Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Στερεές τροφές & θηλασμός από 7ο μήνα


Recommended Posts

ΑΚΡΙΒΩΣ, iouliana. Είπες τις 2 φράσεις κλειδιά: χάσαμε το μέτρο και απομακρυνθήκαμε από τη μεσογειακή διατροφή. Η τελευταία είναι καλά μελετημένο πως προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα, κακοήθειες, αυτοάνοσα, ταιριάζοντας απόλυτα σε όλες τις ηλικίες. Όλες οι άλλες δίαιτες, διατροφές κτλ έχουν πολύυυυ δρόμο ακόμα, για να αποδείξουν την αξία τους.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Τίποτα δεν ειναι καλά μελετημένο, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Παλιά θεωρούσαν τα φουσκώματα πχ κάτι φυσιολογικό, τώρα δείχνουν δυσανεξίες. Έχουν βγει πολλά μοντέλα διατροφής όπως γκαπς, παλεο, aip, ντουκαν, ασιατική κα που έχουν να προσφέρουν πράγματα. Νομίζω ο καθένας ανάλογα με το πρόβλημα που έχει εστιάζει και στη λύση του, δεν υπάρχει μια διατροφή για όλους.

"Η τροφή σου ειναι το φάρμακο σου, και το φάρμακο σου να ειναι η τροφή σου" Ιπποκρατης.

1Xckp3.png

 

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι. Η Πατσούρου στο βιβλίο της για τον θηλασμό προτείνει το ταχίνι για την διατροφή της γυναίκας που θηλάζει. Γράφει "το ταχίνι και τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτείνη και πολύ ασβέστιο και αντικαθιστούν το γάλα στη διατροφή σας". Υπάρχει περίπτωση τρώγοντας ταχίνι να βλάπτω το μωρό μου που θηλάζει;

Link to comment
Share on other sites

Τίποτα δεν ειναι καλά μελετημένο, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Παλιά θεωρούσαν τα φουσκώματα πχ κάτι φυσιολογικό, τώρα δείχνουν δυσανεξίες. Έχουν βγει πολλά μοντέλα διατροφής όπως γκαπς, παλεο, aip, ντουκαν, ασιατική κα που έχουν να προσφέρουν πράγματα. Νομίζω ο καθένας ανάλογα με το πρόβλημα που έχει εστιάζει και στη λύση του, δεν υπάρχει μια διατροφή για όλους.

"Η τροφή σου ειναι το φάρμακο σου, και το φάρμακο σου να ειναι η τροφή σου" Ιπποκρατης.

 

Η σύγχρονη βιβλιογραφία βρίθει μελετών, καλά σχεδιασμενων (κάποιες είναι διπλές τυφλές), που αναδεικνύουν τη μεσογειακή διατροφή ως πρότυπο για την πρόληψη καρδιαγγειακων νοσημάτων, κακοηθειων, ακόμα και Alzheimer. O μακαρίτης ο Τριχοπουλος είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος τη ζωή του σε αυτές. Οι λοιπές δίαιτες πιθανότατα έχουν να προσφέρουν τα ίδια η και περισσότερα-γιατί όχι;- αλλά οφείλουν να μας το αποδείξουν. Για την gaps, από ό,τι διάβασα, δεν υπάρχει ούτε ένα case report...

Link to comment
Share on other sites

Το ταχίνι είναι καλή τροφή με την έννοια ότι έχει πολυ ασβέστιο αλλά έχει πολυ κακή αναλογία ωμέγα 3:ωμέγα 6 ανεβάζει την ldl αλλά ειναι κι αναστολεας θρέψης λόγω φυτικού οξέος δλδ δεσμεύει σημαντικά στοιχεία και δεν αφήνει να απορροφηθούν απο τον οργανισμό. Για έναν ενήλικα με σούπερ εξετάσεις αίματος η κατανάλωσή του ειναι οκ αλλά για ένα παιδί χμμμ.

 

:-(:? Δηλαδή αν καταλαβαίνω σωστά και για έναν ενήλικα αλλά κυρίως για τα παιδιά καλό είναι να αποφεύγεται. Ωραία... Ως τώρα έχουμε φάει κάμποσο και δεν είχα ιδέα!

 

Το ότι δεν κάνει να τρώνε "γλυκό" το πρωί π.χ μέλι γιατί;; Κάπου αναφέρθηκε πιο πάνω..

 

Τι θεωρείται καλό να τρώμε για πρωινό;

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Η σύγχρονη βιβλιογραφία βρίθει μελετών' date=' καλά σχεδιασμενων (κάποιες είναι διπλές τυφλές), που αναδεικνύουν τη μεσογειακή διατροφή ως πρότυπο για την πρόληψη καρδιαγγειακων νοσημάτων, κακοηθειων, ακόμα και Alzheimer. O μακαρίτης ο Τριχοπουλος είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος τη ζωή του σε αυτές. Οι λοιπές δίαιτες πιθανότατα έχουν να προσφέρουν τα ίδια η και περισσότερα-γιατί όχι;- αλλά οφείλουν να μας το αποδείξουν. Για την gaps, από ό,τι διάβασα, δεν υπάρχει ούτε ένα case report...[/quote']

 

Αν η μεσογειακή διατροφή ταίριαζε σε όλους, δε θα υπήρχαν τόσες άλλες... Ο καθένας ακολουθεί ότι πιστεύει, εγώ πχ δεν ανέχομαι τη γλουτένη, γιατί να ακολουθήσω τη μεσογειακή διατροφή;

1Xckp3.png

 

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Link to comment
Share on other sites

:-(:? Δηλαδή αν καταλαβαίνω σωστά και για έναν ενήλικα αλλά κυρίως για τα παιδιά καλό είναι να αποφεύγεται. Ωραία... Ως τώρα έχουμε φάει κάμποσο και δεν είχα ιδέα!

 

Το ότι δεν κάνει να τρώνε "γλυκό" το πρωί π.χ μέλι γιατί;; Κάπου αναφέρθηκε πιο πάνω..

 

Τι θεωρείται καλό να τρώμε για πρωινό;

 

Το μέλι, ειδικά το αθερμο, ειναι άριστη τροφή. Δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεται το μέλι, εκτός αν έχει κάποιος σακχαρώδη διαβήτη.

Υπάρχουν πολλές επιλογές. Αυγά πχ σε οποιαδήποτε μορφή. Ψωμί (με προζύμι πχ) για ποιον τρώει γλουτένη με μέλι και βούτυρο. Τυριά, τηγανίτες (με μπανάνα, αυγά και αλεύρι καρύδας) με μέλι και κανέλα, γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα. Άπειρες ιδέες!

1Xckp3.png

 

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι. Η Πατσούρου στο βιβλίο της για τον θηλασμό προτείνει το ταχίνι για την διατροφή της γυναίκας που θηλάζει. Γράφει "το ταχίνι και τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτείνη και πολύ ασβέστιο και αντικαθιστούν το γάλα στη διατροφή σας". Υπάρχει περίπτωση τρώγοντας ταχίνι να βλάπτω το μωρό μου που θηλάζει;

 

ΟΧΙ! Ο,τι κι αν τρως δεν βλάπτεις το μωρό σου!

1Xckp3.png

 

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Link to comment
Share on other sites

Μα συζητάμε για τη συντριπτική πλειοψηφία, όχι για το 1% του πληθυσμού, που έχει κοιλιοκάκη. Επίσης, η αντιδιαστολή γίνεται σε σχέση με τους ισχυρισμούς των άλλων διατροφικών προγραμμάτων, ότι αποτελούν πανάκεια για ένα σωρό νοσήματα. Η gaps, αν κατάλαβα καλά, θεωρείται "αντίδοτο" στον αυτισμό -ανάμεσα σε πολλά άλλα- καθώς η εφευρέτριά της θεωρεί πως με τη διατροφή αυτή θεράπευσε τον αυτιστικό γιο της.

 

Η κουβέντα είναι ενδιαφέρουσα. Να τη μεταφέρουμε σε άλλο τόπικ; Είχε πει η miriki πως θα κάνει μία κίνηση. Αποτελεί και ωραία αφορμή για μελέτη...

Link to comment
Share on other sites

Το μέλι, ειδικά το αθερμο, ειναι άριστη τροφή. Δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεται το μέλι, εκτός αν έχει κάποιος σακχαρώδη διαβήτη.

Υπάρχουν πολλές επιλογές. Αυγά πχ σε οποιαδήποτε μορφή. Ψωμί (με προζύμι πχ) για ποιον τρώει γλουτένη με μέλι και βούτυρο. Τυριά, τηγανίτες (με μπανάνα, αυγά και αλεύρι καρύδας) με μέλι και κανέλα, γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα. Άπειρες ιδέες!

 

Αυτό το αλεύρι καρύδας με εχει φάει πια, δεν μπορώ να το χειριστώ καθόλου!

Πολύ ωραίο δεν λέω αλλά σκέτος εφιάλτης!

Πολύ καλές ιδέες για πρωινό, αν στις τηγανίτες βάλεις και βατόμουρα (blueberries raspberries ) βγαίνουν τρέλα

Αν έχεις και άλλες ιδέες πες μας

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Μα συζητάμε για τη συντριπτική πλειοψηφία' date=' όχι για το 1% του πληθυσμού, που έχει κοιλιοκάκη. Επίσης, η αντιδιαστολή γίνεται σε σχέση με τους ισχυρισμούς των άλλων διατροφικών προγραμμάτων, ότι αποτελούν πανάκεια για ένα σωρό νοσήματα. Η gaps, αν κατάλαβα καλά, θεωρείται "αντίδοτο" στον αυτισμό -ανάμεσα σε πολλά άλλα- καθώς η εφευρέτριά της θεωρεί πως με τη διατροφή αυτή θεράπευσε τον αυτιστικό γιο της.

 

Η κουβέντα είναι ενδιαφέρουσα. Να τη μεταφέρουμε σε άλλο τόπικ; Είχε πει η miriki πως θα κάνει μία κίνηση. Αποτελεί και ωραία αφορμή για μελέτη...[/quote']

 

Ναι pls πολύ καλό θέμα (ειδικά επειδή οι περισσότερες μανούλες δεν έχουν ιδέα από αυτά)

Link to comment
Share on other sites

Μα συζητάμε για τη συντριπτική πλειοψηφία' date=' όχι για το 1% του πληθυσμού, που έχει κοιλιοκάκη. Επίσης, η αντιδιαστολή γίνεται σε σχέση με τους ισχυρισμούς των άλλων διατροφικών προγραμμάτων, ότι αποτελούν πανάκεια για ένα σωρό νοσήματα. Η gaps, αν κατάλαβα καλά, θεωρείται "αντίδοτο" στον αυτισμό -ανάμεσα σε πολλά άλλα- καθώς η εφευρέτριά της θεωρεί πως με τη διατροφή αυτή θεράπευσε τον αυτιστικό γιο της.

 

Η κουβέντα είναι ενδιαφέρουσα. Να τη μεταφέρουμε σε άλλο τόπικ; Είχε πει η miriki πως θα κάνει μία κίνηση. Αποτελεί και ωραία αφορμή για μελέτη...[/quote']

 

 

Μα δεν έχουν όσοι δεν ανέχονται τη γλουτένη κοιλιοκακη! Παρά πολύς κόσμος (πραγματικά παρά πολύς) έχει φουσκώματα και πρησμένη κοιλιά με τη γλουτένη και τα αμυλα. Επίσης δε συμφωνώ με την σπάνια θρέψη με κόκκινο κρέας που υποστηρίζει η μεσογειακή διατροφή και ότι θεωρεί ως βάση δημητριακά, αμυλα κτλ.

Έτσι υποστηρίζει πράγματι, και γονείς παιδιων με ΥΛΑ πχ είδαν μεγάλη βελτίωση όταν έκοψαν τα αμυλα, τη ζάχαρη. Επίσης ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατα πλάκας κτλ. Δεν έχει νόημα να ανοιχτεί το τοπικ καθώς όλα αυτά ειναι προσωπικές απόψεις, δυστυχώς δεν ξέρω αν θα έχουμε χρόνο για να παραπέμπουμε σε βιβλιογραφία και μελέτες, δημοσιευμένες έρευνες κτλ.

Προσωπικά έχω απίστευτη ευεξία όταν ακολουθώ διατροφή χωρίς ζάχαρη, αμυλα, δημητριακά και γλουτένη. Επίσης αδυνατίζω αν προσέξω ελαφρώς τα λιπαρά (που τα θεωρω απαραίτητα και τρέφομαι πολυ με αυτά).

1Xckp3.png

 

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το αλεύρι καρύδας με εχει φάει πια, δεν μπορώ να το χειριστώ καθόλου!

Πολύ ωραίο δεν λέω αλλά σκέτος εφιάλτης!

Πολύ καλές ιδέες για πρωινό, αν στις τηγανίτες βάλεις και βατόμουρα (blueberries raspberries ) βγαίνουν τρέλα

Αν έχεις και άλλες ιδέες πες μας

 

Όταν το βάζεις στο μίγμα για να πήξει, περιμένεις λίγο να τραβήξει τα υγρά πριν μεγειρεψεις το μίγμα.

Ιδέες παρά πολλές! Μπισκότα με βούτυρο, αλεύρι αμυγδάλου και μέλι, ομελέτες με ότι περισσεύματα έχεις στο σπίτι, μουσ με αβοκάντο, κακάο, μέλι, μουσλι σπιτικό (γι όσους τρώνε) ψημενο με λάδι καρύδας, χτυπημένα αυγά σαν παντεσπάνι ψημένο στο φούρνο που το κανεις τοστ με τυρί ώριμο.

1Xckp3.png

 

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει νόημα να ανοιχτεί το τοπικ καθώς όλα αυτά ειναι προσωπικές απόψεις, δυστυχώς δεν ξέρω αν θα έχουμε χρόνο για να παραπέμπουμε σε βιβλιογραφία και μελέτες, δημοσιευμένες έρευνες κτλ.

 

Α, σίγουρα, έτσι δεν έχει νόημα. Καλές οι προσωπικές απόψεις, αλλά το θέμα είναι να υπάρχει κάτι χειροπιαστό.

Link to comment
Share on other sites

Κορίτσια κι εγώ πιστευω οτι μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη! Καλό είναι να τρώμε απο όλες τις ομάδες τροφών αλλά να αποφευγουμε τη ζάχαρη και τα τυποποιημένα προιόντα. Σε ένα παιδάκι που δεν έχει πρόβλημα για ποιο λόγο να μη δώσουμε και άμυλα(με μέτρο εννοείται) και δημητριακά και γλουτένη; Πολύ μόδα έχει γίνει αυτή η αποφυγή της γλουτένης κάτι σαν την αποφυγή των ζωικών λιπαρών παλιότερα! Εμείς ακολουθούμε διατροφή που τα περιέχει όλα, λαχανικά, φρούτα, ψάρια, κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια, δημητριακά, γαλακτοκομικά και εννοείται και άμυλο απλά πιο περιορισμένα.

Scratée πές μας λίγο για το κεφίρ που ανέφερες μιας και το προτιμάω κατα καιρούς, κάνω κακό; Τώρα ψόφησε το κεφιράκι και ψάχνω καινούριο!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κορίτσια κι εγώ πιστευω οτι μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη! Καλό είναι να τρώμε απο όλες τις ομάδες τροφών αλλά να αποφευγουμε τη ζάχαρη και τα τυποποιημένα προιόντα. Σε ένα παιδάκι που δεν έχει πρόβλημα για ποιο λόγο να μη δώσουμε και άμυλα(με μέτρο εννοείται) και δημητριακά και γλουτένη; Πολύ μόδα έχει γίνει αυτή η αποφυγή της γλουτένης κάτι σαν την αποφυγή των ζωικών λιπαρών παλιότερα! Εμείς ακολουθούμε διατροφή που τα περιέχει όλα, λαχανικά, φρούτα, ψάρια, κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια, δημητριακά, γαλακτοκομικά και εννοείται και άμυλο απλά πιο περιορισμένα.

Scratée πές μας λίγο για το κεφίρ που ανέφερες μιας και το προτιμάω κατα καιρούς, κάνω κακό; Τώρα ψόφησε το κεφιράκι και ψάχνω καινούριο!

 

Μέχρι το χρόνο τα αμυλα καλό ειναι να αποφεύγονται λόγω χαμηλών επιπέδων αμυλασης στον οργανισμό τους.

Δεν μίλησε κανεις για τι να μη δώσει μια μαμά σε ένα παιδακι που δεν εχει πρόβλημα. Φυσικά μπορεί να δώσει ότι πιστεύει!

1Xckp3.png

 

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Link to comment
Share on other sites

Το κεφίρ είναι μια χαρά. Το σπιτικό κεφίρ είναι επικίνδυνο' date=' γιατί φτιάχνεται από φρέσκο, άβραστο γάλα.[/quote']

 

Ξέρω παρά πολυ κόσμο που φτιάχνει σπιτικό κεφιρ αλλά κανεις τους δεν το κάνει με φρέσκο αβραστο γάλα. Ειναι και δυσεύρετο...

1Xckp3.png

 

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Link to comment
Share on other sites

αααα, οκ! Εγώ φτιάχνω σπιτικό με παστεριωμένο γάλα!

 

Σου περισσεύει μήπως σπόρος;

1Xckp3.png

 

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Link to comment
Share on other sites

Ξέρω παρά πολυ κόσμο που φτιάχνει σπιτικό κεφιρ αλλά κανεις τους δεν το κάνει με φρέσκο αβραστο γάλα. Ειναι και δυσεύρετο...

 

Αν το παστεριωμένο κάνει την ίδια δουλειά, τότε όλα καλά. Γιατί είχα διαβάσει αυτό (αλλά δεν είμαι σίγουρη για την αξιοπιστία του σάιτ):

 

"Πρώτα από όλα πρέπει να προμυθετείτε φρέσκο γάλα άβραστο, από παραγωγό η γαλακτοπωλείο (υπάρχουν ακόμα, ανακαλύψτε τα), περίπου 1,5-2 λίτρα. Το τυποποιημένο γάλα του κουτιού δεν κάνει για την παραγωγή γνήσιου κεφίρ ο λόγος είναι γιατί έχει χάσει αρκετά από τα συστατικά του. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε κάποιο σεμινάριο τυροκομίας που έτυχε να παρακολουθήσω κάποτε αναφέρθηκε ότι πριν την παστερίωση για την τυποποίηση του γάλακτος παρατηρούνται περίπου 10.000 συστατικά από τα οποία μετά την παστερίωση μένει περίπου το 10%.!. Αν σας φαίνεται δύσκολο να χρησιμοποιήσετε φρέσκο άβραστο γάλα λάβετε υπ όψιν σας ότι εκατομμύρια κόσμος αυτή τη στιγμή αλλά και εδώ και χιλιάδες χρόνια κάνει αυτό που ετοιμάζεστε να κάνετε τώρα εσείς.

 

Όσο και αν ερεύνησα για τυχόν ασθένειες που μπορεί να προέκυψαν από την χρήση του άβραστου γάλακτος εδω και προφανώς χιλιάδες χρόνια από τοσο πολλούς ανθρώπους, δεν κατάφερα να βρω κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα. Καλό είναι παντός να γνωρίζετε τον παράγωγό και να τον ενημερώσετε ότι το γάλα που προμηθεύεστε προορίζετε για να καταναλωθεί άβραστο. Επίσης το γάλα δεν πρέπει να έχει μπει σε ψυγείο ούτε να έρθει σε εσάς με καθυστέρηση μεγαλύτερη μιας μέρας."

Link to comment
Share on other sites

scratee και να χρησιμοποιησεις νωπο γαλα το βραζεις πρωτα και μετα το αφηνεις να κρυωσει ,,,τα site αυτά είναι αρκετα αναξιοπιστα γιατι παρουσιαζουν τα θεματα με πολλες πολλες ανακρίβειες,,,

Link to comment
Share on other sites

Ξέρω παρά πολυ κόσμο που φτιάχνει σπιτικό κεφιρ αλλά κανεις τους δεν το κάνει με φρέσκο αβραστο γάλα. Ειναι και δυσεύρετο...

 

Η Gaps πάντως μιλάει για νωπό γάλα :-)

Link to comment
Share on other sites

scratee και να χρησιμοποιησεις νωπο γαλα το βραζεις πρωτα και μετα το αφηνεις να κρυωσει ,,,τα site αυτά είναι αρκετα αναξιοπιστα γιατι παρουσιαζουν τα θεματα με πολλες πολλες ανακρίβειες,,,

 

Χμμμμ εξαρτάται... Το έχω ακούσει και εγώ ειδικά από Gaps ότι δεν πρέπει να το βραζεις, και αν οπωσδήποτε χρειαστεί μόνο μέχρι τους 90 για να ζήσουν τα βακτήρια.. Γιατί κέφιρ χωρίς βακτήρια άδικος κόπος!! Είναι σαν να έχεις βρασμένο σαουερκραουτ!

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...