Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Καφέ "ο Θηλασμός" !

administrator

Recommended Posts

Τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής Λουκία Δημητρίου Χατζηνεοφύτου Dr.Rer.Nat.Ψυχολόγος εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

960 393 844Χ το ISBN..

αυτό είναι επιστημονικά γραμμένο, είναι λίγο τεράστιο (900 σελίδες) αλλά αρκετά αναλυτικό, για κάθε φάση εώς τα 6 χρόνια.

περιέχει σχεδόν υπερβολικά πολλές πληροφορίες, όμως είναι και ο μόνος τρόπος για σωστή πληροφόρηση.

Όλα όσα γράφει βασίζονται σε έρευνες και διεθνή standard με τις βιβλιογραφίες τους και ονόματα θεωρητικών - για αυτό είναι έγκυρο.

και προπαντώς περιέχει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη σε όλα τα στάδια.

Το θεωρώ πλήρες, και ας μήν είναι τόσο ευκολοδιάβαστο - λόγω και επιστημονικών όρων. είναι και λίγο βαρύ :) ..

έχει όμως πολλές περιλήψεις, σε κάθε κεφάλαιο που διευκολύνουν πολύ.

το συνιστώ σε όποιον θέλει λεπτομερή, αναλυτική γνώση για κάθε στάδιο αυτων των πρώτων 6 χρόνων του παιδιού του.

Τα πιό απαιτητικά χρόνια και τα χρόνια που καθορίζουν τις περισσότερες πτυχές του χαρακτήρα του στα μετέπειτα χρόνια.

Το έχω κι εγώ και είναι πραγματικά καλό!

Αλλά....

Παρά την ενδελεχή έρευνα και τις πολλές βιβλιογραφικές αναφορές σε όλα τα θέματα, στο θέμα του θηλασμού δεν υπάρχει ο ίδιος ζήλος... Καμία βιβλιογραφική αναφορά της προκοπής παρόλου που τόσο ο Winicott, η Dolto, ο Ericson κ.α. έχουν γράψει διάφορα... Προφανώς το θέμα δεν ενδιαφέρει τη ίδια τη συγγραφέα και τεχνιέντως αποκρύπτει πληροφορίες...

Το θεωρώ τουλάχιστον αντιεπαγγελματικό να "ξεχνιούνται" σημαντικές αναφορές για ένα συγκεκριμένο θέμα...

Το είχαμε συζητήσει εδώ:

http://parents.org.gr/forum/posting.php?mode=quote&p=22936

καλό είναι να διαβάσεις τα σχόλια.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 581
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

αυτο το πηρα κι εγω και δεν εχω προλαβει να το διαβασω αρκετα.Το λιγο που ειδα οσον αφορα το θηλασμο μου εκανε κι εμενα εντυπωση.Σαν να μην σε παροτρεινει κιολας.Σ'ευχαριστω.Θα κοιταξω και τα σχολια.Παντως ειναι οντως βαρυ και μαλλον δεν ασχολειται αποκλειστικα με την ψυχολογια...

03HJp2.png

αυτο το πηρα κι εγω και δεν εχω προλαβει να το διαβασω αρκετα.Το λιγο που ειδα οσον αφορα το θηλασμο μου εκανε κι εμενα εντυπωση.Σαν να μην σε παροτρεινει κιολας.Σ'ευχαριστω.Θα κοιταξω και τα σχολια.Παντως ειναι οντως βαρυ και μαλλον δεν ασχολειται αποκλειστικα με την ψυχολογια...

Είναι εκ των καλυτέρων για να ξεκινήσεις.

Αν εξαιρέσεις το κομμάτι του θηλασμού (που δεν σου χρειάζεται! :wink: ) στα υπόλοιπα αναφέρεται σε όλα όσα έχουν γραφτεί μέχρι τώρα. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή δεν γράφεται από έναν που γράφει ότι του κατέβει χωρίς καμία τεκμηρίωση (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά...)

Είναι βαρύ λόγω μεγέθους αλλά είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και πλήρες.

Στο θηλασμό απλά η κυριά μεροληπτεί, δεν τον πιστεύει και ενώ αναφέρεται πολύ συχνά σε συγγραφείς και βιβλία τους που αναφέρουν το θηλασμό, παραλείπει ειδικά αυτό το κομμάτι.

Νομίζω ότι η ίδια νιώθει άσχημα που δεν θήλασε και προσπαθεί να το υποτιμήσει το θέμα...

Διαφημίσεις

Μια που μιλαμε για βιβλια νομιζεις οτι θα ηταν χρησιμο ακομα και τωρα να παρω το βιβλιο της Πατσουρα?Ακομα κι αν εχω φτασει μεχρι εδω καποια απορια μου ξεπεταγεται καθε τοσο.Εντωμεταξυ απο χαρακτηρα ειμαι ενοχικη και με το παραμικρο το μυαλο μου παει στο αν φταιει κατι με το γαλα μου.Προσπαθω να μην το κανω αλλα δεν το αποφευγω και τελειως :?

03HJp2.png

ΟΧΙ λε ! Τι μελετη ....μια αντιγραφή απο ενα βιβλιο εχω κανει και αυτη ..μισή :oops::D

Εδω στην ενότητα ειναι με τιτλο Αλματα ανάπτυξης . Για να μην μπερδευεσαι σκεψου οτι 6 μηνων ειναι η 26η εβδομάδα . Αφαιρεις και προσθέτεις με βάση αυτο :D

VgL7.jpgIgLdp2.png

Διαφημίσεις

Αν είναι να πάω κάπου που μπορεί να ιδρώσω (λίγες πιθανότητες, δηλαδή, γιατί και πού να πάω με το μωρό να θηλάζει και πόσο να ιδρώσω χειμωνιάτικα), ναι.

ut70pP4.jpgut70p2.png

κοπελτιτσεσ να σασ ρωτησω κατι?βαζετε αποσμητικο τωρα που θηλαζετε?

Αντιμασχαλικό ΠΑΝΤΑ ! Αρωμα λιγο (εχω και αλλεργια ) μονο οταν βγαινω έξω ...σχεδον καθε μερα :lol: Δεν το βαζω πανω στο στηθος ...αλλα και παλι νομιζω το μωρο συνδιαζει και τη μυρωδιά του αρώματος με την μαμα :D

VgL7.jpgIgLdp2.png

Διαφημίσεις

Διάβασα ότι το μητρικό γαλατάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυσιολογικός ορός για τη βουλωμένη μυτούλα του μωρού. Έχετε ιδέα πώς μπορώ να το κάνω; Έχει περισσέψει λίγο γάλα που άντλησα και δεν θέλω να το πετάξω έτσι... :(

vChmp3.png IkwYp3.png

Τελικά κορίτσια έβαλα το γάλα στον αποφρακτήρα μύτης, γιατί ήταν το μόνο αντικείμενο με σωληνάκι που χωρούσε στο ρουθούνι. Με την θηλή του μπιμπερό δεν γινόταν. Τέλειο φάρμακο το μητρικό γαλατάκι!!!

vChmp3.png IkwYp3.png

Τελικά κορίτσια έβαλα το γάλα στον αποφρακτήρα μύτης, γιατί ήταν το μόνο αντικείμενο με σωληνάκι που χωρούσε στο ρουθούνι. Με την θηλή του μπιμπερό δεν γινόταν. Τέλειο φάρμακο το μητρικό γαλατάκι!!!

Μπορείς και με σύριγγα, δες εδώ:

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?p=321756#321756

HXuSp2.pngaS46p2.png

κοριτσια και αγλαια καλησπερα!

ημουν σημερα σε κατι γενεθλια και μου ειπε μια μαμα οτι θηλαζει εδω και 7 μηνες παντα με συμπληρωμα. το εχω ακουσει απο πολλες κοπελες αυτο. η απορια μου ειναι πως εδραιωσαν γαλουχια ολες αυτες? δεν τους κοπηκε τελικα το γαλα? 7 μηνες θηλασμος με συμπληρωμα ειναι εφικτο?οχι τιποτε αλλο, αλλα θελω επιχειρηματα υπερ του αποκλειστικου θηλασμου, εναντι αυτου με συμπληρωμα που φτανει τοσους μηνες!!!

LfwCp3.png

κοριτσια και αγλαια καλησπερα!

ημουν σημερα σε κατι γενεθλια και μου ειπε μια μαμα οτι θηλαζει εδω και 7 μηνες παντα με συμπληρωμα. το εχω ακουσει απο πολλες κοπελες αυτο. η απορια μου ειναι πως εδραιωσαν γαλουχια ολες αυτες? δεν τους κοπηκε τελικα το γαλα? 7 μηνες θηλασμος με συμπληρωμα ειναι εφικτο?οχι τιποτε αλλο, αλλα θελω επιχειρηματα υπερ του αποκλειστικου θηλασμου, εναντι αυτου με συμπληρωμα που φτανει τοσους μηνες!!!

Δεν έχουν εδραιώσει γαλουχία και το πιθανότερο είναι ότι το μωρό τρέφεται κυρίως με το συμπλήρωμα, οπότε απολαμβάνει ελάχιστα ή καθόλου από τα υλικά πλεονεκτήματα του θηλασμού. Πάντως είναι καλό που έχει τουλάχιστον την επαφή.

αλλα θελω επιχειρηματα υπερ του αποκλειστικου θηλασμου, εναντι αυτου με συμπληρωμα που φτανει τοσους μηνες!!!

για να έχει το παιδί τα πλήρη πλεονεκτήματα για την υγεία του θα πρέπει το μητρικό γάλα να συμμετέχει τουλάχιστον κατά 80% στη διατροφή του.

Αν είναι λιγότερο, τότε τα πλενοκτήματα υπάρχουν μεν αλλά εν μέρη.

Αν το μητρικό γάλα είναι μόνο το 20% στη διατροφή του παιδιού δεν προσφέρει κάτι αξιοσημείωτο (από άποψη ποσότητας) στο θέμα των αντισωμάτων κλπ θετικών παραγόντων. Όπως καταλαβαίνεις το γάλα δεν είναι αγίασμα για να λειτουργεί και με μερικές σταγόνες.

Ο Π.Ο.Υ. και η Α.Α.Π. λένε ότι η αποκλειστική διατροφή με μητρικό γάλα είναι η ιδεώδης τροφή για το μωρό για τους πρώτους 6 μήνες...

παραδεχομαι για την αμεση απαντηση!!!!!

μαλιστα, καταλαβα. σ ευχαριστω πολυ!

....για να σφυριξω δυο φωνηεντα σε αλλα γενεθλια που θα τυχει η ιδια συζητηση.... :lol::lol::lol:

Άφησέ τες ήσυχες! Μόνο αν σου τη μπούνε τότε να είσαι έτοιμη.

το αγελαδινό γάλα εξακολουθεί να έχει μειωνεκτήματα ακόμη και όταν καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα. :wink:

οχι τιποτε αλλο, αλλα θελω επιχειρηματα υπερ του αποκλειστικου θηλασμου, εναντι αυτου με συμπληρωμα που φτανει τοσους μηνες!!!

Ένα ... εύπεπτο κείμενο αποκλειστικού θηλασμού από την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2004:

http://www.unicef.gr/bf04.php

Προσωπική μου άποψη, το βασικό πλεονέκτημα στο να διατηρείς τη γαλουχία, ενώ δίνεις μεγάλες ποσότητες ξένο γάλα, είναι ότι μπορείς πιο εύκολα να κάνεις επαναγαλακτισμό και στροφή στον αποκλειστικό θηλασμό, όποτε το θελήσεις. Μετά, κάποιες μαμάδες που έχουν διάφορα προβλήματα (κατά βάση, όχι ανυπέρβλητα), μπορεί στους 6 μήνες που γίνεται η εισαγωγή στερεών να αντικαταστήσουν το ξένο γάλα με τα γεύματα και το μόνο γάλα να είναι το μητρικό αλλά έχουν χάσει τα πλεονεκτήματα του αποκλειστικού που σχετίζονται με τις αλλεργίες κτλ. Αν οι μαμάδες συνεχίσουν το συμπλήρωμα και με την εισαγωγή των στερεών, πιστεύω ότι θα χάσουν το παιχνίδι πολύ πιο γρήγορα.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Θα σας πω με βάση τη δική μου εμπειρία, αφού θήλαζα και έδινα και συμπλήρωμα στον 1ο και τον 3ο μου γιο μέχρι περίπου 7 μηνών, οπότε και έκοψα τον θηλασμό και την κόρη μου μέχρι 4 μηνών, οπότε έκοψα το συμπλήρωμα :D

Όταν θηλάζεις και δίνεις και συμπλήρωμα, σταδιακά το μωρό προτιμά την ευκολία του μπιμπερό, οπότε θέλει πολλή επιμονή για να παίρνει και κάτι από το στήθος, το οποίο ποτέ δεν ξέρεις πόσο μπορεί να είναι αναλογικά. Το συμπλήρωμα σταδιακά όλο και αυξάνεται, εγώ κρατούσα οπωσδήποτε τα μωρά (τα δύο αγόρια που αναφέρω πιο πάνω) τουλάχιστον μία ώρα στο στήθος και πάλι μάλλον χάζευαν την περισσότερη ώρα και περίμεναν το μπουκάλι. Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο συμπλήρωμα έπαιρναν, αλλά πολύ γρήγορα είχαμε φτάσει σε ποσότητες των 120 και 150 ml, με περίπου 5-6 γεύματα το 24ωρο, οπότε φαντάζομαι το συμπλήρωμα ήταν πάνω από το μισό στο γεύμα. Όταν κόπηκε ο θηλασμός, το γάλα που πίνανε σε κάθε γεύμα ήταν πάνω από 210 ml. Δεν ξέρω αν το γεγονός ότι είχα αμμηνόρροια και στα δύο αυτά παιδιά μέχρι που έκοψα τελείως τον θηλασμό δείχνει κάτι για την ποσότητα του μητρικού γάλακτος που έπιναν, ίσως η Αγλαΐα μπορεί να απαντήσει σ' αυτό.

Τότε πίστευα ότι η τακτική αυτή διευκόλυνε, γιατί είχαμε λιγότερα γεύματα στο 24ωρο και λιγότερα ίσως ξυπνήματα τη νύχτα, όμως αν υπολογίσει κανείς ότι κρατούσα τουλάχιστον για 1 ώρα τα μωρά στο στήθος, ακόμα και σε μια ηλικία που μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να τελειώσουν το γεύμα τους και μετά χρειαζόμουνα κι άλλο χρόνο για να δώσω το συμπλήρωμα, τελικά οι ώρες που ασχολιόμουν συνολικά μάλλον ήταν περισσότερες! Συν τις αποστειρώσεις κλπ... Πιστεύω πως αν δεν τα κρατούσα τόσο πολύ στο στήθος, θα είχαμε κόψει έστω κι αυτόν τον λίγο θηλασμό πιο νωρίς, γύρω στον τρίτο ή τέταρτο μήνα.

Τελικά, με την εισαγωγή των στερεών στον 6ο μήνα, η διαδικασία στερεές, μετά στήθος και μετά συμπλήρωμα είχε γίνει πολύπλοκη και κουραστική, συν το ότι τα παιδιά ήταν συνηθισμένα σε λίγα και μεγάλα γεύματα, οπότε γρήγορα από μόνα τους αντικατέστησαν τα 3 γεύματα γάλακτος (μητρικού και συμπληρώματος μαζί) με γεύματα στερεών μόνο. Ομολογώ πως δεν μου είχε περάσει τότε απ' το μυαλό ότι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το συμπλήρωμα με στερεές όπως λέει η Αmaretto, αλλά ακόμα και αν ήθελα, θα ήθελε πολλή προσπάθεια εκ μέρους μου να μάθω τα παιδιά σε μικρότερα γεύματα μεταξύ των οποίων να παρεμβάλλονται γεύματα θηλασμού. Πάντως είναι πάντα κι αυτό μια δυνατότητα, αρκεί να το δεχτεί ένα τόσο μεγάλο παιδί.

Γενικά ήταν πολύ μεγάλη η διαφορά που είδα στα δύο αυτά παιδιά και στον 2ο γιο μου που θήλασε αποκλειστικά μέχρι τον 6ο μήνα και μαζί με στερεές μέχρι τον 9ο, αλλά και στην κόρη μου που έκοψε το συμπλήρωμα στον 4ο και συνεχίζει το θηλασμό. Αυτά τα παιδιά μου είχαν το δικό τους ρυθμό στη διατροφή τους, κανόνιζαν μόνα τους τη συχνότητα και ποσότητα των γευμάτων τους, βλέπω πως όταν η μικρή μου αρρωσταίνει κόβει σχεδόν τελείως τις στερεές και κρατά μόνο το μητρικό γάλα κλπ.

Αλλά και στο θέμα της αγκαλιάς, έχουν πάρει πολύ περισσότερη αγκαλιά από τους άλλους δύο και δυσκολεύομαι περισσότερο να τα αφήσω σε τρίτους.

Όλα αυτά βέβαια είναι τελείως υποκειμενικά, είναι η δική μου εμπειρία, απλώς θέλησα να την παραθέσω γιατί είναι 4 παιδιά μεγαλωμένα από την ίδια μητέρα και έχουν τεράστιες διαφορές στις αντιδράσεις τους (τόσο στις διατροφικές, όσο και στην συμπεριφορά τους απέναντί μου και γενικότερα).

Το θέμα σηκώνει μεγάλη ανάλυση και ήδη έγραψα πάρα πολλά. Βλέποντας τώρα την κόρη μου που εξακολουθεί να θηλάζει σκέφτομαι ότι βιάστηκα σ' αυτή την ηλικία να κόψω το θηλασμό στον 2ο γιο μου που επίσης θήλαζε αποκλειστικά. Επίσης είναι κάπως αστείο, όταν σκέφτομαι αυτά τα δύο παιδιά (εννοώ την κόρη μου και το γιο μου που θήλασε αποκλειστικά) μου έρχεται πάντα στο νου μου η φράση "τα θηλαστικά μωρά", κάτι που τα άλλα δύο δεν ήταν :lol::lol:

HXuSp2.pngaS46p2.png

Πιστεύω πως αν δεν τα κρατούσα τόσο πολύ στο στήθος, θα είχαμε κόψει έστω κι αυτόν τον λίγο θηλασμό πιο νωρίς, γύρω στον τρίτο ή τέταρτο μήνα.

Είναι ακριβώς έτσι! γι αυτό οι μητέρες που δίνουν συμπλήρωμα, οι περισσότερες αποθηλάζουν μεταξύ τρίτου και τέταρτου μήνα.

Επίσης τις περισσότερες φορές τα μωρά δεν είναι τόσο συνεργάσιμα ώστε να μένουν αρκετή ώρα στο στήθος και να πάρουν μια ποσότητα που να κυμαίνεται από το 1/3 έως το 1/2 του γεύματος, άρα ακόμη και αν θέλει η μητέρα να τα κρατήσει, συχνά δεν μπορεί και οδηγείται γρήγορα στον αποθηλασμό.

Θα ήθελα να τονίσω αυτό που λέει η sofuka, ότι ο μεικτός θηλασμός για να διαρκέσει τόσο θέλει συνήθως πολύ περισσότερο κόπο σε σχέση με τον αποκλειστικό θηλασμό. Ο αποκλειστικός θηλασμό είναι δύσκολος μόνο στην αρχή, ο μεγάλος πανικός σπάνια κρατάει πάνω από 2 μήνες, μετά γίνεται όλο και πιο εύκολο. Και όταν μπαίνουν οι στερεές τροφές είναι ακόμη πιο εύκολο.

Ομολογώ πως δεν μου είχε περάσει τότε απ' το μυαλό ότι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το συμπλήρωμα με στερεές όπως λέει η Αmaretto, αλλά ακόμα και αν ήθελα, θα ήθελε πολλή προσπάθεια εκ μέρους μου να μάθω τα παιδιά σε μικρότερα γεύματα μεταξύ των οποίων να παρεμβάλλονται γεύματα θηλασμού.

και αυτό είναι ακριβώς έτσι! συνήθως θέλει πολύ προσπάθεια και δεν συνεργάζονται όλα τα μωρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Γενικά ήταν πολύ μεγάλη η διαφορά που είδα στα δύο αυτά παιδιά και στον 2ο γιο μου που θήλασε αποκλειστικά μέχρι τον 6ο μήνα και μαζί με στερεές μέχρι τον 9ο, αλλά και στην κόρη μου που έκοψε το συμπλήρωμα στον 4ο και συνεχίζει το θηλασμό. Αυτά τα παιδιά μου είχαν το δικό τους ρυθμό στη διατροφή τους, κανόνιζαν μόνα τους τη συχνότητα και ποσότητα των γευμάτων τους, βλέπω πως όταν η μικρή μου αρρωσταίνει κόβει σχεδόν τελείως τις στερεές και κρατά μόνο το μητρικό γάλα κλπ.

Αλλά και στο θέμα της αγκαλιάς, έχουν πάρει πολύ περισσότερη αγκαλιά από τους άλλους δύο και δυσκολεύομαι περισσότερο να τα αφήσω σε τρίτους.

Για μένα θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια, δηλαδή όταν μεγαλώσουν και αυτά πολύ.

Για το γιο μου πίστευα ότι θα δυσκολευτεί πολύ να φύγει πχ ένα σαββατοκύριακο και όταν μου το ζήτησε έπαθα σοκ! Φυσικά και τον άφησα να φύγει αλλά είχα πολύ μεγάλη αγωνία γιατί το έκανε ξαφνικά. Τελικά όχι μόνο τα κατάφερε αλλά το επανέλαβε πολλές φορές.

Όλα αυτά βέβαια είναι τελείως υποκειμενικά,

Νομίζω ότι διάβασα από τις πιο αντικειμενικές περιγραφές!

Επιπλέον πιστεύω ότι είναι πολύτιμη η εμπειρία μια μαμάς που μεγαλώνει τόσα παιδιά γιατί μπορεί να αξιολογήσει τις μεγάλες διαφορές που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους τόσο στο χαρακτήρα, όσο και στις συνήθειες και στον τρόπο που αντιδρούν. Νομίζω ότι μία μαμά που μεγαλώνει τόσα παιδιά μαθαίνει να σέβεται τη διαφορά, δεν της φαίνεται περίεργο που το ένα παιδί τρώει τις πατάτες από το πιάτο και αφήνει το κρέας, ενώ το άλλο τρώει το κρέας και αφήνει τις πατάτες! Δεν της φαίνεται περίεργο που το κάθε παιδί σαν μωρό κοιμόταν διαφορετικές ώρες και με εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα...

Μαθαίνει να αγχώνεται μόνο για τα ουσιώδη και όχι για τις λεπτομέρειες! :wink:

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...