Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Εγγραφή στο νήπιο - αντίληψη παιδιού;;;

Recommended Posts

15 ώρες πρίν, Dust pink είπε:

Το "σύστημα " όσα προβλήματα και αν έχει είναι αξιοκρατικό αν μη τι άλλο και η φιλοτιμία ανταμοιβεται παιδιά φιλότιμα και φιλομαθής με πενιχρές οικονομικές δυνατότητες έγιναν επιστήμονες και καλλιτέχνες(δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε τις επιτυχίες αριστούχων κάθε χρόνο, το άξιζαν το λιγότερο) καλώς ή κακώς η μετριότητα παραμένει μετριοτητα. Ο άξιος διακρίνεται.

Αφορά τον επιμελή και καλό μαθητή .Δεν αφορά τα χαρισματικά παιδιά αυτό. Πρέπει να γίνει  κατανοητό αυτό.

15 ώρες πρίν, Dust pink είπε:

Αν ο κάθε γονέας έχει διακρίνει ταλέντο κάπου απευθύνεται στους ειδικούς και δίνεται έμφαση εκεί με ότι συνεπάγεται αυτό. Η σωστή καθοδήγηση του ταλέντου δεν μπαίνει σε καλούπι και αν μπει αναγνωρίζεται...η περιθωριοποίηση του οποίου ταλέντου συνεβη γιατί η δεν υπήρχε όσο ταλέντο νομιζαμε η δεν έγινε έγκυρη διάγνωση του. Αν ξεκινάμε με το σλόγκαν το σύστημα φταίει χάσαμε το παιχνίδι πριν την έναρξη του...

Το χαρισματικό παιδί δεν οφείλει να έχει κάποιο ταλέντο , ούτε να είναι καλός μαθητής , ουτε επιμελής μαθητής.Δεν έχουν σχέση ....μπορεί απλά  να έχει και ένα ταλέντο όπως και ο καθένας μη χαρισματικός.

Η σκέψη του είναι διαφορετική ,ασυμβίβαστη πολλές φορές και όχι κατανοητή απο το γύρω του περιβάλλον. Βλέπει με διαφορετικό μάτι τα πράγματα.Διαφορετικά αλλα  σωστά. 

Επειδή πχ  η δασκάλα , εσύ . ο αλλος , εγώ μπορεί να μην καταλαβαίνουμε τι λέει όταν μιλά για ''κάτι''   ή να θεωρούμε ότι είναι εκτός θέματος το παιδί δεν μπορεί να χαρακτηρίζετε πχ ως μετριότητα ....

Και όσες μανούλες έχουν χαρισματικά παιδιά , οι ενήλικες που είναι, θα σου διαβεβαιώσουν ότι το σύστημα δεν αναγνώρισε τίποτα αντίθετα προβλήματα δημιούργησε στην σχολική ζωή κυρίως του δημοτικού.

Ωστόσο θέλω να τονίσω ότι κανείς δεν μίλησε για κανένα σύστημα. Αυτό είναι το σύστημα.

Θα ήταν καλό να  σκεφτούμε  το πως σε αυτό το σύστημα θα μπορούσαν τα παιδιά αυτά να τα βγάλουν πέρα κυρίως συναισθηματικά με το σχολικό bulling του συστήματος που είναι δεδομένο ότι έχουν και θα έχουν.  

• Μου αρέσει 1

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 107
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

11 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Η καλλιέργεια του ταλέντου και οι ευκαιρίες που περιγράφεις δεν προκύπτουν μέσα από το σχολικό σύστημα όμως. Ο μαθητής που θέλει να μπει στη σχολή καλών τεχνών ή να κάνει σοβαρές μουσικές σπουδές ή να διακριθεί στον αθλητισμό, θα το κάνει με τις γνώσεις που θα έχει αποκτήσει εκτός σχολείου ας πούμε, είναι κατεξοχήν ατυχή παραδείγματα, αφού μιλάμε για ειδικότητες που απλά είναι πολύ πολύ πίσω από το να καλλιεργήσουν ταλέντα, με μικρή εξαίρεση τα ειδικά σχολεία όπου και πάλι, το έξτρα (ωδείο, προπόνηση σε σύλλογο κλπ) δεν το γλυτώνεις.

Από εκεί και πέρα, δε σχολίαζω την ανεπάρκεια ή μη του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος γενικά. Εχει σαφώς το τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα συστήματα ότι όντως δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να σπουδάσουν δωρεάν, χωρίς αυτό βέβαια να εξηγεί ή να δικαιολογεί τα υπόλοιπα κακά. 

Το ερώτημα της θεματοθέτριας αφορούσε χαρισματικά παιδιά. Τα παιδιά αυτά το ελληνικό σύστημα δεν μπορεί και δε θέλει να τα χειριστεί. Μπορεί να κατέβει ένα παιδί σε όσους διαγωνισμούς θέλει, αλλά δεν έχει σχέση αυτό με το σχολείο, δε θα τους έχει βοηθησει με κανένα τρόπο να κάνουν αυτό το κάτι παραπάνω. Και την καλή θέληση να έχει ένας εκπαιδευτικός, απλά δεν έχει τα μέσα ούτε τη δυνατότητα.

Από εκεί και πέρα, το χαρισματικό παιδί 9 στις 10 βαριέται στο σχολείο. Στην καλύτερη θα αποδεχτεί ότι είναι μία αγγαρεία που πρέπει να ανεχτεί, μέχρι  το απόγευμα που θα περάσει σε πιο ενδιαφέροντα πράγματα. Στην χειρότερη, θα το έχουν βαφτίσει με ΔΕΠΥ από τα 5 και θα βγάζει τη βαρεμάρα ως αταξία. Αν όταν οι συμμαθητές σου μαθαίνουν να συλλαβίζουν, εσύ διαβάζεις εφημερίδα, το σχολείο δεν σου προσφέρει κάτι να κανεις στο ενδιάμεσο. Δεν υπάρχει έξτρα υλικό. Ενας καλός δάσκαλος θα σε αφήσει έστω να ζωγραφίζεις να απασχολείσαι, ένας κακός θα σου κάνει παρατηρήσεις γιατί δε συμμετέχεις, και θα επικρίνει και τους γονείς σου που σε "πίεσαν" να μάθεις πράγματα παραπάνω και να κάνεις τον έξυπνο. Για τα δε μαθηματικά, στο Δημοτικό δεν το συζητώ καν, γιατί το παιδί που θα δώσει την "έξυπνη" λύση, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού δε θα καταλάβουν καν ότι ήταν σωστή.

Δεν έχω παιδιά "χαρισματικά" ή τέλος πάντων δεν το έχω ψάξει, αλλά έχω παιδιά αρκετά πάνω από το μέσο όρο σε κάποια μαθήματα. Η κουβέντα με όλους σχεδόν τους δασκάλους είναι "τα καταφέρνει πολύ καλά δεν μπορώ να πω, αλλά τελειώνει νωρίτερα από τους συμμαθητές του και μετά ενοχλεί, να του πείτε να γράφει πιο αργά και να τα ξαναελέγχει". 

Αρχικώς , θεωρώ αρκετά παρακινδυνευμένο να μιλάμε για "χάρισμα" σε τόσο νηπιακή ηλικία, για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει το παιδί να φτάσει με υπομονή και επιμονή σε μια ασφαλή ηλικία. Το γεγονος ότι χαρακτηρίζουμε χαρισματικό από τώρα πιστεύω είναι επιπόλαια επιλογή και επειδή στην ζωή μου δεν μου αρέσει να πρτρεχω και να προεξοφλω τίποτα συνιστώ τον χαρακτηρισμό ευφυούς παιδιού που "παρακολουθείτε" η ανάπτυξη του σε κάτι μέχρι την ασφαλή για χαρακτηρισμό "χαρισματικό" ηλικια, οπότε και αφού εντοπίσουμε το λεγόμενο χάρισμα αντιμετωπίζεται ανάλογα και καλλιεργείται. Επιμένω δε να διαφωνώ ως προς το χάρισμα σαν λέξη όταν πχ μιλάμε για παιδί που ζωγραφίζει υπεράνω προσδοκιών από μικρή ηλικία, χάρισμα είναι, δεν μπορούμε να το κάνουμε ολοι. Το ίδιο ισχύει και για τα μαθηματικά, δεν μπορούν όλοι να τα καταφερουν κοκ. Για τα μαθηματικά πχ η δράση της μαθηματικής εταιρείας αφορά τα σχολεία (δημόσια) οπότε το σχολικό σύστημα ναι συμμετέχει στην ανάδειξη του χαρισματικού στα μαθηματικά παιδιού. Με τέτοιου είδους "χαρισματικα" παιδιά σε διάφορους τομείς έχω συνεργαστεί πολλάκις χωρίς να παρουσιάζουν κανένα θέμα εξωσχολικό και ενδοσχολικο. Καλλιεργούσαν το ταλέντο τους και διακρίνονταν για αυτό. Τα περί ΔΥΠΕ δεν θα ήθελα να τα σχολιάσω γιατί δεν πραγματικα αφορούν άλλες καταστάσεις που πράγματι χρήζουν προσοχής και δεν δίνονται ελαφρά τη καρδία και χωρίς λόγο από ειδικούς συναδέλφους. Ετσι για φτάσουμε να μιλάμε  για ΔΥΠΕ το παιδί θα περάσει από πολλά χέρια ,δεν μπορεί  όλοι να έχουν άδικο  και εμείς να επιμένουμε  ότι είναι  το χάρισμα  που το κα ει ετσι. Άρα δεν κινδυνεύει  από ΔΥΠΕ εφόσον  έχει κάπου  ταλέντο.  Για το συγκεκριμένο θέμα θεωρώ ότι τρέχουμε πολύ πριν δυπε...  Απλώς το μόνο που εντοπίζω είναι ότι το εύκολο ανάθεμα δίνεται πάντα στο δημόσιο σχολείο ,νοσοκομείο κτλ χωρίς πριν να μελετήσουμε εκτενώς τι δυνατότητες μας δίνουν. Υπάρχει και η λύση του ιδιωτικού φορέα ή ακόμη καλύτερα για κάποιους σχολεία του εξωτερικου, όπου πληροφοριακα τα gifted παιδιά αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφύλαξη... Επομένως πιστεύω ακράδαντα ότι το σύστημα ενισχύει παιδιά με ιδιαιτερο ταλέντο ιδίως στην γνώση με τον τρόπο του (φορείς, διαγωνισμούς , συνέδρια, δραστήριοτητες , εκπαιδευτικές εκδρομές τύπου Εράσμους). Όταν το παιδί φτάσει στο σημείο να θεωρειται χαρισματικό στην γλώσσα πχ θα χαρούμε απίστευτα να το καμαρώσουμε σε παγκόσμιο διαγωνισμό, Βουλή των εφήβων κτλ, μας κάνει περήφανους! Επιπλέον καλό θα είναι να δείχνουμε λίγη εμπιστοσύνη στους δασκάλους των παιδιών γράμματα προσπαθούν να τους μάθουν πανεπιστήμια έβγαλαν, δύσκολα παιδί βάζει τα γυαλιά στον δάσκαλο, ωραίο να ευελοτυφλιυμε αλλά οι μικροί Αϊνστάιν σπανίζουν στην υφήλιο ,στις αμερικανικές ταινίες πάλι πληθαίνουν.

5 ώρες πρίν, ferby είπε:

Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό ή περίεργο σε αυτά που γράφεις .Δεν ισχύουν όμως για τα χαρισματικά παιδιά απλά για τους έξυπνες μαθητές.Είναι απίστευτα μεγάλη η διαφορά.

Η αριστεία είναι κάτι που απέχει έτη φωτός απο τα χαρισματικά καθώς συνήθως στην σχολική ζωή παρεξηγούνται. Δεν συγκράτησες την ανησυχεία της μητέρας που  αναφέρει '' δεν θελω μια μέρα να πουν άδικα ότι το παιδί έχει ΔΕΠΥ''. Αυτό θα είναι σχεδόν δεδομένο.Μη σας πω ότι θα είναι και ο μπουμπουνας της τάξης για τους άλλους.

Σεβαστές όλες οι τοποθετήσεις όμως εαν είχες μια επάφη με  χαρισματικό παιδί (όχι έξυπνο) θα καταλάβαινες την διαφορά και τις διαφορετικές ανησυχίες που έχουν. Είναι και ο λόγος που στο σχολείο  τα στέλνουν όλα  για έλεγχο για μαθησιακές δυσκολίες

Σε ένα θα συμφωνήσω ότι ''όχι'' ,δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για αυτά τα παιδιά και αναγκαστικά θα ακολουθήσουν τους ρυθμούς που θα έχουν όλα και τα ερεθίσματα που περιγράφεις με αποτέλεσμα να γίνεται ακριβώς αυτο που λες δηλαδή

''Να είναι αστέρια - φαινόμενα μικρά και μετριότητες στο δημοτικό λόγω συστήματος ..... και πάει λέγοντας .''

Δεν είναι το ζήτημα λοιπόν αν θα πάει σε ειδικό σχολείο ένα χαρισματικό παιδί(δεν γίνετε δεν υπάρχει) αλλα το πως θα  μάθει να βιώνει τις καταστάσεις σωστά , να ζει αρμονικά στην κοινωνία (  καθώς δεν θα συμβαδίζει  και θα είναι το περίεργο παιδί στην τάξη)  αλλα και να μην καταπιέζετε.Να είναι εφικτό και αυτό το παιδί να βρίσκει ενδιαφέρον εντός της τάξης. 

και όχι μόνο στα μαθηματικά.....

Σχετικά με δυπε απάντησα...

1 ώρα πρίν, penthesilia είπε:

Ferby και ΑΡΓΚ έχετε καταλάβει ποιος είναι ο προβληματισμός και ό,τι ζητάω να κάνω στη παρούσα φάση είναι να ενημερωθώ,  και να έχω θωρακίσει και ενισχύσει το παιδί όσο μπορώ. Ίσωςνα μη χρειαστεί αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και για το αντίθετο.  

@Dust pink Αυτό που έχω λάβει από τις απαντήσεις σας, ίσως όχι με σκοπιμότητα από την πλευρά σας αλλά βγαίνει εντονα, είναι η τάση να θεωρείτε ότι έχω "μεγαλοπιαστεί" με τις ικανότητες του παιδιού και να προσθέτε αυτή την εικασία καθώς και άλλες σε κάθε απάντησή σας. Σας παραθέτω μέρος των σχολίων σας:  

θα περιμένετε στην ώρα σας..... Πού αναφέρω ότι βιάζομαι;

Αφετέρου δεν γνωρίζω πως προσδιοριζεις την επιτηδευμένη γνώση στην ηλικία που βρίσκεστε, τι θα ήθελες να μαθει δηλαδη? Μαθηματικά? Αρχαία Ελληνικά?   Πότε τα είπα αυτά και πότε μίλησα για επιτηδευμένη γνώση; Για ερεθίσματα μιλάω! και ναι, εδώ υπάρχει ειρωνεία.

....  να αφήσεις το παιδί να ζήσει την ηλικία του πηγαίνοντας το ένα απλό και ταπεινό παιδικό σταθμό. Ποιοι είναι οι ταπεινοί σταθμοί;  Διακρίνατε στις απαντήσεις μου οιαδήποτε απαξίωση; ¨ολες οι μητέρες ρωτούν για παιδικούς σταθμούς και σχολεία ώστε να το στείλουν εκεί που θεωρούν καλύτερα.

Αγαπητή Πενθεσίλεια, βασίλισσα των αμαζόνων, λανθάνεις αν αντιληφθηκες ψιγμα ειρωνίας η επικρισης.  .....  Τα παραπάνω δυστυχώς  δεν επιβεβαιώνουν αυτό που λέτε, οπως επίσης ούτε το βασιλίσσα των αμαζόνων (φαίνεται γνωρίζετε ποια ήταν αλλά δεν είναι εκείνη στο θέμα μας). Αρκεί το Πενθεσίλεια χωρίς τους τιμητικούς τίτλους. 

Μόνο στο τελευταίο μήνυμά σας απαντήσατε χωρίς αυτές τις εξάρσεις και το εκτιμώ.  Και θα σας απαντήσω στο ερώτημά σας. Είμαι στην Αθήνα .

Αυτή την στιγμή θίγεις και το άτομο και τη αξιοπρέπεια μου και παρακαλώ να ανακαλεσεις. Μπήκες σε ένα φόρουμ με σκοπό να πάρεις απαντήσεις ,υποχρεουσε να τις δεχτείς διαφορετικά μην γράφεις δημόσια. Δυστυχώς στην ζωή ακούμε διάφορες γνώμες είτε μας αρέσουν είτε όχι. Δεν σε έθιξαν σου απάντησα. Κατα δήλωση σου το παιδί ελέγχθηκε από ψυχολόγο είναι  υπεύθυνος να σου δώσει περαιτέρω απαντήσεις  παρά ένα απρόσωπο  φόρουμ.  Εφόσον μπήκες σε διαδικασία να παραθέσεις αναρτήσεις μου και μάλιστα αποσπασματικές θα κάνω σχεδόν το ίδιο προς επιχειρηματολογία  . Στο αρχικό ποστ αναφέρουν πως το παιδί  έχει απίστευτη μάθηση προς την γραφή (δύο γλωσσών) την μητρική και την αγγλική και πως μετά από εξέταση παιδοψυχολογο θέλεις να το βοηθήσεις στο γνωστικό κομμάτι. Γνωστικό.... Σε επόμενο ποστ πήρες πίσω το γνωστικό και μίλησες για αλλά ερεθισματα. Άλλο γνωστικό άλλο ερεθίσματα... Επιμενεις δε ότι ισχυρίζομαι εικασίες γεγονός που με προσβάλλει μιας και ούτε νε γνωρίζεις προσωπικά. Δεν αναφέρω πουθενά να πουθενά ότι μεγαλοπιανεσαι ,αν είναι δυνατόν, σου πρότεινα απλώς χρόνο , να δώσεις χρόνο. Είπες επίσης ότι δεν σας ενδιαφέρει η φοίτηση στο νήπιο μιας και δεν προβλέπεται αργότερα από το εκπαιδευτικό σύστημα να περνάει τάξεις...πως δηλαδή βρε κοπέλα μου να περνάει τάξεις? Οι άλλοι κορόιδα είναι? Υπάρχει ένα πρόγραμμα μια ύλη δεν είναι καφενείο. Όπως και να το δεις φαίνεται επηρμενο... Ίσως δεν είχες πρόθεση αλλά έτσι μου φάνηκε. Αγαπώ την μυθολογία για αυτό αναφέρθηκα στην Πενθεσίλεια κανένα ίχνος ειρωνίας. Μου έδωσες την εντύπωση ότι έγραψες εδώ για να ακούσεις αυτά που θέλεις εσύ , σε άλλες προτάσεις είσαι αρνητική. Λύσεις σου πρότεινα, αν ήθελα όπως λες να σε ειρωνευτω δεν θα έμπαινα στον κόπο. Ειρωνία όμως δέχτηκα και εγώ "ρωτώντας " για τις σπουδές μου.. λοιπόν για να μην υπάρχουν αποριες, αποφοίτησα από την Νομική σχολή, έπειτα με εξετάσεις μπήκα στην Φιλοσοφική , ασχολούμαι με την εκπαίδευση γιατί αγαπώ την πρόοδο νεων ανθρώπων, ειδικευθηκα στις μαθησιακές δυσκολίες. Αυτά. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το γεγονός ότι παρουσιαζομαι ελέφαντας χωρίς καν να σε γνωρίζω και να έχω κάτι προσωπικό... Καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά τα λεγόμενα σου στα πρωτα.  Δεν παραθέτω ατοφια τα ποστ σου λόγω χρόνου δουλειάς.

• Μου αρέσει 2

πρίν από 28 λεπτά , Dust pink είπε:

Αρχικώς , θεωρώ αρκετά παρακινδυνευμένο να μιλάμε για "χάρισμα" σε τόσο νηπιακή ηλικία, για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει το παιδί να φτάσει με υπομονή και επιμονή σε μια ασφαλή ηλικία. Το γεγονος ότι χαρακτηρίζουμε χαρισματικό από τώρα πιστεύω είναι επιπόλαια επιλογή και επειδή στην ζωή μου δεν μου αρέσει να πρτρεχω και να προεξοφλω τίποτα συνιστώ τον χαρακτηρισμό ευφυούς παιδιού που "παρακολουθείτε" η ανάπτυξη του σε κάτι μέχρι την ασφαλή για χαρακτηρισμό "χαρισματικό" ηλικια, οπότε και αφού εντοπίσουμε το λεγόμενο χάρισμα αντιμετωπίζεται ανάλογα και καλλιεργείται. Επιμένω δε να διαφωνώ ως προς το χάρισμα σαν λέξη όταν πχ μιλάμε για παιδί που ζωγραφίζει υπεράνω προσδοκιών από μικρή ηλικία, χάρισμα είναι, δεν μπορούμε να το κάνουμε ολοι. Το ίδιο ισχύει και για τα μαθηματικά, δεν μπορούν όλοι να τα καταφερουν κοκ. Για τα μαθηματικά πχ η δράση της μαθηματικής εταιρείας αφορά τα σχολεία (δημόσια) οπότε το σχολικό σύστημα ναι συμμετέχει στην ανάδειξη του χαρισματικού στα μαθηματικά παιδιού. Με τέτοιου είδους "χαρισματικα" παιδιά σε διάφορους τομείς έχω συνεργαστεί πολλάκις χωρίς να παρουσιάζουν κανένα θέμα εξωσχολικό και ενδοσχολικο. Καλλιεργούσαν το ταλέντο τους και διακρίνονταν για αυτό. Τα περί ΔΥΠΕ δεν θα ήθελα να τα σχολιάσω γιατί δεν πραγματικα αφορούν άλλες καταστάσεις που πράγματι χρήζουν προσοχής και δεν δίνονται ελαφρά τη καρδία και χωρίς λόγο από ειδικούς συναδέλφους. Ετσι για φτάσουμε να μιλάμε  για ΔΥΠΕ το παιδί θα περάσει από πολλά χέρια ,δεν μπορεί  όλοι να έχουν άδικο  και εμείς να επιμένουμε  ότι είναι  το χάρισμα  που το κα ει ετσι. Άρα δεν κινδυνεύει  από ΔΥΠΕ εφόσον  έχει κάπου  ταλέντο.  Για το συγκεκριμένο θέμα θεωρώ ότι τρέχουμε πολύ πριν δυπε...  Απλώς το μόνο που εντοπίζω είναι ότι το εύκολο ανάθεμα δίνεται πάντα στο δημόσιο σχολείο ,νοσοκομείο κτλ χωρίς πριν να μελετήσουμε εκτενώς τι δυνατότητες μας δίνουν. Υπάρχει και η λύση του ιδιωτικού φορέα ή ακόμη καλύτερα για κάποιους σχολεία του εξωτερικου, όπου πληροφοριακα τα gifted παιδιά αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφύλαξη... Επομένως πιστεύω ακράδαντα ότι το σύστημα ενισχύει παιδιά με ιδιαιτερο ταλέντο ιδίως στην γνώση με τον τρόπο του (φορείς, διαγωνισμούς , συνέδρια, δραστήριοτητες , εκπαιδευτικές εκδρομές τύπου Εράσμους). Όταν το παιδί φτάσει στο σημείο να θεωρειται χαρισματικό στην γλώσσα πχ θα χαρούμε απίστευτα να το καμαρώσουμε σε παγκόσμιο διαγωνισμό, Βουλή των εφήβων κτλ, μας κάνει περήφανους! Επιπλέον καλό θα είναι να δείχνουμε λίγη εμπιστοσύνη στους δασκάλους των παιδιών γράμματα προσπαθούν να τους μάθουν πανεπιστήμια έβγαλαν, δύσκολα παιδί βάζει τα γυαλιά στον δάσκαλο, ωραίο να ευελοτυφλιυμε αλλά οι μικροί Αϊνστάιν σπανίζουν στην υφήλιο ,στις αμερικανικές ταινίες πάλι πληθαίνουν.

Σχετικά με δυπε απάντησα...

Αυτή την στιγμή θίγεις και το άτομο και τη αξιοπρέπεια μου και παρακαλώ να ανακαλεσεις. Μπήκες σε ένα φόρουμ με σκοπό να πάρεις απαντήσεις ,υποχρεουσε να τις δεχτείς διαφορετικά μην γράφεις δημόσια. Δυστυχώς στην ζωή ακούμε διάφορες γνώμες είτε μας αρέσουν είτε όχι. Δεν σε έθιξαν σου απάντησα. Κράτα τις απαντήσεις που σε ενδιαφέρουν σε τελική ανάλυση. Εφόσον μπήκες σε διαδικασία να παραθέσεις αναρτήσεις μου και μάλιστα αποσπασματικές θα κάνω σχεδόν το ίδιο προς επιχειρηματολογία  . Στο αρχικό ποστ αναφέρουν πως το παιδί  έχει απίστευτη μάθηση προς την γραφή (δύο γλωσσών) την μητρική και την αγγλική και πως μετά από εξέταση παιδοψυχολογο θέλεις να το βοηθήσεις στο γνωστικό κομμάτι. Γνωστικό.... Σε επόμενο ποστ πήρες πίσω το γνωστικό και μίλησες για αλλά ερεθισματα. Άλλο γνωστικό άλλο ερεθίσματα... Επειμενεις δε ότι ισχυρίζομαι εικασίες γεγονός που με προσβάλλει μιας και ούτε νε γνωρίζεις προσωπικά. Δεν αναφέρω πουθενά να πουθενά ότι μεγαλοπιανεσαι ,αν είναι δυνατόν, σου πρότεινα απλώς χρόνο , να δώσεις χρόνο. Είπες επίσης ότι δεν σας ενδιαφέρει η φοίτηση στο νήπιο μιας και δεν προβλέπεται αργότερα από το εκπαιδευτικό σύστημα να περνάει τάξεις...πως δηλαδή βρε κοπέλα μου να περνάει τάξεις? Οι άλλοι κορόιδα είναι? Υπάρχει ένα πρόγραμμα μια ύλη δεν είναι καφενείο. Όπως και να το δεις φαίνεται επηρμενο... Ίσως δεν είχες πρόθεση αλλά έτσι μου φάνηκε. Αγαπώ την μυθολογία για αυτό αναφέρθηκα στην Πενθεσίλεια κανένα ίχνος ειρωνίας. Μου έδωσες την εντύπωση ότι έγραψες εδώ για να ακούσεις αυτά που θέλεις εσύ , σε άλλες προτάσεις είσαι αρνητική. Λύσεις σου πρότεινα, αν ήθελα όπως λες να σε ειρωνευτω δεν θα έμπαινα στον κόπο. Ειρωνία όμως δέχτηκα και εγώ "ρωτώντας " για τις σπουδές μου.. λοιπόν για να μην υπάρχουν αποριες, αποφοίτησα από την Νομική σχολή, έπειτα με εξετάσεις μπήκα στην Φιλοσοφική , ασχολούμαι με την εκπαίδευση γιατί αγαπώ την πρόοδο νεων ανθρώπων, ειδικευθηκα στις μαθησιακές δυσκολίες. Αυτά. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το γεγονός ότι παρουσιαζομαι ελέφαντας χωρίς καν να σε γνωρίζω και να έχω κάτι προσωπικό...

Πού μίλησα για δημόσιο σχολείο; Θεωρώ το σύνολο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος προσανατολισμένο στην καλλιέργεια της χρυσής μετριότητας και της παπαγαλίας. Και δημόσιο και ιδιωτικό.

Από εκεί και πέρα, για να μην παρεξηγηθώ, όπως είπα η ταμπέλα της ΔΕΠΥ σαφώς και δεν μπαίνει εύκολα από τον ειδικό και ποτέ δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο. Η πρώτη ομως (και δέυτερη και τρίτη και τέταρτη) αντίδραση του εκπαιδευτικού για το παιδί που βαριέται είναι να το στείλει για εξέταση για ΔΕΠΥ.

Τώρα περί ενίσχυσης των παιδιών, ειδικά για μαθηματική ολυμπιάδα και ολυμπιάδα πληροφορικής, που έχω υπάρξει και στις ομάδες "προπόνησης" παιδιών Λυκείου, δημόσια και δωρεάν μπορεί να είναι, αλλά μη σχολιάσω ειλικρινά το επίπεδο της (ανύπαρκτης) οργάνωσης  και την ουσιαστική βοήθεια που (δεν) προσφέρουν ... Απλά τα παιδιά είναι έτοιμα από μόνα τους, με τον κόπο το δικό τους και συχνά τα χρήματα που αφιέρωσαν οι γονείς για το "κάτι παραπάνω"

• Μου αρέσει 2

@Dust Pink Πότε ζήτησα να περνάει τάξεις το παιδί; Εσείς πρώτη δε με ρωτήσατε αν θέλω το 2χρονο να φοιτήσει στα νήπια; και σας εδωσα απάντηση ότι αυτό δε με ενδιαφέρει (βρε κοπέλα μου όπως με αποκαλέσατε χωρίς να με ξέρετε).... Και θεωρώ ότι το γνωστικό κομμάτι για να αναπτυχθεί θέλει ερεθίσματα. Με ερεθίσματα αναπτύσσεται το γνωστικό κομμάτι.   Γι αυτό τα ταυτίζω. Λυπάμαι αν αυτό δημιούργησε σύγχυση.

Καθώς δεν υπάρχει κάνενας κοινός τόπος συνεννόησης και δεν υπάρχει κανένα νόημα σε διαδικτυακού τύπου διαξιφισμούς, ανακύκλωσης εντάσεων άνευ σημασίας  εγώ δεν θα προσθέσω τίποτα άλλο.  Σας ευχαριστώ μόνο για την καλή σας πρόθεση να μου απαντήσετε αλλά όχι για τον τρόπο με τον οποίο δώσατε την απάντηση.

• Μου αρέσει 1
uhODp3.png

On 17/3/2018 at 5:39 ΜΜ, penthesilia είπε:

Επαναφέρω το θέμα καθώς με απασχολεί πολύ τον τελευταίο καιρό. Που μπορώ να απευθυνθώ για αξιολόγηση του παιδιού που  παρουσιάζει απιστευτη ευκολία στη μάθηση και στη γραφή ήδη 2 γλωσσών, ελληνικά- αγγλικά (είναι 2 ετών).  Σε παιδοψυχίατρο που τον πήγα ελέγκτηκε τ η γενική του ανάπτυξη , η κοινωνικότητα, διαδραστικότητα κτλ για τα οποία είπε εξαιρετικά λόγια (ανάπτυξη αντίστοιχης ηλικίας 5-6 ετών) αλλά με ενδιαφέρει να μάθω που μπορώ να απευθυνθώ για το γνωστικό κομμάτι. Οποιαδήποτε πληροφορία ευπρόσδεκτη.  ευχαριστώ.

Χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος της @Dust pink το αρχικό σου μνμ ήταν το παραπάνω κ ο τίτλος ήταν εγγραφή στο νήπιο- αντίληψη παιδιού. Οπότε δεν αφηνες να καταλάβουμε τι ακριβώς ήθελες να μάθεις. Η πρώτη ερώτηση της Dust pink μπορεί όντως σε εσένα να φάνηκε ειρωνική απλά εξέφρασε μία απορία όπως αυτήν την απορία είχα κ εγώ.. Αν δλδ ήθελες να πάει το μωρό νήπια. Το ότι μαθαίνει εύκολα σε αυτή την ηλικία είναι φυσιολογικό γιατί το μυαλουδακι των μωρών είναι σαν σφουγγάρι. Οπότε φαίνεται ότι εσύ ασχοληθηκες με την μάθηση του παιδιού σου κ μπράβο σου. Όντως το παιδάκι σου μπορεί να έχει υψηλότερη ευφυία απ το μέσο όρο κ αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο κ αργότερα. Σε αυτή την ηλικία δεν μπορείς να ξέρεις σίγουρα. Τώρα ως προς το τι θα μπορούσες να κάνεις ίσως να βρεις κάποιον ιδιωτικό παιδικό σταθμό που θα δίνει έμφαση στη μάθηση του κάθε παιδιού κ να έχουν πολλά διαφορετικά προγράμματα όπως ξένη γλώσσα xειροτεχνίες, ζωγραφική κλπ. ωστε να μην βαριέται... Κ αν το παιδί αργότερα φανεί ότι είναι όντως χαρισματικό αυτό που πρότεινε ο συντονιστής περιεχομενου σε ηλικία 4 χρόνων νομίζω είναι μία καλή ιδέα..

• Μου αρέσει 1

Διαφημίσεις

πρίν από 5 λεπτά , mama16 είπε:

Χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος της @Dust pink το αρχικό σου μνμ ήταν το παραπάνω κ ο τίτλος ήταν εγγραφή στο νήπιο- αντίληψη παιδιού. Οπότε δεν αφηνες να καταλάβουμε τι ακριβώς ήθελες να μάθεις. Η πρώτη ερώτηση της Dust pink μπορεί όντως σε εσένα να φάνηκε ειρωνική απλά εξέφρασε μία απορία όπως αυτήν την απορία είχα κ εγώ.. Αν δλδ ήθελες να πάει το μωρό νήπια. Το ότι μαθαίνει εύκολα σε αυτή την ηλικία είναι φυσιολογικό γιατί το μυαλουδακι των μωρών είναι σαν σφουγγάρι. Οπότε φαίνεται ότι εσύ ασχοληθηκες με την μάθηση του παιδιού σου κ μπράβο σου. Όντως το παιδάκι σου μπορεί να έχει υψηλότερη ευφυία απ το μέσο όρο κ αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο κ αργότερα. Σε αυτή την ηλικία δεν μπορείς να ξέρεις σίγουρα. Τώρα ως προς το τι θα μπορούσες να κάνεις ίσως να βρεις κάποιον ιδιωτικό παιδικό σταθμό που θα δίνει έμφαση στη μάθηση του κάθε παιδιού κ να έχουν πολλά διαφορετικά προγράμματα όπως ξένη γλώσσα xειροτεχνίες, ζωγραφική κλπ. ωστε να μην βαριέται... Κ αν το παιδί αργότερα φανεί ότι είναι όντως χαρισματικό αυτό που πρότεινε ο συντονιστής περιεχομενου σε ηλικία 4 χρόνων νομίζω είναι μία καλή ιδέα..

Τότε εγινε παρεξήγηση διότι το θέμα είναι όπως σωστά επισημάνατε εγγραφή στο νήπιο κτλ. αλλά όταν εγραψα το δικό μου ποστ δε ξανακοίταξα τον τίτλο του θέματος και παρασύρθηκα από τα προηγούμενα ποστ που αναφέρονταν σε ευφυή παιδιά και το συνέχισα επ' αυτής της βάσης. Όμως σε επόμενη απάντησή μου ήμουν θεωρώ σαφής ότι δεν με ενδιέφερε να φοιτήσει στο νήπιο οπότε θα προτίμουσα όπως ευγενικά κάνατε εσείς  να μου επισημανθεί ο τίτλος του θέματος παρά η επιμονή ότι ντε και καλά θέλω να παρακαμψει ταξεις  . Σας ευχαριστώ για την επισήμανση και πλεον περιμένω προτάσεις είτε για παιδικό σταθμό είτε για κέντρα απασχόλησης ή ότι άλλο χρήσιμο και σχετικό υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτός κι αν ο συντονιστής θεωρεί ότι πρέπει να ανοιξω άλλο θεμα προς αποφυγήν μελλοντικών παρεξηγήσεων για τις προθέσεις μου.

• Μου αρέσει 2
uhODp3.png

πρίν από 9 λεπτά , penthesilia είπε:

@Dust Pink Πότε ζήτησα να περνάει τάξεις το παιδί; Εσείς πρώτη δε με ρωτήσατε αν θέλω το 2χρονο να φοιτήσει στα νήπια; και σας εδωσα απάντηση ότι αυτό δε με ενδιαφέρει (βρε κοπέλα μου όπως με αποκαλέσατε χωρίς να με ξέρετε).... Και θεωρώ ότι το γνωστικό κομμάτι για να αναπτυχθεί θέλει ερεθίσματα. Με ερεθίσματα αναπτύσσεται το γνωστικό κομμάτι.   Γι αυτό τα ταυτίζω. Λυπάμαι αν αυτό δημιούργησε σύγχυση.

Καθώς δεν υπάρχει κάνενας κοινός τόπος συνεννόησης και δεν υπάρχει κανένα νόημα σε διαδικτυακού τύπου διαξιφισμούς, ανακύκλωσης εντάσεων άνευ σημασίας  εγώ δεν θα προσθέσω τίποτα άλλο.  Σας ευχαριστώ μόνο για την καλή σας πρόθεση να μου απαντήσετε αλλά όχι για τον τρόπο με τον οποίο δώσατε την απάντηση.

Για να κρατάμε τους τύπους εφόσον το επιθυμείτε, είπατε δεν μας συμφέρει όχι ενδιαφέρει... Ελέγξτε το παρακαλώ. Δεν είχα λογο για αντιπαραθεση άνευ λόγου. Όταν λέμε γνωστικό αναφερόμαστε σε γνώση, λέξεις αριθμούς χρώματα προτάσεις κοκ. Η ενίσχυση που ζητήσατε ταυτόσημα σημαίνει επιπλέον γνώση. Πολλά πράγματα και εσείς εκ των υστέρων τα ξεκαθαρίσατε. Για να είμαστε συνεπής ως προς τον λόγο. Από μεριάς μου για να κλείσω ομαλά αυτό το κεφάλαιο μιας και σωστά επισημάνετε πως δεν υπάρχει λόγος διαξιφισμων θα εντόπιζα από που θέλω να ξεκινήσω. Αν αυτό που με αφορά είναι το γνωστικό σε συνεργασία και εφόσον προηγηθεί συζήτηση με έμπειρους παιδαγωγούς για την ευστροφία του παιδιού θα ξεκινούσαν φοίτηση σε παιδικό με στόχο την ανάπτυξη του γνωστικού. Παράλληλα προς διερεύνηση άλλων ενδιαφερόντων του παιδιού προτείνεται μουσική, θέατρο, άθλημα κτλ. Μόλις το παιδί φτάσει 4 κοιτάω εκ νέου το θέμα αφού αξιολογήσω τι έκανε αυτά τα 2 χρόνια το παιδί. Για επιπλέον γνωμάτευση θα έκανα τώρα επίσκεψη σε κάποιον εξειδικευμένο σε ιδιαιτερότητες παιδοαναπτυξιολογο. Για ΔΥΠΕ μην αγχώνεστε ακόμη είναι νωρίς γιατί μας ενδιαφέρει το ταξίδι όχι ο προορισμός. Εύχομαι από καρδιάς τα κάλλιστα!

πρίν από 6 λεπτά , Dust pink είπε:

Για να κρατάμε τους τύπους εφόσον το επιθυμείτε, είπατε δεν μας συμφέρει όχι ενδιαφέρει... Ελέγξτε το παρακαλώ. Δεν είχα λογο για αντιπαραθεση άνευ λόγου. Όταν λέμε γνωστικό αναφερόμαστε σε γνώση, λέξεις αριθμούς χρώματα προτάσεις κοκ. Η ενίσχυση που ζητήσατε ταυτόσημα σημαίνει επιπλέον γνώση. Πολλά πράγματα και εσείς εκ των υστέρων τα ξεκαθαρίσατε. Για να είμαστε συνεπής ως προς τον λόγο. Από μεριάς μου για να κλείσω ομαλά αυτό το κεφάλαιο μιας και σωστά επισημάνετε πως δεν υπάρχει λόγος διαξιφισμων θα εντόπιζα από που θέλω να ξεκινήσω. Αν αυτό που με αφορά είναι το γνωστικό σε συνεργασία και εφόσον προηγηθεί συζήτηση με έμπειρους παιδαγωγούς για την ευστροφία του παιδιού θα ξεκινούσαν φοίτηση σε παιδικό με στόχο την ανάπτυξη του γνωστικού. Παράλληλα προς διερεύνηση άλλων ενδιαφερόντων του παιδιού προτείνεται μουσική, θέατρο, άθλημα κτλ. Μόλις το παιδί φτάσει 4 κοιτάω εκ νέου το θέμα αφού αξιολογήσω τι έκανε αυτά τα 2 χρόνια το παιδί. Για επιπλέον γνωμάτευση θα έκανα τώρα επίσκεψη σε κάποιον εξειδικευμένο σε ιδιαιτερότητες παιδοαναπτυξιολογο. Για ΔΥΠΕ μην αγχώνεστε ακόμη είναι νωρίς γιατί μας ενδιαφέρει το ταξίδι όχι ο προορισμός. Εύχομαι από καρδιάς τα κάλλιστα!

Όπως ανέφερε ένα άλλο μέλος αναρτήσα το ερώτημα σε λάθος θέμα τον τίτλο του οποίο δεν είχα προσέξει ότι ανέφερε για εγγραφή στο νήπιο και αναρωτιόμουν συνέχεια γιατί επιμένετε ότι θέλω να παρακάμψει τάξεις. Δε μας συμφέρει οπότε και δε με ενδιαφέρει. Αν ήταν προς συμφέρον του παιδιού, θα με ενδιέφερε, αλλα δεν...

Αυτή η τελευταία σας απάντηση για μένα ισορροπεί τα πράγματα και δίνει μία ολοκληρωμένη απάντηση στον προβληματισμό μου. Σίγουρα για ΔΕΠΥ δεν τίθεται θέμα προς το παρόν. Από όσο γνωρίζω μετά τη δευτέρα δημοτικού ξεκινάει να ελεγχεται. Να είστε καλά και αντεύχομαι!

• Μου αρέσει 1
uhODp3.png

5 ώρες πρίν, penthesilia είπε:

Όπως ανέφερε ένα άλλο μέλος αναρτήσα το ερώτημα σε λάθος θέμα τον τίτλο του οποίο δεν είχα προσέξει ότι ανέφερε για εγγραφή στο νήπιο και αναρωτιόμουν συνέχεια γιατί επιμένετε ότι θέλω να παρακάμψει τάξεις. Δε μας συμφέρει οπότε και δε με ενδιαφέρει. Αν ήταν προς συμφέρον του παιδιού, θα με ενδιέφερε, αλλα δεν...

Αυτή η τελευταία σας απάντηση για μένα ισορροπεί τα πράγματα και δίνει μία ολοκληρωμένη απάντηση στον προβληματισμό μου. Σίγουρα για ΔΕΠΥ δεν τίθεται θέμα προς το παρόν. Από όσο γνωρίζω μετά τη δευτέρα δημοτικού ξεκινάει να ελεγχεται. Να είστε καλά και αντεύχομαι!

Πρόκειται λοιπόν για μια παρεξήγηση που από μεριάς μου θεωρείται ληξασα. Κάτι ακόμη που ήθελα να προσθέσω είναι ότι  εκτός από το γνωστικό ,από την στιγμή που μιλάμε για ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με γράμματα και αριθμούς είναι και η ανάπτυξη του εκφραστικού κομματιού. Προσοχή, η έκφραση αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της πορείας του γιατί α) μαθαίνει να ζητάει πράγματα β) μαθαίνει να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Δεν θα θέλαμε ένα παιδί εύστροφο αλλά υπερβολικα εσωστρεφή. Πώς γίνεται αυτό από τους γονείς; Μιλάμε πολύ, δίνουμε πρωτοβουλίες πχ τι θέλεις να φορέσεις; Γιατί σου αρέσει αυτό το παντελονάκι; Μάθαμε να μετράμε μέχρι το 5, θέλεις να μάθεις και τους επόμενους αριθμούς; Τυχαία παραδειγματα δίνω. Πώς γίνεται από τον παιδικό; Από μόνο του μαθαίνει να συνυπάρχει και να λειτουργεί στο σύνολο ,πράγμα που θα το βοηθήσει και μετέπειτα στην ομαλή προσαρμογή στο νήπιο σχολείο κτλ (φοβία για ΔΥΠΕ πχ). Επισημαίνετε τι έφεση έχετε παρατηρήσει στο παιδι στη δασκάλα του παιδικού έτσι ώστε να είναι ενήμερη και να μεριμνει. Θεωρώ πολύ σημαντικό το κομμάτι της εκφραστικής ανάπτυξης ιδίως σε παιδιά με έφεση στα γραμματα , καθώς και τα κοινωνικοποιει γρηγορότερα και θωρακίζει την πρισωπικοτητα τους απέναντι σε όποια επίθεση η "ζήλια" δεχτούν. Από τα 4 και μετά θα μπορείτε να είστε βεβαιοτεροι για πολλά. Το διάστημα αυτό είναι σαν αναμονή υπέρ του παιδιού καθώς και τσεκαρουμε τις δυνατότητες του , και του δίνουμε ευκαιρία μέσω δραστηριοτήτων κατά εμέ καλύτερα ομαδικών να προσαρμοστεί στο σύνολο. Ακόμη και αν υπήρχαν ειδικά σχολεία πχ για προχωρημένους αν μου επιτρέπετε ,δεν θα το συνιστούσα να φοιτήσει, δεν θέλουμε απομόνωση των παιδιών αυτών αλλά ανάδειξη μέσα από ένα πολυμορφικό σύνολο, έτσι ώστε να αισθάνονται κομμάτι της κοινωνίας και όχι επισκέπτης. Προς στιγμή, καταλληλότερος για διερεύνηση του παιδιού και ορθότερη καθοδήγηση είναι ένας αναπτυξιολογος που θα του εμπιστευτειτε τους προβληματισμούς σας,ο παιδίατρος σας ίσως γνωρίζει κάποιον εξειδικευμένο, μίληστε του για να δει το παιδί και να κάνει νευροαναπτυξιακη εκτιμηση. Στα talented παιδιά υπάρχουν ωραίες δράσεις πχ το cty του Ανατόλια σε συνεργασία με αμερικάνικο πανεπιστήμιο αλλά και πάλι αφορά παιδιά β' δημοτικού, δεν έχει νόημα να σας στρέψω εκεί λόγω ηλικίας. Για τέτοιες περιπτώσεις παιδιών με ιδιαίτερη έφεση σε κάτι πχ λόγος η μαθηματικά (απ' ότι κατάλαβα το παιδί σας προς τα γράμματα προσανατολίζεται, αν έχει παρουσιάσει και αλλού δεξιότητες πχ ζωγραφική διορθώστε με) δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους λειτουργούς της εκπαίδευσης καθώς γίνονται τα αγαπημένα τους παιδιά ,ποιος δεν θαυμάζει ένα φυσικό διαμάντι, όσο με τα συνομήλικα που ενδεχομένως αντιδράσουν και πληγώσουν το παιδί (τα παιδιά άθελά τους γίνονται αμείλικτα απέναντι σε ότι τα απειλεί) γι αυτό τον λόγο πρότεινα την από νωρίς σχολική κοινωνικοποιηση έτσι ωστε να δείξουν το ανθρώπινο κομμάτι τους και να κερδίσουν με το αξιοζήλευτο του χαρακτήρα τους. Ως προς τα ερεθίσματα μπορεί να είναι διττα ,δηλαδή να σκοπεύουν στην γνώση την ήδη υπάρχουσα  αλλά και την επιπρόσθετη .

18 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Για να δώσω ένα παράδειγμα πάντως της κατάστασης και να ζητησω και συμβουλή αν έχει κανείς: 

Ένα από τα παιδιά μου έχει εξαιρετικές επιδόσεις σε κάποιους τομείς, όπως μαθηματικά, τέχνες (μουσική και ζωγραφική) και αγγλικά.

Κάνουν λοιπόν μαθηματικά, τελειώνει περίπου στα 10 λεπτά ό,τι οι συμμαθητές του θα κανουν όλη την ώρα, και μετά λέει ανέκδοτα. Η δασκάλα το αντιμετωπίζει λέγοντας του να ζωγραφίσει, αλλά πόσες ώρες πια να ζωγραφίσει ένα 8χρονο; Οπότε πάλι ενοχλεί. Πρότεινα να του δώσουν έξτρα ασκήσεις, αλλά απαιτει προφανώς αρκετό κόπο από τη δασκάλα για τον οποίο δεν πληρωνέται, και δεν παίζει. Πρότεινα να φέρνει ένα βιβλίο να διαβάζει, δεν προβλέπεται, "τι θα πουν τα άλλα παιδιά".

Στα αγγλικά είναι στην φάση του "κυκλώστε τα a στη σελίδα" ενώ ο μικρός διαβάζει βιβλία στα αγγλικά, πλέον βαριέται και να προσπαθήσει και έχει αρχίσει με ενοχλητικό τρόπο το "θα μάθουμε επιτέλους τίποτα;" Προσαρμογή της ύλης για παιδί που ήδη ξέρει έστω και λίγο τη γλώσσα δεν παίζει, οπότε ο γιος μου συν ένα αγγλόφωνο από τη μεριά του μπαμπά που έχει η τάξη ειναι τα μαύρα πρόβατα που "κάνουν τον έξυπνο" και τους αποβάλλουν συχνά πυκνά από την τάξη.

Συγγνώμη αποβάλλει 8χρονα από την τάξη;;; είμαστε με τα καλά μας;;;

Το πως θα χειριστεί η δασκάλα το κάθε παιδί είναι δικό της θέμα. Είτε αυτό το παιδί είναι πιο μπροστά από τα άλλα, είτε είναι πιο πίσω, είτε έχει θέμα συμπεριφοράς κτλ. Η ίδια πρέπει να αναζητήσει λύση στα πλαίσια της τάξης... Αυτό που μερικές δασκάλες νομίζουν ότι βρίσκονται εκεί απλώς για να παραδίδουν την ύλη, πολύ με νευριάζει...

Διαφημίσεις

20 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Για να δώσω ένα παράδειγμα πάντως της κατάστασης και να ζητησω και συμβουλή αν έχει κανείς: 

Ένα από τα παιδιά μου έχει εξαιρετικές επιδόσεις σε κάποιους τομείς, όπως μαθηματικά, τέχνες (μουσική και ζωγραφική) και αγγλικά.

Κάνουν λοιπόν μαθηματικά, τελειώνει περίπου στα 10 λεπτά ό,τι οι συμμαθητές του θα κανουν όλη την ώρα, και μετά λέει ανέκδοτα. Η δασκάλα το αντιμετωπίζει λέγοντας του να ζωγραφίσει, αλλά πόσες ώρες πια να ζωγραφίσει ένα 8χρονο; Οπότε πάλι ενοχλεί. Πρότεινα να του δώσουν έξτρα ασκήσεις, αλλά απαιτει προφανώς αρκετό κόπο από τη δασκάλα για τον οποίο δεν πληρωνέται, και δεν παίζει. Πρότεινα να φέρνει ένα βιβλίο να διαβάζει, δεν προβλέπεται, "τι θα πουν τα άλλα παιδιά".

Στα αγγλικά είναι στην φάση του "κυκλώστε τα a στη σελίδα" ενώ ο μικρός διαβάζει βιβλία στα αγγλικά, πλέον βαριέται και να προσπαθήσει και έχει αρχίσει με ενοχλητικό τρόπο το "θα μάθουμε επιτέλους τίποτα;" Προσαρμογή της ύλης για παιδί που ήδη ξέρει έστω και λίγο τη γλώσσα δεν παίζει, οπότε ο γιος μου συν ένα αγγλόφωνο από τη μεριά του μπαμπά που έχει η τάξη ειναι τα μαύρα πρόβατα που "κάνουν τον έξυπνο" και τους αποβάλλουν συχνά πυκνά από την τάξη.

Μουσική δεν το συζητώ, βρέθηκε μία χρονιά στο σχολείο ένας φωτισμένος άνθρωπος που με δικό του κόπο και χρήμα έφερνε όργανα στην τάξη, δίδασκε ρυθμό κλπ, τώρα απλά ακούνε cd με τραγούδια νηπιαγωγείου. Το αν έχεις κλίση στη μουσική ή όχι καμία σχέση δεν έχει με το μάθημα, γιατί μουσική δε διδάσκεται, οπότε έτσι κι αλλιώς γίνεται ένας χαμός.

Στα καλλιτεχνικά, είναι το μόνο μάθημα που μπορεί κανείς να απασχοληθεί με βάση τις δυνατότητές του, προσθέτοντας λεπτομέρεια και στην ανάγκη κάνοντας και τα έργα των συμμαθητών του να περάσει η ώρα.

Το σχολείο λοιπόν μου ζήτησε αξιολόγηση από ΚΕΔΔΥ για ΔΕΠΥ :) Και μάλιστα για ΔΕΠΥ χωρίς μαθησιακές δυσκολίες. Μετά από 2 χρόνια που προσπαθώ να μας δουν και αφού έχω μιλήσει 3 φορές η ίδια, χτες άκουσα απλά "Να πείτε κυρία μου στη δασκάλα του παιδιού να μας ξεφορτώνεται, έχουμε και σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, δε φταίμε εμείς άμα αυτοί δε ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, όποιο παιδί βαριεται μας το στέλνουν εδώ γιατί δε θέλουν να του βγάλουν εξατομικευμένο πρόγραμμα".

Αυτα ... Η τελευταία ιδέα του σχολείου είναι να αποτανθούμε σε ψυχίατρο, "μήπως υπάρχει κάποια τεχνική όπου τα παιδιά μαθαίνουν να μην ενοχλούν την ομάδα όταν βαριούνται, αλλά προς Θεού μην ανακατέψετε μαθησιακές δυσκολίες δεν υπάρχει θέμα, ούτε τίθεται θέμα διαταραχής, τελος πάντων περιγράψτε το πρόβλημα μήπως έχουν καμιά ιδέα." 

Αναφέρεις ακραία σχολικά περιστατικά και θα έπρεπε να αλλάξεις σχολείο στο παιδί. Ενδεχομένως αν , ανταποκρίνονται σε αληθινά περιστατικά και μια γραπτή αναφορά στην πρωτοβάθμια.  Το κυριότερο όμως να αλλάξεις σχολείο. Επιπλέον, φοιτά σε δημόσιο ή ιδιωτικό? Αυτό με τις ασκήσεις δεν στέκει ο μισθός είναι με τον μήνα δεν έχει κάποιο όφελος να μην γράψει 2-4 ασκήσεις για το παιδί. Το σχολείο που περιγράφεις απέχει πολύ από το τυπικό σχολείο και θα έπρεπε να δράσεις συντονισμένα. Εφόσον, δεν είστε ικανοποιημένοι από την διδασκαλία που όπως παρουσιάζεται δεν γίνεται...και είναι σε βάρος του παιδιού που έχει ανεπτυγμένη νοημοσύνη θα έπρεπε να γίνει εγγραφή σε κάποιο πρότυπο σχολείο με διαφορετικά ερεθίσματα. Κατά το πέρας του δημοτικού μπορει το παιδί να δώσει εξετάσεις και να φοιτήσει σε πρότυπο πειραματικό σχολείο, για αυτό τον λόγο έχουν δημιουργηθεί, για να φιλτράρουν και να περνούν τους πιο ανεπτυγμένους νοητικά και μαθησιακά.

Οσα χρονια κανω παρεα με μαμαδες, εδω και 19 χρονια που ειναι η μεγαλη μου κορη, παντα μα παντα θα υπαρχει μια μαμα στην παρεα που θα θεωρει το παιδι της εφυια και οτι θα πρεπει να εχει διαφορετικη αντιμετωπιση. Ειδικα δεν οταν πανε στην πρωτη δημοτικου. Εκει να ζητανε διαχωρισμο, να γινεται ο κακος χαμος, μονο και μονο επειδη το παιδι ηταν πιο δουλεμενο απο τα αλλα. Στην πορεια τα πραγματα συνηθως αλλαζουν. Ξερω αρκετα παιδακια στα δυο που τραγουδανε στα αγγλικα απλα επειδη βαζουμε τραγουδακια απο μηνων. Η κορη μου στα δυο της εβλεπε διαφορα στην εφημεριδα πχ τραπεζα πειραιως και οι αλλοι παθαιναν πλακα γιατι νομιζε οτι διαβαζε. Ναι καταφερε να διαβασει νωριτερα απο τα παιδια της ηλικιας της, να γραψει νωριτερα, να εχει μια συγκεκριμενη αντιληψη  Ειναι ταλαντουχα σε καποιους τομεις και μεχρι εκει.  Γνωστος μου παιδι στα 2 του εβλεπε τους αριθμους στα λεωφορεια και ηξερε ακριβως το δρομολογιο του. Στα 15 ειναι ενας απλα μετριος μαθητης. Εχω πολλα τετοια παραδειγματα . Επισης αναρωτιεμαι, ενα παιδακι στα 2 που οκ ας πουμε οτι ξερει και γραφει, εχει κατακτησει ολα τα πραγματα της ηλικιας του? Εχει κατακτησει την ωριμότητα ενος 5χρονου παιδιου που οντως γραφει γραμματα σε δυο γλωσσες? η απλα δινουμε προτεραιότητα σε αυτο που μας συμφέρει να αναδείξουμε και δεν κοιταζουμε σφαιρικα την ωριμοτητα του παιδιου μας? Απλες αποριες εκφραζω ;) . Εγω ευχομαι το καθε παιδι να βρει τον δρομο του, να ειναι ευτυχισμενο στην ζωη του, χωρις τα απωθημενα και την επαρση την δικη μας. Ευχομαι τα πραγματικα χαρισματικα παιδια να βρουν τον δρομο της ευτυχιας, γιατι ειναι δυσκολος ;) . Καλη συνεχεια σε ολους. 

• Μου αρέσει 1

19 ώρες πρίν, ferby είπε:

Αφορά τον επιμελή και καλό μαθητή .Δεν αφορά τα χαρισματικά παιδιά αυτό. Πρέπει να γίνει  κατανοητό αυτό.

Το χαρισματικό παιδί δεν οφείλει να έχει κάποιο ταλέντο , ούτε να είναι καλός μαθητής , ουτε επιμελής μαθητής.Δεν έχουν σχέση ....μπορεί απλά  να έχει και ένα ταλέντο όπως και ο καθένας μη χαρισματικός.

Η σκέψη του είναι διαφορετική ,ασυμβίβαστη πολλές φορές και όχι κατανοητή απο το γύρω του περιβάλλον. Βλέπει με διαφορετικό μάτι τα πράγματα.Διαφορετικά αλλα  σωστά. 

Επειδή πχ  η δασκάλα , εσύ . ο αλλος , εγώ μπορεί να μην καταλαβαίνουμε τι λέει όταν μιλά για ''κάτι''   ή να θεωρούμε ότι είναι εκτός θέματος το παιδί δεν μπορεί να χαρακτηρίζετε πχ ως μετριότητα ....

Και όσες μανούλες έχουν χαρισματικά παιδιά , οι ενήλικες που είναι, θα σου διαβεβαιώσουν ότι το σύστημα δεν αναγνώρισε τίποτα αντίθετα προβλήματα δημιούργησε στην σχολική ζωή κυρίως του δημοτικού.

Ωστόσο θέλω να τονίσω ότι κανείς δεν μίλησε για κανένα σύστημα. Αυτό είναι το σύστημα.

Θα ήταν καλό να  σκεφτούμε  το πως σε αυτό το σύστημα θα μπορούσαν τα παιδιά αυτά να τα βγάλουν πέρα κυρίως συναισθηματικά με το σχολικό bulling του συστήματος που είναι δεδομένο ότι έχουν και θα έχουν.  

Συγχέονται αρκετά πράγματα στο κείμενό σου. Αρχικά, το θέμα των "χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών(είναι ταυτόσημα αυτά τα δύο) απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα από το 1870 πρώτη που ασχολήθηκε ήταν οι Η.Π.Α , Μέχρι σήμερα το θέμα τον χαρισματικών βρίσκεται στον αέρα καθώς οι επιστημονικές απόψεις διίστανται. Οπότε μου κανει εντύπωση η απολυτοτητα σου. Σε γενικές γραμμές , τα χαρακτηριστικά των χαρισματικών /ταλαντούχων παιδιών είναι πολύ μα πάρα πολύ συγκεκριμένα υψηλή νοημοσύνη, που καταγράφεται και στα ειδικά τεστ νοημοσύνης πχ wisc, αυξημένη αντιληπτική ικανότητα, εξαιρετικές ικανότητες δημιουργίας έμφυτο ταλέντο (παιδί 5 ετών ζωγραφίζει σαν ενήλικας, στα 10 και αφού το έχει καλλιεργήσει ζωγραφίζει σαν επαγγελματίας ζωγράφος) αυτό είναι χάρισμα το έχουν ελάχιστοι άνθρωποι πίστεψέ με, ταχύτατη αφομοιώση πληροφοριών, ευελιξία στην λύση προβλημάτων αιτιολογημένα. Είναι απαραίτητο να εκδηλώσει κάπου ταλέντο ένα παιδί (γράμματα, μουσική , θέατρο) για να μιλάμε για χάρισμα. Αυτό είναι αυτονόητο όπως και αυτονόητη είναι η ιδιαίτερη σκέψη τους, την δικαιολογούν όμως. Στα χαρισματικα παιδιά το παγκόσμιο ποσοστό τους ανάγεται στο 3-4% . Υπάρχουν ειδικές υποδομές για τα παιδιά αυτά; Αμερική ,όχι ,κοινά σχολεία  τα χαρισματικα παιδιά αποτελούν σύνολο ενός πολύμορφου σχολείου. Ελλάδα: Διαχωρισμός σχολείων για ενδεικτικά χαρίσματα και ταλέντα δημόσιος φορέας ΚΔΑΥ  κέντρο διάγνωσης και αξιολόγησης υποστήριξης. Αναφορικά με τα σχολεία παραθέτω αναλυτικά: Τα πρώτα "ειδικά" σχολεία που έγιναν για την εξυπηρέτηση παιδιών με αυξημένη νοημοσύνη ήταν και είναι τα πρότυπα. Δίνεις εξετάσεις για την εισαγωγή.

Έπειτα, την δεκαετία του 1990  ιδρύονται τα Μουσικά και τα Αθλητικά σχολεία με σκοπό να εξυπηρετήσουν παιδιά με ευαισθησία στους τομείς αυτούς ,χαρισματικα στην μουσική και των αθλητισμο.

2003 Ίδρυση Καλλιτεχνικών σχολείων για ευνόητους λόγους. 

Μόλις το παιδί διαγνωσθεί με κάτι τέτοιο και θεωρηθεί ομάδα ειδικών αναγκών ο σοφρων γονιός ,θα έρθει σε επαφή με το σχολείο του παιδιού θα ενημερώσει για την ανάγκη αυτή του παιδιού ,έπειτα αν και αφού έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον και το ταλέντο του κάπου ο γονιός πράττει ανάλογα. Ας μην παρουσιάζουμε το θέμα σαν αμερικανικό θρίλερ... Φυσικά δεν είναι και ότι πιο εύκολο μιας και όπως προείπα βρίσκεται στον αέρα (τις παραφιλολογίες του ίντερνετ και τους φωστηρες που γράφουν σε μπλογκς δεν τους λαμβάνω υπόψιν μένουν ασχολίαστοι) αλλά μην μπλέκουμε τα πράγματα και κυρίως καταστροφολογουμε. Αν υπάρχει εμπειρία χαρισματικού παιδιού που του κόπηκαν τα φτερά και απέτυχε στην ζωή του ευχαριστως να την ακούσω.

@ΑΡΓΚ η εξατομικευση της διδασκαλιας ειναι μεσα στις υποχρεωσεις του εξπαιδευτικου. Δεν ειναι εξτρα δουλεια. Απορω μαλιστα πως δεν ψαχνει η ιδια η δασκαλα τροπους. που στο κατω κατω τη δουλεια της θα βοηθησουν. Δηλαδη κ καθαρα ωφελιμιστικα να το δει κερδος εχει. 

17 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Πού μίλησα για δημόσιο σχολείο; Θεωρώ το σύνολο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος προσανατολισμένο στην καλλιέργεια της χρυσής μετριότητας και της παπαγαλίας. Και δημόσιο και ιδιωτικό.

Από εκεί και πέρα, για να μην παρεξηγηθώ, όπως είπα η ταμπέλα της ΔΕΠΥ σαφώς και δεν μπαίνει εύκολα από τον ειδικό και ποτέ δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο. Η πρώτη ομως (και δέυτερη και τρίτη και τέταρτη) αντίδραση του εκπαιδευτικού για το παιδί που βαριέται είναι να το στείλει για εξέταση για ΔΕΠΥ.

Τώρα περί ενίσχυσης των παιδιών, ειδικά για μαθηματική ολυμπιάδα και ολυμπιάδα πληροφορικής, που έχω υπάρξει και στις ομάδες "προπόνησης" παιδιών Λυκείου, δημόσια και δωρεάν μπορεί να είναι, αλλά μη σχολιάσω ειλικρινά το επίπεδο της (ανύπαρκτης) οργάνωσης  και την ουσιαστική βοήθεια που (δεν) προσφέρουν ... Απλά τα παιδιά είναι έτοιμα από μόνα τους, με τον κόπο το δικό τους και συχνά τα χρήματα που αφιέρωσαν οι γονείς για το "κάτι παραπάνω"

Δημόσιο δεν είναι το υπουργείο Παιδείας που κατευθύνει τα σχολεία? Εκεί αναφέρουν με το δημόσιο. Παπαγαλια καλλιεργεί σ αυτους που τους βόλεψε η παπαγαλια, αλλά δεν μπορεί να βάζουμε σε τσουβαλι  παπαγαλια τα πάντα , είναι τα μαθηματικά μάθημα παπαγαλια? Η φυσική? Η χημεία? Ακόμη και τα θεωρητικά με παπαγαλια δεν βγαίνουν. Ας μην λέμε ότι θέλουμε. Η Χρυσή μετριότητα ξαναλέω δεν καλλιεργειται από το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά από τις ίδιες τις μετριότητες γιατί αρκούνται στην μετριότητα. Το εκπαιδευτικό σύστημα μια κατεύθυνση δίνει.

Διαφημίσεις

Το βασικότερο κοινωνικό πρόβλημα που έχει πάντως να αντιμετωπίσει μια οικογένεια όταν έχει διαφορετικό παιδί και μέσα σε αυτά είναι  και τα  χαρισματικά παιδιά, είναι αυτή η  αμφισβήτηση απο τον περιγυρο του. 

Μην απορούμε λοιπόν γιατι ένας χαρισματικός άνθρωπος τελικά χάνεται ...Απλά κρύβετε απο τα ''κακόβουλα'' σχόλια.  

ZWH σίγουρα και υπερβολές υπάρχουν αλλα μέσα στα ξερά καίγονται και τα χλωρά και αυτό δεν είναι δίκαιο. Εγραψα παραπάνω την εικόνα του χαρισματικού στο σχολείο.Ανήκει στην κατηγορία των μετρίων κυρίως λόγο συμπεριφοράς.

Είναι πάντως θέμα ταμπόυ ακόμη και ανώνυμα ιντερνετικά  και όπως είδατε για αλλη μια φορά, μια  μάνα  που ήθελε να ανταλλάξει κάποιες πληροφορίες με αλλες  μανούλες που πιθανά ζούνε μια όμοια εμπειρία και τι κάνουν ή δεν κάνουν  , τελικά  αποσύρετε.....

Βοηθήσαμε ...μάλλον όχι τελικά.

1 hour ago, Dust pink είπε:

Αναφέρεις ακραία σχολικά περιστατικά 

Δεν νομίζω ότι είναι ακραία περιστατικά.Είναι ο κανόνας απλά τα παιδιά αυτά είτε τα ιδιαίτερα έξυπνα (οχι οι άριστοι μαθητές) , είτε τα χαρισματικά(οχι οι άριστοι μαθητές) δεν είναι είναι το σύνηθες.

Κανενα μαθημα δεν ειναι παπαγαλια απο μονο του αλλα ο τροπος διδασκαλιας ή τα φροντιστηρια (σε καθε βαθμιδα) το κανουν να ειναι. Οταν ξερεις εμπειρικα οτι η χ ασκηση λυνεται με τα βηματα 123 κ η ψ με τα βγματα 345 επειδη απλως επανελαβες το ιδιο μοτιβο σε πολλες ασκησεις, ειναι μια μορφη παπαγαλιας. Και δυστυχως αυτο ειναι μια κυριαρχη ταση. Ακομα κι αν πριν απο το λυκειο κανεις ο,τι μπορεις για να το αποφυγεις, ολοι ξερουν οτι φια τις τελικες εξετασεις θα το χρειαστουν. 

Σχετικα με την αρχικη ερωτηση παντως, εγω δεν εχω καταλαβει αν η μητερα θελει να αξιοποιησει αυτες τις πρωιμες κλισεις του παιδιου της κ να τις εντεινει, η αν θελει να το βοηθησει να αναπτυξει κ αλλες δεξιοτητες. Τη μια φαινεται να εννοει το ενα, την αλλη το αλλο. 

3 ώρες πρίν, Dust pink είπε:

Συγχέονται αρκετά πράγματα στο κείμενό σου. Αρχικά, το θέμα των "χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών(είναι ταυτόσημα αυτά τα δύο) απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα από το 1870 πρώτη που ασχολήθηκε ήταν οι Η.Π.Α , Μέχρι σήμερα το θέμα τον χαρισματικών βρίσκεται στον αέρα καθώς οι επιστημονικές απόψεις διίστανται. Οπότε μου κανει εντύπωση η απολυτοτητα σου. Σε γενικές γραμμές , τα χαρακτηριστικά των χαρισματικών /ταλαντούχων παιδιών είναι πολύ μα πάρα πολύ συγκεκριμένα υψηλή νοημοσύνη, που καταγράφεται και στα ειδικά τεστ νοημοσύνης πχ wisc, αυξημένη αντιληπτική ικανότητα, εξαιρετικές ικανότητες δημιουργίας έμφυτο ταλέντο (παιδί 5 ετών ζωγραφίζει σαν ενήλικας, στα 10 και αφού το έχει καλλιεργήσει ζωγραφίζει σαν επαγγελματίας ζωγράφος) αυτό είναι χάρισμα το έχουν ελάχιστοι άνθρωποι πίστεψέ με, ταχύτατη αφομοιώση πληροφοριών, ευελιξία στην λύση προβλημάτων αιτιολογημένα. Είναι απαραίτητο να εκδηλώσει κάπου ταλέντο ένα παιδί (γράμματα, μουσική , θέατρο) για να μιλάμε για χάρισμα. Αυτό είναι αυτονόητο όπως και αυτονόητη είναι η ιδιαίτερη σκέψη τους, την δικαιολογούν όμως. Στα χαρισματικα παιδιά το παγκόσμιο ποσοστό τους ανάγεται στο 3-4% . Υπάρχουν ειδικές υποδομές για τα παιδιά αυτά; Αμερική ,όχι ,κοινά σχολεία  τα χαρισματικα παιδιά αποτελούν σύνολο ενός πολύμορφου σχολείου. Ελλάδα: Διαχωρισμός σχολείων για ενδεικτικά χαρίσματα και ταλέντα δημόσιος φορέας ΚΔΑΥ  κέντρο διάγνωσης και αξιολόγησης υποστήριξης. Αναφορικά με τα σχολεία παραθέτω αναλυτικά: Τα πρώτα "ειδικά" σχολεία που έγιναν για την εξυπηρέτηση παιδιών με αυξημένη νοημοσύνη ήταν και είναι τα πρότυπα. Δίνεις εξετάσεις για την εισαγωγή.

Έπειτα, την δεκαετία του 1990  ιδρύονται τα Μουσικά και τα Αθλητικά σχολεία με σκοπό να εξυπηρετήσουν παιδιά με ευαισθησία στους τομείς αυτούς ,χαρισματικα στην μουσική και των αθλητισμο.

2003 Ίδρυση Καλλιτεχνικών σχολείων για ευνόητους λόγους. 

Μόλις το παιδί διαγνωσθεί με κάτι τέτοιο και θεωρηθεί ομάδα ειδικών αναγκών ο σοφρων γονιός ,θα έρθει σε επαφή με το σχολείο του παιδιού θα ενημερώσει για την ανάγκη αυτή του παιδιού ,έπειτα αν και αφού έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον και το ταλέντο του κάπου ο γονιός πράττει ανάλογα. Ας μην παρουσιάζουμε το θέμα σαν αμερικανικό θρίλερ... Φυσικά δεν είναι και ότι πιο εύκολο μιας και όπως προείπα βρίσκεται στον αέρα (τις παραφιλολογίες του ίντερνετ και τους φωστηρες που γράφουν σε μπλογκς δεν τους λαμβάνω υπόψιν μένουν ασχολίαστοι) αλλά μην μπλέκουμε τα πράγματα και κυρίως καταστροφολογουμε. Αν υπάρχει εμπειρία χαρισματικού παιδιού που του κόπηκαν τα φτερά και απέτυχε στην ζωή του ευχαριστως να την ακούσω.

Dust  με πολύ σεβασμό θέλω  να πω ότι το κείμενο σου δεν είναι  σωστά τοποθετημένο. Και μόνο η ταύτιση της έννοιας ταλέντο ως λέξη χάρισμα ...που λέμε ,με χαρισματικότητα  ακυρώνει όλα όσα γράφεις. Εχει ασάφειες και λάθος τοποθετήσεις που πιθανά να μην παίζουν και ρόλο καθώς οι περισσότεροι που διαβάζουν δεν θα έχουν χαρισματικά παιδιά για να τους απασχολεί αλλα αυτοί που έχουν πρέπει να βράζουν.... 

Προσπαθώ να καταλάβω αν όντως προσπαθείς να μας εξηγήσεις, επειδή  θεωρεις ότι δεν ξέρουμε , τι σημαίνει χαρισματικό παιδί ,  πως αντιμετοπίζεται , τι πρόβλεψη υπάρχει απο το σχολείο γιαυτα κοκ ή απλά αναφέρεις αυτό που νομίζεις, .Εγώ κατανοώ ότι είναι το δεύτερο και το σέβομαι.

Επειδή όμως Θεωρούμε δεδομένο ότι κάποιοι έχουν χαρισματικά παιδιά ή πιθανά χαρισματικά (οχι αριστους μαθητες για τον μαθηματικό διαγωνισμό) , αντιμετωπίζουν σοβαρότατα θέματα τυπου ΑΡΓΚ είτε είναι η δεν είναι το παιδί της και έχουν ένα περίεργο δρόμο μπροστά τους ισως είναι πιο συνετο να  αφήσουμε να γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτό απο την εμπειρία του καθενός και πώς το βιώνει.

Επίσης θεωρώ  λάθος την αναφορά σου ως  έμπειρη του θέματος απο την επαγγελματική σου  ιδιότητα όπως ανέφερεις  σε διάφορα μηνύματα σου  καθώς μπερδευει λίγο τα πράγματα . Μιλάς διαρκώς για αριστεία. 

Πραγματικά τα λέω πολύ ήρεμα, μη φανταστείς ότι κάτι με ενοχλεί αλλα κάπως πρέπει με γραπτό λόγο  να σου απαντήσω οτι ωραία όλα αυτά  αλλα  χαμογελώ.

3 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Κανενα μαθημα δεν ειναι παπαγαλια απο μονο του αλλα ο τροπος διδασκαλιας ή τα φροντιστηρια (σε καθε βαθμιδα) το κανουν να ειναι. Οταν ξερεις εμπειρικα οτι η χ ασκηση λυνεται με τα βηματα 123 κ η ψ με τα βγματα 345 επειδη απλως επανελαβες το ιδιο μοτιβο σε πολλες ασκησεις, ειναι μια μορφη παπαγαλιας. Και δυστυχως αυτο ειναι μια κυριαρχη ταση. Ακομα κι αν πριν απο το λυκειο κανεις ο,τι μπορεις για να το αποφυγεις, ολοι ξερουν οτι φια τις τελικες εξετασεις θα το χρειαστουν. 

Σχετικα με την αρχικη ερωτηση παντως, εγω δεν εχω καταλαβει αν η μητερα θελει να αξιοποιησει αυτες τις πρωιμες κλισεις του παιδιου της κ να τις εντεινει, η αν θελει να το βοηθησει να αναπτυξει κ αλλες δεξιοτητες. Τη μια φαινεται να εννοει το ενα, την αλλη το αλλο. 

Παπαγαλια σημαίνει ακολουθώ την μέθοδο του παπαγάλου δηλαδή, λέω πράγματα που δεν καταλαβαίνω τι σημαίνουν. Ο παπαγάλος μιλάει χωρίς να ξέρει τι σημαίνει το γειά...δεν χαιρετάει απλώς το άκουσε και το λέει. Ένα παιδί που έμαθε ένα μαθηματικό τύπο βάση λογικής μπορεί να ανταποκριθεί σε μια άσκηση, αυτό λέγεται γνώση όχι παπαγαλια. @ferby  Σε ένα φόρουμ θα ακουστούν πολλές απόψεις πολλές φορές και άσχετες από αυτά που ειπωνονται στα τελευταία ποστ δεν αφορούν την περίπτωση της Πενθεσίλεια , από τις αναρτήσεις των μελών θα φιλτράρει τι θέλει να κρατήσει και τι να πετάξει.

πρίν από 56 λεπτά , ferby είπε:

Dust  με πολύ σεβασμό θέλω  να πω ότι το κείμενο σου δεν είναι  σωστά τοποθετημένο. Και μόνο η ταύτιση της έννοιας ταλέντο ως λέξη χάρισμα ...που λέμε ,με χαρισματικότητα  ακυρώνει όλα όσα γράφεις. Εχει ασάφειες και λάθος τοποθετήσεις που πιθανά να μην παίζουν και ρόλο καθώς οι περισσότεροι που διαβάζουν δεν θα έχουν χαρισματικά παιδιά για να τους απασχολεί αλλα αυτοί που έχουν πρέπει να βράζουν.... 

Προσπαθώ να καταλάβω αν όντως προσπαθείς να μας εξηγήσεις, επειδή  θεωρεις ότι δεν ξέρουμε , τι σημαίνει χαρισματικό παιδί ,  πως αντιμετοπίζεται , τι πρόβλεψη υπάρχει απο το σχολείο γιαυτα κοκ ή απλά αναφέρεις αυτό που νομίζεις, .Εγώ κατανοώ ότι είναι το δεύτερο και το σέβομαι.

Επειδή όμως Θεωρούμε δεδομένο ότι κάποιοι έχουν χαρισματικά παιδιά ή πιθανά χαρισματικά (οχι αριστους μαθητες για τον μαθηματικό διαγωνισμό) , αντιμετωπίζουν σοβαρότατα θέματα τυπου ΑΡΓΚ είτε είναι η δεν είναι το παιδί της και έχουν ένα περίεργο δρόμο μπροστά τους ισως είναι πιο συνετο να  αφήσουμε να γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτό απο την εμπειρία του καθενός και πώς το βιώνει.

Επίσης θεωρώ  λάθος την αναφορά σου ως  έμπειρη του θέματος απο την επαγγελματική σου  ιδιότητα όπως ανέφερεις  σε διάφορα μηνύματα σου  καθώς μπερδευει λίγο τα πράγματα . Μιλάς διαρκώς για αριστεία. 

Πραγματικά τα λέω πολύ ήρεμα, μη φανταστείς ότι κάτι με ενοχλεί αλλα κάπως πρέπει με γραπτό λόγο  να σου απαντήσω οτι ωραία όλα αυτά  αλλα  χαμογελώ.

@ferby εχεις χαρισματικό παιδί; Σου ζήτησα εμπειρία σου από χαρισματικό παιδί προς ενημέρωση σε περίπτωση που λανθανω. Ερωτηθηκα για την ιδιότητα μου και απάντησα. Δεν το έκανα ούτε επιδεικτικά ούτε επιτακτικά.  Τα παραπάνω δεν είναι επινοήσεις του νου μου σχετικά με την δημιουργία σχολείων αλλά σαφέστατες τοποθετήσεις του παιδαγωγικού ινστιτούτου αν είσαι του κλάδου φαντάζομαι θα γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στρέψει κάποιος ένα μαθητή. Ετυμολογικά η λέξη χαρισματικός ,χάρισμα δηλαδή σημαίνει μια ξεχωριστή ικανότητα που δεν έχουν όλοι οι άλλοι πχ εύκολης αφομοίωσης ,ζωγραφικής κοκ και πως όχι μόνο θα πρέπει να το αναδείξουμε αλλά και να το ενισχύσουμε. Προσωπικά ούτε εμένα με ενοχλούν τα λεγόμενα σου αλλά με την σειρά μου έχω και εγώ κάθε δικαίωμα να χαμογελώ. Αν διαβάσετε επακριβώς τι γράφω με την διορθωμένη παρεξήγηση που προέκυψε με την Πενθεσίλεια ίσως δεις το θέμα με άλλη σκοπιά πιο ορθολογιστική.

πρίν από 12 λεπτά , Dust pink είπε:

Παπαγαλια σημαίνει ακολουθώ την μέθοδο του παπαγάλου δηλαδή, λέω πράγματα που δεν καταλαβαίνω τι σημαίνουν. Ο παπαγάλος μιλάει χωρίς να ξέρει τι σημαίνει το γειά...δεν χαιρετάει απλώς το άκουσε και το λέει. Ένα παιδί που έμαθε ένα μαθηματικό τύπο βάση λογικής μπορεί να ανταποκριθεί σε μια άσκηση, αυτό λέγεται γνώση όχι παπαγαλια. @ferby  Σε ένα φόρουμ θα ακουστούν πολλές απόψεις πολλές φορές και άσχετες από αυτά που ειπωνονται στα τελευταία ποστ δεν αφορούν την περίπτωση της Πενθεσίλεια , από τις αναρτήσεις των μελών θα φιλτράρει τι θέλει να κρατήσει και τι να πετάξει.

Αυστηρά μιλώντας αυτό είναι παπαγαλία. Εγώ απλώς την ορίζω με μια πιο ευρεία έννοια. Ας πούμε ότι θα ήταν καλύτερο να πω μηχανικές και τυποποιημένες δραστηριότητες που δεν απαιτούν σκέψη παρά μόνο διάβασμα και εξάσκηση. Όχι ότι υποτιμώ το διάβασμα και την εξάσκηση, αλλά η μάθηση δεν είναι μόνο αυτό. Η πραγματική μάθηση γίνεται μέσω της ελεύθερης σκέψης και της δημιουργίας και αυτό απουσιάζει από το εκπαιδευτικό σύστημα. ΜΙα που έχεις σπουδές φιλολογίας κάνω κατάχρηση του χώρου για να σου πω τι εννοώ. Στην εξέταση της λογοτεχνίας, νέας ή αρχαίας από μετάφραση, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ερωτήσεων, ασχέτως κειμένου. Θα ζητήσεις πχ περίληψη, πλαγιότιτλους, χαρακτηρισμό προσώπων, σχήματα λόγου, πολιτιστικά στοιχεία κλπ κλπ, πράγματα που δεν κρύβουν απαραίτητα την ουσία του αποσπασματος που εξετάζεις, αλλά αυτά πρέπει να ζητήσιες. Ο μαθητής τα έχει ακούσει λίγο πολύ στην τάξη, τα έχει σημειώσει ή του έχεις δώσει φυλλάδιο, ή έχει στο σπίτι βοήθημα οπότε θα τα διαβάσει. Άρα ακόμη και σε αυτό το ελεύθερο μάθημα, αντί να εκφράσει τα συναισθήματά του, να σχολιάσει ελεύθερα, να πει τη γνώμη του, τι θα κάνει; Θα μεταφέρει αυτά που διάβασε. Κάτι πάει να αλλάξει στην εξέταση των μαθημάτων αυτών στο γυμνάσιο αλλά με δειλά βήματα. Αυτό εννοώ εγώ παπαγαλία και ξέρω και από συναδέλφους μου των θετικών επιστημών ότι ακόμα και για τις πανελλήνιες η επίλυση των ασκήσεων έχει υψηλό βαθμό τυποποίησης ως ένα σημείο. Δηλαδή είναι θέμα προπόνησης και όχι εξυπνάδας ή λογικής. Μέσα σε αυτό το σύστημα όποιο παιδί, είτε το πούμε χαρισματικό είτε όχι, έχει πιο ελεύθερη σκέψη, δημιουργικότητα, ευρύτητα γνώσεων, διερευνητικό πνεύμα και άλλα τέτοια χαρίσματα, υποφέρει. Και συχνά τίθεται εκτός συστήματος και αν δεν έχει υποστήριξη από την οικογένεια, δεν αξιοποιεί τις ικανότητές του. 

• Μου αρέσει 1

πρίν από 23 λεπτά , Έσπερος είπε:

Αυστηρά μιλώντας αυτό είναι παπαγαλία. Εγώ απλώς την ορίζω με μια πιο ευρεία έννοια. Ας πούμε ότι θα ήταν καλύτερο να πω μηχανικές και τυποποιημένες δραστηριότητες που δεν απαιτούν σκέψη παρά μόνο διάβασμα και εξάσκηση. Όχι ότι υποτιμώ το διάβασμα και την εξάσκηση, αλλά η μάθηση δεν είναι μόνο αυτό. Η πραγματική μάθηση γίνεται μέσω της ελεύθερης σκέψης και της δημιουργίας και αυτό απουσιάζει από το εκπαιδευτικό σύστημα. ΜΙα που έχεις σπουδές φιλολογίας κάνω κατάχρηση του χώρου για να σου πω τι εννοώ. Στην εξέταση της λογοτεχνίας, νέας ή αρχαίας από μετάφραση, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ερωτήσεων, ασχέτως κειμένου. Θα ζητήσεις πχ περίληψη, πλαγιότιτλους, χαρακτηρισμό προσώπων, σχήματα λόγου, πολιτιστικά στοιχεία κλπ κλπ, πράγματα που δεν κρύβουν απαραίτητα την ουσία του αποσπασματος που εξετάζεις, αλλά αυτά πρέπει να ζητήσιες. Ο μαθητής τα έχει ακούσει λίγο πολύ στην τάξη, τα έχει σημειώσει ή του έχεις δώσει φυλλάδιο, ή έχει στο σπίτι βοήθημα οπότε θα τα διαβάσει. Άρα ακόμη και σε αυτό το ελεύθερο μάθημα, αντί να εκφράσει τα συναισθήματά του, να σχολιάσει ελεύθερα, να πει τη γνώμη του, τι θα κάνει; Θα μεταφέρει αυτά που διάβασε. Κάτι πάει να αλλάξει στην εξέταση των μαθημάτων αυτών στο γυμνάσιο αλλά με δειλά βήματα. Αυτό εννοώ εγώ παπαγαλία και ξέρω και από συναδέλφους μου των θετικών επιστημών ότι ακόμα και για τις πανελλήνιες η επίλυση των ασκήσεων έχει υψηλό βαθμό τυποποίησης ως ένα σημείο. Δηλαδή είναι θέμα προπόνησης και όχι εξυπνάδας ή λογικής. Μέσα σε αυτό το σύστημα όποιο παιδί, είτε το πούμε χαρισματικό είτε όχι, έχει πιο ελεύθερη σκέψη, δημιουργικότητα, ευρύτητα γνώσεων, διερευνητικό πνεύμα και άλλα τέτοια χαρίσματα, υποφέρει. Και συχνά τίθεται εκτός συστήματος και αν δεν έχει υποστήριξη από την οικογένεια, δεν αξιοποιεί τις ικανότητές του. 

Η κριτική σκέψη και το κάτι παραπάνω προστίθεται από τον μαθητή και πάντα αξιολογείται θετικά. Στο θέμα των νέων ελληνικών δεν θεωρώ την έκθεση πχ μάθημα αυστηρών κανόνων πόσο μάλλον παπαγαλια ,αλλά παρουσίαση της κριτικής σκέψης του μαθητή. Ειναι δυνατόν ένα παιδί Γυμνάσιου να γνωρίζει τις  επιπτώσεις του μεταναστευτικού όταν στο σπίτι του  δεν μιλάνε για αυτά  η έχουν ακραίες αποψεις; Οπότε  δίνεται μια κατεύθυνση. Ούτε θεωρώ  πως είναι άχρηστες πληροφορίες για  την μετέπειτα ζωή του. Δεν αγιοποιω το εκπαιδευτικό έχει  σημαντικές παρακλήσεις  και  σφάλματα αλλά  δεν το κατηγορώ  και μόνιμα για ολα.Ξεφεύγουμε όμως από το αρχικό θέμα που ήταν η εύκολη  αφομοίωση γραμμάτων  και αριθμό ενός  παιδιού 2 ετών και πως πρέπει να κινηθεί η μητέρα. Τα περί χαρισματικού , εκπαιδευτικού συστήματος σωστό η λάθος ήταν αυθαιρεσίες.

• Μου αρέσει 1

Dust Απλά σου λέω γιατί  αισθάνομαι ότι  δεν γνωρίζεις  και δεν έχεις εμπειρία   ότι όλα αυτά  δεν αντικατροπτίζονται στην πραγματική βιωματική κατάσταση του χαρισματικού παιδιού. Απέχει έτη φωτός.Ουτε το πως φτάνουν σε διάγνωση  , ουτε  τα ειδικά σχολεία που αναφέρεις , ούτε  οι διαγωνισμοί ουτε τίποτα. Μπορείς να έχεις την άποψη σου αλλα δεν θα σου επιβεβαίωση κάποιος ποτε την ρόη αυτή που περιγράφεις.Και δεν εννοώ ότι έτσι είναι αλλα δεν γίνεται , αλλα ότι  δεν υπάρχει.

Δεν είναι αυτή η διαδρομή δυστυχώς. Δεν υπάρχει αυτή η σειρά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Το ότι υπάρχουν κάποιοι χώροι όπως το Ανατόλια με κάπιο πρόγραμμα σχεδόν πειραματικά,  δεν σημαίνει και  ότι έχει προβλεφθεί κάτι και αν είναι χαρισματικό ένα παιδι ευκολα κάνουμε ένα τεστ και μετά  ξέρει που θα πάει και τι θα κάνει.

Εφόσον επέλεξες δημόσια να αναφέρεις την ιδιότητα σου ως καθηγήτρια , θα σου έλεγα ότι θα ήταν πολύ καλό για σένα και τους μελοντικούς μαθητές σου να μην αγνοήσεις τις πρόσθετες πληροφορίες που διάβασες εδώ πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμες 

υγ Επίσης. να διορθώσω ότι δεν ήταν το αρχικό ζήτημα  η ευκολία στην μάθηση γραμμάτων και αριθμών από ένα παιδί 2 ετών και πως θα πρέπει να κινηθεί μια μητέρα.  Απλά δεν το κατάλαβες ,   πιθανά   όπως και όλα αυτά που γράφω προσωπικά εγώ  σε τόσο μηνύματα

Επεξεργάστηκαν by ferby

πρίν από 35 λεπτά , Dust pink είπε:

Η κριτική σκέψη και το κάτι παραπάνω προστίθεται από τον μαθητή και πάντα αξιολογείται θετικά. Στο θέμα των νέων ελληνικών δεν θεωρώ την έκθεση πχ μάθημα αυστηρών κανόνων πόσο μάλλον παπαγαλια ,αλλά παρουσίαση της κριτικής σκέψης του μαθητή. Ειναι δυνατόν ένα παιδί Γυμνάσιου να γνωρίζει τις  επιπτώσεις του μεταναστευτικού όταν στο σπίτι του  δεν μιλάνε για αυτά  η έχουν ακραίες αποψεις; Οπότε  δίνεται μια κατεύθυνση. Ούτε θεωρώ  πως είναι άχρηστες πληροφορίες για  την μετέπειτα ζωή του. Δεν αγιοποιω το εκπαιδευτικό έχει  σημαντικές παρακλήσεις  και  σφάλματα αλλά  δεν το κατηγορώ  και μόνιμα για ολα.Ξεφεύγουμε όμως από το αρχικό θέμα που ήταν η εύκολη  αφομοίωση γραμμάτων  και αριθμό ενός  παιδιού 2 ετών και πως πρέπει να κινηθεί η μητέρα. Τα περί χαρισματικού , εκπαιδευτικού συστήματος σωστό η λάθος ήταν αυθαιρεσίες.

Ειμαστε οντως εκτος θεματος αλλα αναφερομαστε στο εκπαιδευτικο συστημα και μας διαβαζουν γονεις οποτε δεν πιστευω οτι εχουμε παρεκτραπει. Εσυ αναφερεσαι στο πως πρεπει να ειναι ενα μαθημα, πχ η εκθεση, εγω στο πως ειναι στην πραξη, δυστυχως. Και απο την εμπειρια μου βλεπω οτι τα παιδια που ξεχωριζουν συχνα ενοχλουν τους καθηγητες. Θεωρουνται αυθαδη, ειρωνικα, αντιδραστικα, υπερκινητικα κλπ. Θα ελεγα στην κοπελα που ρωτησε αρχικα, να μην επιμεινει σε πραγματα που το παιδι θα μαθει στο σχολειο, γιατι θα βαριεται. Εκτος αν το παει σε διγλωσσο, που θεωρω μεγαλη ευκαιρια αλλα με το αντιστοιχο κοστος. Καλυτερα τις ικανοτητες του να τις στρεψει αλλου. Οπως ειπαν κ αλλες πριν απο εμενα. Επισης νομιζω οτι δεν χρειαζεται να τραβολογαμε τα παιδακια σε διαφορους ειδικους ανευ λογου. 

• Μου αρέσει 2

πρίν από 2 λεπτά , Έσπερος είπε:

Ειμαστε οντως εκτος θεματος αλλα αναφερομαστε στο εκπαιδευτικο συστημα και μας διαβαζουν γονεις οποτε δεν πιστευω οτι εχουμε παρεκτραπει. Εσυ αναφερεσαι στο πως πρεπει να ειναι ενα μαθημα, πχ η εκθεση, εγω στο πως ειναι στην πραξη, δυστυχως. Και απο την εμπειρια μου βλεπω οτι τα παιδια που ξεχωριζουν συχνα ενοχλουν τους καθηγητες. Θεωρουνται αυθαδη, ειρωνικα, αντιδραστικα, υπερκινητικα κλπ. Θα ελεγα στην κοπελα που ρωτησε αρχικα, να μην επιμεινει σε πραγματα που το παιδι θα μαθει στο σχολειο, γιατι θα βαριεται. Εκτος αν το παει σε διγλωσσο, που θεωρω μεγαλη ευκαιρια αλλα με το αντιστοιχο κοστος. Καλυτερα τις ικανοτητες του να τις στρεψει αλλου. Οπως ειπαν κ αλλες πριν απο εμενα. Επισης νομιζω οτι δεν χρειαζεται να τραβολογαμε τα παιδακια σε διαφορους ειδικους ανευ λογου. 

Άνευ λόγου θεωρώ πως είναι η περίπτωση της @ΑΡΓΚ που της ζητούν να ψάχνει αδίκως για ΔΥΠΕ ενώ το πρόβλημα είναι αλλού στο σχολείο προφανώς που λειτουργεί  ακραία και προτείνα την αλλαγή του σχολείου. Στην περίπτωση της Πενθεσίλεια δεν το θεωρώ άσκοπο ,ίσως την κατευθύνει κατάλληλα ( είμαι υπέρ όταν το τραβολογημα γίνεται για ουσιαστικό λόγο, το έχω αποδείξει και σε άλλο θέμα σχετικά με επαναφόιτηση) είναι πολύ μικρό το παιδί  και είναι μια ικανότητα που έχει και δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Θα πάρει πιο υπεύθυνες απαντήσεις από ότι εδώ μέσα. Είχα πει ότι δεν μου αρέσει να προεξοφλω τίποτα ,ούτε να βάζω ταμπέλες και να προδικαζω κάτι βαλτωνοντας το τοπίο. Πιστεύω στον άνθρωπο και τις δυνατότητες να υπερκεράσει τις οποίες δυσκολίες με σωστούς χειρισμούς. Μέσα σε όλα τα στραβά του συστήματος δημοσιου ή ιδιωτικού υπάρχουν και τα καλά καθώς και οι καλοί που αναγνωρίζουν τις οποίες ικανότητες. Η βάση είναι η συνονοηση με τους γονείς ,η αναγνώριση σφαλμάτων και από τις δύο μεριες πχ αυθαδιασες γιατί σε έθιξε η δασκάλα η για μαγκιά; Από εκεί ξεκινάμε. Είναι πράγματα προφανή ας μην κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε. 

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...