Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Απασχόληση κατά τη διάρκεια του φαγητού

Recommended Posts

Το πρόβλημα μου τοεντάσσω σε αυτή τη κατηγορία γιατί παρότι λαμβάνει χώρα για το φαγητό και κατά τη διάρκεια του φαγητού και μόνο, στην ουσία έχει σχέση με την απασχόληση του μωρού .μου.  Όπως έχω γράψει και σε άλλα άρθρα μου έχω μια μπέμπα 15 μηνών τώρα , μικρότερη σε βάρος από ότι θα έπρεπε, όχι πολύ αλλά σε χαμηλότερη καμπύλη από αυτή που πρέπει.

Δυστυχώς, μπήκα στο πειρασμό προκειμένου να ξεχνιέται κατά το φαγητό να χρησιμοποιήσω λαπτοπ με βίντεος μουσικά με καρτούν και ειδικά στην αρχή έκανε δουλειά.

Χάζευε εκεί και άνοιγε το στόμα της και έτρωγε και εγώ χαιρόμουν παρότι ήξερα και ξέρω ότι δεν είναι ο ιδανικός τρόπος.

Τώρα όμως, πλέον, παρατηρώ δυστυχώς ότι τα ίδια βίντεο δεν τα βλέπει γιατί τα ξέρει, δεν της τραβάνε τη προσοχή, βάζω καινούργια όσο μπορώ τα οποία και αυτά έχουν " εξαντληθεί " και γενικά παρατηρώ ότι το πόσο θα φάει και αν θα φάει εξαρτάται από την οθόνη αρκετά.  Φανταστείτε ότι βλέπει βίντεο που της αρέσει και μόλις μπει διαφήμιση , σταματάει επί τόπου.

Σας παρακαλώ πείτε μου τι μπορώ να κάνω. Έχω απογοητευτεί !

(ξέρω ότι πρέπει να κόψω τα βίντεο  αλλά θα ήθελα κάποιους εναλλακτικούς τρόπος ή αν υπάρχει καμιά κοπέλα με ίδια περίπτωση τη γνώμη της)

Διαφημίσεις

my1stbaby γεια σου και παλι οπως σου ειχα γραψει και στο προηγουμενο post εχω και εγω ενα παιδακι 19 μηνων παρα πολυ αδυνατο οταν ηταν 15 μηνων ηταν στην καμπυλη αναπτυξης αναμεσα στο 10 με το 3  οπου εκει συνεχιζει να ειναι ακομα και τωρα...! κατι πολυ βασικο τα παιδια οταν μπενουν στην διαδικασια του φαγητου πρεπει να την ξεχωριζουν απο το παιχνιδι και ολες τις υπολοιπες δραστηριοτητες που κανουν κατα τη διαρκεια της ημερας.... οταν ταιζω εγω τον γιο μου ενα παιχνιδακι του εχω στο τραπεζακι του και απο κει και περα του μηλαω του τραγουδαω τον ρωταω πως κανουν τα ζωακια η πως κανει ο μπαμπας η μαμα κτλπ και του αφηνω την επιλογη να τρωει οσο θελει δεν τον πιεζω ποτε να φαει αν δε θελει.. γιατι περαν του οτι αν δε θελει δεν ανοιγει καν το στομα του τα πεταει και με τα χερια του.... και προσπαθω να του προσφερω περισσοτερο φαγητο κατα τη διαρκεια της ημερας απο φαγητα που ξερω οτι του αρεσουν.....οι ποσοτητες που τρωει το δικο σου το παιδακι πιες ειναι;;; εχεις προσπαθησει να του δωσεις να πιασει με τα χερακια του και να φαει μονο του;;; μηπως θα του αρεσει σαν ιδεα περισσοτερο;; πχ ενα κομματι φρουτο  η τοστ η η πιτες  η αγγουρακι κτλπ.....

4 ώρες πρίν, xaroumenh mama είπε:

εχεις προσπαθησει να του δωσεις να πιασει με τα χερακια του και να φαει μονο του;;; μηπως θα του αρεσει σαν ιδεα περισσοτερο;; πχ ενα κομματι φρουτο  η τοστ η η πιτες  η αγγουρακι κτλπ.....

Aυτο θα σε ρωτουσα κι εγω. Κανε την ωρα του φαγητου ενδιαφερουσα. Βεβαια οι προηγουμενοι μηνες (6-12) ειναι οι πιο σημαντικοι γι'αυτες τις δραστηριοτητες, αλλα ποτε δεν ειναι αργα και μονο οφελη εχει να της προσφερει. Κανε λιγη υπομονη με την ακαταστασια και μην της δειχνεις οτι σε δυσαρεστει, οι προσπαθειες της ειναι πιο σημαντικες! Θα μπορεις να της δινεις και καμια μπουκιτσα στα κλεφτα την ωρα που πασαλειβει το τραπεζακι της με το λαδι απ'τα φασολακια :-D Εννοειται οτι τρωτε μαζι, για να ειναι μια ομαδικη και οχι ατομικη δραστηριοτητα του μωρου.

Προσωπικα σε οποια χαμηλη καμπυλη κι αν ανηκε το παιδι μου αν εβαζε βαρος σταθερα δεν θα με ανησυχουσε, γιατι απλα θα ακολουθουσε την προσωπικη του καμπυλη.

Εμενα ειναι σχεδον 16 μηνων και δεν του εδωσα ποτε παιχνιδακι, η τηλεοραση ειναι σαν να μην υπαρχει στο σπιτι, αλλα και να ανοιγε, την ωρα του φαγητου θα ηταν κλειστη. Αντιθετα, του εδινα και του δινω να πιασει τα παντα, μαγειρευτα, σαλατες, φρουτα, γιαουρτι, ολα. Νομιζω ειναι πολυ σημαντικο να επικεντρωνεται στην διαδικασια του φαγητου για να καταλαβαινει τι τρωει, ποτε χορταινει και να αναπτυξει υγιεις διατροφικες συνηθειες.

Μην αγχωνεσαι θα πεινασει και θα φαει. Επισης, να ξερεις οτι τωρα που αρχισαν οι ζεστες καποια παιδια μειωνουν πολυ την ποσοτητα που τρωνε και προτιμανε φρουτα και λαχανικα που ειναι πιο ελαφρια και δροσερα.

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

Ναι της έχω δώσει  καποιες μέρες να πιάνει με τα χέρια αλλά επειδή τα κάνει πολύ χάλια και αν το φαγητό είναι σε πιάτο τελικά καταλήγει στο πάτωμα, 

είτε την ταίζω στο στόμα είτε βάζω κάτι στο τραπεζάκι της και το πιάνει και το τρώει, αν και αυτό γίνεται κυρίως με το ψωμί που το πιάνει εύκολα.

Στη διάρκεια της ημέρας στην ουσία τρώει φρουτόκρεμα συνήθως με επιτυχία επειδή είναι γλυκιά και έχω προσθέσει επίτηδες και φαρίν λακτέ βιολογική χωρίς ζάχαρη

προς το βράδυ μήπως παχύνει, την οποία επίσης τρώει επειδή είναι γλυκιά, πάντα βέβαια με λαπτοπ.  Χτες την τάισα στο μπαλκόνι κρέμα και την έφαγε.

Έτσι για αλλαγή περιβάλλοντος.  Δεν νομίζω όμως να το έκανε με το φαγητό γιατί το φαγητό δεν είναι γλυκό ;)   

Αυτό που λες "χαρούμενη μαμά" ότι του αφηνω την επιλογη να τρωει οσο θελει δεν τον πιεζω ποτε να φαει αν δε θελει.. γιατι περαν του οτι αν δε θελει δεν ανοιγει καν το στομα του τα πεταει και με τα χερια του....

εμένα αυτό γίνεται εξ αρχής στο φαγητό εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (τρώει ψωμί εύκολα, κανένα μακαρόνι ίσως, κανένα κομματάκι μπιφτέκι αλλά και πάλι ανάλογα τη μέρα της)

Επεξεργάστηκαν by my1stbaby

Διαφημίσεις

πρίν από 1 λεπτό , my1stbaby είπε:

Ναι της έχω δώσει  καποιες μέρες να πιάνει με τα χέρια αλλά επειδή τα κάνει πολύ χάλια και αν το φαγητό είναι σε πιάτο τελικά καταλήγει στο πάτωμα, 

είτε την ταίζω στο στόμα είτε βάζω κάτι στο τραπεζάκι της και το πιάνει και το τρώει, αν και αυτό γίνεται κυρίως με το ψωμί που το πιάνει εύκολα.

Στη διάρκεια της ημέρας στην ουσία τρώει φρουτόκρεμα συνήθως με επιτυχία επειδή είναι γλυκιά και έχω προσθέσει επίτηδες και φαρίν λακτέ βιολογική χωρίς ζάχαρη

προς το βράδυ μήπως παχύνει, την οποία επίσης τρώει επειδή είναι γλυκιά, πάντα βέβαια με λαπτοπ.  Χτες την τάισα στο μπαλκόνι κρέμα και την έφαγε.

Έτσι για αλλαγή περιβάλλοντος.  Δεν νομίζω όμως να το έκανε με το φαγητό γιατί το φαγητό δεν είναι γλυκό ;)   

Υπάρχει λόγος που τρέφεται με κρέμες σε αυτή την ηλικία; Μου φαίνεται αρκετά περίεργο. Δεν μπορεί να μασήσει ή να καταπιεί π.χ. φρούτα; Εχετε αναφέρει το πρόβλημα στον παιδίατρο;

3 hours ago, my1stbaby said:

Αυτό που λες "χαρούμενη μαμά" ότι του αφηνω την επιλογη να τρωει οσο θελει δεν τον πιεζω ποτε να φαει αν δε θελει.. γιατι περαν του οτι αν δε θελει δεν ανοιγει καν το στομα του τα πεταει και με τα χερια του....

εμένα αυτό γίνεται εξ αρχής στο φαγητό εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (τρώει ψωμί εύκολα, κανένα μακαρόνι ίσως, κανένα κομματάκι μπιφτέκι αλλά και πάλι ανάλογα τη μέρα της)

μα εφοσων τις βαζεις λαπτοπ για να της αποσπασεις την προσοχη και να φαει ειναι σαν να την ταιζεις χωρις να θελει εκεινη την ωρα την προσοσχη της την εχει αλλου το στομα το ανοιγει μηχανικα και ετσι δεν καταλαβενει τη τρωει ........... τωρα επειδη και στον δικο μου οταν του ειχα φαγακι μεσα στο πιατο καταληγει στο πατωμα οταν ηθελα να επεξεργαστει το φαγητο του το εβαζα πανω στο τραπεζακι του χωρις πιατο(οτιδηποτε ηταν αυτο ) και το επαιζει το ετρωγε το πασαληβει γινοταν χαλια απο τη κορυφη ως τα νυχια αλλα το ευχαριστιοταν και μετα απλωνε και τα ''καθαρα χερακια του '' να με κανει καλη καλη.....!και αυτο που εχω ξεκινησει τωρα δυο μερες να του κανω το μεσημερι οταν τον ταιζω του βαζω λιγη ποσοτητα απο το φαγητο του σε ενα πλαστικο πιατακι και του εχω ενα κουταλακι και παιζει και προσπαθει να φαει προσπαθει να πιασει το φαγητο με το κουταλακι να το βαλει στο στομα του και τον ταιζω και εγω μετα κανονικα απο το φαγητο που εχω στο δικο μου πιατακι  και οταν δεν του αρκει κιολας η ποσοτητα που ειναι στο πιατακι που παιζει μου κανει νοημα με τα χερακια του να του βαλω κιαλο απο αυτο που κραταω....!!!! μη φοβασε να την αφηνεις να πασαληβετε ειναι και αυτο ενα σταδιο που πρεπει να το περασουν ......αν θες δοκιμασετα και αυτα ισως να εχουν καποιο αποτελεσμα...!!!!!!

Κ γω θα πω την ωρα του φαγητου να κλεισουν τα βιντεακια γτ θα γινει συνδεση κ μεγαλωνοντας,δ ειναι υγιης σχεση με το φαγητο

Κ ας τα κανει ολα χαλια.στρωνεις κατω χαρτια η πλαστικο τραπεζομαντηλο,τη βγαζεις εξω,την αφηνεις με το παμπερς κ να πιασει τα παντα.καλοκαιρι το καθαρισμα ειναι ευκολο.κ εχουμε κ πολυ ωραια φρουτα.κοψ της ψωμακι,τυρακι,ντοματα,αγγουρι για απογευμα,μη δινεις την κρεμα.κουκουναρα,τοστ,αυγο,τραχανα,αν κ τα δυο τελευταια λογω ζεστης μπορει να μη θελει

Τραγουδα,παρε παιχνιδακια στο φαι,μιλα της,εξω στο μπαλκονι,απλα να ακουτε τραγουδια χωρις να βλεπει,για να απασχολειται στη διαρκεια του φαγητου.εγω συνηθως τα φρουτα τα δινω στη βολτα γτ ειμαστε εξω η θαλασσα εκεινη την ωρα

Επισης μετα το χρονο αρχισα να φτιαχνω το μενου σαν το δικο μας.πρωινο συνηθως γαλα με δημητριακα,η κρεμα βρωμης για πιο αλεσμενα,αυγοφετες,τηγανιτες.δεκατιανο κ αλλο φρουτο η κανενα κουλουρακι η κεικ.μεσημεριανο,απογευμα φρουτο η λαχανικο.κ τοστ η τραχανα.κ γαλα πριν τον υπνο.μην φανταστεις οτι τα ετρωγε ολα.μεχρι 1,5ομως ναι

Ισχυει αυτο με τη ζεστη.κ ναι μπορει να τα απασχολουσα λιγο να φανε καμια κουταλια ακομη αλλα αν το εδιωχναν με το χερακι σταματουσα

Συμφωνω με οσα ειπε η χαρουμενη μαμα αλλα κ οι υπολοιπες

Ακομη κ να μην εχει ζαχαρη η κρεμα οπως ειπες εχει μαθει στα γλυκα.15μηνων συνηθως τρωνε καποια κομματια,γι αυτο κ συνηθως κατασπαραζουν μπισκοτα.επισης η δικια  μου ηθελε να τρωει τα παντα μονη.μονο σουπες εδινα ως τα 1,5.τοτε κ το ρυζι μονη,φανταζεσαι καθαρισμα;αλλα ετσι θα μαθουν

Επεξεργάστηκαν by vicky86

Συμφωνώ με όσα έχουν γραφτεί, πρέπει να δώσεις χώρο στο παιδί να πειραματιστεί με το φαγητό του, για να αρχίσει να το απολαμβαίνει και να το χαίρεται και να μη μονιμοποιηθεί μια κατάσταση όπου εσύ θα κυνηγάς να ταϊσεις κι αυτή θα αρνείται και θα κάνει "κόλπα" για να το αποφύγει. Τώρα που είναι νωρίς ακόμη!

Εγώ κάνω ένα συνδιασμό πραγμάτων ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση της (13μηνων, επίσης σε χαμηλότερη καμπύλη από αυτή που θα έπρεπε):

• τρώει μόνη με το χέρι, ότι της αφήνω λίγο λίγο, μπροστά της
  • τρώει από το δικό μου χέρι, ανώ ταυτόχρονα κρατά κι αυτή στο χέρι της κάτι από το γεύμα της 
  • τρώει με κουτάλι από μένα, αλλά κρατά και αυτή ένα κουτάλι προσπαθώντας να το χρησιμοποιήσει για να φάει
  • τρώει συνήθως στο καρεκλάκι της, ταυτόχρονα με εμάς, σε ένα κοινό τραπέζι, με κοινό φαγητό
  • τρώει έξω, στο μπαλκόνι ή στη βόλτα εδιάμεσα γεύματα όπως φρούτο (ολόκληρο στο χέρι της) ή βρώμη μουλιασμένη (από μένα με κουταλάκι, ενώ έχει κι αυτή το κουταλάκι της στο χέρι)

Γενικά είναι πιο δεκτική και ενδιαφέρεται να δοκιμάσει, ότι τρώνε και οι άλλοι. Οπότε φροντίζω τις περισσότερες φορές να τρώμε μαζί για να θέλει να δοκιμάσει το φαγητό μου. Την αφήνω να ζητήσει και δεν προτρέχω να της προσφέρω τροφή πάντα-ας πούμε ότι την αφήνω να "ζηλέψει" ή να λιγουρευτεί το φαγητό μας. Η οθόνη, δεν είναι καλός σύμμαχος. Για εμάς, ούτε ο κόσμος και η φασαρία είναι καλοί σύμμαχοι. 

Τρώει καλύτερα, όποτε έχει πρωτοβουλία και ελευθερία κινήσεων, την ώρα του φαγητού. Δεν θέλει να την μπουκώσεις, δεν δέχεται καταναγκασμούς και χαζοπαιχνιδάκια για να ανοίξει το στόμα της. Μόλις όμως της δώσω στο χέρι ένα καρότο, λόγο ψωμί, ένα μακαρόνι, μια ντομάτα (ότι υπάρχει, ανάλογα με το γεύμα), αμέσως δέχεται να την ταϊζω παράλληλα με το κουτάλι ή το πιρούνι, αναλόγως. 

Επίσης να έχεις υπόψην πως οι δικές σου προκαταλήψεις ως προς το φαγητό, γίνονται αντιληπτές από το παιδί κι ας μην το καταλαβαίνεις. Δηλαδή, αν θεωρείς ότι δεν θα φάει κάτι, επειδή δεν είναι αρκετά γλυκό, την προκαταβάλεις άθελα σου, να μην το φάει. Αν αισθάνεσαι ανασφαλής για την επιτυχία του εγχειρήματος "τάισμα", της μεταφέρεις το άγχος σου. Αν διακατέχεσαι από την επιθυμία να την παχύνεις, μπορεί να βγάζει αρνητισμό προς την διαδικασία στο σύνολο της. Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται να της δώσεις χώρο σε αυτόν τον τομέα και να εμπιστευτείς την όρεξη της, η οποία θα χτιστεί αργά και σταθερά, προς όφελος της υγείας της.

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...