Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τι (δεν) λέτε στα παιδιά σας για το Θεό;

Recommended Posts

FEHKO καραλάικ!έχετε διαβάσει την γνώση των αγγέλων?της τζιλ πεητον γουολς.είχα πάθει πλάκα όταν το διάβασα...μη ρωτάτε εκδόσεις,κ μόνο που θυμάμαι συγγραφέα πάει πολύ!πάω να κοιμηθω γιατί σε λίγο έχω δεύτερο γύρο με την μικρή!

xthLp3.png?N3RWspeV

LBhKp2.png?23AKgaR7

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 821
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

έχω πει πόσο μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν πετάγεται κάποιος πιστός και προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα πετά ένα ελιτίστικο «δεν είναι όλοι δεκτικοί στο μήνυμα του ευαγγελίου». Αν είναι να προσβάλλουμε αυτούς που έχουν διαφορετική άποψη με υπόνοιες για ηλιθιότητα, ξέρουμε και εμείς ατάκες για ανθρώπους που πιστεύουν σε φίδια και γαϊδάρους που ομιλούν.

Αγαπητε φιλε,οι προσβολες σου ειλικρινα δεν με στεναχωρουν καθολου.Ανηκεις στην κατηγορια εκεινων που οτι δεν καταλαβαινουν το αποριπτουν.Για τα υπολοιπα να παραπονεθεις στον Κυριο,δικη Του ειναι η παραβολη.Και σε βεβαιωνω πως ευκολοτερα θα βρεις και γαιδαρο και φιδι που μιλανε παρα ανθρωπο ''καθαρη τη καρδια'' που να μην εχει βρει τον Θεο.

Υ.Γ Σε παρακαλω ενημερωσου πρωτα τι σημαινει το ''καθαρη τη καρδια'' συμφωνα με τους πατερες για να μην βγαζεις βιαστικα συμπερασματα κι ανεβαζεις την πιεση σου αδικως!

Φυστικοπαιδο δ έχει σημασία να πεις πολλά όπως προείπαν κιόλας.σημασία έχει αν θες να μιλήσεις στο παιδί σου γ το θεό.αν θες,θα βρεις να πεις.αν δ θες δ θα πεις τίποτα.

xthLp3.png?N3RWspeV

LBhKp2.png?23AKgaR7

Σχετικα με το θεμα θα ηθελα να απαντησω οτι δεν χρειαζεται να μας απασχολει τι θα πουμε στα παιδια μας για το Θεο η πως θα τους διδαξουμε την πιστη η την απιστια μας. Κυριως σε μικρες ηλικιες.

Το καθημερινο μας παραδειγμα τα λεει ολα.Τα λογια περιττευουν σε τετοια θεματα. Οι πραξεις μας θα διδαξουν τα παιδια μας. Εαν η ζωη μας καθημερινα αναφερεται στο Θεο θα το λαβουν το μηνυμα. Εαν παλι ειμαστε αθεοι και αυτο θα το καταταλαβουν.

Τωρα απο λογια μπορω να πω πολλα. Ομως τι αξια εχουν τα λογια οταν οι πραξεις ειναι διαφορετικες ?

Ακριβως αυτο!Δειξε μου την πιστη σου απο τα εργα σου!Και τα παιδια θελουν παραδειγμα οχι θεωριες.

και θα πω επίσης οτι με τάραξε τελικά το 'ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ'....

να επισημάνω ότι αναφέρομαι σε ίσες αποστάσεις από όλους τους θεούς, δεν πιστεύω εξίσου κανένα τους. Με τους ανθρώπους τα πάω υπέροχα.

Διαφημίσεις

Φυστικοπαιδο δ έχει σημασία να πεις πολλά όπως προείπαν κιόλας.σημασία έχει αν θες να μιλήσεις στο παιδί σου γ το θεό.αν θες,θα βρεις να πεις.αν δ θες δ θα πεις τίποτα.

μικρο μου πινκυ..

ο Θεος βρισκει τους ανθρωπους, ακομα κι αν δεν τους εχουν πει τιποτα οι γονεις τους...

Αυτή η απόλαυση και η αυταρέσκεια που βγάζουν κάποιοι θρησκευόμενοι είναι τόσο μα τόσο οικεία ως εικόνα και ως άκουσμα που πραγματικά μου προκαλούν το... χαμόγελο. Τι να πει κανείς; Τα λένε μόνοι τους. Αυτή η ανωτερότητα... ο αέρας της σιγουριάς! Καταπληκτικό!

Εγώ λοιπόν ο κοινός θνητός... με τις απορίες μου συνεχίζω να ρωτάω και να αναζητώ τις απαντήσεις στους προβληματισμούς μου:

ΜΑΡΙΑΛ... για το θάνατο όχι .. δεν το είπα έτσι ξερά ... χώμα-τέλος. Καμία σχέση.

Τους μίλησα για τον κύκλο της ζωής. Πως κάθε τι στη φύση είναι χρήσιμο. Τίποτα δε χάνεται. Ακόμα κι αυτό που φαίνεται να "χάνεται" δίνει τα υλικά του, και "προσφέρει" τον εαυτό του σε κάποιο άλλο που υπάρχει ακόμα.

Είχαν ήδη παρατηρήσει τα παιδιά δέντρα νεκρά. Είχαμε ήδη πει πως ξεχωρίζει ένα νεκρό δέντρο από ένα ζωντανό. Και τι ακολουθεί αυτόν τον ... θάνατο. Πως παύουν οι λειτουργίες που ξέρουμε ως τώρα (χυμοί, φύλλα, άνθη). Κι αρχίζει να γίνεται χώμα... και το χώμα είναι τροφή για τα άλλα ζωντανά δέντρα... Κι έτσι ουσιαστικά ζει... γιατί έχει προσφέρει τον εαυτό του ως κρίκο στην αλυσίδα της ζωής ... στον κύκλο της ζωής.

Από εκεί και πέρα, στις φυσικές ανησυχίες μη χάσουν το στήριγμά τους (που στις ηλικίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας και το αντιλαμβάνονται), τους λέω πως αν όλα πάνε καλά ένας θάνατος θα έρθει μετά από πολύυυυ πολλλύυυυυυ καιρό. Έτσι είναι το συνηθισμένο.

Σε ανύποπτο χρόνο όμως έχω αναφέρει πως υπάρχουν παιδάκια που έτυχε ο μπαμπάς ή η μαμά τους να έχουν πεθάνει κτλ...

Ξέρουν δηλαδή πως μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Απλά δεν τους τα λέω όλα μαζί ... και τα επεξεργάζονται σε διαφορετικό χρόνο.

Κι όμως... δεν είναι τρομαχτικό όλο αυτό... Θα το έλεγα μαγευτικό! :rolleyes: Σκέψου ... πόση προσφορά... ακόμα και μετά το θάνατο... γίνεσαι μέρος της ζωής... και το βλέπεις με τα μάτια σου... γιατί απλά δίπλα στο νεκρό δέντρο φυτρώνουν άλλα και το αγκαλιάζουν με τις ρίζες του.

Λοιπόν; Τι λες γι' αυτή την εικόνα;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

μικρο μου πινκυ..

ο Θεος βρισκει τους ανθρωπους, ακομα κι αν δεν τους εχουν πει τιποτα οι γονεις τους...

Χα!οπότε κ εσύ έχεις επαναπαυθει ε??εδώ κολλάει ένα : ΝΑRF!!:P

xthLp3.png?N3RWspeV

LBhKp2.png?23AKgaR7

Διαφημίσεις

Αυτή η απόλαυση και η αυταρέσκεια που βγάζουν κάποιοι θρησκευόμενοι είναι τόσο μα τόσο οικεία ως εικόνα και ως άκουσμα που πραγματικά μου προκαλούν το... χαμόγελο. Τι να πει κανείς; Τα λένε μόνοι τους. Αυτή η ανωτερότητα... ο αέρας της σιγουριάς! Καταπληκτικό!

Και η ταπεινοφροσύνη. Μόνο αυτοί απ όλη την οικουμένη είναι ικανοί να αντιληφθούν το μήνυμα του θεού! Οι υπόλοιποι είναι ανίκανοι!

Όταν ξε-καβαλήσετε ορισμένοι, αποποιηθείτε την έπαρση κατανοώντας το νόημα τουλάχιστον των βασικών αρχών της πίστης σας, εδώ είμαστε να συζητήσουμε.

Εγώ λοιπόν ο κοινός θνητός... με τις απορίες μου συνεχίζω να ρωτάω και να αναζητώ τις απαντήσεις στους προβληματισμούς μου:

ΜΑΡΙΑΛ... για το θάνατο όχι .. δεν το είπα έτσι ξερά ... χώμα-τέλος. Καμία σχέση.

Τους μίλησα για τον κύκλο της ζωής. Πως κάθε τι στη φύση είναι χρήσιμο. Τίποτα δε χάνεται. Ακόμα κι αυτό που φαίνεται να "χάνεται" δίνει τα υλικά του, και "προσφέρει" τον εαυτό του σε κάποιο άλλο που υπάρχει ακόμα.

Είχαν ήδη παρατηρήσει τα παιδιά δέντρα νεκρά. Είχαμε ήδη πει πως ξεχωρίζει ένα νεκρό δέντρο από ένα ζωντανό. Και τι ακολουθεί αυτόν τον ... θάνατο. Πως παύουν οι λειτουργίες που ξέρουμε ως τώρα (χυμοί, φύλλα, άνθη). Κι αρχίζει να γίνεται χώμα... και το χώμα είναι τροφή για τα άλλα ζωντανά δέντρα... Κι έτσι ουσιαστικά ζει... γιατί έχει προσφέρει τον εαυτό του ως κρίκο στην αλυσίδα της ζωής ... στον κύκλο της ζωής.

Από εκεί και πέρα, στις φυσικές ανησυχίες μη χάσουν το στήριγμά τους (που στις ηλικίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας και το αντιλαμβάνονται), τους λέω πως αν όλα πάνε καλά ένας θάνατος θα έρθει μετά από πολύυυυ πολλλύυυυυυ καιρό. Έτσι είναι το συνηθισμένο.

Σε ανύποπτο χρόνο όμως έχω αναφέρει πως υπάρχουν παιδάκια που έτυχε ο μπαμπάς ή η μαμά τους να έχουν πεθάνει κτλ...

Ξέρουν δηλαδή πως μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Απλά δεν τους τα λέω όλα μαζί ... και τα επεξεργάζονται σε διαφορετικό χρόνο.

Κι όμως... δεν είναι τρομαχτικό όλο αυτό... Θα το έλεγα μαγευτικό! :rolleyes: Σκέψου ... πόση προσφορά... ακόμα και μετά το θάνατο... γίνεσαι μέρος της ζωής... και το βλέπεις με τα μάτια σου... γιατί απλά δίπλα στο νεκρό δέντρο φυτρώνουν άλλα και το αγκαλιάζουν με τις ρίζες του.

Λοιπόν; Τι λες γι' αυτή την εικόνα;

προσεχε, τον μπαμπά μου όταν μου τα έλεγε αυτά στην πρώτη δημοτικού (θα μπεις στο χώμα, από εσένα θα μεγαλώσουν λουλουδια κτλ) το ελεγαν αιρετικό κομμουνιστή... επικύνδινο για την πνευματική μου υγεία:shock::shock::shock::cool:

και είδες πως έγινα:D:D!

τουλάχιστον πες τους να μην τα λενε αυτα σε θεουσες δασκαλες και μαλιστα με την σιγουρια του εγω ξερω, μεγάλος σασπενς σε περιμενει με το διδακτικο προσωπικο!

s-age.png

Ακριβως αυτο!Δειξε μου την πιστη σου απο τα εργα σου!Και τα παιδια θελουν παραδειγμα οχι θεωριες.

Κοίτα, αν μιλάμε για ηθική και αξίες... αυτά έτσι κι αλλιώς δεν είναι μονοπώλιο κανενός θεού. Όποιος είναι ηθικός επειδή το υπαγορεύει ο θεός είναι μάλλον υποκριτής.

Άρα για ποιο παράδειγμα μιλάμε; Για το αν εκφράζουν την πίστη τους σε κάποιον θεό; Φυσικά όλα εξαρτώνται από το τι ερεθίσματα λαμβάνουν καθώς και την προσωπικότητά τους.

Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος είναι ηθικός και τα έργα του είναι καλά, αλλά δεν εκκλησιάζεται... τελικά τι κάνει; Καλό ή κακό; Πού το κατατάσσεις;

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Αυτό που παρατηρώ όμως γενικώς από γνωστούς και άγνωστους, από αγαπημένους ή λιγότερο αγαπημένους, είναι πως όσο μεγαλύτερο φόβο θανάτου έχει κάποιος, τόσο πιο έντονα εκφράζεται μέσα από τη θρησκεία και τη λατρευτικές εκδηλώσεις που αυτή προσφέρει.

Διαφημίσεις

Ξεφεύγοντας λίγο από την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση, επειδή γενικά φαίνεται ότι η ανάγκη να πιστεύει κάποιος κάπου είναι πανανθρώπινη και υπάρχει σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς, ήθελα να πω ότι ναι, μπορεί να το δει κανείς έτσι, όμως...

Ο άνθρωπος, η ζωή του, δεν ειναι ίδια σε όλες τις εποχές και πολιτισμούς. Και ο πιο προνομιούχος άνθρωπος του μεσαίωνα, της αρχαιότητας, έως και πριν λίγες δεκαετίες είχε πολύ σοβαρά προβλήματα στη ζωή του, που σήμερα οι πιο προηγμένες κοινωνίες τα έχουν λύσει σε μεγάλο βαθμό. Το να χάσει κάποιος έναν άνθρωπό του, μπορεί να σήμαινε ότι έχανε τα πάντα παράλληλα, κοινωνικό στάτους και μπορεί να έμενε στο δρόμο. Γονείς έχαναν παιδιά με μεγάλη συχνότητα. Μπορεί να έπεφτε μια ξηρασία μια πείνα και να έχαναν όλοι τα πάντα σχεδόν. Σε τακτική βάση γίνονταν πόλεμοι και αποδεκατίζονταν πολεμιστές και άμαχοι. Ε, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι πιο πιθανό να πιστεύει κάποιος ότι κάποιο μεγάλο σχέδιο θα υπάρχει γύρω από όλα αυτά. Αν δεν είχε ελπίδες πολλές για αυτή τη ζωή, να έχει τουλάχιστον στην επόμενη.

Η ζωή βελτιώθηκε για πολλούς εδώ, σε αυτή τη ζωή, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να απομακρύνονται από τις θρησκείες. Είναι τυχαίο; Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Μετά τη βελτίωση οι άνθρωποι δεν είχαν τόση ανάγκη να πιστεύουν, ή επειδή άρχισαν σιγά σιγά να μην πιστεύουν έδωσαν ενέργεια στη βελτίωση των συνθηκών για όλους εδώ και τώρα;

Και πάνω στην κουβέντα τι λέμε στα παιδιά, εκτός από το ότι το πιο πιθανό είναι όταν μας χάσουν εμάς να είναι πολύ πιο δυνατοί και ανεξάρτητοι σε σχέση με τώρα, δεν τους λέω και πολλά, δεν ωραιοποιώ τα πράγματα. Αλλά ειναι πώς το έχω δεχτεί μέσα μου, ολο αυτό και γίνομαι πειστική, δεν ξέρω. Ακόμα και να προσπαθήσω να το ωραιοποιήσω, δεν ξέρω, πάλι άδικο μου φαίνεται προς τα παιδιά και πάλι θα τους μπερδέψει αργότερα. Στους ανθρώπους όταν έρθει εκείνη η ώρα , συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στις γάτες, στις μύγες, στα χρυσόψαρα. Μέχρι εκεί είναι το σίγουρο. Όσο χωρίς φόρτιση τους μαθαίνω ότι αυτό συμβαίνει για τα άλλα πλάσματα, έτσι περίπου είναι και για τους ανθρώπους. Για τους ανθρώπους που χάθηκαν πρόσφατα στην οικογένεια ή που λόγω ηλικίας θα χαθούν σύντομα, λέω στα παιδιά, τι σημαντικό έκαναν σε όλη τη ζωή τους για τους δικούς τους και για άλλους, τι αναμνήσεις έχουμε από εκείνους και πόσο σημαντικο είναι να τους τιμάμε όσο είναι ακόμα μαζί μας. Για το μετά δεν ξέρουμε και δεν λέω στα παιδιά τίποτα, εκτός από το ότι "κάποιοι πιστεύουν ότι..." γιατί βέβαια αυτό θα το συναντήσουν τα παιδιά αργά ή γρήγορα.

Δεν αποδεικνύεται από πουθενά η ύπαρξη «ανάγκης για πίστη», πόσο μάλλον να είναι παν ανθρώπινη.

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism

Η πίστη η όχι φαίνεται να είναι ισχυρά τοπικό φαινόμενο. Στην κίνα το 59% αυτοπροσδιορίζονται ως άπιστοι. Σε χώρες φανατικά ισλαμικές (Ιράν, Σαουδική Αραβία κ.α. ), δεν θα βρείτε κανέναν άπιστο, μιας και η αποστασία (απιστία) από το Ισλάμ τιμωρείται με θάνατο.

Στη Σουηδία πάνω από το 60% δεν πιστεύει σε θεό.

Στη ανατολική Γερμανία, μια έρευνα το σεπτέμβρη του 2012 δεν κατάφερε να βρεί ούτε ένα (1) άτομο κάτω των 28 που να πιστεύει σε θεό.

Γενικότερα, στη δύση, παρατηρείται μια άμεση σχέση βιοτικού επιπέδου και έλλειψης πίστης. Με εξαίρεση την Αμερική (η οποία έχει πλήρη διαχωρισμό θρησκείας κράτους και απόλυτη ελευθερία του λόγου), όσο πιο ψηλό είναι το βιοτικό επίπεδο μιας χώρας τόσο ο κόσμος απομακρύνεται από τις θρησκείες.

Πρέπει να διαχωριστεί και το που πιστεύει κάποιος. Δεν μπορείς να τσουβαλιάζεις αυτούς που πιστεύουν σε μια αόριστη φυσική ενέργεια, με αυτούς που πιστεύουν ότι μια συγκεκριμένη ιστορική οντότητα είχε θεϊκές δυνάμεις, εκτός αν θέλεις να πεις ότι το ανθρώπινο είδος έχει μια κλίση στη δεισιδαιμονία (το οποίο εξηγείται με βιολογικούς όρους). Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπει κανείς ότι για πολλά χρόνια η θρησκεία διαδιδόταν καταπιεστικά, με όσους την αμφισβητούν να βρίσκονται υπό δίωξη. Καθώς επίσης δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι η θρησκεία έχει συστηματικά κέντρα διάδοσης της, χρηματοδοτούμενα με επαγγελματίες υπαλλήλους, ενώ αν εξαιρέσει κανείς ενώσεις αθέων (δεν εννοώ μόνο την ελληνική) που εμφανίζονται και δρούν σε εθελοντική βάση, και ως απάντηση στους πολυάριθμους θρησκευτικούς φορείς, η απιστία είναι προσωπικό θέμα. Δηλαδή, όποιος δεν πιστεύει δεν κάνει εκκλησία απιστίας και να προσλαμβάνει απίστους να την διαδίδουν. δεν έχει νόημα, αλλά δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις, στα στατιστικά.

Ας δούμε την Ελλάδα. εκκλησιαστικοί φορείς ισχυρίζονται ότι στην ελλάδα είμαστε 97% ορθόδοξοι. όταν τους ρωτούν με ποιά στατιστική το ισχυρίζονται αυτό, δεν δίνουν καμία απάντηση. Αντίθετα, πρόσφατη δημοσκόπηση της (δεξιάς) εφημερίδας «το Βήμα» έδειξε 56,3% να λέει «ναι» και το 20% «μάλλον ναι» αν πιστεύουν στο θεό. (οι υπόλοιποι ήταν «μάλλον όχι», «όχι», και «δεν απαντώ»). Αυτό στην ελλάδα, με την κρατική θρησκεία, τους ιερείς, τα κατηχητικά, τα υποχρεωτικά θρησκευτικά στο σχολείο και πάει λέγοντας.

αυτο ακριβως..... ειδικα για ανθρωπους που αγαπαμε.

μην το σκεφτεσαι ετσι..εσυ δεν παραξενευεσαι με καποιον πιστο?? απλα ειναι κατι διαφορετικο και καποιος ισως θελει να το γνωρισει.

.

Οχι καθόλου δεν παραξενευομαι. Μην ξεχνάς ότι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα μας. Εχω συνηθίσει αφενός, και αφετέρου, προσπαθώ να μπαίνω στη θέση του οποιοδήποτε άλλου.

Δεν συνηθίζω επίσης να δηλώνω άθεη, φιλόζωη, μάνα και γενικά οτιδήποτε φερει ταμπελάκια. Ομως σε αυτη τη συζήτηση χρειάζονταν, για να εξηγηθεί τι λέω και τι δεν λέω για το θεό στο παιδί μου.

9XkKp3.png

HArNp3.png

Apeleytheros Σιγουρα στις δυτικες κοινωνιες η πιστη χανεται γιατι αλλες αξιες εχουν μεγαλυτερη σημασια. Το χρημα, ο εγωκεντρισμος, αλλαζονια....

Απο την αλλη πλευρα καποιες ανατολικες κοινωνιες, αφου το διαχωρισαμε ετσι, ειναι βαθεια νυχτωμενες στην δεισιδαιμονια και την προκαταληψη! Αυτα ομως δεν τα κανει ο Θεος, τα κανουν οι θρησκειες οταν δεν εκφραζουν το καλο αλλα το ρατσισμο και την εξουσια.

Η υπαρξη αναγκης για πιστη δεν χρειαζεται να αποδειχτει....τη νιωθει καποιος . Δεν μπορεις να προσδιορισεις εσυ ας πουμε τι εχει αναγκη να νιωσει καποιος. σου θυμιζω δεκαδες πιστους που αυτες τις ημερες εκτελουν τα θρησκευτικα τους καθηκοντα με ευλαβεια. πηγαινε στα νοσοκομεια και μπες στα εκκλησακια που υπαρχουν στα προαυλια και πες τους οτι δεν εχουν αναγκη πιστης.....δεν θα τολμησεις να τους το πεις αν δεις τη λαχταρα λυτρωσης στα ματια τους.....

Συμφωνω ομως οτι αυτη η αναγκη δεν ειναι αποδειξη....Η αποδειξη υπαρχει μεσα στον καθε ενα πιστο.....εκει που εσυ λες ΄η φυσικη, ιατρικη, κλπ εχουν αποδειξει αυτό αρα αυτο περιμενουμε να γινει ΄ οι πιστοι λενε ΄Θεε μου σε ευγνομονω, βοηθησε μέ΄.....Και το νιωθουν οτι ηπροσευχη τους εισακουεται. Αυτο το συναισθημα δεν μπορει ακποιος να στο εξηγησει. μπορεις εσυ να εξηγησεις τα συναισθηματα σου? Μονο τα νιωσεις μπορεις....

Ετσι και οι πιστοι....νιωθουν τον Θεο μεσα τους....

Το που πιστευει καποις εγω δεν θα το διαχωρισω...το θεωρω ρατσιστικο και ΄κατα το δοκουν΄. Αν δεν δημιουργει προβλημα σε συνασθρωπους του, σεβομαι την πιστη προς οτιδηποτε καλο....

Αν εχω καταλαβει καλα το προβλημα σου ειναι απεναντι στους πρωταγωνιστες του χριστιανισμου ετσι??? Δεν ειναι ο Θεος καθε αυτο που σε ενοχλει αλλα η θεικη υποσταση του Ιησου ας πουμε.....Μην τον ασπαζεσαι αν σε ενοχλει....φιλικα ομωςθα σου ελεγα να κρατησεις μια επιφυΛλαξη γιατι ΙΣΩΣ κανεις λαθος.....

προσωπικα δεν με ενοχλει αν καποιος δεν ειναι πιστος, η αληθεια ομως ειναι οτι λυπαμαι για ολα οσα χανει. Δεν ειναι υπεροψια αυτο....αν ηταν υπεροψια δεν θα λυπομουν καν

Η υπαρξη αναγκης για πιστη δεν χρειαζεται να αποδειχτει....τη νιωθει καποιος .

Συμφωνω ομως οτι αυτη η αναγκη δεν ειναι αποδειξη....Η αποδειξη υπαρχει μεσα στον καθε ενα πιστο.....εκει που εσυ λες ΄η φυσικη, ιατρικη, κλπ εχουν αποδειξει αυτό αρα αυτο περιμενουμε να γινει ΄ οι πιστοι λενε ΄Θεε μου σε ευγνομονω, βοηθησε μέ΄.....Και το νιωθουν οτι ηπροσευχη τους εισακουεται. Αυτο το συναισθημα δεν μπορει ακποιος να στο εξηγησει. μπορεις εσυ να εξηγησεις τα συναισθηματα σου? Μονο τα νιωσεις μπορεις....

Ετσι και οι πιστοι....νιωθουν τον Θεο μεσα τους....

Αυτό!

Η πίστη είναι από τα θέματα που προσεγγίζει κανείς όχι με τη λογική αλλά με τα συναισθήματα του, τη διαίσθηση του, τα "μάτια της ψυχής".

Είναι άραγε όλοι τόσο ορθολογιστές σε ΚΑΘΕ πτυχή της ζωής τους; Πιθανόν κάποιοι να είναι. Πολλοί έχουν πάρει βάσει της λογικής όλες τις μεγάλες αποφάσεις της ζωής τους: ποιον θα παντρευτούν, πότε θα κάνουν παιδιά κλπ.

Αντε να πεις σε αυτούς ότι υπάρχει κάτι πέραν της λογικής τους και τους προγραμματισμούς τους.

Κι άλλοι εμπιστεύονται τα συναισθήματά τους για να τους καθοδηγούν. Προσωπικά, ένιωθα πάντα την ύπαρξη του Θεού. Οπως ένιωσα με μιας όταν συνάντησα τον άνδρα μου ότι είναι ο ανθρώπους μου :oops:

Βρε Απελευθερε, για ποια κόλαση τραβάς; Και νομίζεις ότι θα καλοπεράσεις κιόλας! Τίγκα στους κληρικούς θα είναι ...

Βρε Απελευθερε, για ποια κόλαση τραβάς; Και νομίζεις ότι θα καλοπεράσεις κιόλας! Τίγκα στους κληρικούς θα είναι ...

Δεν προλαβαίνω, δεν προλαβαίνωωωωω.... σας διάβασα στα πεταχτά (και θα επανέλθω ελπίζω), αλλά αυτό το σχόλιο είναι όοοολα τα λεφτά!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Apeleytheros Σιγουρα στις δυτικες κοινωνιες η πιστη χανεται γιατι αλλες αξιες εχουν μεγαλυτερη σημασια. Το χρημα, ο εγωκεντρισμος, αλλαζονια....

να με συγχωρείς, αλλά νομίζω ότι κρίνεις με βάση τη δική σου μορφή πίστης σε ένα ντεϊστικό θεό όλους τους πιστούς.

Δεν είναι όλοι οι πιστοί ευτυχισμένοι, πόσο μάλλον ταπεινοί η αλτρουιστές. Οι πιο ρατσιστικές και ξενόφοβες κοινωνίες είναι αυτές που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστά θρησκευόμενων ατόμων. Έχω πει αλλού ότι η πίστη σε συγκεκριμένη θρησκεία (δεν μιλώ πίστη σαν τη δική σου αλλά για την πίστη του άλλου 90% των πιστών!) πάει χεράκι χεράκι με το ρατσισμό.

Δεδομένου αυτού, είναι πιο εύκολα κατανοητό γιατί αυτές οι κοινωνίες (οι πιο άθεες) είναι και οι πιο ήρεμες, με χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας κλπ.

Αυτα ομως δεν τα κανει ο Θεος, τα κανουν οι θρησκειες οταν δεν εκφραζουν το καλο αλλα το ρατσισμο και την εξουσια.
Ο θεός δεν κάνει τίποτα. Οι άνθρωποι τα κάνουν όλα. Κάποιοι εκφράζουν το ρατσισμό, κάποιοι την καλοσύνη. Η θρησκεία είναι εξ ορισμού ρατσιστική. Δεν είναι οικουμενική αλλά τοποθετεί τους πιστούς της σε ανώτερο βάθρο, ως γνώστες της υπέρτατης αλήθειας. Δε χρειάζεται να πας μακριά, κοίτα συμπεριφορές ατόμων μέχρι και σε αυτό το φόρουμ!

Η υπαρξη αναγκης για πιστη δεν χρειαζεται να αποδειχτει....τη νιωθει καποιος . Δεν μπορεις να προσδιορισεις εσυ ας πουμε τι εχει αναγκη να νιωσει καποιος.

Όταν μιλάει κάποιος για παν-ανθρώπινη ανάγκη της θρησκείας, δεν μιλά για τον εαυτό του, αλλά για όλους. Φυσικά και μπορείς να προσδιορίσεις τι θέλει η ανθρωπότητα! τη ρωτάς μέσω στατιστικών. Οι στατιστικές ΔΕΝ υποστηρίζουν την πανανθρώπινη ανάγκη, και παράλληλα αφήνουν άπλετο χώρο για ατομική άποψη περί θρησκείας.

σου θυμιζω δεκαδες πιστους που αυτες τις ημερες εκτελουν τα θρησκευτικα τους καθηκοντα με ευλαβεια. πηγαινε στα νοσοκομεια και μπες στα εκκλησακια που υπαρχουν στα προαυλια και πες τους οτι δεν εχουν αναγκη πιστης.....δεν θα τολμησεις να τους το πεις αν δεις τη λαχταρα λυτρωσης στα ματια τους.....

Γιατί είναι καλό αυτό; Πως βοηθά τους ανθρώπους η αίσθηση ΕΝΟΧΗΣ και ΑΜΑΡΤΙΑΣ, και μάλιστα σχετικά με στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τους; (θυμίζω το φαγητό και τη σεξουαλικότητα, και τα δύο ποινικοποιημένα από το σύστημα αξιών που ακούει στο όνομα ορθοδοξία) Πως τους βοηθά το να νιώθουν υποχρέωση απέναντι σε μια ιδέα; Πως του βοηθά το να νιώθουν εξάρτηση από την εκκλησία;

μπορεις εσυ να εξηγησεις τα συναισθηματα σου? Μονο τα νιωσεις μπορεις....

Βασικά μπορώ να τα εξηγήσω μια χαρά, δεν είναι κάτι μεταφυσικό τα συναισθήματα. Είμαστε βιολογικά ικανοί για συναισθήματα, εξηγούνται τόσο βιοχημικά όσο και συμπεριφορικά και εξελικτικά.

Πχ καταλήξαμε να νιώθουμε το αίσθημα της αγάπης γιατί οι οργάνωση σε κοινωνίες (μικρές στην αρχή) ήταν δραματικός καταλύτης στην εξέλιξη του είδους μας. είδη που δεν νιώθουν συναισθήματα και δεν οργανώνονται σε κοινωνίες εξαφανίστηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Υπάρχει και στα ζώα αυτό, σε μεγάλο βαθμό.

Αν εχω καταλαβει καλα το προβλημα σου ειναι απεναντι στους πρωταγωνιστες του χριστιανισμου ετσι??? Δεν ειναι ο Θεος καθε αυτο που σε ενοχλει αλλα η θεικη υποσταση του Ιησου ας πουμε.....

Όχι.Δεν μπορώ να τα έχω με τις ιδέες, αλλά με τους φορείς τους. Δεν συμπαθώ (μεταξύ άλλων) την ανάγκη για ψυχολογικά δεκανίκια, και με ενοχλεί σφόδρα ο παρελκόμενος σκοταδισμός που επιφέρει η πίστη σε παράλογα πράγματα. Με ενοχλεί και η υποκρισία των περισσοτέρων πιστών. Αν ο οποιοσδήποτε πίστευε 100% τα λόγια του χριστού, λογικά θα γύριζε γύρω γύρω με ένα μανδύα προσπαθώντας να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους άλλους, και προσευχόμενος όλη μέρα. Ο χριστός δεν έκανε οικογένεια, δεν είχε σύντροφο, είπε ο έχων 2 μανδύες να δίνει τον έναν και πολλά άλλα.

Με ενοχλεί τέλος (και κυριότερα απ όλα) το ότι οι πιστοί, με αγαθές προθέσεις, δίνουν βήμα και δύναμη στο πιο διεφθαρμένο δημιούργημα του ανθρωπίνου γένους, την εκκλησία.

Αρχικό μήνυμα απο apeleytheros

έχω πει πόσο μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν πετάγεται κάποιος πιστός και προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα πετά ένα ελιτίστικο «δεν είναι όλοι δεκτικοί στο μήνυμα του ευαγγελίου». Αν είναι να προσβάλλουμε αυτούς που έχουν διαφορετική άποψη με υπόνοιες για ηλιθιότητα, ξέρουμε και εμείς ατάκες για ανθρώπους που πιστεύουν σε φίδια και γαϊδάρους που ομιλούν

Δεν υπαρχει υπονοια ηλιθιοτητας .

Προφανώς προσποιείσαι οτι δεν καταλαβαινεις. Αντιλεγεις συνεχεια ετσι για να αντιλεγεις, μου φαινεται.

Εάν και είναι πολύ σαφη και αυτονοητα αυτά που εγραψε η Καλλιτεκνια, εννοει

ʽʼΟ καθε ανθρωπος το ποσο δεκτικος ειναι εξαρταται καθαρα απο την ψυχη του, όχι από το μυαλο του. Και ο ιδιος ο ανθρωπος , με το ιδιο μυαλο , κατα τη διαρκεια της ζωη του αλλες φορες μπορει να ειναι δεκτικος αλλες να ειναι τελειως αρνητικος .

Επισης υπαρχουν πιστοι οποιαδηποτε πνευματικου και νοητικου επιπεδου, και μπορει να προερχονται από οποιοδηποτε χωρο, ταξη η κοινωνια . Οποιος δεν το αναγωνριζει και αυτό είναι προσηλυτισμενος.

Οι επιστημονες και κυριως οι γιατροι που γνωριζουν την ανατομια του σωματος και τη λειτουργια του εγκεφαλου περισσοτερο απο τους αλλους επιστημονες δεν ειναι απολυτοι σε αυτα τα θεματα γιατι γνωριζουν πολυ καλα οτι η επιστημη εξελισσεται συνεχεια μεσα απο τις ερευνες και παντα θα ερευνα και θα ανακαλυπτει κατι που μπορει να αναιρει μια προηγουμενη ερευνα. .

Ο γαμπρος μου πολυ καλος χειρουργος, με εμπιστοσυνη στις γνωσεις του , πριν κανει οποιοδηποτε χειρουργειο προσευχεται.

Και δεν είναι ο μονος . Οι περισσοτεροι γνωριζουμε πολυ καλους γιατρους που πιστευουν .

ʽʼ Σε έρευνα που έγινε στον ιατρικό χώρο στις ΗΠΑ βρέθηκε πως οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν στο Θεό και τη μεταθάνατο ζωή.

Σύμφωνα με το Associated Press, σε δείγμα 1044 γιατρών απʼ όλες τις ΗΠΑ, 76% δήλωσε ότι πιστεύει στο Θεό και 59% στη μετά θάνατο ζωή.

«Ξαφνιαστήκαμε που οι γιατροί είναι τόσο πιστοί», δήλωσε ο Δρ. Farr Curlin του Center for Clinical Medical Ethics του πανεπιστημίου του Σικάγο, «αφού σε πολλούς υπάρχει η εντύπωση πώς η επιστήμη και η θρησκεία είναι αντίθετες έννοιες».

«Επιστήμη και Θρησκεία είναι απόλυτα συμβατές έννοιες», κατά τον Δρ. J. Edward Hill πρόεδρο της Αμερικάνικης Ιατρικής Ένωσης. «Η πίστη σε μία ανώτερη οντότητα είναι ζωτικά σημαντική για την ικανότητα του ιατρού να περιθάλπει τους ασθενείς του, ειδικά σε περιπτώσεις θανάσιμων περιπτώσεων» ʽʼ

Επισης Τα τελευταια χρονια λογω της εξελιξης της επιστημης,υπαρχουν πολλα περιστατικα που οι γιατροι επαναφερουν στη ζωη ανθρωπους μεσα σε καποιο χειρουργειο που πεθαινουν. Οι μαρτυριες τους στο μικρο χρονικο διαστημα αυτό για τη μεταθανατεια εμπειρια, όπως και οι μαρτυριες μελλοθανατων εχουν γινει αντικειμενο ερευνας, τα τελευται χρονια .

Δειτε και εδώ.

Και η επιστημη προχωρα μεσα από την ερευνα.

Νεες Έρευνες: “Γεννηθήκαμε για να πιστεύουμε στον Θεό”

Ο αθεϊσμός μπορεί να συγκρούεται ακόμα και με τους νόμους της φύσης: η διαδικασία της Εξέλιξης έφτιαξε τους ανθρώπους έτσι ώστε να πιστεύουν στον Θεό, υποστηρίζουν επιστήμονες. Η ιδέα προέκυψε από μελέτες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον αναπτύσσεται ο εγκέφαλος των παιδιών αλλά και από έρευνες στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εμπειριών.

Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2009/09/ereunes-gennithikame-gia-na-pisteuoume-ston-theo/#ixzz2Rf2un9ts

Αυτος που νομιζει οτι ο κοσμος ειναι μονο αυτα που βλεπουμε, η μονο αυτα που εχει αποδειξει η επιστημη εως σημερα τουλαχιστον εθελοτυφλει, για να μην πω οτι εχει παρωπιδες.

Υπαρχουν πολλες ερευνες, από πολλες πλευρες και οποιος θελει ας ψαξει. Αυτος που διακυρυττει ότι είναι ελευθερος , τουλαχιστον διαβαζει και το ψαχνει απο ολες τις πλευρες και δεν είναι απολυτος.Εχει τα αυτια του και τα ματια του ανοιχτα σε ολα.

Π.χ. Οταν καποιος δεν καταλαβαινει οτι ενας ανθρωπος μεσα απο την πιστη του στο Θεο μπορει να αποκτησει το ''προορατικο χαρισμα'' ,τον βαφτιζει μαγο. Μαγο εχουν πει και τον Χριστο.

Οσα φτανει δηλαδη το μυαλο μας, τα υπολοιπα τα ισοπαιδωνουμε?

Απελευθερε.

Εχω διαβασει λιγα μηνυματα σου , γιατι δεν εχω το χρονο να σε παρακολουθησω επειδη συνηθως μονοπωλεις τη συζητηση σε τετοια θεματα .

. Απο τα λιγα μηνυματα σου , που εχω διαβασει διαπιστωνω οτι εχεις μια εμμονη (συγνωμη για τη λεξηπου χρησιμοποιω,) να πεισεις οτι δεν υπαρχει Θεος. Εχεις επιστρατευσει ολα σου τα επιχειρηματα. Πολλες φορες αναφερεσαι με απαξιωτικους χαρακτηρισμους στους ανθρωπους που πιστευουν ,αλλα και για τη την επισημη θρησκεια του εθνους μας για το Χριστο η για τους πιστους.

Δεν νομιζεις οτι ο πραγματικα απερευθερωμενος ανθρωπος η ο δημοκρατικος δεν χρησιμοποιει προσβλητικους ορους για τα πιστευω του αλλου , οταν μαλιστα τα πιστευω του αλλου ειναι η επισημη θρησκεια του εθνους του ( όπως οριζει το συνταγμα μας αναθεωρημενο μαλιστα προσφατα το 2008 και οχι οπως οριζω εγω η καποιοι αλλοι ) . Δηλαδη της πλειοψηφιας.

Δεν νομιζεις οτι ο πραγματικα απερευθερωμενος ανθρωπος η ο δημοκρατικος δεν χρησιμοποιει προσβλητικους ορους για τα πιστευω του αλλου , οταν μαλιστα τα πιστευω του αλλου ειναι η επισημη θρησκεια του εθνους του ( όπως οριζει το συνταγμα μας αναθεωρημενο μαλιστα το 2008 ) . Δηλαδη της πλειοψηφιας.

ψψψτ, απελεύθερε, μήν απελευθερώνεσαι πολύ γιατί η πλειοψηφία μαλώνει... η εκκλησία μεγαλώνει γερά γερά παιδιά...

ειχα ξεχάσει οτι οι μειονότητες πρέπει να προσέχουν τα λόγια τους...

Fehko, αλλο ένα τέτοιο και θα πάρω το θέμα στα σοβαρά... (θα προσπαθήσω δλδ σοβαρά να το καταστρέψω:D)

s-age.png

FEHKO, μιας και εκφράζεις την άλλη όψη του νομίσματος σε σύγκριση πάντα με αυτή του απελεύθερου, μπορείς να μου πεις πως διαχειρίζεσαι κάποια θέματα, ως προς τα παιδιά:

Είναι γνωστό πως υπάρχουν θρησκευόμενοι άνθρωποι και ιερωμένοι που κάθε άλλο παρά ακολουθούν το νόμο του θεού. Κατά το φαίνεσθαι... όλα καλά και άγια, μα από κοντά... άστα μην τα ρωτάς!

Για αυτούς τους τύπους, που σίγουρα έχουν βρεθεί και στο δικό σου δρόμο... πώς προετοιμάζεις τα παιδιά σου ώστε να φυλάγονται;

Πώς από τη μια τα αφήνεις να εμπιστεύονται το θεό και τους "εκπροσώπους" του επί γης... και από την άλλη να τους εξηγήσεις αυτή την τραγική ασυνέπεια μερικών η οποία παρεμπιπτώντως ... δε φαίνεται συνήθως εύκολα;

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...