Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Απρόβλεπτα έθιμα σε βάπτιση

Recommended Posts

Θα ήθελα κι εγώ να καταθέσω τη δική μου εμπειρία στη βάπτιση της κόρης μου που πραγματικά θα μου μείνει αξέχαστη...! Αποφασίσαμε να βαπτίσουμε το μωρό μας σε μεγάλο και ξακουστό μοναστήρι της ορεινής Αχαϊας που είναι αφιερωμένο στη χάρη της Παναγίας μας και βρεθήκαμε προ πολλών εκπλήξεων (εγώ τουλάχιστον)! Αρχικά, πληροφορηθήκαμε (εγώ πάλι τουλάχιστον) την ίδια μέρα πως οι βαπτίσεις πλέον δεν τελούνται μέσα στο μοναστήρι (πράγμα που δεν μας το είπαν από το τηλέφωνο) αλλά σε ένα παρεκκλήσι του που είναι αφιερωμένο σε κάποιον άλλο άγιο, για το οποίο όμως δεν μας έδειξε κανείς πώς να φτάσουμε εκεί. Η ανεύρεσή του ήταν σκέτη ταλαιπωρία, δεδομένου ότι έβρεχε καταρρακτωδώς και κουβαλούσαμε και παιδάκια! Αφού καταφέραμε και φτάσαμε εκεί δεν βρήκαμε κανέναν. Εδώ παπάς εκεί παπάς πού είναι ο παπάς; Τελικά εμφανίστηκε μετά από κανένα 40λεπτο αλλά μας επεφύλλασσε και άλλες εκπλήξεις. Κατά την έναρξη της βάπτισης είπε πως το μωρό δεν πρέπει να το κρατάω εγώ αλλά η γιαγιά του (και πεθερά μου). Εγώ υπέστην πολιτισμικό σοκ, καθότι δεν γνώριζα τα έθιμα της περιοχής, μιας και δεν κατάγομαι από εκεί, και δεν μπορούσα να καταλάβω το λόγο. Κάτι τέτοιο όχι μόνο το άκουγα για πρώτη φορά (καθώς και το 90% των παρευρισκομένων εκεί) αλλά μου ήταν εντελώς αδιανόητο γιατί να μην κρατώ εγώ το ίδιο μου το μωρό. Η γιαγιά φυσικά χωρίς να προβάλει ουδεμιά αντίρρηση έσπευσε και άρπαξε το μωρό απ΄τα χέρια μου, το οποίο άρχισε να πλαντάζει στο κλάμα. Μην αντέχοντας εγώ να το βλέπω σε αυτήν την κατάσταση και καθώς έγερνε όλο προς το μέρος μου το πήρα αγκαλιά και αμέσως ο ιερέας με επέπληξε, χωρίς να μπορώ να καταλάβω τι κακό έκανα! Φυσικά και δεν πτοήθηκε καθόλου από τις ομόφωνες παραινέσεις του πλήθους να μου δώσει το μωρό, που κόντευε να λιποθυμήσει από το πολύ κλάμα.Εν ολίγοις σε όλη τη βάπτιση ήμουν ανύπαρκτη για εκείνον, ενώ η γιαγιά κρατούσε τα σκήπτρα περήφανη! Μαλιστα, ενώ έδωσε το ευαγγέλιο να το ασπαστούν η νονά φυσικά, ο άντρας μου και η γιαγιά, σε μένα που έσκυψα να το ασπαστώ μου το τράβηξε μακριά επιδεικτικά! Απογοητευμένη, πικραμένη και πολύ θυμωμένη ήμουν έτοιμη να βγω έξω από την εκκλησία μέχρι που άκουσα τη φωνή του να με καλεί για να μου παραδώσει η νονά το παιδί! Ξαφνιάστηκα καθώς ήμουν πια πεπεισμένη πως το παιδί θα το παραδώσει στην πεθερά μου. Μετά το πέρας του φοβερού αυτού μυστηρίου σοκαριμένη όπως ήμουν κι εγώ και η πλειοψηφία των καλεσμένων δεχόμουν ευχές αλλά και δείγματα συμπόνιας. Μόνο τον άντρα μου άκουσα να είναι κατευχαριστημένος με το μυστήριο, όλοι οι υπόλοιποι μιλούσαν όχι μόνο για το γεγονός αλλά και για την κακή τους οργάνωση. Τελικά, μην αντέχοντας αυτήν την αδικαιολόγητη αδικία που βίωσα στη βάπτιση του παιδιού μου τον ρώτησα το γιατί. Μασώντας τα λόγια του μου είπε ότι αυτό συνηθίζεται σε όλη την Ελλάδα και ότι είναι κανόνας της εκκλησίας παντού, ενώ εγώ αντέλεγα πως πρόκειται για τοπικό έθιμο που έχει εισχωρήσει στο τυπικό της βαπτίσεως και πως δεν το βρίσκω σωστό αλλά υποτιμητικό και απαξιωτικό για την κάθε μητέρα. Μου είπε δήθεν πως η γιαγιά συμβολίζει τη μαία που στα δικά τους τα μέρη το πήγαινε εκείνη για να βαφτιστεί. Για σταθείτε ρε παιδια, γιατί θα χάσω τα λογικά μου. Ακόμα και αν τον δεχτούμε το συμβολισμό, τι σχέση έχει η μαία; Ποιος αποφασίζει για την ανατροφή του παιδιού και την πνευματική του διαφώτιση; Η μαία; Η απάντηση που μου έδωσε ο ίδιος; "Δεν ξέρω".! Τον αποστόμωσα. Δεν ήξερε τι να μου απαντήσει. Σε ποιον αιώνα ζούμε τέλος παντων; Είναι πράγματι κρίμα σε ένα πραγματικά καταπληκτικό κατά τα άλλα μοναστήρι να υπάρχουν τέτοιοι λειτουργοί που να μην μπορούν να διαχωρίσουν το έθιμο από το σωστό θρησκευτικό τυπικό . Αυτή ήταν η εμπειρία μου και εφιστώ την προσοχή σε όσες και όσους σκοπεύετε να βαφτίσετε το παιδί σας σε άλλον τόπο από αυτόν της κατοικίας σας να ψάξετε να μάθετε πρώτα τα έθιμα της εκεί περιοχής.

Διαφημίσεις

Μαλλον πεσατε σε τραγοπαπα, σορρυ κιολας, σε στραβο παπα, για να το πω κομψα.

Τι τα θελετε τα μοναστηρια?

Εκει παραμονευουν οι μεγαλυτεροι εχθροι του χριστιανισμου, τιγκα στο κομπλεξ και την αποκοσμιά, αποκομμένοι από τη ζωή.

Τελοσπάντων, δεν ηταν τοσο οτι μπορει να ισχυαν καποια εθιμα, ηταν κυριως ο τροπος του/τους, που μου φανηκε αδιανοητος.

Για την ιστορία, από αποψη εθιμων (τι εθιμο ειναι αυτο να το κραταει η γιαγια δεν το καταλαβαινω, αν δεν υπαρχει γιαγια δηλαδη τι κανουμε?φωναζουμε τη νεοκορισσα?), από την εμπειρία μου σε περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαίας και Ευβοιας, το μωρό το κραταει ο νονός από την αρχή του μυστηρίου, από όταν ακομα βρισκόμαστε δίπλα στην πόρτα της εκκλησίας.Η μαμα γιατι να το κρατησει?Ο πνευματικός γονιός το έχει από την αρχη.Ας ειναι, όμως.Ειπαμε.Εθιμα..

Πάντως, παρ' όλο που στη βαφτιση το γιου μου έγινε όπως σου ειπα (τον κραταγε η νονά εξ αρχης), όταν καποια στιγμη αρχισε να κλαιει έντονα, τον πηρα αγκαλια για να τον ηρεμισω!Βασανιστηριο θα του καναμε?Θα αφηναμε το παιδί να πλανταξει? :roll:

Τι τα θελετε τα μοναστηρια?

Και ειδικά τα μοναστήρια που δεν τα γνωρίζετε, θα πρόσθετα εγώ ;)

Είχα την τύχη να γίνω νονά αρκετές φορές και από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι το μωρό συνήθως το κρατάει ή η νονά ή η γιαγιά. Και στη δική μου βάφτιση και στου αδερφού μου η γιαγιά μας κρατούσε και η μαμά άφαντη. Μου είχαν πει ότι τα παλαιότερα χρόνια συνηθιζόταν η μαμά να μην είναι καν μέσα στην εκκλησία την ώρα της βάφτισης. Γιατί δεν ξέρω.

Οι εμπειρίες αυτές εκτός Αθηνών, σε Πελοπόννησο και Θεσσαλία, τόσο σε μοναστήρια όσο και ενορίες.

...Μου είχαν πει ότι τα παλαιότερα χρόνια συνηθιζόταν η μαμά να μην είναι καν μέσα στην εκκλησία την ώρα της βάφτισης. Γιατί δεν ξέρω.

....

Διότι τα μωρά βαφτίζονταν ασαράντιστα (λόγω των υψηλών ποσοστών βρεφικής θνησιμότητας). Η μαμά όμως είχε ακόμα τα λόχεια, για αυτό και δεν γινόταν δεκτή στα μυστήρια της Εκκλησίας. Έτσι παρέμενε σπίτι και περίμενε να μάθει το όνομα του παιδιού της...

Σου στελνω αγωνιστικους χαιρετισμους συμπαραστασης. Θα ειχα πεθανει αν μου συνεβαινε η δικια μου η σκ...γρια να ειναι πρωταγωνιστρια στη βαφτιση της κορης μου. Ευτυχως που δεν ηρθε κιολας! Ξεριζωμα στο μουσι ηθελε ο τραγος!

[sIGPIC][/sIGPIC]

Ήρθες στη Ζωή και μας άνοιξες δρόμους Ευτυχίας!

Μας δώρισες Χαμόγελο και ομόρφηνες κάθετί ολόγυρα!

Σε ευχαριστούμε!

Διαφημίσεις

πω πω τι μου θυμήσατε τώρα!!Εγώ όταν έγινα νονά στη Θεσσαλονίκη (όχι σε μοναστήρι) το μωράκι έκλαιγε διαρκώς (ήταν γάμος και βάπτιση μαζί) και δεν μπορούσαμε να το ηρεμήσουμε γενικώς.Όταν λοιπόν τελείωσε το μυστήριο και πήγα να πληρώσω την ταρίφα στον παπά μου λέει το εξής θεικό:Οτι το παιδάκι έκλαιγε επειδή είχε ΤΟΝ ΣΑΤΑΝΑ μέσα του!!Και πως έφταιγα και εγώ επειδή είχα αρνητική ενέργεια!!!Και ήμουν έγκυος με την κοιλιά τούρλα.Δεν θα ξεχάσω πώς είχε γουρλώσει τα μάτια του ο μπαμπάς του μωρού.Αφού φοβήθηκα ότι θα μας έγραφαν οι εφημερίδες...

Mετά απ'όλα αυτά τα απίστευτα, κωμικοτραγικά και μακράν απέχοντα από τη χριστιανική πίστη...... νομίζω ότι δεν θα κατηγορώ πλέον όσους επιλέγουν την απλή ονοματοδοσία στο ληξιαρχείο. Και ξέρω πολλούς τέτοιους.:D

Και στη δική μου βάφτιση και στου αδερφού μου η γιαγιά μας κρατούσε και η μαμά άφαντη. Μου είχαν πει ότι τα παλαιότερα χρόνια συνηθιζόταν η μαμά να μην είναι καν μέσα στην εκκλησία την ώρα της βάφτισης. Γιατί δεν ξέρω.

.

Καποιος μου ειχε πει οτι αυτο κρατουσε απο παλια και ειχε σχεση με τα ονοματα που δινονταν. Η μανα ηταν σπιτι και πηγαινε λεει μαντατοφορος να την ενημερωσει για το ονομα που δοθηκε στο παιδι.... δεν ξερω αν αληθευει...

edit: A Τωρα ειδα πως εχει απαντησει η aimee αυτο που λεει στεκει περισσοτερο. το ξερουν κι αλλοι δηλαδη αυτο οτι οι μαναδες ηταν σπιτι. αρα ισχυει. παντως καποιοι αλλοι λενε πως οι παπουδογιαγιαδες ηταν εκτος εκκλησιας για να μην τσακωνονται για το ονομα. αυτο να εφαρμοσουμε !!!! χαχα

Mετά απ'όλα αυτά τα απίστευτα, κωμικοτραγικά και μακράν απέχοντα από τη χριστιανική πίστη...... νομίζω ότι δεν θα κατηγορώ πλέον όσους επιλέγουν την απλή ονοματοδοσία στο ληξιαρχείο. Και ξέρω πολλούς τέτοιους.:D

Συμφωνω για παρα πολλους λογους και αν ηταν μονο στο χερι μου δεν θα εκανα βαφτιση. ουτε νονο δεν βρησκουμε και εχω χωσει την αδερφη μου. τραγικο...

IVI37

Κοριτσι μου τι να σου πω μπραβο για την υπομονη σου. Εγω παιζει και να ειχα σταματησει το μυστηριο... απαραδεκτες συμπεριφορες απο ιερομενους ... ασε να μην το συνεχισω. Δεν συζηταω καν για το γεγονος να ειχα την πεθερα να την κραταει. Απλα θα παθαινα υστερια...

Διαφημίσεις

Το ότι η μαμά παλιά δεν πήγαινε στην βάπτιση του παιδιού της μου το είχε αναφέρει παλιότερα η γιαγιάκα μου.Η μητέρα έμενε στο σπίτι λόγω λοχείας,ενώ στην εκκλησία πεθερά και νονά πήγαιναν το μωρό και φυσικά ουδείς λόγος υπήρχε από την μητέρα για το όνομα του βρέφους..

Σε ό,τι αφορά την σημερινή εποχή,εγώ γνωρίζω ότι με το που θα μπει το μωρό στον πρόναο παραδίδεται από την μητέρα στον νονό/νονά ,μια και ο τελευταίος αναλαμβάνει καθήκοντα πνευματικού γονιού και είναι υπευθυνος για το νεοφώτιστο.Με το πέρας της βάπτισης και αφού η μαμά φιλήσει το χέρι του νονού , ως ένδειξη σεβασμού,μπορεί να πάρει ξανά το μωρό στην αγκαλιά της.

Το ότι η μαμά παλιά δεν πήγαινε στην βάπτιση του παιδιού της μου το είχε αναφέρει παλιότερα η γιαγιάκα μου.Η μητέρα έμενε στο σπίτι λόγω λοχείας,ενώ στην εκκλησία πεθερά και νονά πήγαιναν το μωρό και φυσικά ουδείς λόγος υπήρχε από την μητέρα για το όνομα του βρέφους..

Αυτό που λες (και είπε η Aimee) έχει νόημα και μάλιστα συμβαδίζει με αυτό που είπε ο παπάς για το συμβολισμό της μαίας.

Όσο για το όνομα, ούτε η μαμά ούτε ο μπαμπάς είχαν λόγο στο όνομα. Αυτά είναι μοντερνιές :P Παλιότερα το όνομα αποφασιζόταν βάση εθίμου (αν υπήρχε κάποιο έθιμο σχετικά με το όνομα των παπούδων) και από εκεί και πέρα ήταν θέμα νονού.

Και οι δύο μου γονείς, από τελείως διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, έχουν όνομα που επιλέχθηκε από τους νονούς τους και όχι από τους γονείς τους.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή εποχή,εγώ γνωρίζω ότι με το που θα μπει το μωρό στον πρόναο παραδίδεται από την μητέρα στον νονό/νονά ,μια και ο τελευταίος αναλαμβάνει καθήκοντα πνευματικού γονιού και είναι υπευθυνος για το νεοφώτιστο.Με το πέρας της βάπτισης και αφού η μαμά φιλήσει το χέρι του νονού , ως ένδειξη σεβασμού,μπορεί να πάρει ξανά το μωρό στην αγκαλιά της.

Κι εγώ έτσι ξέρω, αλλά έχω δει εναλλακτικά να το κρατάει η γιαγιά.

Προτείνω σε όσες μαμάδες θέλουν μοντερνισμούς, να βαφτίσουν τα παιδιά τους στην Αθήνα. Στη δική μας βάφτιση το μωρό το κρατούσε ο μπαμπάς μέχρι να μπει στην κολυμπήθρα και οι παπούδες από τις δυο μεριές ήταν στο ακροατήριο σαν καλά παιδιά :)

Αν το μωρο εκλαιγε, νομιζω οτι απλα θα τον αγνοουσα και θα το επαιρνα να το ηρεμισω...ο σεβασμος κερδιζεται ειτε ο απεναντι λεγεται γονιος ειτε ιερωμενος...

Δυστηχως τετοια περιστατικα οπως αυτα που διαβαζω, απομακρυνουν τους ανθρωπους απο την αληθινη πιστη. Ευτυχως ειναι μεμωνομενα οποτε ας μην γενικευουμε κοριτσια. Νομιζω οτι πρεπει απλα να διαλεγουμε τον παπα και την εκκλησια, οπως θα διαλεγαμε εναν καλο γιατρο για κατι σοβαρο. Σε ολους τους χωρους υπαρχουν και οι κακοι και οι ασχετοι. Επειδη ο γαμος και η βαπτιση ειναι ιερα μυστηρια καλυτερα να ξερουμε που πηγαινουμε για να μην χαλαει και το μυστηριο και η Θεια Χαρη Του.

JU4zp3.png

Από τις δικές μου γνώσεις και εμπειρίες πάντως το μωρό το κρατάει η νονά ούτε η μαμά ούτε η γιαγιά....η μαμά το παίρνει όταν είναι να το ξεντύσει και όταν της το παραδίδει η νονά, όλη την άλλη διάρκεια το κρατάει η νονά αγκαλιά.

Όπως τα λέει η Μαρίτα είναι. Το παιδί το κρατά ο νονός καθ όλη τη διάρκεια του μυστηρίου. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα που θα πέσεις. Σε τόσο σημαντικές στιγμές καλό θα ήταν να έχουμε βρεθεί σε ίδιο μυστήριο στο μέρος που θα βαφτίσουμε το παιδί μας ώστε να έχουμε γνώση και άποψη.

Στη βάπτιση της κόρης μου, ομολογώ πως δεν το έκανα μα πέσαμε σε εξαιρετικό ιερέα. Προσπαθούσε ο ίδιος ώστε να μη βαριέται το μωρό και αν ήθελε κάτι από εμένα, μου έκανε νόημα.

Στο 2ο, πρώτα ο Θεός, με αυτά που ακούω και διαβάζω θα το βαπτίσω στο χωριό μου, μακριά από εκπλήξεις.

Α και κάτι για όσες μισείτε τις πεθερές (και το δείχνετε :-P ). Επειδή το μυστήριο γίνεται στην "έδρα μας", με ιερέα "δικό μας" δε σημαίνει πως προσωπικά θα επιτρέψω ευνοϊκή μεταχείρηση του ιερέα προς τους γονείς μου. Και τα πεθερικά παππούδες είναι και έχουν ίσο δικαίωμα στη χαρά του παιδιού τους...

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Διαφημίσεις

Καποιος μου ειχε πει οτι αυτο κρατουσε απο παλια και ειχε σχεση με τα ονοματα που δινονταν. Η μανα ηταν σπιτι και πηγαινε λεει μαντατοφορος να την ενημερωσει για το ονομα που δοθηκε στο παιδι.... δεν ξερω αν αληθευει...

edit: A Τωρα ειδα πως εχει απαντησει η aimee αυτο που λεει στεκει περισσοτερο. το ξερουν κι αλλοι δηλαδη αυτο οτι οι μαναδες ηταν σπιτι. αρα ισχυει. παντως καποιοι αλλοι λενε πως οι παπουδογιαγιαδες ηταν εκτος εκκλησιας για να μην τσακωνονται για το ονομα. αυτο να εφαρμοσουμε !!!! χαχα

Δεν εχετε ακουσει που λενε:

`Γιατι βιαζεσαι;Που παε , να πεις το ονομα;`

Αυτον που ελεγε πρωτος το ονομα , τον κερνουσαν λεφτα!

Σε τόσο σημαντικές στιγμές καλό θα ήταν να έχουμε βρεθεί σε ίδιο μυστήριο στο μέρος που θα βαφτίσουμε το παιδί μας ώστε να έχουμε γνώση και άποψη.

Συμφωνώ απόλυτα. Και στο γάμο μου και στα βαφτίσια του γιου μου είχα πάει να δω μυστήρια πριν ώστε να έχω εικόνα ακριβώς για το τι μας περιμένει. Μάλιστα στα βαφτίσια είχα πάρει και τον μικρό (1 έτους τότε) και μετά το τέλος του μυστηρίου τον πήγα να δει και πού θα κάνει μπλουμ ;)

Δεν εχετε ακουσει που λενε:

`Γιατι βιαζεσαι;Που παε , να πεις το ονομα;`

Αυτον που ελεγε πρωτος το ονομα , τον κερνουσαν λεφτα!

Τώρα που το λες, κι εγώ το έχω ακούσει αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση και μεγάλη ανταπόκρισή σας. Ήδη μου λύθηκαν πολλές απορίες που ο παπάς αυτός δεν ήξερε να μου τις απαντήσει.

από την εμπειρία μου σε περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαίας και Ευβοιας, το μωρό το κραταει ο νονός από την αρχή του μυστηρίου, από όταν ακομα βρισκόμαστε δίπλα στην πόρτα της εκκλησίας.

Πράγματι στις βαπτίσεις των άλλων παιδιών μου οι νονοί τους τα κρατουσαν από την αρχή του μυστηρίου, πριν ακόμα δηλαδή τη βουτιά στην κολυμπήθρα, και σε μένα μου τα έδιναν όσο ετοιμάζονταν οι νονοί και για να τα ξεντύσω και ντύσω. Αποδεκτό και κατανοητό πέρα ως πέρα αφού οι νονοί είναι υπεύθυνοι για τη βάπτιση του παιδιού. Αλλά τούτος εδώ δεν το δεχόταν με τίποτα, παρά μόνο επέμενε πως η νονά πρέπει να το κρατήσει μετά το μπλουμ. Πριν τη βάπτιση όμως γιατί ντε και καλά να το κράταγε η γιαγιά; Να μην υπήρχε μάνα το καταλαβαίνω. Αλλά τώρα γιατί; Επειδή πριν 800 χρόνια ξεγεννούσαν οι μαίες και θεωρούσαν κατώτερη τη γυναίκα; (Όχι πως και τώρα δεν τη θεωρούν). Μόνη της το έκανε το παιδί; Στον μπαμπά άφεση αμαρτιών και στη μαμά τίποτα; Άσε, που θυμήθηκα τώρα και κάτι γιαγιάδες που μου έλεγαν μέχρι τώρα ότι εγώ δεν μπορώ να μεταλάβω γιατί έχω αβάπτιστο παιδί, ενώ ο μπαμπάς μπορούσε. Τα θυμάμαι και συγχίζομαι περισσότερο.

Πάντως, πρώτη φορά είδα κάτι τέτοιο, δεν το είχα ξαναδεί ούτε το έχω ξανακούσει, ούτε βέβαια είμαι αυτή που θα ζητήσω να καταργηθεί το έθιμο. Σαν έθιμο όμως, δεν έχει πανελλαδική και γενική ισχύ, ούτε είμαι υποχρεωμένη να το τηρήσω αν δεν θέλω, ούτε μπορεί κανείς να μου το επιβάλει με το έτσι θέλω. Θα μπορούσε π.χ. ο συγκεκριμένος παπάς να είναι πιο πράος και συγκαταβατικός και όχι αυταρχικός. Έθιμο είναι και όχι θρησκευτικό τυπικό. Α, και τώρα θυμήθηκα ότι κατά την παράδοση του παιδιού από τη νονά σε μένα δεν έκανα τις συνηθισμένες μετάνοιες και το χειροφίλημα , ως είθισται (όχι ότι με ενόχλησε βέβαια), παρά το ότι του το υπενθύμισα εγώ. Μου είπε "έλα τώρα δεν χρειάζεται". Δηλαδή από τα έθιμα τήρησε μόνο ό,τι γούσταρε και ό,τι δε γούσταρε το απέρριψε και αυτός.

Συμπέρασμα, για να μη σας κουράζω και πολύ. Πέσαμε σε παπά περίπτωση και δυστυχώς κάτι τέτοιοι χαλάνε τη θρησκεία μας, που διδάσκει την αγάπη. Αλλά αυτός μόνο το διχασμό μας έσπειρε.

Εγω θα ελεγα να μην βασανιζεσαι αλλο με το θεμα. Εσυ δεν ειχες σκεφτει να ρωτησεις, δεν ηξερες, εκεινος εκανε αυτο που ξερει.

Το παιδι σου βαπτιστηκε και αυτο εχει σημασια. Να σου ζησει!

Καλα που μας ειπες ωστε να εχουμε μια ιδεα, αν λοιπον μια διαφωνει μπορει να εχει πρωτα ρωτησει πριν κανονισει βαπτιση στην περιοχη αυτη της Ελλαδας, να ξερει.

Κι εγώ που βάφτισα το παιδί μου στην Πάρο στην Εκατονταπυλιανή έγινε ακριβώς το ίδιο. Ο παπάς επέβαλε να κρατάει το παιδί η γιαγιά, το βούτηξε ολόκληρο και στη συνέχεια δεν θα ξεχάσω ποτέ το κλάμα και το ουρλιαχτό του μωρού μέχρι να τελειώσει όλο το μυστήριο και να μου επιτρέψει επιτέλους να πάρω το μωρό στα χέρια μου. Επίσης με έβαλε να γονατίσω μπροστά στη νονά και να της φιλήσω το χέρι και το ωραιότερο: μου έδωσε οδηγίες γαι 9 μέρες να μην πλύνω καθόλου το παιδί (ήταν κατκαλόκαιρο με κάυσωνα) και να μην πετάω τις πάνες του αλλά να τις μαζεύω και να τις κάψω σε ένα βαρέλι (που να το βρω) και να πλύνω τα βαφτιστικά του παιδιού στη θάλασσα.

Κι εγώ που βάφτισα το παιδί μου στην Πάρο στην Εκατονταπυλιανή έγινε ακριβώς το ίδιο. Ο παπάς επέβαλε να κρατάει το παιδί η γιαγιά, το βούτηξε ολόκληρο και στη συνέχεια δεν θα ξεχάσω ποτέ το κλάμα και το ουρλιαχτό του μωρού μέχρι να τελειώσει όλο το μυστήριο και να μου επιτρέψει επιτέλους να πάρω το μωρό στα χέρια μου. Επίσης με έβαλε να γονατίσω μπροστά στη νονά και να της φιλήσω το χέρι και το ωραιότερο: μου έδωσε οδηγίες γαι 9 μέρες να μην πλύνω καθόλου το παιδί (ήταν κατκαλόκαιρο με κάυσωνα) και να μην πετάω τις πάνες του αλλά να τις μαζεύω και να τις κάψω σε ένα βαρέλι (που να το βρω) και να πλύνω τα βαφτιστικά του παιδιού στη θάλασσα.

Εμας παιδια στην Τηνο δεν μας τα εκαναν αυτα....ειναι αραγε καπου καταγεγραμμενα θα ηθελα να μαθω...

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση και μεγάλη ανταπόκρισή σας. Ήδη μου λύθηκαν πολλές απορίες που ο παπάς αυτός δεν ήξερε να μου τις απαντήσει.

Βρε κοριτσι!

Ξεχασαμε να σου πούμε να σου ζησει!!:P

Τι ονοματακι πήρε?

(εμενα μου το βουτηξε ολοκληρο μεσα και τις τρεις φορες :( μετα μου ειπαν οτι αυτο θεωρειται επικινδυνο, τελοσπαντων τον συγχωρησα τον παπα γιατι κατα τα αλλα μου αρεσε πολύ ο τροπος του και αυτα που ειπε πριν και μετα - και ειμαι και αυστηρή με τους παπαδες:mrgreen:- ουτε καν μετανοιες στη νονα δεν με εβαλε να κανω, που τις ειχα δεδομενες!)

Πολύ μου αρεσε που εμαθα τις ριζες του εθιμου για την απουσια της μαμας από την εκκλησια την ωρα της βαφτισης (ετσι εγινε με τη γιαγια μου όταν βαφτιστηκε η θεια μου, πήγε ο αγγελιαφόρος να της πει το όνομα και ηταν άλλο από το ...συμφωνηθέν!φούντωσε η γιαγιά!)

Πάντως, σεβαστο το εθιμο, αλλα αφου πλεον η μαμα ΕΙΝΑΙ στην εκκλησια, αυτός ο αποκλεισμός σε τετοια στιγμη της ζωης του παιδιού (και με απότομο τροπο) ειναι βαρυς..

Συμπέρασμα, για να μη σας κουράζω και πολύ. Πέσαμε σε παπά περίπτωση και δυστυχώς κάτι τέτοιοι χαλάνε τη θρησκεία μας, που διδάσκει την αγάπη. Αλλά αυτός μόνο το διχασμό μας έσπειρε.

Ε καλά τώρα, μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Δεν φταίει ο παπάς που δεν ήξερες τα έθιμα της περιοχής. Σκέφτηκες μήπως όπως εσύ αγνοούσες το έθιμο της γιαγιάς έτσι κι αυτός αγνοούσε το έθιμο της μαμάς; Στην τελική, πού να ξέρει ο παπάς του μοναστηριού τι αέρας φυσάει στας Αθήνας;

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...