Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Υπάρχει νόμος για την πρωινή προσευχή ;;

Recommended Posts

Κάτι δεν εξηγώ σωστά μου φαίνεται...

Μίλησα εγώ για κανέναν δάσκαλο?

Μιλάω για το ΚΡΑΤΟΣ που έχει φτιάξει το περιβάλλον του σχολείου ορθόδοξο Χριστιανικό. Με αγιασμούς, προσευχές, εικόνες, επισκέψεις σε εκκλησία κτλ. Κάνω λάθος?

Ναι βρε Lucy αλλά μέσω των δασκάλων γίνονται τα μαθήματα.

Σιγά μην κάτσουν οι δάσκαλοι σήμερα να δώσουν τέτοια προσοχή στον αν ένα παιδί κάνει σωστά την προσευχή του ή μαθαίνει καλά τα θρησκευτικά.

Να στο πω αλλιώς. Το κράτος φτιάχνει το Νόμο. Ο "εκτελεστής" του Νόμου όμως είναι ο δάσκαλος.

Σε αυτούς του ανθρώπους αναφέρεστε, σε δασκάλους.

Άντε και κάνουν την προσευχή άντε και κοτσάρουν την εικόνα και τα πάνε εκκλησία.

Αν ο ίδιος δάσκαλος δεν περαιτέρω προσπάθειες "προσηλυτισμού" (γιατί αυτά δεν αρκούν), τίποτε δεν πρόκειται να γίνει.

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 420
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Γιατί πρέπει να μου δώσει απαλλαγή???:rolleyes: Αυτό είναι το θέμα.

γιατί νομίζω ότι είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους κι όπως η επίσημη γλώσσα πρέπει να διδάσκεται. κι όποιος θέλει την ακολουθεί. δεν είναι υποχρεωτικό. άσε που κανείς δεν έγινε ΧΟ επειδή του το δίδαξαν στο σχολείο...:lol::lol::lol:

Τέλος μαθαίνοντας να σέβεται μια διαδικασία (π.χ. την προσευχή) αρχίζει να βλέπει ότι οι άνθρωποι όταν φτιάχνουν ομάδες, φτιάχνουν και ρουτίνες, κανόνες κλπ που ακολουθούν για να εντάσσονται στις ομάδες αυτές. Ταυτόχρονα μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται την πραγματικότητά τους όταν είτε δε θέλουν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ομάδα είτε κάποιος άλλος θέλει να απέχει.

Μια προσέγγιση του θέματος που δεν μου πήγε ποτέ στο μυαλό.

Ένα σωστός δάσκαλος σε μαθαίνει μέσω αυτής της διαδικασίας να διεκδικείς το δικαίωμά σου και να σέβεσαι το δικαίωμα του αλλουνού.

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Εχμ είναι γραμμένο στο Σύνταγμα. Μαζί με την ανεξιθρησκεία είναι γραμμένη και η επίσημη θρησκεία.....

Οι γονείς έχετε ποοοοολλή δύναμη στα χέρια σας που δεν αντιλαμβάνεστε. Αν σε κάθε σχολείο μαζευτείτε ν αριθμός γονέων και ζητήσετε αυτό που θέλετε (με την προϋπόθεση ότι δεν είναι παράνομο, αντισυνταγματικό, επικίνδυνο και αντιπαιδαγωγικό) μπορείτε να επηρεάσετε πολύ τα πράγματα. Το αυτό και την πολλή πίεση στα παιδιά του δημοτικού από τη δουλειά στο σπίτι και στην ύλη.

Τα Συντάγματα αλλάζουν. Δεν θα έπρεπε ούτε επίσημη θρησκεία να αναφέρει.

Έχεις δίκιο ότι μπορούμε να επηρρεάσουμε τα πράγματα. Αλλά αυτό που λέω στους περισσότερους φαίνεται αδιανόητο. Σου λέει είμαστε ΧΟ οπότε γιατί να μην το ξέρουν όλοι, γιατί να μην έχουμε χριστιανικά σύμβολα στα σχολεία, γιατί να μην λέει το παιδί μου την προσευχή του δυνατά, κτλ.

Δεν πάει όμως έτσι. Εϊναι ένα προσωπικό ζήτημα και θα έπρεπε το κράτος να φροντίζει να παραμείνει προσωπικό.

Αλλά ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας δεν έχει γίνει, όχι τυχαία, αλλά επειδή παίζονται συμφέροντα.

Harlow, ο δάσκαλος τη δουλειά του κάνει και δεν προσηλυτίζει κανέναν. Το ξέρω αυτό. Δεν λέω το αντίθετο. Αλλά το όλο περιβάλλον, ακόμα και το τι γράφεται στα βιβλία είναι φτιαγμένο για ΧΟ. Οι υπόλοιποι πρέπει να μην συμμετέχουν καθόλου, να περιθωριοποιηθούν.

Δεν φοβάμαι μην τυχόν και αλλαξοπιστήσει κάποιο παιδάκι. Γιατί βεβαίως παίζει ρόλο το οικογενειακό περιβάλλον. Αλλά κάποιος πχ που δεν είναι Χριστιανός ή είναι αλλά όχι Ορθόδοξος ή είναι άθεος ή αγνωστικιστής ή μουσουλμάνος ή οτιδήποτε, πρέπει να ζητήσει απαλλαγή, γιατί διδάσκονται μόνο τα περι χριστιανισμού.

Σε ένα τόσο προσωπικό ζήτημα δεν θα έπρεπε να ανακατεύεται το σχολείο. Γενικά δεν θα έπρεπε να ανακατεύεται η εκκλησία σε θέματα του κράτους. Η κάθε εκκλησία φροντίζει τους πιστους της και το Κράτος του πολίτες ανεξαιρέτως.

εχω δυο μπουμπουκακια

γιατί νομίζω ότι είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους κι όπως η επίσημη γλώσσα πρέπει να διδάσκεται. κι όποιος θέλει την ακολουθεί. δεν είναι υποχρεωτικό. άσε που κανείς δεν έγινε ΧΟ επειδή του το δίδαξαν στο σχολείο...:lol::lol::lol:

Δεν θα έπρεπε να έχει επίσημη θρησκεία το Κράτος. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό (τουλάχιστον στην Ευρώπη).

Άλλο πράγμα η γλώσσα.

εχω δυο μπουμπουκακια

Διαφημίσεις

αν έχουμε βαφτίσει τα παιδιά μας ΧΟ τότε δεν υπάρχει λόγος να ζητάμε την κατάργηση της προσευχής, του εκκλησιασμού και του μαθήματος των θρησκευτικών. αν δεν τα έχουμε βαφτίσει ΧΟ, για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, τότε απλά ζητάμε την απαλλαγή από όλα αυτά και την παίρνουμε. τόσο απλά.

Δεν είναι τόσο απλά. Μπορείς να είσαι χριστιανός ορθόδοξος αλλά να πιστεύεις ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι ΄'θρησκευτικό', ότι η θρησκεία του καθενός είναι προσωπικό του θέμα και ότι δεν πρέπει να 'επιβάλλεται' με κανέναν τρόπο. Εγώ για παράδειγμα, ως χριστιανή, είμαι κατά της δημόσιας προσευχής, θεωρώ δε ότι οι φωτογραφίες που περιφέρονται στις τάξεις (γιατί δεν είναι εικόνες αυτές) προσβάλλουν τη θρησκεία μου. Μπορώ να ζητήσω στο παιδί μου να απέχει από την πρωϊνή προσευχή? όχι

Επίσης, ως χριστιανή, μπορεί να θεωρώ ότι ο δάσκαλος που του μαθαίνει θρησκευτικά δεν είναι κατάλληλος για την θρησκευτική του διαπαιδαγώγηση, γιατί έχει μεν τις κατάλληλες σπουδές, αλλά είναι ένας άνθρωπος που δεν ζει χριστιανικά, και θα προτιμούσα το παιδί μου να λάβει χριστιανική παιδεία από έναν ιερέα και να μην βαθμολογηθεί σε αυτό. Μπορώ να ζητήσω να απαλλαχθεί από το μάθημα των θρησκευτικών? όχι πάλι

Νομίζω ότι η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση του παιδιού μου είναι αρμοδιότητα της εκκλησίας και όχι του σχολείου.

Επίσης με βάση τα νέα δεδομένα, που είναι όλο και λιγότεροι αυτοί που ακολουθούν τη χριστανική ζωή (πχ. αυτοί που πηγαίνουν εκκλησία, που νηστεύουν, που ζούν χριστιανικά κλπ κλπ), ένας πραγματικός χριστιανός, μπορεί να θεωρεί προσβολή να περιφέρεται η φωτογραφία του Χριστού από εδώ κι από κει και να κάνουν μηχανικά το σταυρό τους κάποια από τα παιδάκια το πρωί.

Αν βέβαια λειτουργεί κανείς με τη λογική του οπαδού, αυτές οι λεπτομέρειες δεν ενοχλούν....

Harlow, ο δάσκαλος τη δουλειά του κάνει και δεν προσηλυτίζει κανέναν. Το ξέρω αυτό. Δεν λέω το αντίθετο. Αλλά το όλο περιβάλλον, ακόμα και το τι γράφεται στα βιβλία είναι φτιαγμένο για ΧΟ. Οι υπόλοιποι πρέπει να μην συμμετέχουν καθόλου, να περιθωριοποιηθούν.

Εγώ εκεί εστιάζω.

Με ενδιαφέρει να μην περιθωριοποιείται κανένα παιδί για κανένα λόγο. Πόσο μάλλον θρησκευτικό ή φυλετικό.

Και προσπαθώ να σου πω ότι ακόμα και να ζητήσει απαλλαγή για το παιδί σου, οι σημερινοί δάσκαλοι θα φροντίσουν να μην περιθωριοποιηθεί το παιδί σου (εκτός από κάτι γρόθους που θέλουν πολύ ξύλο, αλλά ευτυχώς είναι σπάνιοι).

Επίσης εστίασα και σε κάτι που έγραψε παραπάνω η miriki αν είδες ως προς την βοήθεια του δασκάλου στο να μάθει το παιδί να διεκδικεί τα δικαιώματά του και να σέβεται τα δικαιώματα των άλλων.

Γιατί δυστυχώς θα το συναντήσουν και αργότερα τα παιδιά μας αυτό και πολύ περισσότερο σε επαγγελματικό επίπεδο.... το πως είναι να ζητάς να εξαιρείσαι από ένα group ανθρώπων είτε για θρησκευτικούς είτε για άλλους λόγους.

Και να απαιτείς να μην σε περιθωριοποιούν λόγω των διαφορετικών σου πιστεύω.

Δεν είναι τόσο απλά. Μπορείς να είσαι χριστιανός ορθόδοξος αλλά να πιστεύεις ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι ΄'θρησκευτικό', ότι η θρησκεία του καθενός είναι προσωπικό του θέμα και ότι δεν πρέπει να 'επιβάλλεται' με κανέναν τρόπο. Επίσης με βάση τα νέα δεδομένα, που είναι όλο και λιγότεροι αυτοί που ακολουθούν τη χριστανική ζωή (πχ. αυτοί που πηγαίνουν εκκλησία, που νηστεύουν, που ζούν χριστιανικά κλπ κλπ), ένας πραγματικός χριστιανός, μπορεί να θεωρεί προσβολή να περιφέρεται η φωτογραφία του Χριστού από εδώ κι από κει και να κάνουν μηχανικά το σταυρό τους κάποια από τα παιδάκια το πρωί.

Αν βέβαια λειτουργεί κανείς με τη λογική του οπαδού, αυτές οι λεπτομέρειες δεν ενοχλούν....

ναι, είναι σωστή και αυτή η προσέγγιση.

Το θέμα είναι η επιβολή, έμμεση ή άμεση, ασχέτως αν τυγχάνει να αποδεχόμαστε αυτό που μας επιβάλλεται.

εχω δυο μπουμπουκακια

Το παιδάκι έχει δικαίωμα να απέχει. Μου το πρότειναν και οι δασκάλες της. Αλλά αυτό μου φαίνεται γελοίο. Δε θέλω να νιώθει αποκλεισμένο το παιδί μου για κανένα λόγο.

Αποκλεισμενο απο τι? αφου κανεις μια επιλογη την στηριζεις και εχεις τους λογους σου που εννοειται τους εχεις εξηγησει στο παιδι. Δηλαδη προτεινεις να μην κανουν τα υπολοιπα προσευχη, για να μην αισθανονται οσα δεν θελουν αποκλεισμενα? μπορει απλα το παιδι να μην λεει την προσευχη στις σκαλες, οπως την λενε σε καποια σχολεια και ολα καλα, τι σε πειραζει αν διπλα προοσευχονται? ναι στην Ελλαδα σε ολα τα μερη ενα μεγαλο ποσοστο ειναι χριστιανοι ορθοδοξοι, ή ετσι λενε τουλαχιστον... αυτο δεν αλλαζει με νομους και κανονισμους. Και τα λεω φιλικα, παντα βαριομουν τον εκκλησιασμο και τα θρησκευτικα αφορητα και οι αναφορες σε ξενες θρησκειες ηταν ενδιαφερουσες, απλα οι παραδοσεις καλα κρατουν, χωρις να ειναι απαραιτητα κακο αυτο...η δυναμη της πλειοψηφιας, που σε ενα ελευθερο κρατος σαν την χωρα μας δεν σε καταπιεζει στην πραγματικοτητα, δεν ζουμε και στην Συρια...

Εγώ εκεί εστιάζω.

Με ενδιαφέρει να μην περιθωριοποιείται κανένα παιδί για κανένα λόγο. Πόσο μάλλον θρησκευτικό ή φυλετικό.

Και προσπαθώ να σου πω ότι ακόμα και να ζητήσει απαλλαγή για το παιδί σου, οι σημερινοί δάσκαλοι θα φροντίσουν να μην περιθωριοποιηθεί το παιδί σου (εκτός από κάτι γρόθους που θέλουν πολύ ξύλο, αλλά ευτυχώς είναι σπάνιοι).

Επίσης εστίασα και σε κάτι που έγραψε παραπάνω η miriki αν είδες ως προς την βοήθεια του δασκάλου στο να μάθει το παιδί να διεκδικεί τα δικαιώματά του και να σέβεται τα δικαιώματα των άλλων.

Γιατί δυστυχώς θα το συναντήσουν και αργότερα τα παιδιά μας αυτό και πολύ περισσότερο σε επαγγελματικό επίπεδο.... το πως είναι να ζητάς να εξαιρείσαι από ένα group ανθρώπων είτε για θρησκευτικούς είτε για άλλους λόγους.

Και να απαιτείς να μην σε περιθωριοποιούν λόγω των διαφορετικών σου πιστεύω.

Θέλει μεγάλο σθένος αυτό (το να διεκδικήσει το παιδί να μην περιθωριοποιηθεί). Και πάλι όταν μιλάω για περιθωριοποίηση δεν έχω στο μυαλό μου τους δασκάλους. Ειλικρινά. Έχω τους άλλους γονείς, τα άλλα παιδιά κτλ.

Αλλά να παλεύει το παιδάκι να διεκδικεί τα δικαιώματά του λόγω της καταγωγής του, λόγω κάποιων ιδιαιτεροτήτων κτλ, το καταλαβαίνω. Όταν όμως είναι σε μικρή ηλικία, αρχίζει να έχει ερωτήσεις υπαρξιακού χαρακτήρα κτλ, γιατί να παρεμβάλλεται το σχολείο να απαντήσει (και μάλιστα τελείως μονοδιάστατα? Είναι κάτι τελείως προσωπικό.

εχω δυο μπουμπουκακια

Διαφημίσεις

ναι, είναι σωστή και αυτή η προσέγγιση.

Το θέμα είναι η επιβολή, έμμεση ή άμεση, ασχέτως αν τυγχάνει να αποδεχόμαστε αυτό που μας επιβάλλεται.

Η επιβολή στο συγκεκριμένο θέμα είναι μόνο στα χαρτιά (εκτός από το χαράτσι της ΔΕΗ βεβαίως βεβαίως:P).

Να΄χαμε να λέγαμε.

Εμένα στο λύκειο με έστειλε η καθηγήτρια των Θρησκευτικών στο γραφείο του Λυκειάρχη για αποβολή γιατί της έσπασα τα νεύρα όταν προσπαθούσε να μου εξηγήσει την διαφορά των ζώων με τον άνθρωπο κλπ κλπ κλπ - κι έτσι τα'χει κάνει ο Θεός και από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα:P:p

Φυσικά αποβολή δεν πήρα, επειδή αυτή (στην εποχή της) ήταν φανατισμένη και δεν ήξερε να διδάξει.

Τότε ήταν αλλιώς και οι δάσκαλοι και τα παιδιά.

Τότε ήμουν η εξαίρεση στην τάξη μου ενώ τώρα δεν μπορείς να τα κάνεις καλά τα σημερινά παιδιά.

Σου πετάνε κάτι θανατερές ατάκες και σου λένε πήγαινε να δεις αν έρχομαι.:lol:

Δεν είναι τόσο απλά. Μπορείς να είσαι χριστιανός ορθόδοξος αλλά να πιστεύεις ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι ΄'θρησκευτικό', ότι η θρησκεία του καθενός είναι προσωπικό του θέμα και ότι δεν πρέπει να 'επιβάλλεται' με κανέναν τρόπο.

Aυτό ακριβώς. Το βάζω και σε bold για να φαίνεται :lol: Πέρα από τους άθεους και αλλόθρησκους, πιστεύω ότι υπάρχουν και τέτοιοι Χ.Ο. Απλώς όχι αρκετοί για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα.

Πρόκειται περί προσηλυτισμού. Όχι βεβαια από πλευράς των εκπαιδευτικών, αλλά από πλευράς του Κράτους. Όταν αντί να διδάσκεται η ανεξιθρησκεία, διδάσκεται ο Χριστιανισμός σαν η μόνη αλήθεια και γίνεται μια απλή και γρήγορη αναφορά στις υπολοιπες θρησκείες και μάλιστα με υποτιμιτικούς όρους, ναι είναι προσηλυτισμός.

έχει πέσει στα χέρια σου το βιβλίο θρησκευτικών της α'λυκείου ?

rQGhp3.png

έχει πέσει στα χέρια σου το βιβλίο θρησκευτικών της α'λυκείου ?

όχι. Για πες μου τι γράφει. Ότι λέω τα θυμάμαι από τα δικά μου χρόνια.

εχω δυο μπουμπουκακια

Θέλει μεγάλο σθένος αυτό (το να διεκδικήσει το παιδί να μην περιθωριοποιηθεί). Και πάλι όταν μιλάω για περιθωριοποίηση δεν έχω στο μυαλό μου τους δασκάλους. Ειλικρινά. Έχω τους άλλους γονείς, τα άλλα παιδιά κτλ.

Αλλά να παλεύει το παιδάκι να διεκδικεί τα δικαιώματά του λόγω της καταγωγής του, λόγω κάποιων ιδιαιτεροτήτων κτλ, το καταλαβαίνω. Όταν όμως είναι σε μικρή ηλικία, αρχίζει να έχει ερωτήσεις υπαρξιακού χαρακτήρα κτλ, γιατί να παρεμβάλλεται το σχολείο να απαντήσει (και μάλιστα τελείως μονοδιάστατα? Είναι κάτι τελείως προσωπικό.

Η καταγωγή έχει να κάνει και με την θρησκεία.

Ζω σε multi culti περιοχή κι έχω άμεσες εμπειρίες beleive me.

Και ξαναλέω.......αν το παιδί σου αρχίσει τις ερωτήσεις υπαρξιακού χαρακτήρα σε θρησκευτικά θέματα κι έχεις ενημερώσει πριν εσύ την δασκάλα, η δασκάλα θα του απαντήσει αναλόγως έστω κι αν δεν ζητήσεις εξαίρεση.

Τώρα για το θέμα των άλλων γονέων τι να σου πω?

Ακόμα και σταματήσουν οι προσευχές στα σχολεία και το μάθημα των Θρησκευτικών να'σαι σίγουρη, ότι ορισμένοι γονείς θα συνεχίσουν το χαβά τους.

Σε σχολείο της περιοχής μου κάποια παιδάκια Α' η Β' Δημοτικού είχαν φανατιστεί τόσο πολύ από τους γονείς του για την θρησκεία τους, τόσο, που πηγαίνανε και λέγανε σε άλλα παιδάκια ότι "Ψιτ εσύ θα πας στη Κόλαση και θα καείς ζωντανός αφού δεν είσαι (π.χ.) Χριστιανός /Μουσουλμάνος κλπ"

Πήγαν τα παιδάκι σπίτι του κλαίγανε τα δόλια, πήγανε μετά οι γονείς σχολείο, ο δ/ντης κάλεσε τους γονείς των "φανατισμένων" παιδιών και τους έλεγε το αυτονόητο, δηλαδή ότι το σχολικό περιβάλλον δεν είναι τόπος για θρησκευτικές διαμάχες...κλπ κλπ -αλλά όταν ο άλλος είναι φανατισμένος σώθηκες.

Γι' αυτό και σε όοοοοοοοολη αυτή την κουβέντα εστιάζω γύρω από τον ρόλο των δασκάλων και ποσώς με ενδιαφέρει το λέει το κράτος.

Διαφημίσεις

Ενα θα σου πω και θα σου δόσω λίνκ κάποια στιγμή να δεις...

παιδάκι από φιλικό ζευγάρι πολύ πιστοί οι γονείς, μου μιλούσε εκστασιασμένος για την μασωνία.

Τεσπα θα το πω για πολλοστή φορά.

Εμείς οι γονείς πρέπει να μάθουμε στα παιδάκια μας να ζουν με τις διαφορετικότητες τους ( όλοι έχουμε ) και να μην επιλέγουν ότι επιλέγουν οι πολλοί χωρίς να γνωρίζουν το γιατί. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε την τρίχα τριχιά, μόνο για να την κάνουμε.

rQGhp3.png

Γιατί πρέπει να μου δώσει απαλλαγή???:rolleyes: Αυτό είναι το θέμα.

στο εξωτερικό πάντως όσοι δεν κάνουν θρησκευτικά (γιατί είναι άθεοι ή αλόθρησκοι) κάνουν ένα άλλο μάθημα που λέγεται ηθική...

δεν είναι ανύπαρκτος ο ηθικός τρόπος ζωής

(τον οποίο προωθούν οι θρησκείες)

μιλάει ενημερωτικά για όλες τις θρησκείες (και για το χριστιάνοσμό, βουδισμό, μουσουλμανισμό κτλ)

βέβαια οι μη χριστιανοί πάλι έχουν απαλαγή (γιατί άραγε;)

Στη Γερμανία νομίζω ότι είναι έτσι. Δηλ αν εσύ θέλεις να έχεις θρήσκευμα το δηλώνεις και πληρώνεις και τη συνδρομή σου.

Στην Γερμανια ισχυει το εξης.Τα δυο κρατουντα δογματα δηλ Καθολικοι και Προτεσταντες φορολογουνται κανονικα απο τον μισθο τους.Για να εξαιρεθεις της φορολογιας πρεπει να δηλωσεις η αλλο δογμα π.χ Ορθοδοξος, η αλλο θρησκευμα (και ποιο ειναι αυτο).Σας λεω με καθε ειλικρινεια οτι οι Γερμανοι προτιμουν να φορολογηθουν απο το να δηλωσουν αθεοι(καθως για να δηλωσεις αλλο θρησκευμα πρεπει να προσκομισεις βεβαιωση).Μην μπερδευουμε την ανεξιθρησκια με την επισημη θρησκεια και την ανοχη στις αλλες θρησκειες η δογματα.Επισημη θρησκεια εχουν συνταγματικα κατοχυρωμενη σχεδον ολα τα ευρωπαικα κρατη,ανεξιθρησκεια προβλεπει το Συνταγμα στη Γαλλια.

Η μη συμμετοχη στο μαθημα των θρησκευτικων η θρησκειολογιας η θρησκευτικης αγωγης(οπως λεγεται σε διαφορα κρατη)ειναι μια αποδεκτη πρακτικη απο το συνολο των ευρωπαικων κρατων,τα οποια οπως οριζει η δημοκρατια και η λογικη δεν θα αλλαξουν το Συνταγμα για χαρη της μειοψηφιας αλλα θα της δωσουν το δικαιωμα να εκφραστει διαφορετικα.

στο εξωτερικό πάντως όσοι δεν κάνουν θρησκευτικά (γιατί είναι άθεοι ή αλόθρησκοι) κάνουν ένα άλλο μάθημα που λέγεται ηθική...

δεν είναι ανύπαρκτος ο ηθικός τρόπος ζωής

(τον οποίο προωθούν οι θρησκείες)

Sto Belgio mporeis na dialekseis alla ton Saint Nicola pou einai prostatis ton mathiton mia xara ton giortazoun kai oi mousoumanoi kai oi indoi kai oi kinezoi..

Kai oute kanenas exei dimartirithei gia tis 6 thriskeutikes argeies to xrono

Σας λεω με καθε ειλικρινεια οτι οι Γερμανοι προτιμουν να φορολογηθουν απο το να δηλωσουν αθεοι(καθως για να δηλωσεις αλλο θρησκευμα πρεπει να προσκομισεις βεβαιωση).

Αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο. Πολλοί Γερμανοί γονείς βαφτίζουν τα παιδιά τους χωρίς να πιστεύουν, μόνο για λόγους παράδοσης, και τα παιδιά μόλις φτάνουν σε ηλικία να φορολογηθούν δηλώνουν άθεοι. Η φορολογία είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο δηλώνονται επισήμως άθεοι άνθρωποι που είχαν βαφτιστεί ως βρέφη.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, σχολεία, νοσοκομεία κτλ., οι ανακαινίσεις ναών κτλ. στη Γερμανία χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος.

Όταν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός μαθητών σε ένα σχολείο, μπορεί να διδάσκεται και μάθημα θρησκευτικών άλλης θρησκείας για όσους επιθυμούν. Αν είναι λίγοι οι αλλόθρησκοι/αλλόδοξοι μαθητές, μπορούν να παρακολουθήσουν θρησκευτικά σε άλλο σχολείο και να βαθμολογηθούν κανονικά.

Το παιδάκι έχει δικαίωμα να απέχει. Μου το πρότειναν και οι δασκάλες της. Αλλά αυτό μου φαίνεται γελοίο. Δε θέλω να νιώθει αποκλεισμένο το παιδί μου για κανένα λόγο.

Επειδη δεν θελεις το παιδακι σου να νιωθει αποκλεισμενο θα προτιμουσες να καταργηθει?

Τι λογικη ειναι αυτη? Αυτη ειναι η επισημη θρησκεια μας. Ο οποιοσδηποτε θελει εχει δικαιωμα απλα να μην συμμετασχει.

Καπου διαβασα οτι υπαρχει προσυλητισμο στο σχολειο. Σε κανενα σχολειο απ οσα εχουμε παει μεχρι τωρα (ακομη και απο τα χρονια τα δικα μου) δεν διαπιστωσα κατι τετοιο.

Δεν ειμαι κολλημενη με την εκκλησια, παω καθε Πασχα και Λαμπρη που λενε, αλλα καποια πραγματα θελω να γινονται. Στην τελικη μια προσευχη ειναι.

Εχουμε λυσει ολα τα αλλα προβληματα σα σχολεια μας και μας εμεινε αυτο.....

Μεγάλωσα στην Αθήνα της δεκαετίας του '70, όπως γενιές και γενιές Ελλήνων με την προσευχή και την έπαρση της σημαίας απαραίτητες πριν ξεκινήσει το μάθημα.

Σε όλες τις αίθουσες που βρέθηκα υπήρχε Εικόνα.

Διδάχτηκα κάποια πράγματα στο μάθημα των Θρησκευτικών που αφορούσαν αποκλειστικά τη θρησκεία μου, άλλα που αφορούν εξίσου άλλες δύο μεγάλες θρησκείες, πράγματα γενικά, άκουσα αερολογίες αλλά και έμαθα τα βασικά για τα άλλα δόγματα και τις άλλες θρησκείες του κόσμου.

ΔΕΝ έγινα ούτε θεούσα, ούτε καλόγρια, ούτε φανατική σε κανέναν τομέα.

Απλά έμαθα να σέβομαι την καταγωγή μου και τις (βασικές) παραδόσεις του τόπου μου.

Συναναστρέφομαι με αλλόθρησκους και αλλόδοξους εδώ και δεκαετίες και όποτε τεθεί θρησκευτικό θέμα προσπαθώ να μάθω όσο γίνεται πιο πολλά, από απλή περιέργεια, χωρίς ούτε να προσηλυτιστώ, ούτε να προσβάλλω, ούτε να προσπαθήσω να αλλάξω τα πιστεύω κανενός.

Αν άνοιγα κουβέντα με ιερέα, πιστεύω πως θα με κατσάδιαζε για πολλά πράγματα, τα οποία είτε δεν τηρώ, είτε αμελώ είτε απλά αρνούμαι να κάνω.

Παρʼ όλα αυτά, σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, όχι απαραίτητα πάντα προς το καλύτερο, ειλικρινά δεν με ενοχλεί καθόλου που πάω κάθε πρωί το παιδί μου στο σχολείο και βλέπω την ίδια σταθερή αξία, την προσευχή. Ίσα-ίσα βλέπω την χαρά στα μάτια του κάθε παιδιού που κατάφερε να "εκλεγεί" για να πει την προσευχή, αλλά και την περηφάνεια όταν τελειώσει και την έχει πει σωστά.

Μου κάνει εντύπωση που μεταξύ των παιδιών που λένε την προσευχή είναι και αλλοδαπά, που τα βάφτισαν οι γονείς τους για δικούς τους λόγους, ενώ εμείς που έχουμε την παράδοση θέλουμε να καταργήσουμε τα ίδια μας τα έθιμα.

Παρεμπιπτόντως, να αναφέρω ότι τα υπόλοιπα αλλόθρησκα παιδιά (που είναι πολλά, πάάάάάρα πολλά) είναι εκεί, στις γραμμές κι απλά δε συμμετέχουν. Μπορεί να λένε τα δικά τους από μέσα τους ή να σκέφτονται περί ανέμων και υδάτων, ποιος ξέρει; Το σίγουρο είναι πως δεν τα ενοχλεί ούτε τα περιθωριοποιεί κανείς.

Επομένως, δε βρίσκω κανέναν λόγο γιατί να τίθεται θέμα και γιατί θα πρέπει να καταργούνται θεσμοί και παραδόσεις αιώνων για να μη θίγονται / ενοχλούνται (ή όπως αλλιώς λέγεται politically correct) όσοι δε συμφωνούν.

Επειδη δεν θελεις το παιδακι σου να νιωθει αποκλεισμενο θα προτιμουσες να καταργηθει?

Τι λογικη ειναι αυτη? Αυτη ειναι η επισημη θρησκεια μας. Ο οποιοσδηποτε θελει εχει δικαιωμα απλα να μην συμμετασχει.

Καπου διαβασα οτι υπαρχει προσυλητισμο στο σχολειο. Σε κανενα σχολειο απ οσα εχουμε παει μεχρι τωρα (ακομη και απο τα χρονια τα δικα μου) δεν διαπιστωσα κατι τετοιο.

Δεν ειμαι κολλημενη με την εκκλησια, παω καθε Πασχα και Λαμπρη που λενε, αλλα καποια πραγματα θελω να γινονται. Στην τελικη μια προσευχη ειναι.

Εχουμε λυσει ολα τα αλλα προβληματα σα σχολεια μας και μας εμεινε αυτο.....

Συμφωνω απολυτα...

Υπάρχει μια παρανόηση μεταξύ ανεξιθρησκείας και α-θρησκείας.

Το ότι δε μας εκφράζει η επικρατούσα θρησκεία, δε σημαίνει πως πρέπει να την αποχρωματίσουμε, να την εξαφανίσουμε από τη ζωή μας ή πως δε θα τη βρίσκουμε μπροστά μας. Ίσα ίσα, στα πλαίσια της ανεξιθρησκείας θα πρέπει να καλλιεργηθεί στα παιδιά μας πώς να λειτουγούν αρμονικά με τα υπόλοιπα, ανεξάρτητα από το δόγμα που ακολουθούν.

Ακριβώς! Δε χρειάζεται να εξολοθρεύσουμε κάθε αναφορά και επιρροή της θρησκείας στο παιδί μας. Φυσικά έχουμε κάθε δικαίωμα να συζητάμε μετά και να εξηγούμε όσα βλέπει και συναντά, με τη δική μας οπτική γωνία. Αν και το καλύτερο θα ήταν να δίνουμε χώρο για τη δική του -μελλοντικά- οπτική γωνία.

Θα έλεγα ότι μια καθημερινή προσευχή επί 13 τουλάχιστον χρόνια δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για να ακολουθήσεις αργότερα "συνειδητά" κάποια θρησκεία εις βάρος κάποιας άλλης.

Δεν ισχύει. Η επιρροσή μπορεί να υπάρχει. Αλλά σε ένα ενήλικο άτομο (ή έφηβο), αρχίζουν να υπερισχύουν τα δικά του προσωπικά "πιστεύω" και όλα τα άλλα φεύγουν σαν ένα παλιό κέλυφος.

Οι εκπαιδευτικοί είναι υπάλληλοι του κράτους. Το κράτος είναι κ....λος και βρακί με την Εκκλησία (κατοχυρωμένο συνταγματικά αυτό). Τι θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί; Θα παραβούν τους κανόνες που θέτει ο εργοδότης τους; Δε γίνεται.

Πιστεύω ότι υποσυνείδητα με την καθημερινή προσευχή δημιουργείται για το χριστιανισμό μία υποσυνείδητη έλξη και προτίμιση έναντι όλων των άλλων θρησκειών. Αυτό για μένα είναι -έμμεσος ίσως- προσηλυτισμός στο χριστιανισμό.

Κάνε μια βόλτα σε σχολικό εκκλησιασμό, σε παιδιά λυκείου, και θα δεις για πότε θα αλλάξεις γνώμη... :P:lol:

Ένα σχόλιο ακόμα...

Το ότι η θρησκεία δε λειτουργεί για τους γονείς (εμάς), αυτό δε σημαίνει πως τα παιδιά μας δεν τη χρειάζονται. Η θρησκευτικότητα προσφέρει κάποια συγκεκριμένα πράγματα και συνήθως είναι -ως ένα βαθμό- ανθρώπινες ανάγκες. Δε βλέπω το λόγο, γιατί το παιδί να μην έρθει σε επαφή με μία θρησκεία (προσωπικά δε με απασχολεί ποια απ' όλες), και να λειτουργήσει μέσα από αυτή προς όφελός του.

Γιατί λοιπόν να μην τη γνωρίσει από μικρό ή μέσα από το σχολείο; Αν το κρατήσουμε σε γυάλα, έξω από κάθε θρησκευτικότητα... τότε αργότερα θεωρώ πιθανότερο να ενθουσιαστεί στο άκουσμα κάποιων "θαυμάτων" ή να πέσει θύμα κάποιων επιτήδειων, λόγω άγνοιας ή ακράτητου ενθουσιασμού. Καλύτερα -κατά τη γνώμη μου- από κοντά, και μέσα... με κριτική σκέψη και συζήτηση, παρά κλείσιμο ματιών και αποχή.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...