Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Update 2018

Νέες οδηγίες / Σύσταση  για την εισαγωγή στερεών τροφών από το Υπουργείο Υγείας! 

 

Παρακάτω παρατίθενται αποσπάσματα από τη σελίδα

UNICEF - ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2005

 

Παρέχοντας άλλες τροφές ενώ συνεχίζεται ο Μητρικός Θηλασμός. Δέκα κατευθυντήριες Αρχές για τη Συμπληρωματική Διατροφή:

 

Αρχίστε να δίνετε άλλες τροφές στους 6 μήνες.

Εφαρμόστε τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό από τη γέννηση μέχρι και τους 6 μήνες, μετά αρχίστε να δίνετε μια γεύση από άλλες τροφές ενώ συνεχίζετε να θηλάζετε συχνά και όταν το ζητάει το μωρό.

 

  1. Συνεχίστε τον θηλασμό για 2 χρόνια ή και περισσότερο.
    Συνεχίστε να θηλάζετε το μωρό σας όσο συχνά και για όσο διάστημα επιθυμείτε εσείς και το παιδί.
  2. Εξασκήστε «Στοργική διατροφή».
    Ανταποκριθείτε στα σημάδια πείνας που δείχνει το παιδί σας και στις ικανότητές του να δέχεται τροφή. Προσφέρετε βοήθεια και ενθάρρυνση (χωρίς να εκβιάζετε το τάϊσμα), ταΐστε αργά και υπομονετικά, πειραματιστείτε με διαφορετικές τροφές, γεύσεις, συνδυασμούς και συστατικά, ελαχιστοποιώντας τις αποσπάσεις, με πολύ χαμόγελο, επαφή με τα μάτια και ενθαρρυντικές λέξεις, ώστε η διατροφή να καταστεί μια περίοδος μάθησης και αγάπης.
  3. Ετοιμάστε και αποθηκεύστε τις τροφές με ασφάλεια.
    Πλύνετε και καθαρίστε τα χέρια σας, τα χέρια του παιδιού σας και τα σκεύη πριν την Παρασκευή του φαγητού και το τάϊσμα. Το καλύτερο θα ήταν να παρέχεται η τροφή αμέσως μετά την ετοιμασία του. Αν πρέπει να φυλάξετε ετοιμασμένες τροφές εκτός ψυγείου, χρησιμοποιήστε τες μέσα σε 2 ώρες ή φυλάξτε τες μόνο μέχρι το επόμενο γεύμα ζεσταμένες καλά. Αποθηκεύετε τα συστατικά σε δροσερά κλειστά δοχεία για να μην μολυνθούν. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε μπουκάλι ταΐσματος γιατί είναι δύσκολο να το κρατήσετε καθαρό.
  4. Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα της τροφής.
    Αρχίστε με μικρές ποσότητες στους 6 μήνες και αυξήστε την προσφερόμενη ποσότητα καθώς το παιδί σας δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα συνεχίζετε το συχνό το μητρικό θηλασμό. Οι ενεργειακές ανάγκες από τις συμπληρωματικές τροφές είναι περίπου 200kcal/ημέρα στους 6 με 8 μήνες, 300kcal/ημέρα στους 9 με 11 μήνες και 550 kcal/ημέρα στους 12 με 23 μήνες.
  5. Μεταβάλετε τη σύσταση και την ποικιλία της προσφερόμενης τροφής.
    Ανταποκριθείτε στις ικανότητες και το ενδιαφέρον του παιδιού σας να χειριστεί διαφορετικές συστάσεις και υφές. Αρχικά, τα μωρά χρειάζονται μαλακές τροφές, όμως γρήγορα μαθαίνουν να μασάνε. Μέχρι τους 8 μήνες τα μωρά μπορούν να φάνε μικρά κομμάτια φαγητού - τροφές που μπορούν να κρατήσουν με τα δάχτυλά τους. Μέχρι τους 12 μήνες μπορούν να φάνε τις περισσότερες οικογενειακές τροφές, κομμένες σε μικρά κομματάκια ή μαλακωμένες όσο χρειάζεται, όμως ακόμα είναι ανάγκη να τους δίνουμε τα πιο πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία τμήματα της οικογενειακής τροφής.
  6. Αυξήστε τον αριθμό των φορών που παρέχετε τροφή.
    Προσφέρετε 2 με 3 φορές ημερησίως στους 6 με 8 μήνες και 3 με 4 φορές την ημέρα στους 9 με 24 μήνες, μαζί με θρεπτικά «μεζεδάκια» μία ή δύο φορές την ημέρα, κατά βούληση, επιπρόσθετα του μητρικού θηλασμού.
  7. Δίνετε πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές.
    Δίνετε κρέας, πουλερικά, ψάρι, ή/και αυγά καθημερινά όσο πιο συχνά γίνεται. Δίνετε φασόλια, μπιζέλια, φακές, πάστα φιστικιού, ή/και γαλακτοκομικά ιδιαίτερα αν τα γεύματα δεν περιέχουν ζωική πηγή τροφής. Δίνετε χρωματιστά φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Προσπαθήστε να μην δίνετε το «κύριο» φαγητό από μόνο του, για παράδειγμα, μη δίνετε σκέτο ρύζι ή χυλό από καλαμπόκι αλλά προσθέστε θρεπτικά πλούσιες τροφές όπως αλεσμένο ψάρι, αυγό, όσπρια κλπ. Μη δίνετε σόδες, ζαχαρούχα ποτά, καφέ ή τσάι. Αυτά γεμίζουν τα στομαχάκια τους και εκτοπίζουν άλλες πιο θρεπτικές τροφές. Εάν το παιδί σας διψά προσφέρετε μητρικό γάλα ή απλά βρασμένο (αποστειρωμένο) νερό.
  8. Προστατεύστε την υγεία του με Βιταμίνες και Μέταλλα.
    Δίνετε ευρεία ποικιλία τροφών καθώς αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του σε βιταμίνες και μέταλλα. Μικρά παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες συνήθως χρειάζονται τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων ή ενισχυμένες τροφές για να ανταποκριθούν στις διατροφικές τους ανάγκες. Άλλες μητέρες και παιδιά μπορεί επίσης να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα ενισχυμένες τροφές ή να πάρουν συμπληρώματα ανάλογα με τις κατά τόπους συνθήκες.
  9. Θηλάζετε πιο συχνά κατά τη διάρκεια ασθένειας.
    Προσφέρετε στο παιδί περισσότερα υγρά και τα αγαπημένα του φαγητά κατά τη διάρκεια ασθένειας. Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την ασθένεια, ενθαρρύνετε το παιδί να τρώει περισσότερο.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Συμπληρωματική Διατροφή χρησιμοποιώντας οικογενειακές τροφές.

Στους έξι μήνες, τα παιδιά χρειάζονται και άλλες τροφές επιπρόσθετα του μητρικού γάλακτος για να ανταποκριθούν στις διατροφικές τους ανάγκες. Ο όρος συμπληρωματική διατροφή που χρησιμοποιείται δηλώνει πως οι παρεχόμενες τροφές πρέπει να συμπληρώνουν - να κάνουν ολοκληρωμένη - την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το μητρικό γάλα.

 

Το Μητρικός Θηλασμός και Οικογενειακή Διατροφή επελέγη επειδή στα περισσότερα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, τα μεγαλύτερα μωρά (6-12 μηνών) και τα μικρά παιδιά ταΐζονται με τα ίδια φαγητά που τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια. Αυτό δεν υπονοεί πως τα παιδιά περνούν αυτομάτως από τον αποκλειστικό θηλασμό στο να τρώνε ακριβώς τα ίδια γεύματα με την υπόλοιπη οικογένεια. Τα μεγαλύτερα μωρά και μικρά παιδιά πρέπει να λαμβάνουν το πιο θρεπτικά τμήματα των οικογενειακών τροφών παρασκευασμένων κατάλληλα (λιωμένα, ψιλοκομμένα, μαλακωμένα κλπ.) για να ταιριάζουν με τις ικανότητες του παιδιού.

 

Η έναρξη λήψης άλλων τροφών σηματοδοτεί μια νέα φάση στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και την διαμόρφωση της συμπεριφοράς των παιδιών, ιδιαίτερα, καθώς άνθρωποι διαφορετικοί από τις μητέρες τους μπορεί να συμμετέχουν στην διατροφή τους. Η συμπληρωματική διατροφή επίσης προσφέρει ευκαιρίες για να αναπτυχθεί η επικοινωνία, ο συντονισμός χεριού-ματιού και κινητικές ικανότητες και μπορεί να θέσει τα θεμέλια για διατροφικές επιλογές που μπορεί να παραμείνουν και πολύ μετά τα νηπιακά χρόνια. Όταν γίνεται με αγάπη, φροντίδα και υπομονή, η έναρξη παροχής άλλων τροφών μπορεί να γίνει μια περίοδος επέκτασης και ενίσχυσης του δεσμού μητέρας-παιδιού από το μητρικό θηλασμού και όχι ο τερματισμός του.

 

 

Από τον Αποκλειστικό Μητρικό Θηλασμό στην Οικογενειακή Διατροφή:

 

Πότε πρέπει να ξεκινήσει;

 

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι περισσότερο από επαρκής για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των περισσοτέρων μωρών μέχρι να φθάσουν τους 6 μήνες (26 εβδομάδων). Κατά την ίδια περίοδο, αρκετά ορόσημα στην ανάπτυξη του παιδιού συμπράττουν δημιουργώντας την ετοιμότητα να τραφεί με μαλακές και ημι-μαλακές τροφές. Μπορούν να κάθονται, να ελέγχουν το κεφάλι τους και να μετακινούν τροφή προς το στόμα τους. Το χωνευτικό και ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι επίσης πιο ώριμο.

 

Τι τροφές πρέπει να δώσουμε;

 

Μεταξύ των 6 και των 24 μηνών τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και οι ανάγκες τους σε ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα αυξάνουν, όμως τα στομάχια τους είναι σχετικά μικρά (30ml/kg σωματικού βάρους - περίπου το μέγεθος μιας κούπας. Σε όλη αυτή την περίοδο τα παιδιά χρειάζονται υψηλά θρεπτικές τροφές που παρέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία σε μικρή ποσότητα τροφής.

 

 

Τι να δώσουμε την κάθε ημέρα:

 

Συχνός μητρικός θηλασμός συν ...

 

 

 

  • Τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, πουλερικά, ψάρι ή αυγό). Εάν όχι κάθε ημέρα, τότε όσο συχνά γίνεται ακόμα και αν οι ποσότητες είναι μικρές - προστιθέμενες στην κύρια τροφή.
  • Φυτά/Όσπρια (φασόλια, μπιζέλια, φακές κ.α.) Πάστα φιστικιού, ιδιαίτερα σημαντική για φυτοφάγους ή όταν δεν είναι δυνατόν να δώσουμε ζωικές τροφές.
  • Γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί).
  • Λαχανικά με τα περισσότερα γεύματα. Τα χρωματισμένα λαχανικά περιέχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα άλλα.
  • Φρούτα σαν κολατσιό ή και με τα γεύματα. Τα χρωματισμένα φρούτα περιέχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα άλλα.
  • Οποιαδήποτε κύρια τροφή τρώει η οικογένεια, όπως ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες, σιτάριe κ.α. μαζί με κάποια από τις παραπάνω τροφές.

 

 

Χορτοφαγικές δίαιτες

 

Όταν νεαρά παιδιά διατρέφονται με βάση χορτοφαγικές δίαιτες πρέπει να δοθεί προσοχή για να εξασφαλισθεί πως θα παίρνουν επαρκή θρεπτικά στοιχεία. Αυγά, όσπρια, γαλακτοκομικά ή πάστα φιστικιού πρέπει να δίδονται μαζί με το "κύριο πιάτο" σε κάθε γεύμα. Ανάλογα με τη δίαιτα, συμπληρώματα από τοπικά διαθέσιμες ενισχυμένες τροφές που περιέχουν σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα στοιχεία μπορεί να απαιτηθούν (τα βασικά, συν τη βιταμίνη Β12 για χορτοφάγους).

 

Δίνοντας το "καλύτερο κομμάτι" της οικογενειακής τροφής.

 

Σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, τα μικρά παιδιά χρειάζονται κατ' αναλογία περισσότερο από το κρέας, όσπρια, γαλακτοκομικά και λαχανικά και λιγότερο από το "κύριο πιάτο" - ρύζι, καλαμπόκι κλπ. Αυτά μπορούν να πολτοποιηθούν και να μαλακωθούν όσο χρειάζεται μαζί με λίγο μητρικό γάλα, νερό, γιαούρτι ή αγελαδινό γάλα. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται το στέρεο ή ημι-στέρεο κομάτι των τροφών παρά το υγρό από οποιαδήποτε σάλτσα ή σούπα. Πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο όσο χρειάζεται. Σε ορισμένες περιστάσεις, οι οικογένειες μπορεί να επιλέξουν να ετοιμάσουν ξεχωριστές θρεπτικές τροφές ειδικά για μωρά 6 με 12 μηνών.

 

Φαγητά που είναι καλύτερο να αποφεύγονται:

 

- Πακέτα με τηγανισμένα πικάντικα σνακ (όπως τσιπς και γαριδάκια) είναι χαμηλής διατροφικής αξίας και πολύ αλμυρά για μικρά παιδιά.

- Ζαχαρώδεις τροφές, γλυκά, αεριούχα ποτά και αναψυκτικά προσφέρουν ενέργεια αλλά όχι θρεπτικά στοιχεία. Γεμίζουν το στομάχι των παιδιών και τους κόβουν την όρεξη για πιο θρεπτικές τροφές. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιά στα δόντια τους όταν τα δόντια αρχίζουν να πρωτοβγαίνουν.

- Τσάι και καφές επίσης γεμίζουν το στομάχι των παιδιών. Στα διψασμένα παιδιά μπορεί να προσφέρεται μητρικό γάλα ή απλά αποστειρωμένο (βρασμένο) νερό.

 

Εμπορικές βρεφικές τροφές και αγελαδινό γάλα.

 

Σε ορισμένες κοινότητες η πρώτη "συμπληρωματική διατροφή" που δίδεται σε μωρά είναι στιγμιαίες βρεφικές τροφές του εμπορίου. Αυτό βασίζεται συχνά στην εσφαλμένη πεποίθηση πως οι ειδικές στιγμιαίες τροφές του εμπορίου που προωθούνται ως κατάλληλες για μωρά άνω των 6 μηνών, είναι καλύτερες από άλλες τροφές. Συνθήματα στα κουτιά όπως "καλύτερη ανάπτυξη", ή «εμπλουτισμένο με σίδηρο και βιταμίνες» βοηθούν στο να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση. Δεν υπάρχει ανάγκη να δώσουμε βρεφικές τροφές του εμπορίου ή αγελαδινό γάλα σε παιδιά 6 με 24 μηνών που θηλάζουν όποτε θελήσουν. Οι τροφές αυτές απλά αντικαθιστούν το μητρικό γάλα και εισάγουν έναν αχρείαστο κίνδυνο ασθενειών. Πάντως, είναι χρήσιμο να δίνουμε προϊόντα γάλακτος (όπως γιαούρτι ή τυρί), η να χρησιμοποιούμε αγελαδινό γάλα ή γάλα σε σκόνη αναμεμιγμένες με άλλες τροφές για να εξασφαλίσουμε πως τα παιδιά παίρνουν αρκετό ασβέστιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα παιδιά δεν καταναλώνουν ζωικές τροφές τακτικά.

 

Εμπορικές Παιδικές Τροφές

 

Οι εμπορικές παιδικές τροφές, που είναι κατάλληλα ενισχυμένες με τις σωστές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων είναι βολικές και μπορεί να είναι χρήσιμες. Συνήθως είναι γρήγορα και εύκολα παρασκευαζόμενες, όμως είναι συχνά ένας ακριβός τρόπος παιδικής διατροφής και μπορεί να περιέχουν ακατάλληλα συμπληρώματα και πρόσθετα.

 

 

Υγιεινή προετοιμασία και τάϊσμα.

 

Η παροχή σε θηλάζοντα μωρά άλλων τροφών στους 6 μήνες, τα εκθέτει σε μία νέα πηγή πιθανής μόλυνσης και τα νεαρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη διάρροια και τις γαστροεντερικές λοιμώξεις σ' αυτή την ηλικία. Τα περισσότερα επεισόδια διάρροιας προέρχονται από μολυσμένες τροφές. Είναι ουσιώδης η σωστή υγιεινή προετοιμασία όταν ταΐζουμε μικρά παιδιά.

 

Πώς να παρέχουμε άλλες τροφές ενώ παράλληλα συνεχίζουμε το μητρικό θηλασμό:

 

6 με 8 μήνες: Εξερευνώντας τις τροφές και αρχίζοντας το φαγητό.

 

Για αρχή, ο στόχος είναι απλά να ενθαρρύνουμε τα θηλάζοντα μωρά να πειραματίζονται με την καινούργια εμπειρία του να έχουν φαγητό στο στόμα τους. Η ακριβής στιγμή της αναπτυξιακής ετοιμότητας για φαγητό διαφέρει από μωρό σε μωρό. Κάποια είναι πιο ενθουσιώδη στο να ξεκινήσουν να τρώνε άλλες τροφές στους 6 μήνες από όσο άλλα. Δεν πειράζει αν κάποιες ημέρες φτύνουν το φαγητό ή φαίνεται να παίζουν με αυτό αντί να το τρώνε, διότι θα λαμβάνουν τη κύρια διατροφή τους από το μητρικό γάλα. Εάν τα παιδιά αρνούνται τις τροφές πρέπει να ενθαρρυνθούν να δοκιμάσουν διαφορετικές τροφές, γεύσεις και συστατικά. Ο συχνός κατά βούληση θηλασμός μπορεί να καλύπτει σχεδόν όλες τις ενεργειακές ανάγκες των μωρών από 6 μέχρι 8 μηνών, έτσι αν δείχνουν μικρό ενδιαφέρον στο φαγητό αλλά θηλάζουν συχνά, δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία. Από τους 6 μήνες τα δύο θεμελιώδη θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα μωρά σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι σίδηρος κα ψευδάργυρος, έτσι η προτεραιότητα είναι να δίνουμε κόκκινο κρέας, συμπληρώματα ή κατάλληλα ενισχυμένες τροφές. Αρχικά, τα μωρά χρειάζονται μαλακές τροφές που δεν χρειάζονται πολύ μάσημα όπως πηχτός πουρές ή αλεσμένο κρέας, ψάρι, αυγό, όσπρια, λαχανικά. Μερικά μωρά είναι ευχαριστημένα με κομμάτια μαλακής τροφής, όπως κομμάτια από μαγειρεμένα λαχανικά που μπορούν να κρατάνε και να πιπιλίζουν ή να τα δαγκώνουν με τα ούλα τους. Τα θηλάζοντα μωρά έχουν εκτεθεί στις γεύσεις και τις μυρωδιές του φαγητού της μητέρας τους μέσα από το μητρικό γάλα και μελέτες δείχνουν πως είναι πιθανότερο να δεχτούν τροφές που έχουν παρόμοια υφή με τη δίαιτα της μητέρας τους. Σταδιακά η ποσότητα και η ποικιλία της προσφερόμενης τροφής μπορεί να αυξηθεί σταδιακά προσφέροντας γεύματα δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Σε αυτή την ηλικία δεν υπάρχει πλεονέκτημα να προσφέρουμε συχνότερα γιατί είναι πιθανό να παραγκωνίσουμε το μητρικό γάλα και αυτό μπορεί να ελαττώσει τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών του μωρού.

 

9 με 11 μήνες: Τρώγοντας περισσότερο.

 

Καθώς τα μεγαλύτερα μωρά συνηθίζουν να τρώνε, ο αριθμός των γευμάτων που προσφέρονται μπορεί να αυξηθεί στις 3 με 4 φορές την ημέρα, με 1 ή 2 προγεύματα αν χρειαστεί. Ο θηλασμός κατά βούληση πρέπει να συνεχίσει αλλά μπορεί να βοηθήσει να καθιερωθεί ένα πρόγραμμα τακτικών ωρών γευμάτων. Καινούργιες τροφές πρέπει να συνεχίσουν να εισάγονται στο διαιτολόγιο για να διευρύνουν την ποικιλία των τροφών (και θρεπτικών συστατικών) που καταναλώνονται.

 

12 με 24 μήνες: Μπαίνοντας στον οικογενειακό τρόπο διατροφής.

 

Γύρω στην ηλικία των 12 μηνών τα περισσότερα παιδιά είναι ικανά να φάνε φαγητά με την ίδια σύσταση με την υπόλοιπη οικογένεια. Μερικές τροφές εξακολουθεί να είναι αναγκαίο να ψιλοκόβονται ή να μαλακώνονται.

 

Σ' αυτό τον ενημερωτικό φάκελο υπάρχει μια γενική καθοδήγηση για την μετάβαση από τον αποκλειστικό θηλασμό στην οικογενειακή διατροφή και τη συνέχιση του θηλασμού. Οι πρακτικές λεπτομέρειες για το ΠΟΙΕΣ τροφές πρέπει να χρησιμοποιούνται και το ΠΩΣ να παρασκευάζονται πρέπει να προσαρμόζονται κατά περιοχή και περίπτωση και σύμφωνα με τις οδηγίες και συμβουλές πεπειραμένου και ειδικευμένου προσωπικού.

 

 

Ο «Διεθνής Κώδικας» και οι συμπληρωματικές τροφές

 

  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να προωθούνται εμπορικά με τρόπους που υπονομεύουν το μητρικό θηλασμό (WHA 49.15 1996). Αυτό έχει ισχύ για όλη την περίοδο κατά την οποία φυσιολογικά θα συνεχιζόταν ο μητρικός θηλασμός.
  • Δεν πρέπει να έχουν ετικέτες, να διαφημίζονται ή να προωθούνται εμπορικά πως είναι κατάλληλα για βρέφη κάτω των 6 μηνών (WHA 39.28 1986, WHA 54.2 2001).
  • Πρωτοβουλίες για την βελτίωση της συμπληρωματικής διατροφής οφείλουν να συστήνουν την ευρύτατη δυνατόν χρήση εγχώριων πλούσιων θρεπτικά τροφών (WHA 54.2 2001).

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κίνδυνοι από την εισαγωγή άλλων τροφών (και υγρών) σε θηλάζοντα βρέφη πριν από τους 6 μήνες.

 

Εάν δοθούν άλλα φαγητά ή υγρά τους πρώτους έξι μήνες, αυτά αντικαθιστούν τον μητρικό θηλασμό, έτσι τα μωρά θηλάζουν λιγότερο και το γάλα παραμένει στους μαστούς οι οποίοι και διογκώνονται με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερο γάλα και η μητέρα αρχίζει σκέπτεται ότι δεν έχει αρκετό γάλα. Τα μωρά δεν αναπτύσσονται καλά όπως τα μωρά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού και είναι πολύ συχνότερα άρρωστα.

Αναλυτικότερα:

 

  • Μπορεί να είναι δύσκολο για το μωρό να φάει, να χωνέψει και να αποβάλλει (αφοδεύσει) τις τροφές αυτές.
  • Το μωρό θα λάβει λιγότερο μητρικό γάλα που σημαίνει πως θα μειωθεί η συνολική πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων επειδή τα φαγητά που δίδονται είναι συνήθως λιγότερο θρεπτικά από το μητρικό γάλα και μπορεί να μειωθεί η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στο μητρικό γάλα.
  • Το μωρό λαμβάνει λιγότερους από τους μοναδικούς προστατευτικούς παράγοντες που βρίσκονται στο γάλα της μητέρας του.
  • Η παραγωγή μητρικού γάλακτος θα μειωθεί.
  • Ο κίνδυνος και η βαρύτητα της διάρροιας και άλλων μολύνσεων αυξάνει εξ αιτίας μεγαλύτερης έκθεσης σε παθογόνα και μειωμένης προστασίας από το μητρικό γάλα.
  • Αυξάνει ο κίνδυνος αλλεργιών, εκζέματος, άσθματος και λανθάνουσας καρδιακής νόσου.
  • Προσφέροντας στερεές τροφές ή άλλα γάλατα νωρίς Giving solids or other milks early παρεμβαίνει με την αντισυλληπτική δράση του μητρικού θηλασμού.
  • Για μητέρες φορείς του HIV/AIDS ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού μέσω του μητρικού γάλακτος αυξάνει όταν το μωρό λαμβάνει και άλλες τροφές και υγρά, γνωστή ως «μικτή διατροφή» (απαραίτητη η ιατρική συμβουλή).

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

Η Συνέχιση του Μητρικού Θηλασμού

 

Ο Μητρικός Θηλασμός συνεχίζει να είναι σημαντικός για τη διατροφή, την ανάπτυξη και την φροντίδα των παιδιών και μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Κατά μέσο όρο, θηλάζοντα μωρά 6-8 μηνών λαμβάνουν το 70% των ενεργειακών τους αναγκών από το μητρικό γάλα, αυτό μειώνεται σε περίπου 55% στους 9-11 μήνες και στο 40% στους 12-23 μήνες. Το μητρικό γάλα είναι επίσης μια κύρια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, απαραίτητων λιπαρών οξέων και προστατευτικών παραγόντων. Προσφέρει περισσότερες θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία κατά μονάδα βάρους από όσο οι περισσότερες από τις άλλες τροφές και πολύ περισσότερο από μαλακά δημητριακά, ρύζι για βρέφη ή πολτοποιημένα λαχανικά που είναι τυπικά μερικές από τις πρώτες τροφές που δίδονται σε μεγαλύτερα μωρά. Εάν το παιδικό στομάχι γεμίσει με τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία, θα λάβουν λιγότερο μητρικό γάλα και η γενικότερη δίαιτά τους και υγεία θα είναι υποδεέστερη. Η συμβολή του μητρικού γάλακτος συχνά παραβλέπεται επάνω στον ενθουσιασμό να ξεκινήσει η συμπληρωματική διατροφή. Η πρόκληση βρίσκεται στο πως να ταΐζουμε άλλες τροφές ώστε να προσθέτουν στην διατροφική συμβολή του μητρικού γάλακτος παρά να την αντικαταστήσουν.

 

Γιατί το Μητρικό Γάλα συνεχίζει να είναι Ιδανική Τροφή για Βρέφη και νεαρά παιδιά άνω των 6 μηνών:

 

 

  • Το Μητρικό Γάλα είναι τροφή υψηλής ποιότητας. Είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια που είναι εύπεπτη. Περιέχει παράγοντες που βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων.
  • Μωρά που συνεχίζουν να θηλάζουν δεν πεινούν ποτέ. Τα κατά βούληση θηλάζοντα μωρά ρυθμίζουν τα ίδια την πρόσληψη της τροφής τους. Όταν πεινάσουν κλαίνε και αναζητούν να θηλάσουν. Όταν συνεχίζει ο μητρικός θηλασμός χωρίς περιορισμούς ταυτόχρονα με την παροχή άλλων τροφών, τα μωρά εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της ποσότητας που τρώνε. Αν δεν τους αρέσει ένα ορισμένο φαγητό ή τους προσφέρεται ανεπαρκής ποσότητα μπορούν να θηλάσουν περισσότερο.
  • Το Μητρικό Γάλα παρέχει προστατευτικούς παράγοντες. Ο ανοσοποιητικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα προσφέρουν προστασία κατά των ασθενειών κα μειώνουν την βαρύτητά τους όταν αυτές συμβαίνουν. Αυτή η προστασία συνεχίζει να βοηθά και μετά τους 6 μήνες επειδή παρέχοντας άλλες τροφές και ποτά μπορεί να εκθέσουν το μωρό σε περισσότερες μολύνσεις και τροφικά παθογόνα σε μια περίοδο που το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους ακόμα ωριμάζει. Κάποια προστασία προσφέρεται ακόμα και αν ο μητρικός θηλασμός ελαττωθεί σε λίγες φορές την ημέρα.
  • Ο Μητρικός Θηλασμός βοηθά στην ανάρρωση. Τα άρρωστα μωρά συχνά δεν έχουν διάθεση να φάνε αλλά συνήθως θέλουν να θηλάσουν. Οι μητέρες μπορούν να ανταποκριθούν σε κρίσεις ασθενειών με θρεπτικό παρηγορητικό και θεραπευτικό θηλασμό. Αναπτυξιακοί παράγοντες στο μητρικό γάλα επιταχύνουν την αποκατάσταση των εντέρων μετά τη διάρροια. (Αν τα μωρά είναι τόσο άρρωστα που δεν επιθυμούν να θηλάσουν, πρέπει να διακομιστούν επειγόντως σε ένα κέντρο υγείας.)
  • Ο Ιδιαίτερος δεσμός μητέρας-παιδιού συνεχίζεται. Ο μητρικός θηλασμός παρέχει συναισθηματικό στήριγμα για τις μητέρες και τα μωρά που είναι πολύτιμο και ευχάριστο και πολύ μετά τους 6 μήνες.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

Όταν ο Μητρικός Θηλασμός Φθίνει.

 

Εάν ο μητρικός θηλασμός μειωθεί σε ελάχιστες φορές την ημέρα, τότε μπορεί να χρειαστεί να προσφερθεί γάλα ή προϊόντα γάλακτος. Παιδιά άνω των 6 μηνών γενικά μπορούν να χωνέψουν το αγελαδινό γάλα με την προϋπόθεση ότι είναι βρασμένο, παστεριωμένο ή επεξεργασμένο θερμικά κατά κάποιο τρόπο. Το γάλα δεν πρέπει να δίδεται σε μπουκάλι ούτε να δίνεται σαν ποτό. Μπορεί να είναι ευκολότερο να δώσουμε προϊόντα αγελαδινού γάλακτος όπως το τυρί και το γιαούρτι ή να χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες γάλακτος ή γάλα σε σκόνη αναμεμιγμένες με άλλες τροφές. Τα προϊόντα γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση είναι λιγότερο ευπαθή σε βακτηριδιακή μόλυνση.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλημέρα σε όλες τις μανούλες!

Χρειάζομαι πολύ την αποψή σας όπως και την άποψη της Αγλαίας.

Ο γιός μου είναι τώρα 10 μηνών και μισο. Στον έβδομο μήνα άρχισα να του δίνω κάποιες στερεές τροφές αλλά δεν έδειχνε κανενα μα κανένα ενδιαφέρον, μάλλον το αντίθετο και έτσι διέκοψα. Αρχισα ξανα όταν έγινε εφτα μηνων. Ξεκίνησα με καρότο, την επομενη εβδομάδα καλοκύθα με ρυζάλευρο, και την τρίτη εβδομάδα καλοκυθάκι με κάποιο από αυτά που είχε δοκιμάσει ήδη. Από τη δεύτερη εβδομάδα παρουσίασε έκζεμα στα μάγουλα, πισω από το αυτάκι του και στο πηγούνι, εκεί που ακουμπάει η σαλιάρα. Στην αρχή νόμιζα πως ήταν από τα δόντια. Να συπληρώσω πως εκείνο το διάστημα αρνιόταν έντονα το φαγητο , έκλαιγε και ήθελε να θηλάσει. Και εγώ και ο άντρας μου είχαμε ευαισθησίες στο δέρμα όσο είμασταν παιδιά, και τώρα έχουμε και οι δύο αυτοάνοσα νοσήματα. Αφου τον πήγα στην παιδίατρο, αποφάνθηκε πως έχει τάση για αλλεργίες, και απόφασίσαμε να συνεχίσουμε μόνο με θηλασμό μέχρι να κλείσει χρόνο.Αυτές τις μέρες θα τον πάω για εξετάσεις σε μια αλλεργιολόγο που έμαθα από το φόρουμ καθώς και για έλεγχο σιδήρου και φεριτίνης. Εδώ και ένα μήνα περίπου επιχειρώ να του δίνω να δοκιμάζει κάποιες γεύσεις και παρατηρω τις αντιδράσεις του. Πότε λίγο τριμμένο μήλο ή λίγη λιωμένη πατάτα. Το απότέλεσμα? Με το που μπαίνει στο στόμα του κάποια τροφή κάνει έμετο. Βγάζει και την τροφή και το γάλα που είχε πιεί.

Ποιά είναι η αποψή σας? Με σταναχωρεί αυτή η εξέλιξη? Τι του συμβαίνει?? Πως θα το αντιμετωπίσω??

Αγλαία και έμπειρες μανούλες σας παρακαλώ πείτε μου την γνώμη σας...

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

EYI3p3.png

 

CYc8p3.png

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

 

εγώ έχω μια απορία και ελπίζω να μπορέσετε να με βοηθήσετε:

η μικρή μου θηλαζε αποκλειστικά και απο τον 6ο έχει ξεκινήσει στερεες.

Πλέον έχουμε φτάσει στους 6-7 θηλασμούς την ημέρα.

Δεν είναι φανατική ούτε των φρούτων ούτε με τις κρεατοχορτόσουπες, δηλαδή τρώει αλλά λίγο.

Αυτό δε με προβληματίζει μια και όπως ξέρουμε μέχρι τον πρώτο χρόνο οι στερεες είναι συμπληρωματικές.

Προς το παρόν τρώει το πρωί φρούτα, το μεσημέρι κρεατοχορτόσουπα και το απόγευμα της δίνω πάλι λίγο φαγητό.

Αυτό που με προβληματίζει είναι οτι μετά απο κάθε γεύμα στερεών, θέλει οπωσδήποτε να θηλάσει...και καλά μετά τα φρούτα δεν πειράζει και τόσο....αλλά μετά το φαγητό???????

όση ποσότητα κι αν έχει φάει, στο 5λεπτο θέλει να θηλάσει!

Και ρωτάω τώρα εγώ:

Πως θα πάρει σίδηρο απο το φαγητό της αν πίνει γάλα στο καπάκι αφού το ασβέστιο εμποδίζει την πρόσληψη του σιδήρου???????:confused:

ελπίζω να έχετε μια καθησυχαστική απάντηση γιατί το έχω λίγο άγχος αυτό!

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας κοριτσια εχω ενα αγορακι 5 1/2 μηνων και θηλαζει αποκλειστικα.

σε λιγεσ μερεσ ξεκιναμε ριζαλευρο μετα φρουτα κτλ.

θελω να συνεχισω το θηλασμο αλλα δεν ξερω πωσ να το χειριστω ωστε να μη μου μειωθει το γαλα και σιγα σιγα κοπει (πραγμα που συνεβει σε 2 φιλεσ μου οταν μπηκαν οι τροφεσ και θηλαζαν μονο πρωι βραδυ)

τι να κανω να δινω ενδιαμεσα ?και αν ναι καθε ποτε?3 φορεσ τη μερα φτανει?η παραπανω.....

αγλαΪα αν μπορεισ απαντησε μου...η οποια μανουλα ξερει τι κανουμε....

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Manθούλα, αυτό που εχεις να κανεις ειναι σιγουρα να θηλαζεις όποτε θελει το παιδι και πριν απο καθε γευμα στερεων τροφων(1 ωρα περιπου) κι αν θελει το παιδι και μετα το γευμα.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας κοριτσια εχω ενα αγορακι 5 1/2 μηνων και θηλαζει αποκλειστικα.

σε λιγεσ μερεσ ξεκιναμε ριζαλευρο μετα φρουτα κτλ.

θελω να συνεχισω το θηλασμο αλλα δεν ξερω πωσ να το χειριστω ωστε να μη μου μειωθει το γαλα και σιγα σιγα κοπει (πραγμα που συνεβει σε 2 φιλεσ μου οταν μπηκαν οι τροφεσ και θηλαζαν μονο πρωι βραδυ)

τι να κανω να δινω ενδιαμεσα ?και αν ναι καθε ποτε?3 φορεσ τη μερα φτανει?η παραπανω.....

αγλαΪα αν μπορεισ απαντησε μου...η οποια μανουλα ξερει τι κανουμε....

 

 

 

 

 

Εγω θηλαζω ακομα 12 φορες,μπορει και παραπανω:roll:.

2-3 φορες μου φαινεται παρα πολυ λιγες.

6Qyip2.pngKvUzp2.png
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω κοριτσια για τις απαντησεις σας ...

μετα το 12 αρι που ακουσα οι 5 θηλασμοι που κανω μου φενονται τιποτα.....

ξεκινησα και του δινω μετα το ρυζαλευρο πινει αλλα οχι το ιδιο με πριν σε ποσοτητα να το κρατησω ετσι ?μετα απο καθε γευμα δηλ.

επισης θελω να ρωτησω βρηκα στα βιολογικο ρυζαλευρο χωρισ αγελ γαλα και ζαχαρι τησ hole να το αραιωνω με νερο και μετα θυλασμο η να βαλω γαλα σκονι με νερο και μετα θηλασμο για να παρει πιο πολυ ασβεστιο το μωρο?(εχει πιει στο παρελθον ξενο στισ αρχεσ και δεν εχει αλεργια)

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω κοριτσια για τις απαντησεις σας ...

μετα το 12 αρι που ακουσα οι 5 θηλασμοι που κανω μου φενονται τιποτα.....

ξεκινησα και του δινω μετα το ρυζαλευρο πινει αλλα οχι το ιδιο με πριν σε ποσοτητα να το κρατησω ετσι ?μετα απο καθε γευμα δηλ.

επισης θελω να ρωτησω βρηκα στα βιολογικο ρυζαλευρο χωρισ αγελ γαλα και ζαχαρι τησ hole να το αραιωνω με νερο και μετα θυλασμο η να βαλω γαλα σκονι με νερο και μετα θηλασμο για να παρει πιο πολυ ασβεστιο το μωρο?(εχει πιει στο παρελθον ξενο στισ αρχεσ και δεν εχει αλεργια)

 

Μανθούλα καλημέρα.

 

καταρχήν να πω οτι οι 12 θηλασμοί που ανέφερε η Μαρία είναι πολλοί...αλλά τόσο ζητάει το παιδάκι της!;)

εμείς κάνουμε 6 θηλασμούς και είμαστε μια χαρά νομίζω.

 

Γιατί δίνεις ρυζάλευρο? δεν προσφέρει τίποτα στο μωρό σου.κενές θερμίδες είναι...

Καλύτερα να του ξεκινούσες απευθείας φρουτάκια μόλις γίνει 6 μηνών.

Τώρα όσον αφορά αυτό που λες για το βιολογικό ρυζάλευρο, αν είναι να του βάλεις γάλα σκόνη μέσα, δεν έχει νόημα να πάρεις βιολογικό που υποτίθεται οτι το παίρνεις ακριβώς επειδή δεν έχει γάλα! αν και όπως σου είπα, καλύτερα να το αποφύγεις το ρυζάλευρο.

Νομίζω οτι το καλύτερο είναι να του προσφέρεις το στήθος συχνά μέσα στην ημέρα και όποτε θέλει αυτό θα πίνει!

 

 

 

Βρε παιδιά κανένας να απαντήσει σε εμένα σε αυτό που ρωτάω παραπάνω??????????????????:confused::confused::confused:

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στο γάλα αφομοιώνονται πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Οι τροφές μπορούν να μειώσουν την αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων του γάλακτος (ακόμη και ο σίδηρος των τροφών μπορεί να επηρεάσει την αφομοίωση του σιδήρου στο μητρικό γάλα), γι' αυτό θέλουμε να δίνουμε στερεές κάποια ώρα μετά το θηλασμό. Ο σίδηρος στο μητρικό γάλα μπορεί να είναι λιγότερος από κάποια εμπλουτισμένη τροφή αλλά απορροφάται κατά 50-70%, ενώ από άλλες τροφές 4-12%.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

πηγαμε σημερα σε μια καινουρια παιδιατρο και ομοιοπαθητικο, με την ελπιδα οτι θα ειναι πιο ψαγμενη και χρονια μπροστα....

μου φανηκε πως εκανα παλι λαθος....

δωσαμε τα 70 ευρουλακια μας :shock:...(με αποδειξη δεν εχω παραπονο ;)) και μου ειπε καθαρα και ξεκαθαρα...

1η τροφη ρυζαλευρο το απογευμα.....

μετα απο μια εβδομαδα διαδοχικα μηλο.....μετα απο μια εβδομαδα μπανανα....μετα απο μια εβδομαδα αχλαδι.....αυτο ως 10τιανο...κ κραταμε παντα το ρυζαλευρο το απογευμα....

και συχνα προσφερουμε νερο....

"μα.....ξερω οτι....συμφωνα με τον ΠΟΥ.....συμφωνα με την Αμερικανικη Ακαδημια.....συμφωνα με το οτι θηλαζω......" τιποτα αυτη....τα δικα της...

"η οδηγια ειναι σαφης...1η τροφη δημητριακα

................................2η τροφη φρουτα....."

ενταξει ειπα και γω....και πληρωσαμε και φυγαμε......τι να πω και τι να εμπιστευτω...μαλλον το ενστικτο μου???φυσικες και φρεσκες τροφουλες....

Link to comment
Share on other sites

πηγαμε σημερα σε μια καινουρια παιδιατρο και ομοιοπαθητικο, με την ελπιδα οτι θα ειναι πιο ψαγμενη και χρονια μπροστα....

μου φανηκε πως εκανα παλι λαθος....

δωσαμε τα 70 ευρουλακια μας :shock:...(με αποδειξη δεν εχω παραπονο ;)) και μου ειπε καθαρα και ξεκαθαρα...

1η τροφη ρυζαλευρο το απογευμα.....

μετα απο μια εβδομαδα διαδοχικα μηλο.....μετα απο μια εβδομαδα μπανανα....μετα απο μια εβδομαδα αχλαδι.....αυτο ως 10τιανο...κ κραταμε παντα το ρυζαλευρο το απογευμα....

και συχνα προσφερουμε νερο....

"μα.....ξερω οτι....συμφωνα με τον ΠΟΥ.....συμφωνα με την Αμερικανικη Ακαδημια.....συμφωνα με το οτι θηλαζω......" τιποτα αυτη....τα δικα της...

"η οδηγια ειναι σαφης...1η τροφη δημητριακα

................................2η τροφη φρουτα....."

ενταξει ειπα και γω....και πληρωσαμε και φυγαμε......τι να πω και τι να εμπιστευτω...μαλλον το ενστικτο μου???φυσικες και φρεσκες τροφουλες....

 

το ένστικό σου και το παιδί σου:D:D

Link to comment
Share on other sites

πηγαμε σημερα σε μια καινουρια παιδιατρο και ομοιοπαθητικο, με την ελπιδα οτι θα ειναι πιο ψαγμενη και χρονια μπροστα....

μου φανηκε πως εκανα παλι λαθος....

δωσαμε τα 70 ευρουλακια μας :shock:...(με αποδειξη δεν εχω παραπονο ;)) και μου ειπε καθαρα και ξεκαθαρα...

1η τροφη ρυζαλευρο το απογευμα.....

μετα απο μια εβδομαδα διαδοχικα μηλο.....μετα απο μια εβδομαδα μπανανα....μετα απο μια εβδομαδα αχλαδι.....αυτο ως 10τιανο...κ κραταμε παντα το ρυζαλευρο το απογευμα....

και συχνα προσφερουμε νερο....

"μα.....ξερω οτι....συμφωνα με τον ΠΟΥ.....συμφωνα με την Αμερικανικη Ακαδημια.....συμφωνα με το οτι θηλαζω......" τιποτα αυτη....τα δικα της...

"η οδηγια ειναι σαφης...1η τροφη δημητριακα

................................2η τροφη φρουτα....."

ενταξει ειπα και γω....και πληρωσαμε και φυγαμε......τι να πω και τι να εμπιστευτω...μαλλον το ενστικτο μου???φυσικες και φρεσκες τροφουλες....

 

Γιατί περίμενες ν' ακούσεις κάτι διαφορετικό από μια ομοιοπαθητικό; Και αυτή μια γιατρός είναι με ειδίκευση στην ομοιοπαθητική και όχι στη διατροφή.

 

Κι εμείς σε ομοιοπαθητικό πάμε (πηγαίναμε καλύτερα, τώρα καταργήσαμε τους γιατρους) και ποτέ δεν τη ρώτησα το παραμικρό για τη διατροφή του παιδιού μου αλλά ούτε και για το θηλασμό.

Ξεκινήσαμε με κρόκο αυγού και κόκκινο κρέας με λαχανικά, και μετέπειτα με φρούτα.

 

Το http://www.wholesomebabyfood.com/ δεν μ' αρέσει ιδιαίτερα, πολύ αμερικάνικο και αρκετά συμβατικό.

Θα πρότεινα αυτό το βιβλίο με εξαιρετικές κριτικές:

 

Real Baby Food - Nina Planck

 

Και για να πάρετε μια ιδέα για τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται το βιβλίο αυτό, δέστε εδώ:

 

First Real Foods

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

πηγαμε σημερα σε μια καινουρια παιδιατρο και ομοιοπαθητικο, με την ελπιδα οτι θα ειναι πιο ψαγμενη και χρονια μπροστα....

μου φανηκε πως εκανα παλι λαθος....

δωσαμε τα 70 ευρουλακια μας :shock:...(με αποδειξη δεν εχω παραπονο ;)) και μου ειπε καθαρα και ξεκαθαρα...

1η τροφη ρυζαλευρο το απογευμα.....

μετα απο μια εβδομαδα διαδοχικα μηλο.....μετα απο μια εβδομαδα μπανανα....μετα απο μια εβδομαδα αχλαδι.....αυτο ως 10τιανο...κ κραταμε παντα το ρυζαλευρο το απογευμα....

και συχνα προσφερουμε νερο....

"μα.....ξερω οτι....συμφωνα με τον ΠΟΥ.....συμφωνα με την Αμερικανικη Ακαδημια.....συμφωνα με το οτι θηλαζω......" τιποτα αυτη....τα δικα της...

"η οδηγια ειναι σαφης...1η τροφη δημητριακα

................................2η τροφη φρουτα....."

ενταξει ειπα και γω....και πληρωσαμε και φυγαμε......τι να πω και τι να εμπιστευτω...μαλλον το ενστικτο μου???φυσικες και φρεσκες τροφουλες....

 

Παντως εδω πρωτη τροφη ειναι λαχανικα... Την κρεμα δεν την θεωρουν απαραιτητη. Και νερο μετα το γευμα στερεων... Τωρα επιδη εσεις εχετε πιο πολυ ζεστη ειδικα αν αντικαταστησεις θηλασμο με στερεα καλα θα ειναι να δινεις λιγο νερακι...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κορίτσια!Πως θα μπορούσα να δίνω το αβοκάντο το απόγευμα;Του πάει π.χ.λαδάκι και λεμονάκι;

 

εξαιρετικό!!! μπορείς να το χρησιμοποιείς και σαν φρούτο στη φρουτόκρεμα και σαν λαχανικό πάει ωραία και με κοτόπουλο.......(βράζω το κοτόπουλο το έκανα ίνες και μετά έριχνα σάλτσα από πάνω αβοκάντο λίγο λεμόνι λάδι και λίγο ζουμί από το κοτόπουλο στο μπλέντερ)

Link to comment
Share on other sites

Ωραία!Θα της το δώσω σαν απογευματινό και θα το δοκιμάσω και με κοτόπουλο!;)

 

sofie δες το λινκ που βάζει η rosie του έριξα μια ματιά έχει πολλές και ωραίες ιδέες για συνταγές http://www.wholesomebabyfood.com/;):cool:

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στο γάλα αφομοιώνονται πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Οι τροφές μπορούν να μειώσουν την αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων του γάλακτος (ακόμη και ο σίδηρος των τροφών μπορεί να επηρεάσει την αφομοίωση του σιδήρου στο μητρικό γάλα), γι' αυτό θέλουμε να δίνουμε στερεές κάποια ώρα μετά το θηλασμό. Ο σίδηρος στο μητρικό γάλα μπορεί να είναι λιγότερος από κάποια εμπλουτισμένη τροφή αλλά απορροφάται κατά 50-70%, ενώ από άλλες τροφές 4-12%.

 

άρα αφού συμβαίνει το αντίθετο και πάλι υπάρχει πρόβλημα που οι θηλασμοί γίνονται κολλητά με τα γεύματα...

προσπαθώ τις τελευταίες μέρες και την χαζεύω λίγο να ξεχνιέται...ελπίζω να καταφέρουμε να έχει απόσταση τουλάχιστον μιας ωρας ο θηλασμός απο το φαγάκι...

 

να ρωτήσω και κάτι ακόμα:

για να διατηρηθεί η γαλουχία, περίπου πόσοι θηλασμοί χρειάζονται??? εμείς έιμαστε γύρω στους 6-7 το 24ωρο με το εξής πρόγραμμα (περίπου....):

10:30 φρουτάκια

11:00 θηλασμός

14:00 κρεατοσουπα

15:00 θηλασμός

18:00 το υπόλοιπο μεσημεριανό φαγητό

19:00 θηλασμός

22:00 θηλασμός

02:00 θηλασμός

05:00 θηλασμός

 

το απογευματινό δεν ρώτησα την παιδίατρο για να το δώσω....απλά επειδή τρώει λίγο μεσημεριανό, της δίνω το υπόλοιπο το απόγευμα...

μήπως δεν είναι σωστό?

Link to comment
Share on other sites

Μην αγχώνεσαι τόσο, απλά πρόσφερε τροφές μια ώρα μετά το θηλασμό. Μπορείς να δίνεις στο τέλος λίγες γουλιές νερό, για να ξεδιψάει το μωρό.

Μετά το φαγητό, το παιδί μπορεί να ζητήσει να θηλάσει για χίλιους δυο λόγους και δεν βρίσκω λόγο να το αρνηθείς. Μπορεί να του πέφτει βαρύ το φαγάκι και να θέλει να θηλάσει, για να βοηθήσει τη χώνεψη. Το γάλα περιέχει ένζυμα που διασπούν ταχύτερα το άμυλο των τροφών (γι'αυτό φροντίζουν και για την υγιεινή των δοντιών τους από το πρώτο δόντι). Μπορεί να χρειάζεται να κάνει θηλαστικές κινήσεις που ενεργοποιούν τις συσπάσεις του οισοφάγου, ώστε να μείνει το φαγητό στο στομάχι. Μπορεί να θέλει να "σβήσει" κάποια γεύση. Μπορεί να θέλει τη μαμά του. Πάντως το να γίνεται θηλασμός μετά από 2 γεύματα την ημέρα δε νομίζω ότι θα δημιουργήσει τόσο σοβαρό πρόβλημα με την αφομοίωση των συστατικών.

 

Το πρόγραμμα που αναφέρεις, έχει διαμορφωθεί από το μωρό; Ή προσπαθείς να κρατάς τουλάχιστον τρίωρα;

Εκτός αν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, κράτησε 2 γεύματα και πρόσφερε πιο συχνά, το πολύ πολύ να αρνηθεί το μωρό και να ξανακατεβάσεις την μπλούζα. Το μωρό θα σε οδηγήσει πόσο συχνά θα προσφέρεις, αρκεί να του δείχνεις ότι είσαι διαθέσιμη. Πολλά μωρά δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...