Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πως τα βγάζετε πέρα?[οικογενειακά έξοδα]

Rachel

Recommended Posts

Πώς τα βγαζουμε περα οικονομικα. Με οικονομια μεγαλη. εχουμε κοψει παρα πολλα πραγματα. Ρουχα εχουμε να ψωνισουμε πολυ καιρο. Τωρα που ηθελα εγω να παρω για τη θαλασσα λιγα πραγματα, πηρα απο τα κινεζικα και απο τη λαικη μπιτζαμες και παντοφλακια. Ψωνιζουμε με λιστα απο το μαρκετ, κοιταω τις προσφορες και τα κουπονια, κανω γλυκα εγω στο σπιτι, εχουμε να παμε διακοπες απο τριετιας, περιορισαμε το φαγητο εξω, σε μια φορα το μηνα και παραγγελνουμε σουβλακια μια φορα το 15μερο εφοσον εινια αναγκαιο. Πινουμε εξω καφε 1-2 φορες την εβδομαδα.

μαγειρευω μεγαλη ποσοστητα 2-3 φαγητα και βαζω σε ταπερ στην καταψυξη, οποτε μετα θελουν ζεσταμα και οχι μαγειρεμα και δεν χρειαζεται να τα πεταω ουτε να τρωμε το ιδιο φαγητο 3 μερες.

Γενικα εχουμε περιορισει παρα πολυ τις αγορεςμας κυριως στα αναγκαια του μαρκετ και στη λαικη.

δυστυχως δεν εχω νυχτερινο ρευμα οποτε δεν μπορω να το αξιοποιησω για σιδερο και πλυντηρια και θερμοσιφωνο.

στη θεσσαλονικη ομως με το αεριο και τον ατομικο καυστηρα το ρευμα περιοριστηκε παρα πολυ.

Συγνώμη αλλά ΤΩΡΑ άρχισες να τα κάνεις όλα αυτά;

Δηλαδή πριν τι έκανες, έτρωγες κάθε μέρα έξω; Εμείς κόψαμε το έξω που πριν ήταν μία φορά το μήνα και την pizza delivery με κουπόνια που πριν ήταν μία φορά στις 15 μέρες.

Όσο για τα ψώνια, από τότε που θυμάμαι στη ζωή μου, η μαμά μου ΠΟΤΕ δεν πήγε στο SM χωρίς λίστα, και το ίδιο εδώ και 10 χρόνια κάνω και εγώ!

Φαγητό μαγειρευτό, κρατάει και μία βδομάδα στο ψυγείο!

Προσφορές και κουπόνια κοιτάω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να ψωνίζει!

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 146
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Δηλαδή πριν τι έκανες, έτρωγες κάθε μέρα έξω; Εμείς κόψαμε το έξω που πριν ήταν μία φορά το μήνα και την pizza delivery με κουπόνια που πριν ήταν μία φορά στις 15 μέρες.

Όσο για τα ψώνια, από τότε που θυμάμαι στη ζωή μου, η μαμά μου ΠΟΤΕ δεν πήγε στο SM χωρίς λίστα, και το ίδιο εδώ και 10 χρόνια κάνω και εγώ!

Δεν τα ξεκινησα τωρα αλλα τωρα τα κανω πιο εντατικα. Δεν παρασυρομαι και δεν λεω "ελα μωρε παρε και αυτο". Και εχω αφαιρεσει απο τις λιστες σαχλαμαρες

Επίσης παλαιοτερα δεν "τσιγκουνευομασταν". Λεγαμε "θελουμε να παραγγειλουμε ή θελουμε να φαμε εξω σημερα" και το καναμε. Τωρα το σκεφτομαστε. Λεμε "φαγαμε εξω την περασμενη εβδομαδα, ή εχουμε την ταδε υποχρεωση την επομενη εβδομαδα, οποτε καλυτερα να μην ξοδευτουμε επιπλεον". Η λεμε "χθες καθισαμε εξω για καφε, σημερα ας παμε βολτα με το καροτσοι μονο".

επισης αλλαξε το σκοπος της λιστας. Παλιαοτερα η λιστα υπηρχε για να μην ξεχασω καποια πραγματα που ηθελα. Τωρα σε αυτο εχει προστεθει και το να μην παρεκτραπω και ψωνισω πραγματα περιττα.

Παλαιοτερα δεν κυνηγουσα τις προσφορες και τα κουπονια, αν επεφτα πανω τους τα αξιοποιυσα. τωρα τα ψαχνω και περιμενω ποτε θα βγαλει τις πανες σε προσφορα για να παω να ψωνισω τοτε μαζι με τα κουπονια. η μπορει να μην προτιμουσα ιδιωτικες ετικετες ενω τωρα τις προτιμαω.

εσενα δηλαδη δεν αλλαξε η αγοραστικη σου συμπεριφορα;

• 5 months later...

Τα τελευταία χρόνια μετά την γέννηση του παιδιού με απασχολεί συνέχεια η οικονομική διαχείριση των εισοδημάτων μου και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζομαι τα χρήματα μου. Την λέξη οικονομία δεν την γνώριζα αλλά μετά την απόκτηση της μικρής μου πραγματικά αισθάνομαι ότι οφείλω να μάθω να διαχειρίζομαι τα οικονομικά μου. Εάν κάποια φίλη είναι καλή σε αυτά τα θέματα ας μοιραστεί μερικές συμβουλές μαζί μας για το πως αποταμιεύει αλλά και πως διεκπαιρεώνει τις υποχρεώσεις της. Ας μην αναφερθούμε σε ποσά αλλά ποσοστιαία αφού αλλωστε ο καθένας απο εμάς έχει τα δικά του οικονομικά μεγέθη.

επίσης εάν κάποιες έχουν συμβουλές για οικονομία......μπορούν να τις μοιραστούν μαζί μας.

αχ βρε κοριτσι, πλεον νομιζω οτι για ολους μας αυτο ειναι αγκαθι. λοιπον, εγω δεν ειμαι κανενανς μεγαλος οικονομικος φοστηρας και αυτη η βολτα στη γειτονια (φουρνος, μαρκετ κτλ) κατανταει καταστροφη ενιοτε γιατι παντα θα παρω και κατι εκτος προγραμματος. θ ασου πω ομως τι κανουμε εμεις.

μετραμε τα παγια εξοδα, δηλαδη 1) ενοικιο = τοσο, 2) παιδικος = τοσο 3) λογαριασμοι = περιπου τοσο.

απο εκει και περα προσπαθουμε να μην καταναλωνουμε περιττα πραγματα, ειδικα τωρα με τις μεγαλες μειωσεις στους μισθους μας. και προσεχουμε πλεον οταν βγαζουμε λεφτα απο την τραπεζα να τα καταναλωνουμε σε μεγαλυτερο χρονικο διαστημα αν αυτο ειναι εφικο η να τα βγαζουμε οταν χρειαζομαστε

Διαφημίσεις

Κατέγραψε τα πραγματικά σου έσοδα και τα πραγματικά σου έξοδα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.

Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις και τα περιοδικά έξοδα - π.χ. σέρβις/σήμα αυτοκινήτου, έκτακτα γεγονότα, κ.α. και υπολόγισε τ' ανάλογα μερίσματα μηνιαίως.

Αφού έχεις πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει (συν και πλην) άρχισε να κόβεις απ' όπου κόβεται...

Η αποταμίευση πλέον μου φαίνεται μακρινό όνειρο...

εγώ δυσκολεύομαι ότι στην προσπάθεια μου να κάνω οικονομία κάνω όλες μου τις αγορές αρχές του μήνα και μετά δεν μου μένει τίποτα.......

μήπως θα έπρεπε καλύτερα με την εβδομάδα;;;

αλλά με όσα γίνονται με έπιασε αμόκ και ψωνίζω γάλατα και πάνες λες και είμαστε σε εμπόλεμη περίοδο....:)

εσείς τι κάνετε;;

Εγώ πήγαινα σε 3-4 σμ την εβδομάδα, το καθένα είχε και κάτι πιο φτηνό οπότε έπαιρνα πχ χαρτιά υγείας από Αβ και παέι λέγοντας...

Επίσης ψώνια μόνο της εβδομάδας για να μην τα πετάμε. Εννοείται έσοδα έξοδα αναλυτικότατα (ακόμα και μια τσίχλα) για να καταλάβεις πόσα χαλάς σε έξτρα πραγματάκια.

Και από εκει και πέρα εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού, οικονομικό (φασολάκια, μακαρονια με κιμά, φακές, κρεας οχι καθε μέρα κλπ) και ο Θεος βοηθός!!

Τα φυλλάδια με τις προσφορές τα διάβαζα το πρωί αντί για εφημερίδα και έτρεχα να προλάβω...από αυτές τις προσφορές κερδίσαμε πολύ!

Εμένα μου ήρθε ένας ταμπλάς με τις μειώσεις του συζήγου και σκέφτομαι μετά που θα έχουμε και στεγαστικό δάνειο και παιδί τί στο καλό θα κάνουμε.

Εκείνος τα βλέπει πιο καλά γιατί έχει μάθει να είναι μισθωτός, χωρίς οικογένεια βέβαια τόσα χρόνια, οπότε του...περρίσευαν!

Προς το παρόν αυτό που κάνω από μέρους μου για να αντισταθμίσουμε την μείωση του μισθού του είναι να μειώσω με μικρά βήματα κάθε φορά τα έξοδα μας.

Προσπαθώ να μην πετάω καθόλου φαγητό, αν δε του αρέσει το νέο φαγητό (καθότι μίζερος) να τρώμε από τους γονείς μας και όχι ντελίβερι (που είναι η αδυναμία του),

να παίρνω τις πιο οικονομικές συσκευασίες απορρυπαντικών που προτιμώ ψωνίζοντας με το σύζηγο ώστε να μπορεί να σηκώνει μεγάλα βάρη,

να αποφεύγω όσο μπορώ το καθαριστήριο (ό,τι μπαίνει πληντύριο το βάζω), να ελαττώνω την γυναίκα που βοηθά στο σπίτι τώρα που είναι χειμώνας (γιατί το καλοκαίρι λόγω δουλειάς μου μου έρχεται κάθε βδομάδα),

να μην κάνω υπερβολές πχ γενικό καθάρισμα, τοίχους κτλ αν θεωρώ ότι δεν χρειάζεται (κι ας φωνάζει η μαμά μου να μου φέρει εκείνη γυναίκα, λίγο χώμα στη βεράντα δεν βλάπτει το χειμώνα!),

να μην λέω όχι σε γονείς-πεθερικά που θέλουν να βοηθήσουν σε μεγάλα έξοδα πχ με τη γέννα,

να τρώμε φρούτα λαχανικά εποχής που πολλά από αυτά έχουμε στα περιβόλια μας πχ μανταρίνια, πορτοκάλια, ντομάτες

να τρώω μικρότερες ποσότητες από προιόντα ολικών λιπαρών αντί να τον ξοδεύω στα cottage και τις ειδικές διατροφές,

να ελέγχω από που τραβάμε χρήματα για μεγάλα ποσά πχ χαράτσια (δεν τον αφήνω να πειράξει τα πολλά χρήματα πυο έχουμε στην άκρη για σπίτι),

να μην τον αφήνω να γεμίζει δώρα την οικογένεια και τα ανήψια μου/του και να τον βαστάω από αγορές παρορμητικές γενικότερα.

Εκτός από αυτά τα μικρά πραγματάκια, 'όποτε μπορούμε συζητάμε για τα οικονομικά, το επόμενο βήμα είναι η καταγραφή εσόδων εξόδων, πρός το παρόν την κάνουμε νοητικά και για τα χοντρά έξοδα μόνο.

Ευτυχώς ακόμα βαστιόμαστε, αλλά θα πρέπει σύντομα να βρούμε μόνιμη κατοικία, τουλάχιστο να πηγαίνουν εκεί τα χρήματα και όχι σε ενοίκιο (κοινώς κερατιάτικα).

ένα τόσο δα ανθρωπάκι με κάνει καλύτερο άνθρωπο, σ'αγαπώ!

πιστεύω ότι μια καλή αρχή είναι να καταγράφεις όόόλα τα έξοδα του μήνα με το νι και με το σίγμα, μετά να υπολογίζεις τι σου μένει και να πορεύεσαι ανάλογα, εμείς έτσι κάνουμε..τώρα μετά από αυτό προσπαθούμε πχ να κάνουμε πλέον πιο οικονομικές αγορές στο σούπερ μάρκετ (γιατί οι άλλες μας έχουν τελειώσει από καιρό ρούχα παπούτσια και καλλυντικά σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις και εάν είναι όντως ανάγκη), πχ ψωνίζω από το lidl ότι πιο πολύ μπορώ γιατί συμφέρει, δεν παίρνω πια ακριβά απορρυπαντικά και μαλακτικά, και τα δεύτερα μια χαρά δουλειά κάνουνε, δεν παίρνουμε delivery, φτιάχνουμε διάφορα πραγματάκια το βράδυ σπίτι μας και τη βγάζουμε, η έξοδος μας είναι ο παιδότοπος μια φορά την εβδομάδα, και εμείς πίνουμε ένα καφεδάκι με φίλους και το παιδάκι μας χαίρεται πολύ όταν έρθει η ώρα να πάμε τη βολτίτσα μας, δίνω πια προσοχή πχ να μην καίω ρεύμα άδικα, φώτα αναμμένα χωρίς λόγο, κόψαμε τη σύνδεση στα κινητά μας και βάλαμε καρτοσυνδέσεις...αυτά προς το παρόν

Διαφημίσεις

Πάντα ζούσαμε μετρημένα, οπότε δεν έχω αλλάξει κάτι στις συνήθειές μου, αλλά δεν έχω να πω και την αλήθεια από που να κόψω. Αυτό που με φρικάρει περισσότερο είναι ότι δεν μπορούμε πλέον να αποταμιεύσουμε τίποτε. Τι θα κάνουμε σε περίπτωση αρρώστιας, απώλειας εργασίας, αν το παιδί κάποια στιγμή περάσει σε άλλη πόλη; Αντί να τα βάζουμε στην άκρη πληρώνουμε έκτακτες εισφορές.

Πάντα ζούσαμε μετρημένα, οπότε δεν έχω αλλάξει κάτι στις συνήθειές μου, αλλά δεν έχω να πω και την αλήθεια από που να κόψω. Αυτό που με φρικάρει περισσότερο είναι ότι δεν μπορούμε πλέον να αποταμιεύσουμε τίποτε. Τι θα κάνουμε σε περίπτωση αρρώστιας, απώλειας εργασίας, αν το παιδί κάποια στιγμή περάσει σε άλλη πόλη; Αντί να τα βάζουμε στην άκρη πληρώνουμε έκτακτες εισφορές.

Αχ ποσο σε καταλαβαινω. Ειμασταν απο τα ζευγαρια που πηγαιναμε διακοπες 10 μερες καθε χρονο κ ξοδευαμε περιπου 2000 ευρω.Καφεδες 2-3 φορες τη βδομαδα φαγητο τουλαχιστον 2 φορες το μηνα.Ψωνια σουπερ κτλ δε μας απασχολουσαν ιδιαιτερα.Αποταμιευαμε περιπου 7000-10000 ευρω το χρονο κ τα ειχαμε για ωρα αναγκης.Φετος εφαγα στο κεφαλι μια μειωση 620 ευρω και αλλα 400 ευρω ο αντρας μου κ πλεον μαζευτηκαμε παρα πολυ.Η αποταμιευση ειναι πολυ δυσκολη με ολες αυτες τις αυξησεις περικοπες κ εκτακτες εισφορες.Εχουμε μαζευτει παρα πολυ.Καφε καθε δυο μηνες.Πηραμε νεσπρεσσο στο σπιτι κ απολαμβανουμε της προκοπης καφε στο σπιτι κ ερχονται κ φιλοι τα σκ.Πιτσα φαγητο απ εξω τελος.Πολυ σπανια.Σουπερ παμε με λιστα πλεον.Τα δωρα μας εχουν περιοριστει εντελως κ παμε παντα σε πολυ οικονομικες λυσεις ενω παλια ειμασταν γαλαντομοι.Προτεραιοτητα σε ρουχα εχουν τα παιδια κ μετα εμεις.Διακοπες δεν πηγαμε φετος περα απο ενα σκ και δε μας βλεπω για τα επομενα τρια με τεσσερα χρονια. Φαγητο μαγειρευω για δυο μερες παντα κ τα περισσοτερα σε χυτρα κ νυχτερινο ρευμα.Αρκετα λαδερα μεσα στη βδομαδα.Εβαλα σε καλουπι κ τον αντρα μου που ηταν πολυ δυσκολος στα λαδερα κ τωρα τρωει αρκετα απο αυτα κ δεν γκρινιαζει. Το παιδι το παμε βολτα περισσοτερο σε κουνιες παρα σε παιδοτοπο.Ξυλα λαδι μπροκολα λαχανικα πατατες κρεμμυδια κ οτι αλλο μαναβικο στελνουν οι γονεις μου αρκετα συχνα απο την επαρχια.Λαικη παω πλεον παντα το μεσημερι για πιο λογικες τιμες σε φρουτα λαχανικα κ ψαρια.Πλεον δε θα παρω φαγκρι με 25 ευρω αλλα τσιπουρα ιχθιοτροφειου.Ουτε μαριδα με 15 ευρω που ειχε τον τελευταιο καιρο αλλα γαυρο με 4 ευρω κ σαρδελα με 1 ευρω. Πηρα τρια κιλα σαρδελα εδωσα 3 ευρω κ τη χωρισα σε σακουλακια σε καταψυκτη.Δε θυμαμαι αλλα που κανω τωρα.Οι εποχες δυσκολεψαν κ πρεπει να προσαρμοστουμε στα νεα δεδομενα.

Αχ ποσο σε καταλαβαινω. Ειμασταν απο τα ζευγαρια που πηγαιναμε διακοπες 10 μερες καθε χρονο κ ξοδευαμε περιπου 2000 ευρω.Καφεδες 2-3 φορες τη βδομαδα φαγητο τουλαχιστον 2 φορες το μηνα.Ψωνια σουπερ κτλ δε μας απασχολουσαν ιδιαιτερα.Αποταμιευαμε περιπου 7000-10000 ευρω το χρονο κ τα ειχαμε για ωρα αναγκης.Φετος εφαγα στο κεφαλι μια μειωση 620 ευρω και αλλα 400 ευρω ο αντρας μου κ πλεον μαζευτηκαμε παρα πολυ.Η αποταμιευση ειναι πολυ δυσκολη με ολες αυτες τις αυξησεις περικοπες κ εκτακτες εισφορες.Εχουμε μαζευτει παρα πολυ.Καφε καθε δυο μηνες.Πηραμε νεσπρεσσο στο σπιτι κ απολαμβανουμε της προκοπης καφε στο σπιτι κ ερχονται κ φιλοι τα σκ.Πιτσα φαγητο απ εξω τελος.Πολυ σπανια.Σουπερ παμε με λιστα πλεον.Τα δωρα μας εχουν περιοριστει εντελως κ παμε παντα σε πολυ οικονομικες λυσεις ενω παλια ειμασταν γαλαντομοι.Προτεραιοτητα σε ρουχα εχουν τα παιδια κ μετα εμεις.Διακοπες δεν πηγαμε φετος περα απο ενα σκ και δε μας βλεπω για τα επομενα τρια με τεσσερα χρονια. Φαγητο μαγειρευω για δυο μερες παντα κ τα περισσοτερα σε χυτρα κ νυχτερινο ρευμα.Αρκετα λαδερα μεσα στη βδομαδα.Εβαλα σε καλουπι κ τον αντρα μου που ηταν πολυ δυσκολος στα λαδερα κ τωρα τρωει αρκετα απο αυτα κ δεν γκρινιαζει. Το παιδι το παμε βολτα περισσοτερο σε κουνιες παρα σε παιδοτοπο.Ξυλα λαδι μπροκολα λαχανικα πατατες κρεμμυδια κ οτι αλλο μαναβικο στελνουν οι γονεις μου αρκετα συχνα απο την επαρχια.Λαικη παω πλεον παντα το μεσημερι για πιο λογικες τιμες σε φρουτα λαχανικα κ ψαρια.Πλεον δε θα παρω φαγκρι με 25 ευρω αλλα τσιπουρα ιχθιοτροφειου.Ουτε μαριδα με 15 ευρω που ειχε τον τελευταιο καιρο αλλα γαυρο με 4 ευρω κ σαρδελα με 1 ευρω. Πηρα τρια κιλα σαρδελα εδωσα 3 ευρω κ τη χωρισα σε σακουλακια σε καταψυκτη.Δε θυμαμαι αλλα που κανω τωρα.Οι εποχες δυσκολεψαν κ πρεπει να προσαρμοστουμε στα νεα δεδομενα.

Συγνώμη αλλά για μένα όλα αυτά που αναφέρεις ότι κάνεις τώρα ήταν αυτονόητα πριν και από την κρίση. Δεν χρειάζεται κάποια κρίση για να αγοράζει κανείς με λίστα. Δεν χρειάζεται κρίση για να κάνει κανείς οικονομία στο ρεύμα όταν μαγειρεύει.

Δυστυχώς η εποχή της αφθονίας και η έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης έχουν μας έκαναν και ξεχάσουμε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή καλό είναι το ντελήβερι, αλλά ότι η διατροφή μας πρέπει να αποτελείται από όσπρια, λαδερά κλπ, ότι οι σαρδέλα είναι ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια, ότι δεν ανάβουμε όλα τα φώτα γιατί έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον. Από εκεί και πέρα όμως όταν αναγκάζεσαι να αγοράζεις κρέας μόνο για να φάνε τα παιδιά, όταν οι περισσότερες οικογένειες έχουν πλέον κρύο στο σπίτι τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.

Εχουμε κόψει όλα τα εχτρα έξοδα εδώ και 1,5 χρόνο. Για φαγητό έξω πάμε μόνο στις διακοπές, σουβλάκια από delivery 1-2 φορές το μήνα αν δεν έχω χρόνο για μαγείρεμα, καφές έξω 1 φορά την εβδομάδα, sm με λίστα πάντα, κρέας 1 φορά την εβδομάδα, πολλά όσπρια σαλάτες και ζυμαρικά, ρούχα μόνο λίγα του παιδιού και δικά μας τα απολύτως βασικά (3-4 κομμάτια το χρόνο και οι δυό μας), κομμένα μαχαίρι τα ακριβά μαγαζιά, πολύ ψαξιμο σε βιοτεχνίες και στοκατζίδικα, μειωμένα πολύ τα δώρα (αυτό με στενοχωρεί αρκετά όταν πρόκειται για παιδάκια!!), μειωμένες πολύ μέχρι και οι επισκέψεις σε φίλους, μετρημένες οι βόλτες με αμάξι και οι επισκέψεις στο χωρίο λόγω βενζίνης.

Μετά την απόλυσή μου και τη μεγάλη μείωση της δουλειάς του άντρα μου, όχι μόνο δεν περισσεύει ευρώ για αποταμίευση, αλλά για τα χαράτσια και τα τέλη αναγκαζόμαστε να σηκώνουμε και από τις λίγες οικονομίες μας... Και μη χειρότερα!!

Διαφημίσεις

Συγνώμη αλλά για μένα όλα αυτά που αναφέρεις ότι κάνεις τώρα ήταν αυτονόητα πριν και από την κρίση. Δεν χρειάζεται κάποια κρίση για να αγοράζει κανείς με λίστα. Δεν χρειάζεται κρίση για να κάνει κανείς οικονομία στο ρεύμα όταν μαγειρεύει.

Οταν παιρνεις αρκετα χρήματα και σου περισσεύουν και 700 ευρώ το μήνα να κάνεις αποταμίευση τότε ζεις λίγο πιο άνετα και κάνεις και κάποιες σπατάλες. Οταν τα δεδομένα αλλάζουν προσαρμόζεσαι σε αυτά. Αρα κι εμείς προσαρμοστηκαμε αρκετά και έπεται συνέχεια. Κανείς φυσικά δε φανταζόταν ότι θα ζούσαμε τέτοιες καταστάσεις και θα μας έφταναν σε τέτοια επίπεδα επιβίωσης. Στο ρεύμα δεν έκανε ποτέσ σπατάλες απλά πριν 2-3 χρόνια δεν είχα νυχτερινό και οι λογαριασμοί της δεη δεν ξεπερνούσαν τα 90-100 ευρώ. Τώρα με δύο παιδιά φυσικά και μπήκε νυχτερινό, φυσικά και κάνεις οικονομία, φυσικά προσέχεις να μην σπαταλάς γιατί οι λογαριασμοί είναι μεγάλοι. Οσο για το σούπερ δεν μπορείς να τα κόψεις και όλα. Να μην έχεις στο ψυγείο σου τίποτα ένα γιαούρτι, ένα γάλα. Αναψυκτικά, μπύρες κτλ δεν πίναμε ποτέ. Κανένα τσάι παγωμένο. Δεν μπορούμε να τα κόψουμε και όλα βρε παιδιά.

τι να πω ρε κορίτσια οικονομία ,οικονομία αλλά όταν πάω σ/μ τα καλάθια των περισσοτέρων έχουν από 2 μπουκάλια coca-cola,γαριδάκια και άλλα τέτοια που δεν τα λες και 1ης ανάγκης που ουσιαστικά δεν σου προσφέρουν και τίποτα,με συγχωρείτε πολύ αλλά νομίζω πως κοροϊδευόμαστε ή το άλλο κάνουν οικονομία στη θέρμανση-που για μένα την στερούν από τα παιδιά τους- αλλά το τσιγάρο τσιγάρο,που αν καπνίζουν και οι 2 είναι τουλάχιστον 200-300 ευρώ το μήνα ,νατα τα κοινόχρηστα ή μία δόση από ένα δάνειο ή τέλοςπάντων το σ/μ το μήνα.το καταλαβαίνω πως οι καιροί είναι δύσκολοι έχω και φίλη που αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλά πιστεύω πως η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.

πολλοί γνωστοί μου πάνε τα παιδιά τους στο ΙΚΑ πλέον για εμβολιασμούς και όχι σε ιδιώτη γιατρό όπως πριν αλλά το τσιγάρο σύννεφο για μένα αυτά δεν συμβαδίζουν.

Τις ευκαιρίες τις κυνηγούσα πάντα όχι από τσιγκουνιά αλλά από την στιγμή που μπορώ να πάρω το ίδιο πράγμα πιο φθηνά γιατί να μην επωφεληθώ και να πάρω και κάτι ακόμα?

Συγνώμη αν θίγονται κάποιες/οι αλλά κρίνω με βάση αυτό που βλέπω.

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΝΟΜΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ,ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΟΙΔΙΠΟΔΕΙΟ ???????????????

1ος Αγγελος :31/10/08 ;)

2ος Αγγελος :01/04/10.:P

Εγώ δεν έχω κόψει πολλά γιατί ήδη πριν την κρίση:

1. Είχα και έχω νυχτερινό

2. Φυσικό αέριο και ηλιακό 3πλης ενέργειας, άρα λίγο ρεύμα για ζεστό νερό

3. Τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων το οποίο είναι MIELE και παίρνει ζεστό νερό, αλλά το πήρα από τα Β της MIELE με 500 ευρώ λιγότερο από την λιανική τιμή

4. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, οι γονείς μου και στη συνέχεια και εγώ τα ψώνια τα έκανα πάντα με λίστα στο SM.

5. Από τότε που θυμάμαι να κάνω μόνος μου ψώνια (δηλαδή τα τελευταία 20 χρόνια), κοιτούσα μόνο τις προσφορές. Ρούχα αγόραζα και αγοράζω (και για τα παιδιά τώρα) μόνο στις εκπτώσεις ή στα outlets, και με εξαντλητική έρευνα αγοράς

6. Μέχρι και έπιπλα έχω φτιάξει μόνος μου γιατί ήταν φτηνότερο από το να πάρω από επιπλά, και αυτό την εποχή της αφθονίας.

7. Σταδιακά έχω αντικαταστήσει όλες τις λάμπες του σπιτιου με λάμπες οικονομίας

8. Καζανάκια 2πλής ροής (3 και 6 λίτρα)

9. Ακόμη και στο αυτοκίνητο κοίταξα το βέλτιστο price-performance με βάση την ενεργητική και παθητική αρφάλεια (εννοείται ότι το πολύ πατάκια παίρνει κανείς εξτρά.)

10. Ιδίως τώρα στην κρίση χρησιμοποιώ μετρητά όσο μπορώ λιγότερο (μόνο στο περίπτερο και για καφέ-όπου δεν παίρνουν κάρτα), ώστε να επωφελούμαι στο μέγιστο από τις επιστροφές σε δωροεπιταγές για το SM.

11. Από τότε που βγήκε το groupon και τα λοιπά βγαίνουμε μόνο κάθε 2-3 μήνες (και λόγω παιδιών) και μόνο με κουπόνια προσφορών.

12. Ψωνίζω από διαφορετικά SM ανάλογα με το τί προσφορές έχει κάθε βδομάδα το κάθε SM.

13. Κινητό έχω μόνο το εταιρικό, παρόλο που ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι έχουν και προσωπικό κινητό κάτι που αδυνατώ να κατανοήσω.

14. Συντήρηση στο σπίτι κάνω σχεδόν μόνος μου, εκτός από ειδικευμένες εργασίες (καυστήρας, δύσκολα υδραυλικά)

Όλα αυτά δεν χρειαζόταν η κρίση να μου τα μάθει. Τα είχα ώς βίωμα από μικρό παιδί.

Εγώ δεν έχω κόψει πολλά γιατί ήδη πριν την κρίση:

1. Είχα και έχω νυχτερινό

2. Φυσικό αέριο και ηλιακό 3πλης ενέργειας, άρα λίγο ρεύμα για ζεστό νερό

3. Τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων το οποίο είναι MIELE και παίρνει ζεστό νερό, αλλά το πήρα από τα Β της MIELE με 500 ευρώ λιγότερο από την λιανική τιμή

4. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, οι γονείς μου και στη συνέχεια και εγώ τα ψώνια τα έκανα πάντα με λίστα στο SM.

5. Από τότε που θυμάμαι να κάνω μόνος μου ψώνια (δηλαδή τα τελευταία 20 χρόνια), κοιτούσα μόνο τις προσφορές. Ρούχα αγόραζα και αγοράζω (και για τα παιδιά τώρα) μόνο στις εκπτώσεις ή στα outlets, και με εξαντλητική έρευνα αγοράς

6. Μέχρι και έπιπλα έχω φτιάξει μόνος μου γιατί ήταν φτηνότερο από το να πάρω από επιπλά, και αυτό την εποχή της αφθονίας.

7. Σταδιακά έχω αντικαταστήσει όλες τις λάμπες του σπιτιου με λάμπες οικονομίας

8. Καζανάκια 2πλής ροής (3 και 6 λίτρα)

9. Ακόμη και στο αυτοκίνητο κοίταξα το βέλτιστο price-performance με βάση την ενεργητική και παθητική αρφάλεια (εννοείται ότι το πολύ πατάκια παίρνει κανείς εξτρά.)

10. Ιδίως τώρα στην κρίση χρησιμοποιώ μετρητά όσο μπορώ λιγότερο (μόνο στο περίπτερο και για καφέ-όπου δεν παίρνουν κάρτα), ώστε να επωφελούμαι στο μέγιστο από τις επιστροφές σε δωροεπιταγές για το SM.

11. Από τότε που βγήκε το groupon και τα λοιπά βγαίνουμε μόνο κάθε 2-3 μήνες (και λόγω παιδιών) και μόνο με κουπόνια προσφορών.

12. Ψωνίζω από διαφορετικά SM ανάλογα με το τί προσφορές έχει κάθε βδομάδα το κάθε SM.

13. Κινητό έχω μόνο το εταιρικό, παρόλο που ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι έχουν και προσωπικό κινητό κάτι που αδυνατώ να κατανοήσω.

14. Συντήρηση στο σπίτι κάνω σχεδόν μόνος μου, εκτός από ειδικευμένες εργασίες (καυστήρας, δύσκολα υδραυλικά)

Όλα αυτά δεν χρειαζόταν η κρίση να μου τα μάθει. Τα είχα ώς βίωμα από μικρό παιδί.

Μακάρι να ήταν όλοι οι άντρες σαν εσένα και δεν επαναπαύονταν μόνο σε εμάς τις γυναίκες για οικονομία. Είσαι από τους λίγους που κάνουν όλα αυτά που περιγράφεις. Εμένα ο άντρας μου δεν κάνει τίποτα, ούτε μια λάμπα να αλλάξει δεν ξέρει και αυτό είναι πολύ κακό να βάζεις συνεχώς το χέρι στην τσέπη.

τι να πω ρε κορίτσια οικονομία ,οικονομία αλλά όταν πάω σ/μ τα καλάθια των περισσοτέρων έχουν από 2 μπουκάλια coca-cola,γαριδάκια και άλλα τέτοια που δεν τα λες και 1ης ανάγκης που ουσιαστικά δεν σου προσφέρουν και τίποτα,με συγχωρείτε πολύ αλλά νομίζω πως κοροϊδευόμαστε ή το άλλο κάνουν οικονομία στη θέρμανση-που για μένα την στερούν από τα παιδιά τους- αλλά το τσιγάρο τσιγάρο,που αν καπνίζουν και οι 2 είναι τουλάχιστον 200-300 ευρώ το μήνα ,νατα τα κοινόχρηστα ή μία δόση από ένα δάνειο ή τέλοςπάντων το σ/μ το μήνα.το καταλαβαίνω πως οι καιροί είναι δύσκολοι έχω και φίλη που αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλά πιστεύω πως η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.

Εχεις απόλυτο δίκιο για το σούπερ το έχω παρατηρήσει κι εγώ άπειρες φορές.

Για ποια κρίση μιλάμε;;;; Πήγα σήμερα mall να αλλάξω ένα δώρο του μωρό που μου φέρανε στο μαιευτήριο και γινόταν οοοοοοοο χαμόςςςςςςςςςςςςς. Τα μαγαζιά γεμάτα (είχαν βέβαια και προσφορές) και οι περισσότεροι είχαν τσάντες με ψώνια. Ποιον έχει επηρεάσει η κρίση;;;; Εμείς περιμένουμε εκπτώσεις να πάμε να ψωνίσουμε πλέον

Τις προάλλες πήγαμε golden και όλοι έπιναν καφέ και δίπλα είχαν και ένα μπράουνις με παγωτό ή βάφλα με παγωτό ή κλαμπ σάντουιτς ή πάστα. Μου έκανε τόσο εντύπωση που λέω μέσα μου. Καλά όλοι αυτοί έχουν να σπαταλήσουν τουλάχιστον 25 ευρώ για μια επίσκεψη στο golden; Εμείς πάμε τον μεγάλο σε παιδότοπο αραιά και που και πίνει μόνο ο άντρας μου καφέ και εγώ είμαι μέσα στον παιδότοπο με τον μικρό και τον προσέχω. Αυτή η έξοδος μας στοιχίζει 5 ευρώ τις καθημερινές και 8 ευρώ τα σκ (πάμε πάντα καθημερινή) και περίπου 4 ευρώ ο καφές του άντρα μου. Δηλαδή 9 ευρώ.

Πήγα με μια φίλη μου πριν 20 μέρες στο avenue για καφέ απόγευμα και επειδή ήμουν στον μήνα μου τότε δεν έπινα καφέ το απόγευμα ζήλεψα ένα milkshake. Δεν ζήτησα η χαζή κατάλογο.....λέω πόσο να έχει. Το πλήρωσα 6,80. Εεεεεεε όχι !!!!! Δεν θα ξαναπάρω !!!! Τρελάθηκα. Που βρισκόμαστε;;; Κι όμως αν κατέβεις στο Ν. Ηράκλειο σάββατο και κυριακή όλες οι καφετέρειες είναι γεμάτες. Και αναρωτιέμαι όλοι αυτοί έχουν ή είναι τόσος πολύς ο κόσμος στην περιοχή που οι καφετέρειες είναι πάντα γεμάτες;

Τώρα που σε βρήκα εύκαιρο pk33 και σε βλέπω και γνώστη..............εμείς ανάβουμε αυτόνομη θέρμανση κάθε μέρα περίπου 4 ώρες το σύνολο. Γενικότερα το σπίτι είναι πολύ ζεστό. Το βράδυ επειδή έχει πολύ υγρασία έχω αγοράσει καλοριφέρ λαδιού για τα δωμάτια των παιδιών. Το ένα είναι 18 ημερών και το άλλο 21 μηνών. Ομως καίνε πάρα πολύ ακόμα και στην μικρότερη ένταση. Εχω βάλει χρονοδιακόπτη να ανοίγουν μόνο 2 ώρες τη νύχτα μεσα στο νυχτερινό αλλά και πάλι οι καταναλώσεις εχουν αυξηθεί δραματικά. Πέρυσι οι μονάδες μας ήταν 12 περίπου τη μέρα και φέτος 20-25 μονάδες. Τι μπορώ να κάνω; Μη μου πεις να μην ανάβω καλοριφέρ δε γίνεται τα δωμάτια παγώνουν τη νύχτα. καμμιά άλλη λύση;

Γεια σας και από μένα.

Εμείς με την κρίση πρέπει να παραδεχτώ ότι ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τι πληρώνουμε σε λογαριασμούς και τους έχουμε μειώσει ήδη αισθητά.

Μαγειρεύω για 2 μέρες, κόψαμε την 'εξοδο κ'αθε σαββατοκύριακο, μένουμε εκτός ελλάδας προσωρινά και κάθε έξοδος σημαίνει και babysitter. Ρούχα των παιδιών απο δώρα και από αγορές σε δεύτερο χέρι που είναι πολύ συχνές εδώ

Ο μισθός του άντρα μου είναι ναι μεν πολύ ικανοποιητικός προσ το παρόν αλλά πληρώνουμε ενοίκιο εδώ, δάνειο στην ελλάδα, αναγκαστικά ξένο σχολείο για τον γιο μας λόγω μετακινήσεων και του χρόνου ακολουθεί και η μικρή. Περιμένουμε να μας έρθει τρελή εφορία με εκτακτη εισφορά κανένα δεκαχιλλιαρο, και οι μισθοί μόνο μειώνονται.

Αυτό πάντως που με ανησυχεί είναι όταν έρθουμε ελλάδα τι θα κάνουμε γιατι ο μισθός του θα πέσει στο 1/5 αυτού που παίρνει τώρα

Μακάρι να ήταν όλοι οι άντρες σαν εσένα και δεν επαναπαύονταν μόνο σε εμάς τις γυναίκες για οικονομία. Είσαι από τους λίγους που κάνουν όλα αυτά που περιγράφεις. Εμένα ο άντρας μου δεν κάνει τίποτα, ούτε μια λάμπα να αλλάξει δεν ξέρει και αυτό είναι πολύ κακό να βάζεις συνεχώς το χέρι στην τσέπη.
ε δεν είναι και από τους λίγους, όσοι ξέρω εγώ πιάνουν τα χέρια τους. Κι εμείς έτσι έχουμε μάθει, αλλά στην επαρχεία αυτά είναι αυτονόητα.

Δηλαδή το να έχεις οικονομικές λάμπες παντού (σταδιακά όπως είπε ο pk33 γιατί είναι και πανάκριβες), το να φτιάχνεις ό,τι μπορείς μόνος στο σπίτι, το να ψωνίζεις ηλεκτρικές συσκευές και αμάξι με βάση τις καταναλώσεις τους και την εξοικονόμιση ενέργειας και πολλά από τα άλλα που ανάφερε είναι δεδομένα. Εκτός από αυτά είναι το θέμα!

Πάντως ακόμα εδώ τον καφέ τον πίνουμε και απέξω παίρνουμε να φάμε, ευτυχώς!

ένα τόσο δα ανθρωπάκι με κάνει καλύτερο άνθρωπο, σ'αγαπώ!

ε δεν είναι και από τους λίγους, όσοι ξέρω εγώ πιάνουν τα χέρια τους. Κι εμείς έτσι έχουμε μάθει, αλλά στην επαρχεία αυτά είναι αυτονόητα.

Δηλαδή το να έχεις οικονομικές λάμπες παντού (σταδιακά όπως είπε ο pk33 γιατί είναι και πανάκριβες), το να φτιάχνεις ό,τι μπορείς μόνος στο σπίτι, το να ψωνίζεις ηλεκτρικές συσκευές και αμάξι με βάση τις καταναλώσεις τους και την εξοικονόμιση ενέργειας και πολλά από τα άλλα που ανάφερε είναι δεδομένα. Εκτός από αυτά είναι το θέμα!

Πάντως ακόμα εδώ τον καφέ τον πίνουμε και απέξω παίρνουμε να φάμε, ευτυχώς!

Καλά δε μιλάω γι αυτά όπως λάμπες κ τα απλά αυτά είναι αυτονόητα και συνήθως τα κάνω εγώ. Μιλάω να θέλουμε να αλλάξουμε ένα ντουί, να σφίξουμε μια βρύση που στάζει με κάβουρα κτλ εμείς πρέπει να φωνάξουμε ειδικό δυστυχώς. Οσο καλός είναι ο άντρας μου στα θέματα υπολογιστών λόγω δουλειάς τόσο δεν ασχολείται με τίποτα άλλο που θα χαλάσει στο σπίτι. Πολλές φορές δεν τον αφήνω κιόλας μην το αποτελειώσει εντέλώς

Στην επαρχία είναι τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, οι τιμές φυσιολογικές σε σχέση με την Αθήνα. Το σουβλάκι, ο καφές είναι πολύ φθηνότερα και σε αυτο είσαστε τυχεροί.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...