Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υπάρχει νόμος για την πρωινή προσευχή ;;

Recommended Posts

Άνοιξα το θέμα αυτό θέλοντας να συζητήσω το τι γίνεται στα σχολεία. Βλέπω ότι οι περισσότεροι είστε ικανοποιημένοι από την προσευχή που υπάρχει στα σχολεία. Προσωπικά, δε θα σταματήσω να είμαι δυσαρεστημένη και να το δηλώνω. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα μαζευτούμε περισσότεροι. Ίσως σε επόμενες γενιές, αλλά κάποιοι έχουμε την ανάγκη να κάνουμε την αρχή εκφράζοντας τη διαφοροποίησή μας.

Και επειδή λέτε ότι αυτή ειδικά την εποχή άλλα είναι πιο σημαντικά θέματα, θέλω να πω ότι δε με νοιάζει. Δεν εννοώ ότι δε με νοιάζει που υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν έχουν να φάνε πλέον. Αλλά δε θα επιτρέψω αυτό να με κάνει να σταματήσω να σκέφτομαι.

Και ευχαριστώ τη μιρικι που μοιράστηκε μαζί μας τις πολύ εξειδικευμένες εμπειρίες, γνώσεις και σκέψεις της γιατί προσωπικά με έκανε να σκεφτώ και λίγο παραπέρα.

Mέχρι το σημείο που διάβασα δεν εννοεί κανείς ότι οι περισσότεροι είμαστε ικανοποιημένοι. Απλά λέμε ότι δεν μας ενοχλεί και δεν θεωρούμε ότι η πρωινή προσευχή βλάπτε τα παιδιά μας.

θα ήθελα να σε ρωτήσω και φυσικά αν θέλεις μου απαντάς.

1ον ) εάν έχεις βαπτίσει εσύ το παιδάκι σου ? αν έχεις παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο

και

2ον ) αν γνωρίζεις τα λόγια της προσευχής που λένε τα παιδάκια στο νηπιαγωγείο.

rQGhp3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 420
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

λοιπόν, χθες με όλο αυτό το θέμα έγαλα την κόρη μου να μου πει τί προεσευχή λένε στον παιδικό...

δεν τα θυμάμαι όλα, αλλά πάει κάπως έτσι

πρώί με την αυγούλα ... σαν ξυπνώ,

και στέλνω προσευχούλα ψηλά στον ουρανό

να μαι καλό παιδάκι θεε μου παρακαλώ .... και τελειώνει κάπως σε ... με αγάπη για κείνους που αγαπώ (τελικά θυμάμαι λίγα, άτιμο αλτσχάιμερ)

και όταν την ρώησα γιατί λέτε προσευχούλα μου είπε να για να ευχαριστήσουμε που έχουμε στο τραπέζι τόσα πρωινά να φάμε!

ειλικρινά, μήπως γίνεται πολύ χαμός για το τίποτε?

και θέλω να τονίσω οτι εξών από τον στυαρό που κάνουν, μέσα στην προσευχούλα άκουσε μόνο μία φορά την λέξη θεέ μου...

έτσι όπως την άκουσα, όχι μόνο δεν με ενόχλησε, το βρήκα και τρυφερό:)

s-age.png

λοιπόν, χθες με όλο αυτό το θέμα έγαλα την κόρη μου να μου πει τί προεσευχή λένε στον παιδικό...

δεν τα θυμάμαι όλα, αλλά πάει κάπως έτσι

πρώί με την αυγούλα ... σαν ξυπνώ,

και στέλνω προσευχούλα ψηλά στον ουρανό

να μαι καλό παιδάκι θεε μου παρακαλώ .... και τελειώνει κάπως σε ... με αγάπη για κείνους που αγαπώ (τελικά θυμάμαι λίγα, άτιμο αλτσχάιμερ)

και όταν την ρώησα γιατί λέτε προσευχούλα μου είπε να για να ευχαριστήσουμε που έχουμε στο τραπέζι τόσα πρωινά να φάμε!

ειλικρινά, μήπως γίνεται πολύ χαμός για το τίποτε?

και θέλω να τονίσω οτι εξών από τον στυαρό που κάνουν, μέσα στην προσευχούλα άκουσε μόνο μία φορά την λέξη θεέ μου...

έτσι όπως την άκουσα, όχι μόνο δεν με ενόχλησε, το βρήκα και τρυφερό:)

Mε την γλυκιάν αυγούλα

χαρούμενο ξυπνώ

και στέλνω προσευχούλα

θερμή στον ουρανό.

Bοήθησέ με, Θεέ μου,

να 'μαι καλό παιδί

και πάντα χάριζέ μου

χαρά και προκοπή...

rQGhp3.png

Είπα ότι σε νηπιαγωγείο που δούλευα προτείναμε να γίνει αυτό, αλλά οι αντιδράσεις που συναντήσαμε ήταν απίστευτες (τόσο από γονείς των ΧΟ παιδιών που ήταν μειοψηφία μέασ στην τάξη, όσο και από τον προϊστάμενο).....

Και να σημειώσω, ότι κανείς στην όλη αυτή διαδικασία δεν σκέφτεται τις έρμες τις νηπιαγωγούς που μπορεί να μην είναι ΧΟ......είναι υποχρεωμένες και αυτές να παρίστανται στην προσευχή (ανέφερα για συνάδελφο που δεν υμμετείχε, αλλά ήταν παρούσα, πώς απειλήθηκε με απόλυση από τον προϊστάμενο και πώς έγινε παρέμβαση από συλλόγους για προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απλά το θέμα είναι πόσο έχει κουράγιο κανείς (όπως η συγκεκριμένη) να το κυνηγήσει)

Αντιδράσανε για ποιον λόγο? Δεν θέλανε οι αλλόθρησκοι να προσεύχονται στον Θεό τους? Ωραίο χριστιανικό πνεύμα...:rolleyes: Μεγάλη υποκρισία.

Σε τι παιδικό πηγαίνει? Ιδιωτικό?

Πάντως στα νηπιαγωγεία το Πατερ Ημών λένε από όσο ξέρω

εχω δυο μπουμπουκακια

αχ DALIA, με κάνεις και ανυσηχώ, τόσες απώλειες μνήμης από χθες μέχρι σήμερα? αλλά άυτό πρέπει να είναι!

η κόρη μου πηγαίνει στον δημοτικό παιδικό, και έχει πολύ καλές δασκάλες, γενικά ακούω πολύ καλά λόγια για τον συγκεκριμένο, από όλους

s-age.png

Διαφημίσεις

Με απασχολεί και εμένα αυτό το θέμα, ειδικά όταν κάποια στιγμή θα πάνε τα παιδιά σε δημόσιο σχολείο. Τώρα στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό δεν έχουν κανενός είδους θρησκευτικές εκδηλώσεις και όσο αφορά τις περιόδους των εορτών έχουμε συμφωνήσει να συμμετέχει το παιδί χωρίς να αναφέρονται σε συγκεκριμένα θρησκευτικά θέματα (πχ γιορτάζουμε την έναρξη του νέου χρόνου και όχι την γέννηση κάποιου θεού κτλ). Για το δημόσιο ξέρω ότι μπορούν να εξαιρεθούν από όλες τις δραστηριότητες και εκεί (προσευχές, εκκλησιασμό και μάθημα θρησκευτικών).΄

Δυστυχώς η πολυπολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα από ότι καταλαβαίνω δεν είναι στοιχεία του ελληνικού σχολείου αλλά όταν φτάσουν σε εκείνη την στιγμή ελπίζω ότι θα έχουμε προετοιμαστεί όλοι κατάλληλα.

There is no patch for human stupidity.

Όμως το "βαφτίζω το παιδί μου αλλά θέλω το σχολείο να μην του διδάσκει τίποτα για τη θρησκεία του", είναι, πρώτον άκρως υποκριτικό, όπως έχει ήδη ειπωθεί πολλές φορές και δεύτερον, εμμέσως, και δικό μου πρόβλημα.

Και μια που το αναφέραμε, μια ερώτηση στη θεματοθέτρια, αν θέλει να μας πει: η κορούλα σου είναι βαφτισμένη;

Tι σημασία έχει αν είναι βαφτισμένη η κορούλα της?

Γιατί είναι υποκριτικό. Καταρχήν το ότι κάποιος βάφτισε το παιδί του μπορεί αν θέλει να το κρατήσει για τον εαυτό του και να μην το δηλώσει επισήμως. Μπορεί να θεωρεί την θρησκεία προσωπική υπόθεση και να θέλει να αποφασίζει ο ίδιος πως και αν θα την τηρίσει και αυτό είναι και ενα από τα βασικά επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η προσευχή (δεν είπα να καταργηθεί) Το σχολείο δεν είναι ο τόπος που θα κρίνει και θα ελέγξει αν κάποιος τηρεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα ή όχι. Είναι προσωπική υπόθεση για τον καθένα και δεν πέφτει λόγος στον δάσκαλο ή σε όποιον δήποτε 3ο άτομο ΧΟ να κρίνει τον άλλον για το αν είναι καλος ΧΟ ή όχι.

Δηλαδή αν ένα παιδί πει, ''εγώ δεν πιστεύω δεν προσευχόμαι, δεν μπορείτε να με κάνετε να προσεύχομαι με το ζόρι και να το κάνετε δεν έχει κανένα νόημα είναι υποκρισία'' και το παιδί είναι βαφτισμένο, τι θα πρέπει να γίνει κατα την άποψη σου?

Να θέσω εγώ 'ενα άλλο ερώτημα;;;;

Αν δεχτούμε ότι στο σχολείο πρέπει να γίνεται προσευχή, και με το δεδομένο ότι στα σχολεία δεν υπάρχουν μόνο ΧΟ, μπορούμε να δεχτούμε ότι και οι υπόλοιποι θα προσεύχονται, ο καθένας με το δικό του τρόπο και στο δικό του Θεό;

Να γίνει δηλαδή η προσευχή προσωπική υπόθεση, στο χώρο του σχολείου

Εμένα θα με έβρισκε σύμφωνοι, αλλά οι άθεοι πάλι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτή την ομαδική - προσωπική - υπόθεση.

Πάντως στα νηπιαγωγεία το Πατερ Ημών λένε από όσο ξέρω

Στο νηπιαγωγείο κάθε νηπιαγωγός επιλέγει την προδσευχή που θα λέγεται.

Εμείς (μετά το περιστατικό που περιέγραψα) κάτσαμε με μία συνάδελφο και γράψαμε 3 προσευχές (πρωινή, για φαγητό και για αποχώρηση) που δεν έιχαν μέσα ούτε την λέξη Θεός, ούτε Παναγία, ούτε Χριστός.

Ουδέτερες εντελώς...

Δυστυχώς έχουν περάσει χρόνια και δεν τις θυμάμαι. Θυμάμαι μόνο η μεσημεριανή έλεγε κάτι του στυλ, εγώ χαίρομαι που έχω να φάω, έχω ζεστό κρεβάτι για να κοιμάμαι, έχω γονείς που με αγαπάνε, αλλά δεν ξεχνώ και αυτούς που δεν έχουν....

Εμένα θα με έβρισκε σύμφωνοι, αλλά οι άθεοι πάλι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτή την ομαδική - προσωπική - υπόθεση.

Θα μπορούσαν να κάνουν μια "εναλλακτική προσευχή", του στυλ "χαίρομαι που έχω όσα έχω, αλλά δεν ξεχνώ και όσυς δεν έχουν".

Δεν θα προσεύχονατι σε κάποιον Θεό (ή Θεούς)....

Σκέψεις κάνω....Άλλωστε, όταν προσπάθησα να το εφαρμόσω (και παρόμοια θέματα θα τα έλυνα στην πορεία) βρήκα απίστευτη αντίδραση.....

Διαφημίσεις

Tι σημασία έχει αν είναι βαφτισμένη η κορούλα της?

Γιατί είναι υποκριτικό. Καταρχήν το ότι κάποιος βάφτισε το παιδί του μπορεί αν θέλει να το κρατήσει για τον εαυτό του και να μην το δηλώσει επισήμως. Μπορεί να θεωρεί την θρησκεία προσωπική υπόθεση και να θέλει να αποφασίζει ο ίδιος πως και αν θα την τηρίσει και αυτό είναι και ενα από τα βασικά επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η προσευχή (δεν είπα να καταργηθεί) Το σχολείο δεν είναι ο τόπος που θα κρίνει και θα ελέγξει αν κάποιος τηρεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα ή όχι. Είναι προσωπική υπόθεση για τον καθένα και δεν πέφτει λόγος στον δάσκαλο ή σε όποιον δήποτε 3ο άτομο ΧΟ να κρίνει τον άλλον για το αν είναι καλος ΧΟ ή όχι.

Δηλαδή αν ένα παιδί πει, ''εγώ δεν πιστεύω δεν προσευχόμαι, δεν μπορείτε να με κάνετε να προσεύχομαι με το ζόρι και να το κάνετε δεν έχει κανένα νόημα είναι υποκρισία'' και το παιδί είναι βαφτισμένο, τι θα πρέπει να γίνει κατα την άποψη σου?

ουπς δεν είδα ότι είχε ρωτήσει και η αγγελίνα το ίδιο πράγμα.

jannis η προσευχή στο σχολείο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Επίσης ποιος κρίνει για το πόσο καλός χο είναι ο οποιοσδήποτε ? δεν κατάλαβα πως το εννοείς...sorry

Ο λόγος που ρώτησα εγώ για το εαν έχει βαφτίσει το παιδί της η κατερινα είναι διότι όταν κάτι δεν μας αρέσει/εκφράζει κ.τ.λ το βγάζουμε πρώτα από τον μικρόκοσμο μας και μετά κάνουμε προσπάθιες να το βγάλουμε από το "σύνολο".

rQGhp3.png

Εγώ δυστυχώς έχω αντίθετη εμπειρία. Στο γυμνάσιο είχαμε καθηγητή θρησκευτικών παπά ο οποίος όχι μόνο "εκβίαζε'' έμμεσα να πηγαίνουμε για εκκλησιασμό στην ενορία του προκειμένου να πάρουμε βαθμό. αλλά μας μιλούσε για τους μάρτυρες λες κ ήταν σατανιστές...Όταν λοιπόν πριν λίγα χρόνια γνώρισα μια κοπέλα που ήταν μάρτυρας με έκπληξη ανακάλυψα ότι μπορώ άφοβα να την κάνω παρέα (κ ότι δεν θα με φάει!)κ με λύπη μου διαπίστωσα πόσο άσχημα είχε στιγματιστεί ως παιδί από δικό της καθηγητή. Την σήκωνε μπροστά σε όλα τα παιδιά κ μιλούσε πολύ απαξιωτικά για αυτήν λόγω του θρησκεύματός της. Τα παιδιά την κορόιδευαν...

Μακάρι να αποτελούν εξαίρεση οι δικές μου εμπειρίες αλλά πολύ φοβάμαι ότι μάλλον δεν είναι έτσι...:-(

Ναι! Πιστευω οτι (ευτυχως), η εμπειρια σου αυτη ειναι η εξαιρεση!

Εδω προκειται για καποιον προβληματικο εκπαιδευτικο, ο οποιος ασκει το επαγγελμα του με λαθος τροπο, και θα πρεπει να λογοδοτησει γι'αυτο.

Αποτελει μερος του συνολικου τμηματος των εκπαιδευτικων οι οποιοι με τον ενα ή με τον άλλο τροπο, κανουν καταχρηση της θεσης τους. Εχουμε ακουσει για αρκετους, εξ'αλλου που δεν συμπεριφερονται με τον δεοντα τροπο.

Δεν εχει δηλαδη να κανει με το αντικειμενο των θρησκευτικων. Εχει να κανει καθαρα με τον ανθρωπο. Θα μπορουσε αυτος ο ανθρωπος να αδικει ή να συμπεριφερεται ασχημα σε ενα παιδι λογο του οτι ειναι παχυσαρκο ή λογο του οτι απλως δεν του εκατσε καλα στο ματι... Ειναι εξ'αρχης λαθος αυτος ο ανθρωπος και θα πρεπει να αντιμετωπιστει με τον σωστο τροπο!

Εγώ πάλι δεν έχω καταλάβει γιατί αυτό που θέλει η μειοψηφία πρέπει πάντοτε να είναι εις βάρος της πλειοψηφίας... δηλ. και εμένα με ενοχλεί που στο σχολείο κυκλοφορούν τα περισσότερα παιδιά με κινητό 200- 300 -500 ευρώ... για να μην αισθανθεί το δικό μου το παιδί μειονεκτικά που για παράδειγμα δεν εχω την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσω θα πρέπει να βγει νόμος που να απαγορεύει την χρήση κινητού?

που για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι και σίγουρη μπορεί και να υπάρχει :cool: και εμένα με ενοχλεί που το 60 με 70% των παιδιών στα σημερινά σχολεία κυκλοφορεί με το βρακί έξω με τίγκα το μακιγιάζ... πρέπει να βγει νόμος που να απαγορεύει:

α) την μάσκαρα

β) τα χαμηλοκάβαλα

γ) το μαλλί γιουβέτσι κλπ κλπ

όποιος ενοχλείτε με κάτι που ο ίδιος (βάσει των πολιτικών / θρησκευτικών / μορφωτικών και λοιπών πεποιθήσεών του) διαφωνεί δεν συμμετέχει (εφόσον του δίνετε η δυνατότητα)...

εγώ το δικό μου το παιδί θέλω να κάνει την προσευχή του στο σχολείο εφόσον είμαστε ως χώρα Χριστιανοί ορθόδοξοι .... για όλους τους άλλους έχει προνοήσει ο νομοθέτης και τους δίνει το δικαίωμα να μην συμμετέχουν ... δεν καταλαβαίνω ως προς τι να γίνεται τόση συζήτηση για το θέμα... δηλ. εγώ εάν πάω να ζήσω στην Τουρκία η οποία και αυτή έχει ανεξιθρισκία ως επίσημη θρησκεία θα πρέπει να απαιτήσω να μην τηρούν τις παραδόσεις τους για να μην αισθανθεί το παιδί μου μειονεκτικά? ήμαρτον τι άλλο θα διαβάζουμε εδώ μεσα....

Ναι! Πιστευω οτι (ευτυχως), η εμπειρια σου αυτη ειναι η εξαιρεση!

Εδω προκειται για καποιον προβληματικο εκπαιδευτικο, ο οποιος ασκει το επαγγελμα του με λαθος τροπο, και θα πρεπει να λογοδοτησει γι'αυτο.

Αποτελει μερος του συνολικου τμηματος των εκπαιδευτικων οι οποιοι με τον ενα ή με τον άλλο τροπο, κανουν καταχρηση της θεσης τους. Εχουμε ακουσει για αρκετους, εξ'αλλου που δεν συμπεριφερονται με τον δεοντα τροπο.

Δεν εχει δηλαδη να κανει με το αντικειμενο των θρησκευτικων. Εχει να κανει καθαρα με τον ανθρωπο. Θα μπορουσε αυτος ο ανθρωπος να αδικει ή να συμπεριφερεται ασχημα σε ενα παιδι λογο του οτι ειναι παχυσαρκο ή λογο του οτι απλως δεν του εκατσε καλα στο ματι... Ειναι εξ'αρχης λαθος αυτος ο ανθρωπος και θα πρεπει να αντιμετωπιστει με τον σωστο τροπο!

Οι συγκεκριμένες εμπειρίες που αναφέρω είναι ιδιαίτερες συμφωνώ αλλά επειδή γενικότερα υπήρχε μια περίεργη παραφιλολογία κατά των μαρτύρων του Ιεχωβά από πολλούς χ.ο (π.χ πατάνε εικόνες μην τους κάνετε παρέα να προσέχετε κλπ)το θυμάστε;γι αυτό λέω ότι μάλλον δεν ήταν οι δικές μου εμπειρίες εξαίρεση.

Με λίγα λόγια πιστεύω ότι κ άλλα παιδιά θα είχαν αντιμετωπιστεί αρνητικά άλλοτε πιο έντονα κ άλλοτε πιο ήπια. Το κατέθεσα γιατί αναφέρθηκε ότι απλά απείχαν κ τίποτα περισσότερο.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Εγώ πάλι δεν έχω καταλάβει γιατί αυτό που θέλει η μειοψηφία πρέπει πάντοτε να είναι εις βάρος της πλειοψηφίας... δηλ. και εμένα με ενοχλεί που στο σχολείο κυκλοφορούν τα περισσότερα παιδιά με κινητό 200- 300 -500 ευρώ... για να μην αισθανθεί το δικό μου το παιδί μειονεκτικά που για παράδειγμα δεν εχω την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσω θα πρέπει να βγει νόμος που να απαγορεύει την χρήση κινητού?

που για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι και σίγουρη μπορεί και να υπάρχει :cool: και εμένα με ενοχλεί που το 60 με 70% των παιδιών στα σημερινά σχολεία κυκλοφορεί με το βρακί έξω με τίγκα το μακιγιάζ... πρέπει να βγει νόμος που να απαγορεύει:

α) την μάσκαρα

β) τα χαμηλοκάβαλα

γ) το μαλλί γιουβέτσι κλπ κλπ

όποιος ενοχλείτε με κάτι που ο ίδιος (βάσει των πολιτικών / θρησκευτικών / μορφωτικών και λοιπών πεποιθήσεών του) διαφωνεί δεν συμμετέχει (εφόσον του δίνετε η δυνατότητα)...

εγώ το δικό μου το παιδί θέλω να κάνει την προσευχή του στο σχολείο εφόσον είμαστε ως χώρα Χριστιανοί ορθόδοξοι .... για όλους τους άλλους έχει προνοήσει ο νομοθέτης και τους δίνει το δικαίωμα να μην συμμετέχουν ... δεν καταλαβαίνω ως προς τι να γίνεται τόση συζήτηση για το θέμα... δηλ. εγώ εάν πάω να ζήσω στην Τουρκία η οποία και αυτή έχει ανεξιθρισκία ως επίσημη θρησκεία θα πρέπει να απαιτήσω να μην τηρούν τις παραδόσεις τους για να μην αισθανθεί το παιδί μου μειονεκτικά? ήμαρτον τι άλλο θα διαβάζουμε εδώ μεσα....

Δεν έχει να κάνει με μειοψηφία ή πλειοψηφία το ζήτημα. Είναι θέμα στάσης και φιλοσοφίας του κάθε ατόμου.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Διαφημίσεις

Οι συγκεκριμένες εμπειρίες που αναφέρω είναι ιδιαίτερες συμφωνώ αλλά επειδή γενικότερα υπήρχε μια περίεργη παραφιλολογία κατά των μαρτύρων του Ιεχωβά από πολλούς χ.ο (π.χ πατάνε εικόνες μην τους κάνετε παρέα να προσέχετε κλπ)το θυμάστε;γι αυτό λέω ότι μάλλον δεν ήταν οι δικές μου εμπειρίες εξαίρεση.

Με λίγα λόγια πιστεύω ότι κ άλλα παιδιά θα είχαν αντιμετωπιστεί αρνητικά άλλοτε πιο έντονα κ άλλοτε πιο ήπια. Το κατέθεσα γιατί αναφέρθηκε ότι απλά απείχαν κ τίποτα περισσότερο.

Και εγω ειχα συμμαθητρια μαρτυρα και σε πληροφορω ηταν απο τις πιο περιζητητες στις παρεες! (Οχι φυσικα γι'αυτον τον λογο, αλλα λογο χαρακτηρα και μονο!)

Δεν έχει να κάνει με μειοψηφία ή πλειοψηφία το ζήτημα. Είναι θέμα στάσης και φιλοσοφίας του κάθε ατόμου.

Τότε καλή μου θα έπρεπε να είχαμε ένα τύπο σχολείου για κάθε στάση και φιλοσοφία του καθενός απο εμάς.. το θέμα της μειοψηφίας το έθεσα γιατί όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου πάντα τίθεται το ερώτημα μήπως αισθανθεί μειονεκτικά αυτός που δεν θέλει ή που δεν συμφωνεί με αυτό που επιλέγετε / νομοθετείτε / οριοθετείτε / συνηθίζετε / για την πλειοψηφία... δηλ. σκασίλα μας τι θελει η πλειοψηφία...

Στο νηπιαγωγείο κάθε νηπιαγωγός επιλέγει την προδσευχή που θα λέγεται.

Εμείς (μετά το περιστατικό που περιέγραψα) κάτσαμε με μία συνάδελφο και γράψαμε 3 προσευχές (πρωινή, για φαγητό και για αποχώρηση) που δεν έιχαν μέσα ούτε την λέξη Θεός, ούτε Παναγία, ούτε Χριστός.

Ουδέτερες εντελώς...

Μπράβο!!!

.

Εγώ πάλι δεν έχω καταλάβει γιατί αυτό που θέλει η μειοψηφία πρέπει πάντοτε να είναι εις βάρος της πλειοψηφίας...

εγώ το δικό μου το παιδί θέλω να κάνει την προσευχή του στο σχολείο εφόσον είμαστε ως χώρα Χριστιανοί ορθόδοξοι ....

Τι σχέση έχουν οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες με το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας?

Και τι συγκρίσεις είναι αυτές με τα κινητά και τις μάσκαρες?...:rolleyes:

Να κάνουμε και την προσευχή μας στο γραφείο τότε αφού είμαστε ως χώρα Χριστιανοί Ορθόδοξοι... Να βάλουμε και εικονίτσες στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο καθένας πιστεύει εκεί που θέλει, με τον τρόπο που θέλει, ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα όπου και όποτε θέλει, εάν θέλει, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν.

Αν δεν μπορείτε να το κατανοήσετε αυτό δεν ξερω τι άλλο να πω.

εχω δυο μπουμπουκακια

Μπράβο!!!

Τι σχέση έχουν οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες με το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας?

Και τι συγκρίσεις είναι αυτές με τα κινητά και τις μάσκαρες?...:rolleyes:

Να κάνουμε και την προσευχή μας στο γραφείο τότε αφού είμαστε ως χώρα Χριστιανοί Ορθόδοξοι... Να βάλουμε και εικονίτσες στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο καθένας πιστεύει εκεί που θέλει, με τον τρόπο που θέλει, ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα όπου και όποτε θέλει, εάν θέλει, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν.

Αν δεν μπορείτε να το κατανοήσετε αυτό δεν ξερω τι άλλο να πω.

Και επίσης οφείλει να σέβεται και τους Νόμους της χώρας στην οποία ζει... εάν του αρέσει ή όχι είναι δικό του πρόβλημα...

Και επίσης οφείλει να σέβεται και τους Νόμους της χώρας στην οποία ζει... εάν του αρέσει ή όχι είναι δικό του πρόβλημα...

Γιατί ποιος νόμος παραβιάζεται ακριβώς?

εχω δυο μπουμπουκακια

Γιατί ποιος νόμος παραβιάζεται ακριβώς?

Η κοπέλα ανοιξε το θεμα ρωτώντας εάν υπάρχει νόμος για την πρωινη προσευχή... της έχουν ήδη απαντήσει και για την εξαίρεση για όσους δεν θέλουν να προσεύχονται ή θέλουν να εξαιρούνται από το μάθημα των Θρησκευτικών... η θεματοθετρια θεωρεί ότι ασκείται προσηλυτισμός με την πρωινή προσευχή... ξαναλέω λοιπόν γιατί προφανώς δεν έγινα κατανοητή, πως όταν ζεις σε μία χώρα είσαι υποχρεωμένος να σέβεσαι και τους νόμους της.. εάν σου αρέσει ή όχι ή θεωρείς ότι δεν είναι σωστοί είναι δικό σου πρόβλημα όχι της χώρας...

Επίσης βλέπω ότι όταν μιλάμε για άλλες θρησκείες στο μυαλό σας έρχονται μετανάστες.

Ξέρετε υπάρχουν και Έλληνες που πιστεύουν σε άλλες θρησκείες ή δόγματα ή είναι άθεοι και επίσης και Χριστιανοί Ορθόδοξοι που τους νοιάζει η ουσία και όχι οι τύποι.

εχω δυο μπουμπουκακια

Η κοπέλα ανοιξε το θεμα ρωτώντας εάν υπάρχει νόμος για την πρωινη προσευχή... της έχουν ήδη απαντήσει και για την εξαίρεση για όσους δεν θέλουν να προσεύχονται ή θέλουν να εξαιρούνται από το μάθημα των Θρησκευτικών... η θεματοθετρια θεωρεί ότι ασκείται προσηλυτισμός με την πρωινή προσευχή... ξαναλέω λοιπόν γιατί προφανώς δεν έγινα κατανοητή, πως όταν ζεις σε μία χώρα είσαι υποχρεωμένος να σέβεσαι και τους νόμους της.. εάν σου αρέσει ή όχι ή θεωρείς ότι δεν είναι σωστοί είναι δικό σου πρόβλημα όχι της χώρας...

ναι, το ξέρω απλώς η κουβέντα ξέφυγε και συζητάμε κατά ποσο είναι σωστό ή όχι. Οι νόμοι άλλωστε αλλάζουν. Και για να αλλάξουν πρέπει πρώτα να αλλάξει η νοοτροπία.

εχω δυο μπουμπουκακια

Η δική μου ανησυχία σε αυτή την αντιμετώπιση ήταν... μήπως θα έπρεπε να πάρω ξεκάθαρη θέση από τη μια ή την άλλη πλευρά, από το να αφήσω τα παιδιά με μια σχετική αμφιβολία ή ασάφεια......

πάντως εγώ έχω πάρει ξεκάθαρη θέση... ο θεός είναι υπαρκτό πρόσωπο...

αν θέλουν ας τον αμφισβητήσουν μεγαλώνωντας, ήν και όχι τίποτα δε θα πάθουν....

άσε που η γν'ησια ορθόδοξη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή, (έχετε διαβάσει γεροντικά; και ποιο δε θα ταν ευτυχισμένο με τόση αγάπη)

α για τους παπάδες (και τα ράσα) που ρωτάνε τα μικρά σας, η απάντηση (η πραγματική είναι ότι φοράνε ράσα για να μοιάζουν με το χριστό (τότε φορούσαν χοιτώνες)

Επίσης βλέπω ότι όταν μιλάμε για άλλες θρησκείες στο μυαλό σας έρχονται μετανάστες.

Ξέρετε υπάρχουν και Έλληνες που πιστεύουν σε άλλες θρησκείες ή δόγματα ή είναι άθεοι και επίσης και Χριστιανοί Ορθόδοξοι που τους νοιάζει η ουσία και όχι οι τύποι.

Το έχουμε εξαντλήσει και αυτό... είπαμε π.χ. για Μάρτυρες του Ιεχωβά που ήταν συμμαθητές της σημερινής γενιάς των μαμάδων (και πιο πριν και άρα Έλληνες) και εκτός από μία εξαίρεση, δεν αντιμετώπισαν κανένα απολύτως πρόβλημα.

"Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι που τους νοιάζει η ουσία και όχι οι τύποι", όπως λες κι εσύ, αν έχουν θέμα να πουν μια προσευχή που προέρχεται από τη διδασκαλία του ίδιου του Χριστού, τι να πώ, μήπως κάτι δεν έχουν καταλάβει;

Οι Έλληνες Καθολικοί επίσης δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα γιατί το "Πάτερ ημών" είναι ίδιο :wink: κι αν κάνουν το σταυρό τους ανάποδα πάλι δεν υπάρχει θέμα. Εξ’ άλλου τα παιδιά έχουν δει τόσους αθλητές να κάνουν το σταυρό τους έτσι που μάλλον ωραίο θα τους φανεί.

Οι Έλληνες Προτεστάντες δεν κάνουν το σταυρό τους, αλλά και πάλι το "Πάτερ ημών" λογικά είναι το ίδιο (διορθώστε με αν κάνω λάθος).

Από κει και πέρα, όποιος δεν θέλει, δεν συμμετάσχει. Τέλος. Τα παιδιά ζητάνε να ανέβουν να πουν την προσευχή, δεν τα τραβάνε με το ζόρι!

Επεξεργάστηκαν by Sibylla
Προσθήκη στην παράγραφο "Οι Έλληνες Προτεστάντες"

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...