Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πότε αρχίζει να τρώει μόνο του?

Recommended Posts

κορίτσια είχα διαβάσει κάπου ότι για να καθαρίζουμε μετά πιο εύκολα καλό είναι να βάλουμε κάτω εφημερίδες και μετά να τις πετάμε. Έτσι σκέφτομαι να κάνω όταν η μικρή μου θα αρχίσει να τρώει μόνη. Προς το παρόν τρώει με τα χέρια και έχουμε πολύ μικρές απώλειες κι αυτές πάνω της. Το κουτάλι της το έχω δώσει κι εγώ από την αρχή και το βάζει όλο στο στόμα και μερικές φορές θέλει και το δικό μου όταν τρώει πχ φακές. Μερικές φορές μου το κατευθύνει στο στόμα της. άλλες το γυρίζει κι ανάποδα. Λέτε ν'αρχίσω να της το δίνω να φάει με τροφές που 'κολλάνε' και δεν πέφτουν;

Επίσης ένα άλλο θεματάκι που έχω: τα κομματάκια τα βάζω πάνω στο δίσκο της γιατί αλλιώς το μπωλ το παίρνει για να παίξει, να το γυρίσει ανάποδα, να το φάει και άλλοτε να πάρει κάτι από μέσα. Λέτε να πάρω ένα μπωλ από αυτά που κολλάνε στο δίσκο; (όντως κολλάνε ; ) Να το βάζω στο μπωλ και όχι στο δίσκο; Και να της δώσω ταυτόχρονα και κουτάλι να φάει;

Επίσης, πιρούνι πότε ξεκινάνε; Μπορώ να το δώσω κι αυτό άφοβα;

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 84
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Κι εμένα ο γιος μου είναι 16 μηνών και δεν παιρνει τιποτα να φαει μονος του.Φταιω εγω γιατι μου πνιγηκε 2 φορες μπροστα στα ματια μου κι από τοτε δεν το ξανατόλμησα.Τώρα κρατάει το μπισκότο αλλα το πετάει μετά από λίγο.Δεν ανησυχώ για το πότε θα μάθει, πιστεύω οτι καθε παιδί θέλει το χρόνο του.Κι επειτα πρέπει εμεις να δείξουμε στο παιδι πώς θα το κάνει.Εσύ εχεις γυναικα στο σπιτι,λες να του δειχνει πως θα φαει;κι εμενα τον έχει ο άντρας μου τα πρωινά που δουλεύω και τον ταίζει για μεσημερι Οταν ο μικρος δεν τρωει του το αλεθει τελειως για να τελειωνει.Τα παιδιά θελουν υπομονή και επιμονη για να μαθουν.:!:

εμένα πάλι αν του δώσω κάτι στο χέρι θα το φάει, επίσης τρώει με το πιρούνι, με το κουτάλι δεν έχω επιχειρήσει ακόμη αλλά όταν θέλει φαγητό μου φέρνει ένα ψεύτικο και μου δείχνει ότι τρώει με αυτό. επίσης όταν του το δίνω καμοιά φορά προσπαθεί να φάει αλλά το φαγητό καταλήγει πάνω του και μετά τον ταϊζω! η αλήθεια όμως είναι ότι δεν βάζει πράγματα στο στόμα του εκτός από φαγητό, ούτε παιχνίδια (το έκανε πιο μικρός και του εξηγούσα ότι δεν το βάζουμε στο στόμα γιατί δεν είναι καθαρό)

Παναγιώτης 4,5 χρονών

ειναι 2 χρονων. απο 10-11 μηνων σταματησαμε τα αλεσμενα. απο τοτε τρωει ειτε με τα χερακια, μακαρονια κοφτα, πατατες,κρεατακι σε κομματακια κ.α. αλλα και με πηρουνακι. ο,τι τρωγεται με κουταλι, παιδευεται πολυ ο καημενος και του τα ταιζω. γενικα ομως τρωει μονος. αργει πολυ βεβαια, αλλα νομιζω οτι ειναι καλυτερα.

the hand that rocks the cradle, is the hand that rules the world..

πριγκιπακος και νεραϊδουλα ..

Καποιοι μου λένε "Μα καλά..17 μηνών και δεν του εχεις δώσει ακόμη ούτε ένα μπισκότο στο χέρι να φαει;;; Εμένα ο δικός μου απο 7 μηνών κραταει και ροκανιζει πχ..μπισκοτο ή ψωμι..."..:( Τι να κάνω βρε παιδιά; Φοβάμαι μην μου πνιγεί..εδώ του το κρατάω εγώ για να δαγκώσει και πάλι αν αφήσω περιθώριο..κόβει μια κομμάτα ναααα.. και πνίγεται..!

Διαφημίσεις

Κι εγώ ανησυχούσα για τον ίδιο λόγο, και φοβόμουν να τους δώσω να φάνε διάφορα τέτοια. Ώσπου στο τέλος αποφάσισα ότι δεν ήταν σωστό να στερώ απ'τα παιδιά την χαρά να μασάνε και να παίζουν έτσι, οπότε ξεκίνησα δειλά-δειλά με μπισκοτάκια της Nutricia, κόρα από ψωμάκι ή κουλουράκι Θεσσαλονίκης που βλέπανε εμένα να τρώω. Μικρά-μικρά κομματάκια, μετά λίγο μεγαλύτερα, μετά ακόμη λίγο μεγαλύτερα, μέχρι που η μία μικρή ξεκίνησε και τα βούταγε με το χεράκι της και τα τρώει μόνη της και πολύ τα διασκεδάζει. Αυτά για τη μία. Η άλλη ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που δεν βάζουν τίποτα στο στόμα, το μπισκοτάκι που της δίνεις το κάνει παιχνίδι κι όταν το βαρεθεί το πετάει και δεν ανοίγει το στόμα να της βάλεις εσύ κάτι μέσα με το χέρι σου. Εν αντιθέσει, αν αντιληφθεί ότι κάτι κρατάς και στοχεύεις στόμα, το σφραγίζει ακόμη περισσότερο. Τελικά όντως το κάθε παιδί είναι εντελώς διαφορετικό από το άλλο με τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του ιδιορρυθμίες.

wyaMp2.pngcEVCp2.png

Ώσπου στο τέλος αποφάσισα ότι δεν ήταν σωστό να στερώ απ'τα παιδιά την χαρά να μασάνε και να παίζουν έτσι,.

αυτο λεω κι εγω.. μπορει να ειναι κουραστικο να πλενω το τραπεζακι του 1000 φορες τη μερα αλλα ειναι απολαυση να το βλεπεις να τρωει μονο του. ειναι παιχνιδι γευσης, αφης, οσφρησης.. εμενα ο δικος μου το ευχαριστεται πολυ . αμα του βαλεις και κανενα dvd με παιδικα μπορει να τρωει και μια ωρα..

the hand that rocks the cradle, is the hand that rules the world..

πριγκιπακος και νεραϊδουλα ..

• 1 month later...

ναι ναι λοιπον εχουμε εδω και μια εβδομαδα που πλεον τρωει μονος του και μαλιστα και το γιαουρτι χτες και μαλιστα με πολυ λιγες απωλειες γυρω γυρω απο το στομα του...:P:p:p

και αφου τελειωσει το φαγητο του χεοροκροτει και τον εαυτο του:lol: και μου λεει παει...μαμα(δηλαδη τελειωσε-με ανοιχτα χερακια)

τελικα το πιο σωστο ειναι να τα αφησουμε μονα τους να δουλεψουν με το κουταλι και το πηρουνακι.

μπραβο λοιπον στα μικρα μας:P:p:p

Πρσωπικά δεν της δίνω ούτε κουτάλι ούτε πιρούνι για να παίξει καθώς φοβάμαι μη βγαλει κανα μάτι. Την ταιζω εγώ και πιστεύω θα αργήσει πολύ να μάθει να τρώει μόνη της.

1.12.2008- Αντίκρυσα το φως της ζωής μου.

Διαφημίσεις

Πω πω βρε κορίτσια αγχώθηκα τώρα!!!! Ο δικός μου είναι 22 μηνών και δεν ζήτησε ποτέ κουταλάκι ή πιρουνάκι ούτε έπιασε το φαγητό με τα χέρια του, και εγώ μέχρι τώρα δεν το είχα σκεφτεί να του δώσω η ίδια το κουτάλι ή το πιρούνι...... Βέβαια με το χεράκι τρώμε το ψωμάκι μας και τα φρουτάκια μας αλλά φαγητό δεν το σκέφτηκα καθόλου ότι πρέπει να αρχίσει να τρώει μόνος του.. Μου φαινόταν πολύ μικρός ακόμα...Δεν πάει και παιδικό σταθμό (το πρωί που δουλεύω τον κρατάει μια πολύ καλή κυρία η οποία και του δίνει και το μεσημεριανό). Αχ τι να πω τώρα???? Το Σαββατοκύριακο έχει επιχείρηση κουτάλι και πιρούνι...

Ήρθες!!!!! 21/4/2008

Ήρθαν και τα ζουζούνια μου 4/8/2012

ναι ναι λοιπον εχουμε εδω και μια εβδομαδα που πλεον τρωει μονος του και μαλιστα και το γιαουρτι χτες και μαλιστα με πολυ λιγες απωλειες γυρω γυρω απο το στομα του...:P:p:p

και αφου τελειωσει το φαγητο του χεοροκροτει και τον εαυτο του:lol: και μου λεει παει...μαμα(δηλαδη τελειωσε-με ανοιχτα χερακια)

τελικα το πιο σωστο ειναι να τα αφησουμε μονα τους να δουλεψουν με το κουταλι και το πηρουνακι.

μπραβο λοιπον στα μικρα μας:P:p:p

Μια απο τα ιδια....βεβαια γινομαστε χαλια η μπεμπα η κουζινα το πατωμα και εγω αλλα χαλαλι της! Τωρα μαλιστα τρωει εντελως μονη της με το πηρουνι το φαγητο της, με λιγη βοηθεια στα σκληρα πηρουνιασματα, και εχει αρχισει και με το κουταλι να τρωει σιγα σιγα! Εννοειτε ομως οτι τις σουπες ακομα εμεις τις ταιζουμε αλλα το ρυζι το γιαουρτι τις κρεμες και τα υπολοιπα μονη της!! Και βασικα πιστευω δεν εχει σχεση με την ηλικια του παιδιου αλλα με το καθε παιδι σιγκεκριμενα, αναλογα την αναπτυξη του, εγω τις εδινα φαγητο στο χερι απο 10 μηνων!

Πρσωπικά δεν της δίνω ούτε κουτάλι ούτε πιρούνι για να παίξει καθώς φοβάμαι μη βγαλει κανα μάτι. Την ταιζω εγώ και πιστεύω θα αργήσει πολύ να μάθει να τρώει μόνη της.

μπορείς να ξεκινήσεις με κουτάλι έστω πλαστικό και θα δεις ότι θα το χαρεί. Θα παίξει και με τα δοντάκια της, θα κάνει και μασάζ! Δεν πρόκειται να πάθει απόλύτως τίποτα. Ούτως ή άλλως θα είσαι μπροστά.

Εμένα τις τελευταίες μέρες μου παίρνει το κουτάλι (και σπάνια το πιρούνι γιατί πιο πολύ κουτάλι χρησιμοποιώ) και το κάνει στο μπολάκι δήθεν πως παίρνει και γελάει. Έχει πλάκα.

• 7 months later...

Δεν θελει με τιποτα το κουταλι! μονο τα χερια! τις φακες με τα χερια! μια μια... ειναι φυσιολογικο? κανενα κολπο μου προτεινετε για να το ξεπερασει? εχω δοκιμασει τα παντα!

αχααχαχαχ τι μου θύμησες!! γιαούρτι με τα χέρια και μετά να τρίβει τα μάτια της και να βγάζει άσπρες τσίμπλες. Μην ανησυχείς φάση είναι θα περάσει!!

74Qtp3.png2SeRp3.png

Διαφημίσεις

Ο δικός μου είναι 2,5 και τώρα ξεκίνησε να τρώει μόνος του με κουτάλι κυρίως αλλά ξέρει και με πηρουνάκι. Πάντως από πολύ μικρός (δεν θυμάμαι πόσο) ήθελε να έχει ένα δικό του κουταλάκι την ώρα που τον τάιζα και να ανακατεύει το φαγητό.

ldnHp3.png?vud3HaCz

Mother of 4

:)

Χρήστος - 22/3/2008

Μιχάλης - 30/11/2009

Δημήτρης - 3/4/2012

εμένα έχει αρκετές μέρες που θέλει να τρώει μόνη με το κουτάλι. Προχτές της έδωσα και πιρούνι. Δε μ'αφήνει τις περισσότερες φορές να την ταϊζω με το κουτάλι. Θέλει μόνη της. Και γελάει μόλις της λέμε μπράβο που τα καταφερνει. Της βάζω και την "ποδιά της μαμάς" μιας και τις σαλιάρες τις έκοψε εδώ και πολύ καιρό. βέβαια συνεχίζει να τρώει και με τα χέρια. Επίσης, μόνη της ζήτησε να πιει και από ποτήρι κανονικό και τα καταφερε οποτε το συνεχιζω.

Νομίζω ότι το κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς και θα πρέπει να το ακολουθούμε και να μην το πιέζουμε....

εμεις ειμαστε 17μηνων και εκτος οτι θελει να ανακατευει μονη της το πιατο της με τα χερια της,ριχνει και διαφορα αντικειμενα που μπορει να βρει γυρω της μεσα στο φαγητο της..νομιζω και εγω οτι ειναι φασεις που περνανε,θα συμφωνησω με την oikat οτι το καθε παιδι εχει τον ρυθμο του..απλα πιστευω οτι ακομα δεν ειμαστε ετοιμες να φαμε μονες μας..

• 7 χρόνια μετά...

Για να μην ανοίγω θέμα θα τοποθετησω εδώ τον προβληματισμό μου.

Ο μικρός μου πολύ πριν το χρόνο είχε αρχίσει να τρώει μονος του με την έννοια πως κρατούσε την τροφή στα χεράκια και μασουλαγε. Έτσι έτρωγε διάφορα, μπισκότα, μπανανες, μπιφτέκια, ψωμάκι και ότι πιανοταν. Μετά το χρόνο έκανε και κάτι απόπειρες με το κουτάλι, πότε εβρησκε μάγουλο και πότε στόμα. Αλλά γενικά έδειχνε ενδιαφέρον και του αρεζε. 

Ποτέ δεν κατάλαβα πως άλλαξε αυτό. Πρόσφατα συνειδητοποίησα πως ότι του δίνω για να φάει απλά το αφήνει δίπλα του και δεν το δοκιμάζει. Πχ το τοστ αν του το κραταω θα το φαει! Σαν να βαριέται να τρώει μονος του. Το ίδιο και το κουτάλι, άλλες φορές πετά το φαγητό έξω άλλες με ταιζει αλλά δεν το βάζει στο στομα. 

Είναι 20 μηνών! Δεν έχω προσδοκίες να φάει μόνος του κανονικά φακές αλλά βλέπω πως "τεμπελιαζει" κυριως στο να κρατά το φαγητό του και ανησυχω. 

Πως μπορώ να τον βοηθήσω ?  Σας έχει τυχει κάτι παρόμοιο?

πρίν από 1 λεπτό , Mama_Anesti_ είπε:

Για να μην ανοίγω θέμα θα τοποθετησω εδώ τον προβληματισμό μου.

Ο μικρός μου πολύ πριν το χρόνο είχε αρχίσει να τρώει μονος του με την έννοια πως κρατούσε την τροφή στα χεράκια και μασουλαγε. Έτσι έτρωγε διάφορα, μπισκότα, μπανανες, μπιφτέκια, ψωμάκι και ότι πιανοταν. Μετά το χρόνο έκανε και κάτι απόπειρες με το κουτάλι, πότε εβρησκε μάγουλο και πότε στόμα. Αλλά γενικά έδειχνε ενδιαφέρον και του αρεζε. 

Ποτέ δεν κατάλαβα πως άλλαξε αυτό. Πρόσφατα συνειδητοποίησα πως ότι του δίνω για να φάει απλά το αφήνει δίπλα του και δεν το δοκιμάζει. Πχ το τοστ αν του το κραταω θα το φαει! Σαν να βαριέται να τρώει μονος του. Το ίδιο και το κουτάλι, άλλες φορές πετά το φαγητό έξω άλλες με ταιζει αλλά δεν το βάζει στο στομα. 

Είναι 20 μηνών! Δεν έχω προσδοκίες να φάει μόνος του κανονικά φακές αλλά βλέπω πως "τεμπελιαζει" κυριως στο να κρατά το φαγητό του και ανησυχω. 

Πως μπορώ να τον βοηθήσω ?  Σας έχει τυχει κάτι παρόμοιο?

Προλαβαίνει να πεινάσει; Ζητάει να φάει ή απλά υπάρχουν γεύματα σε πρόγραμμα και δεν προλαβαίνει ποτέ πράγματι να νιώσει την ανάγκη να φάει;

18 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Προλαβαίνει να πεινάσει; Ζητάει να φάει ή απλά υπάρχουν γεύματα σε πρόγραμμα και δεν προλαβαίνει ποτέ πράγματι να νιώσει την ανάγκη να φάει;

Γενικά είναι φαγανο παιδί. Τρώει 5 γεύματα με πρόγραμμα κ ανάμεσα φωνάζει κ μαμ!

πρίν από 29 λεπτά , Mama_Anesti_ είπε:

Γενικά είναι φαγανο παιδί. Τρώει 5 γεύματα με πρόγραμμα κ ανάμεσα φωνάζει κ μαμ!

Οταν φωνάζει αν του βάλεις το φαγητό και δεν κάνεις τίποτα, τι θα κάνει; Αν δεν το τρώει, μάλλον απλά φωνάζει από βαρεμάρα;

On 2/9/2018 at 9:39 ΠΜ, ΑΡΓΚ είπε:

Οταν φωνάζει αν του βάλεις το φαγητό και δεν κάνεις τίποτα, τι θα κάνει; Αν δεν το τρώει, μάλλον απλά φωνάζει από βαρεμάρα;

Εννοείς πως λέει πως πειναει επειδή βαριέται κ τρώει για να περασει ή ώρα? 

Τι να σου πω? Έχω μπερδευτεί!

Αυτό που κατάλαβα σήμερα αφού του έδινα συνέχεια φαγητό να φάει με τα χέρια είναι πως μάλλον σιχαίνεται! 

Άφηνε δίπλα του ότι κρατούσε, κοίταζε αηδιασμένος τα χέρια του και μου τα έδειχνε για να τα σκουπίσω! Το περίεργο είναι πως δεν έκανε έτσι παλιότερα ή εγώ δεν είχα δώσει σημασία τοτε! Δεν ξέρω γιατί τελευταία κάνω μηχανικές κινήσεις ασυνείδητα.

9 ώρες πρίν, Mama_Anesti_ είπε:

Εννοείς πως λέει πως πειναει επειδή βαριέται κ τρώει για να περασει ή ώρα? 

Τι να σου πω? Έχω μπερδευτεί!

Αυτό που κατάλαβα σήμερα αφού του έδινα συνέχεια φαγητό να φάει με τα χέρια είναι πως μάλλον σιχαίνεται! 

Άφηνε δίπλα του ότι κρατούσε, κοίταζε αηδιασμένος τα χέρια του και μου τα έδειχνε για να τα σκουπίσω! Το περίεργο είναι πως δεν έκανε έτσι παλιότερα ή εγώ δεν είχα δώσει σημασία τοτε! Δεν ξέρω γιατί τελευταία κάνω μηχανικές κινήσεις ασυνείδητα.

Χαχα ο καημένος δεν θέλει να γίνονται χάλια τα χεράκια του... Είναι κύριος!!! Με κουτάλι κ πηρούνι έχεις δοκιμάσει να του δίνεις να τρώει μόνος του?

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...