Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ευαίσθητο πρόβλημα για παιδικό πάρτυ

Recommended Posts

3 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Aυτό το τελευταίο είναι και το πρόβλημα. Δεν δικαιούται ο εορτάζων τουλάχιστον να περάσει καλά, χωρίς να φοβάται στο ίδιο του το πάρτυ, και μάλιστα λόγω ενος παιδιού που δεν ειναι συμμαθητής του και που ποτέ δεν θα ήθελε να τον καλέσει, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιαιτερότητές του; Ειναι λογικό να χρηισμοπιούνται τα πάρτυ μίας τάξης για την εκτόνωση ενός παιδιού που είναι απλά αδερφάκι ενός συμμαθητή; 

Από τη μία καταλαβαίνω ότι η μαμά και σε δύσκολη θέση είναι και έχει πια κουραστεί, αλλά από την άλλη, δε νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος να διασκεδάσει το παιδί, μέσα από τις κοινωνικές συναναστροφές του μικρού αδερφού. Για να πω την αλήθεια , το μικρό λυπάμαι κυρίως, γιατί είναι και άδικο και δυσανάλογο το βάρος που του έχει φορτώσει η μαμά.

Εχεις απόλυτο δίκιο αλλα δεν μπορείς να αλλάξεις μαγικά τον κόσμο και έτσι αναγκαστικά θα πρέπει ανάλογα με τις δικές σου αρχές να πάρεις μια απόφαση.

ΠΧ εγω  ανέχομαι παρα πολλά σε σχέση με παιδιά καθώς όποιαδήποτε άλλη απόφαση  θα ήταν κατά των αρχών μου . Αυτό το μεταφέρω θέλει δεν θέλει και στο παιδί μου.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 95
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Just now, ferby είπε:

Εχεις απόλυτο δίκιο αλλα δεν μπορείς να αλλάξεις μαγικά τον κόσμο και έτσι αναγκαστικά θα πρέπει ανάλογα με τις δικές σου αρχές να πάρεις μια απόφαση.

ΠΧ εγω  ανέχομαι παρα πολλά σε σχέση με παιδιά καθώς όποιαδήποτε άλλη απόφαση  θα ήταν κατά των αρχών μου . Αυτό το μεταφέρω θέλει δεν θέλει και στο παιδί μου.

Ανέχεσαι βία; Δηλαδή αν ένα παιδί χτυπά το παιδί σου ή εκσφενδονίζει αντικείμενα, το ανέχεσαι; Και λες και στο παιδί σου να το ανεχτει;

57 minutes ago, ZWH said:

Ειναι δικαιωμα του καθε παιδιου να καλεσει οποιον θελει στο παρτι του, αν και εγω σαν μαμα ποτε δεν εχω αφησει 1-2 παιδια εξω απο το παρτι των παιδιων μου. Παντα τα καλουσαμε ολα. Το συγκεκριμενο παιδακι δεν ειναι συμμαθητής οποτε αλλαζει το ζητημα. Κανονικα οι μαμαδες δεν πρεπει να επιβάλλουν στο παρτι που καλουν το ενα παιδι, και το αλλο.

Τωρα στο θεμα με τις μαθησιακες, επειδη εχω παιδι με μαθησιακες, ειστε πολυ λαθος. Οι μαθησιακες δυσκολιες απο μονες τους δεν κανουν ενα παιδι επιθετικο ουτε μπαχαλακια. Ειναι καιρος να ξεκαθαριστουν τα πραγματα και να μην λεει η καθε μαμα οτι θελει, ειδικα εξω απο τα καγκελα. Με εχει πονεσει πολυ η ολη ιστορια γιατι δυστυχως δεν ειναι ολοι οι γονεις ωριμοι οπως δεν ειναι και τα παιδια τους και πεφτει απιστευτο bullying στα παιδια που εχουν δυσλεξια, δυσορθογραφια ή δεν ξερω και εγω τι αλλο. Επισης εχω πραγματικα βαρεθει για οτι μπαχαλο δημιουργουν τα υπολοιπα  παιδια ολες οι ευθυνες να πεφτουν στα παιδια με μαθησιακες δυσκολιες. Το τονιζω,με μαθησιακες δυσκολιες και οχι κατι αλλο. Επισης ας σκεφτουμε οτι η κοροιδια των μαμαδων εξω απο τα καγκελα, τα χτυπημα και οι κοροιδιες απο τους συμμαθητες, ανετα κανουν ενα ηρεμο παιδι αγριμι, γιατι πραγματικα ποσα θα αντεξει? Ευτυχως απο οτι ειδα στην συγκεκριμενη περιπτωση εχετε δεχτει τα συγκεκριμενα προβληματα του παιδιου και προσπαθείτε να το ενταξετε στην παρεα. 

Όπως τα λες κοπέλα μου, δυστυχώς όλοι έχουμε γίνει παντογνώστες και έχουμε άποψη για όλα και την εκφέρουμε και δημοσίως επειδή διαβάσαμε κάτι, το οποίο προφανώς το διαβάσαμε και λάθος για να αναπαράγουμε λάθος πράγματα!

Κάποια πράγματα είναι όντως λυπηρά! να στοχοποιούμε και να βάζουμε ταμπέλες σε ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες ότι θα φέρει την καταστροφή και δεν κοιτάμε πως μεγαλώνουμε τα δικά μας τα παιδιά!

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Ήθελα να τοποθετηθώ (γενικά μιλώντας και όχι για το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει)  και εγώ στο θέμα "το παιδί κάνει το πάρτυ, καλεί όποιους θέλει".

Ξέρετε δεν είναι ακριβώς έτσι και το ακούω πολύ συχνά.  Ο γονιός πρέπει να υποδεικνύει μεταξύ άλλων και κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Δεν αφήνουμε το παιδί εντελώς αυθόρμητα να αποκλείσει κάποιους γιατί δεν έχει κέφι εκείνη τη στιγμή, ή επειδή μπορεί να μάλωσαν για τη γόμα την προηγούμενη ημέρα ή επειδή ο τάδε είναι άσχημος ή ανώριμος ή δεν μιλάει καλά ή δεν συμπαθεί τον αδερφό του ή επειδή ο τάδε μάλωσε με τον κολλητό μου και ο κολλητός μου δεν τον θέλει ή για οποιοδήποτε λόγο. 

Καταλαβαίνετε ότι ένα μικρό παιδί δεν είναι σε θέση να θέσει τα σωστά κριτήρια και ο γονιός υποτίθεται το βοηθάει σε αυτό και του εξηγεί τους λόγους που πχ δεν μπορούμε να καλέσουμε τους πάντες ή δεν πρέπει να αποκλείσουμε κάποιους. 

Επειδή τέθηκε το θέμα της διαφορετικότητας να πω μόνο ότι: η αποδοχή της διαφορετικότητας προϋποθέτει την αρχή της ενσυναίσθησης.

Επεξεργάστηκαν by zaxaroulini

Διαφημίσεις

2 ώρες πρίν, zaxaroulini είπε:

Όπως τα λες κοπέλα μου, δυστυχώς όλοι έχουμε γίνει παντογνώστες και έχουμε άποψη για όλα και την εκφέρουμε και δημοσίως επειδή διαβάσαμε κάτι, το οποίο προφανώς το διαβάσαμε και λάθος για να αναπαράγουμε λάθος πράγματα!

Κάποια πράγματα είναι όντως λυπηρά! να στοχοποιούμε και να βάζουμε ταμπέλες σε ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες ότι θα φέρει την καταστροφή και δεν κοιτάμε πως μεγαλώνουμε τα δικά μας τα παιδιά!

Αν και αλλο ειναι το θεμα μας, δυστυχως δεν ενημερωνόμαστε σωστα αλλα εχουμε αποψη. Μου εχει τύχει να περιμενω εξω απο τα καγκελα να σχολασει το παιδι και καποιες μαμαδες να δειχνουν ενα παιδακι και να λενε οτι εχει δυσλεξια μυαλου. Δεν υπαρχει καν αυτο σαν όρος. Εχω τσακωθει με εναν ανεκδιήγητο σε ενα σεμινάριο για μαθησιακες δυσκολιες οπου ειπε οτι τα παιδια με μαθησιακες δυσκολιες ειναι παιδια με χαμηλο iq προερχομενα απο γονεις που δεν ασχοληθηκαν ποτε μαζι τους. Το θεμα ειναι οτι σπανια τα αποδεχονται τα παιδια που εχουν τα θεματακια τους και πολυ πιο σπανια οταν βελτιωσουν τις δυσκολιες και γινουν υποδειγμα μαθητη. Πχ ο δικος μου απο χαζος εξελίχθηκε σε φυτο :) . Nαι δεν τον εχουν καλεσει σε κάποια παρτι οχι γιατι εκανε φασαριες ( ειναι τυπικοτατος, ευγενικοτατος, ποτε δεν προκαλει, ποτε δεν κανει φασαριες) αλλα επειδη τον θεωρουσαν χαζο ;) . Τελοσπαντων... αυτα .

Δ νομιζω οτι καποια θεωρει αυτονοητο μαθησιακες δυσκολιες=επιθετικοτητα η το αντριστροφο.δ θα επρεπε παντως

Κ αν καλουνταν ολα τα παιδακια εκτος απο ενα σιγουρα δ θα ηταν σωστο

Δ νομιζω οτι ποτε θα κανουμε παρτυ για ολη την ταξη,δ εχουμε αυτη τη δυνατοτητα χωρου η χρηματων

18 ώρες πρίν, erin0000 είπε:

Ήθελα να τοποθετηθώ (γενικά μιλώντας και όχι για το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει)  και εγώ στο θέμα "το παιδί κάνει το πάρτυ, καλεί όποιους θέλει".

Ξέρετε δεν είναι ακριβώς έτσι και το ακούω πολύ συχνά.  Ο γονιός πρέπει να υποδεικνύει μεταξύ άλλων και κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Δεν αφήνουμε το παιδί εντελώς αυθόρμητα να αποκλείσει κάποιους γιατί δεν έχει κέφι εκείνη τη στιγμή, ή επειδή μπορεί να μάλωσαν για τη γόμα την προηγούμενη ημέρα ή επειδή ο τάδε είναι άσχημος ή ανώριμος ή δεν μιλάει καλά ή δεν συμπαθεί τον αδερφό του ή επειδή ο τάδε μάλωσε με τον κολλητό μου και ο κολλητός μου δεν τον θέλει ή για οποιοδήποτε λόγο. 

Καταλαβαίνετε ότι ένα μικρό παιδί δεν είναι σε θέση να θέσει τα σωστά κριτήρια και ο γονιός υποτίθεται το βοηθάει σε αυτό και του εξηγεί τους λόγους που πχ δεν μπορούμε να καλέσουμε τους πάντες ή δεν πρέπει να αποκλείσουμε κάποιους. 

Αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά μάλλον πάει σε φιλοσοφία ζωής: Υπάρχουν "πάρτυ" ενηλίκων, που κατά βάση ειναι "πληρωμη" κοινωνικών υποχρεώσεων (να μην καλέσω τη συνάδελφο που με είχε καλέσει στο γάμο της; πώς να μην καλέσω τη θεία κλπ κλπ) ή είναι απλά μέσο εξυπηρέτησης άλλων στόχων (δημιουργία δικτύοτ για εξέλίξη στη δουλειά, αύξηση πελατολογίου, εύρεση ψηφοροφόρων κλπ) και υπαρχουν και πάρτυ όπου απλά στγκεντρώνονται φίλοι και οικείοι να περάσουν καλά. 

Προσωπικά δε θα ήθελα τα παιδιά μου από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού να σκέφτονται σε ποιον έχουν  υποχρέωση, με ποιον όφειλαν να κάνουν παρέα ή δεν ξέρω τι άλλο. Γενέθλια 8χρονου είναι, όχι κοινωνικό "event".  Προφανώς ένα παιδί πρέπει να έχει στοιχειώδεις τρόπους (δεν αποκλείουμε ενα παιδί μόνο, δεν το "τριβουμε στα μούτρα" όσων δεν καλέσαμε) αλλά φυσικά και για μένα καλεί τους φίλους του. Οπως και εγώ στα γενέθλιά μου την κολλητή μου θα πάρω να βγούμε για ένα ποτό, όχι τη μισή γειτονιά για να μην παρεξηγηθεί

3 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά μάλλον πάει σε φιλοσοφία ζωής: Υπάρχουν "πάρτυ" ενηλίκων, που κατά βάση ειναι "πληρωμη" κοινωνικών υποχρεώσεων (να μην καλέσω τη συνάδελφο που με είχε καλέσει στο γάμο της; πώς να μην καλέσω τη θεία κλπ κλπ) ή είναι απλά μέσο εξυπηρέτησης άλλων στόχων (δημιουργία δικτύοτ για εξέλίξη στη δουλειά, αύξηση πελατολογίου, εύρεση ψηφοροφόρων κλπ) και υπαρχουν και πάρτυ όπου απλά στγκεντρώνονται φίλοι και οικείοι να περάσουν καλά. 

Προσωπικά δε θα ήθελα τα παιδιά μου από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού να σκέφτονται σε ποιον έχουν  υποχρέωση, με ποιον όφειλαν να κάνουν παρέα ή δεν ξέρω τι άλλο. Γενέθλια 8χρονου είναι, όχι κοινωνικό "event".  Προφανώς ένα παιδί πρέπει να έχει στοιχειώδεις τρόπους (δεν αποκλείουμε ενα παιδί μόνο, δεν το "τριβουμε στα μούτρα" όσων δεν καλέσαμε) αλλά φυσικά και για μένα καλεί τους φίλους του. Οπως και εγώ στα γενέθλιά μου την κολλητή μου θα πάρω να βγούμε για ένα ποτό, όχι τη μισή γειτονιά για να μην παρεξηγηθεί

Δεν εννοούσα να καλούν τους φίλους τους με κριτήρια ενηλίκων, αλλά ναι κάποιες κοινωνικές υποχρεώσεις υπάρχουν.

Αν πχ σε καλεί κάποιο παιδάκι συνέχεια σε γιορτές και πάρτυ και εσύ πηγαίνεις, εάν κάνεις ανοικτό πάρτυ στα δικά σου γενέθλια οφείλεις να το συμπεριλάβεις και ας είσαι 8χρονο. 

Ή αν η κολλητή σου όπως λες έχει και εκείνη ένα 8χρονο, δεν θα τους καλέσετε στο πάρτυ του παιδιού σου; 

Ή αν ένα παιδάκι αποφασίσει σε ένα ανοικτό πάρτυ να μην συμπεριλάβει 2-3 παιδιά, με λάθος κριτήρια όμως (πχ ο τάδε δεν μιλάει καλά ή είναι βαρετός κτλ) δεν οφείλει ο γονιός να του πει ότι αυτά είναι λάθος κριτήρια για το αν θα καλέσεις κάποιον;

Δεν είναι το θέμα μόνο πως θα φανεί στους άλλους και αν είμαστε πράγματι υποχρεωμένοι ή όχι να τους καλέσουμε. Είναι και το τι μήνυμα περνάς στο παιδί. Δεν μπορεί να επιλέγει μόνο με εγωιστικά κριτήρια (τι αρέσει σε εμένα και μόνο, τι κέφια έχω εγώ). Πρέπει λίγο να βλέπει και από την πλευρά των άλλων. Άποψή μου...

πρίν από 29 λεπτά , erin0000 είπε:

Δεν εννοούσα να καλούν τους φίλους τους με κριτήρια ενηλίκων, αλλά ναι κάποιες κοινωνικές υποχρεώσεις υπάρχουν.

Αν πχ σε καλεί κάποιο παιδάκι συνέχεια σε γιορτές και πάρτυ και εσύ πηγαίνεις, εάν κάνεις ανοικτό πάρτυ στα δικά σου γενέθλια οφείλεις να το συμπεριλάβεις και ας είσαι 8χρονο. 

Ή αν η κολλητή σου όπως λες έχει και εκείνη ένα 8χρονο, δεν θα τους καλέσετε στο πάρτυ του παιδιού σου; 

Ή αν ένα παιδάκι αποφασίσει σε ένα ανοικτό πάρτυ να μην συμπεριλάβει 2-3 παιδιά, με λάθος κριτήρια όμως (πχ ο τάδε δεν μιλάει καλά ή είναι βαρετός κτλ) δεν οφείλει ο γονιός να του πει ότι αυτά είναι λάθος κριτήρια για το αν θα καλέσεις κάποιον;

Δεν είναι το θέμα μόνο πως θα φανεί στους άλλους και αν είμαστε πράγματι υποχρεωμένοι ή όχι να τους καλέσουμε. Είναι και το τι μήνυμα περνάς στο παιδί. Δεν μπορεί να επιλέγει μόνο με εγωιστικά κριτήρια (τι αρέσει σε εμένα και μόνο, τι κέφια έχω εγώ). Πρέπει λίγο να βλέπει και από την πλευρά των άλλων. Άποψή μου...

Αν η δική μου φίλη έχει παιδιά συνομήλικα (που έχει) αλλά δεν κάνουν παρέα με τα δικά μου (τα μεγάλα μας παιδιά κάνουν, τα μικρά όχι) τότε καλώ σε δεύτερη φάση τη φίλη και τα παιδιά της. Σε τραπέζι, για να πάμε ένα σινεμά, έστω για ένα καφέ. Ετσι κι αλλιώς, παιδιά δημοτικού δεν νιώθουν καλα αν είναι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα εν μέσω μιας παρέας που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Αν ένα παιδί μονίμως καλεί όλη την τάξη αλλά χωρίς να παίζει με τα παιδιά μου ιδιαίτερα, αν τους έχω θέσει ένα όριο λίγων παιδιών, δεν θα τους πω να το καλέσουν με το ζόρι. Δεν συμφωνώ στο θέμα πρόσκληση-αντιπρόσκληση.

Αν ένα παιδί για οποιοδήποτε λόγω δεν το συμπαθεί το δικό μου, όπως γιατί είναι βαρετό, "μαμόθρεφτο", βρίζει, χτυπάει ή δεν ξέρω τι άλλο, δεν θα τους πιέσω ούτε παρέα να κάνουν ουτε να το καλέσει στο σπίτι. Στην περίπτωση του "νταή" και μόνο, είναι και η μοναδική περίπτωση που έχω επιτρέψει στην κόρη μου να καλέσει όλη την τάξη εκτός από ένα και μοναδικό παιδί (που περνούσε την ώρα του απαριθμώντας βρισιές και χτυπώντας τα κοντότερα παιδιά). Στα "βαρετά" παιδιά, ποτέ δε θα επέτρεπα να μην καλέσουμε μόνο ένα παιδί, αλλά δεν υπάρχει κάτι το κακό στο να βρίσκουμε καποιον "βαρετό", "σαχλό", πολύ "φασαριόζο" ή δεν ξέρω τι άλλο. Και οι ενήλικες με κάποια κριτήρια επιλέγουμε φίλους, δεν ταιριάζουμε με όλους 

Διαφημίσεις

Αν οι υπολοιποι καλουνε ολη την ταξη σε παιδοτοπο γτ να μην πας;εφοσον σαν συμμαθητες τα πατε καλα.αν ομως εσυ βαζςις οριο στον αριθμο παιδιων γτ τα κανεις σπιτι,λογικο να μεινουν καποια εξω

Συμφωνω με την αργκ

Αν ενα παιδι καποιο αλλο βαρετο στην ουσια σημαινει οτι δ ταιριαζουν

Δικαιωμα του εορταζοντα να καλεσει οποιον θελει κ να περασει καλα

Αν δεν μιλάμε για την περίπτωση του καλώ όλη την τάξη κι αφήνω ένα μόνο παιδί στην απέξω, συμφωνώ κι εγώ με την Αργκ. Εννοείται και είναι δικαίωμα του εορτάζων ποιους θέλει στο πάρτι ΤΟΥ. Απλά συζητάμε μαζί του διεξοδικά τους λόγους που μπορεί να μην θέλει να καλέσει κάποιον. Αλλιώς τι μαθαίνουμε στα παιδιά μας, πως πρέπει να κάνουν παρέα με όλους για να είναι οκ κοινωνικά? 

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Φυσικά και θα κάνεις κάποια επιλογή καλεσμένων, καθώς δεν γίνεται να καλέσει κανείς τους πάντες για πολλούς λόγους.

Αυτό που λέω είναι πως η τελική λίστα δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο με τα "θέλω" ή δεν "θέλω" ενός μικρού παιδιού που προφανώς θα σκέφτεται πιο ανώριμα από έναν ενήλικα, δεν θα λαμβάνει καθόλου υπόψη του κοινωνικές συμβάσεις, μπορεί να κάνει πείσματα, μπορεί να έχει λανθασμένη κρίση, μπορεί οτιδήποτε.  Η λογική του ότι το παιδί αποφασίζει για όλα και εμείς τρέχουμε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες του, εντελώς άκριτα, δεν με βρίσκει σύμφωνη.

πρίν από 4 λεπτά , erin0000 είπε:

Φυσικά και θα κάνεις κάποια επιλογή καλεσμένων, καθώς δεν γίνεται να καλέσει κανείς τους πάντες για πολλούς λόγους.

Αυτό που λέω είναι πως η τελική λίστα δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο με τα "θέλω" ή δεν "θέλω" ενός μικρού παιδιού που προφανώς θα σκέφτεται πιο ανώριμα από έναν ενήλικα, δεν θα λαμβάνει καθόλου υπόψη του κοινωνικές συμβάσεις, μπορεί να κάνει πείσματα, μπορεί να έχει λανθασμένη κρίση, μπορεί οτιδήποτε.  Η λογική του ότι το παιδί αποφασίζει για όλα και εμείς τρέχουμε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες του, εντελώς άκριτα, δεν με βρίσκει σύμφωνη.

To παιδικό πάρτυ για εμένα γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να περάσει καλά το παιδί. Ο μόνος περιορισμός είναι ο οικονομκός, δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν άλλο. Λανθασμένη κρίση και πείσμα στην επιλογή φίλων, πώς δηλαδή; 

Δεν συμφωνώ κι εγώ στο να ικανοποιούμε επιθυμίες άκριτα, αρχικά όμως τις σεβόμαστε. Συζητάμε και αναλόγως κινούμαστε. 

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Διαφημίσεις

πρίν από 17 λεπτά , erin0000 είπε:

Πραγματικα δ μπορω να σκεφτω πως θα γινει.συζηταμε με το παιδι ποσους θα καλεσει κ ποιον.ε οποιους θελει θα καλεσει.αν πχ μεχρι περσι καλουσε κ ενα παιδακι κ φετος οχι μπορουμε να ρωτησουμε γτ.αν μας πεξ γτ ειναι χαζο υπαρχει εδαφος για συζητηση.αν πει προτιμω αλλο φιλο πιο πολυ δ μπορεις να κανεις κ κτ.ακομη κ αν το αλλο παιδακι μας ειχε καλεσει

Δ με πειραζει αν το παιδι του δημουτικου δ γνωριζει απο κινωνικες συμβασεις

Αλλο η ευγενεια

Κ αλλο να ικανοποιουμε καθε παραλογη απαιτηση

Οταν κάνουν ότι θέλουν τα παιδιά ,Θα πρέπει  αντίστοιχα όταν καλούν πχ  τους 7 απο τους 10 .. να έχουν το σθένος να μην πάνε και τα ίδια στο σούπερ ανοιχτό πάρτυ των 3 υπολοίπων  και ας είναι όλη η τάξη εκεί και ας 'εχουν πρόσκληση στα χέρια τους.

Στην ηλικία του δημοτικού δεν νομίζω οτι μπορούν να διαχειριστούν με λογική αυτά τα θέματα. Αρα οι γονείς κρίνονται.Αν λοιπόν το παιδί μου θέλει να παραβρίσκεστε και  σε πάρτυ παιδιών που κατα τ αλλα δεν είναι φίλοι ...οφείλω να το καλώ ανταποδοτικά ως ένδειξη ευγένειας.

Έχω την εντύπωση vicky ότι αναφέρεσαι μόνο σε συμμαθητές...

Αν πχ σου πει το παιδί ότι δεν θέλει να καλέσει τον ξάδερφό του, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα μάλωσαν για ένα παιχνίδι, εσύ τι θα του πεις; εντάξει παιδί μου; δικό σου το πάρτυ, εσύ κανονίζεις;

Έχω διαβάσει το θέμα από την αρχή καθώς και τα σχόλια. Μιλάμε για το πάρτυ γενεθλίων, κάτι που γίνεται μια φορά το χρόνο. Αναρωτιέμαι, δεν έχει το δικαίωμα το παιδί να επιλέξει με τα δικά του κριτήρια ποιους θέλει για να περάσει αυτή την ημέρα; Και ναι, σήμερα μάλωσε με την ξαδέλφη και δε θέλει να την καλέσει. Αύριο για το παιδί είναι μια καινούρια μέρα, μπορεί να μη θυμάται καν τον καυγά. Το ξαναρωτάμε, θυμίζοντας τις καλές στιγμές, αν δε θέλει με τίποτα, κανονίζουμε με τα ξαδέλφια άλλη φορά. Σίγα το δύσκολο! Αν η θεία παρεξηγηθεί για τα γενέθλια του μικρού Κωστάκη, ε σόρρυ αλλά ο ενήλικας βλέπει ανώριμα τα πράγματα σε τέτοια περίπτωση.

Μήπως δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στα παιδικά κριτήρια, συγκρίνοντάς τα με των ενηλίκων; 7-8 χρονών δεν είναι μωρά, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν από κοινωνικούς κανόνες όπως πχ τα 12χρονα. Αν πάλι αξιολογούμε τις επιλογές των παιδιών μας σαν ενηλίκων, πόσο εντάξει είμαστε εμείς σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Πάντα επιδιώκουμε να τους καλούμε όλους, όσο περιέργοι, μυστήριοι, ιδιόρυθμοι και αν είναι; Στα γενέθλιά μας τους καλούμε πάντα όλους; 

Με το να πιέσει η ΑΡΓΚ τον γιο της να δεχτεί στα γενέθλιά του ένα τρίτο παιδί που δεν είναι καν φίλος του, τι δείχνει για το πόσο σέβεται η ίδια τον γιό της; Δε μιλάμε για συγγενή ή συμμαθητή, μιλάμε ότι το παιδί θα πρέπει να δεχτεί στο πάρτυ του, εν γνώσει του, ένα επιθετικό παιδί με το οποίο δεν κάνει καν παρέα. Ήδη, από όσο διάβασα η ΑΡΓΚ έχει κάνει προσπάθειες αποδοχής του παιδιού με τον μεγάλο της γιο, σε play dates. Όταν όμως η μαμά του παιδιού είναι αδιάφορη και η άσχημη συμπεριφορά παραμένει, τι άλλο πρέπει να κάνει κανείς; 

Βασικά ΑΡΓΚ με τον γιο σου το συζήτησες; μιλήσατε για αριθμό καλεσμένων; θέλει να καλέσει τον συμμαθητή του (και κατ'επέκταση τον αδελφό του);  

πρίν από 17 λεπτά , ferby είπε:

Οταν κάνουν ότι θέλουν τα παιδιά ,Θα πρέπει  αντίστοιχα όταν καλούν πχ  τους 7 απο τους 10 .. να έχουν το σθένος να μην πάνε και τα ίδια στο σούπερ ανοιχτό πάρτυ των 3 υπολοίπων  και ας είναι όλη η τάξη εκεί και ας 'εχουν πρόσκληση στα χέρια τους.

Στην ηλικία του δημοτικού δεν νομίζω οτι μπορούν να διαχειριστούν με λογική αυτά τα θέματα. Αρα οι γονείς κρίνονται.Αν λοιπόν το παιδί μου θέλει να παραβρίσκεστε και  σε πάρτυ παιδιών που κατα τ αλλα δεν είναι φίλοι ...οφείλω να το καλώ ανταποδοτικά ως ένδειξη ευγένειας.

Δε βγάζει νόημα αυτό. Οταν έχω κάνει για τα παδιά πάρτυ για όλη την τάξη σε παιδότοπο, πάρκο κλπ, θα απογοητεύονταν πάρα πολύ τα παιδιά αν οι μισοί καλεσμένοι δεν έρχονταν. Από την άλλη υπάρχουν χρονιές που το πάρτυ είναι περιορισμένο. Γιατί αν φέτος δεν καλέσουμε 5 παιδιά πρέπει να τα στεναχωρέσουμε μην πηγαίνοντας στο δικό τους πάρτυ;

πρίν από 9 λεπτά , vtgian είπε:

Βασικά ΑΡΓΚ με τον γιο σου το συζήτησες; μιλήσατε για αριθμό καλεσμένων; θέλει να καλέσει τον συμμαθητή του (και κατ'επέκταση τον αδελφό του);  

Είπα στον μικρό να μου γράψει μία λίστα με το ποια παιδιά θέλει οπωσδηποτε να καλέσει. Με τη λογική των μικρών του "λίγους μου είπαν, ας βαλω 15 ;) " μου έδωσε μία λίστα με περίπου τα 2/3 των συμμαθητών του, οι υπολοιπου μου είπε δεν κάνουν παρέα. Ο μικρός για τον οποίο συζητάμε τελικα δεν ήταν στη λίστα (χωρίς να έχω συζητήσει εννοείται το θέμα καθόλου με τον γιο μου). Αρα μάλλον προσανατολίζομαι προς το να καλέσω τα παιδιά που επέλεξε μόνο και να το κλείσω εκεί. 

18 ώρες πρίν, vtgian είπε:

Το ξαναρωτάμε, θυμίζοντας τις καλές στιγμές, αν δε θέλει με τίποτα, κανονίζουμε με τα ξαδέλφια άλλη φορά. Σίγα το δύσκολο! Αν η θεία παρεξηγηθεί για τα γενέθλια του μικρού Κωστάκη, ε σόρρυ αλλά ο ενήλικας βλέπει ανώριμα τα πράγματα σε τέτοια περίπτωση.

Ναι συγγνώμη, αλλά αν ο αδερφός μου, μου έλεγε ότι ο 8χρ ανηψιός μου δεν θέλει να μας καλέσει στο πάρτυ του γιατί κρατάει μανιάτικο το ότι μάλωσαν με την κόρη μου (και εκείνος τον αφήνει) εγώ θα παρεξηγιόμουν.  Όχι με το παιδί, αλλά με τον αδερφό μου... 

Δεν καταλαβαίνω πως γενικά είστε υπέρ της οριοθέτησης σε διάφορα θέματα (διαβάζοντας το φόρουμ), αλλά στο συγκεκριμένο θα αφήσετε ένα παιδί ανεξέλεγκτα να προσβάλλει τον οποιοδήποτε σκεπτόμενο μόνο τον εαυτό του και τα όποια καπρίτσια του...

Τέλοσπάντων, όπως αναφέρθηκε κάπου, είναι άλλη κοσμοθεωρία.

Ξεφεύγουμε από το θέμα (που τελικά λύθηκε πολύ εύκολα).

Ίσως είμαι λίγο χοντρόπετση, αλλά εγώ μόνο ως αστείο θα το έπαιρνα. Επίσης θα ήταν μια καλή ευκαιρία να πω στο παιδί μου, ότι αυτή τη μέρα το ξαδελφάκι του ήθελε λίγο χρόνο με τους φίλους του (ειδικά αφού την τελευταία φορά δεν έπαιξαν καλά), όπως και αυτό έχει το δικαίωμα κάποιες μέρες να παίζει μόνο με αυτούς που θέλει. Τέτοια θέματα τα βρίσκω πολύ ευτελή για να αποτελέσουν παρεξήγηση, ειδικά ανάμεσα σε αδέλφια.

@erin0000 δεν έχει ένα παιδί 8 ετών το δικαίωμα να ορίζει τις παρέες του; Δε μιλάω για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αν με τον αδελφό σου κάνατε καθημερινή παρέα, αλλά η κόρη σου δεν μπορούσε με τίποτα να ανεχτεί το ξαδελφάκι της, θα της επέτρεπες να το εκφράσει; θα άλλαζες τον τρόπο που βλέπεις τον αδελφό σου ώστε ναι μεν κάποιες φορές να βρίσκονται τα παιδιά αλλά όχι πάντα; ή θα έπρεπε η κόρη σου να παίζει κάθε μέρα με το ξαδελφάκι της είτε της αρέσει, είτε όχι, επειδή εσύ θέλεις να βλέπεις τον αδελφό σου;

Δεν ξέρω σαν παιδί έχεις βρεθεί σε αυτή τη θέση, εγώ δυστυχώς ναι και μου ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστο. Με τα παιδιά των κολλητών των γονιών μου (ίδια ηλικία) δυστυχώς δεν είχα κανένα απολύτως κοινό ενδιαφέρον. Δεν ήταν κακά παιδιά, απλά δεν κολλούσαμε πραγματικά καθόλου. Ωστόσο κάθε καλοκαίρι το περνούσαμε μαζί, γενέθλια, γιορτές, το ίδιο, γιατί έτσι ήθελαν οι γονείς. Αυτό που εισέπραττα σαν παιδί, είναι ότι οι γονείς μου αδιαφορούν για το πως αισθάνομαι. Τις γιορτές χωρίς αυτούς τις θυμάμαι ευχάριστα, με αυτούς όχι. Ε το δικό μου το παιδί δεν θα ήθελα να νιώσει έτσι. Δεν είναι θέμα οριοθέτησης. Φυσικά και πήγα σε επισκέψεις από υποχρέωση και έμαθα ότι κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Άλλο περιστασιακά να πρέπει να ακολουθήσει το παιδί και άλλο να μη του δίνεται καν το δικαίωμα να επιλέξει.

20 hours ago, ΑΡΓΚ said:

Αν η δική μου φίλη έχει παιδιά συνομήλικα (που έχει) αλλά δεν κάνουν παρέα με τα δικά μου (τα μεγάλα μας παιδιά κάνουν, τα μικρά όχι) τότε καλώ σε δεύτερη φάση τη φίλη και τα παιδιά της. Σε τραπέζι, για να πάμε ένα σινεμά, έστω για ένα καφέ. Ετσι κι αλλιώς, παιδιά δημοτικού δεν νιώθουν καλα αν είναι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα εν μέσω μιας παρέας που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Αν ένα παιδί μονίμως καλεί όλη την τάξη αλλά χωρίς να παίζει με τα παιδιά μου ιδιαίτερα, αν τους έχω θέσει ένα όριο λίγων παιδιών, δεν θα τους πω να το καλέσουν με το ζόρι. Δεν συμφωνώ στο θέμα πρόσκληση-αντιπρόσκληση.

Αν ένα παιδί για οποιοδήποτε λόγω δεν το συμπαθεί το δικό μου, όπως γιατί είναι βαρετό, "μαμόθρεφτο", βρίζει, χτυπάει ή δεν ξέρω τι άλλο, δεν θα τους πιέσω ούτε παρέα να κάνουν ουτε να το καλέσει στο σπίτι. Στην περίπτωση του "νταή" και μόνο, είναι και η μοναδική περίπτωση που έχω επιτρέψει στην κόρη μου να καλέσει όλη την τάξη εκτός από ένα και μοναδικό παιδί (που περνούσε την ώρα του απαριθμώντας βρισιές και χτυπώντας τα κοντότερα παιδιά). Στα "βαρετά" παιδιά, ποτέ δε θα επέτρεπα να μην καλέσουμε μόνο ένα παιδί, αλλά δεν υπάρχει κάτι το κακό στο να βρίσκουμε καποιον "βαρετό", "σαχλό", πολύ "φασαριόζο" ή δεν ξέρω τι άλλο. Και οι ενήλικες με κάποια κριτήρια επιλέγουμε φίλους, δεν ταιριάζουμε με όλους 

Αχ βρε κοπέλα μου, βλέπω ότι έχεις ταμπελίτσες για όλα τα παιδιά: «μαμόθρεφτα», «νταήδες», «βαρετά», «με μαθησιακές δυσκολίες – επιθετικά».

Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες? Για των άλλων καλέ τα παιδιά ρωτάω γιατί τα δικά μας ως γνωστόν είναι: οριοθετημένα, με κρίση, ευγενικά, με καλούς τρόπους, με καλή συμπεριφορά, με το σεις και με το σας!! :?

Τώρα για το πάρτυ, αν δεν το θέλετε το συγκεκριμένο παιδί για να μην σας το χαλάσει, δεν καλείτε ούτε το αδερφάκι του, δεν χρειάζεται να το πολυσκέφτεσαι, έχεις πει ότι η μαμά τα πηγαίνει μαζί και τα δύο παιδιά!

Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να περάσετε όμορφα στο πάρτυ! :)

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...