Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πώς αντιμετωπίζει το προνήπιο παιδάκι με πολυτροφικές αλλεργίες

Recommended Posts

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 269
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

θα μεγαλωσει εν το μεταξυ και θα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ

Δηλαδή στο νήπιο θα ακολουθεί τη γραμμή που προτείνετε και ξαφνικά στην πρώτη δημοτικού θα είναι έτοιμο και εκπαιδευμένο.

Εγώ πάντως στο δικό μου παιδί θα ακολουθούσα τη γραμμή του "όχι ευχαριστώ". Θα του έφτιαχνα εννοείται τις ειδικές τούρτες-γλυκίσματα όσο περνάει από το χέρι μου, αλλά στον έξω κόσμο θα το μάθαινα να μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό. Αυτό το καταφέρνεις με το να μην διαμορφώνεις ειδικό περιβάλλον. Γιατί ξαφνικά θα βρεθεί στο πραγματικό περιβάλλον και θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα...

Daenerys_T η θεματοθέτρια έμαθε για την αλλεργία του παιδιού της πριν λίγο καιρό και αγχώθηκε για το αν θα προλάβει να το εκπαιδεύσει αρκετά μέχρι να πάει σχολείο τον Σεπτέμβρη. Νομίζω πως είναι λογικό να ψάχνει να βρει ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος να το χειριστεί προκειμένου να προστατεύσει το παιδί της παράλληλα με την εκπαίδευσή του.

Εν τω μεταξύ, θυμήθηκα, το εξής: Σε παιδικό σταθμό που πήγαινε 1+ έτους παιδάκι φίλης μου, οι μισοί γονείς που πήγαιναν τούρτα στα γενέθλια του παιδιού τους. Όταν σχεδόν όλοι οι παιδίατροι λένε πως στα παιδιά δίνουμε ζάχαρη και αλάτι μετά τα 2 έτη, με ποια λογική εκείνοι κερνούσαν τούρτα δεν κατάλαβα... Όταν ρώτησα τη φίλη μου, μου είπε πως μια μαμά της απάντησε "Γιατί το δικό μου παιδί τρώει." :rolleyes:

Είπα ότι μπορεί να πάρει κάτι άλλο (πχ παιχνιδάκι ή γλυκάκι χωρίς γλουτένη που όμως το διακινδυνεύει) ειδικά για το παιδάκι κάποιος. Όχι όμως να πάρει σε όλους κάτι άλλο για να μην ζηλέψει.

Δηλαδή επειδή ο συνάδελφος δεν μπορεί να φάει τούρτα δεν θα κόψεις καθόλου; και θα τους κεράσεις όλους πορτοκαλάδα; το βρίσκεις σωστό αυτό;

Με το οτι μπορεί να πάρει κάτι αλλο συμφωνω.

Αν και το πιο σωστό για μένα ειναι να φάνε η να πάρουν όλοι το ίδιο για πολλούς και διάφορους λόγους.

Τώρα μάλλον θα ακουστεί τραγικό σε κάποιους αλλα ναι θα προτιμούσα να μην κόψω τούρτα! Ναι θα προτιμούσα να κεράσω πορτοκαλάδα σε όλους και ας με θεωρούσαν κάποιοι ξενερωτη. Και ναι το βρίσκω πιο σωστό να πιούνε όλοι την πορτοκαλαδα απο το να αποκλείσω έστω και έναν! Ξέρω οτι πολλοί μπορεί να διαφωνούν αλλα αυτό λέει η δίκη μου λογική.

Ποσο μάλλον όταν αυτό αφορά παιδιά.

Daenerys άσε τι θά έκανες στο δικό σου παιδί. Γιατί το δικό σου παιδί δε βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Θεωρητικά καλά τα λέμε, όταν μας χτυπάει την πόρτα όμως είναι αλλιώς (εννοείται ότι δεν εύχομαι να χτυπήσει τίποτα την πόρτα κανενός, δε χρειάζεται να τα λέμε αυτά).

Στο σπίτι σου στη γιορτή του παιδιού σου να κεράσεις ό,τι μα ό,τι θες ανάλογα με το σεβασμό σου προς τους καλεσμένους και την εκτίμηση που τους έχεις και που θέλεις να σου έχουν.

Στο ΣΧΟΛΕΙΟ όμως, που τα παιδιά πάνε υποχρεωτικά είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υποχρεώσεων των γονιών τους δεν μπορείς να επιβάλεις σε ένα παιδί να νιώθει αποκλεισμένο, ούτε σε μια μαμά να τρέμει το φυλλοκάρδι της. Το όλοι μαζί κι αντάμα κι ο ψωριάρης χώρια δεν είναι καλή ιδέα για παιδάκι 4 ετών σε μέρα και ώρα που κάποιος γιορτάζει. Τόσο αδιανόητο είναι να διευκολύνει κανείς τη ζωή ενός παιδιού; Ειδικά στην ώρα της χαράς, οπως είναι μια γιορτή. Αυτό είναι το σκεπτικό μου που δεν μπορείτε να κατανοήσετε κάποιες.

Ούτε ειναι δουλειά της δασκάλας να κάνει τον επόπτη στο τι κερνάει ο καθένας. Γιατί και κανονισμός όταν μπαίνει δεν τηρείται και πρέπει να τσακώνεται η δασκάλα. Για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην τάξη, όντως πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα από τη δασκάλα και πρέπει να είναι ενήμερη.

Για το κολατσιο δεν μπορώ να πω τίποτα. Εκεί πραγματικά είναι θέμα του κάθε γονιού και της κάθε οικογένειας το τι θα προσφέρει στο δικό τους παιδί. Εκεί πρέπει να βρει τον τρόπο η μητέρα και η δασκάλα να τρώει με ασφάλεια το παιδάκι.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Διαφημίσεις

Α και κάτι ακόμα. Ορισμένα παιδιά από τις απαγορεύσεις παθαίνουν αμόκ. Μπορεί να φάνε κρυφά, μπορεί να μην πούνε όχι ευχαριστώ κι ας ξέρουν ότι πρέπει και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ η μαμά εκ του μακρόθεν να το ελέγξει αυτό. Δεν πρόκειται για μια ιδιοτροπία ούτε για ένα καπρίτσιο. Είναι θέμα υγείας.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Daenerys άσε τι θά έκανες στο δικό σου παιδί. Γιατί το δικό σου παιδί δε βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Θεωρητικά καλά τα λέμε, όταν μας χτυπάει την πόρτα όμως είναι αλλιώς (εννοείται ότι δεν εύχομαι να χτυπήσει τίποτα την πόρτα κανενός, δε χρειάζεται να τα λέμε αυτά).

Στο σπίτι σου στη γιορτή του παιδιού σου να κεράσεις ό,τι μα ό,τι θες ανάλογα με το σεβασμό σου προς τους καλεσμένους και την εκτίμηση που τους έχεις και που θέλεις να σου έχουν.

Στο ΣΧΟΛΕΙΟ όμως, που τα παιδιά πάνε υποχρεωτικά είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υποχρεώσεων των γονιών τους δεν μπορείς να επιβάλεις σε ένα παιδί να νιώθει αποκλεισμένο, ούτε σε μια μαμά να τρέμει το φυλλοκάρδι της. Το όλοι μαζί κι αντάμα κι ο ψωριάρης χώρια δεν είναι καλή ιδέα για παιδάκι 4 ετών σε μέρα και ώρα που κάποιος γιορτάζει. Τόσο αδιανόητο είναι να διευκολύνει κανείς τη ζωή ενός παιδιού; Ειδικά στην ώρα της χαράς, οπως είναι μια γιορτή. Αυτό είναι το σκεπτικό μου που δεν μπορείτε να κατανοήσετε κάποιες.

Ούτε ειναι δουλειά της δασκάλας να κάνει τον επόπτη στο τι κερνάει ο καθένας. Γιατί και κανονισμός όταν μπαίνει δεν τηρείται και πρέπει να τσακώνεται η δασκάλα. Για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην τάξη, όντως πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα από τη δασκάλα και πρέπει να είναι ενήμερη.

Για το κολατσιο δεν μπορώ να πω τίποτα. Εκεί πραγματικά είναι θέμα του κάθε γονιού και της κάθε οικογένειας το τι θα προσφέρει στο δικό τους παιδί. Εκεί πρέπει να βρει τον τρόπο η μητέρα και η δασκάλα να τρώει με ασφάλεια το παιδάκι.

Τότε Μιρίκι για να το πάμε και ένα βήμα πιο πέρα, θα μπορούσε ή το σχολείο ή ο συλλογος γονέων και κηδεμόνων να μοιράσει σε όλους τους γονείς με το άνοιγμα των σχολείων, μία επιστολή που να λέει ότι σε κεράσματα κλπ επιτρέπονται συγκεκριμένα πράγματα τα οποία δεν μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες σε παιδιά... και να δώσουν λίστα με τα απαγορευμένα.. γιατί άλλο παιδί έχει αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, άλλο στο αυγό, άλλο στην σοκολάτα κλπ...

οπότε θα καταλήγαμε να μην παει κανείς κεράσματα που ίσως είναι και το καλύτερο!

εμένα δόξα τω Θεώ δεν είναι των γλυκών πολύ.. υπήρχαν μέρες που είχαν στην τσάντα τους 3-4 κεράσματα γιατί γιόρταζαν αρκετά παιδιάκια... δηλ. εμένα και που δεν έχουν αλλεργίες και ούτε τους απογορεύω τα γλυκά μπούχτιζαν.. πόσα να φάνε πια..

οπότε ίσως αυτό με τα κεράσματα θα έπρεπε να τεθεί σε ένα σχολείο.. επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με "ενήλικες" κυριαρχούν στις συναντήσεις των συλλόγων θέματα όπως γιορτές, εκδρομές κλπ... :P

Ζήτω η παιδική χαρά!!!

Ναι, να μην υπάρχουν ΦΑΓΩΣΙΜΑ κεράσματα. Ένα σωρό εναλλακτικές υπάρχουν και σε πολύ καλή τιμή, το μόνο που χρειάζεται είναι να νοιαστεί κάποιος. Ειλικρινά. Τίποτε παραπάνω.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Ναι, να μην υπάρχουν ΦΑΓΩΣΙΜΑ κεράσματα. Ένα σωρό εναλλακτικές υπάρχουν και σε πολύ καλή τιμή, το μόνο που χρειάζεται είναι να νοιαστεί κάποιος. Ειλικρινά. Τίποτε παραπάνω.

ΑΚΡΙΒΩΣ

7Ggjp2.png

Το να εχει γινει ενημερωση οτι σε μια ταξη υπαρχει παιδακι με αλλεργιες και ωστοσο οι γονεις να συνεχιζουν να βαζουν γλυκα στο τμημα επικινδυνα για το παιδι το θεωρω πραγματικα γαιδουρια.Αλλο ειναι η μαμα να μην αφηνει το παιδι να φαει γλυκο γιατι ετσι θεωρει αυτη σωστο...και αλλο...τελειως αλλο να τιθεται θεμα υγειας.

Εγω θα ετρεμα το ενδεχομενο...εστω και μια στο εκατομυριο...παιδι να παθει κατι επειδη καταναλωσε κατι που εστειλα εγω.Εδω μια φορα κερασα ενα πιτσιρικακι κεικ που ζηλεψε το γιο μου που ετρωγε και οταν συνειδητοποιησα τι εκανα...μεχρι να βρω τη μαμα του να την ενημερωσω και να βεβαιωθω οτι το παιδιδεν εχει καμια αλλεργια με εφαγε το αγχος.

Λυπαμαι αλλα οπως καποιοι γονεις δεν καταλαβαινουν οτι δε μπορουν να στελνουν το παιδι τους στο σχολειο με ψειρες η με πυρετο...ομοιως δε μπορουν να καταλαβουν οτι δε μπορουννα στελνουν στο σχολειο κατι που μπορει να θεσει σε κινδυνο τη ζωη ενος παιδιου.

Διαφημίσεις

το προβλημα της θεματοθετριας δεν πρεπει να ειναι μονον τα κερασματα...το παιδι πρεπει να απεχει εντελως απο την γλυτενη,αρα πρεπει να μαθει απο το σπιτι του,οτι δεν επιτρεπεται να τρωει τιποτε μα τιποτε,αν δεν του το εχουν δωσει απο το σπιτι του...οτι αυτο θα αποτελει τροπο ζωης για εκεινο απο δω και περα...

ο εκπαιδευτικος δεν μπορει να παρει την ευθυνη να δωσει κατι στο παιδι,θεωρωντας οτι δεν εχει γλυτενη...και εμενα να με βαλετε να επιλεξω μια τροφη,μπορει να την επιλεξω λαθος...θελω να πω, οτι ο δασκαλος φυσικα και πρεπει να ειναι ενημερος,αλλα δεν μπορει να ειναι συνεχως πισω απο ενα παιδι μηπως και του δωσει καποιο αλλο οτιδηποτε και εκεινο το καταναλωσει...ακομα και γονιος να κερασει κατι και να πει οτι δεν εχει γλουτενη,παλι δεν μπορει να ειναι σιγουρος ο εκπαιδευτικος οτι οντως το σκευασμα δεν εχει...θελω να πω, οτι το παιδι πρεπει να μαθει οτι δεν τρωει τιποτε απο πουθενα παρα μοναχα απο το σπιτι του...δεν ειναι θεμα διαθεσης κανενος εκπαιδευτικου και κανενος γονιου ...ολοι μπορουμε να καταλαβουμε, αλλα εν αγνοια μας,ολοι μπορουμε να προσφερουμε κατι το οποιο τελικα να μην επιτρεπεται...

ολα τα υπολοιπα ειναι απλα για να λεμε...σε κατι τοσο σοβαρο, το ιδιο το παιδι πρεπει να ξερει,οτι τρωω μονον οτι μου δινει η μαμα και δεν παιρνω τιποτε απο κανεναν αλλο!!αυτο μπορει να το κατανοησει πληρως και το τετραχρονο!! και μεγαλωνοντας ανοιγει η ψαλιδα,θα μαθει και το ιδιο τι θα πρεπει να τρωει,τι να διαβαζει στις συσκευασιες,τι να ρωταει καποιον που εφτιαξε κατι...στην παρουσα ομως φαση,μαθαινουμε το παιδι οτι δεν παιρνει τιποτε απο κανεναν και δεν μεταθετουμε την ευθυνη στον οποιον αλλον να δωσει κατι ...

Μα γι ' αυτό ακριβώς δε ζήτησα από κανένα γονιο να φέρνει κερασματα χωρίς γλουτενη.

Ζήτησα απλώς όταν πρόκειται να φέρνουν κερασματα να ενημερώνουν την δασκάλα από την προηγούμενη μέρα. Ώστε να στείλω κι εγώ κάτι κατάλληλο για το παιδί και να μειωθούν οι πιθανότητες να ζηλέψει του διπλανου .

Τι πιο απλό πια από αυτό;

Θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ!!!

Δεν μπορεί η νηπιαγωγός ή ο δάσκαλος σε μετέπειτα βαθμίδα να έχει γνώση όλων των συστατικών που υπάρχουν σε τροφές. Εκπαιδευτικός είναι, όχι διαιτολόγος!

Και ναι, δέχομαι ότι μπορεί να έχει γνώση για τις συσκευασμένες τροφές. Όμως, για τα σπιτικά κεράσματα ή για τροφές που μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης (ή όποιας άλλης αλεργιογόνου ουσίας) δεν είναι δυνατόν να ξέρει!

Από τις τροφές που παρατέθησαν παραπάνω, προσωπικά δεν έχω ιδέα! Μπορώ να μάθω από το γονιό ότι δεν πειτρέπεται το Α γιατί έχει γλουτένη, αλλά δεν μπορώ να μαντέψω ότι το Β περιέχει ίχνη γλουτένης, γιατί το εργοστάσιο που το φτιάχνει έχει στον ίδιο πάγκο και το αλέυρι με τη γλουτένη. Όπως δεν μπορώ να γνωρίζω ότι η πλαστελίνη που θα χρησιμοποιήσω στο σχολείο έχει ή δεν έχει γλουτένη (τώρα πριν λίγο είδα μια συσκευασία και δεν ενέφερε τίποτα) ή οι μαρκαδόροι.....

Το καλύτερο, λοιπόν, είναι ναι μεν ο εκπαιδυετικός να είναι ενημερωμένος (όπως και για κάθε θέμα στη ζωή ενός παιδιού) αλλά το ίδιο το παιδί πρέπει να διδαχτεί πως δεν πρέπει να τρώει τίποτα που δεν του έχει δοθεί από το σπίτι. .

Δεν είπα ότι θα έχει η δασκάλα την ευθύνη εννοείται. Απλώς όταν λες κάθε μέρα στο παιδί οτι δε θα τρώει κάτι αν δε ρωτήσει τη μαμά του, στο σχολείο τι θα κάνει που δεν έχει τη μαμα του μαζί; Αναγκαστικά θα πρέπει να απευθυνθεί στον μοναδικό ενήλικα στην τάξη, δηλαδή τη δασκάλα. Εκείνη ας κάνει ο τι νομίζει. Ας το επιτρέψει αν είναι κάτι εξοφθαλμο (πχ φρούτο), ας το απαγορεύσει αν το φοβάται, ας της δώσει κάτι που θα έχω στείλει εγώ.

Αλλά μη βγάζουμε και στην απ'έξω τις δάσκαλες emnaki. Γιατί αν θέλουμε να τα λεμε όλα εγώ στέλνω τι παιδί μου στο σχολείο να μορφωθει και ΕΚΕΙΝΕΣ επιτρέπουν να μπουν στην τάξη κερασματα επικίνδυνα για την υγεία του άρα έχουν εξ ορισμού μπλέχτει στην υπόθεση. Δεν μπορούν να επιτρέπουν στο παιδί μου την ώρα που δεν είναι υπό την επίβλεψη μου να έχει πρόσβαση σε επικίνδυνα για την υγεία του τρόφιμα και μετά να λένε "αααα εγώ δεν ξέρω τίποτα δεν παίρνω ευθύνη, να αποφασίσει το παιδί μόνο του αν θα το φάει"

Αφήστε τα κεράσματα. Την ώρα του φαγητού την σκεφτήκατε; που μπορεί να βλέπει τα παιδιάκια να τρώνε κάτι που το ίδιο δεν μπορεί να φάει; Ή μήπως τα υπόλοιπα θα κρύβουν το φαγητό τους;

Και εμένα τρώει κολατσιό με φυστικοβούτυρο. Εάν ένα παιδάκι έχει αλλεργία στα φυστίκια, δεν θα τρώει ούτε το δικό μου φυστικοβούτυρο στο σχολείο;

Ειλικρινά δεν κατανοώ τη λογική σου.

Επαναλαμβάνω πως εγώ ζήτησα απλώς να ενημερώνουν έγκαιρα τη δασκάλα για να έχω προβλέψει μια εναλλακτική που θα κάνει τη ζωή όλων πιο εύκολη.

Καλά τόσο τρομερό είναι αυτό;

Τόσο φοβερό είναι να σεβαστεις ένα πρόβλημα υγείας ενός μικρού παιδιού και να κάνεις το φοβερό κόπο να ενημερώσεις τη δασκάλα ότι αύριο σκοπεύεις να κεράσεις τούρτα;;

Ειλικρινά εγώ αυτή τη λογική είναι που δεν καταλαβαίνω

Το σνακ που τρώνε στο σχολείο (μεσημεριανό δε θα τρώει εκεί) δεν είναι καθόλου το ίδιο. Πίστεψέ με.

Πρώτα πρώτα γιατί κάθε παιδάκι θα τρώει το δικό του που θα είναι διαφορετικό. Και θα ξέρει ότι δεν τρώμε το φαγητό άλλου, είναι πιο απλό να το κατανοήσει.

Μα είναι το ίδιο αυτό με το να τρώνε οοοοοολα τα παιδιά την ίδια τούρτα κι εσύ να είσαι ο ο μόνος που δεν τρως; Τι συγκρίνουμε τώρα...

Επαναλαμβάνω πως εγώ ζήτησα απλώς να ενημερώνουν έγκαιρα τη δασκάλα για να έχω προβλέψει μια εναλλακτική που θα κάνει τη ζωή όλων πιο εύκολη.

Καλά τόσο τρομερό είναι αυτό;

Τόσο φοβερό είναι να σεβαστεις ένα πρόβλημα υγείας ενός μικρού παιδιού και να κάνεις το φοβερό κόπο να ενημερώσεις τη δασκάλα ότι αύριο σκοπεύεις να κεράσεις τούρτα;;

Ειλικρινά εγώ αυτή τη λογική είναι που δεν καταλαβαίνω

Το σνακ που τρώνε στο σχολείο (μεσημεριανό δε θα τρώει εκεί) δεν είναι καθόλου το ίδιο. Πίστεψέ με.

Πρώτα πρώτα γιατί κάθε παιδάκι θα τρώει το δικό του που θα είναι διαφορετικό. Και θα ξέρει ότι δεν τρώμε το φαγητό άλλου, είναι πιο απλό να το κατανοήσει.

Μα είναι το ίδιο αυτό με το να τρώνε οοοοοολα τα παιδιά την ίδια τούρτα κι εσύ να είσαι ο ο μόνος που δεν τρως; Τι συγκρίνουμε τώρα...

εχεις απολυτο δικιο.θα προσπαθησεις να ευαισθητοποιησεις τις δασκαλες και ολα θα γινουν,στο δημοτικο ειναι δυσκολα τα πραγματα αλλα ως τοτε θα εχει εκπαιδευτει

7Ggjp2.png

Διαφημίσεις

Δεν είπα ότι θα έχει η δασκάλα την ευθύνη εννοείται. Απλώς όταν λες κάθε μέρα στο παιδί οτι δε θα τρώει κάτι αν δε ρωτήσει τη μαμά του, στο σχολείο τι θα κάνει που δεν έχει τη μαμα του μαζί; Αναγκαστικά θα πρέπει να απευθυνθεί στον μοναδικό ενήλικα στην τάξη, δηλαδή τη δασκάλα. Εκείνη ας κάνει ο τι νομίζει. Ας το επιτρέψει αν είναι κάτι εξοφθαλμο (πχ φρούτο), ας το απαγορεύσει αν το φοβάται, ας της δώσει κάτι που θα έχω στείλει εγώ.

Αλλά μη βγάζουμε και στην απ'έξω τις δάσκαλες emnaki. Γιατί αν θέλουμε να τα λεμε όλα εγώ στέλνω τι παιδί μου στο σχολείο να μορφωθει και ΕΚΕΙΝΕΣ επιτρέπουν να μπουν στην τάξη κερασματα επικίνδυνα για την υγεία του άρα έχουν εξ ορισμού μπλέχτει στην υπόθεση. Δεν μπορούν να επιτρέπουν στο παιδί μου την ώρα που δεν είναι υπό την επίβλεψη μου να έχει πρόσβαση σε επικίνδυνα για την υγεία του τρόφιμα και μετά να λένε "αααα εγώ δεν ξέρω τίποτα δεν παίρνω ευθύνη, να αποφασίσει το παιδί μόνο του αν θα το φάει"

Σαφώς και τον κύριο λόγο τον εχουν οι γονείς οι οποίοι εχουν την ευθύνη να μάθουν και να βοηθήσουν να προςτατεψουν και να καθοδηγηςουν το παιδι ώστε κάποια στιγμή να ειναι σε θέση μόνο του να αναγνωρίζει τις τροφές που θα τρώει. Αλλα εδω κάπου συμφωνω οτι εμεσα η άμεσα εμπλέκεται και η δασκάλα η παιδαγωγός και ειναι μέσα στα πλαίσια του ρόλου της να προστατέψει και να βοηθήσει με τον τροπο της το εκάστοτε η κάθε παιδι που αντιμετωπίζει το οποιοδήποτε προβλημα.

Προσωπικά αν υπήρχε παιδι στο τμήμα που αντετωπιζε αλλεργία για να είμαι και εγώ καλυμμενη (γιατι όπως πολυ σωςτα αναφέρθηκε οι παιδαγωγοί δεν ειναι μάγειρες ούτε διατροφολόγοι) θα προσπαθούσα να απαγορεύσω τα κεράσματα και κατα συνέπεια την περιθωριοποιηςη Του παιδιου που έχει το προβλημα και σαν μαμά σαφώς θα ήθελα να είμαι ήσυχη όταν στέλνω το παιδι μου στον παιδικό η το σχολείο οτι τουλάχιστον οι παιδαγωγοί δάσκαλοι κάνουν οτι μπορούν για να μην εκθέσουν το παιδι μου σε κίνδυνο αλλα και να μην αφήσουν το παιδι μου να υποστεί ψυχολογική βία η περιθωριοποίηση.

Δεν θεωρω καθολου κακο να ενημερωθουν οι γονεις οτι υπαρχει παιδακι με αλλεργια στην ταξη τους. Δεν καταλαβαινω αυτο το ... θα στιγματιστει.. ή θα παρεξηγηθουν οι αλλοι γονεις. Μου φαινεται παραλογο. Μεσα σε ολα αυτο θα πρεπει να αλλαξουμε, συνανθρωποι μας που ειναι λιγο ή πολυ διαφορετικοι απο εμας, δεν εχουν κατεβει απο τον Αρη και δεν ειναι αντικειμενου σχολιασμου. Αφου κατανοησουμε αυτο θα δουμε οτι η ενημερωση που θελει να κανει η φιλη μας δεν ειναι κατι κακο ή προσβλητικο για κανεναν. Θυμαμαι οταν ημασταν εξωτερικο στου Αγιου Βαλεντινου που ολα τα παιδακια ανταλασσουν δωρακια μεσα στην ταξη (φτιαχνουν σακουλακια για ολα τα παιδακια με διαφορα πραγματακια), η δασκαλα με επιστολη ενημερωσε να μην υπαρχουν ξηροι καρποι γιατι ενα παιδακι ειναι αλλεργικο. Ουτε περιεργο μου φανηκε ουτε ασχημο ουτε ενιωσα οτι καποιος μου κανει κουμαντο και υποθετω οτι κανενας γονιος δεν ενοχληθηκε. Δεν ζητηθηκε να μην γινονται καποια πραγματα, απλα ζητηθηκε λιγο προσοχη . Στα γενεθλια του γιου μου που τα εκανα στο σπιτι δεν ειχα ενημερωθει οτι ενα παιδι ειχε αλλεργια στους ξηρους καρπους. Ηρθε το ιδιο και με ρωτησε αν η τουρτα περιεχει ξηρους καρπους, ευτυχως ειχα ζητησει να ειναι απλη και ανακουφιστηκα. Επισης επιτοπου στο μυαλο μου αρχισα να ψαχνω τα φαγητα που ειχα φτιαξει εαν ειχαν κατι που θα ενοχλουσε το παιδι. Οταν λοιπον στελνουμε κατι στο σχολειο θα πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι και πανω απ ολα ενημερωμενοι απο το σχολειο, χωρις ντροπες, χωρις στιγματισμο χωρις τιποτα. Ενα ανθρωπος μπορει να κινδυνεψει και αυτο ειναι το πιο σημαντικο απ ολα. Ο διπλανος μας, ο φιλος μας, ο συμμαθητης να ειναι ασφαλης.

Σωστα ολα αυτα που λετε για το σχολειο! Τα ειπα και εγω στο πρωτο ποστ μου.

Δεν περνα ομως απο καμιας το μυαλο οτι το παιδι κινδυνευει και απο πλαστελινες, μαρκαδορους κλπ που μπιρει να εχουν γλουτενη; Ειπα πως γινονται οι προμηθειες σε υλικα τουλαχιστον στο δημο πιυ ειμαι εγω. Σε αυτη την περιπτωση εγω βρισκω θεμα.

Επισης, τι θα γινει σε περιπτωση μιας επισκεψης πχ σε φουρνο για να δουν πως φτιαχνεται το ψωμι και να φτιαξουν και τα δικα τους κουλουρια; Η μια λυση ειναι να μη συμμετεχει το παιδι. Ειναι δικαιο αυτο; Η αλλη λυση ειναι να μη γινει η επισκεψη. Ειναι δικαιο αυτο;

Επισης, εχουμε μαγειρικες στο μηπιαγωγειο στα πλαισια του μαθηματος. Οκ δεν θα φαει. Αλλα απο οτι καταλαβα δεν κανει καν να ερθει σε επαφη με αυτα που ειναι επικινδυνα. Εκει τι γινεται,

Αποριες εχω τις οποιες η μητερα θα βρει μπροστα της ειτε φετος ειτε αργοτερα. Δεν ζηταω απαντησεις.

Υπάρχουν και gluten free υλικά για το μαγείρεμα.

Αν το πρόβλημα είναι εκεί τους πάω εγώ 5 κιλά αλεύρι και 10 πακέτα μακαρόνια και τελειώνει η υπόθεση.

Στο σούπερ μάρκετ έχει πολύ φτηνές πλαστελινες που γράφουν πάνω χωρίς γλουτενη. Επίσης μια από τις πιο γνωστές μάρκες μαρκαδορων, η carioca, γράφουν πάνω χωρίς γλουτενη.

Δεν είναι τίποτα εξεζητημενα τα προϊόντα που συζητάμε. Θα αγοράσω εγώ και θα δώσω στη δασκάλα να χρησιμοποιει το παιδί μου αυτά όσο γίνεται.

Και είπα εξάλλου οτι μπροστά στα κέρασμα, η επιμολυνση από αυτά που θα πιάσει είναι ησσονος σημασίας.

Όσο για την επίσκεψη στο φούρνο είναι μεμονωμένη περίπτωση, στην ανάγκη ας μην πάει το παιδί μου. Δίκαιο δεν είναι αλλά για την υγεία του αξίζει. Δε θα σκάσω γι 'αυτό. Το θέμα με τα κερασματα είναι πολύ πιο σοβαρό

Υπάρχουν και gluten free υλικά για το μαγείρεμα.

Αν το πρόβλημα είναι εκεί τους πάω εγώ 5 κιλά αλεύρι και 10 πακέτα μακαρόνια και τελειώνει η υπόθεση.

Στο σούπερ μάρκετ έχει πολύ φτηνές πλαστελινες που γράφουν πάνω χωρίς γλουτενη. Επίσης μια από τις πιο γνωστές μάρκες μαρκαδορων, η carioca, γράφουν πάνω χωρίς γλουτενη.

Δεν είναι τίποτα εξεζητημενα τα προϊόντα που συζητάμε. Θα αγοράσω εγώ και θα δώσω στη δασκάλα να χρησιμοποιει το παιδί μου αυτά όσο γίνεται.

Και είπα εξάλλου οτι μπροστά στα κέρασμα, η επιμολυνση από αυτά που θα πιάσει είναι ησσονος σημασίας.

Όσο για την επίσκεψη στο φούρνο είναι μεμονωμένη περίπτωση, στην ανάγκη ας μην πάει το παιδί μου. Δίκαιο δεν είναι αλλά για την υγεία του αξίζει. Δε θα σκάσω γι 'αυτό. Το θέμα με τα κερασματα είναι πολύ πιο σοβαρό

Μα ετσι κι αλλιως σε καποια σχολεια ζητανε να πηγαινουμε εμεις τα υλικα που θα χρησιμοποιησουν τα παιδια. Δεν νομιζω λοιπον να υπαρχει προβλημα αν πας τους μαρκαδορους τις πλαστελινες και οτι αλλο πρεπει να εχει το παιδι. Απλα θα ξερει το παιδακι σου οτι αυτα θα χρησιμοποιει. Στην δικια μου ειχα παρει πλενομενους και χρησιμοποιουσε αυτους.. Στο δικο μας νηπιο τοοοοοτε (πριν πολλα χρονια) το καθε παιδι ειχε το συρταρακι του με τα υλικα του. Τωρα κατι κουλουρακια που ισως φτιαξουν κατι αλλο που εχει γλουτενη ας προσφερθεις να πας εσυ το υλικο. Δεν νομιζω και παλι να εχουν θεμα οι δασκαλες. Αντιθετα ισως μεσα απο αυτο θα μπορουσαν να μαθουν πολλα πραγματα τα παιδια. Εμας δεν πηγαν ποτε σε φουρνο τουλαχιστον στο νηπιο. Αλλα και εκει με καποιον τροπο θα βρεθει λυση.. Καλη θεληση να υπαρχει απ ολους και ολα θα πανε καλα.

Τώρα μπορεί να φανώ κάπως αλλα τι ωραία ιδέα η επίσκεψη στο φούρνο και ποσο καλη ευκαιρία να γίνει μια κουβέντα ενημερωςη παιδαγωγικόυ χαρακτήρα που θα αφορά τις αλλεργίες η αλλα διατροφικά προβληματα ώστε και τα παιδιά να εχουν μια καλύτερη εικόνα για το προβλημα του συμμαθητή η φίλου;

Ιςως να υπήρχε η δυνατότητα αν ερχόσασταν σε επαφή με τον φούρνο το παιδι με το "προβλημα" να μπορούσε να ζυμώσει κάτι χωρίς γλουτένη αν υπήρχε η δυνατότητα.

Θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ!!!

Δεν μπορεί η νηπιαγωγός ή ο δάσκαλος σε μετέπειτα βαθμίδα να έχει γνώση όλων των συστατικών που υπάρχουν σε τροφές. Εκπαιδευτικός είναι, όχι διαιτολόγος!

Και ναι, δέχομαι ότι μπορεί να έχει γνώση για τις συσκευασμένες τροφές. Όμως, για τα σπιτικά κεράσματα ή για τροφές που μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης (ή όποιας άλλης αλεργιογόνου ουσίας) δεν είναι δυνατόν να ξέρει!

Από τις τροφές που παρατέθησαν παραπάνω, προσωπικά δεν έχω ιδέα! Μπορώ να μάθω από το γονιό ότι δεν πειτρέπεται το Α γιατί έχει γλουτένη, αλλά δεν μπορώ να μαντέψω ότι το Β περιέχει ίχνη γλουτένης, γιατί το εργοστάσιο που το φτιάχνει έχει στον ίδιο πάγκο και το αλέυρι με τη γλουτένη. Όπως δεν μπορώ να γνωρίζω ότι η πλαστελίνη που θα χρησιμοποιήσω στο σχολείο έχει ή δεν έχει γλουτένη (τώρα πριν λίγο είδα μια συσκευασία και δεν ενέφερε τίποτα) ή οι μαρκαδόροι.....

Το καλύτερο, λοιπόν, είναι ναι μεν ο εκπαιδυετικός να είναι ενημερωμένος (όπως και για κάθε θέμα στη ζωή ενός παιδιού) αλλά το ίδιο το παιδί πρέπει να διδαχτεί πως δεν πρέπει να τρώει τίποτα που δεν του έχει δοθεί από το σπίτι.

Επίσης, σημείωση, στο δήμο που ανήκουν τα σχολεία της περιοχής μου, οι προμήθειες υλικών γίνονται από τον ίδιο το δήμο. Το σχολείο δεν εμπλέκεται καθόλου, απλά ζητά τα υλικά. Ο δήμος κάνει δημοπρασία και τα προμηθεύεται για όλα τα σχολεία. Άρα, δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν τα υλικά ως προς τα συστατικά τους. Δεν μπορούμε, δηλαδή να ζητήσουμε την Χ μάρκα πλαστελίνης. Η θεματοθέτρια πρέπει να το δει αυτό με το σχολείο.... Να δουν τι μπορούν να κάνουν, αν ισχύει το ίδιο και στο δικό της δήμο.

Καλα συγνώμη αλλα ειναι ΑΗΔΙΑ ο εκπαιδευτικός να μην εχει ευθύνη για το οτι μπορει να εκτεθεί ενα παιδι με αλλεργία! Ειναι αισχρό! Τιποτα αλλο!

Επειδη δεν υπαρχει νομοθεσία να σας το επιβάλει σημαίνει οτι δεν χρειάζεται να το κοντρολαρετε, να το ελέγχεται, να ξέρετε τι μπορει να μπαίνει στην τάξη που βαζει σε κίνδυνο τα παιδια; Δηλαδη αν το αλλο εχει προβλημα με αμύγδαλα και ειναι έτοιμο με το epipen εσείς τι κάνετε; Τι ευθύνη έχετε; Και αυτο όλο για να προστατέψετε τον πελάτη που θελει σώνει καλα να στείλει το γλυκάκι ;

Αυτο δεν ειναι εκπαίδευση τοτε, δεν τα εκπαιδεύετε αλλα τα παιδευετε και τα βαζετε σε κινδυνο, και αυτά και τους γονεις που μια ζωη θα ανησυχούν πταν το παιδι θα περνάει την πόρτα του 'σχολειου' σας (για να μην το πω και τιποτα αλλο!)

το να συμβουλεύετε τις μαμάδες να εκπαιδεύουν τα τετράχρονα τους για τα συστατικά και τι δεν πρεπει να φάνε απο το να εμπιστεύονται τους ίδιους εκπαιδευτικούς μου ειναι αδιανόητο!!!! Μην ξανά μιλήσετε για εμπιστοσύνη και για σχέση και σεβαςμο ως προς τις δασκάλες και τους παιδαγωγούς γιατι δεν υπαρχει καμμια!

Παντως εγω απο οτι εχω δει απο τα παιδια μου δεν ειναι μονο το κερασμα που πρεπει να σε απασχολει αλλα οπως ειπε και η Dayneris και τα σνακ. Εμας μεχρι στιγμης δεν μας εχουν πει για αλεργια αλλα ξερω οτι και ο μεγαλος μου γιος εκανε ανταλλαγες στο κολατσιο του (απο το προνηπιο) και στον μικρο βαζουμε 2 εξτρα σακουλακια με δημητριακα καθημερινα για να κερασει τους φιλους του.

(παρεπιπτονος ο μεγαλος μου στο νηπιο δεν δεχτηκε καραμελα που του εδωσε η δασκαλα γιατι ηταν σκληρη και τους ειχα πει οτι δεν κανει να την φανε)

Α! Δεν ξερω σιγουρα οτι οι φιλοι του γιου μου δεν εχουν αλεργια, δεν μας εχει πει κανενας κατι. Ομως δεν ειμαι σιγουρη οτι η δασκαλα το ξερει οτι δινουμε κολατσιο και σε αλλους..

Α! Δεν ξερω σιγουρα οτι οι φιλοι του γιου μου δεν εχουν αλεργια, δεν μας εχει πει κανενας κατι. Ομως δεν ειμαι σιγουρη οτι η δασκαλα το ξερει οτι δινουμε κολατσιο και σε αλλους..

Δεν ρωτάς καλού κακού.

Δεν συμβουλευεις και τα παιδιά οτι καλύτερα να ρωτάνε πριν μοιραστούν κάτι;

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...