Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αττικό: με τον γιατρό μου ή τον εφημερεύοντα?


Recommended Posts

Καλησπέρα!

Είμαι 5μιση μηνών, 26 ετών και είναι η πρώτη μου εγκυμοσύνη. Είμαι από επαρχία και δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο της πόλης μου, αλλά μένω σχετικά κοντά στην Αθήνα, οπότε σκέφτηκα να γεννήσω στο Αττικό που είναι ακόμη πιο κοντά μου και είναι ένα πανεπιστημιακό και καινούργιο νοσοκομείο.Τα ερωτήματα πολλά, ειδικά όταν δεν ξέρεις τι επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία από άποψη κανονισμών αλλά και "άγραφων κανόνων". Φυσικά να πω οτι υπερασπίζομαι πλήρως το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι είμαι ικανοποιημένη από τη κατάσταση που επικρατει σήμερα! Παρόλα αυτά η εμπειρία μου με το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει χρώμα "γκρι" μέχρι στιγμής. Τι εννοώ:

  • Από την αρχή είχα ακούσει καλά λόγια για μία γιατρό (ειδικευμένη, όχι ειδικευόμενη), η οποία ξεγένησε επιτυχώς με καισαρική μια συγγενή μου, η οποία χρειαζόταν μια προσοχή παραπάνω λόγω ζητημάτων υγείας. Ένας επιπλέον λόγος για να πάω κατευθείαν στο Αττικο. Είχα το τηλ της αλλά, μετά από μια άκαρπη προσπάθεια επικοινωνίας, θεώρησα ότι θα έπρεπε ως πρώτη κίνηση να ανοίξω καρτέλα παρακολούθησης κλείνοντας πρωινό ραντεβού (εντελώς δωρεάν). Έκλεισα εύκολα ραντεβού μέσω του 1535.
  • Στο πρώτο ραντεβού 4ος μήνας: Μου μέτρησαν βαρος, πίεση, πήραν ιστορικό και μου έκαναν απλά καρδιοτοκογράφημα (τεχνολογικά ξεπερασμένο μηχάνημα αλλά οκ τη δουλειά του την έκανε). Μου ξεκαθάρισαν ότι το το νοσοκομείο είναι 24 ώρες το 24ωρο ανοιχτό για μένα, που εχω καρτέλα. Μου έγραψαν εξετάσεις και τα συμπληρώματα διατροφής και μου είπαν ότι τις εξετάσεις μπορώ να τους τις πηγαίνω σε επόμενο ραντεβού. Ωστόσο, μου ξεκαθαρισαν ότι είναι πολιτική του νοσοκομείου όταν η αυχενική διαφάνεια έχει γίνει αλλού να μην αναλαμβάνουν τους επόμενους μεγάλους υπερήχους (β επιπέδου, Doppler).
  • Μετά από αρκετές προσπάθειες στο 1535 καταφέρνω να κλείσω απογευματινό ραντεβού (πλήρωσα 36€: δεν μου έγραψαν εξετάσεις, ούτε τα φάρμακα, ούτε υπέρηχος) με την εν λόγω γιατρό, που ήξερα. Της εξηγώ ότι θα ήθελα να με αναλάβει για να έχω τον γιατρό μου, κυρίως για λόγους ψυχολογικούς, για να νιώθω περισσότερη ασφάλεια. Κακά τα ψέματα αυτό το συνιστούν όλοι οι γνωστοί μου, γνωρίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει και το αντίστοιχο φακελάκι. Και τότε άρχισε να μου λέει ότι δεν χρειάζεται να έχω γιατρό και ότι επειδή η κύηση μου έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί φυσιολογικά, δεν το επιτρέπει το πρωτόκολλο να έχω γιατρό, αλλά θα το συνεννοηθεί με τον καθηγητή... Μου συνέστησε να ξανακλείσω ραντεβού απόγευμα με την ίδια βέβαια. Τι θα κάνω ακόμη δεν ξέρω... Σε σημαντικό βαθμό εμπιστεύομαι το νοσοκομείο και σκέφτομαι να ακολουθήσω το πρωτόκολλο κι εγώ, χωρίς συγκεκριμένο γιατρό, αλλά από την άλλη είναι η πρώτη μου γέννα και δε σας κρύβω ότι φοβάμαι και έχω επιφυλάξεις.  Η οικονομική μου κατάσταση απαγορεύει τις υπηρεσίες ιδιωτικού.
  • Ούτε για το ζήτημα της επισκληριδίου στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξέρω να απαντήσω με σιγουριά. Στην συγγενή μου είχαν κάνει πάντως (αττικό) και για το Αλεξάνανδρας ξέρω ότι κάνουν στον φυσιολογικό τοκετό. Σίγουρα χρειάζεται και εδώ συνενόηση με τον-την γιατρό σου...

Θα ήθελα να μου πείτε κι εσείς τις γνώμες/ εμπειρίες σας για το σύστημα στο Αττικό και για τους γιατρούς...που δεν γδέρνουν. :)

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Τα παρακάτω αφορούν γενικά τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων

  • Τα 36 ευρώ που πλήρωσες είναι το αντίτιμο επίσκεψης σε επιμελητή. Οι επιμελητές έχουν το δικαίωμα να έχουν προσωπικά απογευματινά ραντεβού για τα οποία πληρώνονται έξτρα. Το ποσό αυτό αφορά την αμοιβή του γιατρού και μόνο. Αν έπρεπε να σου γράψει κάτι, θα το έκανε όπως και να έχει.
  • Κανένας γιατρός δημόσιου νοσοκομείου δεν μπορεί να αναλάβει τον τοκετό συγκεκριμένης επιτοκου, εκτός και αν πρόκειται για προγραμματισμένη καισαρική λόγω ιατρικού θέματος. Οι γιατροί είναι για να παρακολουθούν τις κυήσεις και να ξεγεννάνε στις βάρδιές τους. Ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να γίνει με τη συνεργασία του γιατρού και των μαιών της βάρδιας. Και η αλήθεια είναι ότι σε μια απροβλημάτιστη κύηση, καθόλου δεν θα έπρεπε να μας ανησυχεί αυτό το ενδεχόμενο. Πρακτικά όμως αυτό που γίνεται πολλές φορές παράτυπα και παράνομα, είναι ότι ο γιατρός που παρακολουθεί την κύηση, αναλαμβάνει και τον τοκετό ζητώντας κάποιο αντίτιμο. Δεν είναι θέμα πρωτοκόλλου, είναι θέμα καθαρά νομικό που ισχύει για όλους. Αν σε καθησυχάζει, γνωρίζω πολλές μαμάδες που επέλεξαν να γεννήσουν με τον γιατρό της βάρδιας και όλα πήγαν καλά. Ήταν βέβαια μαμάδες που είχαν ήδη εμπειρία ενός ή περισσότερων τοκετών και άρα πιο άνετες.
  • Το αν η συγκεκριμένη προτιμά να παρακολουθεί τις κυήσεις σε απογευματινά ραντεβού, είναι νομίζω καθαρά επιλογή της. Ο δικός μου γιατρός, μετά από ένα απογευματινό με προέτρεπε να πηγαίνω το πρωί (χωρίς κόστος) και χωρίς να έχει οποιαδήποτε άλλη οικονομική απαίτηση από εμένα.

Έχοντας γεννήσει σε δημόσιο (Έλενας Βενιζέλου), προσωπικά το εμπιστεύομαι απόλυτα παρά τις όποιες παθογένειές του. Σου εύχομαι να πάνε όλα καλά και να έχεις σύντομα στα χέρια σου ένα υγιές μωράκι!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, συμφωνώ με την vtgian και ήθελα να προσθέσω πως αν θέλεις να προετοιμαστείς λίγο καλύτερα γαι να αισθανθείς πιο ασφαλής, μπες λίγο στη διαδικασία να κατανοήσεις τα πως και τα γιατί της γέννας, την φυσιολογία του σώματος, τα στάδια του τοκετού και όσες άλλες πληροφορίες θα σου δώσουν σιγουριά τη μέρα εκείνη ώστε να γεννήσεις όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και σίγουρη, ανεξαρτήτως ιατρού. 

 

Αρκετά δημόσια νοσοκομεία έχουν μαθήματα προγεννητικής ή προετοιμασία μητρότητας ή όπως αλλιώς το λέει το καθένα. Αλλά και σε ιδιωτικά, γίνονται δωρεάν ενημερώσεις. Δες για δωρεάν σεμινάρια τοκετού και θηλασμού. Υπάρχουν πολλά και γίνονται συνέχεια.

 

Με το καλό :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 εβδομάδες μετά...

Τελικά έφυγα από το Αττικο. Πήγα στο αλεξάνδρας σε έναν γιατρό που μου συνέστησαν. Η διαφορά μεταξύ των δύο νοσοκομείων ως προς τη συμπεριφορά των γιατρών: η ΜΕΡΑ με τη ΝΥΧΤΑ. Μου έγραψαν εξετάσεις και μου έκαναν και υπερηχο για να δουνε πως αναπτύσσεται το μωράκι. Τέλος πάντων ίσως είναι πολύ υποκειμενικό τελικά. Εγώ πάντως προτείνω το Αλεξάνδρας.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...