pax

Registered Users
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  1.452
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Όλα όσα δημοσίευσε η/ο pax

 1. Από άποψη υγείας, εφόσον η μητέρα και το παιδί είναι υγιείς, μπορείς να φύγεις και την ίδια μέρα. Εγώ στα δυο πρώτα έφυγα 8 και 5 ώρες μετά τη γέννα αντίστοιχα. Περίμενα μόνο το απογευματινό επισκεπτήριο, για να μην έρθουν τα πεθερικά μου στο σπίτι. Είχα δική μου μαία που ερχόταν για 1-2 εβδομάδες για 1-2 ώρες, στην αρχή κάθε μέρα, μετά πιο αραιά. Στην πρώτη είχαμε δυσκολίες στο θηλασμό, γι΄αυτό ερχόταν για δυο εβδομάδες, στη δεύτερη ερχόταν λιγότερες φορές. Τον τρίτο τον γέννησα στο σπίτι και ήρθε για 6 επισκέψεις μετά. Ίκτερο έκαναν και τα τρία, αλλά δεν χρειάστηκε να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Στον παιδίατρο τα πήγαμε εμείς την πρώτη εβδομάδα, στον ΩΡιΛα και στον ορθοπεδικό πήγαμε αργότερα. Αίμα τους πήρε η μαία στο σπίτι και στείλαμε τα δείγματα στο εργαστήριο για ανάλυση.
 2. Μια στιγμή, το ζήτημα δεν είναι αν είναι σωστή η φοροδιαφυγή ή όχι. Συμφωνούμε ότι είναι λάθος. Το πρόβλημα που βλέπω εγώ και μερικοί άλλοι είναι ότι έχουν συκοφαντηθεί οι μικρομεσαίοι ως φοροφυγάδες (εν μέρει δικαίως), και περνά σιγά σιγά η ελπίδα ότι όταν έρθουν οι πολυεθνικές, θα λυθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Κούνια που μας κούναγε. Αλήθεια, ότι οι καφετζήδες δεν κόβουν αποδείξεις, το μάθαμε. Έκανε ποτέ κανείς καταγγελία "παράγγειλα online από τον Αμαζόνιο (ο νοών νοείτω) και δεν μου έκοψαν απόδειξη";
 3. Απλώς γκουγκλάρετε starbucks και tax evasion. Μιλάμε για ποσά που ζαλίζουν. Φυσικά να ζητούμε απόδειξη. Αλλά εδώ κοντεύει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αν πληρώσεις τον καφέ και τα κάστανα με πιστωτική (εννοείται σε επιχείρηση μεγέθους που να δέχεται πιστωτικές), λύθηκε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
 4. Ο κυριότερος λόγος που οι περισσότερες οικογένειες δεν σκέφτονται να υιοθετήσουν αν μπορούν να κάνουν βιολογικά παιδιά είναι 1) ότι τα βρέφη προς υιοθεσία είναι πολύ λιγότερα από τους υποψήφιους γονείς, άρα είναι άδικο να μπεις σε λίστα αν έχεις εναλλακτική, και 2) το δέσιμο σε ηλικία μεγαλύτερη από νήπιο είναι πιο δύσκολο, ειδικά αν το παιδί έχει τραυματικές εμπειρίες και έχει περάσει κάποια χρόνια σε ίδρυμα. Θέλει πολλή υπομονή, οι πιθανότητες να πληγωθούν όλες οι πλευρές είναι πιο πολλές και δεν το αντέχουν όλοι.
 5. Φυσιολογικότατα είναι και τα πανέξυπνα παιδάκια. Και συνήθως προχωρούν κανονικά στις τάξεις. Δεν σημαίνει ότι αν ένα παιδί διαγνωστεί με IQ 140 θα γίνει ο επόμενος Einstein ή θα ξεκινήσει το πανεπιστήμιο στα 14. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να περάσει μια χαρούμενη παιδική ηλικία, χωρίς να έχει διαρκώς την αίσθηση ότι περιθωριοποιείται γιατί σκέφτεται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Και προφανώς και χωρίς να χρειάζεται να απολογείται διαρκώς το ίδιο και οι γονείς του. Υπάρχουν πολλές απόψεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών ενός ιδιαίτερα ευφυούς παιδιού. Μερικοί θεωρούν καλύτερη λύση τη φοίτηση σε ειδικά σχολεία. Σε άλλες περιπτώσεις αρκεί να μιλήσεις με τους εκπαιδευτικούς, π.χ. να τους βάζουν μερικές πιο δύσκολες ασκήσεις.
 6. Η παιδίατρος ήταν όντως απαράδεκτη. Ό,τι και να πιστεύεις, πρέπει να κάνεις σοβαρή διάγνωση και να τηρείς στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς. Πέρα απ΄αυτά, κι εγώ θεωρώ ότι αν δεν εμβολιάζεις το παιδί σου από πεποίθηση κι όχι για ιατρικούς λόγους, απλώς επαναπαύεσαι στο ότι ζεις σε μια κοινωνία που δεν συμμερίζεται τις αντιεπιστημονικές απόψεις σου και γι΄αυτό έχουν εξαλειφθεί σχεδόν πολλές θανατηφόρες αρρώστειες. Περαστικά στο παιδάκι σου.
 7. Υπάρχει περίπτωση να είναι παιδί με εξαιρετική ευφυία; Δεν εννοώ από την άποψη της χαζομαμάς, αλλά διεγνωσμένα. Γιατί αυτά που λες, ότι είναι από κάθε άποψη τεράστια για την τάξη της, ότι νιώθει πως αυτά που λέγονται είναι πιο κάτω από το επίπεδό της, κάτι μου θυμίζουν. Στην περίπτωση αυτή τα παιδιά συχνά υποφέρουν, βαριούνται, και υιοθετούν μια στάση παραίτησης στο σχολείο, η οποία σίγουρα δεν ωφελεί. Αν υποψιάζεσαι κι εσύ κάτι τέτοιο, η γνώμη μου είναι να την πάρεις πρώτα σε παιδοψυχολόγο, κι αν είναι όντως έτσι, να σου δώσει χαρτί με τη διάγνωση. Μ΄αυτό το χαρτί στο χέρι (αλλιώς θα σε θεωρήσουν απλά χαζομαμά) θα μπορέσεις να συζητήσεις με τις νηπιαγωγούς. Από ΄κει και πέρα θα σε διαφωτίσουν οι νηπιαγωγοί του φόρουμ πώς πρέπει να κινηθείς διπλωματικά στην επαφή σου με το σχολείο. Μερικοί εκπαιδευτικοί είναι συνεργάσιμοι στο θέμα των παιδιών με εξαιρετική ευφυία, άλλοι μπορεί να σε θεωρήσουν απλά ψώνιο.
 8. pax

  Τι να κανω?

  Για τη μέση να πας σε φυσικοθεραπευτή να σου δείξει ασκήσεις. Εμένα με βοηθούν πολύ. Να ζητήσεις όποια βοήθεια μπορείς (παιδικό, γονείς σου) χωρίς τύψεις. Επίσης, να ξεκαθαρίσεις όμορφα στον άντρα σου ότι αυτό που κάνεις είναι δουλειά, και πρέπει να τη σέβονται όπως σέβεσαι εσύ τη δουλειά του. Στην ανάγκη θέσε το και με οικονομικούς όρους: στο σπίτι σας μένετε επειδή εσύ προσέχεις την πεθερά σου, αλλιώς από το μισθό του άντρα σου θα πήγαιναν μερικές εκατοντάδες το μήνα στο ενοίκιο και τους λογαριασμούς. Και τέλος, να πεις σε όλους, και στα αδέρφια του, ότι οι γονείς τους γερνούν και πεθαίνουν όπως όλος ο κόσμος, και όχι επειδή η νύφη τους έκανε κάτι λάθος. Αν είναι δυνατόν δηλαδή. Το διάβασα και συγχίστηκα εγώ που είμαι άσχετη. Κανονικά πρέπει να τους παρηγορεί ότι ο πατέρας τους πέθανε μέσα στη χαρά.
 9. pax

  Τι να κανω?

  Καταρχήν μπράβο για την ανθρωπιά σου. Η πεθερά σου είναι κατάκοιτη, το καταλαβαίνω. Δεν χρειάζεται όμως να είσαι 24 ώρες το 24ωρο από πάνω της. Δεν λέω να την εγκαταλείψεις, αλλά βρε παιδί μου, δεν θα πάθει και τίποτε αν βγαίνεις δυο ώρες της ημέρα μια βόλτα με τα παιδιά σου. Στο κάτω κάτω και κατάκοιτη να μην ήταν και να ζούσε μόνη της, θα μπορούσε να πάθαινε ένα εγκεφαλικό ανά πάσα στιγμή (αν αυτό φοβάσαι δηλαδή). Όταν αρρώστησε η γιαγιά μου την φρόντιζε η θεία μου. Στην αρχή η θεία μου δεν έβγαινε καθόλου. Ο γιατρός όμως της είπε ότι αν είναι να γίνει κάτι, δεν μπορεί να βοηθήσει έτσι κι αλλιώς. Σιγά σιγά ξεθάρρεψε και άρχισε να βγαίνει κάθε μέρα για μερικές ώρες. Τελικά η γιαγιά μου πέθανε στον ύπνο της, ενώ όλοι ήταν στο σπίτι.
 10. Κι εγώ αυτό σκέφτηκα. Να έχουμε υπόψη ότι είναι ένα δημόσιο φόρουμ, το οποίο μπορεί να διαβάζουν και άνθρωποι που δεν συμμετέχουν στη συζήτηση, ούτε καν είναι τακτικοί επισκέπτες για να ξέρουν τι λέγεται σε άλλα threads, αλλά ψάχνουν πληροφορίες για ανάλογα προβλήματα και το google τους βγάζει εδώ. Οπότε είναι καλό να διορθώνονται τα λάθη, ακόμη κι αν η διόρθωση μας βγάζει λίγο εκτός θέματος. Αυτά, με όλη την καλή διάθεση. Γιώτα, κι από μένα καλή δύναμη.
 11. Εμείς σε τέτοιες περιπτώσεις στέλνουμε CD με παιδικά τραγούδια. Λιλιπούπολη, Τα τραγούδια του Νέστορα, κτλ.
 12. Γεια σου! Παιδικό πηγαίνει; Εσύ δουλεύεις; Όταν λες ότι έχει το στήθος για πιπίλα, εννοείς ότι εκεί που παίζει, σταματά για να θηλάσει, ή δεν ενδιαφέρεται για παιχνίδι, παρά μόνο για το στήθος; Ένα πρώτο βήμα είναι ο περισπασμός, με την καλή έννοια. Βόλτες, παιχνίδι κτλ. Επίσης μπορείς να της μιλήσεις και να βάλετε μαζί ένα χρονικό όριο. Π.χ. μέχρι τα γενέθλιά σου, μέχρι τα Χριστούγεννα, μέχρι το τέλος του μήνα... Και να της το παρουσιάσεις ως ένα θετικό βήμα, ότι είναι πια μεγάλη. Παράλληλα να της τονίσεις ότι δεν είναι μόνο μεγάλη, αλλά παραμένει το κοριτσάκι σου που θέλει αγκαλίτσες. Όπως έλεγε η κόρη μου για τα ζωάκια που ζωγράφιζε και με τα οποία ταυτιζόταν, "λίγο μεγάλο και λίγο μικρό". Τέλος να έχεις υπόψη πως κάθε βήμα προς την ανεξαρτησία πονάει λιγάκι, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Και δεν μπορούμε, όσο κι αν το θέλουμε, να διασφαλίσουμε ότι το παιδί μας δεν θα χύσει ούτε ένα δάκρυ στη ζωή του. Αν δεις ότι πραγματικά το παιδί υποφέρει και ο αποθηλασμός είναι πρόβλημα, τότε μπορείς να σκεφτείς άλλες λύσεις. Αλλά μην το πάρεις ως προσωπική αποτυχία ή ως παιδικό τραύμα, αν το παιδάκι κλάψει λίγο στον αποθηλασμό. Όλα καλά εύχομαι!
 13. Hope, τα μαθήματα τα κάνεις για βιοπορισμό και οι φίλοι σου το ξέρουν. Έχεις λόγο να τους κάνεις κάθε λίγες εβδομάδες ένα "δώρο" αξίας 10-20-30 ευρώ; Έτσι δες το. Εγώ έχω π.χ. μια φίλη κομμώτρια. Πληρώνω κανονικά όταν πηγαίνω για κούρεμα. Στο γάμο μου δεν μου πήρε χρήματα, και μου είπε ότι αυτό είναι το δώρο του γάμου. Και είμαι πολύ ευχαριστημένη που έχουμε τέτοια ειλικρίνεια στις σχέσεις μας. Σκέψου και το εξής: τώρα έχεις όρεξη να κάνεις εκπτώσεις και δώρα. Αν σε δυο μήνες π.χ. είσαι ξεθεωμένη, αναρρώνεις από γρίππη και έχεις να πας και στο δωρεάν ιδιαίτερο των φίλων σου, δεν θα αρχίσουν να σου έρχονται σκέψεις που δηλητηριάζουν τη φιλία; Σίγουρα;
 14. Για τα άλλα δεν θα πάρω θέση, ειπώθηκαν ήδη σε άλλα θέματα. Μόνο για το παραπάνω θα πω αυτό που διάβασα σε ένα άρθρο από ειδικούς: για παιδιά με ειδικές ανάγκες, προβλήματα υγείας κτλ. είναι μεγάλη τύχη να έχουν αδέρφια, γιατί η ζωή της οικογένειας δεν περιστρέφεται γύρω από το πρόβλημά τους κι έτσι μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική παιδική ηλικία. Αλλά αυτό πρόκειται για γενική διαπίστωση, κάθε οικογένεια είναι διαφορετική.
 15. Έτσι είναι. Ειδικά στα παπούτσια. Παίρνω πάντα καλής ποιότητας, έστω και μεταχειρισμένα, τα ταλαιπωρούμε αφάνταστα, τυχαίνει να τα βάζω και στο πλυντήριο αν λερωθούν πάρα πολύ (στο πρόγραμμα για μάλλινα χωρίς στίψιμο), αλλά αντέχουν μια χαρά. Τώρα για τα έξοδα, είναι και θέμα προτεραιοτήτων, τουλάχιστον για όσες οικογένειες έχουν την πολυτέλεια της επιλογής. Αν το καλοσκεφτείς, αν αντί να πας 5-6 φορές τη σαιζόν στον παιδότοπο, αφήσεις τα παιδιά να παίξουν στα χώματα και τους πάρεις ένα δεύτερο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, είναι τα ίδια χρήματα. Ή αν περπατούν μισή ώρα την ημέρα πήγαινε-έλα στο σχολείο και λερώνουν τα παπούτσια τους, αντί να πηγαίνεις με το αυτοκίνητο και να ξοδεύεις βενζίνη. Ή αν μερικά ρούχα τους είναι γαριασμένα, αν ράβεις τα σκισίματα κτλ., γλιτώνεις περισσότερα χρήματα, απ΄όσο κοστίζει το δεύτερο ζευγάρι αθλητικά. Οπότε δεν έχει νόημα να λες ότι το ένα ή το άλλο είναι υπερβολικό.
 16. Το μεγαλύτερο μέγεθος επίσης το εφαρμόζω κι εγώ όσο γίνεται. Εντάξει, το παπούτσι πρέπει να ταιριάζει "γάντι", αλλά τα περισσότερα παιδικά φορέματα π.χ. είναι εξίσου όμορφα αν τη μια χρονιά φτάνουν ως τη μέση της γάμπας και την επόμενη δυο δάχτυλα πάνω από το γόνατο. Επίσης σε μερικά μπουφάν μπορείς άνετα να γυρίσεις την άκρη του μανικιού τη μια χρονιά και να την ξεδιπλώσεις την επόμενη. Ή τα παντελόνια, ειδικά αυτά που έχουν λάστιχο στη μέση που κουμπώνει σε διαφορετικές θέσεις. Τελικά το μεγαλύτερο έξοδο είναι τα παπούτσια καλής ποιότητας. Και από μεταχειρισμένα μπορείς να βρεις σχετικά εύκολα γοβάκια και γαλότσες, αλλά τα αθλητικά μπορεί ένα ζιζάνιο να τα διαλύσει άνετα σε ένα χρόνο. ΥΓ: Συνοικιακά και ελληνικά προτιμώ κι εγώ!
 17. Όσον αφορά τα παπούτσια, το δεύτερο ζευγάρι αθλητικά είναι πολύ πρακτικό, αν π.χ. χρειαστεί να πλύνεις το πρώτο και το παιδί χρειάζεται κάτι πρόχειρο μέχρι να στεγνώσουν. Η ευκολία σε μας είναι ότι οι κόρες μου παρά τη διαφορά ηλικίας φορούν ίδιο νούμερο, οπότε έχουμε μία ρεζέρβα και για τις δύο. Αν πια τύχει να λασπωθούν τα αθλητικά τους ταυτόχρονα, τότε ας πάει μια φορά η μια τους στο σχολείο με τα καλά της γοβάκια, τι να κάνουμε. Πάντως εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής της οικογένειας. Εμείς περπατάμε πολύ και λερώνουμε τα παπούτσια μας. Αν κάποιοι κυκλοφορούν πιο συχνά με αυτοκίνητο, μπορεί να χρειάζονται λιγότερα παπούτσια.
 18. Κι εγώ τόσα περίπου έχω, όσα κι η Elin. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όσο πιο γεμάτο με πράγματα είναι το σπίτι, τόσο περισσότερο χρόνο σπαταλάς στο συμμάζεμα. Πλυντήριο βάζω κάθε μέρα σχεδόν γιατί είμαστε πέντε άτομα, οπότε δεν ξεμένουμε από ρούχα. Για την οικονομική και οικολογική πλευρά του πράγματος, προτιμώ συνήθως μεταχειρισμένα ρούχα, είτε από φίλους/γνωστούς, είτε από online πλατφόρμες. (Μην γελάτε για την οικολογική πλευρά, γκουγκλάρετε να δείτε π.χ. πώς η άλλοτε τεράστια λίμνη Βαϊκάλη σχεδόν αποξηράνθηκε επειδή το νερό διοχετεύεται στις βαμβακοκαλλιέργειες).
 19. Συγγνώμη για το άσχετο, αλλά αυτό που λες δεν είναι οικολογικό. Το χειρότερο βέβαια είναι να πληρώσεις κάτι με την ελπίδα να κρατήσει, και τελικά να βγει κάτι σαν αυτό που έτυχε στη θεματοθέτρια.
 20. Με τη διαχείρηση έχει να κάνει. Είχε βγει σχετική ανακοίνωση από τη διαχείρηση, του στιλ "όταν διαβάζεις ότι μια νέα μητέρα κάνει σκοτεινές σκέψεις, οφείλεις να ενημερώσεις την αστυνομία". Όχι κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά την αστυνομία. Η αλήθεια είναι ότι για τη συνέχεια την ευθύνη φέρει η αστυνομία και όχι το φόρουμ: σύμφωνα με την παθούσα, δέχθηκε τα χαράματα επίσκεψη από την αστυνομία και την οδήγησαν στο τμήμα, με νεογέννητο μωρό και ένα ακόμη νήπιο. Και ναι, θεωρώ *** όσους αναστατώνουν χωρίς σοβαρό λόγο γονείς και παιδιά. Γιατί όπως στο παράδειγμα της summer wine, να είστε σίγουροι ότι για το παιδάκι οι φωνές μιας υστερικής περαστικής και η παρουσία των αστυνομικών ήταν ασύγκριτα πιο τραυματική εμπειρία από ένα ελαφρό χτύπημα στον ποπό. Όσο για το μεγαλύτερο παιδάκι της γυναίκας που οδήγησαν στο τμήμα, δεν ξέρω αν θα σταματήσει ποτέ να βλέπει εφιάλτες μ΄αυτή τη σκηνή.
 21. Και μερικοί μ***ες συγχαίρουν τους εαυτούς τους που με ένα τηλεφώνημα έγιναν ήρωες και έσωσαν μια αθώα παιδική ψυχή από αμεσο κίνδυνο. Αν οι διαχειριστές μυγιάστηκαν, ας φάω μπανάρισμα, δεν με πειράζει.
 22. Έχεις δίκιο. Η πείρα μου λέει ότι η εκκλησία στην Ελλάδα ποτέ δεν αναιρεί επίσημα κανόνες, απλά τους αφήνει να ξεχαστούν. Και αυτός ο κανόνας μάλλον αρχίζει να ξεχνιέται. Στην εποχή μας οι άνθρωποι συνήθως γνωρίζουν το σόι του ζευγαριού τους αφού έχει προχωρήσει πολύ η σχέση, και συχνά το τελευταίο που μαθαίνουν είναι ποιος ήταν ο νονός. Οπότε δεν έχει πολύ νόημα αυτός ο κανόνας. Και για να χαλαρώσουμε, φανταστείτε σκηνικό από ταινία του αείμνηστου Φώσκολου: το ζευγάρι στέκεται στην εκκλησία. Ξαφνικά ανοίγει διάπλατα η πόρτα. Όλοι γυρίζουν να δουν ποιος είναι. Ένας άγνωστος άντρας μπαίνει λαχανιασμένος και φωνάζει: "Μη! Έχετε τον ίδιο νονό!". Δραματική μουσική. Τέλος επεισοδίου.
 23. Ναι, νομίζω ότι εδώ είναι η ρίζα του προβλήματος. Κάποτε έρχεται η στιγμή να ενηλικιωθούμε και να αναγνωρίσουμε ότι δεν γίνεται να μην κάνουμε λάθη. Καλή συνέχεια!
 24. Βιολογικά, κανέναν κίνδυνο. Όπως δεν διατρέχουν βιολογικά κίνδυνο τα θετά αδέρφια αν αποκτήσουν απογόνους. Αλλά από κοινωνιολογική άποψη, την εποχή που φτιάχτηκαν οι κανόνες η κουμπαριά ήταν ένας πάρα πολύ σημαντικός τρόπος δημιουργίας συγγενικών δεσμών. Και στο σύστημα αξιών εκείνης της εποχής, οι συγγενικοί δεσμοί διέπονταν από έναν κώδικα που μεταξύ άλλων απαγόρευε να δεις τον άλλο ερωτικά. Π.χ. ήταν αποδεκτό να μπαινοβγαίνει ο κουμπάρος στο σπίτι, ενώ για έναν γείτονα δεν θα ήταν αποδεκτό. Αν ο κουμπάρος μπαινοβγαίνοντας στο σπίτι ερωτευόταν την αδερφή του βαφτισιμιού του, θεωρούταν ασυγχώρητη κατάχρηση εμπιστοσύνης. Τώρα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει, ίσως και να βρεις έναν παπά να παντρέψει δύο ανθρώπους με τον ίδιο νονό "κατ΄οικονομίαν".