Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ρυζαλευρο απο τον 4 μηνα

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους! Γεννησα 8/8/18 ενα κοριτσακι 2800 στις 40 εβδομάδες.  Θηλάζω αποκλειστικά αλλά με τα κιλά της ΔΝ τα πάνε Κ τόσο καλά...  3 μήνες μετά ζυγίζει 4800 Κ ο Παιδιατρος μας σύστησε ρυζαλευρο μόλις κλείσει τον 4 μήνα μαζί με τον θηλασμό . Είμαι θλιμμένη γιατί ΔΝ την καλύπτει πλέον το δικό μου γάλα αλλά Κ επειδή φοβάμαι να της ξεκινήσω τόσο νωρίς κρέμες. Ήλπιζα να θηλάζω αποκλειστικά μέχρι τον 6 αλλά ΔΝ το βλεπω. Πείτε μου σας παρακαλώ δικές σας εμπειρίες.

Διαφημίσεις

3 ώρες πρίν, Αννα8-8-18 είπε:

Καλησπερα σε ολους! Γεννησα 8/8/18 ενα κοριτσακι 2800 στις 40 εβδομάδες.  Θηλάζω αποκλειστικά αλλά με τα κιλά της ΔΝ τα πάνε Κ τόσο καλά...  3 μήνες μετά ζυγίζει 4800 Κ ο Παιδιατρος μας σύστησε ρυζαλευρο μόλις κλείσει τον 4 μήνα μαζί με τον θηλασμό . Είμαι θλιμμένη γιατί ΔΝ την καλύπτει πλέον το δικό μου γάλα αλλά Κ επειδή φοβάμαι να της ξεκινήσω τόσο νωρίς κρέμες. Ήλπιζα να θηλάζω αποκλειστικά μέχρι τον 6 αλλά ΔΝ το βλεπω. Πείτε μου σας παρακαλώ δικές σας εμπειρίες.

Να σου ζήσει!

Με έκανες και αναζήτησα το βιβλιάριο του γιου μου...γέννηση στις 40 εβδομάδες 3.700, έξοδος από το μαιευτήριο 3.450, βάρος στους 3 μήνες 5.500 κιλά, για δύο μήνες μικτή διατροφή, από τις αρχές του τρίτου μήνα αποκλειστικά φόρμουλα.

Νομίζω ότι βασικός αναπτυξιακός στόχος είναι στους 6 μήνες να έχει διπλασιάσει το μωρό το βάρος γέννησης, όπως φαίνεται θα το πετύχετε σίγουρα!

Αν νιώθεις πάντως ανασφάλεια, καλύτερα συμπλήρωμα με ξένο σε αυτή την ηλικία παρά με στέρεες τροφές!

5 ώρες πρίν, Αννα8-8-18 είπε:

θα συμφωνησω με την ντινα

στους 6μηνες θα πρεπει να εχετε διπλασιασει βαρος γεννησης,πιστευω θα συμβει

επισης καλο ειναι οι στερεες τροφες να ξεκινανε μετα τον 6ο,πιο ωριμο το πεπτικο.κ σιγουρα οχι με ρυζαλευρο που δ εχει να προσφερει κ κτ στο μωρο,αλλα με κρεας,λαχανικα,φρουτα

εοισης το γαλα συνεχιζει να ειναι βασικη τροφη ως τον χρονο,ειτε θηλαζεις ειτε δινεις ξενο

οσον αφορα το βαρος,αν θες γραψε καποια πραγματα παραπανω.θηλαζετε οποτε κ οσο συχνα θελει το μωρο;περιπου ποσες φορες την ημερα.πανες βρεχει;δινεις πιπιλα;αν θελεις γραψε ολες σας τις ζυγισεις

4 ώρες πρίν, Αννα8-8-18 είπε:

γιατί ΔΝ την καλύπτει πλέον το δικό μου γάλα

Εγώ αυτό δεν μπορώ να αντιληφθώ καν τι σημαίνει:/ 

πχ ειχε σταθερή ανάπτυξη κ τωρα σταμάτησε να παίρνει βάρος;  δεν έπαιρνε απο την αρχή όσο επρεπε αλλά η παιδίατρος δν ανησυχούσε; ή ανησυχούσε; 

Είστε 3μηνων σωστά..η παιδίατρος σου είπε στο 5ο να μπείτε σε στέρεες. Αρα μεχρι τότε σε καλύπτει ο θηλασμός; κ σ ενα μηνα κ κάτι δε θα σε καλύπτει;

καταλαβαίνω κάτι λαθος εγώ;

Μήπως απλά σου είπε να κάνετε τότε εισαγωγή γιατι τότε συνηθίζει να κάνει; 

Συνήθως (απο τις δικες μου εμπειριες) με ξένο γάλα κάνουν πιο νωρίς εισαγωγή στερεες κ το λογικό όταν δν καλύπτει το μητρικό δίνουν σκόνη.

Προσωπικά εαν είχα ανασφάλεια ή αμφιβολίες περί θηλασμού θα ρωτούσα έναν σύμβουλο θηλασμού. 

Ρυζάλευρο ούτε εγώ έδωσα.

Διαφημίσεις

Θα συμφωνησω με τα κοριτσια.  Πως γινεται να μην την καλυπτει το γαλα σου; Τρεφεσαι καλα ή μηπως κανεις διαιτα; Μηπως να αυξησεις την παραγωγη σου τρωγοντας γαλακταγωγες τροφες; Επισης, αν ειναι να ξεκινησεις νωριτερα, σιγουρα οχι στον 4ο, ισως στον 5ο και σιγουρα οχι με ρυζαλευρο αλλα με τροφες με θρεπτικη αξια.

Kαι κατι ακομη: εχεις ελεγξει αν ο παιδιατρος σας χρησιμοποιει τις καμπυλες βαρους για θηλαζοντα βρεφη;

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

Γειά σας

δείτε εδώ καμπύλες ανάπτυξης κ τηλέφωνο της γραμμής θηλασμού

https://parents.org.gr/2015/05/27/10525-tilefoniki-grammi-gia-ton-thilasmo-alkyoni/

εκεί θα βρείτε και συνδεσμο που οδηγεί στους  παιδίατρους συμβούλους θηλασμού

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

Καλή σας μέρα!  Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας.  Λοιπόν θα σας γράψω αναλυτικά τις ζυγίσεις μέχρι τώρα. 

8-8-18 2800 49 εκ

5-9-18 3700 54 εκ

8-10-18 4400 59 εκ

8-11-18 4800 62 εκ

Τον πρώτο μήνα δίναμε συμπληρώμα ξένο. Έκανα μεγάλο αγώνα να το κόψω Κ τα καταφέραμε. Από την αρχή του δεύτερου μήνα θηλάζει μόνο Κ το κάνω γιατί το θέλω. Ο παιδίατρος από την αρχή υποστήριζε τον θηλασμό. Αλλά τώρα είπε ότι θα αρχίσουμε να πεφτουμε στις καμπύλες.

Δίαιτα ΔΝ κάνω όχι αντίθετα πήρα κιόλας 3 κιλά από τότε που γέννησα. Γενικά ήμουν από τις τυχερές γιατι  έχασα 11 κιλά από όταν έμεινα έγκυος λόγω εμετων Κ ΔΝ τα πήρα μέχρι που γέννησα. 

Τώρα όσο αφορά το θηλασμό ΔΝ μετράω πόσους κάνουμε γτ την ταΐσω πάντα χωρίς να δω σημάδια πείνας. Σίγουρα ανά 2ωρο ίσως Κ λιγότερο. Το βράδυ κοιμάται περίπου 9:30 Κ ξυπνά για να φάει κατά τις 2-3 την νύχτα. Από εκεί Κ πέρα ξύπνα αν 2ωρο μέχρι τις 8-9 το πρωί. Κακά της κάνει τον τελευταίο μήνα ανα 3 μέρες περίπου Κ τα αέρια της μυρίζουν πάρα πολύ.  Μου ειπε ο παιδίατρος να μην ανησυχώ. Πάνες βρέχει καθημερινα 6-7.

Αυτό που με προβληματίζει είναι Οτι από την αρχή με παρότρυνε για το θηλασμό Κ από τον προηγούμενο μήνα που ξεκινήσαμε τα εμβόλια άρχισε να μου λέει ίσως θα κάνουμε εισαγωγή κρεμουλες Κ όχι φόρμουλα Γτ ΔΝ παίρνει όσο βάρος θα έπρεπε. Θεωρείται ο καλύτερος γιατρός στην ειδικότητα του Κ τον ακούνε πιστά όλοι οι γονείς που ξέρω. 

Έχω διαβάσει για το ρυζαλευρο Κ έχω τις αμφιβολίες μου.  Μου είπε ότι θα ξεκινήσουμε με βιολογικής κτλ Κ πως είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη του μωρού. 

Το μωρό μου ΔΝ γκρινιάζει, είναι ευδιάθετο Κ πολύ ενεργητικό, ΔΝ είναι αδύνατο, έχει μπουτάκια, μάγουλα ΔΝ βλέπεις ένα μωρό αδύνατο Κ πεινασμένο. Ειλικρινά ΔΝ ξέρω τί να κάνω. Σκέφτομαι να πάω σε άλλον Παιδιατρο να δω τι θα μου πει. Νιώθω ότι την προδίδω που Δν καλύπτεται με τον δικό μου γαλα.  Τι ΔΝ κάνω σωστά? Αυτά σκέφτομαι συνέχεια από χτες.... 

πρίν από 32 λεπτά , Αννα8-8-18 είπε:

Καλή σας μέρα!  Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας.  Λοιπόν θα σας γράψω αναλυτικά τις ζυγίσεις μέχρι τώρα. 

8-8-18 2800 49 εκ

5-9-18 3700 54 εκ

8-10-18 4400 59 εκ

8-11-18 4800 62 εκ

Τον πρώτο μήνα δίναμε συμπληρώμα ξένο. Έκανα μεγάλο αγώνα να το κόψω Κ τα καταφέραμε. Από την αρχή του δεύτερου μήνα θηλάζει μόνο Κ το κάνω γιατί το θέλω. Ο παιδίατρος από την αρχή υποστήριζε τον θηλασμό. Αλλά τώρα είπε ότι θα αρχίσουμε να πεφτουμε στις καμπύλες.

Δίαιτα ΔΝ κάνω όχι αντίθετα πήρα κιόλας 3 κιλά από τότε που γέννησα. Γενικά ήμουν από τις τυχερές γιατι  έχασα 11 κιλά από όταν έμεινα έγκυος λόγω εμετων Κ ΔΝ τα πήρα μέχρι που γέννησα. 

Τώρα όσο αφορά το θηλασμό ΔΝ μετράω πόσους κάνουμε γτ την ταΐσω πάντα χωρίς να δω σημάδια πείνας. Σίγουρα ανά 2ωρο ίσως Κ λιγότερο. Το βράδυ κοιμάται περίπου 9:30 Κ ξυπνά για να φάει κατά τις 2-3 την νύχτα. Από εκεί Κ πέρα ξύπνα αν 2ωρο μέχρι τις 8-9 το πρωί. Κακά της κάνει τον τελευταίο μήνα ανα 3 μέρες περίπου Κ τα αέρια της μυρίζουν πάρα πολύ.  Μου ειπε ο παιδίατρος να μην ανησυχώ. Πάνες βρέχει καθημερινα 6-7.

Αυτό που με προβληματίζει είναι Οτι από την αρχή με παρότρυνε για το θηλασμό Κ από τον προηγούμενο μήνα που ξεκινήσαμε τα εμβόλια άρχισε να μου λέει ίσως θα κάνουμε εισαγωγή κρεμουλες Κ όχι φόρμουλα Γτ ΔΝ παίρνει όσο βάρος θα έπρεπε. Θεωρείται ο καλύτερος γιατρός στην ειδικότητα του Κ τον ακούνε πιστά όλοι οι γονείς που ξέρω. 

Έχω διαβάσει για το ρυζαλευρο Κ έχω τις αμφιβολίες μου.  Μου είπε ότι θα ξεκινήσουμε με βιολογικής κτλ Κ πως είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη του μωρού. 

Το μωρό μου ΔΝ γκρινιάζει, είναι ευδιάθετο Κ πολύ ενεργητικό, ΔΝ είναι αδύνατο, έχει μπουτάκια, μάγουλα ΔΝ βλέπεις ένα μωρό αδύνατο Κ πεινασμένο. Ειλικρινά ΔΝ ξέρω τί να κάνω. Σκέφτομαι να πάω σε άλλον Παιδιατρο να δω τι θα μου πει. Νιώθω ότι την προδίδω που Δν καλύπτεται με τον δικό μου γαλα.  Τι ΔΝ κάνω σωστά? Αυτά σκέφτομαι συνέχεια από χτες.... 

Καταρχήν ψυχραιμία!!!!

Προσωπικά, χωρίς να είμαι γιατρός φυσικά, δεν βλέπω πρόβλημα ανάπτυξης. Επίσης, έχεις έναν ολόκληρο μήνα μπροστά σου, κάτσε να δεις την επόμενη ζύγιση, εξάλλου ο γιατρός είπε "ίσως", περίμενε να τα ξαναπείτε. Πάντως, βρε κορίτσι, μπορεί να πήρε λίγο λιγότερο βάρος τον τελευταίο μήνα, αλλά πήρε και 3 εκ. ύψος!!!

Τέλος, δεν ανήκω σε αυτούς που αναθεματίζουν το ρυζάλευρο, στον γιο μου έδωσα (αφού έγινε 5 μηνών βέβαια) κυρίως για να "ανακόψουμε" λίγο τις αναγωγές (είχε αρκετά σοβαρό θέμα παλλινδρόμησης), το παιδί ωστόσο ποτέ δεν το συμπάθησε ιδιαίτερα και πολύ γρήγορα και εύκολα το αντικατέστησε με φρούτα, γιαούρτι κλπ, δεν είναι δηλαδή και δεδομένο ότι το παιδί θα εθιστεί στην γλυκιά του γεύση κλπ.

Άννα απλά θέλω να σου πω ότι στη τελική τον τελευταίο λόγο τον έχεις εσύ. Αν δεν θέλεις να δώσεις ρυζάλευρο στο μωρό από τον τέταρτο μήνα, δεν θα το κάνεις και τέλος. Συμφωνώ με τα κορίτσια σε ότι σου είπαν και να προσθέσω ότι το ανήσυχο για μένα θα ΄ταν αν το μωρό δεν έβαζε κιλά, εφόσον όμως βάζει και μάλιστα πολύ καλά, θεωρώ ότι αυτοί είναι οι ρυθμοί του. Συνέχισε τον θηλασμό και βλέπετε...

Διαφημίσεις

Ο γιατρός σου τι γνώμη έχει για το θηλασμό πέραν του 6μηνου; πέραν του χρόνου και του μακροχρόνιου; έχετε μιλήσει γι αυτό; θα ήθελα να μας πεις λιγο πως το βλέπει.

Γενικά η εισαγωγή στις στέρεες τροφές (εαν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λογος που επισπεύδει την εισαγωγή) γίνεται πάνω κάτω όταν το μωρό είναι έτοιμο! Εαν είναι πολύ νωρίς δε θα πετύχει. Άρα μην αγχώνεσαι από τώρα πότε θα του δώσεις στέρεες.

Επίσης δεν είναι κακό να πάρεις κ άλλη γνώμη από κάποιον ειδικό. Και όπως αναφέρθηκε κ παραπάνω, να ακούς και το ένστικτο σου!

μα για να δωσεις στερεες πρεπει να δεις κ μια ετοιμοτητα απο το μωρο

κ απλα δ βλεπω το λογο να ειναι ρυζαλευρο κ οχι κτ αλλο

επειδη κοιμαται ενα 6ωρο,το μονο που θα εβλεπα ειναι να κανει 8θηλασμους την ημερα.δ θα εδινα πιπιλα αν δινεις

1-2ο μηνα πηρε πολυ καλο βαρος.θα μπορουσε τον τριτο να παρει λιγο παραπανω.αλλα εχει πολυ καλη αναπτυξη κ στο υψος

λιγο θηλασμο παραπανω αν μπορεις,πολλα υγρα κ γαλακτογωγες τροφες κ νομιζω θα ειστε οκ

γαλακτογωγες τροφες:αμυγδαλα-γαλα αμυγδαλου,νερο-γαλα καρυδας,γλυκοπατατα,γλυκανισος,κριθαρι,βασιλικος,παντζαρι,γαιδουραγκαθο,μαραθοσπορος,τριγωνελλα,μαγια μπυρας,κυμινο,καροτο,καλεντουλα,χαμομηλι,ραδικια,ανηθος,λιναροσπορος,πιπεροριζα,σκορδο,πρασινη παπαγια,βαλσαμο λεμονιου,μαντζουρανα,τσουκνιδα,βρωμη-αχυρο βρωμης,βατομουρα-σμεουρα,σπιρουλινα,σκουρα πρασινα φυλλωδη λαχανικα

Καλησπέρα!

Χωρίς να είμαι γιατρός, μπορώ να σου πω τα εξής:

Σύμφωνα με τις νέες καμπύλες του Υουργείου Υγείας (που είναι πλεόν ίδιες με του ΠΟΥ) οι μετρήσεις σας είναι οι παρακάτω:

8-8-18 2800 49 εκ --> Ξεκινάτε ελάχιστα πιο πάνω από την προτελευταία καμπύλη (15%)

5-9-18 3700 54 εκ --> Συνεχίζετε στην ίδια καμπύλη

8-10-18 4400 59 εκ --> Πέφτετε λίγο κάτω από το 15%

8-11-18 4800 62 εκ --> Πέφτετε ακόμα λίγο πιο κάτω (αλλά δεν αλλάζετε ακόμα καμπύλη, να πέσετε δηλαδή στην τελευταία)

Καταλαβαίνω το άγχος του γιατρού. Αν είναι από τους παλιούς (που ακολουθούν ακόμα τα παλιά δεδομένα και ξεκινούσαν στερεές στον 4ο) είναι απόλυτα λογικό να προτείνει έναρξη, δε βρίσκει πρόβλημα σε αυτό, το θεωρεί ασφαλές. Επίσης να πω ότι όσο και αν δεν συμπαθώ το ρυζάλευρο και δεν έδωσα, είναι διαπιστωμένα η τροφή με τις λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις, έχει ήπια γεύση και δεν είναι απαραίτητο να είναι "παλιού τύπου" με πρόσθετη ζάχαρη. Υπάρχει πλέον στο εμπόριο σκέτο ρυζαλευρο, και μάλιστα βιολογικό. Αν πρέπει να ξεκινήσει εισαγωγή στερεεών σε τόσο μικρή ηλικία, θα σου είμαι ειλικρινής θα φοβόμουν να ξεκινήσω με ζωμό κρέατος ή φρούτα, θα προτιμούσα το ρυζαλευρο ως πιο ασφαλές.

Όμως, για να είμαστε ακριβείς, σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις και του εθνικού διατροφικού οδηγού, η έναρξη των στερεών μπορεί να ξεκινήσει τόσο νωρίς (στους 4 μήνες) μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Έχω ακούσει ότι συστήνεται κυρίως όταν υπάρχει παλλινδρόμηση. Επίσης στον οδηγό τονίζεται ότι πρέπει να υπάρχουν σημάδια ετοιμότητας (περιγράφονται αναλυτικά). Η άποψή μου είναι πως στην ηλικία που είστε, αν πρέπει να δωθεί μια θερμιδική ώθηση, καλύτερα να γίνει με συμπλήρωμα γάλακτος και όχι στερεές τροφές.

Στη θέση σου δεν θα με άφηνα να αναρωτιέμαι γιατί να μη φτάνει το γάλα μου ή να νιώσω τύψεις που δεν καταφέρνω αποκλειστικό θηλασμό. Στο λέει μια μαμά που θήλασε το παιδί της σχεδόν 3 χρόνια και αυτό ποτέ αποκλειστικά, πάντα με συμπλήρωμα. Θα έπαιρνα γνώμη και από άλλο γιατρό, θα πρόσφερα συχνότερα στήθος, θα προσπαθούσα να αυξήσω την παραγωγή αλλά μπορεί να έδινα και συμπλήρωμα πάραυτα. Από την άλλη, αφού βλέπεις το μωρο να είναι ευδιάθετο, χωρίς γκρίνια, υπνηλία ή άλλο πρόβλημα, μπορείς νομίζω να περιμένεις μέχρι το επόμενο ραντεβού για να δεις πως θα πάει. Διάβασε παράλληλα το νέο διατροφικό οδηγό του υπουργείου ώστε να είσαι ενημερωμένη και να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις στον παιδίατρό σου.

21 ώρες πρίν, Αννα8-8-18 είπε:

Θα έπαιρνα μία δεύτερη γνώμη από άλλο παιδίατρο, δεν ακούγεται και πολύ φιλικός στο θηλασμό ο συγκεκριμένος, ό,τι κι αν υποστηρίζει θεωρητικά.

@Αννα8-8-18 Σε ότι αφορά την έναρξη στερεών από τον 4ο, ναι μεν πολλοί γιατροί συνεχίζουν να τη συστήνουν, αλλά είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το νωρίτερα από τους 6 μήνες είναι πρόωρο. Το αργότερα, δεν πειράζει, το νωρίτερα πειράζει. Αν είσαι σε θέση να ανταποκριθείς στην διάθεση του παιδιού να φάει/δοκιμάσει κάτι και όχι να επιμένεις να καταναλώσει συγκεκριμένες ποσότητες αλεσμένης τροφής, πιστεύω με βεβαιότητα, ότι θα μπορέσεις να βρεις τον καλύτερο δρόμο, ακούγοντας απλώς τις ανάγκες του παιδιού σου με ψυχραιμία και υπομονή.

Δεν έχω καταλάβει γιατί λέτε ότι το γάλα σου δεν αρκεί. Το να μην παίρνει συγκεκριμένο βάρος δεν είναι απόδειξη ότι το γάλα σου είναι λίγο. Η κόρη μου θήλασε αποκλειστικά και δεν ήπιε ποτέ τίποτε άλλο εκτός από στήθος και ήταν μια χαρά στην καμπύλη της, μέχρι που άρχισαν οι στερεές και άρχισε να πέφτει (3-4) καμπύλες έχει πέσει. 2μιση τώρα κι ακόμη συνεχίζει με πολύυυυυυυ χαμηλή πρόσληψη γραμμαρίων. Είναι υγιέστατη όμως, τρώει κάθε τι και ποικιλία, έχει κάνει εξετάσεις και δείχνουν μια  χαρά και τέλοσπάντων, τί να κάνουμε; Η υγεία δεν μετριέται σε γραμμάρια. Το βάρος είναι ένας καλός δείκτης υγείας, όχι ο σκοπός της ζωής. 

Το ρυζάλευρο είναι ένα συσκευασμένο, τυποποιημένο, χημικά επεξεργασμένο προϊόν. Είτε είναι βιολογικό, είτε είναι με πρόσθετες βιταμίνες, είτε είναι χωρίς ζάχαρη. Απέχει έτη από το να είναι φυσική τροφή, όπως φυσική τροφή είναι το γάλα σου. Ως τέτοιο, δεν θα το πρότεινα σαν μια καλή επιλογή ούτε για την αρχή ούτε για τη συνέχεια της διατροφής ενός βρέφους. Υπάρχει αληθινό, πραγματικό, φυσικό φαγητό που μπορείς να του προσφέρεις, αν θέλεις να του δώσεις στερεές, όποια στιγμή τις ξεκινήσεις αυτές. 

Χωρίς τύψεις κι ενοχές, ζήτα δεύτερη και τρίτη γνώμη και κάνε στους παιδιάτρους ερωτήσεις και πάρε απαντήσεις, μέχρι να μπορέσεις να έχεις την αυτοπεποίθηση ότι αυτό που προσφέρεις στο παιδί σου, είναι το καλύτερο δυνατό. Μην επαναπαύεσαι στην φήμη του ειδικού. Πρέπει να είναι ενημερωμένος, στο σήμερα και να μπορεί να σε πληροφορήσει κατάλληλα: γιαί ριζάλευρο; γιατί στον 4ο; μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η αλλαγή θα αυξήσει το βάρος του παιδιού; τί θα γίνει αν πέσει καμπύλη στο βάρος; υπάρχει κάποιος κίνδυνος και ποιος είναι αυτός; με ποιον άλλο τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε την υγεία του (εκτός από τις καμπύλες); υπάρχουν άλλες τροφές που μπορώ να εισάγω αν δεν θέλω το ριζάλευρο; κτλ κτλ κτλ. Γράψτα όλα, σκέψου τα καλά και πάνε να τα συζητήσεις.

Διαφημίσεις

On 10/11/2018 at 5:36 ΜΜ, kine είπε:

@Αννα8-8-18 Σε ότι αφορά την έναρξη στερεών από τον 4ο, ναι μεν πολλοί γιατροί συνεχίζουν να τη συστήνουν, αλλά είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το νωρίτερα από τους 6 μήνες είναι πρόωρο. Το αργότερα, δεν πειράζει, το νωρίτερα πειράζει. Αν είσαι σε θέση να ανταποκριθείς στην διάθεση του παιδιού να φάει/δοκιμάσει κάτι και όχι να επιμένεις να καταναλώσει συγκεκριμένες ποσότητες αλεσμένης τροφής, πιστεύω με βεβαιότητα, ότι θα μπορέσεις να βρεις τον καλύτερο δρόμο, ακούγοντας απλώς τις ανάγκες του παιδιού σου με ψυχραιμία και υπομονή.

Δεν έχω καταλάβει γιατί λέτε ότι το γάλα σου δεν αρκεί. Το να μην παίρνει συγκεκριμένο βάρος δεν είναι απόδειξη ότι το γάλα σου είναι λίγο. Η κόρη μου θήλασε αποκλειστικά και δεν ήπιε ποτέ τίποτε άλλο εκτός από στήθος και ήταν μια χαρά στην καμπύλη της, μέχρι που άρχισαν οι στερεές και άρχισε να πέφτει (3-4) καμπύλες έχει πέσει. 2μιση τώρα κι ακόμη συνεχίζει με πολύυυυυυυ χαμηλή πρόσληψη γραμμαρίων. Είναι υγιέστατη όμως, τρώει κάθε τι και ποικιλία, έχει κάνει εξετάσεις και δείχνουν μια  χαρά και τέλοσπάντων, τί να κάνουμε; Η υγεία δεν μετριέται σε γραμμάρια. Το βάρος είναι ένας καλός δείκτης υγείας, όχι ο σκοπός της ζωής. 

Το ρυζάλευρο είναι ένα συσκευασμένο, τυποποιημένο, χημικά επεξεργασμένο προϊόν. Είτε είναι βιολογικό, είτε είναι με πρόσθετες βιταμίνες, είτε είναι χωρίς ζάχαρη. Απέχει έτη από το να είναι φυσική τροφή, όπως φυσική τροφή είναι το γάλα σου. Ως τέτοιο, δεν θα το πρότεινα σαν μια καλή επιλογή ούτε για την αρχή ούτε για τη συνέχεια της διατροφής ενός βρέφους. Υπάρχει αληθινό, πραγματικό, φυσικό φαγητό που μπορείς να του προσφέρεις, αν θέλεις να του δώσεις στερεές, όποια στιγμή τις ξεκινήσεις αυτές. 

Χωρίς τύψεις κι ενοχές, ζήτα δεύτερη και τρίτη γνώμη και κάνε στους παιδιάτρους ερωτήσεις και πάρε απαντήσεις, μέχρι να μπορέσεις να έχεις την αυτοπεποίθηση ότι αυτό που προσφέρεις στο παιδί σου, είναι το καλύτερο δυνατό. Μην επαναπαύεσαι στην φήμη του ειδικού. Πρέπει να είναι ενημερωμένος, στο σήμερα και να μπορεί να σε πληροφορήσει κατάλληλα: γιαί ριζάλευρο; γιατί στον 4ο; μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η αλλαγή θα αυξήσει το βάρος του παιδιού; τί θα γίνει αν πέσει καμπύλη στο βάρος; υπάρχει κάποιος κίνδυνος και ποιος είναι αυτός; με ποιον άλλο τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε την υγεία του (εκτός από τις καμπύλες); υπάρχουν άλλες τροφές που μπορώ να εισάγω αν δεν θέλω το ριζάλευρο; κτλ κτλ κτλ. Γράψτα όλα, σκέψου τα καλά και πάνε να τα συζητήσεις.

Συγνώμη αλλά πως ακριβώς είναι μη φυσική τροφή το ρυζάλευρο; Ρυζάλευρο εννοείται το αλεσμένο ρύζι. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Τουλάχιστον εγώ δε μίλησα για τα ρυζάλευρα τύπου Γιώτης ή με ζάχαρες, γλυκαντικές ουσίες κλπ. Αλλά για απλό αλεύρι ρυζιού. Το ρύζι είναι από τις αρχαιότερες τροφές, το δε άλεσμά του για να γίνει σε μορφή αλευριού (που το κάνουμε και μόνοι μας με ένα multi) εντελώς διαδεδομένη πρακτική, πολλές μαμάδες το κάνουν μόνες τους. Αν αγοράσεις βιολογικό ρυζαλευρο, αγοράζεις πρακτικά καρπό ρυζιού βιολογικής καλλιέργιας, σπασμένο. Το ότι είναι συσκευασμένο και τυποποιημένο δεν είναι απαραίτητα κακό. Και το πλήρες αγελαδινό γιαούρτι από τη μικρότερη φάρμα, τυποποιημένο και συσκευασμένο είναι. Επιπλέον, το ρύζι ως τροφή είναι πολύ σπάνιο να κάνει αλλεργία και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που προτείνονταν ως πρώτη τροφή. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνει πρώιμη εισαγωγή στερεών (που το απεύχομαι) είναι σαφώς λιγότερο επίκινδυνο το ρυζάλευρο από οτιδήποτε άλλο.

Το παράδειγμα με την κόρη σου είναι άτοπο. Έίναι εντελώς διαφορετικό να συζητάμε την πρόσληψη βάρους σε παιδιά 3-4 μηνών (όπως της θεματοθέτριας) σε σύγκριση με μωρά που ξεκινάνε τροφές (6-7 μηνών) και νήπια. Γι'αυτό υπάρχουν οι καμπύλες, πρώτα από όλα για να βλέπουμε που κινούμαστε και στη συνέχεια με τη βοήθεια του παιδιάτρου να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόβλημα. Με την έναρξη των στερεών, είναι αναμενόμενη η στασιμότητα στο βάρος και το να πέσει καμπύλες. Σε ένα μωρό όμως, που τρέφεται μόνο με γάλα, το να πέσει καμπύλη είναι πολύ πιο σημαντικό και μη αναμενόμενο και οφείλουμε να το προσέξουμε. 

Όπως και να έχει, ας ζητήσει και γνώμη άλλου παιδιάτρου, ακόμα δεν έχει πέσει καν καμπύλη το μωρό!

καλησπερα!και εγω στον γιο μου ξεκινησα το ρυζαλευρο(υποαλλεργικη κρεμα απο το φαρμακειο την επερνα,δεν υπαρχει στο σουπερ μαρκετ) οταν εκλεισε τον τεταρτο αν θυμαμαι καλα!εμεις το καναμε για λογους παλινδρομησης γιατι το παιδι ειχε πολυ σοβαρο θεμα,ουτε να κοιμηθει δεν μπορουσε,πνιγοταν στον υπνο του απο γουλιες.και τωρα που κλεινει τους 11 μηνες σε λιγεσ μερεσ κανει ακομα αναγωγες αλλα ειναι πολυ καλυτερα πχ αν του δωσω γιαουρτι θα το βγαλει αμεσως.μηπως υπαρχει κπ τετοιο θεμα και ο γιατροσ θελει να σου εισαγει κρεμα απο τωρα?εμενα παντως δεν πηρε παραπανω βαρος απο οταν του ξεκινησα την κρεμα.βεβεια δεν ηταν το κλασικο ρυζαλευρο οπως μου ειχε πει και η παιδαιτροσ δεν ειναι καθολου παχυντικη η κρεμα ποου του εδινα εγω. για μενα  θα κανεις αυτο π σ λεει ο γιατρος σας αν τον εμπιστευεσαι φυσικα,αλλιως να παρεις και αλλη μια γνωμη!!

@Secretia ευχαριστώ! Πρακτικά η τελευταία έκδοση του υπουργείου υγείας σχετικά με τις συστάσεις διατροφής (βγήκε το 2018) έχει για βάση του αυτόν τον οδηγό, ο οποίος άλλωστε χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε υποχρεωμένοι να τον διαβάσουμε, μπας και αλλάξουμε λιγάκι μυαλά σε σχέση με τη διατροφή (και την υγεία τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας).

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...