Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ροζ τα κοριτσια, μπλε τα αγορια?

Melia13

Recommended Posts

6 hours ago, little lamb said:

Το κατάλαβα καλέ, ίσως εγω δεν τα ειπα καλα. Εννοώ ότι με την ίδια λογική που δεν παιρνεις κούκλα/κουζίνα στο κορίτσι, τότε δεν πρέπει να πάρεις διαστημόπλοιο/φορτηγο στο αγόρι. Κάνεις δηλαδή αυτό το "μισό" στερεότυπο. Το κορίτσι να μην έχει τα παραδοσιακά στερεοτυπικά αλλά το αγόρι ας τα έχει. Βασικά δεν φταις εσύ, απλά ίσως πλέον δεν θεωρούνται καν στερεοτυπικά αγοριστικα τα φορτηγά κ τα διαστημόπλοια (καλώς), οπότε δεν υπάρχει κάτι να αποτινάξουμε, θεωρούνται ουδέτερα, ενώ στα κουζινικα πχ υπάρχει ακόμα ότι αναπαράγουν κοριτσίστικο στερεότυπο, οπότε αν θέλουμε να αποτινάξουμε το στερεοτυπο δεν τα παίρνουμε σε κορίτσι. Κανονικά όμως η πραγματικη αποτιναξη του στερεοττπου είναι να θεωρούνται ουδέτερα όλα και να μην λέμε "δεν θα το πάρω σε κορίτσι για να μην αναπαραγαγω το στερεότυπο" .

Βασικά πάλι μπερδεμένα τα είπα, δεν ξέρω πώς να εκφράσω αυτό που έχω στο μυαλό μου. Νιώθω πως το ότι το κορίτσι παίζει με διαστημόπλοιο δεν το θεωρούμε κατάρριψη στερεοτυπου, ενώ το να παίξει το αγόρι με κούκλα το θεωρούμε. Δηλαδή το κορίτσι έχει ήδη κερδίσει έδαφος στο να ασχολείται με "πρώην αγοριστικα" κ δεν θεωρεί κανείς ότι εγινε κάτι προοδευτικο, ενώ αν ασχοληθεί το αγόρι με "πρώην κοριτσίστικα" θεωρείται πιο προοδευτικό. Τα "πρώην αγοριστικα" δηλαδή πλέον θεωρούνται ουδέτερα (όπως έγραψες "παίρνω ουδέτερα πχ διαστημόπλοιο, δράκο") αλλά οι κουζίνες και οι κούκλες δεν θεωρούνται ακόμα ουδέτερα που τα παίρνουμε σε όλους, αλλα θεωρούνται κοριτσίστικα που αν θελουμε να καταρρίψουμε το στερεοτυπο τα παίρνουμε σε αγόρι αλλά όχι σε κορίτσι. Αυτό δείχνει ότι δεν έχουν "ουδετεροποιηθει" ακόμα αλλά κουβαλούν ακόμα ένα βάρος κοριτσίστικου, το οποίο αντίστοιχο βάρος αγοριστικου δεν το κουβαλά πια το διαστημόπλοιο και ο δράκος. Ελπίζω να τα είπα καλύτερα τώρα, τα σκέφτομαι λίγο μπερδεμένα...

Βασικά το μονο ουδέτερο (κι αν καταλαβαινω τι θέλεις να πεις) είναι, για παράδειγμα, στον παιδικό σταθμό που έχει 100 παιχνίδια όλων των ειδών και χρωμάτων, και ο καθένας πάει και παίζει με αυτό που θέλει. Χωρίς να το πολυκουράζουμε γιατί πρέπει ή δεν πρέπει ένα παιδί να πιάσει ένα παιχνίδι.

Ιδανικά (σε μικρότερη κλίμακα) για μένα έτσι θα έπρεπε να είναι και στο σπίτι. Όταν όμως ένα κορίτσι στο σπίτι έχει μόνο κούκλες, αναγκαστικά με αυτές θα παίξει μόνο....

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 61
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Βασικά το μόνο ουδέτερο μου φαίνονται τα ζωάκια. Όλα τα άλλα είναι φορτισμένα με έστω και λίγο θηλυκό ή αρσενικό πρόσημο, λόγω παλαιότερων κοινωνικών ρόλων. 

Εμένα πάντως περισσότερο θα με απασχολούσε να μην παίζει ο γιος μου με πολύ "αντρικά" παιχνίδια, πχ αγριανθρωπους, σούπερ ήρωες, φορτηγά και όπλα, παρά να μην παίζει η κόρη μου με κουζίνα ή μωρό. Συνήθως από όσους θέλουν να καταρρίψουν το στερεοτυπο βλεπω το αντίθετο. Μην τυχόν και παρουμε στο κορίτσι κοριτσίστικα και ροζ κλπ γιατί θα αναπαράγουμε τι στερεοτυπο, αλλά στο αγόρι δεν πειράζει, ας πάρουμε φορτηγά και γαλάζια. Στο κάτω κάτω τα πρώην κοριτσίστικα (κουζίνες, μωρά, σκούπες, σιδερωστρες) υπαρχουν στην καθημερινότητα του παιδιού (αγοριού και κοριτσιού), δεν καταλαβαίνω γιατί να τα στερούμε από τα κορίτσια. Σαν να φοβόμαστε πολύ μην γίνει το κορίτσι γυναικούλα, αλλά όχι τόσο πολύ μη γίνει το αγόρι άγριο. Εμένα η βαρβατιλα με τρομάζει περισσότερο από τη γυναικουλιαση!

On 10/10/2020 at 2:12 ΠΜ, chocolate_eater είπε:

Βασικά το μονο ουδέτερο (κι αν καταλαβαινω τι θέλεις να πεις) είναι, για παράδειγμα, στον παιδικό σταθμό που έχει 100 παιχνίδια όλων των ειδών και χρωμάτων, και ο καθένας πάει και παίζει με αυτό που θέλει. Χωρίς να το πολυκουράζουμε γιατί πρέπει ή δεν πρέπει ένα παιδί να πιάσει ένα παιχνίδι.

Ιδανικά (σε μικρότερη κλίμακα) για μένα έτσι θα έπρεπε να είναι και στο σπίτι. Όταν όμως ένα κορίτσι στο σπίτι έχει μόνο κούκλες, αναγκαστικά με αυτές θα παίξει μόνο....

Δηλαδή αν καποιοι γονείς  έχουν γιους ,το ιδανικο λες θα ηταν να του παιρνουν και κουκλες μπαρμπι πχ να παιζουν?

Η εγω μπορει να μην καταλαβα αν λες αυτο..

Just now, diane2020 said:

Δηλαδή αν καποιοι γονείς  έχουν γιους ,το ιδανικο λες θα ηταν να του παιρνουν και κουκλες μπαρμπι πχ να παιζουν?

Ναι, γιατί όχι; δηλαδή εγώ μετά από 2 κορίτσια πιστεύεις ότι θα πάρω καινούργια παιχνίδια στον γιο; βασικά έχουμε κυρίως ουδέτερα τώρα που το σκέφτομαι, αλλά δεν θα τον αφήνω να παίζει με τα κουζινικα ή κάτι ξεμπαρκες κούκλες που έχουμε; 

Επίσης της μεγάλης της αρέσουν τα αυτοκινητάκια, φυσικά και της πήρα αυτοκινητάκι περυσι στα γεννεθλια της, αφού αυτό ήθελε. 

Αχ! Τι ωραίο θέμα!!!!

Εγώ πάντως σαν κοριτσι, θυμάμαι να μου αρέσει να παίζω με τηλεκατευθυνόμενα, να κάνω κόντρες με το ποδήλατο, να παίζω ποδόσφαιρο και όταν πηγαίναμε χωριό να σκαρφαλώνω στα δέντρα... Δεν λέω, έπαιξα και με κούκλες, αφού κατά κύριο λόγο μου φερναν δώρο κάτι μπαρμπι, αλλά μετά από λίγο τις έκανα στην άκρη... Ο πατέρας μου ποτέ δεν κράτησε στερεότυπα και μου αγόραζε αυτοκινητάκια κόντρα στη μάνα μου, αλλά σε αυτό ίσως έπαιξε ρόλο το ότι πάντα ήθελε ένα γιο και δεν του ήρθε... Βέβαια και αυτός στην πορεία "χάλασε", αφού όσο μεγάλωνα και έβλεπε ότι μου άρεσαν οι σπουδές και σκεφτομουν μια πιο ακαδημαϊκή καριέρα, πέταγε κάτι κουλα του στυλ "η γυναίκα είναι για οικογένεια", αλλά έκανα πως δεν άκουγα για να μην κάνω καυγά...

Στην κόρη μου πάντως προσπαθώ να μην κολλάμε σε στερεότυπα... Γενικά σιχαίνομαι το ροζ, οπότε κάτι ελάχιστα που έχει είναι από δώρα, ενώ κατά κύριο λόγο της φοράω μπλε και κόκκινα ρούχα που πάνε απίστευτα και με τα μάτια της (βγήκε γαλανοματικο το τσουπακι μου)! :x

Πάντως, όταν γέννησε η αδερφή μου, της έδωσα όλα τα πράγματα που είχα χρησιμοποιήσει στη μπέμπα για να μην αγοράσει αλλά και μου έκανε εντύπωση πως μου επέστρεψε τα ροζ κουβερτακια με καρδούλες κλπ... Όταν τη ρώτησα, η απάντηση ήταν πως δεν θα βάλει ροζ στο μπέμπη!!!! Της απάντησα φυσικά ανάλογα, λέγοντας της "ναι, θα παρεξηγηθεί το νεογέννητο"! Τι να πω? Εγώ πάντως ότι μου έδωσαν, επειδή κυριως ήταν αγόρια στα σόγια, τα έβαλα όλα στην κορη μου. Το τι σεντόνι με αυτοκινητάκι και γαλάζια πράγματα έχω βάλει, δε λέγεται!!!!

Διαφημίσεις

Εγω παλι τρελαινομουν παντα για το ροζ και τα φρου φρου

Το ιδιο κανω και στις κορες μου αν και έχουμε και πιο ουδέτερα παιχνιδια

Και τηλεκατευθυνόμενο εχουν και πιστα αυτοκινήτων αλλα τα δέντρα το σκαρφαλωμα δεν πιστεύω ναναι θεμα φυλου ουτε τα τηλεκατευθυνόμενα

Στον ανιψιο μου επειδη δε τα κατέχω τοσο τα αγοριστικα τους δινω λεφτα να του αγοραζουν οτι θελουν οι γονείς 

Εγω δεν εχω θεμα με τα χρωματα ,αν είχα γιο ομως δε θα του βαζα κολαν, ροζ μπλουζα ναι, κολαν και κολλητα οχι

Το είπα και πιο πάνω, μέχρι τα 2 θα φοράει τα ρούχα από τις αδερφές του. Μετά θα δούμε για πόσο ακόμα θα μπορώ να του τα βάζω. Εξαρτάται από τα άλλα παιδιά στον παιδικό. 

Just now, Chrysoum είπε:

Το είπα και πιο πάνω, μέχρι τα 2 θα φοράει τα ρούχα από τις αδερφές του. Μετά θα δούμε για πόσο ακόμα θα μπορώ να του τα βάζω. Εξαρτάται από τα άλλα παιδιά στον παιδικό. 

Μα αν είναι δυνατόν! Θα παρεξηγηθεί το 2χρονο αν βάλει κολάν ή τζιν για κορίτσια? Φαντάζομαι δεν θα του φορέσεις φούστα ή φουστάνι... Αλλά τα υπόλοιπα ρούχα γτ να μην τα βάλει?

Just now, anemoni1989 said:

Μα αν είναι δυνατόν! Θα παρεξηγηθεί το 2χρονο αν βάλει κολάν ή τζιν για κορίτσια? Φαντάζομαι δεν θα του φορέσεις φούστα ή φουστάνι... Αλλά τα υπόλοιπα ρούχα γτ να μην τα βάλει?

Ε ναι αυτό λέω, θα φοράει κανονικά όλα τα άλλα έως τα 2. Μετα που αρχίζουν να έχουν άποψη και κυρίως ακούνε τα άλλα παιδιά στον παιδικό, θα δούμε. Μέχρι να μου πει κάτι θα του τα φοράω 

Εμενα οταν γεννησα την πρωτη μου χε δωσει μια φίλη που χε 4 ! Γιουσ παρα πολλα κι ολα αγοριστικα.  Εγω της τα βαλα ολα παντως. Με ενα φιογκακι κατακαβαιναν οτι ειναι κοριτσι αλλιως με τίποτα!

Διαφημίσεις

Κάποτε όταν η κόρη μου ήταν γύρω 6-7 μηνών είχαμε πάει σε μια βάπτιση, της είχα βάλει ενα μπλε παντελονάκι με μια ωραία μπλουζιτσα κ μια ωραία  μπλε κορδέλα (δεν της έβαλα όμως ροζ φορεματακι όπως συνηθίζεται). Κ καθώς έμπαινα αγκαλιά με την μικρή άκουγα την συνομιλία από 1 αντρόγυνο 50-60 χρόνων. Ρωτούσε ο άντρας την γυναίκα του... "Αγοράκι η κοριτσακι είναι το μωρό?" Κ απαντάει η γυναίκα "Δεν ξέρω, ίσως είναι κοριτσάκι γιατί φοράει κορδέλα"... Το μπερδεψα το ζεύγος!!! :P

Just now, Chrysoum είπε:

Ναι, γιατί όχι; δηλαδή εγώ μετά από 2 κορίτσια πιστεύεις ότι θα πάρω καινούργια παιχνίδια στον γιο; βασικά έχουμε κυρίως ουδέτερα τώρα που το σκέφτομαι, αλλά δεν θα τον αφήνω να παίζει με τα κουζινικα ή κάτι ξεμπαρκες κούκλες που έχουμε; 

Επίσης της μεγάλης της αρέσουν τα αυτοκινητάκια, φυσικά και της πήρα αυτοκινητάκι περυσι στα γεννεθλια της, αφού αυτό ήθελε. 

Κ μένα ο γιος μου συνήθως κυκλοφορεί με ένα ροζ καρότσι στο σπίτι που το ίδιο το ξανά πήραμε στην μεγάλη για να μην μαλώνουν.. κ με τις κούκλες παίζει κ τα κουζινικα... Κ η κόρη μου με αυτοκινητάκια κ τρενάκια!!! Παιχνίδια είναι όλα, ας μην βάζουμε ταμπέλες!! (Δεν το λέω για σένα @Chrysoum, γενικά μιλάω)

Just now, anemoni1989 είπε:

Αχ! Τι ωραίο θέμα!!!!

Εγώ πάντως σαν κοριτσι, θυμάμαι να μου αρέσει να παίζω με τηλεκατευθυνόμενα, να κάνω κόντρες με το ποδήλατο, να παίζω ποδόσφαιρο και όταν πηγαίναμε χωριό να σκαρφαλώνω στα δέντρα... Δεν λέω, έπαιξα και με κούκλες, αφού κατά κύριο λόγο μου φερναν δώρο κάτι μπαρμπι, αλλά μετά από λίγο τις έκανα στην άκρη... Ο πατέρας μου ποτέ δεν κράτησε στερεότυπα και μου αγόραζε αυτοκινητάκια κόντρα στη μάνα μου, αλλά σε αυτό ίσως έπαιξε ρόλο το ότι πάντα ήθελε ένα γιο και δεν του ήρθε... Βέβαια και αυτός στην πορεία "χάλασε", αφού όσο μεγάλωνα και έβλεπε ότι μου άρεσαν οι σπουδές και σκεφτομουν μια πιο ακαδημαϊκή καριέρα, πέταγε κάτι κουλα του στυλ "η γυναίκα είναι για οικογένεια", αλλά έκανα πως δεν άκουγα για να μην κάνω καυγά...

Στην κόρη μου πάντως προσπαθώ να μην κολλάμε σε στερεότυπα... Γενικά σιχαίνομαι το ροζ, οπότε κάτι ελάχιστα που έχει είναι από δώρα, ενώ κατά κύριο λόγο της φοράω μπλε και κόκκινα ρούχα που πάνε απίστευτα και με τα μάτια της (βγήκε γαλανοματικο το τσουπακι μου)! :x

Πάντως, όταν γέννησε η αδερφή μου, της έδωσα όλα τα πράγματα που είχα χρησιμοποιήσει στη μπέμπα για να μην αγοράσει αλλά και μου έκανε εντύπωση πως μου επέστρεψε τα ροζ κουβερτακια με καρδούλες κλπ... Όταν τη ρώτησα, η απάντηση ήταν πως δεν θα βάλει ροζ στο μπέμπη!!!! Της απάντησα φυσικά ανάλογα, λέγοντας της "ναι, θα παρεξηγηθεί το νεογέννητο"! Τι να πω? Εγώ πάντως ότι μου έδωσαν, επειδή κυριως ήταν αγόρια στα σόγια, τα έβαλα όλα στην κορη μου. Το τι σεντόνι με αυτοκινητάκι και γαλάζια πράγματα έχω βάλει, δε λέγεται!!!!

Σε παραθέτω όχι γιατί διαφωνώ σε κάτι, ίσα ίσα αν διάβασες τα προηγούμενα μηνύματά μου είμαι κι εγώ κατά των διαχωρισμων. Απλά παραθέτω το μηνυμα σου γιατί με βοηθάει λίγο να εξηγήσω αυτό που έλεγα παραπάνω. Πχ λες ότι σιχαίνεσαι το ροζ κ δεν ήθελες τίποτα ροζ, που το λένε πολλοί γονείς κοριτσιών που θέλουν να αποτινάξουν το στερεοτυπο, αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει για το γιο του "σιχαίνομαι το γαλάζιο, δεν θα του πάρω τίποτα" ή "δεν θα του πάρω αυτοκίνητα και φορτηγά", ενώ για το κορίτσι λένε "δεν θα της πάρω ποτέ κουζίνα ή κούκλα". Λένε μεν "θα πάρω στο αγόρι κούκλα και κουζίνα" αλλά δεν λένε "δεν θα του παρω φορτηγό". Όχι ότι θα έπρεπε να το λένε, αλλά το αντίστοιχο του "δεν θα πάρω κουζίνα σε κορίτσι" αυτό είναι. Αυτό εννοούσα λοιπόν ότι τα παλιά αγοριστικα παιχνίδια πλέον θεωρούνται ουδέτερα (και πολύ σωστά) ενώ τα παλιά κοριτσίστικα δεν θεωρούνται ακόμα ουδέτερα, ενώ θα έπρεπε, αφού και οι άντρες μαγειρεύουν κ σπρώχνουν καρότσια. Τα παίρνουν οι γονείς μεν στα αγόρια (και συμφωνώ) αλλά τα αποφεύγουν στα κορίτσια γιατί; Επειδή κουβαλούν ακόμα ένα βάρος κοριτσίστικου στερεοτυπου. Γι'αυτό δεν αποφεύγουν στα αγόρια το φορτηγό, γιατί πλέον εκείνο δεν κουβαλά βάρος στερεοτυπου που να θέλουμε να αποτινάξουμε, μόνο με τα "κοριτσίστικα" συμβαίνει, ενώ δεν θα έπρεπε. Όπως είπε πιο πάνω κ η κοτσιφικος, παίρνω στο κορίτσι διαστημόπλοιο και στο αγόρι πάλι διαστημόπλοιο. Στο αγόρι δεν το αποφεύγει, αλλά στο κορίτσι αποφεύγει την κούκλα. Δεν το κατακρίνω, ξέρω ότι γίνεται με καλή διάθεση προόδου, απλά το χρησιμοποιώ ως παράδειγμα για το φαινόμενο αυτό. Εγώ δεν βρίσκω το λόγο να αποφεύγουμε τα στερεοτυπικα κοριτσίστικα παιχνίδια, εκτός αν το κάναμε και για τα δύο φύλα.

Στην κόρη μου δεν αποφευγω τα κοριτσίστικα. Τα αντιμετωπίζω ισότιμα όλα. Σε παιχνίδια είναι μικρή ακόμα και ούτως ή άλλως παίζει ακόμα με ουδέτερα πχ λούτρινα, τουβλάκια, παζλακια, φαρμες και τέτοια. Όταν μεγαλώσει, δεν μου αρέσουν ούτως ή αλλως ούτε τα πολύ κοριτσίστικα πχ μπουντουαρ, ούτε τα πολύ αγοριστικα πχ άγριοι ήρωες, οπότε όπως θα απέφευγα το μπουντουαρ στο κορίτσι έτσι θα απέφευγα και τον Χαλκ στο αγόρι. Αλλά τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τις κούκλες και τις κουζίνες δεν τα θεωρώ ούτε αγοριστικα ούτε κοριτσίστικα. Είναι απλά ρολοι της καθημερινότητας. Οπότε δεν βλέπω το λόγο να τα αποφύγω στο κορίτσι. Εξάλλου πιο πιθανό είναι να επηρεαστεί από άγριους ήρωες το αγόρι κ να γίνει "άγριο" παρά να επηρεαστεί από την κουζίνα το κορίτσι κ να γίνει καλή νοικοκυρά δούλα και κυρά, χαχα! 

Στα ρούχα πάλι δεν αποφευγω τα ροζ, έχει απ'όλα. Πριγκηπισσες και νεράιδες δεν μου πολυαρεσουν, γενικά προτιμώ τα ζωάκια κι αν είναι ροζ δεν με πειράζει. Τα ρούχα του ανηψιού μου δεν της τα φοράω εκτός σπιτιού, οχι λόγω κάποιου κολλήματος, απλως έχει τόσα πολλά δικά της που δεν χρειάζεται. Και μου φαίνεται πιο ωραία με τα δικά της απλά με τη λογική ότι κι εγώ δεν φοραω πχ κουστούμι και γραβάτα. Και δεν υπάρχουν και ουδέτερα παιδικά ρούχα όπως στα 80ς-90ς που δεν ξεχωριζαμε τι ήμασταν, χαχα. Όχι ότι είναι κακό να φορέσει η κόρη μου κάτι με φορτηγό ούτε ο (πιθανός) γιος μου κάτι με πεταλούδες, απλά αφού έχουν τόσα δικά τους δεν θα τους τα έβαζα, εκτός αν είχα ξεμείνει από καθαρά κάποια στιγμή.

2 hours ago, diane2020 said:

Ναι. Το ιδανικό είναι να έχει 20 παιχνίδια κάθε είδους στο ράφι και το παιδί, αδιάφορο αν είναι κόρη ή γιος, να παίζει με αυτό που θέλει.

Just now, chocolate_eater είπε:

Ναι. Το ιδανικό είναι να έχει 20 παιχνίδια κάθε είδους στο ράφι και το παιδί, αδιάφορο αν είναι κόρη ή γιος, να παίζει με αυτό που θέλει.

Καλα οκ. Εγω παντως μπαρμπι σε γιο δε θα παιρνα. Γενικα κούκλες...δηλαδη να τις ντυνει να τις ξεντυνει να τις κάνει πως πανε στα μαγαζια κ τετοια. Εκτος βεβαια αν σκοπος μου ηταν να μάθει να τις ξεντυνει :D

Διαφημίσεις

Εγώ με τον ξάδερφό μου πάντως κάναμε ζευγάρι την Μπάρμπι με τον Action Man. Πιο στερεοτυπικο ζευγάρι πεθαίνεις. Αλλά τουλάχιστον επαιζε κι εκείνος με την Μπάρμπι μ'αυτο τον τρόπο.

πρίν από 50 λεπτά , mama16 είπε:

Κάποτε όταν η κόρη μου ήταν γύρω 6-7 μηνών είχαμε πάει σε μια βάπτιση, της είχα βάλει ενα μπλε παντελονάκι με μια ωραία μπλουζιτσα κ μια ωραία  μπλε κορδέλα (δεν της έβαλα όμως ροζ φορεματακι όπως συνηθίζεται). Κ καθώς έμπαινα αγκαλιά με την μικρή άκουγα την συνομιλία από 1 αντρόγυνο 50-60 χρόνων. Ρωτούσε ο άντρας την γυναίκα του... "Αγοράκι η κοριτσακι είναι το μωρό?" Κ απαντάει η γυναίκα "Δεν ξέρω, ίσως είναι κοριτσάκι γιατί φοράει κορδέλα"... Το μπερδεψα το ζεύγος!!! :P

Λες κι εμείς οι μεγάλες δεν φοράμε ποτέ μπλε... Εμείς έχουμε μπλε καρότσι και όταν ήταν μωρό στο πορτ μπεμπέ πολύς κόσμος έλεγε "ο μπέμπης". Και μετά δικαιολογούνταν κιόλας ότι τους μπέρδεψε το μπλε καρότσι. Λες κι αυτές δεν έχουν πχ μπλε αυτοκίνητο! Η πλάκα είναι ότι το μπλε καρότσι μας το έδωσε οικογένεια που είχε δύο κοριτσάκια. Μια άλλη οικογένεια που μας έδωσε καρότσι από αγόρι που ήταν ραφ με καφέ μας είπε κάπως απολογητικά "τι να κάνουμε, είναι γαλάζιο". Δεν πρόσεξα μήπως φορούσε κι εκείνη γαλάζιο τότε να της το έλεγα για πλάκα!

Just now, little lamb said:

Εγώ με τον ξάδερφό μου πάντως κάναμε ζευγάρι την Μπάρμπι με τον Action Man. Πιο στερεοτυπικο ζευγάρι πεθαίνεις. Αλλά τουλάχιστον επαιζε κι εκείνος με την Μπάρμπι μ'αυτο τον τρόπο.

Λες κι εμείς οι μεγάλες δεν φοράμε ποτέ μπλε... Εμείς έχουμε μπλε καρότσι και όταν ήταν μωρό στο πορτ μπεμπέ πολύς κόσμος έλεγε "ο μπέμπης". Και μετά δικαιολογούνταν κιόλας ότι τους μπέρδεψε το μπλε καρότσι. Λες κι αυτές δεν έχουν πχ μπλε αυτοκίνητο! Η πλάκα είναι ότι το μπλε καρότσι μας το έδωσε οικογένεια που είχε δύο κοριτσάκια. Μια άλλη οικογένεια που μας έδωσε καρότσι από αγόρι που ήταν ραφ με καφέ μας είπε κάπως απολογητικά "τι να κάνουμε, είναι γαλάζιο". Δεν πρόσεξα μήπως φορούσε κι εκείνη γαλάζιο τότε να της το έλεγα για πλάκα!

Γιατί υπάρχουν ροζ καρότσια;; έλα τρέλανε με τώρα!! Ή πιο είναι δηλαδή το χρώμα στο καρότσι που στερεοτυπικα θα έπρεπε να έχουν τα κορίτσια;; αυτό πραγματικά δεν το έχω ξανά ακούσει. 

Υπάρχουν και ροζ και μωβ και κόκκινα που ίσως τους παραπέμπουν περισσότερο σε κορίτσι (μάλιστα αυτό που έχουμε εμείς σε ραφ-καφε για κορίτσι η πλάκα είναι ότι μια φίλη μου το έχει σε ροζ για αγόρι γιατί είχε κορίτσι πριν) αλλά όντως το καρότσι δεν σου πάει το μυαλό ότι έχει χρώμα φύλου! Απλά οι παλιοί ίσως είχαν συνηθίσει τα πολύχρωμα καρότσια που υπήρχαν μέχρι πριν καμιά δεκαριά-δεκαπενταρια χρόνια κι έτσι τα τωρινά μονόχρωμα τους φαίνονται πιο αγοριστικα, δεν ξέρω. Βέβαια αυτά τα παλιά πολυχρωμα που λέω ήταν unisex. Κι εξάλλου παλιά έβαζαν άσπρα σεντονακια με δαντέλα στα πορτ μπεμπέ είτε ήταν αγόρι είτε κορίτσι, οπότε όντως ποτέ το καρότσι και το πορτ μπεμπέ δεν έδειχναν φύλο. Γενικά αυτός ο τόσο έντονος διαχωρισμός χρωμάτων και φύλων στα μωρά είναι πρόσφατος, οσο παράδοξο κι αν ακούγεται! Μπορεί σε όλα τα άλλα επίπεδα της κοινωνίας να υπήρχε ο διαχωρισμός, αλλά τα μωρά ήταν απλά μωρά!

21 ώρες πρίν, Chrysoum είπε:

Γιατί υπάρχουν ροζ καρότσια;; έλα τρέλανε με τώρα!! Ή πιο είναι δηλαδή το χρώμα στο καρότσι που στερεοτυπικα θα έπρεπε να έχουν τα κορίτσια;; αυτό πραγματικά δεν το έχω ξανά ακούσει. 

Ούτε εγώ το πίστευα , μέχρι πού είδα γνωστό ζευγάρι με καρότσι φούξια!!!! Τωρα, βέβαια, που το 2ο βγήκε αγόρι, φαντάζομαι θα πήραν κάποιο άλλο, εκτός κι αν ξαφνικά "την είδαν απελευθερωμένοι" (μιλάω πολύ ειρωνικά, μιας και σαν ζευγάρι ήταν στα κλασικά στερεότυπα). Εμείς πάντως είχαμε πάρει ένα ωραιότατο κόκκινο που και ουδέτερο είναι και στο αγαπημένο μου χρωματακι!!!

Αχ κι εμένα το κόκκινο καρότσι ήταν το όνειρό μου, όπως και κόκκινες συσκευές κουζίνας (τοστιέρες, μπλέντερ κλπ). Αλλά τελικά καρότσια μας χάρισαν και δεν πραγματώθηκε, χαχα! Κι από συσκευές έκατσε να είναι κόκκινη μόνο μια καφετιέρα και η ηλεκτρική σκούπα! :-P

Just now, little lamb είπε:

Αχ κι εμένα το κόκκινο καρότσι ήταν το όνειρό μου, όπως και κόκκινες συσκευές κουζίνας (τοστιέρες, μπλέντερ κλπ). Αλλά τελικά καρότσια μας χάρισαν και δεν πραγματώθηκε, χαχα! Κι από συσκευές έκατσε να είναι κόκκινη μόνο μια καφετιέρα και η ηλεκτρική σκούπα! :-P

Καφετιέρα, σκούπα, βραστηρας, ένα κατσαρολάκια και αρκετά άλλα! Αχαχαχαχαχχαχ

Το λατρεύω το κόκκινο!

On 8/10/2020 at 11:31 ΠΜ, Melia13 είπε:

"Βόλος: Έστειλαν στην έκτη τάξη δημοτικού ροζ μάσκες και τα αγόρια αρνούνται να τις βάλουν"

Μηπως οι γονεις σημερα μεγαλωνουμε τα παιδια μας με τα ιδια στερεοτυπα που μας μεγαλωσαν κι εμας τελικα κι εξαντλουμε την επανασταση μας στο να μην δινουμε π.χ.τα ονοματα παππουδογιαγιαδων?!  Η γνωμη σας?

Θα το πάρω αντίστροφα.

Γιατί να στείλεις ρόζ μάσκες; Τελείωσαν τα χρώματα και τα σχέδια; Δεν υπάρχει λευκό ή μαύρο ή οτιδήποτε άλλο; Οντως, το ροζ είναι κατεξοχήν "κοριτσίστικο", πολύ περισσότερο απ' ότι το μπλε είναι αποκλειστικά αγορίστικο. Φυσικά όσο μεγαλώνει κανείς μπορεί να εισάγει το ροζ σε ποικίλες αποχρώσεις στην ενδυμασία του, χωρίς να μοιάζει ότι φοράει "κοριτσίστικα" αλλά πάντα υπάρχει ένα καθορισμένο οπτικό κριτήριο - μέτρο, όπου όταν το καταχράζεται κανείς, μοιάζει να επιλέγει μία "κοριτσίστικη" αμφίεση. 

Ολοι μας ξέρουμε πώς να ντυθούμε ή να ντύσουμε κάποιον/α "κοριτσίστικα", με ροζ και χωρίς ροζ. Το ζήτημα όμως δεν είναι πώς θα φορέσουν τα αγόρια ροζ και τα κορίτσια μπλε. Ούτε αποτελεί κοινωνική πρόοδο προς την ισότητα των φύλων το να δουλεύουν οι γυναίκες και να κάθονται οι άντρες στο σπίτι ή το να γίνουν οι άντρες νηπιαγωγοί και οι γυναίνες φορτηγατζίδες. 

Το ζήτημα και ο σκοπός μας, ως γονείς και ως κοινωνικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, δεν θα έπρεπε να είναι πώς θα κάνουμε τα αγόρια να φορέσουν ροζ ή πώς θα κάνουμε τα κορίτσια να βγάλουν μούσια. Αυτό είναι αντεστραμμένος σεξισμός και καταπιέζει εξίσου όσο και ο κλασικός σεξισμός - απλά δεν το καταλαβαίνουμε, ενώ νομίζουμε κιόλας ότι "πάμε κόντρα στο κατεστημένο". 

Το ζητούμενο είναι να μπορούν τα παιδιά να αναπτύσσονται ελεύθερα. Ελεύθερα όμως δεν σημαίνει "εκτός κοινωνίας". Το να απορρούμε με την δυσφορία των αγοριών, για την ροζ μάσκα, είναι σαν να λέμε "μα γιατί αυτά τα αγόρια, έχουν συναίσθηση της συμβολικής σημασίας, του συγκεκριμένου χρώματος; γιατί δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου και τους νοιάζει ότι στον συγκεκριμένο τόπο όπου ζουν, την συγκεκριμένη εποχή που μεγάλωσαν, το συγκεκριμένο χρώμα, έχει συμβολικό περιεχόμενο". 

Κι εμάς τί μας πειράζει; Που τα αγόρια, δεν θέλουν να μοιάζουν "κοριτσίστικά"; Είναι κακό δηλαδή να υπάρχουν αγόρια που θέλουν να έχουν αγορίστικη εμφάνιση ή κορίτσια που θέλουν να έχουν κοριτσίστικη εμφάνιση; Μας πειράζει όταν ένας ομοφυλόφιλος, θέλει να έχει gay εμφάνιση; Μάλλον όχι. . .

Καμία δεν θέλει να πάει ντυμένη σαν εργάτης οικοδόμος που μόλις τελείωσε από το γιαπί, στο δημαρχείο να παντρευτεί, αλλά ούτε θέλει να ντυθεί ο άντρας της κοκκινοσκουφίτσα για να πάει σε μία επαγγελματικη συνάντηση. 

Υπάρχει νόημα και περιεχόμενο που εκφράζεται (άλλοτε ασυνείδητα κι άλλοτε συνειδητα), μέσα από την εξωτερική μας εμφάνιση.

Ο καθένας μας θέλει, να μπορεί να εκφράζει τον εαυτό του ελεύθερα, τόσο με τις λέξεις όσο και με την εμφάνιση του.

Τα συγκεκριμένα αγόρια, θέλουν να εκφράσουν ελεύθερα αυτό που αισθάνονται μέσα από την εξωτερική τους αμφίεση και το συγκεκριμένο χρώμα, δεν τους εκφράζει. 

Το πρόβλημα θα ήταν, αν τα αγόρια έλεγαν ότι ΠΡΕΠΕΙ τα κορίτσι να φορέσουν τις ροζ μάσκες. 

Είμαστε κοινωνικά όντα και βεβαίως μας νοιάζει, πώς φαινόμαστε στους άλλους. Θέλουμε να δείχνουμε έτσι όπως αισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Οταν θέλω να δείχνω θηλυκή, δεν θα φορέσω την ξεχειλωμένη, τρύπια φόρμα με την οποία κάνω δουλειές στον κήπο και θέλω να έχω αυτή την επιλογή, γιατί ναι! πολλές φορές θέλω να δείχνω θηλυκή, ενώ άλλες φορές θέλω να έχω πιο ανδρόγυνη εμφάνιση. Αλλοτε ήθελα να δείχνω σάρκα κι άλλοτε όχι, άλλοτε ήθελα να μοιάζω με την στρουμφίτα κι άλλοτε με τον δρακουμέλ. Και δόξα τω Θεώ, ζούμε σε μια εποχή, που μπορούμε να έχουμε όλες αυτές τις επιλογές κι όλες αυτές τις ελευθερίες. 

Το να λυπούμαστε και να διαμαρτυρόμαστε και να εκνευριζόμαστε που κάποια αγόρια, θέλουν να μοιάζουν με αγόρια, είναι ΣΕΞΙΣΜΟΣ!!! Βεβαίως και μπορούν να μη θέλουν ροζ μάσκες, όπως μπορούσαν να απαιτούν ροζ μάσκες προκειμένου να δηλώσουν την θηλυκότητα τους ή μάσκες του ουράνιου τόξου, προκειμένου να δηλώσουν την πανσκεξουαλικότητα τους. 

Τα προβλήματα της ισότητας των φύλων, ξανα λέω, δεν λύνονται με το να επιμένουμε τα κορίτσια να βγάλουν μούσια και τα αγόρια να φορούν δαντέλα και φιογκάκια. Αυτά είναι αστειότητες. Το θέμα είναι, σαν γονείς, να μην προσπαθούμε να προκαταβάλουμε και να μην αποδίδουμε στα πράγματα υπερβολική αξία, όταν δεν την έχουν. Το να έρχεται το παιδί μου από το σχολείο και να μου λέει "μαμά, θέλω να γίνω νίντζα, γιατί όλα τα παιδιά είναι νίντζα", είναι φυσικό κι αναμενόμενο και η μετάφραση είναι "μαμά προσπαθώ να προσμιχθώ στο καινούριο μου περιβάλλον και να δω πώς μου φαίνεται ο κόσμος, από κει μέσα". Ισως θελήσει να γίνει νίντζα κι όταν μεγαλώσει, ίσως το απορρίψει 2 βδομάδες αργότερα. 

Σε κάθε περίπτωση, τόσο αυτός που έκανε είδηση την συγκεκριμένη ένσταση για τις ρόζ μάσκες, όσο και ο τρόπος που σχολιάζεται εδώ, δείχνουν ότι η κοινωνία μας ΔΕΝ είναι ανεκτική. Δεν είναι ότι θέλουμε ισότητα και ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα, όχι! Θέλουμε τα αγόρια να αποδεικνύουν(!), ότι δεν είναι ελέφαντες. like it or not, υπάρχουν ακόμη αγόρια που θέλουν να μοιάζουν με αγόρια και να αισθάνονται αγόρια. Υπάρχουν κι άλλα, που δεν θέλουν να μοιάζουν με αγόρια και θέλουν να μοιάζουν με κορίτσια. Υπάρχουν κι άλλα που θέλουν να μοιάζουν με αερόστατα. 

Όντως κι εμένα γι'αυτό μου κάνει εντύπωση το "δεν θέλω τίποτα ροζ για την κόρη μου κ δεν θα της πάρω ποτέ κουζίνα". Το βρίσκω εξίσου υπερβολικό με το "τα θέλω όλα ροζ κ να παίζει μόνο με κοριτσίστικα".

Παρ'όλο που αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό που εκφράζεις, μου φαίνεται πως όλα όσα λες περνάνε ήδη μέσα από το φίλτρο που θεωρείς αυτονόητο ως προς το τι ειναι ταυτότητα φύλου και πως αυτή πρέπει να εκφράζεται. Κι εκεί ξεκινάει το όλο πρόβλημα, δεν είναι απλώς μια λεπτομέρεια....

Λες για αγόρια που "θέλουν να δείχνουν αγόρια" (τι ακριβώς σημαίνει αυτό αλήθεια; ), ενώ μιλάμε απλώς για αγόρια που θέλουν να επιβεβαιωθούν στα πλαίσια του κονφορμισμού που τα συγκεκριμένα κληρονόμησαν από την ανατροφή τους. Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Τι σημαίνει "θυληκή εμφάνιση"; Τι σημαίνει "γκέι εμφάνιση"; Τι σημαίνει "κοριτσίστικη εμφάνιση"; Εάν προσπαθήσεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές, αργά ή γρήγορα θα πέσεις στο τρυπάκι να προσπαθείς να χωρέσεις 100 αλήθειες σε μία, επιλέγοντας αυθαίρετα βάση μιας, συνήθως, πλειοψηφίας.

Δεν είναι "σεξισμός" αυτό που περιγράφεις ως τέτοιο.....καλό είναι να είμαστε ακριβείς με τους όρους αυτούς. Όπως δεν είναι και "φασισμός" κάτι που μας βολεύει, αλλά κάτι πολύ συγκεκριμένο.

Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα να συζητάμε, με προβληματισμό, το γεγονός οτι 10 κομπλεξικά αγοράκια αρνήθηκαν να φορέσουν μία μάσκα, ενδεχομένως επί 6 συνεχόμενες ώρες (την επομένη λογικά έφεραν δική τους) μέσα σε μία αίθουσα με 20 άτομα εν μέσω πανδημίας....απλώς και μόνο επειδή η μάσκα ήταν ροζ. Εμένα, αντιθέτως, μου φαίνεται υπέροχη ευκαιρία για να κάνουμε τη συζήτηση που κάνουμε, η οποία δεν έχει στόχο να κατηγορήσει τα δεκάχρονα, αλλά να εκθέσει μία ακόμη πλευρά της γελοιότητας στην οποία, αναπόφευκτα, καταλήγει ο έμφυλος διαχωρισμός των πάντων. 

Just now, little lamb said:

Όντως κι εμένα γι'αυτό μου κάνει εντύπωση το "δεν θέλω τίποτα ροζ για την κόρη μου κ δεν θα της πάρω ποτέ κουζίνα". Το βρίσκω εξίσου υπερβολικό με το "τα θέλω όλα ροζ κ να παίζει μόνο με κοριτσίστικα".

Δεν συμφωνώ με την παραπάνω πραγματικότητα, αλλά οφείλω να καταθέσω μία άλλη πλευρά. Προσωπικά δεν αγοράζω σχεδόν ποτέ ροζ στην κόρη μου διότι ήδη τα μισά της ρούχα είναι ροζ....κι αυτό γιατί το 90% των δώρων είναι ροζ. Ως εκ τούτου, η αλήθεια είναι οτι χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια για να εκθέσω την κόρη μου σε λιγότερα "συνηθισμένα" ερεθίσματα για το φύλο της, διότι το ροζ δύσκολα θα το στερηθεί στη ζωή της....

Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες πλευρές του νομίσματος, όπως π.χ. η προώθηση των γυναικών στα STEM επαγγέλματα. Σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου, βάση του affirmative action, οι μέσες απαιτήσεις εισόδου για μία γυναίκα είναι λιγότερες σε σχέση με έναν άνδρα, διότι πολύ απλά σε 100 θέσεις, προσπαθούν να γεμίσουν τις 40 με γυναίκες...αλλά στο candidates pool ενδεχομένως να βρίσκονται 2000 άντρες και 100 γυναίκες. Εϊναι μία "θετική διάκριση", αν θέλεις, προκειμένου να αντισταθμίσει μακροπρόθεσμα την έλλειψη παρουσίας των γυναικών στον κλάδο, οι οποίες με τη σειρά τους, λειτουργώντας ως πρότυπα, θα καταφέρουν ίσως σε 1 ή 2 γενιές μία πραγματικά οργανική ισότητα, χωρίς να χρειάζονται καθόλου τεχνητές ποσοστώσεις.

Λίγο τραβηγμένος ο παραλληλισμός, απλώς επειδή θεωρώ εντελώς λάθος τη λογική του "μηδενικού αθροίσματος" και των "δύο άκρων" στα θέματα αυτά....πολύ απλά γιατί η πραγματικότητα είναι σήμερα πολύ μακριά από τη μέση και, μάλλον, κοντύτερα σε κάποιο "άκρο". Ναι, πρέπει να μένουν περισσότεροι άντρες στο σπίτι και μάλιστα επί τούτου, απλώς και μόνο για να επέλθει ισοτιμία των παραστάσεων στα παιδιά των επομένων γενεών, μέχρις ώτου η κοινωνία να εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο μία γυναίκα κι έναν άντρα που μένει στο σπίτι. Δε θα πέσει από τον ουρανό η ισότητα μια μέρα, επειδή απλώς λέμε οτι υπάρχει, ενώ απλώς προχωράμε business as usual μέσα στο ίδιο κι απαράλλαχτο πλαίσιο ("ΟΚ να προτιμάνε τα αγόρια το μπλε, αφού αυτό θεωρείται αγορίστικο"). Τα κορίτσια θα πρέπει να πιστέψουν οτι μπορούν να κάνουν ό,τι και τα αγόρια και το αντίστροφο. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει τα κορίτσια να πειστούν οτι το να φοράνε μπλε ειναι ακριβώς το ίδιο με το φοράνε ροζ, και αντίστροφα. Συν πολλά πολλά ακόμα πράγματα που απαιτούν ενεργητική παρέμβαση, δεν θα γίνουν μόνα τους.

Just now, chocolate_eater είπε:

Τι σημαίνει "θυληκή εμφάνιση"; Τι σημαίνει "γκέι εμφάνιση"; Τι σημαίνει "κοριτσίστικη εμφάνιση"; Εάν προσπαθήσεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές, αργά ή γρήγορα θα πέσεις στο τρυπάκι να προσπαθείς να χωρέσεις 100 αλήθειες σε μία, επιλέγοντας αυθαίρετα βάση μιας, συνήθως, πλειοψηφίας.

Μπορώ να απαντήσω στις ερωτήσεις αυτές και δεν είναι τόσο αόριστα ρητορικές και αμφισβητήσιμες όσο θα ήθελες να υποθέτεις.

Αυτό που λέω είναι ότι κάθε πολιτισμός, κάθε συγκεκριμένο πολιτισμικό περιβάλλον, έχει οριοθετημένες (λιγότερο ή περισσότερο) αυτές τις έννοιες. Οπως ξέρεις ότι ένα ροζ φόρεμα με φιόγκο, δεν μπορεί να είναι δώρο για ένα νεογένητο αγοράκι, έτσι ξέρεις τί σημαίνει και το ροζ γενικά και τί μπορεί να σημαίνει και γι' αυτά τα αγόρια. Διαφωνείς που τα αγόρια αυτά, θέλουν να αρνηθούν το συγκεκριμένο χρώμα που στον δικό μας πολιτισμό, τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί με τα κοριτσάκια.

Το να υποκρίνεσαι ότι δεν ξέρεις τί είναι θηλυκή εμφάνιση και τί αρσενική, προκαλεί μια τεχνιτή σχετικοποίηση του ζητήματος που διαστρέφει το ζητούμενο.

Κάνεις μεγάλο σφάλμα, νομίζοντας ότι τα κορίτσια ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν ότι και τα αγόρια και τα αγόρια ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν ότι και τα κορίτσια. Αυτό δεν είναι ελευθερία. Γιατί ΠΡΕΠΕΙ; Κι αν δεν θέλουν; ΠΡΕΠΕΙ να θέλουν;

Δεν μπορεί κανένα κορίτσι ΝΑ ΘΕΛΕΙ να είναι σπίτι της και να μεγαλώνει τα παιδιά της; ΠΡΕΠΕΙ να αισθάνεται άσχημα για αυτό; ΠΡΕΠΕΙ να θέλει να δουλέψει για να την δεχτείς ως υγιή προσωπικότητα κι όχι καταπιεσμένη; ΠΡΕΠΕΙ να στείλει το βρέφος της βρεφονηπιακό για να μην την πούνε νοικοκυρούλα; ΠΡΕΠΕΙ να θέλει να δει τον άντρα της να σφουγγαρίζει για να είναι ίσοι μεταξύ τους;

ΠΡΕΠΕΙ να επιδιώκουν όλοι να είναι αντι-κομφορμιστές; Σε όλα; Αναγκαστικά; Για να μην τους κατηγορήσουν για κομφορμιστές; Δεν μπορεί να είναι κανείς κομφορμιστής χωρίς να επιβάλει τον κομφορμισμό του, στους άλλους;

Υποστηρίζεις την άποψη λοιπόν, ότι όντως τα αγόρια, δεν πρέπει να θέλουν να μοιαζουν με αγόρια ή να αισθάνονται αγόρια ή να λένε ότι διατηρούν συγκεκριμένη αντίληψη για το συμβολικό περιεχόμενο του ροζ χρώματος. Η όλη συζήτηση εδώ μας λέει ότι τόσο εσύ, όσο και κάθε άλλο μέλος που συμμετείχει, ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ πολύ καλά ότι όντως το ροζ ΕΧΕΙ συμβολικό περιεχόμενο και όντως ταυτίζεται με το κοριτσι. Αλλιώς δεν θα συζητούσατε τόσο εκτενώς και λεπτομερώς πόσο πολύ το χρησιμοποιείτε ή όχι στα παιδιά σας και πόσο θα έπρεπε ή όχι να χρησιμοποιείται.

Γνωρίζω τί είναι σεξισμός και τί είναι φασισμός, όπως γνωρίζω και τί είναι ΕΠΙΒΟΛΗ και ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ.

Το ζήτημα εδώ είναι, ότι κριτικάρουμε την επιβολή και τον εξαναγκασμό σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ τον επικροτούμε σε άλλες.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...