Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

καλησπερα!!!!!εδω και μια εβδομαδα εχουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αποθηλασει!!!!

μας πηρε 3 χρονια αλλα τελικα τα καταφεραμε!!!!!!

εχω ομως ενα σοβαρα προβλημα!!!!!!Η κορη μου τωρα τελευταια θηλαζε μονο απο το δεξι στηθος,κΑΙ εκει εννοειτε ειχαμε παραγωγη.Τωρα που αποθηλασαμε το δεξι μου λοιπον στηθος με πονα αρκετα και ειναι πολυ πρησμενο.Δεν τολμω να το πατησω γιατι σιγουρα εχει γαλα!!!!!το θεμα ειναι μηπως αυτος ο πονος γυρισει καμια μαστιτιδα ............τι να κανω?θα ηθελα τα φωτα σας

Συγχαρητήρια!!! :)

Νομίζω ότι εφόσον σε πονά και έχει πρηστεί πρέπει να βγάλεις λίγο γάλα με το χέρι κάποιες φορές, ώστε να ανακουφιστεί και να μη σου πετρώσει. Βγάζοντας λίγο γάλα με το χέρι όποτε το νιώθεις πολύ βαρύ δεν δημιουργεί περαιτέρω παραγωγή και σιγά σιγά θα σταματήσει να πρήζεται. Πιες και φασκόμηλο που μειώνει την παραγωγή γάλακτος.

5k3tp2.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 3,1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

καλημερα!!!!!αυτο που συνεβει χθες ηταν απιστευτο......οταν πεσαμε στο κρεββατι η μικρη μου εκανε σβουρες στην αγκαλια μου ,μη μπορωντας να κοιμηθει ....τελος παντων σιγα σιγα οι μπαταριες επεφταν και σιγα σιγα επαιρνε τη θεση θηλασμου.....τι εκανε λετε?δεν ζητησε καθολου να θηλασει,απλα χαιδευε το γαλατακι της οπως λεει...το στηθος μου επι μιση ωρα εβγαζε γαλα......εγινα χαλια ..............κ η μικρη μου απλα κοιμηθηκε χαιδευοντας το..........................

τι να κανω με τοσο γαλα...το νιωθω πετρωμενο στο κατω μερος.......

καλημερα!!!!!αυτο που συνεβει χθες ηταν απιστευτο......οταν πεσαμε στο κρεββατι η μικρη μου εκανε σβουρες στην αγκαλια μου ,μη μπορωντας να κοιμηθει ....τελος παντων σιγα σιγα οι μπαταριες επεφταν και σιγα σιγα επαιρνε τη θεση θηλασμου.....τι εκανε λετε?δεν ζητησε καθολου να θηλασει,απλα χαιδευε το γαλατακι της οπως λεει...το στηθος μου επι μιση ωρα εβγαζε γαλα......εγινα χαλια ..............κ η μικρη μου απλα κοιμηθηκε χαιδευοντας το..........................

τι να κανω με τοσο γαλα...το νιωθω πετρωμενο στο κατω μερος.......

Μαήπως ήρθε ο καιρός να απογαλακιστείτε? Μεγάλωσε το ζουουνάκι σου. Πάρε ένα θήλαστρο να αδειάσεις το στήθος σου (η μαστίτιδα είναι τρελό ζόρι και, πίστεψέ με, δεν τη θες καθόλου) και μετά πάρε το γιατρό σου τηλέφωνο να σου δώσει οδηγίες. Καλή επιτυχία!

καλησπερα!!!!!εδω και μια εβδομαδα εχουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αποθηλασει!!!!

μας πηρε 3 χρονια αλλα τελικα τα καταφεραμε!!!!!!

εχω ομως ενα σοβαρα προβλημα!!!!!!Η κορη μου τωρα τελευταια θηλαζε μονο απο το δεξι στηθος,κΑΙ εκει εννοειτε ειχαμε παραγωγη.Τωρα που αποθηλασαμε το δεξι μου λοιπον στηθος με πονα αρκετα και ειναι πολυ πρησμενο.Δεν τολμω να το πατησω γιατι σιγουρα εχει γαλα!!!!!το θεμα ειναι μηπως αυτος ο πονος γυρισει καμια μαστιτιδα ............τι να κανω?θα ηθελα τα φωτα σας

Βγαζε λίγο γάλα με το χέρι κάνοντας μασάζ στο πεπρωμένο σημείο. Σε αυτήν την φάση σε ενδιαφέρει να μην πάθεις μαστιτιδα και όλα τα παρελκωμενα κι όχι το να σταματήσει το δεξι στηθος να παράγει γάλα. Αυτο θα πάρει λίγο χρόνο.

Ξεκίνησε φασκομηλο: 4 φλιτζάνια την ημέρα για 7 ημέρες θα στο μειώσουν περίπου 10%.

1Xckp3.png

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

καλημερα!εχω ενα μπεμπη 2 μηνων και μεχρι τωρα θηλαζω κ δινω κ 2 γευματα ξενο.εχω κουραστει ομωσ πολυ.διαβαζω εδω ποσο χαιρεστε τον θηλασμο κ πραγματικα δε μπορω να το καταλαβω.εμενα ειναι η χειροτερη στιγμη.ποτε δε δειχνει χορτατος με το θυλασμο, δε ρεβετε παντα και γενικα ειμαι μεσα στο ανχος.σημερα θα παμε στον παιδιατρο για το 1ο εμβολιο και θελω να του ζητησω οδηγειες για αποθυλασμο.ο αντρας μου δε συμφωνει.εκανα υπομονη 2 μηνεσ.περιμενα πωσ και πωσ για να τελειωνω.κ τωρα δε μαφηνουν.με εχει παρει πολυ απο κατω...

Διαφημίσεις

καλημερα!εχω ενα μπεμπη 2 μηνων και μεχρι τωρα θηλαζω κ δινω κ 2 γευματα ξενο.εχω κουραστει ομωσ πολυ.διαβαζω εδω ποσο χαιρεστε τον θηλασμο κ πραγματικα δε μπορω να το καταλαβω.εμενα ειναι η χειροτερη στιγμη.ποτε δε δειχνει χορτατος με το θυλασμο, δε ρεβετε παντα και γενικα ειμαι μεσα στο ανχος.σημερα θα παμε στον παιδιατρο για το 1ο εμβολιο και θελω να του ζητησω οδηγειες για αποθυλασμο.ο αντρας μου δε συμφωνει.εκανα υπομονη 2 μηνεσ.περιμενα πωσ και πωσ για να τελειωνω.κ τωρα δε μαφηνουν.με εχει παρει πολυ απο κατω...

Αν νιώθεις έτσι τότε ναι, είναι καλύτερα να αποθηλάσεις. Ο θηλασμός είναι μια σχέση και πρέπει να την απολαμβάνει τόσο το μωρό όσο και εσύ. Αν για κάποιους λόγους εσύ νιώθεις πιεσμένη θηλάζοντας το μωρό σου, σου προκαλεί άγχος ή πολύ περισσότερο νιώθεις ότι "είναι η χειρότερη στιγμή" τότε είναι προτιμότερο να σταματήσεις. Η ευχαρίστηση που μπορεί να απορρέει από το θηλασμό δεν εκβιάζεται και το να κάνεις υπομονή ή να θηλάζεις για χατήρι των άλλων, δεν προσφέρει ουσιαστικά κάτι στο παιδί σου. Αντίθετα σε πιέζει περισσότερο ψυχολογικά με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και προς το ίδιο το παιδί.

Ο άντρας σου ως μπαμπάς του μωρού, προφανώς στέκεται στα οφέλη του θηλασμού για το μωρό, που είναι αναμφισβήτητα, όμως θα βοηθούσε να του εξηγήσεις πώς νιώθεις και ίσως -αν μπορείς κι εσύ να το εξηγήσεις- το γιατί νιώθεις έτσι. Ενδεχομένως αν καταλάβει το πώς νιώθεις, να σεβαστεί την επιλογή σου, ακόμα κι αν εκείνος δεν την εγκρίνει.

Από την άλλη καταλαβαίνω ότι για να έχεις μπει σ΄αυτή τη διαδικασία θεωρείς κι εσύ ότι ο θηλασμός είναι σημαντικός για το παιδί, οπότε πιστεύω ότι καταλαβαίνεις πως και ο αποθηλασμός είναι προτιμότερο να γίνει σταδιακά και στοργικά. Μπορείς να μειώσεις κάθε μέρα 1-2 θηλασμούς, αντικαθιστώντας με μπουκάλι. Ανάλογα με το πόσες φορές θηλάζεις θα σου πάρει κάποιες μέρες αλλά για το παιδί θα έρθει σταδιακά και το στήθος σου θα έχει το χρόνο να προσαρμοστεί, καθώς η παραγωγή θα ελαττώνεται. (Το γάλα δεν θα κοπεί αμέσως, αλλά το ζητούμενο είναι να μην πρήζεται το στήθος αφού σταματήσει το μωρό να θηλάζει).

Σε αντιστάθμισμα του θηλασμού που κόβεται το μωρό μπορεί να έχει περισσότερη ανάγκη από αγκαλιά και επαφή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό το ότι θήλασες για τόσο διάστημα το μωρό σου :-)

Θα συμφωνήσω με όσα έγραψε η Εύα πιο πάνω.

Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι ακόμα είναι ίσως λίγο νωρίς μετά τη γέννα και δεν έχετε βρει το ρυθμό σας. Δηλαδή κάτι που τώρα σου φαίνεται βουνό, σε 1-2 μήνες μπορεί να γίνει συνήθεια ή και απόλαυση. Εμένα μου πήρε 6 μήνες να σταματήσω να πονάω κατά τη διάρκεια του θηλασμού, απλώς τα πράγματα καλυτέρευαν σιγά σιγά και αυτό μου έδινε κουράγιο.

Αν όμως αισθάνεσαι άσχημα και δε βλέπεις φως στην άκρη του τούνελ, τότε μάλλον ο αποθηλασμός είναι η καλύτερη λύση για να μπορέσεις να απολαύσεις το μωρό σου χωρίς να το συνδυάζεις με καταναγκαστικά έργα! :)

Ο σταδιακός αποθηλασμός είναι το καλύτερο και για τους δύο σαςκαι αν θηλάζεις λιγότερες φορές μέσα στην ημέρα ίσως να μη σου είναι τόσο δύσκολο.

5k3tp2.png

Είναι απολύτως κατανοητό να θέλεις να αποθηλάσεις ειδικά στην αρχή του θηλασμού (γιατί οι 2 πρώτοι μήνες είναι σίγουρα αρχή). Και όταν κάποια κοπέλα νιώθει έτσι, είναι σίγουρα καλύτερα να αποθηλάσει κατά προτίμηση σταδιακά και φυσικά (χωρίς χάπια) και για κείνη και για το μωρό.

Αν όμως έχεις λίγο κουράγιο ακόμα και θέλεις να το συνεχίσεις πραγματικά, χαλάρωσε και μη το πολυσκέφτεσαι, απλά βάζε το παιδί στο στήθος χωρίς πρόγραμμα και άγχος (δηλαδή "έφαγε πριν μισή ώρα γιατί ξανατρώει;" κλπ). Οι πονεμένες θηλές θα περάσουν σύντομα, και αν το βάζεις συχνα στο στήθος θα χορταίνει κιόλας.

Το γεγονός ότι το παιδάκι παίρνει συμπλήρωμα παίζει ρόλο στην παραγωγή σου, που μειώνεται και έτσι πάει σκοινί κορδόνι.

Επίσης, σημείωσε ότι το γεγονός ότι δεν ρεύεται είναι κάτι που συμβαίνει συχνά πυκνά σε παιδιά που θηλάζουν και δεν θα έπρεπε να σε αγχώνει, ίσα ίσα. Ο δικός μου ας πούμε δεν ρευόταν σχεδόν ποτέ αμέσως μετά το θηλασμό, κάτι που αφού το παρατήρησα, σταμάτησα να αγχώνομαι και να περιμένω. Απλά όταν τον έπαιρνε ο ύπνος τον έβαζα στο κρεββατάκι του και έτσι γίνονταν πολύ ευκολότερα τα πράγματα.

jTosp2.png

Αν όμως έχεις λίγο κουράγιο ακόμα και θέλεις να το συνεχίσεις πραγματικά, ...

Macorina καταλαβαίνω ότι προσπαθείς να βοηθήσεις και να ενθαρρύνεις την psili με το να της δείξεις ότι μπορούν τα πράγματα να είναι χαλαρά και ήρεμα και ευχάριστα -ίσως γιατί κι εσύ τα βιώνεις με αυτό τον τρόπο- αλλά είναι ξεκάθαρο ότι για εκείνη δεν είναι έτσι και δεν μπορεί να τα δει έτσι κι ίσως δεν μπορούσε να τα δει έτσι από την αρχή.

Δεν είναι θέμα έλλειψης κουράγιου - αντίθετα χρειάζεται πολύ κουράγιο για μια μαμά να πει έτσι ξεκάθαρα ότι δεν απολαμβάνει το θηλασμό, ότι δεν της ήταν ποτέ ευχάριστος, όπως θέλει και πολύ κουράγιο να κάνεις κάτι χωρίς να το ευχαριστιέσαι για το καλό του παιδιού σου.

Νομίζω ότι η μαμά γνωρίζει πως υπάρχουν λύσεις στα πρακτικά της προβλήματα με το θηλασμό (δεν είναι χθεσινή στο φόρουμ) όμως το κύριο πρόβλημά της αυτή τη στιγμή με το θηλασμό είναι συναισθηματικό, έχει να κάνει με το πώς νιώθει η ίδια, πώς το βιώνει, κι αυτό πρέπει να το λάβουμε ως δεδομένο και να το σεβαστούμε.

Ευα μου,

σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να δείξω έλλειψη σεβασμού στην ψυχολογική κατάσταση ή στην απόφαση της κοπέλας. Ίσα ίσα. Όντως να βοηθήσω ήθελα, γιατί καμια φορά τους πρώτους μήνες νιώθεις ότι όλα γύρω σου είναι βουνό (το ίδιο συνέβη και σε μένα). Εξ'άλλου κάθε τι που λέμε συμβάλλει στην απόκτηση σφαιρικής εικόνας γύρω από τα πράγματα, γεγονός που βοηθάει να αποφασίσεις. Δεν είχα σε καμία περίπτωση ύφος επικριτικό ή επιβλητικό.

Μετέφερα απλά την εμπειρία μου.

Καλημέρα σε όλους

:D

jTosp2.png

Διαφημίσεις

Ευα μου,

σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να δείξω έλλειψη σεβασμού στην ψυχολογική κατάσταση ή στην απόφαση της κοπέλας. Ίσα ίσα. Όντως να βοηθήσω ήθελα, γιατί καμια φορά τους πρώτους μήνες νιώθεις ότι όλα γύρω σου είναι βουνό (το ίδιο συνέβη και σε μένα). Εξ'άλλου κάθε τι που λέμε συμβάλλει στην απόκτηση σφαιρικής εικόνας γύρω από τα πράγματα, γεγονός που βοηθάει να αποφασίσεις. Δεν είχα σε καμία περίπτωση ύφος επικριτικό ή επιβλητικό.

Μετέφερα απλά την εμπειρία μου.

Καλημέρα σε όλους

:D

Δεν παρερμήνευσα τις προθέσεις σου - κάθε άλλο! Κατάλαβα καλά ότι μίλησες έτσι για να την παρακινήσεις και σίγουρα για κάποιες μαμάδες η προσέγγιση αυτή θα ήταν πράγματι ενθαρρυντική - ίσως ό,τι θα χρειάζονταν για να συνεχίσουν.

Στην περίπτωση αυτή όμως ίσως τα πράγματα να είναι λίγο πιο σύνθετα, γι' αυτό έγραψα κι αυτή τη διευκρίνιση, με αφορμή τα γραφόμενά σου. Στόχος μου δεν ήταν να "διορθώσω" εσένα (κάθε άλλο) παρά να τονίσω μέσα από αυτό που έγραψες ότι κάθε μαμά πρέπει να τη βοηθάμε από το σημείο όπου βρίσκεται η ίδια και όχι ο μέσος όρος των μαμάδων. Η εμπειρία κάθε μαμάς είναι πολύτιμη αλλά κάποιες φορές οι εμπειρίες άλλων μαμάδων είναι τόσο διαφορετικές από τις δικές μας που τα ίδια πράγματα έχουν τελείως άλλη επίδραση. Καλή σου μέρα :)

σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.μετα απο κουβεντα με τον συζηγο κ τον παιδιατρο αποφασισα να συνεχισω για κανα μηνα ακομα.καταλαβαινετε βεβαια οτι δεν το αποφασισα εγω.απλα γνωριζοντασ τα αναφισβητητα οφελη του θυλασμου θα κανω μια ακομη προσπαθεια για το καλο του μωρου μου...

σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.μετα απο κουβεντα με τον συζηγο κ τον παιδιατρο αποφασισα να συνεχισω για κανα μηνα ακομα.καταλαβαινετε βεβαια οτι δεν το αποφασισα εγω.απλα γνωριζοντασ τα αναφισβητητα οφελη του θυλασμου θα κανω μια ακομη προσπαθεια για το καλο του μωρου μου...

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ κούκλα μου.

Γιατί λίγες έχουν τη δική σου δύναμη!

Ελπίζω στο μεταξύ να αρχίσεις να το απολαμβάνεις κι εσύ.

Είμαι σίγουρη ότι αυτό που σου δίνει δύναμη είναι ότι ξέρεις πόσο καλό κάνεις στο μωρό σου.

Και πάλι μπράβο.

2IW7p3.png

xwifp2.png

• 3 εβδομάδες μετά...

Μηπως μπορει κανεις να βοηθησει;;;

Εχω αποθηλασει -με φυσικο τροπο, μας πηρε 2 μηνες-πριν απο τουλαχιστον 1,5 χρονο και εχθες ετρεχε γαλα απο το ενα στηθος...καμμια φορα τα αισθανομαι και τα δυο καπως αλλα δεν μου φαινεται να εχουν κατι σκληρο, οπως οταν θηλαζα.

Το χειροτερο ειναι οτι εχω κανει 2 μαστογραφιες μετα τον αποθηλασμο και παντα κατι δειχνουν περιοχες με γαλα και πρεπει να το δειξω σε 2-3 ειδικους για να σιγουρευτω οτι δεν κρυβεται τιποτα απο πισω και μου λενε να παρω χαπια αλλιως δεν μπορουν να ειναι 100% σιγουροι...δεν θελω ομως. Μου λενε οτι μαλλον σε ενα σημειο καπως φαινεται ενας αδενας δεν καταλαβαινω.

τι να κανω;;;;;

τελικα εχω αρχισει σιγα-σιγα τον αποθυλασμο.του εχω μειωσει τα γευματα του θυλασμου.αλλα το στηθος μου ποναει.χθες το βραδυ ειχε σκληρηνει πολυ . στις 6.30 που ξυπνησε ο μικρος τον θυλασα κ ηρεμησα.μαλλον δεν κανω κατι σωστα.ακριβωσ πωσ γινετε ο σταδιακος αποθυλασμοσ?θα ηθελα να αποφυγω το χαπι γιατι αποτι καταλαβα εχει μεγαλη ταλαιπωρια κ αυτο (δεσιματα κλπ).φοβαμε ομωσ μη κανω καμια μαστιτιδα.καμια συμβουλη?

Διαφημίσεις

τελικα εχω αρχισει σιγα-σιγα τον αποθυλασμο.του εχω μειωσει τα γευματα του θυλασμου.αλλα το στηθος μου ποναει.χθες το βραδυ ειχε σκληρηνει πολυ . στις 6.30 που ξυπνησε ο μικρος τον θυλασα κ ηρεμησα.μαλλον δεν κανω κατι σωστα.ακριβωσ πωσ γινετε ο σταδιακος αποθυλασμοσ?θα ηθελα να αποφυγω το χαπι γιατι αποτι καταλαβα εχει μεγαλη ταλαιπωρια κ αυτο (δεσιματα κλπ).φοβαμε ομωσ μη κανω καμια μαστιτιδα.καμια συμβουλη?

Μείωσες τα γεύματα απότομα; Μπορείς να μειώνεις ένα θηλασμό κάθε 4-7 μέρες ανάλογα πως αντιδρα το στηθος σου.

1Xckp3.png

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Μηπως μπορει κανεις να βοηθησει;;;

Εχω αποθηλασει -με φυσικο τροπο, μας πηρε 2 μηνες-πριν απο τουλαχιστον 1,5 χρονο και εχθες ετρεχε γαλα απο το ενα στηθος...καμμια φορα τα αισθανομαι και τα δυο καπως αλλα δεν μου φαινεται να εχουν κατι σκληρο, οπως οταν θηλαζα.

Το χειροτερο ειναι οτι εχω κανει 2 μαστογραφιες μετα τον αποθηλασμο και παντα κατι δειχνουν περιοχες με γαλα και πρεπει να το δειξω σε 2-3 ειδικους για να σιγουρευτω οτι δεν κρυβεται τιποτα απο πισω και μου λενε να παρω χαπια αλλιως δεν μπορουν να ειναι 100% σιγουροι...δεν θελω ομως. Μου λενε οτι μαλλον σε ενα σημειο καπως φαινεται ενας αδενας δεν καταλαβαινω.

τι να κανω;;;;;

Δεν ειναι περίεργο να τρέχει γάλα μετα απο φυσικο αποθηλασμο ακόμα και χρόνια μετα αρκει να μην τρέχει συνέχεια και πολυ συχνα χωρίς ερεθισμό του στήθους.

Μπορείς να πιεις φασκομηλο, 4 φλιτζανια την ημέρα για 7 ημέρες.

1Xckp3.png

Franz Kafka

Μετά από καιρό, θα βασιστώ πάλι στη βοήθεια του forum. Αντιμετωπίσαμε με την πολύτιμη βοήθειά σας (aglaia,EvaMD και άλλα καλά κορίτσια!) τις δυσκολίες της αρχής, προωρότητα, εντατικές, εγκατάσταση γαλουχίας με θήλαστρο ένα μήνα κτλ και τα καταφέραμε, τα διδυμάκια μας 22 ετών θηλάζουν ακόμη και σας ευχαριστούν!

Τώρα ζητώ πάλι τη βοήθειά σας για να καταφέρουμε να αποθηλάσουμε! Προκαταβολικά συγνώμη για το μεγάλο Post, απλά θέλω να έχετε το ιστορικό για να μπορέσετε να με βοηθήσετε!

Το ιστορικό: Τα παιδιά θήλασαν αποκλειστικά έως 13-14 μηνών, και από 14+ έως σήμερα θηλάζουν πρωί-βράδυ και πίνουν μετά από το βραδυνό θηλασμό και ένα πρόσθετο μπιμπερό (250-300ML) ξένο γάλα - έχουν πιεί από όλα, σκόνη, εβαπορέ, τώρα πίνουμε φρέσκο. Τους αρέσει πολύ και το πίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα με χαρά. Γενικά είναι καλόφαγα, τρώνε εύκολα & αρκετά όλη την ημέρα, δεκατιανό-μεσημερινό-απογευματινό, και τους αρέσουν οι στερεές τροφές.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Τα παιδιά κοιμούνται στα κρεββάτια τους, και μόλις ξυπνάνε ( 07:00-08:00), σηκώνονται, έρχονται στο κρεβάτι μας, θηλάζουν (ξαπλωτά, με μένα να μισοκοιμάμαι) και συνήθως συνεχίζουν κανένα μισάωρο τον ύπνο τους. Ο 1ος μόλις τελειώνει τεντώνεται, του λέω «πήγαινε τώρα στο κρεββατάκι σου», σηκώνεται, βάζει την πιπίλα του και πάει στο δωματιο/κρεββάτι του. Ο 2ος , αφού ερθει το πρωί, σε καμία περίπτωση δεν φεύγει από το στήθος και το κρεββάτι μας μέχρι να σηκωθεί κανονικά. Ακόμη και την ώρα που θηλάζει, ψάχνει και ακουμπάει το άλλο στήθος, το στέρνο, δέρμα γενικά. Αφού θηλάσει, πιπιλάει το δάχτυλο του και θέλει να έχει το χέρι του στο στήθος, αν πάω να το βγάλω κλαίει.

ΒΡΑΔΥΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Γύρω στις 08:00, και είναι πολύ απαιτητικοί στο να θηλάσουν εκείνη την ώρα. Αργότερα, θα πιούν άνετα το γάλα τους από το μπιμπερό. Πολλές φορές όμως θηλάζουν και 2η φορά το βράδυ, μετά το μπιμπερό, για να κοιμηθούν. Επίσης, όταν γυρίζω αργά από τη δουλειά, πχ 18:00 θέλουν σχεδόν κατευθείαν να θηλάσουν – νομίζω ότι το κάνουν για την αγκαλίτσα και όχι από πείνα.Καμιά φορά μπορεί να πιούν πρώτα το μπιμπερό και μετά να θηλάσουν, δεν δείχνει να τους ενοχλεί ιδιαίτερα, απλά μετά δεν δέχονται να τους ξαναδώσεις μπιμπερό, ζητάνε επίμονα το στήθος.

Οι ερωτήσεις μου:

1. Ποιο γεύμα να τους κόψω (σταδιακά ) πρώτο? Τι θα τους είναι πιο εύκολο?

2. Θηλάζουν πάντα ένα στήθος ο καθένας, εναλλαγή στήθους κάθε μέρα. Ο αποθηλασμός θα γίνει με σταδιακή μείωση του χρόνο που θηλάζουν, αυξάνοντας παράλληλα το ξένο, σωστά? Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνω ?

3. Τα 2 παιδιά σίγουρα θα αντιδράσουν διαφορετικά. Εγώ να τα χειριστώ το ίδιο, ως προς τους χρόνους, τη σταδιακή μείωση και κυρίως την άρνηση κάποιο γεύματος? Αν όχι, πως θα αντιμετωπίσω το ότι θα βλέπει ο ένας διαφορετική συμπεριφορά στον άλλο?

4. Πρακτικές συμβουλές πώς να τους αποσπάσω την ώρα που θέλουν να θηλάσουν? Να τους βάλω πχ κινούμενα σχέδια? Δυστυχώς δεν μιλάμε ακόμη, δεν έχουμε το όπλο του διαλόγουJ

5. Πώς να χειριστώ την άρνηση από πλευράς μου να θηλάσουν, χωρίς να νιώσουν ότι τα απορρίπτω ? Είναι φορές που δεν θέλουν το μπιμπερό και θέλουν μόνο να θηλάσουν, και επειδή καταλαβαίνουν πλέον, με τον τρόπο τους το απαιτούν.

6. Ισχύει αυτό που μου λένε διάφοροι , να τα στείλω 3 μέρες να κοιμηθούν αλλού, πχ στη μαμά μου (αφού βέβαια έχω μειώσει σταδιακά την παραγωγή μου), ή να κοιμηθώ εγώ αλλού? Μήπως είναι πολύ βίαιη η προσαρμογή?

7. Αν πάμε για αποθηλασμό αργότερα, πχ σε 2-3μήνες, θα τους είναι πιο εύκολο ή ακόμα πιο δύσκολο, να τους αρνηθείς το κεκτημένο τους?

8. Θα είχε νόημα να αποθηλάσουν ταυτόχρανα με μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους, όπως το οτι θα πάνε σταθμό το Γενάρη-Φλεβάρη? Η καλύτερα μια-μία οι αλλαγές?

Ξέρω ότι σας κούρασα και συγνώμη, όπου μπορείτε απαντάτε! Ακούω γνώμες και εμπειρίες, ευχαριστώ και πάλι.

6. Ισχύει αυτό που μου λένε διάφοροι , να τα στείλω 3 μέρες να κοιμηθούν αλλού, πχ στη μαμά μου (αφού βέβαια έχω μειώσει σταδιακά την παραγωγή μου), ή να κοιμηθώ εγώ αλλού? Μήπως είναι πολύ βίαιη η προσαρμογή?

καταρχας συγχαρητήρια!!! και μονο που μεγαλώνεις διδυμα!(ποσο μάλλον που τα θηλάζεις τοσο καιρο! απλά: μπραβο!)

Θα προτιμούσα να μη σου απαντήσω σε ολες τις ερωτήσεις γιατι δεν ειμαι 100% σιγουρη, αλλα σ'αυτην την ερωτηση μπορω με σιγουρια να σου πω οτι το ενστικτο σου ειναι σωστο: ΔΕΝ ισχυει αυτο που σου λενε, και θα ειναι πολυ βιαιο να προσαρμόστουν ΚΑΙ σε αρνηση θηλασμου ΚΑΙ σε ενδεχόμενη απουσια σου..

Γνωμη μου ειναι καλύτερα να τα 'βοηθησεις' με την παρουσια σου και την παρηγορια της αγκαλιάς σου να δεχτούν τον 'μη θηλασμο' παρα με την απουσία σου:) (κγω ετσι εκανα οταν ηταν η ωρα που θα έκοβα κάποια απο τα γεύματα μας, απλα εγώ με ένα τέκνο ;))

Οι ερωτήσεις μου:

1. Ποιο γεύμα να τους κόψω (σταδιακά ) πρώτο? Τι θα τους είναι πιο εύκολο?

αυτο που σε βολεύει εσενα πιο πολυ, στο να τους αποσπάς την προσοχή με κάτι άλλο. Για μένα αυτο το γεύμα ηταν το μεσημεριανοαπογευματινο, αυτο δλδ που γυρνούσα απο την δουλεια. Του έταζα βόλτα στο καπακι -πρακτικά πανεύκολο μιας και ηταν στην πεθερά μου κ ουτως ή αλλως θα τον επαιρνα να φεύγαμε- κ οτι δεν προλαβαίναμε να θηλασουμε κ οτι θα θηλάζαμε το βραδυ στο σπιτι (την αληθεια δλδ)

7. Αν πάμε για αποθηλασμό αργότερα, πχ σε 2-3μήνες, θα τους είναι πιο εύκολο ή ακόμα πιο δύσκολο, να τους αρνηθείς το κεκτημένο τους?

Το παν ειναι το timing! Μπορεις να δοκιμάσεις τωρα, κ αν δεις οτι δεν το δέχονται ευκολα, να ξαναπροσπαθείς μετα απο ενα μηνα ή δυο...μπορει να χρειαστεί να γινει μια προσπάθεια, μετα να ωριμάσει σαν σκέψη μεσα τους, κ μετα να το δεχτούν πιο ομαλα...

Εγω ειχα δοκιμάσει να κόψω τον μεσημεριανό θηλασμο 2 φορες στο γιο μου μεχρι να τα καταφέρουμε...μας πηρε περιπου 3 μηνες δλδ...Δοκιμασα, απετυχα, κ ξαναδοκιμασα μετα απο 1,5 με 2 μηνες και πέτυχα.

Ολο το διαστημα ομως του μιλούσα γι αυτο που θα συμβει (οτι δλδ σε λιγο καιρο θα θηλάζει μονο το πρωι ʽπου ξυπνάει ο ηλιοςʼ και το ʽβραδυ που πάει για υπνο ο ηλιοςʼ

Αυτο με τον ηλιο τον βοηθησε να υπολογιζει περιπου την ωρα που θα θηλασει)

8. Θα είχε νόημα να αποθηλάσουν ταυτόχρανα με μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους, όπως το οτι θα πάνε σταθμό το Γενάρη-Φλεβάρη? Η καλύτερα μια-μία οι αλλαγές?

Ξέρω ότι σας κούρασα και συγνώμη, όπου μπορείτε απαντάτε! Ακούω γνώμες και εμπειρίες, ευχαριστώ και πάλι.

Νομιζω πως καλυτερα να μη συμπέσουν δυο αλλαγες μαζι, αλλα δεν ξερω σιγουρα...επειδη καθε παιδι ειναι μοναδικο, μπορει σε σας να βοηθήσει...Ισως το να πανε παιδικο τον Ιανουαριο να συμβάλει στο να μειωθεί εκ των πραγμάτων καποιος θηλασμος, π.χ. ο πρωινος...(να μην προλαβαίνουν να θηλασουν π.χ.)

4. Πρακτικές συμβουλές πώς να τους αποσπάσω την ώρα που θέλουν να θηλάσουν? Να τους βάλω πχ κινούμενα σχέδια? Δυστυχώς δεν μιλάμε ακόμη, δεν έχουμε το όπλο του διαλόγουJ

Πιο πολυ σημασία εχει να «ακουνε» στην προκειμένη περιπτωση...εννοω οτι εσυ μπορεις να τα προετοιμάζεις λεκτικα για την αλλαγη που θα συμβει, με τα γνωστα ʽη αγκαλια της μαμας θα ειναι παντα εδω, αλλα το γαλατάκι θα τελειώσει σε λιγο καιροʼ ή αυτο με τον ηλιο που ξυπνάει κ κοιμάται και φέρνει γαλατακι στα μεμε ή καποια αλλη ιστοριουλα με καποιο αγαπημένο ηρωα τους, που καποια στιγμή μεγάλωσε και δεν επινε γαλα απο τη μαμα του, αλλα απο το ψυγειο/μπιμπερο κλπ. Για αποσπαση προσοχης, νομιζω οτι θα τα χρησιμοποιησεις ολα! Χαχα

Και τις βολτες, κ τα κινουμενα σχεδια, κ καποιο καινουριο παιχνιδι που θα παιξετε ολοι μαζι, ή καποια επισκεψη εκεινη την ωρα απο αγαπημένο τους προσωπο που θα τα αποσπάσει παιζωντας, απο το να σε βοηθησουν σε κάποια δουλεια (π.χ. εγω τον εβαζα να μου δινει μανταλάκια οταν άπλωνα τα ρούχα ή να βαζει στο πλυντηριο τα ρουχα για να βαλουμε μαζι πλυντηριο, ή να με βοηθάει να σκουπίσουμε κ να ξεσκονίσουμε...Επειδη ηταν κατι που δεν τον ειχα βάλει να ξανακάνει του αποσπούσε την προσοχή ως κάτι ενδιαφέρον! Βεβαια ειναι περιορισμένης ʽχρησηςʼ αυτες οι εφαρμογες...

mama1, ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και το χρόνο σου!

Καλοδεχούμενες και όποιες άλλες εμπειρίες και συμβουλές, ειδικά στο θέμα αποθηλασμός και δίδυμα, αν έχει καμιά κοπέλα κάποιο tip...;)

Καλημέρα Δήμητρα και συγχαρητήρια και από μένα!

Εμείς θηλάσαμε μέχρι 3,5 χρονών και μετά τα 2,5 κόψαμε πρώτο το απογευματινό, αρκετά εύκολα, με τους τρόπους που περιγράφηκαν, κυρίως με το δέλεαρ της βόλτας.

Το πρωϊνό κόβεται μάλλον λίγο πιο εύκολα από το βραδυνό, εφόσον πίνουν και ξένο γάλα. Η ρουτίνα του να έρχονται στο κρεβάτι σας πρέπει να είναι κάτι πολύ ευχαριστο για τα παιδάκια και να έχει συνδεθεί με το θηλασμό. Εκεί πρέπει να βρείτε μια νέα ρουτινα, το ίδιο ευχάριστη, που να αντικαταστήει το θηλασμό. Ίσως να τα προλαβαίνετε και, αντί να έρχονται, να πηγαίνετε εσείς στο δωμάτιό τους με το ξένο γάλα, με μουσική, κάποιο τραγουδάκι στο cd, ή να τα παίρνετε κατευθείαν στην κουζίνα για να φάνε κάποιο πρωίνό που τους αρέσει πολύ η γεύση του.

Εμείς -ήταν όμως μεγαλύτερη η κόρη μου- ομολογώ ότι για την τελική διακοπή του θηλασμού το καλοκαίρι που πέρασε της δώσαμε για 2-3 μήνες nesquick μέσα στο γάλα.:oops: που δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά βοήθησε. (Πρέπει επίσης να ομολογήσω πως για να κόψω τον απογευματινό θηλασμό έδινα σε κάποια φαση και παιδικά σοκολατάκια- δεν θέλω να πω πως το συνιστώ, αλλά μονη στο σπίτι κάθε απόγευμα και μέχρι τις 10 το βράδυ πουεπέστρεφε ο σύζυγος δεν μπορούσα συνέχεια να βρίσκω πραγματα να κάνουμε για να ξεχαστεί. Οι κακές συνηθειες όμως δεν εδριώθηκαν, διακοπηκαν σύντομα.)

Έλαβα δύο άλλες συμβουλές από εξειδικευμένη σύμβουλο θηλασμού. Ήταν πράγματα που δεν είχαμε σκεφτεί εμείς και σας τις αναφέρω:

1) Τα παιδιά αρχίζουν να μεγαλώνουν και να είναι περήφανα γι' αυτό. Όταν όμως χάνουν ένα προνόμιο της βρεφικής ηλικίας μπορει να παλλινδρομήσουν. Γι' αυτό καλό ειναι να μη χαθούν πολλά προνόμια μαζί π.χ. να μη γίνει παράλληλα με τον αποθηλασμό η εισαγωγή στον παιδικό σταθμό ή το κόψιμο της πάνας.

2) Μπορείτε να ενισχύσετε τα "προνόμια" που κερδίζουν τώρα που μεγαλώνουν και κλείνουν τα 2 χρόνια ζωής με την ενθάρρυνση σε νέες δεξιότητες. Πίνουν το ξένο γάλα από μπιμπερό; Δώστε τους ένα όμορφο ποτηράκι. Πίνουν από ποτηράκι; Εμπιστευθείτε τους -με προσοχή- ένα κανονικό ποτήρι. Τρώνε μόνα τους; επιβρεβεύστε τα. Αφήστε τα να "βοηθήσουν" σε δουλειές μεγάλων, κυρίως ενισχύστε το ρόλο και τη σχέση με τον πατέρα.

Αυτοί οι πιο "υπόγειοι" τρόποι μας βοήθησαν εμάς πολύ. Εμεέις βεβαια ξεκινήσαμε αποθηλασμό με τα 3 οπότε δεν ξέρω αν ισχύουν το ίδιο. Πάντως αν θέλεις σε πμ μπορώ να σου συστήσω το όνομα της συμβουλου. Με 2 τηλεφωνήματα που της έκανα με βοήθησε πολύ στον αποθηλασμό.

Καλή προσπάθεια!

Εύη

GJMap2.png

Αχ, τώρα το είδα.

Λοιπόν, τα δικά μας διδυμάκια αποθήλασαν 2,5 ετών. Τότε τα είδα πιο έτοιμα, όσον αφορά την ερώτηση αν αργότερα είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο. Είχαν την τάση να μη δείχνουν τόσο "εξαρτημένα" από το θηλασμό. Ίσως αποθήλαζαν από μόνα τους σε λίγο καιρό. Πάντως ο αποθηλασμός ήταν δικη μου πρωτοβουλία.

Μιλούσαν αρκετά καλα και τα δύο και αυτό βοηθούσε την κατάσταση.

Τα δικά μου είχαν πάει κάποιες ώρες παιδικό από 1,5 ετών. Δεν πιστεύω ότι ο αποθηλασμός σε εσάς θα είναι και μεγάλο πρόβλημα, εφόσον τα παιδιά δεν τον έχουν συνδέσει με κάτι που κάνουν εκείνες τις ώρες του παιδικού. Ίσως είναι πρόβλημα αν έχουν μάθει να κοιμούνται με παρέα το μεσημέρι και πρέπει να κοιμηθούν στον παιδικό. Αν ο παιδικός είναι καλός, δεν πιστεύω ότι γενικά θα έχετε πρόβλημα. Για εμένα είναι μεγάλο θέμα να περνάει καλά παιδί αυτής της ηλικίας στον παιδικό, αλλά δεν το συσχετίζω με το θηλασμό. Ένας λόγος που κράτησα το θηλασμό ήταν ότι θεωρούσα ότι θα μας προφύλασσε από ιώσεις, πράγμα που δεν έκανε, αλλά μας προφύλαξε από επιπλοκές! Δεν ξέραμε τι θα πει αντιβίωση. Τέλος πάντων, πρακτικά, και από όσα γράφεις, δεν νομίζω ότι θα έχετε κάποιο θέμα με τον παιδικό. Πιστεύω ότι θα είναι μια ευχάριστη αλλαγή για τα παιδιά. Δεν ξέρω κιόλας, εξαρτάται αν μένεις σπίτι ή αν δουλεύεις. Αν μένεις σπίτι και περνάτε καλά, μπορεί να τους είναι πιο δύσκολο να καταλάβουν γιατί τα αφήνεις. Εγώ έπρεπε να πάω δουλειά...

Δεν τα αντιμετώπισα διαφορετικά τα δύο παιδιά σε αυτό το θέμα, αλλά δεν μου πέρασε και από το μυαλό, γιατί σε αυτό το θέμα τα δικά μου είχαν παρόμοια συμπεριφορά. Το ένα δεν έπινε ξένο γάλα σε ποσότητες και αυτό ήταν ένα θέμα για εμάς, αλλά βλέπω ότι δεν το έχετε.

Πιστεύω όμως ότι η παρακάτω φόρμουλα που δούλεψε για εμάς, μπορεί να πιάσει και στα δύο παιδιά.

Αυτό που με βοήθησε στον αποθηλασμό πάρα πολύ και ήταν πολύ απλό στην εφαρμογή, είναι ότι τα παιδιά μου δεν ζητούσαν να θηλάσουν αν δεν με έβλεπαν καθιστή. Ή ξαπλωμένη, στη δική σας περίπτωση.

Το βράδυ μπορείς να τους διαβάζεις παραμυθάκια για να χαλαρώσουν; Να βοηθήσει για ένα διάστημα στη βραδυνη διαδικασία ο μπαμπάς; Να τους διαβάζει παραμυθάκια; Το πρωί να σηκώνεσαι για δουλίτσες; Βάρβαρο, το ξέρω, σε σχέση με το χουζούρι του θηλασμού, αλλά δεν θα χρειαστεί ίσως να το κάνεις για μεγάλο διάστημα.

Αυτό με το ΣΚ σε άλλο σπίτι το κάναμε και δούλεψε τέλεια. Προς το τέλος, όταν ειχαν σχεδόν αποθηλάσει, ο μπαμπάς πήγε τα παιδιά στη γιαγιά για ΣΚ. Δεν μου είπε ότι συνέβη κάτι το ιδιαίτερο, ούτε περίμενα να συμβει. Τα παιδιά ήξεραν και την ώρα που έφευγαν από το σπίτι μας ότι δεν θα ερχόμουν μαζί και δεν τους έκανε εντύπωση. Ήξεραν και τι θα πει "θα τα πούμε ξανά αύριο το απόγευμα". Πιο πριν όμως πηγαίναμε κάθε 15 μέρες περίπου όλοι μαζί για μονοήμερες ή για ΣΚ στη γιαγιά και έβλεπα ότι δεν υπήρχε κανένα θέμα να μένουν εκεί. Είχαν τις παρέες τους εκεί, περνούσαν γενικά καλά. Γενικά ο μπαμπάς μπορούσε να κοιμησει τα παιδιά και στο σπίτι. Το ένα δηλαδή, που ήθελε κάποιας μορφής παρέα. Το άλλο κοιμόταν και μόνο του, απλά μας άρεσε και εμάς η διαδικασία με τα παραμυθάκια. Αυτό όλο με το ΣΚ δεν το κάναμε μόνο για αποθηλασμό. Εκείνη τη στιγμή είχα ανάγκη να ησυχάσει το κεφάλι μου για ένα ΣΚ, να πω και την αλήθεια! Και ακόμα το κάνουμε, κάποιες φορές.

Νομίζω ένας βασικός λόγος που θέλει η μαμά να αποθηλάσει, όταν το παιδί έχει φτάσει σε τέτοιες ηλικίες και δεν έχει άλλα πρακτικά θέματα, όπως να ξυπνάει τη νύχτα, είναι επειδή ο θηλασμός είναι δέσμευση της μαμάς.

Αντίστοιχο ίσως μπορείς να κάνεις και στο δικό σας σπίτι. Αν πεις δηλαδή ότι έχεις κάποια δουλειά και θα φύγεις αργά το απόγευμα, δεν θα κοιμηθούν τα παιδιά με το μπαμπά;

Δεν κοιμούνται για μεσημέρι; Ποιος τα κοιμίζει τότε και πώς;

Γενικά εμείς βασιστήκαμε πάρα πολύ στο μπαμπά, που ήταν μαζί μου σε ό,τι κάναμε, είτε ήταν να θηλάσουμε, είτε να αποθηλάσουμε. Ίσα ίσα που ίσως του άρεσε λίγο όταν αποθήλασα, γιατί επιζητούσε να είναι πιο δεμένος με τα παιδιά.

Πάντως, όταν εμείς κόψαμε το θηλασμό, μου κακοφάνηκε, ιδιαίτερα που έπρεπε να σηκωθω να φτιάξω πρωϊνό. Το ένα το δικό μου ήταν και κακόφαγο, άστα! Μου πήρε λίγο για να συνηθίσω εγώ στην ιδέα!

Edit. Ένα ένα τα θυμάμαι... Ο πιο σημαντικός λόγος που αποθηλάσαμε εμείς είναι ότι περίπου τότε με έπιασε το λεγόμενο breastfeeding agitation. Ότι ο θηλασμός μου έγινε δυσάρεστος ξαφνικά. Μέχρι τότε, μου άρεσε ο θηλασμός, ήταν τρυφερη στιγμή και ξαφνικά όταν με έπιανε εκείνο το πράγμα ήθελα να πάρω τα βουνά. Θεώρησα ότι έπρεπε να ακούσω το σώμα μου τότε, όπως και πιο πριν που θηλάσαμε. Τέλος πάντων, είχα διαβάσει τότε τι υπήρχε και κράτησα αυτό το με το να μη με βλέπουν τα παιδιά σε καθίσματα-κρεβάτια όπου είχαν συνηθίσει να θηλάζουν. Ανακεφαλαιώνοντας, αυτό ήταν όλο, το πιο σημαντικό στο δικό μας αποθηλασμό. Απλό και ανώδυνο, για αυτές τις ηλικίες τουλάχιστον.

Γενικά όμως δεν υπήρξαν στιγμές που τα παιδιά ζητούσαν επιμονα θηλασμό και δεν τους έδινα, όλη αυτή η διαδικασία του αποθηλασμού δεν είχε φόρτιση. Για αυτό λέω ότι τα δικά μου σε εκείνη τη φάση ήταν έτοιμα.

Καλησπέρα κορίτισα. Θα ήθελα κι εγω να εκφράσω τους προβληματισμούς μου σχετικά με το θέμα του αποθηλασμού και να ακούσω τη γνώμη μαμάδων και ειδικών. Θηλάζω την 11 μηνών κορούλα μου. Λείπω το πρωί 8-4 όπου το μωρό μου τρώει στέρεες και όλο το απόγευμα θηλάζουμε. Το βράδυ κάνει συνήθως 2 ξυπνήματα για θηλασμό, είμαστε και σε φάση που βγάζουμε δοντάκια. Το θέμα του αποθηλασμού υπάρχει στο μυαλό μου όσο πλησιάζουμε στο να κλείσει η μικρή χρόνο, οχι τόσο γιατί το θέλω εγώ όσο γιατι ακούω τα γνωστά, μα μέχρι πότε θα θηλάζεις. Έχω κι εγώ βέβαια τα θεματάκια μου που έιναι τα εξής. Επειδή δουλέυω το βραδυνό ξύπνημα με έχει κουράσει αφάνταστα, και ώρες ώρες σκέφτομαι πως θα ήταν αν της έδινα ξένο. Επιπλέον έχω άλλο ένα κοριτσάκι 2,5 χρονών που ζηλευέι αρκετά και τώρα τελευταία μου ζητάει να φάει απο το στήθος μου. Τη μεγάλη δεν τη θήλασα παρα μόνο 40 ημέρες. Όπως καταλαβένεται είμαι διχασμένη. Απο τη μια είμαι πτώμα απο την κούραση και θέλω να αποθηλάσω αλλα όταν η μικρή μου τραβάει την μπλούζα και λεεί μαμ εκει λιώνω και συνεχίζω. Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...