Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Μαιευτική Βία (τι είναι)


Recommended Posts

Διάβασα αυτό το εξαιρετικό σχόλιο σε προφίλ μέλους στο facebook και επειδη μου φανηκε απιστευτο το αναδημοσιεύω(χωρίς όνομα γιατι δεν ξέρω κατά πόσο ειναι ορατό σε όλους ή μονο σε φιλους φιλων)

 ... 

Παράθεση

Οταν πρωτοηρθα σε συναντηση του Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας Ελλάδας - OVOHellas συζητησαμε για την αναγκαιοτητα του να καθοριστει ο ορισμος της "μαιευτικης βιας".

Το θεμα αυτο κεντρισε εντονα το ενδιαφερον μου και ολο και το γυροφερνω στο μυαλο μου.

Ομολογω οτι το θεωρουσα πιο ευκολο αποτι πραγματικα ειναι. Οσο το σκαλιζω ,τοσο παω πιο βαθια και βλεπω να ανοιγονται και αλλοι τοσοι δρομοι που προηγουμενως δεν εβλεπα. Ειναι πραγματικος λαβυρινθος μεσα σε παγοβουνο..

Θα προσπερασω τα 'απλα, καθημερινα και συνηθισμενα΄που βιωνω μεσα σε μαιευτηρια, οπως πχ προκλησεις στις 38-39 ανεξαιρετως, καθηλωμενες γυναικες, στερηση τροφης και νερου, αυστηρα "ΣΟΥΤ!!" αν κανουν κανενα κιχ την ωρα που γεννανε, 30 κολπικες στο 2ωρο απο τουλαχιστον  8 διαφορετικους ανθρωπους, ωκυτοκινη για να τελειωνουμε , απομακρυνση μωρων , μωρα πιασμενα απο τα ποδια αναποδα, ρατσισμος προς Συριες γυναικες σε βαθμο που ντρεπομαι και να τα γραψω, σεξιστικα σχολια την ωρα που ξεκιναει η κολπικη του τυπου "αφου ειναι περιποιημενο το κοριτσι (δηλ ξυρισμενη) θα την περιποιηθουμε κι εμεις", φωνες στην αιθουσα λες και ειμαστε σε γηπεδο, 20 ανθρωποι παροντες οταν βγαινει το μωρο, καθετηριασμος ουροδοχου σε γυναικες χωρις επισκληριδιο απλα και μονο για ν αμην τις αφησουμε να σηκωθουν, "σπρωξεεεε" απο γυναικολογο σε γυναικα που γενναει χωρις επισκληριδιο και χωρις να εχει συστολη (!!!!!) κλπ κλπ κλπ

Τα προσπερναω λοιπον ολα αυτα μιας και ολοι τα γνωριζουμε και τα κατακρινουμε και μια χαρα παροντες ειμαστε οταν γινονται....

...και παω σε μια αλλη πτυχη της μαιευτικης βιας. Αυτη την οποια δεχονται 19 και 20 χρονων κοριτσακια που τυχαινει να σπουδαζουν μαιευτικη και θελωντας και μη ,χτιζουν τη γυναικεια και μητρικη τους φυση παραλληλα με την επαγγελματικη τους. Που μολις εχουν βγει απο τη μεση ελληνικη πατριαρχικη οικογενεια, οπου εχουν μαθει να "κανουν ο,τι πει η μαμα ,για να μην το πει  στον μπαμπα", που εχουν μαθει να "καθονται σαν καλα κοριτσια", να "ντυνονται σαν καλα κοριτσια", να "περπατανε σαν καλα κοριτσια", να "μην λερωνονται και  μη φωναζουν γιατι ειναι.. καλα κοριτσια", που εχουν μαθει να φορανε και να φορτωνονται μονο ο,τι τις ομορφαινει και οχι ο,τι τους αρεσει, εχουν περασει την παρανοια των πανελληνιων "για το καλο τους" το οποιο ακομα προσπαθουν να καταλαβουν ποιο ειναι και που οι μισες επιλογες τους εχουν ως κρητηριο να ειναι αποδεκτες, απο τους γονεις τους, τους φιλους τους, τους καθηγητες τους, την κοινωνια ολη..

και μετα απο ολα αυτα , παρεα με τις τελευταιες ορμονες της εφηβειας και πριν ακομα καταλαβουν οτι ειναι πλεον γυναικες, πεφτουν σαν βομβα διπλα σε μια γεννα. Γινονται μαρτυρες της ιδιας τους της φυσης και της δυναμης. Ειμαι σιγουρη οτι ειτε το καταλαβαινουν ειτε οχι, ολη τους η υπαρξη παθαινει σοκ. Να ταυτιστουν , να μην ταυτιστουν , να αγαπησουν τον τοκετο ή να τον φοβηθουν, να αποδεχτουν οσα βλεπουν ως φυσιολογικα ή κατι δεν τους κολλαει??

Και καπου εκει σκαει ο καραπουτσακλανταν Καθηγηταρας ,αντρας , γυναικολογος, μεγαλος, ειδικος, σημαντικος, γνωστης, ανετος , φοβερος και τρομερος.
Περναει μπροστα τους και διπλα απο τη γυναικα που γενναει και γκαριζει με ολη του την εξουσια και τη δυναμη που του προσφερουν ο ρολος και η θεση του:

"Οταν περναω εγω τα χερια θα τα βαζετε πισω απο την πλατη!!"

και για οσες δεν "υπακουουν" εχει και συνεχεια:

"ειστε κουφες, ΑΜΕΑ?!?! Τα χερια πισω τωρα!!"

και φυσικα τα βαζουν...και δεν τις κατακρινω καθολου...

και για να θυμηθουμε και τα προτυπα της κοινωνιας μας, σπευδει χαλαρη ,(οπως καποτε εκανε η μαμα), η προισταμενη μαια να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα, να δωσει ενα λογο να το ανεχτουνε.. "για το καλο σας", "για να μπορεσετε να βρειτε δουλεια", "μην του δινετε σημασια, ετσι ειναι αυτος"

και καπως ετσι με αυτα τα εντυπωματα στην ψυχη τους, ξεκινανε να γινονται μαιες ...και γυναικες... και μητερες...

Αυτη η βια λοιπον που με μια μονο κινηση επισκιαζει, και τη γυναικα που μολις εχει δημιουργηθει, και τη μαια που τωρα δημιουργειται, και τη μητερα που θα δημιουργηθει , 

αυτη η βια δεν αποτελει την ΑΠΟΛΥΤΗ μαιευτικη βια???

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 74
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Εξαιρετική αποψη και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αναδημοσιευσης.

Φώτισε πτυχές της "μαιευτικής βίας " που είτε δεν είχα συνειδητοποιησει είτε δεν γνώριζα 'ότι υπήρχαν !!

Link to comment
Share on other sites

Αχ βρε κορίτσια, πολύ στενοχωριέμαι να διαβάζω τέτοια άρθρα, γιατί διαφαίνεται ένας θυμός πίσω από όλα αυτά τα λόγια!  για να πω την αλήθεια δεν ήξερα καν την ορολογία "μαιευτική βία", όλες αυτές οι εικόνες όμως μου κάνουν τόσο ξένες, καμία σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα! και εγώ μανούλα είμαι που γέννησα 2 παιδάκια και έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από τα ιδιωτικά μαιευτήρια. Τώρα βέβαια σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν και καλά και κακά! τι να πω, κρίμα!

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Link to comment
Share on other sites

σαφέστατα δεν μπορεί να περιγράφει όλους.

όμως στον τοίχο της απο κάτω, είδα ότι δημοσιεύουν κ επιβεβαιώνουν και άλλες εκ του χώρου. 

 

γενικά η ιατρική στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το εξωτερικό.  Χειρουργος γνωστός (όχι γυναικολογίας φανταστείτε) που ήρθε απο το εξωτερικό και έγινε εδώ διευθυντής σε ιδιωτική κλινική, μου είπε ξεκάθαρα ότι δεν έχει καμια σχέση (από εκεί έχω την άποψη αυτή). 

Στο εξωτερικό δεν νοείται να πάρει ο γιατρός ποσοστό επι των κερδών από συστάσεις σε άλλο γιατρό.   Εδώ υπάρχει πραγματικά συνεργασία εμπορική μεταξύ των ιατρών που είναι πέρα για πέρα αντιδεοντολογική , 

[και είναι στις περισσότερες ειδικότητες! ]

είναι κάτι Άγνωστο σε ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει την ιατρική εδώ. 

Παράλληλα μου ανέφερει ότι υπάρχει τρομερή ανευθυνότητα (εκεί που εργαζόταν δεν νοείτο να πρέπει να πάει να ελέγξει τι κάνουν οι νοσηλευτές) γενικά μια αναρχία στο τι κάνει ο καθένας. 

όσο για τα σεξιστικά σχόλια, αφού υπάρχουν αβέρτα μεταξύ των αντρών σε κάποιο ποσοστό (απαράδεκτο) εδώ, οι γιατροί άντρες δεν θα διέφεραν, δε με εκπλήσσει αυτό καθόλου.

 

Για μένα το θέμα ειναι καθαρά θέμα φύλων και δυναμικότητας της γυναίκας έναντι στην καθιερωμένη αντροκρατούμενη ατμόσφαιρα,  που υπάρχει σε πάρα πολλά  επαγγέλματα στην Ελλάδα περισσότερο από άλλες χώρες... 

Νομίζω τα κορίτσια του σήμερα δηλαδή κοπέλες 20-30 ακόμα δεν έχουν ίσως ζήσει αυτό το πράγμα (δεν έχουν εργαστεί ακόμα σε άλλες εταιρείες) γιατί νομίζουν ότι μέσα από τα βιβλία, ή την ελευθερία που βιώνουν ως κορίτσια, 

κάτι έχει αλλάξει στον επαγγελματικό κόσμο.  Στην τελική όμως, όπου έχει αλλάξει αυτό, δεν ειναι πλειοψηφία.

Υπάρχουν και ακόμα γυναίκες που θέλουν να αφεθούν στα χέρια ενός άντρα γιατί εκεί νιώθουν πιο ασφαλείς για τον εαυτό τους ,  πηγαίνοντας σε άκρα να μην αναρωτηθούν/αμφισβητήσουν διόλου (ούτε μια δεύτερη γνώμη πχ)  όταν τους πει κάτι που μπορεί και να μην ακούγεται λογικό σε οποιαδήποτε γυναίκα που έχει ψάξει λίγο τα πράγματα. 

 

Σίγουρα κ οι γυναικολόγοι μεταξύ τους "ζυγίζουν" την γυναίκα και αναλόγως της συμπεριφέρονται, νομίζω έτσι έχω καταλάβει καθώς βλέπουμε πολύ συχνά αντικρουόμενες μαρτυρίες για ίδιους γιατρούς. 

 

Θα πρέπει μια γυναίκα γυναικολόγος να έχει πολύ τσαγανό και εξυπνάδα για  να κολυμπήσει εκει μέσα χωρίς να την φάνε. 

Γιατί αυτό που μου είπε ο γνωστός μου, είναι ότι εάν τολμήσεις να αναδείξεις τα στραβά, όταν τα κάνουν όλοι,  ΘΑ ΣΕ ΦΑΝΕ,  και εκεί θα πρέπει να είσαι έτοιμος για ΟΛΑ και να έχεις διάθεση για πόλεμο μέχρι να καταλάβουν ότι δεν θα κάνεις πίσω. 

 

Είναι οι ήρωες της εποχής μας. Δεν έχουν σπαθιά, δεν έχουν όπλα, όμως με τις γνώσεις, την θέλησή τους και την ψυχική τους δύναμη μπορούν να αλλάξουν το μέλλον και να διώξουν την σαπίλα. 

 

άσε το άλλο.... στατιστικές,... ακόμα απλοί χειρουργοι δεν τις δημοσιευουν. πόσο μάλλον γυναικολόγοι ... θα ήταν το πιο απλό κριτήριο για να επιλέγεις γυναικολόγο.  κανένας δεν το κάνει. 

στατιστικές ΦΤ ΚΤ VBAC+ θνησιμότητα φυσικά.... γιατί χωρίς αυτό τα άλλα είναι διακοσμητικά. 

Επεξεργάστηκαν by belleblue
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω, εμένα αυτά τα μου είπε αυτός και έμαθα από εκεί μου κάνουν κουτσομπολιά. Εγώ είχα γυναίκα γυναικολόγο και μια χαρά η γυναίκα, πολύ ευχαριστημένη ήταν!

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εντάξει, οτιδήποτε κυκλοφορεί ανώνυμα στο Internet δεν έχει και καμία βαρύνουσα σημασία πέραν της προσωπικής γνώμης του φέροντος την συγκεκριμένη άποψη, εγώ κορίτσια διαμορφώνω άποψη για ένα θέμα μόνο βάσει επιστημονικών και έγκριτων πηγών.

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον θέμα belleblue!

Από αυτά που γράφει στο σχόλιο φαίνεται σαν να έχει η ίδια εμπειρία από διαδικασίες τοκετού σε μαιευτήρια/νοσοκομεία, ίσως είναι η ίδια μαία, γιατρός, νοσηλεύτρια; ποιος ξέρει...

 

Γέννησα σε δημόσιο νοσοκομείο, δεν μπορώ να πω ότι ένιωσα κάτι από αυτά που περιγράφει. Ίσως έτυχε η μέρα. Ίσως το γεγονός ότι ο γιατρός μου είναι παντρεμένος με μαία. Ίσως στα δημόσια μαιευτήρια η θέση της μαίας να είναι καλύτερα εδραιωμένη συγκριτικά με τα ιδιωτικά. Θυμάμαι πάντως την περίπτωση μια μαμάς που λόγω ανασφάλειας της ζήτησε φόρμουλα, πράγμα που της πρότεινε ο γυναικολόγος της. Η απάντηση της μαίας ήταν "ο γυναικολόγος να κοιτάει τη δουλειά του και να μη μπλέκεται στα νεογνά! το μωρό σου πιάνει άριστα το στήθος, παίρνει βάρος, πέφτει ο ίκτερος. Αν θέλεις εσύ να του δώσεις φόρμουλα, να σου δώσω, αλλά να ξέρεις ότι τα πας μια χαρά". Στα μαθήματα δε που έκανα, οι μαίες ήταν η προσωποποίηση του female empowerment.

 

Δεν μπορώ όμως να πω ότι δε διέκρινα μια αντιπαλότητα μεταξύ των μαιών και των γιατρών, η οποία δεν ξέρω πως εκφράζεται εν μέσω τοκετού. Στους φυσιολογικούς τοκετούς στο Έλενα μας είχαν πει ότι μαία είναι η υπεύθυνη του ορόφου, όχι γιατρός. Ισχύει το ίδιο και στα ιδιωτικά; ίσως ναι, δεν το γνωρίζω. Πρακτικά, όταν έχουμε τέτοια ανεπίτρεπτα ποσοστά καισαρικών τομών σε παγκόσμια κατάταξη, καταλαβαίνει κανείς ότι οι γιατροί κάνουν σε μεγάλο ποσοστό ότι θέλουν. Όταν εδώ κάνουμε υπέρηχο κάθε μήνα από την πρώτη εβδομάδα καθυστέρησης με γιατρό, ενώ στο εξωτερικό ο πρώτος υπέρηχος γίνεται γύρω στις 8-9 εβδομάδες και με μαία, καταλαβαίνεις που έχει πέσει το βάρος.   

 

Η σχολιάστρια ωστόσο τονίζει ιδιαίτερα την πίεση που νιώθουν οι γυναίκες μαίες από τους άντρες γυναικολόγους, μεταξύ άλλων και ως αποτέλεσμα της πατριαρχίας (άραγε το ίδιο μαρτυρούν οι ελάχιστοι αλλά υπαρκτοί άντρες μαιευτήρες;) Φυσικά και δεν το αμφισβητώ, θα μου επιτραπεί όμως να πω ότι δεν ισχύει εργασιακά μόνο στο συγκεκριμένο κλάδο, αλλά γενικότερα (πατριαρχία γαρ). Για παράδειγμα πόσοι γνωρίζουν ότι η μαθήτευση γυναίκας τεχνίτριας σε αργυροχρυσοχόο ήταν πρακτικά αδύνατη μέχρι και λίγα χρόνια πριν, καθώς η τέχνη της αργυροχρυσοχοϊας θεωρείται αποκλειστικά αντρικό προνόμιο;  Πόσοι ξέρουν για τους αγώνες που έκαναν λίγες γυναίκες να αναλάβουν τη διανομή τύπου (και τον πόλεμο που έφαγαν) σε ένα επάγγελμα που ήταν αυστηρά περιχαρακωμένο από άντρες για άντρες; Ή για τους σεφ; Μιλάμε για ούτε 10 χρόνια πριν! Απλά το θέμα είναι σοβαρότερο στη μαιευτική όταν μια νέα γυναίκα - μαία που έχει υποστεί από τη γέννησή της κιόλας την καταπίεση της πατριαρχίας, καλείται να υποστηρίξει μια άλλη γυναίκα σε ένα γεγονός-ορόσημο. Και εκεί που η επίτοκος χρειάζεται μια δυνατή προσωπικότητα να της δώσει δύναμη να εκτελέσει μία φυσική πράξη, τελικά καταλήγει με ένα puppet αφημένο στις οδηγίες του γιατρού. 

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνησω με την zaxaroulini. 

Οσο αναγνωρισμενος χειρουργος να ειναι καποιος, οταν τα λογια του μεταφερονται μεσω τριτων, και μαλιστα  ανωνυμα,   δεν εχουν καμια βαρυνουσα σημασια.

Επισης δεν    μπορουμε να λαβουμε υποψην μας την γνωμη ενος ανθρωπου, οσο καταξιωμενος και ανιδιοτελης μπορει να  ειναι  για να γενικευσουμε  μια κατασταση. 

 

 

Γεννησα 2 φορες σε 2 διαφορετικα ιδιωτικα  νοσοκομεια  και υπηρχε σεβασμος και απο τις δυο πλευρες.  Ειχα τις καλυτερες εντυπωσεις. Δυστυχως   δεν εχω την ιδια καλη γνωμη για το  γυναικολογικο τμημα του Δημοσιου Νοσοκομειου της πολης μου και εφοσον το αρχικο κειμενο  αναφερεται σε καθηγητη και σε εκπαιδευομενες μαιες υποθετουμε οτι αυτη η κατασταση αφορουσε  Δημοσιο νοσοκομειο,  Πανεπιστημιακο.  

 

Σιγουρα  οι τιτλοι και οι γνωσεις δεν προυποθετουν  ηθος.  Ομως  σε ολους τους τομεις υπαρχουν οι κακοι, διεφθαρμενοι, απατεωνες και   δεν σημαινει οτι ολοκληρος ο κλαδος λειτουργει ετσι.

Η  προβολη των αρνητικων ενος κλαδου και η ισοπεδωση του,  βασιζομενη   σε προσωπικες γνωμεις και μεμονωμενα παραδειγματα δεν οφελει . 

Επεξεργάστηκαν by ΛΕΜΟΝΙΑ2
Link to comment
Share on other sites

Eνδιαφερον κειμενο. Να πω την αληθεια ειχα κι εγω τους προβληματισμους μου σχετικα με την ανδροκρατουμενη γυναικολογια (!) γι'αυτο και ειχα ανοιξει ενα θεμα παρομοιο. Σιγουρα υπαρχουν και καλοι και κακοι αλλα μιλαμε παντα για την πλειοψηφια. Και οταν,οπως ειπε η vtgian, εχουμε τα υψηλοτερα ποσοστα καισαρικης στον κοσμο και η πλειοψηφια των γιατρων ειναι αντρες...δεν ξερω για σας...εμενα κατι μου ξινιζει. Σιγουρα τα χρηματα ειναι ενα μεγαλο κινητρο αλλα ισως εχει περασει μετα απο τοσες γεννιες οτι η γυναικα χρειαζεται τον αντρα για να την βοηθησει στη γεννα. Κατι που στο εξωτερικο το κανουν εξ ολοκληρου οι μαιες (κυριως γυναικες) και ο γιατρος επεμβαινει μονο οταν υπαρχει προβλημα. Δεν ξερω...εχει πολλους παραγοντες το θεμα..αλλα πιστευω οτι η πατριαρχια ειναι ενας σημαντικος και το κειμενο το βρισκω αρκετα ευστοχο για την Ελλαδα του σημερα

 
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Θα συμφωνήσω και εγώ με τη zaxaroulini...

Μπορείτε αν θέλετε να συζητήσουμε την άποψη της ανώνυμης που πόσταρε κάτι στο facebook (με ποιά ιδιότητα και πού γίνονται αυτά που περιέγραψε?) ή την άποψη ενός διεθνώς αναγνωρισμένου χειρουργού, και αυτά από την απ'έξω καθώς οι περισσότερες δεν είμαστε του επαγγέλματος οπότε στην ουσία κουβέντα να γίνεται, αλλά η συζήτηση θα είναι στη βάση του «μου’πε, άκουσα» κτλ  κτλ. Στην καλύτερη θα κρίνουμε βάσει των προσωπικών μας εμπειριών και φανταζόμαστε πόσο "αντικειμενικό" θα είναι και αυτό.

 

Σχετικά με το ποστ στο facebook, θα ήθελα να επισημάνω ότι εγώ αν το διάβαζα αυτό 2,5 χρόνια πριν που ήμουν ετοιμόγεννη, με τον τρόπο που είναι γραμμένο ο οποίος δίνει στον αναγνώστη την εντύπωση ότι αυτά τα πράγματα είναι standard πρακτικές και συμπεριφορές, θα μου προκαλούσε μεγάλη νευρικότητα για το τι πρόκειται να μου συμβεί.

 

Τέλος θα συμπληρώσω πάνω σε αυτό που έγραψε η Λεμονιά παραπάνω, ότι η απαξίωση ενός κλάδου και δη του ιατρικού, όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά βλάπτει και πολύ μάλιστα. Άλλο πράγμα να ενημερώνεσαι (λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν ότι στερείσαι επιστημονικής κατάρτισης και δεν μπορείς απαραίτητα να αξιολογήσεις σωστά αυτά που ακούς και διαβάζεις), να διεκδικείς τα δικαιώματά σου ως ασθενής ή ως μέλλουσα μαμά και να μην αντιμετωπίζεις το γιατρό σου ως θεό και άλλο να έχεις το γιατρό μονίμως απέναντι. Το 1ο θα βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχουν οι επαγγελματίες το 2ο θα έχει ως αποτέλεσμα ανθρώπους που στο τέλος γίνονται γιατροί του εαυτού τους.

Link to comment
Share on other sites

Βρε κορίτσια, άλλο το ένα άλλο το άλλο, τι πάει να πει ανδροκρατούμενη γυναικολογία? Μήπως θέλετε να πείτε ανδροκρατούμενο το επάγγελμα των γιατρών? Γιατί μία γυναίκα θα πάει σε άντρα γυναικολόγο, σε άντρα καρδιολόγο, σε άντρα παθολόγο, σε άντρα γαστρεντερολόγο, σε άντρα αλλεργιολόγο, όπως όμως θα πάει και σε γυναίκα γιατρό των ειδικοτήτων που ανέφερα! Λιγότερες μεν αλλά υπάρχουν!

Δεν κατάλαβα την σύνδεση της καισαρικής με τον άντρα γιατρό, μπορείς να μου το εξηγήσεις?

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Link to comment
Share on other sites

Aπλα με προβληματιζει το οτι στην Ελλαδα (και στην Αμερικη) γινονται οι περισσοτερες καισαρικες και οι γιατροι που αναλαμβανουν τον τοκετο ειναι στην πλειοψηφια αντρες και σε χωρες που τον τοκετο τον αναλαμβανει η μαια εχουν τα χαμηλοτερα ποσοστα καισαρικων.Σιγουρα σαν ειδικοτητα ο γυναικολογος εκπαιδευεται οταν σπουδαζει σε θεματα κυριως παθολογικα (ειναι κλαδος ιατρικης αλλωστε) παρα πως να βοηθησει την γυναικα να γεννησει φυσικα οπως προβλεπεται σε αλλες χωρες που τον ρολο αυτον τον αναλαμβανει η μαια. Δεν μπορω να εχω ξεκαθαρη θεση γιατι το ζητημα ειναι πολυπαραγοντικο, αλλα μου φαινεται οτι ειναι πολλοι οι αντρες γιατροι που υποτιμουν την επιτοκο( οι μαρτυριες ειναι πολλες για να τις αγνοησω). Δεν μπορω να ριξω το φταιξιμο μονο στο φυλο, αλλα νομιζω οτι επηρεαζει αρκετα γιατι η νοοτροπια της Ελλαδας οσον αφορα την ανωτεροτητα του αντρα ισχυει ακομη και οι αντρες 40,50 ετων με αυτην την νοοτροπια μεγαλωσαν.

 
Link to comment
Share on other sites

Δε γίνονται πολλές καισαρικές επειδή οι γυναικολόγοι είναι άντρες, οι καισαρικές στην Ελλάδα είναι τρομερά υψηλές γιατί η γέννα αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ιατρική πράξη και όχι ως φυσιολογική διαδικασία, το οικονομικό κίνητρο είναι δυνατό (άλλο να πληρώσεις γέννα, άλλο χειρουργείο), η καισαρική είναι προβλέψιμη, έχει συγκεκριμένη διάρκεια και βολεύει πολύ περισσότερο τον προγραμματισμό του γιατρού. Παράλληλα ο ρόλος της μαίας είναι υποβαθμισμένος και δευτερεύων. 

Ο ιατρικός κλάδος δεν είναι γενικά ανδροκρατούμενος, οι ειδικότητες που έχουν να κάνουν με χειρουργείο είναι. Θα σας το επιβεβαιώσουν οι περισσότεροι γιατροί αυτό. Οι άντρες φοιτητές ιατρικής προτιμούν τις ειδικότητες καριέρας χειρουργείου, οι γυναίκες φοιτήτριες τις πιο "ήπιες" ειδικότητες (πχ ενδοκρινολόγοι, δερματολόγοι, παιδίατροι κλπ). Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι ότι μια ειδικότητα χειρουργού σημαίνει απαιτητικά ωράρια, μηδενικό προσωπικό χρόνο και κατ'επέκταση δυσκολία να κάνεις οικογένεια. Αυτά σε συνδυασμό με την γενικότερη προκατάληψη που επικρατεί στον ιατρικό κλάδο (και όχι μόνο) ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση και το άγχος του χειρουργείου και δεν μπορούν να επιβληθούν, οδηγούν τις γυναίκες να μην επιλέγουν εύκολα αυτή την καριέρα.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Sentir...natureza said:

Aπλα με προβληματιζει το οτι στην Ελλαδα (και στην Αμερικη) γινονται οι περισσοτερες καισαρικες και οι γιατροι που αναλαμβανουν τον τοκετο ειναι στην πλειοψηφια αντρες και σε χωρες που τον τοκετο τον αναλαμβανει η μαια εχουν τα χαμηλοτερα ποσοστα καισαρικων.Σιγουρα σαν ειδικοτητα ο γυναικολογος εκπαιδευεται οταν σπουδαζει σε θεματα κυριως παθολογικα (ειναι κλαδος ιατρικης αλλωστε) παρα πως να βοηθησει την γυναικα να γεννησει φυσικα οπως προβλεπεται σε αλλες χωρες που τον ρολο αυτον τον αναλαμβανει η μαια. Δεν μπορω να εχω ξεκαθαρη θεση γιατι το ζητημα ειναι πολυπαραγοντικο, αλλα μου φαινεται οτι ειναι πολλοι οι αντρες γιατροι που υποτιμουν την επιτοκο( οι μαρτυριες ειναι πολλες για να τις αγνοησω). Δεν μπορω να ριξω το φταιξιμο μονο στο φυλο, αλλα νομιζω οτι επηρεαζει αρκετα γιατι η νοοτροπια της Ελλαδας οσον αφορα την ανωτεροτητα του αντρα ισχυει ακομη και οι αντρες 40,50 ετων με αυτην την νοοτροπια μεγαλωσαν.

 

Αχ  βρε κοπέλα μου, μήπως σου τα έχουν φουσκώσει αυτά που σου έχουν πει? Γιατί από φήμες και κουτσομπολιά ο καθένας ότι θέλει λέει. Εγώ από τον χώρο μου και τον κύκλο μου αλλά και σε όσα site σχετικά έχω διαβάσει ιστορίες δεν έχω δει αυτό που λες, να υποτιμά δηλαδή ο γιατρός μία επίτοκο. Ίσα ίσα, που τόσες κοπέλες ακόμη και εδώ μέσα έχω διαβάσει να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον γιατρό τους και μπράβο τους! Συγνώμη που θα το πω αλλά θα πρέπει κάποιος είτε γιατρός είτε οτιδήποτε να έχει κόμπλεξ για να υποτιμά κάποιον άλλον. Πολύ κρίμα, αυτές οι ιστορίες που σου είπαν μπορεί και να είναι αληθινές, αλλά στην Ελλάδα του σήμερα εγώ πιστεύω ότι είμαστε πολύ ευγενικοί ως λαός. Κρίμα πάντως για τις κοπέλες αν το πέρασαν αυτό! Κρίμα!

4 minutes ago, vtgian said:

Δε γίνονται πολλές καισαρικές επειδή οι γυναικολόγοι είναι άντρες, οι καισαρικές στην Ελλάδα είναι τρομερά υψηλές γιατί η γέννα αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ιατρική πράξη και όχι ως φυσιολογική διαδικασία, το οικονομικό κίνητρο είναι δυνατό (άλλο να πληρώσεις γέννα, άλλο χειρουργείο), η καισαρική είναι προβλέψιμη, έχει συγκεκριμένη διάρκεια και βολεύει πολύ περισσότερο τον προγραμματισμό του γιατρού. Παράλληλα ο ρόλος της μαίας είναι υποβαθμισμένος και δευτερεύων. 

Ο ιατρικός κλάδος δεν είναι γενικά ανδροκρατούμενος, οι ειδικότητες που έχουν να κάνουν με χειρουργείο είναι. Θα σας το επιβεβαιώσουν οι περισσότεροι γιατροί αυτό. Οι άντρες φοιτητές ιατρικής προτιμούν τις ειδικότητες καριέρας χειρουργείου, οι γυναίκες φοιτήτριες τις πιο "ήπιες" ειδικότητες (πχ ενδοκρινολόγοι, δερματολόγοι, παιδίατροι κλπ). Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι ότι μια ειδικότητα χειρουργού σημαίνει απαιτητικά ωράρια, μηδενικό προσωπικό χρόνο και κατ'επέκταση δυσκολία να κάνεις οικογένεια. Αυτά σε συνδυασμό με την γενικότερη προκατάληψη που επικρατεί στον ιατρικό κλάδο (και όχι μόνο) ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση και το άγχος του χειρουργείου και δεν μπορούν να επιβληθούν, οδηγούν τις γυναίκες να μην επιλέγουν εύκολα αυτή την καριέρα.

 

Ελάτε βρε κορίτσια, εννοείται ότι η γέννα είναι μία διαδικασία που όμως χρήζει ιατρικής βοήθειας, θα βασιστώ εγώ στην μαία και όχι στον γιατρό?? τι λέμε τώρα? εγώ και στα 2 μου παιδιά γέννησα με φυσιολογικό τρόπο, όλα τέλεια πήγαν!

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

1 hour ago, vtgian είπε:

Δε γίνονται πολλές καισαρικές επειδή οι γυναικολόγοι είναι άντρες, οι καισαρικές στην Ελλάδα είναι τρομερά υψηλές γιατί η γέννα αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ιατρική πράξη και όχι ως φυσιολογική διαδικασία, το οικονομικό κίνητρο είναι δυνατό (άλλο να πληρώσεις γέννα, άλλο χειρουργείο), η καισαρική είναι προβλέψιμη, έχει συγκεκριμένη διάρκεια και βολεύει πολύ περισσότερο τον προγραμματισμό του γιατρού. Παράλληλα ο ρόλος της μαίας είναι υποβαθμισμένος και δευτερεύων. 

Ο ιατρικός κλάδος δεν είναι γενικά ανδροκρατούμενος, οι ειδικότητες που έχουν να κάνουν με χειρουργείο είναι. Θα σας το επιβεβαιώσουν οι περισσότεροι γιατροί αυτό. Οι άντρες φοιτητές ιατρικής προτιμούν τις ειδικότητες καριέρας χειρουργείου, οι γυναίκες φοιτήτριες τις πιο "ήπιες" ειδικότητες (πχ ενδοκρινολόγοι, δερματολόγοι, παιδίατροι κλπ). Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι ότι μια ειδικότητα χειρουργού σημαίνει απαιτητικά ωράρια, μηδενικό προσωπικό χρόνο και κατ'επέκταση δυσκολία να κάνεις οικογένεια. Αυτά σε συνδυασμό με την γενικότερη προκατάληψη που επικρατεί στον ιατρικό κλάδο (και όχι μόνο) ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση και το άγχος του χειρουργείου και δεν μπορούν να επιβληθούν, οδηγούν τις γυναίκες να μην επιλέγουν εύκολα αυτή την καριέρα.

Για να μην γραφονται ανακριβειες , σχετικα με τα οικονομικα κινητρα.

 

Η καισαρικη και  ο φυσιολογικος τοκετος εχουν την ιδια σχεδον τιμη. Η διαφορα ειναι 100 ευρω περιπου. 

Στον φυσιολογικο τοκετο καθεσαι μια ημερα λιγοτερο.

Μπορειτε πολυ ευκολα να το διασταυρωσετε απο τον τιμοκατολογο των νοσοκομειων, αν και  οι κοπελες που εχουμε γεννησει σε ιδιωτικο το γνωριζουμε.

 

 

Επεξεργάστηκαν by ΛΕΜΟΝΙΑ2
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι όντως πολυπαραγοντικό και δεν μπορεί να βγεί εύκολα ένα συμπέρασμα που να χαρακτηρίζει κάποιες καταστάσεις. Π.χ στο ερώτημα γιατί υπάρχουν περισσότεροι άντρες γυναικολόγοι απ'οτι γυναικές θα συμφωνήσω με την vtgian και θα προσθέσω ότι υπάρχουν και κλάδοι όπως τα παιδαγωγικά, η φιλολογία, η νοσηλευτική κ.α που κατακλύζονται κυρίως από γυναικές. Επομένως τη σύνδεση του φύλου με την ακεραιότητα του χαρακτήρα ενός γιατρού τη θεωρώ άσχετη. Για τις καισαρικές είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η αιτία βάσει στατιστικών καθώς συντρέχουν επίσης πολλοί λόγοι που οδηγούν στην καισαρική όπως η αύξηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα. Τα κέντρα υποβοηθούμενης γονιμότητας έχουν απίστευτα μεγάλο αριθμό πελατών επομένως οι γιατροί αυτών των κέντρων ξεγεννούν μόνο με καισαρική.

Για την αντιμετώπιση των επίτοκων τουλάχιστον στα ιδιωτικά μαιευτήρια τόσο από προσωπική εμπειρία όσο και περιπτώσεις συγγενών, φίλων, γνωστών δεν έχω ακούσει ποτέ άσχημα σχόλια ή οτιδήποτε που να αιτιολογεί την ανάρτηση του facebook, η οποία κατά τη δική μου την άποψη παραείναι ακραία για τα σημερινά δεδομένα.

Σίγουρα υπάρχουν γιατροί που δεν ενδιαφέρονται για φυσιολογικό τοκετό, όπως και παθογένειες γενικότερα στον τομέα της υγείας, αλλά νομίζω πως η σημερινή εικόνα είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν και συνεχώς βελτιώνεται.

Link to comment
Share on other sites

πρίν από 35 λεπτά , zaxaroulini είπε:

 

Ελάτε βρε κορίτσια, εννοείται ότι η γέννα είναι μία διαδικασία που όμως χρήζει ιατρικής βοήθειας, θα βασιστώ εγώ στην μαία και όχι στον γιατρό?? τι λέμε τώρα? εγώ και στα 2 μου παιδιά γέννησα με φυσιολογικό τρόπο, όλα τέλεια πήγαν!

 

Όχι, καθόλου δεν εννοείται. Για να μη παρεξηγηθώ,  δεν υποστηρίζω προσωπικά τον τοκετό στο σπίτι, ούτε θα έκανα κάτι τέτοιο. Δεν χρειάζονται όμως όλοι οι τοκετοί ιατρική βοήθεια, αυτό είναι λάθος πληροφόρηση και από αυτό πάσχουμε ως κοινωνία. Θεωρούμε τον τοκετό κάτι το τρομερό, επικίνδυνο που χρειάζεται οπωσδήποτε η παρουσία γιατρού, ενώ η μαία είναι αυτή που ξέρει να καθοδηγήσει τον φυσιολογικό τοκετό.

Πως εξηγείς ότι σε εξελιγμένες, πλούσιες, δυτικές χώρες (δε μιλάμε δηλαδή για μέρη που δεν υπάρχουν ιατρικές υποδομές, κάθε άλλο) ο τοκετός διεκπεραιώνεται από μαίες και όχι από γυναικολόγους; Ότι σε αυτές τις χώρες οι καισαρικές είναι πολύ λίγες και οι γυναίκες γεννάνε μόνο με την μαία; 

 

 

πρίν από 26 λεπτά , ΛΕΜΟΝΙΑ2 είπε:

Για να μην γραφονται ανακριβειες , σχετικα με τα οικονομικα κινητρα.

 

Η καισαρικη και  ο φυσιολογικος τοκετος εχουν την ιδια σχεδον τιμη. Η διαφορα ειναι 100 ευρω περιπου. 

Στον φυσιολογικο τοκετο καθεσαι μια ημερα λιγοτερα.

Μπορειτε πολυ ευκολα να το διασταυρωσετε απο τον τιμοκατολογο των νοσοκομειων, αν και  οι κοπελες που εχουμε γεννησει σε ιδιωτικο το γνωριζουμε.

 

 

100 ευρώ επί του αριθμού των τοκετών που έχει ένας γνωστός γιατρός μέσα στο μήνα, είναι ένα καλό κίνητρο. Οι τιμές εξισώθηκαν τα τελευταία χρόνια που η παρουσία αναισθησιολόγου θεωρείται απαραίτητη είτε σε καισαρική, είτε σε φυσιολογικό τοκετό (επισκληρίδιος). Το γεγονός παραμένει (και έχει γίνει μέχρι και θέμα στη Βουλή) ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των καισαρικών είναι αναίτιο υψηλό, από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Αν δεν φταίνε και οι γιατροί γι'αυτό ποιος φταίει; 

 

Διαβάστε και αυτό το δημοσίευμα, είναι αρκετά διαφωτιστικό http://www.efsyn.gr/arthro/oi-anaities-kaisarikes-ekthetoyn-mitera-kai-paidi-se-kindynoys

Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάντως κορίτσια στην παλλίνδρομη που είχα άντρα γυναικολόγος με αντιμετώπισε πολύ καλύτερα απο γυναίκα γυναικολόγο που την είχα χρόνια ήταν απαίσια η συμπεριφορά της.Σχετικά είναι όλα!!Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει το φύλο του γιατρού αλλά η αντιμετωπισή του και η εμπειρία του.Επίσης θεωρώ ότι οι μαίες είναι σημαντικές αλλά πάντα με τη γνώμη και του γιατρού να πράττουν.Εχω δει μαία να το παίζει γιατρός και να δίνει λανθασμένες συμβουλές(ας σπούδαζε ιατρική και όχι να βγάζει τα απωθημένα της).Η δουλέιά τους είναι να βοηθούν τον γιατρό την ώρα του τοκετού και να συμβουλεύουν μετά την μητέρα σε ότι χρειαστεί  και όχι να κάνουν διαγνώσεις.Γιατί αν μου συμβεί κάτι ποιός θα πάρει την ευθύνη?Υπάρχει διαφορά γιατρού και μαίας.Οσό αφορά τις καισαρικές προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι την προτιμούν λόγω χρημάτων,λιγότερο χρόνο τους παίρνει σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό και έτσι μπορούν να βάλουν πιο πολλές γέννες και ίσως πιο ασφαλής τρόπος ωστέ να μην τους συμβεί κάτι στραβό κατά τη γέννα.

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πρίν, ΛΕΜΟΝΙΑ2 είπε:

Θα συμφωνησω με την zaxaroulini. 

Οσο αναγνωρισμενος χειρουργος να ειναι καποιος, οταν τα λογια του μεταφερονται μεσω τριτων, και μαλιστα  ανωνυμα,   δεν εχουν καμια βαρυνουσα σημασια.

Επισης δεν    μπορουμε να λαβουμε υποψην μας την γνωμη ενος ανθρωπου, οσο καταξιωμενος και ανιδιοτελης μπορει να  ειναι  για να γενικευσουμε  μια κατασταση. 

 

 

Γεννησα 2 φορες σε 2 διαφορετικα ιδιωτικα  νοσοκομεια  και υπηρχε σεβασμος και απο τις δυο πλευρες.  Ειχα τις καλυτερες εντυπωσεις. Δυστυχως   δεν εχω την ιδια καλη γνωμη για το  γυναικολογικο τμημα του Δημοσιου Νοσοκομειου της πολης μου και εφοσον το αρχικο κειμενο  αναφερεται σε καθηγητη και σε εκπαιδευομενες μαιες υποθετουμε οτι αυτη η κατασταση αφορουσε  Δημοσιο νοσοκομειο,  Πανεπιστημιακο.  

 

Σιγουρα  οι τιτλοι και οι γνωσεις δεν προυποθετουν  ηθος.  Ομως  σε ολους τους τομεις υπαρχουν οι κακοι, διεφθαρμενοι, απατεωνες και   δεν σημαινει οτι ολοκληρος ο κλαδος λειτουργει ετσι.

Η  προβολη των αρνητικων ενος κλαδου και η ισοπεδωση του,  βασιζομενη   σε προσωπικες γνωμεις και μεμονωμενα παραδειγματα δεν οφελει . 

Γειά σου. 

εσύ μπορείς να ερμηνεύσεις όπως θέλεις αυτά που ανέφερα, και ο κάθε αναγνώστης όπως θέλει.

  Κανένας δεν είναι αναγκασμένος να πιστέψει το 1 πράγμα. Το να απαντάς ότι "δεν έχουν βαρύνουσα σημασία" εννοείς προφανώς για σένα. 

Είναι πραγματικότητα όμως, ότι υπάρχουν τα φαινόμενα αυτά.  Απλώς αν μιλάς σε γιατρούς που πηγαίνεις μαθαίνεις. Όταν δεν ρωτάς ή δεν έχεις φιλικές σχέσεις δεν θα στα πούν αυτά.  (για τα ποσοστά που δίνουν ή παίρνουν πχ από κάθε σύσταση σε άλλη ειδικότητα).  Δεν είναι όλοι οι γιατροί έτσι ομως κάποιοι είναι και συστηματικά. 

 

Η προβολή αρνητικών σημείων ενός κλάδου οδηγεί στο να συζητιούνται τα λάθη του κλάδου και να διορθώνονται. 

Αν είναι να μην μιλάμε επειδή αν μιλήσουμε σημαίνει ισοπεδώνουμε, να κλείσουμε όλοι το στοματάκι μας να κατσουμε σπιτάκι μας και να μην μιλάμε...:-(  

 

Όποιος διαβάζει και ερμηνεύει κάτι ευθύνεται ο ίδιος για το πως το "χωνεύει" και τι κάνει για αυτό. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και στην κοινωνία εάν δεν ωθούμε τον άλλο να λειτουργήσει το μυαλό του και να ψάξει γύρω του με ποιόν γιατρό συνεργάζεται, για μένα αποτυγχάνουμε.  

Δεν χρειάζεται κανένας να γίνει γιατρός του εαυτού του, απλώς να αναζητά περισσότερο από τον ίδιο τον γιατρό, και να επιμένει μέσα στο ραντεβού με ερωτήσεις και διευκρινήσεις (εκεί, στο ιατρείο!) - γιατί μου συστήνετε αυτό, γιατί μου συστήνετε να πάω εκεί, υπάρχει και αλλού, γιατί αυτή η λύση είναι η καλύτερη για μένα?. 

ΟΦΕΙΛΕΙ ο γιατρός να το κάνει και να απαντήσει. Είναι υποχρέωσή του (είναι μέσα στον νόμο δεν ξέρω ποιόν άλλα αν πας να ακούσεις την ομιλία της Κασσιανής Μιχοπούλου που έκανε στο enca hellas (υπάρχει στο facebook του enca)  θα καταλάβεις. Εάν δεν το κάνει αφήνει απέξω το δικαίωμά σου ως ασθενή. 

 

Το ότι εσύ γέννησες έτσι αλλά και 1000 άλλες επίσης δεν είναι δείγμα ότι το σύστημα είναι μια χαρά.  

Θα είναι ενδιαφέρον η στατιστική που θα κάνει η ENCA με το ερωτηματολόγιο. (το συμπληρώσατε???) Αυτό ναι, θα δίνει δείγμα, αν λάβει μεγάλη συμμετοχή σε χιλιάδες!

 Σίγουρα θα έχει ποσοστά, που θα είναι πολύ καλά όπως τα δικά σου σίγουρα θα έχει ποσοστά που θα είναι άσχημες εώς κακές εμπειρίες. 

Το άτομο που έγραψε το κείμενο αναφέρεται στις κακές.

Ακόμα και 5% να είναι αξίζει να παλέψουμε για αυτές να μην υπάρχουν - νομίζω στο αρχικό μου ποστ κάπου έγραψα ότι σαφέστατα δεν ισχυει για όλους. 

 

Προσωπικά ως θεματοθέτρια θα με ενδιέφερε να ακούσω γνώμες /περιστατικά από μέλη που  εκ των έσω   έχουν μεγαλύτερο δείγμα περιστατικών από ότι η κάθε μιά μας μητέρα που έχει περιορισμένο στατιστικό δείγμα περιστατικών δικά μας ή γύρω μας.   

ως απάντηση στην @poulxeria  δεν είναι άποψη αυτό που ανέφερα είναι γεγονός,  όχι γενικευμένο  αλλά είναι κάποιο ποσοστό. είναι 5?10%? είναι 30%? δεν μπορώ να το ξέρω!

ούτε το άτομο που έγραψε το αρχικό κείμενο μιλάει για όλο τον κλάδο ανεξαιρέτως - αναφέρεται σε παραδείγματα που προφανώς έζησε (σε έναν μικρόκοσμο /ομάδα χ ατόμων) που έκαναν εντύπωση, επίσης είναι γεγονός, όχι απλώς "άποψή"  + υπόθεση. Φαίνεται από το κείμενο νομίζω...! 

 

Πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποια κριτήρια τα οποία θα μπορέσει να κρατήσει  ως δείγματα για να ξέρει όταν δει τέτοιες συμπεριφορές  (πχ σεξιστικής συμπεριφοράς ή ισοπεδωτικής συμπεριφοράς γυναικολόγου ανεξαρτήτως φύλου - μάλιστα στο κείμενο αναφέρεται σε γυναίκες που υιοθετούν συμπεριφορά του συστήματος στο οποίο μπήκαν) να αλλάζει κατεύθυνση ή πόρτα.   

πχ, πας σε γυναικολόγο (άντρα ή γυναίκα) που σου λέει απο την αρχή  γλυκόλογα όλα ωραία όπως θες να τα ακούσεις "μαζί θα τα καταφέρουμε όλα και φτ και vbac και μάντολες" χωρίς από πριν να σου εξηγεί 5 πράγματα ή πόσες φορές έχει κάνει vbac ? ή που σε ερώτηση που του κάνεις σου απαντά "σταμάτα να διαβάζεις στο διαδίκτυο/πάλι διαβάζεις στο διαδίκτυο" αντί απλώς να απαντήσει?

Μου το έχουν πεί  [γεγονός!] αυτό νομίζω τουλάχιστον 3 φίλες ότι τους το είπε αυτό  παιδίατρος, γυναικολόγος, κ  εμένα μου το είπε και ένας ΩΡΛ !  

ΔΕΝ είναι σύμπτωση  ότι αρκετοί το λένε αυτό [ αυτό είναι άποψή μου]

 

Απλώς ΔΕΝ εχουν συνηθίσει ότι ΜΠΟΡΕΙ κάποια γυναίκα, να ψάξει και να ενημερωθεί σωστά και αυτό να είναι θετικό για την θεραπεία της και την σχέση της με το γιατρό. 

Η γενίκευση βρίσκεται από τον ιατρικό κόσμο, [αυτό τώρα είναι άποψή μου!] ότι η γυναίκα δεν έχει την νοητική ικανότητα να ξεχωρίσει γεγονότα από γενικεύσεις ή hearsay από αποδείξεις και έρευνες ή ότι δεν θα καταλάβει ακόμα και εάν της εξηγήσουν τον λόγο! 

Αυτό αν θέλεις poulxeria να συζητήσουμε ως άποψη δική μου :wink:  

Το τελευταίο, είναι το πιο κρίσιμο  "ακόμα και εάν της εξηγήσουν τον λόγο". Η γνώμη μου/άποψή μου, είναι ότι πραγματικά (όχι όλοι αλλά το ποσοστό που αναφέρομαι που δεν λειτουργεί όπως θα πρεπε) δεν θεωρούν ότι πρέπει να το εξηγήσουν και θέλουν την γυναίκα ή και τον άντρα (?) να ακούει αυτούσιο χωρίς να ρωτάει/χωρίς να ζητάει διευκρινήσεις σε τι βασίζεται αυτό που λένε. 

 

Εμένα μου άνοιξε τα μάτια η ομιλία της Κασσιανής! 

εν τέλει, υπάρχουν γυναικολόγοι φανταστικοί, που δεν διαφημίζονται επειδή πολύ απλά δεν έχουν σύστημα να δείχνουν τις στατιστικές τους κάτι που θα πρεπε για να αναδείξουν την αξία τους.  Εάν έδειχναν στατιστικές, τότε θα φαινόταν το ποιόν τους και θα μπορούσαμε να λέμε ακριβώς τι και πως, όπως κάνουν νομίζω στο εξωτερικό?  

Ξέρει καμιά αν σε χώρα που έζησε αλλού οι μαιευτήρες χειρούργοι ή κλινικές δημοσιεύουν στατιστικές τους ?

 

Για ποιό λόγο, (τώρα αυτό είναι υποθετικη συζήτηση) αλλά πραγματικά, γιατί δεν δημοσιεύουν στην Ελλάδα στατιστικές? Ειναι από βαρεμάρα? Δεν τους ενδιαφέρει τελικά να αναδεικνύεται η σωστή πρακτική? πως αλλιώς θα την αποδεικνύουν? ..και αυτό θα με ενδιέφερε να το ακούσω εκ των έσω ως μαρτυρία δηλαδή όχι απλώς υποθετικά. 

 

Υπάρχει μαιευτήριο που δημοσιεύει στατιστικές αλλά οχι άλλες που θα μας ενδιέφεραν επίσης ( vbac φτ ?)

http://www.protothema.gr/ugeia/article/584715/-mitera-exairetika-hamiloi-oi-deiktes-neognikis-thnisimotitas-kai-loimoxeon/

περιγεννητική θνησιμότητα στο 3-5% αφορά παιδιά που απεβίωσαν πρό/μετά της γέννας + εντός χ ημερών ..

 

Είναι σοβαρό πράγμα η ιατρική και μπορεί να οδηγήσει (ανεξαρτήτως λάθους ή όχι του γιατρού) σε κακές καταστάσεις επικίνδυνες ή και θανατηφόρες, γιατι έτσι είναι η φύση της εγκυμοσύνης/τοκετού όταν αυτός έχει επιπλοκές ή άλλων επεμβάσεων. 

Δεν είναι ένα όνειρο, για όλες, επειδή έτυχε συγκεκριμένα κάποιες (γενικά) να ζήσουν έναν ονειρεμένο τοκετό. 

 Σαφέστατα ο γιατρός είναι αυτός που πρέπει να ακούμε, και θα μας σώσει την ύστατη στιγμή με την σωστή του διάγνωση. 

Δεν σημαίνει αυτό όμως  ότι δεν μπορούμε  πριν  ω μη γέννοιτο έρθει αυτή η ύστατη στιγμή, να έχουμε επαγρύπνηση και να θέλουμε σωστή ενημέρωση και αντιμετώπιση όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο. 

Το ότι στο τέλος θα πρέπει να ακούσεις τον γιατρό που βλέπεις επειδή αυτόν επέλεξες δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις μια συζήτηση μαζί του για το τι θα ήθελες & γιατί δεν μπορείς να το έχεις & πότε πρέπει να κάνεις την οποιαδήποτε κίνηση/ιατρική ενέργεια.  

Εάν ξέρεις ότι στον τοκετό είναι ότι χειρότερο να κάτσεις σε μια στάση που αυτός σου πει να κάτσεις θα πρέπει να μπορείς (εφόσον το ξέρεις) να το πεις και να το ακούσει και να μπει σε διάλογο (εάν υπάρχει χρόνος) λέγοντάς σου γιατί διαφωνεί, εμπεριστατωμένα. Εάν ξέρεις ότι θέλεις να δοκιμάσεις την χ τεχνική και αυτός δεν την ξέρει πρέπει να το συζητήσετε αρκετά πριν κλπ. 

Για μένα μια γυναίκα οπωσδήποτε πρεπει να ειναι ενημερωμένη και να διαβάσει πολύ, και να συζητά αυτά που διαβάζει με το γιατρό της. Εάν αυτός μπορεί να της εξηγήσει τι από αυτά που διάβασε είναι καλό ή κακό για τον χ ψ λόγο, προφανώς θα την καλύψει. Εάν δεν θέλει να της δώσει χρόνο για αυτά, και της πει εξαρχης "σταματα να διαβαζεις και κανε αυτο που σου λέω"...  προσωπική μου άποψη στην οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί κανένας, δεν την επιβάλλω, είναι ότι δεν σέβεται τις ανάγκες του ασθενή του αλλά και δεν είναι σωστός απέναντι στον νόμο που θέλει τον γιατρό να εξηγεί αυτά που κάνει και γιατί στην ασθενή.  

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες έχεις δίκιο.Ο προηγούμενος γυναικολόγος που πήγαινα του είχα ζητήσει εξέταση για ουρεόπλασμα μου είπε πολύ internet διαβάζεισ.Απεναντίας ο καινούργιος μου μου είπε μπες να ενημερώνεσαι όταν κάτι σε προβληματίζει.Κάθε γυναίκα πρέπει να διαλέγει τον γιατρό της με προσοχή.Συγνώμη αλλά αν δεν είναι σωστός ο γιατρός δεν φταίει αυτός αλλά έμεις που τους επιλέγουμε.Λάθη σε όλες μας έχουν γίνει σκοπός είναι να το καταλαβαίνουμε και να φεύγουμε διότι υπάρχουν αρκετοί.Σίγουρα όμως δεν έχουμε πρόβλημα μόνο οι γυναίκες.Και την τρίτη ηλικία την αντιμετωπίζουν πάρα πολύ άσχημα ίσως χειρότερα και από έμας.Είναι μεγάλη κουβέντα η αντιμετώπιση των γιατρών ως προς στους ασθενείς.Η επιλογή είναι στο χέρι μας.

Και κάτι ακόμα.Μπόρει κάτι να μην έχω καταλάβει.Το έχω διαβάσει το αρχικό κείμενο 3 φορές.Αυτό που εισπράττω είναι ότι άντρες γυναικολόγοι <<κακομεταχειρίζονται>> γυναίκες ασθενείς και μαίες?Δεν συμφωνώ καθόλου.Εγώ από την εμπειρία μου τις χειρότερες συμπεριφορές τις έχω πάρει από γυναίκες χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα ξαναπήγαινα σε γυναίκα γιατρό.Επίσης σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχει κακομεταχείρηση ανεξαρτήτου φύλου.Μου φάνηκε σεξιστικό το κείμενο ως προς τους άντρες.Ολοι άνθρωποι είμαστε και πλέον στην εποχή μας τα μάτια μας βλέπουν πολλά ανεξαρτήτου φύλου.Συγνώμη αν κάτι δεν έχω καταλάβει!!!!

Link to comment
Share on other sites

Επίσης δεν μου αρέσει να παρακολουθώ στατιστικά αλλά τις δικές μου εμπειρίες,των φίλων μου και των γυναικών εδω μέσα γιατί περιέχει την αλήθεια τους.Οταν έμεινα έγκυος η γυναίκα γυναικολόγος μου δεν ξεγεννάει πλέον και κοιτάει τα πέρνει πριν βγει στη σύνταξη.Αποφάσισα να πάω αλλόυ.Οταν μου είπαν για παλλλίνδρομη και να αποβάλω με χάπια της τηλεφώνησα για να μου πει και αυτή την απόψη της γιατί με ξέρει απο κοριτσάκι η απαντησή της είναι κάνε ότι θες τι ρωτάς εμένα.Τατσίστηκε γιατί ενώ δεν ξεγεννάει είχε την απαίτηση να με παρακολουθεί και εννοείτε για να μου τα παίρνει.Λυπάμαι πολύ γιατί σαν γυναίκα πίστευα ότι θα με καταλάβει καλύτερα έχει βαρύτητα η γυναίκα γυναικολόγος αλλά εννοείτε δεν είναι όλες το ίδιο.

Link to comment
Share on other sites

Belleblue, για το φίλο σας το χειρουργό, να με συγχωρείτε αλλά αρνούμαι και πάλι να δεχτώ την άποψή του ως γεγονός. Αυτά τα «ξέρω εκ των έσω» έχω μια τάση να τα αντιμετωπίζω με καχυποψία, δεν ξέρω τι προφίλ επιχειρεί να περάσει ο καθένας στο συνομιλητή του, για να δεχτώ αυτά που μου λέει ως πραγματικότητα, όσο αναγνωρισμένος και αν είναι. Τι να πω, μου κάνει και μένα λίγο κουτσομπολιό όλο αυτό (δε χαρακτηρίζω εσάς που το αναφέρατε στη συζήτηση βεβαίως).

Απ’ο,τι κατάλαβα το θέμα το ξεκινήσατε ορμώμενη από ένα ποστ το οποίο διαβάσατε στο facebook. Λοιπόν το ποστ δεν αναφέρεται απλώς σε ένα μικρόκοσμο/ ομάδα χ ατόμων, τουλάχιστον δε δίνει αυτή την εντύπωση, διότι διαβάσαμε: Θα προσπερασω τα 'απλα, καθημερινα και συνηθισμενα΄που βιωνω μεσα σε μαιευτηρια (όχι ΣΤΟ μαιευτήριο), και συνεχίζει με τα σεξιστικά σχόλια κατά τη διάρκεια της κολπικής εξέτασης (και γίνονται και 30 τον αριθμό στο 2ωρο) και τα μωρά που είναι κρεμασμένα ανάποδα. Δεν ξέρω για εσάς, εμένα από τη διατύπωση μου κάνει αρκετά γενικευμένο. Προφανώς δε ζούμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο, γι’αυτό και στο τελευταίο σκέλος της απάντησής μου αναφέρθηκα στην ανάγκη να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ως ασθενείς, ως έγκυες και ως επίτοκοι, να ρωτάμε και να μαθαίνουμε, να παίρνουμε και 2η-3η γνώμη αν χρειαστεί. Αλλά όπως προείπα, δεν ξέρω τι καλό κάνει σε μια γυναίκα που πρόκειται να γεννήσει, να διαβάζει τέτοια περιστατικά, τα οποία παρουσιάζονται κιόλας ως η νόρμα  στα μαιευτήρια. Θα διεκδικήσει γνώση και συμμετοχή ή θα αρχίσει να αντιμετωπίζει το γιατρό και το νοσοκομείο ως εχθρούς της?

Τέλος, δε γνωρίζω αν αυτό που προτείνετε με τη δημοσίευση στατιστικών γίνεται και έξω, ακούγεται στ’αλήθεια καλή ιδέα, παράλληλα όμως το βρίσκω δυνητικά επικίνδυνο, από την άποψη ότι μπορεί να οδηγήσει στο κυνήγι των αριθμών ή το κυνήγι συγκεκριμένης «πελατείας»...μπορεί και να είμαι υπερβολική, τι να πω. Για μένα η λύση είναι να μην είμαστε πρόβατα, αυτό βοηθάει γενικώς και σε κάθε πτυχή της ζωής.

Α, κάτι τελευταίο για το ερωτηματολόγιο στο οποίο αναφερθήκατε, το δείγμα ξέρετε παίζει τεράστιο ρόλο στο αποτέλεσμα. Τα μέλη του πάρεντς πχ πιθανόν να έχουν όμοια χαρακτηριστικά, από την άποψη ότι έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και διαβάζουν φόρουμ, άρα είναι μιας χ οικονομικης κατάστασης και ενός ψ μορφωτικού επιπέδου, πιθανόν να έχουν πολλά κοινά αναγνώσματα και ένα σορό άλλες κοινές παραμέτρους, εξ ου και βρίσκονται εδώ, επομένως μπορεί και να μην είναι και ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό.

Link to comment
Share on other sites

16 ώρες πρίν, belleblue είπε:

Γειά σου. 

εσύ μπορείς να ερμηνεύσεις όπως θέλεις αυτά που ανέφερα, και ο κάθε αναγνώστης όπως θέλει.

  Κανένας δεν είναι αναγκασμένος να πιστέψει το 1 πράγμα. Το να απαντάς ότι "δεν έχουν βαρύνουσα σημασία" εννοείς προφανώς για σένα. 

Είναι πραγματικότητα όμως, ότι υπάρχουν τα φαινόμενα αυτά.  Απλώς αν μιλάς σε γιατρούς που πηγαίνεις μαθαίνεις. Όταν δεν ρωτάς ή δεν έχεις φιλικές σχέσεις δεν θα στα πούν αυτά.  (για τα ποσοστά που δίνουν ή παίρνουν πχ από κάθε σύσταση σε άλλη ειδικότητα).  Δεν είναι όλοι οι γιατροί έτσι ομως κάποιοι είναι και συστηματικά. 

 

Η προβολή αρνητικών σημείων ενός κλάδου οδηγεί στο να συζητιούνται τα λάθη του κλάδου και να διορθώνονται. 

Αν είναι να μην μιλάμε επειδή αν μιλήσουμε σημαίνει ισοπεδώνουμε, να κλείσουμε όλοι το στοματάκι μας να κατσουμε σπιτάκι μας και να μην μιλάμε...:-(  

 

Όποιος διαβάζει και ερμηνεύει κάτι ευθύνεται ο ίδιος για το πως το "χωνεύει" και τι κάνει για αυτό. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και στην κοινωνία εάν δεν ωθούμε τον άλλο να λειτουργήσει το μυαλό του και να ψάξει γύρω του με ποιόν γιατρό συνεργάζεται, για μένα αποτυγχάνουμε.  

Δεν χρειάζεται κανένας να γίνει γιατρός του εαυτού του, απλώς να αναζητά περισσότερο από τον ίδιο τον γιατρό, και να επιμένει μέσα στο ραντεβού με ερωτήσεις και διευκρινήσεις (εκεί, στο ιατρείο!) - γιατί μου συστήνετε αυτό, γιατί μου συστήνετε να πάω εκεί, υπάρχει και αλλού, γιατί αυτή η λύση είναι η καλύτερη για μένα?. 

ΟΦΕΙΛΕΙ ο γιατρός να το κάνει και να απαντήσει. Είναι υποχρέωσή του (είναι μέσα στον νόμο δεν ξέρω ποιόν άλλα αν πας να ακούσεις την ομιλία της Κασσιανής Μιχοπούλου που έκανε στο enca hellas (υπάρχει στο facebook του enca)  θα καταλάβεις. Εάν δεν το κάνει αφήνει απέξω το δικαίωμά σου ως ασθενή. 

 

Το ότι εσύ γέννησες έτσι αλλά και 1000 άλλες επίσης δεν είναι δείγμα ότι το σύστημα είναι μια χαρά.  

Θα είναι ενδιαφέρον η στατιστική που θα κάνει η ENCA με το ερωτηματολόγιο. (το συμπληρώσατε???) Αυτό ναι, θα δίνει δείγμα, αν λάβει μεγάλη συμμετοχή σε χιλιάδες!

 Σίγουρα θα έχει ποσοστά, που θα είναι πολύ καλά όπως τα δικά σου σίγουρα θα έχει ποσοστά που θα είναι άσχημες εώς κακές εμπειρίες. 

Το άτομο που έγραψε το κείμενο αναφέρεται στις κακές.

Ακόμα και 5% να είναι αξίζει να παλέψουμε για αυτές να μην υπάρχουν - νομίζω στο αρχικό μου ποστ κάπου έγραψα ότι σαφέστατα δεν ισχυει για όλους. 

 

Προσωπικά ως θεματοθέτρια θα με ενδιέφερε να ακούσω γνώμες /περιστατικά από μέλη που  εκ των έσω   έχουν μεγαλύτερο δείγμα περιστατικών από ότι η κάθε μιά μας μητέρα που έχει περιορισμένο στατιστικό δείγμα περιστατικών δικά μας ή γύρω μας.   

ως απάντηση στην @poulxeria  δεν είναι άποψη αυτό που ανέφερα είναι γεγονός,  όχι γενικευμένο  αλλά είναι κάποιο ποσοστό. είναι 5?10%? είναι 30%? δεν μπορώ να το ξέρω!

ούτε το άτομο που έγραψε το αρχικό κείμενο μιλάει για όλο τον κλάδο ανεξαιρέτως - αναφέρεται σε παραδείγματα που προφανώς έζησε (σε έναν μικρόκοσμο /ομάδα χ ατόμων) που έκαναν εντύπωση, επίσης είναι γεγονός, όχι απλώς "άποψή"  + υπόθεση. Φαίνεται από το κείμενο νομίζω...! 

 

Πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποια κριτήρια τα οποία θα μπορέσει να κρατήσει  ως δείγματα για να ξέρει όταν δει τέτοιες συμπεριφορές  (πχ σεξιστικής συμπεριφοράς ή ισοπεδωτικής συμπεριφοράς γυναικολόγου ανεξαρτήτως φύλου - μάλιστα στο κείμενο αναφέρεται σε γυναίκες που υιοθετούν συμπεριφορά του συστήματος στο οποίο μπήκαν) να αλλάζει κατεύθυνση ή πόρτα.   

πχ, πας σε γυναικολόγο (άντρα ή γυναίκα) που σου λέει απο την αρχή  γλυκόλογα όλα ωραία όπως θες να τα ακούσεις "μαζί θα τα καταφέρουμε όλα και φτ και vbac και μάντολες" χωρίς από πριν να σου εξηγεί 5 πράγματα ή πόσες φορές έχει κάνει vbac ? ή που σε ερώτηση που του κάνεις σου απαντά "σταμάτα να διαβάζεις στο διαδίκτυο/πάλι διαβάζεις στο διαδίκτυο" αντί απλώς να απαντήσει?

Μου το έχουν πεί  [γεγονός!] αυτό νομίζω τουλάχιστον 3 φίλες ότι τους το είπε αυτό  παιδίατρος, γυναικολόγος, κ  εμένα μου το είπε και ένας ΩΡΛ !  

ΔΕΝ είναι σύμπτωση  ότι αρκετοί το λένε αυτό [ αυτό είναι άποψή μου]

 

Απλώς ΔΕΝ εχουν συνηθίσει ότι ΜΠΟΡΕΙ κάποια γυναίκα, να ψάξει και να ενημερωθεί σωστά και αυτό να είναι θετικό για την θεραπεία της και την σχέση της με το γιατρό. 

Η γενίκευση βρίσκεται από τον ιατρικό κόσμο, [αυτό τώρα είναι άποψή μου!] ότι η γυναίκα δεν έχει την νοητική ικανότητα να ξεχωρίσει γεγονότα από γενικεύσεις ή hearsay από αποδείξεις και έρευνες ή ότι δεν θα καταλάβει ακόμα και εάν της εξηγήσουν τον λόγο! 

Αυτό αν θέλεις poulxeria να συζητήσουμε ως άποψη δική μου :wink:  

Το τελευταίο, είναι το πιο κρίσιμο  "ακόμα και εάν της εξηγήσουν τον λόγο". Η γνώμη μου/άποψή μου, είναι ότι πραγματικά (όχι όλοι αλλά το ποσοστό που αναφέρομαι που δεν λειτουργεί όπως θα πρεπε) δεν θεωρούν ότι πρέπει να το εξηγήσουν και θέλουν την γυναίκα ή και τον άντρα (?) να ακούει αυτούσιο χωρίς να ρωτάει/χωρίς να ζητάει διευκρινήσεις σε τι βασίζεται αυτό που λένε. 

 

Εμένα μου άνοιξε τα μάτια η ομιλία της Κασσιανής! 

εν τέλει, υπάρχουν γυναικολόγοι φανταστικοί, που δεν διαφημίζονται επειδή πολύ απλά δεν έχουν σύστημα να δείχνουν τις στατιστικές τους κάτι που θα πρεπε για να αναδείξουν την αξία τους.  Εάν έδειχναν στατιστικές, τότε θα φαινόταν το ποιόν τους και θα μπορούσαμε να λέμε ακριβώς τι και πως, όπως κάνουν νομίζω στο εξωτερικό?  

Ξέρει καμιά αν σε χώρα που έζησε αλλού οι μαιευτήρες χειρούργοι ή κλινικές δημοσιεύουν στατιστικές τους ?

 

Για ποιό λόγο, (τώρα αυτό είναι υποθετικη συζήτηση) αλλά πραγματικά, γιατί δεν δημοσιεύουν στην Ελλάδα στατιστικές? Ειναι από βαρεμάρα? Δεν τους ενδιαφέρει τελικά να αναδεικνύεται η σωστή πρακτική? πως αλλιώς θα την αποδεικνύουν? ..και αυτό θα με ενδιέφερε να το ακούσω εκ των έσω ως μαρτυρία δηλαδή όχι απλώς υποθετικά. 

 

Υπάρχει μαιευτήριο που δημοσιεύει στατιστικές αλλά οχι άλλες που θα μας ενδιέφεραν επίσης ( vbac φτ ?)

http://www.protothema.gr/ugeia/article/584715/-mitera-exairetika-hamiloi-oi-deiktes-neognikis-thnisimotitas-kai-loimoxeon/

περιγεννητική θνησιμότητα στο 3-5% αφορά παιδιά που απεβίωσαν πρό/μετά της γέννας + εντός χ ημερών ..

 

Είναι σοβαρό πράγμα η ιατρική και μπορεί να οδηγήσει (ανεξαρτήτως λάθους ή όχι του γιατρού) σε κακές καταστάσεις επικίνδυνες ή και θανατηφόρες, γιατι έτσι είναι η φύση της εγκυμοσύνης/τοκετού όταν αυτός έχει επιπλοκές ή άλλων επεμβάσεων. 

Δεν είναι ένα όνειρο, για όλες, επειδή έτυχε συγκεκριμένα κάποιες (γενικά) να ζήσουν έναν ονειρεμένο τοκετό. 

 Σαφέστατα ο γιατρός είναι αυτός που πρέπει να ακούμε, και θα μας σώσει την ύστατη στιγμή με την σωστή του διάγνωση. 

Δεν σημαίνει αυτό όμως  ότι δεν μπορούμε  πριν  ω μη γέννοιτο έρθει αυτή η ύστατη στιγμή, να έχουμε επαγρύπνηση και να θέλουμε σωστή ενημέρωση και αντιμετώπιση όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο. 

Το ότι στο τέλος θα πρέπει να ακούσεις τον γιατρό που βλέπεις επειδή αυτόν επέλεξες δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις μια συζήτηση μαζί του για το τι θα ήθελες & γιατί δεν μπορείς να το έχεις & πότε πρέπει να κάνεις την οποιαδήποτε κίνηση/ιατρική ενέργεια.  

Εάν ξέρεις ότι στον τοκετό είναι ότι χειρότερο να κάτσεις σε μια στάση που αυτός σου πει να κάτσεις θα πρέπει να μπορείς (εφόσον το ξέρεις) να το πεις και να το ακούσει και να μπει σε διάλογο (εάν υπάρχει χρόνος) λέγοντάς σου γιατί διαφωνεί, εμπεριστατωμένα. Εάν ξέρεις ότι θέλεις να δοκιμάσεις την χ τεχνική και αυτός δεν την ξέρει πρέπει να το συζητήσετε αρκετά πριν κλπ. 

Για μένα μια γυναίκα οπωσδήποτε πρεπει να ειναι ενημερωμένη και να διαβάσει πολύ, και να συζητά αυτά που διαβάζει με το γιατρό της. Εάν αυτός μπορεί να της εξηγήσει τι από αυτά που διάβασε είναι καλό ή κακό για τον χ ψ λόγο, προφανώς θα την καλύψει. Εάν δεν θέλει να της δώσει χρόνο για αυτά, και της πει εξαρχης "σταματα να διαβαζεις και κανε αυτο που σου λέω"...  προσωπική μου άποψη στην οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί κανένας, δεν την επιβάλλω, είναι ότι δεν σέβεται τις ανάγκες του ασθενή του αλλά και δεν είναι σωστός απέναντι στον νόμο που θέλει τον γιατρό να εξηγεί αυτά που κάνει και γιατί στην ασθενή.  

 

 

 

 

 

 

Ανοιξες πολλα διαφορετικα θεματα και δεν θα μπορεσω να σου απαντησω σε ολα. 

 

Ας ξεκινησουμε απο το αρχικο κειμενο που ηταν η αφορμη για το θεμα σου. Θα μου επιτρεψεις να εχω τελειως διαφορετικη αποψη και σε καμια περιπτωση δεν θα το χαρακτηριζα εξαιρετικο για πολλους λογους.

Πρωτον

Παρουσιαζει μια εικονα των μαιευτηριων γενικα και οχι ειδικα, ακρως υποτιμητικη για ολους και για το ιατρικο προσωπικο. Προφανως  αναφερεται σε Δημοσια Νοσοκομεια γιατι κανει αναφορα για προσφυγες, καθηγητες και εκπαιδευομενες μαιες και ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ. Οποτε  η συσχετιση που κανεις με ιδιωτικα μαιευτηρια και καισαρικες που οντως συνηθιζονται στα ιδιωτικα ειναι ασχετη  με το αρχικο κειμενο και ειναι ενα αλλο μεγαλο ΚΕΦΑΛΑΙΟ, που θα μπορουσαμε να το συζητησουμε  εκτενως, ισως σε ενα νεο θεμα. 

 

Δευτερον 

Το παραδειγμα που αναφερει ειναι ακραιο και  μας παραπεμπει σε χαρακτηρες πολλων δεκαετιων πισω. Αν το διαβασεις πιο προσεκτικα με καθαρη ματια θα δεις οτι  απο την μια εχουμε  20-χρονα κορτισια αβουλα, υποτακτικα, κατευθυνομενα απο τα θελω των γονιων τους και του κοσμου, που ντυνονται και κινουνται παντα οπως θελουν οι αλλοι, χωρις προσωπικοτητα, αδυναμες να εκφερουν καποια αποψη- μαλλον δεν εχουν, και απο την αλλη πλευρα ενας Καθηγητης........................... (ανεπιτρεπτος χαρακτηρισμος δημοσια, μην μας  ενοχλουν επιλεκτικα,  μονο  τα σεξιστικα σχολια των αντρων) που παρουσιαζεται σαν λοχαγος σε στρατο. 

 

Τριτον 

Δεν μας γραφει ποια ειναι η ιδιοτητα της, οι γνωσεις της.

 

 

Προτιμω να ενημερωνομαι για την κατασταση των νοσοκομειων απο εγκυρες πηγες, επωνυμα, στατιστικες και επειδη το επισκεπτομαι συχνα εχω προσωπικη αποψη. . Επισης οταν η  αποψη οποιουδηποτε  μεταφερεται ανωνυμα, ακομα και ας ειναι του πιο σημαντικου ανθρωπου δεν εχει περισσοτερη βαρυτητα απο την αποψη ενος αγνωστου μελους, οχι μονο για μενα αλλα και για τον οποιοδηποτε αναγνωστη.

 

Οσο για τους γιατρους που αποπαιρνουν τις γυναικες σχετικα με το διαδυκτιο εχουν ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΙΟ. 

Διαβαζουμε κατι και νομιζουμε οτι τα ξερουμε ολα και μετα   περιμενουμε απο το γιατρο να μας επιχειρηματολογησει για τις αποψεις του που ερχονται σε αντιθεση με τις δικες μας.  Και λιγα λενε. 

 

 

Εαν πραγματικα μας ενδιαφερει η κατασταση των Νοσοκομειων καλο ειναι να ριξουμε μια ματια στις συνεχομενες διαμαρτυριες  που κανει  το ιατρικο προσωπικο των νοσκομειων για τις ελλειψεις υλικων, προσωπικου και βασικων ειδικοτητων σε Δημοσια Νοσοκομεια ειδικα τα τελευταια χρονια της κρισης. 

Στα επειγοντα περιμενεις σε ουρες κατα καιρους για να εξεταστεις. Τα ραντεβου για μαστογραφιες και διαφορες αλλες βασικες εξετασεις γινονται μετα απο ενα χρονο, τουλαχιστον στην πολη μου. Τα χειρουργεια επισης καθυστερουν πολυ και τα πρωινα   ραντεβου. 

Στο πρωτο μου παιδι, μεταφερθηκα επειγοντος στο νοσκομεια γιατι μου εσπασαν τα νερα προωρα και επρεπε να διακομιστω αμεσα στην Αθηνα και ο μοναδικος γιατρος που υπηρχε εκεινη την ωρα ξεγεννουσε.  Γιατρος να με συνοδευσει στο νοσοκομειακο  δεν υπηρχε,  οποτε οι εντασεις και απο τις δυο πλευρες ηταν αναποφευκτες. Και οι δυο ειχαμε δικιο. 

 

Αυτα ειναι τα ουσιαστικα προβληματα και οταν δεν υπαρχει επαρκες προσωπικο για να ανταπεξελεθει στις αναγκες του κοσμου, φυσικα θα υπαρχουν εντασεις φωνες και η  κατασταση θα ειναι εκτος ελεγχου πολλες φορες. 

 

Να κοιταμε λιγο πιο πισω απο τα γεγονοτα και να αναζητουμε τις πραγματικες αιτιες. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επεξεργάστηκαν by ΛΕΜΟΝΙΑ2
Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...