Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αυτισμος...και τωρα τι κανουμε?


Recommended Posts

Προ ολιγων ημερων ειχα ανοιξει θεμα που εψαχνα για αναπτυξιολογο.

Μετα απο ψαξιμο καταλειξαμε στη Κα Γκολτσιου που πραγματικα μας φανηκε εξαιρετικη επιστημονας αλλα πανω απ'ολα ανθρωπος.

Για να μην μακρυγορω την επισκευθηκαμε σημερα και μετα απο καποια τεστ που εκανε στη μικρουλα μας διεγνωσε αυτισμο.

Πραγματι εβλεπα οτι το παιδι σε σχεση με το αδερφακι του ειχε μεινει πολυ πισω αλλα η διαγνωση αυτη ηρθε και εσκασε στα αυτια μας σαν βομβα.

Το υποπτευομουν, το ειχα στο πισω μερος του μυαλου μου κυριως για να ειμαι προετοιμασμενη αλλα κακα τα ψεματα, παντα νομιζουμε οτι αυτα συμβαινει σε αλλους.

Μας συστησε (μετα απο δικη μας νηξη) μια παιδοψυχολογο-εργοθεραπευτρια αλλα ακομα δεν πηρα τηλεφωνο.

Ψαχνω πλοιροφοριες για τον αυτισμο στο διαδυκτιο αλλα οσο διαβαζω τοσο πιο ανικανη να βοηθησω το παιδι μου νιωθω.

Σαν να μη φτανει ομως ο ψυχολογικος γολγοθας που πρεπει να ανεβω εχω και τον οικονομικο.Η οικονομικη μας κατασταση ειναι πολυ ασχημη και ακομα και η επισκεψη που δωσαμε μας ειναι δυσβαταχτη.

Αν γνωριζεται να με βοηθησετε σχετικα με το αν καλυπτει καποιο μερος των χρηματων τουλαχιστον για τις εργοθεραπειες το ικα θα σας ημουν υποχρεη.

Επισης ακομα και οποιαδηποτε πλοιροφορια σχετικα με τον αυτισμο για μενα θα ειναι χρησιμη.

Σας ευχαριστω εκ των προτεων

rT3np3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


να σε πω για το Ικα οτι ειναι σκ@@@... δινουν νομιζω καποιες συνεδριες αλλα ειναι ελαχιστες και οχι αυτες που ειναι απαραιτητες στο παιδακι!Πρεπει να πας να σε πουν ποσες χορηγουν τη βδομαδα! ξερω οτι λογοθεραπειες απο 20 το μηνα στις 12 και τωρα στις 10...αχρηστοι!:twisted::twisted:

σε καταλαβαινω για το οικονομικο...

αυτο ειναι το θεμα...να θες να βοηθησεις το παιδακι σου και να μην μπορεις...

σε ευχομαι να τα καταφερετε .....και ολα να σας πανε κατ'ευχην!

Link to comment
Share on other sites

Αν κρίνω από την υπογραφή σου, το παιδί σου είναι κάτω από 2; γίνεται διάγνωση αυτισμού σε αυτήν την ηλικία; Μία φίλη μου το εντόπισε μετά τα 3... Περισσότερες πληροφορίες δεν ξέρω αλλά ψάξτο. Εγώ που έκανα λογοθεραπείες για τον μικρό είχα πάει στο Παίδων Πεντέλης (με ραντεβού με Παιδονευρολόγο) και μου έγραψε τις λογοθεραπείες και τα έπαιρνα όλα πίσω από το ταμείο. Το ΙΚΑ δεν ξέρω πως δουλεύει βέβαια...

 

Ψυχολόγος δεν είμαι και ίσως πω βλακείες αλλά θα σε συμβούλευα (σε περίπτωση όντως αυτισμού) να κάνεις υπομονή γιατί θα έχεις ένα παιδί που θα σε δυσκολέψει πολύ αλλά να φροντίσεις - όπως για κάθε παιδί - να είναι ευτυχισμένο! Επίσης, ιδιαίτερη δυσκολία πιθανόν να συναντήσεις στην συναναστροφή με το άλλο παιδί σου και αυτό απαιτεί ακόμα περισσότερη υπομονή... Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι κάθε παιδί έχει λίγο ή πολύ την διαφορετικότητά του. Απλά, ίσως ο μικρός να χρειάζεται τον διπλάσιο κόπο από τους γονείς για να αισθάνεται ευτυχισμένος. Συνεχίστε να χαμογελάτε κι ας έχετε οικονομικές δυσκολίες. Αισθανθείτε σαν ήρωες που πρέπει να περάσετε κάποιες περιπέτειες-άθλους για να καταξιωθείτε! Και η καταξίωση θα έρθει από τα δημιουργήματά σας...

Καλό Κουράγιο!!!

Link to comment
Share on other sites

και εγω εχω διαβασει σε ξενα σαιτ πολυ για το θεμα αυτισμου ....

απο τα λιγα που μου μεινανε στο μιαλο ειτανε οτι εγγιρη διαγνοση γινετε μετα τα 3 .........παρτε αλλι μια γνωμι για να ειστε συγορι

Link to comment
Share on other sites

Ζοητσα σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση αν και το περιμενα οτι καπως ετσι θα ηταν τα πραγματα.Στην Ελλαδα ολα υπολειτουργουν αυτο θα πηγαινε σωστα:evil:?

Γιαννη καλα διαβασες η μικρη ειναι 22 μηνων και ο αυτισμος μπορει να διαγνωστει τις περισσοτερες φορες απο 18 μηνων.

Οσο πιο μικρη η ηλικια τοσο και πιο συντομη και η βοηθεια που θα του προσφερθει.Δεν ξερω βεβαια αν αυτο συνεπαγεται και καλυτερου αποτελεσματος.

Η ελπιδα μου ειναι οτι η μικρη ειναι πανεξυπνη απλα με ενα δικο της τροπο.Σιγουρα ομως δεν πασχει απο καποια νοητικη υστερηση απ'οτι διαπιστωσε και η γιατρος.

rT3np3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ειδικοι δεν ειμαστε..αλλα σιγουρα μπορει να τα δει και το ματι καποιου ειδικου...ποια ηταν τα θεματα που σ απασχολουσαν και θεωρησες οτι η μικρη σου εχει καποιο θεμα?

Εαν θελεις αναφερεται εδω

Link to comment
Share on other sites

Ειδικοι δεν ειμαστε..αλλα σιγουρα μπορει να τα δει και το ματι καποιου ειδικου...ποια ηταν τα θεματα που σ απασχολουσαν και θεωρησες οτι η μικρη σου εχει καποιο θεμα?

Εαν θελεις αναφερεται εδω

 

 

και εγω θα ηθελα να μαθω,αν θες φυσικα....!!!

apHGp3.png
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Το ψάχνει και η κουμπάρα μου το θέμα (δυστυχώς), θα της τηλεφωνήσω, να σου γράψει αυτά που βρήκε.

Πάντως από μία άλλη περίπτωση που γνωρίζουμε, μας είπαν ότι η βοήθεια από το ΙΚΑ είναι πενιχρή, όπως επίσης και τα σχετικά δημόσια κέντρα θεραπείας. Βέβαια υπάρχουν πολλές μορφές αυτισμού από ήπιας μέχρι βαριάς μορφής και σίγουρα όσο πιο γρήγορα το διαγνώσει κανείς τόσο το καλύτερο.

Στεναχωρήθηκα πολύ από την ιστορία σου, ελπίζω ο αγώνας σας και η αγωνία σας να είναι σύντομη.

Επειδή τα κρούσματα αυτισμού αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, αν θέλεις κράτα μας ενήμερους με τα ευρήματά σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα και παλι.Μολις τωρα βρηκα χρονο να γραψω γιατι σημερα ειχαμε μια πολυ γεματη μερα.

Να αναφερω λοιπον τα συμπτωματα που με ανησυχησαν αλλα και σε αυτα που εστιαστηκε η αναπτυξιολογος.

Η μικρουλα μας δεν ανταποκρινεται ουτε σε πολυ απλες εντολες π.χ. ελα εδω ή οταν φωναζω το ονομα της δεν το αναγνωριζει.

Κανει συχνα μια επαναλλαμβανομενη κινηση με τα χερια (η γιατρος την αποκαλεσε πεταρισμα).

Πολλες φορες κοιταει με πλαγιο τροπο τα πραγματα (ειναι ενα πολυ χαρακτηριστικο βλεμα-καθολου φυσιολογικο-που δεν μπορω να το περιγραψω αλλιως)

Δεν αποζηταει την αγκαλια μας και γενικως δεν επιδιωκει ή εστω απολαμβανει οποιοδηποτε σημαδι τρυφεροτητας.

Δεν θελει να παιζει με αλλα παιδακια.

Δεν κοιταει στα ματια οποιον της μιλαει.

Δεν μιμηται ουτε πολυ απλα πραγματα παρα μονο μετα απο πολυ προσπαθεια καταφεραμε να χτυπαει παλαμακια (κι αυτο αν εχει κεφια)

Τελος και αυτονοητο δεν μιλαει και δεν κανει καμια προσπαθεια να επικοινωνισει μαζι μας ουτε διχνοντας μας με το δακτυλο.

Να αναφερω οτι κινητικα και νοητικα το παιδι ειναι φυσιολογικοτατο κατι το οποιο μας διαβεβαιωσε και η γιατρος.

Μας ειπε χαρακτηριστικα οτι βασιζεται στην ευφυια που επεδειξε στα τεστ για να βοηθηθει.

Σημερα ειχαμε τη πρωτη μας εργοθεραπεια αλλα δεν ξερω αν θα συνεχισω στο συγκεκριμενο κεντρο.Κυριως λογω του οτι δεν φανηκε να εχουν ιδιαιτερη εμπειρια σε παιδια με αυτισμο.Θα ψαξω κι αλλου μηπως βρω κατι ποιο εξειδικευμενο.

Σας ευχαριστω για αλλη μια φορα για το ενδιαφερον σας

rT3np3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Δες λιγο και εδω μια ματια...γιατι απο εδω μπορεις να βοηθηθεις παρα απο το αχρηστο ικα!

http://www.noesi.gr/pronoise/eepaa

Το καλο ειναι οτι κοριτσακι ειναι νοητικα καλα! Αυτο ειναι πολυ καλο!

Υπαρχουν πολλα παιδακια με αυτισμο και ειναι πανεξυπνα!

Ολα να σας πανε καλα...

Link to comment
Share on other sites

Twinmum 81 πέρισυ τέτοια εποχή είχαμε επισκεφθεί -κατόπιν σύστασης ξαδέλφης μου που είναι ψυχολόγος- ενα ιδιωτικο κέντρο στο Χαλάνδρι για κάποιο θέμα που είχαμε με το μεγάλο μου γιο. Ο δ/ντής του κέντρου είναι παιδοψυχίατρος, με ειδικότητα στον αυτισμό και όσο περιμέναμε και τις δύο φορές που επισκεφτήκαμε το κέντρο αυτό, είδαμε σχεδόν αποκλειστικά παιδιά με αυτισμό. Δεν γνωρίζω περισσότερα γιατί δεν χρειάστηκε να ξαναπάμε, απλώς διάβασα το μνμ σου και είπα να το αναφέρω.

 

Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου και καλή συνέχεια με δύναμη και υγεία.

Επεξεργάστηκαν by Elinaki

Αγόρια μου είστε οι λατρείες μας!

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν ξέρω να σε βοηθήσω, αλλά να επιμείνω λίγο στο θέμα ότι παραείναι μικρή για να διαγνωστεί αυτισμός... Από όσο ξέρω και από διάφορα που έχω συζητήσει κατά καιρούς με την παιδίατρο, ακόμα και 2 χρονών είναι νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα αν είναι αυτιστικό κάποιο παιδάκι... Δεν κοιτάς να το ψάξεις λίγο ακόμα? Προφανώς και χρειάζεται κάποιου είδους βοήθεια το παιδάκια, αλλά είναι σίγουρο ότι έχει αυτισμό?

 εχω δυο μπουμπουκακια

Link to comment
Share on other sites

κορίτσια καλησπέρα! Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι. Εχω έναν γιο 7 μηνων. Κοινωνικό παιδάκι, ιδιαίτερα ομιλητικό,είχε αρχισει να μπαμπαλιζει πριν λίγο καιρό. Πριν περίπου 10 μέρες περάσαμε μια ελαφρια λαρρυγγιτιδα. Πηραμε σταγόνες soldesanil και το ξεπεράσαμε. Από τότε όμως βλέπω μια αλλαγή στην συμπεριφορά του. Ειναι λιγότερο ομιλητικος, και λιγότερο γελαστος. Γενικα όμως ανταποκρίνεται στο βλεμμα και χαμογελαει, επίσης κλαιει οταν κατι τον ενοχλει, και γελάει με φωνη συχνα! Εχω αγχωθεί πάρα πολυ μηπως η αλλαγή αυτη ειναι τα πρώτα ανησυχυτικά σημάδια για αυτισμο. Ξέρω ότι είναι πολυ νωρις για να κρίνω αλλα πραγματικα φοβηθηκα όταν διαβασα οτι τα πρώτα συμπτωματα του συνδρόμου εμφανίζονται μετα τους 6 μηνες και μετα από κάποια ασθένεια! Με αγχώνει πάρα πολυ που δε μπαμπαλίζει. Αλήθεια σε περίπτωση αυτισμου τα παιδια δε μπαμπαλίζουν καθόλου σα μωρα? Ξέρω οτι μπορει να κάνω ανόητες ερωτήσεις αλλα ε'υχομαι να μπορει κάποια να βοηθήσει. Ξ'εχασα να αναφέρω πως σήμερα που ήρθαν στο σπιτι 2 παιδάκια, έκανε συνεχως μουγκριτα για να παίξουν μαζί του. Κορίτσια πραγματικα βοηθείστε με γιατι αισθόνομαι τα πόδια μου να κόβονται και δε μπορω να μιλησω σε κάνέναν για να μην τους αγχώσω. Σας ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Νομίζω είναι άδικο για τον εαυτό σου να αγχώνεσαι και να στενοχωριέσαι πραγματικά χωρίς λόγο!Το παιδάκι σου είναι πολύ μικρό και φυσιολογικότατο για την ηλικία του.Μην κάνεις τέτοιες σκέψεις,μα είναι ακόμη ένα μωράκι!Χάνεις το κέφι σου άδικα και το μικρούλι σου μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από τη δική σου κακή διάθεση!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...
Εχω αγχωθεί πάρα πολυ μηπως η αλλαγή αυτη ειναι τα πρώτα ανησυχυτικά σημάδια για αυτισμο. Ξέρω ότι είναι πολυ νωρις για να κρίνω αλλα πραγματικα φοβηθηκα όταν διαβασα οτι τα πρώτα συμπτωματα του συνδρόμου εμφανίζονται μετα τους 6 μηνες και μετα από κάποια ασθένεια!

Ακόμα κι έτσι να είναι, οι πιθανότητες να προσέξεις εσύ ως μαμά τόσο πρώιμα σημάδια αυτισμού είναι μηδαμινές. Δεν είναι τόσο απλή η συνεπαγωγή, δηλ. σταμάτησε να μπαμπαλίζει μετά από ασθένεια = αυτισμός.

 

Επίσης έχω την εντύπωση ότι όταν λένε ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από κάποια ασθένεια δεν εννοούν λαρυγγίτιδα.

 

Θα έλεγα να μην το σκέφτεσαι καν, αλλά αν συνεχίζει να σε απασχολεί το θέμα, κάνε μια κουβέντα με τον παιδίατρο.

Link to comment
Share on other sites

Σε πολλές ελληνικές πόλεις , λειτουργούν τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας , που είναι δημόσια και ίσως μπορούν να σε βοηθήσουν. Δεν ξέρω βέβαια αν ο αυτισμός ανήκει στις αρμοδιότητές τους , αλλά δεν χάνεις τίποτα να ρωτήσεις . ΚΨΥ( Κέντρα Ψυχικής Υγείας)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 months later...

Λόγο δουλειάς, είμαι λογοθεραπεύτρια, γνωρίζω κάποια θέματα για τον αυτισμό.

 

Πρώτον, επίσημα διάγνωση αυτισμού γίνεται συνήθως μετά τα 3 χρόνια για να αποκλεισθεί η περίπτωση το παιδί να έχει κάποια άλλη διαταραχή που να δίνει ψευδή εικόνα αυτισμού. Ωστόσο, εάν κάποιος ειδικός έχει κάνει διάγνωση αυτισμού σε μικρότερη ηλικία οι πιθανότητες λάθους διάγνωσης είναι πολύ μικρές γιατί μάλλον τα συμπτώματα θα είναι πολύ χαρακτηριστικά ώστε να πάρει την ευθύνη της διάγνωσης. Δεύτερον, το βασικότερο σύμπτωμα του αυτισμού είναι πρόβλημα στην κοινωνικότητα. Εάν ένα παιδί κάποιων μηνών έχει βλεμματική επαφή και χαμογελάει ή γελάει όταν του μιλάς, δε θα πάει το μυαλό μας σε αυτισμό!!! Καθυστέρηση της ομιλίας /βαβίσματος, κλπ δεν είναι χαρακτηριστικά μόνο για τον αυτισμό. Το πρώτο που θα βλέπαμε είναι μήπως υπάρχει απώλεια ακοής. Όπως και να έχει το πράγμα η συμβουλή μου σε όλους τους ανήσυχους γονείς είναι πως αν έχετε την υποψία πως κάτι δεν πάει καλά επισκευθείτε κάποιον ειδικό, δηλ κάποιον που έχει εμπειρία στις αναπτυξιακές διαταραχές, είτε αναπτυξιολόγο ή παιδοψυχίατρο που εχουν και τη δυνατότητα επίσημης διάγνωσης, είτε κάποιον λογοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή που αν και δεν έχουν αρμοδιότητα επίσημης διάγνωσης μπορούν υπεύθυνα να σας κατευθύνουν (Πιθανόν και δωρεάν). ΜΗΝ βασίζεστε στη γνώμη των παιδιάτρων. Πολλοί απ' αυτούς δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν ένα παιδί έχει κάποιο πρόβλημα τέτοιου τύπου και πολλές φορές καθυσηχάζουν λάθος τους γονείς (Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια). Αυτό που λέω και στους πελάτες μου είναι πως καλύτερα να σου πουν "τζάπα ήρθες" παρά "γιατί δεν είχες έρθει τόσον καιρό".

 

Για κάποιες περιπτώσεις η εργοθεραπεία πριν τα 3 χρόνια μπορεί να βοηθήσει. Εάν έχουμε αυτισμό χωρίς ομιλία μεγάλη βοήθεια μπορεί να πάρει και μέσω εναλλακτικής επικοινωνίας (μπορεί να βοηθήσει και την ανάπτυξη ομιλίας), που συνήθως την κάνει λογοθεραπευτής.

 

Προσωπική γνώμη του πως διαλέγουμε θεραπευτή: Οι θεραπευτές που έχουν δικό τους γραφείο είναι συχνά καλύτερη επιλογή από το να πας σε ένα μεγάλο κέντρο. Στο μεγάλο κέντρο πιθανόν να κάνει τις θεραπείες άτομο χωρίς εμπειρία που θα μάθει πάνω στο παιδί σου (από κάπου όλοι αρχίσαμε). Μπορεί να είσαι τυχερός και να έχεις καλό θεραπευτή αλλά πιθανών να δέχεται παρεμβάσεις στη δουλειά του, πράγμα πολύ κακό για την θεραπεία, συνήθως έχει βαβούρα και χαμό και η θεραπεία είναι πιο δύσκολη κάτω απ' αυτές τις συνθήκες. Και πάντα τη δουλειά τη δικιά σου την πονάς αλλιώς. Καλύτερα να σε στείλει κάπου μία φίλη/γειτώνισσα που έχει κάνει λογοθεραπεία το παιδί της και είναι ικανοποιημένη (όχι απαραίτητα για το ίδιο πρόβλημα) παρά κάποιος γιατρός ή επιτροπή που έχει πάρει τη μίζα του.

 

Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι θα χαρώ να σας απαντήσω, καθώς έχω αρκετή εμπειρία πάνω στον αυτισμό

Link to comment
Share on other sites

να πω λιγακι κι εγω απο αυτα που εχω διαβασει και εχω κουβεντιασει με γιατρους ειδικοτητων που σχετιζονται με το θεμα του αυτισμου.

 

βασικα νομιζω οτι δεν μπορει να γινει διαγνωση για τετοιο θεμα αν δεν εξεταστει το παιδι και απο ωρυλα, ισως με καποιο ακουογραμμα, και οφθαλμιατρο. υπαρχουν πολλα παιδια που αντιμετωπιζουν προβληματα ακοης, ορασης ακομη και κινητικοτητας ή νευρολογικης φυσεως τα οποια μπορει να παραπεμπουν σε αυτισμο αλλά στην πραγματικοτητα να μην ισχυει κατι τετοιο.

 

ειναι κριμα να μπαινουν ταμπελες σε ενα παιδακι που μπορει ουσιαστικα να εχει καποιο αλλο προβλημα και να μην βοηθηθει σωστα.

 

επειδη ο αυτισμος εχει γινει μια επικινδυνη μοδα το τελευταιο διαστημα, δυστυχως, καλο θα ηταν και η δευτερη ακομα και τριτη γνωμη απο ειδικους για να σιγουρευτουν οι γονεις πριν μπουν σε αναλογο προγραμμα για να βοηθησουν το παιδι τους

Ερασιτέχνες έχτισαν την Κιβωτό. Επαγγελματίες έχτισαν τον Τιτανικό!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα πως η διαφοροδιάγνωση είναι πολύ σημαντική και πως μερικές φορές χρειάζονται εξετάσεις και από άλλες ειδικότητες για να καταλάβεις τι συμβαίνει. Πιο συχνά ψευδή εικόνα αυτισμού μπορεί να δώσει η κώφωση, περιβαντολογική στέρηση (π.χ. παιδί που λόγο προβλημάτων υγείας που έχει περάσει τον περισσότερο καιρό σε νοσοκομεία και δεν είχε την ευκαιρία να λάβει τα φυσιολογικά ερεθίσματα για την ανάπτυξή του), ψυχοκινητική καθυστέρηση ή ειδική γλωσική διαταραχή (πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη γλώσσας/ ομιλίας χωρίς να οφείλεται σε κάποια άλλη διαταραχή). Η ύπαρξη μιας υποβόσκουσας νευρολογικής νόσου που μπορεί να αναστείλει την φυσιολογική ανάπτυξη είναι σπάνια περίπτωση, ωστόσο οποτε συμβαίνει πρέπει οποσδήποτε να γίνει διάγνωση για να αντιμετωπιστεί η νόσος. Ωστόσο οι γονείς δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα να πάνε σε εκατό γιατρούς. Αν υπάρχει κάποια υπόννοια, ο ειδικός που θα πρωτοπάς πρεπει να σε κατευθύνει. Μερικές περιπτώσεις είναι φως-φανάρι για κάποιον που ξέρει. (π.χ. ένα παιδί 3 χρονών που δε μιλάει και του δίνεις αυτοκινητάκια να παίξει, κι αυτό αντι να τα τσουλήσει τα γυρίζει ανάποδα και γυρνάει τις ρόδες και τις κοιτάει, δε μπορεί το προβλημά του να είναι η κώφωση. Και κώφωση να συνηπάρχει, κάτι πιο σοβαρό οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά) Ωστόσο είναι δύσκολο να έχεις εμπιστοσύνη, οπότε το να πάρεις μια δεύτερη γνώμη είναι θεμιτό. Σε γενικές γραμμές πάντως συνήθως όταν κάποιος ανακοινώνει μια διάγνωση είναι σίγουρος. (Για τα περισσότερα παιδιά που μας έρχονται από το αναπτυξιολογικό και είναι στο φάσμα του αυτισμού, στους γονείς δεν το έχουν πει)

 

Είναι δύσκολο για κάποιον γονιό να δεχτεί πως το παιδί του έχει κάτι "σοβαρό" (ή και λιγότερο σοβαρο καμια φορά). Προσοχή μην πέσει κανείς στην παγίδα να πάει σε πολλούς και διαφόρους μέχρι να ακούσει αυτό που θέλει. Συνήθως αυτός που θα του το πει θα είναι ή ο πιο αδαής, ή ο πιο απατεώνας.

 

Θα διαφωνήσω με το ότι ο αυτισμός έγινε μόδα. Δυστυχώς είναι σχετικά συχνός. Παλιότερα κάποιες περιπτώσεις αυτισμού δεν διαγνώσκονταν. Έπίσεις, άλλαξαν τα κριτήρια. Παλιά αυτισμός θεωρούνταν μόνο οι σχετικά βαριές περιπτώσεις. Τώρα και ελαφριές περιπτώσεις θεωρούνται πως είναι στο φάσμα του αυτισμού, αλλά η αντιμετώπηση και η πρόγνωση είναι τελείως διαφορετικές. Οι ταμπέλες μπορεί να είναι βοηθητικές, μπορεί να είναι και παραπλανητικές. Το θέμα είναι κάθε παιδί να έχει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

 

βασικα νομιζω οτι δεν μπορει να γινει διαγνωση για τετοιο θεμα αν δεν εξεταστει το παιδι και απο ωρυλα, ισως με καποιο ακουογραμμα, και οφθαλμιατρο. υπαρχουν πολλα παιδια που αντιμετωπιζουν προβληματα ακοης, ορασης ακομη και κινητικοτητας ή νευρολογικης φυσεως τα οποια μπορει να παραπεμπουν σε αυτισμο αλλά στην πραγματικοτητα να μην ισχυει κατι τετοιο.

 

ειναι κριμα να μπαινουν ταμπελες σε ενα παιδακι που μπορει ουσιαστικα να εχει καποιο αλλο προβλημα και να μην βοηθηθει σωστα.

 

επειδη ο αυτισμος εχει γινει μια επικινδυνη μοδα το τελευταιο διαστημα, δυστυχως, καλο θα ηταν και η δευτερη ακομα και τριτη γνωμη απο ειδικους για να σιγουρευτουν οι γονεις πριν μπουν σε αναλογο προγραμμα για να βοηθησουν το παιδι τους

Link to comment
Share on other sites

επειδη ο αυτισμος εχει γινει μια επικινδυνη μοδα το τελευταιο διαστημα

Ως προς αυτό έχεις και δίκιο και άδικο. Σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών, πάντα υπάρχει μια "μόδα" δηλαδή ένα σύνδρομο ή μια ασθένεια που προβάλλεται περισσότερο από τα ΜΜΕ και ακούγεται μεταξύ δασκάλων και γονιών, και όσο περισσότερο ακούγεται, τόσο περισσότερο συζητιέται. Πριν από 20 χρόνια περίπου που έκανα πρακτική στο κέντρο παιδοψυχικής υγιεινής του ΙΚΑ, τα μισά και πλέον παιδάκια που βλέπαμε έρχονταν στο κέντρο με υποψία δυσλεξίας. Είτε είχαν νοητική στέρηση, είτε αυτισμό, είτε οποιαδήποτε άλλη διαταραχή, οι δάσκαλοι και οι γονείς μιλούσαν για δυσλεξία. Αυτό ήταν της μόδας, αυτό είχαν ακούσει, αυτό έβλεπαν. Τώρα η μόδα είναι ο αυτισμός. Δεν μπορείς να ανοίξεις περιοδικό για γονείς που να μην έχει τουλάχιστον ένα άρθρο για τον αυτισμό. Και είναι αλήθεια ότι διαγιγνώσκονται περισσότερες περιπτώσεις τα τελευταία 10+ χρόνια, αλλά αυτό γίνεται γιατί όπως είπε και η Eleni, έχουν αλλάξει τα κριτήρια και πλέον διαγιγνώσκονται και οι ελαφρές περιπτώσεις του φάσματος του αυτισμού, που παλιότερα μέναν αδιάγνωστες ή δικαιολογούνταν από γονείς και δασκάλους ως αντικοινωνικότητα, ντροπαλότητα, διαταραχή λόγου, ελαφριά νοητική στέρηση, ακόμα και ιδιοτροπία.

 

Θα συμφωνήσω επίσης με την Eleni ότι είναι καλύτερα να πας τζάμπα σε έναν ειδικό, παρά να μην πας καθόλου. Αν το παιδί έχει αυτισμό, όσο πιο νωρίς ξεκινήσουν οι θεραπείες, τόσο καλύτερα. Είναι προτιμότερο να κάνει μερικές τζάμπα λογοθεραπείες και εργοθεραπείες ένα παιδί που δεν έχει αυτισμό, παρά να μείνει αδούλευτο ένα παιδί με αυτισμό μέχρι να πάει σχολείο (και να διαπιστώσει η δασκάλα ότι κάτι δεν πάει καλά).

 

Θα συμφωνήσω επίσης ότι οι διαγνώσεις συνήθως δεν γίνονται ελαφρά τη καρδία. Δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο ειδικός με το να διαγνώσει αυτισμό σε ένα παιδί που δεν έχει τίποτα. Όπως επίσης (επειδή το έχω ακούσει από γονείς) είναι δύσκολο να σε ξεγελάσει λογοθεραπευτής και να κάνει θεραπείες σε παιδί που δεν τις χρειάζεται. Το παιδί ή έχει καθυστέρηση λόγου ή δεν έχει. Ή μιλάει καθαρά ή δεν το καταλαβαίνει κανείς. Ή βελτιώνεται με τις θεραπείες ή όχι. Δεν είναι δύσκολο για το γονιό να κρίνει αν το παιδί έχει πρόβλημα και αν χρειάζεται βοήθεια, γιατί αυτό φαίνεται. Και ούτε χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να υποψιαστείς ότι κάτι ίσως δεν πάει καλά. Αν για παράδειγμα το παιδί σου είναι 4-5 χρονών (μια ηλικία που τα παιδάκια συνήθως πάνε παιδικό, λένε ποιήματα στις γιορτές, συμμετέχουν σε ομαδικό παιχνίδι, σκετσάκια κ.λπ.) αλλά το δικό σου παιδί δεν το καταλαβαίνει κανείς όταν μιλάει ή δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να μάθει ένα ποιηματάκι ή αντί να παίζει με τα άλλα παιδάκια είναι στη γωνία και φωνάζει μόνο του, λογικά πρέπει να αναρωτηθείς γιατί δεν συμβαδίζει με τα άλλα και να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό (όχι παιδίατρο) για να δεις τι μπορεί να φταίει.

Link to comment
Share on other sites

Προ ολιγων ημερων ειχα ανοιξει θεμα που εψαχνα για αναπτυξιολογο.

Μετα απο ψαξιμο καταλειξαμε στη Κα Γκολτσιου που πραγματικα μας φανηκε εξαιρετικη επιστημονας αλλα πανω απ'ολα ανθρωπος.

Για να μην μακρυγορω την επισκευθηκαμε σημερα και μετα απο καποια τεστ που εκανε στη μικρουλα μας διεγνωσε αυτισμο.

Πραγματι εβλεπα οτι το παιδι σε σχεση με το αδερφακι του ειχε μεινει πολυ πισω αλλα η διαγνωση αυτη ηρθε και εσκασε στα αυτια μας σαν βομβα.

Το υποπτευομουν, το ειχα στο πισω μερος του μυαλου μου κυριως για να ειμαι προετοιμασμενη αλλα κακα τα ψεματα, παντα νομιζουμε οτι αυτα συμβαινει σε αλλους.

Μας συστησε (μετα απο δικη μας νηξη) μια παιδοψυχολογο-εργοθεραπευτρια αλλα ακομα δεν πηρα τηλεφωνο.

Ψαχνω πλοιροφοριες για τον αυτισμο στο διαδυκτιο αλλα οσο διαβαζω τοσο πιο ανικανη να βοηθησω το παιδι μου νιωθω.

Σαν να μη φτανει ομως ο ψυχολογικος γολγοθας που πρεπει να ανεβω εχω και τον οικονομικο.Η οικονομικη μας κατασταση ειναι πολυ ασχημη και ακομα και η επισκεψη που δωσαμε μας ειναι δυσβαταχτη.

Αν γνωριζεται να με βοηθησετε σχετικα με το αν καλυπτει καποιο μερος των χρηματων τουλαχιστον για τις εργοθεραπειες το ικα θα σας ημουν υποχρεη.

Επισης ακομα και οποιαδηποτε πλοιροφορια σχετικα με τον αυτισμο για μενα θα ειναι χρησιμη.

Σας ευχαριστω εκ των προτεων

δεν διαβασα τι σου εγραψαν οι αλλες κοπελες....

ο ανηψιος μου μπηκε στο τρυπακι του αυτισμου περιπου στα 2-3 του χρονια....πηγε στο αναπτυξιακο κεντρο του πειραια και εκανε 2-3 φορες την εβδομαδα θεραπειες....παρακολουθουσε και ψυχολογος την αδερφη μου γιατι η αληθεια ειναι οτι η οικογενεια ολοκληρη χρειαζεται στηριξη....δεν πληρωσε ποτε ουτε ενα ευρω....της ειπαν οτι στα παιδακια γινεται διαγνωση μετα τα 3-4 χρονια. σημερα ο μικρος ειναι 4,5 χρονων ,ειναι πλεον ασπεργκερ, δεν εχει καμια σχεση με το παιδι που θυμαμαι...αν δεν γνωριζεις το ιστορικο του δεν καταλαβαινεις τι εχει περασει αυτο το παιδι...εχει παρει η αδερφη μου χαρτι απο τη νομαρχια κι ετσι της χορηγει το ικα καποια χρηματα για θεραπειες αλλα παραλληλα πηγαινει ακομα στο αναπτυξιακο.ευχομαι οτι καλυτερο για σενα και το παιδακι σου και το κυριοτερο υπομονη...μπορα ειναι, θα περασει.....

IhCLp3.png

3Zdxp3.png

Link to comment
Share on other sites

Δυστηχώς η "μπόρα" του αυτισμού δεν περνάει...xristinio...Είναι πάθηση πολύ ψυχοφθόρα και δεν γιατρεύεται απλά υπάρχει πιθανότητα να θεραπευτεί σε κάποιο βαθμό..γεννιέσαι και πεθαίνεις με αυτισμό...και είναι μια αρρώστια που δυστηχώς ταλαιπωρεί πάρα πολύ τα παιδιά μας συναισθηματικά ψυχικά και σωματικά...μιλάω εκ πείρας σαν μαμά παιδιού με αυτισμό.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...