Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ερωτήσεις προς γυναικολόγο (προς διερεύνηση συνηθισμένων πρακτικών)

Recommended Posts

Γειά σας, 

θα θέλαμε την βοήθειά σας για να συγκεντρωθούν εδώ ερωτήσεις ιατρικού τύπου

-  όχι προσωπικά κριτήρια τα οποία ήδη μπορείτε να τα σχολιάσετε  εδώ

και εδώ 

Παραθέτουμε παραδείγματα ερωτήσεων που γνωρίζουμε ότι έχουν συζητηθεί στα θέματα του φόρουμ, παρακαλούμε διορθώστε/συμπληρώστε όπως επιθυμείτε. 

1) Εάν φτάσω στις 40 εβδομάδες και το μωρό και εγώ είμαστε καλά με βάση όλες τις εξετάσεις, τι θα μου πείτε/τι κάνετε συνήθως & γιατί ;

2) Ποιές στάσεις επιτρέπετε κατά την διάρκεια του φυσικού τοκετού - θα ήθελα να με ενημερώσετε για αυτό.

3) Επιτρέπεται η παρουσία του συντρόφου μου -εάν αυτός είναι συνεργάσιμος -  να μου κρατάει το χέρι;  [ το θέλω και ξέρω ότι σε κάποιες περιπτώσεις δέχεται το προσωπικό με αμοιβή επιπλέον - φακελάκι . Το δικαιούμαι νομίμως ως ασθενής να έχω συνοδό όταν βρίσκομαι σε κατάσταση που δεν μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου]

4) Εάν φτάσουμε σε καισαρική,

α) Επιτρέπεται η παρουσία του συντρόφου μου -εάν αυτός είναι συνεργάσιμος -  να μου κρατάει το χέρι; [ το θέλω και ξέρω ότι σε κάποιες περιπτώσεις δέχεται το προσωπικό με αμοιβή επιπλέον - φακελάκι . Το δικαιούμαι νομίμως ως ασθενής να έχω συνοδό όταν βρίσκομαι σε κατάσταση που δεν μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου]

β) Επιτρέπεται μετά κανονική διατροφή ή μόνο σούπες κλπ  [δεν βοηθά το δεύτερο στον θηλασμό, δεν υπάρχει κάποια αιτιολογία /βιβλιογραφία ]

γ) Ποιά είναι η πολιτική σας μετά την καισαρική σε θέμα παυσίπονων

[ υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές μειωμένων παυσίπονων έναντι συνεχιζόμενης επισκληριδίου για 2 ημέρες με χορήγηση οπιούχου παυσίπονου με αντίστοιχα οφέλη ή πιθανές αρνητικές παρενέργειες ] 

5) Είτε σε ΦΤ είτε σε Καισαρική:  Πόσο γρήγορα θα μου φέρετε το μωρό στο στήθος (εάν επιθυμώ να θηλάσω); 

6) Είτε σε ΦΤ είτε σε Καισαρική: Πόσο γρήγορα θα κόψετε τον ομφάλιο λώρο; Ποιά είναι η πολιτική σας σε αυτό; [ μετά την γέννα ο ομφάλιος λώρος περιέχει ουσίες που πηγαίνουν στο έμβρυο, όμως χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να μεταφερθούν σε αυτό. θεωρείται σύμφωνα με βιβλιογραφία σημαντικό να δίνεται αυτός ο χρόνος, εάν φυσικά οι καταστάσεις το επιτρέπουν - υγεία μητέρας & βρέφους ]

Παρακαλούμε συμπληρώστε ή διορθώστε και τα ερωτήματα όπως πιστεύετε ότι πρέπει να διαμορφωθούν σε σχέση με τις γνώσεις και εμπειρίες σας. 

Σημαντικό θα είναι για καθεμιά από αυτές τις ερωτήσεις να σημειωθεί στο τέλος του ερωτηματολογίου  βιβλιογραφία που να υποστηρίζει το επιχείρημα. 

Θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα έντυπο pdf  το οποίο να μπορεί να κατεβάσει η κάθε αναγνώστρια έτσι ώστε στην επίσκεψη να μπορεί να λάβει απαντήσεις για καθένα από αυτά τα ερωτήματα που αφορούν την υγεία της και την εξέλιξη του τοκετού της, εάν θέλει να ξέρει τι θα συμβεί σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις. 

Η ίδια η ανακοίνωση της ΕΜΓΕ  http://parents.org.gr/health/a706  αναφέρεται στο ότι οι γυναικολόγοι θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τις πρακτικές τους και την αιτιολόγηση αυτών σε συνεργασία με άλλους φορείς. 

Κρίνουμε το ότι αυτό είναι απαραίτητο γιατί ολοένα βλέπουμε ερωτήσεις μέσω του φόρουμ για συγκεκριμένους ειδικούς σχετικά με το τι πολιτική έχουν για καθένα από αυτά τα πράγματα.  Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να καθοδηγούνται οι αναγνώστες σε ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο έτσι ώστε οι ίδιες να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν απευθείας από τον θεράπων ιατρό τους:

Το φόρουμ δεν είναι σωστό να αναλαμβάνει τον ρόλο της μεταφοράς αυτών των πληροφοριών μέσω ανώνυμων λογαριασμών, δηλαδή να υπάρχουν συζητήσεις  "ο κυριος τάδε κάνει την πράξη τάδε ή όχι "  " ναι / όχι ο κύριος τάδε έκανε αυτό και το άλλο  αλλά δεν έκανε αυτό και το άλλο" για λόγους μονόπλευρης/τυχαίας διαφήμισης/δυσφήμισης.  Πολύ συχνά αναγνώστες επαναπαύονται σε σχόλια που διάβασαν στο διαδίκτυο αντί να ρωτήσουν τους ειδικούς ευθέως και συγκεκριμένα για τις πολιτικές αυτές. 

Το ίδιο ερωτηματολόγιο θα έπρεπε να δημιουργηθεί και στην κατηγορία της Υπογονιμότητας & της Εξωσωματικής γονιμοποίησης όπου και εκεί έχουμε καθημερινές μαρτυρίες για κακές πρακτικές (που δεν μπορούμε για λόγους δυσφήμισης να τις δημοσιεύουμε!).  

Κάτι τέτοιο (η σειρά ερωτήσεων) μπορεί να γίνει μόνο με την βοήθεια των μελών ή επαγγελματιών που γνωρίζουν τις συνήθεις κακές πρακτικές και μπορούν να τις αναδείξουν. 

Κάθε ερώτηση θα πρέπει να έχει κάποια φράση "σκονάκι" που να εξηγεί γιατί είναι καλό να κάνει η γυναίκα αυτή την ερώτηση.

Κάναμε την αρχή ελπίζουμε να βοηθήσετε να μεγαλώσει η λίστα των ερωτημάτων. 

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...