Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τσουρέκια, κουλουράκια κτλ ενόψει Πάσχα


Dragonfly

Recommended Posts

Και εγω δεν το εχω ακουσει. Εγω δεν ειχα σκοπο να παρω τιποτα στη νεα μας νονα. Για πειτε βρε κοριτσια ποιο ειναι το εθιμο μην παρεξηγηθω απο την αρχη .

 

Όπως θα είδες, εγώ δεν είμαι η αρμόδια να μιλήσω για έθιμα. Όμως θα σου πω τι μου λέει η δική μου λογική. Όταν ξεπαραδιάζεται ο χ νονός/νονά κ έρχεται σπίτι με πράγματα γύρω στα 100 ?, έ κάτι δεν πρέπει να πάρει κ εκείνος ? Αν έχει παιδιά, κάτι για τα παιδιά, αν δεν έχει, τότε κάτι για τον ίδιο/την ίδια.

 

Αναφορικά με το βάψιμο των αυγών, εγώ τα βάφω με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής γνωστής μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Νερό, 2 κ.σ. ξύδι ανά μία κούπα νερό κ σταγόνες χρώματος, όσο πιο πολλές τόσο πιο σκούρο, τα αφήνεις για κανένα 10λεπτο - 15 λεπτο και έτοιμα.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 88
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Η νονα ερχεται σπιτι, πρεπει να της ανταποδωσουμε την επισκεψη τωρα το Πασχα?

Σας παρακαλω βοηθηστε, ειμαι ασχετη τελειως γιατι ο αλλος νονος βρικσεται μακρια. .

 

Δεν ξέρω αν είσαι επαρχία που μπορεί να τηρείται π.χ. ένα συγκεκριμένο έθιμο αλλά εγώ που πάω επαρχία που είναι η κουμπάρα μου θέλει δεν θέλει (που θέλει) είμαι κάθε μέρα εκεί για καφέ :P:p

αλλά είμαστε πολύ φίλες οπότε πηγαίνω επί της ουσίας στη φίλη μου όχι στην κουμπάρα μου... από εκεί και πέρα στον αδερφό της βαπτιστήρας μου θα πάρω κάτι συμβολικό, ομοίως η κουμπάρα μου και αυτή θα μου δώσει κουλουράκια κλπ

Ζήτω η παιδική χαρά!!!

Link to comment
Share on other sites

Όπως θα είδες, εγώ δεν είμαι η αρμόδια να μιλήσω για έθιμα. Όμως θα σου πω τι μου λέει η δική μου λογική. Όταν ξεπαραδιάζεται ο χ νονός/νονά κ έρχεται σπίτι με πράγματα γύρω στα 100 ?, έ κάτι δεν πρέπει να πάρει κ εκείνος ? Αν έχει παιδιά, κάτι για τα παιδιά, αν δεν έχει, τότε κάτι για τον ίδιο/την ίδια.

 

Αναφορικά με το βάψιμο των αυγών, εγώ τα βάφω με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής γνωστής μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Νερό, 2 κ.σ. ξύδι ανά μία κούπα νερό κ σταγόνες χρώματος, όσο πιο πολλές τόσο πιο σκούρο, τα αφήνεις για κανένα 10λεπτο - 15 λεπτο και έτοιμα.

 

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν το έχω σαν συγκεκριμένο έθιμο στο μυαλό μου. Είναι κάτι που συνήθιζε η μαμά μου και το κάνω κι εγώ. Επιπλέον, επειδή ακριβώς κι ο νονός ξεπαραδιάζεται νομίζω πως ένα τσουρέκι - τουλάχιστον - είναι το λιγότερο που μπορεί να του προσφέρει κανείς. Εννοείται ότι εμείς τους επισκεπτόμαστε και στις ονομαστικές τους εορτές με το δώρο τους κλπ. Το ίδιο και τα Χριστούγεννα. Κάτι για το σπίτι συνήθως τότε. Και στο παιδί τους παίρνουμε κάτι πάντα. Έχουμε στενές σχέσεις βέβαια, όχι απλά τυπικές.

Link to comment
Share on other sites

 

Λοιπόν, το τσουρέκι να ξέρετε θέλει κόλπο στο ζύμωμα. Δεν ζυμώνουμε με μπουνιές αλλά ουσιαστικά ρίχνουμε λίγο λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε 1-2 φορές ή περισσότερες ανάλογα την ποσότητα βουτύρου και μέχρι να σωθεί το βούτυρο. Αφήνουμε να φουσκώσει στην λεκάνη. Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα ξαναφήνουμε να φουσκώσουν και μετά ψήνουμε. Έτσι κάνουν κλωστές και γίνονται αφράτα. Εννοείται ότι με το πολυμίξερ θα γίνουν σφιχτά, δεν το προτείνω. Το τσουρέκι θέλει ζέστη, χέρι, υπομονή και όχι πολύ "χούφτωμα" ;):lol::lol: Επίσης, αν θέλετε να τα διατηρήσετε φρέσκα, μόλις κρυώσουν βάλτε τα σε σακούλες πλαστικές ξεχωριστά, κλείστε καλά και βάλτε τα στην κατάψυξη. Όταν τα βγάλετε απλά τα αφήνετε να ξεπαγώσουν, μέσα στην σακούλα. Θα είναι σαν να τα ψήσατε μόλις!

 

.....

 

Ακουσα οτι το μυστικο ειναι να αφησεις πολλες ωρες το ζυμαρι να φουσκωσει. Ισχυει?

Οταν φουσκωσει και το κοβετε προσθετετε νεο αλευρι για να μην κολλαει στα χερια η ριχνετε λαδι?

Αυτο το προβλημα εχω με τα ψωμακια και τη πιτσα που φτιαχνω. Φοβαμαι το αλευρι για να μην γινονται σφιχτα, αλλα απο την αλλη μου κολλαει πολυ στα χερια και δεν λυνετε το προβλημα μονο με το λαδι.

 

mama-3 σκεφτομαι να κανω την συνταγη που μας προτεινεις για τα σοκολατενια αυγα.

Ευχομαι να βγουν καλα γιατι αλοιμονο σου, θα σου κουρεψω ολες τις μπουκλες. :twisted::lol:

Απο συνταγη τσουρεκιου καλυφθηκα, σιγα μην κανω του Ακη.

Link to comment
Share on other sites

Ακουσα οτι το μυστικο ειναι να αφησεις πολλες ωρες το ζυμαρι να φουσκωσει. Ισχυει?

Οταν φουσκωσει και το κοβετε προσθετετε νεο αλευρι για να μην κολλαει στα χερια η ριχνετε λαδι?

Αυτο το προβλημα εχω με τα ψωμακια και τη πιτσα που φτιαχνω. Φοβαμαι το αλευρι για να μην γινονται σφιχτα, αλλα απο την αλλη μου κολλαει πολυ στα χερια και δεν λυνετε το προβλημα μονο με το λαδι.

 

mama-3 σκεφτομαι να κανω την συνταγη που μας προτεινεις για τα σοκολατενια αυγα.

Ευχομαι να βγουν καλα γιατι αλοιμονο σου, θα σου κουρεψω ολες τις μπουκλες.:twisted::lol:

Όταν το ζυμάρι κολλάει πολύ στα χέρια, προσθέτεις λίγο αλεύρι...

edit: αργά αργά προφανώς, μέχρι η ζύμη να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Δε θα ρίξεις ξερω γω 200γρ με τη μία

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ακουσα οτι το μυστικο ειναι να αφησεις πολλες ωρες το ζυμαρι να φουσκωσει. Ισχυει?

Οταν φουσκωσει και το κοβετε προσθετετε νεο αλευρι για να μην κολλαει στα χερια η ριχνετε λαδι?

Αυτο το προβλημα εχω με τα ψωμακια και τη πιτσα που φτιαχνω. Φοβαμαι το αλευρι για να μην γινονται σφιχτα, αλλα απο την αλλη μου κολλαει πολυ στα χερια και δεν λυνετε το προβλημα.

 

Στο τσουρέκι δεν βάζεις λάδι πάντως. Αλλά λογικά δεν πρέπει να σου κολλάει. Λίγο λιωμένο βούτυρο να βάλεις στα χέρια σου, μια χαρά θα είναι, δεν είναι ανάγκη να το πασαλείψεις όλο.

 

Με τα ψωμάκια και τις υπόλοιπες ζύμες και να βάλεις αλεύρι δεν έχεις πρόβλημα νομίζω. Ανάλογα και την ζύμη βέβαια. Η ζύμη για πάστα φλώρα πχ θέλει πολύ βούτυρο αλλιώς τρίβεται με αποτέλεσμα να μην μπορείς να φτιάξεις κορδόνια. Η ζύμη της πίτσας είναι πιο ευέλικτη... Είτε λάδι είτε αλεύρι νομίζω πως κάνει την δουλειά...! ;)

Link to comment
Share on other sites

Lisbet σε ευχαριστώ που μου απάντησες. Συγγνώμη δηλαδή, όλες εσείς εδώ ξέρετε ότι οι μαμάδες παίρνουν κουλούρες στις νονές ?? Μόνο εγώ δεν το ξέρω:confused::confused::confused: ? πρώτη φορά το ακούω. Είναι γενικό έθιμο αυτό ή μήπως είναι κάποιας περιοχής ????

 

Κουλούρα=τσουρέκι με κόκκινο αυγό πάνω. Εγώ το ξέρω για γενικό έθιμο, όχι τοπικό. Βέβαια, αν οι νονοί δεν τρώνε τσουρέκια ή δε δίνουν σοκολάτες στα παιδιά τους, μπορείς να τους πάρεις κάτι άλλο.

 

@summer wine, το έθιμο είναι: το βαφτιστήρι πάει στο σπίτι του νονού με την κουλούρα και ο νονός τού δίνει τη λαμπάδα και το δώρο του.

 

Όπως θα είδες, εγώ δεν είμαι η αρμόδια να μιλήσω για έθιμα. Όμως θα σου πω τι μου λέει η δική μου λογική. Όταν ξεπαραδιάζεται ο χ νονός/νονά κ έρχεται σπίτι με πράγματα γύρω στα 100 ?, έ κάτι δεν πρέπει να πάρει κ εκείνος ? Αν έχει παιδιά, κάτι για τα παιδιά, αν δεν έχει, τότε κάτι για τον ίδιο/την ίδια.

 

Η λογική είναι αυτή ακριβώς.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, για τσουρέκια φέτος είπα να κάνω αυτά:

http://www.mamangelic.com/blog/gr/categories/seasonal-recipes/tsoureki-mamangelic

Από φούσκωμα, κόντεψε να ξεχειλίσει ο φούρνος! Παίζει και να πενταπλασιάστηκαν!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, για τσουρέκια φέτος είπα να κάνω αυτά:

http://www.mamangelic.com/blog/gr/categories/seasonal-recipes/tsoureki-mamangelic

Από φούσκωμα, κόντεψε να ξεχειλίσει ο φούρνος! Παίζει και να πενταπλασιάστηκαν!

 

Ευχαριστουμε, φαινονται πολυ ωραια. Το μπεικιν παουντερ βοηθαει μαλλον, στο εξτρα φουσκωμα.

Θα τα δοκιμασω την επομενη φορα.

Απο γευση ειναι καλα? Εχω μια ενσταση στο ζωικο βουτυρο, αν και ειναι σχετικα λιγη η ποσοτητα.

 

Περιμενουμε να μας πεις εντυπωσεις, μετα απο 3 ημερες.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

On 11/4/2017 at 8:51 ΠΜ, summer wine said:

 

Οsin, δεν παιρνεις την συνταγη να μας την πεις?

Σορρυ για τη μεγάλη καθυστερηση, απλά τωρα μπήκα στο φόρουμ

Η πεθερά μου μου είπε ότι για να φουσκώσουν τα πλάθει αργά το απόγευμα, αφήνει τη ζύμη όλο το βράδυ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, και τα φτιάχνει σε πλεξίδα το πρωί, τα ξανα-αφήνει να φουσκώσουν για τουλάχιστον 2-3 ώρες και τα ψήνει το μεσημέρι.

1πακέτο αλεύρι

4 αυγά

1 & 1/2 κούπα ζάχαρη

1 &1/2 κούπα γάλα

80γρ φρέσκια μαγιά

1 κουτ. γλυκού μαχλέπι

1/2 βιτάμ

λαδόκολλα για το ψήσιμο

 

Ζεσταίνει ελαφρώς το γάλα, και διαλύει τη ζάχαρη με τη μαγιά

βάζει το αλεύρι σε λεκάνη, κι ανοίγει μία τρύπα, στην οποία ρίχνει το μείγμα

ρίχνει το μαχλέπι με τα αυγά και αρχίζει το ζύμωμα, προσθέτωντας σιγα-σιγά το βούτυρο ελαφρώς λιωμένο

Link to comment
Share on other sites

Koριτσια Χρονια Πολλα, Χριστος Ανεστη.

 

Τα τσουρεκια οσο και να προσπαθησα, οσες τεχνικες και να εφαρμοσα , γιατι τα εφτιαξα τρεις φορες, δεν εφτασα τα τσουρεκια των φουρνων. Πολυ νοστιμα ηταν αλλα οχι τοσο αφρατα και ομοιομορφα στην εμφανιση. Μου ανοιγε η ζυμη επανω σχεδον σε ολα.

Εκανα και αυτο με το ζεστο νερο απο κατω, καλα πηγαινε αλλα τελευται στιγμη μου χαλασε ο φουρνος.

2 hours ago, summer wine said:

 

 

Επεξεργάστηκαν by summer wine
Link to comment
Share on other sites

On 13/4/2017 at 7:32 ΜΜ, summer wine said:

 

Ευχαριστουμε, φαινονται πολυ ωραια. Το μπεικιν παουντερ βοηθαει μαλλον, στο εξτρα φουσκωμα.

Θα τα δοκιμασω την επομενη φορα.

Απο γευση ειναι καλα? Εχω μια ενσταση στο ζωικο βουτυρο, αν και ειναι σχετικα λιγη η ποσοτητα.

 

Περιμενουμε να μας πεις εντυπωσεις, μετα απο 3 ημερες.

Δεν είχαν πάρα πολλές κλωστές, αλλά γενικά καλά. Και παραδόξως, γιατί συνήθως όταν εκτελώ μία συνταγή ακριβώς ως όχι μου φαίνεται σχεδόν πάντα γλυκιά για τα γούστα μου, τα συγκεκριμένα σήκωναν και λίγη ζαχαρίτσα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, osin said:

Σορρυ για τη μεγάλη καθυστερηση, απλά τωρα μπήκα στο φόρουμ

Η πεθερά μου μου είπε ότι για να φουσκώσουν τα πλάθει αργά το απόγευμα, αφήνει τη ζύμη όλο το βράδυ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, και τα φτιάχνει σε πλεξίδα το πρωί, τα ξανα-αφήνει να φουσκώσουν για τουλάχιστον 2-3 ώρες και τα ψήνει το μεσημέρι.

1πακέτο αλεύρι

4 αυγά

1 & 1/2 κούπα ζάχαρη

1 &1/2 κούπα γάλα

80γρ φρέσκια μαγιά

1 κουτ. γλυκού μαχλέπι

1/2 βιτάμ

λαδόκολλα για το ψήσιμο

 

Ζεσταίνει ελαφρώς το γάλα, και διαλύει τη ζάχαρη με τη μαγιά

βάζει το αλεύρι σε λεκάνη, κι ανοίγει μία τρύπα, στην οποία ρίχνει το μείγμα

ρίχνει το μαχλέπι με τα αυγά και αρχίζει το ζύμωμα, προσθέτωντας σιγα-σιγά το βούτυρο ελαφρώς λιωμένο

Osin, την έκανα χθες τη συνταγή και παρόλο που δεν κράτησα τους χρόνους, δηλαδή έπλασα τη ζύμη το μεσημέρι, την άφησα να ξεκουραστεί και έπλεξα τα τσουράκια αργά το βράδυ, τα άφησα και τα έψησα χαράματα βγήκαν τέλεια τα τσουρέκια. Τώρα απολαμβάνω ένα με το καφεδάκι μου στη δουλειά. Να πεις στην πεθερά σου χίλια ευχαριστώ για τη συνταγή.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...