Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Η κόρη μου μεγάλωσε και ξεπερνα το θηλασμό ?!?!?


Recommended Posts

Είπα να απευθυνθώ για μία ακομη φορά σε σας, γιατί πλέον δεν ξέρω τι να σκεφτώ, και ενω γενικά με το θέμα του θηλασμού δεν είχα ποτέ σοβαρό πρόβλημα έχω αρχίσει να ανησυχώκάπως λιγάκι!

 

Η κόρη μου είναι 11μισι μηνών και θηλάζει, ενώ θήλασε αποκλειστικά μέχρι 6μισι μηνών. Δουλεύω από τότε που ήταν 7 μισι και λείπω από Δευτέρα έως και Πέμπτη από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Τις υπόλοιπες μέρες προσπαθώ να θηλάζω περισσότερο και κυρίως ομοιόμορφα (εναλλάξ με τα άλλα γευματά της). Πριν λίγο καιρό σας είχα ξαναγράψει ότι κυρίως το βράδυ τσαντιζόταν και πάλευε με το στήθος μέχρι να κατέβει το γάλα μου (αργεί λιγάκι). Τελικά το σταμάτησε αυτό και νομίζω ότι έφταιγε ότι αρρώσταινε γιατί περάσαμε μία βαρια ίωση.

 

Τώρα που είναι μία χαρά, έμφανίζουμε άλλα πράγματα: Το πρωί συνήθως προσπαθούμε αρκετά για να θηλάσει - σα να μην ενδιαφέρεται , ισως νιώθει ξεκούραστη και δεν βλέπει την ώρα να ξεκίνήσει το παιχνίδι αλλά δεν κάθεται να θηλάσει - δυο τρεις γουλιές απο το ένα και δυό τρεις απο το άλλο (και αυτά με διακοπες ενδιάμεσα, να δει το σκυλάκι απεναντι, να κάνει κουκου τσα να χορέψει να πιάσει την κούκλα.....όταν δε πάω σε δωμάτιο χωρίς ερεθίσματα, προτιμά να μιλήσει και να παίξει με μένα παρά να θηλάσει!) με πολύ κόπο, μεχρι που περνάει η ώρα και εγώ πρέπει να φύγω για δουλειά. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει φάει καλό πρωινό και μετά απο μία ώρα πεινάει και έτσι τρώει τη φρουτόκρεμά της.

Όταν γυρνάω το απόγευμα, θηλάζει πολύ καλά, και το βράδυ υπάρχουν φορές που θηλάζει καλά και άλλες που όχι τόσο (ίσως είναι πολύ κουρασμένη και προτιμά να κοιμηθεί). Τη νύχτα ξυπνάει μία φορά για να θηλάσει (καλά και αυτή τη φορά). Παλιά ο προ του 'υπνου θηλασμός ήταν ο καλύτερος, τώρα όχι τόσο, είναι με τις μέρες του. :?

Τις μερες δε, που είμαι σπίτι, πχ. σήμερα, παρατήρησα ότι όταν λεει μαμ (δηλ πεινάω) πλέον δεν σημαίνει θέλω να θηλάσω... Σήμερα ξυπνησε 8μισι, δεν θήλασε και ξεκίνησε να παίζει (βέβαια είχε θηλάσει 6 το πρωί όποτε μπορεί να μην πείναγε ακόμα) μετα έφαγε κρέμα και βγήκαμε βόλτα. Όταν στη βόλτα πείνασε, πήγα να την θηλάσω ώς συνήθως αλλά δεν φάνηκε να χαίρεται πολύ, θήλασε από το ένα και μετά δυσανασχετούσε (σαν να μην την ικανοποιούσε κάτι), πήγα να την βάλω απο το άλλο και έβαλε τα κλάματα. Την σήκωσα, σταμάτησε, αλλά έλεγε μαμ πάλι, οπότε της έδωσα πάλι κρέμα, όπου την καταβρόχθησε! :shock:

Τωρα κοιμάται και περιμένω να ξυπνήσει να την θηλάσω, να δώ.

 

Πιστεύετε ότι αποθηλάζει από μόνη της? :shock:

Δεν είναι πολύ μικρή για αυτό?

 

Ολες οι υπόλοιπες συνήθειές μας έχουν μείνει ίδιες, εκτός απο τον ύπνο, που πλέον όταν ξυπνάει τη νύχτα την παίρνω στο κρεβάτι μας και κοιμόμαστε πλέον όλοι καλύτερα.

 

Φοβάμαι (όχι άμεσα βέβαια) μην λιγοστέψει το γάλα μου και τελικά αποθηλάσει γιατί δεν θα έχω τόσο πλέον...

 

Αν, από την άλλη ήρθε αυτή η ώρα (κιόλας?), αν και ένα κομμάτι μου θα στεναχωρηθεί, δεν θέλω να την εμποδίσω και να την πιέζω να θηλάζει (δεν ξέρω καν αν γίνεται αυτό)!

 

Τι συμβαίνει άραγε???

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


erica μου ακομη κι ετσι να ειναι δε νομιζω οτι πρεπει να στεναχωριεσαι αφου καταβαλλεις προσπαθεια θα επιλεξει εκεινη τελικα τι θα κανει ισως.Απο την αλλη σε καταλαβαινω οτι ειναι μαλλον δυσκολο να μη θελει να θηλασει... :?:? Υπομονη...Πιστευω η Αγλαια να σου πει καλυτερα το τι γινεται.

bxBwp2.png EgDTp2.png
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως ουτε και γω μπορω να σου δωσω απάντηση..

Απλα ετσι οπως το λες μονο σε ενα πραγμα παει το μυαλο μου, κρινοντας παντα απ΄το δικο μου παιδι, το οποιο εχει την ιδια ηλικια.

Μήπως βαρεθηκε το γαλα? Οχι το δικο σου, γενικα το γαλα.

Ο Χαρης πίνει μονο δυο φορες την ημερα γαλα πρωι-βραδυ και αυτο οχι παντα.. Ειναι φορες που πινει μονο 150 γρ και προτιμα να φαει και κατι άλλο για να συμπληρωσει το γευμα του πχ ενα μπισκοτο. Μηπως θα επρεπε να κοψεις τους ενδιαμεσους θηλασμους και να κρατησεις μονο το πρωι-βραδυ? Και ακομα ξυπναει τη νυχτα για φαγητο? Το κανει στανταρ αυτο? Μηπως πρεπει να το κοψει? Εμενα μπορει να φαει κατα τις 4-5 τα ξημερωματα καμια φορα αλλα αυτο μπορει να συμβει 1-2 φορες το μηνα.

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Link to comment
Share on other sites

Έρικα, δεν ξέρω αν αποθηλάζει η κορούλα σου, σίγουρα μειώνεται η ανάγκη της για θηλασμό και αυτό είναι πολύ εντάξει για την ηλικία της. Δεν μπορώ να σου πω αν θα αποθηλάσει ή όχι γιατί ξέρω παιδιά που στην ηλικία της δική σου κόρης κάνανε δύο μόνο γεύματα θηλασμού (χωρίς παρεμβάσεις από τη μαμά) και συνέχισαν να θηλάζουν για περισσότερο από χρόνο. Άλλα πάλι, κάνανε 3-4 γεύματα σε αυτή την ηλικία και αποθήλασαν πολυ νωρίτερα (πάλι χωρίς παρεμβάσεις).

 

Μην αγχώνεσαι! Βλέποντας και κάνοντας:wink:

 

Σας εύχομαι καλή συνέχεια :)

Link to comment
Share on other sites

Μήπως βαρεθηκε το γαλα? Οχι το δικο σου, γενικα το γαλα.

 

Η υλική διάσταση του θηλασμού είναι αρκετά ασήμαντη σε σχέση με τα υπόλοιπα που προσφέρει. Ένα παιδί που δεν χρειάζεται το γάλα, μπορεί να χρειάζεται έναν ολιγόλεπτο θηλασμό για άλλους λόγους...

 

Μηπως θα επρεπε να κοψεις τους ενδιαμεσους θηλασμους και να κρατησεις μονο το πρωι-βραδυ?

 

Αυτές οι οδηγίες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή μείωση της παραγωγής και σύντομα στον αποθηλασμό ενώ το συγκεκριμένο παιδί μπορεί να έχει ανάγκη να συνεχίσει το θηλασμό. Οι παρεμβάσεις τέτοιου είδους δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα για το παιδί και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται αν η μητέρα δεν επιθυμεί να αποθηλάσει.

 

Τέτοιες οδηγίες δίνουν μόνο οι παιδίατροι που δεν έχουν δει κανένα παιδί να μεγαλώνει θηλάζοντας...

 

Είναι καλύτερα να μην περιορίζουμε την ανταπόκριση της μητέρας στις ανάγκες του παιδιού, όταν μάλιστα η ίδια η μητέρα είναι τόσο πρόθυμη να ανταποκριθεί. Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι: ανεμπόδιστος θηλασμός μέρα και νύχτα για όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής του βρέφους....

 

 

Και ακομα ξυπναει τη νυχτα για φαγητο? Το κανει στανταρ αυτο? Μηπως πρεπει να το κοψει?

 

Είναι φυσιολογικό να ξυπνά ένα μωρό σε αυτή την ηλικία για να φάει το βράδυ. Είναι φυσιολογικό για τον άνθρωπο να μην κάνει συνεχόμενο ύπνο ακόμη και σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία.

 

Γιατί να το κόψει; Μπορεί το συγκεκριμένο μωρό να έχει ανάγκη από την παρουσία της μητέρας του το βράδυ. Μπορεί το συγκεκριμένο μωρό να ξέρει ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα κρατήσει τη γαλουχία στα επίπεδα που χρειάζεται για να καλύπτει τις ανάγκες του...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ευχαριστω πολύ για τις άμεσες απαντήσεις!

Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει! Πριν λιγο ξυπνήσαμε (βέβαια είχε θηλάσει στις 5μισι το πρωι πριν) αλλά πάλι δεν ηθελε να θηλάσει (έλεγε μαμ, της το πρόσφερα στο κρεβάτι, αλλά τελικά ενοούσε μαμά! Ηθελε να σηκωθώ να παίξουμε!!! :lol: )

 

Αγλαϊα τι πιστεύεις? Ποια είναι η γνώμη σου? Απο τα συμφραζόμενα καταλαβα ότι πιστεύεις ότι δεν αποθηλάζει (κάτι που δεν πιστευα πραγματικά γιατί απο ότι έχω διαβάσει κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί πολύ αργότερα).

 

Τι της συμβαίνει? Πόσο μπορεί να επηρρεάσει την παραγωγή μου ο άστατος θηλασμός? Να σημειώσω ότι αν και το λογικό θα ήταν να βγάζω γάλα και στη δουλειά μου αφου αγχώνομαι τόσο για την παραγωγή, δεν είναι κατι εφικτό, καθότι δεν υπαρχει χώρος αλλά ούτε και χρόνος (ήδη με κοιτάνε περίεργα που έκατσα τόσο πολύ για να θηλάσω (7μισι μήνες) και που θηλάζω ακόμα - ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ βέβαια από τη στιγμή που δεν τους επηρρεαζει πλέον - αλλά αν ξεκινήσω να χάνομαι στις τουαλέτες για 20 λεπτα, θα αρχίσουν να λένε ή να κάνουν ποιος ξέρει τι!.... Δυστυχώς! :evil::cry: )

 

Είναι αυτό που έχω διαβάσει ως απεργία? Πόσο καιρό πρέπει να συμβαίνει για να συντρέχει πραγματικά λόγος ανησυχίας?

 

Ευχαριστώ πολύ! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Αγλαία μου συγνώμη! :oops:

 

Μόλις τώρα είδα την απάντηση που έδωσες πιο πάνω (είχα δει μόνο το δεύτερο post σου!)

 

Αρα είναι φυσιολογική η συμπεριφορά της για την ηλικία της!... ουφ, ξεαγχώθηκα λιγάκι, γιατί είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι κάτι έχει ταράξει την ισορροπία μας με αποτέλεσμα να μειώνεται το γάλα μου.

 

Την αφήνω να οδηγήσει το δρόμο, απλά είμαι νέα μαμά και οι αλλαγές που βλέπω στη συμπεριφορά της , μου παίρνει λίγο γιανα της μεταφράσω όπως θα έπρεπε :)

 

Ευχαριστώ πολύ και πάλι! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Αν και πολύ νέα μαμά, συμμερίζομαι τους φόβους σου Έρικα! Κάνε υπομονή! Σίγουρα η μικρή θα επανέλθει! :) Πάντα να θυμάσαι πως ένα παιδί που θηλάζει αλλάζει η συμπεριφορά του συνεχώς! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι πως και η δική μου κόρη το πέρασε αυτό έντονα.

Νομίζω πως όσο πιο ήρεμη είσαι και όσο πιο φυσιολογικά κάνεις αυτό που κάνεις , τόσο πιο καλά είναι και για το μωρό.

Την δικιά μου, που είναι 11 μηνών , την αφήνω να θηλάσει όσο θέλει. Από μωρό θήλαζε ελάχιστη ώρα( σε 4 με 7 λεπτά σταματούσε) αλλά μεγάλωνε κανονικά. Τώρα θηλάζει περισσότερη ώρα , άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ανήσυχα. Κάποιες φορές την πιέζω να συνεχίσει. Κάποτε πιάνει κάποτε δεν πιάνει.

Δεν είμαι ειδική :oops: , νομίζω όμως πως με την βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρετε, αφού είναι κάτι που το θέλεις τόσο...

CS28p2.png

to trito moy moraki tha erxotan ton Septembrio

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...

Και ο δικός μου άρχισε να έχει μια αντίστοιχη συμπεριφορά γύρω στους 10 μήνες, άρχισε να χάνει το ενδιαφέρον του για το στήθος. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που το προκάλεσε αλλά είχα ήδη διαπιστώσει και ελάττωση στην παραγωγή. Ο μικρός δεν "κατάπινε" τόσο γάλα όσο πριν. Αυτή ήταν και η αρχή του απογαλακτισμού του η οποία ευτυχώς έγινε ανώδυνα και για τους δυο. Παρόλα αυτά επειδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό, σε άλλο παιδάκι μπορεί να είναι παροδικό. Σε εμάς δεν ήταν. Η φύση ξέρει καλύτερα και σε καθοδηγεί. Εμείς σα μητέρες προσφέρουμε απλόχερα στα παιδιά μας αυτό που έχουμε και εκείνα επιλέγουν...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

για την ιστορία του θέματος, η Μάγια συνεχίζει να θηλάζει με αυτό το στυλ, μόνο που τώρα όταν θέλει πραγματικά να θηλάσει το δείχνει με τα όλα της :lol: . Τραβάει μπλούζες, κατεβάζει σουτιέν, πιάνει το στήθος μόνη της... :lol::lol::lol: πολύ γέλιο....ειδικά όταν είμαστε με κόσμο! :oops::lol:

Και επίσης παίζει και μιλάει με το στήθος! Κουκου - τσα και τέτοια! Και έχουν πλέον και επίσημο όνομα: μαμ ! Το οποίο είναι το όνομα για όλα, και των δικών μου και του μπαμπά της και του γείτονα ! :lol::lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

.....όταν θέλει πραγματικά να θηλάσει το δείχνει με τα όλα της :lol: . Τραβάει μπλούζες, κατεβάζει σουτιέν, πιάνει το στήθος μόνη της... :lol::lol::lol: πολύ γέλιο....ειδικά όταν είμαστε με κόσμο! :oops::lol:

Και επίσης παίζει και μιλάει με το στήθος! Κουκου - τσα και τέτοια! Και έχουν πλέον και επίσημο όνομα: μαμ ! Το οποίο είναι το όνομα για όλα, και των δικών μου και του μπαμπά της και του γείτονα ! :lol::lol::lol:

 

Aπίστευτη η Mάγια!!

Σκέτο κουκλάκι! Nα σου ζήσει!

Με τα παιδιά μου, ξαναγεννιέμαι...

bUwEp2.png

Link to comment
Share on other sites

[quote name="erica"

Είμαστε και γειτόνισες (Βριλησια)[/quote]

 

Άντε; Tότε, για το καλοκαίρι, θα χρειαστώ το τηλέφωνο της διαιτολόγου που έχεις που διάβασα σε ένα άλλο θέμα... Eλπίζω να είναι κοντά μας.

 

Άρα, μπορεί σε καμιά συνάντηση στα βόρεια προάστια να συναντηθούμε!

Με τα παιδιά μου, ξαναγεννιέμαι...

bUwEp2.png

Link to comment
Share on other sites

Άντε; Tότε, για το καλοκαίρι, θα χρειαστώ το τηλέφωνο της διαιτολόγου που έχεις που διάβασα σε ένα άλλο θέμα... Eλπίζω να είναι κοντά μας.

 

Είναι πολύ κοντά μας, στην Πεντέλης απέναντι από τον Βάρδα. Θα σου στείλω τα στοιχεία με πμ! :wink:

 

Άρα, μπορεί σε καμιά συνάντηση στα βόρεια προάστια να συναντηθούμε!

 

Αμέ! Μακάρι να βρεθούμε!!!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Οπότε Έρικα είναι το στυλ της αυτό στην ηλικία που βρίσκεται πλέον... αν σκεφτεί κανείς ότι μεγαλώνοντας το παιδί αλλάζουν τα ενδιαφέροντά του είναι φυσικό να αλλάζει και ο τρόπος που θηλάζει (μην ξεχνάμε πως από "ζυμαράκια" που είναι στην αρχή σιγά σιγά γίνονται παιδάκια). Σε εμάς απλά αυτό συνέπεσε με την ελάττωση στο γάλα από εμένα. Όσο όμως η μικρή σου δείχνει ενδιαφέρον, με τον τρόπο εκείνο που συμβαδίζει με την ηλικία της (παίζοντας, γελώντας...) για "αυτό που έχεις κάτω από την μπλούζα... :) " όλα είναι super!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 χρόνια μετά...

Επαναφέρω το θέμα γιατί συμβαίνει κάτι παρόμοιο με το μικρό μου :( Είναι μόλις 4 μήνων αλλά την τελευταία βδομάδα δεν κάθεται να θηλάσει! Δηλαδή πεινάει, αρχίζει να τρώει αλλά μετά από 2 λεπτάκια, αφήνει το στήθος, κάθεται και με κοιτάει, χαμογελάει και αρχίζει να ψάχνει τί γίνεται γύρω του. Όσο και να προσπαθώ, δεν ξανάρχεται στο στήθος, φαίνεται να τον απασχολεί πιο πολύ ο κόσμος γύρω του! Μήπως με τον τρόπο αυτό αποθηλάζει;;; Δεν είναι πολύ νωρίς και πολύ μικρούλης;;;

Επίσης, τις τελευταίες αυτές μέρες ξυπνάει το βράδυ κάθε 1,5 ώρα και δύο φορές για να φάει. Μέχρι τώρα ξυπνούσε μόνο μια φορά τις νύχτες. Προφανώς δνε χορταίνει τη μέρα. Αλλά γιατί όμως δεν τρώει;;;

Link to comment
Share on other sites

Επαναφέρω το θέμα γιατί συμβαίνει κάτι παρόμοιο με το μικρό μου :( Είναι μόλις 4 μήνων αλλά την τελευταία βδομάδα δεν κάθεται να θηλάσει! Δηλαδή πεινάει, αρχίζει να τρώει αλλά μετά από 2 λεπτάκια, αφήνει το στήθος, κάθεται και με κοιτάει, χαμογελάει και αρχίζει να ψάχνει τί γίνεται γύρω του. Όσο και να προσπαθώ, δεν ξανάρχεται στο στήθος, φαίνεται να τον απασχολεί πιο πολύ ο κόσμος γύρω του! Μήπως με τον τρόπο αυτό αποθηλάζει;;; Δεν είναι πολύ νωρίς και πολύ μικρούλης;;;

Επίσης, τις τελευταίες αυτές μέρες ξυπνάει το βράδυ κάθε 1,5 ώρα και δύο φορές για να φάει. Μέχρι τώρα ξυπνούσε μόνο μια φορά τις νύχτες. Προφανώς δνε χορταίνει τη μέρα. Αλλά γιατί όμως δεν τρώει;;;

 

Αυτή είναι φυσιολογική συμπεριφορά της ηλικίας και δεν σχετίζεται με αποθηλασμό. Είναι η ηλικία που (α) ενδιαφέρονται έντονα για το περιβάλλον οπότε η προσοχή τους αποσπάται εύκολα και ενεργά θέλουν να ασχοληθούν με τα γύρω τους κι όχι μόνο με το στήθος και (β) αρχίζει η ενόχληση των δοντιών, οπότε εν μέρει εξηγείται και η βραδινή ανησυχία.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που περιγράφεις ΔΕΝ είναι ούτε αποθηλασμός ούτε καν απεργία θηλασμού. Θα έλεγα ότι με την προϋπόθεση ότι θηλάζεις (α) αποκλειστικά (β) ελεύθερα και (γ) απεριόριστα, ΔΕΝ τίθεται ούτε θέμα να μην χορταίνει :-)

 

Τέλος, να σημειώσω, ότι σ' αυτή την ηλικία τα μωρά μπορούν να θηλάσουν πολύ πιο αποτελεσματικά οπότε μπορεί να παίρνουν την ίδια ποσότητα σε λιγότερο χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή είναι φυσιολογική συμπεριφορά της ηλικίας και δεν σχετίζεται με αποθηλασμό. Είναι η ηλικία που (α) ενδιαφέρονται έντονα για το περιβάλλον οπότε η προσοχή τους αποσπάται εύκολα και ενεργά θέλουν να ασχοληθούν με τα γύρω τους κι όχι μόνο με το στήθος και (β) αρχίζει η ενόχληση των δοντιών, οπότε εν μέρει εξηγείται και η βραδινή ανησυχία.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που περιγράφεις ΔΕΝ είναι ούτε αποθηλασμός ούτε καν απεργία θηλασμού. Θα έλεγα ότι με την προϋπόθεση ότι θηλάζεις (α) αποκλειστικά (β) ελεύθερα και (γ) απεριόριστα, ΔΕΝ τίθεται ούτε θέμα να μην χορταίνει :-)

 

Τέλος, να σημειώσω, ότι σ' αυτή την ηλικία τα μωρά μπορούν να θηλάσουν πολύ πιο αποτελεσματικά οπότε μπορεί να παίρνουν την ίδια ποσότητα σε λιγότερο χρόνο.

 

Οπότε φάση είναι και θα περάσει, ε; Ναι, θηλάζω αποκλειστικά και δεν θέλω να σταματήσω.

Ευχαριστώ για την απάντηση! Νόμιζα ότι δεν το είδε κανείς και άνοιξα νέο θέμα:oops:

Link to comment
Share on other sites

Οπότε φάση είναι και θα περάσει, ε; Ναι, θηλάζω αποκλειστικά και δεν θέλω να σταματήσω.

Ευχαριστώ για την απάντηση! Νόμιζα ότι δεν το είδε κανείς και άνοιξα νέο θέμα:oops:

 

Το αν θα περάσει είναι σχετικό...

 

Η μείωση της διάρκειας του θηλασμού μπορεί να παραμείνει αν οφείλεται στο ότι το μωρό θηλάζει πλέον πιο αποτελεσματικά. Αν πιστεύεις ότι οφείλεται στο ότι αποσπάται η προσοχή του, τότε προσπάθησε να το θηλάζεις σε χώρο που δεν έχει αντιπερισπασμούς: π.χ. μακριά από τηλεόραση, λίγο πιο πέρα από πολύ κόσμο ή παιδάκια που παίζουν. Άλλο "κόλπο" είναι να κρεμάσεις κάτι ενδιαφέρον στο λαιμό σου, π.χ. κολιέ, φουλάρι κλπ. ώστε το μωρό να απασχολείται με αυτό ενώ θηλάζει και να παραμένει στο στήθος.

 

Τα βραδινά ξυπνήματα μπορεί να είναι παροδικά αν οφείλονται σε δόντια, ίωση, άλμα ανάπτυξης κλπ. αλλά πολλές φορές διαρκούν για καιρό και μπορεί να σχετίζονται είτε με την οδοντοφυΐα είτε με την κατάκτηση από πλευράς του μωρού διαφόρων αναπτυξιακών σταδίων (π.χ. γύρισμα, αργότερα μπουσούλημα κλπ.), οπότε οι αλλαγές το "απασχολούν" ώσπου να τις κατακτήσει πλήρως και εκφράζονται με συχνά ξυπνήματα. Κάποιες φορές τα ξυπνήματα το βράδυ είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, οπότε επίσης παραμένουν. ΑΝ το μωρό δεν εκφράζει ανησυχία ενώ ξυπνά το βράδυ και αποκοιμιέται πάλι εύκολα, τότε δεν χρειάζεται να σε προβληματίζει.

 

Για το άλλο θέμα που άνοιξες, μπορείς να αντιγράψεις το link αυτού του thread σ' εκείνο το μήνυμα ζητώντας να λαμβάνεις εδώ απαντήσεις, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι ειδική, αλλά ολίγον από εμπειρία μαμάς, ολίγον από εμπειρίες γιαγιάδων, ολίγον από παιδιάτρους και διαβάσματα, το μυαλό μου πηγαίνει ότι το παιδί μπορεί να είναι έτοιμο για στερεές... Συχνά πυκνά αναφέρεται ότι το νορμάλ για την ανθρωπότητα εξαπανέκαθεν ήταν να θηλάζουν τα παιδιά για χρόνια, αλλά πάντα σχεδόν παραλείπεται να αναφερθεί ότι επίσης το νορμάλ δεν ήταν η εισαγωγή στερεών στο εξάμηνο...

 

Ωστόσο αυτό το θέμα είναι ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του και σίγουρα χρειάζεται μια μαμά να το ψάξει λίγο και να πάρει τη γνώμη του παιδιάτρου που παρακολουθεί το παιδί. Πάντως εμείς είχαμε παρόμοια σημάδια από το ένα παιδί και όλα έδειχναν ότι μπορούσε και ήθελε να φάει στερεές.

 

Πάντως γενικά ισχύει αυτό το ότι μπορεί τώρα να παίρνει το παιδί πιο πολύ γάλα σε πιο μικρό χρόνο.

 

Όσο για τα κολπάκια για να κάθεται το παιδί στο στήθος, εφόσον έχει αρχίσει και έχει ενδιαφέροντα :D , σε εμάς έπιασε να λέω τραγουδάκια που του άρεσαν μόνο όση ώρα ήταν στο στήθος. Οπότε αν ήθελε να ακούσει έπρεπε να θηλάζει!

Link to comment
Share on other sites

Το αν θα περάσει είναι σχετικό...

 

Η μείωση της διάρκειας του θηλασμού μπορεί να παραμείνει αν οφείλεται στο ότι το μωρό θηλάζει πλέον πιο αποτελεσματικά. Αν πιστεύεις ότι οφείλεται στο ότι αποσπάται η προσοχή του, τότε προσπάθησε να το θηλάζεις σε χώρο που δεν έχει αντιπερισπασμούς: π.χ. μακριά από τηλεόραση, λίγο πιο πέρα από πολύ κόσμο ή παιδάκια που παίζουν. Άλλο "κόλπο" είναι να κρεμάσεις κάτι ενδιαφέρον στο λαιμό σου, π.χ. κολιέ, φουλάρι κλπ. ώστε το μωρό να απασχολείται με αυτό ενώ θηλάζει και να παραμένει στο στήθος.

 

Τα βραδινά ξυπνήματα μπορεί να είναι παροδικά αν οφείλονται σε δόντια, ίωση, άλμα ανάπτυξης κλπ. αλλά πολλές φορές διαρκούν για καιρό και μπορεί να σχετίζονται είτε με την οδοντοφυΐα είτε με την κατάκτηση από πλευράς του μωρού διαφόρων αναπτυξιακών σταδίων (π.χ. γύρισμα, αργότερα μπουσούλημα κλπ.), οπότε οι αλλαγές το "απασχολούν" ώσπου να τις κατακτήσει πλήρως και εκφράζονται με συχνά ξυπνήματα. Κάποιες φορές τα ξυπνήματα το βράδυ είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, οπότε επίσης παραμένουν. ΑΝ το μωρό δεν εκφράζει ανησυχία ενώ ξυπνά το βράδυ και αποκοιμιέται πάλι εύκολα, τότε δεν χρειάζεται να σε προβληματίζει.

 

Για το άλλο θέμα που άνοιξες, μπορείς να αντιγράψεις το link αυτού του thread σ' εκείνο το μήνυμα ζητώντας να λαμβάνεις εδώ απαντήσεις, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα.

΄

Μέχρι τώρα τον θήλαζα πριν ζητήσει να φάει έντονα. Από χθες τον ταϊζω μόνο αφού αρχίσει τη γκρίνια και έτσι τρώει και πάλι μεν γρήγορα αλλά τουλάχιστον δεν αποσπάται η προσοχή του γιατί πέφτει με τα μούτρα:lol: Μόνο στο τέλος αρχίζει τα παιχνίδια αλλά έχω καταλάβει ότι τρώει.

 

Για το βράδυ τώρα, ξέχασα να αναφέρω ότι την προηγούμενη βδομάδα πέρασε μια ίωση και έχει ψιλοβηχάκι ακόμα μόνο μέσα στη μέρα όμως. Μπορεί λοιπόν να φταίει κι αυτό όπως λες. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ξυπνάει σχεδόν ουρλιάζοντας και κάνει τόξο, το κεφάλι του σχεδόν φτάνει τα πόδια του:shock::shock: όπως λένε για την παλλινδρόμηση αλλά το κάνει μόνο όταν ξυπνάει το βράδυ και έχουν περάσει και 5 ώρες από το τελευταίο του γεύμα. Εννοώ δεν είναι παλλινδρόμηση. Παίζει να είναι σουβλιές στα ούλα και να αντιδρά έτσι; μόλις τον πάρω αγκαλιά σταματάει αμέσως! Αλλά δεν ξανακοιμάται με τίποτα, τίποτα, πράγμα που μέχρι πριν 2 βδομάδες δεν το έκανε.

Όσο για τα κατορθώματα, εδώ και τρεις μέρες έμαθε να γυρνάει μόνος του και τον πέτυχα τον γλυκούλι μου να το κάνει και στον ύπνο του και να μισοξυπνάει! Οπότε ίσως είναι και αυτό, όπως λες.

Ίσως θέλει απλώς παρέα γιατί χθες δεν άντεξα και κατά τις 3 τον πήρα στο κρεβάτι μου όπου και κοιμήθηκε μέσα σε 2 λεπτάκια και μετά τον πήγα στο κρεβατάκι του. Όλοι μου λένε ότι είναι λάθος, ξέρω ότι ίσως συνηθίσει αλλά λυπάμαι να σκέφτομαι ότι φοβάται ή θέλει παρέα και να το αφήνω έτσι, αφήστε που ειλικρινά είμαι ξεθεωμένη... Έτσι κοιμήθηκα κι εγώ τουλάχιστον μετά...

Αχ, για το link που λες δεν ξέρω πώς να το κάνω...! Μήπως να διαγράψω το θέμα, γίνεται;

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι ειδική, αλλά ολίγον από εμπειρία μαμάς, ολίγον από εμπειρίες γιαγιάδων, ολίγον από παιδιάτρους και διαβάσματα, το μυαλό μου πηγαίνει ότι το παιδί μπορεί να είναι έτοιμο για στερεές... Συχνά πυκνά αναφέρεται ότι το νορμάλ για την ανθρωπότητα εξαπανέκαθεν ήταν να θηλάζουν τα παιδιά για χρόνια, αλλά πάντα σχεδόν παραλείπεται να αναφερθεί ότι επίσης το νορμάλ δεν ήταν η εισαγωγή στερεών στο εξάμηνο...

 

Ωστόσο αυτό το θέμα είναι ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του και σίγουρα χρειάζεται μια μαμά να το ψάξει λίγο και να πάρει τη γνώμη του παιδιάτρου που παρακολουθεί το παιδί. Πάντως εμείς είχαμε παρόμοια σημάδια από το ένα παιδί και όλα έδειχναν ότι μπορούσε και ήθελε να φάει στερεές.

 

Πάντως γενικά ισχύει αυτό το ότι μπορεί τώρα να παίρνει το παιδί πιο πολύ γάλα σε πιο μικρό χρόνο.

 

Όσο για τα κολπάκια για να κάθεται το παιδί στο στήθος, εφόσον έχει αρχίσει και έχει ενδιαφέροντα :D , σε εμάς έπιασε να λέω τραγουδάκια που του άρεσαν μόνο όση ώρα ήταν στο στήθος. Οπότε αν ήθελε να ακούσει έπρεπε να θηλάζει!

 

Χμμμ Αθηνά, μου πέρασε κι εμένα από το μυαλό αλλά ακούω ότι δεν κάνει πριν το εξάμηνο. Η παιδίατρος μου είχε πει να αρχίσουμε τροφές στον 5ο μήνα αλλά της είπα ότι προτιμώ να θηλάσω αποκλειστικά μέχρι τον 6ο εκτός αν υπάρχει πρόβλημα και μου είπε, όχι... Επίσης ο μικρούλης μου έχει αλλεργία στην πρωτεινη του αγελαδινού και από όσα διάβασα εδώ τουλάχιστον, καλύτερα να μην μπουν αμέσως τροφές. Η παιδίατρος βέβαια, όταν της το είπα μου είπε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα δούμε.

Link to comment
Share on other sites

Χαχαχα... ακούγεται ενδιαφέρον τύπος το μικρό σου! Θα σου γράψω μερικές σκέψεις όταν θα έχω πιο πολύ χρόνο.

 

Ο δικός μου 8,5 μηνών άρχισε να γυρνάει στην κούνια και δεν μπορούσε να ξανακοιμηθεί μόνος του. Τι λες, άρχισε να ξυπνάει το δικό σου το θηρίο; Γουάου!

 

Πάντως, εμείς τον ενθαρρύναμε να κοιμάται στο κρεβάτι του, γιατί δεν είχα εμπιστοσύνη ότι δεν θα μου έπεφτε από το διπλό. Κοιμόταν και αρκετές φορές μέσα στη μέρα και δεν μπορούσα να τον προσέχω. Τέλος πάντων, δεν ήταν δύσκολο να κοιμάται στην κούνια του, εφόσον το έκανε μέχρι τότε. Μας βοήθησε ο σύζυγος και το λεγόμενο the no-cry sleep solution που έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

Αν έβγαζες το κάγκελο από την κούνια και την είχες κολλητά στο κρεβάτι; Εμάς μας είχε βολέψει αρκετά αυτό σε αυτή την ηλικία. Είναι πιο άνετο και για το παιδί και για εσένα και δεν είναι τόσο επίφοβο για πτώσεις. Ανάμεσα στην κούνια και στο κρεβάτι, εκεί που έχει ξύλο, είχαμε βάλει ένα σεντόνι καλά διπλωμένο.

 

Εμείς το είχαμε κάνει λίγο ανάποδα, σε σχέση με εσάς. Μέχρι την ηλικία που είστε είχαμε ύπνο στο ίδιο κρεβάτι, εκτός από νεογέννητα, που φοβόμουν μην τα πλακώσω... Μετά σιγά σιγά άρχισαν να κοιμούνται πιο πολλές ώρες, οπότε είδα ότι μπορούσα να τα έχω δίπλα, σε κούνια με πεσμένο κάγκελο. Γύρω στους 5 μήνες κάναν συνεχόμενο ύπνο 8ωρα. Ο μικρός μας έκανε τη φάση που έγραψα, στους 8,5 μήνες, αλλά πέρασε γρήγορα. Αλλάξαμε δωμάτια στους 6 μήνες.

 

Θέλω να πω το ότι δεν τα είχα στο ίδιο κρεβάτι από την ηλικία που άρχισαν να "καταλαβαίνουν", μπορεί να βοήθησε στο να έχουν το χώρο τους και να κοιμούνται αρκετά καλά μικροί και μεγάλοι. Γλύκες μπορείτε να κάνετε όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας :-) έχοντας χορτάσει όλοι ύπνο.

 

Μήπως τον αλλάζεις το βράδυ από τσίσα να ανάβετε φώτα; Αυτό μπορεί να τον ξυπνάει.

 

Πάντως το "κλειδί" είναι ο τρόπος που αποκοιμιέται το παιδί και αρκετά θηλάζοντα μαθαίνουν ως μόνο τρόπο το στήθος, οπότε όσο ξυπνάνε... Το co-bedding είναι μια λύση αν δεν είναι εύκολο για το παιδί να αποκοιμιέται αλλιώς. Αυτή η μετάβαση στον "ανεξάρτητο" ύπνο δεν γίνεται απότομα, όταν το παιδί έχει μάθει μόνο με στήθος, για αυτό και οι μαμάδες του θηλασμού καμιά φορά βλέπουν ως κάτι σκληρό το να προτείνεται ο ανεξάρτητος ύπνος, γιατί το έχουν ταυτίσει με αντίδραση του παιδιού. Η μετάβαση όμως μπορεί να γίνει ήπια, χωρίς κλάμα. Σε εμάς τουλάχιστον έτσι έπιασε, αλλά όπως έγραψα το παιδί περνούσε φάση. Πιο πριν κοιμόταν πάλι ανεξάρτητα. Τέλος πάντων το βιβλίο που γράφω παραπάνω έχει ήπιους τρόπους, αρκετά αναλυτικά. Στην ουσία ενθαρρύνει τη μαμά να παρατηρήσει το παιδί και να δει τι συμβαίνει και μετά να φτιάξει ένα πλάνο χαλαρά και σταδιακά.

 

Επιμένοντας να μπει το παιδί στην κούνια, όταν αυτό δεν θέλει και "τσιτώνεται", το αποτέλεσμα είναι μόνο το παιδί να βλέπει την κούνια και να κλαίει. Για αυτό η συγκεκριμένη προσέγγιση του βιβλιου προτείνει να πάει κανείς με τα νερά του παιδιού και να το πιάσει το θέμα σταδιακά, παρατηρώντας το παιδί.

 

Προσωπικά βρίσκω ότι το co-bedding μπορεί να κάνει κακό στο θηλασμό μακροπρόθεσμα, γιατί μπορεί να κουράσει τη μαμά ή και το σύζυγο. Ενώ αν ο θηλασμός δεν "μπλέκεται" με τον ύπνο και δεν "κατηγορείται" για επι πλέον κούραση, είναι πιο εύκολο να συνεχιστεί. Όπως είδες το παιδί πλέον θηλάζει αποτελεσματικά και πλέον ο θηλασμός σε σχέση με το μπουκάλι είναι ίσως πιο εύκολος ακόμα. Το γράφω κιόλας επειδή λες ότι επιθυμείς να θηλάσετε για κάποιο διάστημα ακόμα.

 

Δηλαδή με το co-bedding η μαμά (και ο μπαμπάς) δέχονται ότι το παιδί θα ξυπνάει όσες φορές "χρειαστεί" μέσα στη νύχτα - μελλοντικά και για να αλλάξει πλευρό και κάθε φορά θα μισοξυπνάει η μαμά για να δώσει στήθος και να αποκοιμηθεί ξανά το παιδί. Αυτό μακροπρόθεσμα προσθέτει κούραση στη μαμά και μπορεί η μαμά να τα βάλει τελικά με το θηλασμό και να πει ότι την κουράζει "ο θηλασμός"! Ενώ βρέξει-χιονίσει θα πρέπει να βρει έτσι και αλλιώς εκείνη τη στιγμή κάποιον τρόπο για να (ξανα)κοιμάται το παιδί! Έχοντας περάσει ήδη όλη την ταλαιπωρία για να "διατηρήσει" το θηλασμό, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Εναλλακτικά, το παιδί μπορεί να μάθει από πιο μικρό να ξανακοιμάται μόνο του, χωρίς μεγάλο διάστημα απασχόλησης του γονιού, χωρίς "πιπίλα", οπότε μπορεί και να βρίσκεται ίσως και σε άλλο δωμάτιο από τους γονείς.

 

Η "λύση" είναι μη ήπιο τρόπο και σταδιακά, σε διάστημα αρκετών ημερών ή και εβδομάδων, όπου το αποτέλεσμα είναι το παιδί να το βάζει η μαμά γλαρωμένο στο κρεβάτι του, να στιφογυρνάει ίσως λίγο, όπως κάνουν οι μεγάλοι και να κοιμάται μόνο του. Το ίδιο θα συμβαίνει όταν το παιδί κάνει ελαφρύ ύπνο μέσα στη νύχτα, θα ξανακοιμάται μόνο του όταν γυρνάει πλευρό και δεν θα χρειάζεται να ξυπνήσει η μαμά ή κάποιος άλλος να ξανακοιμίσει.

 

Όμως όπως τα γράφεις πιθανό επειδή το παιδί έχει ζωηρέψει το παιδί την ημέρα να πίνει όντως σημαντικό μέρος του 24ώρου γάλακτος μέσα στη νύχτα και θα πρέπει να το λάβεις αυτό υπόψη σου. Δηλαδή να ενθαρρύνεις με κάποιο τρόπο το παιδί να πίνει το γαλατάκι του τη μέρα. Κάποιες ιδεές για αυτό γράφτηκαν πιο πάνω.

 

Τέλος πάντων, μην τα πολυλογώ :lol:, μου φαίνεται ότι η λύση για εσάς είναι να έχετε τώρα κούνια με πεσμένο κάγκελο και να έχεις κάπου στο μυαλό σου το να ενθαρρύνεις, πολύ ήπια, το παιδί εκεί που βρίσκεται δίπλα σου, σιγά σιγά να αποκοιμιέται χωρίς στήθος. Δηλαδή εκεί που του δίνεις γαλατάκι, και το βλέπεις αρκετά γλαρωμένο, να προσπαθείς ήπια, να μην αποκοιμιέται με το στήθος στο στόμα. Έτσι θα σε έχει λιγότερη ανάγκη, σε τυχαία ξυπνήματα, χωρίς πείνα. Δεν χρειάζεται να πιέσεις το παιδί. Βλέποντας και κάνοντας.

 

Αν για τους υπνάκους της ημέρας ακόμα το παιδί κοιμάται στην κούνια, προσπαθήστε να μην το "χαλάσετε" αυτό. Έχει κάποια σημασία για το ίδιο το παιδί να ξέρει ότι μπορεί να κοιμηθεί με διαφορετικούς τρόπους εφόσον νυστάζει. Χώρια που είναι πιο ασφαλές να ξέρεις ότι στην κούνια δεν χρειάζεται να έχεις το νου σου μην ξυπνήσει και πέσει...

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...