Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

Δηλαδή, κορίτσια, για να καταλάβω κι εγώ, που μέσα στον Αυγουστο μάλλον ξεκινάμε με την πρώτη στερεά τροφή και σκοπεύω να απογαλακτίσω σταδιακά: πρώτα πρέπει το μωρό να συνηθίσει στις πρώτες τροφές, να δεις τι δέχεται και ποιές ώρες και έπειτα να προβείς στο κοψιμο των γευμάτων απο το στήθος και την σταδιακή αντικατάσταση με μπιμπερό;

Αυτό εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο θέλεις να απογαλακτίσεις και από το πόσο γρήγορα θέλεις να απογαλακτίσεις.

Συνήθως οι γιατροί περιμένουν ότι κλείνοντας τους 6 μήνες αρκετά γρήγορα θα αντικαταστήσεις θηλασμούς με γεύματα και θα φτάσεις να θηλάζεις μόνο πρωί και βράδυ. Αυτό είναι σωστό για τα παιδιά που πίνουν ξένο γάλα, γιατί το ξένο γάλα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους στο δεύτερο εξάμηνο και σε μεγάλη ποσότητα επιβαρύνει τον οργανισμό. Στα θηλάζοντα όμως, το μητρικό γάλα εξακολουθεί να αποτελεί ανώτερη τροφή και στο δεύτερο εξάμηνο και οι στερεές τροφές παίζουν συμπληρωματικό ρόλο. Κατ' αυτή την έννοια, προκειμένου να είσαι σίγουρη ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα, πρώτα θηλάζεις και μετά προσφέρεις στερεά. Αν το τηρείς αυτό, τότε μπορείς να εμπιστευτείς ότι το μωρό θα σε οδηγήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του σε περισσότερες τροφές, όταν θα είναι έτοιμο. Επίσης, δεν επηρεάζεται η παραγωγή σου τρομερά, οπότε σε κάθε πισωγύρισμα μπορείς να ανταποκριθείς με μεγαλύτερη ευκολία. Αυτά ισχύουν εφόσον θες να συνεχίσεις να θηλάζεις για αρκετό διάστημα.

Αν σκοπεύεις να αρχίσεις να δίνεις ξένο γάλα, από όσο θυμάμαι, ξεκινάς αναμιγνύοντας στο δικό σου γάλα μικρή ποσότητα από το ξένο και την αυξάνεις σταδιακά, εφόσον βλέπεις ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα. Σιγά-σιγά αντικαθιστάς θηλασμούς. Αυτό εξαρτάται και από το αν το μωρό σου έχει κάποιο υποτυπώδες πρόγραμμα και αν κάποιοι θηλασμοί φαίνονται πιο σημαντικοί. Πχ μπορεί το μωρό να χρειάζεται να θηλάσει, για να κοιμηθεί, οπότε να αντιδράσει στο μπιμπερό, ενώ αν το πιει το πρωί μόλις ξυπνήσει, μπορεί να μην έχει πρόβλημα. Επειδή υπάρχει περίπτωση το μωρό να αντιδράσει είτε στις τροφές, είτε στο ξένο γάλα, τόσο για ψυχολογικούς λόγους, όσο και λόγω αλλεργίας, δεν θα έκανα ταυτόχρονη εισαγωγή σε στερεές τροφές μαζί με το ξένο γάλα, ώστε να μπορώ να απομονώσω τα συμπτώματα. Ο χρόνος που θα εισάγεις το ξένο γάλα (αφού κλείσουν οι 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού - χωρίς στερεές) εξαρτάται από σένα.

Όταν εισάγεις τροφές, τις παρασκευάζεις στην πιο απλή μορφή τους και δοκιμάζεις μια νέα τροφή κάθε 4-7 μέρες, ώστε να αποκλείσεις αλλεργικές αντιδράσεις. Η ώρα που θα ταΐσεις το μωρό, για μένα, δεν έχει μεγάλη σημασία, καθορίζεται από το πώς θηλάζει το μωρό, πώς κοιμάται κτλ. Πχ, η κόρη μου τα πρωινά θήλαζε πιο τακτικά από τα απογεύματα και κοιμόταν και περισσότερο, οπότε ήταν σχεδόν αδύνατο να της δώσω στερεές το πρωί και έτσι έτρωγε το απόγευμα. Μάλιστα, αφήναμε να περάσει αρκετή ώρα από έναν "καλό" θηλασμό, ώστε να είμαι σίγουρη ότι έχει πάρει αρκετό γάλα και ότι η τροφή δεν θα εμποδίσει να απορροφηθούν τα ωφέλιμα στοιχεία του γάλακτός. Αυτό το αλλάξαμε, όταν επέστρεψα στη δουλειά.

Ένα μωρό που δέχεται καλά τις στερεές, μπορεί να τρώει όταν η μαμά λείπει και να θηλάζει τις υπόλοιπες ώρες. Αν όμως δεν έχει εξοικειωθεί ακόμη, μπορεί να δεχτεί να πιεί γάλα της μαμάς σε μπιμπερό. Ωστόσο, αρκετά μωρά μπορεί να μη δεχτούν το γάλα της μαμάς σε μπιμπερό και να περιμένουν να γυρίσει η μαμά, τρώγοντας λίγες ή καθόλου στερεές.

Όταν δίνεις ξένο γάλα στο μπιμπερό, τα γεύματα πρέπει να δίνονται ισορροπημένα (για το λόγο που ανέφερα παραπάνω), οπότε εκεί μάλλον υπάρχει ανάγκη για την εφαρμογή προγράμματος. Τώρα που το σκέφτομαι, φαίνεται πιο μεθοδικό να περιμένεις να συνηθίσει το μωρό τις στερεές και μετά να αντικαταστήσεις θηλασμούς με ξένο γάλα.

Σε κάθε περίπτωση, το μωρό σε οδηγεί καλύτερα από κάθε αυθαίρετο πρόγραμμα.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 3,1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

amaretto αυτά πάνω κάτω πιστεύω κι εγώ.

ελπίζω να μην εχουμε πρόβλημα με το πρόγραμμα της δουλειάς μου. Οπως το βλέπω,νωρίς το απόγευμα μέχρι το βράδυ δε θα θηλάζει τις καθημερινές. Πειράζει άραγε που σ'αυτό το διάστημα θα τρώει συνέχεια στερεες τροφες χωρις να θηλάζει? Και τα σαββατοκύριακα? Τις απογευματινές ώρες προφανώς "συνηθισμένο" το στήθος μου να μη θηλάζει μήπως δεν θα παράγει αρκετό για την ώρα εκείνη? :roll:

Ακόμα,υπάρχει θέμα αν όλο το πρωί θηλάζουμε χωρίς κανένα γεύμα στερεεων τροφών? Η να μην το κανω ετσι?

Το στήθος σου θα παράγει όσο γάλα χρειάζεται το μωρό, αρκεί να θηλάζει ελεύθερα. Άλλωστε το μωρό είναι ικανό να πάρει αυτό που χρειάζεται τις υπόλοιπες ώρες και τις απογευματινές μπορεί να απολαμβάνει την αίσθηση του στήθους δίνοντας και ένα ερέθισμα στην παραγωγή σου. Μπορεί όμως το ίδιο το μωρό σταδιακά να σε "ξεχνάει" εκείνες τις ώρες. Εξαρτάται από το παιδί και αν θα του προσφέρεις στήθος ή φαγητό.

Τώρα που το σκέφτομαι, φαίνεται πιο μεθοδικό να περιμένεις να συνηθίσει το μωρό τις στερεές και μετά να αντικαταστήσεις θηλασμούς με ξένο γάλα

Όπως λες amaretto μάλλον αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, που ακόμα δεν το έχουμε κατακτήσει απόλυτα, για να πάμε παραπέρα.

Ευχαριστώ και εγώ για τις παραπάνω συμβουλές.

Κορίτσια θέλω να ρωτήσω και γω κάτι..Σε λίγες εβδομάδες (περίπου 2) θα αρχίζουμε και μεις φρούτο. Θα το δίνει η γιαγιά κατά τις 11. Να πω ότι δουλεύω ΔΕ - ΤΡ - ΠΕ 10:00 - 14:30 και 18:00 - 20:00

και ΤΕ - ΠΑ 10:00 - 15:15.

Οπότε θα θηλάζω το πρωί και πριν φύγω..σωστά? Θα χρειάζεται να αδειάζω όμως πριν φύγω? Επίσης στη δουλειά θα πρέπει να συνεχίσω τις αντλήσεις (κάνω μία άντληση κάθε μέρα γύρω στις 12:00)?

Επίσης το μεσημέρι (κατά τις 14:00 δηλ.) θα πρέπει να τις δίνουν γάλα (έχω τράπεζα) ή αν δίνουν τα φρούτα λίγο αργότερα θα μπορεί η Έλενα μου να με περιμένει? Έχει κάποια κοπέλα ανάλογη εμπειρία??

Δε θέλω να μειωθεί η παραγωγή μου..Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά έως τώρα.. Δουλεύω και αντλώ και θηλάζω από τότε που η μικρή μου ήταν 2 μηνών και θέλω η μικρή μου να αποθηλάσει μόνη της..

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου...

YAgZp3.png43y0p3.png

Διαφημίσεις

Κορίτσια θέλω να ρωτήσω και γω κάτι..Σε λίγες εβδομάδες (περίπου 2) θα αρχίζουμε και μεις φρούτο. Θα το δίνει η γιαγιά κατά τις 11. Να πω ότι δουλεύω ΔΕ - ΤΡ - ΠΕ 10:00 - 14:30 και 18:00 - 20:00

και ΤΕ - ΠΑ 10:00 - 15:15.

Οπότε θα θηλάζω το πρωί και πριν φύγω..σωστά? Θα χρειάζεται να αδειάζω όμως πριν φύγω? Επίσης στη δουλειά θα πρέπει να συνεχίσω τις αντλήσεις (κάνω μία άντληση κάθε μέρα γύρω στις 12:00)?

Επίσης το μεσημέρι (κατά τις 14:00 δηλ.) θα πρέπει να τις δίνουν γάλα (έχω τράπεζα) ή αν δίνουν τα φρούτα λίγο αργότερα θα μπορεί η Έλενα μου να με περιμένει? Έχει κάποια κοπέλα ανάλογη εμπειρία??

Δε θέλω να μειωθεί η παραγωγή μου..Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά έως τώρα.. Δουλεύω και αντλώ και θηλάζω από τότε που η μικρή μου ήταν 2 μηνών και θέλω η μικρή μου να αποθηλάσει μόνη της..

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου...

Πώς είναι περίπου τα γεύματα της μικρής τώρα; Περίπου ποιες ώρες την ταΐζουν όταν λείπεις και τι ποσότητες τρώει;

Ο ύπνος της; Κοιμάται πολλές ώρες όταν λείπεις;

Να υποθέσω ότι ΔΕ ΤΡ ΠΕ θα γυρνάς στο σπίτι τα μεσημέρια; Καλό θα ήταν να συνυπολογίσεις στα διαστήματα και το χρόνο της μετακίνησης, για να δούμε συνολικά πόσες ώρες θα είσαι μακρυά.

Με έναν κατάλληλο συνδυασμό και αν η μικρή δεχτεί τις στερεές καλά, θα μπορέσεις να απαλλαγείς από τις αντλήσεις αρκετά σύντομα.

Μην φοβάσαι για την παραγωγή σου, έχετε δρόμο ακόμη :wink:

amaretto σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και λοιπόν η μικρή τα πρωϊνα τρώει γύρω στις 11:00 με 12:00 και γύρω στα 200 ml. Τα απογεύματα που λείπω τρώει κατά τις 7:00 αλλά λίγο, ποτέ δεν έχει ξεπεράσει τα 80 ml. Μένω πολύ κοντά στη δουλειά μου 10 λεπτά απόσταση με τα πόδια. Τις ημέρες που δουλεύω απόγευμα γυρνάω τα μεσημέρια τη θηλάζω κοιμάται και πριν φύγω την ξαναθηλάζω. Τώρα ειδικά που τρώει γρήγορα, σε 10 λεπτά τελειώνουμε, είναι όλα οκ...

YAgZp3.png43y0p3.png

Τις πρώτες μέρες θα της δίνουν τη στερεά τροφή, όταν θα είναι σχετικά χορτάτη, γιατί μπορεί να εκνευριστεί και να μη θέλει το φαγητό. Μετά, όταν πεινάει το μωρό, θα δίνουν κανονικά γάλα. Όσο αυξάνεται η ποσότητα των στερεών, τόσο θα μειώνεται το γάλα, ώσπου αυτό το γεύμα μπιμπερό θα αντικατασταθεί εντελώς από το φαγητό.

Όταν εξοικειωθεί με τη διαδικασία και τρώει πια αρκετό φαγητό, εσύ μπορείς να μειώσεις σταδιακά την άντληση που κάνεις, μέχρι να την κόψεις εντελώς.

Τώρα, το αν θα σε περιμένει το μωρό το μεσημέρι ή όχι, θα φανεί :)

Αν τώρα παίρνει μόνο ένα μπιμπερό 200 ml στις 11-12 και μετά τρώει ξανά όταν επιστρέφεις, μάλλον θα σε περιμένει και τότε. Αν όχι, μπορούν να μοιράσουν το φαγητό της σε μια μεγάλη δόση στις 11-12 και μια μικρή στις 13-13:30, που θα την κρατήσει μέχρι να γυρίσεις αλλά και θα τη βρεις αρκετά πεινασμένη, ώστε να θηλάσει αμέσως καλά. Ή μπορούν να της δώσουν λίγο γάλα, ίσα για να ξεχαστεί, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντλείς ή να ξοδεύεις από την τράπεζα.

Το θέμα είναι ότι τα μωρά αλλάζουν γρήγορα και μπορεί να σου αλλάξει σχέδιο σε λίγες εβδομάδες. Προσαρμόζεσαι συνέχεια, για να το πετύχεις, μέχρι να ξαναλλάξει.

Πόσο γρήγορα σκοπεύεις να ανεβείς στα 2 γεύματα; Μου φαίνεται ιδανικό, αφού έχει καθιερώσει το πρωινό γεύμα, τότε να εισάγεις και δεύτερο το απόγευμα, οπότε, ανάλογα με την ποσότητα, θα συμπληρωθεί ή θα αντικατασταθεί το απογευματινό γάλα.

Ιδανικά, τα γεύματα στο 2ο εξάμηνο συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν το μητρικό γάλα, οπότε το μητρικό γάλα προσφέρεται πρώτο και έπειτα από κάποια ώρα προσφέρεται και η στερεά τροφή στην ποσότητα που επιθυμεί το μωρό. Αν αντικαταστήσεις ένα μόνο γεύμα και στα υπόλοιπα γεύματα πρώτα θηλάζεις και μετά προσφέρεις φαγητό, τότε τηρείται μια καλή αναλογία, οπότε δεν θα μειωθεί η παραγωγή σου, γιατί το μωρό θα προκαλεί την απαραίτητη παραγωγή και το στήθος σου θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της και χωρίς την άντληση.

Δηλαδή, κορίτσια, για να καταλάβω κι εγώ, που μέσα στον Αυγουστο μάλλον ξεκινάμε με την πρώτη στερεά τροφή και σκοπεύω να απογαλακτίσω σταδιακά: πρώτα πρέπει το μωρό να συνηθίσει στις πρώτες τροφές, να δεις τι δέχεται και ποιές ώρες και έπειτα να προβείς στο κοψιμο των γευμάτων απο το στήθος και την σταδιακή αντικατάσταση με μπιμπερό;

Αυτό εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο θέλεις να απογαλακτίσεις και από το πόσο γρήγορα θέλεις να απογαλακτίσεις.

Συνήθως οι γιατροί περιμένουν ότι κλείνοντας τους 6 μήνες αρκετά γρήγορα θα αντικαταστήσεις θηλασμούς με γεύματα και θα φτάσεις να θηλάζεις μόνο πρωί και βράδυ. Αυτό είναι σωστό για τα παιδιά που πίνουν ξένο γάλα, γιατί το ξένο γάλα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους στο δεύτερο εξάμηνο και σε μεγάλη ποσότητα επιβαρύνει τον οργανισμό. Στα θηλάζοντα όμως, το μητρικό γάλα εξακολουθεί να αποτελεί ανώτερη τροφή και στο δεύτερο εξάμηνο και οι στερεές τροφές παίζουν συμπληρωματικό ρόλο. Κατ' αυτή την έννοια, προκειμένου να είσαι σίγουρη ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα, πρώτα θηλάζεις και μετά προσφέρεις στερεά. Αν το τηρείς αυτό, τότε μπορείς να εμπιστευτείς ότι το μωρό θα σε οδηγήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του σε περισσότερες τροφές, όταν θα είναι έτοιμο. Επίσης, δεν επηρεάζεται η παραγωγή σου τρομερά, οπότε σε κάθε πισωγύρισμα μπορείς να ανταποκριθείς με μεγαλύτερη ευκολία. Αυτά ισχύουν εφόσον θες να συνεχίσεις να θηλάζεις για αρκετό διάστημα.

Αν σκοπεύεις να αρχίσεις να δίνεις ξένο γάλα, από όσο θυμάμαι, ξεκινάς αναμιγνύοντας στο δικό σου γάλα μικρή ποσότητα από το ξένο και την αυξάνεις σταδιακά, εφόσον βλέπεις ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα. Σιγά-σιγά αντικαθιστάς θηλασμούς. Αυτό εξαρτάται και από το αν το μωρό σου έχει κάποιο υποτυπώδες πρόγραμμα και αν κάποιοι θηλασμοί φαίνονται πιο σημαντικοί. Πχ μπορεί το μωρό να χρειάζεται να θηλάσει, για να κοιμηθεί, οπότε να αντιδράσει στο μπιμπερό, ενώ αν το πιει το πρωί μόλις ξυπνήσει, μπορεί να μην έχει πρόβλημα. Επειδή υπάρχει περίπτωση το μωρό να αντιδράσει είτε στις τροφές, είτε στο ξένο γάλα, τόσο για ψυχολογικούς λόγους, όσο και λόγω αλλεργίας, δεν θα έκανα ταυτόχρονη εισαγωγή σε στερεές τροφές μαζί με το ξένο γάλα, ώστε να μπορώ να απομονώσω τα συμπτώματα. Ο χρόνος που θα εισάγεις το ξένο γάλα (αφού κλείσουν οι 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού - χωρίς στερεές) εξαρτάται από σένα.

Όταν εισάγεις τροφές, τις παρασκευάζεις στην πιο απλή μορφή τους και δοκιμάζεις μια νέα τροφή κάθε 4-7 μέρες, ώστε να αποκλείσεις αλλεργικές αντιδράσεις. Η ώρα που θα ταΐσεις το μωρό, για μένα, δεν έχει μεγάλη σημασία, καθορίζεται από το πώς θηλάζει το μωρό, πώς κοιμάται κτλ. Πχ, η κόρη μου τα πρωινά θήλαζε πιο τακτικά από τα απογεύματα και κοιμόταν και περισσότερο, οπότε ήταν σχεδόν αδύνατο να της δώσω στερεές το πρωί και έτσι έτρωγε το απόγευμα. Μάλιστα, αφήναμε να περάσει αρκετή ώρα από έναν "καλό" θηλασμό, ώστε να είμαι σίγουρη ότι έχει πάρει αρκετό γάλα και ότι η τροφή δεν θα εμποδίσει να απορροφηθούν τα ωφέλιμα στοιχεία του γάλακτός. Αυτό το αλλάξαμε, όταν επέστρεψα στη δουλειά.

Ένα μωρό που δέχεται καλά τις στερεές, μπορεί να τρώει όταν η μαμά λείπει και να θηλάζει τις υπόλοιπες ώρες. Αν όμως δεν έχει εξοικειωθεί ακόμη, μπορεί να δεχτεί να πιεί γάλα της μαμάς σε μπιμπερό. Ωστόσο, αρκετά μωρά μπορεί να μη δεχτούν το γάλα της μαμάς σε μπιμπερό και να περιμένουν να γυρίσει η μαμά, τρώγοντας λίγες ή καθόλου στερεές.

Όταν δίνεις ξένο γάλα στο μπιμπερό, τα γεύματα πρέπει να δίνονται ισορροπημένα (για το λόγο που ανέφερα παραπάνω), οπότε εκεί μάλλον υπάρχει ανάγκη για την εφαρμογή προγράμματος. Τώρα που το σκέφτομαι, φαίνεται πιο μεθοδικό να περιμένεις να συνηθίσει το μωρό τις στερεές και μετά να αντικαταστήσεις θηλασμούς με ξένο γάλα.

Σε κάθε περίπτωση, το μωρό σε οδηγεί καλύτερα από κάθε αυθαίρετο πρόγραμμα.

Πω, πω, amaretto, σ'ευχαριστώ για τις τόσο αναλυτικές πληροφορίες!

:D

amaretto θα ήθελα να σε ρωτήσω κατι, λες:

το μητρικό γάλα προσφέρεται πρώτο και έπειτα από κάποια ώρα προσφέρεται και η στερεά τροφή στην ποσότητα που επιθυμεί το μωρό.

Εγω δινω μητρικό σε μπουκάλι.Εχουμε ενα μηνα που ξεκινησαμε φρουτα, σε γενικες γραμμες δεν πολυτρωμε,μονο με κολπα και οταν εχουμε ορεξη.Εδω και ενα μηνα μαλιστα δεν εχουμε ορεξη ουτε για το γαλα και δεν ξερω γιατι...θα ρωτησω σε αλλο τοπικ ομως για αυτο το θεμα.

Αν,λοιπον,προσφερω το γαλα πρωτα και φαει και χορτασει με αυτο,πως θα φαει μετα φρουτα;;Δεν θα ειναι χορτατη;

Διαφημίσεις

amaretto θα ήθελα να σε ρωτήσω κατι, λες:
το μητρικό γάλα προσφέρεται πρώτο και έπειτα από κάποια ώρα προσφέρεται και η στερεά τροφή στην ποσότητα που επιθυμεί το μωρό.

Εγω δινω μητρικό σε μπουκάλι.Εχουμε ενα μηνα που ξεκινησαμε φρουτα, σε γενικες γραμμες δεν πολυτρωμε,μονο με κολπα και οταν εχουμε ορεξη.Εδω και ενα μηνα μαλιστα δεν εχουμε ορεξη ουτε για το γαλα και δεν ξερω γιατι...θα ρωτησω σε αλλο τοπικ ομως για αυτο το θεμα.

Αν,λοιπον,προσφερω το γαλα πρωτα και φαει και χορτασει με αυτο,πως θα φαει μετα φρουτα;;Δεν θα ειναι χορτατη;

Αφήνεις να περάσει αρκετή ώρα από το γάλα, όχι μόνο επειδή θα είναι χορτάτη και θα φάει ελάχιστα ή καθόλου αλλά και επειδή οι στερεές μπορεί να παρέμβουν στην απορροφησιμότητα των θρεπτικών στοιχείων του γάλακτος (τα οποία γενικά απορροφώνται πολύ καλύτερα από το γάλα από ό,τι από άλλη τροφή). Αν το μωράκι έχει ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή, θα φάει όσο χρειάζεται. Με το να θηλάζουμε πριν το τάισμα, δίνουμε αβαντάζ στο μητρικό γάλα που γενικά είναι πιο εύπεπτο και ευεργετικό για το μωρό.

Αν το παιδάκι χορταίνει καλά μόνο από τα στερεά, πιστεύω ότι θα ελαττώσει αρκετά το γάλα που προσλαμβάνει. Βέβαια, υπάρχουν και παιδάκια που τρώνε και πολύ και συνεχίζουν να θηλάζουν πολύ αλλά δεν νομίζω ότι είναι ο κανόνας. Η αναλογία που θα τηρήσεις ανάμεσα στο γάλα και στις τροφές στο δεύτερο εξάμηνο (με μάξιμουμ τροφών αυτό που προτείνει ο παιδίατρος) είναι ουσιαστικά δικό σου θέμα, καθώς το μωρό θα αναπτυχθεί ακόμη και μόνο με το γάλα (αν και θέλει λίγη προσοχή ιδιαίτερα στο θέμα της αναιμίας). Κάποιες μαμάδες που έχουν στο μυαλό τους τις αλλεργίες κάνουν πολύ σταδιακά την εισαγωγή των στερεών ξεκινώντας ακόμη και τον 8ο-9ο μήνα ή αργότερα. Πάντοτε γνώμονας είναι η γενική εικόνα του παιδιού για τέτοιες αποφάσεις. Πχ αν η κόρη μου έμενε στάσιμη στο βάρος ή έχανε, μόνο με το θηλασμό, σίγουρα θα βιαζόμουν να εισάγω περισσότερες θρεπτικές τροφές. Ή αν μας έδινε εικόνα αναιμίας. Την βλέπαμε στα τακτικά τσεκάπ και συνεχίζαμε αναλόγως.

Τώρα, εσύ που αντλείς αποκλειστικά, μπορείς να δεις καθαρά αν και πόσο λιγοστεύει η πρόσληψη του γάλακτος και να το ρυθμίσεις ξεκάθαρα. Από την άλλη, εσύ μάλλον ταΐζεις με κάποιο πρόγραμμα για πρακτικούς λόγους, οπότε και πάλι ξέρεις καλύτερα ποιες ώρες το μωρό έχει μειωμένη όρεξη κτλ. Οι μαμάδες που δεν το βλέπουν (και είναι τυχερές για αυτό), μόνο με τον ελεύθερο θηλασμό μπορούν να είναι σίγουρες ότι το μωρό παίρνει όσο χρειάζεται, ενώ η προσφορά τροφής πριν από τον θηλασμό είναι ένα βήμα προς γρηγορότερο αποθηλασμό (φυσικά όχι απότομο, εξαρτάται από το παιδί ... δεν θέλω να τρομάξω κανέναν :) έτσι κι αλλιώς η εισαγωγή των στερεών είναι η αρχή του αποθηλασμού, όλα είναι στάδια στην ανάπτυξη του παιδιού).

Συγνώμη αν πλατυάζω επαναλαμβάνοντας κάποια πράγματα ή αν απαντώ σε ερωτήσεις που δεν έγιναν, απλά προσπαθώ να δώσω το σκεπτικό μου. Δεν έχω χρόνο να βρω το λινκ τώρα αλλά αν ψάξεις στον ΠΟΥ (http://www.who.int) για guidelines, nutrition, optimal duration of breastfeeding κτλ, θα βρεις τεκμηριωμένα στοιχεία και πολλές πληροφορίες για τις τροφές και οδηγίες.

Οι μαμάδες που δεν το βλέπουν (και είναι τυχερές για αυτό),

Αχχχ ποσες φορες το εχω σκεφτει αυτο,οτι αν θηλαζα κανονικα ουτε που θα ξερα ποσο τρωει και δεν θα σκεγα καθε φορα που τρωει λιγοτερο....δεν ξερω παλι...

Παντως σ ευχαριστω παααααρα πολυ για τις πληροφοριες!

Προγραμμα στο φαγητο εχουμε απο τον 4ο και μετα, και παλι μην φανταστεις...αλλαζει καθε τρεις και λιγο!

Εδω και 2 μηνες κανει σταθερα 4 μεγαλα γευματα.Το βραδυ δεν ξυπναει ποτε για φαγητο απο 2 μηνων(εκτος καποιων εξαιρεσεων στον 4ο μηνα που ειχε πονακια).Παντως ετσι οπως τα βλεπω τα πραγματα,θα αργησουμε πολυ να μπουμε για τα καλα στις στερεες....πραγμα που σημαινει οτι συνεχιζω τις αντλησεις ακαθεκτη...

Ελπιζω να ερθει καποια στιγμη που θα ανοιγει το στομα και θα τρωει και δεν θελω να σκεφτομαι οτι μπορει να γινει απο εκεινα τα παιδια οπως η αδερφη μου(που ακομη την κυνηγαν οι γονεις μου να φαει -23 χρονων-:shock::shock: ).

Εδω και 2 μηνες κανει σταθερα 4 μεγαλα γευματα.Το βραδυ δεν ξυπναει ποτε για φαγητο απο 2 μηνων(εκτος καποιων εξαιρεσεων στον 4ο μηνα που ειχε πονακια).Παντως ετσι οπως τα βλεπω τα πραγματα,θα αργησουμε πολυ να μπουμε για τα καλα στις στερεες....πραγμα που σημαινει οτι συνεχιζω τις αντλησεις ακαθεκτη...

Ελπιζω να ερθει καποια στιγμη που θα ανοιγει το στομα και θα τρωει και δεν θελω να σκεφτομαι οτι μπορει να γινει απο εκεινα τα παιδια οπως η αδερφη μου(που ακομη την κυνηγαν οι γονεις μου να φαει -23 χρονων-:shock::shock: ).

frene αν και η amaretto ήταν αναλυτικότατη, να σου πω ότι κατάλαβα εκ των υστέρων με την Άννα ότι το να θήλαζε πριν (εννοώ μία ώρα πριν) το φαγητό δεν της έκοβε την πείνα. Αν ήθελε να φάει έτρωγε, αν πάλι ο Ερμής ήταν ανάδρομος δεν έτρωγε με τίποτα, σφράγιζε το στόμα και τέρμα.

Επίσης γενικά τα φρούτα δεν είναι το αγαπημένο πιάτο των περισσότερων παιδιών...οπότε μην απελπίζεσαι, θα φάει... :D

Άκου και τί έπαθα με τις αντλήσεις... Η Άννούλα δεν έτρωγε στην αρχή παρά μία δύο κουταλιές... Κάποια στιγμή αποφάσισε να φάει... και το έφαγε ΟΛΟ το μπωλ! Ξαφνικά τα γάλατα που άφηνα έμειναν στην κατάψυξη αλλά εμένα δεν μου το είπαν. Το πρώτο ΣΚ μετά από αυτό (που δεν αντλούσα και η Άννα κατέβαζε τα φρούτα) έπαθα σοκ, γάλατα να τρέχουν από παντού. Μου πήρε και κάποιο διάστημα θυμάμαι να ξαναρυθμίσω την παραγωγή... :lol:

WLn5p2.png

Πες στους γονείς σου "είπε η αμαρέττο" :lol::lol::lol:

ότι, όταν με το καλό παντρευτεί, θα στρώσει η όρεξη της :wink:

και μετά θα την κυνηγάνε να τρέξει να κάψει καμιά θερμίδα :lol::lol::lol:

Εν τω μεταξύ, δεν πρόκειται να την πείσουν :cool::cool:

Διαφημίσεις

frene αν και η amaretto ήταν αναλυτικότατη, να σου πω ότι κατάλαβα εκ των υστέρων με την Άννα ότι το να θήλαζε πριν (εννοώ μία ώρα πριν) το φαγητό δεν της έκοβε την πείνα. Αν ήθελε να φάει έτρωγε, αν πάλι ο Ερμής ήταν ανάδρομος δεν έτρωγε με τίποτα, σφράγιζε το στόμα και τέρμα.

Επίσης γενικά τα φρούτα δεν είναι το αγαπημένο πιάτο των περισσότερων παιδιών...οπότε μην απελπίζεσαι, θα φάει... :D

Έχεις δίκιο, γι'αυτό λέω ότι είναι βλέποντας και κάνοντας μέσα σε ένα πολύ ευέλικτο πλαίσιο.

Η κόρη μου ακόμη τρώει, τρώει και μετά πίνει και το γαλατάκι της .... να στανιάρει :lol::lol::lol:

Τώρα που είμαστε όλη μέρα μαζί, αναπληρώνει όλα τα 8ωρα που έχει χάσει :shock: Και δεν μπορώ να της πω και όχι! :lol:

Πες στους γονείς σου "είπε η αμαρέττο" :lol::lol::lol:

ότι, όταν με το καλό παντρευτεί, θα στρώσει η όρεξη της :wink:

και μετά θα την κυνηγάνε να τρέξει να κάψει καμιά θερμίδα :lol::lol::lol:

Εν τω μεταξύ, δεν πρόκειται να την πείσουν :cool::cool:

:lol::lol::lol::lol::lol:

Θα τους το πω!!!!! :lol:

felinidoc μακαρι να τρωει το μεσημεριανο-χορτοσουπα, που θα αρχισουμε σε λιγο, με περισσοτερο ορεξη.Θα δειξει....Παντως τον τελευταιο καιρο δεν πινει και το γαλα ουτε με ορεξη ουτε σε ποσοτητα που επινε πριν,γιατι δεν ξερω....

Την πατησες με τις αντλησεις ε ???χαχαχαχαααααΚαι κανεις να μην σου πει οτι το μωρο τρωει φρουτα??? :lol:

Arma, πολύ λυπάμαι με την εξέλιξη. Τελευταία φορά που διάβασα ποστ σου πήγαιναν όλα καλύτερα. Εμείς είμαστε ακόμα στον αποθηλασμό! έδώ και περίπου 1 μήνα! Το κόβω πολύ σιγά -μάλλον για ψυχολογικούς λόγους, γιατί ούτε εγώ ήθελα να αποθηλάσω... Τώρα αντλώ μια φορά ανά δύο μέρες, και η παραγωγή μου έιναι πια 50 μλ. Από Δευτέρα θα αντλώ κάθε τρεις μέρες. Πάντως αυτός ο τόσο σταδιακός αποθηλασμός μου φαίνεται η καλύτερη λύση και από άποψη στήθους -δεν αδειάζει απότομα και δεν "κρεμάει". :wink:

Το ΑΓΓΕΛΑΚΙ μας...

53d74c016a.png

Together we stand, divided we fall...

arma έχεις μιλήσει με σύμβουλο θηλασμού? θα ήθελα πολύ να σε βοηθήσω, αλλά δεν ξέρω πια τι να προτείνω. Αυτό που ξέρω όμως, είναι οτι πάντα υπάρχει μια λύση. Μια σύμβουλος θηλασμού που θα σε δει απο κοντά και θα σε στηρίζει, πιστεύω θα σε βοηθήσει αρκετά.

Μη αισθάνεσαι άσχημα οτι ταλαιπωρείς το μωρό σου. Καλό της κάνεις. Και λίγες σταγόνες την ημέρα μητρικό να παίρνει, καλό της κάνουν. Κάθε μέρα που συνεχίζεις να θηλάζεις την ωφελεί. Μπράβο σου που κάνεις τόσο μέγάλη προσπάθεια. Ευχομαι του χρόνου να σαι ακόμα εδώ, μ'ενα τικεράκι να λέει "θηλάζουμε 1 χρόνο 2 βδομάδες..."!!! :wink:

Να μπαίνεις να μας λες πως πας, και να σε ενθαρύνουμε.

Πάνω που νόμιζα ότι τα πράγματα θα φτιάξουν,όχι μόνο δεν έφτιαξαν αλλά χειροτέρεψαν :(:(:( Από χτες η μικρή δεν πιάνει καν το στήθος! Κλαίει ασταμάτητα μόλις πάω να τη βάλω...Δεν μπορώ να καταλάβω...Πάντως ακόμα δεν έχω πάρει την απόφαση να πιω δυόσμο για να μου κοπεί το γάλα..

Σας ευχαριστώ ακόμα μία φορά για τη βοήθεια που μου δώσατε και εύχομαι σε όλες σας να θηλάσετε τα μωράκια σας για ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καιρό :D

Όπως φυσικά ήρθε το γάλα, έτσι φυσικά θα σταματήσει όταν εσύ αποφασίσεις μέσα σου τι θέλεις τελικά.

Οι ενοχές ίσως να σε εμποδίζουν να δεις πραγματικά τι θέλεις. Είτε θηλάσεις είτε δεν θηλάσεις, αυτό που επηρεάζει πολύ περισσότερο και πιο καθοριστικά ένα μωρό είναι η ψυχολογική σου κατάσταση.

Άκου τι σου λέει ο εαυτός σου και μην ψάχνεις απόψεις άλλων. Η καθεμιά μας θα σου μιλήσει μέσα από τις δικές της πεποιθήσεις, τη δική της εμπειρία αλλά δεν θα είναι ΕΣΥ.

:wink:

Γειά σας και από μένα :)

όπως είχα γράψει και αλλού, νιώθω μάλλον έτοιμη να αποθηλάσω ενώ η μικρή μου δεν είναι :?

προχθές έβγαλε τα πρώτα δοντάκια (2 μαζί!) και απόψε που τη θήλασα πριν κοιμηθεί με δάγκωνε, την απομάκρυνα και έκλαιγε νευριασμένη. Παρ' όλο που την έβαλα και στα 2 στήθη ένιωθα ότι είχα λίγο γάλα.

Με την εισαγωγή και της κρέμας δημητριακών τις τελευταίες 3 μέρες, το πρόγραμμά μας έχει ως εξής: θηλάζει νωρίς το πρωί (αρκετές φορές) -φρούτα - μίνι θηλασμός - κρεατόσουπα- μίνι θηλασμός -κρέμα δημητριακών -θηλασμός και ύπνος. Ξυπνάει μία φορά κατά τις 3 ή 4 το βράδυ και θηλάζει, ενώ χθες κοιμήθηκε για πρώτη φορά σερί μέχρι τις 7 το πρωί.

Πριν από αυτό το πρόγραμμα θήλαζε ανά 2ωρο περίπου και το βράδυ 2-3 φορές.

Φοβάμαι μήπως μου κόπηκε ξαφνικά το γάλα, θα ήθελα να αποθηλάσω φυσικά, να μη νιώσει ότι ξαφνικά της στερώ την πηγή της 7μηνης ευτυχίας μας... επίσης φοβάμαι τώρα με τα δόντια μήπως στην προσπάθειά της να φάει μου κόψει και κανένα κομμάτι...

Να σημειώσω επίσης ότι καπνίζω πλέον 8-9 τσιγάρα :oops: ότι ζυγίζει περίπου 9 κιλά και ότι έχει ξετρελαθεί με τις νέες γεύσεις των στερεών τροφών.

Αυτά και ευχαριστώ προκαταβολικά :cool:

εγω στον γιο μου σταματησα στους 8 μηνες ,γιατι επρεπε να κανω ε=μια επεμβαση.Αν δεν ηταν αυτο θα τον θηλαζα μεχρι το πρωτο χρονο.

Το εκοψα σταδιακα.Απο τεταρο του το εκανα 12 λεπτα μετα 10 μεχρι που σταματησαμε.ειναι καλο και για σενα ετσι γιατι το σωμα σου αρχιζει να παραγει λιγοτερο και δεν εχεις πρηξιμο.

το χειροτερο κοριτσια ηταν οτι πηγα σε εναν γαστρεντολογο και του ειπα αν γινετε να το καθυστερησουμε για να τον θηλασω και αλλο.Η απαντηση του ηταν οτι απο τον 4 ή 5 μηνα δεν θυμαμαι ειναι περιττο.γιατροι ελληναρες

Δεν κατάλαβα τελικά, θέλεις να αποθηλάσεις?

Αν όχι, μηπως το γεύμα με την κρέμα (που δεν το χρειάζεται κατα τη γνώμη μου) να το αντικαταστήσεις με θηλασμό?

Ετσι θα αυξηθεί σίγουρα η παραγωγή, αλλά και πάλι ξαφνικά να κοπεί το γάλα μετά από τόσο καιρό που τα καταφέρατε τόσο καλά....δεν γίνεται!!!!

eNeap2.pngNziDp2.png

Καλησπερα.Ειμαι η Ολγα και οπως εγραψα και αλλου ο μικρος μου πριγκηπας ειναι 1 ετους και 2 εβδομαδων και εχει αλλεργια στο γαλα.Ετσι θηλαζουμε ακομη, πραγμα που καθολου δε με στεναχωρει γιατι απολαμβανω πολυ αυτη τη μοναδικη εμπειρια που μονο εγω και αυτος ζουμε.Θελω να συνεχισω μεχρι να υποχωρησει η αλλεργια , γιατι δεν πινει κανενα αλλο γαλα και ουτε πιανει μπιμπερο.Ωστοσο θα ηθελα να ρωτησω αν γινεται να κοπει το γαλα απο τη μια μερα στην αλλη απο διαφορες αιτιες που εχω ακουσει οπως κουραση, 'ματιασμα' κτλ και επισης μεχρι ποια ηλικια ειναι ασφαλες για την ψυχικη υγεια του παιδιου....μην τον κανω και μαμακια.Ευχαριστω

hGbPp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...