Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θηλασμός - το αργότερο μία ώρα μετά τη γέννηση του μωρού.

Recommended Posts

Έχοντας διαβάσει διάφορα πράγματα πριν γεννήσω και ακούγωντας άλλες εμπειρότερες γυναίκες πίστευα ότι οι μαίες και οι γιατροί θα μου έκαναν πόλεμο για το θηλασμό.

Κανένας (ή σχεδόν κανένας) γιατρός, μαία, κλινική δεν σου λένε να μη θηλάζεις

ομως σου λένε

:arrow: "θήλασε 5 λεπτά" στο καθε στήθος

:arrow: "το μωρό ειναι μεγάλο και ΙΣΩΣ να μην φτανει το γάλα σου

:arrow: "οι θηλές σου δεν ειναι καλές"

:arrow: "με το θηλασμός δεν γινεσαι καλύτερη μάνα"

:arrow: "σου πέφτουν τα μαλλιά ΙΣΩΣ να φταίει ο θηλασμός"

:arrow: "το παιδί εχει κολικόυς ΙΣΩΣ να φταιει η διατροφή σου, (κοψε το γάλα, το τυρί, το λαχανο, το κρέας, τα μήλα, τα φασόλια, το μαρουλι κλπ)

:arrow: "δεν κάνει να καπνίζεις και να θηλάζεις"

δεν σου δειχνουν πώς να τοποθετεις το παιδί ΣΩΣΤΑ στο στήθος, δεν σου λένε οτι το μητρικό γάλα δεν ειναι μόνο θερμίδες, αλλά και αντισώματα, δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν ΣΩΣΤΑ μαστίτιδες, πέτρωμα του στήθους κλπ, δεν σου λενε οτι ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πιο σπάνια στις γυναίκες που θηλάζουν, δεν σου λένε ποιο ειναι το κατάλληλο θήλαστο για την περίπτωσή σου.

Ουσιαστικά δηλαδή με τις λάθος οδηγίες ειτε υπονομεύουν το θηλασμό, ειτε σου κανουν τη ζωή τόσο δύσκολη που αργα ή γρηγορα η μητέρα μονη της αποφασίζει να σταματήσει .

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα οτι ενα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών στην Ελλάδα να φτάνει να θηλάζει μέχρι των 6ο μήνα, ανώ αντίθετα σε χώρες όπου υπάρχει ιατρικό προσωπικό με την κατάλληλη γνώση και υπάρχει σωστή ενημέρωση (λ.χ. Σκανδιναβικές χωρες), το ποσοστό αυτό να είναι τουλάχιστον τριπλάσιο (διορθωσέ με aglaia, αλλά δεν θυμάμαι τα ποσοστά) .

Κατά τα άλλα όλοι υποστηρίζουν το θηλασμό excited.gif

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 504
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Γέννησα με καισαρική. Αν και έβαλα τη μικρή στο στήθος μου απο την αρχή δεν κατάφερνε ποτε να θηλάσει γιατί πήναγε κια τελικά προτιμήσαμε το μπιμπερο, περιμένοντας να κατέβει το γάλα.

ΠΓ εν μέρει σε καταλαβαίνω γιατί και εμένα ο μικρός γεννήθηκε με καισαρική στα μέσα του 9ου μήνα 4260... ακούγοντας την γκρίνια του στο μαιευτήριο και εγώ άπειρες φορές αναρωτήθηκα μήπως επειδή το παιδί επειδή είναι μεγάλο πεινάει περισσότερο και τι να του κάνει το πρωτόγαλα (το ίδιο μου έλεγαν και όοοοοολοι γύρω μου) παρόλα αυτά στηρίχτηκα στο γεγονός πως για ένα νεογέννητο το πρωτόγαλα είναι αυτό που χρειάζεται. Όσο δύσκολο και να ήταν έκανα υπομονή στη γκρίνια του γιου μου και στη μουρμούρα των γύρω μου και περίμενα την ημέρα που το γάλα θα έρθει... η οποία και άργησε μπορώ να πω... μέχρι τότε γράψαμε ποοοοολλά χιλιόμετρα στο στήθος.... :D Και αυτά τα "χιλιόμετρα" βοήθησαν να έχει ο μικρός μου ακριβώς την ποσότητα του γάλακτος που χρειαζόταν... αν του είχα δώσει μπιμπερό στο μαιευτήριο, ίσως και να απέρριπτε το στήθος μου (γιατί να μην προτιμήσει την "εύκολη" λύση;;;;)

... και φυσικά συμφωνώ και με τα όσα έγραψε η Ilonka... με τη μόνη διαφορά... δεν είμαι σίγουρη αν ο θηλασμός με έκανε καλύτερη μάνα... ίσως μια μάνα που δε θήλασε να είναι και καλύτερη από μένα... :?

δεν είμαι σίγουρη αν ο θηλασμός με έκανε καλύτερη μάνα... ίσως μια μάνα που δε θήλασε να είναι και καλύτερη από μένα...

σε καμία περίπτωση δεν εννούσα οτι ο θηλασμός εχει σχέση με την αγάπη της μάνας. Η αγάπη της κάθε μάνας είναι μια... ΑΠΕΙΡΗ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΑΝΙΟΤΕΛΗΣ και σε καμία περιπτωση η αγάπη της μανας δεν εχει σχεση με το αν θα θηλάσει ή οχι.

Ειχα στο μυαλό μου το γεγονός οτι αντί να σε βοηθήσουν να λύσεις οποιοδηποτε πρόβλημα έχεις με το θηλασμό (λάθος στάση, πόνος στις θηλές , πέτρωμα κλπ) σου βάζουν ιδέες στο μυαλό για να αποθηλάσεις και λένε πραγματα οπως "ο θηλασμός δεν σε κάνει καλύτερη μάνα, τοσα παιδιά δεν θήλασαν και μια χαρά μεγάλωσαν".

Τα μαιευτηρια ως γνωστον-αγνωστο στο ευρυ κοινο- παιρνουν τεραστια χρηματικα ποσά κοινως "μιζες" για να προωθησουν καποιο συγκεκριμενο γαλα. Καθε μαιευτηριο εχει ενα μονο γαλα που δινει στα ερμα τα μωρακια μας... Θα ηταν πολυ αφελες να πιστευουμε οτι παραλληλα θα ελεγαν ή θα εκαναν πραξεις που θα προήγαγαν το θηλασμο...

Κανουν λοιπον ο,τι ειναι δυνατον για τον σαμποταρουν...Απο τις εταιρειες παιρνουν λεφτά απο τις μαμαδες που θηλαζουν πάλι οχι... :wink:

Συμβουλες του στυλ "να θηλαζετε καθε 2 ωρες και ενδιαμεσα αν πεινασει το μωρο να δινετε ξενο γαλα γιατι το δικο σας δεν φτανει "ειναι για πολύ γέλιο για οσες ξερουν απο θηλασμο...Ειναι σαν να σου λενε οτι οι γιαγιαδες μας που δεν ειαν τα μαγικα αλουμινενια κουτακια με τις σκονες γαλακτος ειχαν ολες γαλα και καταφεραν επι εκατομμυρια χρονια να θηλαζουν αποκλειστικα και ξαφνου ως εκ θαυματος απο το 1960 και μετα που αρχισαν να αναπτυσσονται οι γαλακτοβιομηχανιες...στερεψαν τα βυζιά των γυναικων....Ε μα.... :lol:

Κορίτσια συμφωνώ με όσα γραφετε. Απλά έγραψα δική μου εμπειρία προσπαθώντας να πω στις μέλλουσες μαμάδες σε περίπτωση προβλήματος να μην απογοητευτούν. Εγώ μετά απο τόσο μπιμπερο με δικό μου και με ξένο γάλα που είχα δώσει στη μικρή ήμουν σίγουρη ότι δεν θα κατάφερνα να θηλάσω. Και τελικά μετά απο λίγη επιμονή και υπομονή όλα πήραν το δρόμο τους. Επίσης ήθελα να πω ας μην ξεχνάμε ότι και οι μαίες είναι υπαλληλοι ιδιωτικών επιχερήσεων και είναι αναγκασμένες να κάνουν ότι τους λένε. Πάντως στο μαιευτήριο που γέννησα, αν και υπήρχαν κάποια αρνητικά, οφείλω να ομολογήσω ότι και οι μαίες με βοήθσαν με το θηλασμό και οι παιδίατροι με απότρεψαν απο το να δωσω συμπλήρωμα. Φαντάζομαι ότι η καθεμία μας έχει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία εξίσου σημαντική και αξιόλογη. :wink:

Διαφημίσεις

Άλλη μια εμπειρία από Ιδιωτικό Μαιευτήριο. Γέννησα στις 25/09/06 με καισαρική τομή. Από πριν είχα ξεκαθαρίσει στον γυναικολόγο μου ότι θα θηλάσω αμέσως. Μόλις έβγαλαν το Νικόλα μου τον έδωσαν και τον έβαλα στο στήθος ΑΜΕΣΩΣ όπου προς ΜΕΓΑΛΗ έκπληξη της μαίας άρχισε να θηλάζει (αυτήν γιατί την πλήρωσα η .....μένη εγώ!!!!) Σε σημείο που έλεγε στο γυναικολόγο 'έλα να δεις...τραβάει..!!! Μου τον έφεραν στο δωμάτιο 2 ώρες μετά και πάλι θήλασε.... Είχα ξεκινήσει να κατεβάζω γάλα. Και τότε άρχισε το show. Είχαν γράψει πάνω στο πυρεξάκι αποκλειστικά μητρικός θηλασμός...έλα όμως που μου τον έφερνα κανονικά όπως όλα τα μωράκια... Άρχισα να εκνευρίζομαι πήρα το γυναικολόγο (μου είχε πει από πριν - προς τιμήν του - ότι οτιδήποτε και να μου πουν στο μαιευτήριο είτε για μένα είτε για το παιδί δεν θα πιστέψω τίποτα και θα τον πάρω τηλέφωνο) και του το είπα. Όντως τη δεύτερη μέρα το πρωί τον έφερναν πιο συχνά από το απόγευμα πάλι τα ίδια. Έβγαινα και τους ρώταγα 'δεν πεινάει το παιδί;" όχι είναι εντάξει.... κατά τις 8:00 το απόγευμα πάτησα τις φωνές..αλλά φωνές...με άκουσε ο όροφος διάλεξα ώρα που ήταν και ο γυναικολόγος μου εκεί). Αυτό ήταν....το παιδί ερχόταν περίπου κάθε 1 ώρα και τα 2 τελευταία βράδια δεν τον έδωσα πίσω τον κράτησα στο δωμάτιο... με το έτσι θέλω (πάει η ξεκούραση μου)!!

Το απίστευτο: Το βράδυ πριν βγούμε έρχεται μια παιδίατρος και μου λέει: 'Θα του δώσουμε λίγο ξένο γάλα έχει πέσει το σάκχαρο του παιδιού". ΟΚ τι να πω αφού το λέει ο γιατρός... Την άλλη μέρα το πρωί αλλάζει η βάρδια και έρχεται ένας άλλος παιδίατρος...'Τι έγινε με το σάκχαρο ' του λέω ανέβηκε;'. Κυττάει τα χαρτιά 'μα δεν είχε ποτέ πέσει μου λέει...'!!!! Μου ήρθε να τον πνίξω....

Αυτά για τα ιδιωτικά μαιευτήρια.... Α! και σε δίκλινο παρακαλώ που υποτίθεται ότι σε προσέχουν...καλά έκανα έγώ και ήθελα να γεννήσεω στο ΕΛΕΝΑ που έχει και ομάδα στήριξης για το θηλασμό αλλά έφυγε στη μέση της εγκυμοσύνης ο γιατρός μου από εκεί...

ΟΥΦ τα είπα και ξεθύμανα!!! :twisted:

Μόλις έβγαλαν το Νικόλα μου τον έδωσαν και τον έβαλα στο στήθος ΑΜΕΣΩΣ όπου προς ΜΕΓΑΛΗ έκπληξη της μαίας άρχισε να θηλάζει (αυτήν γιατί την πλήρωσα η .....μένη εγώ!!!!) Σε σημείο που έλεγε στο γυναικολόγο 'έλα να δεις...τραβάει..!!!

Συγχαρητήρια!!! Στη μαία που η ζωή την αξίωσε να δει αυτό το μοναδικό φαινόμενο, να θηλάζει ένα θηλαστικό μόλις γεννιέται!!!

Μόλις έβγαλαν το Νικόλα μου τον έδωσαν και τον έβαλα στο στήθος ΑΜΕΣΩΣ όπου προς ΜΕΓΑΛΗ έκπληξη της μαίας άρχισε να θηλάζει (αυτήν γιατί την πλήρωσα η .....μένη εγώ!!!!) Σε σημείο που έλεγε στο γυναικολόγο 'έλα να δεις...τραβάει..!!!

Συγχαρητήρια!!! Στη μαία που η ζωή την αξίωσε να δει αυτό το μοναδικό φαινόμενο, να θηλάζει ένα θηλαστικό μόλις γεννιέται!!!

:lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Μακάρι να το καταλάβαιναν όλες οι νέες μανούλες τόσο απλά.... Κόντεψα να τσακωθώ με συγγενή μου προσπαθώντας να την πείσω γιαυτό το ...τόσο απλό φαινόμενο και επέμενε ότι αφού Ο ΓΙΑΤΡΟΣ της της έλεγε άλλα-τα ξέρετε, μην σας τα παραθέτω- δεν γινόταν να κάνει αλλιώς!!! Δοκίμασε μετά από τρομερή πίεσή μου να μην του δίνει ξένο για μία μόνο μέρα και μετά ο άντρας της μου έκανε επίθεση ότι έχουν το παιδί εξαιτίας μου στη δίαιτα :?:D:evil::D Τσιμουδιά κι εγώ!!!! Συμπέρασμα: Η φύση δεν ξέρει τίποτα για τα θηλαστικά, ο γιατρός ναι! :D

Δυο γλυκά χαμόγελα...η ζωή μου όλη...

Μακάρι να το καταλάβαιναν όλες οι νέες μανούλες τόσο απλά.... Κόντεψα να τσακωθώ με συγγενή μου προσπαθώντας να την πείσω γιαυτό το ...τόσο απλό φαινόμενο και επέμενε ότι αφού Ο ΓΙΑΤΡΟΣ της της έλεγε άλλα-τα ξέρετε, μην σας τα παραθέτω- δεν γινόταν να κάνει αλλιώς!!! Δοκίμασε μετά από τρομερή πίεσή μου να μην του δίνει ξένο για μία μόνο μέρα και μετά ο άντρας της μου έκανε επίθεση ότι έχουν το παιδί εξαιτίας μου στη δίαιτα :?:D:evil::D Τσιμουδιά κι εγώ!!!! Συμπέρασμα: Η φύση δεν ξέρει τίποτα για τα θηλαστικά, ο γιατρός ναι! :D

Αστεράκι φωτεινό, ο καθένας καταλαβαίνει αυτά που θέλει και αυτά που του ταιριάζουν... Εσύ μιλάς μια φορά, αν ο άλλος θέλει να μάθει θα ενδιαφερθεί και θα ρωτήσει περισσότερα. Αν δεν θέλει να μάθει τότε θα το παίξει κινέζος. Εδώ βρισκόμαστε για να βοηθήσουμε τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν με όποιο τρόπο θέλουν να θηλάσουν... Αυτές είναι αρκετές και χρειάζονται πολλή στήριξη. :wink:

Διαφημίσεις

Η αλήθεια είναι πως και εγώ έχω σταματήσει να λέω τη γνώμη μου, εκτός και αν με ρωτήσουν. Κάθε ένας κάνει τις επιλογές του και αναλαμβάνει και τις ευθύνες των πράξεών του. Αλλά βρε κορίτσια (και παρακαλώ πείτε μου αν σας συμβαίνει το ίδιο) κάθε φορά που πηγαίνω κάπου και βλέπω στην αγκαλιά μωράκι-βρεφάκι και βλέπω να βγαίνει από την τσάντα το γάλα στη σκόνη και να ετοιμάζεται, άθελά μου με πιάνει μια θλίψη... Δε θα μιλήσω (ακόμα και αν αυτή η κοπέλα είναι γνωστή μου) αλλή η θλίψη θα με πιάσει... :cry:

Παρόλα αυτά είπαμε... αν ρωτηθώ από κάποια που δεν ξέρει και θέλει να μάθει, που επιθυμεί να θηλάσει και δεν ξέρει πώς, πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω με τα λίγα που ξέρω και έμαθα μετά το θηλασμό μας... :D

Αστεράκι φωτεινό, ο καθένας καταλαβαίνει αυτά που θέλει και αυτά που του ταιριάζουν... Εσύ μιλάς μια φορά, αν ο άλλος θέλει να μάθει θα ενδιαφερθεί και θα ρωτήσει περισσότερα. Αν δεν θέλει να μάθει τότε θα το παίξει κινέζος. Εδώ βρισκόμαστε για να βοηθήσουμε τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν με όποιο τρόπο θέλουν να θηλάσουν... Αυτές είναι αρκετές και χρειάζονται πολλή στήριξη. :wink:

Συμφωνώ και επαυξάνω....

Δυο γλυκά χαμόγελα...η ζωή μου όλη...

Annastasia μου,

παθαίνω και εγώ ακριβώς το ίδιο, αλλά δεν μιλάω όυτε το δείχνω....

Πρέπει να χωνέψω το γεγονός, ότι καποιες μητέρες για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν θέλουν να θηλάσουν ή τελικά ενω ήθελαν δεν θήλασαν... τελεία και παύλα.

Ξέρουν όλοι την άποψή μου για το θηλασμό, την οποία και υπογραμμίζω πάντα σε σχετικές συζητήσεις,... όποια γνωστή ή φίλη θέλει να την βοηθήσω όπως μπορώ, θα έρθει μόνη της! Για να μην δημιουργούνται και παρεξηγήσεις και βγαίνουμε προς τα έξω πιεστικές! :wink:

Annastasia μου,

παθαίνω και εγώ ακριβώς το ίδιο, αλλά δεν μιλάω όυτε το δείχνω....

Πρέπει να χωνέψω το γεγονός, ότι καποιες μητέρες για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν θέλουν να θηλάσουν ή τελικά ενω ήθελαν δεν θήλασαν... τελεία και παύλα.

Ξέρουν όλοι την άποψή μου για το θηλασμό, την οποία και υπογραμμίζω πάντα σε σχετικές συζητήσεις,... όποια γνωστή ή φίλη θέλει να την βοηθήσω όπως μπορώ, θα έρθει μόνη της! Για να μην δημιουργούνται και παρεξηγήσεις και βγαίνουμε προς τα έξω πιεστικές! :wink:

Σε καταλαβαίνω... ΑΠΟΛΥΤΑ!

:wink:

Αλλά βρε κορίτσια (και παρακαλώ πείτε μου αν σας συμβαίνει το ίδιο) κάθε φορά που πηγαίνω κάπου και βλέπω στην αγκαλιά μωράκι-βρεφάκι και βλέπω να βγαίνει από την τσάντα το γάλα στη σκόνη και να ετοιμάζεται, άθελά μου με πιάνει μια θλίψη... Δε θα μιλήσω (ακόμα και αν αυτή η κοπέλα είναι γνωστή μου) αλλή η θλίψη θα με πιάσει... :cry:

Όταν ο γιος μου ήταν 4 ετών ρώτησε η δασκάλα τι τρώνε για πρωινό και ο γιος μου απάντησε " γαλατάκι από τη μαμά μου" η δασκάλα είπε "Έλα βρε Θαλή αυτά τα πράγματα δε γίνονται" ...

Ο γιος μου κατάλαβε και δεν συνέχισε την κουβέντα. Το μεσημέρι μου διηγηθηκε το περιστατικό και ρώτησε γιατί ενώ είπε την αλήθεια η δασκάλα δεν τον πίστεψε. Του εξήσα πως επειδή στην Ελλάδα είναι πολύ σπάνιο να θηλάζει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία, μάλλον η δασκάλα του δεν το έχει ακούσει και δεν το έχει δει ποτέ. Η απάντησή του:

"Να της το πούμε όμως, γιατί η δασκάλα μου θα κάνει παιδάκια και είναι κρίμα τα παιδάκια της να χάσουν κάτι τόσο πολύτιμο..."

Διαφημίσεις

Αλλά βρε κορίτσια (και παρακαλώ πείτε μου αν σας συμβαίνει το ίδιο) κάθε φορά που πηγαίνω κάπου και βλέπω στην αγκαλιά μωράκι-βρεφάκι και βλέπω να βγαίνει από την τσάντα το γάλα στη σκόνη και να ετοιμάζεται, άθελά μου με πιάνει μια θλίψη... Δε θα μιλήσω (ακόμα και αν αυτή η κοπέλα είναι γνωστή μου) αλλή η θλίψη θα με πιάσει... :cry:

Όταν ο γιος μου ήταν 4 ετών ρώτησε η δασκάλα τι τρώνε για πρωινό και ο γιος μου απάντησε " γαλατάκι από τη μαμά μου" η δασκάλα είπε "Έλα βρε Θαλή αυτά τα πράγματα δε γίνονται" ...

Ο γιος μου κατάλαβε και δεν συνέχισε την κουβέντα. Το μεσημέρι μου διηγηθηκε το περιστατικό και ρώτησε γιατί ενώ είπε την αλήθεια η δασκάλα δεν τον πίστεψε. Του εξήσα πως επειδή στην Ελλάδα είναι πολύ σπάνιο να θηλάζει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία, μάλλον η δασκάλα του δεν το έχει ακούσει και δεν το έχει δει ποτέ. Η απάντησή του:

"Να της το πούμε όμως, γιατί η δασκάλα μου θα κάνει παιδάκια και είναι κρίμα τα παιδάκια της να χάσουν κάτι τόσο πολύτιμο..."

...και που να' ξερε ο Θαλής, ότι το "πολύτιμο" αυτό "γάλα της μαμάς" απο επιλογή ή από άγνοια πολλές φορές δεν προσφέρεται... και πως και να το έλεγε στη δασκάλα, εκείνη μπορεί ακόμα να τον κοίταζε σαν εξωγήινο... αλλά είπαμε, επιλογές είναι αυτές...

(οπότε δικαιολογημένη η θλίψη μου... και κατά το Θαλή...)

Αγλαία , πολύ συγκινητική η απάντηση του γιού σου! :D

Όσο μεγαλώνει το παιδί, είναι ακόμα πιο ωραίος ο θηλασμός γιατί πλέον μπορούν να σου πουν το πόσο το απολαμβάνουν!

Σίγουρα δεν συμβαίνει καθόλου συχνά στην Ελλάδα να θηλάζει νήπιο,οπότε δικαιολογημένα η δασκάλα δεν κατάλαβε.Οταν όμως βλεπω βρέφη να πίνουν γάλα σε σκόνη νευριάζω.

Αυτό που με θυμωνει είναι όταν καποιες μητέρες αποφασίζουν να μην θηλάσουν και μετά από λίγο καιρό κλαίγονται οτι το παιδί εχει δυσκοιλιώτητα, αλλεργία στις σκόνες, αρρωσταίνει πολύ κλπ. Κανονικά οταν μια μητέρα αποφασίζει να παρει χαπι διακοπής του θηλασμού θα επρεπε να υπογράφει χαρτί οτι γνωρίζει τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία του παιδιού της και οτι υπέυθύνη της γίνεται η διακοπή του.

:idea: Αυτό το παίρνω και το κρατάω για φυλαχτό :idea:

Αλήθεια Αγλαΐα ο γιος σου θηλάζει ακόμα κάθε μέρα, τώρα που είναι μεγαλύτερος; Συγγνώμη δεν θέλω να είμαι αδιάκριτη (and I do mind my own business), ρωτάω από ενδιαφέρον πραγματικά :D

WLn5p2.png

Αλήθεια Αγλαΐα ο γιος σου θηλάζει ακόμα κάθε μέρα, τώρα που είναι μεγαλύτερος; Συγγνώμη δεν θέλω να είμαι αδιάκριτη (and I do mind my own business), ρωτάω από ενδιαφέρον πραγματικά :D

Ο γιος μου είναι μεγάλος πια και δεν θηλάζει αν και θήλασε πάρα πολύ. Νομίζω ότι θήλαζε καθημερινά μέχρι τα 4,5 περίπου, μετά άρχισε να κάνει μερικές απουσίες που έγιναν συχνές μετά τα 5.

Θα σου πω και κάτι ακόμη πολύ ενδιαφέρον που το είπε σχετικά μεγάλος, όταν πια είχε αρχίσει να κάνει συχνές απουσίες θηλασμού. Γυρίσαμε από ένα κουραστικό ταξίδι και μόλις φτάσαμε στην πόρτα του σπιτιού λέει: "Γάγκα" και παίρνει μια ανάσα ανακούφισης (γάγκα έλεγε το γάλα χαϊτευτικά όπως το έλεγε και όταν ήταν μικρός). Η μητέρα μου που ήταν μαζί μας απόρρησε και του λέει: "μα θέλεις τώρα γαλατάκι;" Η απάντηση: "όχι αλλά γάγκα είναι η λέξη της ανακούφισης, ανακουφίστηκα που φτάσαμε σπίτι...".

Αυτό το παιδί έχει την ικανότητα να εκφράζει λεκτικά τα συναισθήματά το με ακρίβεια από πολύ μικρό. Έχω ακούσει πάρα πολλά τόσο για το θηλασμό όσο και για τα υπόλοιπα. Όσα μου έχει πει είναι πραγματικά ένα παράθυρο σε έναν κόσμο που δεν τον πολυξέρουμε. Νομίζω ότι δεν θα ασχολούμουν τόσο ενεργά με την υποστήριξη άλλων μητέρων αν δεν είχα ακούσει τόσο πολλά...

Οταν όμως βλεπω βρέφη να πίνουν γάλα σε σκόνη νευριάζω.

Πριν νευριάσεις σκέψου τι ερεθίσματα έχει αυτή η μητέρα και από πού. Αν το δεις σαν κοινωνικό φαινόμενο και όχι σαν προσωπικό θα δείξεις περισσότερη κατανόηση. Είναι κρίμα και για τα μωρά και για τις μαμάδες αλλά δυστυχώς είναι θύματα που δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν ότι είναι θύματα και μπορεί να γίνουν αιτία να υπάρξουν και άλλα θύματα...

Αυτό το παιδί έχει την ικανότητα να εκφράζει λεκτικά τα συναισθήματά το με ακρίβεια από πολύ μικρό.

Εχει αυτή την ικανότητα γιατί μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που τον ενθάρρυνε να εκφράσει αυτό που νιώθει..... Στο λέει μία που έφτασε στο πανεπιστήμιο για να καταλάβει κάποιες συναισθηματικές της ελλείψεις :?

Όσα μου έχει πει είναι πραγματικά ένα παράθυρο σε έναν κόσμο που δεν τον πολυξέρουμε.

Γιατί τον ακουσες..... Και μην ακούγομαι παραπονιάρα απλά πιστεύω ότι ακούμε σήμερα τόσο λίγο ο ένας τον άλλον, πόσο μάλλον τα παιδιά...

Νομίζω ότι δεν θα ασχολούμουν τόσο ενεργά με την υποστήριξη άλλων μητέρων αν δεν είχα ακούσει τόσο πολλά...

Να σου πω κάτι...Στην αρχή το μωρό θήλαζε και εγώ ήμουν σίγουρη ότι έκανα το καλύτερο για αυτήν επειδή... το είχα διαβάσει. Τώρα που έχει μεγαλώσει, μετά τα χαμόγελα ευτυχίας που κάνει όταν θηλάσει βλέπω να της αλλάζει και η διάθεση μετά τον θηλασμό, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι αν την κρατάω αγκαλιά και την φιλάω ή την παίζω, χωρίς το στήθος όμως...

Είναι μια μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στην μανα και το παιδί πιστεύω ,όχι η μοναδική βέβαια, αλλά η πιο σημαντική τους πρώτους μήνες της ζωής του...

WLn5p2.png

Εγώ πάντως για να είμαι ειλικρινής κορίτσια πιστεύω ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες γυναικών, αυτές που ξέρουν και αυτές που δεν ξέρουν. Γιατί εγω αφού γέννησα κατάλαβα ότι ο θηλασμός είναι αποκλειστικά θέμα γνώσης και κατόπιν θέμα θέλησης. Είμαι βέβαιη πλέον ότι δεν υπάρχει το "δεν έχω γάλα", "δεν μπορώ" κλπ. Υπάρχει το "δεν ξέρω" και μετά από αυτό ανοίγονται δύο δρόμοι: Το "θέλω να μάθω" και το "δεν θέλω να μάθω". Εγώ όπως έχω πει και αλλού, ήθελα πολύ να θηλάσω και κατάφερα μόνο για 3 μήνες, και αυτούς με συμπλήρωμα γιατί δεν είχα κανέναν να μου δείξει πως να εδραιώσω το θηλασμό (για να μην αναφέρω πάλι τα λάθη του μαιευτηρίου). Αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση μου με το γιο μου είναι ελλειπής ή ο,τιδήποτε. Απλά περιμένω τόσο πολύ να κάνω τα πράγματα σωστά στο δεύτερο παιδάκι που θα έρθει, τώρα που έχω ενημερωθεί. Βλέπω όμως γυναίκες που δεν τα κατάφεραν στο πρώτο (για τους ίδιους ενδεχομένως λόγους που δεν τα κατάφερα και γω) να μην προσπαθούν καν, να βρίσκουν τις ίδιες δικαιολογίες και να καταφεύγουν τελικά στην εύκολη (γιατί σίγουρα είναι ευκολότερη) λύση του μπουκαλιού.

Δεν θα υποστηρίξω ότι όλες εμείς που για τον α ή β λόγο δεν θηλάσαμε αρκετά ή καθόλου είμαστε λιγότερο μαμάδες. Απλά μια σκέψη μου περνάει από το μυαλό. Μια γυναίκα που θηλαζει για 6 μήνες, 1 χρόνο, ή και περισσότερο, περνάει αναγκαστικά περισσότερο χρόνο με το παιδί της. Είναι πιο δύσκολο να το αφήσει κάπου και να πάει βόλτα, για καφέ κλπ. σε συχνή βάση. Ξυπνάει πιο συχνά τα βράδια, το αγκαλιάζει πιο συχνά τη διάρκεια της μέρας και από τη στιγμή που το κάνει με μεγάλη ευχαρίστηση και αγάπη, ενώ έχει την επιλογή να καταφύγει στον εύκολο τρόπο (μπουκάλι) και δεν το κάνει για μένα, χωρίς παρεξήγηση ΝΑΙ είναι καλύτερη μάνα.

Συγνώμη κορίτσια για την πολυλογία αλλά διαβάζοντας τις δικές σας μαρτυρίες συνειδητοποίησα τα δικά μου λάθη και εύχομαι να πάνε όλα καλά και να μου δωθεί η ευκαιρία να μην τα ξανακάνω

Μια γυναίκα που θηλαζει για 6 μήνες, 1 χρόνο, ή και περισσότερο, περνάει αναγκαστικά περισσότερο χρόνο με το παιδί της. Είναι πιο δύσκολο να το αφήσει κάπου και να πάει βόλτα, για καφέ κλπ. σε συχνή βάση. Ξυπνάει πιο συχνά τα βράδια, το αγκαλιάζει πιο συχνά τη διάρκεια της μέρας και από τη στιγμή που το κάνει με μεγάλη ευχαρίστηση και αγάπη, ενώ έχει την επιλογή να καταφύγει στον εύκολο τρόπο (μπουκάλι) και δεν το κάνει για μένα, χωρίς παρεξήγηση ΝΑΙ είναι καλύτερη μάνα.

Καλύτερη μάνα από αυτή που δεν ξέρει και δε θέλει να μάθει ίσως... από αυτή που δεν ξέρει γιατί δεν της δόθηκε η ευκαιρία να μάθει όχι απαραίτητα όμως... εσύ απ' ότι καταλαβαίνω anniw μου ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία και αυτό είναι καλό! Καλό γιατί στο δεύτερο παιδάκι σου θα ξέρεις και όλα θα γίνουν όπως τα θες... :D

Anniw, να σου ζήσει το μωράκι και με το καλό το δεύτερο!!! :wink:

Υπάρχει το "δεν ξέρω" και μετά από αυτό ανοίγονται δύο δρόμοι: Το "θέλω να μάθω" και το "δεν θέλω να μάθω".

Μεγάλη συζήτηση ανοίγεις!!!

Στις Η.Π.Α. οι γυναίκες που έχουν πτυχίο, που είναι άνω των 30, που ανήκουν στα μεσαία ή ανώτερα εισοδήματα, θηλάζουν τα παιδιά τους σε ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με αυτές που δεν έχουν πτυχίο, που είναι κάτων των 30 και που ανήκουν στα χαμηλώτερα οικονομικά στρώματα.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι για να θηλάσεις πρέπει να έχεις πτυχίο, λεφτά και κάποια χρονάκια;!!! Μήπως πρέπει να κατευθύνουμε τις μαμάδες στο να αποκτήσουν μεγαλύτερες παιδιά, να πάρουν πτυχίο και να κερδίσουν αρκετά χρήματα πριν γεννήσουν;

Όχι βέβαια!!!

Σε μια κοινωνία που υπάρχουν πολλά εμπόδια για το θηλασμό μόνο οι μητέρες που μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια θηλάζουν.

Σε μια κοινωνία που από την εγκυμοσύνη ο γιατρός ενημερώνει τη μητέρα, στον τοκετό όλο το νοσηλευτικό προσωπικό γνωρίζει για την έναρξη του θηλασμού και στη λοχεία η μητέρα βρίσκει τη στήριξη που χρειάζεται για να θηλάσει, τότε οι περισσότερες μητέρες θηλάζουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν μεταπτυχιακό στο θηλασμό!!!

Το ορθό είναι η κοινωνία και οι επαγγελματίες υγείας να στηρίζουν τη μητέρα και όχι η μητέρα να ταλαιπωρείται τόσο για να καταφέρει να θηλάσει....

Βλέπω όμως γυναίκες που δεν τα κατάφεραν στο πρώτο (για τους ίδιους ενδεχομένως λόγους που δεν τα κατάφερα και γω) να μην προσπαθούν καν, να βρίσκουν τις ίδιες δικαιολογίες και να καταφεύγουν τελικά στην εύκολη (γιατί σίγουρα είναι ευκολότερη) λύση του μπουκαλιού.

Έτσι όπως το θέτεις το κάνεις να φαίνεται σαν προσωπική επιλογή ενώ δεν είναι. Οι περισσότερες δεν φοράμε μαντήλα απλά γιατί αυτό είναι το σύνηθες εδώ και δεν το σκεφτόμαστε καν. Αν όμως γύρω μας φορούσαν μαντήλα, οι περισσότερες θα φορούσαμε επίσης χωρίς καν να το σκεφτούμε. Γενικά κάνουμε πιο εύκολα αυτό που κάνουν οι περισσότεροι. Είναι στο ένστικτό μας να προσαμοζόμαστε στα δεδομένα της κοινωνίας ακόμη και αν αυτά δεν είναι τα καλύτερα για μας. Υιοθετούμε τις αξίες της κοινωνίας ως δικές μας αξίες γιατί μεγαλώνουμε με αυτές και το κάνουμε χωρίς να το καταλάβουμε, ως αυτονόητο.

Αν μια μητέρα έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια που κανείς δεν έχει θηλάσει και όλα τα μωρά μεγαλώνουν με το μπουκάλι, είναι λίγο δύσκολο να της έρθει η επιθυμία να ξεχωρίσει. Ακόμη και αν το προσπαθήσει δεν θα την αφήσουν όλες αυτές που δεν θήλασαν (η μητέρα της, η πεθερά της, η αδελφή της, η θεία της, η ξαδέλφη της...).

Υπάρχουν μητέρες που μεγάλωσαν χωρίς αγκαλιές, που τις άφησαν να κλαίνε μέχρι να κοιμηθούν όταν ήταν μωρά, που τις ταΐζανε το φαγητό που έκαναν εμετό, που... Γι αυτές το μπιμπερό δεν είναι η εύκολη λύση, είναι συνήθως η μόνη λύση... :cry:

Ο θηλασμός είναι μια πολύ στενή συναισθηματική και σωματική σχέση και για κάποιες μητέρες αυτό περιέχει πολύ πόνο, τον πόνο που έζησαν πριν πολλά χρόνια...

Για την ευκολία του μπιμπερό έχω να προσθέσω κάτι ακόμη. Η κάθε μητέρα βιώνει διαφορετικά το τι είναι εύκολο και τι όχι. Για μένα το μπιμπερό ήταν πολύ δύσκολο από κάθε άποψη. Έδωσα 3 λίτρα ξένο γάλα στο μωρό μου μέχρι να γίνει 5 εβδομάδων και ακόμη και μετά τόσα χρόνια με δυσκολεύει πάρα πολύ και μόνο η σκέψη. Έδωσα 60 λίτρα μητρικό γάλα με το μπιμπερό μέχρι να μάθει το παιδί μου να θηλάζει και ακόμη θυμάμαι την ανακούφιση που ένιωσα όταν τελικά κατάφερα να απαλλαγώ από τα μπιμπερό. Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι κοπιαστικό, όμως ο θηλασμός για μένα το έκανε πιο εύκολο και πιο όμορφο! :)

:):):)

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...