Αγγελίνα_2

Αλλαγές στα μαθήματα του δημοτικού σχολείου. Τι θέλει να πει ο ποιητής;

  Recommended Posts

  Καλησπέρα σε όλους. Είμαι βέβαιη πως όλοι θα έχετε πληροφορηθεί για τις "σαρωτικές", όπως χαρακτηρίστηκαν, αλλαγές, στο πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε: «Κατά βάση, η φιλοσοφία της πρότασης που θα κάνω είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, καλλιτεχνικά. Το να έχεις 18 μαθήματα στο δημοτικό, είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο, είναι απόδειξη ότι για κάποιον άλλον δουλεύεις, όχι για τα παιδιά».

   

  http://babyradio.gr/ligotera-mathimata-sto-dimotiko-proothi-ipourgio-pedias/

   

  Έχω πολλά ερωτήματα, γιατί η δήλωση αυτή, προσωπικά, μου φάνηκε από ασαφής ως και ύποπτη. Θα μειωθεί η ύλη των υπαρχόντων μαθημάτων; Θα μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας; Θα αφαιρεθούν εντελώς μαθήματα, όπως τα θρησκευτικά ή η ιστορία; Μήπως οι εκπαιδευτικοί του φόρουμ έχουν κάποια παραπάνω ενημέρωση;

   

  Στο σχολείο μας, που είναι πιλοτικό και τα παιδιά σχολάνε στις 14:00, ήδη έχουν 4 φορές την εβδομάδα γυμναστική, 1 μουσική, 1 θεατρική αγωγή, 1 εικαστικά και 3 ευέλικτη ζώνη, όπου συνήθως κάνουν κάτι τύπου δημιουργική απασχόληση.

   

  Πόσο παραπάνω να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά; :confused: Γι' αυτό θα κάθεται τόσες ώρες κάθε μέρα στο σχολείο δηλαδή; Για να πλάθει κουλουράκια με τα δυο χεράκια; :shock:

   

  Να σημειώσω πως ο φετινός μας γυμναστής είναι απλά αχαρακτήριστος. Ή θα τους λέει να πάρουν τις μπάλες και να κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν μόνα τους, γιατί έχουν λέει ελεύθερη ώρα, ή θα προσπαθεί να τους μάθει παραδοσιακούς χορούς, αποκαλώντας τα "τενεκέδες" και "βλαμμένα", όταν δεν τον παρακολουθούν. :evil::evil::evil: Η δε θεατρική αγωγή και τα εικαστικά είναι το μηδέν του μηδενός, έτσι να συμπληρώνονται οι ώρες. Τρία χρόνια τώρα, δεν ανέβασαν ένα σκετσάκι, έστι για τα μάτια, δε φέρανε στο σπίτι ούτε την απλούστερη κατασκευή. :evil:

   

  Η άποψή μου είναι πως σαρωτικά αλλαγή χρειάζονται τα κακογραμμένα και δυσνόητα βιβλία κι οπωσδήποτε αφαίρεση η δεύτερη ξένη γλώσσα και η φυσική στην 5η δημοτικού. :roll: Αυτά μας μάραναν...

   

  Εσείς τι πιστεύετε; Γιατί ο ξαφνικός πόνος για τις αθλοπαιδιές και την καλλιτεχνική παιδεία;


  sK6ep3.pngEnQrp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  Και πού να έστελνες τα παιδιά ολοήμερο, να είχατε άλλες 10 ώρες την εβδομάδα τέτοια πράγματα και να έπαιρνες παιδιά κουρασμένα...

   

  Τι να σου πω, δεν ξέρω...

   

  Ποιος να ξέρει άραγε;

   

  Σε πρόσφατα τόπικς λέγαμε ότι δεν είναι αρμόδιοι οι απλοί γονείς να κρίνουν για τα εκπαιδευτικά ζητήματα και όμως προσπαθώ, προσπαθώ αλήθεια να θυμηθώ ποιος υπουργός είχε backround κατάλληλο, να υπηρξε έστω στέλεχος υπουργείου και δεν θυμαμαι... Θεωρείται αρκετό ότι τέλειωσαν μια ανώτατη σχολή κάποτε...

   

  Ξέρω όμως ότι το Κολέγιο και τα συναφή είναι γεμάτα με παιδιά υπουργών και εκεί δεν κάνουν τα πειράματά τους κάθε χρόνο...

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Δεν ξέρω ρε κορίτσια. Σου' ρχεται καμμιά φορά να πάρεις μια βαριά και να περάσεις από όλα τα γραφεία των υπουργών.

  Δεν έχω το σατανικό νου να καταλάβω που το πάει.

  Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρη, είναι ότι ο Λοβέρδος έχει μεγάλες πολιτικές φιλοδοξίες, θέλει να παίζει το ρόλο του λαοφιλή, και μετά τις εκλογές η καρέκλα του Βενιζέλου θα σπάσει σίγουρα.

  Δεν ξέρω πως να το ενώσω αυτό το πάζλ.

  Ξέρω ότι μου φέρνει τρέλα το γεγονός ότι αντί να βρούμε ένα εκαπαιδευτικό μοντέλο που λειτουργεί να το αντιγράψουμε, πρέπει να γίνεται ό,τι ^%$&* σκαρφίζονται κάθε φορά τα φωτεινά μυαλά που περιστοιχίζουν τον εκάστοτε υπουργό και τον παραμυθιάζουν ότι θα του φέρει ψήφους.


  Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

  Albert Einstein

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Είναι όντως εξοργιστικό κι απελπιστικό, Άννα. Και φυσικά η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που είπε η Αθηνά: τα παιδιά των εκάστοτε ιθυνόντων δεν πηγαίνουν στα σχολεία των πληβείων. Οπότε, γιατί να μην κάνουν τα πειραματάκια τους όμορφα κι ωραία στου κασίδα το κεφάλι;

   

  Ήμουνα νια και γέρασα να ακούω πως, για τα θέματα της παιδείας, πρέπει να αποφασίζει ένα διακομματικό όργανο. Ούτε τα δισέγγονά μας δε θα το δούνε αυτό το θαύμα, πιστεύω. :(

   

  Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν πιστεύω ότι ο Λοβέρδος είχε ξαφνική επιφοίτηση και νοιάστηκε για την ευημερία των μαθητών. Αυτά που έλεγα στο πρώτο ποστ, δλδ η φυσική και η δεύτερη ξένη γλώσσα, ήταν φανερό πως δεν έπρεπε να ανήκουν στην ύλη του δημοτικού σχολείου εξ αρχής. Τόσα χρόνια χρειαζόταν να το επεξεργάζονται; :confused: Κάτι άλλο πάνε να κάνουνε. Να περικόψουν θέσεις και ώρες εργασίας, είναι η πιο οφθαλμοφανής απάντηση. Πάει και παραπέρα το μυαλό μου, αλλά θέλω να περιμένω να ακούσω από κάποια έγκυρη πηγή ποιες θα είναι αυτές οι τόσο ρηξικέλευθες αλλαγές, πριν τοποθετηθώ.


  sK6ep3.pngEnQrp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Λοιπόν του λείπουν δάσκαλοι και του περισσεύουν ειδικότητες. Επίσης ο καθηγητής ειδικότητας μπορεί κατά το νόμο να μετακινείται από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώνει το ωράριό του και φυσικά δε χρειάζεται να είναι μόνιμος, μια χαρά την παλεύουν με τους αναπληρωτές.

   

  Οπότε μειώνονται οι ώρες των δασκάλων έτσι και οι οργανικές θέσεις κι έχει περιπλανώμενους ιππότες από σχολείο σε σχολείο με χαμηλότερους μισθούς. Το πιάσαμε το υπονοούμενο ε; Επίσης έχει φτιαχτεί και ένα καταπληκτικό συμβούλιο από όλους τους προηγούμενους υπουργούς παιδείας (που τα έχουν καταφέρει τόοοοοοσο καλά).

   

  Δεν μπορούν ακόμη και έτοιμο πρόγραμμα να πάρουν από άλλη χώρα( που θα το προσάρμοζαν έστω), γιατί είναι τόσο μπάχαλο το εκπαιδευτικό σύστημα που χρειάζεται τεράστια πολιτική βούληση για να συμμαζευτεί....

   

  Με τις υγείες μας....


  FLcUp3.png0BQfp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Καλά που ήρθες, miriki. Κι εσύ αυτό λες, ε; Και τι σκ@τ@ θα γίνει δηλαδή; Αφού κάθε τμήμα πρέπει ούτως ή άλλως να έχει έναν δάσκαλο που θα διδάξει, γλώσσα, μαθηματικά κλπ, τι νόημα έχει να περικόψει τις δικές τους ώρες; Ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας πληρώνονται οι μόνιμοι; :confused: Συγγνώμη αν ρωτάω βλακείες, έχω πλήρη άγνοια από τα μισθολογικά των εκπαιδευτικών.


  sK6ep3.pngEnQrp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Ήδη πετάει έξω του δασκάλους από τα ολοήμερα και τη βγάζει μόνο με ειδικότητες. Επίσης όσο αυξάνονται τα χρόνια υπηρεσίας μειώνεται λίγο ο αριθμός των ωρών που δουλεύουν οι ειδικότητες και οι δάσκαλοι (οι νηπιαγωγοί φεύγουν με φορείο). Επίσης μειώνονται οι ωρες διδασκαλίας του διευθυντή του σχολείου ανάλογα με το πόσα τμήματα έχει το σχολείο του. Έτσι πάντα υπάρχουν στα σχολεία κάποιοι με λίγότερες ώρες. Αν λοιπόν ο διευθυντής μπαίνει τρεις ώρες λιγότερες στην τάξη, χρειάζεται λιγότερους δασκάλους από ό,τι αν δεν είχε τόσα μαθήματα ειδικότητας (που παίρνει πχ. έναν ωρομίσθιο που λέγαμε παλιά τώρα τον λέει μειωμένου ωραρίου τρίχες).

   

  Για μένα είναι καλό να μειωθεί η ύλη και τα μαθηματα στο δημοτικό και να μπουν πιο δημιουργικά πράγματα και περισσότερη έκφραση. Αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχουν τόσο αγαθές προθέσεις....


  FLcUp3.png0BQfp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι πως, ακόμη κι αυτοί που μπαίνουν να διδάξουν το δημιουργικό κομμάτι της ύλης, δεν το κάνουν. Δεν το κατέχουν, βαριούνται; Ο Θεός κι η ψυχή τους. Ήδη περιέγραψα τι συμβαίνει στο σχολείο και στο τμήμα μας (Γ' Δημοτικού). Η εικαστικός πρόπερσι, ας πούμε, ήταν αναπληρώτρια δασκάλα η κοπέλα και τη χώσανε να κάνει εικαστικά, ενώ δεν είχε ιδέα. Δεν ήξερε με τι να τα απασχολήσει και τα έβαζε να ζωγραφίζουν. 10 μπλοκ γεμίσαμε. Ζωγραφική στα εικαστικά, ζωγραφική στα αγγλικά, μερικές φορές και στην ευέλικτη...και να πεις ότι τους έδειχνε κάποιος έστω και να ζωγραφίζουν, μπα...απλά να κάθονται στη θέση και να μουτζουρώνουν.

   

  Δεν μου αρέσει να μοιρολογώ ούτε να κινδυνολογώ, αλλά από το πρωί που διάβασα τα μεγαλόπνοα σχέδια του υπουργού μας, έχω έναν κόμπο...


  sK6ep3.pngEnQrp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Αγγελίνα θα συμφωνήσω στο ''Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι πως, ακόμη κι αυτοί που μπαίνουν να διδάξουν το δημιουργικό κομμάτι της ύλης, δεν το κάνουν'' Εγώ πιστεύω ότι εκεί είναι το πρόβλημα και όχι στο τι μαθήματα γίνονται.

  Για την φυσική που λες ότι είναι προφανές ότι δεν έπρεπε να γίνεται στο Δημοτικό, για μενα σίγουρα δεν πρεπει να διδασκεται όπως διδάσκεται, δηλαδή παπαγαλίζοντας θεωρίες που δεν καταλαμβαίνουν.

  Ομως πιστεύω Φυσική ή καλύτερα το μάθημα ''Επιστήμες'' θα έπρεπε να διδάσκεται από την 1η. Είναι πολύ πίσω το εκπαιδευτικό μας σύστημα σ'αυτό.

  Να διδάσκεται όμως όπως πρέπει στα παιδιά, διδάσκοντας τους τον επιστημονικό τρόπο σκέψης με πείραμα, παρατήρηση, συμπέρασμα. Κάτι που έχει πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά. Δυστυχώς αυτό είνα στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Οχι επειδή χρειάζονται χρήματα και υποδομές γιατί υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις σε μια κουζίνα ή μόνο σε μια τάξη με πολύ απλά υλικά, αλλά επειδή υπάρχει έλλειψη φαντασίας ίσως και γνώσεων Γενικά η διδασκαλία φυσικών επιστημών μπορεί να συνεπάρει τα παιδιά, να τους βοηθήσει να αναπτύξουν την σκέψη τους και να αρχίσουν να καταλαμβαίνουν πως δουλεύει ο κόσμος γύρω τους. (οχι να καλύψει συγκεκριμένη ύλη)

  Και για την 2η ξένη γλώσσα, πιστευω χρήσιμη είναι και καλό να διδάσκεται από μικρή ηλικία. Το πρόβλημα είναι πως διδάσκεται και να μην φορτώνουν τα παιδιά με μαθήματα.

  Ιδέα δεν έχω τι κίνητρα είναι πίσω από το νέο σχέδιο. Εύχομαι μόνο να μειώσουν λίγο την ύλη.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  Η φυσική δεν ξέρω γιατί να μην διδάσκεται στο σχολείο. Εσείς δεν κάνατε φυσική στην Ε/ΣΤ Δημοτικού; Εγώ ναι, και ακόμα θυμάμαι κάποια από τα πειράματα που είχαμε κάνει.

   

  Για τη δεύτερη ξένη γλώσσα συμφωνώ. Μπήκε στα σχολεία απλά για να δημιουργηθούν θέσεις για καθηγητές ξένων γλωσσών και δεν εξυπηρετεί κανένα πρακτικό σκοπό, ειδικά όταν διδάσκεται από ανθρώπους χωρίς εμπειρία από πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή και εκπαίδευση γενικώς.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Συμφωνώ μαζί σας, κορίτσια. Μιλούσα για τη φυσική όπως τη διδάσκουν συνήθως στο μέσο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Στείρα, ανούσια, πληκτικά. Σαφώς και θα ήταν μεγάλο συν να προσθέταμε το κεφάλαιο "επιστήμες", αλλά όχι σαν ένα ακόμη ξερό βιβλίο με τύπους που πρέπει να "παπαγαλιστεί". Εγώ τουλάχιστον αυτή την ανάμνηση έχω από το γυμνάσιο - στο δημοτικό θυμάμαι πως υπήρχε μια εξέλιξη του "Εμείς κι ο κόσμος" στις τελευταίες τάξεις, αλλά νομίζω πως η ύλη του συγκεκριμένου μαθήματος είναι πολύ διαφορετική σήμερα.

   

  Ξέχασα να αναφέρω και το μάθημα των υπολογιστών. Άλλη μια χαμένη ώρα την εβδομάδα, που μπήκε για να εξυπηρετήσει ανθρώπους παντελώς ανίδεους από διδασκαλία σε τέτοιες ηλικίες. Εύχομαι ολόψυχα να καταργηθεί. Στην πρώτη είχαμε μια δασκάλα που τα έβαζε δυο δυο, να παίζουν παιχνίδια. Σε τι ωφελεί αυτό το μάθημα το 6χρονο; Ήμουν τόοοοοσο κοντά να πάω να ζητήσω εξαίρεση από το μαθημα, αλλά δεν ήθελα το παιδί μου να γίνει ο γραφικός της τάξης.

   

  Όπως αντιλαμβάνεστε, οι δικές μας τουλάχιστον ειδικότητες πάσχουν. Δόξα τω Θεώ, με τη νηπιαγωγό και τις δασκάλες είμαστε μέχρι σήμερα υπερτυχεροί...φτου φτου.


  sK6ep3.pngEnQrp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

   

  Λοιπόν του λείπουν δάσκαλοι και του περισσεύουν ειδικότητες. Επίσης ο καθηγητής ειδικότητας μπορεί κατά το νόμο να μετακινείται από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώνει το ωράριό του και φυσικά δε χρειάζεται να είναι μόνιμος, μια χαρά την παλεύουν με τους αναπληρωτές.

   

  ...

   

  Για μένα είναι καλό να μειωθεί η ύλη και τα μαθηματα στο δημοτικό και να μπουν πιο δημιουργικά πράγματα και περισσότερη έκφραση. Αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχουν τόσο αγαθές προθέσεις....

   

  Εγώ όταν το άκουσα συμφώνησα μέσα μου. Είμαι υπέρ του να μειωθεί η ύλη και ορισμένα μαθήματα στο δημοτικό, γιατί πιστεύω ότι τελευταία το έχουν παρακάνει και φορτώνουν πάρα πολύ τα παιδιά.

  Βέβαια και εγώ δεν πιστεύω σε αγαθές προθέσεις, οπότε πολύ πιθανό να συμβαίνει αυτό που λέει η Miriki. Καλό θα ήταν να βρεθεί μια μέση λύση. Να αλλάξει το είδος, η ποιότητα και η ποσότητα-ύλη των μαθημάτων, χωρίς να επηρεαστούν οι δάσκαλοι... Για τα θρησκευτικά όπως διδάσκονται είμαι υπέρ του να καταργηθούν, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει με τέτοιου είδους κυβέρνηση. Η φυσική γιατί να μην διδάσκεται; ή η δεύτερη ξένη γλώσσα ή οι υπολογιστές;

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Δυστυχώς αντί να βρουν τρόπους να συμμαζέψουν την παιδεία, τελικά πάνε να την διαλύσουν... Υπάρχουν ενδιαφέροντα προγράμματα στο συγκεκριμένο υπουργείο, τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται στα σχολεία γιατί οι διευθυντές δεν επιμένουν στην εφαρμογή τους από τους δασκάλους, αφού θεωρούν ότι είναι ήδη πολύ φορτωμένοι & αδικημένοι με τις μειώσεις μισθών.

  Πιστεύω αυτό που λέει η miriki ότι είναι αρχικά για οικονομικούς λόγους με ύποπτους σκοπούς για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.... Ας σκεφτούμε ποιον θα συμφέρει να μείνουν αμόρφωτα τα παιδιά μας.... Γιατί είναι διαφορετικό το να κάνω βιωματικό το μάθημα της φυσικής, από το να καταργήσω τελείως τη φυσική στο δημοτικό.

  Ο συγκεκριμένος υπουργός ήταν αυτός που ξεκίνησε πρώτος τη διάλυση της υγείας, αφού διορίστηκε υπουργός Υγείας μόλις ήρθε η τρόικα & με μεγάλο ζήλος υλοποίησε το πρόγραμμα που του ανέθεσαν. Τώρα τον έβαλαν να διαλύσει και την παιδεία αφού είναι τόσο πρόθυμος να τους υπακούσει.

  Δεν ξέρω τι από όλα όσα λέει θα γίνει & πως, πάντως το να χρειάζεται ένας δάσκαλος να πηγαίνει σε 2-3 σχολεία για να συμπληρώνει τις ώρες του, θα είναι απαράδεκτο & σίγουρα δεν θα βοηθήσει ώστε τα μαθήματα που τελικά θα γίνονται στο σχολείο, να γίνονται ουσιαστικά.

  Σίγουρα με αυτό θα βοηθήσει την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, αφού όποιος θέλει πραγματικά το παιδί του να μορφωθεί & να σπουδάσει & θα μπορεί να το πληρώσει, θα επιλέγει ιδιωτικά σχολεία που θα κάνουν πραγματικό μάθημα & όσοι θα μένουν στο δημόσιο σχολείο, μόνο αξιοπρεπείς γκαρσόνια θα μπορούν να γίνουν (καμία υποτίμηση για τα γκαρσόνια, πραγματικά εκτιμώ την εργασία τους....)

  Δεν τους έχω εμπιστοσύνη ότι έχουν αγνές προθέσεις & τους ενδιαφέρει να περνάνε τα παιδιά μας ευχάριστα στο σχολείο. Φοβάμαι ότι το σχέδιο που προωθείται είναι: λίγοι μορφωμένοι που θα προέρχονται από την "καλή" κοινωνία & πολλοί "υπηρέτες" των ξένων τουριστών, για να μην έχουμε & πολλές αξιώσεις...

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Είναι πολύ άδικο να λέμε ότι από τα δημόσια σχολεία θα βγαίνουν μόνο γκαρσόνια, έστω και αξιοπρεπή. Από το δημόσιο σχολείο έβγαιναν και θα εξακολουθούν να βγαίνουν επιστήμονες, ακριβώς επειδή ένα παιδί που έχει έφεση στα γράμματα και τα αγαπάει, θα προοδεύσει ακόμα και χωρίς δάσκαλο που λέει ο λόγος.

  Το θέμα είναι τι γίνεται με την πλειοψηφία των παιδιών που βρίσκονται γύρω στο μέσο όρο και χρειάζονται την κατάλληλη υποστήριξη...

  Εμένα η γνώμη μου είναι ότι το σημερινό σύστημα αν εφαρμοζόταν σωστά και με ακρίβεια στο δημόσιο σχολείο θα ήταν μια χαρά. Δηλαδή όταν λέμε υπολογιστές να γίνονται υπολογιστές, όταν λέμε εικαστικά να γίνονται εικαστικά κλπ. Δεν μπορούν να βάλουν τους σωστούς εκπαιδευτικούς στις σωστές θέσεις, δε μπορούν να κάνουν μια σωστή αξιολόγηση και φταίει ΠΑΛΙ το πρόγραμμα και τα μαθήματα... Βρίσκουν την εύκολη λύση, αντί να ασχοληθούν με την οργάνωση και τη σωστή εφαρμογή αρχίζουν τις αερολογίες πάλι... Θα μας φταίνε τα θρησκευτικά, η ιστορία, τα αρχαία, κάποιο επιστημονικό πεδίο θα φταίει πάλι για τα χάλια μας...

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  Είναι πολύ άδικο να λέμε ότι από τα δημόσια σχολεία θα βγαίνουν μόνο γκαρσόνια, έστω και αξιοπρεπή. Από το δημόσιο σχολείο έβγαιναν και θα εξακολουθούν να βγαίνουν επιστήμονες, ακριβώς επειδή ένα παιδί που έχει έφεση στα γράμματα και τα αγαπάει, θα προοδεύσει ακόμα και χωρίς δάσκαλο που λέει ο λόγος.

  Το θέμα είναι τι γίνεται με την πλειοψηφία των παιδιών που βρίσκονται γύρω στο μέσο όρο και χρειάζονται την κατάλληλη υποστήριξη...

  Εμένα η γνώμη μου είναι ότι το σημερινό σύστημα αν εφαρμοζόταν σωστά και με ακρίβεια στο δημόσιο σχολείο θα ήταν μια χαρά. Δηλαδή όταν λέμε υπολογιστές να γίνονται υπολογιστές, όταν λέμε εικαστικά να γίνονται εικαστικά κλπ. Δεν μπορούν να βάλουν τους σωστούς εκπαιδευτικούς στις σωστές θέσεις, δε μπορούν να κάνουν μια σωστή αξιολόγηση και φταίει ΠΑΛΙ το πρόγραμμα και τα μαθήματα... Βρίσκουν την εύκολη λύση, αντί να ασχοληθούν με την οργάνωση και τη σωστή εφαρμογή αρχίζουν τις αερολογίες πάλι... Θα μας φταίνε τα θρησκευτικά, η ιστορία, τα αρχαία, κάποιο επιστημονικό πεδίο θα φταίει πάλι για τα χάλια μας...

   

   

  Πόσο πολύ συμφωνώ! Και να προσθέσω ότι τα παιδιά από όσο ξερω συνεχίζουν να μη μαθαίνουν ουσιαστικά τις 2 ξένες γλώσσες στο σχολείο και να περιμένουν να τις μάθουν "έξω" με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελεύθερο χρόνο τους και για τον προϋπολογισμό της οικογένειας.

   

  Νομίζω ότι αυτοί που μπαίνουν μεσα να διδάξουν στα δημοτικά σήμερα ειδικότητες, έχουν την εντύπωση που είχαν οι ίδιοι για τα "δευτερεύοντα" μαθηματα κάποτε στο Γυμνάσιο και στο Λυκειο, δηλαδή ότι εξασφαλίζουν μια θέση εργασίας σε κάποιον, εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά κάπως περνάνε την ώρα τους εκείνη τη στιγμή, αλλά από αποτέλεσμα, μπορει (αναλόγως τα κέφια) να είναι ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου! Και δεν υπάρχουν ούτε σήμερα οι απαραίτητες δομές που να εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά μαθαίνουν κάτι συγκεκριμένο, σε ένα συγκεκριμένο μάθημα ειδικότητας.

   

  Πάντως στον κύκλο μου δεν ξέρω ΚΑΝΕΝΑΝ που να σταμάτησε το ιδιωτικό σχολείο, κρίση-ξεκρίση. Με αυτά και με αυτά η εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα μειώνεται.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Πάντως στον κύκλο μου δεν ξέρω ΚΑΝΕΝΑΝ που να σταμάτησε το ιδιωτικό σχολείο, κρίση-ξεκρίση. Με αυτά και με αυτά η εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα μειώνεται.

   

  Και μένα μου κάνει εντύπωση αυτό που λες. Πριν λίγες μέρες είδα μια γνωστή που είχα χρόνια να δω. Οι κόρες της πάνε υποχρεωτικά σε δημόσιο σχολείο, δεν υπάρχει περιθώριο επιλογής και μου έλεγε πόσο λυπάται γι΄αυτό. Η κοπέλα ήταν φρικαρισμένη γιατί οι κόρες της που πάνε σήμερα 6η δημοτικού, δεν έκαναν με τον δάσκαλο που είχαν επί τρία χρόνια, δηλαδή γ, δ, ε δημοτικού, ΚΑΜΙΑ :shock: έκθεση. Τι και αν του έκαναν παρατηρήσεις, τι και αν έγινε αναβρασμός, αυτός το βιολί του... Τελικά τις ανέλαβε μια πολύ καλή δασκάλα τώρα στην έκτη, για καλή τους τύχη, και τους βάζει να γράφουν δυο εκθέσεις τη βδομάδα... Φαντάζομαι η γυναίκα θα ξεκίνησε από εκθέσεις επιπέδου γ δημοτικού και άντε να καλύψεις τα σπασμένα... Αυτός ο άνθωπος τώρα αξιολογείται ως επαρκής δάσκαλος;;;;;:evil:

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Ναι, τα φροντιστήρια στο δημοτικό, καινούργιο φρούτο αυτό. Σε γενικές γραμμές οι δάσκαλοι ήταν αρκετά πιο φιλότιμοι σε σχέση με τη δευτεροβάθμια... αλλά...

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  . Αυτός ο άνθωπος τώρα αξιολογείται ως επαρκής δάσκαλος;;;;;:evil:

   

  Αν τα πάει καλά με αυτόν που τον αξιολογεί, φυσικά θα βγει ο δάσκαλος της χρονιάς :cool::cool::cool: Ακολουθεί πρωτοποριακές μεθόδους.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Πόσο πολύ συμφωνώ! Και να προσθέσω ότι τα παιδιά από όσο ξερω συνεχίζουν να μη μαθαίνουν ουσιαστικά τις 2 ξένες γλώσσες στο σχολείο και να περιμένουν να τις μάθουν "έξω" με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελεύθερο χρόνο τους και για τον προϋπολογισμό της οικογένειας.

   

  Νομίζω ότι αυτοί που μπαίνουν μεσα να διδάξουν στα δημοτικά σήμερα ειδικότητες, έχουν την εντύπωση που είχαν οι ίδιοι για τα "δευτερεύοντα" μαθηματα κάποτε στο Γυμνάσιο και στο Λυκειο, δηλαδή ότι εξασφαλίζουν μια θέση εργασίας σε κάποιον, εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά κάπως περνάνε την ώρα τους εκείνη τη στιγμή, αλλά από αποτέλεσμα, μπορει (αναλόγως τα κέφια) να είναι ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου! Και δεν υπάρχουν ούτε σήμερα οι απαραίτητες δομές που να εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά μαθαίνουν κάτι συγκεκριμένο, σε ένα συγκεκριμένο μάθημα ειδικότητας.

   

  Πάντως στον κύκλο μου δεν ξέρω ΚΑΝΕΝΑΝ που να σταμάτησε το ιδιωτικό σχολείο, κρίση-ξεκρίση. Με αυτά και με αυτά η εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα μειώνεται.

   

  Αυτό πια? Μα είναι δυνατόν να θεωρείται αυτονόητο ότι τα παιδιά θα πάνε για γλώσσες στο φροντιστήριο, ενώ υπάρχει μάθημα και δάσκαλος στο σχολείο?

  Θα ήθελα πολύ να μιλήσω με τους συγκεκριμένους δασκάλους, να καταλάβω πως το βλέπουν αυτό.

  Και να μην ακούσω πάλι για τα κακά και αδιάφορα παιδιά.

  Ανάγνωση και γραφή στα Ελληνικά πως μαθαίνουν?


  Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

  Albert Einstein

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Αυτό πια? Μα είναι δυνατόν να θεωρείται αυτονόητο ότι τα παιδιά θα πάνε για γλώσσες στο φροντιστήριο, ενώ υπάρχει μάθημα και δάσκαλος στο σχολείο?

  Θα ήθελα πολύ να μιλήσω με τους συγκεκριμένους δασκάλους, να καταλάβω πως το βλέπουν αυτό.

  Και να μην ακούσω πάλι για τα κακά και αδιάφορα παιδιά.

  Ανάγνωση και γραφή στα Ελληνικά πως μαθαίνουν?

   

  Εγώ το ρώτησα και η απάντηση που πήρα δεν γράφεται δημόσια! Από αυτά που μπορω να γραψω, είναι οτι στα βιβλία δεν υπάρχει συνέχεια και η γενική εντύπωση που έχω είναι ότι δεν δίνει λογαριασμό κανείς ουσιαστικά για αυτό που κάνει, αλλά αυτό είναι μια εντύπωση...

   

  Καλά το κουλό είναι ότι έχω ακούσει και γονείς να αντιδρούν σε αγγλικού που δίνει το οτιδήποτε για το σπίτι, γιατί φυσικά τα παιδιά είναι αρκετά επιβαρυμένα με τα μαθήματα του σχολείου και του φροντιστηρίου για τα αγγλικά "έξω". Οπότε;

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Αυτό πια? Μα είναι δυνατόν να θεωρείται αυτονόητο ότι τα παιδιά θα πάνε για γλώσσες στο φροντιστήριο, ενώ υπάρχει μάθημα και δάσκαλος στο σχολείο?

  Θα ήθελα πολύ να μιλήσω με τους συγκεκριμένους δασκάλους, να καταλάβω πως το βλέπουν αυτό.

   

  Προτείνω να μιλήσεις μαζί τους και να ρωτήσεις ό,τι θέλεις. Πιστεύω ότι αν οι περισσότεροι γονείς πηγαίναμε να τους ρωτάμε για τους στόχους και το πλάνο του μαθήματός τους για όλη τη χρονιά, την πορεία του παιδιού μας στο μάθημά τους κλπ στις προγραμματισμένες συναντήσεις, τότε θα καταλάβαιναν και οι δάσκαλοι αυτοί ότι περιμένουμε τα παιδιά μας κάτι να πάρουν από το μάθημά τους.


  3Wwep3.png

  k8Q2p3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Πιστεύω πως η υποχρεωτική εκμάθηση δεύτερης ξένης γλώσσας στο δημοτικό σχολείο είναι μια απόφαση που πήρε το Υπουργείο Παιδείας με σκοπό να βρει θέσεις για καθηγητές ξένων γλωσσών. Δεν βλέπω καμία ουσιαστική ωφέλεια από την κίνηση αυτή. Για κάποια παιδιά ακόμα και η μία γλώσσα είναι μαθησιακή πρόκληση, πολύ περισσότερο οι δύο και μάλιστα χωρίς να μπορείς να επιλέξεις ποιες θα είναι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα της εισαγωγής δεύτερης ξένης γλώσσας δεν είναι η μεγαλύτερη γλωσσομάθεια αλλά ένα γλωσσικό αλλαλούμ 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, που επιδεινώνεται λόγω της κακής ποιότητας των σχολικών βιβλίων, της ανικανότητας ή αδιαφορίας των καθηγητών ή/και της έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλειοψηφία των παιδιών. Συν ότι οι τάξεις είναι σε πολλές περιπτώσεις υπερβολικά μεγάλες και χωρίς εξοπλισμό (διαδραστικοί πίνακες, γλωσσικά εργαστήρια κλπ). Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο αποφασίστηκε να μπει δεύτερη γλώσσα στο δημοτικό παρά μόνο για να βολευτούν οι απόφοιτοι των ξένων φιλολογιών που δεν έβρισκαν δουλειά.

   

  Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο η δεύτερη ξένη γλώσσα να έμπαινε στο γυμνάσιο και μάλιστα προαιρετικά ώστε να κάνουν 2 ή και 3 ξένες γλώσσες μόνο τα παιδιά που ενδιαφέρονται. Αντίστοιχα καλό θα ήταν να υπάρχουν επιλογές για "δύσκολα" μαθηματικά και φυσικοχημείες, αθλητισμό, μουσική, πληροφορική κλπ. Το ελληνικό σύστημα είναι "λίγο απ' όλα για όλους" και αυτό είναι το αδύναμο σημείο του. Δεν δίνει επαρκείς γνώσεις σε κανένα μαθητή εξ ου και η ανάγκη για φροντιστήρια ξένων γλωσσών, αθλητικούς συλλόγους, ωδεία κλπ. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που δεν τα καταφέρνουμε τόσο καλά σε διεθνείς διαγωνισμούς τύπου PISA test.

   

  Από την άλλη μεριά μπορείς να δεις και τα θετικά του συστήματος. Το ελληνικό σχολείο σου επιτρέπει να πάρεις μια συνολική ιδέα για τα πάντα και να επιλέξεις αν θέλεις να εξειδικευτείς σε κάποιο τομέα είτε μέσω της ιδιωτικής εκπαίδευσης είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχω την εντύπωση ότι τα περισσότερα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη λειτουργούν με την επιλογή και την εξειδίκευση και λίγα μόνο με εκπαιδευτικό πλουραλισμό. Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή το κάνουν οι άλλοι, πρέπει να το κάνουμε κι εμείς.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  O μαθητής που είναι εργατικός θα τα πάει πολύ καλά στο σχολείο είτε πηγαίνει σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό.Αυτό πάντα ίσχυε και πάντα θα ισχύει.

   

  Ως ''αγγλικού'' τόσο εγώ όσο και όποια συνάδελφος το έχουμε συζητήσει ειδικά στα ΕΑΕΠ όπου Αγγλικά γίνονται 4 φορές τη βδομάδα αλλά και στα κλασσικά θεωρώ ότι η εκμάθηση της γλώσσας είναι ικανοποιητική.

   

  Πάντα έλεγα στις μαμάδες που με ρωτούσαν ότι το φροντιστήριο στα Αγγλικά στο Δημοτικό δε χρειάζεται και το πιστεύω ακράδαντα.

  Είναι αυτή η Ελληνική νοοτροπία όμως που κάνει το γονέα να νιώθει τύψεις αν δε στειλει το παιδί του ''επειδή πάνε όλα τα παιδια''.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Εγώ το ρώτησα και η απάντηση που πήρα δεν γράφεται δημόσια! Από αυτά που μπορω να γραψω, είναι οτι στα βιβλία δεν υπάρχει συνέχεια και η γενική εντύπωση που έχω είναι ότι δεν δίνει λογαριασμό κανείς ουσιαστικά για αυτό που κάνει, αλλά αυτό είναι μια εντύπωση...

   

  Καλά το κουλό είναι ότι έχω ακούσει και γονείς να αντιδρούν σε αγγλικού που δίνει το οτιδήποτε για το σπίτι, γιατί φυσικά τα παιδιά είναι αρκετά επιβαρυμένα με τα μαθήματα του σχολείου και του φροντιστηρίου για τα αγγλικά "έξω". Οπότε;

   

  Επίσης,το πρώτο πράγμα που ακούει η ''αγγλικου'' είναι το πόσο καλό είναι το παιδί στο φροντιστήριο!!!!!!!!!!!!!:shock::oops::rolleyes:

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Σύνδεση

  Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα