Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

δυσκολία στο φαγητό

Recommended Posts

έχω πραγματικά απογοητευτεί!!! έχουν σπάσει τα νεύρα μου!!! δεν ξέρω ποιοι άλλοι έχουν κάνει λάθη στο πως τρώνε τα παιδιά, γιατί σιγουρα εμείς οι γονείς φταίμε, αλλά δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω!   η μικρή μου είναι 5,5  και επειδή έχει συνηθίσει ως τώρα να ασχολείται με κάτι, συνήθως μικυμαους στο λαπτοπ, για να φάει, κάθομαι και την ταίζω και μου σπάει τα νεύρα όλο αυτό το πράγμα!  ευτυχώς έχει αρχίσει λιγάκι να γίνεται δεκτική στο τι θα φάει, π.χ. αρακα, φασολάκια, γιατί σε γενικές γραμμές ζητάει μόνο σνακ, αλλά δεν τρώει μόνη της με τίποτα !! τι να κάνω;

Διαφημίσεις

Δ ξερω αν εχω κτ να σου πω να σε βοηθησω, αλλα σιγουρα φετος ειναι η χρονια που εχεις ευκαιρια να το αλλαξεις. Του χρονου θα παει δημοτικο κ θα εχετε κ το διαβασμα

Να φανταστω δ μενει ολοημερο

Θεμα εχει μονο με το μεσημεριανο; πρωινο-βραδινο τρωει μονη; 

Υπαρχει καποιο μεσημεριανο που της αρεσει να δοκιμασεις με κεινο να φαει μονη; 

Αυτη την στιγμη εκοψες τελειως το βιντεο κ την ταιζεις; 

Αν την αφησει μονη γτ εχεις δουλεια η τρως τι θα κανει; δ θα δοκιμασει καν η τρωει αργα; 

@my1stbaby αυτό το έχουν "σπάσει τα νεύρα μου" δεν υπάρχει γονιός που να μην το κατανοεί. Η ρουτίνα φαγητού-διατροφικές συνήθειες είναι ένα από τα πλέον συνήθη πεδία προβληματισμού για τους περισσότερους γονείς μικρών παιδιών. Που συχνά για τη δική μας βόλεψη, εισάγουμε ρουτίνες οι οποίες σε βάθος χρόνου μπορεί να δυσκολέψουν την καθημερινότητα ή ακόμη και να αποδειχθούν επιβλαβείς. Αλλά συμβαίνει, είναι ανθρώπινο κι αποδεκτό -ως έναν βαθμό-. Οπότε τώρα, στο σήμερα, εφόσον αναγνωρίζεις το πρόβλημα, θα έλεγα μην αναλώνεσαι στο

19 ώρες πρίν, my1stbaby είπε:

δεν ξέρω ποιοι άλλοι έχουν κάνει λάθη στο πως τρώνε τα παιδιά, γιατί σιγουρα εμείς οι γονείς φταίμε

και προχώρα παρακάτω, στην επίλυση.

αλλά δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω! (...) τι να κάνω;

Την απάντηση την ξέρεις. Μία είναι. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις να την ταΐζεις, είναι... να σταματήσεις να την ταΐζεις.

Κι εγώ όπως @vicky86 θα σε ρωτούσα.

Σε όλα τα γεύματα συμβαίνει αυτό; Όλα τα γεύματα τα ταΐζεις στο παιδί; Πχ και το πρωινό που συνήθως στα γρήγορα τρώμε κάτι πριν το σχολείο; Προλαβαίνετε να ανοίξετε λαπ τοπ, να βρείτε επεισόδιο, κλπ; Ή εννοείς τα κυρίως πχ μεσημεριανό; Το κολατσιό της στο σχολείο πως το τρώει; Δεν την ταϊζει κάποιος στο σχολείο, σωστά;

Επίσης, καταλαβαίνω αυτό που λες

ευτυχώς έχει αρχίσει λιγάκι να γίνεται δεκτική στο τι θα φάει, π.χ. αρακα, φασολάκια,

Αλλά δεν καταλαβαίνω

σε γενικές γραμμές ζητάει μόνο σνακ

Τι ορίζεις ως σνακ. Εννοείς κουλουράκια, κριτσίνια, τοστ, ψωμοειδή, κλπ; Αυτά τα τρώει μόνη της; Φαντάζομαι ναι. Δεν ανοίγετε λαπ τοπ για αυτά! Τα σνακ ομως μπορεί να είναι και υγιεινά και θρεπτικά. Πχ φρούτα, στικς λαχανικών, κεφτεδάκια, τυράκια, γιαούρτια, κρέμες σπιτικές, ξηροί καρποί, κλπ. Να προσφέρεις τέτοια σνακ.

Θα πρότεινα επίσης:

- Αρχικά να το συζητήσετε. Είναι μεγάλο παιδί. Μίλα της ανοιχτά, με ειλικρίνεια.

- Έπειτα σταδιακά εσύ πάψε να είσαι διαθέσιμη να ταΐσεις. Την ώρα του φαγητού τρώτε μαζί; Πες της ειλικρινά ότι θέλεις να απολαύσεις το φαγητό σου. Πες της "χάλασε" το λαπ τοπ (δεν έχουμε πάντα και παντού διαθέσιμο για βιντεάκια το λαπ τοπ/κινητό, σωστά; Το λαπ τοπ και το κινητό πάθουν και βλάβη) και ανοίξτε κουβέντα. Συζητήστε για την ημέρα σας και θύμιζε της να τρώει μπουκίτσες. Ή θα μπορούσες να κάνεις μια άλλη δουλειά στην κουζίνα εκείνη την στιγμή. Να συζητάτε αλλά να κάθεται μόνη στο τραπέζι.

- Σε πειράζει εάν φάει με αργό ρυθμό ή λιγότερη ποσότητα; Εάν είναι καλή η ανάπτυξη της, αυτό δεν είναι απαραιτήτως πρόβλημα. Σταδιακά θα πάρει μπρος και θα τρώει κανονικά.

- Έξω όταν είσαστε; Με παρέα; Με παιδάκια; Δεν απασχολείται να φάει παρέα με τα άλλα; Πχ να συζητάνε ή να βγάζουν παιχνιδάκια στο τραπέζι; Είναι πολύ συνηθισμένο να βγάζουν μικρές φιγούρες ηρώων/ηρωίδων και να παίζουν και να τρώνε παράληλα.

- Στην παραλία, στην εκδρομή, στο πικ νικ δεν θα φάει μόνη; Να κρατάει το κολατσιό και να παίζει, να βολτάρει.

- Δώστε της και κίνητρα. Πχ "Φάε μπαμ μπαμ και φεύγουμε για βόλτα να προλάβουμε τους φίλους σου". "Φάε αγάπη μου για να προλάβουμε το σούπερ μαρκετ ή να πάμε παιδική, αλλιώς δεν θα προλάβουμε". Ή ακόμη κι ένα ωραίο επιδόρπιο μετά σαν κίνητρο για να φάει το φαγητό της. Πχ "Φάε το φαγάκι σου που θα σε δυναμώσει και θα φάμε μετά κι ένα γλυκάκι παρεούλα". Ή "Ας φτιάξουμε μαζί σπιτικά μπεργκερ ή σουβλάκια (και να έχεις τα υλικά έτοιμα να φτιάξει μόνη το δικό της και μετά να το φάει).

Τέτοια μικρά τρικ. Και σταδιακά με κουβέντα πολύ και χωρίς κόντρα. Διπλωματικά!

Επίσης στο θέμά των σνακ να προσθέσω, ότι συχνά τα παιδάκια μπορεί να φάνε τόσα σνακ που να φουσκώσουν ή να χορτάσουν (δεν τρώνε όλα μεγάλη ποσότητα φαγητού) και γι αυτό να μην τρώνε πολύ από τα κυρίως γεύματα, και γι αυτό ο γονιός να μένει με την εντύπωση ότι το παιδί είια νηστικό, εννοώντας ότι δεν έφαγε το μεσημεριανό. Και τελικά να σου απαρθμήσει ότι ήπιε γάλα, έφαγε ψωμάκι, έφαγε λίγο τυράκι, έφαγε λίγη σταφίδα, έφαγε λίγο το ένα, λίγο το άλλο, και μισή μπουκιά μπιφτέκι πχ, και να το κυνηγάνε γιατί δεν θέλει κι άλλο... Το παιδί μπορεί να έχει φουσκώσει, αλλά να μην έχει πάρει κάτι πολύ θρεπτικό. Επομένως, ένα παιδί που ο γονέας έχει την αμφιβολία αν πήρε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται, γιατί να φάει σνακ, αν το σνακ είναι κάτι πιο φτωχό; Από τν άλλη, αν στο παιδί δεν αρέσει πολύ το κυρίως γεύμα για τον οποιονδήποτε λόγο, μπρούν τα σνακ όπως προαναφέρθηκε να είναι κάτι υγιεινό και θρεπτικό ταυτόχρονα, όπως στικ λαχανικών, μπιφτεκάκια λαχανικών ή οσπρίων στο χέρι κι ας μην φάει κάτι παραπάνω από δυο μπουκιές, αυγοφέτες αντί για σκέτο ψωμί, μπανανοτηγανίτες, πιτούλα... γενικώς δλδ κάτι που μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με αυγό, τυρί, λαχανικά, για να μην είναι σκέτα άλευρα. 

Διαφημίσεις

πρίν από 14 λεπτά , Yovanna είπε:

Πολύ σωστά. Δεν θα ξεχάσω, πριν λίγα χρόνια, στην παραλία με οικογενειακούς φίλους. Ο γιός τους, σχεδόν 5 τότε, είχε φάει όσο είμασταν στην παραλία, το θυμάμαι σαν χθες, ένα τοστ με διπλό τυρί και διπλή γαλοπούλα, πάρα πολλά φρούτα, περίπου μισό πακέτο πατατάκια, έναν πύραυλο (παγωτό) και μόλις μεσημέριασε, του παρήγγειλαν μακαρόνια με κιμά από το μπαρ. Το παιδί έφαγε 2-3 μπουκιές και δεν ήθελε άλλο. Γυρνάει λοιπόν ο μπαμπάς του και του λέει, πάμε σπίτι να φας γιατί με ένα τοστ όλη μέρα δεν έζησε άνθρωπος!:P

χαχα μ αυτά χόρτασα κι εγω μόνο διαβάζοντας τα! θα γουρουνιαζα βέβαια να φάω και τη μακαρονάδα, δεν το συζητώ! 

το πρωί που ετοιμάζουμε για να φάει γρήγορα και να πάει σχολείο ανοίγει το λαπτοπ και με πίεση θα πιει το γάλα της, αφού το πούμε 10 φορές, και ίσως φάει λίγο, συνήθως με κυνήγι του στυλ ότι κολλάει στο λαπτοπ και βάζουμε το φαγητό στο στόμα για να φάει.  πάνω κάτω το ίδιο γίνεται και για τα άλλα γεύματα και νομίζω ότι η μόνη λύση είναι να " βγάλουμε το τσιρότο " μια και καλή , δηλαδή να ξεκινήσουμε να πούμε τέλος στο λαπτοπ την ώρα του φαγητού, με ότι συνέπειες έχει αυτό, τις οποίες πρέπει να τις αντέξουμε, και οι οποίες είναι πιθανότατα να μην τρώει σχεδόν τίποτα και εμείς να έχουμε τύψεις διότι το παιδί είναι ήδη κάτω από τα κιλά της οπότε θα της κοστίσει το να κάνουμε αυτή την αλλαγή , και φυσικά θα κοστίσει και σε εμάς ψυχολογικά.  Δυστυχώς ο τρόπος που τρώει είναι τέτοιος που το πιο πιθανό είναι να έχει ήδη μισήσει το κανονικό φαγητό και τη διαδικασία όλη αυτή, αντί να την απολαμβάνει. :( :( :(  όσο για τα σνακ, προφανώς μπορούν να είναι υγιεινά, αλλά από τη στιγμή που ξέρει τι εστί κακό σνακ (σοκολάτα, γλυφειτζούρια, πατατάκια κλπ) το αλλο το καλό σνακ δεν είναι για αυτή σνακ.  Είναι φαγητό.   Σνακ είναι το παγωτό το καλοκαίρι, είναι αυτά τα σκατά τα κιντερ αυγα και όλα αυτά που χαλάνε την υγεία των παιδιών μας.  Αν της βάλουμε φαγητό και δεν βλέπει κάτι να περνάει η ώρα της, δεν θα κάτσει να καταλάβει ότι τώρα καθόμαστε με το πηρούνι να φάμε και δεν σηκωνόμαστε από τη καρέκλα διότι είναι η ώρα φαγητου΄.   Στην ηλικία αυτή, στα 5,5, είναι ηλικία που θα έπρεπε ή θα μπορούσε να καταλάβει αυτό ή όλα τα παιδιά σε αυτή τη φάση τρώνε με κυνήγι και με το να ασχολούνται με κάτι;  Αν ας πούμε τρώει χωρίς μικυ μαους, θα πρεπει με κάτι να ασχολείται τη στιγμή που κάποιος τη ταίζει.  Αν είναι φαγητό που κάποιο τμήμα της αρέσει, και πραγματικά πεινάει, θα κάτσει να φάει ίσως το τμήμα που της αρέσει μόνο΄.  π.χ. σπανακοτυρόπιτα τώρα κάθεται στο μικυ μαους στη τηλεόραση, και έχει αρχίσει και τρώει το φύλλο μόνο που της αρέσει.   

1 hour ago, my1stbaby είπε:

το πρωί που ετοιμάζουμε για να φάει γρήγορα και να πάει σχολείο ανοίγει το λαπτοπ και με πίεση θα πιει το γάλα της, αφού το πούμε 10 φορές, και ίσως φάει λίγο, συνήθως με κυνήγι του στυλ ότι κολλάει στο λαπτοπ και βάζουμε το φαγητό στο στόμα για να φάει.  πάνω κάτω το ίδιο γίνεται και για τα άλλα γεύματα και νομίζω ότι η μόνη λύση είναι να " βγάλουμε το τσιρότο " μια και καλή , δηλαδή να ξεκινήσουμε να πούμε τέλος στο λαπτοπ την ώρα του φαγητού, με ότι συνέπειες έχει αυτό, τις οποίες πρέπει να τις αντέξουμε, και οι οποίες είναι πιθανότατα να μην τρώει σχεδόν τίποτα και εμείς να έχουμε τύψεις διότι το παιδί είναι ήδη κάτω από τα κιλά της οπότε θα της κοστίσει το να κάνουμε αυτή την αλλαγή , και φυσικά θα κοστίσει και σε εμάς ψυχολογικά.  Δυστυχώς ο τρόπος που τρώει είναι τέτοιος που το πιο πιθανό είναι να έχει ήδη μισήσει το κανονικό φαγητό και τη διαδικασία όλη αυτή, αντί να την απολαμβάνει. :( :( :(  όσο για τα σνακ, προφανώς μπορούν να είναι υγιεινά, αλλά από τη στιγμή που ξέρει τι εστί κακό σνακ (σοκολάτα, γλυφειτζούρια, πατατάκια κλπ) το αλλο το καλό σνακ δεν είναι για αυτή σνακ.  Είναι φαγητό.   Σνακ είναι το παγωτό το καλοκαίρι, είναι αυτά τα σκατά τα κιντερ αυγα και όλα αυτά που χαλάνε την υγεία των παιδιών μας.  Αν της βάλουμε φαγητό και δεν βλέπει κάτι να περνάει η ώρα της, δεν θα κάτσει να καταλάβει ότι τώρα καθόμαστε με το πηρούνι να φάμε και δεν σηκωνόμαστε από τη καρέκλα διότι είναι η ώρα φαγητου΄.   Στην ηλικία αυτή, στα 5,5, είναι ηλικία που θα έπρεπε ή θα μπορούσε να καταλάβει αυτό ή όλα τα παιδιά σε αυτή τη φάση τρώνε με κυνήγι και με το να ασχολούνται με κάτι;  Αν ας πούμε τρώει χωρίς μικυ μαους, θα πρεπει με κάτι να ασχολείται τη στιγμή που κάποιος τη ταίζει.  Αν είναι φαγητό που κάποιο τμήμα της αρέσει, και πραγματικά πεινάει, θα κάτσει να φάει ίσως το τμήμα που της αρέσει μόνο΄.  π.χ. σπανακοτυρόπιτα τώρα κάθεται στο μικυ μαους στη τηλεόραση, και έχει αρχίσει και τρώει το φύλλο μόνο που της αρέσει.   

Ξερω λιγο τι θα πει κακοφαγο παιδι αλλα τα δικα μου το εκαναν απο μωρα ως 1-1,5χρ κ με τον μικρο πολυ αδυνατο

Πραγματικα στην ηλικια της θελει παρα πολυ συζητηση κ υπομονη

Προσωπικα ειμαι πολυ υπερ των βιβλιων. Υπαρχουν πολλα με θεμα το φαγητο, τα θρεπτικα συστατικα, την πεψη κλπ

Θα πρεπει να γινει λιγο ξεκαθαρο μεσα σας ποιο ειναι το αποτελεσμα που θα θελατε

Πχ για το πρωινο. Σας αρκει μια κουπα γαλα; αν ναι, απλα θα την ετοιμασετε θα την αφησετε 15-20' κ οσο πιει. Αν δ πιει, πιθανον θα φαει το δεκατιανο. Αρχικα βαλ'τε κτ ναι μεν υγιεινο αλλα που ξερετε οτι τρωει. Κουλουρι, κεικ, πιτα, τοστ, κριτσινια, γιαουρτι η οποιο φρουτο τρωει κλπ

Στο μεσημεριανο επισης πρεπει να βαλετε προτεραιοτητες. Δ γινεται κ να αποκτησει μεγαλυτερη ποικιλια, κ να κοψετε την οθονη κ να τρωει μονη ολα μαζι

Πχ εγω αμεσα θα σταματουσα να την ταιζω. Δ θα εκανα καθε μερα αγαπημενα φαγητα αλλα σιγουρα τις μισες μερες. Φαγητα ευκολα για παιδακια. Επισης δ θα περιμενα ωρες. 30-45' ειναι υπεραρκετα

Στο ενδιαμεσο μην ειστε απο πανω της κ της λετε να τρωει 

Το ιδανικο θα ηταν να τρωει ολη η οικογενεια ταυτοχρονα

Μετα θα εκοβα την οθονη. Με μια διαπραγματευση πιο πριν. Οτι αν πχ φαει κ μετα μεινει χρονος μπορει να δει ενα μικρο επεισοδιο

Η αντιστοιχα δ ειναι κακο για μενα να εχει μια μερα κρουασαν, η ενα αυγο κιντερ για γλυκο. Αλλα παντα μετα το φαι

Ακομη κ τα κακα σνακ θα μπορουσαν να εχουν θεση, αλλα οχι σε αντικατασταση φαγητου η κολατσιου. Λιγα πατατακια με ενα παιδικο το σαββατο πχ, ενα χυμο στη βολτα, γλειφιτζουρι για γλυκο κλπ

Καλο ειναι να γινει πρωτα μια συζητηση γι αυτα. Σαν νεος κανονας. Να πειτε το κακο που κανουν πχ τα γλυκα στα δοντια κλπ

Στο τελος το μνμ γινεται πολυ μπερδεμενο. Ρωτας πως θα καταλαβει αν δ βαλεις παιδικα  οτι τωρα καθομαστε κ τρωμε. Μα ακριβως αν βαλεις παιδικα πως το συνδεεις με το φαι; αυτην την στιγμη το παιδι δ τρωει. Βλεπει τηλεοραση κ απλα καποιος βαζει τροφη στο στομα του. Απορω κ που μασαει

Φυσικα δ τρωνε ολα τα παιδια με κυνηγι. Ειδικα στην ηλικια της. Λες οτι θα επρεπε να ξερει στην ηλικια της. Πως; απο μονη; εχει σημασια κ τι βλεπει απο εσας. Γι αυτο εγραψα ιδανικα να τρωει ολη η οικογενεια. Αν πχ κ οι γονεις βλεπουν τηλ ταυτοχρονα αυτο θα μαθει κ το παιδι

Δ ξερω τι κανετε, απλα τα αναφερω

Παλι λες η να ασχολειται με κτ η να την ταιζετε. Μα δ πρεπει τπτ απο τα δυο. Σταματατε να την ταιζετε. Σε μικροτερο παιδακι θα προτεινα συζητηση, ιστοριες, η καποιο μικρο παιχνιδι να απασχολειται καθως τρωει. Αρχικα θα το δοκιμαζα κ αυτο στη θεση σας

Δ ξερω αν γενικοτερα εχετε ψαξει αλλα πραγματα. Πχ οι εξετασεις της. Αν εχει καποια ελλειψη που μπορει να προκαλει μειωμενη ορεξη. Η επειδη αναφερετε να κατσει να φαει, αν εντοπιζετε καποια δυσκολια στο να μεινει συγκεντρωμενη σε μια θεση(μπορει να ειναι κ ασχετα, αλλα προσπαθω να βγαλω μια ακρη με οσα λετε, δ ειναι πολυ ξεκαθαρα. Κ παντα μιλωντας απλα σαν μαμα) 

Αρχίζει λοιπόν, να διαφαίνεται μέσα από το 2ο μήνυμα σου πως το θέμα σας δεν είναι μόνο το "δεν τρώει αν δεν βλέπει βίντεο και την ταΐζουμε". Αλλά και το οτι το παιδί έχει πρόσβαση καθημερινά

α) στις συσκευές σας λαπ-τοπ/τηλεόραση και ορίζει από μόνο του το πότε θα κάνει χρήση.

β) σε τροφές που θα έπρεπε να αποφεύγονται και είναι για κατανάλωση κατ'εξαίρεση.

Οπότε θα έλεγα πως πρέπει να δουλέψετε σφαιρικά το ζήτημα για να έχετε αποτέλεσμα.

- Θα επιμείνω να δώσετε βάση στην κουβέντα. Είναι μεγάλο παιδί και μπορεί να κατανοήσει πλήρως την κατάσταση. Προσοχή όμως. Με ηρεμία και διπλωματία.

- Θα πρότεινα να αλλάξετε όλοι στο σπίτι στάση. 1) Η τηλεόραση, το λαπ τοπ, το κινητό είναι συσκευές που ορίζουν οι γονείς το πότε ανοίγουν και σβήνουν, το πόση ώρα παίζουν, το τι παίζουν, κλπ. Στο φαγητό ορίστε λοιπόν ότι θα είναι σβηστές. 2) Στο σπίτι δεν μπαίνουν ανθυγεινά σνακ. Κατ'εξαίρεση σε μια βόλτα ένα παγωτό, ένα γλυκάκι, ok. Όχι σε καθημερινή βάση. Αν έχετε κάτι σπιτικό πιο ποιοτικό-θρεπτικό γλυκάκι ναι, μετά το φαγητό όμως.

- Δοκιμάστε τα τρικ που σας πρότεινα παραπάνω.

- Τι λέει ο παιδίατρος σχετικά με την ρουτίνα φαγητού και τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού; Σχετικά με την ανάπτυξη της; Οι καμπύλες ανάπτυξης δεν έχουν μόνο σημασία για να βλέπουμε τα κιλά. Τα κιλά από μόνα τους δεν τα λένε όλα. Το θέμα δεν είναι επειδή είναι αδυνατούλα να τρώει κι ας είναι και ανθυγιεινές τροφές. Αυτό είναι λάθος σκεπτικό. Ας τρώει λιγότερο και πιο σωστά. Οι εξετάσεις της, το τσεκ απ της, πως είναι; 

- Δεν θα χάνατε κάτι εάν κάνετε μια συνάντηση εσείς, οι γονείς, με έναν ειδικό, να συζητήσετε το θέμα και να δείτε τι έχει να σας προτείνει.

Αυτά από εμένα. Σας κατανοώ. Η @vicky86 έχει δίκιο, έχετε ένα παραθυράκι εφέτος που μπορείτε να το δουλέψετε πιο άνετα. Αλλάξτε ρουτίνα. Πρώτα εσείς οι γονείς! Κι όλα θα πάνε καλά.

συμφωνω με οσα αναφερθηκαν

να προσθεσω μονο οτι οι κλειστες συσκευες την ωρα φαγητου δ θα ειναι μονο για το παιδι αλλα κ τους γονεις

ειδικα με τα ωραρια το μεσημεριανο φαγητο ειναι μια καλη ευκαιρια να μαζευτει η οικογενεια κ να ανταλλαξει τα νεα της

δ θα ηταν κακη ιδεα επισκεψη κ σε διατροφολογο με ειδικευση στα παιδια.για υγιεινες κ θρεπτικες επιλογες

Διαφημίσεις

λετε ότι είναι μεγάλο παιδί αλλά εμένα δεν μου φαίνεται είτε ότι καταλαβαίνει, είτε ότι θέλει να καταλάβει. μάλλον το 2ο πιο πολύ! κατ αρχήν σε αυτή τη φάση, ότι της πεις θα προσπαθήσει να μηην το ακολουθήσει ή να κάνει το αντίθετο γιατί θέλει να αποδείξει ότι έχει πέραση ο λόγος της.  Πρόσβαση σε υπολογιστή ή κινητά ή τηλεόραση ή σνακ δεν έχει χωρίς τη δική μας παρέμβαση.   Αυτό με τις εξετάσεις δεν το έχω σκεφτεί να πω την αλήθεια ούτε  η παιδίατρος μας έχει προτείνει να κάνουμε κάτι πιθανότατα γιατί το θεωρεί φυσιολογικό .  Οσο για συζήτηση με ειδικό, μάλλον ο ειδικός που θέλουμε δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχει κάποιος υποθέτω που να εξειδικεύεται μόνο στο θέμα φαγητού στα παιδιά και πως μπορούνε να φάνε .  Σίγουρα όμως οι εξετάσεις έστω προληπτικά ενδεχομένως να μπορουσαν να γίνουν.

Και πάλι θα ρωτήσω όμως γιατί νομίζω δεν πήρα απάντηση.  Σε αυτή την ηλικία τι είναι φυσιολογικό στο θέμα τρώω φαγητό; 

Είναι φυσιολογικό να κάθεται το παιδί όπως ο γονέας στο τραπέζι και να τρώει ήρεμα ήρεμα;

Η μήπως είναι πιο φυσιολογικό να είναι δραστήριο ως παιδί και μπορώ ενδεχομένως να το δικαιολογήσω στον εαυτό μου; 

υγ είναι υπερκινητική γενικά, εκτός την ώρα που μπορεί να χαζεύει μικυ μαους και εκτός την ώρα που κοιμάται :) 

2 ώρες πρίν, my1stbaby είπε:

Αυτό με τις εξετάσεις δεν το έχω σκεφτεί να πω την αλήθεια ούτε  η παιδίατρος μας έχει προτείνει να κάνουμε κάτι πιθανότατα γιατί το θεωρεί φυσιολογικό

Τσεκ απ (εξετάσεις αίματος) κάνουν τα παιδάκια ανά χρονικά διαστήματα που ορίζει ο παιδίατρος. Δεν χρειάζεται να παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό πρώτα. Όπως σωστά είπες, προληπτικα. Εμάς πχ μας γράφει τσεκ απ στον 1ο χρόνο, στον 3ο, κ.ο.κ. Αν το παιδάκι καταναλώνει συχνά επεξεργασμένα τρόφημα με ζάχαρη και αλάτι, δεν είναι κακή ιδέα να το συζητήσεις με τον παιδίατρο και να σας γράψει ένα τσεκ απ.

Οσο για συζήτηση με ειδικό, μάλλον ο ειδικός που θέλουμε δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχει κάποιος υποθέτω που να εξειδικεύεται μόνο στο θέμα φαγητού στα παιδιά και πως μπορούνε να φάνε . 

Ο ειδικός δεν χρειάζεται να είναι εξειδικευμένος στο θέμα του φαγητού. Δεν είναι δα τόσο ακραία η περίπτωση σας! Ο ειδικός θα σας βοηθήσει να βρείτε δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί σας, πάνω στο θέμα.

λετε ότι είναι μεγάλο παιδί αλλά εμένα δεν μου φαίνεται είτε ότι καταλαβαίνει, είτε ότι θέλει να καταλάβει. μάλλον το 2ο πιο πολύ! κατ αρχήν σε αυτή τη φάση, ότι της πεις θα προσπαθήσει να μηην το ακολουθήσει ή να κάνει το αντίθετο γιατί θέλει να αποδείξει ότι έχει πέραση ο λόγος της.

Και να δώσετε απαντήσεις σε αυτά. Φαίνεται πως οι διατροφικές συνήθειες-ρουτίνα είναι μάλλον προέκταση κι άλλων θεμάτων, και μπορεί να σας βοηθήσει να τα ανιχνεύεσετε και να στοχεύσετε επιτυχέστερα στην επίλυση τους.

Και πάλι θα ρωτήσω όμως γιατί νομίζω δεν πήρα απάντηση.  Σε αυτή την ηλικία τι είναι φυσιολογικό στο θέμα τρώω φαγητό; 

Είναι φυσιολογικό να κάθεται το παιδί όπως ο γονέας στο τραπέζι και να τρώει ήρεμα ήρεμα;

Η μήπως είναι πιο φυσιολογικό να είναι δραστήριο ως παιδί και μπορώ ενδεχομένως να το δικαιολογήσω στον εαυτό μου; 

Το "τι είναι φυσιολογικό στο θέμα τρώω φαγητό" είναι λάθος διατύπωση. Κάνεις την ερώτηση ακριβώς γιατί ψάχνεις "να δικαιολογήσεις" τον εαυτό σου. Από την στιγμή που στο πρώτο μήνυμα σου έγραψες

On 18/9/2021 at 9:27 ΜΜ, my1stbaby είπε:

έχω πραγματικά απογοητευτεί!!! έχουν σπάσει τα νεύρα μου!!! δεν ξέρω ποιοι άλλοι έχουν κάνει λάθη στο πως τρώνε τα παιδιά, γιατί σιγουρα εμείς οι γονείς φταίμε, αλλά δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω! 

Γιατί ακόμη ψάχνεις το "εάν είναι φυσιολογικό να τρώει έτσι ένα παιδί";. Άντε και σου λέει ο x είναι (πχ κι εμένα μόνο έτσι τρώνε, μόνο έτσι κάθονται σε ησυχία, με βιντεακια) και ο y δεν είναι (πχ ποτέ δεν τάϊσα παιδί, από 6μηνών τρώει μόνο του-εννοείται χωρίς οθόνες-). Τι αλλάζει για εσένα; Το όλο θέμα ξεκίνησε γιατί είπες δεν αντέχεις άλλο την κατάσταση αυτή. Οπότε ασχέτως απάντησης μελών εδώ. Εσύ ξέρεις πως πρέπει να πορευτείς.

Προσωπικά θα έλεγα πως δεν είναι ok, διότι ακόμη κι αν αγνοούσαμε το ανθυγιεινό κομμάτι με τα σνακ, ακόμη κι αν αγνοούσαμε την περιγραφή της θρέψης σαν ρομποτική διαδικασία, μόνο και μόνο ότι το δίπτυχο βιντεάκι -τάισμα από μαμά, αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για κάθε γεύμα, κάθε μέρα, κάτι λέει αυτό. Κι εσύ αναγνωρίζεις το ζήτημα εδώ. Για αυτό δημοσίευσες και το topic. Σωστά;!

Αγαπητή/έ my1stbaby, θα ήθελα να σου πω ότι ξέρω ακριβώς τι περνάς! Περνάω κι εγώ ακριβώς τα ίδια!

Το δικό μου παιδάκι είναι σχεδόν 4, από μόνο του δεν τρώει τίποτα (παρά μόνο παγωτό, κέικ και πατάτες τηγανητές, κι αυτά σε μικρή ποσότητα).

Ήταν πάντα έτσι. Ποτέ του δεν αγάπησε το φαγητό. Ιδίως τα λαχανικά τα απεχθάνεται σε όλες τις μορφές και αναγκάζομαι να τα αλέθω και να του τα δίνω πουρέ.

Σε κάθε γεύμα του διαβάζω από ένα παραμύθι και τρώει μόνος του υποτίθεται (πρέπει να του θυμίζω εγώ και να επιμένω να φάει την κάθε μπουκιά ενώ του διαβάζω).

Προς το τέλος του γεύματος αναγκάζομαι να τον ταϊσω λίγες μπουκιές ακόμα γιατί οι ποσότητες που τρώει είναι απειροελάχιστες και είναι ήδη (πάντα ήταν) ένα πολύ αδύνατο και μικροκαμωμένο παιδί.

Η παιδίατρος αναγνωρίζει την δυσκολία του πράγματος αλλά επειδή η καμπύλη ανάπτυξής του είναι σταθερή (χάρη στην καθημερινή μου υπερπροσπάθεια), δεν θέλει να του δώσει κάτι, π.χ. σκεύασμα που ανοίγει την όρεξη. Υποτίθεται υπάρχει κάτι τέτοιο!

Έχω πάει και σε παιδοψυχολόγο και σε παιδοψυχίατρο γι αυτό το θέμα. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Μου πρότειναν έναν "πίνακα επιβράβευσης" όπου για κάθε γεύμα που τρώει μόνος του θα κερδίζει ένα αυτοκόλλητο κι αν συγκεντρώσει π.χ. 3 αυτοκόλλητα μέσα στην μέρα κερδίζει κάτι, όπως ένα μικρό playmobil ή 20 λεπτά βίντεο.

Δεν έπιασε. Το παιδί μάχεται το φαγητό κυρίως στο μυαλό του. Έχω δοκιμάσει να τον αφήσω νηστικό επί ώρες (κατόπιν συμβουλής της παιδιάτρου, που είπε "πού θα πάει? θα πεινάσει. και τότε θα φάει ό,τι και να του δώσεις"). Δεν έπιασε. Νηστικός 6 ώρες με το ρολόι, του έδωσα μακαρόνια με κιμά, και καθόταν και τα κοίταζε ανέκφραστος.

Πηγαίνει προνήπιο τώρα, και σερβίρουν για δεκατιανό φρούτα και λαχανικά. Ούτε που τα πλησιάζει.

Έχω πάει σε λογοπεδικό στο Παίδων για συμβουλές, μου είπε να δοκιμάσω διάφορες υφές τροφίμων για να του ξυπνήσω το ενδιαφέρον και να μην δώσω τόση σημασία στο αν είναι υγιεινές ή όχι, ας είναι λέει και ανθιυγεινές, αρκεί να μάθει να δοκιμάζει διαφορετικά πράγματα. Το έκανα, αλλά μετά γλυκάθηκε από τα πιο ανθιυγεινά και τα πιο υγιεινά άρχισε να τ' αποφεύγει ακόμα πιο πολύ. Οπότε τζίφος κι από εκεί.

Κι εμένα τρώει μόνο τα σημεία που του αρέσουν από μια τροφή και το υπόλοιπο το αφήνει. Π.χ. από την τυρόπιτα τρώει την κρούστα και αφήνει το τυρί.

Έχω πάει σε παιδο-γαστρεντερολόγο, ο οποίος μου είπε ότι το πρόβλημα του παιδιού είναι συμπεριφορικό-ψυχολογικό κι όχι σωματικό.

Πήγα και σε παιδο-διατροφολόγο, που μου είπε "να παίρνει θερμίδες το παιδί, κι ας είναι με όποιον τρόπο γίνεται. Είτε με αλεσμένα, είτε με οθόνη, όπως μπορείς. ΟΧΙ ΓΛΥΚΑ".

Τώρα μου πρότειναν μια έμπειρη παιδίατρο που δουλεύει πολύ και με ομοιοπαθητικά. Τι να πω, θα την δοκιμάσω να δω αν έχει κάτι να μου πει.

Πάντως δεν υπάρχει ειδικότητα πάνω σε αυτό στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως στην Αμερική, λέγεται feeding specialist. Βρήκα μία που διατίθεται να με βοηθήσει διαδραστικά μέσω Skype, όμως είναι πανάκριβη και προς το παρόν δεν μπορώ ν' ανταποκριθώ.

Για ακραίες περιπτώσεις αφαγίας-δυσφαγίας υπάρχει και μια κλινική στην Αυστρία που κάνουν στο παιδί ελεγχόμενη νηστεία για να ξυπνήσουν το πηγαίο αίσθημα της πείνας, αλλά δεν νομίζω ότι έχω φτάσει εκεί (δεν απέχω και πολύ όμως!).

Δεν ξέρω αν σε βοήθησα. Όμως να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη/ος. Αν θέλεις ο,τιδήποτε, στείλε μου πμ και με χαρά θα σου δώσω λεπτομέρειες.

@my1stbaby σχετικά με τη βιασύνη στο πρωινό γεύμα, να σου πω ένα παράδειγμα. ο γιος μου είναι καλοφαγος κ απολαμβάνει το φαγητό. πρωινό με την έννοια να κάτσουμε όλοι στο τραπέζι δεν τρώμε. μέχρι πέρσι έπινε γάλα κ μετά ανά διαστήματα έτρωγε φρουτα. Τώρα που πάμε σχολείο του δίνω γάλα κ ένα φρούτο κ τα άλλα στο κολατσιό. Βλέπω όμως ότι είναι πρωί, είναι αγουροξυπνημένος, είναι αρχή ακόμα σ αυτή τη ρουτίνα, ενώ ζητάει την μπανάνα, την παίρνει, την ξεφλουδίζει, κι εγω έχω γυρίσει την πλάτη κάνοντας κάτι άλλο κ ουσα σίγουρη ότι τρώει, κ τελικά δεν τρώει. τι θέλω να πω; να βάλεις εφικτούς στόχους. Μην περιμένεις βελτίωση σε όλα τα γεύματα μαζί, δες πότε είναι οι συνθήκες κατάλληλες κ ξεκίνα από εκεί. Αν όχι μεσημέρι που είναι κουρασμένη, ίσως απόγευμα. βάλε πρώτα σαφή όρια στο ανθυγιεινό σνακ αν δεν έχει φαγωθεί το γεύμα. εστίασε σε λίγα φαγητά που θεωρείς αναγκαία. πχ εμένα, αν κ καλοφαγος κε την έννοια να του αρέσει η διαδικασια, έχει έντονες προτιμήσεις. Δεν σκάω όμως για όλα τα φαγητά. αν δεν θέλει φασολάκια δν με νοιάζει. είναι ένα λαχανικό, μπορώ να βρω ισοδύναμα. αν δν θέλει όλα τα είδη οσπρίων, εστιάζω αρχικά σε 1-2. αν δεν θέλει το κρέας ή το ψάρι, επιμενω παρα πολύ να βρω τον σωστό συνδυασμό γιατί θέλω την πρωτεΐνη κ τον σίδηρο. κλπ. σκεψου κι εσυ πού θες αρχικά να εστιάσεις. θες κ να τρώει απ όλα κ μόνη της; ταυτόχρονα δν γίνεται. υπάρχει φαγητό που μοορεις να συνδυάσεις όπως πχ κρέας με ζυμαρικό που τρώγεται πιο εύκολα από το σκέτο κρέας; ή ζυμαρικό οσπρίων με σάλτσα εμπλουτισμένη; μπιφτέκι με λαχανικά εκτός από το κρέας; αυγοφέτες; ακομα κι η πιτα που λες, δίνε πίτες, ας τρώει το φύλλο μόνο, κάτι παίρνει από τη γεύση κ τη μυρωδιά κ σιγά σιγά μπορεί να φάει κ λίγο παραπάνω. γενικα αν ένα παιδί τρώει λίγο, δεν κοιτάμε απλώς να του γεμίσουμε το στομάχι, κοιτάμε η κάθε μια από τις λιγοστές μπουκιές να έχει θρεπτική αξία. καλύτερα όλη μέρα να φάει μισο μπιφτέκι, ενεργητικά κ συνειδητά, παρα να μασουλάει κάτι κ να ζητάει κ γλυκά κ να τα δίνεις υποκύπτοντας πιστεύοντας ότι έτσι θα φάει κ το κυρίως γεύμα. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...