Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ανακαινιση σπιτιου

Recommended Posts

Γεια σας,

Έχουμε ένα διαμέρισμα του 1983 115τμ σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε ανακαινιση.

Αρχικά όμως σκεφτόμασταν να ανακαινίσουμε μόνο την κουζίνα και το μπάνιο.

Πόσο θα κοστίσει περίπου?

Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε εταιρία η μεμονωμένους επαγγελματίες για κάθε εργασία ?

Ευχαριστώ

Διαφημίσεις

Γεια σας,

Έχουμε ένα διαμέρισμα του 1983 115τμ σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε ανακαινιση.

Αρχικά όμως σκεφτόμασταν να ανακαινίσουμε μόνο την κουζίνα και το μπάνιο.

Πόσο θα κοστίσει περίπου?

Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε εταιρία η μεμονωμένους επαγγελματίες για κάθε εργασία ?

Ευχαριστώ

καλημέρα! κάναμε πρόσφατα ανακαίνιση και μετά από πολύ ψάξιμο και τρέξιμο έχω να σας πω ότι αν επιλέξετε συνεργείο το καλό είναι ότι δεν θα ασχοληθείτε με πολλά πολλά. εσείς θα διαλέξετε αυτά που θέλετε από δικούς σας εμπόρους ή και από προτάσεις/συνεργάτες του συνεργείου και θα πάρετε στο τέλος το κλειδί στο χέρι και όλα θα είναι έτοιμα. το αρνητικό είναι το επιπλέον κόστος που θα επωμιστείτε για να μην ασχοληθείτε κατά την διάρκεια των εργασιών. αν τελικά επιλέξετε συνεργείο να ξέρετε ότι παίρνουν ποσοστά από τους δικούς τους συνεργάτες (πλακάδες/κουζινάδες/εταιρίες κλπ) οπότε μπορείτε να διαπραγματευτείτε την τελική τιμή. αν επιλέξετε μεμονομένα επαγγελματίες τα αρνητικά είναι ότι θα πρέπει να είσαστε εσείς εκεί να επιβλέπετε τις εργασίες εκτός αν έχουν πολύ καλές συστάσεις από γνωστούς σας,θα πρέπει να ελέγχετε τις αγορές/τιμολόγια και γενικά να γνωρίζετε κάποια πράγματα παραπάνω ώστε να είσαστε σίγουρος ότι αυτά που σας λένε ισχύουν. στα θετικά είναι ότι μπορείτε να πάρετε πολλές προσφορές και να επιλέξετε το καλύτερο σε σχέση ποιότητας/τιμής. πάντα να ζητάτε από όλους τιμές ΜΕ φπα και ότι προσφορά πάρετε να την ζητάτε γραπτώς ή σε e-mail με λεπτομέρειες για να μη βρεθείτε στο τέλος με εξτρα χρεώσεις.

Κράτα το

Κράτα το

όσο για το κόστος υπολογίστε για ένα μπάνιο 7-10 τμ γύρω στα 3000-4000 ? (μέσες τιμές,γκρέμισμα,αλλαγή υδραυλικών,πλακάκια,είδη υγιεινής,υδραυλικός,πλακάς,ηλεκτρολόγος,μέσες τιμές σε όλα)

και για μια κουζίνα 10 με 15 τρεχούμενα μέτρα (πάνω-κάτω) από 3000 με 4000 ? μέχρι 6.000 με 8.000 ανάλογα το υλικό και την ποιότητα της κουζίνας (λάκα,δρύς κλπ) (νεροχύτη βρύση απορροφητήρα γκρέμισμα ηλεκτρολόγο κλπ κλπ)

(χωρίς ηλεκτρικές συσκευές)

Κράτα το

Κράτα το

Έχω κάνει ανακαίνιση σε τόσο παλιό σπίτι (νομίζω είναι ακριβώς ίδια χρονολογία). Εμείς αλλάξαμε σχεδόν τα πάντα. Μπάνιο, wc, κουζίνα, ντουλάπες ΚΑΙ τις υδραυλικές σωληνώσεις (άλλα υλικά και σίγουρα κάποια στιγμή θα μας ανάγκαζαν να ξηλώσουμε το πάτωμα για να τα φτιάξουμε). Επειδή είχα μάρμαρο και παρκέ (δύσκολα στη συντήρηση και τα δυο που είχαν υποστεί φοβερή κακοποίηση απ τους κατά καιρούς ενοικιαστές), αλλάξαμε τις σωληνώσεις και έπειτα βάλαμε πλακάκι σε όλο το σπίτι. Επίσης βάλαμε πλακάκι στα μπαλκόνια (είχαν μωσαϊκό). Τέλος, τσεκάραμε τα ηλεκτρολογικά, αλλάξαμε πρίζες-διακόπτες και τοποθετήθηκε συναγερμός. Φυσικά βάφτηκε (μαζί με τις εσωτερικές πόρτες) και τοποθετήθηκε πόρτα ασφαλείας. Όλα αυτά, το 2007-2008 κόστισαν σχεδόν 40.000.

Ο πιο ακριβής υπολογισμός είναι της λουκουμαδάκι καθώς ζητάς συγκεκριμένα πράγματα αλλά είπα να σου αναφέρω εργασίες και τιμές. Όλα τα επέλεξα εγώ, τις συννενοήσεις με τα συνεργεία καθώς και την εποπτεία των εργασιών τις είχαμε εμείς. Πολύ ζόρικο αλλά έγινε ένα καινούργιο σπίτι.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Καλησπέρα σε όλους,

Αρχικά θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τις συμβουλές και τον χρόνο σας.

Θα προχωρήσουμε σε ανακαίνιση μπάνιο, wc, ντουλάπες, κουζίνα, υδραυλικές σωληνώσεις, ηλεκτρολογικά. Η κουζίνα είναι 22τμ και το μπανιο 12τμ. Διαβάσαμε αρκετά άρθρα, οδηγούς ανακαίνισης και βρήκαμε αρκετές εταιρίες στο ιντερνετ.

Έχουμε συγκεντρώσει 8 προσφορές! από 15.000-35.000 τις 3ις προσφορές απο εταιρίες που επιλέξαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και χρησιμοποιώντας αυτό http://anakainisi-myconstructor.gr/

λάβαμε 5 ακόμα προσφορές από εταιρίες ανακαίνισης το καλό είναι ότι κάποιες έχουν και αξιολογήσεις οπότε έχουμε μια πρώτη εικόνα.

Τώρα είμαστε στο στάδιο επιλογής εταιρίας. Σκοπεύουμε να καλέσουμε την κάθε εταιρία στο σπίτι να δουν το χώρο. Ώστε να μας περιγράψουν πως να γίνουν οι εργασίες, τι υλικά θα χρησιμοποιήσουν και να καταλάβουμε τον λόγο της διακύμανσης της τιμής. Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την γνώμη σας περισσότερο σε αυτό το σημείο?

Διαφημίσεις

Να κάνω κι εγώ μία ερώτηση??

Ενα διαμέρισμα παλιό, 35ετίας, σε προνομιούχο όμως σημείο, αξίζει να το ανακαινίσει κανείς και να ξοδέψει κάποια χρήματα??

Προσωπικά θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά θα είναι κάπως ....πεταμένα, καθώς δεν έχει μεγάλο εύρος ζωής ένα τόσο παλιό διαμέρισμα. Δηλ. δεν θα μπορέσει ποτέ να έχει μεταπώληση ούτε να το δώσεις στο παιδί σου μελλοντικά.

Εσείς που έχετε κάνει ανακαινίσεις σε παλιά διαμερίσματα, πώς σκέφτεστε πάνω σε αυτό το θέμα? Αξίζει να δώσεις χρήματα για κάτι τόσο παλιό? Τι μέσο όρο ζωής έχουν οι πολυκατοικίες? 50-60 χρόνια?? Νομίζω ότι μετά ξεφεύγει το πράγμα....

Να κάνω κι εγώ μία ερώτηση??

Ενα διαμέρισμα παλιό, 35ετίας, σε προνομιούχο όμως σημείο, αξίζει να το ανακαινίσει κανείς και να ξοδέψει κάποια χρήματα??

Προσωπικά θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά θα είναι κάπως ....πεταμένα, καθώς δεν έχει μεγάλο εύρος ζωής ένα τόσο παλιό διαμέρισμα. Δηλ. δεν θα μπορέσει ποτέ να έχει μεταπώληση ούτε να το δώσεις στο παιδί σου μελλοντικά.

Εσείς που έχετε κάνει ανακαινίσεις σε παλιά διαμερίσματα, πώς σκέφτεστε πάνω σε αυτό το θέμα? Αξίζει να δώσεις χρήματα για κάτι τόσο παλιό? Τι μέσο όρο ζωής έχουν οι πολυκατοικίες? 50-60 χρόνια?? Νομίζω ότι μετά ξεφεύγει το πράγμα....

Κατά τη γνώμη μου εξαρτάται από το τι εννοείς προνομιούχο σημείο. Για διακοπές ή για ενοικίαση; Εμείς έχουμε ανακαινίσει δύο διαμερίσματα, το ένα 35 χρόνων και το άλλο ακόμη παλαιότερο, στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Και τα δύο ενοικιάζονται, δεν έχουν μείνει ούτε μέρα ξενοίκιαστα και ως εκ τούτου έχουμε κάνει πολύ σύντομα απόσβεση των χρημάτων που ρίξαμε στο σπίτι. Από αυτή την άποψη σίγουρα αξίζει.

Συμφωνώ. Bobonela τι εννοείς χρόνο ζωής; Λήγουν οι πολυκατοικίες; Στη δική μου περίπτωση μιλάμε για μια πολυκατοικία που έπαθε και κάποιες ζημιές στον σεισμό του '99 και έγιναν ενισχύσεις στο κτήριο με τις προδιαγραφές του αντισεισμικού νόμου. Επίσης αλλάζεις σωληνώσεις και καλωδιώσεις που σίγουρα έχουν φθαρεί στον χρόνο (με νέα πιο αξιόπιστα υλικά) και αλλάζεις ενεργειακά το σπίτι με νέα κουφώματα, τζάμια και εξώπορτα (ενίοτε και μόνωση εάν χρειάζεται). Έχεις ένα ολοκαίνουργιο σπίτι.

Στα περί απόσβεσης, όταν προσφέρεις τέτοιο σπίτι δε μένει ανοίκιαστο, είσαι πιο προσεκτικός στην επιλογή των ενοικιαστών (άρα λιγότερες φθορές).

Εγώ "βλέπω" την κόρη μου να ζει εκεί εφόσον το θελήσει...

Υ.Γ. Πρόσφατα έμαθα για 2 οικογένειες που αναζητούσαν τέτοιας ηλικίας διαμερίσματα ώστε να τα αγοράσουν και να τα ανακαινίσουν... Άρα έχουν και καλή μεταπώληση, εάν το επιθυμεί κανείς. Εδώ τα αγοράζουν χωρίς ανακαίνιση...

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Συμφωνώ. Bobonela τι εννοείς χρόνο ζωής; Λήγουν οι πολυκατοικίες; Στη δική μου περίπτωση μιλάμε για μια πολυκατοικία που έπαθε και κάποιες ζημιές στον σεισμό του '99 και έγιναν ενισχύσεις στο κτήριο με τις προδιαγραφές του αντισεισμικού νόμου. Επίσης αλλάζεις σωληνώσεις και καλωδιώσεις που σίγουρα έχουν φθαρεί στον χρόνο (με νέα πιο αξιόπιστα υλικά) και αλλάζεις ενεργειακά το σπίτι με νέα κουφώματα, τζάμια και εξώπορτα (ενίοτε και μόνωση εάν χρειάζεται). Έχεις ένα ολοκαίνουργιο σπίτι.

Στα περί απόσβεσης, όταν προσφέρεις τέτοιο σπίτι δε μένει ανοίκιαστο, είσαι πιο προσεκτικός στην επιλογή των ενοικιαστών (άρα λιγότερες φθορές).

Εγώ "βλέπω" την κόρη μου να ζει εκεί εφόσον το θελήσει...

Υ.Γ. Πρόσφατα έμαθα για 2 οικογένειες που αναζητούσαν τέτοιας ηλικίας διαμερίσματα ώστε να τα αγοράσουν και να τα ανακαινίσουν... Άρα έχουν και καλή μεταπώληση, εάν το επιθυμεί κανείς. Εδώ τα αγοράζουν χωρίς ανακαίνιση...

Μία πολυκατοικία δεν έχει βέβαια επισήμως ημ/νια λήξης, αλλά όπως και να το κάνεις όταν φτάσει τα 50 χρόνια είναι....κάπως. Αρχίζει να μυρίζει υγρασία, λίγη μούχλα, ειδικά αν δεν έχει καλές μονώσεις (οι παλιές πολυκατοικίες δεν είχαν), τα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά είναι άθλια, οι σωληνώσεις δεν είναι για να πίνεις πλέον νερό από κει..... Θέλω να πω γενικά ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να μείνει κάποιος. Αρα, μία πολυκατοικία που τώρα είναι 35 ετών, δεν μπορείς να πεις ότι το διαμέρισμα σ'αυτήν θα έχει καλή μεταπώληση ή θα το δώσεις στο παιδί σου....

Μπορεί να είναι σε πολυ προνομιούχο σημείο (θάλασσα και πεύκα) αλλά είναι παλιά! Επίσης δεν έχει θέρμανση. Μπορεί και σήμερα να βρεις νέες κατασκευές που έχουν συμφωνήσει να μην ανάβουν βέβαια, αλλά σκέψου ότι ποτέ δεν έχει λειτουργήσει η θέρμανση και είναι και δίπλα στη θάλασσα....

Γιαυτό φοβάμαι ότι μία τέτοια επένδυση είναι λίγο πεταμένα λεφτά.:rolleyes:

Πρώτα πρώτα έχω ήδη πει ότι σε τόσο παλιά σπίτια είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξεις σωληνώσεις και καλωδιώσεις.

Δεύτερον η υγρασία δεν έχει σχέση με την ηλικία του σπιτιού. Και σε ένα καινούργιο σπίτι βγαίνει υγρασία.

Τέλος, ακόμα κι αν δεν έχει θέρμανση, αν μπεις στη διαδικασία της ανακαίνισης, μπορείς να προσθέσεις.

Αυτό που λέω εξ αρχης δηλαδή είναι πως με την ανακαίνιση φτιάχνεις το σπίτι καινούργιο. Τώρα αν είναι και σε τόσο καλό σημείο δεν βλέπω τον λόγο να μην το κατοικείς εσύ, αργότερα τα παιδιά σου ή να πωληθεί.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Διαφημίσεις

Πρώτα πρώτα έχω ήδη πει ότι σε τόσο παλιά σπίτια είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξεις σωληνώσεις και καλωδιώσεις.

Δεύτερον η υγρασία δεν έχει σχέση με την ηλικία του σπιτιού. Και σε ένα καινούργιο σπίτι βγαίνει υγρασία.

Τέλος, ακόμα κι αν δεν έχει θέρμανση, αν μπεις στη διαδικασία της ανακαίνισης, μπορείς να προσθέσεις.

Αυτό που λέω εξ αρχης δηλαδή είναι πως με την ανακαίνιση φτιάχνεις το σπίτι καινούργιο. Τώρα αν είναι και σε τόσο καλό σημείο δεν βλέπω τον λόγο να μην το κατοικείς εσύ, αργότερα τα παιδιά σου ή να πωληθεί.

Ναι εντάξει το φτιάχνεις καινούριο, αλλά......από μέσα κούκλα κι απέξω πανούκλα:P

Υγρασία εννοώ αυτήν τη μυρωδιά που έχουν οι παλιές πολυκατοικίες κάτι σαν μπαγιατίλα.... μόλις μπεις στην είσοδο σου 'ρχεται.....

Οσο για τις καλωδιώσεις, θα τις αλλάξεις φυσικά, αλλά από κατασκευής δεν σηκώνει πολλή νέα τεχνολογία π.χ. τριφασικό ρεύμα ή χοντρά καλώδια για υπολογιστές κλπ. Ολα είναι με τις προδιαγραφές του 1975-80 βλέπεις..

Επίσης φαντάζομαι ότι σε αυτές τις πολυκατοικίες οι κατσαρίδες κάνουν πάρτυ.....:mrgreen:

Εξακολουθείς να μιλάς για προσωπικό βίωμα βρε συ... Στη δική μου περίπτωση δε συμβαίνει τίποτα απ όσα περιγράφεις επομένως δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω εκτός απ το να ευχηθώ στη θεματοθέτρια καλό κουράγιο! Τα σκέφτεστε όλα πολύ σωστά, εύχομαι καλή επιλογή συνεργείων-υλικών και να υπολογίσετε τυχόν προσθήκες που θα σας κάνουν τη ζωή σας καλύτερη!

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Καλημέρα!

ravT, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στα υπέρ/κατά στο όσον αφορά στο δίλημμα "συνεργείο ή αυτεπιστασία;"

Και είναι γεγονός ότι όλοι μα όλοι παίρνουν το ποσοστό τους από τη στιγμή που μιλάμε για εργολαβία.

Bobonela, η "οσμή" και η μούχλα που περιγράφεις, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: μη ύπαρξη παραθύρου στο κλιμακοστάσιο, ή να μην ανοίγει ειδικά το χειμώνα, θέση πολυκατοικίας (προσανατολισμός), σύστημα δόμησης, αν υπάρχουν πρασιές γενικά ή αν οι πολυκατοικίες είναι "κολλημένες", αν έχουν πάρα πολλά διαμερίσματα ή όχι, κλπ-κλπ.

Τα ποντίκια και οι κατσαρίδες έχουν να κάνουν με το αν γίνεται απεντόμωση-μυοκτονία στο κτίριο και όχι με την παλαιότητα, όπως επίσης και με την προσωπική φροντίδα και επιμέλεια του κάθε ιδιοκτήτη-προσωπικά δεν μορώ να διανοηθώ να έχω μπαλκονόπορτες ανοιχτές και να μην τραβήξω σίτες, είτε είμαι στην εξοχή, είτε στην πόλη.

Τώρα αναφορικά με το δίλημμα παλιό-καινούριο, η άποψή μου είναι ότι είναι καθαρά θέμα οικονομικής δυνατότητας του καθενός. Αν είναι να έχεις ένα σπίτι ευάερο-ευήλιο (όπερ ύψος οροφής 3,00μ + με σωστό προσανατολισμό), ρετιρέ(τελευταίο όροφο τεσπά, δεν χτίζουν πλέον "ρετιρέ") ολοκαίνουργιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα μπάνιου-κουζίνας-ντουλάπες,δρύινα πατώματα, ενεργειακό τζάκι, μπάρμπεκιου, θέρμανση της επιλογής σου, ενεργειακά κουφώματα 4 εποχών,από 120 τμ και πάνω, με πάρκινγκ και αποθήκη, σε σχετικά "καλή" περιοχή και τα ρέστα μου, δεν φτάνουν 7 ζωές για να το αποκτήσεις-μιλάμε για το μέσο μισθωτό με οικογένεια που δεν έχει άλλη χρηματοδότηση.

Στην πραγματικότητα βέβαια, σε "οκ" περιοχές τα νεόδμητα (τελευταίας δεκαετίας σου λέω εγώ), είναι χαμηλοτάβανα-στην καλύτερη περίπτωση να είναι 2,70 το ύψος για να εκμεταλευθούν στο έπακρο το συντελεστή δόμησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ύψος ντουλαπών και ντουλαπιών,χωρίς πατάρι (έχω δει θερμοσίφωνα εμφανή μέσα στο μπάνιο) άρα μειωμένο αποθηκευτικό χώρο, φθηνές επιλογές για κουζίνα και ντουλάπες με αδιάφορο σχεδιασμό και διαρρύθμιση-εκτός και αν το πάρεις "από τα σχέδια", σε πολλές περιπτώσεις "εσωτερικό" μπάνιο-όπως συναντάμε και κάποιες φορές σε πιο παλιές οικοδομές-με πολύ μικρή αποθήκη και σε πολλές περιπτώσεις με "μισή" κουζίνα, διότι, σου λέει ο κατασκευαστής "εμείς βάλαμε τα βασικά για να έχει την ελευθερία επιλογής ο αγοραστής...". Και για ένα τέτοιο σπίτι, τελευταίου ορόφου περί τα 100 τμ σου λέω εγώ, θες περίπου 300.000 ευρώ.

Πάμε τώρα σε ένα σπίτι παλαιότητας, τελευταίου ορόφου, στανταράκι 2,90+ ύψος το οποίο έχει δρύινα πατωματα και όχι λαμινέιτ (προσωπικά είμαι λάτρης του ψαροκόκαλου)τα οποία μπορεί να θέλουν τρίψιμο και μικροεπισκευές, κάτι το οποίο έχει πολύ μικρό κόστος, ίσως και τζάκι-αν όχι το βάζεις με τη συναίνεση των ιδιοκτητών, το οποίο διαμέρισμα και ολική ανακαίνιση να θέλει το ξηλώνεις χωρίς φόβο και πάθος και επιλέγεις ό,τι μα ό,τι θέλεις αναλογα με το μπάτζετ και τα κέφια σου.Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με ένα καινούριο σπίτι. Αναφορικά με τις υγρασίες, να σου πω ότι υπάρχουν τόσα υλικά προδιαγραφών για μονώσεις, που τις έχουν πάει σε άλλο επίπεδο, οπότε το πρόβλημα λύνεται. Ύστερα τα παλιά διαμερίσματα ήταν καλύτερα φτιαγμένα με ξύλινες ντουλάπες, μαρμάρινους νεροχύτες, ξύλινα έπιπλα κουζίνας,ξύλινες μεσόπορτες και εξώπορτες δεν είχαν δλδ τόσα συνθετικά υλικά.

Βέβαια η φθορά λόγω χρήσης και παρόδου χρόνου καθιστά επιτακτική την αντικατάστασή τους, όπως και την αλλαγή των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι αν υπάρχει οικονομικό θέμα, η αγορά ενός παλαιού διαμερίσματος και η ανακαίνισή του είναι συμφερότερη από την αγορά ενός νεόδμητου.

Σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες του καθενός. Αν δλδ θες χώρο αποθήκευσης και τετραγωνικά και ζορίζεσαι οικονομικά, τότε πας στο παλαιότερο.

Επίσης να πω ότι η παλαιότητα δεν είναι ζήτημα για να μην νοικιαστεί το σπίτι. Έξαρτάται πάντα από το κοινό που αποτελεί τους ενοικιαστές-η οικογένεια θα θέλει ένα μεγαλύτερο σπίτι, ο φοιτητής ένα δυάρι.Και δεν νομίζω ότι μπορείς να αγοράσεις κάτι με κριτήριο το αν θα κατοικήσουν τα παιδιά σου εκεί. Θα ανοίξουν τα φτερά τους και μπορεί να ζήσουν και σε άλλη χώρα.

Τελικά, πιστεύω πως το σπίτι σου θα πρέπει από πλευράς χωροταξικής αλλά και διαρρύθμισης να καλύπτει τις ανάγκες των ενοίκων του για ένα χρονικό ορίζοντα που εξαρτάται από την "φάση" που βρίσκονται (εργασία, σπουδές ή οικογένεια).

Φιλικά,

Ελίνα

Bobonela,......................................

Σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες του καθενός. Αν δλδ θες χώρο αποθήκευσης και τετραγωνικά και ζορίζεσαι οικονομικά, τότε πας στο παλαιότερο.

Επίσης να πω ότι η παλαιότητα δεν είναι ζήτημα για να μην νοικιαστεί το σπίτι. Έξαρτάται πάντα από το κοινό που αποτελεί τους ενοικιαστές-η οικογένεια θα θέλει ένα μεγαλύτερο σπίτι, ο φοιτητής ένα δυάρι.Και δεν νομίζω ότι μπορείς να αγοράσεις κάτι με κριτήριο το αν θα κατοικήσουν τα παιδιά σου εκεί. Θα ανοίξουν τα φτερά τους και μπορεί να ζήσουν και σε άλλη χώρα.

Τελικά, πιστεύω πως το σπίτι σου θα πρέπει από πλευράς χωροταξικής αλλά και διαρρύθμισης να καλύπτει τις ανάγκες των ενοίκων του για ένα χρονικό ορίζοντα που εξαρτάται από την "φάση" που βρίσκονται (εργασία, σπουδές ή οικογένεια).

Eυχαριστώ πολύ Ελίνα για όλα αυτά που μου έγραψες! Με βοηθάς πολύ:P

Το θέμα μου είναι ότι το συνολικό κόστος μαζί με την ανακαίνιση του παλαιού (αλλά προνομιούχου) διαμερίσματος, πηγαίνει όσο θα έπαιρνα ένα καινούριο (8ετίας) που όμως δεν έχει τη θέα θάλασσα και πευκοδάσος (υπαρκτή περίπτωση, δεν μιλάω θεωρητικά). Εχει όμως όλες τις προδιαγραφές του καινούριου και μέσα ουσιαστικά αλλάζεις π.χ. μία λεκάνη μπάνιου, τίποτα άλλο. Και το χρησιμοποιείς εσύ και το παιδί σου για πολλά χρόνια.

Αξίζει δηλ. για τη "θέα" και για το καλύτερο σημείο που βρίσκεται το άλλο ακίνητο, να κάνεις τέτοια επένδυση (=ταλαιπωρία) με αμφίβολο αποτέλεσμα??? (εννοώ ότι μία παλιά πολυκατοικία συνεχώς θα "ζητάει" και ποτέ δεν θα είναι "του κουτιού", όλο μπαλώματα θα είναι....).

Μπομπονέλα,

Εάν η μόνη διαφορά είναι η θέα και το καινούριο είναι σε οκ περιοχή-δλδ δεν συζητάμε για ένα σπίτι καινούριο στο κέντρο της Αθήνας και ένα παλιό στη Γλυφάδα-είναι καθαρά προσωπική σας επιλογή. Σίγουρα το να μπαίνεις σε καινούρια πολυκατοικία είναι άλλη αίσθηση από το να μπαίνεις σε μια παλιά. Εξαρτάται βέβαια και τι διαμέρισμα σε περιμένει.Τώρα αν η παλιά πολυκατοικία είναι ραμολί σαν παρατημένα ενοικιαζόμενα της δεκαετίας του '50, τι να πω...

Εάν οι συνιστώσες όροφος-προσανατολισμός-πρασιά, τετραγωνικά, και κυρίως κόστος είναι οι ίδιες και η περιοχή που βρίσκεται το καινούριο είναι "καλή", και δεν είναι δίπλα σε σιδηροδρομική γραμμή πχ, θα πήγαινα για το καινούριο.

Από την άλλη είναι και τι θεωρεί ο καθένας σημαντικό, όταν οι συνιστώσες δεν είναι ίδιες. Να σου πω δλδ ένα παράδειγμα χτυπητό:Εάν είχα την επιλογή να μείνω σε ένα σχετικά καινούριο σπίτι στον πρώτο όροφο και σε ένα παλαιό ρετιρέ (τα λατρεύω!) στον τελευταίο, θα επέλεγα το δεύτερο.Όταν χρειάστηκε να νοικιάσω πχ εκτός Αθηνών λόγω δουλειάς, επέλξα το δεύτερο. Για μένα η αίσθηση ελευθερίας που σου δίνει η θέα,ο αέρας και ο ήλιος, ακόμη και μέσα στην πόλη, είναι ανυπέρβλητη. Επίσης δεν μπορώ τα χαμηλοτάβανα σπίτια, τα βρίσκω πνιγηρά.

Μου κάνει εντύπωση πάντως που λες ότι το κόστος ανακαίνισης είναι ίδιο με το κόστος αγοράς...

Δεν ξέρω αν βοήθησα....

Φιλικά,

Ελίνα

Διαφημίσεις

Ναι εντάξει το φτιάχνεις καινούριο, αλλά......από μέσα κούκλα κι απέξω πανούκλα:P

Υγρασία εννοώ αυτήν τη μυρωδιά που έχουν οι παλιές πολυκατοικίες κάτι σαν μπαγιατίλα.... μόλις μπεις στην είσοδο σου 'ρχεται.....

Οσο για τις καλωδιώσεις, θα τις αλλάξεις φυσικά, αλλά από κατασκευής δεν σηκώνει πολλή νέα τεχνολογία π.χ. τριφασικό ρεύμα ή χοντρά καλώδια για υπολογιστές κλπ. Ολα είναι με τις προδιαγραφές του 1975-80 βλέπεις..

Επίσης φαντάζομαι ότι σε αυτές τις πολυκατοικίες οι κατσαρίδες κάνουν πάρτυ.....:mrgreen:

Συγνώμη, αλλά πάνω στο λογαριασμό της ΔΕΗ φαίνεται αν έχει τριφασικό ή όχι η πολυκατοικία. Νομίζω ότι μπορείς να βάλεις. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις ξεχωριστή ασφάλεια για κάθε δωμάτιο και όχι απλή. Αφού θα αλλάξεις πίνακα...Να συζητήσεις με έναν ηλεκτρολόγο.Αλλιώς τι εννοούμε αλλάζω ηλ/κα?Μόνο πρίζες και διακόπτες?Όχι βέβαια.

Έχε υπόψη σου ότι ένα σπίτι χωρίς θέρμανση πάντα έχει θέμα με υγρασίες, ειδικά αν είναι κλειστό για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δίπλα σε βουνό/θάλασσα.

Μπορείς να βάλεις λέβητα, να βάλεις τζάκι-καλοριφέρ, ενεργειακό τζάκι με θυρίδες σε όλα τα δωμάτια, φυσικό αέριο και οπωσδήποτε αφυγραντήρα προδιαγραφών που λειτουργεί σε χαμηλή θερμοκρασία αν είναι να το έχεις κλειστό. Δεν έχω καταλάβει, μιλάμε για κύρια κατοικία ή για εξοχική?

Φιλικά,

Ελίνα

Eυχαριστώ πολύ Ελίνα για όλα αυτά που μου έγραψες! Με βοηθάς πολύ:P

Το θέμα μου είναι ότι το συνολικό κόστος μαζί με την ανακαίνιση του παλαιού (αλλά προνομιούχου) διαμερίσματος, πηγαίνει όσο θα έπαιρνα ένα καινούριο (8ετίας) που όμως δεν έχει τη θέα θάλασσα και πευκοδάσος (υπαρκτή περίπτωση, δεν μιλάω θεωρητικά). Εχει όμως όλες τις προδιαγραφές του καινούριου και μέσα ουσιαστικά αλλάζεις π.χ. μία λεκάνη μπάνιου, τίποτα άλλο. Και το χρησιμοποιείς εσύ και το παιδί σου για πολλά χρόνια.

Αξίζει δηλ. για τη "θέα" και για το καλύτερο σημείο που βρίσκεται το άλλο ακίνητο, να κάνεις τέτοια επένδυση (=ταλαιπωρία) με αμφίβολο αποτέλεσμα??? (εννοώ ότι μία παλιά πολυκατοικία συνεχώς θα "ζητάει" και ποτέ δεν θα είναι "του κουτιού", όλο μπαλώματα θα είναι....).

bobonela αν ήμουν στη θέση σου και κόστιζε το ίδιο μια πλήρης ανακαίνιση (φαντάζομαι μια λουξ ανακαίνιση αλλιώς έχω και εγώ την απορία πως μπορούν αυτά να συμβαδίζουν) με την αγορά καινούριου θα πήγαινα στο δεύτερο,θα το αγόραζα και σιγά σιγά με τα χρόνια θα κοιτούσα να φτιάξω κάποια πράγματα στο παλιό ώστε αν θελήσει κάποτε το παιδί μου να χρησιμοποιήσει το πιο καινούριο διαμέρισμα να μετακομίσω στο πιο παλιό που θα είναι πλέον μερικώς ή ολικώς ανακαινισμένο! άσε που θα μπορούσα να το νοικιάσω κιόλας ανά χρονιές και να έχω ένα μικρό μεν,εισόδημα δε για να κάνω τις αλλαγές που θέλω χωρίς να επιβαρύνομαι οικονομικά πολύ.

τώρα το θέμα με τις πολυκατοικίες,είναι και θέμα συγκατοίκων πως θα φαίνεται μετά από 30 50 χρόνια. εγώ αγόρασα το 2006 διαμέρισμα σε πολυκατοικία εικοσαετίας τόσο προσεγμένη που έλεγες είναι καινούρια. 10 χρόνια μετά φτάσαμε αισίως στα 30 όλοι φροντίζουμε για τα πάντα δεν αφήνουμε φθορές να χρονίσουν και προσωπικά με την ανακαίνιση που έκανα τον σεπτέμβρη/οκτώβρη λογω γάμου απολαμβάνω ένα σπίτι που το λες καινούριο σε πολυκατοικία ''δεκαετίας'' . και είμαι κοντά σε θάλασσα δε με τρώει η αλμύρα βέβαια αλλά από υγρασία άλλο τίποτα η περιοχή. οπότε βλέπεις ζυγίζεις συγκρίνεις και αποφασίζεις!

Κράτα το

Κράτα το

Συγνώμη, αλλά πάνω στο λογαριασμό της ΔΕΗ φαίνεται αν έχει τριφασικό ή όχι η πολυκατοικία. Νομίζω ότι μπορείς να βάλεις. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις ξεχωριστή ασφάλεια για κάθε δωμάτιο και όχι απλή. Αφού θα αλλάξεις πίνακα...Να συζητήσεις με έναν ηλεκτρολόγο.Αλλιώς τι εννοούμε αλλάζω ηλ/κα?Μόνο πρίζες και διακόπτες?Όχι βέβαια.

Έχε υπόψη σου ότι ένα σπίτι χωρίς θέρμανση πάντα έχει θέμα με υγρασίες, ειδικά αν είναι κλειστό για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δίπλα σε βουνό/θάλασσα.

Μπορείς να βάλεις λέβητα, να βάλεις τζάκι-καλοριφέρ, ενεργειακό τζάκι με θυρίδες σε όλα τα δωμάτια, φυσικό αέριο και οπωσδήποτε αφυγραντήρα προδιαγραφών που λειτουργεί σε χαμηλή θερμοκρασία αν είναι να το έχεις κλειστό. Δεν έχω καταλάβει, μιλάμε για κύρια κατοικία ή για εξοχική?

Φυσικά και δεν έχει τριφασικό..... Εδώ καλέ οι πρίζες είναι αυτές που έχουν τις 3 τρύπες σαν τρίγωνο (παλαιού τύπου)!!

Θέλει σκαψιμο τους τοίχους να περαστούν όλα καινούρια, αλλά υπάρχει πάντα το ερώτημα, αν μπορούν κιόλας να γίνουν αυτά λόγω παλαιότητας γενικότερης καλωδιώσεων π.χ. τριφασικό δεν μπορεί να μπει.

Υγρασία φυσικά θα υπάρχει αφού είναι δίπλα σε θάλασσα, χωρίς θέρμανση. Μπορεί να μην είναι εμφανής και να έχουν μουχλιάσει οι τοίχοι, αλλά υπάρχει διάχυτη γενικώς....

Η κατασκευή για την εποχη της ήταν de lux, αλλά πλέον φοβάμαι ότι θα είναι πεταμένα λεφτά, κοιτώντας στο μέλλον.....

bobonela αν ήμουν στη θέση σου και κόστιζε το ίδιο μια πλήρης ανακαίνιση (φαντάζομαι μια λουξ ανακαίνιση αλλιώς έχω και εγώ την απορία πως μπορούν αυτά να συμβαδίζουν) με την αγορά καινούριου

Οι τιμές στα σπίτια 10ετίας έχουν πέσει πολύ.

Εντωμεταξύ οι τιμές σε σπίτι που είναι πολύ προνομιούχο (θάλασσα/πεύκο) δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές, παρά την παλαιότητα.

Οπότε τα χρήματα τα έξτρα για την ανακαίνιση (απαιτούνται πολλά χρήματα λόγω πολλών αλλαγών εκ βάθρων) έρχονται τα ίδια με ενός καινούριου.

Καλημέρα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια ανακαίνιση με καλά υλικά (και όχι με υπερβολές, πχ πλακάκια με 50 ευρώ το τετραγωνικό) μπορεί να στοιχίσει πάνω από 50.000 ευρώ (και πολλά σου λέω) σήμερα. Αγοράζεις σπίτι 10ετίας (80-100 τμ) με τόσα χρήματα?Δε νομίζω...

Φιλικά,

Ελίνα

Καλημέρα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια ανακαίνιση με καλά υλικά (και όχι με υπερβολές, πχ πλακάκια με 50 ευρώ το τετραγωνικό) μπορεί να στοιχίσει πάνω από 50.000 ευρώ (και πολλά σου λέω) σήμερα. Αγοράζεις σπίτι 10ετίας (80-100 τμ) με τόσα χρήματα?Δε νομίζω...

H ανακαίνιση προστίθεται στην αξία του διαμ/τος. Το σύνολο των δύο αυτών αξιιών είναι όσο και το διαμέρισμα 10ετίας! Εχουν πέσει οι τιμές....

• 7 χρόνια μετά...

Καλημέρα !!!Δεν ξέρω αν ποστάρω στο σωστό θέμα, όμως έχω ένα πρόβλημα και θα ήθελα βοήθεια.

Στην πολυκατοικία μας ανακαινίζεται ένα διαμέρισμα από αρχές Δεκεμβρίου έως και σήμερα, αυτό σημαίνει πως πολύ συχνά τα  απογεύματα έχουμε θόρυβο από τρυπάνια και βαριοπούλες. Την Κυριακή επίσης βαρούσαν με βαριοπούλα, και εχθές αναγκάστηκα να κάνω παρατήρηση  γιατί ήταν  9:30 το βράδυ και ακόμα βαρούσαν!!!!

Ο άντρας μου επιμένει πως εφόσον δεν είναι ώρα κοινής ησυχίας έχουν όλο το ελεύθερο να συνεχίσουν τις εργασίες τους, το θεωρώ όμως σχεδόν απίθανο αυτό. Γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικά που θα μπορούσε να με βοηθήσει?

πρίν από 18 λεπτά , kotsifikos είπε:

Καλημέρα !!!Δεν ξέρω αν ποστάρω στο σωστό θέμα, όμως έχω ένα πρόβλημα και θα ήθελα βοήθεια.

Στην πολυκατοικία μας ανακαινίζεται ένα διαμέρισμα από αρχές Δεκεμβρίου έως και σήμερα, αυτό σημαίνει πως πολύ συχνά τα  απογεύματα έχουμε θόρυβο από τρυπάνια και βαριοπούλες. Την Κυριακή επίσης βαρούσαν με βαριοπούλα, και εχθές αναγκάστηκα να κάνω παρατήρηση  γιατί ήταν  9:30 το βράδυ και ακόμα βαρούσαν!!!!

Ο άντρας μου επιμένει πως εφόσον δεν είναι ώρα κοινής ησυχίας έχουν όλο το ελεύθερο να συνεχίσουν τις εργασίες τους, το θεωρώ όμως σχεδόν απίθανο αυτό. Γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικά που θα μπορούσε να με βοηθήσει?

κατα 90%  ειμαι σιγουρη οτι δυστυχως δ μπορεις να κανεις τπτ αν δ ειναι ωρα κοινης ησυχιας.

τωρα αν ριχνουν τοιχους κλπ,κ αλλαζει το σχεδιο του σπιτιου,θα πρεπει να τα εχουν δηλωσει στην πολεοδομια.αλλα δ ειναι κτ απλο να το ξερεις.κ δ σε επηρεαζει αμεσα.αν αλλαζουν μπανιο-κουζινα-πατωμα δ χρειαζεται

20 minutes ago, vicky86 said:

κατα 90%  ειμαι σιγουρη οτι δυστυχως δ μπορεις να κανεις τπτ αν δ ειναι ωρα κοινης ησυχιας.

τωρα αν ριχνουν τοιχους κλπ,κ αλλαζει το σχεδιο του σπιτιου,θα πρεπει να τα εχουν δηλωσει στην πολεοδομια.αλλα δ ειναι κτ απλο να το ξερεις.κ δ σε επηρεαζει αμεσα.αν αλλαζουν μπανιο-κουζινα-πατωμα δ χρειαζεται

Έχω διαβάσει πως για τις οικοδομικές εργασίες δεν ισχύει ο κανόνας των ωρών κοινής ησυχίας λόγω του ότι ο θόρυβος είναι μεγάλης έντασης και δημιουργεί πρόβλημα στους περίοικους  , έχει κρατήσει έξι μήνες αυτό και αναμένεται για κρατήσει πολύ ακόμα. 

Δεν βρίσκω όμως κάτι επίσημο ώστε να μάθω πως μπορώ να το διαχειριστώ.

1 hour ago, kotsifikos είπε:

Θα συμφωνήσω με την vicky86 από την στιγμή που οι εργασίες γίνονται σε ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας δεν μπορείτε να κάνετε κατι πέρα από υπομονη.

57 minutes ago, Mamaloulou said:

Θα συμφωνήσω με την vicky86 από την στιγμή που οι εργασίες γίνονται σε ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας δεν μπορείτε να κάνετε κατι πέρα από υπομονη.

Μη μου κόβεις τα φτερά!!χαχαχα

Πέρα από την πλάκα είναι ειλικρινά εξοντωτικό αυτό που ζούμε τόσους μήνες. Θα καλέσω και στο αστυνομικό τμήμα για επιβεβαίωση.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...