4800). από μηνύματα μας έχουν τονίσει και κάποια μέλη κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουμε για τις κρυφές χρεώσεις. άλλωστε όταν έχεις επίσημη γραπτή προσφορά και υπογράφεις τέτοιου είδους συμβόλαιο, δύσκολα μπορεί να υπερβεί αυτό το ποσό.


Πάντως πολλοί μας έχουν πει πως δεν είναι αμελητέο ζήτημα το ποσό που θα πρέπει να πληρώσεις. Είναι κι αυτός ένας παράγοντας.
 

On 22/7/2018 at 5:00 ΜΜ, Lisbet είπε:

Το να ρωτάς από τηλεφώνου στην γραμματέα του δικηγόρου, πόσο κοστίζει το συναινετικό διαζύγιο, είναι μια λανθασμένη ερώτηση που δεν πρόκειται να απαντηθεί. Δεν είναι καθόλου το ίδιο όπως το να ρωτάς στη γραμματέα του γιατρού πχ πόσο κοστίζει το τεστ παπ κι ο υπέρηχος. Γενικά τα συγκεκριμενα παραδείγματα και οι συγκρίσεις είναι λάθος.

 

Συγγνώμη για την παρέμβαση, καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας.


Lisbet
τον δικηγόρο τον έφερα απλά σαν παράδειγμα για την παροχή υπηρεσιών. δεν το θες με δικηγόρο; κάν' το με υδραυλικό που θα ρθει να αλλάξει μια βρύση. θα του έδινες αυτού λεφτά για να σου πει την τιμή; γενικά δεν είναι ίδιο κάθε ζήτημα, αλλά δεν το θεωρώ για μένα σωστό να πληρώνω για να μάθω την τιμή σε κάτι που μάλλον θέλω να αγοράσω. άλλοι μπορεί να θέλουν να πληρώσουν για οτιδήποτε, αλλά όπως με επιβεβαίωσε και άλλο άτομο, δεν εφαρμόζουν όλοι την ίδια τακτική. 

τέλος πάντων. ευχαριστούμε πολύ πάντως για τις ευχές. 

---------------

Και να το θέσω και αλλιώς, αν ένα ζευγάρι βάσει προβλήματα μπορεί να μην μπορεί καν να κάνει καν εξωσωματική (για ιατρικούς λόγους) ή να είναι στο μπορεί να μπορεί, μπορεί και να μην μπορεί... γιατί να πληρώσει για να μάθει πόσο κοστίζει κάτι, όταν μπορεί να μην γίνεται καν να το κάνει; 

ευχόμαστε σε όλους, να αποκτήσουν ή να έχουν μια όμορφη οικογένεια. 

Link to comment
Share on other sites

On 22 Ιουλίου 2018 at 1:56 ΜΜ, inglaterra είπε:

Για εξωσωματική με ICSI το κόστος ήταν 3400 χωρίς τα φάρμακα. Αναφερέρθηκα στις δωρεάν συναντήσεις /ραντεβού για να δώσω μια εικόνα του πως κινήθηκε η κλινική σε σχέση με το χρηματικό κομμάτι. Προφανώς και δεν ήταν δωρεάν  παροχές και καλύφθηκαν από τα χρήματα που τελικά καταβάλαμε. Για να αναφερθώ στην περίπτωσή μου όπου έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, 5 συνολικά υπερηχοι στην κλινική και ωολήψία το ποσό που πληρώσαμε τελικά 1000 ευρώ.

Πολυ ενδιαφέρον, σε Ελλαδα οι υπέρηχοι ειναι μεσα σε όλο το πακέτο και οι αιματολογικές συνταγογραφούνται επομενως πηγαίνεις και τις κανεις όπου θέλεις με μια συμμετοχή των 2 ευρώ η ορμόνη. Στην Κυπρο πάλι ειναι ολα μεσα και οι αιματολογικές και οι υπέρηχοι καμια έξτρα χρέωση, ειναι πραγματική τελική τιμη.

Link to comment
Share on other sites

πρίν από 2 λεπτά , Κάντι είπε:

Πολυ ενδιαφέρον, σε Ελλαδα οι υπέρηχοι ειναι μεσα σε όλο το πακέτο και οι αιματολογικές συνταγογραφούνται επομενως πηγαίνεις και τις κανεις όπου θέλεις με μια συμμετοχή των 2 ευρώ η ορμόνη. Στην Κυπρο πάλι ειναι ολα μεσα και οι αιματολογικές και οι υπέρηχοι καμια έξτρα χρέωση, ειναι πραγματική τελική τιμη.


νομίζω πως είπε πως είναι στο εξωτερικό άρα και δεν έχει ασφάλιση στην Ελλάδα για να συνταγογραφηθούν.

ευχόμαστε σε όλους, να αποκτήσουν ή να έχουν μια όμορφη οικογένεια. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Κάντι said:

Πολυ ενδιαφέρον, σε Ελλαδα οι υπέρηχοι ειναι μεσα σε όλο το πακέτο και οι αιματολογικές συνταγογραφούνται επομενως πηγαίνεις και τις κανεις όπου θέλεις με μια συμμετοχή των 2 ευρώ η ορμόνη. Στην Κυπρο πάλι ειναι ολα μεσα και οι αιματολογικές και οι υπέρηχοι καμια έξτρα χρέωση, ειναι πραγματική τελική τιμη.

Κάντι μου, το πακέτο των 3400 ευρω συμπεριελάμβανε τους υπερήχους, ωοληψία και εμβρυομεταφορά. Οι αιματολογικές δεν ήταν μέσα στο πακέτο. Προφανώς και συνταγογραφουνται αλλά εγώ προτίμησα να τις κάνω όλες στην κλινική για λόγους ευκολίας μια και δεν μένω στην Ελλάδα και στην Αγγλία που μένω κοστίζουν πολύ ακριβά (με αιματολογικές εννοω΄όχι μόνο τις ορμονικές αλλά και όλες όσες απαιτούνται για εξωσωματική) . Οι τιμές τους ήταν πολύ προσιτές αλλά σίγουρα οχι 2 ευρώ η ορμόνη..

Link to comment
Share on other sites

Μετα από ολες τις τιμές που ακούστηκαν νομιζω οτι το συμπέρασμα είναι οτι καθε κλινική ζητάει και κοστολογεί τις υπηρεσίες της οπως επιθυμεί. Και η χρέωση αλλάζει και με τον εκάστοτε πελάτη,

 

 Θα κανω ενα σχόλιο για τον υδραυλικό μόνο που ηρθε ως παράδειγμα, περυσι που μου χάλασε το πλυντήριο ρούχων τον πλήρωσα 30 ευρώ μόνο και μόνο να το δει και να μου πει τι ζημιά εχει γίνει. Και αποδεικνύεται περίτρανα οτι ο καθενας ελεύθερος επαγγελματίας αμοίβεται με οτι τροπο επιθυμεί......

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Καλησπέρα σε όλες,

Ήθελα να πω σαν μία γενική επισήμανση στο θέμα ότι μία ιατρική πράξη-διαδικασία δεν μπορεί να εξισωθεί με μία εμπορική συναλλαγή όπου υπάρχει ένας τιμοκατάλογος και μία προσφορά που υπογράφεται εκ των προτέρων. Ειδικά η εξωσωματική πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία της οποίας τα στάδια μπορεί να ανατραπούν ή να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή. Οπότε δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει γιατρός ή κέντρο που θα δεσμευτεί σε οποιαδήποτε "προσφορά" (η λέξη παρεπιπτόντως μου φαίνεται υποτιμητική όταν χρησιμοποιείται στην Ιατρική). Ο γιατρός πρέπει να πάρει ιστορικό, να εξετάσει, να δει εξετάσεις, να συζητήσει με το ζευγάρι και στη συνέχεια να προτείνει ένα θεραπευτικό σχήμα το οποίο αποτελείται από βήματα με διάφορα επιμέρους κόστη. Αυτά τα επιμέρους κόστη μπορεί να έχουν σε κάθε κέντρο "τιμοκατάλογο" αλλά εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο θεραπείας που θα προτείνει ο εκάστοτε γιατρός βάσει του ιστορικού και των εξετάσεων. Με την επιφύλαξη πάντα του να μεταβληθούν ορισμένα από αυτά στην πορεία ανάλογα με την έκβαση της θεραπείας (π.χ. υπάρχουν ωάρια στον κύκλο, θα γίνει εμβρυομεταφορά κλπ). Οπότε ακόμα και αν κέντρο δίνει τον τιμοκατάλογό του σε κάποιον που ακόμα δεν θεωρείται ασθενής του, αυτό δεν έχει θεωρώ ουσιαστική αξία προτού αποφασιστεί ένα σχήμα θεραπείας με τον γιατρό.

Από την άλλη όμως, για να είμαστε και αντικειμενικοί, το κέντρο οφείλει όταν ο ασθενής-ζευγάρι δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μαζί του στο πρώτο ραντεβού, να γίνεται άμεση ενημέρωση για το τι θα κοστίσει η συγκεκριμένη θεραπεία που έχει προταθεί από τον γιατρό. Και αυτό το αναφέρω γιατί μου έχει συμβεί σε κέντρο με το οποίο συνεργάστηκα να μας πουν για το κόστος με χρονική καθυστέρηση. Ίσως βέβαια είχε να κάνει με το ότι ο γιατρός ήταν σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε μαζί του αλλά και πάλι. Το σωστό είναι να σε ενημερώνουν από την αρχή για το πόσο χοντρικά θα πληρώσεις γι᾽ αυτό που σου προτείνει ο γιατρός.

Επίσης και το ζευγάρι οφείλει να πληροφορήσει τον γιατρό για τις οικονομικές του δυνατότητες γιατί υπάρχουν επιλογές στην εξωσωματική γονιμοποίηση των οποίων τα κόστη είναι πολύ υψηλά οπότε κι αυτός είναι ένας παράγοντας που θα βοηθήσει τον γιατρό να κρίνει προς τα που θα πρέπει να κινηθεί. Για παράδειγμα σε μία γυναίκα με χαμηλή ανταπόκριση θα προτείνει να επιμείνει να μαζέψει ωάρια σε φυσικούς κύκλους ή θα της προτείνει πιο εύκολα τη λύση των δανεικών ωαρίων; Εν κατακλείδι, τα οικονομικά είναι σημαντικά για όλους, ασθενείς και γιατρούς, αλλά πάντα σε συνάρτηση με την ιατρική διάσταση των πραγμάτων.

 

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πρίν, Κάντι είπε:

Μετα από ολες τις τιμές που ακούστηκαν νομιζω οτι το συμπέρασμα είναι οτι καθε κλινική ζητάει και κοστολογεί τις υπηρεσίες της οπως επιθυμεί. Και η χρέωση αλλάζει και με τον εκάστοτε πελάτη,

 

 Θα κανω ενα σχόλιο για τον υδραυλικό μόνο που ηρθε ως παράδειγμα, περυσι που μου χάλασε το πλυντήριο ρούχων τον πλήρωσα 30 ευρώ μόνο και μόνο να το δει και να μου πει τι ζημιά εχει γίνει. Και αποδεικνύεται περίτρανα οτι ο καθενας ελεύθερος επαγγελματίας αμοίβεται με οτι τροπο επιθυμεί......

 

κάντι γιατί αλλάζεις τα πραγματικά δεδομένα του θέματος που έχω παρουσιάσει; δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνεις αυτό.
Ήσουν υποχρεωμένη και είναι σωστό που πλήρωσες το ελεύθερο επαγγελματία (ελπίζω όχι υδραυλικό) που ήρθε στον χώρο σου και εργάστηκε για να ελέγξει τι πρόβλημα υπήρχε με μια οικοσκευή σου. Αυτό όμως δεν μπορεί να συσχετίζεται με το παράδειγμα που είπα εγώ, δηλαδή να τον πλήρωνες για να σου πει πόσα θέλει για να έρθει να ελέγξει την συσκευή.
 

Δηλαδή να υπήρχε αυτός ο διάλογος στο μαγαζί για παράδειγμα πριν καν έρθει στο σπίτι.

Κάντι: Κυρ τάδε... χάλασε το πλυντήριο. Μπορείς να ρθεις να το δεις; Πόσο θα κοστίσει ο έλεγχος για να δεις τι βλάβη έχει;

Κυρ. Τάδες: Για να σου πω πόσο θα πάρω για να ρθω να το ελέγξω πρέπει να μου δώσεις 10 €.

Κάντι: 10 € δηλαδή θα κοστίσει για να ελέγξεις την βλάβη;

Κυρ. Τάδες: Όχι Κάντι λάθος τα κατάλαβες. τόσα (10€) θα πρέπει μου δώσεις μόνο και μόνο γιατί χαλάω τον χρόνο μου, για να σου πω πόσο θα πάρω αν θα ρθω να κάνω έλεγχο στο πλυντήριο. Θα μου δώσεις τελικά τα 10 ευρώ για να σου πω πόσο θα πάρω για να ρθω στο σπίτι για τον έλεγχο και να κλείσουμε κι ένα ραντεβού;



Οκ τώρα; το καταλάβατε όλοι, για να μην τα επαναλαμβάνω στον καθένα, γιατί έχει καταντήσει κουραστικό και για εμάς που τα γράφουμε και για όσους τα διαβάζουν;

Δεν γίνεται (τουλάχιστον για μένα) να πληρώνεις χρήματα για να σου πουν ή να μάθεις μια τιμή για κάτι και τι περιλαμβάνει αυτή η τιμή.
Εφόσον λοιπόν δεν αναγράφεται πουθενά επίσημα (στις σελίδες των γιατρών ή των κλινικών) η τιμή ή το κόστος για ότι παρέχουν, είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε μέσω τηλεφώνου έστω για να μας πουν τις τιμές αυτές και τι καλύπτουν (υπέρηχοι, κόστος γενετικού υλικού, φάρμακα δοτών, ωοληψία, εμβρυομεταφορά, νάρκωση).
Δεν λέω ότι είναι υποχρεωμένοι να έχουν πλήρες τιμοκατάλογο, αλλά τουλάχιστον να μην μας λένε πως μόνο ο γιατρός θα σας το πει αυτό και για να γίνει αυτό πρέπει να πληρώσετε τον γιατρό πριν καν του μιλήσετε. Αφού τελικά όταν καλείς απευθείας το λογιστήριο και όχι στους γραμματείς σου λένε τα πάντα στο θέμα τιμών... αλλά δεν μπαίνουν σε λεπτομέρειες για το τι καλύπτουν (λογιστές είναι όχι πωλήτριες ή υπεύθυνοι του τμήματος πελατών).

 

On 22/7/2018 at 12:30 ΜΜ, Κάντι είπε:

ομως δεν εχω ακουσει απο κανέναν να πληρώνει πάνω απο 3.800.

 Να σημειώσω  οτι σε ολα μου τα ποστ αναφέρομαι σε δικό μας γενετικό υλικό, για δανεικό ισως πρεπει να μας γράψουν κοπέλες τι πλήρωσαν τελικα.

 

γι' αυτό ίσως δεν μπορεί να έχεις πραγματική εικόνα για τις τιμές που μας είπαν. 3400 η μικρότερη μέχρι αυτήν την ώρα και 5500 η μεγαλύτερη. κάθε περίπτωση διαφέρει.

οπότε ερχόμενοι στην περίπτωσή μας, γιατί να δώσω 400 ευρώ ή 250 για να μάθω πως θέλει 5500, για κάτι που άλλοι χρεώνουν 3400 και δεν τους πλήρωσα αυτούς καν για να μάθω την τιμή;

 

7 ώρες πρίν, Indyla είπε:

Καλησπέρα σε όλες,

Ήθελα να πω σαν μία γενική επισήμανση στο θέμα ότι μία ιατρική πράξη-διαδικασία δεν μπορεί να εξισωθεί με μία εμπορική συναλλαγή όπου υπάρχει ένας τιμοκατάλογος και μία προσφορά που υπογράφεται εκ των προτέρων. Ειδικά η εξωσωματική πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία της οποίας τα στάδια μπορεί να ανατραπούν ή να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή. Οπότε δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει γιατρός ή κέντρο που θα δεσμευτεί σε οποιαδήποτε "προσφορά" (η λέξη παρεπιπτόντως μου φαίνεται υποτιμητική όταν χρησιμοποιείται στην Ιατρική). Ο γιατρός πρέπει να πάρει ιστορικό, να εξετάσει, να δει εξετάσεις, να συζητήσει με το ζευγάρι και στη συνέχεια να προτείνει ένα θεραπευτικό σχήμα το οποίο αποτελείται από βήματα με διάφορα επιμέρους κόστη. Αυτά τα επιμέρους κόστη μπορεί να έχουν σε κάθε κέντρο "τιμοκατάλογο" αλλά εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο θεραπείας που θα προτείνει ο εκάστοτε γιατρός βάσει του ιστορικού και των εξετάσεων. Με την επιφύλαξη πάντα του να μεταβληθούν ορισμένα από αυτά στην πορεία ανάλογα με την έκβαση της θεραπείας (π.χ. υπάρχουν ωάρια στον κύκλο, θα γίνει εμβρυομεταφορά κλπ). Οπότε ακόμα και αν κέντρο δίνει τον τιμοκατάλογό του σε κάποιον που ακόμα δεν θεωρείται ασθενής του, αυτό δεν έχει θεωρώ ουσιαστική αξία προτού αποφασιστεί ένα σχήμα θεραπείας με τον γιατρό.

 


όταν έχω δεδομένο πρόβλημα και δεδομένη θεραπεία και δεν γίνεται να κάνω άλλη τότε ναι υπάρχει μόνο μια λύση άρα ξέρουν να μου πουν μια τιμή. το είπα και πιο πάνω, το λέμε και στο τίτλο του θέματος και βλέπω μια σύγχυση προσωπικών εμπειριών ή θεραπειών που έχει κάνει ο καθένας με ένα ξεχωριστό θέμα διαφορετικό με τις κάθε είδους εξωσωματικές που υπάρχουν. 

οπότε για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για τώρα και για το μέλλον, μιλάμε για εξωσωματική με δωρεά εμβρύων και μόνο γι' αυτήν σε αυτό το θέμα (οτιδήποτε άλλο απλά μπερδεύει τον αναγνώστη)

-να πω και τι είναι αυτή γιατί μερικοί την μπερδεύουν με την δωρεά ωαρίων ή γενικά την εξωσωματική: εξωσωματική με δωρεά εμβρύων έχουμε όταν το ζευγάρι που για ιατρικούς λόγους είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το δικό του γενετικό υλικό. 
-τα κόστη για μια εξωσωματική με δωρεά εμβρύων είναι συγκεκριμένα και δεν μπορούν να υπάρχουν παράγοντες τέτοιοι που  θα αλλάξουν την διαδικασία

  1. αιματολογικές εξετάσεις (ηπατίτιδας, σύφιλη, aids) 
  2. πρώτο ραντεβού με γιατρό στην κλινική και υπέρηχος για να ελεγχθεί η ικανότητα κυοφορίας της λήπτριας
  3. νομικά έγραφα για την κατοχύρωση ότι αν γεννηθεί το παιδί θα έχει το ζευγάρι ως γονείς και όχι τους δότες (αυτά λογικά είναι στις συμβάσεις)
  4. εύρεση κατάλληλης δότριας και δότη (αν το εφαρμόζει η κλινική και βάσει χαρακτηριστικών αλλά και ομάδας αίματος)
  5. φάρμακα και θεραπεία όπως και λήψη των ωαρίων από την δότρια.
  6. για τον δότη συνήθως επιλέγουν από τράπεζα γενετικού υλικού 
  7. εργαστηριακή ένωση και ανάπτυξη των εμβρύων
  8. φάρμακα για την προετοιμασία της λήπτριας
  9. εμβρυομεταφορά

τα 5, 6 και 7 κάποιες κλινικές δεν τα εφαρμόζουν με αυτόν τον τρόπο. πουλάνε συνήθως έτοιμα έμβρυα από άλλα ζευγάρια που έχουν ήδη πληρώσει αυτή την διαδικασία απλά δεν έκαναν και δεν επιθυμήσουν την χρήση αυτών των υπόλοιπων γονιμοποιημένων εμβρύων. οπότε αυτά καταψύχονται και πωλούνται σε άλλα ζευγάρια (χωρίς να μειώνεται το κόστος).

το 8 εξαρτάται από το αν καλύπτεται από το ταμείο ή όχι αυτή η φαρμακευτική θεραπεία.
 

οπότε όταν το κέντρο δίνει έναν τιμοκατάλογο, ναι είναι δεδομένα αυτά και δεν θα αλλάξουν. η μόνη περίπτωση να μην τα πληρώσεις όλα αυτά είναι να μην μπορεί να κυοφορήσει η λήπτρια, άρα δεν υπάρχει καν η εξωσωματική.

 

7 ώρες πρίν, Indyla είπε:

Από την άλλη όμως, για να είμαστε και αντικειμενικοί, το κέντρο οφείλει όταν ο ασθενής-ζευγάρι δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μαζί του στο πρώτο ραντεβού, να γίνεται άμεση ενημέρωση για το τι θα κοστίσει η συγκεκριμένη θεραπεία που έχει προταθεί από τον γιατρό. Και αυτό το αναφέρω γιατί μου έχει συμβεί σε κέντρο με το οποίο συνεργάστηκα να μας πουν για το κόστος με χρονική καθυστέρηση. Ίσως βέβαια είχε να κάνει με το ότι ο γιατρός ήταν σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε μαζί του αλλά και πάλι. Το σωστό είναι να σε ενημερώνουν από την αρχή για το πόσο χοντρικά θα πληρώσεις γι᾽ αυτό που σου προτείνει ο γιατρός.

Επίσης και το ζευγάρι οφείλει να πληροφορήσει τον γιατρό για τις οικονομικές του δυνατότητες γιατί υπάρχουν επιλογές στην εξωσωματική γονιμοποίηση των οποίων τα κόστη είναι πολύ υψηλά οπότε κι αυτός είναι ένας παράγοντας που θα βοηθήσει τον γιατρό να κρίνει προς τα που θα πρέπει να κινηθεί. Για παράδειγμα σε μία γυναίκα με χαμηλή ανταπόκριση θα προτείνει να επιμείνει να μαζέψει ωάρια σε φυσικούς κύκλους ή θα της προτείνει πιο εύκολα τη λύση των δανεικών ωαρίων; Εν κατακλείδι, τα οικονομικά είναι σημαντικά για όλους, ασθενείς και γιατρούς, αλλά πάντα σε συνάρτηση με την ιατρική διάσταση των πραγμάτων.

 

 

για αυτό και έρχεσαι στα λόγια μας. δεν γίνεται να μην ξέρεις τι θα πληρώσεις για να κάνεις κάτι και ειδικά να σου λένε να πληρώσεις για να μάθεις την τιμή.

στην περίπτωση εξωσωματική με δωρεά εμβρύων δεν υπάρχει θέμα επιλογής θεραπείας. είναι μια και μοναδική θεραπεία που μπορεί να γίνει. γι' αυτό και επιμένουμε να λέμε πως δεν χρειάζεται καν εξέταση για να σου πει τιμές. 

 

δεν γίνεται να πω όμως δημόσια τα προσωπικά ιατρικά στοιχεία που μας οδηγούν σε αυτήν την αποκλειστική λύση, ώστε να μην έχουμε συνεχώς αλλαγές θέματος και αναφορές σε άλλου είδους θεραπείες και να μπερδεύεται το θέμα.

ευχόμαστε σε όλους, να αποκτήσουν ή να έχουν μια όμορφη οικογένεια. 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πρίν, dimnot είπε:

 

κάντι γιατί αλλάζεις τα πραγματικά δεδομένα του θέματος που έχω παρουσιάσει; δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνεις αυτό.
Ήσουν υποχρεωμένη και είναι σωστό που πλήρωσες το ελεύθερο επαγγελματία (ελπίζω όχι υδραυλικό) που ήρθε στον χώρο σου και εργάστηκε για να ελέγξει τι πρόβλημα υπήρχε με μια οικοσκευή σου. Αυτό όμως δεν μπορεί να συσχετίζεται με το παράδειγμα που είπα εγώ, δηλαδή να τον πλήρωνες για να σου πει πόσα θέλει για να έρθει να ελέγξει την συσκευή.
 

Δηλαδή να υπήρχε αυτός ο διάλογος στο μαγαζί για παράδειγμα πριν καν έρθει στο σπίτι.

Κάντι: Κυρ τάδε... χάλασε το πλυντήριο. Μπορείς να ρθεις να το δεις; Πόσο θα κοστίσει ο έλεγχος για να δεις τι βλάβη έχει;

Κυρ. Τάδες: Για να σου πω πόσο θα πάρω για να ρθω να το ελέγξω πρέπει να μου δώσεις 10 €.

Κάντι: 10 € δηλαδή θα κοστίσει για να ελέγξεις την βλάβη;

Κυρ. Τάδες: Όχι Κάντι λάθος τα κατάλαβες. τόσα (10€) θα πρέπει μου δώσεις μόνο και μόνο γιατί χαλάω τον χρόνο μου, για να σου πω πόσο θα πάρω αν θα ρθω να κάνω έλεγχο στο πλυντήριο. Θα μου δώσεις τελικά τα 10 ευρώ για να σου πω πόσο θα πάρω για να ρθω στο σπίτι για τον έλεγχο και να κλείσουμε κι ένα ραντεβού;



Οκ τώρα; το καταλάβατε όλοι, για να μην τα επαναλαμβάνω στον καθένα, γιατί έχει καταντήσει κουραστικό και για εμάς που τα γράφουμε και για όσους τα διαβάζουν;

Δεν γίνεται (τουλάχιστον για μένα) να πληρώνεις χρήματα για να σου πουν ή να μάθεις μια τιμή για κάτι και τι περιλαμβάνει αυτή η τιμή.
Εφόσον λοιπόν δεν αναγράφεται πουθενά επίσημα (στις σελίδες των γιατρών ή των κλινικών) η τιμή ή το κόστος για ότι παρέχουν, είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε μέσω τηλεφώνου έστω για να μας πουν τις τιμές αυτές και τι καλύπτουν (υπέρηχοι, κόστος γενετικού υλικού, φάρμακα δοτών, ωοληψία, εμβρυομεταφορά, νάρκωση).
Δεν λέω ότι είναι υποχρεωμένοι να έχουν πλήρες τιμοκατάλογο, αλλά τουλάχιστον να μην μας λένε πως μόνο ο γιατρός θα σας το πει αυτό και για να γίνει αυτό πρέπει να πληρώσετε τον γιατρό πριν καν του μιλήσετε. Αφού τελικά όταν καλείς απευθείας το λογιστήριο και όχι στους γραμματείς σου λένε τα πάντα στο θέμα τιμών... αλλά δεν μπαίνουν σε λεπτομέρειες για το τι καλύπτουν (λογιστές είναι όχι πωλήτριες ή υπεύθυνοι του τμήματος πελατών).

 

 

 

Ενταξει τωρα κατάλαβα τι εννοείς απλά μου φαίνεται τραγικό. Συγνώμη για την παρανόηση.

Και η άποψη μου ειναι οτι ήθελαν να σε χρεώσουν το λεγόμενο πρώτο ραντεβού μέσω Skype,  χωρίς να υπάρξει φυσική επαφή με τον γιατρο. Απλά εσείς θέλατε μόνο την τιμή και ουσιαστικά αρνήθηκαν να σας την πουν.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πρίν, Κάντι είπε:

 

Ενταξει τωρα κατάλαβα τι εννοείς απλά μου φαίνεται τραγικό. Συγνώμη για την παρανόηση.

Και η άποψη μου ειναι οτι ήθελαν να σε χρεώσουν το λεγόμενο πρώτο ραντεβού μέσω Skype,  χωρίς να υπάρξει φυσική επαφή με τον γιατρο. Απλά εσείς θέλατε μόνο την τιμή και ουσιαστικά αρνήθηκαν να σας την πουν.

 

μα όπως μου εξήγησαν θα μου χρέωναν και αυτό ως "ραντεβού" (να υποθέσω και χωρίς απόδειξη;;;) και το κατ' ιδίαν πρώτο ραντεβού στο ιατρείο. 

φοβάμαι πως όσο ψάχνω μπορεί και να τριτώσει το κακό με τους γιατρούς, που θέλουν αμοιβή για κάτι που οι συνάδελφοί τους παρέχουν δωρεάν.
Δεν πειράζει η πρακτική τους μου έδωσε μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει και αργότερα περί του οικονομικού κομματιού.

ευχόμαστε σε όλους, να αποκτήσουν ή να έχουν μια όμορφη οικογένεια. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 χρόνο μετά...

Μετά από καιρό ξαναγράφουμε στο φόρουμ. θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κλινική που επιλέξαμε (όνομα δεν ξέρω αν μου επιτρέψουν να γράψω) που με την πρώτη προσπάθεια καταφέραμε να κρατάμε στα χέρια μας εδώ και ελάχιστες μέρες το μωρό μας, ένα υπέροχο κοριτσάκι.

ευχόμαστε σε όλους, να αποκτήσουν ή να έχουν μια όμορφη οικογένεια. 

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...