Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Απρόβλεπτα έθιμα σε βάπτιση

Recommended Posts

Κανονικα το παιδι το κραταει ο νονος..αν το παιδι δεν καθεται και κλαιει εννοειτε το παιρνει η μαμα...ΑΛΛΑ οταν το παιδι το λαδωνουν οι νονοι πανω απο την καλυμπηθρα και ο παπας το στυρωνει με το λαδι τοτε το παιδι το κραταει η γιαγια. Δηλαδη σε εσας ποιος κραταει το παιδι αυτη την ωρα?(ενα λεπτο μιλαμε τωρα ποσο κρατει το λαδωμα μετα το παιρνει ο παπας για να το βουτηξει μεσα) ??? Θα ηθελα να μαθω αληθεια ποιος κρατει το μωρο αυτη την ωρα πανω απο την κολημπηθρα. Εδω Πελοπονησσο παντως το κραταει καποια γιαγια.κ οχι μονο πελοπονησσο γενικα σε οποια βαπτιση εχω πει κ εχω δει.

Οσο για αυτο λες για το πλυσιμο του παιδιου το πλενεις μετα απο 3 μερες το μωρο κ τα ρουχα και το νερο το πας στην εκκλησια και το χυνουν εκει που χυνουν και το νερο της κολυμπηθρας...η αν εχεις θαλασσα κοντα πλενεις τα ρουχα στην θαλασσα..παντως το νερο να πεσει σε τοπο απατητο λενε...γιατι ειναι ιερο νερο και δεν πρεπει να εχει πατησει ανθρωπος εκει να λερωθει...

Και το πρωτο μπεμπιλινο που εχει κολησει πανω το λαδι του μωρου το καις γιατι εχει πανω το διαβασμενο λαδι της βαπτισεις δεν το πετας....

Τωρα βεβαιαο ο καθε παπας λεει τα δικα του κ η καθε μια μας οτι θελει ακουει απο αυτα..

Διαφημίσεις

Σε ευχαριστώ πολύ Skountoufla. To μωρό ονομάστηκε Ευαγγελία. Συμφωνώ κι εγώ, σεβαστά τα έθιμα αλλά ως ένα βαθμό. Οι συνθήκες της ζωής τα διαμορφώνουν και όταν αλλάζουν αυτές πρέπει κάποια πράγματα να τροποποιούνται. Ίσως κι εγώ αν είχα ξανακούσει το έθιμο να είχα προετοιμαστεί κατάλληλα ψυχολογικά και να το είχα δεχτεί καλύτερα. Δεν ξέρω. Αλλά δεν το γνώριζα καθόλου και σοκαρίστηκα.

Το πρώτο μου παιδί το είχαμε βαπτίσει και αυτό σε μοναστήρι αλλά όλα κίνησαν ομαλά και υπήρχε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Το παιδί το κρατούσε εξαρχής η νονά.

Πάντως και τη δεύτερη κόρη μου, ο παπάς την είχε βουτήξει ολόκληρη και είχε πλαντάξει στο κλάμα. Μαζί με αυτήν κι εγώ. Έτσι έχω ακούσει κι εγώ, ότι κανονικά πρέπει να βουτηχτεί ολόκληρο το παιδί κατά τη βάπτισή του. Αυτό όμως όσο σκληρό κι αν ακούγεται έχει μια θρησκευτική εξήγηση. Τέλος πάντων, καλά να είναι τα παιδάκια μας, απλά αλλιώς είχα φανταστεί τη βάπτιση της τρίτης και η όλη διαδικαδία έμοιαζε περισσότερο με παρωδία βάπτισης, καθώς όπως προείπα είχαν βασικές οργανωτικές ελλείψεις. Η πλάκα είναι ότι το μωρό από εκείνη τη μέρα δε θέλει τη γιαγιά του, λες και πάει να αποκαταστήσει μια αδικία.

Εδω Πελοπονησσο παντως το κραταει καποια γιαγια.κ οχι μονο πελοπονησσο γενικα σε οποια βαπτιση εχω πει κ εχω δει.

Γιάννα, εγώ δεν είμαι από Πελοπόννησο, αλλά είναι ο άντρας μου και πολλές φίλες μου που ήταν στη βάπτιση και κατάγονται και αυτές από χωριά της Πελοποννήσου έμειναν εμβρόντητες και τσατίστηκαν πολύ περισσότερο από μένα με το έθιμο. Μάλιστα με μάλωσαν γιατί δεν αντέδρασα και δεν άρπαξα το παιδί από τη γιαγιά. Άρα, πόσο περισσότερο εγώ (που δεν είμαι Αθηναία αλλά κρατάει η σκούφια μου από Θεσσαλία και Ήπειρο και μεγάλωσα στην επαρχία). Επαναλαμβάνω ότι στα άλλα δυο μου παιδιά οι νονοί τα κρατούσαν εξαρχής. Και οι βαπτίσεις δεν έγιναν στην Αθήνα. Όπως επίσης το ίδιο συνέβη και σε βαπτίσεις παιδιών φίλων τε και συγγενών τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι ίδιοι οι ιερείς το είχαν υποδείξει αυτό. Γι΄αυτό κι εγώ θα το ψάξω να το μάθω, θα ρωτήσω τη γνώμη και των εδώ ιερωμένων, από απλή περιέργεια, όχι τίποτε άλλο. Άλλωστε είναι αργά τώρα, δεν μπορώ να διορθώσω τίποτα. Αλλά, όπως καταλάβατε, αν μου κολλήσει και μένα κάτι στο μυαλό δεν μου φεύγει αν δε βρω τη λύση του.

Διαφημίσεις

IVI να σου ζησουν και οι 3 και καλοφωτιστες !!

Αυτό που εγραψε μια κοπελα να μεινει το μωρο απλυτο ισχυει? το εχω ξανακουσει. εμεις βαφτίζουμε ιουλιο. δεν νομιζω πως παιζει να την αφήσω απλυτη νταλα καλοκαιρι...

Σε βαπτισεις στην Αιτωλοακαρνανια , το μωρο το κραταει ο νονος απο την αρχη του μυστηριου. Στη μαμα δινεται μονο για να το γδυσει και μετα να το ντυσει!

Στην Αχαϊα παλι το κραταει η γιαγια (απο πατερα μωρου) στην αρχη τουλαχιστον και μετα το δινει και στη μαμα (σε οσες βαπτισεις εχω παει).

Εγω βαπτισα το παιδι μου στην Αιτ/νια και μου το κρατουσαν οι νονοι και αυτο φυσικα μου κακοφανηκε γιατι ημουν διπλα σαν κομπαρσος, μακρυα απο αγκαλια του παιδιου μου. Το δεχτηκα ομως αφου ετσι μας ειπαν οι παππαδες...

Δεν το συζητω οτι αν επρεπε να το κρατησει η πεθερα, θα παθαινα μεγαλο σοκ...και σε ολες τις φωτο θα ημουν με μουτρα!:rolleyes:

IVI37 τωρα κατοπιν εορτης δεν εχει νοημα να το σκαλιζεις....Νωριτερα επρεπε να το εχεις ψαξει. Αν στο κρατουσε η δικη σου η μητερα , παλι δεν θα ηταν προβλημα; Απλα σε πειραξε, που βρεθηκες προ εκπληξεως!

Να χαιρεσαι τα παιδια σου!

Οποιον παπα κ να ρωτησεις το παιδι 3 μερες δεν το πλενεις .κ ενοειτε δεν πετας το πρωτο νερο αλλα το μαζευεις κ το πας εκλησια .

Ρε κοριτσι ομως δεν μου ελησες την απορια. Οκ συμφωνω μαζι σου το παδι το κταταει η νονα η η μαμα αν κλαιει το παιδακι, την ωρα ομωσ που το λαδωνει η νονα ποιος το κραταει σε εσας το μωρο αφου η νονα το λαδωνει με τα δυο χερια παντου κ ο παπας το σταυρωνει πανω απο την κολυμπηθρα???απο απορια ρωταω

eirinako σε ευχαριστώ. Με το καλό και η δική σας βάπτιση. Όσον αφορά το μπάνιο του μωρού, αυτό που ξέρω και από τις τρεις βαπτίσεις είναι ότι πράγματι μετά τη βάπτιση το μωρό πρέπει να μπανιαριστεί μετά από τρεις μέρες. Πρόσεξε όμως, καλύτερα να το μπανιαρίσεις το μωρό σε μια λεκάνη και να μαζέψεις το νερό, γιατί πρέπει να το πετάξεις ή σε θάλασσα, ποτάμι ή να το δώσεις στην εκκλησία αν έχει χωνευτήρι ή γενικά να το πετάξεις σε μέρος απάτητο. Το ίδιο ισχύει και με τα ρουχαλάκια, τα λαδόπανα και την πετσέτα της βάπτισης, γενικά ό,τι έχει πάνω του το λάδι που θεωρείται ιερό. Πρέπει και αυτά να τα πλύνεις στη θάλασσα, ή αν δε θες τα πλένεις σε μια λεκάνη, ξαναμαζεύεις το νερό και το πετάς όπου πετάξεις και το νερό του μπάνιου. Καλό κουράγιο! Η πρώτη φορά είναι δύσκολη, μετά συνηθίζεις :-P

Διαφημίσεις

eirinako σε ευχαριστώ. Με το καλό και η δική σας βάπτιση. Όσον αφορά το μπάνιο του μωρού, αυτό που ξέρω και από τις τρεις βαπτίσεις είναι ότι πράγματι μετά τη βάπτιση το μωρό πρέπει να μπανιαριστεί μετά από τρεις μέρες. Πρόσεξε όμως, καλύτερα να το μπανιαρίσεις το μωρό σε μια λεκάνη και να μαζέψεις το νερό, γιατί πρέπει να το πετάξεις ή σε θάλασσα, ποτάμι ή να το δώσεις στην εκκλησία αν έχει χωνευτήρι ή γενικά να το πετάξεις σε μέρος απάτητο. Το ίδιο ισχύει και με τα ρουχαλάκια, τα λαδόπανα και την πετσέτα της βάπτισης, γενικά ό,τι έχει πάνω του το λάδι που θεωρείται ιερό. Πρέπει και αυτά να τα πλύνεις στη θάλασσα, ή αν δε θες τα πλένεις σε μια λεκάνη, ξαναμαζεύεις το νερό και το πετάς όπου πετάξεις και το νερό του μπάνιου. Καλό κουράγιο! Η πρώτη φορά είναι δύσκολη, μετά συνηθίζεις :-P

Ευχαριστω... αντε να βρίσκουμε τωρα που να πεταμε τα νερα :rolleyes:

Συγγνώμη Γιάννα, ξέχασα να σου απαντήσω σε αυτό που ρωτούσες. Την ώρα που η νονά λάδωνε πατόκορφα το μωρό και στις τρεις βαπτίσεις μας το κράταγε ο παπάς.

Εγω παντως προσφατα πηγα σε 2 βαφτισεις και τα μωρα τα κρατουσε ο μπαμπας. Το αναφερω για στατιστικούς λογους

Αυτό είναι καλό! Ας κάνουν κάτι και αυτοί σε αυτό μυστήριο. :-P

Συγγνώμη Γιάννα, ξέχασα να σου απαντήσω σε αυτό που ρωτούσες. Την ώρα που η νονά λάδωνε πατόκορφα το μωρό και στις τρεις βαπτίσεις μας το κράταγε ο παπάς.

Και σε μας το κρατουσε ο παπας την ωρα του λαδωματος!

Διαφημίσεις

Καλά είναι δυνατόν να σπαράζει το παιδί και να λέει αυτές τις ..... ο παπάς;; Γιατί δεν της το άρπαξες από τα χέρια;; Και λίγα του είπες! Το διάβασα κ μου ανέβηκε η πίεση βραδιάτικα! Ήταν πολύ προκλητικός ο συγκεκριμένος παπάς.

Βρέθηκα πέρσι σε μια αντίστοιχη βάφτιση που το παιδί όταν λέμε σπάραξε...αφού είχε τελειώσει πόση ώρα η βάφτιση κ ο μπαμπάς βγήκε έξω να το πάει μια βόλτα μήπως κ ηρεμήσει. Δεν σταματούσε με τίποτα το καημένο. Απαράδεκτα πράγματα...

Σε εμάς (Ζάκυνθο έγινε η βάφτιση) το κρατούσε ο μπαμπάς κ εγώ σε όλο το μυστήριο γιατί το παιδί δεν γνώριζε ούτε τους νονούς ούτε τις γιαγιάδες σε εκείνη την φάση. Ο παπάς όχι μόνο δεν έφερε αντίρρηση, αλλά ο ίδιος το πρότεινε. Μάλιστα ήταν τόσο τρυφερός και απαλός στις κινήσεις του που στην φάση που τον βούτηξε επειδή έκατσε όρθιος κατά κάποιο τρόπο, του έριξε απλά νερό με το χέρι του. Δεν τον πίεσε για να μπει όλος μέσα στην κολυμπήθρα.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

οταν το παιδι το λαδωνουν οι νονοι πανω απο την καλυμπηθρα και ο παπας το στυρωνει με το λαδι τοτε το παιδι το κραταει η γιαγια. Δηλαδη σε εσας ποιος κραταει το παιδι αυτη την ωρα?(ενα λεπτο μιλαμε τωρα ποσο κρατει το λαδωμα μετα το παιρνει ο παπας για να το βουτηξει μεσα) ??? Θα ηθελα να μαθω αληθεια ποιος κρατει το μωρο αυτη την ωρα πανω απο την κολημπηθρα. Εδω Πελοπονησσο παντως το κραταει καποια γιαγια.

Κι εγώ από Πελοπόννησο η γιαγιά ξέρω ότι το κρατάει από την αρχή και μέχρι την ώρα που λαδώνεται.

Καλημερα!

Ειπα να μην απαντησω ,αλλα δεν κρατηθηκα!

Οταν ακουσω τη φραση <α! Ειναι εθιμο κοριτσι μου!> , χιλιαδες καμπανακια (νταν , νταν ,νταν) αρχιζουν να χτυπανε μεσα στο κεφαλι μου!

Να ξεκαθαρισω οτι ειμαι υπερ των εθιμων και πιστευω οτι ειναι αναποσπαστο κομματι του πολιτισμου μας , αλλα υπο ορους.

Δε μπορω να απαιτησω απο καποιον που δεν γνωριζει το εθιμο μας , να το ασπαστει!Ουτε μου αρεσει να ασπαζομαι υποχρεωτικα τα εθιμα που δεν γνωριζω!

Δηλαδη ,οποτε πηγαινα στο χωριο μου , στις Σερρες , στις 21 Μαϊου θα επρεπε να παταω στα καρβουνα ;αφου τη συγκεκριμενη μερα αυτο το εθιμο τηρειται εκει!

Εχω κι αλλα παραδειγματα , αλλα ειπα το πιο ακραιο επιτηδες!

Τελος παντων, το ρασο καμια φορα κρυβει τεραστια κομπλεξ θεματοθετρια ...Τωρα μην το σκεφτεσαι , περασε , εχεις δικιο που αναστατωθηκες και πικραθηκες, απαξιωσε τον ιερο σου ρολο, αυτον της μανας..Κι αν ημασταν στη θεση της κοριτσια ολες θα μας απαξιωνε η συμπεριφορα του παπα!Επαναλαμβανω , οταν δε θα γνωριζαμε τα συγκεκριμενα εθιμα εννοω.

Και στην τελικη θα επρεπε διακριτικα να σε αφησει να αποφασισεις εσυ με τον αντρα σου για το ποιος θα κρατησει το μωρο!Η πεθερα το γεννησε;;;Και μη μου πειτε για τοοοοτε που ηταν λεχωνα η μητερα ....κλπ κλπ κλπ........Τωρα τα μωρα δεν βαπτιζονται ασαραντιστα , η μητερα ειναι παρουσα στο μυστηριο και ειναι δικαιωμα της να κραταει το μωρο της ή να το δωσει σε οποιον εκεινη επιθυμει!

Δεν κατηγορω το εθιμο, προς Θεου, κατηγορω εκεινους που επιβαλλουν σε καποιους να τηρουν εθιμα που δεν γνωριζουν!

Επισης , που ακουστηκε την ωρα των ιερων μυστηριων να κοιταζουμε τα εθιμα του καθε τοπου και να τα τηρουμε εξαναγκαστικα;;

Σορυ για το υφος μου , αλλα τον τελευταιο καιρο εχω απογοητευτει απο τους παπαδες!

Η καθε μια μας επομενως εχει ακουσει αλλα, ειναι θεμα περιοχης, εθιμων αλλα και ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.

Εμεις ειμαστε πολυ θρησκευουμενοι, αλλα το παιδι στην εκκλησια το κραταγα ΕΓΩ, μαλιστα ο παππας (ειμασταν στην Τηνο επαναλαμβανω) δεν μου ειπε τιποτα, ισα ισα επειδη η δικια μου εκλαιγε γοερα με παροτρυνε να την ηρεμησω.

Και μετα, εκανε και μπανιο κανονικα απ ο,τι θυμαμαι, εσεις, μπορειτε να μεινετε με λαδια καλοκαιριατικα, 3 και 7 μερες;;;;;;;;;;;;;

Ουτε νερα στη θαλασσα, ουτε γλαστρες, ουτε να καιμε τα παμπερς (που;; ) ουτε βαρελια, ουτε να μενουμε μερες χωρις μπανια, ουτε τιποτα. Ο καθενας ας κρατησει τα εθιμα που θελει....για εμενα το Μυστηριο εγινε εκεινη τη στιγμη, και ειναι κατι οχι υλικο αλλα πνευματικο. Δεν εχει σημασια καν τι φοραγαμε ή αν φυσουσε ο ανεμος βορειος ή νοτιος. Τα βαπτιστικα ομως τα κρατησα ετσι με τα λαδια, εφοσον δεν θα τα ξαναβαλει και τα εχω φυλαξει. τωρα που το θυμαμαι, αν θυμαμαι καλα, ο παππας αυτο μου ειπε, να μην πλυνω τα διαφορα πανια κλπ, που χρησιμοποιηθηκαν στη βαπτιση. Οποτε οπως προειπα, ειναι πώς το ερμηνευει η καθε μια μας.

Δεν κατηγορω το εθιμο, προς Θεου, κατηγορω εκεινους που επιβαλλουν σε καποιους να τηρουν εθιμα που δεν γνωριζουν!

Επισης , που ακουστηκε την ωρα των ιερων μυστηριων να κοιταζουμε τα εθιμα του καθε τοπου και να τα τηρουμε εξαναγκαστικα;;

Αν δεν θέλεις να κρατήσεις τα έθιμα ενός τόπου, παντρεύεσαι ή βαφτίζεις στον δικό σου τόπο, εκεί που ξέρεις τα έθιμα και ξέρεις τι σε περιμένει. Δεν είναι υποχρέωση του παππά να ξέρει τι έθιμα έχεις στον τόπο σου και τι σου αρέσει προσωπικά για να κάνει τη λειτουργία στα μέτρα σου.

Αν δεν θέλεις να κρατήσεις τα έθιμα ενός τόπου, παντρεύεσαι ή βαφτίζεις στον δικό σου τόπο, εκεί που ξέρεις τα έθιμα και ξέρεις τι σε περιμένει. Δεν είναι υποχρέωση του παππά να ξέρει τι έθιμα έχεις στον τόπο σου και τι σου αρέσει προσωπικά για να κάνει τη λειτουργία στα μέτρα σου.

Δεν βλεπω καπου να εχω γραψει οτι ΔΕΝ ΘΕΛΩ να τηρω τα εθιμα...Ειπα αυτολεξει: δεν μου αρεσει να ασπαζομαι υποχρεωτικα τα εθιμα που δε γνωριζω!

Η υποχρεωση των παπαδων ειναι να τελουν τα μυστηρια συμφωνα με το λογο Του Θεου,ουτε συμφωνα με τα εθιμα του δικου μου τοπου ,ουτε του δικου τους!

Επισης ,θα ηθελα να σε ενημερωσω οτι στον τοπο μου δεν τελεται γαμος και βαπτιση μαζι(που θελω να κανω για διαφορους λογους), οποτε ειμαι αναγκασμενη να καταφυγω στο πλησιεστερο χωριο που ανηκει σε αλλη μητροπολη και κανουν γαμοβαπτιση!

Κοίτα, ο λόγος του Θεού είναι μεγάλη κουβέντα. Το τυπικό της λατρείας είναι σε μεγάλο ποσοστό εθιμοτυπικό, δεν ασχολήθηκε ο Θεός με το πώς θα βουτάμε τα μωρά στην κολυμπήθρα και ποιος θα τα κρατάει όσο λαδώνονται.

Αν τελέσεις μυστήριο σε περιοχή που δεν γνωρίζεις (είτε εξ ανάγκης είτε για άλλους λόγους) καλό είναι να ενημερωθείς για τα έθιμά τους πριν δεσμευτείς και όχι να παραπονιέσαι κατόπιν εορτής επειδή ανακάλυψες τελευταία στιγμή ότι έχουν διαφορετικά έθιμα από αυτά που περίμενες. Δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε παππάς να γνωρίζει τα έθιμα όλων των τόπων - άνθρωποι είναι κι αυτοί και λόγω ιδιότητας άνθρωποι που δεν ταξιδεύουν συχνά και άρα λογικό είναι να μην γνωρίζουν τι συνήθειες επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Κοίτα, ο λόγος του Θεού είναι μεγάλη κουβέντα. Το τυπικό της λατρείας είναι σε μεγάλο ποσοστό εθιμοτυπικό, δεν ασχολήθηκε ο Θεός με το πώς θα βουτάμε τα μωρά στην κολυμπήθρα και ποιος θα τα κρατάει όσο λαδώνονται.

Dear Little Monkey, το τυπικό της λατρείας έχει διαμορφωθεί μετά από πολλές συγκλίσεις της Ιεράς συνόδου και όχι με βάση τα έθιμα που επικρατούν σε κάθε περιοχή, πολλά από τα οποία μπορεί να έχουν και ειδωλολατρικά προέλευση. Αυτό δεν το λέω από το μυαλό μου αλλά κατόπιν συζητήσεων και με τον ίδιο τον Πατέρα που τέλεσε την βάπτιση περί ης ο λόγος και με άλλους ιερωμένους αλλά και κατόπιν σπουδών δικών μου. Γι΄αυτό και οι διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, τις οποίες ομολογώ ότι μέχρι πρότινος αγνοούσα παντελώς, γι΄ αυτό και όπως έχω χιλιοπει, δεν μου πέρασε καν από το μυαλό τούτο το έθιμο, μιας και μέχρι τώρα δεν το είδα σε καμιά βάπτιση ούτε ως μαμά ούτε ως νονά ούτε ως καλεσμένη. Γι΄ αυτό και δεν μου πέρασε καθόλου από το μικρό μου μυαλό να το ρωτήσω και επειδή την πάτησα θεώρησα ότι καλό είναι να ενημερώσω και λίγο κόσμο μην την ξαναπατήσουν κι άλλοι σαν και μένα. Μέχρι και η πεθερά μου απόρησε που το τηρούσαν ακόμα αυτό το έθιμο. Αν εξαρτιόταν μόνο από μένα, ναι φυσικά και θα έκανα τη βάπτιση στη δική μας ενορία, αλλά σεβάστηκα την επιθυμία του συζύγου μου που ήθελε να βαπτιστεί το παιδάκι μας στον τόπο καταγωγής του. Και κανένας από τους συγγενείς του δεν με ενημέρωσε, προφανώς γιατί και κείνοι το είχαν ξεχάσει. Σεβάστηκα επίσης και το έθιμο παρόλο που εξεπλάγην και δεν το παραδεχόμουν, γιατί μείωσε και απαξίωσε το ρόλο μου ως μητέρα. Τέλος πάντων όμως τα είπαμε αυτά. Εσύ που έχεις γαλουχηθεί με το έθιμο αυτό, ίσως να εκπλαγείς αν δεις τη μάνα του παιδιού να κρατάει το ίδιο της το παιδί!!!!!! Καλά θα μου πει κανείς, τι συμβαίνει αν καμιά γιαγιά δεν βρίσκεται εν ζωή; Το παιδί το κρατάει η γειτόνισσα ή ψάχνουν να βρουν τη μαία και το μαιευτήρα που το ξεγέννησε;

Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι καταρχήν συμφωνώ με τη Χαρούλα, ότι δηλαδή τα έθιμα είναι κομμάτι του πολιτισμού μας, πρέπει να τα σεβόμαστε αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα ασπαζόμαστε με το έτσι θέλω. Πολλά από αυτά μάλιστα απέχουν μακράν από τη χριστιανική μας πίστη. Αυτό που θέλω για άλλη μια να υπενθυμίσω είναι άλλο τα έθιμα και άλλο το επίσημο θρηκευτικό τυπικό. Δεν πρέπει να συγχέονται αυτά, γιατί μολύνουν τα ιερά μυστήρια, τα δόγματα της θρησκείας μας και έχουν ως αποτέλεσμα να απομακρύνουν και τον κόσμο από την εκκλησία.

¨οσο για το μπάνιο και τα πλυσίματα μετά τη βάπτιση θα συμφωνήσω απόλυτα με την Ελίσα 24. Σημασία και για μένα έχει το μυστήριο και όχι πού θα πετάξεις τα νερά και πότε θα μπανιαρίσεις το παιδί.

Ακριβως!Γι αυτο καλο θα ηταν να μας απασχολει το οτι εκεινη τη στιγμη ακουγεται το Ευαγγελιο και το οτι ενας ανθρωπος γινεται Χριστιανος.Ολους ομως ,και τον παπα!Αυτο εννοω..

Αν τελέσεις μυστήριο σε περιοχή που δεν γνωρίζεις (είτε εξ ανάγκης είτε για άλλους λόγους) καλό είναι να ενημερωθείς για τα έθιμά τους πριν δεσμευτείς και όχι να παραπονιέσαι κατόπιν εορτής επειδή ανακάλυψες τελευταία στιγμή ότι έχουν διαφορετικά έθιμα από αυτά που περίμενες. Δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε παππάς να γνωρίζει τα έθιμα όλων των τόπων - άνθρωποι είναι κι αυτοί και λόγω ιδιότητας άνθρωποι που δεν ταξιδεύουν συχνά και άρα λογικό είναι να μην γνωρίζουν τι συνήθειες επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Ουτε εγω ειμαι υποχρεωμενη να τα γνωριζω ομως....

Ας ειναι κι αυτοι λιγο πιο ελαστικοι με τους <ξενους>!

Ειναι σαν να φιλοξενεις καποιον σπιτι σου και επειδη εσυ ακους μουσικη στη διαπασων να τον υποχρεωνεις να την ακουει κι αυτος!

Ειναι αγενεια αν μη τι αλλο!