Indyla

Registered Users
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  554
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Συνεισφορα στο φορουμ

31 Neutral

2 ακόλουθοι

Περισσότερα για την/τον Indyla

 • Rank
  Νέος Χρήστης

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

 1. Νομίζω ότι η καλύτερη πηγή πληροφόρησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι μία συζήτηση με έναν εξειδικευμένο γιατρό. Αυτός θα σου εξηγήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος. Γενικά πάντως αυτό που ακούγεται είναι ότι μπορεί να παρουσιάζουν κινδύνους για γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και όταν ξεπερνούν έναν λογικό αριθμό προσπαθειών. Περισσότερα όμως από τους ειδικούς!
 2. Στο εξωτερικό έχει γίνει χαμός με αυτό το καταπληκτικό νέο. Έχω την εντύπωση ότι στην Ελλάδα δεν ακούστηκε όσο θα έπρεπε ειδικά με το δεδομένο ότι τόσο οι ασθενείς όσο και οι φορείς είμαστε πάρα πολλοί. Για να δώσουμε λοιπόν χαρά και ελπίδα σε όλους όσους μας αγγίζει η μεσογειακή αναιμία μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο που είναι αυτής της εβδομάδας: "ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΩΣ ΚΑΙ 50% ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ" https://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/372262/nea-therapeia-meionei-os-kai-50-tin-anagki-metaggisis-se-astheneis-me-mesogeiaki-anaimia
 3. Γλυκιά μου εύχομαι με το καλό να έχετε μία θετική χοριακή! Να μας κρατήσεις ενήμερους.

 4. Διαφημίσεις


 5. Καλησπέρα και με την ευχή να σας πάνε όλα καλά! Χωρίς δεύτερη σκέψη η απάντηση μου διαβάζοντας την ανάρτηση σου είναι να απευθυνθείτε στο Χωρέμειο που βρίσκεται στο Παίδων και ειδικεύεται στη μεσογειακή αναιμία. Προσφέρουν γενετική συμβουλευτική σε ζευγάρια σαν εσάς κι εμάς που έχουμε μεσογειακή ή στίγμα και οι δύο. Ζητήστε αν μπορείτε να μιλήσετε με την καθηγήτρια κα Συνοδινού που είναι και συμπαθέστατη σαν άνθρωπος. Ή όποιον άλλον σας προτείνουν. Τηλ. 210 746 7468
 6. Καλησπέρα σε όλες/όλους. Παρεμβαίνω γιατί είναι σημαντικό να μεταφέρουμε σωστές πληροφορίες μια που διαβάζει πολύς κόσμος. Η αυξημένη προλακτίνη εκτός εγκυμοσύνης (όπου φυσιολογικά αυξάνεται για να παράγουμε γάλα για τον θηλασμό) ή υπερπρολακτιναιμία όπως λέγεται, σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων είναι ιδιοπαθής δηλαδή χωρίς διαγνωσμένη αιτία. Επίσης η προλακτίνη θεωρείται και ορμόνη του στρες οπότε και ο ψυχολογικός παράγοντας σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παίζει ρόλο. Άλλες πιθανές αιτίες είναι το προλακτίνωμα που αναφέρατε (καλοήθης όγκος στην υπόφυση) ή η μακροπρολακτιναιμία που επίσης προκαλεί αυξημένη προλακτίνη αλλά έχει διαφορετική αιτιολογία και σημασία που καλό είναι να εξηγηθούν από τον ειδικό γιατρό. Είναι πολύ φυσικό εκτός φαρμακευτικής αγωγής η τιμή της να ξανανεβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα φάρμακα λειτουργούν για όσο τα παίρνει κανείς. Από την εμπειρία μου τώρα, η υπερπρολακτιναιμία (σημείωση δεν αναφέρομαι στον υποθυρεοειδισμό) αν δεν είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα ώστε να δημιουργεί αμηνόρροια ή διαταραχές του κύκλου, δεν είναι ικανός λόγος από μόνος του για να μη μένει μία γυναίκα έγκυος. Όπως σου έγραψα και σε προσωπικό μήνυμα που δεν ξέρω αν διάβασες, θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να κάνεις μία κουβέντα και με έναν γιατρό εξωσωματικής αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Τα 37 δεν είναι καθόλου μικρή ηλικία για εξωσωματική και ειδικά αφού προσπαθείτε ήδη τρία χρόνια. Το ότι έχεις μία καλή fsh είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι θα τα καταφέρετε μια χαρά στο στόχο σας. Καλή επιτυχία λοιπόν!
 7. Indyla

  Veracity Test-Nipt Test

  Καλησπέρα και καλή υπόλοιπη εγκυμοσύνη. Αφού στο συστήνει ο γιατρός σου και είναι πολύ απλό (μία απλή αιμοληψία) τι σε κάνει να διστάζεις; Γενικά θεωρείται από τα αξιόπιστα μη επεμβατικά τεστ.
 8. Καλημέρα! Κανένας λόγος για συγγνώμη διότι οι λεπτομέρειες είναι πάντα βοηθητικές. Σου στέλνω π.μ. δεδομένου ότι η απάντηση αφορά τη δική σου περίπτωση.
 9. Καλώς όρισες Giataki! Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να προχωρήσετε σε εμβρυομεταφορά. Μην έχεις άγχος γιατί πλέον τα μεγάλα κέντρα έχουν εμπειρία σε περιπτώσεις σαν τις δικές μας.
 10. Α είσαι μικρούλα! Έχεις καλή fsh; Αν ναι ίσως θα πρέπει να δείτε και τον κατακερματισμό του άντρα σου. Κι αυτός παίζει ρόλο στην ποιότητα των εμβρυών. Βέβαια στα περισσότερα κέντρα πια χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο επιλογής σπερματοζωαρίων (κυρίως IMSI) αλλά αν έχει υψηλό κατακερματισμό καλό θα ήταν να τον ρίξει. Επίσης χρήσιμο θα ήταν να δείς και τα δικά σου ανοσολογικά (π.χ. αν έχεις αυξημένα ΝΚ). Σε κάθε περίπτωση να είσαι αισιόδοξη γιατί είσαι πολύ νέα και παιδάκι θα κάνεις. Χρειάζεται βέβαια και σωστή επιλογή κέντρου οπότε choose wisely που λένε κι οι Άγγλοι!
 11. Καλησπέρα και καλή επιτυχία στην επόμενη σου προσπάθεια. Και βέβαια μπορεί τα έμβρυα μέτριας ποιότητας να δώσουν εγκυμοσύνη. Όπως αναφέρεις τα καλύτερα σου κατέληξαν σε παλίνδρομη πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μορφολογικά μπορεί να ήταν καλά αλλά χρωμοσωμικά πιθανότατα να μην ήταν φυσιολογικά. Τα πράγματα έχουν ακριβώς όπως σου τα είπε η γενετίστρια οπότε θα σου πρότεινα να πάρετε τις όποιες αποφάσεις σας βασιζόμενοι στις πληροφορίες που σας μετέφερε εκείνη. Σε καμία περίπτωση δεν θα σκεφτόμουν να καταστρέψω έμβρυα χωρίς να δοκιμαστούν είτε φτάνοντας στο στάδιο της βλαστοκύστης είτε ακόμα καλύτερα κάνοντας προεμφυτευτικό. Αν είσαι πάνω από 36 περίπου τα μισά περίπου είναι ανευπλοειδή (δηλ. με χρωμοσωμικές ανωμαλίες) και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι τύχη ή προεμφυτευτικό έλεγχο για να είσαι απολύτως σίγουρη ότι μεταφέρεις καλά έμβρυα. Τα έμβρυα αν υποστούν κακή βιοψία (για τον προεμφυτευτικό) θα χαλάσουν αλλά σ᾽ ένα καλό κέντρο δεν συμβαίνει εύκολα αυτό.
 12. Προφανώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αισθάνεσαι άσχημα γιατί αφενός δεν διαπληκτιζόμαστε απλά διαφωνούμε με τη συλλογιστική του άλλου φόρουμ και του αγαπητού μας γιατρού που είχε την καλή διάθεση να παρέμβει, και αφετέρου η κουβέντα μπορεί να ξεκίνησε με αφορμή τη δική σου ιστορία αλλά αφορά δεκάδες γυναίκες που μας διαβάζουν. Άρα είναι μία γενικότερη συζήτηση που αφορά και απασχολεί πάρα πολύ κόσμο που διαβάζει το συγκεκριμένο topic. Προσωπικά θεωρώ ότι οι κατεξοχήν ειδήμονες για να απαντούν με τη μεγαλύτερη δυνατή εγκυρότητα σε τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι οι γενετιστές και οι εξειδικευμένοι στα γενετικά νοσήματα ιατροί και αφού κάποια δημόσια νοσοκομεία μας διαθέτουν δωρεάν συμβουλευτική μαζί τους, καλό είναι να δράττουμε την ευκαιρία για να αποφασίζουμε με σωστή ενημέρωση τι θέλουμε να κάνουμε στο θέμα της τεκνοποίησης εμείς που έχουμε στίγμα. Από εμένα καλή επιτυχία σε όλα τα ζευγάρια που είναι σε φάση προσπάθειας!
 13. Καλημέρα ΑΡΓΚ. Να υποθέσω ότι είσαι μαθηματικός ή στατιστικολόγος; Απολύτως χρήσιμη και κατατοπιστική η παράμβαση σου. Ευχαριστούμε πολύ!
 14. Καλημέρα και ευχαριστούμε για την παρέμβαση. Έτσι όπως το διατυπώνετε, καταλαβαίνει κανείς ότι αν μία γυναίκα έχει «ατυχήσει» στην πρώτη κύηση, στη δεύτερη κύηση οι πιθανότητες να «ξανα-ατυχήσει» πέφτουν στο 6%. Κάτι που σημαίνει ότι παύει πια να ισχύει το 25% του Μέντελ (αφού σύμφωνα με αυτή τη συλλογιστική που περιγράφετε το 25% έχει πέσει στο 6%). Είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα λογικό παράδοξο εδώ. Με την έννοια ότι σύμφωνα με αυτό που λέτε, η Μεντελιανή κληρονομικότητα ισχύει κανονικά μόνο στην πρώτη κύηση μίας γυναίκας και μετά μπαίνει η μεταβλητή της προηγούμενης κύησης για να καθορίσει το αν θα ισχύσει ή όχι. Οπότε σαν να λέμε ότι ο Μέντελ μετά από κύηση με ομόζυγο έμβρυο παύει να ισχύει: δεν υπάρχει πια το 75%-25% αλλά αυτό γίνεται (σύμφωνα πάντα με αυτή τη συλλογιστική) 94%-6%, ή αν είναι τρίτη φορά μετά από δύο κυήσεις με ομόζυγο έμβρυο 98,44-1,56. Για να είμαι ειλικρινής έχω ξανακούσει αυτή τη στατιστική και από έναν γυναικολόγο εκτός από εσάς. Όταν πήγα όμως σε έναν καθηγητή γενετικής μετά από τη διακοπή της δικής μου πρώτης κύησης για να αποφασίσω αν θα κάνω εξωσωματική ή όχι την επόμενη φορά, δεν μου είπε καθόλου ότι οι πιθανότητες μου έχουν πέσει στο 6%. Μου μίλησε από τη βάση του ένα στα τέσσερα σε κάθε εγκυμοσύνη (75%-25%). Οπότε αναρωτιέμαι μήπως η στατιστική αυτή που αναφέρετε χρειάζεται κάποια επαλήθευση ως προς την εγκυρότητα της. Άλλωστε, οι γυναίκες στις οποίες συμβαίνει να έχουν απανωτές ατυχίες έχω την εντύπωση αν και δεν έχω καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία για να τη στηρίξω, ότι δεν είναι μόνο 6%.
 15. Καλησπέρα και καλώς όρισες στην παρέα μας έστω και υπό αυτές τις δυσάρεστες συνθήκες. Το 6% είναι απλά ράδιο αρβύλα και πραγματικά θυμώνω όταν ακούω ανακρίβειες για να το πω ευγενικά. Είναι βασικές αρχές γενετικής, οι νόμοι του Μέντελ για την κληρονομικότητα, που ορίζουν ότι σε κάθε εγκυμοσύνη που προκύπτει από δύο ετεροζυγώτες ενός κληρονομικού νοσήματος όπως η Μ.Α. είναι 25% οι πιθανότητες για ομόζυγο μωρό. Όσα έμβρυα και να έχουν νοσήσει, κάθε επόμενο έχει ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες. Μπορείς να ζητήσεις και συμβουλευτική από το Χωρέμειο που είναι οι πλέον ειδικοί. Το δίλημμα εξωσωματική ή ακόμα μία φυσιολογική σύλληψη με το ρίσκο που αυτή συνεπάγεται είναι μία εντελώς προσωπική υπόθεση. Δύο παράγοντες νομίζω παίζουν ρόλο σε αυτή την απόφαση. Ο ψυχολογικός και ο ιατρικός. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο, βρίσκω ενδιαφέρον ότι στην Ελλάδα που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εκτρώσεων διεθνώς, είναι πολύ σπάνιο να βρεις γυναικολόγο που να σου πει ότι οι εκτρώσεις είναι ο νούμερο ένα παράγοντας υπογονιμότητας. Οπότε φυσικά και έχουν επιπτώσεις στον οργανισμό μας και την αναπαραγωγική μας ικανότητα. Ένας Θεός μόνο ξέρει γιατί οι γιατροί μας που σε πολλά θέματα είναι ικανοί και ανθρώπινοι στην προσέγγιση των ασθενών τους, παραλείπουν να ενημερώσουν για κάτι τόσο σημαντικό. Τώρα, ο ψυχολογικός παράγοντας διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και αυτό είναι πραγματικά απολύτως προσωπικό. Αυτό που δεν κατάλαβα όμως είναι αυτό που λες στο τέλος για τις τύψεις. Γιατί στην περίπτωση της εξωσωματικής να σε τρώνε οι τύψεις; Τι κάνεις για το οποίο θα πρέπει να αισθανθείς έτσι; Το μόνο πρόβλημα που μπορώ να φανταστώ και το οποίο ξεπερνιέται αν το δουλέψει κανείς με τον εαυτό του είναι το εγωιστικό. Ότι ενώ μπορώ να κάνω παιδί μόνος μου καταφεύγω στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αλλά σε διαβεβαιώ ότι αυτά είναι εγωιστικά τριπάκια τα οποία όλοι περνάμε στην περίπτωση μας και ευτυχώς τα ξεπερνάμε στο τέλος. Μία τελευταία επισήμανση γιατί όπως μπορείς να δεις στα ποστ μου είμαι γνώστης πάνω στο θέμα. Είσαι πολύ νέα και αυτό σου δίνει τεράστιο avantage στην εξωσωματική. Η ηλικία σου συνεπάγεται πολλά και καλής ποιότητας ωάρια και άρα πολύ αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. Απλά αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο θα πρέπει να επιλέξεις ένα κέντρο που να έχει μεγάλη εμπειρία στην προεμφυτευτική διάγνωση (ουσιαστικά στη βιοψία των εμβρύων γιατί ο έλεγχος γίνεται σε συνεργαζόμενα εργαστήρια γενετικής). Οπότε στη δική σου ηλικία η ταλαιπωρία της εξωσωματικής είναι πάντα πολύ περιορισμένη συγκριτικά με εμάς τις μεγαλύτερες που έχουμε να αντιπαλέψουμε όχι μόνο τη Μ.Α. αλλά και τα "γερασμένα" ωάρια που αυξάνονται σε ποσοστό όσο μεγαλώνει μία γυναίκα. Φυσικά η τελική απόφαση είναι δική σας! Καλή συνέχεια σε όλες.
 16. Καλησπέρα σε όλες, Ήθελα να πω σαν μία γενική επισήμανση στο θέμα ότι μία ιατρική πράξη-διαδικασία δεν μπορεί να εξισωθεί με μία εμπορική συναλλαγή όπου υπάρχει ένας τιμοκατάλογος και μία προσφορά που υπογράφεται εκ των προτέρων. Ειδικά η εξωσωματική πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία της οποίας τα στάδια μπορεί να ανατραπούν ή να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή. Οπότε δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει γιατρός ή κέντρο που θα δεσμευτεί σε οποιαδήποτε "προσφορά" (η λέξη παρεπιπτόντως μου φαίνεται υποτιμητική όταν χρησιμοποιείται στην Ιατρική). Ο γιατρός πρέπει να πάρει ιστορικό, να εξετάσει, να δει εξετάσεις, να συζητήσει με το ζευγάρι και στη συνέχεια να προτείνει ένα θεραπευτικό σχήμα το οποίο αποτελείται από βήματα με διάφορα επιμέρους κόστη. Αυτά τα επιμέρους κόστη μπορεί να έχουν σε κάθε κέντρο "τιμοκατάλογο" αλλά εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο θεραπείας που θα προτείνει ο εκάστοτε γιατρός βάσει του ιστορικού και των εξετάσεων. Με την επιφύλαξη πάντα του να μεταβληθούν ορισμένα από αυτά στην πορεία ανάλογα με την έκβαση της θεραπείας (π.χ. υπάρχουν ωάρια στον κύκλο, θα γίνει εμβρυομεταφορά κλπ). Οπότε ακόμα και αν κέντρο δίνει τον τιμοκατάλογό του σε κάποιον που ακόμα δεν θεωρείται ασθενής του, αυτό δεν έχει θεωρώ ουσιαστική αξία προτού αποφασιστεί ένα σχήμα θεραπείας με τον γιατρό. Από την άλλη όμως, για να είμαστε και αντικειμενικοί, το κέντρο οφείλει όταν ο ασθενής-ζευγάρι δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μαζί του στο πρώτο ραντεβού, να γίνεται άμεση ενημέρωση για το τι θα κοστίσει η συγκεκριμένη θεραπεία που έχει προταθεί από τον γιατρό. Και αυτό το αναφέρω γιατί μου έχει συμβεί σε κέντρο με το οποίο συνεργάστηκα να μας πουν για το κόστος με χρονική καθυστέρηση. Ίσως βέβαια είχε να κάνει με το ότι ο γιατρός ήταν σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε μαζί του αλλά και πάλι. Το σωστό είναι να σε ενημερώνουν από την αρχή για το πόσο χοντρικά θα πληρώσεις γι᾽ αυτό που σου προτείνει ο γιατρός. Επίσης και το ζευγάρι οφείλει να πληροφορήσει τον γιατρό για τις οικονομικές του δυνατότητες γιατί υπάρχουν επιλογές στην εξωσωματική γονιμοποίηση των οποίων τα κόστη είναι πολύ υψηλά οπότε κι αυτός είναι ένας παράγοντας που θα βοηθήσει τον γιατρό να κρίνει προς τα που θα πρέπει να κινηθεί. Για παράδειγμα σε μία γυναίκα με χαμηλή ανταπόκριση θα προτείνει να επιμείνει να μαζέψει ωάρια σε φυσικούς κύκλους ή θα της προτείνει πιο εύκολα τη λύση των δανεικών ωαρίων; Εν κατακλείδι, τα οικονομικά είναι σημαντικά για όλους, ασθενείς και γιατρούς, αλλά πάντα σε συνάρτηση με την ιατρική διάσταση των πραγμάτων.