Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

7 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Πιο προχωρημένο επίπεδο αυτό κε τη σόδα!!

Ο μικρός το γέμισε όλο με κοχύλια κ μπορεί να κάτσει να τα ξεκολλήσει κ να τα ξανά κολλήσει στην πλαστελίνη. Τελικά δεν ήταν τόσο χαζή ιδέα, αν κ στην αρχή για τα ψάρια ξεκίνησε, τελικά αξιοποιήθηκαν κ τα κοχύλια. 

Τωρα μου ήρθε ιδέα μήπως κάνουμε βοτσαλωτό με τις πέτρες που έχουμε. Αλλά δεν ξέρω σε τι υλικό επάνω. 

Κ να μείνουν μόνιμα; μέσα σε πηλό θα μπορουσε

• 2 months later...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 88
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Πρόσφατα καναμε το κουτί των λέξεων. Σε ένα μικρό κουτί βαλαμε μαγνητικά γράμματα, έγραψα σε καρτελακια λέξεις με κεφαλαία  και στο καπάκι του κουτιού κολλησαμε μαγνητική ταινία. Από κάτω κάναμε μία θεσουλα με διαφάνεια και ταινία ώστε να τοποθετούμε εκεί το κάθε καρτελακι. Το παιδί σχηματιζει την λέξη βαζοντας τα γράμματα στην σωστή σειρά πανω στην μαγνητική. 

Εναλλακτικά τα γράμματα μπορούν να σχηματιστούν με απλό χαρτόνι ή foam και να τοποθετούνται στο τραπέζι ή και με χριτς χρατς στο καπάκι. 

On 1/12/2020 at 5:50 ΜΜ, Mama_Anesti_ είπε:

Έχετε κάποια συνταγή για σπιτικό πηλό που να μην χρειάζεται ψησιμο? 

Έψαξα λίγο τα βιβλία μου και βρήκα μερικές. Δεν έχω δοκιμάσει κάποια συνταγή από τις παρακάτω αλλά ο, τι συνταγή έχω φτιάξει από το συγκεκριμένο βιβλιο πέτυχε.

1.πηλος με ζύμη από ψωμι

4 φετες ψωμί, 3 κουτ σούπας λευκή κόλλα, 2 σταγόνες χυμό λεμόνι. 

Αφαιρείς την κορα και κοβεις το ψωμί σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνεις μαζί με τη κόλλα και το λεμόνι. Το αφήνεις να στεγνώσει μερικές μέρες. Ο, τι δεν χρησιμοποιείς το βάζεις σε πλαστική σακούλα και διατηρείται στο ψυγείο. 

2.διακοσμητική ζυμη

4 κούπες αλεύρι, 1κουπα αλάτι, 1 1/2 κούπα νερό

Αλευρι+αλάτι. Προσθέτεις σιγά σιγά το νερό. Ζυμώνεις 5-10 λεπτα. Προσθέτεις νερό αν η ζύμη είναι σφιζτη ή αλεύρι αν κολλάει. Την δουλεύεις με αλεύρι. Ο, τι φτιάξεις το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές μέρες (ή τα ψήνεις στους 120 για μιάμιση ώρα). Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο 5 μέρες. 

3.με πριονιδι

1 1/2 κούπα σαπούνι τριμμένο, 1 1 1/2 κούπα πριονίδι, νερο

Αργά προσθέτεις νερό στο τριμμένο σαπούνι μέχρι να γίνει ένα πυκνό, κρεμμωδες μείγμα. Χτυπάς το σαπούνι μέχρι να γίνει σφιχτό και αφράτο. Αργά ανακατεύεις το πριονίδι και ο, τι φτιάξεις το αφήνεις λίγες μέρες να στεγνώσει. 

Αν δοκιμάσεις κάτι θα ήθελα εντυπωσεις;-)

On 1/12/2020 at 5:50 ΜΜ, Mama_Anesti_ είπε:

Έχετε κάποια συνταγή για σπιτικό πηλό που να μην χρειάζεται ψησιμο? 

Αν δεν θέλεις να φτιάξεις μόνη σου πηρα από το πλαίσιο άσπρο πηλο που στεγνώνει μόνος του. 

Διαφημίσεις

12 ώρες πρίν, Sentir...natureza είπε:

Έψαξα λίγο τα βιβλία μου και βρήκα μερικές. Δεν έχω δοκιμάσει κάποια συνταγή από τις παρακάτω αλλά ο, τι συνταγή έχω φτιάξει από το συγκεκριμένο βιβλιο πέτυχε.

1.πηλος με ζύμη από ψωμι

4 φετες ψωμί, 3 κουτ σούπας λευκή κόλλα, 2 σταγόνες χυμό λεμόνι. 

Αφαιρείς την κορα και κοβεις το ψωμί σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνεις μαζί με τη κόλλα και το λεμόνι. Το αφήνεις να στεγνώσει μερικές μέρες. Ο, τι δεν χρησιμοποιείς το βάζεις σε πλαστική σακούλα και διατηρείται στο ψυγείο. 

2.διακοσμητική ζυμη

Αλευρι+αλάτι. Προσθέτεις σιγά σιγά το νερό. Ζυμώνεις 5-10 λεπτα. Προσθέτεις νερό αν η ζύμη είναι σφιζτη ή αλεύρι αν κολλάει. Την δουλεύεις με αλεύρι. Ο, τι φτιάξεις το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές μέρες (ή τα ψήνεις στους 120 για μιάμιση ώρα). Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο 5 μέρες. 

3.με πριονιδι

1 1/2 κούπα σαπούνι τριμμένο, 1 1 1/2 κούπα πριονίδι, νερο

Αργά προσθέτεις νερό στο τριμμένο σαπούνι μέχρι να γίνει ένα πυκνό, κρεμμωδες μείγμα. Χτυπάς το σαπούνι μέχρι να γίνει σφιχτό και αφράτο. Αργά ανακατεύεις το πριονίδι και ο, τι φτιάξεις το αφήνεις λίγες μέρες να στεγνώσει. 

Αν δοκιμάσεις κάτι θα ήθελα εντυπωσεις;-)

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Ναι θα σου γράψω μολις τα δοκιμασω. 

Βρήκα και μία ακόμα συνταγή απ το ίντερνετ που την εφτιαξα και είμαι αρκετά ευχαριστημένη. 

1 φλιτζάνι σόδα μαγειρικής

Μισό φλιτζ. κορν φλαουρ

3/4 του φλιτζ. νερό

Ζεσταινεις όλα τα υλικά σε κατσαρόλα μεχρι να γίνουν σαν σφιχτος πουρες. Στο τραπέζι ρίχνεις λίγο κορν φλαουρ και απλωνεις το μείγμα. Το πλαθεις προσεκτικά γιατί είναι αρκετά ζεστό μέχρι ο πηλος να έχει την υφή που επιθυμεις. Δεν χρειάζεται ψησιμο, ειναι κατασπρος και στεγνώνει με τον αέρα. 

12 ώρες πρίν, μαγιοπουλας είπε:

Αν δεν θέλεις να φτιάξεις μόνη σου πηρα από το πλαίσιο άσπρο πηλο που στεγνώνει μόνος του. 

Σε ευχαριστώ για την πρόταση, θα το έχω υπόψη μου. Τώρα λόγο καραντίνας εψαχνα συνταγή ωστε να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω και να είναι από υλικά που ειναι στο σπίτι ή βρίσκονται εύκολα. 

Να προσθέσω κι εγώ κάτι και να ρωτήσω παράλληλα. Έχουμε χρησιμοποιήσει τον έτοιμο πηλό που είπε @μαγιοπουλας. Μετά την κατασκευή τον χρωματίσαμε. Αλλά επειδή έχει περάσει καιρός, δεν θυμάμαι καλά. Τον χρωματίσαμε όταν στέγνωσε αρκετά για να χρωματιστεί ή όταν στέγνωσε τελείως; Πάντως πήρε αρκετά να στεγνώσει τελείως, θυμάμαι όλο το βράδυ τον είχαμε αφήσει στο μπαλκόνι και το πρωί ακόμη δεν ήταν εντελώς συμπαγής. Εσείς μετά από πόση ώρα-ες τον χρωματίζετε; Αυτόν που στεγνώνει στον αέρα εννοώ. Αυτόν που ψήνουμε, μετά το ψήσιμο τον χρωματίζουμε σωστά; Στους πόσους βαθμούς-πόση ώρα τον ψήνουμε;

Επίσης, εμείς όταν είχε χρωματιστεί και είχε στεγνώσει τελείως, τον είχαμε περάσει με διαφανές βερνίκι νυχιών (οι ενήλικες και σε εξωτερικό χώρο) και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πολύ ωραίο. Τα στολίδια τα έχουμε στολίσει και φαίνονται σαν αγοραστά που λέμε. Όμως το βερνίκι έχει αναθυμιάσεις και δεν προσφέρεται εννοείται για χρήση από/κοντά σε παιδιά. Έχετε να προτείνετε κάποια ασφαλή εναλλακτική για να γυαλίσει και χρήση κοντά σε ή και από παιδιά; 

Just now, samsympan είπε:

Να προσθέσω κι εγώ κάτι και να ρωτήσω παράλληλα. Έχουμε χρησιμοποιήσει τον έτοιμο πηλό που είπε @μαγιοπουλας. Μετά την κατασκευή τον χρωματίσαμε. Αλλά επειδή έχει περάσει καιρός, δεν θυμάμαι καλά. Τον χρωματίσαμε όταν στέγνωσε αρκετά για να χρωματιστεί ή όταν στέγνωσε τελείως; Πάντως πήρε αρκετά να στεγνώσει τελείως, θυμάμαι όλο το βράδυ τον είχαμε αφήσει στο μπαλκόνι και το πρωί ακόμη δεν ήταν εντελώς συμπαγής. Εσείς μετά από πόση ώρα-ες τον χρωματίζετε; Αυτόν που στεγνώνει στον αέρα εννοώ. Αυτόν που ψήνουμε, μετά το ψήσιμο τον χρωματίζουμε σωστά; Στους πόσους βαθμούς-πόση ώρα τον ψήνουμε;

Επίσης, εμείς όταν είχε χρωματιστεί και είχε στεγνώσει τελείως, τον είχαμε περάσει με διαφανές βερνίκι νυχιών (οι ενήλικες και σε εξωτερικό χώρο) και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πολύ ωραίο. Τα στολίδια τα έχουμε στολίσει και φαίνονται σαν αγοραστά που λέμε. Όμως το βερνίκι έχει αναθυμιάσεις και δεν προσφέρεται εννοείται για χρήση από/κοντά σε παιδιά. Έχετε να προτείνετε κάποια ασφαλή εναλλακτική για να γυαλίσει και χρήση κοντά σε ή και από παιδιά; 

Την επόμενη μέρα μονο με τεμπερα

1 hour ago, samsympan είπε:

Πάντως πήρε αρκετά να στεγνώσει τελείως, θυμάμαι όλο το βράδυ τον είχαμε αφήσει στο μπαλκόνι και το πρωί ακόμη δεν ήταν εντελώς συμπαγής.

Εμένα έκαναν  2 ημέρες να στεγνώσουν τελείως και ήταν και καλοκαίρι (βέβαια ήταν αρκετά συμπαγή σχέδια/αγαλματακια). Για το χρωματισμό δεν μπορώ να σε βοηθησω γιατί δεν τα χρωματισαμε. 

Πάντως θυμήθηκα ότι κι εγώ είχα κάνει παλαιότερα την δεύτερη συνταγή για στολίδια και τα βάψαμε με τα παιδιά ενώ είχαν στεγνώσει τελείως ή κολλήσαμε επάνω χρυσόσκονη κλπ. 

Διαφημίσεις

Just now, Sentir...natureza είπε:

Εμένα έκαναν  2 ημέρες να στεγνώσουν τελείως και ήταν και καλοκαίρι (βέβαια ήταν αρκετά συμπαγή σχέδια/αγαλματακια). Για το χρωματισμό δεν μπορώ να σε βοηθησω γιατί δεν τα χρωματισαμε. 

Πάντως θυμήθηκα ότι κι εγώ είχα κάνει παλαιότερα την δεύτερη συνταγή για στολίδια και τα βάψαμε με τα παιδιά ενώ είχαν στεγνώσει τελείως ή κολλήσαμε επάνω χρυσόσκονη κλπ. 

1 ώρα πρίν, samsympan είπε:

Την επόμενη μέρα μονο με τεμπερα

Υπάρχει και μια συνταγή με σόδα.

Εγω εχω παραγγείλει καλουπια από το πλαίσιο.

2 ώρες πρίν, samsympan είπε:

Στην ιστοσελιδα της παιχνιδουπολης (playcity) έχει ένα βερνίκι decopatch που γράφει ότι είναι ασφαλές, ρίξε μια ματιά.

• 3 εβδομάδες μετά...
On 3/12/2020 at 2:36 ΠΜ, Sentir...natureza είπε:

2.διακοσμητική ζυμη

Τέλεια ιδέα τα στολίδια από ζυμάρι! Φτιάξαμε αυτή τη ζύμη στα πλαίσια του μαθήματος στο νηπιαγωγείο (εν όψει Χριστουγέννων κάναμε πολλές χειροτεχνίες-κατασκευές). Εμάς η συνταγή ήταν 3 κούπες αλεύρι, 1 αλάτι, 1 νερό. Και την δουλέψαμε όπως γράφει. Φτιάξαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα ψήσαμε. Μετά τα βάψαμε με νερομπογιές (τέμπερες φαντάζομαι θα ήταν καλύτερο το αποτέλεσμα, γιατί οι νερομπογιές δεν είναι τόσο σταθερές, αλλά για μικρά παιδάκια που λερώνονται και λερώνουν είναι νομίζω καλύτερα). Τα αφήσαμε τουλάχιστον μια μέρα να στεγνώσουν.

On 4/12/2020 at 12:46 ΠΜ, Sentir...natureza είπε:

Στην ιστοσελιδα της παιχνιδουπολης (playcity) έχει ένα βερνίκι decopatch που γράφει ότι είναι ασφαλές, ρίξε μια ματιά.

Σε ευχαριστώ πολύ, το κοίταξα και σκέφτομαι να το πάρω. Αυτή τη φορά τελικά τα πέρασα (εγώ όχι το παιδί) με βερνίκι ξύλου με βάση το νερό. Μου είπαν από το χρωματοπωλείο ότι το βερνίκι ξύλου κάνει και για πηλό-διακοσμητική ζύμη, κι επειδή είχαμε ήδη σπίτι δεν αγόρασα κάτι άλλο. Τα πέρασα και όταν στέγνωσε άφησε μια διακριτική γυαλάδα (υπάρχει γυαλιστερό, σατινέ και ματ βερνίκι). Επίσης αυτό που χρησιμοποίησα εγώ ήταν εντελώς άοσμο και μπορούσα να κάνω δουλειά κοντά στο παιδί. Επίσης όμως μου είπαν ότι την ίδια δουλειά κάνει και η ατλακολ (αυτή που χρησιμοποιούν και στο σχολείο) αραιωμένη με λίγο νερό.

Ακόμη μια δραστηριότητα που κάναμε στο σχολείο ήταν να φτιάξουμε χιονάνθρωπο από "τεχνητό χιόνι". Υλικά: μαγειρική σόδα και αφρός ξυρίσματος/conditioner μαλλιών. Εμείς χρησιμοποιήσαμε περίπου 500γ σόδα  (για ένα μικρό χιονανθρωπάκι, αν θες μεγαλύτερο βάζεις παραπάνω) και αφρό όσο πάρει, ανακάτεμα ώσπου να γίνει σαν χιόνι και να μην σπάει όταν το πλάθεις. Τα παιδιά γέλασαν με τους αφρούς και το ανακάτεμα.

Προσοχή: α) ο αφρός να είναι λευκός (εμάς ήταν μπλε και βγήκε μπλε ο χιονάνθρωπος μας :rolleyes:), β) επειδή ο αφρός έχει συνήθως αυτό το χαρακτηριστικό έντονο άρωμα και χρησιμοποιείς ποσότητα, καλό είναι να υπάρχει αερισμός στον χώρο, ειδικά εάν τα αρώματα ενοχλούν κάποιον. Αλλιώς με conditioner νομίζω θα είναι καλύτερα από αυτή την άποψη.

Φτιάχνετε τις "χιονόμπαλες" σας τις στήνετε και διακοσμείτε τον χιονάνθρωπο σας (μάτια, μύτη, κασκόλ, σκουφί, κλπ) με κουμπιά, σπόρους, όσπρια, ξυλαράκια, χαρτί γκοφρέ/χαρτοπετσέτα για κασκόλ, ότι θέλετε. Εάν δεν πέσει νερό φυσικά, διατηρείται μέρες. Εναλλακτικά φτιάχνετε χιονισμένα τοπία σε έναν δίσκο με ζωάκια-αυτοκινητάκια-σπιτάκια-κουκλάκια μικρά ότι θέλει το παιδί. Και τα στολίζετε αν θέλετε στο σπίτι.

• 3 εβδομάδες μετά...

Τουβλάκια τετρις από χαρτόνι! 

Σχηματίζουμε διάφορα σχήματα από τουβλάκια τετρις στο χαρτόνι και τα κόβουμε. Το κάθε τουβλακι το σχηματίζουμε τρεις με τέσσερις φορές ανάλογα το πάχος του χαρτονιού και τα κολλάμε μεταξύ τους ώστε το τουβλακι να γίνει τρισδιάστατο. Τα χρωματίζουμε. Σε καρτέλες ζωγραφιζουμε διάφορα σχήματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να τα βλέπουμε και να τα αναπαρισταμε  με τα τουβλάκια. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...