elin

Registered Users
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  358
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Συνεισφορα στο φορουμ

1 Neutral

Περισσότερα για την/τον elin

 • Rank
  Νέος Χρήστης

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

 1. Τώρα για αυτό που λες για την κρίση, αν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου, θα πουλήσω και το βρ*κί μου για να τους δώσω πνευματικά εφόδια, όπως έκαναν και οι γονείς μου και οι παππούδες μου, που η προτεραιότητά τους ήταν η μόρφωση των παιδιών τους, στερούμενοι οι ίδιοι τα πάντα. Τα ιδιαίτερα δεν τα έχω προτιμήσει γιατί θεωρώ το να πηγαίνει το 3χρονο-4χρονο σε τάξη όπου αλληλεπιδρά με άλλα παιδάκια μέσω των δραστηριοτήτων σε ξένη γλώσσα, επίσης έναν τρόπο κοινωνικοποίησης. Τώρα για μικρότερο παιδάκι, θα το έκανα η ίδια, ή εφόσον είχα νταντά, θα διάλεγα μία native speaker, κάποιον τεσπα που να περνάει χρόνο με το παιδί, τι να κάνεις αλλιώς, ιδιαίτερα στο 2χρονο δεν παίζει! Πάντως μη νομίζετε ότι στις μέρες μας τα ιδιαίτερα είναι πλέον τόσο ακριβά...
 2. Καλημέρα! Μία "αποδεκτή"/προτεινόμενη ηλικία να αρχίσει ένα παιδί ξένες γλώσσες είναι η Β' Δημοτικού. Είναι μια ηλικία που η πλειοψηφία των παιδιών έχει κατακτήσει τη γραφή και την ανάγνωση στη μητρική του γλώσσα και μπορεί να προχωρήσει στην "φροντιστηριακή" εκμάθηση άλλων. Από κει και πέρα όμως,αν μιλάμε για έκθεση του παιδιού σε 2η γλώσσα πλέον της μητρικής, αυτό κατά την άποψή μου μπορεί να γίνει πολύ νωρίτερα, όπως συμβαίνει στα παιδάκια που οι γονείς τους δεν έχουν την ίδια μητρική γλώσσα. Επίσης αν ο γονιός είναι καθηγητής ξένης γλώσσας, αν στα παιδάκια μιλάει με συχνότητα ένα native speaker, ή αν ο γονιός χειρίζεται άπταιστα μια γλώσσα όχι απαραίτητα γιατί τη διδάσκει, αλλά γιατί είναι ο ίδιος δίγλωσσος, έχει σπουδάσει στο εξωτερικό κλπ-κλπ. Προσωπικά είμαι υπέρ της πρόωρης μάθησης, στο πλαίσιο του να δίνονται ερεθίσματα, όχι με τη στενή έννοια του όρου "πάω φροντιστήριο", αλλά μαθαίνω με παιγνιώδη τρόπο, οπτικοακουστικό υλικό, native speaker, κλπ-κλπ. Η ακριβής ηλικία εξαρτάται από το παιδί και τη διάθεση του γονιού να μπει στη διαδικασία-δλδ είτε να το κάνει ο ίδιος, είτε να υποστηρίζει το παιδί αν είναι γνώστης, είτε να απευθυνθεί σε κάποιον, ο οποίος θα το αναλάβει εξ' ολοκλήρου. Απλώς σε αυτές τις ηλικίες παίζει ρόλο η συχνότητα και η επαναλαμβανόμενη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων και όχι η μελέτη, με την στενή έννοια του όρου.

 3. Διαφημίσεις


 4. elin

  ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2017

  Τώρα είδα ότι ανακαινίζεις ολόκληρο το σπίτι. Φαντάζομαι θα αλλάξεις και σωληνώσεις σε κουζίνα-μπάνιο. Και θα "επέμβεις" στον πίνακα. Έχε υπόψη σου ότι μια ανακαίνιση ενός σπιτιούγύρω στα 100-120 τμ (2-3 Υ/Δ-ντουλάπες, συντήρηση παρκέ, κουζίνα, μπάνιο και WC, δάπεδα μέσα-έξω, ηλιακό, μερεμέτια, σοβατίσματα, στοκαρίσματα, βαψίματα, καλοριφέρ, τζάκι (?), ηλεκτρικές συσκευές,κλπ-κλπ θα σου βγεί από 30.000 ευρώ και πάνω (μέχρι όσο αντέχει ο καθένας) με υλικά σε πολύ λογικές τιμές και για κουζίνα από 3 χιλιάρικα και πάνω, αν έχεις γωνιακά ντουλάπια, περιστρεφόμενους μηχανισμούς και τα ρέστα μου ΧΩΡΙΣ ηλεκτρικές συσκευές), πιθανώς και στέγη αν είναι μονοκατοικία... SOS, για όποια τιμή σου δίνουν να ζητάς αναλυτική προσφορά (κουζίνα-ντουλάπες) η οποία θα περιέχει όλες τις λεπτομέρεις. Οι εταιρείες το δίνουν για να περάσεις από το ταμείον, αλλά οι μαραγκοί σου λένε ναι, τόσο περίπου και μετά σου χρεώνουν και τη βίδα. Επίσης, αναλυτικό συμφωνητικό με τον οποιοδήποτε ιδιώτη μάστορα, για τις εργασίες που θα λάβουν χώρα και το ΤΕΛΙΚΟ κόστος, ακόμα και αν είναι συγγενής σου, καθώς και για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει-πχ χαλκοσωλήνας ή πολυστρωματικός, προσοχή στα καλώδια και τις ασφάλειες αν επέμβεις στον πίνακα-καλύτερα το κάθε δωμάτιο να έχει ξεχωριστή ασφάλεια και κάποιες πρίζες όπου θα βάζεις ενεργοβόρες συσκευές να έχουν η κάθε μία τη δική της ασφάλεια στον πίνακα. Επίσης κάνε μια βόλτα από γνωστά πολυκαταστήματα με τέτοια υλικά -κρίμα είναι να σου χρεώσουν τις πρίζες 800 ευρώ και να τις βρεις με 200, δεν χρειάζεται να είναι επώνυμες. Επίσης sos, μη σου πούνε θα πληρώσεις μεροκάματα. ΟΧΙ μεροκάματα, προσφορά για την εργασία τελειωμένη. Ακόμη να ξέρεις ότι οι εταιρείες κάνουν δόσεις, ο τεχνίτης τα θέλει ντούκου. Επίσης θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα κάνετε εσείς επίβλεψη ή θα το αναθέσετε σε κάποιο μηχανικό. Πολλές εταιρείες σου δίνουν το σπίτι με το κλειδί στο χέρι, αλλά υπάρχει ένα επιπλέον καπέλο, δλδ το ποσοστό τους στις επιμέρους αμοιβές μαστόρων κλπ. Η αυτεπιστασία προϋποθέτει ελεύθερο χρόνο και διαθεσιμότητα αυτού που θα το αναλάβει. Δεν είναι εύκολο, μπαίνεις αργότερα στο σπίτι, αλλά επιλέγεις εσύ ό,τι θέλεις και όχι τη γκάμα αυτού που συνεργάζεται ο μηχανικός σου. Να μην ξεχάσω:ΠΟΤΕ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ. Στο συμφωνητικό θα περιγράφεις την πορεία των εργασιών και την επιμέρους εξόφληση-κυρίως όταν έχεις να κάνεις με μαστόρους (υδραυλικούς ηλεκτρολόγους). Οι εταιρείες θα σου δόσουν αναλυτική προσφορά και τρόπο εξόφλησης. Με το καλό και πάλι!
 5. elin

  ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2017

  Καλημέρα.Είναι όμορφη κουζίνα, αλλά βρίσκω την τιμή τσιμπημένη. Προσωπικά δεν θα επένδυα σε κουζίνα ανοιχτόχρωμη (μιλώ για αυτή την τιμή) με μικρά παιδιά.. Θα έβαζα μια από το ΙΚΕΑ, όπου υπάρχουν και πορτάκια μασίφ και σου δίνουν εγγύηση για 25 χρόνια. Τη βάλαμε στο εξοχικό και ένα πορτάκι που "σημαδεύτηκε", μας το άλλαξαν αν και μοντέλο καταργήθηκε. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση αστοχίας υλικού. Το μόνο βέβαια που δεν μοθ αρέσει στις κουζίνες τους είναι η πλάτη που είναι από σμαλτίνη και όχι από μοριοσανίδα. Δλδ, αν δώσει κανείς τόσα χρήματα για κουζίνα, πόσο θα ανέβει το κόστος με τις ηλεκτρικές συσκευές?Το λέω γιατί θα πρέπει να το σκεφτείς και αυτό και να κάνεις μια προεπιλογή, ώστε να έχεις μια εικόνα για το τελικό κόστος. Επίσης, η ανακαίνιση αφορά μόνο την κουζίνα, ή και το υπόλοιπο σπίτι?Γιατί τότε το κόστος ανεβαίνει. Και μιας και ανακαινίζετε την κουζίνα, θα πρότεινα να βάλεις ένα ταχυθερμοσιφωνάκι, ανεξάρτητα από το αν έχεις ηλιακό. Τις πολύ κρύες μέρες δεν ανάβεις θερμοσίφωνα και αυτές με συννεφιά έχεις άμεσα ζεστό νερό για το οτιδήποτε-να πλύνεις ένα φρούτο, ή τα λαχανικά σου. Ακόμη, θα σου πρότεινα να πάρεις ψυγειοκαταψύκτη με δύο μοτέρ, ώστε αν το ένα από τα δύο βγει εκτός λειτουργίας, να έχεις το άλλο. Έχω πλυντήριο πιάτων Bosch 10 χρόνια και έχει βγει πολύ καλό. Μικροκύματα δεν χρησιμοποιώ. Με το καλό!
 6. Καλημέρα και καλό μήνα! Για να καταλάβω κ γω η χαζή (?), τι είναι η ομοιοπαθητική αντιβίωση?!?! Πάντως η παδίατρός μου, η οποία δεν δίνει αντιβιώσεις , στο στρεπτόκοκκο (καλλιέργεια στοματοφαρυγγικού) έδωσε ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ.
 7. Καλημέρα. Πήρα τα άλφι (τα οποία τα χρυσοπλήρωσα), αλλά το νερό έχει μια μεταλλική γεύση. Δεν ξέρω βρε κορίτσια, αναρωτιέμαι μήπως να βάζω και πλαστικό μπουκαλάκι από εμφιαλωμένο με νερό βρύσης για 4-5 φορές και να παίρνω άλλο για την επόμενη εβδομάδα. Αφού αυτά τα μπουκαλάκια είναι κατάλληλα υποτίθεται για τρόφιμα, έχουν σήμανση...Τώρα αν υπάρχει πλαστικό μπουκάλι bpa free όπως τα μπιμπερόν, δεν ξέρω. Χυμό πάντως δεν βάζω και τα πλένω κανονικά στο πλυντήριο πιάτων. Ουφ!
 8. Καλημέρα! Καταρχάς δεν ξέρω κατά πόσο είναι όλα παιδάκια εργαζομένων. Επειδή όμως όλο και κάποιος εργαζόμενος θα υπάρχει που στέλνει το παιδί του, δεν του φταίνε σε τπτ οι λοιποί εργαζόμενοι. Δλδ επειδή αρρώστησε το παιδί ενουνού, να μη γλιτώσει τ' αλλουνού? Btw, δεν έχουμε όλοι τον ίδιο εργοδότη για να παίρνουμε άδειες όταν κάποιος εργαζόμενος (που ξεχνά μάλλον τη γονεϊκή του ιδιότητα αφού στέλνει το παιδί του άρρωστο στο σχολείο) αδιαφορεί για τα παιδιά των υπολοίπων και για τους τελευταίους. Επίσης ο παιδικός δεν είναι προθάλαμος ιατρείου. Σπίτι του λοιπόν ο καθένας του με την ίωσή του, κ αν η μη εργαζόμενη χάσει το πιλάτες μια μέρα, δεν τρέχει τπτ. Σόρρυ, αλλά τόσα χρόνια στους παιδικούς έχω αγανακτήσει με αυτά που έχω δει. (Rea_1971 δεν είναι επί προσωπικού το μνμ μου, απλά με αφορμή το δικό σου είπα κ γω τον πόνο μου η δόλια...) Όχι που θα μου αλλάζατε θέμα στο θρεντ! εκεί, το επαναφέρωωωωω!!!
 9. Δεν έκανα κάποια πρόταση, εξέθεσα τους προβληματισμούς μου. Αν με ρωτάς τι θα έκανα σε περίπτωση που ήμουν δεινή κολυμβήτρια και έβλεπα μπροστά μου να πνίγονται μωρά, μητέρες, άνθρωποι, εννοείταο ότι θα προσπαθούσα να τους σώσω όλους. Όμως εδώ η παράσταση είναι τέλεια οργανωμένη. Παρατάνε το σαπιοκάραβο και μισοπνιγμένους ανθρώπους έξω από την πόρτα σου. θα τους αφήσεις να πνιγούν? Όχι βέβαιαΌμως είναι ο απόλυτος συναισθηματικός εκβιασμός της κοινής γνώμης, την οποία φέρνουν προ τετελεσμένου ενώ ταυτόχρονα τα ΜΜΕ προβάλλουν την ανθρώπινη δυστυχία. Τπτ δεν μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε πυγμή και ^%$%&^ να κλείσουμε τα σύνορα?Να πούμε ότι οι δομές αυτής της χώρας αντέχουν τόσους και οι υπόλοιποι θα προωθηθούν σε άλλες χώρες. Σε ποιές? Κάποιες έκλεισαν τα σύνορά τους. Δεν βλέπεις ότι η Ευρώπη είναι νοητά χωρισμένη στα δύο? Η ορθολογική αντιμετώπιση θα επέβαλε κάτι τέτοιο, το οποίο, έχοντας απωλέσει την εθνική μας κυριαρχία, αφού έχουν υποθηκεύσει και ξεπουλήσει τα πάντα, δεν είναι εφικτό. Προσωπικά, θα ήθελα να σωθούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι, στα πλαίσια μιας διακρατικής συνεννόησης, η οποία θα έπαιρνε αποφάσεις με βάση το κοινό καλό. Αλλά ούτε αυτό είναι εφικτό. Είναι απλώς κάτι που γράφαμε στις εκθέσεις στο Δημοτικό.
 10. Daenerys, σε θεωρητικό και ρομαντικό επίπεδο μακάρι όλα τα παιδιά της γης να πιάναν γερά τα χέρια. Δυστυχώς, σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι εφικτό και σε πολλές περιπτώσεις γιατί ο ένας θεός λέει έτσι και ο άλλος γιουβέτσι. Πουθενά και ποτέ δεν είπα ότι θα φερθούμε έτσι. Δεν θα ήταν ανθρώπινο. Αυτό που προσπάθησα να πω, μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας, είναι ότι, όταν κάποιος έχει μπολιαστεί με θρησκευτικό φανατισμό, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα φερθεί με ευγένεια, ανωτερότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι η πίστη του, που του υπαγορεύει τον τρόπο ζωής του δεν δέχεται οτιδήποτε έξω από αυτή. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, ξέρεις, δεν είναι αυτονόητος και δεν υπάρχει σε πολλές κουλτούρες, όπως και το περί δικαίου αίσθημα δεν είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς. Συνεπώς δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι επειδή εμείς θα φανούμε άνθρωποι, θα το κάνουν και εκείνοι. Από εκεί και πέρα έκανα μια αναφορά στο χριστιανισμό, ο οποίος κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μια θρησκεία βαθιά ανθρωπιστική και δημοκρατική.Το αίσθημα αυτό λοιπόν της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, το διδαχθήκαμε και μέσω αυτών που πρεσβεύει ο Χριστιανισμός-τουλάχιστον οι περισσότεροι. και αυτό συνέβαινε για αιώνες. Οι δικές μας οι καταβολές λοιπόν, οι "αρχές" οι οποίες είναι απόρροια και των αρχών του Χριστιανισμού και οι οποίες συνιστούν κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας δεν είναι αυτονόητες για κάποιον αλλόθρησκο. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις τώρα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η πεποίθηση ότι στην εποχή μας γίνεται προσπάθεια αλλοτροίωσης και εξαφάνισης της Εθνικής μας ταυτότητας, αφελληνισμού των Ελλήνων αν θέλεις.( Ήδη είμαστε υπόδουλοι οικονομικά και συνεπώς σε εθνικό κυριαρχικό επίπεδο). Η διοχέτευση τέτοιων πληθυσμών, σε αυτά τα νούμερα στοχεύει στην αφομοίωσή μας, στον αποπροσανατολισμό μας στην απώλεια της εθνικής μας ταυτότητας και εν τέλει στην υποδούλωσή μας σε όλα τα επίπεδα. Πουθενά δεν είπα ότι δεν θα έδινα ρούχα και φαγητό σε πρόσφυγες, σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Πουθενά δεν είπα ότι είναι ανεπιθύμητοι. Προέβαλα όμως κάποιος λόγους οι οποίοι διαχωρίζουν το ιδεατό και επιθυμητό, από το εφικτό.
 11. Μίλησα εγώ για παπάδες?Ο παραλληλισμός είναι ατυχής, διότι εδώ μιλάμε για ενδυματολογικούς κώδικες του συνόλου του γυναικείου πληθυσμού και όχι για τους λειτουργούς-και δεν ασχολήθηκα με το αντίστοιχο.
 12. Από τα γραφόμενά σου προκύπτει ότι δεν μπορείς να αντιληφθείς τι συμβαίνει όταν ο θρησκευτικός φανατισμός υπαγορεύει τον τρόπο που θα συμπεριφερθεί κανείς. Προσωπικά με σόκαρε η εικόνα μιας γυναίκας που έκανε μπάνιο με μαντήλα/παντελόνα/μπλούζα. Τρομάζω είναι επιβεβλημένο σε μια γυναίκα σήμερα να πρέπει να κυκλοφορεί έτσι όταν έξω έχει αφόρητη ζέστη. Εσύ πάλι δεν φοβάσαι τπτ? Το γράφω και στο ποστ μου, νιώθεις άνετα να κυκλοφορήσεις σε περιοχές που ζουν μετανάστες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας? Στο Ντουμπάι κυκλοφορείς ελέυθερα μόνη σου, ντυμένη χωρίς περιορισμπούς, όπως εδώ? Αν θέλεις διάβασε πάλι το ποστ μου, πες μου γιατί προσαρμόζουμε τιο ντύσιμό μας στις χώρες της Μέσης ανατολής και ό,τι άλλο ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
 13. Ξέρω και βλέπω αρκετά. Ένα από αυτά ερχόταν με τη μητέρα του να πάρει το αδερφάκι του από το προνήπιο του παιδιού μου.Όπως επίσης και στην παιδική χαρά βλέπω συχνά-πυκνά. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ρωτάς "πόσα". και να μην φορούν τα ίδια, θα φορούν οι μητέρες τους. Σίγουρα στο Ωραιόκαστρο θα δει κανείς αρκετές. Η Τουρκία ΔΕΝ είναι εύπορη χώρα της Μέσης Ανατολής. Όλα τα υπόλοιπα ΕΙΝΑΙ στο θέμα, όταν ο τρόπος ζωής ενός λαού είναι επιβεβλημένος από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία υποστηρίζει η Χριστιανική διδασκαλία-πρόσεξε, δεν μιλώ για θρησκοληψία, για πόσες φορές σταυροκοπιέται κανείς και για το αν βάφει τα νύχια του κόκκινα. Για την προσευχή πάλι...και τα θρησκευτικά...Ζούμε σε μια εποχή που καταβάλεται προσπάθεια αποδόμησης κάθε εθνικού και ηθικού ιδεώδους (για να μη γράψω χριστιανικού και σοκάρω...). Η τηλεόραση προβάλει τούρκικα σήριαλ. Ακούστηκε-δεν ξέρω αν θα εφαρμοσθεί-μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων. Ο μέσος Έλληνας έχει περισσότερα τυπικά προσόντα από τον Υπουργό παιδείας. Η χώρα μας βιώνει (ή την κάνουν να βιώνει) μια οικονομική κρίση για την οποία δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς αν υπάρχει πάτος, διότι τα εκάστοτε μέτρα εμπλουτίζονται με νέα μέτρα. Και στη χώρας μας εισρέουν άνθρωποι που η ίδια τους η πίστη διδάσκει θρησκευτικό φανατισμό. Ναι, έχεις δίκιο, καμία σχέση δεν έχουν μεταξύ τους.
 14. Καλημέρα! AthinaP, Αγγελίνα και livinath με καλύψατε πλήρως. Για μένα, το πρωτεύον ζήτημα που αποτελεί τροχοπέδη στην ένταξη αυτών των παιδιών είναι το αλλόθρησκο, ειδικά στην περίπτωση που συνιστά τρόπο ζωής και άρα σύστημα αξιών. Αυτό δε είναι μείζον πρόβλημα σε περιπτώσεις που η θρησκεία διαχωρίζει (σε επίπεδο ισότητας) τον άντρα και τη γυναίκα και επιβάλλει στη δεύτερη συγκεκριμένο τρόπο: ένδυσης, συμπεριφοράς και δικαιωμάτων εν γένει, αλλά και διαφορετικό σύστημα αξιών στους ανθρώπους. Υπό το πρίσμα της διαφορετικότητας αυτής, δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε με αυτούς τους λαούς, για όλους αυτούς τους λόγους που ανέφερε η Αγγελίνα και οι υπόλοιπες. Δλδ να ρωτήσω, το 6-7-8-9 ετών κοριτσάκι σας, θα το αφήνατε στο σπίτι μεταναστών όπου μαντίλα και μαλλί είναι το ένα και το αυτό? (μη μου πείτε ότι δεν θα αφήνατε σε κανένα σπίτι το παιδί σας, ξέρετε τα παιδάκια μεγαλώνουν και τα 8χρονα, 9χρονα και βάλε όταν πάνε στο σπίτι του φίλου τους να παίξουν δεν έχουν και το γονιό μπαστακωμένο στο σαλόνι). Άντε κ πηγαίνατε μαζί με την κορούλα σας, τι θα κάνατε κατακαλόκαιρο, θα της φορούσατε κελεμπία και μαντίλα? Εσείς?Θα φορούσατε κανένα παλτό?Και όταν θα βγάζουν τα χαλάκια να προσευχηθούν (και καλά θα κάνουν)? Και στη θάλασσα που οι γυναίκες κάνουν μπάνιο ντυμένες? Εσείς και τα παιδιά σας τι θα φοράτε, αν-λέω αν- θέλετε να βγείτε οικογενειακώς για "να παίξουν τα παιδιά" Και για να μη βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε πεζή και επιφανειακή, να πω ότι καταλαβαίνω όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι έχουμε υπάρξει μετανάστες κλπ-κλπ, αναφέρω όμως παραδείγματα μέσα από την καθημερινότητα, από τα οποία είναι προφανές ότι η συνύπαρξη είναι ανέφικτη. Θα μου πείτε "καλή διάθεση να υπάρχει". Ναι, από εμάς σίγουρα υπάρχει. Υπάρχει "καλή διάθεση" από λαούς που η θρησκεία επιβάλει τρόπο ζωής με διαφορετικό σύστημα αξιών από το δικό μας? Και αν είμαστε τόσο άνετοι, γιατί όταν πηγαίνουμε για τουρισμό στις εύπορες χώρες της Μέσης Ανατολής προσαρμόζουμε την ενδυμασία μας προς το σεμνότερο?Γιατί το θεωρούμε αποδεκτό? Αφού βρε μπορούμε να συνυπάρξουμε με αυτούς τους λαούς και να γίνουμε φίλοι! Μήπως...φοβόμαστε κάτι?Υπάρχει, άραγε λόγος?Ας μην πάμε και τόσο μακριά, να ρωτήσω αν κυκλοφορεί καμιά σας στην παλατεία Βάθη μετά τις 16.00'? Κ σίγουρα νιώθει άνετα να φορέσει στράπλες. Αλλά ακόμη και αν πούμε ότι σεβόμαστε την κουλτούρα μιας χώρας και προσαρμόζουμε την ενδυμασία μας, είδατε από την άλλη πλευρά να γίνεται κάτι τέτοιο? Πάμε πάλι, λοιπόν:Πρόσφυγας/μετανάστης ο οποίος σέβεται την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μου, το σύνολο του λαού μου και συνεπώς τη μκονάδα, τον καθένα μας, είναι ευπρόσδεκτος, στο βαθμό που οι δομές της επιτρέπουν την ένταξή του, την μόρφωσή του, την αξιοπρεπή διαβίωσή του και σίγουρα όχι εις βάρος των υπολοίπων. Εδώ όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αλήθεια, οι αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής με εύρωστη οικονομία έχουν ροές προσφύγων? Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν διοχετεύονται σε ασφαλείς περιοχές με ομόθρησκούς τους? (σίγουρα δεν φταίνε αυτοί) Βλέπετε, εδώ στην Παραλογοουάη που ζούμε το Υπουργείο Παιδείας δια της κεφαλής του, σπεύδει να δηλώσει ότι δεν είναι αμαρτία να ΜΗΝ κάνουν προσευχή τα παιδάκια το πρωί στο σχολείο και "μπολιάζει" τις τάξεις με παιδάκια των οποίων η κουλτούρα λέει ακριβώς το αντίθετο... Αλλά τι μας νοιάζει? Μήπως Το τρίπτυχο "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια" μας ένωσε ποτέ μέσα στους αιώνες? Μήπως το κρυφό σχολειό-μύθος ή πραγματικότητα-μας κράτησε όρθιους ότι ήμασταν υπόδουλοι στους Τουρκο-ελληνο-ευρωπαίους αγάδες, προύχοντες και τα ρέστα μου? Μήπως η Σημαία μας η γαλανόλευκη είχε κάποτε ένα σταυρό στο κοντάρι και αυτή είχαν οδηγό οι αγωνιστές που φώναζαν ΑΕΡΑ στη Βόρειο Ήπειρο και έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχει Ελλάδα με τα σημερινά της σύνορα? Και λίγα πράγματα ακόμη:Μήπως ακόμη παλιότερα η γυναίκα ήταν "πράγμα" και παιδοποιός μηχανή? και μήπως μια θρησκεία που λέγεται Χριστιανισμός την έφερε πλάι στον άντρα, ώς διαφορετική μεν, αλλά με ίδια δικαιώματα? (να χαρείτε, μην αρχίσετε να μου λέτε για φεμινισμό, για προίκες κλπ, μιλάω για διδασκαλία, την οποία ούτε εμείς δεν εφαρμόζαμε 40 χρόνια πριν) Μα τι έγραψα? 40 χρόνια πριν? Και μήπως τώρα εισρέει κουλτούρα που μας οδηγεί στην ίδια αφετηρία και ακόμα παραπίσω? Τσκ-τσκ, ανοησίες...Οφθαλμός αντί οφθαλμου? Ελάτε τώρα!!! Και αν θέλετε, ναι το να διδάσκουμε θρησκευτικά σε αυτή την ηλικία είναι προσηλυτισμός. Εξάλλου το 6χρονο έχει διαμορφωμένη κρίση και άποψη για να του μιλήσουμε περί θρησκειών, δεν θα τα κάνει κουλουβάχατα. Άλλωστε έχουμε τη θετική ενέργεια, δεν μας χρειάζεται η έννοια της συγχώρεσης και της εξομολόγησης για να ελαφρύνει η ψυχή μας, η μετάνοια για μια δεύτερη ευκαιρία. Η νηστεία (φασουλάδα/φακόρυζο) για αποτοξίνωση του οργανισμού (βλ. και ακόμη πιο πίσω νους υγιής εν σώματι υγιή)είναι τρε μπανάλ, άλλωστε έχουμε τα γκότσι μπέρι και τις μελέτες να μας πουν ότι η κρεατοφαγία βλάπτει. Και μήπως είπε κανείς ότι ο Θεός είναι η Αγάπη? Αλήθεια, όταν ζητάμε δύναμη και ελπίδα μήπως κάνουμε και καμιά προσευχή? Μήπως λέει πουθενά ότι η Κυριακή είναι αργία?Μήπως τελευταία, πολυκαταστήματα κένουν προσπάθειες να ανοίγουν και τις Κυριακές? Καταστρατήγησε κανείς εργασιακά δικαιώματα? Ό,τι θέλω λέω. Για να μην σας ζαλίζω άλλο.Για κάποιον το θεό το λένε Εμμανούλ και για κάποιον άλλο Κώστα. Αν δεν λένε τα ίδια πράγματα, αυτοί που ακούνε έρχονται σε σύγκρουση, ειδικά όταν ο ένας λέει ότι μόνο αυτός υπάρχει και όλοι οι υπόλοιποι να εξαφανιστούν. Και κάτι για το τέλος, να δώσουμε και μια άλλη διάσταση. Αφενός το πρόβατο που είναι έξω από το μαντρί, το τρώει ο λύκος. Αν πάλι κανείς θέλει να διαλέξει μαντρί, θέλει προσοχή, διότι σε μερικά οι λύκοι είναι ντυμένοι πρόβατα.