Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Να τον κόψουμε τον παιδικό για φέτος;;;

Recommended Posts

Διαφημίσεις

Ξέρω ότι το προνήπιο δεν είναι υποχρεωτικό, το νηπιαγωγείο είναι;;;

Το νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική βαθμίδα εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε να γίνει και το προνήπιο υποχρεωτικό. Ακόμα, αν και έχει αναγνωριστεί ως 2ετή η προσχολική εκπαίδευση, υποχρεωτικό παραμένει μόνο το νηπιαγωγείο

Και αν ένα παιδί δεν φοιτήσει στο νηπιαγωγείο ή η φοίτηση του κρίνεται ελλειπής (πάνω από το 1/3 των ημερών απουσίαζε) τότε δεν μπορεί να εγγραφεί στο δημοτικό.

Το νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική βαθμίδα εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε να γίνει και το προνήπιο υποχρεωτικό. Ακόμα, αν και έχει αναγνωριστεί ως 2ετή η προσχολική εκπαίδευση, υποχρεωτικό παραμένει μόνο το νηπιαγωγείο

εγώ δεν πήγα νηπιαγωγείο, μάλλον τότε δεν θα ήταν;; μιλάμε για 30 και χρόνια πριν.

Πάντως από όσο έχω καταλάβει το νηπιαγωγείο εκτός εάν είναι ολοήμερο και άρα πάει μέχρι της 4 μμ, σταματάει στις 12:30 όπως και το δημοτικό με έναρξη της 8 εκτός εάν πάλι έχει ειδικό πρόγραμμα και αρχίζει 7.

Πω πω εμείς ούτε καταδιάνοια δεν ξυπνάμε τέτοια ώρα. μετά τις 9 η μπουμπού και βλέπουμε. Σπάνια να δούμε πρωινή έγερση. Αυτό μετά τα 3 γιατί μέχρι 2 ετών δεν έκλεινε μάτι, μετά τα 2 από τις 6 το πρωί ήταν στο πόδι. Άντε να δούμε τι ωράριο θα έχει όταν φτάσει στα 5.

Διαφημίσεις

Το ωράριο μαθαίνεται.

Θα την κοιμίζεις πιο νωρίς το βράδυ και θα ξυπνάει πιο νωρίς το πρωί.

Αυτό φυσικά και δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν υπάρχει διακόπτης που τον πατάς. Θα ξεκινήσεις σταδιακά. 5 λεπτά τη μέρα. Μπορεί κάποια μέρα να ξυπνήσετε 3 λεπτά πιο νωρίς. μπορεί να μείνετε στεθεροί για ένα διάστημα.... Σταδιακά θα το κατακτήσετε το πρωινό ξύπνημα.

Έχε υπόψη σου, ότι το ωράριο στο νηπιαγωγείο είναι αυστηρό. Μετά τις 8:30 οι πόρτες κλειδώνουν και ανοίγουν στην αποχώρηση.

πω πω πως σε καταλαβαίνω εγώ πέρισυ την έστειλα με το ζόρι 3-4 μήνες λόγω ιώσεων και τώρα κάτι μου κόλλησε και την έχω στο σπίτι και ούτε που τολμάω να την στείλω.....έπεσε κάτω από τα 12 κιλά και τρέμω! Αν μπορείς να πάρεις μια κυρία ή μια κοπέλα στον παίζει κανένα τρίωρο στην παιδική χαρά ;; αυτό βοηθάει.

και εμένα μου παίρνει παιχνιδάκια στον παιδικό αλλά το πρωί αν την αφήσω είναι ικανή να πάει όταν θα κλείνει ο παιδικός.

Σε ευχαριστώ πολυ για την απαντηση σου καταρχήν. Τελικά λεω να τον σταματήσω γιατι δεν αντεχω να τον βλέπω ετσι. Ο βήχας παει συννεφο καθε φορά. Μονο οταν παιρνει αντιβίωση ειναι εντελώς καλά εμένα ήταν 14500 κιλά και εχει πεσει 13500. Οταν δεν ειναι αρρωστος τρωει συνεχεια αλλα οταν ειναι δεν τρωει τιποτα.

Αυτο με την κοπελα τι εννοεις? Να παρω για δυο τρεις ωρες και μετα γιαγια και παππους αν καταλαβα? Γιατι εγω δουλευω 8ωρο

Το νηπιαγωγείο ειναι υποχρεωτικό το προ νήπιο οχι εγω ειχα παει νηπιαγωγειο πριν 30 χρονια αλλα αν ήταν τοτε υποχρεωτικό δεν θυμάμαι.

αχ κορίτσια με βάζετε κ εμένα στο δίλημμα!εμάς ξεκίνησε πέρυσι παιδικό καθώς δ είχαμε άλλη επιλογή.το σεπτέμβρη μετακόμισαμε επαρχία αλλά αυτ ήμουν έγκυος την συνέχισα παιδικό γιατί ήξερα ότι θα δυσκολευτεί με το νέο μωρο στο σπίτι,τουλ να ξεδίνει εκεί.γενικά δ της αρέσει να πηγαίνει.το δέχεται κ περνάει καλά αλλά δ της αρέσει κ αυτό έλεγε πάλι σήμερα ότι θέλει να κάθεται σπίτι με εμάς.σημειώσατε ότι έχει να πάει από τα χριστούγεννα κ λέμε να την επιστρέψουμε τον μάρτη γιατί περάσαμε μια ίωση με την μπέμπα κ παραλίγο να τρεχουμε στα νοσοκομεία.μόνη μου δ την παλεύω κ με τα 2.έχει κ επιθετική συμπεριφορά προς το μωρο.η μάνα μου βοηθάει αλλά έχει κ εκείνη πρόβλημα κ ήδη έχε αρχίσει να γ φτύνει!η επάνοδος ξέρω θα είναι δύσκολη για εκείνη αλλά τι να κάνω??

xthLp3.png?N3RWspeV

LBhKp2.png?23AKgaR7

Σε ευχαριστώ πολυ για την απαντηση σου καταρχήν. Τελικά λεω να τον σταματήσω γιατι δεν αντεχω να τον βλέπω ετσι. Ο βήχας παει συννεφο καθε φορά. Μονο οταν παιρνει αντιβίωση ειναι εντελώς καλά εμένα ήταν 14500 κιλά και εχει πεσει 13500. Οταν δεν ειναι αρρωστος τρωει συνεχεια αλλα οταν ειναι δεν τρωει τιποτα.

Αυτο με την κοπελα τι εννοεις? Να παρω για δυο τρεις ωρες και μετα γιαγια και παππους αν καταλαβα? Γιατι εγω δουλευω 8ωρο

Το νηπιαγωγείο ειναι υποχρεωτικό το προ νήπιο οχι εγω ειχα παει νηπιαγωγειο πριν 30 χρονια αλλα αν ήταν τοτε υποχρεωτικό δεν θυμάμαι.

εννοω ότι εφόσον δουλεύεις και οι παππούδες κουράζονται πολύ με το μικρό, μπορείς να ζητάς από μια κοπέλα να έρχεται να τον παίρνει από το σπίτι για 3 ώρες να τον πηγαίνει παιδική χαρά να παίζει και μετά πάλι σπίτι, πχ κατά τις 10 το πρωί.

FEHKO .. πριν μας μετέφερες τη γνώμη του παιδιάτρου σου. Εγώ πάλι μετέφερα των δικών μου παιδιάτρων. Άρα... και οι δύο μας μεταφέρουμε έμμεσα τις γνώμες των ειδικών. Με ποιο κριτήριο ο δικός μου ειδικός είναι καλύτερος από τον δικό σου ή το αντίστροφο; Άρα, η έμμεση μεταφορά της γνώμης των ειδικών, μάλλον δε συνεισφέρει γόνιμα στο θέμα. Δημιουργεί εντυπώσεις είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη, αλλά ουσιαστικά δε νομίζω να έχει κάποια μεγαλύτερη βαρύτητα.

Για το θέμα της κοινωνικότητας...

σίγουρα η οικογένεια είναι η σταθερή βάση. Μα δεν είναι ο μόνος φορέας κοινωνικότητας. Ειδικά όταν μια οικογένεια ζει σε πόλη εντός διαμερίσματος.

Αν και αυτό έχει να κάνει με το πώς το βλέπει κανείς... κι έτσι δε θα επιμείνω. Είναι απλά η άποψή μου.

------

Οι ώρες του νηπιαγωγείου είναι περισσότερες (οι υποχρεωτικές) από αυτές του παιδικού.

Δεν πάνε μόνο οι εργαζόμενες μαμάδες τα παιδάκια τους (νομίζω) καθώς επίσης μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικές αλλά ο παιδικός να είναι από τις πρώτες επιλογές. Τουλάχιστον έτσι έγινε με εμάς. Δεν είδα κάτι αρνητικό τελικά.

Όσο για τις ιώσεις...

Πριν πάνε στον παιδικό, βγαίναμε κάθε μέρα σε ανοιχτές παιδικές χαρές. Εκεί βρισκόμασταν με άλλα παιδάκια και σαφώς κολλούσαμε ιώσεις. Ειδικά μία χρονιά ήταν τρομερά επιβαρυμένη με ιώσεις.

Όταν την επόμενη χρονιά πήγανε στον παιδικό, ζήτημα να αρώστησαν 1-2 φορές.

Τι θέλω να πω... όταν τα παιδιά μας έρθουν σε επαφή με περισσότερο κόσμο, θα κολλήσουν ιώσεις. Αυτό δεν το γλυτώνουμε. Το μόνο που αλλάζει είναι αν θα κρεβατωθεί τη χρονιά που θα είναι 3ων ή 4ων ή 5ετών.

Η μικρή μου ας πούμε (η τελευταία), που πήγε παιδικό περίπου στα 2 της (και το θεωρώ μικρή ηλικία το 2χρονο), δεν κόλλησε ιώσεις. Δεν έχει αρρωστήσει καθόλου. Και δεν το λέω από υπερβολή. Μια φορά παραπονέθηκε για πονοκέφαλο κι αυτό ήταν όλο. Διανύει την τρίτη της χρονιά στον παιδικό. Τα άλλα μου παιδιά, αρρωσταίνουν 1-2 φορές το χρόνο.

Με λίγα λόγια, το θέμα των ιώσεων δεν πρέπει να μας φοβίζει εκ των προτέρων, αλλά να το βλέπουμε κατά περίπτωση. Αν ένα παιδάκι αρρωσταίνει συνεχώς και εφόσον υπάρχει εναλλακτική μπορεί για ένα διάστημα να μείνει σπίτι. Αλλά δε χρειάζεται να προκαταβαλλόμαστε πως ο παιδικός = ιώσεις.

Κατά τη γνώμη μου... κριτήριο θα ήταν το ίδιο το παιδί. Και δεν εννοώ να το ρωτήσω άμεσα. Αλλά από αυτά που θα καταλάβω και θα μου πει, αν αντιλαμβάνομαι πως περνάει καλά, δε θα το σταματήσω. Αν συντρέχουν λόγοι υγείας και βλέπω πως έχει εξαντληθεί από συνεχείς ιώσεις, ενδεχομένως να το κρατήσω για λίγο καιρό εντός, μέχρι να δυναμώσει και μετά πάλι ξανά. Αν πάλι, βλέπω πως το παιδί μεταφέρει άσχημη εικόνα για τον παιδικό, βγάζει αντίδραση γενικά και δείχνει πως δεν περνά καλά, φυσικά... σταματάμε.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

Κατά τη γνώμη μου... κριτήριο θα ήταν το ίδιο το παιδί. Και δεν εννοώ να το ρωτήσω άμεσα. Αλλά από αυτά που θα καταλάβω και θα μου πει, αν αντιλαμβάνομαι πως περνάει καλά, δε θα το σταματήσω. Αν συντρέχουν λόγοι υγείας και βλέπω πως έχει εξαντληθεί από συνεχείς ιώσεις, ενδεχομένως να το κρατήσω για λίγο καιρό εντός, μέχρι να δυναμώσει και μετά πάλι ξανά. Αν πάλι, βλέπω πως το παιδί μεταφέρει άσχημη εικόνα για τον παιδικό, βγάζει αντίδραση γενικά και δείχνει πως δεν περνά καλά, φυσικά... σταματάμε.

Συμφωνώ και να προσθέσω κάποια πράγματα.

- Από τη στιγμή που ξεκιναει ένα παιδάκι παιδικό σταθμό, ο μόνος λόγος που θα το σταματούσα θα ήταν λόγος υγείας (και δεν εννοώ μικροιώσεις). Να μην περνάει καλά ενα παιδάκι στον παιδικό σταθμό, δεν το πιστεύω εκτός και αν συντρέχουν πολύ ειδικές συνθήκες. Η γκρίνια το πρωί πριν πάει, μπορεί να συμβαίνει σε πολλά παιδάκια και είναι απλώς αντίδραση. Δεν σημαίνει ότι δεν περνάει καλά. Βλέπουμε σε τι κατάσταση (ψυχολογική) είναι το παιδί όταν το παραλαμβάνουμε.

- Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Πριν αποφασίσουμε πότε και αν θα στείλουμε το παιδί μας στον παιδικό λαμβάνουμε υπόψην τις συνθήκες που επικρατούν στην οικογένειά μας. (αυτός που θα το κρατάει σπίτι αν μπορεί να ασχοληθεί μαζί του δημιουργικά, αν μπορεί να το βγάζει έξω, αν υπάρχουν αδερφάκια, αν είναι κοινωνικό παιδάκι ή όχι κτλ)

- Μην κάνουμε γενικεύσεις του τύπου παιδικός=ιώσεις. Και εμείς είμαστε από τις περιπτώσεις που ποτέ δεν κολλήσαμε κάτι ιδιαίτερο. Αντίθετα πολύ συχνά μου αναφέρει η παιδίατρος περιπτώσεις παιδιών που ενώ τα κρατάνε σπίτι, αρρωσταίνουν πιο συχνά και πιο σοβαρά από τα δικά μου.

Εγώ γενικά θεωρώ τον παιδικό σαν κάτι θετικό και δεν το βλέπω μόνο σαν φύλαξη. Προσφέρει στο παιδί την ευκαιρία να κάνει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, να ενταχθεί σε μια ομάδα συνομίληκων, να είναι σε οργανωμένο περιβάλλον κτλ.

Υποθέτω τελικά ότι , όπως σε όλα τα ζητήματα , έτσι και εδώ το αν οι γονείς επιλέξουν ή όχι την εγγραφή του παιδιού τους στον παιδικό σταθμό εξαρτάται αποκλειστικά από την δική τους προσωπική τοποθέτηση και άποψη πάνω στο θέμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να ακούω απόψεις του στυλ»εγώ δεν πήγα παιδικό και ήμουν μια χαρά» ή «πήγα παιδικό και ζορίστηκα».,Η κοινωνικές και όχι μόνο συνθήκες έχουν αλλάξει, από τότε που εμείς πηγαίναμε σχολείο, οι εποχές αλλάζουν και οφείλουμε κι εμείς να συμβαδίζουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Τι εννοώ? Σήμερα οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται, ακόμα και αρκετές από αυτές που δεν εργάζονται επιθυμούν να απασχοληθούν εκτός σπιτιού. Συνεπώς οι παιδικοί αποτελούν μια ιδανική λύση όταν οι συνθήκες της οικογένειας είναι τέτοιες που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Ακόμα και όταν υπάρχουν οι παππουδογιαγιάδες ο παιδικός επιλέγεται ως ιδανικότερη λύση όταν η επικοινωνία και συνεργασία μαζί τους δεν είναι εφικτή. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θεωρώ κάπως «βάρβαρο» η αν θέλετε και «πρώιμο» το να γράψω το παιδί μου στον παιδικό πριν την ηλικία των 3 ετών, θεωρώ ότι είναι πράγματι πολύ μικρό για να το βάλω σε αυτή την διαδικασία (εφόσον έχω εναλλακτική έτσι?).Τ α 3 έτη είναι μια καλή ηλικία γενικότερα για την πρώτη του επαφή με σχολικό περιβάλλον (παιδικό σταθμό). Η δική μου κόρη είναι 3 ετών και 3 μηνών περίπου. Τις 2 προηγούμενες χρονιές την φροντίδα της είχαν εναλλάξ γιαγιά και γυναίκα, και την φετινή υπήρχε η δυνατότητα να την αναλάβει πάλι η γιαγιά, εφόσον εγώ εργάζομαι. Όμως μαζί με τον άνδρα μου επιλέξαμε τον παιδικό σταθμό έχοντας στο μυαλό μας όλα τα υπέρ και τα κατά(η αλήθεια είναι ότι τα «κατά» ήταν περισσότερα με την κατάσταση που επικρατεί φέτος στους παιδικούς σταθμούς). Και πιστεψτε με, τα βιώσαμε στο πετσί μας όλα. Η μικρή άλλαξε 4 φορές δασκάλα μέσα σε 1μισι μήνα, τάξη 2 φορές, μετά τα Χριστούγεννα βίωσε έντονο άγχος αποχωρισμού. Όμως δεν σκεφτήκαμε καμιά στιγμή «μήπως να την σταματούσαμε».Πρόκειται για ένα παιδάκι διστακτικό, ανασφαλές, προσκολλημένο περισσότερο σε μένα, πιθανόν χωρίς να το επιδιώκουμε συνειδητά, υπερπροστατευμένο. Η επαφή με ίδιας ηλικίας παιδάκια, το μοίρασμα των παιχνιδιών, οι κοινές δραστηριότητες, όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα την βοηθήσουν να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να «ξεκολλήσει» από το σπίτι από μας και από την γιαγιά. Επίσης, το να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, τα πράγματά της είναι κάτι που μπορεί να μάθει μόνο μέσω εμπειριών και αυτές οι ευκαιρίες μπορούν να της δοθούν μέσα από τον παιδικό σταθμό και την καθημερινή αλληλεπίδρασή της με συνομίληκα παιδάκια. Όσον αφορά τις ιώσεις, αυτές μπορεί να τις κολλήσει και από παιδότοπους, παιδικά πάρτι, παιδικές χαρές, ακόμα και από εμάς τους ενήλικες στο σπίτι. Στους 4 μήνες περίπου που πηγαίνει η δικιά μας κόρη στον παιδικό αρρώστησε μόνο μια φορά. Τελικά όμως όπως πολύ σωστά παρατήρησε και μια κοπέλα παραπάνω, σχετικά με τον εάν θα γράψουμε το παιδί μας σε παιδικό σταθμό, άσχετα από την προσωπική μας γνώμη το τελικό κριτήριο θα πρέπει να είναι το ίδιο το παιδί. Απλώς θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τον πραγματικό λόγο που ένα παιδί παραπονιέται η κλαίει στην εκάστοτε περίπτωση. . Πρέπει να μπορούμε να ξεχωρίσουμε πότε ένα παιδί υποφέρει πραγματικά στον παιδικό, πότε «κάνει πείσματα», πότε βιώνει άγχος αποχωρισμού, και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το διαπιστώσουμε αυτό. Τα παιδιά που υποφέρουν και έχουν σχολική άρνηση «κάνουν μπαμ», αλλά και πάλι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μπορέσουμε να διακρίνουμε αν τα παιδί μας υποφέρει ή υπάρχει κάτι που το αναστατώνει και το ενοχλεί μέσα στο σχολικό χώρο. Τέλος, σχετικά με την κοπέλα που άνοιξε το ποστ, η προσωπική μου άποψη είναι , εάν η μικρή δείχνει να περνά καλά στο σχολείο να μην τη σταματήσει .Το πρωινό κλάμα και η γκρίνια πριν τον σχολείο είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά και αναπόφευκτο , δυστυχώς. Και όταν όλα τα υπόλοιπα έιναι οκ(περνάει καλά στο σχολείο κτλ) δείχνουν να έχουν περισσότερο χειριστική μορφή και να μην αντικατοπτρίζουν τελικά την ουσιαστική ανάγκη του παιδιού για παραμονή στο σπίτι και περισσότερο χρόνο με τη μαμά.

Οσον αφορα το θεμα με τις ιωσεις βρίσκω πολύ λογικη την τοποθετηση της FEHKO. Οσον αφορα το θεμα της συμπεριφορας, θα σου προτεινω να μην κανεις πισω... το περάσαμε και εμεις φετος & τελικά τωρα τρελαίνεται για το σχολειο...

Περιληπτικα:

Τις πρωτες 3 ημερες πηγαινε με χαρα και την επαιρνα κλαμενη... ειδικά οταν πηγαινα να την παρω και με εβλεπε βουρρρρ το κλαμα...

Για τον επόμενο μηνα σπαραζε καθε πρωι αλλά το μεσημερι ήταν μες στην τρελη χαρα. Εκεί ηταν που φεύγοντας εκλαιγα και εγω και εφτασα στο τσακ να την σταματησω. Ευτυχως δεν το εκανα γιατί τώρα...

Ξυπνάει ολο χαρα, και την παίρνω μες στη χαρα !!!

Sk6Gp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...